Shaych Abdel-Ghaffaar Hassaan Rahmanie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Shaych Abdel-Ghaffaar Hassaan Rahmanie"

Transcriptie

1 Het verzamelen van hadieth Shaych Abdel-Ghaffaar Hassaan Rahmanie ~ rahiemahoellaah ~ Vertaald vanuit het Engels door Aboe Roemaysae

2 Introductie: Dit boek is oorspronkelijk geschreven in het Oerdoe getiteld Itikhaab e hadieth door Shaych Rahmanie - rahiemahoellaah -. De broeders van theclearpath.com hebben dit in het Engels vertaald. Wij wilden dit publiceren aangezien deze Shaych een van de leraren is van vele Oellamaa welke zeer bekend zijn geworden in deze tijd. Daarnaast is het boekje zeer nuttig en staan er zeer veel profijtvolle zaken in welke bewijzen dat het verzamelen van de soennah, het bestuderen ervan en het memoriseren hiervan iets is wat altijd al gedaan is door de oemmah van Mohammed salallaahoe alayhie wa sallam. En niet iets wat eeuwen later gebeurde zoals dwalende sekten en jaloerse oriëntalisten valselijk beweren! Door dit te vertalen maken wij deze Shaych - rahiemahoellaah - bekend bij de lezers en kunnen wij de lezers, na onszelf, profijt geven van dit geweldige artikel. Wij hebben zelf ook een aantal voetnoten toegevoegd welke wij zullen aangeven onder het kopje SN. De voetnoten van de oorspronkelijke vertalers zullen wij aangeven onder het kopje: Vertaler. De voetnoten waar niets bij staat zijn van de Shaych - rahiemahoellaah. Moge Allaah ons, de schrijver en de vertalers op de Dag des Oordeels profijt geven van dit artikel en ons laten behoren tot Ahl al Hadieth, amien.

3 Biografie Shaych Abdoel Ghaffaar Hassaan Rahmanie Zijn geboorte: Zijn naam is Abdoel Ghaffaar Hassan de zoon van Shaych Haafidh Abdoes Sattaar Hassaan. Hij werd geboren op 1331 Hidjrie wat correspondeert met 1913 NC in Amrpoor, een wijk van Moezzaffarnagar. Zijn familie: Hij is afkomstig uit een familie die strikt op de Qoraan en Soennah waren en zijn vader, grootvader en andere familieleden waren grote Geleerden uit hun tijd. Sommigen van hen waren studenten van de grote Hadieth leraar Shaych al Qoel fiel Qoel Mian Nazier Moehaddith ad Dehlaawie. Zijn studie: De Shaych completeerde Dars Nidhamie van Daar oel Hadieth Rahmaania in Dehli in Hij ging toen naar de universiteiten van Loeknaaw en Poendjab en studeerde hier af, respectievelijk in 1935 en in Hij gaf les in verschillende instituten tijdens zijn leven. Hij doceerde hadieth, arabisch en zijn verlengde wetenschappen in Madrasah Rahmaania voor 7 jaar. Hij gaf vervolgens les op Madrasah Kawthaar al Oeloem en andere instituten rond Pakistan. Te weten in Lahore, Sialkot, Rawalpindi, Faysalabad, Sahiwal en Karachi tot In 1964 werd hij verzocht om les te geven op de Islamitische universiteit in Madienah Moenoewwarah waar hij 16 jaar lang les gaf. Hij gaf lezingen over hadieth, oeloem al hadieth en over Islamitische geloofsleer. Tijdens deze periode gaf de Shaych, - rahiemahoellaah -, ook lezingen op de faculteiten van Sharie ah, Oesoel ad Dien en Koeliyaat al hadieth. Tussen 1981 en 1985 doceerde hij het monumentale werk, Sahieh al Boechaarie, op de faculteit van Islamitische educatie naast andere islamitische wetenschappen. Zijn inspanningen in da waah: Voor 1985 werkte hij met Daar oel Iftaa Saoedie en vanuit dit werk reisde hij naar verschillende landen om de da waah te vestigen. Onder de landen waar hij naar toe ging zijn: Oeganda;

4 Kenia; Engeland; Bangladesh; India. Tijdens zijn verblijf in Kenia richtte hij een instituut op wat Saanawiyya heette. Hier begon hij de verschillende wetenschappen van de Islaam te onderwijzen. Na zijn terugkeer naar Saoedie Arabie werd hij naar Engeland gestuurd om in Londen te helpen met de da waah inspanningen daar. Hij richtte in Londen een ander instituut op genaamd: de Qoraan en Soennaah gemeenschap. Zijn leraren: Shaychoel Hadieth, Shaych Ahmadoellaah; Shaychoel Hadieth, Shaych Oebaydollaah Moebarkpoerie; Shaych Nadhier Ahmed A zamie; Shaychoel Hadieth, Shaych Mohammed Soertie ( leraar op Djami yya Rahmaania); En voor een korte periode studeerde hij bij de grote hadieth geleerde Abdoerahmaan Moebarkpoerie. 1 Zijn studenten: Shaych Abdoel Ghafoer Moeltanie (werkte op het kantoor van Da waah in KSA); Shaych Rabi bin Haadie al Madkhalie; Shaych Saliem al Hilaalie: Shaych Ihsaan Ilaahie Dhahier, Shaych Abdoerrahmaan Azhari Madanie uit Lahore; Shaych Abdollaah van Djaami ah Rashiedieyyah; Shaych Mas oed Alam; Shaych Abdoel Hakiem van Djaami Masdjid Ahloel Hadieth Rawalpindi; Shaych Mohammed Bashier Siyaalkotie, rector van Daar oel Ilm Islamabad; Shaych Mohammed Abdollaah, Daar al Qoraan Faisalabad; Shaych Haafidh Ahmadoellaah, Shaychoel Hadieth Djami yyah Salafiyyah Faisalabad; Zijn drie zoons Shoehayb, Soehayl en Raaghib Hassan welke afstudeerden van de universiteit in Medina. En vele anderen. 1 Hij is de auteur van Toehfat al Ahwadhie, uitleg van Soenan at Tirmidhie.

5 Zijn werken: De Shaych was een uitmuntende schrijver en zijn kennis van de taal is duidelijk te zien in zijn werken. De Shaych heeft tijdens zijn leven meerdere boeken geschreven en ook schreef hij een groot aantal artikelen voor de verschillende Ahloel Hadieth tijdschriften in India en Pakistan. Zijn antwoorden op verschillende vraagstukken, variërend van weerleggingen tot verduidelijkingen waren gevuld met kennis en stevig vasthouden aan de methodologie van de Salaf. Hij, - rahiemahoellaah -, heeft vele verhandelingen geschreven in weerlegging op de Qadiyaanies. 2 Hij schreef ook een boek getiteld Qasas al Qoraan voor de Saoudische regering welke naar Afrika gestuurd werd. Andere van zijn welbekende werken zijn: Een selectie van hadieth; 3 De status van vrouwen in de Islaam; De realiteit van doe aa; Overdrijving in de Religie; De grootsheid van hadieth. 4 De Shaych leefde aan het einde van zijn leven in Pakistan. Moge Allaah hem belonen voor zijn geweldige inspanningen voor de soennah en hem al Firdaws geven en alle moslims. Aamien. 2 SN: Deze dwalende sekte zijn volgelingen van Mirza Ghulaam Ahmed welke zichzelf als laatste Profeet uitriep. Deze dwalende sekte had vele onwetende volgelingen in het Indische subcontinent. 3 Dit is een samenstelling van ongeveer 400 ahadieth met korte uitleg. 4 Dit boek is een grote schat in het veld van hadieth, het geeft antwoorden op de misvattingen en de aanvallen van de mensen die hadieth verwerpen.

6 De tekst van het boek van de Shaych - rahiemahoellaah De bescherming en bewaring van ahaadieth gebeurde op drie manieren: 1. Dat de oemmaah handelde naar de ahaadieth; 2. Memorisatie en (op) schrijven (van de ahaadieth; 3. Het overleveren en leren van ahaadieth in studiekringen. Het gebruik van deze methodes van het verzamelen, compileren, classificeren, formeren en schrijven van ahaadieth door de tijd heen kan verdeeld worden in 4 perioden. Deze zijn:

7 ~ De 1 e periode ~ Dit tijdperk strekte zich uit vanaf het leven van de Boodschapper van Allaah, - salallaahoe alayhie wa sallam - tot de 1 e eeuw Hidjraa. 5 In deze periode werden ahaadieth verzameld door memorisatie, onderwijs en verzamelingen. De details hiervan zijn: Bekende memoriseerders van hadieth: A) De Sahabaa - radi Allaahoe anhoem 1. Aboe Hoerayra ( Abdoerahmaan) radi Allaahoe anhoe. Hij stierf in 59 6 hidjrie op de leeftijd van 78 jaar. Hij leverde 5374 ahaadieth over. Het aantal van zijn studenten bereikt 800 (in aantal). 2. Abdollaah Ibn Abbaas radi Allaahoe anhoe. Hij stierf in 68 hidjrie op de leeftijd van 71 jaar. Hij leverde 2660 ahaadieth over. 3. Aa ishaa as Siddiqaa radi Allaahoe anhaa. Zij stierf in 58 hidjrie op de leeftijd van 67 jaar. Zij leverde 2210 ahaadieth over. 4. Abdollaah Ibn Omar radi Allaahoe anhoe. Hij stierf in 73 hidjrie op de leeftijd van 84 jaar. Hij leverde 1630 ahaadieth over. 5. Djaabir Ibn Abdollaah radi Allaahoe anhoe. Hij stierf in 78 hidjrie op de leeftijd van 94 jaar. Hij leverde 1560 ahaadieth over. 6. Anas bin Maalik radi Allaahoe anhoe. Hij stierf in 93 hidjrie op de leeftijd van 103 jaar. Hij leverde 1286 ahaadieth over. 7. Aboe Sa ied al Khoedrie radi Allaahoe anhoe. Hij stierf in 74 hidjrie op de leeftijd van 84 jaar. Hij leverde 1170 ahaadieth over. Deze sahaaba waren van onder degenen die meer dan 1000 ahaadieth gememoriseerd hadden. En verder: 8. Abdollaah Ibn Amr Ibn al Aas radi Allaahoe anhoe. Gestorven op 63 hidjrie. 5 SN: U zult in dit artikel duidelijk zien hoeveel bewijzen er zijn dat de hadieth altijd hand in hand zijn gegaan met de Qoraan. Oriëntalisten en Koranieten proberen steeds de hadieth onbetrouwbaar te laten lijken om zo hun gif te injecteren. Maar vanaf de eerste tijden zijn Ahl al hadieth altijd in staat geweest om deze aanvallen af te slaan en keihard te pareren. 6 SN: Wij hebben minieme toevoegingen gedaan omdat de zinnen anders taalkundig niet zouden kloppen. De betekenis veranderd hiermee echter niet!

8 9. Alie Ibn Abie Taalib radi Allaahoe anhoe. Gestorven op 40 hidjrie en; 10. Omar ibn al Khattaab radi Allaahoe anhoe. Gestorven op 33 hidjrie. Zijn van onder die sahaaba die tussen de 500 en 1000 ahaadieth overleverden. Zo ook: 11. Aboe Bakr as Siddiq radi Allaahoe anhoe. Gestorven op 13 hidjrie. 12. Othmaan Ibn Affaan, Dhoe Noerain, radi Allaahoe anhoe. Gestorven op 36 hidjrie. 13. Oemm Salamaa radi Allaahoe anhaa. Gestorven op 59 hidjrie. 14. Aboe Moesa al Ash arie radi Allaahoe anhoe. Gestorven op 52 hidjrie. 15. Aboe Dharr al Ghifarie radi Allaahoe anhoe. Gestorven op 32 hidjrie. 16. Aboe Ayoeb al Ansaarie radi Allaahoe anhoe. Gestorven op 51 hidjrie. 17. Oebay ibn Ka b radi Allaahoe anhoe. Gestorven op 19 hidjrie en 18. Moe adh ibn Djabal radi Allaahoe anhoe. Gestorven op 81 hidjrie. Zij zijn onder die sahaaba die meer dan 100 maar minder dan 500 ahaadieth overgeleverd hebben. De Taabi ien (opvolgers): En we kunnen de Kibaar at Taabi ien (grote Tabi ien) niet vergeten die, na eindeloos streven, de schatten van de Soennah verzamelden zodat de Oemmah van Mohammed - salallaahoe alayhie wa sallam - hiermee voor eeuwig verrijkt zou worden. Van onder hen zijn: 1) Sa ied Ibn al Moessayyib. Hij werd geboren in het tweede jaar van de regeerperiode van Omar - radi Allaahoe anhoe - in Madienah en stierf in 105 hidjrie. Hij leerde ahaadieth en zijn kennis van Othmaan, Aa ieshah, Aboe Hoerayra en Zayd Ibn Thaabit - radi Allaahoe anhoe. 7 2) Oerwah ibn Zoebair. Hij werd gerekend onder de grote personen van kennis uit Medienah en hij was de neef van Aa ieshaa - radi Allaahoe anhaa. Hij leverde voornamelijk over van zijn tante. Hij had het genot om de student van Aboe Hoerayra - radi Allaahoe anhoe - en 7 SN: De Shaych rahiemahoellaah - laat hier zien dat de Soennah werd gememoriseerd door de Sahaaba en dat zij directe leerlingen hadden welke dit van hen leerden. Iedere oprechte onderzoeker zal zien dat deze ketting van leraar op student doorloopt generatie na generatie. Dan komen Koranieten en Oriëntalisten beweren dat pas 300 jaar na de dood van de Profeet vrede zij met hem de soennah opgeschreven werd. De geschiedenis verwerpt dit en zelf eerdere vijanden van de Islaam beweerden dit nooit eerder!

