Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd?"

Transcriptie

1 Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd? Mei 2014

2 I. Privacy als risico voor uw organisatie Veel bedrijven verwerken persoonsgegevens om bepaalde doelen te bereiken, zij het om een dienst of product te leveren of om een klant de best mogelijke aanbieding te doen. Het belang van uw organisatie om persoonsgegevens te verwerken staat echter veelal op gespannen voet met het privacybelang van de betrokkene op wie de door u verzamelde gegevens betrekking hebben. Omdat privacy volop in beweging is in zowel de politiek als de maatschappij is het daarom van groot belang om hier goed mee om te gaan. Het beschermen van de privacybelangen van klanten wordt vaak als een drempel of hindernis gezien voor het uitvoeren van de eigen business-activiteiten. Voorgenomen verwerkingen kunnen worden vertraagd of tegengehouden omdat moet worden onderzocht of deze voldoen aan de privacywetgeving. Niet voldoen aan wet- en regelgeving omtrent privacy kan echter grote risico s meebrengen voor uw organisatie. Handhaving door de toezichthouder brengt zowel (hoge) financiële kosten als reputatieschade met zich mee. Het wettelijk kader voor privacy-gerelateerde vraagstukken is echter constant in beweging. Zo is de zogenaamde Cookiewet al meerdere malen aangepast, zal er een meldplicht komen voor datalekken, rammelt het Europees Hof aan de Richtlijn omtrent de bewaarplicht en komt er een nieuwe Verordening Gegevensbescherming. Dit resulteert in grote onzekerheid bij organisaties over de juiste interpretatie van bestaande regelgeving. Organisaties hebben behoefte aan een gestructureerde aanpak van privacy compliance waarmee veranderingen in wet- en regelgeving efficiënt kunnen worden opgepakt. Maar privacy hoeft geen obstakel te zijn: een verantwoorde en zorgvuldige omgang met persoonsgegevens heeft naast het afwentelen van handhavingsrisico s ook andere voordelen voor uw organisatie. Zo versterkt u het vertrouwen van uw klanten in uw organisatie, waardoor zij gebruik zullen blijven maken van uw producten of diensten en deze ook bij anderen aanraden. Daarnaast voorkomt u negatieve beeldvorming bij incidenten. Voorts zorgt een gestructureerde aanpak bij gegevensverwerking voor meer duidelijkheid bij uw personeel, waarmee vaak tijdrovende onzekerheden worden weggenomen en het werkproces efficiënter wordt ingericht. Door privacy zorgvuldig te beleggen kunt u het meeste uit uw data halen, zonder handhavingsrisico s of verlies in vertrouwen.

3 II. Waarom Privacy Governance en Compliance? Waarom Privacy Governance? Privacy Governance stuurt en controleert alle processen in een organisatie waarbij persoonsgegevens worden verwerkt. Privacy Governance is een programmatische aanpak op het gebied van privacy en de bescherming van persoonsgegevens waarmee gegevens op een zorgvuldige manier worden verwerkt. Op verantwoorde wijze persoonsgegevens verwerken gaat verder dan naleving van wet- en regelgeving; om op zorgvuldige wijze met persoonsgegevens om te gaan moet ook worden nagegaan hoe het belang van privacy binnen de eigen organisatie wordt ingevuld (privacy ethiek) en hoe over privacy naar de buitenwereld wordt gecommuniceerd (transparantie). Compliance Ethiek Transparantie De drie pijlers van Privacy Governance De winst van het uitvoeren van een Privacy Governance programma is dat het gehele proces van gegevensverwerking binnen uw organisatie duidelijk en controleerbaar wordt. Voor uw werknemers schept een Privacy Governance programma zekerheid over de manier waarop invulling moet worden gegeven aan het privacybelang van de betrokkenen. Hierdoor worden fouten (die leiden tot onrechtmatige verwerkingen) beperkt of voorkomen en loopt u minder risico op reputatieschade en handhaving door de toezichthouder. Ook helpt een Privacy Governance programma bij de transparantie van uw organisatie; de gegevensverwerking wordt zodanig ingericht dat te allen tijde inzichtelijk kan worden gemaakt hoe de gegevensverwerking is gegaan, welke keuzes daarbij zijn gemaakt en waarom. Hiermee kunt u optimaal verantwoording afleggen over de verwerking van persoonsgegevens aan betrokkenen, media, de toezichthouder en de politiek.

4 III. Wat is Privacy Governance? Als u goed en zorgvuldig om wil gaan met privacy en persoonsgegevens, moet u uw organisatie hierop inrichten. Hiervoor is een gestructureerde en programmatische aanpak noodzakelijk. Een Privacy Governance Programma zorgt ervoor dat uw organisatie consequent en gecoördineerd met privacy en de bescherming van persoonsgegevens aan de slag gaat. Met een privacy governance programma kunt u aantonen dat uw organisatie op een verantwoordelijke manier omgaat met persoonsgegevens (accountability). Bij het formuleren en uitvoeren van een privacybeleid gaat Considerati uit van acht elementen die ingevuld moeten worden om tot een succesvol privacy programma te komen. Deze acht elementen geven een duidelijk raamwerk voor het invullen van concrete acties. Deze elementen worden hierna afzonderlijk toegelicht.

