ZOMER Landschapsnieuws. Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZOMER Landschapsnieuws. Stichting Landschapsbeheer Gelderland"

Transcriptie

1 ZOMER 2014 Landschapsnieuws Stichting Landschapsbeheer Gelderland Het verhaal van Zieuwent Op ons verzoek hebben studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein samen met bewoners van Zieuwent het dorp en het landschap onder de loep genomen. Resultaat is een boeiende en inspirerende landschapsbiografie. Tijdens het proces werd duidelijk dat de bewoners enorm veel kennis hebben van de geschiedenis van het dorp en de relatie met het landschap. De bundeling van krachten van studenten en bewoners heeft geresulteerd in een dik boekwerk, een film en een lijst met uitvoerbare landschapsprojecten waar de bewoners de komende jaren mee aan de slag kunnen om de kwaliteit en de historie van het landschap te herstellen en te versterken. Een landschapsbiografie is een beschrijving van de veranderingen in de loop der eeuwen, de beleving en de betekenis van het landschap. Ook de komende generaties leren via de biografie meer over hun geboortegrond en (vroegere) gebruiken. De kansenkaart die de studenten op basis van de gesprekken met de bewoners hebben samengesteld vormt een aanbeveling aan de inwoners om samen met andere partijen, zoals de gemeente aan de slag te gaan. Voorbeelden van kansen zijn het ontwikkelen van lesmateriaal voor de basisschool, het ontwikkelen van wandelpaden, het herstellen van oude (drink)poelen en het aanleggen van een bijenlint. Hip en trendy Het is hip en trendy om in het landschap actief te zijn. Het past in een moderne leefstijl om samen met anderen bij te dragen aan een streekeigen landschap en er ook letterlijk de vruchten van te plukken. Zo laten eigenaren van hoogstamfruit hun appels en peren versappen. Op de Wageningse Eng en de Doesburger Eng wordt heerlijk bier gebrouwen van lokaal geteelde gerst. Vanaf het door twee Commissarissen van de Koning geopende Doesburgermolenpad kijken de wandelaars uit over de gerst. Zij kunnen in De Glind middels een foodwalk hun eigen maaltijd bij Ook bij het vervolg naar uitvoering staan we de bewoners bij. Dit jaar willen we nog twee Gelderse dorpen de kans bieden om samen met studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein een landschapsbiografie te maken. Heeft uw dorp interesse? Neem contact op met Sander Nijhuis. Actueel Op vrijdag 11 juli organiseren we i.s.m. Stichting Heg en Landschap een inspiratieavond over heggen. Na een inleiding over de soorten heggen, het onderhoud en de meerwaarde voor het landschap, gaan we naar buiten. Locatie: landgoed De Doornik in Bemmel. Kosten 10,- p.p. incl. koffie/thee met iets lekkers. Tijd van 19:00 22:00 u. Trek wandelschoenen aan. Voor meer informatie en aanmelden zie onze website. elkaar plukken. In de Waalsprong bij Nijmegen zetten burgers de stichting Co-bomen op om de resterende monumentale fruitboomgaarden te gaan onderhouden De deskundigheid van medewerkers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en het beschikbaar stellen van gereedschap vormen een smeermiddel om met al deze initiatieven landschapswinst te behalen.

2 Veel te doen in Park Lingezegen deze zomer Deze zomer is Park Lingezegen, het landschapspark in aanleg tussen Arnhem en Nijmegen, het decor voor de derde editie van de Landschapstriënnale. Midzomernachtfietsdiner Van 25 mei t/m 21 september zijn er tal van activiteiten voor iedereen om het landschap te beleven en te vieren. Samen met enkele lokale ondernemers organiseren we op 20 juni een Midzomernachtfietsdiner. De verschillende gangen van het diner krijgt u respectievelijk in een hoogstamboomgaard en bij een fruitbedrijf opgediend. De dinergasten fietsen via een speciaal uitgezette route van de ene gang naar de andere. Aanmelden voor dit bijzondere diner kan tot en met dinsdag 17 juni via de website van Atelier de Beleving. Zie ook de kalender op pagina 5. Zeegsepad Op 29 juni, Dag van het Park, openen we het Zeegsepad, het eerste Klompenpad in Park Lingezegen en de gemeente Lingewaard. De 6 km lange wandelroute loopt door boomgaarden en over historische wegen. Vanaf 29 juni is het Zeegsepad te vinden op en in de Klompenpaden app. Bekijk het hele programma van de Landschapstriënnale op: landschap in beeld Salamanders in de poel In het Jaar van de Salamander besteden we aandacht aan de salamander en zijn omgeving. Een natuurrijk erf met een sloot of een poel en beplanting daaromheen vormen een goede leefomgeving voor kikkers, salamanders en padden. Alle amfibieën beginnen hun leven als larve in het water en gaan later het land op. Sommige soorten overwinteren daar, andere juist in het water. In het voorjaar keren alle amfibieën terug naar het water waar ze zijn geboren om zich voort te planten. Amfibieën zijn dus gebaat bij poelen maar ook bij ruige gebieden zoals overhoekjes en houtwallen om in te schuilen, te overwinteren of om insecten te vangen. Kleine watersalamander De meest algemene salamander is de kleine watersalamander, een grijze salamander van zo n tien centimeter groot met een oranje buik met zwarte vlekken. In de paartijd van eind maart tot juni kunt u ze in het water zien. De zeldzame kamsalamander kan twintig centimeter groot worden. Mannetjes hebben in het voorjaar een fraaie getande rugkam. Ook deze salamander heeft een oranje gevlekte buik. Allerlei insecten, vogels en kleine zoogdieren maken ook dankbaar gebruik van de poel. Wist u dat het uitzetten van vissen of een directe verbinding met sloten funest is voor salamanders? Wij kunnen u adviseren bij een nieuwe poel en bij onderhoud. Neem voor meer informatie contact met ons op.

