GEBRUIKSAANWIJZING HARSCO INFRASTRUCTURE HARNASGORDEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEBRUIKSAANWIJZING HARSCO INFRASTRUCTURE HARNASGORDEL"

Transcriptie

1 Pagina: 1 van 10 Inleiding Regelmatige controle op persoonlijke veiligheidsmiddelen is een must en de verantwoording van iedere werknemer. Eenmaal per jaar dient de werknemer deze voor een grondige keuring (certificering) bij de supervisor in te leveren.

2 Pagina: 2 van 10

3 Pagina: 3 van 10 A : Het aantrekken van het harnas. 1. Haal het harnas uit de verpakking of opbergtas. Leg het harnas op een vlakke ondergrond en voorkom dat het bandenstel verward is. Bij het voor de eerste maal aantrekken is het aanbevolen de bandlengten maximaal in te stellen; 2. Maak het beenbandenstel los zoals aangegeven in figuur 2 t/m 4; 3. Pak het harnas op aan de metalen achteraansluiting B) in figuur 1; 4. Doe de schouderbanden A) aan alsof het een jas is; 5. Sluit de borstband C) als in figuur 5 t/m 7; 6. Haal elk part F) van het beenbandenstel tussen de benen door en bevestig de uiteinden aan de gesp E), zie figuur 5 t/m 7; 7. Met het harnas op de juiste manier aangetrokken, kan nu de afstelling voltooid worden. Let hierbij op de volgende punten: a) Stel de schouderbanden niet te los af, ze mogen niet van de schouders afglijden (bilband grijpt onder de billen aan ; b) De borstband dient op borsthoogte te worden afgesteld; c) De beenbanden dienen strak, doch comfortabel afgesteld te worden; d) Let op dat de banden van het harnas niet gedraaid zijn; 8. Losse uiteinden van het bandenstel dienen weggewerkt te worden door gebruik te maken van de clips of elastieken borgingen.

4 Pagina: 4 van 10 Waarschuwing! ALLE POTENTIËLE GEBRUIKERS VAN DEZE PRODUCTEN EN HUN LEIDINGEVENDEN DIENEN DEZE INSTRUCTIES VOLLEDIG TE LEZEN EN TE BEGRIJPEN. HET NALATEN HIERVAN KAN RESULTEREN IN ERNSTIGE ONGEVALLEN EN LETSELS. Geen valbeschermingssysteem kan u garanderen dat er geen letsel optreedt indien er zich een val voordoet. Deze systemen zijn ontwikkeld om de mate van letsel aanzienlijk te reduceren. Verkeerd of onjuist gebruik van een valbeschermingssysteem verhoogt de kans op ernstig letsel echter in hoge mate en geeft een fout veiligheidsbeeld. Sla in het bijzonder acht op de hieronder genoemde hoofdpunten. Deze aanwijzingen zijn nog eens speciaal genoemd en dekken niet alle mogelijke risico s af. 1) De bevestigingspunten dienen voldoende sterk (F min 10 kn) te zijn om de optredende (val) kracht te kunnen weerstaan, 2) Werk nooit boven het bevestigingspunt, bevestigingspunt zo hoog mogelijk aanbrengen, 3) Vrije val dient te allen tijde voorkomen te worden, maar nooit groter te zijn dan 2,0 meter. Gebruik valdemping! 4) Tracht obstakels in uw werkomgeving in een nabijheid minder dan 3 meter te voorkomen en tracht een slingerende val te voorkomen. Indien men zich niet recht onder het bevestigingspunt bevindt zal zich een slingerende val kunnen voordoen. DE IMPACT VAN EEN SLINGERENDE VAL IS EVEN GROOT ALS DIE VAN EEN VERTICALE VAL! 5) Controleer wat de valafstand zal zijn bij het door u in gebruik zijnde antivalmiddel/systeem. Houdt circa 2 maal deze afstand vrij tussen u en de eerste obstakels. TOEPASSINGS-, GEBRUIKS- & ONDERHOUDSINSTRUCTIES Alle door de leverancier geleverde veiligheidsharnassen zijn ontworpen, geproduceerd en getest conform de Europese Normen. Gefabriceerd onder strikte kwaliteitscontrole, uit hoogwaardige materialen en gedragen conform deze instructie, bieden de veiligheidsharnassen een totale, geïntegreerde bescherming aan de drager. Indien correct bevestigd aan het antivaltoestel wordt de optredende valkracht door de valdemper aanzienlijk gereduceerd tot een internationaal aanvaard niveau en afgeleid naar die plaatsen van het lichaam waar deze het beste opgevangen kunnen worden. De drager blijft in een correcte verticale positie waardoor evacuatie en redding van het slachtoffer vereenvoudigd en letsel voorkomen wordt. Ieder harnas dient voor ingebruikname visueel op mogelijke beschadiging, slijtage en veroudering gecontroleerd te worden. Inspectie dient tenminste 1 maal per 12 maanden door de leverancier of een geautoriseerde persoon uitgevoerd te worden ( NEN EN 365: 1992 )

5 Pagina: 5 van 10 A) GOEDGEKEURDE TOEPASSING 1) Ieder veiligheidsharnas is geschikt voor gebruik door één persoon 2) De maximale werkbelasting van de drager, inclusief gereedschap, uitrustingsstukken, speciale kleding enz. is gelimiteerd tot maximum van 136 kg. 3) D-RING LOCATIE. Ieder harnas heeft gespecificeerde bevestigingspunten. Deze variëren van rugbevestiging, borstaanslag tot twee bevestigingen t.b.v. arbeidspositionering op de heupen. Het juiste bevestigingspunt is afhankelijk van het harnas, valbeschermingssysteem en het inzetgebied. B) INSPECTIE VOOR INGEBRUIKNAME 1) Controleer uw harnas op beschadigingen aan bandmateriaal, rugplaat, gespen en ander beslag, stiksel en D-ring bevestigingspunten. 2) Controleer het harnas op vlekken en verfspatten. Bestanddelen van oplosmiddel, verf e.d. kunnen het bandmateriaal en stiksels aantasten waardoor verzwakking van het materiaal optreedt. Deze beschadigingen zijn veelal aan een verharding van het bandmateriaal te herkennen. C) AFSTELLING HARNAS De veiligheidsharnassen zijn eenvoudig en snel af te stellen op lichaamsmaat. Meest ideaal is een harnas als persoonlijk uitrustingsstuk voor iedere gebruiker (zie NEN EN 365: 1992 ), correct afgesteld op zijn / haar lichaamsafmetingen en -vormen. Dit biedt de beste bescherming tijdens gebruik, met als additioneel voordeel dat de gebruiker het harnas snel kan aantrekken.

6 Pagina: 6 van 10 D) GEBRUIKSINSTRUCTIES 1) Het harnas dient comfortabel te zitten en correct gepositioneerd te zijn. In geen geval zijn ruim zittende banden van het harnas toegestaan. 2) Na het sluiten en zekeren dienen alle gespen gecontroleerd te worden. 3) Alle, na het afstellen, loshangende banden moeten weggewerkt worden m.b.v. verschuifbare bandhouders en/of door deze achter andere banden in te scheren. Loshangende banden zijn gevaarlijk. 4) Gebruik alleen het juiste harnasbevestigingspunt in samenhang met het gebruikte toestel of systeem. Controleer dit met de gebruiksinstructies. 5) Tenzij anders gespecificeerd in de systeem-/toestelinstructies: a) De D-ringen die zich op heuphoogte van het harnas bevinden, indien aanwezig, dienen alleen als bevestigingspunten voor arbeidspositionering gebruikt te worden. b) De zich op buikhoogte bevindende D-ring, indien aanwezig, dient alleen gebruikt te worden in combinatie met een ( ladder ) klimsysteem. 6) Tenzij de gespecificeerde instructies van het gebruikte toestel/systeem, vanglijn met valdemper of andere valbescherming of schokabsorberende toestel anders vermelden, dient slechts de zich op de rug bevindende D-ring bevestigingspunt gebruikt te worden. 7) Het niet kunnen uitvoeren van bij het antivalsysteem/-toestel horende gebruiksinstructies in relatie tot het harnas, kan tot storingen in het systeem en/of ernstig letsel door val leiden.

7 Pagina: 7 van 10 E) GEVARENVERMIJDING BIJ GEBRUIK VEILIGHEIDSHARNASSEN Bijzondere Gebruik in / bij Vermijding Gevarenpunten Scherpe randen In het bijzonder tijdens werkzaamheden in Door afscherming van scherpe randen en/of omgevingen met scherpe delen, staal- en preventief gedrag tijdens uitvoering betonconstructies, in het bijzonder bij werkzaamheden. werken met glas en blik. Ook werktuigen kunnen een gevarenbron vormen. Chemicaliën (Petro-) chemische industrie, tankreiniging, Contact met chemicaliën, in het bijzonder raffinaderijen, algemene zuren, vormt een groot risico. reinigingswerkzaamheden, etc. De gevarenvermijding begint hier bij het plannen van inzet en gebruik. Vonkenregen Bij werken aan staalconstructies (lassen en Van tevoren getroffen, geëigende slijpen) en/of vuur. maatregelen voor afdekking. Contact- en Bij open vuur (brandbestrijding), Van tevoren getroffen, geëigende maatregelen. stralingswarmte laswerkzaamheden. Afdaalsnelheid aanzienlijk aanpassen Bij afdalen et cetera kunnen door wrijving (verminderen). Bij lange afdalingen met grote temperaturen ontstaan die tot het last moeten geëigende afdaalmiddelen materiaalsmeltpunt reiken. gekozen worden (EN 341) Valbelastingen Tijdens werkzaamheden op hoogte en het Door van tevoren getroffen maatregelen moet uitvoeren van reddingsacties. door passende zekeringsmiddelen de valhoogte altijd geminimaliseerd worden. Onwetendheid Wie onoordeelkundig / ondeskundig handelt Informeren en scholing. is de grootste gevarenbron. Opleiding en training van de gebruikers door competent en geschoold personeel.

8 Pagina: 8 van 10 F) ONDERHOUD EN SERVICE In geen geval mogen veiligheidsharnassen op welke wijze dan ook gewijzigd of aangepast worden daar dit de correcte werking schaadt en het harnas onveilig wordt. Iedere reparatie dient slechts te worden uitgevoerd door leverancier. NA EEN ZWARE VAL DIENT IEDER HARNAS UIT GEBRUIK GENOMEN TE WORDEN! Volgende op iedere val moet het harnas uit gebruik worden genomen en door een geautoriseerde veiligheidsofficier/- deskundige geïnspecteerd worden, die bepaald of het harnas gerepareerd of vernietigd moet worden. Toonbankcontrole, zoals hieronder beschreven, moet uitgevoerd worden voor en na uitgifte van het harnas en periodiek in het gedurende een langere periode blijft opgeslagen: 1) BANDMATERIAAL: a) Controleer visueel op beschadigingen aan het bandmateriaal. Doe dit door de banden over hun gehele lengte, ieder 15 mm tussen uw handen tot een U te buigen. Dit zal eventuele beschadigingen als slijtage, insnijding, rafels, verbranding of beschadigd materiaal aan het licht brengen. b) Inspecteer en controleer alle stiksels bij kruisingen e.d. van de banden op gebroken en gerafelde draden. c) Controleer op vlekken en verfspatten. Sommige bestanddelen in reinigings-, verdunningsmiddelen en verf kunnen door een chemische reactie het materiaal aantasten en verzwakken. Dit is veelal herkenbaar door verstijving van het materiaal. 2) BANDMATERIAAL EN BESLAG: Kijk zorgvuldig de bevestigingspunten van de gespen, instellingen en D-ringen na. Let speciaal op eventueel gebroken stiksels en rafels. 3) D-RINGEN: Controleer deze op scherpe kanten, corrosie, bramen, breuken, indrukkingen of vervormingen 4) GESPEN: Controleer de gespen op scherpe kanten, corrosie, bramen, breuken, indrukkingen of vervormingen. Gespen moeten vrij zijn van vervormingen en makkelijk in en uit elkaar geschoven kunnen worden. De onderdelen dienen vrij te kunnen draaien en bewegen. 5) D-RING OP RUG, RUGPLAAT EN RINGBEVESTIGING: Controleer de (rug) plaat, beide zijden en alle hoeken en gleuven en gaten op mogelijke scherpe kanten, verbrandingen, bramen, breuken, scheuren, indrukkingen of andere beschadigingen. 6) LABELLING: Controleer dat het label aanwezig, schoon en leesbaar is.

9 Pagina: 9 van 10 G) LEVENSDUUR Referentiewaarden voor gebruiksduur van veiligheidsharnassen Op voorwaarde van vakkundig gebruik, opslag en onderhoud Gebruiksduur Gebruikswijze Frequentie visuele en manuele controle Max. 10 jaar Ongebruikt en optimaal opgeslagen (20 C., donker, 60% relatieve vochtigheid), regelmatig vakkundig geïnspecteerd en gecontroleerd Tot 7 jaar Zonder mechanische belasting en steeds Zelden gebruik - bijv. 1-2 maal per jaar kortstondig gebruik Tot 5 jaar Met minimale mechanische belasting (bijv. Af en toe gebruik - bijv. 1 maal per maand statische belasting met lichaamsgewicht) en steeds kortstondig gebruik Tot 3 jaar Met minimale mechanische belasting (bijv. Regelmatig gebruik - bijv. meerdere statische belasting met lichaamsgewicht) en malen per maand gemiddelde gebruiksduur van 2-4 uur Tot 1 jaar Met gering gebruik (statische belasting en Frequent gebruik - bijv. 1 maal per week incidentele afdalingen met lichaamsgewicht) en gemiddelde gebruiksduur van 2-4 uur Minder dan 1 jaar Bij intensief gebruik, met duurbelasting Zeer frequent gebruik - bijv. dagelijks

10 Pagina: 10 van 10 H) REINIGING EN OPSLAG 1) Harnassen uit Nylon of Polyester kunnen gereinigd worden met een natte spons of doek, al dan niet met een zachte zeep (gebruik geen chemicaliën of oplosmiddelen!) Na reiniging spoelen met schoon water en ophangen om te drogen. Stel het harnas niet bloot aan hoge temperaturen, stoom of langdurig zonlicht. 2) Harnassen dienen opgehangen te worden aan de D-ring op de rugplaat, op een klerenhanger of los over bijvoorbeeld een stoel, in een schone droge ruimte, vrij, zonder dat er blootstelling aan grote warmte, kwalijke dampen of corroderende middelen plaatsvindt. Indien een harnas niet aan de genoemde controlepunten voldoet of andere zichtbare beschadigingen heeft, biedt het harnas dan aan een gekwalificeerde functionaris ter inspectie aan. Deze functionaris dient geautoriseerd te zijn om verder gebruik, reparatie of vernietiging te bepalen. Een te repareren harnas dient aan de leverancier geretourneerd te worden, onder begeleiding van een schriftelijk rapport van uw inspectie en de gebreken. Volg de instructies in deze handleiding, het houdt u veilig! Onderstaande logboek wordt voor elk harnas uitgegeven en dient bij elk harnas bewaard te worden.

HONOROPE-T VALBESCHERMING

HONOROPE-T VALBESCHERMING Pagina: 1 van 13 Het door HONOR ontwikkelde systeem HONOROPE-T is een Verankeringsvoorziening/ Valbeschermingssysteem met een beweegbare, horizontale geleider ( Trolley ). Dit systeem biedt bescherming

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud verpakking: Inhoud doos: Gegevens op etiket: De Kelfort vanglijn

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud doos: Gegevens op doos: Het Kelfort harnas, type Static One, heeft

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud doos: Gegevens op etiket: Het Kelfort harnas, type Static Two, heeft

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 06/2015

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 06/2015 Aandoen antivalharnas Pagina 1 van 5 - Vallen van hoogte 1. RISICO S 2. VEILIGE WERKINSTRUCTIES & FOTO S VISUELE CONTROLE VOOR GEBRUIK: 1. Controleer of alle onderdelen gekeurd zijn. Op het harnas is de

Nadere informatie

ONDERHOUD & INSPECTIE VALBEVEILIGINGSMIDDELEN TBV EEN VEILIG GEBRUIK

ONDERHOUD & INSPECTIE VALBEVEILIGINGSMIDDELEN TBV EEN VEILIG GEBRUIK ONDERHOUD & INSPECTIE VALBEVEILIGINGSMIDDELEN TBV EEN VEILIG GEBRUIK Harnassen, lijnen en klemmen, gordels en valdempers Inspectie Bij elk individueel product wordt een inspectie registratiekaart in de

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-code: Inhoud verpakking: Gegevens op etiket: De Kelfort rope grab zonder schokdemper

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud verpakking: Inhoud doos: Gegevens op etiket: De Kelfort vanglijn

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken op hoogte

Toolbox-meeting Werken op hoogte Toolbox-meeting Werken op hoogte Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Volgens de Arbowet is werken op hoogte: al het werk dat op hoogte

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud doos: Gegevens op etiket: De Kelfort rope grab met schokdemper is

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud verpakking: Gegevens op etiket: Het Kelfort kernmanteltouw heeft

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF + VGM. In deze uitgave. valbeveiliging. april Exience Nieuwsbrief. Zo moet het niet!

NIEUWSBRIEF + VGM. In deze uitgave. valbeveiliging. april Exience Nieuwsbrief. Zo moet het niet! NIEUWSBRIEF + VGM Exience Nieuwsbrief april 2018 In deze uitgave valbeveiliging Zo moet het niet! NIEUWSBRIEF + VGM Exience Nieuwsbrief april 2018 Toolbox valbeveiliging Inleiding Bij het vallen van hoogte

Nadere informatie

Werken op hoogte Oorzaken van vallen Veiligheidsgrens: 2,50 meter

Werken op hoogte Oorzaken van vallen Veiligheidsgrens: 2,50 meter Toolboxmeeting Onderwerp: Valbeveiliging Werken op hoogte Vallen is extra riskant bij werkzaamheden op 2,50 meter of hoger. Dat is dan ook de grens voor het verplicht gebruik van valbeveiligingsmiddelen.

Nadere informatie

INLEIDING. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Valbeschermingsmethodes. Assortiment mobiele valbeveiliging VALBEVEILIGING

INLEIDING. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Valbeschermingsmethodes. Assortiment mobiele valbeveiliging VALBEVEILIGING 8 Persoonlijke beschermingsmiddelen voor valbescherming worden veel gebruikt in allerlei sectoren. Zij zijn ontworpen om ongelukken te voorkomen of om gevolgen van ongelukken op het werk zoveel mogelijk

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Pagina : 1 van 5 Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Smit Polyweb Boerkensleen 23 b 4705 RL Roosendaal The Netherlands T +31 (0)165-544770 F +31 (0)165-565244 Pagina : 2 van

Nadere informatie

Handleiding Driepoot ELLERSAFE TM-9. EN 795:1996 Class B Ref: AT011. Lees aandachtig de handleiding alvorens het materiaal te gebruiken.

Handleiding Driepoot ELLERSAFE TM-9. EN 795:1996 Class B Ref: AT011. Lees aandachtig de handleiding alvorens het materiaal te gebruiken. Handleiding Driepoot ELLERSAFE TM-9 EN 795:1996 Class B Ref: AT011 Lees aandachtig de handleiding alvorens het materiaal te gebruiken. De Aluminium Driepoot TM-9 is een onderdeel van de valbeschermingsmiddelen.

Nadere informatie

ABN AMRO Kamer van Koophandel te Utrecht BTW-nummer: NL B01. Daksafe BV Waardsedijk Oost XJ Montfoort

ABN AMRO Kamer van Koophandel te Utrecht BTW-nummer: NL B01. Daksafe BV Waardsedijk Oost XJ Montfoort Daksafe BV Waardsedijk Oost 12 3417 XJ Montfoort tel: (0348) 47 52 00 fax: (0348) 47 14 86 email: info@daksafe.nl website : www.daksafe.nl ABN AMRO 41.95.76.681 Kamer van Koophandel te Utrecht 302.13.702

Nadere informatie

NL... Horizontaal tilsysteem. Vers. 3.00

NL... Horizontaal tilsysteem. Vers. 3.00 NL.... Horizontaal tilsysteem Vers. 3.00 Horizontaal tilsysteem, 350 kg Artikelnrs.: 28456 met traploos regelbare gewichtsafstelling 28466 met 10 verschillende tilposities 1.00.... Doel en gebruik....