5 IV. De elementen van Privacy Governance De acht elementen van een goed privacy programma In een succesvol privacy programma moet rekening worden gehouden met acht noodzakelijke elementen: 1. Leiderschap U belegt privacy op strategisch niveau binnen de organisatie en ervoor zorgen dat het management het als kernwaarde gaat zien. Het management belegt de privacy ambities in een strategisch privacyplan dat binnen uw organisatie wordt uitgerold. Privacy leiderschap is essentieel voor het vertrouwen in uw organisatie en omvat daarom ook het onderhouden van goede contacten met belanghebbenden. 2. Management en verantwoordelijkheid U belegt de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het privacyplan binnen uw organisatie (bijvoorbeeld bij een privacy officer). Er moeten voldoende middelen beschikbaar zijn voor de uitvoering van het plan. Uw organisatie moet procedures ingericht hebben om rekenschap af te kunnen leggen over het verzamelen en gebruiken van gegevens en de organisaties aan wie deze gegevens worden doorgegeven. 3. Legitimiteit van verwerkingen Uw organisatie mag alleen persoonsgegevens verwerken op basis van een legitieme grondslag. Uw organisatie moet daarom zicht hebben op alle verwerkingen en kunnen aantonen waarom deze legitiem zijn. Daarnaast moet uw organisatie procedures inrichten die er voor zorgen dat gegevens niet voor andere doelen worden aangewend dan waarvoor zij zijn verzameld. Tenslotte moet uw organisatie de rechten van de betrokkenen kunnen waarborgen. 4. Veiligheid van gegevens Veiligheid van gegevens is een belangrijke eis uit de Wet bescherming persoonsgegevens. Uw organisatie moet een risico-inventarisatie maken en op basis daarvan een duidelijk plan voor informatiebeveiliging opstellen. Bij de beveiliging moet rekening worden gehouden met de fysieke beveiliging, de opslag van gegevens en de beveiliging van dataverkeer. Uitgangspunt voor de beveiliging moeten relevante standaarden zijn zoals bijvoorbeeld ISO Binnen de overheid kan worden aangesloten bij standaarden als de VIR en VIR-BI.

6 V. De elementen van Privacy Governance 5. Transparantie U moet openheid van zaken geven over de manier waarop uw organisatie persoonsgegevens verwerkt en voor welke doelen. Openheid en transparantie omvat het doen van meldingen bij het College Bescherming Persoonsgegevens, het plaatsen van het privacy notificaties op de website en voorlichting via bijvoorbeeld folders en informatiebladen. 6. Ontwikkeling van producten en diensten Privacybescherming moet een integraal onderdeel van het ontwikkelproces van nieuwe producten en diensten binnen uw organisatie zijn zijn. U moet een Privacy Impact Assessment doen om risico s te identificeren en de uitslagen van deze assessments vertalen naar ontwerpeisen. 7. Privacycultuur en bewustzijn Een goed privacybeleid werkt alleen als al uw medewerkers op de hoogte zijn van het belang van privacy en duidelijke instructies krijgen over hoe zij om moeten gaan met persoonsgegevens. Door middel van specifieke trainingen, permanente scholing en hulpmiddelen die zorgvuldige omgang met privacy en persoonsgegevens stimuleren, kunt u de privacycultuur binnen uw organisatie verbeteren. 8. Handhaving en monitoring Sluitstuk van een goed privacy programma is monitoring en handhaving. Door het monitoren van het privacy programma kan u het programma bijsturen waar nodig. Handhaving zorgt ervoor dat het belang van privacy wordt onderstreept. Vaak draagt handhaving ook bij aan het versterken van privacy-bewustzijn binnen de organisatie en bij het vasthouden van privacy maturity op lange termijn.

7 VI. De start van een eigen Privacy Governance Programma Plan van Aanpak Bij het opstarten van een eigen Privacy Governance Programma moeten de voorgaande acht elementen van privacy governance binnen de organisatie worden belegd. Optimaal wordt er gebruik gemaakt van de plan-do-check-act cyclus. Deze cyclus vertaalt zich naar een vier-stappenplan in de praktijk: Eerst zal er een evaluatie van de stand van zaken moeten plaatsvinden, aan de hand van deze evaluatie kan een verbeterplan worden opgesteld, de aanbevelingen uit dit plan moeten worden doorgevoerd waarna een nieuwe evaluatie en nieuwe aanpassingen kunnen worden gedaan. Deze stappen worden hierna kort afzonderlijk toegelicht.

8 VI. De start van een eigen Privacy Governance Programma Stap 1: Evaluatie De eerste stap in het opstellen van een eigen privacy governance plan is het is het evalueren van het huidige privacybeleid van de organisatie. De acht elementen van privacy governance worden getoetst om de huidige stand van zaken rondom privacy vast te stellen en verbeterpunten te identificeren. Considerati maakt voor deze evaluatie gebruik van een Privacy Readiness Benchmark, waarmee in één oogopslag duidelijk wordt waar de meeste risico s liggen voor de organisatie op het gebied van privacy. Bij het vaststellen van de stand van zaken moet daarnaast extra aandacht worden besteedt aan het huidige niveau van privacy compliance van uw organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door het uitvoeren van een compliance check. Deze nulmeting dient als uitgangspunt voor het vaststellen van een efficiënt plan van aanpak, specifiek gericht op de behoeften van uw organisatie. Act Check Plan Do Stap 2: Opleveren verbeterplan Aan de hand van de evaluatie en compliance check kan een verbeterplan worden opgesteld. In een verbeterplan worden de ambities van de organisatie op het gebied van privacy benoemd en worden de acties die meoten worden ondernomen om deze ambities te realiseren benoemd en omschreven. Voorts worden de te nemen acties geprioriteerd. Met behulp van dit verbeterplan wordt een privacy strategie voor uw organisatie vastgesteld. Dit verbeterplan kan daarom ook wel worden aangeduid met de term Strategisch Privacy Plan. Act Check Plan Do

