Wedergeboorte. Enkele penschetsen. Raymond R. Hausoul

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wedergeboorte. Enkele penschetsen. Raymond R. Hausoul"

Transcriptie

1 Wedergeboorte Enkele penschetsen Raymond R. Hausoul

2 WEDERGEBOORTE Enkele penschetsen

3 Wedergeboorte Enkele penschetsen Drs. Raymond R. Hausoul Onder de vlag van ECV publiceren verschillende theologen en gemeentewerkers preken, lezingen en studies over uiteenlopende onderwerpen ECV vzw Bekijk/beluister de nieuwste materialen op ## :00 ## Trefw All rights reserved. No part of this publication may be reproduced in any form without permission in writing from the autor.

4 Wedergeboorte Enkele penschetsen Raymond R. Hausoul

5 Inhoudsopgave 1 Wedergeboorte en vernieuwing Betekenis van wedergeboorte Wedergeboorte in het Oude Testament Waarom moet een mens wedergeboren worden? De wijze van de wedergeboorte Wat is de krachtbron van de wedergeboorte? Wanneer gebeurt de wedergeboorte? Wedergeboorte en bekering Wedergeboorte en doop Moment of proces De individuele wedergeboorte Kenmerken van de wedergeboorte Nieuw leven Een nieuwe wandel in heiligheid Problemen bij de wedergeboorte Wedergeboorte en vrijheid Literatuurlijst...29

6 Over de auteur

7 Raymond R. Hausoul, Th.M., werkte korte tijd als bouwkundig ingenieur en studeerde vanaf 2003 theologie aan de Evangelisch Theologische Faculteit (Leuven). Sinds 2006 werkt hij voor de Evangelische Christengemeenten Vlaanderen en is hij bedienaar van de eredienst in de Evangelische Kerk De Hoeksteen te Ieper. Zijn bediening spreidt zich echter uit over heel Vlaanderen en bestaat voornamelijk uit het geven van onderwijs door prediking, studies en artikelen in binnen- en buitenland. Hij doceert de vakken Oude Testament en Systematische Theologie aan de Evangelische Toerustingsschool Vlaanderen en aan Bijbelschool C7. In het verleden doceerde hij het vak Oude Testament (frequentie: 3-jaarlijks) aan het Instituut voor Bijbelse Vorming te Leuven. Naast zijn drukke werkzaamheden, is hij verder bezig met een promotieonderzoek over de kosmische eschatologie. Raymond is gehuwd met Belinda en zij genieten van hun twee kinderen, Adriël and Ilja. Twitter: twitter.com/rhausoul Facebook:

8 Afkortingen van Bijbelboeken Gn Genesis Js Jesaja Ex Exodus Jr Jeremia Lv Leviticus Kl Klaagliederen Nm Numeri Ez Ezechiël Dt Deuteronomium Dn Daniël Jz Jozua Hs Hosea Re Rechters Jl Joel Rt Rut Am Amos 1Sm 1 Samuël Ob Obadja 2Sm 2 Samuël Jn Jona 1Kn 1 Koningen Mi Micha 2Kn 2 Koningen Na Nahum 1Kr 1 Kronieken Hk Habakuk 2Kr 2 Kronieken Sf Sefanja Ea Ezra Hg Haggaï Ne Nehemia Zc Zacharia Es Ester Ml Maleachi Jb Job Mt Matteüs Ps Psalmen Mc Marcus Sp Spreuken Lc Lucas Pr Prediker Jh Johannes Hl Hooglied Hd Handelingen Rm Romeinen 1Ko 1 Korintiërs 2Ko 2 Korintiërs Gl Galaten Ef Efeze Fp Filippenzen Ko Kolossenzen 1Ts 1 Tessalonicenzen 2Ts 2 Tessalonicenzen 1Tm 1 Timoteüs 2Tm 2 Timoteüs Tt Titus Fm Filemon Hb Hebreeën Jk Jakobus 1Pt 1 Petrus 2Pt 2 Petrus 1Jh 1 Johannes 2Jh 2 Johannes 3Jh 3 Johannes Jd Judas Op Openbaring Andere werken Tob Tobit Jud Judit TEs Ester (Grieks) 1Mak1 Makkabeeën 2Mak2 Makkabeeën Wijs Wijsheid Sir Sirach Bar Baruch BJr Brief van Jeremia TDn Daniël (Grieks) Man Manasse

9 W E D E R G E B O O R T E WEDERGEBOORTE EN VERNIEUWING 9 1 Wedergeboorte en vernieuwing Aan de leer van de wedergeboorte gaat de veronderstelling vooraf dat de menselijke schepping transformatie benodigd. Door de zondeval in Gn3 is de menselijke natuur ten dode opgeschreven en dient God in te grijpen en de mens tot nieuwe schepping te maken. 1 God verlost de schepping van het kwaad. Dat kan Hij doen door een volledig nieuw begin met de mensheid te maken. Dan zou er echter geen sprake zijn van redding, maar van een nieuwe schepping. Het zou immers om een andere mensheid zijn dan die we nu kennen. 2 God kiest er zo voor om de oude schepping te transformeren naar de nieuwe schepping. 1 George E. Ladd, A Theology of the New Testament (Grand Rapids: Eerdmans, 1974), 290; Millard J. Erickson, Christian Theology, 2e ed. (Grand Rapids: Baker Academic, 1998), Bram Van de Beek, Jezus Kurios. Christologie als hart van de theologie (Kampen: Kok, 1998), 79.

10

11 W E D E R G E B O O R T E BETEKENIS VAN WEDERGEBOORTE 11 2 Betekenis van wedergeboorte In het Oude Testament komen we de wedergeboorte vooral tegen als gave van het nieuwe verbond (Jr31:31-34; 32:38-40; Ez36:24-30). Daarbij worden de reiniging van onreinheden en de nieuwe geest van het binnenste als weldaden genoemd (vgl. Dt30:6). 1 In het Grieks bestaan er twee woorden die beiden telkens met wedergeboorte worden vertaalt en die slechts twee keer in het Nieuwe Testament voorkomen. Αναγενναω ontmoeten we enkel in de eerste brief van Petrus en betekent concreet opnieuw voortbrengen of opnieuw geboren worden (1Pt1:3,23) en het Griekse Παλιγγενεσια vinden we bij Mattheüs en Paulus en betekent concreet nieuwe geboorte, vernieuwing of herboren worden (Mt19:28; Tt3:5). Het valt op dat Johannes beide termen niet gebruikt en het bij beschrijvingen van de wedergeboorte houdt, zoals uit de Geest geboren (Jh3:6,8), uit God geboren (Jh1:13; 1Jh3:9; 4:7; 5:1,4,18), uit water en Geest geboren (Jh3:5), opnieuw geboren of van boven geboren (Jh3:3,7). Ook Paulus doet dit meerdere keren in zijn brieven: mede leven gemaakt met Christus (Ef2:5), verjongd door de geest van uw denken waarbij de context spreekt over het aandoen van de nieuwe mens (Ef4:23v. Ko3:10), een nieuwe schepping (2Ko5:17), een maaksel Gods (Ef2:10) en hervormd door de vernieuwing van uw denken (Rm12:2). 2 1 J. van Genderen en W.H. Velema, Beknopte Gereformeerde Dogmatiek (Kampen: Kok, 1992), Ibid.

12

13 W E D E R G E B O O R T E WEDERGEBOORTE IN HET OUDE TESTAMENT 13 3 Wedergeboorte in het Oude Testament Onder evangelische theologen heerst er onduidelijkheid over de vraag of de gelovigen in het Oude Testament eveneens wedergeboren waren. Lewis Chafer geeft te kennen dat dit niet het geval was. Reden hiervoor is dat hij de wedergeboorte verbindt met de inwoning van de heilige Geest: 1 De idee van een duurzame blijvende inwoning van de heilige Geest waardoor elke gelovige een onveranderlijke tempel van de heilige Geest wordt, hoort bij het tijdperk van de gemeente en vindt geen plaats in de inzettingen voor het joodse volk. Andere theologen stellen dat de inwoning niet noodzakelijk vereist is voor de wedergeboorte. 2 Als dat geval was, was het immers vreemd dat Jezus voor de uitstorting van de heilige Geest met Pinksteren, Nicodemus opriep om opnieuw geboren te worden. Zij wijzen daarom erop dat het Oude Testament de wedergeboorte omschrijft als het krijgen van een nieuw hart: Dan zal de Geest van Jahweh over u vaardig worden en u zult samen met hen profeteren; u zult in een ander mens veranderd worden [...] En het gebeurde, toen Saul zich omkeerde om bij Samuel weg te gaan, dat God zijn hart in een ander veranderde; en al die tekenen overkwamen hem op die dag (1Sm10:6,9; vgl. Dt30:6; Ps51:10; Jr24:7; 32:39; Ez11:19; 36:26). 3 Hoewel Israël dit zal ervaren als het Gods vrederijk binnengaat, wordt het opgeroepen om actief zijn hart te veranderen (Ez18:31). In het Nieuwe Testament is het opvallend dat de wedergeboorte vaak in verbinding wordt gebracht met de opstanding van de Heer Jezus (Jh3:14-16; 1Pt1:3). Derickson trekt daaruit de conclusie dat voor de opstanding van Christus geen enkele gelovige wedergeboren kon worden. 4 Ik kan hierin niet meegaan, aangezien de Schrift hierover geen uitspraak doet en we ook zoals gezegd in het Oude Testament het verlangen vinden om een rein hart oftewel een totale vernieuwing van 1 Lewis Sperry Chafer, Systematic Theology (Dallas: Dallas Theological Seminary, z.d.), VI: William Kelly, Open Exclusivism, The Bible Treasury 13 (1881): Erickson, Christian Theology, S.L. Derickson, Derickson s Notes on Theology, digital. (Albany: AGAS, 1997), 921.

14 14 denken te mogen ervaren (Ps51:10). Indien er geen gelovigen in het Oude Testament wedergeboren zijn, moeten we concluderen dat niemand van hun in het koninkrijk van God naar binnen is gegaan. Dan is het echter vreemd dat de Heer Jezus ons vertelt dat ook de oudtestamentische gelovigen samen met ons aan tafel zullen aanzitten in het koninkrijk van God (Mt8:11; Lk13:28-29). De idee van de wedergeboorte was daarom ook reeds in het Oude Testament aanwezig en verbonden met het ingaan in Gods vrederijk. Daarom kon Jezus ook tot Nicodemus zeggen: Zijt gij een leraar van Israël, en weet gij deze dingen niet? (Jh3:10).

15 W E D E R G E B O O R T E WAAROM MOET EEN MENS WEDERGEBOREN WORDEN? 15 4 Waarom moet een mens wedergeboren worden? Doordat Adam zondigde en door hem ook deze basis van zondigen in ons is (Rm5:12), kunnen wij mensen die afstammen van Adam naar het vlees niets anders zijn als dit vlees (Jh3:6) want er kan geen reine uit een onreine voortkomen (Jb14:4). Daardoor waren wij eigenlijk net al zoals Adam door onze misdaden dood (Ef2:1), want in ons mensen woont niets goeds, ook al willen we iets goeds doen, toch lukt het ons niet (Rm7:18). Om echter te voldoen aan de heiligheid en reinheid van God is het onmogelijk dit eveneens te bereiken door het wassen met zeep (Jr2:22), of het veranderen van houding (Jr13:23), we moeten (Gl6:15) een geheel nieuwe schepping in Christus worden geboren uit God (Jh1:13). Alleen daardoor kunnen we in Gods nabijheid, ja in zijn koninkrijk komen (Jh3:5). Zonder wedergeboorte is het onmogelijk om het koninkrijk van God te zien (Jh3:3), aangezien alle mensen dood zijn door hun misdaden en zonden (Ef2:1). Zolang jij van jezelf alleen maar weet te zeggen dat je ook niet helemaal perfect bent, zie je in Jezus iemand die je wat assisteert om een beetje beter te worden. Jezus renoveert echter niet je oude natuur. Hij maakt uit jou een nieuwe schepping. Er kan geen relatie tussen God en de mens bestaan als de mens van nature niet veranderd is. Welke relatie kan er namelijk bestaan tussen licht en duisternis, tussen de levende God en een dood hart? Daarom moeten we nieuwe schepselen worden (1Ko5:17). Zonder wedergeboorte zouden we zodoende wel vrij zijn van de hel, maar niet geschikt voor de nieuwe schepping. Daarbij moeten we uitkijken om rechtvaardiging niet gelijk te stellen aan wedergeboorte, aangezien de rechtvaardiging te maken heeft met een vernieuwing van onze relatie met God, en wedergeboorte te maken heeft met een vernieuwing van ons wezen. 1 Door de wedergeboorte mogen we nu al als eerstelingen deel uitmaken van de uiteindelijke wereld die God zal herscheppen (Jk1:18). Hedendaags te spreken over een wedergeboren christen is ongeveer hetzelfde als te spreken over een ronde cirkel of een vierkantige rechthoek. 1 M.F. Unger, red., Unger s Bible Dictionary (Chicago: Moody, 1957), 916.

16 16 Het beeld van de wedergeboorte leunt krachtig aan bij dat van de geboorte. 1 In de baarmoeder voelt het kind zich tijdelijk thuis ondanks alle beperkte leefomstandigheden. Toch bezit het in aanleg meer mogelijkheden dan je in die beperkte omgeving ooit kan ontwikkelen. Om die ontwikkelingen door te maken, moet het kind de baarmoeder verlaten. Een ongeboren baby kan dat niet zelf. Er is een crisis of bevrijdingsactie voor nodig. Die bevrijding wordt buiten de baby om ingezet, maar het zal een allesveranderende invloed hebben. Wie als baby eenmaal de Slag om de Vrijheid heeft doorgemaakt, is biologisch fundamenteel veranderd. Je maakt bij de geboorte letterlijk een hartsverandering door, die je geschikt maakte voor het leven buiten de baarmoederlijke cel. Voor de noodzakelijke zuurstofregeling is de baby in de baarmoeder afhankelijk van de zuurstof die vanuit de bloedbaan van de moeder via de placenta en de navelstreng in de bloedbaan van het kind wordt gepompt. Een ongeboren kind krijgt dus geen zuurstof via de longen, die vol met vruchtwater zitten, maar via de navelstreng (ductus arteriacus (Botalli)). Het zuurstofarme bloed gaat van het kind via de navelstreng weer terug naar de moeder. Een soort ruilhandel dus, waarvoor de baby een aangepast hart heeft. Het hart is voorzien van een open verbinding tussen de linker- en rechterboezem van het hart (foramen ovale). Deze bypass zorgt ervoor dat het bloed via de navelstreng niet eerst naar de longen gaat, maar direct in de bloedsomloop van de baby terechtkomt. Dat is het mechanisme om te kunnen leven in de baarmoeder. Bij de geboorte is er een ander mechanisme nodig dan de navelstreng om zuurstof te ontvangen. Het moederlichaam en de navelstreng worden dan ingeruild voor een ingenieus, zelfvoorzienend systeem. Direct na de geboorte starten de longen hun vitale functie: zuurstof binnenhalen en koolzuur afvoeren. Op het moment dat de longen gaan functioneren, krijgt het hart op miraculeuze wijze een signaal om de kortebochtconstructie (foramen ovale) te sluiten. Het hart zorgt nu dat het bloed voortaan via de longen wordt gepompt. Een definitieve wegomlegging in de bloedbaan die past bij de nieuwe leefomgeving. Het hart transformeert dus letterlijk. Binnen in de baarmoeder is je hart anders als buiten de baarmoeder. 1 Onderstaand voorbeeld is ontleend bij: Arie de Rover, Leven na de Genadeklap (Amsterdam: Buijten & Schipperheijn Motief, 2012),

17 W E D E R G E B O O R T E DE WIJZE VAN DE WEDERGEBOORTE 17 5 De wijze van de wedergeboorte Zoals we net al zagen kunnen we niet door onszelf wedergeboren worden, net zoals we ook niet uit ons zelf geboren kunnen worden (Jh1:13). Als we echter tot geloof (Jh1:12-13) komen in Jezus Christus, worden we door Gods onvergankelijke zaad wedergeboren, dat is het levende en eeuwig blijvende woord van God (Jh3:5; 15:3; Ef5:26; Jk1:18; 1Pt1:23). Het is Gods wil dat wij wedergeboren worden (Jk1:18). Zodoende zijn wij door dit woord van de waarheid, als eerstelingen van zijn schepselen (Jk1:18). Hiervoor hoefden wij geen werken te doen, maar is het alleen Gods barmhartigheid dat wij wedergeboren worden door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwing door de heilige Geest (Jh3:5; Tt4:4-6). Om wedergeboren te worden moet een persoon het Woord van God horen, want alleen dit Woord is het enige Woord dat eeuwig is (Jk1:18; 1Pt1:23-25). Het wonder van de wedergeboorte kan zodoende niet gebeuren als het Woord Gods niet verkondigd wordt. Daarbij wordt ook meteen duidelijk dat de wedergeboorte geen herstel van de schepselen is, maar een nieuwe schepping die leeft vanuit de eeuwige (2Ko5:17). Dit leven vanuit de eeuwige is ook het kenmerk van dit eeuwige leven. David Pawson schrijft over de geboorte van een christen 1. God schenkt boete (Hd5:31; 11:18), God schenkt de gave van het geloof (Ef2:8), God wekt ons uit het water waarin we gedoopt worden (Ko2:12), God geeft ons zijn heilige Geest (Tt3:5-6). Gods initiatief Doe boete Geloof Laat je dopen Ontvangen 1 David Pawson, Wiedergeburt (Asslar: Projektion J, 1991), 90.

18 18 Mens initiatief

19 W E D E R G E B O O R T E WAT IS DE KRACHTBRON VAN DE WEDERGEBOORTE? 19 6 Wat is de krachtbron van de wedergeboorte? Een mens is vanuit zichzelf niet in staat om de wedergeboorte bij zichzelf te bewerken. Hij kan zichzelf niet door eigen inzet uit de Geest geboren laten worden, want wat uit het vlees geboren is, is vlees; en wat uit de Geest geboren is, is geest (Jh3:6). Daardoor is het Gods barmhartigheid dat wij wedergeboren werden (Tt4:4-6) en de krachtbron daarbij is de opstanding van Jezus Christus (1Pt1:3). Tevens laat Hij ons wedergeboren worden door de heilige Geest (Jh3:5). Zodoende is de hele Drieëenheid actief aan onze wedergeboorte, zoals ook de hele Drieëenheid actief was bij de eerste schepping (Gn1; Vgl.Gn1:26).

20

21 W E D E R G E B O O R T E WANNEER GEBEURT DE WEDERGEBOORTE? 21 7 Wanneer gebeurt de wedergeboorte? Drie verschillende antwoorden vechten hier met elkaar om de juiste mening hierover, namelijk de Calvinistische, Arminiaanse en Katholieke. 7.1 Wedergeboorte en bekering Volgens sommigen vindt de wedergeboorte plaats voordat iemand tot geloof komt, want een zondaar moet het eeuwige leven hebben om geloven te kunnen. Louis Berkhof schrijft: 1 God plant het zaad van het geloof in de mens tijdens de wedergeboorte. Hierbij kunnen we ons echter de vraag stellen, hoezo een zondaar überhaupt nog geloven moet oftewel zich moet bekeren, als hij al het eeuwige leven heeft? De oplossing voor deze moeilijke puzzel is, dat de bekering en de wedergeboorte tegelijkertijd plaatsvinden. De bijbel zegt niet: wie in Hem geloofd, wordt opnieuw geboren, maar is opnieuw geboren. Volgens Derickson is de wedergeboorte geen proces, maar een moment. 2 Hij verwijst hierbij op het voorbeeld van de moordenaar aan het kruis (Lc23:39-43). Verder schrijft hij dat de wedergeboorte: 3 Niet gerelateerd is aan goede werken of aan een heilige levensstijl. Het is een handeling Gods die een persoon meteen en voor eeuwig veranderd. Zodoende kan Paulus later aan de gelovigen te Korinthe schrijven dat zij een nieuw schepsel zijn geworden doordat ze in Christus zijn (2Ko5:17). Deze nieuwe schepsels zullen echter niet zoals de huidige schepselen sterven, maar zullen blijven leven in eeuwigheid. Deze wedergeboorte is tevens niet gerelateerd aan goede werken of aan een heilige levensstijl. Het is een handeling Gods die een persoon meteen en voor eeuwig veranderd. 1 Louis Berkhof, Systematic Theology (Grand Rapids: Eerdmans, 1953), Derickson, Theology, Ibid.

22 Wedergeboorte en doop De relatie tussen waterdoop en wedergeboorte zien we in de kerkgeschiedenis duidelijk bij Justinus de Martelaar in zijn Eerste Apologie (±155nC): 4 I will also relate the manner in which we dedicated ourselves to God when we had been made new through Christ; lest, if we omit this, we seem to be unfair in the explanation we are making. As many as are persuaded and believe that what we teach and say is true, and undertake to be able to live accordingly, are instructed to pray and to entreat God with fasting, for the remission of their sins that are past, we praying and fasting with them. Then they are brought by us where there is water, and are regenerated in the same manner in which we were ourselves regenerated. For, in the name of God, the Father and Lord of the universe, and of our Saviour Jesus Christ, and of the Holy Spirit, they then receive the washing with water. For Christ also said, "Except ye be born again, ye shall not enter into the kingdom of heaven. Ook Augustinus was van mening dat tijdens de waterdoop God de gave van de heilige Geest zou geven deze waterdoop was daarom ook bij Augustinus meteen de wedergeboorte zonder wie iemand niet gered zou kunnen worden. Daarentegen zag Pelagius de wedergeboorte als een fysieke intrede in de fysieke kerk en in het discipelschap. Er gebeurde volgens hem geen enkele bovennatuurlijk werk met de ziel. Jezus zegt een mens wordt uit (Gr. ek) twee dopen geboren, zegt Paulus, een mens word door (Gr. dia) ze gered. Geen van beide gebruikt van want de beide zijn niet de oorzaak, maar het middel. Een mens kan alleen door God onze Redder wedergeboren en gered worden. 4 Eerste Apologie van Justinus de Martelaar 61.

23 W E D E R G E B O O R T E MOMENT OF PROCES 23 8 Moment of proces 8.1 De individuele wedergeboorte Nergens in de Bijbel vinden we een aanwijzing dat de wedergeboorte van de christen gedurende een langer proces plaatsvindt. Telkens spreekt Gods Woord over de verandering van de mens in één moment. De gedachte dat de wedergeboorte begint op het ogenblik van de bekering en voortduurt tot de voltooiing van onze verlossing, ontbreekt. 1 De Schrift spreekt slechts over gelovigen die wedergeboren zijn en niet van gelovigen die wedergeboren worden (Jh1:12-13; 2Ko5:17; Ef2:1,5-6; Jk1:18; 1Pt1:3,23; 1Jh2:29; 5:1,4). Alle wedergeboren gelovigen zijn nu al wedergeboren, anders zouden zijn geen deel uitmaken van Gods koninkrijk (Jh3:3-5). 2 Dat betekent echter niet dat er helemaal geen groei plaatsvindt in het leven van de gelovigen. Hoewel de wedergeboorte op één moment gebeurt, groeit dit nieuwe leven op voor het aangezicht van God. Dat is echter niet de groei van de wedergeboorte, maar de geestelijke groei van de gelovige. 3 Analoog hiermee is onze biologische geboorte die plaatsvindt op één moment en de natuurlijke groei van de mens gedurende zijn leven. De gelovige is wedergeboren, maar groeit geestelijk en beseft dat hij samen met deze schepping op weg is naar het ogenblik waarop ook de schepping rondom hem wedergeboren zal worden en het herstel van alle dingen aanbreekt (Hd3:21). 1 Erickson, Christian Theology, Willem J. Ouweneel, Het verbond en het koninkrijk van God: Ontwerp van een verbonds-, doop- en koninkrijksleer, Evangelisch-Dogmatische Reeks 7 (Heerenveen: Medema, 2011), Ibid.

24

25 W E D E R G E B O O R T E KENMERKEN VAN DE WEDERGEBOORTE 25 9 Kenmerken van de wedergeboorte 9.1 Nieuw leven Evenals een pas geboren gezonde baby onmogelijk onopgemerkt blijft in zijn omgeving, blijft ook de wedergeboren gelovige niet onopgemerkt in zijn omgeving. De wedergeboren gelovige wordt zich vanaf het begin ervan bewust dat hij is geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft (Ef2:10). Hij dient nu niet meer zichzelf, maar God, want wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen (Gl5:24), en Wie uit God geboren is zondigt niet, want Gods zaad is blijvend in hem. Hij kan zelfs niet zondigen, want hij is uit God geboren (1Jh3:9). Dit betekent dat het voor de wedergeboren gelovige ethisch onmogelijk is verder te zondigen. Zonde gaat radicaal in tegen zijn eigen wedergeboren hart. 9.2 Een nieuwe wandel in heiligheid In het verleden is de wedergeboorte vaak allegorisch gezien in de drie personen die de Heer Jezus in de evangeliën weer tot leven wekte: (1) de jongeling van Naïn begon te spreken (Lc7:14-15) wat verwijst naar het positief spreken over God door de wedergeboren gelovige; (2) Het dochtertje van Jaïrus diende eten te ontvangen (Lc8:54-55) wat verwijst naar de honger van de wedergeboren gelovige naar geestelijk voedsel; en (3) en Lazarus die verlost diende te worden van de banden die hem gevangen hielden (Jh11:43-44) wat verwijst naar de bevrijding van de wedergeboren gelovige van de banden van zonde en dood. Waar deze kenmerken ontbreken mogen we ons ernstige vragen erover stellen of de persoon in kwestie daadwerkelijk wel wedergeboorte is. Het Nieuwe Testament is daarover zeer duidelijk: Streef ernaar in vrede te leven met allen en leid een heilig leven; wie dat niet doet zal de Heer niet zien (Hb12:14). Geen mens zal in de hemel zijn zal God zien die in dit leven geen vrucht heeft voortgebracht. Zelfs bij de misdadiger aan het kruis valt het op dat hij wedergeboren was: Maar de andere

26 26 antwoordde en bestrafte hem: Vrees zelfs jij God niet, nu je hetzelfde vonnis ondergaat? En wij toch rechtvaardig, want wij ontvangen straf overeenkomstig wat wij gedaan hebben, maar die Man heeft niets onbehoorlijks gedaan. En hij zei tegen Jezus: Heer, denk aan mij, als U in Uw Koninkrijk gekomen bent (Lc23:40-42). De misdadiger riep zijn collega op tot godvrezendheid (vs40), erkende dat hij het doodsoordeel verdiende (vs41), beleed Jezus als onschuldig (vs41) en vertrouwde zich aan Hem toe in het geloof dat Hij de Messias was die het koninkrijk Gods zou bouwen (vs42).

27 W E D E R G E B O O R T E PROBLEMEN BIJ DE WEDERGEBOORTE Problemen bij de wedergeboorte Eén van de redenen voor een slechte hulp bij de wedergeboorte is de tijdsdruk in onze hedendaagse cultuur. Vaak worden er geen bijzondere zonden genoemd, niets wordt voor de ogen getekend (Mt15:18-20; Mc76:21-23; Rm1:29-32; 13:13-14; 1Ko5:9-11; 6:9-10; 2Ko12:20-21; Gl5:19-21; Ef4:17-19,25-31; 5:3-4; Ko3:5-6,8-9; 1Tm1:9-10; 2Tm3:1-5; Tt3:3; 1Pt1:21; 4:2-4; Op21:8; 22:15). Ook wordt de Naam van de Heer niet meer aangenomen (Hd2:39). Het is echter hulpzaam om de ander moed te maken zich direct met hun eigen woorden naar de Here te keren. Als geen bijzondere zaken gebeuren tijdens het boetegebed, wordt automatisch aangenomen dat de Geest automatisch wordt ontvangen. Het is echter goed als we goed opletten bij de geboorte van een christen. Het is goed om om te ontdekken, welke dimensies niet genoemd worden en welke positieve stappen moeten worden ondernomen om de problemen op te heffen. Van de apostelen Paulus, Petrus en Johannes zie we dit terug in de Handelingen (Hd16; 18; 20). Het is belangrijk om bepaalde vragen te stellen zoals: Waarom wilt u christen worden?, Van welke zonden wilt u gered worden?, Welke geheimen hebt u voor anderen?. Het is belangrijk om hier de ander op te wijzen dat hij breekt met occultisme en hoererij, aangezien beide ons in knechtschap leidden. Het beste kun je dit zielzorgerlijk gesprek met gebed beginnen, om hulp en om zaken in herinnering te brengen door een woord van kennis. Ook is het beter om iemand zelf zijn gebed te laren doen en niet om iemand een voorgekauwd gebed te laten naspreken.

28

29 W E D E R G E B O O R T E WEDERGEBOORTE EN VRIJHEID Wedergeboorte en vrijheid Vrijheid is een wezenlijk onderdeel van de verlossing. Het is met het begrip vrijheid wonderlijk gesteld. Oppervlakkig gedacht zou je denken dat vrijheid inhoudt dat je mag zeggen en doen en laten wat je zelf wilt. Vrijheid betekent dat je door niemand gedwongen wordt om dit of dat te doen of na te laten. Meermalen wijst het Nieuwe Testament erop dat vrijheid geen losbandigheid mag betekenen. Paulus zegt: u bent geroepen om vrij te zijn, broeders; gebruikt echter de vrijheid niet als een aanleiding voor het vlees, maar dient elkaar door de liefde (Gl5:13). En Petrus geeft aan dat de vrijheid misbruikt kan worden als een dekmantel van de boosheid (1Pt2:16). Losbandigheid is geen vrijheid, maar slavernij: de losbandige mens is een slaaf van zijn eigen driften en begeerten. De wet van Christus is een wet der vrijheid omdat zij precies overeenkomt met de verlangens van de nieuwe mens. De nieuwe mens kan niet anders, wil niet anders dan die wet uitvoeren. Geef een vis dit gebod: Gij zult vliegen! Wat zal het arme dier antwoorden? Dat kan ik niet, want ik heb geen vleugels, maar ik wil het ook niet, want het water is mijn natuurlijk milieu, niet het luchtruim. Zo is het met de zondaar: hij voelt zich in de zonde als een vis in het water. De zondaar kan niet ophouden met zondigen, en hij wil dat ook niet, want de zonde is zijn natuurlijk milieu. Maar stel je nu eens voor dat de vis veranderd wordt in een vogel. Dat zou een dramatische verandering zijn, maar daar is de verandering van de oude mens naar de nieuwe mens best mee te vergelijken. Zeg nu eens tegen de vis-die-een-vogel-geworden-is: Vlieg! Wat zal hij antwoorden? Niets liever dan dat! Vliegen is mijn lust en mijn leven! Het luchtruim is mijn natuurlijk milieu. Zo is het. Voor de vogel is het gebod Vlieg! geen slavernij, geen dwang, geen onmogelijk én onaantrekkelijk gebod, nee, het is een wet van de vrijheid. Hoe gek het ook mag klinken: een mens die leeft uit de wet van Christus, die is pas werkelijk vrij. Zo n echt vrije mens bewandelt de heerlijke weg tussen slavernij en losbandigheid. Het is de weg waarop de nieuwe mens volkomen vrij is om te doen wat hij wil zeggen, doen of

30 30 laten. Immers, wat de nieuwe mens wil zeggen of doen of laten, is precies wat de wet van Christus van hem vraagt.

31 W E D E R G E B O O R T E LITERATUURLIJST Literatuurlijst Berkhof, Louis. Systematic Theology. 3 vols. Grand Rapids: Eerdmans, Chafer, Lewis S. Systematic Theology. 8 vols. Dallas: Dallas Theological Seminary, De Rover, Arie. Leven na de Genadeklap. Amsterdam: Buijten & Schipperheijn Motief, Derickson, S.L. Derickson s Notes on Theology. Digital. Albany: AGAS, Erickson, Millard J. Christian Theology. 2de ed. Grand Rapids: Baker Academic, Genderen, Jan van, en Willem H. Velema. Beknopte Gereformeerde Dogmatiek. Kampen: Kok, Kelly, William. Open Exclusivism. The Bible Treasury 13 (1881): Ladd, George E. A Theology of the New Testament. 2de ed. Grand Rapids: Eerdmans, Ouweneel, Willem J. Het verbond en het koninkrijk van God: Ontwerp van een verbonds-, doop- en koninkrijksleer. Evangelisch-Dogmatische Reeks 7. Heerenveen: Medema, Pawson, David. Wiedergeburt: Start in ein gesundes Leben als Christ. Asslar: Projektion J, Unger, Merrill F., red. Unger s Bible Dictionary. Chicago: Moody, Van de Beek, A. (Bram). Jezus Kurios: Christologie als hart van de theologie. Spreken over God 1.1. Kampen: Kok, 1998.

Van september 2015 t/m september 2017 willen we aan de slag gaan met het bijbelleesproject Bijbel in de Gewone Taal. De bijbel lezen is één, de bijbel verstaan, begrijpen en duiden is twee. De dubbele

Nadere informatie

OP VASTE GROND. over authentiek bijbels geloof

OP VASTE GROND. over authentiek bijbels geloof OP VASTE GROND over authentiek bijbels geloof Register van bijbelverwijzingen Aad van den Bos Het nummer van de pagina (bijv. p81) of van het hoofdstuk en van de noot daarin (bijv. 2.6) Genesis 1 p81 Genesis

Nadere informatie

Chronologisch Bijbelleesrooster in 3⅓ jaar de Bijbel door - 3 dagen Oude en 1 dag Nieuwe Testament v 1.0 www.kaleo.nl blz. 1

Chronologisch Bijbelleesrooster in 3⅓ jaar de Bijbel door - 3 dagen Oude en 1 dag Nieuwe Testament v 1.0 www.kaleo.nl blz. 1 Chronologisch Bijbelleesrooster in 3⅓ jaar de Bijbel door - 3 dagen Oude en 1 dag Nieuwe Testament v 1.0 www.kaleo.nl blz. 1 1 Genesis 1 2 Genesis 2 3 Genesis 3 4 Lukas 1:1-40 5 Genesis 4 6 Genesis 5 7

Nadere informatie

Leesplan 1 De hele bijbel in één jaar

Leesplan 1 De hele bijbel in één jaar Leesplan 1 De hele bijbel in één jaar Dag 1...Genesis 1,2 Dag 2...Genesis 3-5 Dag 3...Genesis 6-9 Dag 4...Genesis 10,11 Dag 5...Genesis 12-15 Dag 6...Genesis 16-19 Dag 7...Genesis 20-22 Dag 8...Genesis

Nadere informatie

Werkvorm: Vertel dat de Bijbel bestaat uit 66 Bijbelboeken en dat die ook verschillende genres hebben. Start het spel:

Werkvorm: Vertel dat de Bijbel bestaat uit 66 Bijbelboeken en dat die ook verschillende genres hebben. Start het spel: Bijbelse genres Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel Tijdsduur: 0-20 min. Jongeren leren de verschillende soorten Bijbelboeken kennen. Doel: - De jongeren begrijpen dat de Bijbelboeken met verschillende

Nadere informatie

Het Koninkrijk van God

Het Koninkrijk van God Bijbelstudieserie met als thema: Het Koninkrijk van God maart 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

Het Koninkrijk van God

Het Koninkrijk van God Bijbelstudieserie met als thema: Het Koninkrijk van God maart 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

GENESIS

GENESIS 1 Bijbellezen SCHEMA AANWIJZINGEN. Vul de datums in waarop u van plan bent de betreffende hoofdstukken te lezen. Vink ze af bij voltooiing van elk gedeelte. U kunt de Bijbelboeken in volgorde lezen of

Nadere informatie

Bijbelproject Delfzijl 2017

Bijbelproject Delfzijl 2017 Christelijke Gereformeerde Kerk Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Delfzijl 2 Voorwoord Voor je ligt het boekje dat hoort bij het Bijbelproject 2017. Al enkele jaren hebben we de gewoonte om als CGK en GKv

Nadere informatie

WAJECHI. (en hij leefde) Tora: Gen 47:28-50:26 Haftara:1 Koningen 2:1-12 Briet Chadasja:Hnd 7:9-16); Hebr 11:21-22; 1 Petr 1:3-9; 2:11-17

WAJECHI. (en hij leefde) Tora: Gen 47:28-50:26 Haftara:1 Koningen 2:1-12 Briet Chadasja:Hnd 7:9-16); Hebr 11:21-22; 1 Petr 1:3-9; 2:11-17 WAJECHI (en hij leefde) Tora: Gen 47:28-50:26 Haftara:1 Koningen 2:1-12 Briet Chadasja:Hnd 7:9-16); Hebr 11:21-22; 1 Petr 1:3-9; 2:11-17 Tekst van de week: Genesis 50:21 Wees dus niet bang, Ik zal zelf

Nadere informatie

Bijbelleesrooster voor iedereen

Bijbelleesrooster voor iedereen Bijbelleesrooster voor iedereen Uitleg van het rooster. Het bijbelleesrooster dat je hieronder kunt vinden gaat stapje voor stapje door de hele bijbel heen. Het begint bij het begin van de bijbel (Genesis

Nadere informatie

Christus opstanding. Enkele penschetsen. Raymond R. Hausoul

Christus opstanding. Enkele penschetsen. Raymond R. Hausoul Christus opstanding Enkele penschetsen Raymond R. Hausoul CHRISTUS OPSTANDING Enkele penschetsen Christus opstanding Enkele penschetsen Drs. Raymond R. Hausoul Onder de vlag van ECV publiceren verschillende

Nadere informatie

Dirk de Bree & Jan Joost Snoek

Dirk de Bree & Jan Joost Snoek Bijbelklas 2013-2016 Als je op reis gaat of op vakantie, neem je vaak een reisgids mee. Neem bijvoorbeeld De Lonely Planet. De Lonely Planet geeft je informatie over het land, de streek en de cultuur.

Nadere informatie

Bijbelboek Hoofdstuk Vers Bijbelstudie: nummer en bladzijde

Bijbelboek Hoofdstuk Vers Bijbelstudie: nummer en bladzijde Bijbelboek Hoofdstuk Vers Bijbelstudie: nummer en bladzijde 1 Johannes 001 005-007 75/6 1 Johannes 001 007-90/7, 100/6 1 Johannes 001 008-100/1, 100/2, 103/2 1 Johannes 001 008-010 44/6, 45/2, 70/2, 103/2,

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2020-2021 datum zondag Gemeenschappelijk 29 november 2020 1 e van de Advent Jesaja 63,19b- 64,8 37 Psalm 85 1 Korintiërs 1,1-9 Marcus 13,24-37 6 december 2020 2 e van de Advent

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's 2011 19,6 (2011): Bijbelse hufters 19,5 (2011): God en het lot 19,4 (2011): List en bedrog 19,3 (2011): Vorsten

Nadere informatie

De Christus in elk bijbelboek

De Christus in elk bijbelboek Kris Tavernier De Christus in elk bijbelboek Christus in al de Schriften Lucas 24:27 De Bijbel is door en door christocentrisch, dit wil zeggen dat de Bijbel in hoofdzaak spreekt over 'Jezus, de Christus,

Nadere informatie

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Psalm 119:105) Een uitgave van Met Open Bijbel Adres Postbus 520, 3800 AM Amersfoort Internet:

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Inleiding Thora. Raymond R. Hausoul

Inleiding Thora. Raymond R. Hausoul Inleiding Thora Raymond R. Hausoul Onze Bijbel en de joodse Bijbel 1 Onze westerse Bijbel is chronologisch gerangschikt. 2 Is er een andere rangschikking? 3 Drie delen in het joodse Oude Testament a) Thora

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2021-2022 datum zondag Gemeenschappelijk 28 november 2021 1 e van de Advent Zacharia 14,4-9 Psalm 50,1-6 1 Tessalonicenzen 3,9-13 Lucas 21,25-31 5 december 2021 2 e van de Advent

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2018-2019 datum zondag Gemeenschappelijk 2 december 2018 1 e van de Advent Zacharia 14,4-9 Psalm 50,1-6 1 Tessalonicenzen 3,9-13 Lucas 21,25-31 9 december 2018 2 e van de Advent

Nadere informatie

Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's

Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's 2014 22,4 (2014): De geheime dienst 22,3 (2014): Op het altaar 22,2 (2014): Worstelen met 22,1 (2014): Nieuwe Testament 2013 21,6

Nadere informatie

Kennismaking met de bijbel

Kennismaking met de bijbel Kennismaking met de bijbel 1. De Bijbel, wat is dat voor boek? 2. Wat heb ik met God te maken? 3. Wie is Jezus Christus? 4. Hoe kom ik in de hemel? 5. Wat is de christelijke doop? 4 De bijbel, wat is dat

Nadere informatie

niemand kan die tekenen doen, welke Gij doet, tenzij God met Hem is. Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1:

niemand kan die tekenen doen, welke Gij doet, tenzij God met Hem is. Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1: - 1 - Wedergeboorte We gaan lezen in het woord van God uit Johannes 3 vanaf vers 1: 1 En er was iemand uit de Farizeeën, wiens naam was Nikodemus, een overste der Joden; Nikodemus is een Griekse naam,

Nadere informatie

Inhoudsopgave 05/08/ De Israëlieten zijn slaven in Egypte Mozes moet het volk Israël leiden

Inhoudsopgave 05/08/ De Israëlieten zijn slaven in Egypte Mozes moet het volk Israël leiden GT_NBG-versie_040815.indd 10 Inhoudsopgave Genesis 1:1-2:4 Genesis 2:4-3:24 Genesis 6:5-22 Genesis 11:1-9 Genesis 11:27-12:9 Genesis 22:1-19 Genesis 25:19-34 Genesis 28:10-22 Genesis 29:1-30 Genesis 37:1-36

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2017-2018 datum zondag Gemeenschappelijk 3 december 2017 1 e van de Advent Jesaja 63,19b- 64,8 22 Psalm 85 1 Korintiërs 1,1-9 Marcus 13,24-37 10 december 2017 2 e van de Advent

Nadere informatie

Bijbelboekenkast OUDE TESTAMENT EZECHIËL JOB PSALMEN DANIËL SPREUKEN PREDIKER HOOGLIED Z ACHARIA HOSEA HABAKUK NAHUM MALEACHI OBADJA JOËL AMOS MICHA

Bijbelboekenkast OUDE TESTAMENT EZECHIËL JOB PSALMEN DANIËL SPREUKEN PREDIKER HOOGLIED Z ACHARIA HOSEA HABAKUK NAHUM MALEACHI OBADJA JOËL AMOS MICHA Inhoud 1 De Bijbel in het kort 8 2 Van het Oude naar het Nieuwe Testament 12 3 De evangelieboeken 16 4 Matteüs 20 5 Marcus 24 6 Lucas 28 7 Johannes 32 8 Handelingen 38 9 Het evangelie de wereld in 42 10

Nadere informatie

Gemeenschappelijk leesrooster

Gemeenschappelijk leesrooster Gemeenschappelijk leesrooster Psalmen cursief: de antwoordpsalmen Jaar A 1998/99 2019/20 2001/02 2022/23 2004/05 2025/26 2007/08 2028/29 2010/11 2031/32 2013/14 2034/35 2016/17 Jaar B 1999/00 2020/21 2002/03

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's 2012 20,6 (2012): Verbinding 20,5 (2012): Kleur 20,4 (2012): Jij bent m 20,3 (2012): In de zon 20,2 (2012):

Nadere informatie

De toekomst van gelovigen en ongelovigen

De toekomst van gelovigen en ongelovigen De toekomst van gelovigen en ongelovigen Maart 2014, Ter Aar Sytse de Jonge 5 april 2014 De toekomst van gelovigen en ongelovigen 1 Er is meer! (I) De mens is niet alleen maar stof, met de dood is niet

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2019-2020 datum zondag Gemeenschappelijk 1 december 2019 1 e van de Advent Jesaja 2,1-5 Psalm 122 Romeinen 13,8-14 Matteüs 24,32-44 8 december 2019 2 e van de Advent Jesaja 11,1-10

Nadere informatie

Een echte gelovige gelooft het Woord van God

Een echte gelovige gelooft het Woord van God Les 17 Nieuw leven Een echte gelovige gelooft het Woord van God In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Veranderingen in ons leven, die aantonen dat we nieuw leven hebben

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2014-2015 datum zondag Gemeenschappelijk 30 november 2014 1 e van de Advent Jesaja 63,19b- 64,8 4 Psalm 85 1 Korintiërs 1,1-9 Marcus 13,24-37 7 december 2014 2 e van de Advent Jesaja

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2013-2014 datum zondag Gemeenschappelijk 1 december 2013 1 e van de Advent Jesaja 2,1-5 Psalm 122 Romeinen 13,8-14 Matteüs 24,32-44 8 december 2013 2 e van de Advent Jesaja 11,1-10

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

DYNAMIC --- Discipel-maken ---

DYNAMIC --- Discipel-maken --- CHECKLIJST VOOR LES 2 Om deze les uit te voeren, zal ik: (afvinken wanneer gedaan) VOORBEREIDING 1. Johannes 3:16 op kunnen zeggen. 2. Psalm 23 lezen. 3. Maak notities van de preek die je zondag gehoord

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte. november 2018

Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte. november 2018 Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte november 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2)

Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2) Les 9 - Redding Ik werd een kind van God Ik werd gerechtvaardigd In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2) In 1 Johannes

Nadere informatie

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NAAM: NLEG WERKBOEK HOE IK IN 7 DAGEN MIJN IDENTITEIT IN CHRISTUS KAN ONTWIKKELEN INLEIDING Om als Christen in overwinning te kunnen wandelen, is het nodig

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Pastorale Theologie Christologie. Christologie Inleiding. Indeling. Christus: God en Mens Afwijkende leren: Concilie van Chalcedon (AD 451)

Pastorale Theologie Christologie. Christologie Inleiding. Indeling. Christus: God en Mens Afwijkende leren: Concilie van Chalcedon (AD 451) Pastorale Theologie Christologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Christologie Inleiding Christus: God en Mens Afwijkende leren: Docetisme Adoptianisme Concilie van Chalcedon (AD 451) Unio Personalis:

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

HEBREEUWS BETEKENIS GRIEKS (LXX) BETEKENIS

HEBREEUWS BETEKENIS GRIEKS (LXX) BETEKENIS De Tora - Indeling De indeling van de Tora De Tora bestaat uit vijf delen of boeken. De namen van de boeken zijn in het Hebreeuws ontleend aan de eerste woorden waarmee de boeken beginnen. Later is er

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen. - 1 - Gij echter zijt We lezen in 1 Petrus 2:9 een wonderbaar heerlijk woord: Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom, om

Nadere informatie

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met juni 2016

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met juni 2016 PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met juni 2016 I. Wat geloof ik? a. God, Jezus en de Heilige Geest God in beeld? Beelden van God Exodus 33 13/14 Kerst: groot Menswording van Lukas 1:26-38

Nadere informatie

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30)

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) Les 11 - Redding Ik werd geheiligd (apart gezet) deel I In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) We gaan nu 6 feiten bestuderen,

Nadere informatie

Een Persoonlijke Bijbelstudie

Een Persoonlijke Bijbelstudie Een Persoonlijke Bijbelstudie The Middletown Bible Church, http://www.middletownbiblechurch.org/ Original English Version Here Alle Schriftaanhalingen komen uit de Statenvertaling (1977 of HSV) Vertaling,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... 7. Inleiding... 16. Enkele praktische opmerkingen...17. 1 De eerste verkenningen... 19

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... 7. Inleiding... 16. Enkele praktische opmerkingen...17. 1 De eerste verkenningen... 19 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 7 Inleiding... 16 Enkele praktische opmerkingen...17 1 De eerste verkenningen... 19 1.1 De openbaring van God...21 1.1.1 De openbaring van God in de schepping... 21 1.1.2

Nadere informatie

Wees heilig, want Ik ben heilig. 1 Petrus 1: 16 b.

Wees heilig, want Ik ben heilig. 1 Petrus 1: 16 b. De essentie van deze studie is neergelegd in de blauw gekleurde tekst. De zwart gekleurde tekst dient ter verduidelijking en voor nadere studie en kan bij eerste lezing worden overgeslagen. In een vorige

Nadere informatie

Gemeente. Zijspoortje. De Bijbelse Encyclopedie leert ons dat het woord kerk afgeleid is van het Griekse woord [kuriakè], dat des Heren betekent.

Gemeente. Zijspoortje. De Bijbelse Encyclopedie leert ons dat het woord kerk afgeleid is van het Griekse woord [kuriakè], dat des Heren betekent. Gemeente Wanneer je aan iemand vraagt Weet jij wat een kerk is?, zal het antwoord niet zo lang op zich laten wachten. Dat is een gebouw waar gelovige mensen samenkomen! Het kan ook voorkomen, dat men aan

Nadere informatie

De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke

De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke jodendom en het vroege christendom. Het woord bijbel komt van het Griekse woord biblia, en dat betekent boeken of

Nadere informatie

Pastorale Theologie Pneumatologie. Pneumatologie - Inleiding. Indeling

Pastorale Theologie Pneumatologie. Pneumatologie - Inleiding. Indeling Pastorale Theologie Pneumatologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Pneumatologie - Inleiding Johannes 3:8 De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

De Persoon en het Werk van de Heilige Geest

De Persoon en het Werk van de Heilige Geest De Persoon en het Werk van de Heilige Geest Les 3/16: Wedergeboorte, het werk van de Heilige Geest Bron: http://www.middletownbiblechurch.org/holyspir/index.htm Alle Schriftaanhalingen komen uit de Statenvertaling

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19 Geachte lezer, Het verheugd ons, u dit overzicht te mogen aanbieden. Het is onze hartenwens, dat u door dit overzicht wordt gezegend. Wanneer de Zoon Gods zegt: Ik ben de deur; als iemand door Mij binnenkomt,

Nadere informatie

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met 2014

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met 2014 PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met 2014 I. Wat geloof ik? a. God, Jezus en de Heilige Geest God in beeld? Beelden van God Exodus 33 Kerst: groot Menswording van Lukas 1:26-38 nieuws!

Nadere informatie

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof.

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof. NGB artikel 1: DE ENIGE GOD Wij geloven allen met het hart en belijden met de mond, dat er een Enig en eenvoudig geestelijk Wezen is, dat wij God noemen: eeuwig, ondoorgrondelijk, onzienlijk, onveranderlijk,

Nadere informatie

Samen wandelen door het Bijbelboek: Efeziërs.

Samen wandelen door het Bijbelboek: Efeziërs. Samen wandelen door het Bijbelboek: Efeziërs www.lookaroundthecorner.com Dit studieboekje is gemaakt met de uiterste zorg en liefde voor de Nederlandse Christen. Het wordt gratis aangeboden door: Eveline

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Discipelen van de Dienstknecht

Discipelen van de Dienstknecht Discipelen van de Dienstknecht (Het Evangelie naar Markus) Voorburg 19 september 2015 Inhoudsopgave 1. Het Evangelie als boek 2. Het Evangelie: schrijvers en doelgroepen 3. Het Evangelie: beschrijving

Nadere informatie

Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest?

Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 20 gaat over de Heilige Geest Zondag 20, vraag en antwoord 53. Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest? Antw : Eerstelijk, dat Hij tezamen met de Vader en de Zoon

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op Karakter Inleiding In vorige studies hebben we gekeken naar onze relatie met God en dat God ons volledig kent, maar dat wij Hem steeds beter leren kennen. Juist door in relatie met Hem te leven, leren

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

DE OPBOUW VAN DE BIJBEL. De 49 boekrollen met de 66 of 70 boeken. en het boek des levens

DE OPBOUW VAN DE BIJBEL. De 49 boekrollen met de 66 of 70 boeken. en het boek des levens DE OPBOUW VAN DE BIJBEL De 9 boekrollen met de of 0 boeken en het boek des levens H E T O U D E T E S T A M E N T HET OUDE TESTAME (Thora) (Neviim) GESCHRIFTEN (Ketoevim) (Pentateuch) VROEGE GRE KLEINE

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Wat zal aan het einde der tijden gebeuren?

Wat zal aan het einde der tijden gebeuren? Zacharia en de reiniging van zonden. Wat zal aan het einde der tijden gebeuren? Zacharia 12:9 9 En het zal te dien dage geschieden, dat Ik zal zoeken te verdelgen alle heidenen, die tegen Jeruzalem aankomen.

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Je ziet in de dagtekst (vers 15): ellende, verlossing en dankbaarheid. Het 1 e gedeelte = 2 e gedeelte= 3 e gedeelte= Ken jij dit in je eigen leven?

Je ziet in de dagtekst (vers 15): ellende, verlossing en dankbaarheid. Het 1 e gedeelte = 2 e gedeelte= 3 e gedeelte= Ken jij dit in je eigen leven? 3440 AB Uit het dagboek van Winslow Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Omdat het themanummer van Daniël over Octavius Winslow gaat, passen we ons daarbij aan. Er is voor elke dag een gedeelte

Nadere informatie

Een nieuwe schepping Stellingen

Een nieuwe schepping Stellingen Stellingen 1. Van de ongelovigen is er niemand die goed doet, zelfs niet één. Niemand van hen kan God behagen. 2. Ieder mens zonder God is gescheiden van God en een slaaf van de zonde, kan niet anders

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN De dood en de tussenfase De term eschatologie komt van 2 griekse woorden namelijk: Eschatos wat laatste betekent en logos wat kennis betekent. Eschatologie is de studie dat

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Leer je nieuwe zelf kennen. Zondag 10 februari 2019

Leer je nieuwe zelf kennen. Zondag 10 februari 2019 Leer je nieuwe zelf kennen Zondag 10 februari 2019 Een nieuwe schepping 2 Korintiërs 5:17-18 17 Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is

Nadere informatie

stad van de gerechtigheid, trouwe stad.

stad van de gerechtigheid, trouwe stad. Herstel van Jeruzalem. Hoe zal Jeruzalem eens genoemd worden? Jesaja 1:26 Ik zal uw rechters teruggeven als vroeger, en uw raadslieden als in het begin. Daarna zult u genoemd worden: stad van de gerechtigheid,

Nadere informatie

Pastorale Theologie Soteriologie. Soteriologie Inleiding. Indeling

Pastorale Theologie Soteriologie. Soteriologie Inleiding. Indeling Pastorale Theologie Soteriologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Soteriologie Inleiding Indeling Algemene genade Uitverkiezing Het reddende Evangelie De wedergeboorte Bekering Rechtvaardigverklaring

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER 2016-2017

OECUMENISCH LEESROOSTER 2016-2017 OECUMENISCH LEESROOSTER 2016-2017 datum zondag Gemeenschappelijk Leesrooster 27 november 2016 1 e van de Advent Jesaja 2,1-5 Psalm 122 Romeinen 13,8-14 Matteüs 24,32-44 4 december 2016 2 e van de Advent

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Israël STILLE TIJD STUDIE

Israël STILLE TIJD STUDIE Israël Een discipelschapstraining om christenen toe te rusten voor het werk in zijn dienst, tot opbouw van het Lichaam van Christus (Efeziërs 4:11-16) 14 STILLE TIJD Thema: Israël volgens de Bijbel Probeer

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Ik werd verlost (Efeziërs 1:7; Kolossenzen 1:14)

Ik werd verlost (Efeziërs 1:7; Kolossenzen 1:14) Les 10 - Redding Ik werd verlost In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd verlost (Efeziërs 1:7; Kolossenzen 1:14) Schreef Paulus zijn brief aan de Efeziërs aan gelovigen

Nadere informatie

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered?

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered? BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 6 Les 6 - Redding Niet door te proberen de wet te volbrengen Niet door goede werken te doen Niet door onze eigen inspanningen Niet door het doopwater MAAR uit genade

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30)

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) Les 12 - Redding Ik werd geheiligd (apart gezet) deel II In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) We gaan in deze les nog drie FEITEN

Nadere informatie

Bybel leesprogram vir een jaar

Bybel leesprogram vir een jaar In die Bybel is daar altesaam 66 boeke en 1189 hoofstukke (929 in die Ou Testament en 260 in die Nuwe Testament. As jy die bybel in een jaar will deurlees is die maklikste om elke dag ± drie hoofstukke

Nadere informatie