Handleiding aanpassen sjablonen Compleet Factureren en Compleet Boekhouden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding aanpassen sjablonen Compleet Factureren en Compleet Boekhouden"

Transcriptie

1 Handleiding aanpassen sjablonen Compleet Factureren en Compleet Boekhouden Belangrijk: De hier beschreven handelingen gelden ALLEEN voor versie of hoger. Heeft u een oudere versie dan dient u eerst te UPDATEN, het werkt echt niet in oudere versies. In deze handleiding worden onderstaande pictogrammen gebruikt om bepaalde zaken nader aan te duiden. Deze functie is alleen in de PRO versie beschikbaar. Extra aandacht vereist. Extra informatie of een handige tip.

2 Stap 1 U start uw programma en open een administratie. Heeft u geen administratie dan maakt u een nieuwe administratie. Het beste kunt u even oefenen met een nieuwe administratie. Deze kunt u nadien altijd wissen. Vul bij Instellingen Stamgegevens in de tab Factuuradres zoveel mogelijk gegevens in en klik op opslaan.

3 Kies in de tab Sjablonen een sjabloon voor Factuur en vul iets in bij Factuur in de sectie Voorvoegsels. Indien u uw facturen wilt doornummeren, bijvoorbeeld na het afsluiten van een boekjaar, vult u bij Aanvangsnummering het gewenste beginnummer in. Het voorvoegsel komt op de factuur voor het factuurnummer te staan. In bovenstaand voorbeeld wordt het eerstvolgende factuurnummer dus F Klik op Opslaan en sluit daarna het venster van de stamgegevens. Alleen de PRO edities kunnen overweg met Offertes en Orders. Ook de Promotekst vindt u uitsluitend in de PRO editie. Wilt u werken met orders en offertes kijk dan op Hier kunt u snel en voordelig uw programma naar een PRO editie upgraden.

4 Stap 2 Maak een of twee relaties aan. Vul minstens de naam gegevens in, het Factuuradres en een grootboekrekening (meestal is dat voor een klant, rekening 8000) en de betalingstermijn. Desgewenst kunt u ook een omschrijving invullen.

5 Stap 3 Maak een paar producten aan. Indien u geen producten levert maar bijvoorbeeld op uren factureert, maak dan enkele uurtarieven aan. Vul zoveel mogelijk gegevens in.

6 Stap 4 Let op: Facturen kunt u niet wissen (wel veranderen) dus als u wat wilt oefenen, maak hiervoor dan een aparte administratie aan. Indien u klaar bent met oefenen, kunt u deze testadministratie altijd verwijderen. Maak nu een of twee facturen aan. In dit voorbeeld hebben we eerst een factuur gemaakt met een factuurkorting en vervolgens een factuur zonder korting te gebruiken. We gaan het voorbeeldsjabloon aanpassen voor gebruik ZONDER korting. Indien u niet met kortingen werkt, is het handiger om geen korting op een factuur te vermelden. Met een korting van nul op uw factuur zegt u eigelijk tegen uw klant dat hij geen korting krijgt. Alleen de PRO edities kunnen overweg met kortingen en verzendkosten. Wilt u werken met kortingen en verzendkosten kijk dan op Hier kunt u snel en voordelig uw programma naar een PRO editie upgraden.

7 Stap 5 Selecteer de eerste factuur uit de lijst en klik op Report Editor. U ziet een venstertje waarin u een printer, papierformaat, sjabloon en het aantal kopieen kunt kiezen. Kies Factuurvoorbeeld1 en klik op OK.

8 De Rapport Editor wordt geopend (dat kan even duren, afhankelijk van de snelheid van uw computer en de hoeveelheid geheugen) en die zier er uit als onderstaand. Dubbelklik op de titelbalk om de editor het volledige scherm te laten benutten. Klik nu als eerste op Afdrukvoorbeeld om de factuur te zien zoals die afgedrukt zal gaan worden.

