De identiteit van Den Haag is gebaseerd op de verwevenheid van natuur met de stad.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De identiteit van Den Haag is gebaseerd op de verwevenheid van natuur met de stad."

Transcriptie

1 De identiteit van Den Haag is gebaseerd op de verwevenheid van natuur met de stad. In Nederland is geen stad te vinden waar het oorspronkelijke landschap nog op zoveel plekken terugkomt, te ervaren en voelbaar is. Het voormalige duingebied is er in de vorm van verschillende parken en bossen aanwezig. Samen vormen zij de ecologische schakel tussen de twee grote duingebieden die Den Haag aan de zuid- en noordkant begrenzen. Bron: Het Haags Binnenduinbos, AVN 2013 De parken en bossen, het binnenstedelijk duingebied, van links naar rechts: Haagse Beekzone Park Sorghvliet Scheveningse Bosjes Belvedèreduin Waterpartij Westbroekpark Nieuwe Scheveningse Bosjes Klein Zwitserland Hubertusduin 28,8 ha 46,3 ha 10,9 ha 14,5 ha 13,6 ha 20,1 ha 21,9 ha 20,9 ha Plangebied Internationaal Park 2015: De Scheveningse bosjes De waterpartij Het Westbroekpark Opvallend is dat de Joodse Begraafplaats en de twee kerkhoven aan de Kerkhoflaan ook mee mogen doen.

2 In drie van deze groene gebieden is het Internationaal Park gepland. Het Rotterdamse ontwerpbureau Lola heeft in samenwerking met reclamebureau KesselsKramer het Concept Ambitiedocument Internationaal Park gemaakt.

3 De rust/reuringkaart uit het ambitiedocument is misleidend. Onderstaand de werkelijke toestand volgens het plan

4 Let op de tekst: De meeste investeringen worden gedaan in het gebied waar het meeste kan worden bereikt en nodig is : De Scheveningse Bosjes! De plek waar het juist niet nodig is dus

5 De Scheveningse Bosjes

6 Nu Zoals het nu is kun je er dwalen, over talloze kronkelende paadjes en paden waar je in het voorjaar s avonds en in de vroege ochtend de nachtegalen hoort zingen. Dat dwalen is blijkbaar iets waar we vanaf moeten vandaar de rigoureuze ingrepen zoals voorgesteld worden in het plan voor het Internationale Park. Situatie volgens plan Internationaal Park Betonpad 6 m breed 3 m asfalt 2-3 m half verharding informele paden

7 De 6 m betonpaden Illustratie uit het Concept ambitiedocument Doorsnede van een van de 6 m betonpaden in werkelijkheid 23 meter, als je de vrijgekapte boszoom meerekent ter vergelijking: de Scheveningseweg is 17 m breed auto plus tram en de Teldersweg is 20 m breed.

8 De Scheveningse Bosjes hebben op dit moment een natuurlijk karakter, een stille oase in de drukke stad. Het is een ecologische zeer waardevol bos, waar het karakter van de duinen goed bewaard is gebleven. Door de rijke onder begroeiing hoor je vrijwel niets van de drukke omgeving. Je bent er -midden in de stad- buiten in de natuur. Op deze plek zijn in het Concept Ambitiedocument Internationaal Park onder andere een Jukebox in het park, Waterplein, foodtrucks/biertuin en een tijdelijke markt gepland.

9 Duintuinen : zand vlakte wordt vergroot van 1,2 naar 3 ha (p121) er wordt geschermd met teksten als meer ruimte voor duinvegetatie en berken maar van een natuurlijke omgeving blijft niets over, zie illustratie hieronder Honden krijgen een plek ter grootte van een postzegel er wordt voor verdere informatie verwezen naar pagina 74 van het document. Helaas is daar niets te vinden over de honden

10 Hier het overzicht van alle nieuwe acvtiviteiten uit het plan. Een saus van vermaak, lawaai en verlichting zal een einde maken aan de rust en het natuurlijke karakter van het Scheveningse bos.

11 De Waterpartij is in landschappelijk opzicht en in gebruik heel anders van karakter, het is meer een park dan een bos. Er wordt gepicknickt, gevist, herdacht met bootjes gevaren en op mooie dagen buiten gegeten.

12 Madurodam Madurodam ligt achter de bosschages op voorgaande foto. Het Is groot zat op deze plek, uitbreiding is tegen eerdere afspraken, aantasting groene omgeving. De kant waar naar uitgebreid zal worden is een van de meest kwetsbare stukken en stille delen van het gebied. Terwijl in de nota beweerd wordt dat het groen in omgeving van Madurodam groen moet blijven. Eventueel uitbreiden op bijvoorbeeld Binckhorstlaan.

13 Het bijzondere parklandschap in Engelse landschapsstijl rond de Waterpartij was tot de tweede wereldoorlog van een niveau waarvan vergelijkbare voorbeelden in Nederland zeldzaam zijn. Een Arcadische beeld: het glooiende graslandschap rond de waterpartij met hier en daar enkele goedgeplaatste monumentale bomen. Rond het water lagen en liggen nog steeds de hoger gelegen delen waar je van het weidse uitzicht kunt genieten. In Engeland zijn nog veel voorbeelden van dit soort landschap te vinden. Daar is men er over het algemeen bijzonder trots en zuinig op.

14 Omgeving Waterpartij, rond 1900 En nu

15 Verhuur van plastic zwanen(!) zou volgens het Concept Ambitiedocument Internationaal Park het klassieke karakter van de omgeving van de Waterpartij versterken.

16 De Teldersweg Met de aanleg van de Atlantikwall (de latere Teldersweg) is het landschap rond de waterpartij fors aangetast. De bijzondere kwaliteit van het oorspronkelijke Engelse parklandschap is hier latent aanwezig. Het enige wat je hoeft te doen om het tevoorschijn te toveren, is de Teldersweg verdiepen en hem (al dan niet gedeeltelijk) overdekken. Daarvoor is een ingrijpende infrastructurele verandering nodig. Belangrijk is dat op een manier te doen die recht doet aan het bijzondere landschap, de aanwezige ecologie en het gebruik door voetgangers en fietsers. De oplossing die voorgesteld wordt in het plan voor het Internationale Park voldoet helaas op geen enkele manier aan de bovengenoemde criteria. De Teldersweg blijft bovengronds liggen. De suggestie die gedaan wordt dat de flora en fauna zich wel door een dergelijk tunnel zullen wurmen is misleidend want berust helaas op fantasie. De oplossing zoals nu voorgesteld wordt zal de aanleg van een ecoduct voorgoed onmogelijk maken. Een fatale planologische misser.