Nadere informatie

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing.

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing. Toolbox: Veilig werken met persoonlijke valbeveiliging Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is persoonlijke

Nadere informatie

Personenweegschaal MD 13523

Personenweegschaal MD 13523 Personenweegschaal MD 13523 Handleiding Inhoud Veiligheidsadviezen... 2 Over dit toestel... 2 Algemeen... 2 Op de juiste wijze omgaan et batterijen... 3 Repareer het toestel nooit zelf... 3 Inhoud van

Nadere informatie

4.15 Veiligheidsnetten

4.15 Veiligheidsnetten 4.15 Veiligheidsnetten Veiligheidsnetten worden gebruikt als collectieve vangvoorziening bij het leggen van dakplaten of het plaatsen van lichtstraten. Ook kunnen veiligheidsnetten onder voorwaarden worden

Nadere informatie

Gipsbroekenstoel GEBRUIKSAANWIJZING

Gipsbroekenstoel GEBRUIKSAANWIJZING Gipsbroekenstoel GEBRUIKSAANWIJZING INHOUDSOPGAVE PAGINA 1.0 INTRODUCTIE 1 2.0 TEKENINGEN VAN UW STOEL 2 3.0 VOOR UW VEILIGHEID 2 4.0 INSTELLEN EN INSTELLINGEN VAN UW STOEL 3 5.0 ZORG & ONDERHOUD 8 Introductie

Nadere informatie

HANDLEIDING ZONNESCHERM 4X3M MONTAGEINSTRUCTIES

HANDLEIDING ZONNESCHERM 4X3M MONTAGEINSTRUCTIES HANDLEIDING ZONNESCHERM 4X3M MONTAGEINSTRUCTIES Artikelnummer: OD 210070 Modelnummer: 328.370 LEES DE ONDERSTAANDE INSTRUCTIES VOOR ASSEMBLAGE EN BEWAAR ZE. 1. SCHEID EN IDENTIFICEER ALLE ONDERDELEN EN

Nadere informatie

Printed: 07.07.2013 Doc-Nr: PUB / 5071466 / 000 / 00

Printed: 07.07.2013 Doc-Nr: PUB / 5071466 / 000 / 00 OORSPRONKELIJKE GEBRUIKSAANWIJZING DD-ST-150/160-CCS Kruisrails Lees de handleiding beslist voordat u de machine de eerste keer gebruikt. Bewaar deze handleiding altijd bij het apparaat. Geef het apparaat

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING Ding Bas Autostoel 9-36 kg

GEBRUIKSAANWIJZING Ding Bas Autostoel 9-36 kg GEBRUIKSAANWIJZING Ding Bas 1-2-3 Autostoel 9-36 kg Opmerkingen: 1. Dit is een Universele Autostoel. Deze autostoel is goedgekeurd volgens de Richtlijn 40.04 en is bedoeld voor gebruik in een voertuig.

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche /2016. Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas 1/6

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche /2016. Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas 1/6 Preventiefiche 1041 01/2016 Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas Referentienormen: Het harnas moet volledig zijn, met ten minste één vasthechtingspunt op de rug (aangeduid

Nadere informatie

Gebruikshandleiding X-frame 1.0

Gebruikshandleiding X-frame 1.0 Gebruikshandleiding X-frame 1.0 Conform NEN-EN 1004 IM nl x en x de x fr Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Pottenbakkerstraat 32 4871 EP Etten-Leur Nederland 076 5413 019 Disclaimer Deze documentatie

Nadere informatie

AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften

AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften 1 AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften Publicatiedatum: 1 editie juni 2007 Producent:

Nadere informatie

Handleiding valbeveiliging

Handleiding valbeveiliging Handleiding valbeveiliging De volgende punten gaan u uitleg geven over de werking van valbeveiliging De valbeveiliging bestaat uit de volgende onderdelen: Ankerpunt met ankerlijn en openende handgreep.

Nadere informatie

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 29-02-2016

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 29-02-2016 Hoofdstuk 8 - Valbeveiliging en tankgordels Inleiding Bij het werken op hoogte of het werken in tanks kan een misstap ernstige gevolgen hebben. Daarom moeten er voorzorgsmaatregelen worden getroffen om

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Telescoopladder

Gebruikershandleiding. Telescoopladder Gebruikershandleiding Telescoopladder Instructies Algemeen De telescoopladder kan worden versteld van een compact formaat (fig. 1) tot de volle lengte (fig. 2) of tot elke mogelijke tussenliggende lengte

Nadere informatie

VEILIG WERKEN BEGINT MET MARQ

VEILIG WERKEN BEGINT MET MARQ VEILIG WERKEN BEGINT MET MARQ Informatie betreffende MARQ producten Belangrijke mededeling voor het veilig werken op hoogte! EnSafe B.V. is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van MARQ valbeveiligingsvoorzieningen.

Nadere informatie

Professional Supplies EIERKOOKAPPARAAT. Modelnr.: *688.107

Professional Supplies EIERKOOKAPPARAAT. Modelnr.: *688.107 Professional Supplies EIERKOOKAPPARAAT Modelnr.: *688.107 GEBRUIKSAANWIJZING Om volledig gebruik te maken van de mogelijkheden en storingen tot het minimum te beperken raden wij u aan om de gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE INSTRUCTIES

HANDLEIDING VOOR DE INSTRUCTIES HANDLEIDING VOOR DE INSTRUCTIES LUXE SEMI-PRO 04/04/09 LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK WAARSCHUWINGEN VOOR GEBRUIK SPRONGEN / Basis sprong / Controle sprong 3/ Op handen en voeten springen 4/ Knisprong

Nadere informatie

Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger

Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger niveau. De gevolgen hiervan zijn bijna altijd ernstig

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

All rights reserved Version

All rights reserved Version All rights reserved Version 2014-1 Gebruikshandleiding LASH-TEX Spanbanden. Er mogen uitsluitend onbeschadigde spanbanden worden gebruikt. Spanbanden mogen uitsluitend worden belast tot ten hoogste de

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies Mobiele straalketel Datona

Veiligheidsinstructies Mobiele straalketel Datona Veiligheidsinstructies Mobiele straalketel Datona *dt-55204man* LEES VOOR GEBRUIK EERST DEZE HANDLEIDING 1 Inhoud Inleiding... 2 Veiligheidsinstructies... 2 Technische gegevens... 2 Voor gebruik... 3 Gebruik

Nadere informatie

Inhoud Veiligheidsadviezen... 4 Ingebruikname... 6 Gebruik... 7

Inhoud Veiligheidsadviezen... 4 Ingebruikname... 6 Gebruik... 7 Inhoud Veiligheidsadviezen... 4 Bedoeld gebruik...4 Algemeen...4 Op de juiste wijze omgaan met batterijen...5 Nooit zelf repareren...5 Ingebruikname... 6 Inhoud verpakking controleren...6 Batterij plaatsen...6

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. Telescoopladder

Gebruikshandleiding. Telescoopladder Gebruikshandleiding Telescoopladder Instructies Algemeen De telescoopladder kan worden versteld van een compact formaat (fig. 1)tot de volle lengte (fig. 2) of tot elke mogelijke tussenliggende lengtes

Nadere informatie

TDS 75. NL Gebruikshandleiding Elektrische warmeluchtblazer

TDS 75. NL Gebruikshandleiding Elektrische warmeluchtblazer TDS 75 NL Gebruikshandleiding Elektrische warmeluchtblazer TRT-BA-TDS 75 -TC-001-NL TROTEC GmbH & Co. KG Grebbener Straße 7 D-52525 Heinsberg Tel.: +49 2452 962-400 Fax: +49 2452 962-200 www.trotec.com

Nadere informatie

Uw veiligheid, onze zorg!

Uw veiligheid, onze zorg! Uw veiligheid, onze zorg! 01 Harnas Harnas X-Treme Lite Comfort harnas 2 verankeringspunten (1 D-ring op de rug en 2 lussen op de borst) Makkelijk aan te doen d.m.v. kleuren en padding Verstelbaar op 5

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE INSTRUCTIES CLASSIC / DELUXE LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK 03/04/2019 WAARSCHUWINGEN VOOR GEBRUIK

HANDLEIDING VOOR DE INSTRUCTIES CLASSIC / DELUXE LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK 03/04/2019 WAARSCHUWINGEN VOOR GEBRUIK HANDLEIDING VOOR DE INSTRUCTIES CLASSIC / DELUXE LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK 0/04/09 WAARSCHUWINGEN VOOR GEBRUIK 6 FT -,85m 8 FT -,44m 0 FT -,05m FT -,66m FT - 4,00m 4 FT - 4,7m 75 kg 75 kg 50 kg

Nadere informatie

FELIXSAFETY Focus on safety.

FELIXSAFETY Focus on safety. FELIXSAFETY Focus on safety. Inspect & Work 2019 KEURING VALBEVEILIGING Keuring, onderhoud en inspectie van PBM s De wetgever en fabrikanten schrijven jaarlijkse keuring en onderhoud voor van valbeveiliging

Nadere informatie

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies HANDLEIDING Sesame Thermoplastic Tank Technologies INSTALLATIE- EN GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD 1. ALGEMEEN 3 2. BELANGRIJK 3 3. INSTALLATIE EXPANSIEVAT 4 4. GEBRUIK EXPANSIEVAT 5 5. VERVANGEN LUCHTCEL 5

Nadere informatie

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG Overstapbordes t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie VEILIG WERKEN OP HOOG Skyworks B.V. Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs tel. 010-514 00 50 fax 010-514 00 55 e-mai: info@skyworks.nl

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse A Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Pottenbakkerstraat 32 4871 EP Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

TDS 20/50/75/120 R. NL Gebruikshandleiding Elektrische warmeluchtblazer

TDS 20/50/75/120 R. NL Gebruikshandleiding Elektrische warmeluchtblazer TDS 20/50/75/120 R NL Gebruikshandleiding Elektrische warmeluchtblazer TRT-BA-TDS R -TC-001-NL TROTEC GmbH & Co. KG Grebbener Straße 7 D-52525 Heinsberg Tel.: +49 2452 962-400 Fax: +49 2452 962-200 www.trotec.com

Nadere informatie

Etac Molift RgoSling. NL - Gebruikershandleiding. RgoSling Fabric Stretcher. BM40709 Rev. B Rgosling Fabric Stretcher

Etac Molift RgoSling. NL - Gebruikershandleiding. RgoSling Fabric Stretcher. BM40709 Rev. B Rgosling Fabric Stretcher Rgosling Fabric Stretcher Etac Molift RgoSling NL - Gebruikershandleiding BM40709 Rev. B 2013-09-19 RgoSling Fabric Stretcher M Etac Molift RgoSling / www.molift.com / www.etac.com Nederlandse handleiding

Nadere informatie

Latchways PRD (Latchways Persoonlijk Reddingsmiddel)

Latchways PRD (Latchways Persoonlijk Reddingsmiddel) Productbrochure Latchways PRD (Latchways Persoonlijk Reddingsmiddel) Geïntegreerd harnassysteem voor zelfredding R20 Latchways plc Latchways voert de wereld aan wat betreft de ontwikkeling van valbeveiligingssystemen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF

Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap is uitgebreid

Nadere informatie

- 1 - Handleiding Dakhaas

- 1 - Handleiding Dakhaas - 1 - Handleiding Dakhaas 1 - 2 - Inhoudsopgave: Inleiding Kennismaking met de Dakhaas Gebruiksinstructie Dakhaas Opslag en reiniging Jaarlijkse keuring Technische eigenschappen Dakhaas PBM s te gebruiken

Nadere informatie

Valbeveiliging. Premium Valbeveiliging. Zorg dat bij een eventuele val er geen obstakels zijn die geraakt kunnen worden. EN354:2002 EN358:2000

Valbeveiliging. Premium Valbeveiliging. Zorg dat bij een eventuele val er geen obstakels zijn die geraakt kunnen worden. EN354:2002 EN358:2000 V Valbeveiliging 374 Valbeveiliging wordt gebruikt op plaatsen waar het risico bestaat om te vallen van hoogtes of de impact van een val te beperken in risicovolle gebieden. Portwest biedt een volledige

Nadere informatie

INSTALLATIE- EN ONDERHOUDSINSTRUCTIES

INSTALLATIE- EN ONDERHOUDSINSTRUCTIES 01/18 INSTALLATIE- 1 EN ONDERHOUDSINSTRUCTIES VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK Om veiligheid en een lange levensduur van dit product te garanderen, zal u de bijgesloten instructies strikt in acht moeten nemen.

Nadere informatie

Handleiding Hogedrukpan Field Koch

Handleiding Hogedrukpan Field Koch Handleiding Hogedrukpan Field Koch 118014 Belangrijke voorzorgsmaatregelen Gebruik alleen GAS als warmtebron Wees extra voorzichtig in het leslokaal Plaats de pan niet in een warme oven Zet de pan voorzichtig

Nadere informatie

Gebruiks- en montage instructies VERWARMINGSTOESTEL

Gebruiks- en montage instructies VERWARMINGSTOESTEL Gebruiks- en montage instructies VERWARMINGSTOESTEL Gelieve alvorens het toestel te gebruiken, de instructies in deze handleiding grondig te lezen. Inhoud Pg. Veiligheid 2 Aansluiting van de gasfles 3

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING valbeveiliging voor prefab plaatvloer type APV A

GEBRUIKERSHANDLEIDING valbeveiliging voor prefab plaatvloer type APV A GEBRUIKERSHANDLEIDING valbeveiliging voor prefab plaatvloer type APV 018025A Conform 89/686/EEG EC type-goedkeuring door SGS United Kingdom Ltd., Ellesmere Port, CH65 3EN, United Kingdom (certificaat nummer

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW. Prothese LIVIT.NL

ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW. Prothese LIVIT.NL ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW Prothese LIVIT.NL Handleiding prothesen U heeft uw prothese van Livit ontvangen. Dit product is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt. Lees deze handleiding voor gebruik

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse B Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Leerlooierstraat 32 4871 EN Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

Tuinpaviljoen 3,5 x 3,5 mm Opbouw en gebruiksaanwijzing. Artikelnr

Tuinpaviljoen 3,5 x 3,5 mm Opbouw en gebruiksaanwijzing. Artikelnr Tuinpaviljoen 3,5 x 3,5 mm Opbouw en gebruiksaanwijzing Artikelnr. 5853543 Inhoudsopgave 1. Gebruik volgens de voorschriften.... 2 2. Verklaring van de symbolen.... 2 3. Veiligheidsaanwijzingen....2 4.

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies

Onderhoudsinstructies 1 Onderhoudsinstructies 10-2015 VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK Om veiligheid en een lange levensduur van dit product te garanderen, zal u de bijgesloten instructies strikt in acht moeten nemen. Uw garantie

Nadere informatie

EN NL FR ES Version 2.2

EN NL FR ES Version 2.2 EN NL FR ES Version 2.2 INDEX English 4 Nederlands 10 Français 15 Español 21 1 2 3 4 5 6 2 > 0 3 9 NL WAARSCHUWING U dient deze instructies volledig te lezen, begrijpen en opvolgen. Gebeurt dit niet, dan

Nadere informatie

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN Hoofdstuk 8 - Valbeveiliging en tankgordels Inleiding Bij het werken op hoogte of het werken in tanks kan een misstap ernstige gevolgen hebben. Daarom moeten er voorzorgsmaatregelen worden getroffen om

Nadere informatie

Bezoek Altrad Balliauw aan Exxon Baytown Texas, te gast bij de firma Brand Energy Solutions.

Bezoek Altrad Balliauw aan Exxon Baytown Texas, te gast bij de firma Brand Energy Solutions. SRL Hoe het begon Mei 2012, Bezoek Altrad Balliauw aan Exxon Baytown Texas, te gast bij de firma Brand Energy Solutions. Brand werkt reeds 3 jaar met SRL s on site, waarbij het werken met SRL s het een

Nadere informatie

Reinig de veiligheidshelm, het binnenwerk en zweetband regelmatig met zeep en lauw water.

Reinig de veiligheidshelm, het binnenwerk en zweetband regelmatig met zeep en lauw water. U HEBT EEN GOEDE KEUZE GEDAAN Voor optimale tevredenheid en resultaat bij gebruik van het produkt is het belangrijk de gehele gebruiksaanwijzing aandachtig door te lezen en de aanwijzingen en suggesties

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Loophulp

Gebruiksaanwijzing Loophulp Gebruiksaanwijzing Loophulp Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06 Inhoud Contactgegevens fabrikant... 1 Conformiteit... 2 Inleiding... 2 Levering... 2 Bestemd gebruik... 3 Veiligheidsmaatregelen...

Nadere informatie

Inhoud 2. Polar H10 hartslagsensor 3. Onderdelen hartslagsensor 3. De hartslagsensor dragen 3. Aan de slag 4. Koppelen met Polar Beat 4

Inhoud 2. Polar H10 hartslagsensor 3. Onderdelen hartslagsensor 3. De hartslagsensor dragen 3. Aan de slag 4. Koppelen met Polar Beat 4 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD Inhoud 2 Polar H10 hartslagsensor 3 Polar H10 hartslagsensor 3 Onderdelen hartslagsensor 3 De hartslagsensor dragen 3 Aan de slag 4 Koppelen met Polar Beat 4 Sensorgeheugen 5

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Tilbanden Prism Medical

Gebruikershandleiding Tilbanden Prism Medical Gebruikershandleiding Tilbanden Prism Medical Gebruik De universele tilband is ontworpen om personen van een zittende naar een liggende positie te tillen/begeleiden of visa versa. Degene die de persoon

Nadere informatie

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC MONTAGEHANDLEIDING BELANGRIJKE INFORMATIE Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC Lees de hele handleiding aandachtig. Als de hierin vermelde instructies niet worden opgevolgd, is

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (NL)

GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Gebruiksaanwijzing GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Lees de handleiding goed door vóór gebruik en bewaar hem goed voor later gebruik. Mill HT600 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsinformatie Wanneer u elektrische

Nadere informatie

DROOGPLATEAU. Handleiding

DROOGPLATEAU. Handleiding DROOGPLATEAU PRGHO Handleiding Rhima-webshop.nl 1 Rhima-webshop.nl Rhima-webshop.nl 2 Rhima-webshop.nl Inhoudsopgave Pagina 1. Belangrijke informatie. 4 2. Algemeen. 5 3. Installeren. 6 4. Instructie voor

Nadere informatie

TRAMPOLINES VIERKANT / RECHTHOEK 8x8FT / 8x10-8x12-8x14FT

TRAMPOLINES VIERKANT / RECHTHOEK 8x8FT / 8x10-8x12-8x14FT HANDLEIDING VOOR DE INSTRUCTIES TRAMPOLINES VIERKANT / RECHTHOEK 8x8FT / 8x10-8x12-8x14FT 06/06/2019 LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK 8x8 FT 10x8 FT 12x8 FT 100 kg 150 kg 150 kg 1 WAARSCHUWINGEN VOOR

Nadere informatie

Supplement bedieningshandleiding

Supplement bedieningshandleiding Supplement bedieningshandleiding Traveling Fall Arrest Anchor System First Edition Third Printing Part No. 1256930DU Eerste uitgave Derde druk Inleiding Inleiding Zelfrijdende armen en richtlijnen voor

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

Siliconen prothese LIVIT.NL

Siliconen prothese LIVIT.NL ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW Siliconen prothese LIVIT.NL Handleiding Siliconen prothesen U heeft uw siliconen prothese van Livit ontvangen. Dit product is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt.

Nadere informatie