9 Klik eerst even op de punaises van de Tool Box, de Property Grid en de Report Explorer zodat deze vensters wegklappen waardoor u meer ruimte krijgt op het scherm.

10 Verklein het afdrukvoorbeeld totdat u een hele pagina te zien krijgt. Hoeveel u moet verkleinen is afhankelijk van uw schermresolutie.

11 Het afdrukvoorbeeld moet er ongeveer als onderstaand uitzien. Een en ander is afhankelijk wat u in de voorgaande stappen heeft ingevoerd. Als introductie lopen we eerst even door de genummerde blokken heen. Voor alle duidelijkheid; de kaders en nummers zult u niet op het scherm zien, deze zijn speciaal voor deze handleiding gemaakt.

12 1. Deze gegevens komen uit de Stamgegevens. 2. Dit zijn de gegevens die we bij het maken van een relatie hebben opgegeven. 3. Hier zien we gegevens uit de factuurkopregel. Iedere factuur bestaat uit één factuurkopregel en één of meer factuurdetailregels. Het woord Factuur is een stukje vaste tekst, een zogenoemd Label. Ook de grijze balk met daarin de woorden Factuurnummer, Factuurdatum, Factuurbedrag, Klantnummer en Referentie, zijn Labels. Het factuurnummer zelf (F ) en de datum, bedrag, klantnummer en het referentienummer zijn afkomstig uit de factuur. 4. Dit zijn de zogenoemde factuurregels of factuurdetails. De woorden Artikel, Aantal, Stuksprijs en Bedrag bestaan weer uit labels de regels daaronder uit de factuurdetails komen. 5. Dit zijn weer gegevens uit de factuurkoperegel. 6. Deze informatie komt uit de Termijnen tabel en toont de termijn die we bij het maken van de Klant hebben opgegeven dan wel de termijn die we bij het maken van de factuur hebben gekozen. 7. Deze gegevens komen uit de Stamgegevens. 8. Dit is de inhoud van het veld Promotekst uit de Stamgegevens. In principe is het niet nodig aanpassingen aan de sjabloon te maken tenzij u bijvoorbeeld niet met kortingen werkt. U kunt de sjabloon natuurlijk van uw logo voorzien en misschien gebruikt u een bepaalde maat vensterenveloppe. In de volgende stap voegen we een logo to en verplaatsen we het adresblok om het passend te maken voor een bepaalde maat vensterenveloppe.

13 Stap 5 Toevoegen van een logo (afbeelding) Klik op de tab Ontwerper om uit de voorvertoningsmodes te gaan. Schuif de scrollbalk helemaal naar boven omdat we het logo rechtsboven willen plaatsen.

14 appart aanklikken. Begin met alle velden van de Stamgegevens te selecteren. Dit doet u het snelst door met de muis iets onder het groepje velden te gaan staan, de linkermuisknop in te drukken en terwijl u die ingedrukt houdt, een rechthoek te maken die alle velden die u wilt selecteren, bevat. U kunt ook terwijl u de Ctrl toets ingedrukt houdt, ieder veld Met alle velden van de Stamgegevens geselecteerd, gebruikt u de pijltjestoetsen op uw toetsenbord om de velden naar links te verplaatsen. Ongeveer zoals in onderstaand scherm.

15 Beweeg de muis nu over de tab Tool Box aan de linkerkant van het scherm. De Tool Box zal nu uitklappen zodat u de PictureBox kunt aanklikken. Klik met de linkermuisknop op de Picturebox en sleep deze (de muisknop ingedrukt houden) naar een plek rechts van het blok met de stamgegevens.