17 De Teldersweg volgens het plan Internationaal Park - Slecht voor ecologie, geen dier dat door de tunnel zal gaan -Aantasting parklandschap -Het verkeer blijft op maaihoogte, waardoor het verkeerslawaai aanwezig blijft -Doortrekken beek (en daarmee de cascade) is onzinnig en duur. De Teldersweg verdiept - Restauratie parklandschap - Zowel in ecologisch als praktisch opzicht de enige goede oplossing - Litteken dat de Atlantikwall in het landschap heeft zal na 70 jaar eindelijk kunnen verdwijnen Wanneer de Teldersweg verdiept aangelegd zou worden zal het ecologische verband tussen de Waterpartij en de Scheveningse Bosjes op natuurlijke wijze hersteld worden. Ook wordt het oorspronkelijke landschap gerestaureerd en kunnen we eindelijk afscheid nemen van het litteken dat de Atlantikwall hier in het landschap aangebracht heeft.

18 Het Westbroekpark. Het rosarium in het Westbroekpark is een plek van wereldfaam waar de mooiste rozen van de wereld aan het publiek getoond worden. Zelfs Agatha Christie kwam er voor uit Engeland naar Den Haag. Er zijn nauwelijks paden, en er is een mooi gazon met bloementuin en beeldhouwwerken. Op deze plekken heersen rust en harmonie. Jaarlijks vindt er het Internationale Rozenconcours plaats. GEEN tweede horecagelegenheid maar het bestaande paviljoen opknappen. Verder zijn er de tentoonstellingsbunker, het terras aan het water, een paviljoen en een speeltuin te vinden. Dit gedeelte van het Westbroekpark is kwetsbaar en relatief stil. Houden zo.

19 Entree tegenover kerkhof St. Petrus Banden Dit is nu een prachtige monumentale laan waarvan je er weinig in Nederland vindt. Vanzelfsprekend verdwijnen de statige bomen Er wordt gesproken van een secundaire entree, het voormalige tolhek hek zou een betere plek verdienen. Dit wordt verplaatst naar Scheveningseweg waar het -vanzelfsprekend- te klein voor is. Tientallen oude linden zullen hier voor beton en verlichting moeten wijken Verkoopstrategie In het plan wordt veelvuldig gegoocheld met cijfers en informatie, uit alles blijkt dat men het met de waarheid niet zo nauw genomen heeft, of beter: vooral niet nauw genomen is. Een goed voorbeeld daarvan zijn de 6 meter brede betonpaden die in werkelijkheid een rondje kaalslag met een breedte van 23 meter in de Scheveningse Bosjes zullen veroorzaken. Het feit dat er een duur reclamebureau is ingeschakeld om het geheel te presenteren spreekt boekdelen. In ieder geval is daarmee een belangrijk deel van het budget voor dit plan in de zakken van snelle reclame jongens en meisjes verdwenen in plaats van het te besteden aan gedegen onderzoek. De enorme omvang van het geheel, 170 pagina s (!), gecombineerd n het feit dat je je een ongeluk zoekt naar feitelijke informatie, die dan bovendien nog vaak onjuist is, heeft geresulteerd in een boekje dat gemaakt lijkt te zijn om iedereen die het plan feitelijk wil doorgronden te ontmoedigen. Het lijkt hier vooral om een verkoopbrochure te gaan in plaats van een gedegen onderzoek.

20 En alsof het bovenstaande nog niet voldoende is moet er ook nog diverse sterrenstof verspreid worden

21 Bruggen. Bruggen tasten bestaand karakter aan en maak een kwetsbare delen toegankelijk (rosarium)

22 Scheveningseweg, toegangspleinen en bank Een 1000 m lange bank waar niemand op zit te wachten (letterlijk en figuurlijk) met uitzicht op de weg. Bestaande bomen worden verwijderd, het profiel 'hersteld naar de situatie van de 17 e eeuw terwijl er nu oude waardevolle bomen staan. Alleen al langs de Scheveningseweg zullen meer dan 450 bomen van 9 verschillende soorten waaronder zeldzame soorten, verdwijnen. Leeftijd 30/80 jaar met een uitschieter van 105 jaar. Zie ook bijlage. Dit zijn minimale aantallen om dat op de kaart van de gemeente (Arc-GIS) niet alle bomen staan ingetekend. De struiken staan helemaal niet ingetekend. Dit is een van de zeldzame plekken waar wat bomen in de oorlog gespaard zijn gebleven. Het huidige profiel is opgeknipt. Dat wordt gezien als iets negatiefs maar werkt juist prachtig: houdt verkeersstromen gescheiden en maakt een prettige route zowel voor autoverkeer, fietsers als het openbaar vervoer, van het centrum naar de zee. Dus houden zo!

23 Bomen Scheveningse weg Bron: Bomenstichting januari 2016 Bomen die moeten verdwijnen aan de Scheveningseweg als gevolg van de aanleg van breder tramspoor voor Randstadrail en het vrijstellen van de stuifdijk. Dit zijn minimale aantallen om dat op de kaart van de gemeente (Arc-GIS) niet alle bomen staan ingetekend. De struiken staan helemaal niet ingetekend. Scheveningseweg aantal bomen dat moet wijken vanwege de Stuifdijk zijde trambaan zijde Scheveningse Bosjes Totaal Van Stolklweg/Kanaalweg 37 niet ingetekend 37 + Telderstrace - Goedkooplaan: 40 niet ingetekend 40 + Goedkooplaan - V d Spuiweg: Totalen stuifdijk Scheveningseweg aantal bomen dat moet wijken vanwege Randstadrail zijde autoweg zijde Sch bosjes / NIBC Bank Totaal Van Stolkweg/Kanaalweg Telderstrace - Goedkooplaan: Goedkooplaan - V d Spuiweg: Vd Spuiweg Burgerm Patijnl Totalen RR Totaal stuifdijk + RR = = Veel voorkomende soorten, die gerooid moeten worden, zijn: Dubbelbloemige paardekastanje (Aesculus hippocastanum 'Baumannii') Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum 'Pyramidalis') Rode paardekastanje (Aesculus carnea 'Briotii') Hollandse linde (Tilia x europaea) Zomerlinde (Tilia platyphyllos) Zomereik (Quercus robur) Gewone beuk (Fagus sylvatica) Iep (Ulmus hollandica 'Vegeta') Valse acacia (Robinia pseudoacacia 'Bessoniana') Leeftijden varieren van met een uitschieter van 105 jaar (witte paardekastanje langs tramrails thv Adriaan Goekooplaan)

