Gedrags veiligheidsprotocol SBO Het Baken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gedrags veiligheidsprotocol SBO Het Baken"

Transcriptie

1 Gedrags veiligheidsprotocol SBO Het Baken Bewaren tot aan einde van groep 8 Inhoudsopgave Oss, juli Inleiding 2.Gedragsprotocol 3.Schoolreglement 4.Sancties 5.Schorsing en verwijdering 6.Instemmingverklaring voor ouders 7.Instemmingverklaring voor personeelsleden 1. Inleiding Een school moet een omgeving zijn, waar leerlingen, personeel en ouders zich vrij kunnen bewegen en zich prettig voelen. Een goede sfeer en een gevoel van veiligheid zijn voorwaarden voor een ieder om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren. Op onze school hebben wij een gedrags- en veiligheidsprotocol opgesteld, met als doel voor alle gebruikers een veilige omgeving te zijn, waar men zich thuis voelt. Normen en waarden vormen daarbij een uitgangspunt. Basis voor dit protocol vormt het uitgangspunt respect voor de ander en de omgeving. Iedereen op Het Baken geeft blijk van respect. Dit komt tot uiting in: respect voor de mening van de ander respect voor het werk van de ander respect voor spullen van een ander respect voor de religieuze achtergrond van de ander respect voor de sterke en zwakke kanten van de ander respect voor de regels die er zijn in de school en in de groep.

2 Vanuit deze basis krijgt iedereen op school de ruimte om op een goede en prettige manier te functioneren. In de omgang met elkaar gaan we uit van gedrag dat algemeen in onze maatschappij als sociaal wenselijk wordt aanvaard. Ouders/verzorgers ondertekenen het protocol als zij hun kind op school komen aanmelden. Daarmee geven zij aan op de hoogte te zijn van de inhoud en hiernaar te handelen. De directeur tekent het protocol namens het team. Leerkrachten zijn op de hoogte van de regels van het protocol. Voor de leerlingen worden de schoolregels duidelijk gemaakt d.m.v. groepsgesprekken. Stagiaires ondertekenen het protocol als zij op school stage komen lopen. 2. Het protocol Ouders/verzorgers dienen dit protocol te respecteren en bij aanmelding van het kind te ondertekenen. Bij essentiële wijzigingen wordt het protocol opnieuw ter ondertekening aangeboden. In hoofdlijnen wordt aangegeven waar de grenzen in gedrag liggen. Deze grenzen mogen niet overschreden worden. Gedrag en communicatie Wij accepteren geen (rekening houdend met de individuele kenmerken van onze leerlingen ) afbrekend of saboterend gedrag storend gedrag gedrag dat gericht is op het kwetsen van de ander brutaal gedrag manipulerend gedrag intimiderend gedrag gedrag dat er op gericht is anderen te negeren of buiten te sluiten samenspannen fysiek geweld schelden schuttingtaal vloeken kwetsen vernederen vernielen diefstal vuurwerk Aangezien menselijke communicatie heel verfijnd is, laten we ook middels lichaamstaal respect voor de ander blijken. Naleving van het protocol Het protocol van gedragsregels wordt door leerlingen, ouders en leden van het team consequent nageleefd. Iedereen is in principe zelf verantwoordelijk en verplicht voor een correcte uitvoering daarvan, het is echter de zorg van allen er op toe te zien dat iedereen zich volgens het protocol gedraagt. Het niet naleven van het protocol leidt tot sancties, ook hebben we op school een pestprotocol.

3 3. Schoolreglement a. Algemene Iedereen dient fatsoenlijk gekleed naar school te komen. Er worden geen petjes in de school gedragen. Wij zijn zuinig en netjes op de spullen van school en van elkaar. Wij luisteren naar elkaar en laten elkaar uitpraten. Wij bemoeien ons niet met andermans zaken. Iedere groep kan nog eigen specifieke regels afspreken. b. Leerlingen De leerlingen mogen niet voor uur op school zijn en gaan volgens de afgesproken route naar hun speelplaats. Op het schoolplein wordt niet gefietst. Fietsen worden in de fietsenrekken geplaatst Bij de zoemer ga je direct op de afgesproken plaats staan om samen met de leerkracht naar binnen te gaan. Gymtassen / rugzakken worden ook aan de kapstokken opgehangen en niet op de grond gelegd. Je neemt je tas om uur weer mee naar huis. Ze mogen niet op school blijven hangen. Je mag niet met je skeelers/rolschaatsen aan in de school en ook niet naar of in de bus. Skeelers en rolschaatsen worden bij de ingang aan- en uitgedaan. Je moet altijd extra schoenen bij je hebben. Er mag alleen geskeelerd worden met bescherming. c. Personeelsleden De personeelsleden houden toezicht op alle hier genoemde regels en houden zich daar ook aan. De personeelsleden, stagiaires en IBN-werknemers komen binnen via de voordeur en houden bij het binnenkomen en verlaten van de school het aan- en afwezigheidsbord bij. De personeelsleden moeten weten wat ze bij alarm moeten doen. De personeelsleden zijn verplicht de buitendeuren af te sluiten. Het is de taak van de groepsleerkrachten de regels met de leerlingen te bespreken. De personeelsleden dienen alle leerlingen op hun gedrag aan te spreken bespreken en indien nogdig maatregelen te nemen. Op het moment dat een kind zich gedraagt op een manier die indruist tegen dit protocol moet een leerkracht, als de situatie dit vereist, een kind vastpakken ter bescherming van het kind zelf en de ander. d. Ouders Ouders/verzorgers van kleuters mogen aan het begin van het schooljaar hun kinderen bij de klas afzetten. In overleg met de groepsleerkracht wordt dit na verloop van tijd afgebouwd. De leerlingen worden bij de afgesproken poort afgezet en opgehaald. Ouders mogen niet op de speelplaats wachten op hun kind. Bij vragen of problemen is de betrokken leerkracht het eerste aanspreekpunt. Bij vragen of problemen zijn de leerkrachten graag bereid om na uur hierover een afspraak te maken. Dringende zaken graag tussen uur en uur melden bij de leerkracht. De kinderen worden bij ziekte afgemeld bij de conciërge tussen 8.00 uur en 8.25 uur. Ook moet het kind door de ouders/verzorgers afgemeld worden bij de vervoersmaatschappij. Als het kind weer beter is en naar school kan komen dan moeten de ouders/verzorgers zowel de school als de vervoersmaatschappij informeren. Bij het niet deelnemen aan gymnastieklessen of zwemlessen of wanneer een kind niet met de bus meegaat i.t.t. normaal, moet er een briefje van de ouders meegebracht worden.

