Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)"

Transcriptie

1 Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Op 25 mei 2018 moeten alle organisaties in Nederland voldoen aan nieuwe privacyregels. Die staan in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe wet stelt strenge eisen aan de omgang met persoonsinformatie. Waar moet u allemaal aan denken? Stap 1: Bewustwording Zorg dat iedereen in uw onderneming bekend is met de nieuwe privacyregels. Zorg ervoor dat de relevante mensen in uw organisatie (zoals beleidsmakers) inschatten wat de impact van de AVG is op uw huidige processen, diensten en producten. Onderzoek welke aanpassingen nodig zijn om aan de AVG te voldoen. Houd er rekening mee dat de implementatie van de AVG veel kan vragen van de beschikbare menskracht en middelen. Stap 2: Privacyverklaring en rechten van betrokkenen Als u gegevens over klanten of andere personen vastlegt, moet u in een privacyverklaring uitleggen wat u met die gegevens doet. Dat moet volledig en in eenvoudige taal. De privacyverklaring of een verwijzing naar de privacyverklaring moet eenvoudig te vinden zijn, daar waar u om persoonsgegevens vraagt. In de privacyverklaring staan in ieder geval: uw bedrijfsgegevens het doel van de gegevensvastlegging welke gegevens u verzamelt aan wie u de gegevens eventueel doorgeeft hoe lang u de gegevens bewaart uitleg over cookies en de reden van gebruik (bij gebruik van cookies) de door u toegepaste beveiliging van de vastgelegde persoonsgegevens het recht op inzage, correctie, verwijdering en

2 het meenemen van eigen gegevens (dataportabiliteit) het recht op intrekking van verleende toestemming het recht om een klacht in te dienen Rechten Het recht om de eigen gegevens in te zien, te corrigeren en aan te vullen was in de oude privacywetgeving al geregeld. Op verzoek moest u de persoonsgegevens ook al verwijderen. Deze rechten blijven onder de nieuwe wet bestaan. Daar komt het recht op dataportabiliteit bij. U moet ervoor zorgen dat mensen hun gegevens makkelijk kunnen ontvangen en kunnen doorgeven aan een andere organisatie als ze dat willen. Toestemming Iedereen krijgt door de AVG meer mogelijkheden om voor zichzelf op te komen. De privacyrechten worden versterkt en uitgebreid. De AVG beschrijft hoe u geldige toestemming van mensen kunt krijgen om de persoonsgegevens te mogen verwerken. Daarvoor is een bewuste handeling van de persoon nodig. U mag bijvoorbeeld het vakje voor toestemming niet alvast aankruisen. De verkregen toestemming moet u kunnen aantonen. Het intrekken van de toestemming moet net zo makkelijk zijn als het geven van toestemming. Stap 3: Overzicht verwerkingen U bent verplicht om met een register te werken waarin u de verwerking van persoonsgegevens bijhoudt, als uw organisatie: persoonsgegevens verwerkt waarvan de verwerking niet incidenteel is (het komt dus vaker voor), of risicovolle persoonsgegevens verwerkt, zoals gegevens over gezondheid, godsdienst of politieke opvattingen, of meer dan 250 medewerkers heeft. In de praktijk zullen (vrijwel) alle organisaties verplicht zijn de verwerking van persoonsgegevens in een register bij te houden. Dit omdat binnen een organisatie klanten-, leveranciers- of personeelsbeheer altijd vaker voorkomt. Inhoud register In het verwerkingsregister neemt u op welke persoonsgegevens u gebruikt, voor welk doel, waar u ze opslaat en met wie u ze eventueel deelt. Het register kunt u schriftelijk of elektronisch bijhouden. Als betrokken personen u vragen hun gegevens te corrigeren of te verwijderen, kunt u dit register hiervoor nodig hebben. U moet deze verzoeken ook doorgeven aan de organisaties waarmee u de persoonsgegevens hebt gedeeld. Klachten U moet mensen wijzen op de mogelijkheid om bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht in te dienen over hoe u met hun persoonsgegevens omgaat.

3 Stap 4: Data protection impact assessment (DPIA) Bij het verwerken van gegevens met een hoog privacyrisico is een 'data protection impact analyse' (DPIA) verplicht. Hiermee brengt u de privacyrisico's van de verwerking van gegevens in kaart. Blijkt uit de DPIA dat de privacyrisico's hoog zijn, dan kunt u maatregelen nemen om deze te verkleinen. Verplicht uitvoeren DPIA Een DPIA moet u in ieder geval uitvoeren als u: bijzondere persoonsgegevens als ras, godsdienst, gezondheid, politieke opvattingen, genetische of biometrische gegevens op grote schaal verwerkt, of op grote schaal en systematisch mensen volgt in een publiek toegankelijk gebied, bijvoorbeeld met cameratoezicht, of gegevens zo combineert, dat iemand in een bepaalde categorie of groep is in te delen en daardoor zo kan worden benaderd of beoordeeld (profilering). Stap 5: Inrichten systemen Bij het inrichten van uw systemen kunt u technisch al een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens afdwingen. Vraag bijvoorbeeld geen gegevens op die u niet nodig heeft. Voor de verzending van een nieuwsbrief heeft u bijvoorbeeld geen woonadres nodig. In de AVG wordt dat privacy by design genoemd. Bij het vragen om persoonsgegevens moet de standaardinstelling van uw systemen zo privacyvriendelijk mogelijk zijn. De persoon kan zelf gegevens achterlaten of een actieve handeling verrichten om toestemming te geven (opt-in). U mag bijvoorbeeld geen (web)formulier gebruiken waarop al een vakje is aangevinkt. Ook mag u niet automatisch informatie naar iemand toezenden, zonder dat diegene daar vooraf toestemming voor heeft gegeven. De standaardinstellingen moeten de privacy van iemand respecteren (privacy by default) totdat de persoon zelf toestemming geeft. Stap 6: Toezicht Functionaris gegevensbescherming In bepaalde gevallen is het verplicht om voor uw organisatie een functionaris gegevensbescherming (FG) aan te stellen, ook wel data protection officer (DPO), genoemd. De functionaris gegevensbescherming is een onafhankelijk persoon die binnen uw organisatie adviseert en rapporteert over naleving van de AVG.