3 Gereedschap voor schone poelen Een poel vraagt om onderhoud anders groeit hij dicht. Verwijder jaarlijkse opslag van elzen en wilgen en maai de kanten. Wist u dat uw vrijwilligersgroep bij ons allerlei materialen kan lenen voor onderhoud aan poelen? Voor het maaien van beplanting hebben we zeisen, een rietmaaier en ook een ruwe terreinmaaier te leen. U kunt zelfs een aanhangwagen bij ons lenen. De kanten van de poel maakt u schoon met een hekkel of heinhaak. Om de poel op diepte te houden, kunt u periodiek het slib uitbaggeren met een baggernet. Moet u hierbij diep in de poel, dan kunt u een waadbroek of lieslaarzen lenen. Dan blijft u droog. Ph-meter en schepnet Wat leeft er in de poel? De zuurgraad van het water bepaalt in hoge mate welke planten- en diersoorten in het water voorkomen. In erg zuur water kunnen maar weinig dieren leven. Met een ph-meter kunt u de zuurgraad van het water meten. Met een schepnet, aquariumbak en handige zoekkaarten kunt u bekijken welke waterdieren de poel bewonen. Op onze website staat een informatieblad over welk gereedschap u kunt lenen voor het onderhoud van de poel. Wilt u gereedschap reserveren? Stuur dan twee weken voor de geplande werkdag een mailtje naar gereedschap@landschapsbeheergelderland.nl. Poelencursus In mei gaven we een poelencursus voor de bij ons aangesloten vrijwilligers in de gemeente Overbetuwe. Zij leerden hoe zij een poel moeten onderhouden en wat er in en om de poel leeft. Naast een theorieavond was er een praktijkdag in en om de poel. Bewoners betrokken bij Liniewacht Samen met de Zoogdiervereniging hebben we eind vorig jaar een vrijwillige Liniewacht voor het beheer van de groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) opgericht. De informatieavond trok veel geïnteresseerde vrijwilligers. De ecologische, cultuurhistorische en landschappelijke waarde van deze kleine objecten van de waterlinie gaat veel mensen aan het hart. Vooral de waarde die ze hebben voor allerlei soorten vleermuizen maakt dat de Liniewacht nu 25 vrijwilligers telt. Doel van de werkzaamheden van deze bijzondere groep vrijwilligers is het zo goed mogelijk landschappelijk onderhouden van de groepsschuilplaatsen en ze monitoren op vleermuizen. De Liniewacht adopteert de schuilplaatsen, beheert en inspecteert ze. De vrijwilligers hebben een vleermuisexcursie en een training voor het monitoren van de vleermuizen en het onderhouden van het groen rondom de schuilplaatsen doorlopen. Achtergrond project Het opzetten van de Liniewacht is één van de 14 pilots binnen het INTERREG project SHARE om het beheer van de NHW in de toekomst duurzaam te beheren. Hierin wordt geëxperimenteerd met diverse beheersvormen: nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan, nieuwe beheertechnieken worden getoetst en brede maatschappelijke betrokkenheid wordt verworven.

4 Verhalen verzameld De afgelopen tijd zijn oral history vrijwilligers zeer actief geweest met het verzamelen van verhalen over allerlei thema s. Binnenkort starten we een nieuw oral history project over scholtenboerderijen. Over het landgoed Hackfort in Vorden hebben vrijwilligers maar liefst 35 verhalen opgetekend. Daarnaast heeft de werkgroep Oral History Gelderland 25 verhalen verzameld in heel Gelderland over het leven op het boerenerf en het platteland. Op dit moment werken we voor beide projecten aan een boekuitgave. Werkgroep Oral History De werkgroep Oral History Gelderland bestaat uit 20 vrijwilligers die in heel Gelderland interviews afnemen over diverse thema s. SLG en Gelders Erfgoed faciliteren deze werkgroep. Lees alle verhalen op onze website. Hier staan ook verschenen uitgaven. Scholtenboerderijen In de gemeente Winterswijk starten we in het najaar een oral history project over scholtenboerderijen. Het thema is leven en werken op en rond scholtenboerderijen in Winterswijk in de jaren 40, 50 en 60. We gaan verhalen optekenen van mensen die op deze boerderijen hebben gewerkt en geleefd. De cursus om nieuwe vrijwilligers op te leiden start in oktober. Heeft u hiervoor belangstelling of kent u iemand die over dit thema geïnterviewd wil worden? Meldt u zich dan aan bij ons secretariaat. AW Ede onderhoudt de geschiedenis De Archeologiewacht Ede (AW Ede) zorgt er sinds 2011 voor dat de grafheuvels in Lunteren en Wekerom er weer netjes bij komen te liggen. Op de Veluwe liggen honderden archeologische monumenten, zoals grafheuvels en raatakkers (Celtic fields). Zonder beheer dreigen deze cultuurhistorische elementen te overwoekeren. Regelmatig onderhoud is erg belangrijk. Niet alleen voor de zichtbaarheid, maar ook om aantasting van de archeologische sporen door (diep)wortelende bomen en struiken te voorkomen jaar oude grafheuvels geknipt en geschoren Gerda Haagen, coördinator AW Ede: In 1930 zijn in Lunteren zeven en in Wekerom acht grafheuvels ontdekt. Op basis van een klein onderzoek stelden de archeologen vast dat de grafheuvels ruim 5000 jaar oud zijn. De provincie Gelderland wil deze zichtbare archeologische resten onder de aandacht van de bewoners brengen en samen met hen het beheer ervan regelen. Daarom is sinds november 2011 de vrijwillige Archeologiewacht Ede actief. Liep de wandelaar voorheen langs de grafheuvels zonder deze te zien, door ons onderhoudswerk liggen inmiddels zes van de Zeven Heuveltjes in Lunteren er geknipt en geschoren bij. Aan nummer zeven wordt gewerkt. Vanaf het moment dat ze er alle zeven puntgaaf bij liggen verleggen we ons werkgebied naar Wekerom. Nieuwe vrijwilligers welkom De Archeologiewacht Ede (AW Ede) werkt elke eerste zaterdag van de maand aan de grafheuvels in Lunteren en Wekerom. Vrijwilligers (vanaf 12 jaar) die hen een keer willen helpen zijn van harte welkom. De leden vertellen graag meer over de betekenis van de grafheuvels. Bekijk ook hun pagina op onze website. Aanmelden Meld u, in verband met het regelen van voldoende gereedschap, aan bij de coördinator: Gerda Haagen, vrijwilligers

5 Landschapskalender Een zomer vol zeisen 20 juni 2014 Opening Alemschepad en Zandslagenpad Deze zomer extra aandacht voor een oud ambacht: het zeisen. In alle rust met gebruik van het hele lichaam maaien. Was het vroeger de enige manier om te maaien, nu is het een oud ambacht dat door liefhebbers wordt uitgeoefend. 20 juni 2014 midzomernacht fietsdiner Park Lingezegen Speciaal voor die liefhebber organiseren we drie cursussen, is er een heus kampioenschap en zoeken we aspirant cursusleiders die het leuk vinden om het team van cursusdocenten uit te breiden. De cursussen vinden plaats op 5 juli in Ermelo, op 12 juli in Sinderen en op 12 september in Rozendaal (bij ons kantoor) plaats. De kosten zijn 55,- en u kunt een zeis kopen, lenen of natuurlijk zelf meebrengen. 29 juni 2014 Opening Zeegsepad en Dag van het Park Kampioenschap Zeisen Op 6 september vindt het NK Zeisen in het Openluchtmuseum in Arnhem plaats. We zoeken nog enthousiaste kandidaten om het Gelderse team te versterken! Meer informatie over de cursussen, het kampioenschap en aspirant cursusleiders staat op onze website. 27 juni 2014 Opening Kuilenburgerpad en Engelroderpad 3 juli 2014 Opening cultuurhistorische fietsroute Nijkerk 5 juli 2014 Cursus maaien met de zeis in Ermelo 9 juli 2014 Informatieavond Hoogstamfruit in Beusichem 11 juli 2014 Inspiratieavond over heggen in Bemmel 12 juli 2014 Cursus maaien met de zeis in Sinderen Maaien met de Hannekemaaiers Even een korte geschiedenisles over zeisen. De Hannekemaaiers waren trekarbeiders uit verschillende delen van Noord-Duitsland die in de 17e tot en met de 19e eeuw in het voorjaar naar Nederland liepen om daar gras bij boeren te gaan maaien. In het najaar liepen ze weer terug naar huis. Ze reisden meestal te voet, via verschillende routes en in groepen die onderweg almaar groter werden. Ze waren bepakt met gereedschap en grote hoeveelheden spek en gerookt varkensvlees, omdat die goederen in Nederland duurder waren. De trekarbeiders die elk jaar uit Westfalen naar Nederland kwamen, waren keuterboeren die in eigen land amper hun brood konden verdienen. Tussen de 17de en het begin van de 19de eeuw groeide hun aantal tot zo n per jaar. Hannekemaaiers is een samentrekking van Hanne, verkleinvorm van de voornaam Johann, en het woord maaier. Een mooie film waarin men de zeis nog hanteert en waarin ook andere oude gebruiken sfeervol in beeld worden gebracht is Paul dans sa vie. 6 september 2014 NK Zeisen en Beleef Landleven in Arnhem 13 september 2014 Cursus maaien met de zeis in Rozendaal Volg ons nieuws ook via

6 We hebben het landgoed opgeruimd met respect voor deze oude relieken Adriaan en Wietske van Apeldoorn, eigenaren Adriaan en Wietske van Apeldoorn zijn de eigenaren van Landgoed de Vosse in Heerde. Ze fokken IJslandse paarden. We bezochten hun erf vanwege de nieuwe brochure Maak je erf goed. Wat maakt jullie erf bijzonder en wat hebben jullie gedaan om het erf landschappelijk aantrekkelijk te maken? De Vosse is een nieuw landgoed op een oude locatie. De Vosse werd al genoemd in De boerderij met zijn hallehuis en bomensingel staat op de kadasterkaart uit Bijzonder zijn de schuur, de notenbomen en een oude boomgaard met moestuin omheind door een beukenhaag. We hebben het landgoed opgeruimd met respect voor deze oude relieken, nieuwbouw in aangepaste vorm gedaan en veel omheind met opgaand groen. Zo blijft het een harmonisch geheel. Mijn schoonvader was fruitteeltadviseur in deze streek. Hij was enthousiast toen wij deze boerderij konden verwerven. Hij wist veel van oude rassen en heeft ons kunnen adviseren. Eén boom kon hij niet thuisbrengen totdat de vorige eigenaar verklapte dat er ooit een snoei- en entcursus had plaatsgevonden: er zitten 2 rassen aan 1 boom. We hebben nieuwe fruitbomen aangeplant met ook oude rassen, zoals de Yellow Transparant, het eerste appeltje van het seizoen. Waarop zijn jullie trots? We zijn trots dat we een mooi stukje Nederland zowel functioneel hebben gemaakt als behouden hebben voor het nageslacht. Brochure: Maak je erf goed Colofon Uitgave van: We heben voor bewoners in het buitengebied een speciale ervenbrochure gemaakt. In de brochure Maak je erf goed geven we bewoners in het buitengebied inspirerende voorbeelden voor het inrichten van het eigen erf. De basis van de voorbeelden en de tips vormt het verhaal over het ontstaan van verschillende landschapstypen. Daarnaast geven we uitleg over het vroegere gebruik van de elementen die op het erf voorkwamen en over de indeling in het voor en het achter. Samen met de informatie op onze website hopen we praktische handvaten te bieden voor het inrichten van een streekeigen erf. Meer informatie en bestellen: Zelf aan de slag met uw erf? Bekijk of download de brochure vanaf onze site. Of vraag hem gratis aan door een mailtje te sturen naar info@landschapsbeheergelderland.nl. Stichting Landschapsbeheer Gelderland Tel info@landschapsbeheergelderland.nl Beeldmateriaal: Marijke Domhof, Daan Rohof (St. waarde), Archeologiewacht Ede, fam. van Apeldoorn en SLG.

VERZEKERD VAN LANDSCHAP!

VERZEKERD VAN LANDSCHAP! VERZEKERD VAN LANDSCHAP! Jaarbericht 2013 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap VERZEKERD VAN LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap;

Nadere informatie

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG!

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! Jaarbericht 2014 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! mobiliseert overal in Gelderland

Nadere informatie

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 DESKUNDIG INSPIREREND ONDERSTEUNEND DAADKRACHTIG ZORG VOOR ONS LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap; het landschap met heggen,

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

Ing. 20 april 2016 PS PS 29 juni 2016

Ing. 20 april 2016 PS PS 29 juni 2016 Ing. 20 april 2016 PS2016-313 2016-006156 PS 29 juni 2016 Van: statenledenbounces@webmail.prvgld.nl namens A. Vriend Landschapsbeheer Gelderland Verzonden: woensdag

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Lievelde in het Groen Agenda Welkom Aanleiding Doel van de avond Landschap Cultuurhistorie: erf inrichtingsprincipe Ecologie Werkwijze Intekenen

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl HET PROJECT Programma: 19:30 Opening door Vereniging Landschap en Milieu Hattem Welkom Wethouder Carla Broekhuis 19:40 Presentatie streekeigen

Nadere informatie

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KAMSALAMANDER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KAMSALAMANDER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KAMSALAMANDER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP 1 2 KAMSALAMANDER De Achterhoek is één van de gebieden met de ruimste verspreiding van de kamsalamander in Nederland.

Nadere informatie

Beplantingsproject Loil in het Groen

Beplantingsproject Loil in het Groen Beplantingsproject Loil in het Groen Agenda Welkom Aanleiding project Loil in het Groen Landschap Loil Pauze Cultuurhistorisch erfinrichtingsprincipe Werkwijze project Loil in het Groen Intekenen voor

Nadere informatie

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander.

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. Waterlanders : op weg met Sam de salamander Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. 1 De kamsalamander... Hallo, Ik ben Sam, de salamander met

Nadere informatie

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot Amfibieën en poelen Gerlof Hoefsloot Inhoud presentatie Functie van een poel: vroeger en nu Hoe werkt een poel? Wat bepaalt een goede ecologische situatie Soorten amfibieën Beheer van amfibieënpoelen,

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

PROMOTIEPAKKET DE BETUWE DIT IS EEN UITGAVE VAN REGIO ARNHEM NIJMEGEN

PROMOTIEPAKKET DE BETUWE DIT IS EEN UITGAVE VAN REGIO ARNHEM NIJMEGEN PROMOTIEPAKKET SAMEN AAN DE SLAG! SAMEN STAAN WE STERK! 2 3 4 5 6 7 8 9 > Logo downloaden > Inspirerende beelden > Inspirerende tekst > Logo toepassingen > (Uw) foto in beeldmerk > Kleurgebruik De Betuwe

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

Kamsalamander en Ringslang. in de gelderse vallei. Hoe om te gaan met vleermuizen in de directe woonomgeving

Kamsalamander en Ringslang. in de gelderse vallei. Hoe om te gaan met vleermuizen in de directe woonomgeving Kamsalamander en Ringslang in de gelderse vallei Hoe om te gaan met vleermuizen in de directe woonomgeving hulp gevraagd In het gevarieerde en natuurrijke landschap van de Gelderse Vallei komen verschillende

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Overzicht cursusaanbod Groen en Doen

Overzicht cursusaanbod Groen en Doen Overzicht cursusaanbod Groen en Doen Veilig werken als basis voor vrijwilligerswerk (1 module) 1 Maaien met de zeis (3 modules) 1 Leren zeisen 2 Leren haren 3 Zeistechnieken voor gevorderden Snoeien fruitbomen

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

Landschappelijk Beplantingsplan Landschapsbeheer Gelderland. Naam : Familie Ippel Straat : Graaf Reinaldweg 2 Postcode : 4214 KS Plaats : Vuren

Landschappelijk Beplantingsplan Landschapsbeheer Gelderland. Naam : Familie Ippel Straat : Graaf Reinaldweg 2 Postcode : 4214 KS Plaats : Vuren Landschappelijk Beplantingsplan Landschapsbeheer Gelderland Naam : Familie Ippel Straat : Graaf Reinaldweg 2 Postcode : 4214 KS Plaats : Vuren Adviseur: Saskia Bemer Emailadres: s.bemer@landschapsbeheergelderland.nl

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Waterweg 12

Landschappelijke inpassing Waterweg 12 Landschappelijke inpassing Waterweg 12 Naam: Adres: Waterweg 12 Beemte Broekland E-mail: Telefoon: Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon: j. Zwanenburg Datum: 16-2-2012-1 - 1 Inleiding De familie

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing ten behoeve van bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning aansluitend aan Maagdenweg 1 te Aardenburg

Landschappelijke inpassing ten behoeve van bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning aansluitend aan Maagdenweg 1 te Aardenburg Landschappelijke inpassing ten behoeve van bestemmingsplanwijziging voor het bouwen van een woning aansluitend aan Maagdenweg 1 te Aardenburg Gegevens erf Naam eigenaar: mevr. de Vreeze-Buysse Adres: Markt

Nadere informatie

Klooster Hulsbergen.

Klooster Hulsbergen. Welkom op Klooster Hulsbergen Wandelroute over Klooster Hulsbergen Lengte: 3,5 km 'In het spoor van de fraters' Het Kloosterpad brengt je door natuurgebied Klooster Hulsbergen. In 1407 vestigden zich hier

Nadere informatie

Toelichting op projectresultaten. Op weg naar streekbeheer in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Toelichting op projectresultaten. Op weg naar streekbeheer in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Presentatie 15 oktober Toelichting op projectresultaten Op weg naar streekbeheer in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa Bert Dijkstra Aanleiding en uitgangspunten Het esdorpenlandschap/landschapsvisie

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Krakenburgsestraat/dijkstraat. Naam : Familie van de Pas Straat : Krakenburgsestraat Postcode : Plaats : Oosterhout

Landschappelijke inpassing Krakenburgsestraat/dijkstraat. Naam : Familie van de Pas Straat : Krakenburgsestraat Postcode : Plaats : Oosterhout Landschappelijke inpassing Krakenburgsestraat/dijkstraat Naam : Familie van de Pas Straat : Krakenburgsestraat Postcode : Plaats : Oosterhout Landschapsbeheer Gelderland 6891 DA Rozendaal Contactpersoon:

Nadere informatie

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE BOOMKIKKER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE BOOMKIKKER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE BOOMKIKKER SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP 1 2 BOOMKIKKER De Achterhoek is voor de boomkikker momenteel het belangrijkste gebied in Nederland. In de jaren 80 van de

Nadere informatie

Rol van intermediairs bij zelforganisatie

Rol van intermediairs bij zelforganisatie Rol van intermediairs bij zelforganisatie Mentoren als begeleiders van werkdagen in het groen Studiedag Zelforganisatie is beter voor de natuur, Wageningen 21 maart 2013 Maurice Kruk, Landschapsbeheer

Nadere informatie

Beleef een foodwalk in Zeegse

Beleef een foodwalk in Zeegse Foodwalk Zeegse Beleef een foodwalk in Zeegse Door Theo Spek Wandelroute: 5 km circa 2 uur Recept: zomerse natuursalade ROUTE RECEPT INFO Zo lopend in de natuur rondom Zeegse is het genieten van de rijkdom

Nadere informatie

Mei 2016. Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden?

Mei 2016. Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden? Mei 2016 Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Peel en Maas is een mooie en uitgestrekte plattelandsgemeente met veel ruimte voor groen. We streven naar

Nadere informatie

Programma Routes. Jaarrapportage 2013. Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014

Programma Routes. Jaarrapportage 2013. Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014 Programma Routes Jaarrapportage 2013 Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014 Inleiding Landschap Erfgoed Utrecht werkt aan routes om landschap en erfgoed toegankelijk en beleefbaar te maken voor een

Nadere informatie

Mei Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden?

Mei Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden? Mei 2018 Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Peel en Maas is een mooie en uitgestrekte plattelandsgemeente met veel ruimte voor groen. We streven naar

Nadere informatie

Aanvullend onderzoek aanleg woonwijk Hazenburg te Arnemuiden AANVULLEND ONDERZOEK AANLEG WOONWIJK HAZENBURG TE ARNEMUIDEN

Aanvullend onderzoek aanleg woonwijk Hazenburg te Arnemuiden AANVULLEND ONDERZOEK AANLEG WOONWIJK HAZENBURG TE ARNEMUIDEN AANVULLEND ONDERZOEK AANLEG WOONWIJK HAZENBURG TE ARNEMUIDEN 1 AANVULLEND ONDERZOEK AANLEG WOONWIJK HAZENBURG TE ARNEMUIDEN Opdrachtgever: Gemeente Middelburg Datum: 18 september 2014 Uitgevoerd en opgesteld

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Deel uw liefde voor het landschap

Deel uw liefde voor het landschap Deel uw liefde voor het landschap Schenkingen aan Stichting IKL Limburg is schitterend Met uw bijdrage houden we dat zo! Limburg, de provincie met de zachte G, waar de Maas zich al meanderend slingert

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

Nieuwsbrief woningbouwproject Nieuwveen

Nieuwsbrief woningbouwproject Nieuwveen Aan de bewoners van Nieuwveen datum Februari 2012 ons kenmerk 12.02656 betreft Nieuwsbrief Woningbouwproject Nieuwveen Nieuwsbrief woningbouwproject Nieuwveen Via deze nieuwsbrief informeert de gemeente

Nadere informatie

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN ROUTE 15 km 20 17 De Groene Loper verbindt groene initiatieven, zo ook in het Vechtdal. Ontdek in Ommen een aantal plekken waar gezamenlijk is gewerkt aan het vergroten van

Nadere informatie

Levend Landschap Zieuwent Dorp aan zet! Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal

Levend Landschap Zieuwent Dorp aan zet! Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Levend Landschap Zieuwent Dorp aan zet! Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal 1 Aanleiding De maatschappij is in beweging. We constateren een algemene tendens van overheden om de verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

Welkom op landgoed Klein Bylaer. Wandelroute Klein Bylaer Lengte: 3 km

Welkom op landgoed Klein Bylaer. Wandelroute Klein Bylaer Lengte: 3 km Welkom op landgoed Klein Bylaer Wandelroute Klein Bylaer Lengte: 3 km Een oud boerenlandgoed met een boerderij, weilanden en akkerland afgewisseld met bos en heide. In het gebied liggen vennetjes, plassen,

Nadere informatie

Het werken met groene vrijwilligers in Zeeland. Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Het werken met groene vrijwilligers in Zeeland. Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland Het werken met groene vrijwilligers in Zeeland Joan van der Velden Stichting Landschapsbeheer Zeeland Contactdag Erfgoed en Ruimte, 25 april 2018 Opbouw presentatie Kennismaking SLZ Vrijwilligersgroepen

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Projectgebied. Het project is gelegen aan de Rollestraat nummer 37 ten noorden van het dorp Wapse. Het landschap.

Projectgebied. Het project is gelegen aan de Rollestraat nummer 37 ten noorden van het dorp Wapse. Het landschap. Revisie advies landschappelijke inpassing van de (zorg)boerderij gelegen aan de Rollestraat 7, te Wapse, gemeente Westerveld. Opdrachtgever: Dhr. H. Hessels, Februari 201, Landschapsbeheer Drenth Projectgebied.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo Agenda 1. Inleiding en achtergrond 2. Betrokken partijen 3. Financiële bijdragen partijen 4. Geschiedenis, huidige situatie en aanleiding 5.

Nadere informatie

Gemeenteblad 509. Regels subsidieverstrekking landschap 2014-2017 gemeente Voorst

Gemeenteblad 509. Regels subsidieverstrekking landschap 2014-2017 gemeente Voorst Gemeenteblad 509 Regels subsidieverstrekking landschap 2014-2017 gemeente Voorst Inleiding Met de 'Regels Subsidieverstrekking Landschap' van de Provincie Gelderland benadrukt de provincie het belang van

Nadere informatie

12 duurzame tips voor boerenerven. Tips voor het inrichten of in stand houden van een onderhoudsarm erf met respect voor het verleden

12 duurzame tips voor boerenerven. Tips voor het inrichten of in stand houden van een onderhoudsarm erf met respect voor het verleden 12 duurzame tips voor boerenerven Tips voor het inrichten of in stand houden van een onderhoudsarm erf met respect voor het verleden 12 duurzame tips voor boerenerven Tips voor het inrichten of in stand

Nadere informatie

Bijlage 2 Landschapsleeskaart en memo

Bijlage 2 Landschapsleeskaart en memo Bijlage 2 Landschapsleeskaart en memo Landschapsleeskaart Verticale samenhang = de uitdrukking van de ondergrond (bodem, water, reliëf) in het landgebruik, de biotopen, de vegetatie etc. Hoe wordt het

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen De Bilt, 16 juli 2012, versie 2 Lennart in t Veld Landschap Erfgoed Utrecht Postbus 121 3730 AC De Bilt t 030 220 55 34 f

Nadere informatie

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KNOFLOOKPAD SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP

AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KNOFLOOKPAD SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP AMFIBIEËN IN DE ACHTERHOEK DE KNOFLOOKPAD SAMEN WERKEN AAN EEN OPTIMAAL LANDSCHAP 1 2 KNOFLOOKPAD De knoflookpad is één van de meest bedreigde amfibie soorten in Nederland. Er zijn landelijk nog 40 restpopulaties

Nadere informatie

Geselecteerd voor onze Wandel Top 10! Kamsalamanderroute Wandelen langs de Diefdijk. 11,5 km Verkorte route 6,5 km

Geselecteerd voor onze Wandel Top 10! Kamsalamanderroute Wandelen langs de Diefdijk. 11,5 km Verkorte route 6,5 km Geselecteerd voor onze Wandel Top 10! Kamsalamanderroute Wandelen langs de Diefdijk 11,5 km Verkorte route 6,5 km Welkom in de Vijfheerenlanden De Diefdijk was eeuwenlang het slot op de achterdeur van

Nadere informatie

Workshops en congres met speciale gast Mark Shepard

Workshops en congres met speciale gast Mark Shepard Nieuwsbrief 3 Agroforestry Nederland Workshops en congres met speciale gast Mark Shepard Landbouw wordt Voedselbos, Stad ontmoet Platteland Mark Shepard, auteur van Herstellende Landbouw, agro-ecologie

Nadere informatie

OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN

OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN Bezoek met uw klas Museum Lunteren en sluit aan op de Erfgoedleerlijn Ede bij het thema ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN groep 5 en

Nadere informatie

Landschapspark De Danenberg. Landschapsvisie De Danenberg Landschapspark De Danenberg

Landschapspark De Danenberg. Landschapsvisie De Danenberg Landschapspark De Danenberg Landschapsvisie De Danenberg presentatie dorpsraad Slijk-Ewijk 12-12-2017 V.o.f. De Brouwerij Partners: Inhoudsopgave Historie Gebied Het plan Beheer en onderhoud Boerderij De Danenberg Historie 2002:

Nadere informatie

Boerderijuitje.nl Buitengewone Bedrijfuitjes

Boerderijuitje.nl Buitengewone Bedrijfuitjes Boerderijuitje.nl BV postbus 629 1000 Ap Amsterdam T 020 419 7080 F 020 419 7081 info@boerderijuitje.nl Boerderijuitje.nl Buitengewone Bedrijfuitjes b u i t e n g e w o n e b e d r i j f s u i t j e s

Nadere informatie

FIETSEN ROND VOLLENHOVE

FIETSEN ROND VOLLENHOVE FIETSEN ROND VOLLENHOVE ROUTE 24 km Mooie vergezichten en een afwisselende route door Waterreijk, de Kop van Overijssel. De route gaat ook door de stadjes Vollenhove en Sint Jansklooster. Landschap Overijssel

Nadere informatie

Help mee om achterstallig onderhoud te signaleren!

Help mee om achterstallig onderhoud te signaleren! www.poelen.nu Help mee om achterstallig onderhoud te signaleren! Frank Spikmans Rheden 31 mei 2018 Inhoud Poelen als leefgebied voor amfibieën Amfibieën (in Rheden) Poelen aanleg & beheren www.poelen.nu

Nadere informatie

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Inleiding In dit boekje leest u in hoofdlijnen hoe het ontwerp van de Beuningse uiterwaarden er uit ziet.

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Welkom op Huis te Eerbeek Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Landgoed Huis te Eerbeek ligt aan de rand van het Veluwse dorp Eerbeek. Centraal op het landgoed ligt het Huis te Eerbeek.

Nadere informatie

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen langs de Doorbraak (Zuid Twente) Hoe kom ik bij het startpunt? Start- en eindpunt: Restaurant

Nadere informatie

zorg voor ons landschap

zorg voor ons landschap Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl zorg voor ons landschap Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG): Stichting met ideële doelstelling. Missie: Zorg voor een vitaal, beleefbaar

Nadere informatie

Ga je mee op watersafari?

Ga je mee op watersafari? Informatie en reserveringen voor het Nationaal Park Weerribben-Wieden: www.np-weerribbenwieden.nl Beulakerpad 1 8326 AH Sint Jansklooster t 0527-246196 / 06-12890380 e n.vanderlaan@ivn.nl Ga je mee op

Nadere informatie

TUIN INSPIRATIE. De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe

TUIN INSPIRATIE. De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe TUIN INSPIRATIE De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe Inhouds opgave, aparte pdf Melle Wierper, GROENPARTNERS Melle Wierper is eigenaar van Groenpartners

Nadere informatie

Draaiende molens. dankzij een gezonde molenbiotoop

Draaiende molens. dankzij een gezonde molenbiotoop Draaiende molens dankzij een gezonde molenbiotoop Draaiende molens dankzij een gezonde molenbiotoop! Molens zijn markante monumenten in ons Hollandse landschap. In Zuid-Holland staan maar liefst 228 van

Nadere informatie

Van winterrust naar voorjaar

Van winterrust naar voorjaar Inhoud Nieuwsbrief online Bekijk deze email Van Winterrust naar voorjaar Nationale Klussendag NLdoet op 10 maart 2018 Kernpunten uit jaarverslag 2017 -Groot Onderhoud -Bestuurlijk overleg met de gemeente

Nadere informatie

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Welkom op het Wekeromse Zand Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Het Wekeromse Zand is een van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Het landschap is zeer afwisselend

Nadere informatie

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Nieuwsbrief Versie: oktober 2014 Inhoud 1. Inleiding 2. Zoogdieren 3. Herpetofauna 4. Vlinders 5. Overig 6. Colofon Wat dragen de ecoducten bij de Zwaluwenberg bij aan

Nadere informatie

Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken

Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken Natuur is niet alleen te vinden 'op den buiten'. Ook in onze Gentse parken en natuurgebieden vinden we veel planten en dieren. Door het openbaar groen op een

Nadere informatie

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008)

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008) Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland Voortgangsrapportage (19 november 2008) Weg- en bermbeplanting WS (groenstructuur) Indiener: Waterschap Zeeuwse Eilanden Investeringen: 104.672 SGB-bijdrage:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Editie 3 April 2015

NIEUWSBRIEF. Editie 3 April 2015 NIEUWSBRIEF Editie 3 April 2015 In deze Nieuwsbrief geven we u een overzicht van recente gebeurtenissen en actuele informatie over onze buurt en omgeving. UITNODIGING JAARLIJKSE ALGEMENE LEDENVERGADERING

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5. Wijk- en Kerngericht Werken. Beste wijk-/dorps- of stadsraad, Campagnemaand

Nieuwsbrief 5. Wijk- en Kerngericht Werken. Beste wijk-/dorps- of stadsraad, Campagnemaand Beste wijk-/dorps- of stadsraad, Afgelopen jaar is er weer druk gewerkt aan het nieuwe beleidsdocument voor wijk- en kerngericht werken. Als input voor het nieuwe beleid is, naast hethuidige beleid, gebruik

Nadere informatie

Index Natuurbeheer Landschapselementen

Index Natuurbeheer Landschapselementen Index Natuurbeheer Landschapselementen Houtwal en houtsingel Houtwallen en houtsingels komen in heel Nederland voor. Deze lijnvormige landschapselementen kennen een sterke samenhang met het omringende

Nadere informatie

De vier seizoenen in de boomgaard

De vier seizoenen in de boomgaard Verantwoordelijke uitgever: Ann Cloet - Tel 056.860.150 De vier seizoenen in de boomgaard Draaiboek de animatie rond «Boomgaard» Voornaam:... Realisatie : CRIE Moeskroen en (Stad Moeskroen) Editie Jaar

Nadere informatie

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 kreeft zwanebloem 2 oeverzwaluwhotel grasland kievitsbloemen Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies onder

Nadere informatie

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden Oude bomen meetlint In Amsterdam staan veel bomen. Sommige van die bomen zijn al heel oud en hebben veel meegemaakt. Bomen kunnen veel betekenen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjeboom in de

Nadere informatie

Een mooier buitengebied maken we samen!

Een mooier buitengebied maken we samen! Een mooier buitengebied maken we samen! Doet u mee? Informatie en aanbevelingen over streekeigen beplanting in de gemeente Barneveld 2 Doet u mee? Het prachtige buitengebied van Barneveld is zeer gevarieerd:

Nadere informatie

Landschapsplan in het kader van Bouw RvR woning aan de Melatenweg

Landschapsplan in het kader van Bouw RvR woning aan de Melatenweg Landschapsplan in het kader van Bouw RvR woning aan de Melatenweg Dhr. Maarten Vullings 06-52179341 maartenvullings@outlook.com Locatie woning: Melatenweg 12 Horst aan de Maas Plattelandscoöperatie Peel

Nadere informatie

Welkom op Landgoed Zwaluwenburg

Welkom op Landgoed Zwaluwenburg Welkom op Landgoed Zwaluwenburg Wandelroute over landgoed Zwaluwenburg. Lengte: 4 km Op landgoed Zwaluwenburg vind je een gevarieerd landschap met loof- en naaldbos, oude schilderachtige boerderijen, akkers,

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel De Groene Delta is hét groenprogramma van de gemeente s-hertogenbosch en is momenteel in ontwikkeling.

Nadere informatie

Vrijwilligers op buitenplaatsen en landgoederen

Vrijwilligers op buitenplaatsen en landgoederen Vrijwilligers op buitenplaatsen en landgoederen André Kaper www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Inhoud Introductie SLG Participatie en vrijwilligerswerk op landgoederen en buitenplaatsen

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed 1 (18) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 14 november kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.435 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Word ook actief voor onze zoogdieren!

Word ook actief voor onze zoogdieren! ZOOGDIERVERENIGING ZOEKT VRIJWILLIGERS Word ook actief voor onze zoogdieren! Gezocht: haas, konijn, ree, vos, egel en eekhoorn, bijzondere muizen zoals de hazelmuizen, bevers, bunzingen en boommarters

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikel 2.7 lid 2 en 3, artikel 2.8 lid 3 en lid 9 en artikel 1.13 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit

Nadere informatie

WAT IS HET NUT VAN EEN POEL?

WAT IS HET NUT VAN EEN POEL? WAT WAT IS EEN POEL? In het agrarisch cultuurlandschap zijn vele soorten kleine wateren aanwezig. Voor een deel zijn die lijnvormig, zoals sloten en beken, daarnaast zijn er puntelementen, zoals de (drink)

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 145/2014 Datum : 1 oktober 2014 B&W datum : 30 september 2014 Beh. ambtenaar : Ingrid Oonk Portefeuillehouder : T.M.M. Kok Onderwerp : Subsidieaanvraag landschapsregeling

Nadere informatie

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 650 gebouwen 35 kastelen, landhuizen, kasteelruïnes ruim 150 terreinen 24.000 museumstukken ruim

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Horstee Flits Jaargang 12 - nr. 2 April 2011

Horstee Flits Jaargang 12 - nr. 2 April 2011 - 1 - Nieuw project Randenbeheer aanmelden kan nog! Het project Randenbeheer op maïsland heeft een vervolg gekregen. Wel met een iets andere aanpak. Het heet nu Bloeiend Bedrijf is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

Klompenpaden Een onderzoek naar de economische, landschappelijke en maatschappelijke spin-off van het ontwikkelen van wandelpaden volgens het

Klompenpaden Een onderzoek naar de economische, landschappelijke en maatschappelijke spin-off van het ontwikkelen van wandelpaden volgens het Klompenpaden Een onderzoek naar de economische, landschappelijke en maatschappelijke spin-off van het ontwikkelen van wandelpaden volgens het klompenpaden concept. Dit onderzoek is uitgevoerd door Imke

Nadere informatie

De rode draad. Vragen: Ons kwetsbare Achterhoekse coulissenlandschap. Film: Achterhoeks coulissenlandschap. Achterhoek weer mooi?

De rode draad. Vragen: Ons kwetsbare Achterhoekse coulissenlandschap. Film: Achterhoeks coulissenlandschap. Achterhoek weer mooi? Vragen: Ons kwetsbare Achterhoekse coulissenlandschap André Kaminski Stichting Achterhoek weer Mooi Film: Achterhoeks coulissenlandschap Wat is Achterhoeks coulissenlandschap? Hoe is het ontstaan? Welke

Nadere informatie

Laarzenpad Kollumerzwaag

Laarzenpad Kollumerzwaag Laarzenpad Kollumerzwaag 1. Inleiding Kollumerzwaag is het op een na grootste dorp van de gemeente Kollumerland c.a. Het is gelegen aan de spoorlijn van Groningen naar Leeuwarden. In 1443 kwam het dorp

Nadere informatie

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda Uit de serie Natuur in Gouda 10 2 colofon tekst: Cyclus, gemeente Gouda en RAVON lay-out: Steenbergen Ontwerp Studio foto s: André van Kleinwee en Richard

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

Beplantingsplan Landschapsbeheer Gelderland

Beplantingsplan Landschapsbeheer Gelderland Naam : Fam. Griffioen Straat : Grote Veldweg 2 Postcode : 7119 AG Plaats : Winterswijk Corle E-mail : m_griffioen_nv@hotmail.com Telefoon : Rosendael 2 a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon: R. Borkes Datum:

Nadere informatie

Gelderland levert je mooie streken. Geldersestreken2016

Gelderland levert je mooie streken. Geldersestreken2016 Gelderland levert je mooie streken Geldersestreken2016 Wat doen we? Het bezoek aan de Gelderse streken (Veluwe, Achterhoek, regio Arnhem Nijmegen en Rivierenland) in zijn geheel bevorderen: meer toeristen

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 6 km 20 17 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

GROEN&DOEN. Heggen, bomen en houtwallen CURSUSSEIZOEN 2013 2014. een praktische cursus over aanleg & onderhoud en zorg voor het landschap

GROEN&DOEN. Heggen, bomen en houtwallen CURSUSSEIZOEN 2013 2014. een praktische cursus over aanleg & onderhoud en zorg voor het landschap GROEN&DOEN CURSUSSEIZOEN 2013 2014 Heggen, bomen en houtwallen een praktische cursus over aanleg & onderhoud en zorg voor het landschap Heggen, bomen en houtwallen behoren tot de eeuwenoude parels van

Nadere informatie