16 Laat nu de muisknop los en u ziet een nieuw veld staan. Klik op het pijltje (>) aan de rechterbovenkant van het veld. Er verschijnt een venstertje zoals in onderstaande afbeelding. Maak het veld eerst wat groter door met de muis aan een van de hoekpunten te trekken. (muisaanwijzer in een vierkantje, rechtermuisknop indrukken en de muis bewegen terwijl u de knop ingedrukt houdt totdat de gewenste grootte is bereikt). Klik op de knop met de drie puntjes rechts van het veld Image. Er opent zich een bestandsselectiedialoog zodat u de gewenste afbeeling kunt openen. Wilt u miniatuurafbeeldingen zien in plaats van een lijst met bestandsnamen, kies dan voor Miniatuurweergaven door op de meest rechter knop boven in het venster te klikken.

17 U ziet nu de gekozen afbeelding in het veld. De kans is groot dat de afbeelding niet helemaal past. Kies daarom bij Image Sizing voor de optie StretchImage en de afbeelding wordt aan de grootte van het veld aangepast. Het resultaat is nu zoals in onderstaande afbeelding. We zien dat een drietal velden een rood symbootje hebben gekregen. Dit betekent dat de velden elkaar overlappen. Hieronder zien we hoe dit op te lossen is.

18 Selecteer het rechteronder veld door er op te kikken (het veld CompanyInfo.BillingAddressCity om precies te zijn) en beweeg dan de muis over de tab Property Grid. Deze tab zal nu uitklappen. Klik op het plusje links van Location. Wat we moeten veranderen is de Y positie van het veld. Dit heeft (in dit voorbeeld) de waarde 119. Maak hier 120 van. Het veld ovelapt nu niet meer met het bovenstaande. Doe hetzelfde voor het veld met de postcode (ZipCode).

19 Sla nu het sjabloon op zodat u het voor uw facturen kunt gaan gebruiken. Klik op het symbool met de floppy disk en bewaar uw sjabloon in de map: Mijn documenten\osirius Business Software\Sjablonen\Factuur Geef een betekenisvolle naam aan het sjabloon zodat u niet de kans loopt bij het factureren een verkeerde sjabloon te kiezen. Dit laatste geldt natuurlijk alleen wanneer u verschillende facturen gebruikt. Let op. Geef aangepaste sjablonen nooit dezelfde naam als de sjablonen die met het programma worden meegeleverd. U loopt de kans uw aanpassingen kwijt te raken bij een herinstallatie of Update.

20 Stap 5 Aanpassen sjabloon voor vensterenveloppe Klik op het > teken in de linkerbovenhoek van het werkblad om de instellingen van de Rapport Ontwerper op de juiste maatvoering te zetten. Zorg ervoor dat de instelling Report Unit op TenthsOfAMillimeter staat. De lineaal geeft nu milimeters aan.

21 De waardes die de lineaal aangeeft zijn EXCLUSIEF de kantlijnen. Om de kantlijnen te zien klikt u op Afdrukvoorbeeld (linksonder in het scherm) en dan op Pagina Instellingen. U ziet dat de Bovenkantlijk op 25,4 mm staat en de Linkerkantlijn ook op 25,4. Die waarden moet u dus bij de waarde van de lineaal optellen om tot de juiste positionering te komen. Stel u heeft een vensterenveloppe van 23 bij 12,5 cm met het venster op 6 cm van de bovenrand en 18 mm van de linkerrand. Het venster is 3 cm hoog en 9 cm lang. De onderkant van het venster bevindt zich 4 cm van de onderkant van de enveloppe. Het adresblok maakt u wat kleiner dan het venster omdat de factuur enige speling in de enveloppe heeft. Uw papier (A4) is 21 cm breed en de enveloppe 23. Om het adresblok op de juiste plaats te krijgen, zou dat op ongeveer 4,5 cm van de vouwrand moeten komen en 2,5 cm van de linkerpapierrand. 5 cm van de vouwrand is ongeveer 3 cm cm van de bovenrand van het papier. (1/3 van 30 cm is 10 cm, 10 4,5 2,5 =3 cm). Houden we rekening met de kantlijnen dan komt het tekstblok tegen de linkerkantlijn in de ontwerper te staan en 0,5 cm van de bovenrand. (2,5 2,5 = 0 en 3 2,5 = 0,5).