9 VI. De start van een eigen Privacy Governance Programma Stap 3: Doorvoeren verbeteringen Op basis van de resultaten van de evaluatie en het daaruit voorvloeiend Strategisch Privacy Plan heeft de organisatie een overzicht van de concrete verbeterpunten. De volgende stap is dan ook het doorvoeren van deze verbeteringen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het trainen van het personeel van de organisatie om het privacy bewustzijn te vergroten, het stroomlijnen van inzage- en correctieprocedures door vaste procedures hiervoor vast te stellen, het opstellen van een privacy beleid, het vastleggen van gegevensverwerkingen, het melden van verwerkingen bij de toezichthouder of het herinrichten van web-omgevingen voor het verkrijgen van de juiste toestemming voor de verwerking. Act Check Plan Do Stap 4: Evaluatie & aanpassing Privacy Governance is een doorlopend proces. Dit betekent dat een organisatie periodiek haar privacy governance programma moet toetsen. Hiermee kunnen veranderingen in wet- en regelgeving makkelijk worden opgepakt en doorgevoerd, kan worden geëvalueerd of het beleid in de praktijk aansluit bij de dagelijkse gang van zaken en kan worden onderzocht of er nog aanvullende punten voor verbetering zijn. Daarnaast kan met een periodieke evaluatie de groei van de organisatie op het gebied van privacy makkelijk inzichtelijk worden gemaakt. Act Check Plan Do

10 VII. Meer weten? Wilt u meer weten over het opstellen van een Privacy Governance Programma voor uw organisatie, of zoekt u naar professionele en praktische hulp bij het uitvoeren van uw privacybeleid? Neem dan contact op met de experts van Considerati. mr. dr. Bart W. Schermer Partner Telefoon: mr. drs. Martine Wubben CIPP/E Senior Adviseur Telefoon:

11 VIII. Over Considerati Considerati is het enige adviesbureau dat volledig gespecialiseerd is in zowel juridisch advies als strategische communicatie / public affairs voor ICT en nieuwe technologieën. Onze kernspecialismen zijn privacy, cybersecurity, ISPaansprakelijkheid, digitaal vertrouwen en copyright. Wij bieden een unieke combinatie van juridisch advies, public affairs en consultancy en zorgen voor praktische oplossingen die organisaties helpen om juridische en compliance risico s te vermijden en reputatieschade te voorkomen. Considerati heeft veel ervaring met het uitvoeren van PIA s voor overheden en bedrijven. Considerati heeft in november 2013 de HP-IAPP Privacy Innovation Award gewonnen voor PrivacyChecker.eu, een tool waarmee bedrijven en overheden snel en gemakkelijk aan de hand van een aantal vragen kunnen kijken of zij voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens, hoe hoog de boete is die ze riskeren onder de aankomende nieuwe privacywetgeving en of het doen van een Privacy Impact Assessment noodzakelijk is. Considerati bestaat uit een team van ervaren experts met een juridische achtergrond en veel ervaring met technologie. Considerati werkt discreet en op vertrouwelijke basis. Al onze medewerkers hebben een veiligheidsscreening doorlopen. Daarnaast draagt Considerati bij aan het ontwikkelen van kennis van en begrip voor de digitale samenleving door wetenschappelijke publicaties, docentschappen en onderzoeksposities aan gerenommeerde universiteiten als Leiden en Oxford. Wilt u op de hoogte gehouden worden van veranderingen in privacyregels of innova>es op het gebied van privacy, stuur dan een e- mail naar schrijf u in voor onze nieuwsbrief of kijk op onze website

Privacy Impact Assessments: Wat is het, hoe doe je het en hoe pak je het aan?

Privacy Impact Assessments: Wat is het, hoe doe je het en hoe pak je het aan? Privacy Impact Assessments: Wat is het, hoe doe je het en hoe pak je het aan? Privacyvraagstukken als risico voor uw project De laatste jaren is er veel te doen rondom het onderwerp privacy. De onthullingen

Nadere informatie

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

Whitepaper Privacyvoorwaarden Hoe stelt u begrijpelijke en juridisch correcte privacyvoorwaarden op?

Whitepaper Privacyvoorwaarden Hoe stelt u begrijpelijke en juridisch correcte privacyvoorwaarden op? Whitepaper Privacyvoorwaarden Hoe stelt u begrijpelijke en juridisch correcte privacyvoorwaarden op? 1 Inleiding Privacy en de bescherming van persoonsgegevens staan steeds nadrukkelijker in de maatschappelijke

Nadere informatie

Aanscherping WBP. Meldplicht datalekken. Mr S.H. Katus, CIPM Partner. sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl

Aanscherping WBP. Meldplicht datalekken. Mr S.H. Katus, CIPM Partner. sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl Aanscherping WBP Meldplicht datalekken Mr S.H. Katus, CIPM Partner sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl PMP in het kort Privacy Management Partners Het eerste DPO-bureau van Nederland Data Protection

Nadere informatie

Privacy aspecten van apps

Privacy aspecten van apps Privacy aspecten van apps mr. Peter van der Veen Senior juridisch adviseur e: vanderveen@considerati.com t : @pvdveee Over Considerati Considerati is een juridisch adviesbureau gespecialiseerd in ICT-recht