9 Zayd bin Thaabit - radi Allaahoe anhoe - te zijn. Saalih ibn Kiysaan en Imaam az- Zoehrie worden onder zijn studenten gerekend. Hij stierf in het jaar 94 hidjrie. 3) Saalim Ibn Abdollaah Ibn Omar. Hij was van de 7 bekende juristen van Medienah, hij leerde ahaadieth van zijn vader Abdollaah ibn Omar - radi Allaahoe anhoe - en andere metgezellen. Naafi, az- Zoehrie en andere bekende taabi ien zijn van zijn studenten. Hij stierf op 106 hidjrie. 4. Naafi. Hij was de dienaar van Abdollaah radi Allaahoe anhoe. 8 Hij was zijn speciale student en (hij was) de leraar van Imaam Maalik - rahiemahoellaah -. Maalik van Naafi van Abdollaah ibn Omar van de Boodschapper van Allaah - sallallaahoe alayhi wa sallam - staat bekend onder de geleerden van hadieth als de gouden ketting (van overleveraars). Naafi stierf op 117 hidjrie. De geschreven werken uit de 1 e periode. 1. Sahiefaa Saadiqa. Deze is toegeschreven aan Abdollaah ibn Amr al Aas (gestorven op 63 hidjrie op de leeftijd van 77). Hij had een grote voorliefde voor schrijven en het maken van aantekeningen en alles wat hij hoorde van de Profeet - sallallaahoe alayhi wa sallam - schreef hij op. Hij had persoonlijke toestemming van de Boodschapper van Allaah - sallallaahoe alayhi wa sallam. 9 Deze verzameling is samengesteld uit ongeveer 1000 ahaadieth. Het bleef veilig en behouden binnen zijn familie voor een lange tijd. Alles hiervan kan gevonden worden in de Moesnad van Imaam Ahmed - rahiemahoellaah Sahiefaa Sahiehaa. Dit wordt toegeschreven aan Hammaam ibn Moennabbih - rahiemahoellaah - (gestorven op 101 hidjrie). Hij was van de bekende studenten van Aboe Hoeraira - radi Allaahoe anhoe -, hij schreef alle ahaadieth van zijn leraar op. Kopieën van dit manuscript zijn beschikbaar in bibliotheken in Berlijn (Duitsland) en Damascus (Syrië). Imaam Ahmed Ibn Hanbal - rahiemahoellaah - heeft deze gehele Sahiefaa gecategoriseerd in zijn Moesnad onder Aboe Hoerayra - radi Allaahoe anhoe. 10 Deze verhandeling, na 8 SN: De Sahaabie Abdollaah Ibn Omar - radi Allaahoe anhoe. 9 Zie Moekhtasser Djaami Bayaan al Ilm wa Fadlihi van Ibn Abdill Barr p Zie voor verdere details Sahiefaa Hammaam van Dr. Hamiedoellaah en Moesnad Ahmed 2/

10 aanzienlijke inspanningen van Dr. Hamiedoellaah, is gedrukt en gedistribueerd van Hyderabad (Dekka). Het bevat 138 overleveringen. Deze Sahiefa is een gedeelte van de ahaadieth overgeleverd van Aboe Hoerayra, de meeste van zijn overleveringen zijn in Boechaarie en Moslim, de bewoordingen van de ahaadieth zijn extreem gelijkend en er zijn geen grote verschillen tussen hen. 3. Sahiefa Bashier Ibn Nahiek. Hij was de student van Aboe Hoerayra - radi Allaahoe anhoe. Hij schreef en verzamelde ook een verhandeling van ahaadieth welke hij voorlas aan Aboe Hoerayra radi Allaahoe anhoe voordat zij uit elkaar gingen en hij bevestigde het Moesnad van Aboe Hoerayra - radi Allaahoe anhoe. Deze werd geschreven tijdens het tijdperk van de metgezellen. De kopie was bij de vader van Omar Ibn Abdel Aziez - radi Allaahoe anhoe, Abdoel Aziez Ibn Marwaan, de gouverneur van Misr 12 die stierf in 86 hidjrie. Hij schreef naar Kathier Ibn Moerrah hem instruerend dat hij alle ahaadieth die hij hoorde van de metgezellen moest opschrijven en naar hem toe moest sturen. Samen met dit bevel, vertelde hij hem om de ahaadieth van Aboe Hoerayra niet op te sturen omdat hij deze al had. 13 En de Moesnad van Aboe Hoerayra - radi Allaahoe anhoe - is met de hand geschreven door Ibn Taymiyyah - rahiemahoellaah. Het is beschikbaar in een bibliotheek in Duitsland Sahiefaa Alie radi Allaahoe anhoe. We vinden terug in Imaam Boechaarie zijn controle dat deze verzameling flink groot was en dat het zaken van zakaat bevatte en van de daden die toegestaan waren of verboden in Medienah, de Khotbatoel-Haadjah al Wadaa 15 en Islamitische richtlijnen De afscheidstoespraak van de Boodschapper van Allaah sallallaahoe alayhi wa sallam. Tijdens de verovering van Mekkah vertelde de Boodschapper van Allaah - sallallaahoe alayhi wa sallam - Aboe Shah Yamanie - radi Allaahoe anhoe - om de laatste toespraak op te schrijven Djaami al Bayaan 1/72 en Tahdieb at Tahdieb van Ibn Hadjar 1/ SN: Misr: Het hedendaagse Egypte. 13 Sahiefaa Hammam p. 50 en Tabaqaat van Ibn Sa d 7/ Moeqaddimah Toehfat al Ahwadhie Sharh Djaami at Tirmidhie p SN: De afscheidstoespraak van de Profeet vrede zij met hem op Arafat tijdens de afscheids Hadj. 16 Sahieh al Boechaarie, Kitaab al I tisaam bil Kitaab wa Soennaah 1/451.

11 7. Sahiefaa Djaabir- radi Allaahoe anhoe. Zijn studenten Wahb Ibn Moenabbih gestorven op 110 hidjrie en Soelayman Ibn Qays Lashkarie verzamelden overleveringen van Djaabir - radi Allaahoe anhoe. Hierin schreven zij zaken op van de Hadj en de Khotbatoel-Haadjah al Widaa Overleveringen van Aa ieshah Siddiqaa- radi Allaahoe anhaa. De overleveringen van Aa iesha Siddiqaa werden geschreven door haar student, Orwah bin Zoebayr Ahaadieth van Ibn Abbaas - radi Allaahoe anhoe. Er waren vele samenstellingen van de ahaadieth van Ibn Abbaas - radi Allaahoe anhoe. Sa ied bin Djoebayr verzamelde zijn ahaadieth De Sahiefaa van Anas Ibn Maalik - radi Allaahoe anhoe. Sa ied Ibn Hilaal leverd over dat Anas Ibn Maalik - radi Allaahoe anhoe - alles zou noemen wat hij had geschreven vanuit zijn memorisatie, terwijl hij ons dit liet zien zei hij: Ik hoorde deze overlevering van de Boodschapper van Allaah- sallallaahoe alayhi wa sallam- zelf en ik zou deze opschrijven en het herhalen aan de Boodschapper van Allaah - sallalaahoe alayhi wa sallam - zodat dat hij het zou bevestigen Amr ibn Hazm - radi Allaahoe anhoe. Toen hij als gouverneur werd gekozen en naar Yemen werd gestuurd kreeg hij geschreven instructies en leiding. Niet alleen beschermde hij deze richtlijnen, maar hij voegde ook 21 bevelen van de Boodschapper van Allaah - sallallaahoe alayhi wa sallam - toe en hij maakte er een boekvorm van Risaalah van Soemrah Ibn Djoendoeb - radi Allaahoe anhoe. 17 Sahieh al Boechaarie 1/20 en Moekhtasser Djaami Bayaan al Ilm p. 36 en Sahieh Moslim 1/ Tahdieb at Tahdieb 4/ Tahdieb at Tahdieb 7/ Ad Daarimie p Sahiefa Ibn Hammaam p. 34 van Khatieb al Baghdaadie en al Hakiem 3/ Al Wathaa iq as Siyaasah p. 105, Tabarie p. 104.

12 Dit werd aan zijn zoon gegeven in de vorm van een testament, dit was een grote schat Sa d Ibn Oebaadah - radi Allaahoe anhoe. Hij wist hoe hij moest lezen en schrijven vanaf de tijd van Djaahiliyyah Maktoob Naafi - radi Allaahoe anhoe. Soelaymaan Ibn Moesa leverde over dat Abdollaah Ibn Omar - radi Allaahoe anhoe - zou dicteren en Naafi zou schrijven Ma an leverde over dat AbdoerRahmaan Ibn Abdollaah Ibn Mas oed een boek pakte en terwijl hij de voorkant ophief zei hij: Mijn vader schreef dit. 26 Als het onderzoek doorging dan zouden het aantal voorbeelden en gebeurtenissen te groot worden. Tijdens het tijdperk van de metgezellen - radi Allaahoe anhoem - en de Kibaar at Taabi ien (grote Taabi ien) concentreerden zij zich op het gebruiken van hun geheugen om te schrijven. Tijdens de twee periode startte het verzamelen van ahaadieth. 23 Tahdieb at Tahdieb 4/ SN: Djaahiliyyah is de pre-islamitische periode voor het Profeetschap van Mohammed vrede zij met hem. 25 Ad Daarimie p. 69 en Sahiefaa Ibn Hammaam p. 45 van Tabbaqaat van Ibn Sa d. 26 Moekhtasser Djaami Bayaan al Ilm p. 37.

13 ~ De 2 e periode ~ De tweede periode begon vanaf ongeveer de helft van de 2 e eeuw hidjraa. Tijdens deze periode verzamelde een grote groep van de Taabi ien eerdere werken (en verwerkten deze) tot boekvorm. Verzamelaars van hadieth 1. Mohammed Ibn Shihaab az Zoehrie gestorven op 124 hidjrie - rahiemahoellaah -. Hij wordt gezien als van de grootste Geleerden van hadieth uit zijn tijd. Hij verkreeg kennis bij grote mensen van onder de metgezellen - radi Allaahoe anhoem adjma ien zoals : Abdollaah Ibn Omar - radi Allaahoe anhoe; Anas Ibn Maalik - radi Allaahoe anhoe; Sahl Ibn Sa d - radi Allaahoe anhoe. En van de Taabi ien: Sa ied Ibn al Moesayyeb rahiemahoellaah. Mahmoed Ibn Rabie ah rahiemahoellaah. Onder zijn studenten waren: Imaam al Awzaa ie - rahiemahoellaah - gestorven op 167 hidjrie; Imaam Maalik - rahiemahoellaah - gestorven op 179 hidjrie en; Soefyaan bin Oeyaynaah - rahiemahoellaah - gestorven op 168 hidjrie. Zijn studenten zijn van onder de grootste Imaams van hadieth. Tijdens het jaar 101 hidjrie werd hij opgedragen door Omar Ibn Abdel Aziez - rahiemahoellaah - om hadieth te verzamelen en samen te stellen. Buiten dit gaf Omar Ibn Abdel Aziez - rahiemahoellaah - opdracht aan de gouverneur van Madienah, Aboe Bakr Mohammed Ibn Amr Ibn Hazm, om alle ahaadieth die Omrah bint Abderahmaan en Qaasim Ibn Mohammed hadden op te schrijven.