22 Selecteer de velden van het adresblok en sleep die naar de linkerbovenhoek. Op de lineaal kunt u de locatie en de grootte van het blok zien door middel van een groene verkleuring. Nadat het blok is verplaatst, kijkt u even in het afdrukvoorbeeld of alles er nog goed uitziet. Maak vervolgens een proefafdruk op de printer door op het printersymbooltje te klikken. Vouw de factuur in drieën en test of het adresblok goed in het venster van de envelope zichtbaar is. Maak nog wat aanpassingen en sla uw sjabloon op. Gebruik de map Mijn documenten\osirius Business Software\Sjablonen\Factuur om het sjabloon te bewaren anders zal het niet in de sjablonenlijst van het programma terecht komen. Geef een betekenisvolle naam aan het sjabloon zodat u niet de kans loopt bij het factureren een verkeerde sjabloon te kiezen. Dit laatste geldt natuurlijk alleen wanneer u verschillende facturen gebruikt. Stap 5 Aanpassen sjabloon voor gebruik zonder kortingen Indien u niet met kortingen werkt dan is het beter om niet continue een kortingsbedrag van nul op uw facturen te vermelden. U kunt dat veld dan ook zonder problemen verwijderen. Open de Rapporten Editor zoals in de vorige stappen is beschreven en selecteer het labelveld Kortingsbedrag en het data veld ItemsTotalDiscount en druk op Del (op het toetsenbord). De velden met betrekking tot de korting zijn verdwenen. Selecteer de de resterende velden die onder de kortingsvelden stonden en verplaats die een beetje omhoog zodat het geheel weer mooi aansluit. Sla het sjabloon weer op in Mijn documenten\osirius Business Software\Sjablonen\Factuur.

23 Stap 5 Aanpassen sjabloon, alleen totalen plus BTW hoog/laag apart vermeld. Wellicht zijn er omstandigheden waardoor u op uw factuur alleen totalen wilt afgedrukt hebben. Als voorbeeld kunt u voor klanten binnen een maand steeds artikelen of diensten of uren op een factuur bijboeken en een keer per maand de factuur afdrukken en versturen. Misschien gebruikt u artikelomschrijvingen voor uw persoonlijke aantekeningen en wilt u uw klant alleen een factuur voor het maandtotaal sturen. Levert u producten in verschillende BTW tarieven dan is het een aardige service wanneer u voor uw klant de BTW bedragen op uw factuur uitsplitst. Dan hoeft uw klant niet met de rekenmachine aan de gang. We gaan een aantal velden verplaatsen vanuit de GroupFooter1 naar de bovenste groep die Detail heet. Plaats de muisaanwijzer op de bovenste rand van de groene balk die DetailReport ÏnvoiceDetails heet. De aanwijzer verandert nu in een zwart streepje met pijltjes naar boven en beneden wijzend. Druk de linkermuisknop in en terwijl u de knop

24 ingedrukt houdt beweegt u de muis naar beneden. We maken de bovenste sectie van het rapport groter om ruimte te bieden aan extra velden. Selecteer de velden die de betalingstermijn aangeven. Dit zijn de velden net boven de groene band met als naar PageFooter. Sleep deze velden naar de detailsectie. Klik nu met de muis op de groene band die naar de kleur blauw verandert om aan te geven dat deze is geselecteerd. Druk op DEL (op het toetsenbord) om deze sectie te wissen. Maak nu de labels aan voor de BTW uitsplitsing. Het handigst is om een bestaand label te kopieren en te plakken. Selecteer het label Factuurnummer en klik met de rechtermuisknop op het label. Kies uit het popup menu de optie Kopieer. Klik nu met de rechtermuisknop ergens in het rapport zonder iets te selecteren en kies uit het menu de optie Plakken. Het veld wordt nu ergens in het sjabloon gezet. Sleep het naar de gewenste plek en klik op het > symbool (eerst het veld selecteren anders is het > symbool niet zichtbaar). Verander de tekst in het veld Text in Omzet Hoog. Doe dit ook voor labels met als tekst BTW hoog, Omzet laag en BTW laag.

25 Klik op de tab Field List om die te openen. Scroll naar het einde van de veldenlijst. Hier ziet u een aantal velden die met de BTW te maken hebben. Klik op het veld TotalSalesAmountHigh en sleep dat net onder het label Omzet hoog. Doe hetzelfde met het veld TotalSalesAmountLow dat onder het label Omzet laag moet komen en met de velden TotalVatAmountHigh dan onder BTW hoog komt en TotalVatAmountLow dat onder BTW laag komt te staan. Selecteer de velden die u net heeft toegevoegd en maak ze rechtslijnend. Dit doet u door op het symbool voor rechtsuitlijnen te klikken. Dit werkt hetzelfde als in MS Word en Excel. Als laatste geven we de velden een zogenoemde formatstring mee waarin we bepalen hoeveel decimalen we gaan tonen.

26 Selecteer het veld, klik op > en klik vervolgens op de knop met de drie puntjes naast het invulveld Format String. Er opent zich een venster waarin u verschillende formats kunt kiezen. Klik eerst op Nummer in de lijst aan de linkerkant en klik dan op de bovenste keuze (#.00). Herhaal dit voor alle velden die u voor de BTW gegevens heeft ingevoerd. Uw sjabloon moet er nu ongeveer als onderstaand scherm uitzien.

27

28 En in het venster van het afdrukvoorbeeld ziet het er zo uit. Gebruik de map Mijn documenten\osirius Business Software\Sjablonen\Factuur om het sjabloon te bewaren anders zal het niet in de sjablonenlijst van het programma terecht komen. Geef een betekenisvolle naam aan het sjabloon zodat u niet de kans loopt bij het factureren een verkeerde sjabloon te kiezen. Dit laatste geldt natuurlijk alleen wanneer u verschillende facturen gebruikt.

29 Alle hier beschreven sjablonen vindt u in de map Mijn documenten\osirius Business Software\Sjablonen\Factuur. U kunt ze ongewijzigd gebruiken of ze naar eigen wensen aanpassen. Geef uw aanpassingen wel altijd een andere naam zodat u uw werk niet kwijtraakt bij een update of herinstallatie. Kopieer uw aangepaste sjablonen ook even naar een andere map of nog liever naar een geheugenstick of CD/DVD als backup. De rapporten editor kent veel mogelijkheden. Wees niet bang een beetje met de mogelijkheden te spelen

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Voor het verwerken van vooruit- en/of aanbetalingen in de facturering dient u velden aan te maken in de verkoopsjabloon.

Voor het verwerken van vooruit- en/of aanbetalingen in de facturering dient u velden aan te maken in de verkoopsjabloon. Pagina 1 van 8 Vooruitbetalingen/aanbetalingen verwerken in de facturering Voor het verwerken van vooruit- en/of aanbetalingen in de facturering dient u velden aan te maken in de verkoopsjabloon. Open

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Compleet Boekhouden PRO

Compleet Boekhouden PRO Compleet Boekhouden PRO Overstappen van Compleet Boekhouden &Factureren naar Compleet Boekhouden PRO Osirius BV Inhoudsopgave 1 VOOR U BEGINT 3 1.1 MAAK EEN BACK-UP IN DE OUDE VERSIE 3 1.2 VERWIJDEREN

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

Werken met verschillende lay-outs

Werken met verschillende lay-outs Werken met verschillende lay-outs Inleiding In deze handleiding vindt u een stappenplan voor het werken met verschillende lay-outs. Het werken met verschillende lay-outs kan een keuze zijn als u werkt

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING BEGRAAFPLAATS ADMINISTRATIE MANAGER VERSIE 6.1 NOVEMBER 2008 INHOUDSOPGAVE 1. 1. De applicatie starten... 3 2. Grafkaarten raadplegen... 4 Zoeken op rechthebbende:... 5 Zoeken op

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Inhoudsopgave van deze FAQ

Inhoudsopgave van deze FAQ Inhoudsopgave van deze FAQ Vraag 1:...2 Ik kan mijn registratie codes niet invoeren...2 Het programma start niet meer op...2 Ik krijg en melding bij het opstarten: U heeft de applicatie langer dan 42 dagen

Nadere informatie

Handleiding internet Het maken van pagina s

Handleiding internet Het maken van pagina s Handleiding internet Het maken van pagina s Hoofdstuk IV Vullen van pagina s met tekst en beeld Het vullen van een pagina met tekst en beeld In dit hoofdstuk gaan we een van de pagina s vullen met tekst

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac 2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac Deze cursus bestaat uit 4 delen. 1. Werkblad gebruiken voor berekeningen 2. Werkblad gebruiken voor het maken van lijsten 3. Werkblad gebruiken voor een (eenvoudige) boekhouding

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

6. Uitvoer. 6.1 Een presentatie afdrukken

6. Uitvoer. 6.1 Een presentatie afdrukken 6. Uitvoer In de meeste gevallen zult u een presentatie af willen spelen op een computerscherm of, met behulp van een beamer, op een groot projectiescherm. In sommige gevallen is het echter handig om de

Nadere informatie

Baltie. Modes 1 en 2. Dubbelklik op de snelkoppeling van Baltie. Klik op Modes 1. Building. Klik op Scene Open/New...: Zoek je eigen map op.

Baltie. Modes 1 en 2. Dubbelklik op de snelkoppeling van Baltie. Klik op Modes 1. Building. Klik op Scene Open/New...: Zoek je eigen map op. Baltie Modes 1 en 2 Dubbelklik op de snelkoppeling van Baltie Klik op Modes 1. Building Klik op Scene Open/New...: Zoek je eigen map op. Vul achter Bestandsnaam de schoolcode + initialen + de naam van

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Handleiding: Rapportages Publicatiedatum: 12 mei 2010 (versie 1.0) Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages

Handleiding: Rapportages Publicatiedatum: 12 mei 2010 (versie 1.0) Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages Pagina 2 van 22 pagina s. Inhouds Opgave Rapportages... 3 Rapportdefinities... 4 Importeren & Exporteren... 5 Bedrijfslogo aanpassen... 8 De rapport editor

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Les 1. Kennismaking met Windows 8. Pagina 28-29. Pagina 30-31

Les 1. Kennismaking met Windows 8. Pagina 28-29. Pagina 30-31 Les 1 Kennismaking met Windows 8 Pagina 28-29 1 Onder de afbeelding: als u de app Agenda de eerste keer start ziet u niet de agenda van deze maand maar van vandaag. Pagina 30-31 1 De tegel van het bureaublad

Nadere informatie

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

Dit document bevat een beknopte handleiding voor het gebruik van de Windows versie van V-Base.

Dit document bevat een beknopte handleiding voor het gebruik van de Windows versie van V-Base. Handleiding V-Base Dit document bevat een beknopte handleiding voor het gebruik van de Windows versie van V-Base. Inhoud 1. starten V-Base... 2 2. zoeken / toevoegen personen... 3 3. inzending (reçu) en

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Standard. Aan de slag. September, 2012. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl

Standard. Aan de slag. September, 2012. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Standard September, 2012 Aan de slag WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl 1. Een debiteur aanmaken Debiteur toevoegen Een nieuwe debiteur maakt u aan door

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

1/3 Leer te bewegen. 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten. 3/3 Gefeliciteerd! Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

1/3 Leer te bewegen. 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten. 3/3 Gefeliciteerd! Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! 1/3 Leer te bewegen Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. HINT: Om te slepen, klik

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

2.6 Spreadsheets met Excel

2.6 Spreadsheets met Excel 2.6 Spreadsheets met Excel LEERDOEL Het beheersen van de basisprincipes van werken met spreadsheets. Werken met spreadsheets leer je alleen maar door daadwerkelijk achter een computer te gaan zitten. Deze

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten.