4 Aanstelling van een functionaris gegevensbescherming is verplicht wanneer: het de kernactiviteit van uw bedrijf is om op grote schaal gevoelige persoonsgegevens (zoals gezondheidsgegevens) te verwerken; uw organisatie structureel mensen observeert (fysiek of digitaal, bijvoorbeeld via cameraobservatie). Voor overheidsorganisaties geldt dat de functionaris gegevensbescherming (FG) vrijwel altijd verplicht is. Intern of extern De positie functionaris gegevensbescherming kan vanuit uw organisatie worden ingevuld, maar ook door een externe partij. Aandacht voor naleving van de AVG is ook van belang voor organisaties die niet verplicht zijn een functionaris gegevensbescherming aan te stellen. Stap 7: Datalekken documenteren en melden Een datalek Een datalek heeft u als databestanden worden gehackt of als u onbedoeld toegang geeft tot bestanden. Ook een gestolen laptop of zoekgeraakte usb-stick is een datalek. De AVG verplicht u om binnen uw organisatie alle datalekken vast te leggen en te documenteren. Datalek melden Een datalek moet zo snel mogelijk na ontdekking, zo mogelijk binnen 72 uur, worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze meldingsplicht geldt niet als er geen risico's voor (natuurlijke) personen uit voortkomen. Wel moet u ook dan het datalek intern vastleggen en documenteren. U beschrijft het datalek, de gevolgen van het datalek en de genomen maatregelen. Datalek bij verwerken data voor anderen Verwerkt u privacygevoelige data voor anderen? Dan bent u verplicht het datalek te melden aan uw opdrachtgever. Uw opdrachtgever meldt het zo nodig aan de AP.

5 Stap 8: Een verwerkersovereenkomst afsluiten Als een ander bedrijf de persoonsgegevens voor u verwerkt en opslaat, dan moet u met dat bedrijf een verwerkersovereenkomst afsluiten. Zelfs zonder het wijzigen van gegevens kan er al sprake zijn van verwerken. Bijvoorbeeld als een externe helpdesk voor uw bedrijf gegevens inziet. Wat staat er in een verwerkersovereenkomst? In een verwerkersovereenkomst spreekt u af: wat het doel en de aard van de verwerking is en welke soort persoonsgegevens worden verwerkt. Verder spreekt u hierin af dat: verwerking uitsluitend plaatsvindt op basis van uw schriftelijke instructies. Er mogen dus geen persoonsgegevens voor andere doeleinden worden gebruikt; personen in dienst van of werkzaam voor de verwerker, een geheimhoudingsplicht hebben; de verwerker passende technische en organisatorische maatregelen treft om de verwerking van persoonsgegevens te beveiligen; de verwerker zonder uw schriftelijke toestemming de verwerking niet door een ander mag laten uitvoeren; de verwerker u helpt om te voldoen aan verzoeken van betrokkenen, als het gaat om hun privacyrechten. Zoals het recht op inzage, correctie, vergetelheid en dataportabiliteit; de verwerker u helpt om andere verplichtingen na te komen, zoals het melden van datalekken; de verwerker na afloop van de verwerkingsdiensten de gegevens verwijdert of naar u terugstuurt. Ook verwijdert hij kopieën, tenzij de verwerker wettelijk verplicht is de gegevens te bewaren; de verwerker meewerkt aan audits van u of een derde partij. Hiervoor stelt de verwerker alle relevante informatie beschikbaar zodat gecontroleerd kan worden of hij zich als verwerker houdt aan de hierboven genoemde verplichtingen. Stap 9: Leidende toezichthouder bepalen Heeft uw organisatie vestigingen in meerdere landen of verwerkt u gegevens in verschillende landen? Dan is er sprake van grensoverschrijdende samenwerking. De toezichthouder van het land van de hoofdvestiging is in zo n situatie de leidende toezichthouder. Bij een Nederlandse hoofdvestiging is de Autoriteit Persoonsgegevens de leidende toezichthouder.

6 10: Toestemming vragen of andere grondslag? De nieuwe wetgeving stelt strengere eisen aan de toestemming die personen moeten geven voor het verwerken van gegevens. Evalueer daarom de manieren waarop u toestemming vraagt, krijgt en registreert. U moet kunnen aantonen dat er geldige toestemming is verkregen. Persoonsgegevens mag u alleen verwerken als de AVG daar een grondslag voor geeft. Er zijn 6 grondslagen: 1. Verleende toestemming voor de verwerking van persoonsgegevens Onder de AVG is alleen sprake van toestemming als de betrokken persoon: in alle vrijheid ondubbelzinnig door een verklaring of een actieve handeling toestemming heeft gegeven voor specifieke verwerking van persoonsgegevens. Stilzwijgende toestemming is niet voldoende. U moet kunnen aantonen dat u geldige toestemming van mensen heeft gekregen voor het verwerken van hun persoonsgegevens. Het intrekken van de toestemming moet net zo eenvoudig zijn als het geven ervan. U moet de toestemminggever ook op dit recht wijzen. Na intrekking van de toestemming moet u de verwerking van de betreffende gegevens stoppen. U kunt dan geen andere grondslag gebruiken om de gegevens toch te verwerken. Andere grondslagen Deze volgende 5 grondslagen zijn noodzakelijkheidsgrondslagen. De verwerking van persoonsgegevens mag alleen als het nodig is voor 1 van de genoemde doelen. 2. Uitvoering van een overeenkomst Persoonsgegevens mag u verwerken voor de uitvoering van een overeenkomst. Bijvoorbeeld het vastleggen van naam en adresgegevens om een besteld product bij uw klant thuis te kunnen afleveren. Deze gegevens mogen alleen voor dat doel worden gebruikt. U mag deze gegevens later niet gebruiken om uw klant een nieuwsbrief te sturen. Daarvoor heeft u weer toestemming nodig. 3. Wettelijke verplichting Soms moet u persoonsgegevens vastleggen om te voldoen aan een wettelijke verplichting. Een werkgever moet de persoonsgegevens van werknemers vastleggen en doorgeven aan bijvoorbeeld de Belastingdienst. Zonder toestemming van de werknemer mogen de gegevens niet worden doorgegeven aan een organisatie waarvoor geen wettelijke verplichting geldt. Daarvoor is weer toestemming nodig. 4. Vitaal belang In noodsituaties, als het gaat om gezondheid of gevaar voor leven kan verwerking van persoonsgegevens door hulpverleners gerechtvaardigd zijn. Deze grondslag kan alleen gebruikt worden als het echt niet mogelijk is om toestemming te krijgen. 5. Algemeen belang U mag onder deze grondslag persoonsgegevens verwerken als het gaat om een andere wettelijke bepaling waarin ook het doel van de verwerking is omschreven.