14 Omrah was van de vooraanstaande studenten van Aa ieshaa - radi Allaahoe anhaa - en Qaasim Ibn Mohammed haar broer. Aa ieshaa - radi Allaahoe anhaa - zorgde voor (hem) en onderwees hem. 27 Toen Omar Abdel Aziez - rahiemahoellaah - alle verantwoordelijke mensen in de Islamitische staat opdracht gaf om de ahaadieth te verzamelen, resulteerde dit in boeken. Toen zij de hoofdstad Damascus bereikten, werden er kopieën gestuurd naar iedere uithoek (m.a.w. iedere uithoek van de moslimlanden.). 28 Nadat Imaam az Zoehrie - rahiemahoellaah - begon met het verzamelen van ahaadieth, deden andere mensen van kennis uit zijn tijd mee met hem. De belangrijkste van hen zijn: 2) Abdel Maalik Ibn Djoeraij - rahiemahoellaah - gestorven op 150 hidjrie in Mekkah. 3) Imaam al Awzaa ie - rahiemahoellaah - gestorven op 157 hidjrie in Shaam (Syrië). 29 4) Ma maar Ibn Raashid - rahiemahoellaah - gestorven op 153 hidjrie in Jemen. 5) Imaam Soefyaan at Thawrie - rahiemahoellaah - gestorven op 161 hidjrie in Koefah. 6) Imaam Hammaad bin Salamah - rahiemahoellaah - gestorven op 167 hidjrie in Basrah. 7) Abdollaah Ibn al Moebaarak - rahiemahoellaah - gestorven op 181 hidjrie in Khoerasaan en; 8) Maalik ibn Anas - rahiemahoellaah - geboren in 93 hidjrie en gestorven op 179 hidjrie. (Imaam Maalik) had de positie van het onderwijzen van hadieth in Medienah na Imaam az Zoehrie; hij verkreeg kennis van Imaam Az Zoehrie, Imaam Naafi en andere grote mensen van kennis. Het aantal van zijn leraren bereikt 900 en zijn leerstellingen verspreide zich naar Hidjaaz, 30 Shaam, Irak, Palestina, Misr, Afrika en Andalusië. Van zijn studenten zijn: Layth bin Sa d - rahiemahoellaah - gestorven op 175 hidjrie; Abdollaah Ibn al Moebarak - rahiemahoellaah - gestorven op 181 hidjrie; Imaam As Sjaafi ie - rahiemahoellaah - gestorven op 204 hidjrie en; Imaam Mohammed Ibn Hassan as Shaybanie - rahiemahoellaah - gestorven op 189 hidjrie. 27 Tahdieb at Tahdieb 7/172 van Ibn Hadjr. 28 Tadhkiratoel Hoefaadh 1/106 van ad Dhahabie en Moekhtasser Djaami Bayaan al Ilm p SN: Shaam was het gebied van het huidige Syrië, Jordanië, Libanon en Palestina omvatte. 30 SN: Hidjaaz is het gebied tussen Mekkah en Medienah.

15 De geschreven werken tijdens de 2 e periode: Andere werken uit de 2 e periode: 1. Moewatta Imaam Maalik. Tijdens deze periode werden een aantal boeken van hadieth samengesteld; Moewatta had een status in deze periode. Het werd geschreven tussen 130 hidjrie en 141 hidjrie. Het heeft ongeveer 1720 ahaadieth waarvan er: 600 marfoo 31 zijn (opgeheven naar de Profeet sallallaahoe alayhi wa sallam); 222 moersal 32 zijn (de metgezel ontbreekt); 617 zijn mawqoef 33 (aan een Taabi ie alleen); 275 zijn de uitspraken van Taabi ien. 34 Andere boeken die verzameld zijn tijdens deze periode: 2. Djaami Soefyaan at-thawrie gestorven op 161 hidjrie. 3. Djaami Abdoellaah Ibn al Moebaarak gestorven op 181 hidjrie. 4. Djaami Imaam al Awzaa ie gestorven op 157 hidjrie. 5. Djaami Ibn Djoeradj gestorven op 150 hidjrie. 6. Kitaab al Akhradj van Qaadie Aboe Yoesoef gestorven op 182 hidjrie. 7. Kitaab al Athaar van Imaam Mohammed gestorven op 189 hidjrie. Tijdens deze periode werden de ahaadieth van de Boodschapper van Allaah - sallallaahoe alayhi wa salaam -, athaar van de metgezellen en de (religieuze) oordelen van de Taabi ien verzameld, vergezeld van uitleg dat een specifieke uitspraak van een metgezel of een Taabi ie of een hadieth (van de Boodschapper van Allaah - sallallaahoe alayhi wa sallam) was. 31 SN: Marfoe : datgene wat toegeschreven of gelinkt wordt aan de Profeet sallallaahoe alayhi wa sallam - ongeacht of deze toeschrijving bestaat uit zijn spraak, of zijn handeling of stilzwijgende toestemming, of zijn karaktereigenschap, en ongeacht of de overleveraar een metgezel is of iemand anders, ongeacht of de keten ononderbroken (moetassil) is of onderbroken (moenqati ). Zie Moe djam moestalahaat al-hadieth. 32 SN: Moersal : Is de uitspraak van een taabi ie De Profeet sallallaahoe alayhie wa sallam zei dit of dat En het wordt niet als bewijs gebruikt door de specialisten van hadieth van onder de geleerden. En moersal wordt geaccepteerd in de volgende situaties : 1 - Als de moersal op een andere manier is overgeleverd moesnadan (met een doorlopende ketting tot aan de Profeet sallallaahoe alayhie wa sallam -). 2 - Of als de moersal op een andere manier is overgeleverd ook moersal maar met andere personen dan in de eerst moersal overlevering 3 - Of wanneer de meeste geleerden fataawa uitvaardigen met wat uit de overlevering volgt. Zie Moe djam moestalahaat al-hadieth 33 SN: Mawqoef : Wat overgeleverd wordt over een metgezel, uitspraak of handeling, met een doorlopende ketting of onderbroken. Zie Moe djam moestalahaat al-hadieth 34 Vertaler: Volgens Shaych Mohammed Abdoeh Falaah al Pakistanie Hafidahoellaah bestaat het uit een totaal van 1720 ahadieth waarvan er 600 marfoo zijn, 222 zijn moersal, 613 zijn mawqoef, 285 zijn de fataawa en uistpraken van de Tabi ien waarvan er 75 uitspraken zijn. Refereer naar dit boek: Imaam Maalik en zijn Moewatta.

16 ~ De 3 e periode ~ Deze periode rekte zich uit van ongeveer de helft van de 2 e eeuw hidjraah tot het einde van de 4 e eeuw hidjraah. Kenmerken van deze periode. 1. Profetische ahaadieth, athaar van de metgezellen en uitspraken van de Taabi ien werden gecategoriseerd en een onderscheid werd gemaakt tussen hen. 2. Overleveringen die waren geaccepteerd werden apart verzameld en de boeken van de 2 e eeuw werden nagekeken en geauthenticeerd. 3. Tijdens deze periode werden niet alleen de overleveringen verzameld om de ahaadieth te bewaren, maar de geleerden formuleerden wetenschappen (meer dan ) waarover duizenden boeken zijn geschreven. Oeloem al hadieth (de wetenschappen van hadieth). 1. Asmaa ar Ridjaal. In deze wetenschap zijn de condities, geboortedata, sterftedata, leraren en studenten in detail verzameld en vanuit deze details (de) oordelen over de positie van de overleveraars, zoals of ze oprecht, betrouwbaar of onbetrouwbaar waren, werden gemaakt. Deze wetenschap is zeer interessant; details van meer dan overleveraars zijn verzameld. In deze wetenschap zijn vele boeken geschreven. Sommige hiervan zijn: 36 Tahdieb al Kamaal van Imaam Yoesoef al Mizzie gestorven op 742 hidjrie, een van de meest belangrijke boeken in dit veld. Tahdieb at Tahdieb van Haafidh Ibn Hadjar 37, die ook de bekende uitleg van Boechaarie schreef in 12 delen onder de naam Fath al Baarie Sharh Sahieh al Boechaarie. Tadhkiratoel-Hoefaadh van Allaamah ad Dhahabie gestorven op 748 hijdrie. 35 Vertaler: Imaam Haazamie gestorven op 748 hidjrie, auteur van Kitaab al I tiebaar fie Naskh zei: De typen van wetenschappen van Moestalah al hadieth rijken tot ongeveer 100 en ieder onderwerp is kennis op zichzelf, als een student van kennis zijn gehele leven in dit veld bezig zou zijn dan zou hij het einde niet bereiken. Refereer naar Tadrieb ar Raawie (p.9.). Moehaddith Ibn Salaah noemt 65 typen in zijn boek Oeloem al hadieth. 36 Vertaler: Izz oed Dien Ibn al Athier gestorven op 630 hidjrie heeft ook een boek geschreven genaamd Asad al Ghaabah fie Asmaa as Sahaabah. 37 Vertaler: En ook zijn boek Al Isaabah fie Tamyiez as Sahaabah werd samengevat door zijn student as Soeyoetie gestorven op 911 hidjrie in Ayn al Isaabah.

17 2. Ilm Moestalah al hadieth (Oesoel van hadieth). In het licht van deze kennis (werden), de standaard regels van hadieth, hun authenticiteit en zwakte bevestigd. De bekende boeken in dit veld zijn: Oeloem al hadieth, wel bekend onder de naam Moeqaddimah van Ibn Salaah 38 door Aboe Ammaar Othmaan Ibn as Salaah gestorven op 557 hidjrie. Tawdjieh ad Nadhar van Allaamah Taahir Ibn Saalih al Djazaa ierie gestorven op 1338 hidjrie. Qawaa ied at tahdieth van Allaamah Sayyid Djamaal oed Dien al Qaasimie gestorven op 1332 hidjrie Ilm Gharieb al Hadieth. In deze wetenschap wordt de betekenis van moeilijke woorden onderzocht. 40 Al Faaiq 41 van Zamakhsharie gestorven op 538 hidjrie. An Nihaayah 42 van al Ma roef Ibn Al Athier gestorven op 606 hidjrie. 4. Ilm Takhriedj al Hadieth. Door deze kennis komen we te weten dat een specifieke hadieth betreffende een specifieke wetenschap gevonden kan worden in de wel bekende boeken van tafsier, geloof en jurisprudentie. Bijvoorbeeld: Al Hidaayah 43 van Boerhaan ad Dien Alie Ibn Abie Bakr al Margie anie gestorven op 592 hidjrie. Ihyaa Oeloem ad Dien van Aboe Haamid al Ghazaalie gestorven op 505 hidjrie. 38 Vertaler: Shaych Nawaab Siddiq Hasaan Khan gestorven op 1307 hidjrie zei in zijn boek Manhaadj al Woesoel fie Istilaah Ahaadieth ar Rasoel dat Ibn Kathier een samenvatting had geschreven ervan genaamd Al Baa ieth al Hathieh alaa Ma rifah Oeloem al Hadieth. SN: Dit is een veel voorkomende fout van onze broeders aangezien de uitleg van Allaamah Ibn Kathier Ikhtisaar Oeloem al Hadieth heet. Ba ieth al hathieth is de uitleg van Allaamah Ahmed Shaakir - rahiemahoellaah. 39 SN: Andere bekende boeken zijn: Nogbat al Fikr van Haafidh Ibn Hadjar al Asqalaanie; Moekhtasser Oeloem al hadieth van Haafidh Ibn Kathier; Al Mawqiedah van Haafidah ad Dhahabie. Deze en andere boeken worden vandaag de dag nog steeds uitgelegd door de Selefie Oellamaa uit Yemen en Saoudie en andere landen. 40 Vertaler: Het eerste boek wat geschreven was over dit onderwerp was (geschreven) door Aboe Obaydah Ma mar Ibn Moethnah Basrie gestorven op 210 hidjrie welke kort was. Een groter werk werd geschreven door Aboel Hassan Nadar Ibn Shoemiel Maaznie gestorven op 204 hidjrie. Toen schreef Aboe Obayd al Qaasim Ibn Salaam gestorven op 222 hijdrie een boek waar hij heel zijn leven over deed. Toen volgde Ibn Qotaybah gestorven op 276 hidjrie hem. 41 Vertaler: De volledige naam is: Al Faiq Fie Gharieb al Hadieth. 42 Vertaler: De volledige naam is: An Nihaya fie gharieb al hadieth wal athar. Al Armawie schreef een appendix ervoor, toen schreef Imaam as Soeyoetie gestorven op 911 hidjrie een samenvatting van An Nihaaya hij noemde het Ad Darr an Nathier Takhlies Nihaaya Ibn Athier. 43 Vertaler: Een erg bekend boek van Hanafie fiqh welke honderden zaken bevat welke duidelijk de Qoraan en ahadieth tegengaat.

18 Beiden boeken hebben vele overleveringen zonder isnaads (kettingen) of referenties. Als iemand de beoordeling van ahaadieth in hen of hun referentie in een wel bekend boek van hadieth, dan zouden de eerste boeken om te noemen (de volgende) zijn: -Haafidh Zaila ie gestorven op 792 hidjrie zijn boek Nasb oe Rayaah. -Haafidh Ibn Hadjar al Asqalaanie gestorven op 852 hidjrie zijn boek ad Diraayah en -Haafidh Zayn oed Dien al Iraqie gestorven op 806 hidjrie zijn werk al Moegnie an Haml al Asfaar. 5. Ilm al Hadieth al Mawdoe ah. De mensen van kennis hebben in deze wetenschap boeken geschreven waarin zij de mawdoe (gefabriceerde, verzonnen) overleveringen scheiden van de authentieke. En van de betere bekende boeken zijn: 44 -Qaadie Shawkaanie gestorven op 1255 hidjrie zijn boek Fawaa ied al Madjmoe ah. -Djalaal ad Dien as Soeyoetie gestorven op 911 hidjrie zijn boek Al-laalie al Masnoe ah Ilm an Naasikh wal Mansoekh. 46 In deze wetenschap was 1 van de meest bekende werken dat van Mohammed Ibn Moesaa Haazamie gestorven op 784 hidjrie op de leeftijd van 35, getiteld Kitaab al I tibaar Ilm tawfieq bayn al hadieth. 44 Vertaler: Ibn Djawzie gestorven op 597 hidjrie was de eerste persoon die een boek schreef in dit veld. Hij noemde het Kitaab al Mawdoe aat. Ibn Araaq Kinaanie schreef ook een boek over dit onderwerp genaamd Tanzie ah as Sharie ah al Marfoe ah An al Hadieth ash Shanie ah al Mawdoe ah. Er is ook Mohammed Taahir Patnie zijn boek Tadhkirah al Mawdoe aat wa Doe afaah en al Mawdoe at al Kabier van Moellah Aalie Qaarie. Imaam Saghaanie schreef een boek in de 5 e eeuw en hetgeen in deze eeuw geschreven heeft in onberispelijke standaard was van Imaam Mohammed Naasir oed Doen al Albaanie, Silsilaah al Ahadieth ad Da iefaah. 45 Vertaler: De volledige titel is: Allaalie al Masnoe ah fiel Ahaadieth al Mawdoe ah. Het is een samenvatting van Ibn al Djawzie zijn boek: Kitaab al Mawdoe aat. 46 Vertaler: Dit is de wetenschap van het opheffende (naasikh) en de opgeheven ( mansoekh) tekst. Sommige van de boeken geschreven in dit veld zijn van; Ahmed Ibn Ishaaq Dienaarie gestorven op 318 hidjrie, Mohammed Ibn Bahr Isbahaanie gestorven op 322 hidjrie, Hibatoellaah Ibn Salamah gestorven op 410 hidjrie en Ibn al Djawzie gestorven op 597 hidjrie. 47 Vertaler: Dit boek is gedrukt in Hyderabad (India), Egypte en Halab (Syrië). Zijn naam is Al I tibaar fie Bayaan an Naskh wal Mansoekh Mienal Athaar.

19 In deze wetenschap worden de authentieke (sahieh) ahaadieth die elkaar lijken tegen te spreken uitgelegd en opgelost. -Imaam as Sjaafi ie gestorven op 204 hidjrie sprak als eerste over dit onderwerp in zijn Risaalah welke bekend werd over Moekhtalif al Hadieth. -Imaam at Tahaawie gestorven op 321 hidjrie zijn werk Moeshkil al Athaar is ook profijtvol. 8. Ilm Moe talif wa Moekhtalif. Deze wetenschap behandeld de namen van overleveraars, hun koenyaa s, titels, ouders, vaders of leraren, wiens namen gelijkenissen vertonen en hierdoor kan een persoon een fout gemaakt hebben: -Ibn Hadjar gestorven op 852 hidjrie zijn boek Ta bier al Moe abbah is een groot voorbeeld hiervan. 9. Ilm Atraaf al hadieth. Deze kennis helpt om een overlevering te vinden, het boek van hadieth waarin het gevonden kan worden en zijn overleveraars. Als voorbeeld het eerste gedeelte van de hadieth: Daden zijn naar hun intenties. Als jij alle woorden van een overlevering wilt vinden en zijn overleveraars dan zou jij moeten terugkeren naar deze wetenschap en de gedetailleerde boeken die erover geschreven zijn. - Kitaab Toehfaa al Ashraaf van Haafidh al Moezanie gestorven op 742 hidjrie. Het bevat een lijs van alle ahaadieth uit de zes boeken. Moezanie deed 26 jaar over dit werk, welke categorisatie bevatte en na een grote inspanning was het boek voltooid. 10. Fiqh al Hadieth. In deze wetenschap zijn de authentieke ahaadieth betreffende oordelen en bevelen verzameld. Bij dit onderwerp zijn boeken waar voordeel uitgehaald worden:

20 - I laam al Moewaqqi ien 48 van Shaych oel-islaam Ibn Qayyim al Djawziyyah gestorven op 751 hidjrie. - Hoedjat oel-baaligha van Shaah Walie oel-laah ad Dehlawie gestorven op 1176 hidjrie. Afzonderlijk van deze boeken zijn er vele andere geschreven betreffende andere onderwerpen zoals op het onderwerp van rijkdom. Aboe Obayd Qaasim Ibn Salaam zijn boek, gestorven op 224 hidjrie, Kitaab al Amwaal is bekend. Qaadie Aboe Yoesoef, gestorven op 182 hidjrie zij boek Kitaab al Akhraadj. En voor de mensen die ahaadieth verwerpen dan zijn zij doelwit geworden van incorrect begrip en voor hen kunnen deze boeken profijtvol zijn, als deze geraadpleegd worden: Kitaab al Oemm van Imaam as Sjaafie ie gestorven op 204 hijdrie, boekdeel 7. Ar Risalaah van Imaam as Sjaafi ie gestorven op 204 hidjrie. Al Moewaafaqaat van Imaam Aboe Ishaaq ash Shaatibie gestorven op 790 hidjrie, boekdeel 4. Sawaa iq al Moersalaah van Ibn Qayyim al Djawziyyah gestorven op 751 hidjrie, boekdeel 2 en; Al Ihkaam van Ibn Hazm al Andaloesie, gestorven op 456 hijdrie. En in het Oerdoe: Moeqaddimah Tardjamaan as Soennah van Mawlaana Badr Alaam Mierthie en; Ithbaat al khabr van mijn vader Maulaana Abd oes-sataar Hasaan Amroepoerie gestorven op 1916/1324 hidjrie op de leeftijd van 34 jaar. 49 In de geschiedenis van de kennis van hadieth hebben o.a. deze boeken een belangrijke status: Moeqaddimah Fath oel-baarie van Ibn Hadjar al Asqalaanie gestorven op 852 hidjrie. Djaami Bayaan al Ilm van Haafidh Ibn Abdoel Barr al Andaloesie gestorven op 463 hidjrie. Ma rifah Oeloem al Hadieth van Imaam Haakim gestorven op 405 hijdrie en; 48 Vertaler: De volledige naam is I laam al Moewaqqi ien an Rabbiel A lamien. 49 Tijdens de tijd van mijn grootvader, Haafidh Abdoel Djabbaar Amrpoerie, was de fitnaah van het verwerpen van ahadieth begonnen door een man genaam Abdollaah Kharawalie. Hij werd door hem (de grootvader) weerlegd in zijn maandelijkse publikatie Risalaah Zia as Soennaah.

21 Moeqaddimah Toehfat oel-ahwadhie Sharh Soenan at Tirmidhie van Abdoer Rahmaan Moehaddith Moebarakfoerie gestorven op 1353 hijdrie/1935 en in onze tijd zijn deze boeken, in termen van begrijpelijkheid en inhoud, onvervangbaar. Verzamelaars van hadieth in de derde periode. 1- Imaam Ahmed Ibn Hanbal - rahiemahoellaah - geboren op 164 hidjrie en gestorven op 241 hidjrie. Zijn meest belangrijke werk is Moesnad Ahmed, dit is de verzameling van ahaadieth in 24 delen. De meeste van overlevering komen uit dit boek. In plaats van de ahaadieth vanuit onderwerp te categoriseren, categoriseerde Imaam Ahmed - rahiemahoellaah - hen volgens de overleveringen van bepaalde metgezellen, onder hun namen, en hetgeen zij overleverden. Egypte en zijn bekende geleerde en Moehaddith, Mohammed Ahmed Shaakir heeft de taak op zich genomen om de ahaadieth onder te verdelen in onderwerpen en heeft tot dusver 15 delen gepubliceerd en hij werkt er nog steeds aan Imaam Mohammed bin Isma iel al-boechaarie - rahiemahoellaah - geboren op 194 hidjrie en gestorven op 246 hidjrie. Sahieh al Boechaarie is het meest belangrijke werk van Imaam Boechaarie. Zijn volledige naam is Al Djaami as Sahieh al Moesnad al Moekhtasser mien omoer Rasoeloellaah sallallaahoe alayhi wa Alihie wa sallam wa ayaamiehi. Hij besteedde 16 jaren om het samen te stellen. Het aantal van de studenten die de as Sahieh met hem lazen is Soms bereikte het aantal in 1 zitting Imaam Boechaarie zijn standaard van het checken van ahaadieth was het meest strikt van iedere ander van de andere geleerden van hadieth. 2. Imaam Moslim Ibn Hadjaaj al Qorashie - rahiemahoellaah - geboren op 202 hidjrie en gestorven op 261 hidjrie. Imaam Ahmed Ibn Hanbal en Imaam Boechaarie zijn van zijn leraren. Imaam at Tirmidhie, Aboe Haatim ar Raazie en Aboe Bakr Ibn Khoezayma zijn van zijn leerlingen. Zijn boek staat erg hoog aangeschreven qua categorisatie. 50 Vertaler: Deze verhandeling werd geschreven door Shaych Abdoel Ghaffaar Hassan op 20 november 1956 en Shaych Ahmed Shaakir leefde toen nog. SN: Helaas stierf Imaam Ahmed Shaakir rahiemahoellaah - voor het completeren van zijn verificatie van Moesnad Imaam Ahmed. Moge Allaah hem belonen voor zijn inspanningen.

22 3. Aboe Dawoed Al Ash aat Ibn Soelaymaan as Sidjstaanie - rahiemahoellaah -, geboren op 204 hijdrie en gestorven op 275 hidjrie. Zijn belangrijke boek staat bekend onder de naam Soenan Aboe Dawoed. Het bestaat voornamelijk uit overleveringen betreffende de Ahkaam (regelgevingen) en een verzameling van fiqh zaken betreffende wetten. Het bestaat uit 4800 ahaadieth. 4. Imaam Aboe Iesa at Tirmidhie - rahiemahoellaah - geboren op 209 hidjrie en gestorven op 279 hidjrie. Zijn boek Djaami Tirmidhie behandeld zaken van fiqh met gedetailleerde uitleg. 5. Imaam Ahmed Ibn Shoe ayb an Nasaa ie - rahiemahoellaah - gestorven op 303 hidjrie. Zijn boek is genaamd Soenan al Moedjtabah. Zijn andere boek is as Soenan al Koebraa waarvan sommige delen geprint zijn in Bombay door Maulaana Abd oes- Samad al Kaatibie. 6. Imaam Mohammed Ibn Yazeed Ibn Maadjah al Qazwienie - rahiemahoellaah - gestorven op 273 hidjrie. Zijn boek staat bekend onder de naam Soenan Ibn Maadjah. Buiten deze, zijn er meer boeken verzameld en gepubliceerd welke niet gedetailleerd beschreven kunnen worden hier. 51 Boechaarie, Moslim en Tirmidhie worden Djaami genoemd, m.a.w. zij bevatten ahaadieth over Aqaa ied, aanbidding, manieren, informatie en andere zaken. Aboe Dawoed, an Nasaa ie en Ibn Maadjah worden Soenan genoemd m.a.w. zij bevatten ahaadieth welke samenhangen met het leven (van de Profeet). Tabaqaat van boeken van hadieth. 1. Op basis en in termen van hadieth en de betrouwbaarheid van de overleveringen hebben Moewatta, Sahieh al Boechaarie en Sahieh Moslim een hoge positie. 2. Aboe Dawoed, at Tirmidhie en an Nasaa ie. De betrouwbaarheid van de overleveraars in deze boeken bereiken niet het niveau van de eerste categorie, maar zijn beschouwd en toevertrouwd. Deze categorie bevat ook Moesnad Ahmed. 51 SN: Zoals Sahieh Ibn Hibbaan, Sahieh Ibn Khoezaymaa, Sahieh al Moesnad van Aboe Awaama, Moesnad van Aboe Ya laa al Mawsoelie etc. etc.

23 3. Ad Daarimie gestorven op 225 hidjrie, Ibn Maadjah, Bayhaqie, Daaraqoetnie gestorven op 385 hidjrie, de boeken van at Tabaraanie gestorven op 360 hidjrie, werken van at Tahaawie gestorven op 312 hidjrie, Moesnad Imaam as Sjaafi ie en Moestadrak Haakim gestorven op 405 hidjrie. Deze boeken bevatten alle soorten van hadieth, authentiek en zwak. 4. Werken van Ibn Djarier ar Tabarie gestorven in 310 hijdrie, de boeken van Khatieb al Baghdaadie gestorven op 463 hidjrie, Aboe Noe aym gestorven op 403 hidjrie, Ibn Asaakir gestorven op 571 hidjrie, ad Daylamie gestorven op 509 hidjrie de auteur van Firdaus, Kaamil van Ibn Adiyy gestorven op 365 hidjrie, de werken van Ibn Maroediyyah gestorven op 410 hidjrie, Waaqidie gestorven op 207 hidjrie en boeken van andere schrijvers zijn in deze categorie. Deze boeken zijn verzamelingen en zij bevatten vele fabricaties; als ze geanalyseerd worden kunnen er vele schatten verkregen worden SN: Aan authentiek, zuivere kennis!

24 ~ De vierde periode ~ Deze periode rekt zich uit van het begin van de vijfde eeuw tot vandaag de dag. De werken die verricht zijn in deze tijd zijn: 1. Uitleg, voetnoten en vertalingen van belangrijke boeken van hadieth in andere talen. 2. Meer boeken over de wetenschappen die genoemd zijn en uitleggingen en samenvattingen van hen. 3. De mensen van kennis, door oplettendheid en hun noodzakelijkheid voor hen, verzamelden boeken van hadieth genomen van de boeken geschreven of verzameld in de 3 e eeuw. Van hen zijn. Miskhaat al Masaabieh van Walie oed-dien Khatieb. Hierin zijn overleveringen verzameld over geloofsleer, aanbidding, omgang en transacties en manieren. Riyaad oes Saalihien 53 van Imaam Aboe Zakariyyah Yahyaa Ibn Sharf an Nawawie gestorven op 676 hidjrie, de uitlegger van Sahieh Moslim. 54 Deze heeft hadieth verzameld over aglaaq en adaab in algemeenheid. En volgens ieder onderwerp is het begin van ieder hoofdstuk is begonnen door het gebruik van een samenhangend vers uit de Qoraan. Dit is een belangrijk kenmerk van dit boek en dit is ook de manier waarop Sahieh al Boechaarie was verzameld. Moentaqa al Akhbaar van de Moedjaddid van de Dien Aboel-Barakaat Abdoe Salaam Ibn Taymiyyah gestorven op 652 hidjrie. Hij was de grootvader van Shaychoel Islaam Taqie oed-dien Ahmed Ibn Taymiyyah gestorven op 728 hidjrie. Qaadie as Shawkaanie schreef een uitleg van dit boek in 8 delen getiteld Nayl al Awtaar. Boeloegh al Maraam 55 van Ibn Hadjr al Asqalanie gestorven op 852 hidjrie, de uitlegger van Boechaarie. Het is samengesteld van voornamelijk hadieth welke samenhangen met aanbidding en transacties. Een uitleg ervan is gegeven door Mohammed Ismaa iel San aanie gestorven op 1182 hidjrie genaamd 53 De volledige titel is Riyaad as Saalihien Min al Kalaam Sayyid al Moersalien. 54 Vertaler: Hij was ook verantwoordelijk voor de hoofdstuk titels. 55 Vertaler: De volledige titel is Boeloegh al Maraam min Addilat oel-ahkaam.

25 Soeboel as Salaam Sharh Boeloegh al Maraam en een andere genaamd Masaak al Khataam Sharh Boeloegh al Maraam in Farsie (Perzisch) door Shaych Nawaab Siddiq Hasaan Khan al Bhopalie gestorven op 1307 hidjrie. Deze is vertaald in Oerdoe. Shaych Abdoel Haq Moehaddith Dehlawie Ibn Sayf Toerkie gestorven op 1052 hidjrie verspreidde de leerstellingen van hadieth in India. Na hem was het verspreid door Shah Walieollaah Dehlawie gestorven op 1176 hidjrie en zijn nageslacht en studenten. Na deze vertaling begonnen uitleggingen, printen en distributie en dit is doorlopend tot vandaag de dag en deze verhandeling is ook een onderdeel van deze inzet. Zelf heb ik een verhandeling geschreven waarin ik ongeveer 400 ahaadieth verzameld heb, het is gedrukt in 1956 getiteld Intikhaab-e-hadieth. 56 Einde 56 SN: In dit artikel kunt u zien dat de Oellamaa van Ahloe Soennaa altijd al de Soennah gememoriseerd, bewaard en onderwezen hebben. In het boek Rihlat fie talab al hadieth van Khatieb al Baghdaadie rahiemahoellaah - noemt hij vele voorbeelden dat Oellamaa en studenten reisden om hadieth te horen van degenen die deze kennis bezaten. Hieraan is te zien dat het nemen van kennis van hadieth direct gedaan werd van degenen die deze hadieth van de Profeet alayhi salaam gehoord hadden en ook dat dit generatie na generatie doorliep. Van Shaych op student tot vandaag de dag. Dit weerlegd dus de claim dat ineens ahaadieth later opgeschreven werden lang na de dood van de Profeet alayhi salaam! Er zijn in deze tijd vele Mashaych die boeken geschreven hebben en daarin verduidelijken dat de soennah altijd al bewaard is gebleven. Sommige van deze werken zijn een directe reactie op de beweringen van oriëntalisten. Een aantal van deze geschreven werken zijn: Darasaat fie hadieth an-nabawie wa tariegh tadwieniehie in 2 delen van Doktor Mohammed Moestafa Al A dhamie. Tadwien Soenna an Nabawieyyah van dokter Mohammed bin Matr az Zahraanie. Ilm ar Ridjaal van dokter Mohammed bin Matr az Zahraanie. Deze en andere werken geven een kundig en gedetailleerd geschiedkundig beeld van de verzameling en bescherming van de soennah door de eeuwen heen. Daarnaast mogen we ook de inzet niet vergeten van Oellamaa uit onze tijd zoals Shaych al Albaanie, Shaych Moqbil, Shaych al Abaad, Aadam el Ethiopie, Ibn Othaimin, Ibn Baaz en anderen die de hadieth zowel onderzochten om het zwakke van het authentieke te onderscheiden, maar ook zeer waardevolle uitleg gaven van deze ahaadieth collecties. Moge Allaah de Oellamaa van Ahloe Soenna beschermen en behouden: amien.

Imaam Moslim Ibn al-hadjaadj al-qoeshairie

Imaam Moslim Ibn al-hadjaadj al-qoeshairie Imaam Moslim Ibn al-hadjaadj al-qoeshairie Zijn geboorte en afkomst De beroemde Imaam, Moslim bin al-hadjaadj bin Moslim al-qoeshairie. Hij was één van de grote Iemaams, en hoog in status. Zijn Koenja

Nadere informatie

De beschrijving van Al I tikaaf Imaam Moehammed Naasir oed-dien al Albaanie Bron: Qiyaam Ramadaan Vertaald door:

De beschrijving van Al I tikaaf Imaam Moehammed Naasir oed-dien al Albaanie Bron: Qiyaam Ramadaan Vertaald door: De beschrijving van Al I tikaaf Imaam Moehammed Naasir oed-dien al Albaanie ~ rahiemahoellaah ~ Bron: spubs.com en nagekeken vanuit de originele Arabische bron Qiyaam Ramadaan van Moehammed Naasir oed-dien

Nadere informatie

Shaych Moehammed Oemar Baazmoel

Shaych Moehammed Oemar Baazmoel Een evenwichtig antwoord inzake de meningsverschillen omtrent at-taraawieh Shaych Moehammed Oemar Baazmoel Bron: http://bakkah.net/audio/aamb037.ra Vertaling : Aboe Roemaysae Ridouan al Holandi Is het

Nadere informatie

Imaam Aboe Dawoed as-sedjestaanie

Imaam Aboe Dawoed as-sedjestaanie Imaam Aboe Dawoed as-sedjestaanie Zijn geboorte en afkomst Hij is al-imaam, de standvastige, leider van de Hoeffaadh; Suleeymaan bin al-ash at bin Ishaaq bin Bashier bin Shadaad bin Amr bin Imraan al-azdie

Nadere informatie

Shaych Hammaad ibn Mohammed al-ansaarie

Shaych Hammaad ibn Mohammed al-ansaarie Shaych Hammaad ibn Mohammed al-ansaarie Zijn Naam en Afkomst: Hij is Abdoel-Latief Hammaad ibn Mohammed ibn Hinnah ibn Moekhtaar ibn Mohammed al- Bashier, nakomeling van Qays ibn Sa'd ibn Oebaadah al-khazrajie

Nadere informatie

Imaam Ahmed ibn Hanbal

Imaam Ahmed ibn Hanbal Imaam Ahmed ibn Hanbal Zijn naam, afkomst en geboorte: Hij is Ahmed ibn Mohammed ibn Hanbal ibn Hielaal Ash-Shaibaanie Al-A`dnaanie Aboe Abdillaah. Eén van de Imaams van Al-Fiqh, Hadieth, Soennah en Djarh

Nadere informatie

Verzameling fataawaa over het zien van de maan voor het beginnen en verbreken van de Ramadaan

Verzameling fataawaa over het zien van de maan voor het beginnen en verbreken van de Ramadaan Verzameling fataawaa over het zien van de maan voor het beginnen en verbreken van de Ramadaan van de edele geleerden: ash-shaykh al- Allaamah Ahmad ibn Yahya an-nadjmie Shaykh oel-islaam al-imaam Abd oel-

Nadere informatie

Door Shaykh Ahmad Shaakir 1. ~ rahiemahoellaah ~

Door Shaykh Ahmad Shaakir 1. ~ rahiemahoellaah ~ het Profijt van de Wetenschap van Hadieth en haar effect op de Islamitische wetenschappen en andere overleveringsgerelateerde wetenschappen Door Shaykh Ahmad Shaakir 1 ~ rahiemahoellaah ~ Selefienederland

Nadere informatie

Imaam Naasir oed-dien al-albaanie

Imaam Naasir oed-dien al-albaanie De fundamenten voor de opleving van de islaam Imaam Naasir oed-dien al-albaanie رحمه الله Vertaling : Aboe Maryam Moehammed al Maghribie Bron : Al-Asaalah Magazine: Issue nummer. 11, 2e jaar, Dhoel-Hijjah

Nadere informatie

Shaykh Ahmad ibn Djazaa ar-radaymaan

Shaykh Ahmad ibn Djazaa ar-radaymaan al oedhr biel-djahl (het excuus door onwetendheid) en de methodologie van Imaam Mohammed ibn Abdoel Wahhaab betreffende deze kwestie Shaykh Ahmad ibn Djazaa ar-radaymaan Vertaald door: Aboe Roemaysae Ridouan

Nadere informatie

Het belang van het volgen van de Soennah

Het belang van het volgen van de Soennah Het belang van het volgen van de Soennah [لونلدية - dutch [nederlands - Sheikh Mohammed Saalih al-moenadjjid revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.al-yaqeen.com http://islamqa.info/ar/604 2014-1435 ة

Nadere informatie

Het begin van de Isnaad

Het begin van de Isnaad Het begin van de Isnaad ] لونلدية - Dutch [ Nederlands - Saoed Khadje revisie: Abo Abdillah bron: Dar-al-'Ilm 2013-1434 بداية الا سناد» بالة اهلونلدية «سعود خديج مراجعة: أبو عبد االله 2013-1434 Het begin

Nadere informatie

Dat de Uitspraken van de Geleerden over de Mensen van Innovatie Roddel en Jaloezie is, en het Accepteren ervan Blindelings volgen is.

Dat de Uitspraken van de Geleerden over de Mensen van Innovatie Roddel en Jaloezie is, en het Accepteren ervan Blindelings volgen is. Vragen en Antwoorden over diegene die zeggen: Dat de Uitspraken van de Geleerden over de Mensen van Innovatie Roddel en Jaloezie is, en het Accepteren ervan Blindelings volgen is. Shaych Moeqbil bin Haadie

Nadere informatie

De maand Sha'baan شهر شعبان. revisie: Aboe Abdillah Al-belgikie. Kantoor voor da'wa Rabwah (riyadh) 1430-2009. Islam voor iedereen

De maand Sha'baan شهر شعبان. revisie: Aboe Abdillah Al-belgikie. Kantoor voor da'wa Rabwah (riyadh) 1430-2009. Islam voor iedereen De maand Sha'baan شهر شعبان revisie: Aboe Abdillah Al-belgikie البلجيكي االله عبد مراجعة:ابو Kantoor voor da'wa Rabwah (riyadh) 1430-2009 Islam voor iedereen In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Nadere informatie

Uit Moelakhas al-fiqhie van Shaykh Saalih al Fawzaan

Uit Moelakhas al-fiqhie van Shaykh Saalih al Fawzaan Het servies en kleding van de ongelovigen Uit Moelakhas al-fiqhie van Shaykh Saalih al Fawzaan Vertaald vanuit het Engels door Redouan Abu Isma iel al-hollandie Nagekeken vanuit het Arabisch door Musa

Nadere informatie

Wanneer word kritiek op een individu geaccepteerd

Wanneer word kritiek op een individu geaccepteerd Wanneer wordt kritiek op een individu geaccepteerd en de prijzing verworpen? Selefienederland, Juli 2009 Samenstelling en vertaling : Aboe Roemaysah Ridouan al-hollandi Voorwoord Voorwaar, alle lof is

Nadere informatie

Biografie van al-imaam an- Nawawie

Biografie van al-imaam an- Nawawie Biografie van al-imaam an- Nawawie [لونلدية - dutch [nederlands - vertaler: Ridouane Mallouki revisie: Yassien Abo Abdillah bron: Sharh Riyaad as-saalihien (Uitleg Tuinen der Oprechten) van al-imaam al-

Nadere informatie

Kitaab as-siyaam (Het Boek over het Vasten)

Kitaab as-siyaam (Het Boek over het Vasten) Kitaab as-siyaam (Het Boek over het Vasten) Door Iemaam 'Abdoer-Rahmaan bin Naasir as-s'adie (rahiemehoellaah) Bron: de vertaling van Manhadj as-saaliekien, Kitaab as-siyaam Vertaling: Mohammed Aboe 'Oebaydillaah

Nadere informatie

Taqlied op de vier wetscholen verplicht of toegestaan uit noodzaak? Ash-Shaykh al-moehaddith al- Allaamah Abd al-muhsin al- Abbaad

Taqlied op de vier wetscholen verplicht of toegestaan uit noodzaak? Ash-Shaykh al-moehaddith al- Allaamah Abd al-muhsin al- Abbaad Taqlied op de vier wetscholen verplicht of toegestaan uit noodzaak? Ash-Shaykh al-moehaddith al- Allaamah Abd al-muhsin al- Abbaad Introductie Het onderwerp van at-taqlid (blindvolgen) is een steeds weer

Nadere informatie

-Hafidahoe Allaah- Een selectie van overleveringen over de Aqiedah en de Soennah

-Hafidahoe Allaah- Een selectie van overleveringen over de Aqiedah en de Soennah Een selectie van overleveringen over de Aqiedah en de Soennah -Hafidahoe Allaah- Bron (boek): lam addar almanthoor min al-qawl alma-e-thoor fie al-i tiqaad was-soennah Een selectie van overleveringen over

Nadere informatie

Handige Zakaat al-fitr Gids Hoe geef ik Zakaat al-fitr volgens de soennah Samenstelling : Ridouan Aboe Roemaissae - hafidhahoellaah Voor wie moet zakaat al-fitr gegeven worden,voor wie is het verplicht?

Nadere informatie

De Regelgeving Betreffende Muziek volgens de Vier Iemaams (rahiemehoemallaah)

De Regelgeving Betreffende Muziek volgens de Vier Iemaams (rahiemehoemallaah) De Regelgeving Betreffende Muziek volgens de Vier Iemaams (rahiemehoemallaah) Door Shaych Aboe `Abdoer-Rahmaan Fawzie al-atharie Oorspronkelijke bron: Hoekmoel-Ghinaa `indal-a`immatil-arba`ah Bron: www.troid.org

Nadere informatie

De Aqiedah van de wetschool van imam Maalik

De Aqiedah van de wetschool van imam Maalik De Aqiedah van de wetschool van imam Maalik [لونلدية - dutch [nederlands - Sheikh Faried al-ansaarie revisie: Yassien Abo Abdillah publicatie: al-yaqeen.com 2014-1435 عقيدة الا مام مالك» بالل اهلونلدية

Nadere informatie

De oorsprong van shirk

De oorsprong van shirk De oorsprong van shirk ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen صل الرشك» باللغةهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد االله

Nadere informatie

Voedsel en eetgewoontes volgens de sunnah

Voedsel en eetgewoontes volgens de sunnah Voedsel en eetgewoontes volgens de sunnah )samenvatting( [اهلونلدية - dutch [nederlands - vertaler: Youssef Ibn Hoessein revisie: Yassien Abo Abdillah bron: Ontleend uit het bekende boek zaad al-ma`aad

Nadere informatie

Inleiding Hadithwetenschappen. HBO-Bacheloropleiding 1 Dr. Hassan Bakir IUE Rotterdam

Inleiding Hadithwetenschappen. HBO-Bacheloropleiding 1 Dr. Hassan Bakir IUE Rotterdam Inleiding Hadithwetenschappen HBO-Bacheloropleiding 1 Dr. Hassan Bakir IUE Rotterdam 2016-2017 Positie van Hadith en Soenna Praktische toepassing Verduidelijkt/ Bayaan Specificeert/ tahsies-taquied Bevoegd:

Nadere informatie

Selefie Publikaties De Islaamitische Regelgeving Betreffende het houden van Demonstraties, Opstanden, Protesten, Petities, e.d.

Selefie Publikaties De Islaamitische Regelgeving Betreffende het houden van Demonstraties, Opstanden, Protesten, Petities, e.d. De Islaamitische Regelgeving Betreffende Het houden van Demonstraties, Gebaseerd op belangrijke fataawa van de Geleerden van Ahloes-Soennah 1 Bron: Deze Fatawa zijn genomen uit een samenstelling van Shaych

Nadere informatie

biografie Imaam al Berbehaarie

biografie Imaam al Berbehaarie Zijn Naam, Koenyah en Afkomst: Biografie Iemaam al-berbehaarie Hij is de Iemaam, het voorbeeld, de Moedjaahid, de Shaych van de Hanbalie geleerden en de grootste van hen in zijn tijd: Aboe Mohammed al-hasan

Nadere informatie

Imaam Aboe Mohammed al-hasan ibn Alie ibn Chalaf al-berbehaarie

Imaam Aboe Mohammed al-hasan ibn Alie ibn Chalaf al-berbehaarie Imaam Aboe Mohammed al-hasan ibn Alie ibn Chalaf al-berbehaarie Zijn Naam, Koenyah en Afkomst Hij is de Imaam, het voorbeeld, de Moedjaahid, de Shaych van de Hanbalie geleerden en de grootste van hen in

Nadere informatie

Een beknopte biografie van

Een beknopte biografie van Een beknopte biografie van Shaykh Mohammed Naasir- oed-dien al-albaanie Hij is de Shaykh, de Moehaddith van deze tijd, de hervormer van de religie, de bestrijder van de innovatie, Shaykh : Aboe Abdir-Rahmaan

Nadere informatie

Het beledigen van een van de metgezellen

Het beledigen van een van de metgezellen Het beledigen van een van de metgezellen ] ونلدي - 2TDutch2T [ Nederlands - revisie: Abo Abdillah Al-belgikie bron: uit het boek Al-Kaba ir, van Imam adh-dhahabi Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyadh) 2011-1432

Nadere informatie

De Profijtvolle Uitspraken betreffende Bewijzen voor de Tauwhied Deel 2

De Profijtvolle Uitspraken betreffende Bewijzen voor de Tauwhied Deel 2 De Profijtvolle Uitspraken betreffende Bewijzen voor de Tauwhied Deel 2 [al-qawloel-moefied fie Adillatit-Tauwhied] Door Shaych Mohammed ibn `Abdoel-Wahhaab ibn `Alie al-yamanie al-wassaabie al-`abdilie

Nadere informatie

De Manhadj van Ahloel-Soennah betreffende het omgaan met Boeken en Cassette-bandjes van Ahloel-Bid ah

De Manhadj van Ahloel-Soennah betreffende het omgaan met Boeken en Cassette-bandjes van Ahloel-Bid ah De Manhadj van Ahloel-Soennah betreffende het omgaan met Boeken en Cassette-bandjes van Ahloel-Bid ah Gebaseerd op uitspraken en regelgeving van verschillende bekende geleerden van Ahloes-Soennah wal-djama'ah

Nadere informatie

De overwinnende groep zijn

De overwinnende groep zijn De overwinnende groep zijn [لونلدية - dutch [nederlands - Sheich `Abdoel-`Aziez bin Baz revisie: Yassien Abo Abdillah bron: fataawa noer `ala darb, volume 1/15, publicatie: www.ahloelhadieth.com 2014-1435

Nadere informatie

Kennis is genezing. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) Islam voor iedereen. auteur: Ali ibn Hassan. revisie: Yassien Abo Abdillah

Kennis is genezing. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) Islam voor iedereen. auteur: Ali ibn Hassan. revisie: Yassien Abo Abdillah Kennis is genezing ] لونلدية - dutch [ nederlands - auteur: Ali ibn Hassan revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.eltawheed.nl Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1435 Islam voor iedereen لعلم شفاء

Nadere informatie

www.selefienederland.nl Imaam Bin Baaz over Sayyid Qoetb Baraa ah Ulamaa iel-oemmah min Tazkiyyah Ahl iel-bid ah wal- Moedhammah

www.selefienederland.nl Imaam Bin Baaz over Sayyid Qoetb Baraa ah Ulamaa iel-oemmah min Tazkiyyah Ahl iel-bid ah wal- Moedhammah Imaam Bin Baaz over Sayyid Qoetb s lasteringen van de Profeet Mozes en zijn Ta wiel van de Istiwaa volgens de Weg van de Djahmiyyah Moe tazielah 1 Baraa ah Ulamaa iel-oemmah min Tazkiyyah Ahl iel-bid ah

Nadere informatie

Een samenstelling van de uitspraken van de volgende grote en welbekende geleerden:

Een samenstelling van de uitspraken van de volgende grote en welbekende geleerden: Wat wordt er bedoeld met de Soennah van de Vier Rechtgeleide Kaliefen? Een inhoudelijke kijk op de welbekende hadieth : و س ن ة الخ ل ف اء الر اش د ين ال م ه د ي ين ع ل ي ك م ب س ن تي ب س ن تي En houdt

Nadere informatie

Begeleiding van de mensheid naar de Fundamenten en noodzakelijkheden van de islaam Voorwoord en aanbeveling vertaling: Zijne Eminentie, sheikh: Abdul- Aziez ibn Abdillaah ibn Mohammad Aal Ash-Sheikh Grootmoeftie

Nadere informatie

Kitaab at-tauwhied. Deel 1. Shaychoel-Islaam al-iemaam Mohammed ibn Abdoel-Wahhaab (1115NH-1206NH) Moge Allaah s Barmhartigheid met hem zijn

Kitaab at-tauwhied. Deel 1. Shaychoel-Islaam al-iemaam Mohammed ibn Abdoel-Wahhaab (1115NH-1206NH) Moge Allaah s Barmhartigheid met hem zijn Kitaab at-tauwhied Deel 1 Shaychoel-Islaam al-iemaam Mohammed ibn Abdoel-Wahhaab (1115NH-1206NH) Moge Allaah s Barmhartigheid met hem zijn Fragment uit: Kitaab at-tauwhied (hoofdstuk 1 t/m 7) van Shaychoel-Islaam

Nadere informatie

Imam Muslim. (in het kort) Saoed Khadje. Bron: Dar-al-'Ilm - Instituut voor Islam Studies. Revisie: Abo Abdillah. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad)

Imam Muslim. (in het kort) Saoed Khadje. Bron: Dar-al-'Ilm - Instituut voor Islam Studies. Revisie: Abo Abdillah. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) Imam Muslim (in het kort) ] لونلدية - dutch [ nederlands - Saoed Khadje Bron: Dar-al-'Ilm - Instituut voor Islam Studies Revisie: Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 س ة الا مام مسلم»

Nadere informatie

Korte biografie van Shaykh al Allaamah Dr. Mohammed Amaan al-djaamie rahiemehoellaah

Korte biografie van Shaykh al Allaamah Dr. Mohammed Amaan al-djaamie rahiemehoellaah Korte biografie van Shaykh al Allaamah Dr. Mohammed Amaan al-djaamie rahiemehoellaah Zijn Naam en Afkomst Zijn naam is Shaych Dr. Mohammed Amaan Ibn Alie al-djaamie, geboren in 1349 N.H. oftewel 1927 N.C.

Nadere informatie

DE DUIVELSE MISLEIDING VAN HET SOEFISME

DE DUIVELSE MISLEIDING VAN HET SOEFISME Pagina 1 van 5 DE DUIVELSE MISLEIDING VAN HET SOEFISME DOOR imaam ABOEL-FARADJ ibn al-djawzie ( R A H I M A H O E A L L A A H ) Toen kwam er een groep mensen [van de soefies] en zij begonnen te spreken

Nadere informatie

Het verbod op innovaties (bid'ah)

Het verbod op innovaties (bid'ah) Het verbod op innovaties (bid'ah) ] لونلدية - dutch [ nederlands - vertaler: Aboe Djinaan revisie: Yassien Abo Abdillah bron: uwkeuze.net Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1435 Islam voor iedereen

Nadere informatie

ADVIES AAN DE JONGEREN DIE NAAR SYRIË VERTREKKEN.

ADVIES AAN DE JONGEREN DIE NAAR SYRIË VERTREKKEN. ADVIES AAN DE JONGEREN DIE NAAR SYRIË VERTREKKEN. DOOR DE NOBELE SHAYKH MOHAMMED BIN OMAR BAAZMOEL ( H A F I D A H O E L L A A H ) Vraagsteller uit Nederland: De laatste tijd vindt er een oproep plaats

Nadere informatie

أ ة ا. Regels omtrent het Djoemoe`ah (vrijdagmiddag) gebed ا ا زان ا ا زان. Shaych Saalih ibn Fawzaan ibn `Abdoellah al-fawzaan

أ ة ا. Regels omtrent het Djoemoe`ah (vrijdagmiddag) gebed ا ا زان ا ا زان. Shaych Saalih ibn Fawzaan ibn `Abdoellah al-fawzaan Regels omtrent het Djoemoe`ah (vrijdagmiddag) gebed door de Weledele Geleerde, Shaych Saalih ibn Fawzaan ibn `Abdoellah al-fawzaan أ ة ا ا ا زان ا ا زان 2 Regels omtrent het Vrijdagmiddag gebed (Djoemoe`ah)

Nadere informatie

De Authentieke Dogmatiek & wat daar tegenover staat Auteur: Iemaam `Abdoel-`Aziez ibn `Abdoellaah ibn Baaz (rahiemehoellaah)

De Authentieke Dogmatiek & wat daar tegenover staat Auteur: Iemaam `Abdoel-`Aziez ibn `Abdoellaah ibn Baaz (rahiemehoellaah) De Authentieke Dogmatiek & wat daar tegenover staat Auteur: Iemaam `Abdoel-`Aziez ibn `Abdoellaah ibn Baaz (rahiemehoellaah) Vertaald vanuit het engels door: `Iesaa aboe Yoesoef el-oeroebie Nagekeken vanuit

Nadere informatie

De maand Dhoel Hidjah

De maand Dhoel Hidjah 1 De maand Dhoel Hidjah In de Islaam kennen wij twaalf maanden. De laatste maand van het Islamitische jaar heet Dhoel Hidjah. De maanden in de Islaam beginnen als de nieuwe maan gezien wordt. Elke maand

Nadere informatie

De positie van de moslima in het leven

De positie van de moslima in het leven De positie van de moslima in het leven [اهلونلدية - dutch [nederlands - auteur: shaykh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz revisie: Yassien Abo Abdillah bron: al-yaqeen.com Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad)

Nadere informatie

Dit is Soeroerisme, dus pas hiervoor op!

Dit is Soeroerisme, dus pas hiervoor op! Dit is Soeroerisme, dus pas hiervoor op! Auteur: Shaych Moeqbil ibn Haadie el-waadi'ie rahiemhoelaah Oorspronkelijke titel: This is Suroorsim so beware of it! Oorspronkelijke bron: Toehfatoel-Moedjieb

Nadere informatie

Het Verbod op het Verblijven in een Land waar Shirk en Koefr openbaar zijn, behalve voor de Uitnodiging naar Allaah

Het Verbod op het Verblijven in een Land waar Shirk en Koefr openbaar zijn, behalve voor de Uitnodiging naar Allaah Het Verbod op het Verblijven in een Land waar Shirk en Koefr openbaar zijn, behalve Shaych al- Allaamah al-iemaam Abdoel- Aziez ibn Baaz -rahiemehoellaah- Bron: www.binbaz.org.sa Vertaald door: Mohammed

Nadere informatie

Moord, van de Ergste der Zonden in de Islaam!

Moord, van de Ergste der Zonden in de Islaam! Moord, van de Ergste der Zonden in de Islaam! Iemaam Mohammed ibn Othmaan adh-dhahabie (rahiemehoellaah) Bron: Al-Kabaa`ir (de Grote Zonden) blz. 12 tweede druk 1411 moe`assasah ar-rayyaan Vertaald door:

Nadere informatie

Deel 1. -Hafidahoe Allaah- AbdoeAllah ibn Mas oed zei:

Deel 1. -Hafidahoe Allaah- AbdoeAllah ibn Mas oed zei: Deel 1 -Hafidahoe Allaah- AbdoeAllah ibn Mas oed zei: Laat een ieder van jullie geen persoon blind volgen! Als hij gelooft dan geloof jij, en als hij ongelovig wordt ben je ongelovig. Als jullie genoodzaakt

Nadere informatie

De leiding van de Profeet in het vasten

De leiding van de Profeet in het vasten De leiding van de Profeet in het vasten gebaseerd op het werk van Ibn al-qayyim al-djawziyyah Zaad al-ma aad Deel 1 Vertaling en samenstelling : Abu Hudayfa Musa ibn Yusuf De Leiding van de Profeet in

Nadere informatie

Islam voor iedereen. Zes belangrijkste verzamelaars van Hadith. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) auteur: Marajana

Islam voor iedereen. Zes belangrijkste verzamelaars van Hadith. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) auteur: Marajana Zes belangrijkste verzamelaars van Hadith [اهلونلديث - dutch [nederlands - auteur: Marajana revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.ontdekislam.nl Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2014-1435 Islam voor

Nadere informatie

Genade voor de werelden

Genade voor de werelden er is van Allah inderdaad een licht en een duidelijk Boek tot u gekomen (K 5:15) Mohammed. رحمة للعالمين Genade voor de werelden Al-Mawlid An-Nabawi De komst van onze profeet (v.z.m.h) Zaterdag 12 rabi

Nadere informatie

Fragmenten van de Vragensessies met de Grote Geleerden betreffende de Manhadj problemen in Nederland

Fragmenten van de Vragensessies met de Grote Geleerden betreffende de Manhadj problemen in Nederland Fragmenten van de Vragensessies met de Grote Geleerden betreffende de Manhadj Vragen beantwoord door: As-Shaych al-allaamah Rabie ibn Haadie al-madchalie in Mekka en As-Shaych al-allaamah 'Oebayd al-djaaberie

Nadere informatie

Stierf Abu l Hasan al-ash ari op een andere geloofsovertuiging nadat hij afstand nam van de Mu tazilah? Wij kwamen het volgende artikel tegen: http://sunni-instituut.nl/sunni-instituut.nl/stierf-abul-hasan-al-ashari-op-een-anderegeloofsovertuiging-nadat-hij-afstand-nam-van-de-mutazila/

Nadere informatie

De voornaamste verschillen tussen de Soennieten en Shi ieten, betreffende zaken in Geloofsovertuiging en Geloofsleer

De voornaamste verschillen tussen de Soennieten en Shi ieten, betreffende zaken in Geloofsovertuiging en Geloofsleer Selefie Publikaties De voornaamste verschillen tussen de en Shi`ieten, betreffende zaken De voornaamste verschillen tussen de en, betreffende zaken in Geloofsovertuiging en Geloofsleer Gebaseerd op het

Nadere informatie

Uit Moelakhas al-fiqhie van Shaykh Saalih al Fawzaan

Uit Moelakhas al-fiqhie van Shaykh Saalih al Fawzaan Het inhalen van de gemiste dagen van de Ramadhaan Uit Moelakhas al-fiqhie van Shaykh Saalih al Fawzaan Vertaald vanuit het Engels door Redouan Abu Isma iel al-hollandie Nagekeken vanuit het Arabische door

Nadere informatie

Wees in dit leven als een vreemdeling of een reiziger!

Wees in dit leven als een vreemdeling of een reiziger! Wees in dit leven als een vreemdeling of een reiziger! [لونلدية - dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah bron: Genomen van Djaamie' al-'oeloem wa-l H'ikam van imaam al-h'aafidhz Ibn Radjab publicatie:

Nadere informatie

SPECIFIEKE REGELGEVINGEN VOOR DE VROUWEN BETREFFENDE HET VASTEN

SPECIFIEKE REGELGEVINGEN VOOR DE VROUWEN BETREFFENDE HET VASTEN SPECIFIEKE REGELGEVINGEN VOOR DE VROUWEN BETREFFENDE HET VASTEN DOOR SHAYKH AL- ALLAAMAH SAALIH BIN FAWZAAN AL-FAWZAAN ( H A F I D H A H O A L L A A H ) Het vasten van de maand ramadaan is een verplichting

Nadere informatie

as-shaykh Badr bin Alî bin Tâmie al- Utaybî 9

as-shaykh Badr bin Alî bin Tâmie al- Utaybî 9 Een beknopte weergave van de voorgeschreven en verboden tawassoel as-shaykh Badr bin Alî bin Tâmie al- Utaybî 9 In Algemeenheid zeg ik: Dat men weet dat at-tawassoel het zoeken van een middelpunt in het

Nadere informatie

De Boodschapper van Allaah sallallaahoe alayhie wa sallam - zei :

De Boodschapper van Allaah sallallaahoe alayhie wa sallam - zei : Biografie Shaych Rabie` ibn Haadie al-madchalie - hafidahoellaah - Inleiding: Een van de gunsten van Allaah, de Machtige en Majesteitelijke is dat Hij ons Profeten alaayhim salaam stuurde om ons de Dien

Nadere informatie

De samenvatting van al-akhdari over de daden van aanbiddingen volgens de wetsschool van Imām Mālik

De samenvatting van al-akhdari over de daden van aanbiddingen volgens de wetsschool van Imām Mālik De samenvatting van al-akhdari over de daden van aanbiddingen volgens de wetsschool van Imām Mālik samengesteld door Abi Zaid Abd al-rahmān bin Muhammad al-saghīr al-akhdari (918-983/1514-1575) Uitleg

Nadere informatie

Het onvermogen van de doden om te horen Uit: Mysteries of the Soul Expounded door Abu Bilal Mustafah al-kanadi rahimahullah

Het onvermogen van de doden om te horen Uit: Mysteries of the Soul Expounded door Abu Bilal Mustafah al-kanadi rahimahullah Het onvermogen van de doden om te horen Uit: Mysteries of the Soul Expounded door Abu Bilal Mustafah al-kanadi rahimahullah Vertaling : Aboe Abdir-Rahmaan Nagekeken en gepubliceerd : Selefienederland Inleiding

Nadere informatie

De Vier Principes رحمه Auteur: Shaychoel-Islaam Mohammad bin Abdoel-Wahhaab

De Vier Principes رحمه Auteur: Shaychoel-Islaam Mohammad bin Abdoel-Wahhaab De Vier Principes رحمه Auteur: Shaychoel-Islaam Mohammad bin Abdoel-Wahhaab االله In de Naam van Allaah de Barmhartigste de Genadevolste Ik vraag Allaah, de Vrijgevigste, de Heer van de geweldige Troon,

Nadere informatie

Djamatoet-Takfier wal-hiedjrah 1, de Erfgenamen van de Chawaaridj in deze Eeuw

Djamatoet-Takfier wal-hiedjrah 1, de Erfgenamen van de Chawaaridj in deze Eeuw Djamatoet-Takfier wal-hiedjrah 1, de Erfgenamen van Door: Een student van de kennis 2 Oorspronkelijke bron: Kayf Noe aalidj Waaqi oenaa al-aliem blz. 194-198. Vertaald en een aantal veranderingen toegevoegd

Nadere informatie

Een antwoord op de leugen over Oemar ibn al-khattaab en Faatimah

Een antwoord op de leugen over Oemar ibn al-khattaab en Faatimah Een antwoord op de leugen over Oemar ibn al-khattaab en Faatimah [لونلدية - dutch [nederlands - Abdul-Jabbar van de Ven revisie: Yassien Abo Abdillah 2014-1435 ىلع أ ذووة حول عمر بن اخلطاب و فاطمة «للغة

Nadere informatie

Uitspraken van de Grote Geleerden van Ahloes-Soennah over Adnaan Ar oer al-maghroer en zijn Valse Stelregels

Uitspraken van de Grote Geleerden van Ahloes-Soennah over Adnaan Ar oer al-maghroer en zijn Valse Stelregels Uitspraken van de Grote Geleerden van Ahloes-Soennah over Adnaan Ar oer al-maghroer en zijn Valse Stelregels Shaych ibn al-`othaymien Shaych Saalih al-fauwzaan Shaych `Abdoel-Mohsin al-`abbaad Shaych Ahmed

Nadere informatie

Wees goed tegenover je ouders

Wees goed tegenover je ouders Wees goed tegenover je ouders ] لونلدية - Deutsch [ nederlands - Vertaling: Mohammed aboe `Oebaydillaah revisie: Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyadh) 2012-1433 Islam voor iedereen الوادلين ب»

Nadere informatie

V&A Ramadan - Shawwaal

V&A Ramadan - Shawwaal - Kan je de tekenen van Lailatoel-Qadr (de Nacht van de Voorbeschikking) opnoemen? Moet ik zakaat al-fitr betalen voor mijn kinderen die in een ander land wonen? - Is het verplicht voor een persoon die

Nadere informatie

Bron : Ta sies oel-ahkaam alaa ma sahha an khayr iel-anaam bi sharh ahaadieth oemdat oel-ahkaam van Shaykh Ahmad an-nadjmie rahiemahoellaah.

Bron : Ta sies oel-ahkaam alaa ma sahha an khayr iel-anaam bi sharh ahaadieth oemdat oel-ahkaam van Shaykh Ahmad an-nadjmie rahiemahoellaah. Oemdat oel-ahkaam Kitaab as-siyaam Boek van het vasten Met de uitleg van Shaykh Ahmad ibn Yahyaa an-nadjmie Deel 3 Dit derde deel omvat: Het in staat zijn van grote onreinheid wanneer al-fadjr je reeds

Nadere informatie

Titel: Het vasten volgens de Soennah. Versie: Versie 1.1 Ramadhaan 1438 NH Mei 2017 NC. Auteur: Team Assidq. Uitgegeven door: Stichting Assidq

Titel: Het vasten volgens de Soennah. Versie: Versie 1.1 Ramadhaan 1438 NH Mei 2017 NC. Auteur: Team Assidq. Uitgegeven door: Stichting Assidq Titel: Het vasten volgens de Soennah Versie: Versie 1.1 Ramadhaan 1438 NH Mei 2017 NC Auteur: Team Assidq Uitgegeven door: Stichting Assidq Contact: www.assidq.nl info@assidq.nl Copyright @ 2017 Stichting

Nadere informatie

Hoe om te gaan met meningsverschillen

Hoe om te gaan met meningsverschillen Hoe om te gaan met meningsverschillen - en het bekritiseren van anderen- [اهلونلدية- dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2014-1436 Islam voor iedereen كيفية

Nadere informatie

Mo awiya ibn Abie Sofian

Mo awiya ibn Abie Sofian Mo awiya ibn Abie Sofian [لونلدية - dutch [nederlands - door Abu Abdullah revisie: Yassien Abo Abdillah bron: islammagazine.nl 2014-1435 عاو ة بن أيب سفيان» بالل اهلونلدية «جع: أبو عبد االله مراجعة: ياس

Nadere informatie

Ayaat-oel Koersie. revisie: Yassien Abo Abdillah

Ayaat-oel Koersie. revisie: Yassien Abo Abdillah Ayaat-oel Koersie ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1434 ية الكريس «للغة اهلونلدية» مراجعة: ياس أبو عبد االله 2013-1434 Tafsier (Uitleg) Ayaat-oel Koersie Allah heeft

Nadere informatie

Leugens van de Ketterse Raafidah (Shie ah) omtrent het Boek van Allaah 1

Leugens van de Ketterse Raafidah (Shie ah) omtrent het Boek van Allaah 1 Leugens van de Ketterse Raafidah (Shie ah) omtrent het Boek van Allaah 1 Shaych Moehibboedien al-khatieb Bron: Al-Choetoet Al- Areedah (Blz.10, 8 e druk 1393 NH uitgeverij as-selefieyyah Cairo) Vertaald

Nadere informatie

Inleiding tot de Soennah

Inleiding tot de Soennah Inleiding tot de Soennah [لونلدية - dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah 2014-1435 دخل إىل السنة «للغة اهلونلدية» مراجعة: ياس أبو عبد االله 2014-1435 In naam van Allah, de Barmhartige, de

Nadere informatie

Al-Salaadjiqah (de Seltsjoeken) Hun oorsprong, en hun koningen - deel 2

Al-Salaadjiqah (de Seltsjoeken) Hun oorsprong, en hun koningen - deel 2 Al-Salaadjiqah (de Seltsjoeken) Hun oorsprong, en hun koningen - deel 2 Het eerste contact tussen de Turken en de Islamitische wereld 1 In het jaar 22 van de Hijrah kalender wat correspondeert met het

Nadere informatie

Iets wettig verklaren en iets verbieden is het alleenrecht van Allah

Iets wettig verklaren en iets verbieden is het alleenrecht van Allah Iets wettig verklaren en iets verbieden is het alleenrecht van Allah ] الهولندية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1434 تلحليل وتلحر م حق االله» بالة اهلونلدية «مراجعة: ياس أبو

Nadere informatie

De Arabische taal. Islam voor iedereen. revisie: Yassien Abo Abdillah. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434

De Arabische taal. Islam voor iedereen. revisie: Yassien Abo Abdillah. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 De Arabische taal ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen اللغة العر ية» باللغةهلونلدية «مراجعة: ياس أبو عبد االله

Nadere informatie

verboden handeling tijdens rituele onreinheid

verboden handeling tijdens rituele onreinheid Handelingen die tijdens rituele onreinheid verboden zijn te verrichten Uit Moelakhas al-fiqhie van Shaikh Saalih al-fawzaan Vertaald vanuit het Engels door Redouan Abu Isma iel al-hollandie Nagekeken vanuit

Nadere informatie

Berouw. Sheikh Mohammed Saalih Al Moenaddjied. vertaling: Aboe Dardaa-e. revisie: Yassien Abo Abdillah

Berouw. Sheikh Mohammed Saalih Al Moenaddjied. vertaling: Aboe Dardaa-e. revisie: Yassien Abo Abdillah Berouw ] لونلدية - dutch [ nederlands - Sheikh Mohammed Saalih Al Moenaddjied vertaling: Aboe Dardaa-e revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1434 ب«تلو ة الة اهلونلدية» يخ مد صالح املنجد رمجة: بو ادلرداء

Nadere informatie

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM OPDRACHT DE 5 ZUILEN BART SATIJN INTRODUCTIE Wat is een zuil? Waarom is dit belangrijk? Waarom zou de Islam het woord zuil gebruiken BART SATIJN OPDRACHT ZUILEN Welke 5 zuilen zijn

Nadere informatie

Tien lessen die Ibn al- Moebaarak

Tien lessen die Ibn al- Moebaarak Tien lessen die Ibn al- Moebaarak [لونلدية - dutch [nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Geprikt door een zuster op uwkeuze.com 2014-1435 شة دروس لابن املبارك «للغة اهلونلدية» مراجعة: ياس أبو عبد

Nadere informatie

Opheldering van veel voorkomende misverstanden over de benaming Selefiejah.

Opheldering van veel voorkomende misverstanden over de benaming Selefiejah. Opheldering van veel voorkomende misverstanden over de benaming Selefiejah. Genomen van SLF010004@Salafipublications.com (een antwoord op de twijfels van de Qoetbiejah op het toeschrijven aan de Soennah

Nadere informatie

Democratie en verkiezingen voor de rechtbank van de Islam

Democratie en verkiezingen voor de rechtbank van de Islam Democratie en verkiezingen voor de rechtbank van de Islam ] الهولندية- [nederlands - dutch revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.expliciet.nl 2014-1434 ليمقراطية و الانتخابات يف ضوء الا سلام «بالل اهلونلدية

Nadere informatie

Tarjih: Het Juiste Standpunt Uitkiezen الرتجيح: اختيار املوقف الصحيح

Tarjih: Het Juiste Standpunt Uitkiezen الرتجيح: اختيار املوقف الصحيح 1436 Tarjih: Het Juiste Standpunt الرتجيح: اختيار املوقف الصحيح [اهلونلدية- dutch [nederlands - Soelayman Aboe Abdoerrahmaan Ashaafi`ie سليمان أبو عبد الرمحان الشافيع Reviser's name: Yassien Abo Abdillah

Nadere informatie

Ali Ibn Abie Taalib. revisie: Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad)

Ali Ibn Abie Taalib. revisie: Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) Ali Ibn Abie Taalib ] لونلدية - Dutch [Nederlands - revisie: Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2012-1433 خلليفة بن أيب طالب» بالل اهلونلدية «مراجعة: أبو عبد االله 2012-1433 الرحيم الرحمن االله

Nadere informatie

HET VERHULLEN VAN DE IDENTITEIT VAN AUTEURS

HET VERHULLEN VAN DE IDENTITEIT VAN AUTEURS HET VERHULLEN VAN DE IDENTITEIT VAN AUTEURS Geschreven door: Shaykh dr. Muḥammad Taqī ad-din al-hilālī 321 In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle Ik had een commentaar samengesteld op het

Nadere informatie

NIET VOLGENS UW BEGEERT

NIET VOLGENS UW BEGEERT BOYCOT NIET VOLGENS UW BEGEERT ERTE EN NODIG UIT! DOOR SHAYKH AAYED ASH SH-SHAMMAR HAMMARIE ( H A F I D H A H O E A L L A A H ) Daarom is het verplicht dat wij de Profeet - sallallaaho alayhie wa sallam

Nadere informatie

Geselecteerde Vragen en Antwoorden betreffende de Chawaaridj van Toen en de Chawaaridj van Nu

Geselecteerde Vragen en Antwoorden betreffende de Chawaaridj van Toen en de Chawaaridj van Nu Geselecteerde Vragen en Antwoorden betreffende de Chawaaridj van Toen en de Chawaaridj van Nu Door as-shaych al- Allaamah Saalih al-fauwzaan Vertaald door: Iesaa Aboe Yoesoef, voetnoten vertaald door Mohammed

Nadere informatie

Wees geen schaap De Leugens van Team al-yaqeen deel 2 ~ Een antwoord op het artikel wees geen vlieg ~ Inclusief een reactie van Shaykh Saalih al-loehaydaan over het misbruik van zijn woorden en een reactie

Nadere informatie

Het onderscheiden van al-fadjr as-saadiq en al-fadjr al-kaadhib (de ware en de valse schemering) Aangezien het debat omtrent fadjr en de tijden van Sahar 1 steeds weer terugkeert, en de mensen verward

Nadere informatie

Waarom zijn de moslims verdeeld in sektes/ verschillende richtingen

Waarom zijn de moslims verdeeld in sektes/ verschillende richtingen Waarom zijn de moslims verdeeld in sektes/ verschillende richtingen [لونلدية - dutch [nederlands - auteur: Zakir Naik revisie: Yassien Abo Abdillah bron: www.overislam.nl Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad)

Nadere informatie

Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal

Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Preek offerfeest 12/09/2016 Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal ب س م هللا الر ح من الر ح يم الحمد هلل رب العالمين والصالة والسالم

Nadere informatie

الجامع. Shaykh Saalih al-fawzaan. Deel 3

الجامع. Shaykh Saalih al-fawzaan. Deel 3 الجامع لعبادة الله وحده De omvattende definitie van het aanbidden van Allaah alleen Shaykh Saalih al-fawzaan Deel 3 Vertaald door : Aboe AbdirRahmaan Abdullah Lbethioui al-maghribie Bron : Silsilatoe sharh

Nadere informatie

Az-zakaat. Sheikh Abdel Aziez bin Abdel Allah bin Baz. revisie:yassien Abo Abdillah bron: uwkeuze.net

Az-zakaat. Sheikh Abdel Aziez bin Abdel Allah bin Baz. revisie:yassien Abo Abdillah bron: uwkeuze.net Az-zakaat [لونلدية - dutch [nederlands - Sheikh Abdel Aziez bin Abdel Allah bin Baz revisie:yassien Abo Abdillah bron: uwkeuze.net 2014-1435 الز ة» بالة اهلونلدية «شيخ عبد العز ز بن عبد االله بن باز مراجعة:

Nadere informatie

Imam Abu Hanifa (in het kort)

Imam Abu Hanifa (in het kort) Imam Abu Hanifa (in het kort) ] لونلدية - Dutch [ nederlands - Saoed Khadje revisie: Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 الا مام أبو حنيفة» بالل اهلونلدية «سعود خديج مراجعة: أبو عبد

Nadere informatie

Vul de juiste gegevens van de profeet Mohammed (s.a.w.) in.

Vul de juiste gegevens van de profeet Mohammed (s.a.w.) in. Testvragen Mohammed (s.a.w.) als mens en profeet 1 Het leven van de profeet Vraag 1 2 Vul de juiste gegevens van de profeet Mohammed (s.a.w.) in. Moehammed (s.a.w.) Abdoellah Amine Abdoelmoettalib (en

Nadere informatie