Nadere informatie

Privacy Impact Assessment

Privacy Impact Assessment Privacy Impact Assessment Privacy risico s en inschattingen Privacybescherming staat in toenemende mate in de belangstelling. Voor een groeiend aantal bedrijven is het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Grip op privacy. Bestuurlijk belang bij privacybeleidsvoering. De Zeeuwse Leertuin Middagprogramma. Middelburg, 1 juli 2015

Grip op privacy. Bestuurlijk belang bij privacybeleidsvoering. De Zeeuwse Leertuin Middagprogramma. Middelburg, 1 juli 2015 Grip op privacy Bestuurlijk belang bij privacybeleidsvoering De Zeeuwse Leertuin Middagprogramma Middelburg, 1 juli 2015 Mr S.H. Katus CIPM Partner Privacy Management Partners sergej.katus@pmpartners.nl

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving met betrekking tot de privacy van

Nadere informatie

Privacy Referentie Architectuur

Privacy Referentie Architectuur Privacy Referentie Architectuur Marktconsultatie IMMA 1 juli 2015 Over Considerati Enige adviesbureau gespecialiseerd in IT recht en Public Affairs Experts op het gebied van privacy, data protectie en

Nadere informatie

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u?

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Inleiding De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is de Nederlandse wetgeving die sinds 2001 van kracht is voor het beschermen van de privacy

Nadere informatie

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V.

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. Beleid over de bescherming van persoonsgegevens en waarborgen voor de zorgvuldige

Nadere informatie

Privacy management. Scope privacy Wet op de administratieve organisatie 07-10-15. Privacy. ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP

Privacy management. Scope privacy Wet op de administratieve organisatie 07-10-15. Privacy. ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP Privacy management ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP Mr S.H. Katus, CIPM Partner sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl Scope privacy Wet op de administratieve organisatie

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016 Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Inleiding Voorbeelden recente datalekken - Medische gegevens online door fout scanbedrijf (Bron: R. van

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Data Protection Impact Assessment (DPIA) Data Protection Impact Assessment (DPIA) van Theorie naar Praktijk [ 28 januari 2015 ] 2 Data Protection Impact Assessments: agenda 1. Wat zegt de Algemene Verordening Gegevensbescherming? 2. Hoe productief

Nadere informatie

INFORMATIEBEVEILIGING VOOR WEBWINKELS

INFORMATIEBEVEILIGING VOOR WEBWINKELS INFORMATIEBEVEILIGING VOOR WEBWINKELS HANDIGE CHECKLISTS In deze whitepaper bieden we u tips en checklists die kunnen bijdragen aan een optimale beveiliging van zowel uw eigen data als die van uw klanten.

Nadere informatie

IMMA special Privacy. Amersfoort, 20 april 2016

IMMA special Privacy. Amersfoort, 20 april 2016 IMMA special Privacy Amersfoort, 20 april 2016 Iris Koetsenruijter: koetsenruijter@considerati.com, 06-28613217 Rob Mouris: rob.mouris@minienm.nl, 06-27061622 1 Opzet Special 09.30-09.45 Voorstelronde

Nadere informatie

Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015

Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015 Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015 INHOUD 1) Wat is informatiebeveiliging (IB) nu eigenlijk? 2) Wat houdt IB binnen

Nadere informatie

HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN?

HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN? HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN? EEN HANDIGE CHECKLIST In deze whitepaper bieden we u handvatten die u kunnen helpen bij de implementatie van de meldplicht datalekken binnen uw organisatie. We

Nadere informatie

Deloitte privacy team Privacy dienstverlening. www.prepareforprivacy.nl

Deloitte privacy team Privacy dienstverlening. www.prepareforprivacy.nl Deloitte privacy team Privacy dienstverlening www.prepareforprivacy.nl Voorwoord Privacy staat al enige tijd in de schijnwerpers en zal in de nabije toekomst alleen maar belangrijker worden. Niet alleen

Nadere informatie

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop ééndaagse workshop 12 mei 2016 POSTILLION HOTEL BUNNIK Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop www.infotraining.nl Is uw databeleid gereed voor 2016?

Nadere informatie

Berry Kok. Navara Risk Advisory

Berry Kok. Navara Risk Advisory Berry Kok Navara Risk Advisory Topics Informatiebeveiliging in het nieuws Annual Benchmark on Patient Privacy & Data Security Informatiebeveiliging in de zorg Extra uitdaging: mobiel Informatiebeveiliging

Nadere informatie

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016 PRIVACY SIDN fonds Menno Weij 3 februari 2016 AGENDA Privacy Privacywetgeving van toepassing Plichten voor bedrijven Rechten betrokkenen Toezichthouder Ruimte voor vragen en discussie TERMINOLOGIE Belangrijkste

Nadere informatie

Privacy Scan VISD juni 2014. Antwoordcategorie Ja/Nee/ Onbekend

Privacy Scan VISD juni 2014. Antwoordcategorie Ja/Nee/ Onbekend 1 Governance Deze vragen geven inzicht in de te ondernemen acties met betrekking tot de governance en organisatie van privacy. Dit is afhankelijk van de lokale situatie vanaf 2015. Elke gemeente moet nadenken

Nadere informatie

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016 Rens Jan Kramer 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet meldplicht datalekken 2 Centrale begrippen in privacyrecht a. Persoonsgegevens b. Betrokkene

Nadere informatie

INFORMATIEBEVEILIGING: WAAR STAAT U NU?