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten. Beknopte handleiding webkrant gebruik voor het maken van een artikel met afbeeldingen en links. artikelen maken en wijzigen In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de

Nadere informatie

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 Opslaan en openen. Opslaan. Om een tekst document te kunnen bewaren, zult u het moeten opslaan op de harde schijf van uw computer. Het blijft daar dan net zo lang staan tot

Nadere informatie

Excel: maak een tabel

Excel: maak een tabel Excel: maak een tabel Excel is een handig programma als je gegevens wilt ordenen en sorteren of wanneer je met cijfers werkt. In deze studiekaart leer je hoe je een tabel kunt maken in Excel. Er zijn nog

Nadere informatie

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! klik op Next 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. Je mag zo precies zijn als je wilt. FINISH Geweldig begin! Laten we de

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Bewerken

Hoofdstuk 8: Bewerken Hoofdstuk 8: Bewerken 8.0 Inleiding Bewerken in Excel gaat grotendeels hetzelfde als het bewerken in andere Microsoft Office programma s. Als het bekend is hoe in Word tekst te knippen en plakken, dan

Nadere informatie

2. Blokjes maken op de voorpagina, over ons en commissies. 5. Rechtstreeks een link maken voor, mail, nieuwsbrief, verslag of fotoalbum

2. Blokjes maken op de voorpagina, over ons en commissies. 5. Rechtstreeks een link maken voor, mail, nieuwsbrief, verslag of fotoalbum Voor vragen over de website mail naar: vrouwenvannuwebdrenthe@gmail.com Gebruiksaanwijzingen website Vrouwen van Nu 1. Agenda maken 2. Blokjes maken op de voorpagina, over ons en commissies 3. Sorteren

Nadere informatie

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen - Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen Registreren (1) Ga naar het inlogscherm aan de linkerkant Klik op Registreer Registreren (2) Vul de velden in zoals aangegeven. Druk op de

Nadere informatie

1 Copyright 2009 Digitale Computer Cursus 1e druk 2009 Auteur Interactieve oefeningen en website Vormgeving A. Beumer A.J.M. Mul A. Beumer Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

193 Albelli/Hema Windows

193 Albelli/Hema Windows www.sencomp.nl 193 Albelli/Hema Windows laatst gewijzigd 25 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoalbum is Albelli of Hema. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Indien u gekozen heeft voor Hema

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

Sorteren, groeperen en totaliseren

Sorteren, groeperen en totaliseren 6 Sorteren, groeperen en totaliseren 6.1 Inleiding Een rapport maken begint met het selecteren van de tabellen en het plaatsen van de velden die u in uw rapport wilt afdrukken. Vervolgens sorteert, groepeert

Nadere informatie

Handleiding. TAM Pandjeshuis Software. Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering

Handleiding. TAM Pandjeshuis Software. Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering Handleiding Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering Inhoud 1 Software installatie... 2 2 Programma starten en instellen... 2 2.1 Opnieuw

Nadere informatie

Handleiding Visio 2010. www.dubbelklik.nu

Handleiding Visio 2010. www.dubbelklik.nu Handleiding Visio 2010 www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Heb je geen entree-account dan kun je tijdens de workshop gebruik maken van de volgende aanmeldgegevens:

Heb je geen entree-account dan kun je tijdens de workshop gebruik maken van de volgende aanmeldgegevens: Aanmelden Om gebruik te maken van Wikiwijs Maken, Delen, aanvullen metadata en beoordelen is aanmelden op Wikiwijs vereist. Aanmelden gebeurt via een Entree-account. Ga naar www.wikiwijsleermiddelenplein.nl

Nadere informatie

Handleiding. Inhoud. TAMPOS Kassasyteem

Handleiding. Inhoud. TAMPOS Kassasyteem Handleiding Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 29-01-2019 Versie : V2019.01.26 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering Inhoud 1 TAMPOS Kassasysteem starten... 2 1.1 Programma Afsluiten... 2 1.2

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM. 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop.

HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM. 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop. HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop. 2. Selecteer de zoekfunctie (zie onderstaand). -1- 3.

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Inleiding In deze les wordt het maken van een tekst document met gebruikmaking van Microsoft Office Word behandeld. (Het gaat hier om één van de oudere versies).

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

Office LibreOffice Werkblad gebruiken

Office LibreOffice Werkblad gebruiken office_lo_werkblad_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Werkblad gebruiken Deze les bestaat uit 4 delen. 1. Werkblad gebruiken voor berekeningen 2. Werkblad gebruiken voor het maken van lijsten

Nadere informatie

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie Onder de link NWC downloaden staat een programma nwcsetup.exe. Dit programma moet geinstalleerd worden op de eigen computer. Ga hiervoor

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1)

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1) 1. Inleiding 1.1 Inloggen 1.2 Toolbar 1.3 Resultaten 1.4 Functie toetsen Inhoudsopgave: 2. Dak 2.1 Dak tekenen 2.2 Dakmaten aanpassen 2.3 Dakvlakken samenvoegen 2.4 Dak verplaatsen 2.5 Dak roteren 2.6

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net Fotogeniek - Creative photos Handleiding Inhoudsopgave FOTOGENIEK - CREATIVE PHOTOS HANDLEIDING...

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

Windows Windows voor beginners

Windows Windows voor beginners Windows/beginners/23-02-15/pag 1/8 Windows Windows voor beginners Deze cursus is voor de echte beginner, dus voor iemand die nog net eerder met een computer werkte. Na het volgen van deze cursus zult u

Nadere informatie

Workmate 4: Pentomino-Excel

Workmate 4: Pentomino-Excel Workmate 4: Pentomino-Excel OnderwijsAdvies Van Beeckstraat 62 2722 BC ZOETERMEER Tel. (079) 329 5600 E-mail: somplextra@onderwijsadvies.nl www.onderwijsadvies.nl 2006 OnderwijsAdvies Somplextra Workmate

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel HOOFDSTUK 1 beginnen met excel Inleiding Voor het betere rekenwerk in de bedrijfseconomie worden spreadsheets (rekenbladen) gebruikt. In dit hoofdstuk leer je omgaan met algemene basisbewerkingen in Excel:

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003 Handleiding Paint 2003 www.dubbelklik.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

Bij het vullen van het factuurscherm beperken wij ons tot de meest gebruikte onderdelen om u zo snel mogelijk op weg te helpen:

Bij het vullen van het factuurscherm beperken wij ons tot de meest gebruikte onderdelen om u zo snel mogelijk op weg te helpen: In deze Getting Started vindt u hulp bij het maken van een verkoopfactuur in Reeleezee. Hiervoor vult u de velden in op het factuurscherm zoals hiernaast getoond. Indien u de wizard al heeft doorlopen,

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

Snel starten met contant Stap 1: Module SnelStart!Contant selecteren in de demonstratieversie van het programma:

Snel starten met contant Stap 1: Module SnelStart!Contant selecteren in de demonstratieversie van het programma: Versie: 201301022 Pagina 1 van 5 Snel starten met contant Stap 1: Module SnelStart!Contant selecteren in de demonstratieversie van het programma: Open het menu Extra, Licentiebeheer Klik in het kader Bediening

Nadere informatie

Kant patroon in Embird Studio.

Kant patroon in Embird Studio. Kant patroon in Embird Studio. Deze les is gemaakt in Embird Studio build 5. Mocht je vragen hebben kun je me altijd een e-mail sturen. Voordat je begint bedenk dat ik hier alleen wat suggesties geef zodat

Nadere informatie

e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer

e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer e-boekhouden.nl is een product van SkillSource. Maart

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie