blij én bedroefd. pijn én genot. de reis is het doel, niet de bestemming!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "blij én bedroefd. pijn én genot. de reis is het doel, niet de bestemming!"

Transcriptie

1 Evelien Otto. Ik ben: empatisch zorgzaam impulsief warm moeder spontaan intuïtief coach vriendin dochter gescheiden communicatie trainer schrijver energetisch therapeut organisator yoga beoefenaar licht ongeduldig nog een keer moeder dankbaar voor alles wat dit leven me te bieden heeft blij én bedroefd. pijn én genot. de reis is het doel, niet de bestemming! Vanuit mijn eigen ervaring, mijn jongste dochter heeft een hersentumor, bleek ik veel behoefte te hebben aan contact met lotgenoten. Mijn verhaal te kunnen vertellen én anderen tot steun te zijn. Wetende hoeveel warme waarde gedeelde smart kan hebben verbind ik me nu graag met ouders die dit lot ook treft, het lot van een kind met kanker. Me in te leven in hun situatie van dat moment. Het moment waarop er kwetsbaarheid is en heftige emoties de boventoon voeren. Te luisteren naar hun verhaal en hun wens. Deze, uitgesproken of stille, wens zal ik met alles wat ik te geven heb optimaal proberen te vertalen in een actie van mijn kant. Dit kan variëren van het regelen van praktische zaken tot samen stil te zijn. En alles wat er mogelijkerwijs tussenin zit.

2 Jorita Blom en kom uit Haarle (gem. Hellendoorn). In februari 2011 hebben we te horen gekregen dat onze jongste zoon Thijn een neuroblastoom stadium 4 had. Na en heel traject gevolgd te hebben zouden we in januari 2012 voor een half jaar naar Philadelphia gaan om de immunotherapie te volgen als slot van de behandeling. Enkele weken voor vertrek kregen we te horen dat Thijn niet schoon genoeg was om de behandeling daar te ondergaan. We zijn in Nederland doorgegaan met klinische en poliklinische kuren. Tot september 2012 bleef alles redelijk stabiel, maar toen ging alles groeien en kwamen er in zijn hele lichaampje metastasen bij. Thijn was uitbehandeld in Nederland. We hebben toen in Greifswald (Duitsland) nog een chemotherapie gevolgd van 8 weken, maar helaas ook dit mocht niet meer baten en ons lieve, dappere jochie is op op 8 jarige leeftijd overleden. Dat ik hoop dat ik mijn ervaringen kan overdragen aan andere ouders om zo een steentje bij te kunnen dragen in de rollercoaster waar je als ouder in zit. Een tijd vol onzekerheden waarin je dierbaarste bezit de hoofdrol speelt. Er te zijn voor hen. Een luisterend oor en een rechterhand te bieden. Een vertrouwenspersoon te zijn, ze verder op weg te kunnen helpen en te kunnen ondersteunen waar de behoefte is.

3 Karin Nederhorst Samen met mijn 3 kinderen (2 meisjes en 1 jongen) woon ik in Loosdrecht. Ruim 5 jaar geleden (eind 2009) werd bij mijn oudste dochter een osteosarcoom (bottumor) ontdekt in haar bovenbeen en knie. Er volgde een zware periode met chemotherapie en een grote operatie (omkeerplastiek). Het was een jaar van veel angst en onzekerheden, maar ook met een enorme levenskracht van haar zijde! Ze onderging alle behandelingen en daarna de revalidatie, wat weer veel van haar doorzettings- en incasseringsvermogen vroeg, maar met haar doel steeds in zicht:,,beter worden en weer zelfstandig kunnen lopen! Inmiddels zijn we een aantal jaren verder. Zijn alle controles goed! Geniet ze van het leven. Loopt ze, fietst ze, maakt plezier met vriendinnen, staat ze iedere week op de tennisbaan, doet ze het goed op de middelbare school. En is ze vastbesloten om verpleegkundige op de afdeling kinderoncologie te worden! In de periode dat wij heel veel in het ziekenhuis waren, heb ik het contact met andere ouders die weten wat je doormaakt wel gemist. Er was uiteraard wel contact met ouders op de afdeling, maar zij waren ook gericht op hun eigen kind en dat is in feite al meer dan genoeg. Toch is het soms fijn om je verhaal te kunnen doen bij iemand die buiten jouw situatie staat, maar het wel begrijpt zonder het uit te hoeven leggen. Daarom hoop ik ouders, waarvan hun kind nu in behandeling is, tot steun te kunnen zijn. Er voor ze te zijn. Afhankelijk van de wensen of behoefte van de gezinnen. Ze wegwijs maken op de afdeling en inlichten over de VOKK. Kenbaar maken dat ze met alle, niet direct medische vragen, bij ons terecht kunnen. Een luisterend oor bieden of juist afstand bewaren afhankelijk van de situatie of wens van ouders. Samen voor Beter!

4 Mijn naam is: Lidy-Wanda Brouwer, ik ben geboren in 1961 te Utrecht. Ik ben getrouwd met Rogier en samen hebben wij twee zonen (Lon, geboren zomer 1994 en Nick geboren zomer 1996). We wonen in Bilthoven. Beide zonen leven sinds zomer 2014 in Utrecht. Lon zit op de Hogeschool van de Kunsten en studeert Game Design en Nick studeert Sociologie aan de Universiteit van Utrecht. Onze oudste, Lon werd in 2000 ziek (hij was toen zes jaar jong), hij had Acute Lymfatische Leukemie. Na twee jaren chemokuren in het WKZ en vele behandelingen en zorgen verder, werd hij kankervrij verklaard. Bovenstaande heb ik (zeer) kernachtig beschreven. De gevoelens, reacties en consequenties hebben bij Lon, ons (zijn ouders) en zijn broertje Nick natuurlijk een groot stempel gedrukt op onze levens. Ieder op zijn eigen wijze en manier. Zowel tijdens de leukemie, als erna. Het fijne voor ons is, dat Lon nu een gezonde man is, zeer enthousiast bezig met studie, vrienden en zijn toekomst. Daar zijn we dankbaar voor. Lon leeft ermee vanuit een gevoel van vanzelfsprekendheid, eigen aan zijn levensfase en karakter. Ik vind mezelf Nieuwsgierig, Hollands, belangstellend, van het kleine geluk, met een opleidingsachtergrond van orthopedagoog en onderwijskundige, ervaren in het geven van communicatietrainingen, plezier belevend aan de wereld van kinderen, dyslectisch, middelste kind uit een middenstandsgezin, zorgen makend over mijn moeder met Alzheimer, grijze haren bezittend, een ochtendmens, iemand die graag thuis is, boeken en kranten lezend, detectives- dvd s kijkend, actief bij de huiswerkbegeleiding binnen het WKZ, zorgzaam voor onze oude hond Olle, gehecht aan mijn vriendinnen, ons gezin en familieleden, waaronder mijn broer uit Californië, veel koffie drinkend, graag s ochtends luierend in een kamerjas, niet van het mulitasken, rommelig, trots op mijn gezin, matig zingend en blij in een koor, iemand die liever niet bezig is met sporten, genietend van (uit)eten en snoepen, een doener, maar ook een denker, een uitjes regelaar, plezier makend.

5 Ter illustratie, mijn reactie op de vraag (gesteld vanuit de VOKK) naar gast/steunouders voor het Prinses Maxima Centrum: De door jullie omschreven taken van een gastouder, zoals beschikbaar zijn, een luisterend oor en praktische hulp bieden, vind ik zeer belangrijk! Mijn zoon, Lon van Keulen, is vanaf 2000 bij het WKZ behandeld voor leukemie. In al die hectiek was het voor mij heel belangrijk om prettige en inlevende mensen te ontmoeten. Contacten met medeouders en medewerkers van de VOKK zijn daarbij voor mij van groot belang geweest. Ik wil dit ook voor andere ouders helpen mogelijk te maken.

6 Marie-Jose Na een studie Fysiotherapie heb ik 8 jaar in Zwitserland gewerkt. Daar heb ik mijn man tijdens een skivakantie leren kennen en heb met hem samen 3 prachtige kinderen. De oudste heeft in 2002 op 11 jarige leeftijd leukemie gekregen en is daar nu volledig van genezen. Na mijn huwelijk heb ik gewerkt als therapeute zwangerschap- en bekkenproblematiek en ben daarnaast een eigen medisch fitness -centrum gestart. Tijdens de ziekte van mijn zoontje heb ik alle werkzaamheden stopgezet en ben later voor een medisch adviesbureau gaan werken. Na vele omzwervingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling (familieopstellingen, art of living, lightbody, mindfullness) ben ik mij gaan verdiepen in voeding om uiteindelijk binnenkort een B&B te openen waar tijdens speciale themadagen/weekendjes mijn kennis op het gebied van bewegen, voeding en persoonlijke ontwikkeling samenkomen. Ouders hulp en/of een luisterend oor te bieden voor zover dat in mijn vermogen ligt en waar op dat moment behoefte aan is. Er voor ze te zijn middels bovenstaande motivatie.

7 Mariëlle de Ron, gelukkig en getrouwd met Chris en mama van 4 kinderen Youri 12 jaar, Inge 10 jaar, Esmee* en Lotte 3,5 jaar. Op 27 april 2013, op haar Koningsdag, is zij op 3 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Neuroblastoomkanker. Nu na 2 jaar lijkt alles weer op de rit te komen en is er weer ruimte voor mijn eigen leven en hoe ik dit wil invullen. Het gemis is dagelijks aanwezig, maar er is weer ruimte en energie om voor andere te zorgen en daarin ligt mijn passie. Graag wil ik andere ouders die dit meemaken ondersteunen. Tijdens het ziekte traject van je kind zit je in zo n enorme achtbaan, dat je soms je niet eens beseft wat je overkomt. Hier in hoop ik tot steun te kunnen zijn voor andere ouders. Ondersteunen en begeleiden van ouders waar nodig, doormiddel van, koffie brengen/schenken, gesprekje voeren (na maanden behandeling in het ziekenhuis, blijft bezoek vaak uit en kan je behoorlijk eenzaam worden) en eventueel oppassen op het zieke kind, zodat ouders een boodschap kunnen doen, of even samen weg kunnen.

8 Marleen Carels, moeder van 3 geweldige kinderen! De middelste, Loïs, heeft in 2010 de diagnose neuroblastoom stadium 4 gekregen. Ze was toen 4 jaar en ondertussen een prachtmeid van 9 jaar! Ons gezin, man en kinderen, zijn in 2011 een half jaar naar Amerika geweest voor behandeling na de Nederlandse behandeling van 9 maanden. Ik ben werkzaam in de jeugdhulpverlening wat ik al 16 jaar met heel veel plezier doe! dat ik graag iets wilde doen voor ouders met een kind met kanker en/ of voor kinderen met kanker! informatie te geven, een luisterend oor te bieden en alle andere zaken waarin ik van dienst kan zijn.

9 Hallo mijn naam is Monique Hoogenboom, ik ben een gescheiden moeder en woon met mijn 2 dochters in Roelofarendsveen. Riëlle is 19 jaar en Tess is 16 jaar. Ik werk als zweminstructrice in een gezellig sportcomplex. Bij Tess is in juli 2011 Non-Hodgkin geconstateerd. Zij is behandeld in het VUmc in Amsterdam. En is nu ruim 3 jaar schoon. Wij hebben deze tijd als heftig maar ook heel intens ervaren. Heftig door onzekerheid en ziek zijn. Waarbij je je als ouder zo machteloos voelt. Maar de band onderling is veranderd en veel intenser geworden. Niet alleen tussen Tess en mezelf maar ook tussen mijn dochters onderling! Beseffend hoe betrekkelijk het leven is kunnen we nu enorm genieten van de momenten met elkaar en andere dingen die op ons pad komen die voor andere mensen zo gewoon lijken. Tijdens de ziekteperiode van Tess, waarbij je je wereld steeds kleiner om je heen maakt om te kunnen overleven, miste ik weleens het luisterend oor van iemand die weet wat je meemaakt. Je gevoelens van onzekerheid en machteloosheid herkent. Maar ook iemand die wat praktische tips kan geven. Ik hoop ouders dat stukje en misschien wel meer als oudersteuner te kunnen bieden! Een luisterend oor. Een stukje informatie kunnen geven over wat de VOKK te bieden heeft en mogelijk wat tips geven. Er even voor ze zijn als ouder die zelf heeft meegemaakt wat het is om een kind met kanker te hebben want kanker heb je niet alleen.

10 Nancy Lok uit Spijkenisse. Moeder van twee kinderen; Jayden* en Danique. In mijn dagelijkse leven stewardess van beroep. Een aantal jaar geleden kwam ik zelf voor het eerst in de wereld van kanker (Jayden had neuroblastoom stadium vier) terecht. Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is of kan zijn als er een punt is voor je vragen, bakje thee, een tissue, luisterend oor of gewoon even iemand die kan helpen bij iets praktisch. Er te zijn. Het maakt mij niet uit waar het over gaat. Iets groot of kleins. Iets gezelligs of verdrietigs. Als ik er ben kun je bij mij voor alles terecht en als ik iets voor een ander kan doen, maakt niet uit wat (zover mogelijk in haalbereid natuurlijk) doe ik dat met liefde!

11 Shirley van Overveld (48), getrouwd, woonachtig in Steenbergen (NB) en moeder van Marijn (11) en Ankie*. Zij overleed in 2010 aan de gevolgen van een hersentumor en mocht 13 jaar worden Daarnaast heb ik uit liefde voor een bijzonder meisje in 2011 met veel bevlogen enthousiasme Stichting Ankie opgericht en steun ik diverse Goede Doelen; allemaal kinderkanker gerelateerd. Door mijn verlies leer ik hoe kostbaar het kan zijn om een ander belangeloos te helpen, dit geeft mij kracht, energie, mooie ontmoetingen en gesprekken met een ieder die te maken heeft of heeft gehad met (kinder)kanker. Er voor hen te zijn in een omgeving soms ver van huis, maar waar ik mijn uiterste best voor ga doen om er een beetje een thuis van te maken. Ik zal vooral naar mijn gevoel luisteren en respectvol handelen. Uiteraard hoop ik de grenzen van het ziekenhuis, van de ouders en van mijzelf goed te bewaken. Soms is een klein gebaar met weinig woorden voldoende.

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave:

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave: herfst 2011 De Mediant FamilieKrant is een speciale uitgave van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en geeft een beeld wat Mediant voor de familie doet. Familiemaand bij Mediant Van 10 oktober (landelijke

Nadere informatie

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Welke zorg kunt u ontvangen als genezing niet meer mogelijk is? Palliatieve zorg is de zorg, die u ontvangt wanneer u ongeneeslijk ziek bent. Het is gespecialiseerde

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Verder leven met kanker

Verder leven met kanker Verder leven met kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Omgaan met onzekerheid 4 Van vermoeden tot behandeling 10 Verwerking: verschillende manieren 13 Op zoek naar een nieuw houvast 17 Voor partner,

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Verscheurde dromen Tien vragen aan een survivor De missie van Yolande Kleiss. Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker Jaargang 24 winter 2010

Verscheurde dromen Tien vragen aan een survivor De missie van Yolande Kleiss. Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker Jaargang 24 winter 2010 Verscheurde dromen Tien vragen aan een survivor De missie van Yolande Kleiss Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker Jaargang 24 winter 2010 COLOFON De Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) ISSN 0915-2479

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

Te vroeg geboren... *****

Te vroeg geboren... ***** Te vroeg geboren... Omdat je zo vroeg bent gekomen moet je nog een tijdje in een ander bedje dromen We moeten nu geduldig zijn maar je thuiskomst zal zeker een feestdag zijn Na spannende weken en heel

Nadere informatie

Het valt niet mee de draad weer op te pakken. Tips en adviezen voor vrouwen met borstkanker bij psychosociale problemen

Het valt niet mee de draad weer op te pakken. Tips en adviezen voor vrouwen met borstkanker bij psychosociale problemen Het valt niet mee de draad weer op te pakken Tips en adviezen voor vrouwen met borstkanker bij psychosociale problemen Colofon Uitgever: Van Zuiden Communications B.V. Postbus 2122 2400 CC Alphen aan den

Nadere informatie

Beleidsidealen in de praktijk

Beleidsidealen in de praktijk Beleidsidealen in de praktijk Kansen en risico s vanuit het perspectief van cliënten bij de decentralisatie zorg en ondersteuning Auteur(s) Datum MOVISIE Marjet van Houten, Wilco Kruijswijk en Anita Peters

Nadere informatie

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar.

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Een publicatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) Churchilllaan

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor U kent mij niet. Toch richt ik mij tot u om mijn grote dankbaarheid te uiten voor de beslissing die u hebt

Nadere informatie

Kanker... als je weet dat je niet meer beter wordt

Kanker... als je weet dat je niet meer beter wordt Kanker... als je weet dat je niet meer beter wordt Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Emoties 4 Antwoord op uw vragen 8 Palliatieve behandelingen 13 Onderzoek naar nieuwe behandelingen 18 Alternatieve

Nadere informatie

Als kanker meer is dan je aankunt

Als kanker meer is dan je aankunt Als kanker meer is dan je aankunt Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Als kanker meer is dan je aankunt 5 Momenten waar je kracht uithaalt 13 De balans vinden 15 Bewuster, intenser en spiritueler 17 Verlies

Nadere informatie

Artrose? Wat nu? 27 verhalen van patiënten. Wat nu? 1

Artrose? Wat nu? 27 verhalen van patiënten. Wat nu? 1 Artrose? Wat nu? 27 verhalen van patiënten Wat nu? 1 Artrose? Wat nu? 27 verhalen van patiënten Colofon Initiatiefnemer: Poly-artrose Lotgenoten Vereniging Auteurs: 27 leden van de P-AL Vormgeving en

Nadere informatie

Deze steun heb ik nodig

Deze steun heb ik nodig Deze steun heb ik nodig Ouders over goed ouderschap en gewenste ondersteuning Dr. Margreth Hoek Bureau Hoek, in opdracht van LOC/LCFJ Inhoudsopgave Inleiding: Ouders willen steun die henzelf en hun kind

Nadere informatie

Nieuwsbrief HERAUT. Nummer 29 / juli 2015

Nieuwsbrief HERAUT. Nummer 29 / juli 2015 Nieuwsbrief HERAUT Nummer 29 / juli 2015 Inhoudsopgave Voorwoord Nieuws vanuit het bestuur Verslag Algemene Ledenvergadering OOG voor verborgen talent Oproepjes Autikamp SGK Verslag Chill Auti Café Theaterlessen

Nadere informatie

De URIM-Code. 1 Inhoud

De URIM-Code. 1 Inhoud De URIM-Code Verzameling informatie en reacties over de energetische Stoelen Voor ondersteuning bij het thuisgebruik en als aanvulling in een praktijk. 1 Inhoud 1 De energetische Stoelen: Urim-Code, Thummim-Code

Nadere informatie

Ronald McDonald Kinderfonds. Jaarverslag 2013. Hearts & hands

Ronald McDonald Kinderfonds. Jaarverslag 2013. Hearts & hands Ronald McDonald Kinderfonds Jaarverslag 2013 Hearts & hands Deel 1: De cijfers van 2013 en de verhalen achter de cijfers Voorwoord directeur Ronald McDonald Kinderfonds Marja van Bijsterveldt 4 Verhaal

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Preventie centraal in Aristocaths studie De draad weer oppakken Stichting Opkikker in de schijnwerper

Preventie centraal in Aristocaths studie De draad weer oppakken Stichting Opkikker in de schijnwerper Preventie centraal in Aristocaths studie De draad weer oppakken Stichting Opkikker in de schijnwerper Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker Jaargang 24 zomer 2010 Attent 2-2010 COLOFON De Vereniging Ouders,

Nadere informatie