INFORMATIEBEVEILIGING: WAAR STAAT U NU? INFORMATIEBEVEILIGING: WAAR STAAT U NU? HANDIGE CHECKLISTS VOOR DE OVERHEIDSSECTOR In deze whitepaper bieden we u handvatten en checklists voor hoe u om kunt gaan met de nieuwe meldplicht datalekken. Steeds

Nadere informatie

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz Informatiebeveiliging: de juridische aspecten Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz 20 september 2012 Onderwerpen beveiligingsplicht Wbp aandachtspunten implementatie IAM en BYOD wat te doen bij een datalek?

Nadere informatie

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties www.pwc.nl/privacy Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties PwC Nederland januari 2016 Introductie Management Samenvatting Resultaten Inhoudsopgave

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties www.pwc.nl/privacy Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties PwC Nederland Februari 2015 Inhoudsopgave Introductie Privacy Health Check 3 Managementsamenvatting

Nadere informatie

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Meldplicht datalekken ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Onderwerpen I. Inleiding II. Cijfers datalekken III. Recente voorbeelden datalekken in de zorg IV. Beveiliging en meldplicht

Nadere informatie

Makelaar in Grond gebruikt deze persoonsgegevens uitsluitend voor de navolgende doeleinden:

Makelaar in Grond gebruikt deze persoonsgegevens uitsluitend voor de navolgende doeleinden: Privacybeleid I. Algemeen Op deze pagina treft u als gebruiker van de website www.makelaaringrond.nl het privacybeleid aan van Makelaar in Grond respectievelijk Grond Registratie Services. Makelaar in

Nadere informatie

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling @zwnne NATIONAAL PAYROLL CONGRES 2015 14 DECEMBER 2015 MEDIA PLAZA UTRECHT De impact van nieuwe privacyregels op payrolling prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne de impact van de nieuwe privacywet meer beter erger

Nadere informatie

Het Europese privacyrecht in beweging

Het Europese privacyrecht in beweging Presentatie van de NOREA-publicatie Het Europese privacyrecht in beweging Opsteller: Mr. dr. A.W. (Anne-Wil) Duthler NOREA, Duthler Associates Amsterdam, 13 december 2012 Agenda Inhoud Europese privacyverordening

Nadere informatie

Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ

Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ Platform IZO 20 september 2013 Mr. P.L. Coté MBA Wie zijn wij? > Adviseurs voor bestuur, recht en ICT: privacybescherming identitymanagement taxonomieën

Nadere informatie

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De

Nadere informatie

Aantoonbaar in control op informatiebeveiliging

Aantoonbaar in control op informatiebeveiliging Aantoonbaar in control op informatiebeveiliging Agenda 1. Introductie key2control 2. Integrale interne beheersing 3. Informatiebeveiliging 4. Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten 5. Demonstratie ISMS

Nadere informatie

Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp

Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp 2-daagse praktijktraining Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp Programma Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp De training Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp

Nadere informatie

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Privacy: de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming & de Meldplicht Datalekken

Nadere informatie

Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder?

Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder? Is uw IT waterdicht? Nee! Wat wordt er van jullie verwacht om persoonsgegevens te beschermen onder de wet meldplicht datalekken en verder? 1 Onderwerpen Wat zegt de huidige wet en de komende Europese Privacy

Nadere informatie

Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan?

Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan? 1 Nieuwe privacyregels: Eitje of zwarte zwaan? Jaarvergadering Ledengroep Intern en Overheidsaccountants Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants Donderdag 14 september 2013 Wolter Karssenberg RE

Nadere informatie

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Privacytoezicht in de praktijk Aramis Jean Pierre Functionaris gegevensbescherming (FG) DUO/OCW Aramis.jeanpierre@duo.nl Functionaris voor de gegevensbescherming (FG)

Nadere informatie

Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen. Informatiemanagement en privacy 21 november 2011

Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen. Informatiemanagement en privacy 21 november 2011 Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen Informatiemanagement en privacy 21 november 2011 Presentatie Privacy Binnen het programma doorontwikkeling veiligheidshuizen is Privacy een belangrijk onderwerp.

Nadere informatie

Privacy Impact Assessment

Privacy Impact Assessment De NOREA-PIA Wolter Karssenberg RE 24 juni 2014 Privacy Impact Assessment Agenda 1. Achtergrond 2. Inhoud 3. Ervaring 4. Vragen Agenda 1. Achtergrond 2. Inhoud 3. Ervaring 4. Vragen (Big) Data & Privacy:

Nadere informatie

EBS privacy beleid december 2011

EBS privacy beleid december 2011 EBS privacy beleid december 2011 Privacy beleid EBS Public Transportations B.V. Artikel 1 EBS en privacy EBS Public Transportations (hierna ook EBS) vindt het essentieel dat zorgvuldig wordt omgegaan met

Nadere informatie

Datalekken: preventie & privacy

Datalekken: preventie & privacy Datalekken: preventie & privacy Platform voor Informatiebeveiliging 25 april 2013 Mirjam Elferink Onderwerpen 1. Inleiding 2. Casus datalek 3. Huidige en toekomstige wetgeving datalek meldplichten 4. Casus

Nadere informatie

Meldplicht datalekken Thomas van Essen. 31 maart 2016

Meldplicht datalekken Thomas van Essen. 31 maart 2016 Meldplicht datalekken Thomas van Essen 31 maart 2016 Agenda Kort juridisch kader Bespreking aandachtspunten en mogelijke valkuilen Oplossingen Datalekken (I) Antoni van Leeuwenhoek 780 patiëntgegevens

Nadere informatie

Informatieveiligheid, de praktische aanpak

Informatieveiligheid, de praktische aanpak Informatieveiligheid, de praktische aanpak Wie ben ik? Frederik Baert Domeinverantwoordelijke Informatieveiligheid Domeinverantwoordelijke Infrastructuur & Connectiviteit @ V-ICT-OR V-ICT-OR cvba Dienstenorganisatie