4 We verwachten dat ouders op de ouderavonden komen die voor hun kind georganiseerd worden. Ouders en/of bezoekers dienen zich te melden bij de receptie (hoofdingang) Gebruikmaken van andere toegangsdeuren is verboden, deze dienen altijd afgesloten te zijn. e. Op de speelplaats Tijdens het buitenspelen mag je niet, zonder toestemming van de surveillant, van de speelplaats af, of naar binnen gaan. Tijdens de pauzes gaan alle kinderen naar buiten, tenzij er een andere afspraak hierover is gemaakt. Het voetbalveld wordt volgens het rooster gebruikt. Bij conflicten die je niet zelf kunt oplossen ga je direct naar de surveillanten. Lijnen op de speelplaats die een grens aangeven mogen niet overschreden worden. Er bestaan per speelplaats ook eigen regels. f. In de school Zonder toestemming mogen leerlingen geen gebruik maken van apparatuur (computers, kopieerapparatuur, radio, etc.). De leerlingen mogen niet ongevraagd aan spullen van anderen komen Leerlingen mogen op school zonder toestemming geen GSM gebruiken en niet de GSM mag niet zichtbaar zijn tijdens de schooluren. Leerling zijn tijdens schooltijd altijd onder toezicht. g. In de gymzaal, fitnesszaal Correcte gymkleding d.w.z.: aparte gymbroek, gymschoenen, gymsokken, gymshirt en handdoek. Het is voor alle leerlingen vanaf groep 3 verplicht om na de les te douchen (m.u.v. de laatste les van de dag als de leerlingen op tijd bij de bussen moeten zijn). Uitzonderingen enkel in overleg met de groepsleerkracht. Vanaf groep 4 gaan jongens en meisjes gescheiden douchen. Sieraden en horloges moeten af tijdens de gymles m.u.v. kleine oorknopjes (dit op eigen risico van de leerling). Bij ziekte/ blessure of andere belangrijke redenen om niet mee te doen aan de gymles is een briefje van de ouders verplicht (anders gewoon meedoen). Na elke gymles gaan de gymspullen mee naar huis. Kinderen mogen niet zonder toestemming in de materialenberging komen. h. In het handvaardigheid lokaal Materialen en gereedschappen worden alleen in het bijzijn van de groepsleerkracht gebruikt. Na gebruik wordt het lokaal netjes achtergelaten en zijn alle materialen en gereedschappen opgeruimd. i. Het eten en drinken. De leerlingen nemen zelf eten en drinken mee naar school. Alle groepen eten en drinken in de klas. Er wordt ook thee verstrekt door de school. Leerlingen mogen nooit met hete vloeistoffen rondlopen. Wat betreft het drinken gaat de voorkeur uit naar een zuivel- of vruchtendrank (zonder prik). Wat betreft het fruit eten in de ochtendpauze wordt gedacht aan een klein gezond tussendoortje. Snoep, chips e.d. zijn niet toegestaan. Zonder toestemming van de leerkrachten wordt er geen eten en drinken weggegooid. Het eten wat niet op is gaat mee terug naar huis.

5 4. Sancties Sancties algemeen. Op schoolniveau zijn afspraken gemaakt over hoe wij met elkaar omgaan. Het protocol is er op gericht op school een sfeer te creëren waarin iedereen zich veilig voelt. Iedereen binnen de school zal positief gedrag en de goede sfeer als prettig ervaren. Uiteraard zal de leerkracht dit tevens onderstrepen in een positieve benadering en het geven van complimentjes naar de kinderen. Daarnaast is het mogelijk dat binnen een groep afspraken gemaakt kunnen worden in de vorm van een beloningssysteem. Voordat er sprake is van sancties zijn er de volgende mogelijkheden om een probleem op te lossen: De direct betrokkenen proberen door middel van een gesprek het probleem op te lossen. Lukt dat niet dan kan een gesprek met de directeur uitkomst bieden. Is er dan nog geen oplossing dan kan men terecht bij het bestuur. De school is aangesloten bij de stichting KOMM. Daar kunnen ouders terecht met hun klachten als ze op geen enkele andere manier opgelost kunnen worden. Voor info zie schoolgids. Leerkrachten kunnen met hun klachten terecht bij de vakbond. Leerlingen kunnen terecht bij de vertrouwenspersonen van de school. Zie schoolgids. Als leerlingen, personeelsleden of ouders zich niet aan dit protocol houden volgen er sancties. Sancties betreffende leerlingen Een uniforme afspraak over sancties is niet mogelijk, daar sterk rekening dient te worden gehouden met de individuele leerling. Wat wel gesteld kan worden t.a.v. sancties: Sancties kunnen variëren van een corrigerend gesprekje t.a.v. het gedrag t/m in het uiterste geval zelfs verwijdering van school. Bij het niet naleven van dit protocol kan de leerkracht contact opnemen met de ouders. Dit betekent een gesprek tussen ouders en leerkracht om tot afstemming te komen t.a.v. het gedrag van de leerling. Is één van de partijen, leerling, leerkracht of ouders niet bereid aan een oplossing mee te werken dan wordt de directeur ingeschakeld. Sancties betreffende leerkrachten De taken van de leerkracht staan beschreven in de functieomschrijving. Wordt hier niet aan voldaan dan kunnen er middels de wet sancties worden opgelegd. Sancties betreffende ouders Contacten tussen ouders en leerkrachten vinden plaats binnen de kaders die aangegeven zijn in het gedragsprotocol. Indien dit niet het geval is wordt het gesprek beëindigd. De leerkracht is verantwoordelijk voor hernieuwde contactname. Lukt dit niet dan wordt door de leerkracht de directie ingeschakeld. Bij verbaal en/of fysiek geweld door een ouder tegen personeel of leerlingen, wordt de ouder, door de directie de toegang tot school direct ontzegd en wordt de schoolagent ingeschakeld. De directie gaat eerst in gesprek met het slachtoffer. Daarna wordt de betreffende ouder telefonisch of schriftelijk voor een gesprek uitgenodigd op school. Tijdens dit gesprek wordt een contract opgesteld. Dit contract wordt de ouder aan het einde van het gesprek aangeboden en dient binnen een week ondertekend retour te zijn. Pas hierna mag de ouder weer op school komen. Als ouders niet binnen 1 week reageren op de uitnodiging voor een gesprek, zodat er

6 binnen 2 weken een gesprek plaats kan vinden met de directie, zal tot schorsing van de leerling worden overgegaan op het moment dat de termijn van 1 week verstreken is. Is er dan binnen 2 weken geen gesprek geweest dan wordt de verwijderingsprocedure in werking gesteld. Is het contract niet binnen 2 weken ondertekend terug op school dan zal op dat moment tot schorsing van de leerling worden overgegaan. Is het contract dan binnen 2 weken nog niet ondertekend terug op school dan wordt de verwijderingsprocedure in werking gesteld. Bij elk volgend verbaal of fysiek geweld door de betreffende ouder vindt direct schorsing van de leerling plaats met als doel verwijdering. De directie blijft gesprekken houden met het slachtoffer gedurende het proces om hem/haar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen, totdat hij/zij aangeeft dit niet meer nodig te vinden. Er wordt door de directie in alle gevallen van verbaal of fysiek geweld schriftelijk melding gemaakt te worden bij de schoolagent, bij de inspectie en bij het bestuur. Er wordt melding gemaakt bij de onderwijsbond. 5. Schorsing en verwijdering van leerlingen a. SCHORSING Het bevoegd gezag kan een leerling voor een beperkte periode schorsen - bij ernstig wangedrag van de leerling /ouders, - wanneer een onmiddellijk optreden nodig is - en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing. Het schorsen van een leerling is een maatregel om duidelijk te maken aan de leerling en de ouders dat de grens van aanvaardbaar gedrag bereikt is en duurt nooit langer dan 3 dagen. Hieronder verstaan we het in gevaar brengen van de eigen veiligheid en/of die van anderen Dit kan o.a. door: - Mishandeling, - seksuele handelingen, - diefstal, - herhaalde driftbuien, - het hebben van vuurwerk, - bedreigen - vernielen, - of het negeren van een schoolregel en/of de omgangsvormen. Schorsen voor onbepaalde tijd is niet mogelijk. Het schoolbeleid: om niet direct over te hoeven gaan tot externe schorsing kan een interne schorsing als waarschuwingsmiddel gebruikt worden. Externe schorsing: Na een tweetal interne schorsingen kan bij een volgende overtreding een externe schorsing opgelegd worden. Een schorsing vindt in principe pas plaats na een gesprek met de directie, de leerling, de ouders en het betrokken personeelslid. Deze maatregel kan door de schoolleiding genomen worden, na overleg met het bevoegd gezag. Er zal dan een brief verstuurd worden door de directie namens het bevoegd gezag, naar: - de ouders: daarin worden genoemd de redenen voor schorsing, de aanvang en tijdsduur van de schorsing en eventuele andere genomen maatregelen. - de leerplichtambtenaar, met het oog op een mogelijke begeleiding tijdens het vervolgtraject. - de inspectie, - en een afschrift naar het bevoegd gezag.

7 De schorsingsdag(en) worden gebruikt om een gesprek te voeren met de ouders (eventueel met de leerling) om deze zeer ernstige waarschuwing te onderstrepen en afspraken te maken over het vervolgtraject. De school stelt de leerling in staat, bijvoorbeeld door het opgeven van huiswerk, te voorkomen dat deze een achterstand oploopt. We gaan bij ernstige overtredingen die sterk normoverschrijdend zijn en gevaar kunnen opleveren voor de omgeving, meteen, zonder waarschuwing vooraf, over tot schorsing of verwijdering: - bij mishandeling, - seksuele handelingen, - lichamelijk bedreigen van en geweld gebruiken tegen personeel, - bedreigend gedrag met wapens of voorwerpen - en het hebben van wapens of vuurwerk. Er kan aangifte gedaan worden bij de politie. De ernst van de overtreding zal per incident bekeken worden. b. Verwijdering Bevoegd gezag neemt besluit. Verwijdering is een ingrijpende maatregel, zowel voor de school als voor de leerling en diens ouders. Het is een ordemaatregel die het bevoegd gezag slechts in het uiterste geval en dan nog erg zorgvuldig moet nemen. De schoolleiding wordt uiteraard betrokken bij de voorbereiding van het besluit (gesprekken met de ouders, met het team). Het bevoegd gezag kan geacht worden op grotere afstand van de dagelijkse praktijk te staan en de kwestie dus ook met die afstand te beoordelen. Dit kan een zorgvuldige besluitvorming bevorderen. Belangenafweging Verwijdering kan voor de leerling verstrekkende gevolgen hebben. Hij verlaat een vertrouwde omgeving, er is een breuk in zijn ontwikkelingsproces en er bestaat het risico van een terugslag op zijn verdere ontwikkeling. Dit geldt zeker wanneer de verwijdering plaatsvindt in de tijd van het schooljaar dat besloten wordt over de overgang naar een volgende groep of naar het voortgezet onderwijs. Van groot belang is het dan ook hoe het bevoegd gezag een afweging heeft gemaakt tussen het belang van de school bij verwijdering en het belang van de leerling op de school te blijven. Voor de school kan bijvoorbeeld van belang zijn dat zonder verwijdering de rust en de veiligheid op de school niet langer gegarandeerd kunnen worden. Verwijdering wegens ernstig wangedrag Van wangedrag kan in uiteenlopende situaties sprake zijn: overtreding van de schoolregels, agressief gedrag, bedreiging, vandalisme dan wel seksuele intimidatie, hetgeen kan uitmonden in een onherstelbare verstoorde relatie tussen leerling, ouders en school. Verwijdering is een sanctie. Ook het wangedrag van ouders zoals intimidatie van leerkrachten, kan een reden zijn de leerling te verwijderen. Schoolreglement noodzakelijk. Als een leerling niet weet wat de regels van de school zijn, kan de leerling niet op grond van overtreding van die regels worden verwijderd. Verwijdering dient daarom gebaseerd te zijn op een protocol dat regels en grenzen stelt aan het gedrag van leerlingen, personeel en ouders en aangeeft wanneer het bevoegd gezag sancties kan opleggen. Het is essentieel dat dit beleid voor iedereen kenbaar is, ook voor ouders, bijvoorbeeld door opname in de schoolgids of door uitreiking bij plaatsing op onze school. Verwijdering in afwijking van het beleid is niet mogelijk. Procedure voor verwijdering. De onderstaande procedure gaat er nadrukkelijk van uit dat het gestelde in de voorgaande paragrafen reeds in acht genomen is. 1. De directie vraagt, alvorens tot verwijdering te besluiten in ieder geval de mening van de betrokkenen. Geeft dit (vastgelegde) gesprek geen aanleiding om een laatste keer te proberen de situatie op te lossen, dan besluit de directie formeel tot verwijdering en zet de

8 verwijderingsprocedure in gang. Er is voorgeschreven dat er eerst wordt besloten tot een voornemen tot verwijdering en dat daarna een besluit tot verwijdering wordt genomen. 2. De directie nodigt de ouders schriftelijk uit voor een gesprek waarin wordt gesproken over het voornemen van de school om over te gaan tot verwijdering. De directie gemandateerd door het bevoegd gezag en de ouders zullen de voorgaande periode geregeld met elkaar gesproken hebben. Door dit gesprek weten de ouders dat het bevoegd gezag niet langer bereid is de oplossing op de huidige school te zoeken en dat er een nieuwe fase in werking treedt die op verwijdering gericht is. De directie onderbouwt dit voornemen en geeft aan waarom het belang van de ouders en de leerling moet wijken voor het belang van de school. De directie geeft de reden en het doel van het gesprek aan, maar beschrijf ook de verdere procedure, zoals de mogelijkheden om na de schriftelijke mededeling en na een definitief besluit daartegen bezwaren kenbaar te maken. De directie licht het voornemen zo nodig toe en maakt een verslag van het gesprek. 3. Vormt het gesprek met de ouders geen aanleiding van het voornemen af te zien, dan bericht de directie dit schriftelijk en onderbouwt met verwijzing naar het horen, aan de ouders en het personeel en bestuur 4. Gedurende acht weken vanaf het moment dat tot verwijdering is besloten moet het bevoegd gezag zoeken naar een andere school die bereid is de leerling toe te laten. De school moet aantoonbaar gezocht hebben wil verwijdering toelaatbaar zijn. (inspanningsverplichting) De school zal de betrokken leerling in staat stellen te voorkomen een achterstand op te lopen door bijvoorbeeld huiswerk op te geven. 5. Indien in de acht weken geen school bereid is gevonden de leerling toe te laten, of er is wel een school gevonden die de leerling wil toelaten maar de ouders weigeren hun kind daar aan te melden, kan het bevoegd gezag definitief tot verwijdering over gaan, mits het bevoegd gezag zich voldoende heeft ingespannen. 6. Het bevoegd gezag maakt de beslissing tot verwijdering schriftelijk en met opgave van redenen bekend aan de ouders (door toezending of uitreiking). In dit besluit vermeldt het bevoegd gezag dat ouders tegen de beslissing bezwaar kunnen maken met de volgende zinsnede: Binnen zes weken na deze bekendmaking kunnen de ouders bij het bevoegd gezag schriftelijk bezwaar maken tegen de beslissing. Wanneer ouders bezwaar maken tegen de beslissing beslist het bevoegd gezag binnen vier weken na ontvangst van het bezwaarschrift. Het bevoegd gezag hoort de ouders, voordat het een beslissing neemt. Het bevoegd gezag beslist niet op het bezwaarschrift dan na overleg met de inspecteur en desgewenst met andere deskundigen. Verandert het bevoegd gezag het besluit dan nog niet dan kunnen de ouders in beroep gaan bij de rechter. Algemeen: De directie dient een dossier aan te leggen, waarin is vastgelegd welke problemen zijn opgetreden, wat de school eraan heeft gedaan om ze op te lossen om schorsing en/of verwijdering te voorkomen. Het verdient voorkeur dat in het dossier een schriftelijke waarschuwing van de school aan de leerling wordt opgenomen, waarin gewezen wordt op een mogelijke schorsing en/ of verwijdering als het gedrag aanhoudt.

9 6. Bijlage: Instemmingverklaring voor ouders Hierbij verklaren de ouders/verzorgers van het gedrags-en veiligheidsprotocol gelezen te hebben en ermee akkoord te gaan door ondertekening van deze verklaring: Handtekening ouders/verzorgers: Handtekening ouders/verzorgers: Handtekening directie (namens het personeel): Uitgereikt op (datum) Retour binnen 2 weken na uitreiking (datum)

10 7. Bijlage: Instemmingverklaring voor de personeelsleden Hierbij verklaart het gedrags-en veiligheidsprotocol gelezen te hebben en ermee akkoord te gaan door ondertekening van deze verklaring: Handtekening personeelslid: Uitgereikt op (datum) Retour binnen 2 weken na uitreiking

Schorsing en verwijdering

Schorsing en verwijdering Schorsing en verwijdering Beleid en reglement Januari 2018 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beleid rond schorsing en verwijdering 2.1 Inleiding 2.2 Schorsing 2.2.1 Procedure voor schorsing 2.3 Verwijdering 2.3.1

Nadere informatie

Protocol. Toelating Schorsing en Verwijdering. Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân

Protocol. Toelating Schorsing en Verwijdering. Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân Protocol Toelating Schorsing en Verwijdering Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân 1 Januari 2015 INHOUD: 1. Inleiding 1.1. Uitgangspunten 3 1.2. Bepalende principes 3 1.3. Toepasselijke wetsbepalingen

Nadere informatie

Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen

Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen Overleg Datum Afgehandeld MT CVB GMR CVB Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beleid schorsing en verwijdering 3 3. Algemene criteria voor schorsing en verwijdering

Nadere informatie

Time-out en verwijdering van leerlingen

Time-out en verwijdering van leerlingen Postbus 124 8080 AC Elburg De Borchstee De Duif Het Octaaf De Petra De Regenboog De Wildemaet Time-out en verwijdering van leerlingen BELEIDSSTUK 36 Vastgesteld door AB d.d. 15-02-2007 Instemming GMR:

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen 31 augustus 2017 Inleiding Met de invoering van de Wet passend onderwijs per augustus 2014 hebben scholen zorgplicht gekregen. Dat betekent dat ze

Nadere informatie

Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd.

Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Begripsomschrijving Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Van verwijdering is sprake als een leerling

Nadere informatie

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen SKB de Veenplas Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Besproken in MT: 6 september 2016 Advies door GMR: 21 september 2016 Vastgesteld door D/B:

Nadere informatie

Uit klas plaatsing leerling

Uit klas plaatsing leerling r.k. basisschool De Jonge Wereld Den Helderstraat 250 2547 ST Den Haag Tel: 070 4480310 Fax: 070 4480311 Uit klas plaatsing leerling Bij herhaald negeren van de klas- en/of schoolregels wordt een leerling

Nadere informatie

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ontoelaatbaar gedrag door een leerling. Onder ontoelaatbaar gedrag wordt

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering van leerlingen

Schorsing en verwijdering van leerlingen Schorsing en verwijdering van leerlingen INHOUD INHOUD... 2 1 Inleiding... 3 2 Schorsing van een leerling... 4 2.1 De redenen voor schorsing... 4 2.2 Procedure voor schorsing van een leerling... 4 3 Verwijdering

Nadere informatie

Oosterwolde, 1 juli Gedrags- en pestprotocol

Oosterwolde, 1 juli Gedrags- en pestprotocol Oosterwolde, 1 juli 2018 Gedrags- en pestprotocol INLEIDING Binnen CBS In de Kring hanteren we drie hoofdregels met betrekking tot het omgaan met elkaar, materialen en de ruimte. 1. Wij hebben respect

Nadere informatie

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland)

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) R.K. Basisschool Sint Jan Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot goede leerprestaties.

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Wanneer wordt een kind van school gestuurd? Leerlingen kunnen, in het geval van ernstige misdragingen en in het geval van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Protocol Schorsing en verwijdering Schorsing en verwijdering zijn zeer ingrijpende maatregelen om ernstig wangedrag bij te sturen en vindt daarom bij uitzondering plaats. Vanzelfsprekend zullen wij u bij

Nadere informatie

PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING

PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING Protocol time-out en verwijdering, maart 2013 pagina 1 van 5 Dit protocol treedt in werking als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag door een judoka, ouders en/of

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen GMR: 2 juli 2009 Bestuur: vastgesteld d.d. 13 juli 2009 1 Dit protocol treedt in werking als er volgens de directie sprake is van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

STAFBUREAU PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN. CSG Het Noordik

STAFBUREAU PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN. CSG Het Noordik STAFBUREAU PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN CSG Het Noordik Kenmerk: SB/SGI/LGR/2017/000181 Vastgesteld door het bestuur na goedkeuring van de MR d.d. 10 oktober 2017 INLEIDING Soms ontstaan

Nadere informatie

Proceduremaatregelen bij schorsing, voornemen tot verwijdering en verwijdering leerplichtige leerlingen

Proceduremaatregelen bij schorsing, voornemen tot verwijdering en verwijdering leerplichtige leerlingen BIJLAGE 3 Proceduremaatregelen bij schorsing, voornemen tot verwijdering en verwijdering leerplichtige leerlingen Verschillende maatregelen Er gelden regels ten aanzien van de gang van zaken binnen de

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Inleiding De directies van de scholen worden met enige regelmaat geconfronteerd met situaties die aanleiding kunnen geven tot het treffen van (disciplinaire) maatregelen

Nadere informatie

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG PROTOCOL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG Op de Lidwinaschool gelden algemene gedragsregels voor leerlingen, leerkrachten, ouders, schoolleiding en andere medewerkers. Die staan beschreven in een gedragscode.

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Regels en afspraken Om de voorspelbaarheid binnen onze school te vergroten, willen wij de bij ons geldende regels met betrekking tot de gevolgen van ongewenst gedrag

Nadere informatie

Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers

Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers Inleiding De regeling schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep

Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep Leerlingen kunnen van school worden gestuurd, voor een korte tijd ( een schorsing genaamd) of voorgoed (een verwijdering genaamd). De beslissing over

Nadere informatie

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag

Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Protocol ongewenst/grensoverschrijdend gedrag Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Hoe werken wij aan een positief klimaat 3. Wat verstaan wij onder ongewenst gedrag 4. Wat doen leerkrachten bij ongewenst gedrag

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef)

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jozef (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Jozefschool 1 Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot

Nadere informatie

Artikel 3. Voordat de directeur besluit tot weigering van toelating stelt hij/zij de ouders in de gelegenheid hun zienswijze naar voren te brengen.

Artikel 3. Voordat de directeur besluit tot weigering van toelating stelt hij/zij de ouders in de gelegenheid hun zienswijze naar voren te brengen. Regeling toelating, schorsing en verwijdering leerlingen van MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding. Vastgesteld door AD d.d. 9 juni 2010 Algemeen Artikel 1. Deze regeling verstaat onder:

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Indien er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling of een ouder/verzorger van deze leerling of een ernstig incident m.b.t. een leerling

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Algemeen: In het belang van het handhaven van fatsoensnormen, orde, rust en veiligheid op school gelden regels en worden afspraken gemaakt. Zowel schooldirecteuren

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen.

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen. Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen. Inleiding De meeste leerlingen krijgen gelukkig nooit met schorsing of verwijdering te maken. Maar soms ziet het bevoegd gezag (het CvB) geen andere uitweg

Nadere informatie

Vandalisme: Het met opzet vernielen of schade toebrengen aan andermans bezittingen

Vandalisme: Het met opzet vernielen of schade toebrengen aan andermans bezittingen Gedragsprotocol 1. achtergrond en doelstellingen 2. definiëring van begrippen 3. de schoolregels 4. categorieën van ongewenst gedrag 5. verplichte en mogelijke acties bij de vijf categorieën. 1. Achtergrond

Nadere informatie

omgangsprotocol obs de westhoek 2 e exloërmond

omgangsprotocol obs de westhoek 2 e exloërmond omgangsprotocol obs de westhoek 2 e exloërmond Inhoudsopgave: Waarom een omgangsprotocol? pag. 3 Onze uitgangspunten pag. 3 Verwachtingen pag. 4 Afspraken pag. 4 Kenmerken van een klassenklimaat dat pestgedrag

Nadere informatie

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017 Gedragsprotocol Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Doel van het protocol... 3 Gewenst gedrag... 4 Hoe gaan we op de Driestam om met dit gedrag?... 4 Ongewenst gedrag.... 5 Reactieprocedure

Nadere informatie

Procedure schorsing en verwijdering van het IJsselcollege

Procedure schorsing en verwijdering van het IJsselcollege Procedure schorsing en verwijdering van het IJsselcollege Instemming door de MR 28-01-2016 A. Inleiding Soms ontstaan er op school situaties, die aanleiding geven tot disciplinaire maatregelen waaronder

Nadere informatie

Procedure schorsing en verwijdering leerlingen VO. 1. Inleiding

Procedure schorsing en verwijdering leerlingen VO. 1. Inleiding Procedure schorsing en verwijdering leerlingen VO 1. Inleiding In het Voortgezet Onderwijs is het schorsen van een leerling wettelijk geregeld. Het Inrichtingsbesluit bij de wet op het Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol 2018-2019 Sint Gerardusschool Splitting 145 Sint Gerardusschool, de veilige school Afspraken m.b.t. omgaan met elkaar op de Sint Gerardusschool Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen

Nadere informatie

Regeling Schorsing en Verwijdering. Stichting Kopwerk

Regeling Schorsing en Verwijdering. Stichting Kopwerk Regeling Schorsing en Verwijdering Stichting Kopwerk 2 INHOUDSOPGAVE pagina INHOUDSOPGAVE 1 Begripsbepalingen 2 DE REGELING SCHORSING EN VERWIJDERING 3 Doel van de regeling 3 Hoofdstuk 1 TIME -OUT 3 Artikel

Nadere informatie

Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst/grensoverschrijdend gedrag.

Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst/grensoverschrijdend gedrag. Inhoudsopgave 1. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 2. INLEIDING... 3 Artikel 2. Inwerkingtreding protocol... 3 Artikel 3. Grensoverschrijdend gedrag... 3 Artikel 4. Schorsen en

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen

Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen Inleiding. Het pedagogisch klimaat is een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en medewerkers op school. Een slecht

Nadere informatie

Regeling Schorsing en Verwijdering

Regeling Schorsing en Verwijdering Regeling Schorsing en Verwijdering Voorgenomen besluit College van Bestuur: 1 april 201 Advies Directieberaad: Instemming GMR: Definitief besluit College van Bestuur: Zaan Primair Regeling schorsing &

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Protocol Schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht.

Nadere informatie

Gedragsprotocol Sint Adelbertusschool Alkmaar

Gedragsprotocol Sint Adelbertusschool Alkmaar Gedragsprotocol Sint Adelbertusschool Alkmaar Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Definities 3. Regels voor alle groepen 4. Uitgangspunten t.a.v. ongewenst gedrag 5. Wat verstaan we onder ongewenst gedrag?

Nadere informatie

Incidentenprotocol Informatie voor ouders

Incidentenprotocol Informatie voor ouders Incidentenprotocol Informatie voor ouders Uitgangspunten bij dit protocol Op OBS Beukenlaan wordt blijvend aandacht geschonken aan een veilig klimaat in de school en op het schoolplein. De Gouden weken,

Nadere informatie

Beleid schorsing en verwijdering

Beleid schorsing en verwijdering Beleid schorsing en verwijdering Opgesteld door : werkgroep Kwaliteit Instemming GMR : 19 september 2017 Vastgesteld door : F.M. van Veen, voorzitter CvB Vastgesteld op : 19 september 2017 Evalueren in

Nadere informatie

Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring

Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring CONCEPT d.d. 9 januari 2012 Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring Regels en afspraken Om de voorspelbaarheid binnen ons kindcentrum te vergroten, willen wij

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering 1 Inhoud 1. Schorsing... 3 1.1 Procedure schorsing in stappen... 3 2. Verwijdering... 5 2.1 Procedure verwijdering in stappen... 5 2 1. Schorsing De schorsing kan opgelegd

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Juni 2016 HS 1 Algemeen. Elke school neemt in zijn schoolgids een tekst op i.v.m. het schorsen en verwijderen van een leerling. In die tekst wordt verwezen

Nadere informatie

Toelaten en verwijderen van leerlingen. PPO de Link

Toelaten en verwijderen van leerlingen. PPO de Link Toelaten en verwijderen van leerlingen PPO de Link Vastgesteld door : mevrouw F.M. van Veen, algemeen directeur Datum : eerste vaststelling op 24 september 2013; bijgesteld en opnieuw vastgesteld op 27

Nadere informatie

Verwijderen uit de les, externe schorsing, verwijdering van school

Verwijderen uit de les, externe schorsing, verwijdering van school Verwijderen uit de les, externe schorsing, verwijdering van school Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoeksche Waard Inhoudsopgave Bladzijde Verwijderingsprotocol 3 1. Verwijderen uit de les 3 2.

Nadere informatie

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen SKB de Veenplas Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Besproken in MT: 6 september 2016 Vastgesteld door: GMR : adviesrecht: 21 september 2016

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep

Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep Protocol schorsing en verwijdering Alpha Scholengroep Leerlingen kunnen van school worden gestuurd, voor een korte tijd (een schorsing genaamd) of voorgoed (een verwijdering genaamd). De beslissing over

Nadere informatie

Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Schorsen van leerlingen Sociale veiligheid handboek - versie 3 3 (augustus 2010)

Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Schorsen van leerlingen Sociale veiligheid handboek - versie 3 3 (augustus 2010) Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen P6.1 Wettelijk kader P6.2 Protocol schorsen en verwijderen 6.2.1 Schorsen in SO 6.2.2 Schorsen in VSO 6.2.3 Verwijderen P6.3 Voorbeeldbrief schorsing P6.4

Nadere informatie

Organisatie Januari n.v.t. Protocol Schorsen en verwijderen van leerlingen

Organisatie Januari n.v.t. Protocol Schorsen en verwijderen van leerlingen werkveld datum Instemming/advies GMR Goedkeuring RvT Vastgesteld CvB Organisatie Januari 2016 09-02-2016 n.v.t. Protocol Schorsen en verwijderen van leerlingen 10-02-2016 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4

Nadere informatie

1. We volgen het vastgestelde protocol n.a.v. het grensoverschrijdende gedrag

1. We volgen het vastgestelde protocol n.a.v. het grensoverschrijdende gedrag Protocol grensoverschrijdend gedrag Hoe gaan wij op CBS Marimba om met kinderen die grensoverschrijdend gedrag vertonen: Waarom hebben we op CBS Marimba een protocol grensoverschrijdend gedrag?: Als team

Nadere informatie

Protocol time-out, schorsing en verwijdering

Protocol time-out, schorsing en verwijdering Protocol time-out, schorsing en verwijdering Versie oktober 2017 1. Toepassing van maatregelen De time-out, de schorsing en de verwijdering van een leerling zijn maatregelen die, afhankelijk van de aanleiding,

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs 1 Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs 1. Inleiding Gelukkig geeft het gedrag van leerlingen zelden aanleiding tot onoverkomelijke problemen in een groep

Nadere informatie

Zaan Primair Regeling schorsing & verwijdering

Zaan Primair Regeling schorsing & verwijdering Voorgenomen besluit college van bestuur: september 2018 Advies managementberaad: 20 november 2018 Advies GMR: 19 november 2018 Definitief besluit college van bestuur: december 2018 Zaan Primair Regeling

Nadere informatie

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag.

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Op de Wilgenhoek hanteren we: I. Werkwijze ongewenst gedrag - Wilgenhoek II. Protocol Schorsing en verwijdering bij ernstig ongewenst gedrag Spaarnesant I. Werkwijze

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE 1 ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als iemand zich

Nadere informatie

Protocol ongewenst gedrag Trampoline 2014

Protocol ongewenst gedrag Trampoline 2014 Inleiding Protocol ongewenst gedrag Trampoline 2014 Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten is het pedagogisch klimaat op school. Een goed pedagogisch klimaat

Nadere informatie

Protocol gedrag, time out en schorsing K.B.S. De Viersprong

Protocol gedrag, time out en schorsing K.B.S. De Viersprong Protocol gedrag, time out en schorsing K.B.S. De Viersprong Vastgesteld op 11 november 2011 door de m.r. Protocol gedrag, time-out, schorsen en verwijderen. Inleiding. Het pedagogisch klimaat is een belangrijke

Nadere informatie

Protocol schorsen en verwijderen. Stichting voor Christelijk Onderwijs Dronten-Zeewolde

Protocol schorsen en verwijderen. Stichting voor Christelijk Onderwijs Dronten-Zeewolde Protocol schorsen en verwijderen Stichting voor Christelijk Onderwijs Dronten-Zeewolde Mei 2015 1. Inleiding Soms ontstaan er op school situaties die lijken uit te draaien op schorsing en/of verwijdering

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer. Regeling schorsing & verwijdering

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer. Regeling schorsing & verwijdering Regeling schorsing & verwijdering 01 januari 2016 INHOUDSOPGAVE A) REGELING SCHORSING EN VERWIJDERING... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Vaststelling van de regeling... 3 Artikel 3 Inwerkingtreding

Nadere informatie

2.3 Schorsing en verwijdering

2.3 Schorsing en verwijdering Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Onderwijs 140915 instemming 20 oktober 2014 2.3 Schorsing en verwijdering Onderwijs/Schorsing en verwijdering 1 Inhoudsopgave 1. Beleidsinhoud 3 2.

Nadere informatie

Protocol Schorsen en Verwijderen van leerlingen. Hengelo, september 2014

Protocol Schorsen en Verwijderen van leerlingen. Hengelo, september 2014 Protocol Schorsen en Verwijderen van leerlingen Hengelo, september 2014 Instemming GMR op: 8 oktober 2014 1 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 4 2 Inleiding... 5 3 Time-out... 6 3.1 Omschrijving... 6 3.2

Nadere informatie

Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst grensoverschrijdend gedrag door een leerling, waarbij psychisch

Nadere informatie

Protocol Schorsing en Verwijderen

Protocol Schorsing en Verwijderen Protocol Schorsing en Verwijderen Inleiding Soms ontstaan er op school situaties die lijken uit te draaien op schorsing en/of verwijdering van leerlingen. Om diverse redenen zijn scholen erg terughoudend

Nadere informatie

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet Gedragsprotocol 2 0 1 4-2 0 1 5 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 De huisregels 2 De vier sterregels 2 Ongewenst gedrag voorkomen 3 Wat te doen bij ongewenst gedrag? 3 Schorsing 3 Verwijdering 4 Bijlage 1: Formulier

Nadere informatie

Regeling Schorsing en Verwijdering

Regeling Schorsing en Verwijdering Regeling Schorsing en Verwijdering Op het Palet voelt ieder kind, iedere medewerker en iedere ouder zicht veilig. Op het Palet hanteert en aanvaardt iedereen de drie uitgangspunten van het Moreel Kompas:

Nadere informatie

1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering

1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering Protocol Schorsen & Verwijderen Stichting Penta in Hoorn 1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering Allereerst: het belang van het kind staat centraal. De schorsing en/of verwijdering als strafmaatregel

Nadere informatie

Bijlage 2. Protocol schorsing en verwijdering CVO Zuid-West Fryslân

Bijlage 2. Protocol schorsing en verwijdering CVO Zuid-West Fryslân Bijlage 2 Protocol schorsing en verwijdering CVO Zuid-West Fryslân 1 Inleiding Dit protocol heeft betrekking op de wettelijke strafmaatregelen schorsing en verwijdering. Er kunnen naast deze wettelijke

Nadere informatie

Beleid verwijdering en schorsing stichting kom Leren. Oktober 2014

Beleid verwijdering en schorsing stichting kom Leren. Oktober 2014 Beleid verwijdering en schorsing stichting kom Leren. Oktober 2014 Wettelijk kader: Toelating/Weigering Verwijdering Openbare school 40, 46 en 158 lid 1 sub d 40 Wpo Awb (- 6:162 BW) Wpo Awb (- 6:162 BW)

Nadere informatie

Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart Openbaar basisonderwijs

Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart Openbaar basisonderwijs Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart 2013 Openbaar basisonderwijs Protocol time out, schorsing en verwijdering van leerlingen Inleiding Dit protocol treedt in werking als er sprake

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo

Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo Groenhorst Stafdienst Telefonisch bereikbaar op 088 0207020 Vastgesteld: augustus 2011 2 Protocol schorsing en verwijdering Inhoudsopgave

Nadere informatie

Afsprakenlijst voor in de klassenmap

Afsprakenlijst voor in de klassenmap Afsprakenlijst voor in de klassenmap Afsprakenlijst OBS de Springplank september 2015 Buiten het gebouw - Geen kinderen naar binnen zonder toestemming. - Om 8.35 uur gaan de deuren open. De leerkrachten

Nadere informatie

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT

GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT GEDRAGSCODE NICOLAASSCHOOL TE ZANDVOORT Achtergrond en doelstellingen Zoals in de visie op onderwijs van de Nicolaasschool staat aangegeven, vinden we het heel belangrijk om op school een pedagogisch klimaat

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Dit protocol treedt in werking als er sprake is van de volgende situaties: Ernstig ongewenst gedrag door een leerling, of ouder waarbij psychisch

Nadere informatie

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag.

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. Ontwikkeling. Met dit protocol geven wij aan, hoe wij aankijken tegen pestgedrag en hoe wij er op een positieve manier om gaan. Vanaf augustus

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling

Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@debronharderwijk.nl - www.debronharderwijk.nl Time-out, schorsing en verwijdering van een leerling CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Inhoudsopgave:

Nadere informatie

12 mei 2009, c.q. 18 mei 2009 (per mail)

12 mei 2009, c.q. 18 mei 2009 (per mail) Naam document: Schoolreglement Versie 4 Voorstel van AD d.d. 12-02-2009 (versie 3) Behandeling in directieoverleg d.d. 24-02-2009 (versie 3) Aangeboden aan GMR of MR: GMR Aangeboden d.d.: 10-03-2009 Gehele

Nadere informatie

GEDRAGSCODE Samuëlschool ( mei 2013)

GEDRAGSCODE Samuëlschool ( mei 2013) GEDRAGSCODE Samuëlschool ( mei 2013) Deze gedragscode is opgesteld omdat de Samuelschool een veilige school wil zijn. Een school waarin de identiteit en het unieke van iedere persoon uitgangspunt is van

Nadere informatie

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Leerlingen dienen in het belang van het onderwijs en in het belang van geordend schoolleven bepaalde gedragsregels van de school op te volgen. Wanneer

Nadere informatie

Protocol veilig klimaat

Protocol veilig klimaat Protocol veilig klimaat Onze school wil een veilige school zijn voor iedereen. Kernwoorden hierbij zijn respect voor en acceptatie van elkaar. Een goede samenwerking tussen personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling Op de elf scholen van Stichting VCO Harderwijk-Hierden streven we naar een veilig schoolklimaat voor iedereen. Veelal slagen we hier in. Vanzelfsprekend

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Onze drie gouden Regels

Gedragsprotocol. Onze drie gouden Regels Gedragsprotocol Inleiding Wij willen dat ieder kind zich veilig voelt binnen onze school en op het schoolplein. Ook willen wij dat er respectvol met elkaar en met elkaars spullen wordt omgegaan. Hierover

Nadere informatie

Gedragsprotocol De Stelberg

Gedragsprotocol De Stelberg Gedragsprotocol De Stelberg Op school proberen we een veilig klimaat te scheppen, waar respect, openheid en communicatie belangrijke elementen zijn. De relatie tussen kinderen onderling en tussen kinderen

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE. Ordereglement Penta 2016

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE. Ordereglement Penta 2016 1 ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE April 2016 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als

Nadere informatie

Protocol Time-out, schorsen en verwijderen leerlingen

Protocol Time-out, schorsen en verwijderen leerlingen Protocol Time-out, schorsen en verwijderen leerlingen Inleiding Soms is het nodig dat een leerling een time-out krijgt, geschorst wordt of zelfs van school verwijderd wordt. Onze scholen gaan in al die

Nadere informatie

Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen

Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen In principe willen we geen van deze drie begrippen toepassen in onze scholen. Begrippen: Time out: Een time out is een korte onderbreking van de lestijd, waarbij

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Inhoud 1 Toepassingsgebied 3 2 Definities 4 3 Algemene bepalingen 5 3.1. Maatregelen binnen het traject van schorsen en verwijderen 5 4 Uitvoering 7 4.1. Besluit tot

Nadere informatie

Internet versie augustus 2011. Protocol schorsing en verwijdering

Internet versie augustus 2011. Protocol schorsing en verwijdering Internet versie augustus 2011 Protocol schorsing en verwijdering Inhoud 1. Toepassing protocol schorsing en verwijdering... 3 2. Verantwoordelijkheid... 3 3. Werkwijze... 3 3.1 Constatering maatschappelijk

Nadere informatie

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is

Nadere informatie

STICHTING PRIMAIR ONDERWIJS IN DE GEMEENTE ZUNDERT Prinsenstraat 25, 4881 VA te Zundert

STICHTING PRIMAIR ONDERWIJS IN DE GEMEENTE ZUNDERT Prinsenstraat 25, 4881 VA te Zundert STICHTING PRIMAIR ONDERWIJS IN DE GEMEENTE ZUNDERT Prinsenstraat 25, 4881 VA te Zundert Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen. Inleiding. De meeste leerlingen krijgen gelukkig nooit met schorsing

Nadere informatie

P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad tel.: 0320-251393 school@driestromenland.nl

P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad tel.: 0320-251393 school@driestromenland.nl P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad tel.: 0320-251393 school@driestromenland.nl Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor

Nadere informatie

PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING STICHTING OPENBAAR BASISONDERWIJS HOOGEZAND-SAPPEMEER

PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING STICHTING OPENBAAR BASISONDERWIJS HOOGEZAND-SAPPEMEER PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING STICHTING OPENBAAR BASISONDERWIJS HOOGEZAND-SAPPEMEER Versie: Januari 2018 Inleiding Wanneer een leerling de regels overtreedt die binnen een school gelden,

Nadere informatie

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling

Time-out, Schorsing en Verwijdering van een leerling van een leerling Het is duidelijk dat we heldere en simpele afspraken moeten maken over dit thema. Niet om het schorsen van leerlingen te promoten maar om duidelijkheid te scheppen aan alle partijen en

Nadere informatie

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Basisschool de Zonnewijzer heeft een open aannamebeleid. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is. Tot inschrijving op de Zonnewijzer wordt overgegaan wanneer aan

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Juni 2015.................................................................. Protocol Schorsing en verwijdering Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Protocol Schorsing en verwijdering

Nadere informatie

Regeling toelating, schorsing en verwijdering leerlingen van MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding

Regeling toelating, schorsing en verwijdering leerlingen van MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding Regeling toelating, schorsing en verwijdering leerlingen van MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding Bestuur Vastgesteld 9 juni 2010 Update 27 januari 2013 Aanpassingen n.a.v. wijzingen WPO

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT DR. NASSAU COLLEGE PENTA

ORDEREGLEMENT DR. NASSAU COLLEGE PENTA 1 ORDEREGLEMENT DR. NASSAU COLLEGE PENTA Juli 2018 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als

Nadere informatie

Protocol schorsen en verwijderen Winkler Prins 2017

Protocol schorsen en verwijderen Winkler Prins 2017 Protocol schorsen en verwijderen Winkler Prins 2017 Inhoudsopgave 1. ALGEMENE BEPALINGEN... 3 Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 2. INLEIDING... 3 Artikel 2. Inwerkingtreding protocol... 3 Artikel 3. Grensoverschrijdend

Nadere informatie