24 Algemene opmerkingen: De afzonderlijke karakters van de gebieden worden niet gerespecteerd. Van het Scheveningse bos zal 12 ½ ha, voor de wandelroutes en van de totale oppervlakte ongeveer 46 ha, verloren gaan. Voor de aanleg van de zandvlakte zo 1,8 ha bomen verloren gaan en voor de aanleg van de pleinen zullen ook nog eens een flinke hoeveelheid bomen sneuvelen. Aanleg van een zeer prominent padenstelsel voor een belangrijk deel van beton en voorzien van verlichting zal de doodsteek zijn voor het bestaande ecosysteem, het natuurlijke karakter van het Scheveningse bos. Geen dier zal het oversteken het bos zal veranderen in een bouwput, het ecosysteem zal vernietigd worden. Bruggen bij Westbroekpark maken einde aan de rustige karakter van het rosarium. Het Scheveningse bos wordt monotoon genoemd. Dit is een bewering, er is geen onderzoek gedaan, waar is deze bewering op gebaseerd? Er is wel geïnvesteerd in een duur reclame bureau. Toegangspleinen In het Concept Ambitiedocument valt te lezen een groots park heeft grootse entrees nodig, dit is dus volslagen misplaatst. De verschillende pleinen zullen wederom bomen opslokken, lawaai en verlichting het gebied inbrengen Samenvattend: -Het plan voor het Internationale Park houdt geen enkele rekening met de kwaliteiten en daarmee de verschillen tussen de drie bossen en parken. Het zou van beschaving en goede smaak getuigen deze karakteristieke eigenschappen te respecteren en te versterken. In plaats daarvan verandert het Scheveningse Bos in een geasfalteerde verbinding tussen Scheveningen aan de ene kant, en de al in zeer ruime mate aanwezige horeca in het centrum van de stad. - De kwetsbare en nu nog ecologisch waardevolle Scheveningse Bosjes zullen door de aanleg van alleen al de infrastructuur in een bouwput veranderen -- Door de aanleg van het (betonnen) padennetwerk zal het bos voorgoed in fragmenten gedeeld worden. Geen dier dat de 23 meter brede stroken zal oversteken. Alles wat zich nu nog aan leven in het bos en de bodem bevindt zal vernield worden, inclusief de aanwezige oude en kwetsbare stinsenbeplanting (!). -Met dit kermisplan worden de unieke waarden van Den Haag: de aanwezigheid van een kwetsbaar en stil duinbos midden in de stad, rücksichtslos om zeep geholpen en verkwanseld. -De infrastructurele oplossing voor de Teldersweg is een gemiste kans. -Dit plan mist iedere vorm van beschaving, geeft de volle ruimte aan commercie en vernietigd de karakteristieke kwaliteiten van de Scheveningse Bosjes.

25 NB - voor het Concept Ambitiedocument is geen enkel onderzoek gedaan naar de flora en fauna. -Met de nota s Groen kleurt de stad, de Structuurvisie 2020 en de nota Stedelijke Ecologische Verbindingzones in Den Haag is het ambitie document in tegenspraak zonder nadere inhoudelijke motivering. Het beeld van Christiaan Huygens in de nieuwe situatie Illustraties uit het Concept Ambitiedocument

Bomenlijst van Zuidplas

Bomenlijst van Zuidplas 1 Moerkapelle Begraafplaats Moerhage - Carpinus betulus Ruwe berk Boom in verharding 1960 12-15 m. 2 Moerkapelle Begraafplaats Moerhage - Carpinus betulus Berk Boom in verharding 1960 15-18 m. 3 Moerkapelle

Nadere informatie

DE KOEKAMP, SCHAKEL TUSSEN STAD EN BOS

DE KOEKAMP, SCHAKEL TUSSEN STAD EN BOS DE KOEKAMP, SCHAKEL TUSSEN STAD EN BOS Onder het motto een nieuwe urban vibe presenteerde Den Haag in 2015 plannen voor een nieuwe aanpak van de buitenruimte. Waren tot dan toe schoon, heel en veilig de

Nadere informatie

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen Boomnummer 169 Adres Eerste compagnonsweg 1 Bontebok Eigenaar/beheerder Particulier Coördinaten Noorderbreedte 52º57'48.73'' Oosterlengte 6º01'27.45'' Amerikaanse eik (Quercus rubra) Afmetingen Omtrek

Nadere informatie

Nummer Elementnummer Objectnummer Wijknaam Soort Nederlandse naam Plantjaar Diameter [cm] Cat. Boomhoogte Eigenaar Status Opmerkingen BM

Nummer Elementnummer Objectnummer Wijknaam Soort Nederlandse naam Plantjaar Diameter [cm] Cat. Boomhoogte Eigenaar Status Opmerkingen BM Nummer Elementnummer Objectnummer Wijknaam Soort Nederlandse naam Plantjaar Diameter [cm] Cat. Boomhoogte Eigenaar Status Opmerkingen BM00470 40 149 Wergea & Warten e.o. Fraxinus excelsior "Pendula" Treures

Nadere informatie

Waardevol 1996 part 'Drummondii' Asterstraat 35 Noorse esdoorn Acer platanoides. Waardevol 1996 part 'Drummondii'

Waardevol 1996 part 'Drummondii' Asterstraat 35 Noorse esdoorn Acer platanoides. Waardevol 1996 part 'Drummondii' 1 Neptunusstraat 8 zomereik Quercus robur Waardevol 1996 part 20 2 Neptunusstraat 8 zomereik Quercus robur Waardevol 1996 part 20 3 Neptunusstraat 8 zomereik Quercus robur Waardevol 1996 part 4 Siriusstraat