Nadere informatie

onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET

onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET masterclass research data management Maastricht 4 april 2014 presentatie van vandaag uitleg begrippenkader - privacy - juridisch huidige en toekomstige wet- en regelgeving

Nadere informatie

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Basisonderwijs (Dr. Digi), Noordhoff Uitgevers

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Basisonderwijs (Dr. Digi), Noordhoff Uitgevers Bijlage 1 bij de Bewerkersovereenkomst Noordhoff Uitgevers Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Basisonderwijs (Dr. Digi), Noordhoff Uitgevers Noordhoff Uitgevers is een educatieve uitgeverij die verschillende

Nadere informatie

Sebyde Privacy Onderzoek. 6 december 2013

Sebyde Privacy Onderzoek. 6 december 2013 Sebyde Privacy Onderzoek 6 december 2013 Even voorstellen Sebyde BV is Certified IBM Business Partner voor security systems, gespecialiseerd in applicatie security en security awareness. We leveren diensten

Nadere informatie

Workshop Privacy en Triage

Workshop Privacy en Triage Workshop Privacy en Triage Programma 1. Over de streep 2. Introductie Privacy & Triage 3. Triage in casus Privacy staat integraal werken in sociaal domein in de weg Gemeenten krijgen een grotere verantwoordelijkheid

Nadere informatie

de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets

de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets Parafrase op J.H. Donner Maar het kan toch niet zo zijn - want dat is de afweging die je maakt - dat je de behoefte aan privacy van velen desnoods

Nadere informatie

Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken

Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken 04-11-2013 Bieneke Braat Alle rechten voorbehouden, niet openbaar maken zonder toestemming. 1 Legaltree: Advocatenkantoor

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Bewerkersovereenkomst de gemeente Scherpenzeel met Jeugdbescherming Gelderland

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Bewerkersovereenkomst de gemeente Scherpenzeel met Jeugdbescherming Gelderland Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Bewerkersovereenkomst de gemeente Scherpenzeel met Jeugdbescherming Gelderland De ondergetekenden: 1) het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Scherpenzeel,

Nadere informatie

FG Register. Policy. Duthler Academy. Versie: 0.9

FG Register. Policy. Duthler Academy. Versie: 0.9 FG Register Policy Duthler Academy Versie: 0.9 Datum: 29 december 2014 1. Inhoud 2. Inleiding... 3 3. Wat is het FG Register?... 4 4. Waarom het FG Register?... 4 5. Wat heb ik aan het FG Register?...

Nadere informatie

SWPBS vanuit juridisch oogpunt

SWPBS vanuit juridisch oogpunt SWPBS vanuit juridisch oogpunt Samenvatting uit: De Wilde M., en Van den Berg A. (2012), SWPBS, vanuit juridisch oogpunt, afstudeerrapport juridische afdeling Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle

Nadere informatie

Compliance Program. Voor pensioenfondsen die pensioenadministratie en/of vermogensbeheer geheel of gedeeltelijk hebben uitbesteed

Compliance Program. Voor pensioenfondsen die pensioenadministratie en/of vermogensbeheer geheel of gedeeltelijk hebben uitbesteed Compliance Program Voor pensioenfondsen die pensioenadministratie en/of vermogensbeheer geheel of gedeeltelijk hebben uitbesteed September 2008 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Voorwoord 1 1.2 Definitie

Nadere informatie

Samenvatting Meldplicht Datalekken. Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland

Samenvatting Meldplicht Datalekken. Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland Samenvatting Meldplicht Datalekken & Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland DISCLAIMER LET OP: Het gaat hier om een interpretatie van de omtrent de meldplicht datalekken. Deze interpretatie

Nadere informatie

In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016

In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016 In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016 Agenda Persoonsinformatie en wettelijke kaders Actuele ontwikkelingen in wetgeving en praktijk De risico s: juridisch

Nadere informatie

rechtmatigheid POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20

rechtmatigheid POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 TEL 070-381 13 00 FAX 070-381 13 01 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN Koninklijk Horeca Nederland DATUM 5 februari

Nadere informatie

Security Management Trendonderzoek. Chloë Hezemans

Security Management Trendonderzoek. Chloë Hezemans Security Management Trendonderzoek Chloë Hezemans Security Management Survey (5 e editie) Agenda Voorstellen Methode Trends Opvallende resultaten deze editie Security Management 2020? Voorstellen Chloë

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen; gelet op het bepaalde in de Wet bescherming persoonsgegevens; besluiten:

Burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen; gelet op het bepaalde in de Wet bescherming persoonsgegevens; besluiten: Burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen; gelet op het bepaalde in de Wet bescherming persoonsgegevens; besluiten: vast te stellen de volgende Regeling Wet bescherming persoonsgegevens Teylingen

Nadere informatie

Privacy by Design & Privacy Auditing

Privacy by Design & Privacy Auditing Privacy by Design & Privacy Auditing NBIC Ronald Koorn, 12 april 2013 Agenda 1. Privacy-ontwikkelingen 2. Uitkomsten KPMG privacy survey 3. Privacy by Design 4. Privacy Auditing 2 Vrijstellingen Schema

Nadere informatie

Ivo Opstelten Minister van Veiligheid en Justitie Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG

Ivo Opstelten Minister van Veiligheid en Justitie Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Post Bits of Freedom Bank 55 47 06 512 M +31 613380036 Postbus 10746 KvK 34 12 12 86 E ton.siedsma@bof.nl 1001 ES Amsterdam W https://www.bof.nl Ivo Opstelten Minister van Veiligheid en Justitie Postbus