7 6. Gerechtvaardigd belang Persoonsgegevens mogen worden verwerkt voor het behartigen van een gerechtvaardigd belang. Het gerechtvaardigd belang gaat niet op als de rechten van de betrokken personen zwaarder wegen. Het kan gaan om een gerechtvaardigd belang als er sprake is van een relevante en passende relatie tussen een organisatie en haar klanten. Bij een gerechtvaardigd belang kan het bijvoorbeeld gaan om het verwerken van inlognamen en wachtwoorden voor de beveiliging van het netwerk. De organisatie moet open zijn over het gerechtvaardigde belang. Betrokken personen kunnen bezwaar maken tegen het verwerken van persoonsgegevens op grond van het gerechtvaardigd belang. Meer informatie Op de website van AVG voor Verenigingen staat meer over het programma en de mogelijkheden voor ondersteuning. Ook kunt u voor meer informatie contact opnemen met de VHG Ondernemershelpdesk via (030) of ledencontact@vhg.org. Bron: Kamer van Koophandel Stappenplan voor leden Om u te ondersteunen bij de verplichtingen die voortkomen uit de AVG, heeft Branchevereniging VHG met Stichting AVG een overeenkomst gesloten. Deze stichting heeft namelijk een 15- stappenplan ontwikkeld. Door online alle stappen te doorlopen en de instructies op te volgen, ontvangt u op het eind een verklaring waarmee uw bedrijf verklaart AVG-proof te zijn. Dit met het oog op uw inspanningsverplichting. Op basis van de overeenkomst krijgt u als VHG-lid een korting van 50% op gebruik van het programma.

De website van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft uitgebreide ondersteuning.

De website van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft uitgebreide ondersteuning. DE AVG Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming

Nadere informatie

Privacy Maturity Scan (PMS)

Privacy Maturity Scan (PMS) Privacy Maturity Scan (PMS) Versie 1.0 / Wijzigingsdatum 02-03-2018 Uw vraag Als organisatie wilt u minimaal voldoen aan de wet- en regelgeving en u wilt zich optimaal voorbereiden op de nieuwe Europese

Nadere informatie

Inleiding. Uitleg tienstappenplan AVG

Inleiding. Uitleg tienstappenplan AVG Inleiding Op 25 mei 2018 gaat de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Deze wet raakt veel elementen van uw bedrijfsvoering. Bent u al voorbereid? Op onze website vindt u alle informatie

Nadere informatie

Onderwerp : de Algemene Verordening Gegevensverwerking. Deze wet start op 25 mei 2018

Onderwerp : de Algemene Verordening Gegevensverwerking. Deze wet start op 25 mei 2018 De AVG gaat bijna in Onderwerp : de Algemene Verordening Gegevensverwerking. Deze wet start op 25 mei 2018 Dit houdt in dat de wetten en regels rondom de verzameling, verwerking en het gebruik van persoonsgegevens

Nadere informatie

checklist in 10 stappen voorbereid op de AVG. human forward.

checklist in 10 stappen voorbereid op de AVG. human forward. checklist in 10 stappen voorbereid op de AVG. human forward. checklist: in 10 stappen voorbereid op de AVG Het zal u vast niet ontgaan zijn: per 25 mei 2018 moet uw organisatie voldoen aan nieuwe privacyregels.

Nadere informatie

Privacy verklaring en Toestemming verwerking persoonsgegevens

Privacy verklaring en Toestemming verwerking persoonsgegevens Privacy verklaring en Toestemming verwerking persoonsgegevens Horse in Motion kan uw (persoons) gegevens verwerken wanneer u gebruik maakt van de diensten van de praktijk horse in motion. Als u het contact

Nadere informatie

Workshop AVG voor het bestuur van Vereniging Yogadocenten Nederland. Cees Boon en Berdjan Klatter

Workshop AVG voor het bestuur van Vereniging Yogadocenten Nederland. Cees Boon en Berdjan Klatter Workshop AVG voor het bestuur van Vereniging Yogadocenten Nederland Cees Boon en Berdjan Klatter 1 Programma We behandelden de 10 algemeen aanvaarde aandachtspunten. Resultaat: Deelnemers zijn in staat

Nadere informatie

Belangrijke begrippen. Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene

Belangrijke begrippen. Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Belangrijke begrippen Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Grondslagen voor gegevensverwerking 1. Toestemming 2. Noodzakelijk voor uitvoering overeenkomst 3. Noodzakelijk

Nadere informatie

Checklist voorbereiding op de AVG

Checklist voorbereiding op de AVG Checklist voorbereiding op de AVG Vanaf 25 mei 2018 wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. De AVG is een Europese verordening en werkt rechtstreeks door in alle lidstaten van

Nadere informatie

Deze checklist is beschikbaar voor (proef)abonnees van Sdu Arbeidsrecht. Interesse in een demo of proef? Kijk op

Deze checklist is beschikbaar voor (proef)abonnees van Sdu Arbeidsrecht. Interesse in een demo of proef? Kijk op Deze checklist is onderdeel van arbeidsrecht.sdu.nl Checklist AVG gegevensverwerking door werkgevers. Wat te doen vóór 25 mei 2018? Auteurs: mr. J. (Janine) Weel, mr. R. (Rachel) Rietveld De bescherming

Nadere informatie

STAPPENPLAN Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

STAPPENPLAN Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) STAPPENPLAN Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Met ingang van 25 mei 2018 vervangt de Algemene verordening gegevensbescherming (in het kort de AVG) de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Nadere informatie

VIL Academie - M&A in one day Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Rik Geurts Konferentie Nederlandse Religieuzen 28 juni 2018 Programma > Wat is privacy? > Privacyregelgeving en (enkele) kernbegrippen

Nadere informatie

De Algemene Verordening Gegevensverwerking. Jurgen van der Baan

De Algemene Verordening Gegevensverwerking. Jurgen van der Baan De Algemene Verordening Gegevensverwerking Jurgen van der Baan > AVG: wat valt (mij) op Jurgen van der Baan: Product Consultant bij TriageExpert. Vanaf 2002 werkzaam als (Senior) Casemanager, intern, arbodienst,

Nadere informatie

Wat betekent de AVG voor mij als ondernemer? Juni 2018

Wat betekent de AVG voor mij als ondernemer? Juni 2018 Wat betekent de AVG voor mij als ondernemer? Juni 2018 Intro Deze presentatie is geschreven met de kennis van nu (juni 2018) en is bedoeld als handleiding voor iedereen die meer wil weten over het voldoen

Nadere informatie

Agenda. De AVG: wat nu?