Nadere informatie

Lijst waardevolle bomen Gemeente Waterland uitdraai 26 juni 2007

Lijst waardevolle bomen Gemeente Waterland uitdraai 26 juni 2007 BROEK IN WATERLAND Boom Eigenaar Standplaats Adres Boomsoort Plantjaar Diam. Weigeringsgronden Opmerkingen 29-0001 particulier voortuin Eilandweg 23 witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum) 1940 80

Nadere informatie

beplantingsplan RIJKSWEG 11, HAAREN 29 januari 2018

beplantingsplan RIJKSWEG 11, HAAREN 29 januari 2018 beplantingsplan RIJKSWEG 11, HAAREN 29 januari 2018 beplantingsplan RIJKSWEG 11, HAAREN 29 januari 2018 opdrachtgever BTL contactpersoon T. de Bont documentstatus definitief documentversie 2 datum 29

Nadere informatie

Rayon Buurt Object Element Locatie Soort Omschrijving Nederlandse naam Indeling Eigendom Sectie Perceelnr. Plantjaar

Rayon Buurt Object Element Locatie Soort Omschrijving Nederlandse naam Indeling Eigendom Sectie Perceelnr. Plantjaar Rayon Buurt Object Element Locatie Soort Omschrijving Nederlandse naam Indeling Eigendom Sectie Perceelnr. Plantjaar 1 100 326 5 Stadswal Oosterplantsoen Pterocarya fraxinifolia Gewone vleugelnoot Monumentaal

Nadere informatie

Naast woning ,00. soorteigen habitus (evt. opgekroond) van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg en aansluitend op hoofd/wijkstructuur

Naast woning ,00. soorteigen habitus (evt. opgekroond) van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg en aansluitend op hoofd/wijkstructuur Dorpsstraat Huisnummer: 107 Naast woning Groene beuk Fagus sylvatica 29.204,00 Stam diameter in cm: > 100 Schaarste van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg en aansluitend op hoofd/wijkstructuur

Nadere informatie

Bijlage IV: Lijst kapvergunningplichtige houtopstanden

Bijlage IV: Lijst kapvergunningplichtige houtopstanden Bijlage IV: Lijst kapvergunningplichtige houtopstanden A: Houtopstanden op gronden die in de vigerende bestemmingsplannen de bestemming Duinen, Natuurgebied, Landschappelijk waardevolle houtopstand en

Nadere informatie

Landscahppelijk inpassingsplan woonboerderij fam. Timmermans. Joep Gordijn ontwerp & aanleg

Landscahppelijk inpassingsplan woonboerderij fam. Timmermans. Joep Gordijn ontwerp & aanleg Landscahppelijk inpassingsplan woonboerderij fam. Timmermans Joep Gordijn ontwerp & aanleg Colofon Opdrachtgever: Fam. Timmermans Donte 8 5491 RK Sint-Oedenrode Opdrachtnemer: Joep Gordijn ontwerp & aanleg

Nadere informatie

De cultuurhistorische waarde van de bomen en heesters, en toekomstmogelijkheden van de Scheveningseweg.

De cultuurhistorische waarde van de bomen en heesters, en toekomstmogelijkheden van de Scheveningseweg. De cultuurhistorische waarde van de bomen en heesters, en toekomstmogelijkheden van de Scheveningseweg. Algemeen De Scheveningseweg is een cultuurhistorisch opmerkelijk fenomeen uit de Gouden eeuw. Het

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Concept Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, april 009 Boosten, M., Jansen, P.

Nadere informatie

ª ª Æ ø ±ª Æø. Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3. Beplantingsadvies

ª ª Æ ø ±ª Æø. Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3. Beplantingsadvies ª ª Æ ø ±ª Æø Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3 Beplantingsadvies Beplantingsadvies landschappelijke inpassing silo, loods en woning t.b.v. nieuwbouw Landschapsbeheer Drenthe 1 Landschapsbeheer Drenthe maakt

Nadere informatie

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen Boomnummer 169 Adres Eerste compagnonsweg 1 Bontebok Coördinaten Noorderbreedte 52º57'48.73'' Oosterlengte 6º01'27.45'' Amerikaanse eik (Quercus rubra) Afmetingen Omtrek 220 Hoogte 19 Plantjaar (geschat)

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief Madurodam

Ontwikkelingsperspectief Madurodam Inhoud presentatie Juli 2016 Ontwikkelingsperspectief Madurodam Programma voor de toekomst De gedachte aan het begin Tussenstappen Variant 30 mei Nieuwe terreingrens MD Toegevoegd oppervlak: 2,2 ha Resterend

Nadere informatie

Een boom is een bijzondere boom, wanneer hij voldoet aan de volgende criteria.

Een boom is een bijzondere boom, wanneer hij voldoet aan de volgende criteria. Lijst Bijzondere bomen Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude April 2016 1 Criteria bijzondere bomen Een boom is een bijzondere boom, wanneer hij voldoet aan de volgende criteria. A. Algemene criteria:

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST INLEIDING Bomen in de gemeente Voerendaal vervullen een belangrijke rol. Ze verfraaien de buitenruimte, brengen natuur in de

Nadere informatie

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INHOUD kenschets geschiedenis veranderingen ambities visie in varianten uitwerking geschiedenis KENSCHETS Forse, gegraven waterpartijen KENSCHETS Berg van Dudok KENSCHETS

Nadere informatie

Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert. in de wijk Seghwaert-Noordhove binnen de gemeente Zoetermeer

Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert. in de wijk Seghwaert-Noordhove binnen de gemeente Zoetermeer Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert in de wijk Controleur: Ruud Dingerdis, Gecontroleerd op 07-08-2014 European Treeworker Hoek Hoveniers Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert in de wijk

Nadere informatie

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 opdrachtgever De Maaihoeve B.V. contactpersoon A.G.J.T. van Veluw documentstatus definitief documentversie 3 datum 10-02-2016 projectnummer

Nadere informatie

Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom EMMEN

Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom EMMEN Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom C EMMEN Waardevolle bomen in: Emmen Solitairen Poppenallee 13 Kastanjes (4) Poppenallee 32 Linde (1), Knotlinden (3) Singel:

Nadere informatie

Waardevolle bomen gemeente Winsum

Waardevolle bomen gemeente Winsum volle bomen gemeente Winsum nummer 1 Plantperiode 2004 Kleinestraat bij 8 Adorp Hollandse linde Tilia europaea Herdenkingsboom, geplant n.a.v. geboorte prinses Amalia in 2003. nummer 2 Torenweg 4 Adorp

Nadere informatie

GEMEENTE HAARLEM MONUMENTALE BOMEN 2009

GEMEENTE HAARLEM MONUMENTALE BOMEN 2009 GEMEENTE HAARLEM MONUMENTALE BOMEN 2009 Wijkraad Straat Boomnummer Wetenschappelijk naam Nederlands naam Lftd Monumentaal Gedenkboom Stamdiameter(cm) Omschrijving Burgwal Spaarne 47737 Tilia vulgaris Pallida

Nadere informatie

GEBIEDSPROGRAMMA

GEBIEDSPROGRAMMA GEBIEDSPROGRAMMA 2016-2019 STADSDEEL SCHEVENINGEN Van Stolkpark Concept met voorstellen van de Wijkvereniging Van Stolkpark Inleiding Elk gebied een eigen aanpak Dit jaar werken Scheveningen en de andere

Nadere informatie

MONUMENTALE BOMEN Capelle-West Stamomvang Standplaats Boom Omschrijving in cm Reden Overig

MONUMENTALE BOMEN Capelle-West Stamomvang Standplaats Boom Omschrijving in cm Reden Overig MONUMENTALE BOMEN Capelle-West Nijverheidstraat 204 Platanus acerifolia plataan 359 boom is beeldbepalend Nijverheidstraat 204 Aesculus hippocastanum witte paardenkastanje 314 boom is beeldbepalend boom

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE BRUG DE STUW INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 MOGELIJKE OPLOSSINGEN GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE ROPTIE...7 Locatie Kostenraming Planning 4 FINANCIERING...8 2 1 INLEIDING

Nadere informatie

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015

groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 groenbeheerplan GIERSBERGEN 2A, DRUNEN definitief 17 september 2015 opdrachtgever De Maaihoeve B.V. contactpersoon A.G.J.T. van Veluw

Nadere informatie

Beeldbepalende bomen in de gemeente Stede Broec, versie september 2010

Beeldbepalende bomen in de gemeente Stede Broec, versie september 2010 Beeldbepalende bomen in de gemeente Stede Broec, versie september 2010 Nr. Locatie / adres Oriëntatie Boomsoort (Latijns) Nederlandse naam 1 Acacialaan 5 1613 VC Grootebroek voortuin Robinia pseudoacacia

Nadere informatie

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange

PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN EMMEN In samenwerking met: Urban Xchange PARK EMMEN BIRD-EYE VIEW: ZICHT VANUIT HET ZUIDOOSTEN RICHTING HET PARK EMMEN Uniek erfgoed Zo bijzonder als het Noorder Dierenpark was, zo bijzonder is ook haar ruimtelijke erfenis. Misschien nog wel

Nadere informatie

Rapportage inventarisatie en VTA-controle bomen Prins Mauritskazerne in Ede

Rapportage inventarisatie en VTA-controle bomen Prins Mauritskazerne in Ede Rapportage inventarisatie en VTA-controle bomen Prins Mauritskazerne in Ede Opdrachtgever: Gemeente Ede Auteur: B.E. (Bernard) Flier Organisatie: Tree-O-Logic Datum: 14 juni 2012 Versienummer: 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Frij hof Nijmegen. Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin

Frij hof Nijmegen. Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin Frij hof Nijmegen Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin Frij hof Integraal ontwerp leidt tot idyllische woonbuurt met stadstuin Waar ooit middelmatige architectuur uit de wederopbouwperiode

Nadere informatie

DEEL 3: PROGRAMMA VAN MAATREGELEN

DEEL 3: PROGRAMMA VAN MAATREGELEN Gent UZ Parking De Pintelaan 43 DEEL 3: PROGRAMMA VAN MAATREGELEN 1. Gemotiveerd advies voor het al dan niet moeten nemen van maatregelen Op basis van de resultaten van het bureauonderzoek kan een advies

Nadere informatie

Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom HOONHORST

Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom HOONHORST Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom C HOONHORST Waardevolle bomen in: Hoonhorst Solitairen: Dammans-Es 12 Eik De Horst 10 Eik Kerkstraat 5 Knotlinde (2) Kerkstraat

Nadere informatie

Varianten voor de ontsluiting van uitvaartfacilteit in Dukenburg. Inleiding

Varianten voor de ontsluiting van uitvaartfacilteit in Dukenburg. Inleiding Varianten voor de ontsluiting van uitvaartfacilteit in Dukenburg Inleiding Tijdens de informatieavond van dit bestemmingsplan zijn vragen gesteld over de voorgestelde ontsluiting aan de Staddijk. Het was

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Martijn Boosten & Patrick Jansen

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Martijn Boosten & Patrick Jansen De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, mei 009 Boosten, M., Jansen, P. De historische

Nadere informatie

Betreft: Reactie AVN op het concept raadsvoorstel Internationaal Park en Ambitiedocument

Betreft: Reactie AVN op het concept raadsvoorstel Internationaal Park en Ambitiedocument College van Burgemeester en Wethouders per e-mail naar: info-internationalezone@denhaag.nl. Den Haag, 14 januari 2016 Betreft: Reactie AVN op het concept raadsvoorstel Internationaal Park en Ambitiedocument

Nadere informatie

Waardestelling groen aan de Binnenweg 31 te Twello werknummer: 11T16 datum: opdrachtgever: Eljans Vastgoed BV Twello 1.

Waardestelling groen aan de Binnenweg 31 te Twello werknummer: 11T16 datum: opdrachtgever: Eljans Vastgoed BV Twello 1. project: Waardestelling groen aan de Binnenweg 31 te Twello werknummer: 11T16 datum: 21-12--2011 opdrachtgever: Eljans Vastgoed BV Twello 1. INLEIDING Eljans Vastgoed B.V. te Twello is voornemens op de

Nadere informatie

Particuliere Bijzondere Bomen in Rheden

Particuliere Bijzondere Bomen in Rheden Particuliere Bijzondere Bomen in Rheden ADRES NR. BOOMSOORT (LATIJN) BOOMSOORT (NED) AANTAL BOMEN CRITERIUM A348 langs de Ijssel Populus populier 20 4 landschappelijke waarde Apollostraat 3 Betula berk

Nadere informatie

METRO Er zijn nu vijf entrees naar de metro. Deze zijn prominent aanwezig en domineren het beeld van het Eendrachtplein in negatieve zin.

METRO Er zijn nu vijf entrees naar de metro. Deze zijn prominent aanwezig en domineren het beeld van het Eendrachtplein in negatieve zin. PROBLEMEN INLEIDING Het Eendrachtsplein in Rotterdam heeft alles wat een goed plein nodig heeft om het te maken tot een goed plein, een plein waar het aangenaam toeven is. GEEN VERBLIJFSRUIMTE Door een

Nadere informatie

Beeldbepalende bomen in de gemeente Stede Broec, versie september 2010

Beeldbepalende bomen in de gemeente Stede Broec, versie september 2010 Beeldbepalende bomen in de gemeente Stede Broec, versie september 2010 Nr. Locatie / adres Oriëntatie Boomsoort (Latijns) Nederlandse naam 1 Acacialaan 5 1613 VC Grootebroek voortuin Robinia pseudoacacia

Nadere informatie

Beknopte toelichting op het voorlopig ontwerp nieuwbouw recreatiewoningen op Landal Miggelenberg - mei 2013

Beknopte toelichting op het voorlopig ontwerp nieuwbouw recreatiewoningen op Landal Miggelenberg - mei 2013 Beknopte toelichting op het voorlopig ontwerp nieuwbouw recreatiewoningen op Landal Miggelenberg - mei 2013 Inleiding Het vakantiepark Miggelenberg is gelegen op de Veluwe. Het ligt in een bebost gebied

Nadere informatie

Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam

Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Amsterdam Nieuw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Groene parels Horst

Inhoudsopgave Groene parels Horst Inhoudsopgave Groene parels Horst Gebied Noord-Oost Kasteelse bossen 1-3 Kasteelruïne 4 Venrayseweg 93 5 Kabroeksebeek nabij Wittebrugweg 6 Kapelletje aan de Risselt 7 Gastendonkstraat 8 van Merwijckstraat/A

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief Madurodam 2030 een toekomstbestendig Haags icoon. januari 2017

Ontwikkelingsperspectief Madurodam 2030 een toekomstbestendig Haags icoon. januari 2017 Ontwikkelingsperspectief Madurodam 2030 een toekomstbestendig Haags icoon januari 2017 De toekomst van Madurodam Madurodam is sinds 1952 een maatschappelijke onderneming in het hart van de Nederlandse

Nadere informatie

Advies landschappelijke inpassing nieuwbouw bedrijfsloods en bedrijfswoning aan de Siepelveenwijk te Nieuw-Weerdinge

Advies landschappelijke inpassing nieuwbouw bedrijfsloods en bedrijfswoning aan de Siepelveenwijk te Nieuw-Weerdinge Advies landschappelijke inpassing nieuwbouw bedrijfsloods en bedrijfswoning aan de Siepelveenwijk te Nieuw-Weerdinge Landschapsbeheer Drenthe Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband

Nadere informatie

05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417).

05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417). 05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417). Aanleiding Stichting Goois Natuurreservaat, Rijkswaterstaat en de gemeente Hilversum zijn voornemens de Utrechtse

Nadere informatie

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond Beheerplan Plantsoen 2005-2020 Deel 1 Achtergrond Colofon: Gemeente Leiden Dienst Milieu en Beheer Tekst, foto s en tekeningen: M. Gaemers, C.Snoep, K. Jansen In samenwerking met N. van Beest, K. Bosma,

Nadere informatie

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Beplantingsplan 2 Te behouden beplanting Kootwijkerdijk 12 te behouden zomereiken te behouden gewone esdoorn te

Nadere informatie

In de Eykmanlaan Visie zijn t.a.v. de openbare ruimte de volgende uitgangspunten relevant:

In de Eykmanlaan Visie zijn t.a.v. de openbare ruimte de volgende uitgangspunten relevant: Afgelopen dinsdag heb ik in de RIA een zeer korte powerpoint presenta7e gegeven waarin nu vooral met beelden wordt getoond welke consequen7es de omvang van de uitbreiding van De Gaard voor de kwaliteit

Nadere informatie

Tweede Klankbordgroep Wagenaarkade, Utrecht 13 oktober 2016

Tweede Klankbordgroep Wagenaarkade, Utrecht 13 oktober 2016 Tweede Klankbordgroep Wagenaarkade, Utrecht 13 oktober 2016 1e Werkgroep: Terugblik en vervolg 2e Werkgroep: Thema s 1. Spelen en sport 2. Verkeer en parkeren 3. Groen 4. Verblijf 5. Honden 6. Bruggetje

Nadere informatie

Presentatie park bijdorp 19 september 2016

Presentatie park bijdorp 19 september 2016 Presentatie park bijdorp 19 september 2016 presentatie ontwerp park bijdorp Opening - Bobby Scheepe Stand van zaken - Harm Niersman Ontwerp - Annemiek Bongers Uitwerking ontwerp - Daniel Mol Planning en

Nadere informatie

Lijst Waardevolle Bomen Sint-Michielsgestel (Bomenlijst)

Lijst Waardevolle Bomen Sint-Michielsgestel (Bomenlijst) Lijst Waardevolle Bomen Sint-Michielsgestel (Bomenlijst) Sleutel Straatnaam Kern Sortiment 1000 Schijndelsedijk (G) Gemonde Quercus robur 1001 Schijndelsedijk (G) Gemonde Quercus robur 1002 Schijndelsedijk

Nadere informatie

Foto-expositie: Lievelingsplekken in een wijk die geen probleemwijk is

Foto-expositie: Lievelingsplekken in een wijk die geen probleemwijk is Foto-expositie: Lievelingsplekken in een wijk die geen probleemwijk is Kaalslag en de boomhut Deze foto laat veel zien. Ten eerste de wil van bewoners om met elk stukje materiaal dat ze kunnen vinden een