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) - (wet) meldplicht datalekken. Safe Harbor Ø. Binding Corporate Rules

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) - (wet) meldplicht datalekken. Safe Harbor Ø. Binding Corporate Rules Dataprivacy Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) - (wet) meldplicht datalekken Safe Harbor Ø Binding Corporate Rules Wbp Neerslag EU-regelgeving (rl. 95/46/EG), in hele EU De titel van de wet zegt het

Nadere informatie

Dynamisch risicomanagement eenvoudig met behulp van GRCcontrol

Dynamisch risicomanagement eenvoudig met behulp van GRCcontrol Dynamisch risicomanagement eenvoudig met behulp van GRCcontrol Mike de Bruijn roduct Owner Agenda Inleiding Over CompLions GRCcontrol management software Risicomanagement Uitdagingen Dynamisch risicomanagement

Nadere informatie

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid.

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Cursus 1 2015-2016 plus overnachting Aanleiding: Om het deskundigheidsniveau van instellingen te vergroten, zal een masterclass Privacy georganiseerd worden. Deze

Nadere informatie

PRIVACYBELEID NVM ONLINE BIEDEN

PRIVACYBELEID NVM ONLINE BIEDEN PRIVACYBELEID NVM ONLINE BIEDEN 1. Algemeen 1.1 Reikwijdte De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM (NVM/Wij/Ons) hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens.

Nadere informatie

DOORSTAAT UW RISICOMANAGEMENT DE APK?

DOORSTAAT UW RISICOMANAGEMENT DE APK? WHITEPAPER DOORSTAAT UW RISICOMANAGEMENT DE APK? DOOR M. HOOGERWERF, SENIOR BUSINESS CONS ULTANT Risicomanagement is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van uw bedrijfsvoering. Dagelijks wordt er aandacht

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 54/2016 Datum : 22 maart 2016 B&W datum : 22 maart 2016 Beh. ambtenaar : Annelies te Booij Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : Meldplicht datalekken Aanleiding

Nadere informatie

Privacyverklaring Univé Rechtshulp Hoe gaat Univé Rechtshulp om met uw persoonsgegevens en privacy Onze hulp aan u is vertrouwelijk

Privacyverklaring Univé Rechtshulp Hoe gaat Univé Rechtshulp om met uw persoonsgegevens en privacy Onze hulp aan u is vertrouwelijk Privacyverklaring Univé Rechtshulp Hoe gaat Univé Rechtshulp om met uw persoonsgegevens en privacy In deze verklaring vertellen we u hoe wij met uw gegevens en informatie omgaan. U leest waarom en onder

Nadere informatie

Position Paper. Voorstel van Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (kamerstukken 33 841) Ingebracht door de KNMG en GGZ Nederland

Position Paper. Voorstel van Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (kamerstukken 33 841) Ingebracht door de KNMG en GGZ Nederland DE KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST IS DE ORGANISATIE VAN EN VOOR ARTSEN IN NEDERLAND Position Paper AAN Woordvoerders Eerste Kamer commissie VWS Voorstel van Wet

Nadere informatie

Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek. Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012

Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek. Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012 Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012 Inhoudsopgave - Actieplan GVB Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. n.a.v. BDO-rapportage 13

Nadere informatie

MELDPLICHT DATALEKKEN

MELDPLICHT DATALEKKEN MELDPLICHT DATALEKKEN 2 WETSWIJZIGING Op 26 mei 2015 heeft EK wetsvoorstel voor de Wet meldplicht datalekken aangenomen. Sinds 1 januari 2016 in werking getreden: Nieuw in Wet bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

Informatiebeveiliging: Hoe voorkomen we issues?

Informatiebeveiliging: Hoe voorkomen we issues? Informatiebeveiliging: Hoe voorkomen we issues? Workshop C Remco de Boer (Kennisnet) Ludo Cuijpers (MBO Taskforce IBB) Inhoud 1. Voorstelronde 2. Over uw rol 3. Maatregelen 4. De diepte in Voorstelronde

Nadere informatie

Is uw onderneming privacy proof?

Is uw onderneming privacy proof? Is uw onderneming privacy proof? Seminar Privacy 6 november 2014 Floor de Roos Advocaat handelsrecht 1 De Wet bescherming persoonsgegevens in vogelvlucht 2 1. Is sprake van persoonsgegevens? Ruim begrip:

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Compliance program. Vastgesteld en gewijzigd in de bestuursvergadering van 12 februari 2014

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Compliance program. Vastgesteld en gewijzigd in de bestuursvergadering van 12 februari 2014 Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland Compliance program Vastgesteld en gewijzigd in de bestuursvergadering van 12 februari 2014 1 Inleiding In dit Compliance Program is de inrichting van de

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst. Afnemer Logius. behorende bij het aanvraagformulier MijnOverheid

Bewerkersovereenkomst. Afnemer Logius. behorende bij het aanvraagformulier MijnOverheid Bewerkersovereenkomst Afnemer Logius behorende bij het aanvraagformulier MijnOverheid De ondergetekenden: [ ], verder te noemen : Afnemer en De Staat der Nederlanden, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Nalevingsverslag van het reglement discriminerende handelingen verslagjaar 2015. artikel 11b lid 3 Elektriciteitswet artikel 3c lid 3 Gaswet

Nalevingsverslag van het reglement discriminerende handelingen verslagjaar 2015. artikel 11b lid 3 Elektriciteitswet artikel 3c lid 3 Gaswet Nalevingsverslag van het reglement discriminerende handelingen verslagjaar 2015 artikel 11b lid 3 Elektriciteitswet artikel 3c lid 3 Gaswet Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Organisatie en Processen...

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bewerkersovereenkomst van de gemeente Scherpenzeel met Veilig Thuis

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bewerkersovereenkomst van de gemeente Scherpenzeel met Veilig Thuis Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bewerkersovereenkomst van de gemeente Scherpenzeel met Veilig Thuis De ondergetekenden: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Scherpenzeel, te

Nadere informatie

Workshop Pensioenfondsen. Gert Demmink

Workshop Pensioenfondsen. Gert Demmink Workshop Pensioenfondsen Gert Demmink 13 november 2012 Integere Bedrijfsvoering Integere bedrijfsvoering; Bas Jennen Bestuurderstoetsingen; Juliette van Doorn Integere bedrijfsvoering, beleid & uitbesteding

Nadere informatie

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud 7 Klachtenregeling Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Contactpersonen 3. Klachtenprocedure 4. Evaluatie klachtenafhandeling 5. Geheimhouding 6. Privacy en rechtbescherming 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Bijlage 2 Beveiligingsplan. Informatiebeveiliging

Bijlage 2 Beveiligingsplan. Informatiebeveiliging Bijlage 2 Beveiligingsplan Informatiebeveiliging De verantwoordelijkheid voor informatiebeveiliging ligt bij het dagelijks bestuur. In de DB-vergadering van 31 augustus 2015 is stilgestaan bij een aantal

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 16990 20 juni 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 12 juni 2014, kenmerk 376061-121125-WJZ,

Nadere informatie

Informatiebeveiliging voor gemeenten: een helder stappenplan

Informatiebeveiliging voor gemeenten: een helder stappenplan Informatiebeveiliging voor gemeenten: een helder stappenplan Bewustwording (Klik hier) Structureren en borgen (Klik hier) Aanscherping en maatwerk (Klik hier) Continu verbeteren (Klik hier) Solviteers

Nadere informatie

Uitdagingen voor Privacy Compliance

Uitdagingen voor Privacy Compliance Pr iva Se nse Privacy and Trust in the Digital Society Uitdagingen voor Privacy Compliance Jeroen Terstegge Multilayer Security Seminar 2010 IJmuiden Pr iv a Se n se Even voorstellen Strategie en beleid

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken

Meldplicht Datalekken Meldplicht Datalekken Wolter Karssenberg RE, CIPP/E, CIPM drs. Erik König EMITA 10 december 2015 Agenda Datalekken Meldplicht Beleidsregels Beheersen So what! We ll just pay the fine! 2 Agenda Datalekken

Nadere informatie

Informatiebeveiliging als proces

Informatiebeveiliging als proces Factsheet Informatiebeveiliging als proces Informatiebeveiliging onder controle krijgen en houden FORTIVISION Stadionstraat 1a 4815 NC Breda +31 (0) 88 160 1780 www.db-fortivision.nl info@db-fortivision.nl

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. Van Schoonhoven Infra BV

Energiemanagement actieplan. Van Schoonhoven Infra BV BV Leusden, oktober 2013 Auteurs: G.J. van Schoonhoven D.J. van Boven Geaccordeerd door: D.J. van Boven Directeur eigenaar INLEIDING Ons bedrijf heeft een energiemanagement actieplan conform NEN-ISO 50001.

Nadere informatie

De essentie van de nieuwe ISO s. Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij

De essentie van de nieuwe ISO s. Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij De essentie van de nieuwe ISO s Dick Hortensius, NEN Milieu & Maatschappij 1 Waar ik het over ga hebben De uitdaging en de oplossing De HLS voor iedereen De HLS voor wie het wil Waar we staan en wat er

Nadere informatie

Ons integriteitbeleid

Ons integriteitbeleid Ons integriteitbeleid Inhoudsopgave Inleiding 05 1. Waarom een integriteitbeleid? 06 2. Het integriteithuis 07 3. Bouwen aan integriteit 10 3.1 Ontwerpen 10 3.2 Uitvoeren 11 3.3 Monitoren 14 3.4 Communicatie

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. Baggerbedrijf West Friesland

Energiemanagement actieplan. Baggerbedrijf West Friesland Baggerbedrijf West Friesland Gebruikte handelsnamen: Baggerbedrijf West Friesland Grond & Cultuurtechniek West Friesland Andijk, februari-mei 2014 Auteurs: M. Komen C. Kiewiet Geaccordeerd door: K. Kiewiet

Nadere informatie

TPSC Cloud, Collaborative Governance, Risk & Compliance Software,

TPSC Cloud, Collaborative Governance, Risk & Compliance Software, TPSC Cloud, Collaborative Governance, Risk & Compliance Software, Wij geloven dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan betere & veiligere zorg. The Patient Safety Company TPSC levert al meer

Nadere informatie

Privacy Statement WeHelpen.nl

Privacy Statement WeHelpen.nl Privacy Statement WeHelpen.nl WeHelpen hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. In dit privacy statement vindt u belangrijke informatie over welke persoonsgegevens WeHelpen verwerkt, op welke

Nadere informatie

Privacyverklaring ViopTo

Privacyverklaring ViopTo Privacyverklaring ViopTo Voor ons is een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens van groot belang. Persoonlijke gegevens worden dan ook zorgvuldig verwerkt en beveiligd. Hierbij houden wij ons aan de eisen

Nadere informatie