Agenda. De AVG: wat nu? De AVG: wat nu? 1 Agenda 1. Welke wetgeving kennen we? 2. Soorten gegevens 3. Uitgangspunten van de Wbp 4. Uitgangspunten AVG/GDPR 5. Verwerkersovereenkomsten 6. Uitwisselen van gegevens 7. Datalekken

Nadere informatie

Wat betekent de AVG voor jouw vereniging?

Wat betekent de AVG voor jouw vereniging? Wat betekent de AVG voor jouw vereniging? Deze blog is bedoeld om je in te lichten over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en je bewust te maken van de impact op jouw vereniging. Je leest

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Inwerkingtreding 25 mei 2018 en is van toepassing De veranderingen Ruimere rechten voor individuen met grotere verplichtingen voor de organisatie Verantwoordingsplicht

Nadere informatie

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO De Algemene verordening gegevensbescherming Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf

Nadere informatie

Voorbereid op de nieuwe privacywet in 10 stappen

Voorbereid op de nieuwe privacywet in 10 stappen Algemene Verordening Gegevensbescherming Voorbereid op de nieuwe privacywet in 10 stappen Een publicatie van LAYLO // office@laylo.nl // www.laylo.nl // 085-0202563 Nieuwe wetgeving Per 25 mei 2018 treed

Nadere informatie

staat is om de AVG na te komen.

staat is om de AVG na te komen. Vragenlijst nulmeting AVG mét toelichting door Security & Privacy Officer Koos Wijdenes Met onderstaande vragenlijst kunt u een nulmeting uitvoeren voor uw organisatie. De antwoorden geven inzicht in wat

Nadere informatie

Privacywetgeving. 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian

Privacywetgeving. 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian Privacywetgeving 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian Belangrijke begrippen Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Grondslagen

Nadere informatie

De Nieuwe Wet Privacy

De Nieuwe Wet Privacy De Nieuwe Wet Privacy AVG Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing Geldt voor de hele EU Wet bescherming persoonsgegevens geldt dan niet meer AVG De AVG versterkt

Nadere informatie

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid Bescherming Persoonsgegevens Presentatie LAC Zuid 26-09-2017 AVG - mei 2018 Inleiding en inhoud presentatie Algemene verordening gegevensbescherming EU regelgeving AVG vervangt Wet bescherming persoonsgegevens/wet

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming

Algemene verordening gegevensbescherming Algemene verordening gegevensbescherming 1 Programma Inleiding Waarom AVG? Wat is de AVG? Globale verschillen met Wbp Handhaving De AVG op hoofdlijnen Wat kunt u van BNL verwachten? Vragen 2 Waarom AVG?

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in

Nadere informatie

AVG. Algemene Verordening Gegevensbescherming

AVG. Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG Algemene Verordening Gegevensbescherming Inhoud presentatie 1. Wat is de AVG? 1. Algemene introductie 2. Wat zijn persoonsgegevens? 3. Is mijn gegevensverwerking rechtmatig? 4. Ben ik verwerkingsverantwoordelijke

Nadere informatie

PRIVACY Inleiding. De Verordening in vogelvlucht. Kennismaking. Bescherming grondrecht

PRIVACY Inleiding. De Verordening in vogelvlucht. Kennismaking. Bescherming grondrecht PRIVACY Inleiding Kennismaking: wie zijn wij, jullie en wat doen we? De AVG in vogelvlucht Het Privacy Framework Vragen uit de praktijk ALGEMENE VERORDENING GEGEGEVENSBESCHERMING Bob van der Kamp 1 2 Kennismaking

Nadere informatie

In 10 stappen voorbereid op de AVG

In 10 stappen voorbereid op de AVG In 10 stappen voorbereid op de AVG 10 STAPPEN TER VOORBEREIDING OP DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENS BESCHERMING (AVG) Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing.

Nadere informatie

Privacyverklaring voor de gemeentelijke website

Privacyverklaring voor de gemeentelijke website Realisatie Handreiking Privacyverklaring voor de gemeentelijke website Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 De stappen van een privacyverklaring...4 2.1 Verwerkt u persoonsgegevens?...4 2.2 Bijzondere en/of

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. NVVB Congres Noordwijkerhout 19 april 2018

Algemene Verordening Gegevensbescherming. NVVB Congres Noordwijkerhout 19 april 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming NVVB Congres Noordwijkerhout 19 april 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) AVG van toepassing per 25 mei 2018 Voorrangsbeginsel Europese én Nederlandse

Nadere informatie

25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening. Privacyrecht & de AVG mei Rob Tijdink

25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening. Privacyrecht & de AVG mei Rob Tijdink Privacyrecht & de AVG 2 mei 2018 Rob Tijdink Koningstraat 27-2 T + 31 88 322 6000 info@daanlegal.nl 6811 DG Arnhem F + 31 88 322 6001 www.daanlegal.nl 25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening Bron: Financieele

Nadere informatie

Gegevensbescherming en Privacybeleid

Gegevensbescherming en Privacybeleid Gegevensbescherming en Privacybeleid Inhoud 1) Toepassing... 3 2) Toegang en wijzigingen... 3 3) Contactgegevens... 3 4) Functionaris gegevensbescherming (FG)... 3 5) Grondslagen AVG... 3 7) Verwerking

Nadere informatie

Implementatie Algemene verordening gegevensbescherming Huys Twickelo

Implementatie Algemene verordening gegevensbescherming Huys Twickelo Implementatie Algemene verordening gegevensbescherming Huys Twickelo Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Stappenplan... 3 2.1 Stap 1: Bewustwording... 3 2.2 Stap 2: Rechten van betrokkenen... 3 2.3 Stap 3: Overzicht

Nadere informatie

AVG in de praktijk, tips!

AVG in de praktijk, tips! AVG in de praktijk, tips! Google Analytics Zo kun je Google Analytics gebruiken zonder cookie melding. Accepteer het Amendement gegevensverwerking in je Analytics-account ( Beheer > Account instellingen

Nadere informatie

Moshe Beukers Dalila Dizdar Robert van Asch

Moshe Beukers Dalila Dizdar Robert van Asch AVG LUNCHSESSIE Moshe Beukers Dalila Dizdar Robert van Asch Introductie Achtergrond Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Impact op organisaties Kahoot! Afronding Helpdesk voor vragen Big Data

Nadere informatie

In 10 stappen voorbereid op de nieuwe privacywet (AVG)

In 10 stappen voorbereid op de nieuwe privacywet (AVG) In 10 stappen voorbereid op de nieuwe privacywet (AVG) Hulpmiddel voor patiënten- en cliëntenorganisaties om aan de verplichtingen te voldoen van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit

Nadere informatie

1AFSPRAAK.NL 1KAPPER.NL 1BEAUTYAFSPRAAK.NL

1AFSPRAAK.NL 1KAPPER.NL 1BEAUTYAFSPRAAK.NL AVG HANDBOEK Handleiding voor salons en praktijken 1AFSPRAAK.NL 1KAPPER.NL 1BEAUTYAFSPRAAK.NL INHOUD Wat is de AVG? 1. Waarom deze nieuwe wet? 1. Waarom is deze nieuwe wet van toepassing op jouw salon/praktijk?

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017 1 Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten Alex Commandeur 21 april 2017 Overzicht Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens 2018: nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) Accountability

Nadere informatie

Privacy wetgeving: Wat verandert er in 2018?

Privacy wetgeving: Wat verandert er in 2018? Privacy wetgeving: Wat verandert er in 2018? Werkgevers verwerken op grote schaal persoonsgegevens van hun werknemers. Vanaf mei 2018 moet elke organisatie voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Waar gaan we het over hebben? Waarom de AVG? Wanneer is de AVG van toepassing? Wat betekent de AVG voor uw onderneming? Enkele tips! Waarom de AVG? Richtlijn

Nadere informatie

Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR)

Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Uit HR trends 2 3 De elf basisprincipes van privacy wetgeving 4 5 10 persoonsgegevens Art 4 letter (1) AVG/GDPR alle

Nadere informatie

In 15 stappen op weg naar 2018

In 15 stappen op weg naar 2018 Op 25 mei 2018 nemen we afscheid van de Wet bescherming persoonsgegevens. Vanaf deze datum zullen organisaties moeten voldoen aan de bepalingen uit de uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

De AVG en de gevolgen voor de uitvoeringspraktijk

De AVG en de gevolgen voor de uitvoeringspraktijk De AVG en de gevolgen voor de uitvoeringspraktijk mr. J.K. (Jennifer) Lanser Van den Bosch & Partners 9 oktober 2018 Per 25 mei 2018 de AVG Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) 2 Bent u er wel mee bezig? 3 Misschien niet zo vreemd 4 De elf basisprincipes van bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

Gegevensbescherming en privacybeleid

Gegevensbescherming en privacybeleid Dit privacybeleid is van toepassing op: Kuipers Holding BV: Kuipers Air & Sea B.V. / Kuipers Logistics B.V. / Kuipers Transport B.V. BZS sectie AVG versie 20180525 Pagina 1 van 8 Inhoud 1) Toepassing...

Nadere informatie

De Algemene verordening gegevensbescherming. wat betekent deze Europese wet voor jou als ondernemer?

De Algemene verordening gegevensbescherming. wat betekent deze Europese wet voor jou als ondernemer? De Algemene verordening gegevensbescherming wat betekent deze Europese wet voor jou als ondernemer? Inleiding 1 De AVG geldt voor alle ondernemers. 2 Aan welke regels moet je je houden? 4 Aan de slag!

Nadere informatie

Toepassing Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bij de Stichting Voedseltuin Villanueva 1

Toepassing Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bij de Stichting Voedseltuin Villanueva 1 Toepassing Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bij de Stichting Voedseltuin Villanueva 1 Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze vervangt

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Algemene verordening gegevensbescherming Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance Functionaris gegevensbescherming Leidende autoriteit Dataportabiliteit

Nadere informatie

Nieuws uit de verenigingen. Beleidsplan Federatie. Werkgroep Communicatie. Werkgroep Bestuursdynamiek.

Nieuws uit de verenigingen. Beleidsplan Federatie. Werkgroep Communicatie. Werkgroep Bestuursdynamiek. MEI 2018 NR 1 Van de bestuurstafel Noaberschap 2.0. Als vervolg op het rapport Noaberschap 2.0 heeft het bestuur 2 werkgroepen ingesteld. Deze werkgroepen moeten verenigingen helpen adviezen die in het

Nadere informatie

Privacyverklaring. WaterProof Marine Consultancy & Services BV.

Privacyverklaring. WaterProof Marine Consultancy & Services BV. Privacyverklaring WaterProof Marine Consultancy & Services BV. INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1 Contactgegevens... 3 1.1 Bedrijfsgegevens... 3 1.2 Contactpersonen... 3 1.2.1 Directie... 3 1.2.2 Functionaris

Nadere informatie

Handvatten bij de implementatie van de AVG

Handvatten bij de implementatie van de AVG Handvatten bij de implementatie van de AVG 2017 zal voor veel organisaties in het teken staan van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Althans, dat zou zo moeten zijn, want in mei 2018 wordt

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

AVG. algemene verordening gegevensbescherming

AVG. algemene verordening gegevensbescherming AVG algemene verordening gegevensbescherming Even voorstellen... Herman Groenewegen Projectleider ICT / bedrijfskundige (sinds 1998) Specialisatie in informatiebeveiliging: HS 5 (inleiding EDP auditing)

Nadere informatie

Boels Zanders. De kracht Jean-Luc van ambitie. 24 mei Privacy op de werkvloer. Anouk Cordang en

Boels Zanders. De kracht Jean-Luc van ambitie. 24 mei Privacy op de werkvloer. Anouk Cordang en Boels Zanders Privacy op de werkvloer Anouk Cordang en De kracht Jean-Luc van ambitie Coenegracht 24 mei 2018 Onderwerpen I. Wetgeving II. AVG III. Datalekken IV. Vragen Privacy compliance Wetgeving Wet

Nadere informatie

HANDREIKING: PRIVACYVERKLARING VOOR DE GEMEENTELIJKE WEBSITE

HANDREIKING: PRIVACYVERKLARING VOOR DE GEMEENTELIJKE WEBSITE HANDREIKING: PRIVACYVERKLARING VOOR DE GEMEENTELIJKE WEBSITE Versie 1.00 3 juli 2017 Wanneer burgers op zoek zijn naar informatie over hoe de gemeente met privacy omgaat gaan ze meestal naar de privacyverklaring

Nadere informatie

Gezondheidsmanagement, Bedrijfszorg, Verzuimpreventie & Advies

Gezondheidsmanagement, Bedrijfszorg, Verzuimpreventie & Advies Company Statement Algemene verordening gegevensbescherming V.20170303 - RGD Solutions Pagina 1 van 5 Algemene verordening gegevensbescherming Inleiding Op 25 mei 2018 isde Algemene verordening gegevensbescherming

Nadere informatie

Is uw bibliotheek klaar voor de nieuwe privacywetgeving?

Is uw bibliotheek klaar voor de nieuwe privacywetgeving? OCLC Contactdag 12 oktober 2017 Is uw bibliotheek klaar voor de nieuwe privacywetgeving? Mirjam Elferink Advocaat Partner Elferink & Kortier Advocaten Elferink & Kortier Advocaten Specialisten in intellectuele

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Waarom nieuwe privacywetgeving Europese privacyrichtlijn

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Waarom nieuwe privacywetgeving Europese privacyrichtlijn Algemene Verordening Gegevensbescherming Naam Plaats Datum [dd maand jaar] Autoriteit Persoonsgegevens 2 Autoriteit Persoonsgegevens 3 Autoriteit Persoonsgegevens 4 Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance

Nadere informatie

XpertHR College. Welkom bij het XpertHR College, met Steffie Schepers

XpertHR College. Welkom bij het XpertHR College, met Steffie Schepers Welkom bij het XpertHR College, met Steffie Schepers Nieuwe Privacywet In 10 stappen voorbereid op de AVG Mijn persoonsgegevens Mr. Steffie Schepers Advocate Arbeidsrecht Fullservice: vastgoed en bestuursrecht,

Nadere informatie

Rapportage Verkennend onderzoek Gegevensbeschermingsbeleid

Rapportage Verkennend onderzoek Gegevensbeschermingsbeleid Rapportage Verkennend onderzoek Gegevensbeschermingsbeleid Openbare versie Rapport definitieve bevindingen z2018-27134 De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hecht veel waarde aan een goed gegevensbeschermingsbeleid,

Nadere informatie

Historische Vliegtuigen Volkel. Privacy reglement. ~ bezoekers. Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 20/11/18

Historische Vliegtuigen Volkel. Privacy reglement. ~ bezoekers. Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 20/11/18 Privacy reglement ~ bezoekers Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 20/11/18 Inhoudsopgave Definities belangrijkste begrippen..2 Inleiding privacy reglement.3 Privacy reglement.5 Welke persoonsgegevens

Nadere informatie

Handleiding. Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Handleiding. Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Handleiding Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Colofon Auteurs mr. M. Dijkstra en mr. M. Akkerman Telefoon +31 (0)512 334 124 E-mail m.dijkstra@yspeert.nl m.akkerman@yspeert.nl INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

HSP bewust Cathelijn van Ingen

HSP bewust   Cathelijn van Ingen HSP bewust Leven vanuit je Wet AVG Hierbij de uitwerking wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) mei 2018 voor Hsp bewust. De wet AVG vervangt per 25 mei 2018 de WBP (Wet Bescherming Persoonsgegevens).

Nadere informatie

Voorbereiding op de AVG: Waar staan we en wat moet er nog gebeuren

Voorbereiding op de AVG: Waar staan we en wat moet er nog gebeuren Voorbereiding op de AVG: Waar staan we en wat moet er nog gebeuren Een nieuwe privacywet Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht, die de huidige Wet bescherming

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Op 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens. Met de komst van deze

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING 1. WERKINGSSFEER

PRIVACYVERKLARING 1. WERKINGSSFEER PRIVACYVERKLARING 1. WERKINGSSFEER Met deze privacyverklaring legt Geldservice Nederland B.V. ('GSN') uit op welke wijze GSN met uw persoonsgegevens omgaat die zij ontvangt. Deze privacyverklaring is van

Nadere informatie

DE AVG IN EEN NOTENDOP. Maike van Zutphen Legal, Compliance & Privacy Officer

DE AVG IN EEN NOTENDOP. Maike van Zutphen Legal, Compliance & Privacy Officer DE AVG IN EEN NOTENDOP Maike van Zutphen Legal, Compliance & Privacy Officer Algemeen Algemene verordening gegevensbescherming Europese wet die geldt voor iedereen in de EU (GDPR = AVG) De AVG neemt de

Nadere informatie

Vandaag Zorgvernieuwing

Vandaag Zorgvernieuwing Vandaag Zorgvernieuwing Christian Hanouwer, Adviseur Zorgvernieuwing Christian.hanouwer@vandaagzorgvernieuwing.nl 06 18 52 74 02 Pedro Nijsen, Managing Director Business Developer pedro.nijsen@vandaagzorgvernieuwing.nl

Nadere informatie

Privacyreglement Gemeente Krimpen aan den IJssel

Privacyreglement Gemeente Krimpen aan den IJssel Privacyreglement Gemeente Krimpen aan den IJssel In dit reglement laat Gemeente Krimpen aan den IJssel zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy en wat er wettelijk wel

Nadere informatie

Company statement Algemene verordening gegevensbescherming. AVG Informatie voor professionele relaties (v ) 1 / 7

Company statement Algemene verordening gegevensbescherming. AVG Informatie voor professionele relaties (v ) 1 / 7 Company statement Algemene verordening gegevensbescherming AVG Informatie voor professionele relaties (v2018.02) 1 / 7 Algemene verordening gegevensbescherming Inleiding Op 25 mei 2018 treedt de Algemene

Nadere informatie

Wat precies? Focus AVG voor de retail Klantgegevens. NAW gegevens (ook social media), e.d.

Wat precies? Focus AVG voor de retail Klantgegevens. NAW gegevens (ook social media), e.d. Data voorbeelden Wat precies? Focus AVG voor de retail Klantgegevens Personeelsgegevens NAW gegevens (ook social media), e.d. Koophistorie, creditcard gegevens, betaaldata, klachtregistratie, e.d. IP/MAC

Nadere informatie

Veranderingen privacy wet- en regelgeving

Veranderingen privacy wet- en regelgeving Veranderingen privacy wet- en regelgeving Inhoudsopgave Privacy veranderingen, bent u er klaar voor? Voorbereiding op de Algemene Verordening Hoe kunnen wij u helpen? Q-Concepts team bij privacy onderzoeken

Nadere informatie

PRIVACYBELEID CONVENIENT FASTGUIDE BV

PRIVACYBELEID CONVENIENT FASTGUIDE BV PRIVACYBELEID CONVENIENT FASTGUIDE BV Datum: 22-05-2018 A. ALGEMEEN A.1. DOEL VAN DIT PRIVACYBELEID Dit privacy-beleid is bedoeld om een algemeen "raamwerk" te omschrijven voor hoe Convenient Fastguide

Nadere informatie

Privacyverklaring. Voor de verwerking van persoonsgegevens van personen jonger dan 16 jaar vraag ik om toestemming van hun ouders of voogd.

Privacyverklaring. Voor de verwerking van persoonsgegevens van personen jonger dan 16 jaar vraag ik om toestemming van hun ouders of voogd. d.d. _mei 2018 Opgenomen in dit document: - Privacyverklaring - Gegevensbeschermingsbeleid - Datalekken Protocol Privacyverklaring Persoonsgegevens die ik verwerk Felice Massage verwerkt persoonsgegevens

Nadere informatie

Privacyverklaring Stichting Christelijke Zorgorganisatie Norschoten - (toekomstige) cliënten

Privacyverklaring Stichting Christelijke Zorgorganisatie Norschoten - (toekomstige) cliënten Privacyverklaring Stichting Christelijke Zorgorganisatie Norschoten - (toekomstige) cliënten Stichting Christelijke Zorgorganisatie Norschoten (verder te noemen Norschoten) is een zorgorganisatie die zorg

Nadere informatie

Hoe word ik Privacy-proof? 21 november 2017

Hoe word ik Privacy-proof? 21 november 2017 Hoe word ik Privacy-proof? 21 november 2017 Programma: 1. Inleiding 2. In 10-stappen grip op gegevensbescherming 3. Ondersteuning Adfiz 4. Vragen? 2 AM dag 21 november 2017 Kerndefinities AVG Persoonsgegevens:

Nadere informatie

1. Bewustwording. Belangenvereniging intensieve kindzorg ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING

1. Bewustwording. Belangenvereniging intensieve kindzorg   ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING Belangenvereniging intensieve kindzorg www.bvikz.nl Info@bvikz.nl ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING 1. Bewustwording 1.1. Persoonsgegevens: Bij persoonsgegevens gaat het om alle informatie over

Nadere informatie

Aandacht voor privacy en datarisico s is niet meer iets wat je erbij doet. Privacy en datarisico s

Aandacht voor privacy en datarisico s is niet meer iets wat je erbij doet. Privacy en datarisico s Aandacht voor privacy en datarisico s is niet meer iets wat je erbij doet Privacy en datarisico s De nieuwe privacywetgeving: van regels naar doen Wat moet u doen om te voldoen aan de Algemene Verordening

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Voorstellen Zaankanters voor Elkaar i.o.v. gemeente Zaanstad - Grootste aanbod vrijwilligers - Vacatures vrijwilligerswerk - Particuliere vraag en aanbod

Nadere informatie

PRIVACY REGLEMENT ORIONIS WALCHEREN

PRIVACY REGLEMENT ORIONIS WALCHEREN PRIVACY REGLEMENT ORIONIS WALCHEREN Versie 1.0 d.d. 14-03-2018 0 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Wetgeving en definities... 2 3. Reikwijdte... 3 4. Verantwoordelijke... 3 5. Verwerkingen... 3 6. Transparantie

Nadere informatie

Privacyreglement Gemeente Borsele

Privacyreglement Gemeente Borsele Privacyreglement Gemeente Borsele In dit reglement laat de gemeente Borsele zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy. Privacy speelt een belangrijke rol in de relatie tussen

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst, versie Mei 2018

Verwerkersovereenkomst, versie Mei 2018 Verwerkersovereenkomst, versie Mei 2018 Deze verwerkersovereenkomst is van toepassing op alle vormen van verwerking van persoonsgegevens die Verwerker uitvoert ten behoeve van verwerkingsverantwoordelijke.

Nadere informatie

CHECKLIST AVG VERMOGENSFONDSEN April 2018

CHECKLIST AVG VERMOGENSFONDSEN April 2018 April 2018 De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vervangt per 25 mei 2018 de huidige privacywetgeving. De AVG bevat regels voor het (automatisch) verwerken van persoonsgegevens. Deze nieuwe

Nadere informatie

Hoe gaat de gemeente om met uw persoonsgegevens? Privacyverklaring

Hoe gaat de gemeente om met uw persoonsgegevens? Privacyverklaring Hoe gaat de gemeente om met uw persoonsgegevens? Privacyverklaring Hoe gaat de gemeente om met uw persoonsgegevens? Privacyverklaring Gemeente Emmen wil aan u goede dienstverlening bieden en haar publieke

Nadere informatie

De nieuwe privacywetgeving:

De nieuwe privacywetgeving: De nieuwe privacywetgeving:..wat moet u regelen? Door: Roxanne Kroes en Martin Rozeboom De AVG: wat moet u dáár nu mee?! Agenda 1. Waarom de AVG en belangrijkste wijzigingen? 2. Waarom krijgen tandartsen

Nadere informatie

2.1.1 Informatie die u verstrekt bij het aanmelden voor een account

2.1.1 Informatie die u verstrekt bij het aanmelden voor een account Privacy Verklaring Versie: 2.0 April 2019 1 Introductie Met de dienst van ZIVVER, gevestigd in Amsterdam en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 62937057, kunt u informatie op een veilige

Nadere informatie

Stichting Honkbalweek Haarlem. Privacy beleid SAMENWERKEN en VERBINDEN

Stichting Honkbalweek Haarlem. Privacy beleid SAMENWERKEN en VERBINDEN Stichting Honkbalweek Haarlem Privacy beleid 2018 2022 SAMENWERKEN en VERBINDEN Privacy beleid Stichting Honkbalweek Haarlem Onze stichting werkt met persoonsgegevens ter promotie van ons evenement. Dit

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Skipr Masterclass 3 april 2018 Sofie van der Meulen

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Skipr Masterclass 3 april 2018 Sofie van der Meulen Algemene Verordening Gegevensbescherming Skipr Masterclass 3 april 2018 Sofie van der Meulen Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance Functionaris gegevensbescherming Leidende autoriteit Dataportabiliteit

Nadere informatie

Agenda 10:00 Korte terugblik afgelopen half jaar - Presentatie 22 juni 2017 en diverse workshops - Nieuwe wet- en regelgeving van kracht

Agenda 10:00 Korte terugblik afgelopen half jaar - Presentatie 22 juni 2017 en diverse workshops - Nieuwe wet- en regelgeving van kracht (AVG) Introductie Peter van der Zwan Agenda 10:00 Korte terugblik afgelopen half jaar - Presentatie 22 juni 2017 en diverse workshops - Nieuwe wet- en regelgeving van kracht 10:15 AVG, hoe nu verder -

Nadere informatie

RSG Simon Vestdijk verwerkt uitsluitend persoonsgegevens op basis van de volgende rechtsgronden:

RSG Simon Vestdijk verwerkt uitsluitend persoonsgegevens op basis van de volgende rechtsgronden: Privacyverklaring Privacyverklaring RSG Simon Vestdijk RSG Simon Vestdijk respecteert de privacy van leerlingen en ouders en gaat volgens de eisen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

Hoe word ik Privacy-proof? 16 JANUARI 2017

Hoe word ik Privacy-proof? 16 JANUARI 2017 Hoe word ik Privacy-proof? 16 JANUARI 2017 Programma: 1. Inleiding 2. In 10-stappen grip op gegevensbescherming 3. Ondersteuning Adfiz 4. Special: Technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen

Nadere informatie

Actualiteiten loonheffingen

Actualiteiten loonheffingen Actualiteiten loonheffingen Dik van Leeuwerden Actualiteiten loonheffingen Private aanvulling WW en WGA (PAWW) Reparatie 3 e WW-jaar Privacy voor de salarisadministratie Basisbegrippen GDPR/AVG 1 Private

Nadere informatie

ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DE GEVOLGEN VAN AVG VOOR HET MIDDEN EN KLEIN BEDRIJF.

ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DE GEVOLGEN VAN AVG VOOR HET MIDDEN EN KLEIN BEDRIJF. ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DE GEVOLGEN VAN AVG VOOR HET MIDDEN EN KLEIN BEDRIJF. ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING De gevolgen van AVG voor het midden en klein bedrijf PER 25 MEI 2018

Nadere informatie

Privacyreglement Senzer

Privacyreglement Senzer Privacyreglement Senzer In dit reglement laat Senzer zien op welke manier zij omgaat met persoonsgegevens en privacy en wat er wettelijk wel en niet verantwoord is. Senzer is verplicht om zorgvuldig en

Nadere informatie

PRIVACY GOED GEREGELD. Voorjaar 2018

PRIVACY GOED GEREGELD. Voorjaar 2018 PRIVACY GOED GEREGELD Voorjaar 2018 Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) Persoonsgegeven: Elk gegeven dat informatie bevat over een natuurlijk persoon Gegevens die een persoon identificeerbaar maken

Nadere informatie

Stichting Dutch Starfighter Foundation. Privacy reglement. ~ begunstigers. Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 06/01/19

Stichting Dutch Starfighter Foundation. Privacy reglement. ~ begunstigers. Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 06/01/19 Privacy reglement ~ begunstigers Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 06/01/19 Inhoudsopgave Definities belangrijkste begrippen..3 Inleiding privacy reglement.4 Privacy reglement,6 Welke persoonsgegevens

Nadere informatie

Deze whitepaper geeft op hoofdlijnen een toelichting op de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) voor de zorgsector.

Deze whitepaper geeft op hoofdlijnen een toelichting op de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) voor de zorgsector. De AVG voor de zorg: 12 vragen en antwoorden Deze whitepaper geeft op hoofdlijnen een toelichting op de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) voor de zorgsector. 1. Wat is de AVG? De Algemene verordening

Nadere informatie

Laatst aangepast 1 oktober 2018

Laatst aangepast 1 oktober 2018 Laatst aangepast 1 oktober 2018 Egyptedeals hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. In deze Privacy policy willen we heldere en transparante informatie geven over hoe wij omgaan

Nadere informatie

Privacyverklaring Loonbedrijf Ben Hoogenhoud

Privacyverklaring Loonbedrijf Ben Hoogenhoud Privacyverklaring Loonbedrijf Ben Hoogenhoud 1. Inleiding Wij hechten veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In deze privacyverklaring beschrijven wij hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens,

Nadere informatie

Cursus Privacy & AVG Sport Support. 16 april 2018 Haarlem

Cursus Privacy & AVG Sport Support. 16 april 2018 Haarlem Cursus Privacy & AVG Sport Support 16 april 2018 Haarlem Anke van de Laar vandelaar@potjonker.nl 023-5530233 Michael Reker reker@potjonker.nl 023-5530263 2 Programma Quiz Hoofdbeginselen van privacyrecht

Nadere informatie