Nadere informatie

Landschappelijk Inpassingsplan

Landschappelijk Inpassingsplan Landschappelijk Inpassingsplan Minister Cremerstraat 5 Zeijen Project: Landschappelijke Inpassing Minister Cremerstraat 5 Zeijen Gemeente: Tynaarlo Contactinformatie: Borgo Tuin- en Landschapsarchitectuur

Nadere informatie

Wandelroute Rood 2,5 kilometer

Wandelroute Rood 2,5 kilometer Wandelroute Rood 2,5 kilometer Paviljoen Route 2,5 km Start- en eindpunt wandelroutes 2,5 en 5 km Welkom in de spannende Maasduinen. De Maasduinen zijn gelegen in een lange gordel van rivierstuifduinen

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor het projectbesluit Op 15 januari 2010 is er een

Nadere informatie

Lijst met monumentale en waardevolle bomen

Lijst met monumentale en waardevolle bomen Zoek regelingen op overheid.nl Haren Lijst met monumentale en waardevolle bomen Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Organisatie Organisatietype Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld

Nadere informatie

Beplantingsplan vleeskuikenhouderij Struiken 3a Maasbree Drissen CV

Beplantingsplan vleeskuikenhouderij Struiken 3a Maasbree Drissen CV Beplantingsplan vleeskuikenhouderij Struiken 3a Maasbree Drissen CV 1 april 2015 Beplantingsplan Vleeskuikenhouderij Drissen CV Adres: Struiken 3a Initiatiefnemer: Drissen CV Datum: 1 april 2015 Opgesteld

Nadere informatie

Stadspark. Een stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D. November Marjolein Kolstein.

Stadspark. Een stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D. November Marjolein Kolstein. Stadspark Een stadspanelonderzoek Marjolein Kolstein November 2018 www.oisgroningen.nl Inhoud Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding van het onderzoek 4 1.2 Doel van het onderzoek 4 1.3 Opzet van

Nadere informatie

Lijst met beeldbepalende bomen

Lijst met beeldbepalende bomen Lijst met beeldbepende bomen Beb. Eige Straat: Boomsoort Latijn: Boomsoort Nederl.: Plant Dia-, Aant Beeldb Waarde voor omgeving nr: nr: nr: nr: wijze: (cm): (m): ex.: epen d: n p spijkerweg 5 1 1 002

Nadere informatie

Projectteam Groen. Advies. Van Haeringenplantsoen. Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie. IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H.

Projectteam Groen. Advies. Van Haeringenplantsoen. Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie. IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H. Projectteam Groen Advies Van Haeringenplantsoen Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H. van Atten 1 Colofon Titel Opdrachtgever Van Haeringenplantsoen inventarisatie

Nadere informatie

Kwalificatie plangebied als secundair leefgebied

Kwalificatie plangebied als secundair leefgebied Ecologische onderbouwing ten behoeve van beroep GNMF op beslissing Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op bezwaarschrift tegen verlening ontheffing Flora- en faunawet voor realisatie van het project

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Landschapsbeheer Drenthe Nijend 18a, 9465 TR, Anderen Inhoudsopgave Inventarisatiegebied Emmer-Erfscheidenveen... 3 Overzicht alle waarnemingen... 3 Type elementen...

Nadere informatie

SCHETSONTWERP NIEUWE UITLEG BAKEL

SCHETSONTWERP NIEUWE UITLEG BAKEL SCHETSONTWERP NIEUWE UITLEG BAKEL INFORMATIEAVOND 11 DECEMBER 2018 ANNEMIEK LASTERIE VERHOEVEN DE RUIJTER Herinrichting Nieuwe Uitleg opbouw presentatie 1. Gebiedskarakteristieken Historische context Huidige

Nadere informatie

Beschermwaardige houtopstanden Annerveenschekanaal 7-dec-09

Beschermwaardige houtopstanden Annerveenschekanaal 7-dec-09 Beschermwaardige houtopstanden Annerveenschekanaal 7-dec-09 Straatnaam Huisnummer Plaats Eigendomssituatie Nederlandse naam Latijnse naam Lijst Eppinge 5 Annerveenschekanaal particulier Paardekastanje

Nadere informatie

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen 4.3 km wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Zonnepark HVS Goes ENECO Landschappelijke inpassing identificatie Planstatus projectnummer: datum: status: 040550.20160211.00 08-12- 2016 definitief opdrachtleider: Ir J.J. van den Berg auteur: Ir. J.J.

Nadere informatie

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 1. Aanleiding De gemeenteraad van Heerenveen heeft op 30 november 2015 ingestemd met de vestiging van een azc voor 600 toekomstige bewoners

Nadere informatie

Landgoed Vosseveld Stedenbouwkundig schetsontwerp

Landgoed Vosseveld Stedenbouwkundig schetsontwerp Het andgoed Vosseveld is gelegen aan de irkstraat te Soest. Het landgoed van zo n twee hectare herbergt een woonfunctie voor psychiatrische patiënten, de prof ritz Reddlschool, een dienstwoning en een

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

SAMENVATTING SAMENVATTING

SAMENVATTING SAMENVATTING SAMENVATTING Hoe waardeert en beleeft de Nederlandse bevolking de ruimtelijke kwaliteit van haar leefomgeving? Deze nulmeting van de Belevingswaardenmonitor Nota Ruimte beschrijft hoe aantrekkelijk Nederlanders

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025

dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025 dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025 Deze visie geeft richting aan het beheer van de wegbeplantingen voor de komende 10 jaar. Er is geen (uitvoerings)geld

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk 318407.ehv.341.N001 3 februari 2012 RVS

Referentienummer Datum Kenmerk 318407.ehv.341.N001 3 februari 2012 RVS Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 318407.ehv.341.N001 3 februari 2012 RVS Betreft Actualisatie natuurcompensatieplan Waalre-Noord Fase 1 1 Algemeen De gemeente Waalre is voornemens woningbouw te realiseren

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschapsbeheer Drenthe Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale organisa

Nadere informatie

LIJST PARTICULIERE MONUMENTALE BOMEN januari 2017

LIJST PARTICULIERE MONUMENTALE BOMEN januari 2017 P 28163 Burg. Martensingel nr. 72 Acer palmatum Japanse esdoorn monumentale status handhaven voldoet aan criteria P 30534 Westhaven 18 Acer pseudoplatanus Esdoorn monumentale status toegekend voldoet aan

Nadere informatie

IHOUDSTAFEL. Voorschriften BPA Rode Kruislaan. Stad Antwerpen

IHOUDSTAFEL. Voorschriften BPA Rode Kruislaan. Stad Antwerpen IHOUDSTAFEL IHOUDSTAFEL... 1 ALGEMEENHEDEN...1 ARTIKEL 1 ALGEMENE BEPALINGEN... 1 ARTIKEL 2 - GEBRUIK VAN MATERIALEN... 1 BESTEMMINGSVOORSCHRIFTEN... 2 ARTIKEL 3 - ZONE VOOR OPENBARE WEGENIS... 2 ARTIKEL

Nadere informatie

Ecologie en landschap

Ecologie en landschap Ecologie en landschap Knippen, snijden, steken en onderhoud Medewerker buitenruimte Vakbekwaam hovenier Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Manager natuur en recreatie Chantal ter Steege 2014-2015 Periode

Nadere informatie

Internationaal Park: verbinden of verliezen

Internationaal Park: verbinden of verliezen 0 bron: beheersverordening Van Stolkpark/Scheveningse Bosjes vastgesteld 25 april 2013 1 INHOUD INLEIDING 3 BEHEERSVERORDENINGEN 4-6 RIJKS BESCHERMD STADSGEZICHT 7-9 MONUMENTENWET 10-11 ECONOMISCHE POSITIE

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017. Beheer in balans

Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017. Beheer in balans Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017 Beheer in balans Opsteller : DSB/R&W Concept : versie 6 januari 2015 1 Inhoudsopgave Samenvatting 1. Inleiding 2. Terugblik MJPK-1 3. Programma 4. Financiering

Nadere informatie

Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom NIEUWLEUSEN

Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom NIEUWLEUSEN Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom NIEUWLEUSEN Inleiding: Aanleiding: De Gemeente Dalfsen is een boomrijke gemeente. Niet alleen gemeentelijk bomen maar ook particuliere

Nadere informatie

Betreft: Alternatief Heerbaanfietsroute voor Trambaanfietsroute Maastricht - Aachen.

Betreft: Alternatief Heerbaanfietsroute voor Trambaanfietsroute Maastricht - Aachen. NatuurlijkGeuldal Stichting Natuurlijk Geuldal, voor behoud en verbetering van natuur, landschap en leefomgeving in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg Keutenberg 5, 6305 PP Schin op Geul, tel: 0434592007,

Nadere informatie

STEDENBAAN Station Moerwijk

STEDENBAAN Station Moerwijk STEDENBAAN Station Moerwijk 400 meter 800 meter Bron: Gemeente Den Haag / 2005 Dauvellier Planadvies in opdracht van de Zuid-Hollandse Milieufederatie. Den Haag / januari 2006 Ideeschetsen voor verbetering

Nadere informatie

*URWH %XLWHQGLMN +RIJHHVW

*URWH %XLWHQGLMN +RIJHHVW Velserbroek VOORWOORD De invulling van een nieuwe woonwijk is een bijzonder moeilijke exercitie. De finale invulling van Velserbroek vereist kennis en inzicht. Water, groen, dieren, woningen, infrastructuur,

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Karreveld Karreveld 10, Roggel - PNR 6089NC /031213

Landschappelijke inpassing Karreveld Karreveld 10, Roggel - PNR 6089NC /031213 INLEIDING Het plangebied is gelegen in een jong ontginningslandschap ten noordwesten van de kern Roggel. plangebied plangebied in het veld BEPLANTINGSPLAN 051113-1:1250 H1 Beukenhagen B1 Platanen S1 infiltratie

Nadere informatie

RUST, RUIMTE EN NATUUR

RUST, RUIMTE EN NATUUR BEGRAAFPLAATSEN De gemeentelijke begraafplaatsen in Utrechtse Heuvelrug zijn een oase van rust, ruimte en natuur. De bomen, de vogels die u hoort en de rust om u heen zorgen voor een mooie en stemmige

Nadere informatie

Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde

Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde 22 december 2011 Zoon buro voor ecologie Colofon Project: Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde Opdrachtgever: mro Uitvoerder Zoon

Nadere informatie

Ruimtelijk Landschappelijke Beoordeling van een Stedenbouwkundig Ontwerp

Ruimtelijk Landschappelijke Beoordeling van een Stedenbouwkundig Ontwerp De Zeeuwse Lagune Ruimtelijk Landschappelijke Beoordeling van een Stedenbouwkundig Ontwerp Cor Geluk 20 februari 2018 Aanleiding: Op verzoek van de gemeente Noord Beveland is door Juurlink+Geluk een ruimtelijk

Nadere informatie

Adviesraad Monumentale Bomen. Jaarverslag over 2016

Adviesraad Monumentale Bomen. Jaarverslag over 2016 Adviesraad Monumentale Bomen Jaarverslag over 2016 Algemeen De Adviesraad Monumentale Bomen (hierna de Adviesraad) is officieel ingesteld bij het vaststellen van de Bomenverordening 1995 door de gemeenteraad

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Verslag infovergadering 17 mei 2017 heraanleg voetpaden en groen Jef Buyckxstraat

Verslag infovergadering 17 mei 2017 heraanleg voetpaden en groen Jef Buyckxstraat Verslag infovergadering 17 mei 2017 heraanleg voetpaden en groen Jef Buyckxstraat Aanwezig: 41 buurtbewoners Schepen Stad Turnhout: Luc Debondt Wegen, Groen en Mobiliteit Stad Turnhout: Steven Mateusen,

Nadere informatie

Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem. terreinindeling voormalige marechaussee kazerne aan de Thomas a kempislaan 102 te Arnhem

Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem. terreinindeling voormalige marechaussee kazerne aan de Thomas a kempislaan 102 te Arnhem Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem Dit document verbindt de terreinindeling van de voormalige Marechaussee Kazerne aan de Thomas a Kempislaan met gemeentelijke kaders die er zijn voor deze Kazerne.

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom HOONHORST

Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom HOONHORST Monumentale en waardevolle niet -gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom C HOONHORST Waardevolle bomen in: Hoonhorst Solitairen: Dammans-Es 12 Eik De Horst 10 Eik Kerkstraat 5 Knotlinde (2) Kerkstraat

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie