ONDERHOUD & INSPECTIE VALBEVEILIGINGSMIDDELEN TBV EEN VEILIG GEBRUIK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERHOUD & INSPECTIE VALBEVEILIGINGSMIDDELEN TBV EEN VEILIG GEBRUIK"

Transcriptie

1 ONDERHOUD & INSPECTIE VALBEVEILIGINGSMIDDELEN TBV EEN VEILIG GEBRUIK Harnassen, lijnen en klemmen, gordels en valdempers Inspectie Bij elk individueel product wordt een inspectie registratiekaart in de verpakking toegevoegd. Deze dient u in te vullen bij ontvangen van het product: De volgende gegevens dient u hierop in te vullen: Productnaam. Product nummer. Serienummer. Productiedatum. Datum eerste ingebruikname. Bewaar dit document en bied deze aan bij de volgende inspectie. Alle samenstellende onderdelen van uw valbeveiligingssysteem dienen een formele visuele en functionele inspectie te ondergaan door een ter zaakkundige functionaris. De inspectie frequentie wordt door uw werkgever bepaald en is afhankelijk van de gebruiksfrequentie, gebruiksomstandigheden en andere beïnvloedende factoren. Volgens de EN 365, dienen de inspecties minimaal één maal per 12 maanden te worden uitgevoerd. Het blijft echter de volledige verantwoordelijkheid van de daadwerkelijke gebruiker om voor gebruik een visuele en functionele inspectie uit te voeren voor elk samenstellend onderdeel van het te gebruiken valbeveiligingssysteem, elke keer dat dit systeem wordt toegepast. In geval van twijfel over de staat van onderhoud, dient zowel tijdens het gebruik als tijdens een inspectie het betreffende valbeveiligingsmiddel onmiddellijk buiten gebruik te worden gesteld. Het verdachte middel dient vernietigd te worden of in geval van valstopapparatuur, voor service of reparatie, naar de leverancier of fabrikant te worden geretourneerd. PROBEER NOOIT ZELF VALBEVEILIGINGSMIDDELEN TE REPAREREN! DIT IS VERBODEN!

2 Inspectiechecklist gordels en harnasgordels Het bandenstel Controleer alle banden zorgvuldig op de aanwezigheid van slijtageplekken, inscheuringen, rafels, insnijdingen, verharding, smelt- of brandplekken en verkleuringen, chemische aantasting enz. Indien een van deze beschadigingen wordt aangetroffen, dient het (harnas)gordel voor verder gebruik eerst te worden beoordeeld door een deskundig persoon. Stiksels Elk stikpatroon dient zorgvuldig te worden geïnspecteerd. Er mogen geen gebroken, doorgesneden, losse of anderszins beschadigde draden, aanwezig zijn. Sluitingen Alle sluitingen en D-ringen dienen volledig vrij te zijn van corrosie, breuk- of slijtageplekken. Bewegende onderdelen zoals schuifgespen e.d. dienen vrij bewogen te kunnen worden. Er dient speciale aandacht te worden besteed aan de integriteit van de D-ringen die voor valopvang bestemd zijn. Karabijnhaken en overige koppelingen Hiervoor gelden dezelfde keuringscriteria als voor de sluitingen en D-ringen. Alle bewegende delen dienen schoon gehouden te worden en te worden gesmeerd met een siliconenhoudende spray. Verzekert u zelf ervan dat de sluitlip automatisch sluit en het blokkeermechanisme onder stevige druk niet opent. Controleer bij een zelfborgende sluitlip de goede werking ervan en bij een handmatig borgen het gemakkelijk kunnen vast- en losdraaien. Controleer de uitlijning van de sluitlip en de complete staat van de haak. Er mag geen enkele vorm van beschadiging aanwezig zijn. Lijnklemmen en lijnopkorters Ook hier gelden dezelfde keuringscriteria als voor sluitingen en D-ringen. Men dient zich ervan te verzekeren dat alle bewegende- en werkende onderdelen naar behoren functioneren.

3 Lijnen en banden Controleer zorgvuldig op enige slijtage in de vorm van o.a.: losse kardelen, losse garens, insnijdingen, doorslijten, oppervlakte slijtage, afvlakking, chemische aantasting, verharding, smelten, brandplekken of verpoedering van de vezels. De lengte van de lijnen dient, ten minste eens per drie maanden, ten opzichte van de als nieuw lengte te worden gecontroleerd. Een verlenging van meer dan 10% duidt op een overmatige belasting, waarop de lijn onmiddellijk buiten gebruik moet worden gesteld en dient te worden vernietigd. Blootstelling aan sterk zonlicht kan degradatie van de lijn bewerkstelligen wat vaak aan het verbleken van de lijn herkend kan worden. De beste bescherming hiertegen is het voorkomen van langdurige blootstelling aan sterk zonlicht (of andere UV-stralingsbronnen). Overmatige hittebelasting kan eveneens degradatie (verzwakking) van de lijn veroorzaken. Dit kan echter niet visueel worden waargenomen! Lijnen dienen daarom NOOIT voor een vuur of andere hittebron te worden gedroogd of te worden opgeslagen. Valstopapparatuur Bij elk valstopapparaat wordt een individuele gebruiksaanwijzing meegeleverd. Deze gebruiksaanwijzing dient zorgvuldig, door zowel de eventuele gebruikers als door de voor training, onderhoud en inspectie verantwoordelijke functionaris, te worden gelezen. Valstopapparaten dienen minimaal een maal per 12 maanden aan een erkende service instantie, ter inspectie te worden aangeboden. Er dient hierbij speciale aandacht te worden besteed aan de CHECK-LIST procedures. Opslag Valbeveiligingsmiddelen dienen op een droge, koele plaats te worden opgeslagen, niet blootgesteld aan direct zonlicht, overmatige hitte of chemische stoffen. De voor opslag bestemde ruimte dient alleen voor de valbeveiligingsmiddelen te worden gebruikt, waarbij zorg gedragen dient te worden dat de middelen niet bloot staan aan: druk, hitte, vocht of enige andere vorm van belasting. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat van een deugdelijk ontworpen en goed geventileerde opslagruimte gebruik wordt gemaakt en dat alle valbeveiligingsmiddelen, na gebruik, hierin onmiddellijk worden

4 opgeborgen. Natte of vochtige middelen dienen voor opslag eerst op natuurlijke wijze te worden gedroogd. Indien de middelen voor enige tijd buiten de hoofdopslagplaats worden bewaard, wordt aanbevolen dit in een daartoe geschikte en daarvoor speciaal bestemde transportkist of draagtas te doen. Levensduur Voor alle kunststof materialen (lijn en of bandmateriaal) wordt er verwacht dat zij een potentiële levensduur van 5 jaar zullen hebben, op voorwaarde dat ze worden gebruikt, geïnspecteerd, onderhouden en opgeslagen in overeenkomst met het product gebruiksinstructies zoals deze in deze handleiding worden vermeld. De daadwerkelijke levensduur kan aanzienlijk verschillen door de frequentie van het gebruik en de condities waaronder het individuele product is gebruikt en opgeslagen. De meeste fabrikanten hanteren een levensduur van 5 jaar na eerste ingebruikname. Wanneer deze niet bekend is zal de productiedatum als lijdraad gelden. Opleiding Het wordt ten zeerste aanbevolen dat alle gebruikers van valbeveiligingsmiddelen volledig worden opgeleid in zowel het gebruik van deze middelen op zich als in de praktische toepassing ervan op de werkplek zelf. Als aanvulling op dit gebruikershandboek worden de meeste producten geleverd met een bijgesloten specifieke gebruiksaanwijzing waarin duidelijk de aantrekprocedure en het goed passend maken van het middel wordt beschreven. Het is een verplichting voor elke gebruiker van valbeveiligingsmiddelen dat hij/zij zich volledig vertrouwd maakt met dit gebruikershandboek en de specifieke aantrek instructies. ISFAS kan ondersteuning verlenen bij het geven van klassikale trainingen in het praktische gebruik van valbeveiligingsmiddelen dan wel het aanbevelen van het geven van dergelijke opleidingen. Chemische aantasting Vermijdt elk contact met chemicaliën (o.a. ook alle oplosmiddelen) en stel verontreinigde valbeveiligingsmiddelen onmiddellijk buiten gebruik. Olie, vet, creosoot en verfspatten zijn onschadelijk. In een aantal gevallen kan verontreinigen door chemicaliën worden vastgesteld door bv. verkleuring, verharding of juist slapper worden van de banden of in extreme gevallen zelfs door verpulvering van het materiaal.

5 Minerale zuren zorgen zelfs voor een extreem snelle verweking van het bandenmateriaal. In geval van enige twijfel dient het verontreinigde product niet meer gebruikt te worden en dienen er ook maatregelen te worden getroffen dat niemand anders het betreffende middel meer kan gebruiken! Het middel dient vernietigd te worden. Voor verdere informatie dient u zich tot uw leverancier te wenden. Onderhoud / reinigen Lichte vervuiling van weefsel en banden kan met behulp van een vochtige spons worden verwijderd. Dieper doorgedrongen vuil kan met behulp van warm water en pure zeep of een mild reinigingsmiddel worden verwijderd. Voorkom dat zeep (of zeepresten) in de stelgespen terecht komt. Het middel dient met schoon leidingwater afgespoeld te worden waarna het overtollige vocht met een handdoek kan worden afgenomen. De gordels dienen daarna, vrij hangend, niet blootgesteld aan enige hittebron, op natuurlijke wijze te worden gedroogd. Zware vervuiling met creosoot of vet kan met behulp van een verdunde oplossing van een sterk reinigingsmiddel en water worden verwijderd. Grondig afspoelen met schoon leidingwater en daarna, vrij hangend, niet blootgesteld aan enige hittebron, op natuurlijke wijze laat drogen. Na het drogen dient het valbeveiligingsmiddel zorgvuldig te worden geïnspecteerd en naar behoren te worden opgeslagen.

6 Wat U wel en wat U niet moet doen Wel Voer voor elk gebruik een volledige visuele inspectie uit van alle samenstellende onderdelen van u valbeveiligingssysteem. Zorg ervoor dat alle onderdelen van uw valbeveiligingssysteem verenigbaar met elkaar zijn. Gebruik in geval van valgevaar alleen een harnasgordel. Andere gordels, zoals positionerings- en gebiedsbegrenzing gordels, zijn NIET geschikt voor valopvang. Indien gebruik wordt gemaakt van een vanglijn, dient deze voorzien te zijn van een valdemper. Lijnen zonder valdemper zijn NIET geschikt voor valopvang! Maak gebruik van een verankeringspunt (NEN-EN795) dat zich direct boven de werkplek bevindt. Maak gebruik van een permanent verankeringspunt dat door een professionele installateur is aangebracht. ( NEN-EN795) Maak alleen gebruik van toegelaten bevestigingsmiddelen. Deze zijn grondig beproefd, verenigbaar met de middelen en goedgekeurd. Controleer of de sluitlip van de karabijnhaak gesloten en geblokkeerd is. Kwiklok karabijnhaken sluiten en blokkeren automatisch, de werking hiervan dient toch altijd gecontroleerd te worden. Screwgate karabijnhaken sluiten automatisch maar dienen handmatig d.m.v. het dichtschroeven van de beveiliging geblokkeerd te worden. Dit is te controleren door druk uit te oefenen op de schroefbeveiliging. Verzekert u ervan dat een eventuele valweg vrij is van obstakels en andere gevaren. Niet Bevestig uzelf nooit aan een wankel object dat zelf kan vallen of omvallen zoals een vrijstaande ladder of andere losse bouwsels. Maak geen gebruik van verankeringspunten die niet minimaal een schokbelasting van 1000 kg (10 kn) kunnen weerstaan. Maak geen gebruik van een verankeringspunt dat zich onder het bevestigingspunt op uw gordel bevindt. Maak geen gebruik van de heupbevestigingspunten op uw gordel voor valopvang. Heupbevestigingspunten zijn alleen bestemd voor werkpositionering! Laat de vanglijn of vangband niet over scherpe hoeken of randen lopen, NOOIT indien de radius kleiner is dan 5 mm of 7/32.

7 Maak geen gebruik van uw valbeveiligingsmiddel zonder dat u zowel het gebruikershandboek als de bij het middel (of middelen) behorende gebruiksaanwijzing gelezen en begrepen heeft. Maak geen gebruik van enig valbeveiligingsmiddel als u geen introductietraining of liefst zelfs een praktische opleiding heeft gevolgd. Maak geen gebruik van valbeveiligingsmiddelen welke slijtage vertonen. Laat deze middelen aan een formele keuring onderwerpen. Maak in geval van twijfel met betrekking tot de staat van onderhoud of de geschiktheid van het middel voor betreffende toepassing geen gebruik van dat middel. Gebruik nooit een vanglijn die langer is dan 2 meter. Indien er grotere werkafstanden noodzakelijk zijn, dient u van een valstopapparaat gebruik te maken. Vanglijnen dienen in principe zo kort mogelijk te zijn (maar nooit langer dan 2 meter) om de lengte van een mogelijke valweg en de tijdens een val optredende krachten te beperken. Gebruik bij valgevaar geen positionerings- of gebiedsbegrenzing gordel. Deze vormen geen onderdeel van een valbeveiligingssysteem. Gebruik geen verschillende fabrikanten (merken) valbeveiligingsmiddelen in één systeem door elkaar, zonder de verenigbaarheid ervan te hebben gecontroleerd. Gebruik geen valbeveiligingsmiddelen welke geen CE markering hebben met het hierbij behorende nummer van een Notified Body (keuringsinstantie aangewezen door Europees parlement). Hierdoor bent u verzekerd dat het valbeveiligingsmiddel voldoet aan de gestelde normen. Bij twijfel vraag een conformiteitverklaring aan bij de leverancier. Aan de informatie in dit document kunnen geen rechten worden ontleend en geldt zeker niet als opleidingsdocument

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud verpakking: Inhoud doos: Gegevens op etiket: De Kelfort vanglijn

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud doos: Gegevens op doos: Het Kelfort harnas, type Static One, heeft

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 06/2015

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 06/2015 Aandoen antivalharnas Pagina 1 van 5 - Vallen van hoogte 1. RISICO S 2. VEILIGE WERKINSTRUCTIES & FOTO S VISUELE CONTROLE VOOR GEBRUIK: 1. Controleer of alle onderdelen gekeurd zijn. Op het harnas is de

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud doos: Gegevens op etiket: Het Kelfort harnas, type Static Two, heeft

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud doos: Gegevens op etiket: De Kelfort rope grab met schokdemper is

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud verpakking: Gegevens op etiket: Het Kelfort kernmanteltouw heeft

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-code: Inhoud verpakking: Gegevens op etiket: De Kelfort rope grab zonder schokdemper

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud verpakking: Inhoud doos: Gegevens op etiket: De Kelfort vanglijn

Nadere informatie

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing.

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing. Toolbox: Veilig werken met persoonlijke valbeveiliging Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is persoonlijke

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF + VGM. In deze uitgave. valbeveiliging. april Exience Nieuwsbrief. Zo moet het niet!

NIEUWSBRIEF + VGM. In deze uitgave. valbeveiliging. april Exience Nieuwsbrief. Zo moet het niet! NIEUWSBRIEF + VGM Exience Nieuwsbrief april 2018 In deze uitgave valbeveiliging Zo moet het niet! NIEUWSBRIEF + VGM Exience Nieuwsbrief april 2018 Toolbox valbeveiliging Inleiding Bij het vallen van hoogte

Nadere informatie

Handleiding Driepoot ELLERSAFE TM-9. EN 795:1996 Class B Ref: AT011. Lees aandachtig de handleiding alvorens het materiaal te gebruiken.

Handleiding Driepoot ELLERSAFE TM-9. EN 795:1996 Class B Ref: AT011. Lees aandachtig de handleiding alvorens het materiaal te gebruiken. Handleiding Driepoot ELLERSAFE TM-9 EN 795:1996 Class B Ref: AT011 Lees aandachtig de handleiding alvorens het materiaal te gebruiken. De Aluminium Driepoot TM-9 is een onderdeel van de valbeschermingsmiddelen.

Nadere informatie

INLEIDING. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Valbeschermingsmethodes. Assortiment mobiele valbeveiliging VALBEVEILIGING

INLEIDING. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Valbeschermingsmethodes. Assortiment mobiele valbeveiliging VALBEVEILIGING 8 Persoonlijke beschermingsmiddelen voor valbescherming worden veel gebruikt in allerlei sectoren. Zij zijn ontworpen om ongelukken te voorkomen of om gevolgen van ongelukken op het werk zoveel mogelijk

Nadere informatie

VEILIG WERKEN BEGINT MET MARQ

VEILIG WERKEN BEGINT MET MARQ VEILIG WERKEN BEGINT MET MARQ Informatie betreffende MARQ producten Belangrijke mededeling voor het veilig werken op hoogte! EnSafe B.V. is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van MARQ valbeveiligingsvoorzieningen.

Nadere informatie

Werken op hoogte Oorzaken van vallen Veiligheidsgrens: 2,50 meter

Werken op hoogte Oorzaken van vallen Veiligheidsgrens: 2,50 meter Toolboxmeeting Onderwerp: Valbeveiliging Werken op hoogte Vallen is extra riskant bij werkzaamheden op 2,50 meter of hoger. Dat is dan ook de grens voor het verplicht gebruik van valbeveiligingsmiddelen.

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken op hoogte

Toolbox-meeting Werken op hoogte Toolbox-meeting Werken op hoogte Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Volgens de Arbowet is werken op hoogte: al het werk dat op hoogte

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger

Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger niveau. De gevolgen hiervan zijn bijna altijd ernstig

Nadere informatie

VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN

VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN WAAROM? Risico s vermijden Ongevallen verminderen. Verhogen van veiligheidsbewustzijn. Beter inschatten van risico s, Specifiek: de valrisico s vermijden en in

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche /2016. Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas 1/6

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche /2016. Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas 1/6 Preventiefiche 1041 01/2016 Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas Referentienormen: Het harnas moet volledig zijn, met ten minste één vasthechtingspunt op de rug (aangeduid

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

FELIXSAFETY Focus on safety.

FELIXSAFETY Focus on safety. FELIXSAFETY Focus on safety. Inspect & Work 2019 KEURING VALBEVEILIGING Keuring, onderhoud en inspectie van PBM s De wetgever en fabrikanten schrijven jaarlijkse keuring en onderhoud voor van valbeveiliging

Nadere informatie

ABN AMRO Kamer van Koophandel te Utrecht BTW-nummer: NL B01. Daksafe BV Waardsedijk Oost XJ Montfoort

ABN AMRO Kamer van Koophandel te Utrecht BTW-nummer: NL B01. Daksafe BV Waardsedijk Oost XJ Montfoort Daksafe BV Waardsedijk Oost 12 3417 XJ Montfoort tel: (0348) 47 52 00 fax: (0348) 47 14 86 email: info@daksafe.nl website : www.daksafe.nl ABN AMRO 41.95.76.681 Kamer van Koophandel te Utrecht 302.13.702

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Pagina : 1 van 5 Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Smit Polyweb Boerkensleen 23 b 4705 RL Roosendaal The Netherlands T +31 (0)165-544770 F +31 (0)165-565244 Pagina : 2 van

Nadere informatie

- 1 - Handleiding Dakhaas

- 1 - Handleiding Dakhaas - 1 - Handleiding Dakhaas 1 - 2 - Inhoudsopgave: Inleiding Kennismaking met de Dakhaas Gebruiksinstructie Dakhaas Opslag en reiniging Jaarlijkse keuring Technische eigenschappen Dakhaas PBM s te gebruiken

Nadere informatie

NL... Horizontaal tilsysteem. Vers. 3.00

NL... Horizontaal tilsysteem. Vers. 3.00 NL.... Horizontaal tilsysteem Vers. 3.00 Horizontaal tilsysteem, 350 kg Artikelnrs.: 28456 met traploos regelbare gewichtsafstelling 28466 met 10 verschillende tilposities 1.00.... Doel en gebruik....

Nadere informatie

AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften

AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften 1 AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften Publicatiedatum: 1 editie juni 2007 Producent:

Nadere informatie

4.15 Veiligheidsnetten

4.15 Veiligheidsnetten 4.15 Veiligheidsnetten Veiligheidsnetten worden gebruikt als collectieve vangvoorziening bij het leggen van dakplaten of het plaatsen van lichtstraten. Ook kunnen veiligheidsnetten onder voorwaarden worden

Nadere informatie

HANDLEIDING ZONNESCHERM 4X3M MONTAGEINSTRUCTIES

HANDLEIDING ZONNESCHERM 4X3M MONTAGEINSTRUCTIES HANDLEIDING ZONNESCHERM 4X3M MONTAGEINSTRUCTIES Artikelnummer: OD 210070 Modelnummer: 328.370 LEES DE ONDERSTAANDE INSTRUCTIES VOOR ASSEMBLAGE EN BEWAAR ZE. 1. SCHEID EN IDENTIFICEER ALLE ONDERDELEN EN

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies Mobiele straalketel Datona

Veiligheidsinstructies Mobiele straalketel Datona Veiligheidsinstructies Mobiele straalketel Datona *dt-55204man* LEES VOOR GEBRUIK EERST DEZE HANDLEIDING 1 Inhoud Inleiding... 2 Veiligheidsinstructies... 2 Technische gegevens... 2 Voor gebruik... 3 Gebruik

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels

Handleiding PVC-kliktegels Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Vragen of advies Wij streven altijd naar de best mogelijke service voor onze klanten en willen daarom ook benadrukken dat u ons altijd kunt

Nadere informatie

All rights reserved Version

All rights reserved Version All rights reserved Version 2014-1 Gebruikshandleiding LASH-TEX Spanbanden. Er mogen uitsluitend onbeschadigde spanbanden worden gebruikt. Spanbanden mogen uitsluitend worden belast tot ten hoogste de

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

Inhoud Veiligheidsadviezen... 4 Ingebruikname... 6 Gebruik... 7

Inhoud Veiligheidsadviezen... 4 Ingebruikname... 6 Gebruik... 7 Inhoud Veiligheidsadviezen... 4 Bedoeld gebruik...4 Algemeen...4 Op de juiste wijze omgaan met batterijen...5 Nooit zelf repareren...5 Ingebruikname... 6 Inhoud verpakking controleren...6 Batterij plaatsen...6

Nadere informatie

Gipsbroekenstoel GEBRUIKSAANWIJZING

Gipsbroekenstoel GEBRUIKSAANWIJZING Gipsbroekenstoel GEBRUIKSAANWIJZING INHOUDSOPGAVE PAGINA 1.0 INTRODUCTIE 1 2.0 TEKENINGEN VAN UW STOEL 2 3.0 VOOR UW VEILIGHEID 2 4.0 INSTELLEN EN INSTELLINGEN VAN UW STOEL 3 5.0 ZORG & ONDERHOUD 8 Introductie

Nadere informatie

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 29-02-2016

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 29-02-2016 Hoofdstuk 8 - Valbeveiliging en tankgordels Inleiding Bij het werken op hoogte of het werken in tanks kan een misstap ernstige gevolgen hebben. Daarom moeten er voorzorgsmaatregelen worden getroffen om

Nadere informatie

Reinig de veiligheidshelm, het binnenwerk en zweetband regelmatig met zeep en lauw water.

Reinig de veiligheidshelm, het binnenwerk en zweetband regelmatig met zeep en lauw water. U HEBT EEN GOEDE KEUZE GEDAAN Voor optimale tevredenheid en resultaat bij gebruik van het produkt is het belangrijk de gehele gebruiksaanwijzing aandachtig door te lezen en de aanwijzingen en suggesties

Nadere informatie

Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x)

Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x) Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x) TB-1276 HANDLEIDING TB-1276 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE 2 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE TB-1276 Lees aandachtig alle instructies - bewaar deze handleiding voor latere raadpleging.

Nadere informatie

Prism General Purpose tilband met Clip & Lus

Prism General Purpose tilband met Clip & Lus Prism General Purpose tilband met Clip & Lus Nederlandse vertaling van de originele gebruikershandleiding Maatrichtlijnen met verwijzing naar bestaande Arjo Slings The Prism General Purpose Clip & Loop

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER

WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER Het werken met een hoogwerker is veilig als de hoogwerker en de medewerker in de hoogwerker niet om kunnen vallen. Zorg daarom voor hoogwerkers en materiaal dat aan de

Nadere informatie

STIHL AK 10, 20, 30. Veiligheidsinstructies

STIHL AK 10, 20, 30. Veiligheidsinstructies { STIHL AK 10, 20, 30 Veiligheidsinstructies Nederlands Inhoudsopgave Vertaling van de originele handleiding 1 Veiligheidsinstructies................................ 1 1.1 Waarschuwingssymbolen...........................

Nadere informatie

Handleiding. van Trident Industrie Filter

Handleiding. van Trident Industrie Filter Handleiding van Trident Industrie Filter Tel. BE +32(0)89-238008 Tel. NL +31 (0)183-610520 Inline Industrie Filter Filter t.b.v. montage in put, tank of schacht Kontrole van Filter Kontroleer of de druk

Nadere informatie

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.).

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.). 14.01 GEVAAR Vallen. 14.02 WERK IN UITVOERING Bij werkzaamheden boven 2,5 m moeten altijd maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes,

Nadere informatie

Gebruiks- en montagehandleiding

Gebruiks- en montagehandleiding Gebruiks- en montagehandleiding Opberglade ESS 3060-10 Lees beslist de gebruiks- en montagehandleiding voordat u uw apparaat plaatst, nl-nl installeert en in gebruik neemt. Dat is veiliger voor uzelf en

Nadere informatie

COMPACTE DRAADLOZE SCHAKELAAR

COMPACTE DRAADLOZE SCHAKELAAR START-LINE ACC-3500 GEBRUIKERSHANDLEIDING Item 70198 Versie 1.0 Op www.klikaanklikuit.nl vindt u altijd de meest recente gebruiksaanwijzingen COMPACTE DRAADLOZE SCHAKELAAR Lees deze eenvoudige instructies.

Nadere informatie

PBM s voor de bescherming tegen vallen

PBM s voor de bescherming tegen vallen PBM s voor de bescherming tegen vallen Wanneer werknemers werken op een hoogte van meer dan 2 meter en ze het risico lopen om te vallen, moeten ze persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) dragen. Die

Nadere informatie

Wonder Core Smart GEBRUIKERSHANDLEIDING WCS-61. Catalogus Veiligheidsvoorschriften...

Wonder Core Smart GEBRUIKERSHANDLEIDING WCS-61. Catalogus Veiligheidsvoorschriften... WCS-61 Wonder Core Smart GEBRUIKERSHANDLEIDING Lees de Veiligheidsvoorschriften alvorens het apparaat te gebruiken, zodat u het apparaat op de juiste wijze gebruikt. Bewaar deze gebruikershandleiding na

Nadere informatie

Gezichtsreiniger set TB HANDLEIDING

Gezichtsreiniger set TB HANDLEIDING Gezichtsreiniger set TB-14838 HANDLEIDING TB-14838 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE Lees aandachtig alle instructies - bewaar deze handleiding voor latere raadpleging. 1. GARANTIE 3 2. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN 4 3.

Nadere informatie

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper.

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper. DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN gebruiksaanwijzing voor BSV mechanische dakelementenklem type 253050A 1. GESCHIKT VOOR Het hijsen en

Nadere informatie

CAL. V145, V182 SOLARHORLOGE

CAL. V145, V182 SOLARHORLOGE NEDERLANDS CAL. V145, V182 SOLARHORLOGE KRIJGT ENERGIE DOOR LICHT GEEN VERVANGING VAN BATTERIJ VOLLEDIGE OPLADING GEEFT ENERGIE VOOR 6 MAANDEN (Cal. V145) / 2 MAANDEN (Cal. V182) WAARSCHUWINGSFUNCTIE BIJ

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIES

VEILIGHEIDSINSTRUCTIES VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Lees de veiligheidsinstructies aandachtig door. Indien de instructies niet zorgvuldig worden toegepast, kunnen er risico s onstaan of kan er schade worden aangericht met als gevolg

Nadere informatie

Mythes over werken op hoogte opgehelderd. Test je kennis en word je bewust van de echte risico s

Mythes over werken op hoogte opgehelderd. Test je kennis en word je bewust van de echte risico s Mythes over werken op hoogte opgehelderd Test je kennis en word je bewust van de echte risico s Mythes over werken op hoogte opgehelderd Test je kennis en word je bewust van de echte risico s Stuart Linnitt,

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Cleanfix SW 50. Stof-/waterzuiger

Gebruiksaanwijzing. Cleanfix SW 50. Stof-/waterzuiger Gebruiksaanwijzing Cleanfix SW 50 Stof-/waterzuiger Cleanfix Benelux B.V. De Scheper 255 5688 HP OIRSCHOT Internet: www.cleanfix.com Telefoon: 0499 55 00 33 www.cleanfix.nl Telefax: 0499 55 00 60 E-mail:

Nadere informatie

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 10-08-2015

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 10-08-2015 Hoofdstuk 2 - Hoofdbescherming Inleiding Tijdens werkzaamheden en activiteiten waarbij hoofdletsel kan ontstaan is een veiligheidshelm verplicht. De helm mag geen risico opleveren voor de gebruiker en

Nadere informatie

Handleiding valbeveiliging

Handleiding valbeveiliging Handleiding valbeveiliging De volgende punten gaan u uitleg geven over de werking van valbeveiliging De valbeveiliging bestaat uit de volgende onderdelen: Ankerpunt met ankerlijn en openende handgreep.

Nadere informatie

COMPACTE DRAADLOZE SCHAKELAAR

COMPACTE DRAADLOZE SCHAKELAAR START-LINE ACC-2300 GEBRUIKERSHANDLEIDING Item 70181 Versie 5.0 Op www.klikaanklikuit.nl vindt u altijd de meest recente gebruiksaanwijzingen COMPACTE DRAADLOZE SCHAKELAAR Lees deze eenvoudige instructies.

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ALUMINUM KOZIJNEN

MONTAGE HANDLEIDING ALUMINUM KOZIJNEN MONTAGE HANDLEIDING ALUMINUM KOZIJNEN 1. Algemeen De in deze handleiding genoemde richtlijnen zijn universeel van toepassing op de geleverde aluminium kozijnen. Zij moeten bekend zijn bij diegene die de

Nadere informatie

kunststof Montage handleiding 1. Algemeen 2. ontvangst 3. Opslag 4. Plaatsing 5. Afwerking

kunststof Montage handleiding 1. Algemeen 2. ontvangst 3. Opslag 4. Plaatsing 5. Afwerking Montage handleiding 1. Algemeen De in deze handleiding genoemde richtlijnen zijn universeel van toepassing op de geleverde kunststof kozijnen. Zij moeten bekend zijn bij diegene die de kozijnen monteert

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse A Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Pottenbakkerstraat 32 4871 EP Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

Personenweegschaal MD 13523

Personenweegschaal MD 13523 Personenweegschaal MD 13523 Handleiding Inhoud Veiligheidsadviezen... 2 Over dit toestel... 2 Algemeen... 2 Op de juiste wijze omgaan et batterijen... 3 Repareer het toestel nooit zelf... 3 Inhoud van

Nadere informatie

Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11

Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11 (Dutch) DM-CN0001-05 Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG901-11 CN-HG900-11 CN-HG701-11 CN-HG700-11 CN-HG601-11 CN-HG600-11 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP...

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

Inhoud. 2 Easywalker june maxi cosi autostoel adapter 3 Maxi cosi autostoel adapter 3 Autostoel 4 Onderhoud 4 Garantiebepalingen NL - 1

Inhoud. 2 Easywalker june maxi cosi autostoel adapter 3 Maxi cosi autostoel adapter 3 Autostoel 4 Onderhoud 4 Garantiebepalingen NL - 1 1 2 3 4 5 Inhoud 2 Easywalker june maxi cosi autostoel adapter 3 Maxi cosi autostoel adapter 3 Autostoel 4 Onderhoud 4 Garantiebepalingen NL - 1 Easywalker june maxi cosi autostoel adapter Gefeliciteerd

Nadere informatie

GEBRUIK. Verwijder alle verpakkingen, stickers en diverse accessoires zowel aan de binnenals buitenkant van de waterkoker.

GEBRUIK. Verwijder alle verpakkingen, stickers en diverse accessoires zowel aan de binnenals buitenkant van de waterkoker. GEBRUIK NL Wij danken u voor het kopen van een Rowenta waterkoker. Leest u de volgende instructies, die van toepassing zijn op al onze modellen, alstublieft zorgvuldig door en houd ze bij de hand. Open

Nadere informatie

ALUMINIUM RUWBOUWSTELLING

ALUMINIUM RUWBOUWSTELLING OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING ALUMINIUM RUWBOUWSTELLING CUSTERS APRIL 2009 CUSTERS HYDRAULICA B.V. Smakterweg 33, 5804 AE VENRAY NL Telefoon : +31 (0) 478 55 30 00 Postbus 22, 5800 AA VENRAY NL Fax :

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING Ding Bas Autostoel 9-36 kg

GEBRUIKSAANWIJZING Ding Bas Autostoel 9-36 kg GEBRUIKSAANWIJZING Ding Bas 1-2-3 Autostoel 9-36 kg Opmerkingen: 1. Dit is een Universele Autostoel. Deze autostoel is goedgekeurd volgens de Richtlijn 40.04 en is bedoeld voor gebruik in een voertuig.

Nadere informatie

Nokia Music Speakers MD-3

Nokia Music Speakers MD-3 Nokia Music Speakers MD-3 9253870/2 NEDERLANDS De MD-3-stereoluidsprekers bieden een uitstekende geluidskwaliteit wanneer u naar muziek of de radio luistert op uw compatibele Nokia telefoon of audioapparaat.

Nadere informatie

START SET DRAADLOOS SCHAKELEN

START SET DRAADLOOS SCHAKELEN START-LINE GEBRUIKERSHANDLEIDING Op www.klikaanklikuit.nl vindt u altijd de meest recente gebruiksaanwijzingen Lees deze eenvoudige instructies. Bij onjuiste installatie vervalt de garantie op dit product.

Nadere informatie

Toolboxfiche U014-14/2015

Toolboxfiche U014-14/2015 Toolboxfiche U014-14/2015 Persoonlijke valbeveiliging In sommige gevallen kan het valrisico niet uitgeschakeld worden met collectieve beschermingsmiddelen en moet gekozen worden voor een systeem dat het

Nadere informatie

Handleiding MultiMotion Trollimaster RA66

Handleiding MultiMotion Trollimaster RA66 Handleiding MultiMotion Trollimaster RA66 Versie 1.1 Januari 2019 1 Voor gebruik Verwijder zorgvuldig alle verpakkingen. Vermijd het gebruik van messen of andere scherpe instrumenten, omdat dit het product

Nadere informatie

Nokia Stereoheadset WH /1

Nokia Stereoheadset WH /1 Nokia Stereoheadset WH-600 7 9206937/1 2007 Nokia. Alle rechten voorbehouden. Nokia en Nokia Connecting People zijn gedeponeerde handelsmerken van Nokia Corporation. Namen van andere producten en bedrijven

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse B Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Leerlooierstraat 32 4871 EN Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS GEBRUIKERSHANDLEIDING KS150.2450 Geachte klant, U hebt een product van KS Tools via Beneparts BVBA gekocht. Bedankt voor uw aankoop en vertrouwen. In deze gids vindt u al het nodige terug voor een veilig

Nadere informatie

TriaTrainer. nr Montage- en trainingshandleiding

TriaTrainer. nr Montage- en trainingshandleiding 951-760 TriaTrainer nr. 222-220 Montage- en trainingshandleiding Modelbeschrijving: TriaTrainer Afmeting (uitgeklapt), gewicht: breedte: 35 cm hoogte: 44 cm lengte: 140 cm gewicht: 14 kg Materialen: hout,

Nadere informatie

Jasper van Stiphout Anthonie v/d Heimstraat CD Zwolle Inhoudsopgave

Jasper van Stiphout Anthonie v/d Heimstraat CD Zwolle Inhoudsopgave Jasper van Stiphout Anthonie v/d Heimstraat 38 8022 CD Zwolle 06-44 04 22 55 Gebruikershandleiding: luchtkussen Kasteel Inhoudsopgave A. Gebruik opblaasbaar object B. Controle opblaasbaar object C. Omgeving

Nadere informatie

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL Elektrische Infrarood Verwarming Model 93485 Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL 1 Algemene veiligheidsinstructies LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING Alvorens de radiateur in bedrijf te nemen, moet u deze gebruiks

Nadere informatie

EN NL FR ES Version 2.2

EN NL FR ES Version 2.2 EN NL FR ES Version 2.2 INDEX English 4 Nederlands 10 Français 15 Español 21 1 2 3 4 5 6 2 > 0 3 9 NL WAARSCHUWING U dient deze instructies volledig te lezen, begrijpen en opvolgen. Gebeurt dit niet, dan

Nadere informatie

Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-E

Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-E (Dutch) DM-CN0001-06 Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG901-11 CN-HG900-11 CN-HG701-11 CN-HG700-11 CN-HG601-11 CN-HG600-11 CN-E8000-11 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID

Nadere informatie

Nokia Lader- en Datakabel CA-126

Nokia Lader- en Datakabel CA-126 Nokia Lader- en Datakabel CA-126 NEDERLANDS Via deze kabel kunt u gegevens synchroniseren en overdragen tussen een compatibele pc en een Nokia-apparaat. U kunt de kabel ook gebruiken om tegelijkertijd

Nadere informatie