Kennismaking met de bijbel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennismaking met de bijbel"

Transcriptie

1 Kennismaking met de bijbel 1. De Bijbel, wat is dat voor boek? 2. Wat heb ik met God te maken? 3. Wie is Jezus Christus? 4. Hoe kom ik in de hemel? 5. Wat is de christelijke doop?

2 4 De bijbel, wat is dat voor boek? Vragen vooraf Als voorbereiding op deze studie kun je nadenken over de volgende vragen. Je kunt dat alleen doen of de vragen in een groep bespreken. Probeer over de vragen na te denken, voordat je de rest van deze studie leest. Is de Bijbel zo bijzonder? De Bijbel is een boek dat je gewoon in de boekenwinkel kunt kopen. Is de Bijbel dan gewoon een van de vele boeken of is de Bijbel een bijzonder boek. Als je vindt dat de Bijbel een bijzonder boek is, wat maakt het dan zo bijzonder. Wie heeft de Bijbel geschreven? Heeft God de Bijbel geschreven of hebben mensen dat gedaan. Hoe kan God zo n boek als de Bijbel schrijven. Komt zo n boek dan uit de hemel vallen. Waar gaat de Bijbel over? Weet je waar de Bijbel over gaat. Is er een bepaald onderwerp dat behandeld wordt. Is er een hoofdpersoon. Wat is het doel van de Bijbel? Waarom zou degene die de Bijbel heeft geschreven dat gedaan hebben. Wat is het doel daarvan geweest. Voor wie is de Bijbel geschreven. Wat moet ik met de Bijbel? Heeft de Bijbel jou iets te zeggen. Hoe kun je de Bijbel het beste lezen.

3 De bijbel, wat is dat voor boek? 5

4 6 De bijbel, wat is dat voor boek? Is de bijbel zo bijzonder? De Bijbel is een boek dat je gewoon in de winkel kunt kopen. Is het een van de vele boeken die er te koop zijn of is de Bijbel meer? Is de Bijbel zo bijzonder als wel eens wordt beweerd? Het feit alleen al dat de Bijbel bestaat, geeft aan dat het een bijzonder boek is. Sommige gedeelten zijn 3500 jaar geleden geschreven. En toch worden die nog steeds gelezen. Dit is zeer bijzonder. En dat terwijl er veel verzet is tegen de Bijbel en er pogingen zijn gedaan de Bijbel uit te roeien of te verbieden. In sommige landen is het verboden geweest of is het nog verboden een Bijbel te hebben. En het is niet alleen zo dat er slechts enkele exemplaren van dit oude boek worden uitgegeven. Het boek wordt in zeer grote aantallen over de hele wereld verspreid in vele talen gepubliceerd. Het is zelfs het meest verkochte boek en dat ieder jaar opnieuw. Is dat niet bijzonder? Wat ook heel bijzonder is, is dat de Bijbel is geschreven door 40 verschillende mensen uit 13 verschillende landen gedurende 1600 jaren in drie talen. En ondanks dit gegeven vormt de Bijbel toch een samenhangend geheel. Wat in de Bijbel staat geschreven, wordt steeds bevestigd door allerlei archeologische vondsten. Het is aantoonbaar dat de Bijbel met succes de toekomst heeft voorspeld. Vooral over de komst van Jezus Christus in de wereld zijn veel voorspellingen uitgekomen. Dat geeft ook aan dat de Bijbel betrouwbaar is. Wie heeft de bijbel geschreven? Eerder werd al genoemd dat de Bijbel is geschreven door 40 verschillende mensen. Die mensen werden echter geïnspireerd door God. God is degene die de Bijbel heeft geschreven en Hij gebruikte daar mensen voor. Of de Bijbel het Woord van God is kan niet bewezen worden. Het geloof speelt hier een rol. Als de Bijbel niet Gods Woord was, waarom zou er dan zo'n verzet tegen de Bijbel zijn? Er zijn bovendien allerlei argumenten, die aangeven dat de Bijbel Gods Woord is.

5 De bijbel, wat is dat voor boek? 7 Ten eerste het bijzondere van de Bijbel waar we het over hebben gehad. Dit geeft al aan dat het niet zomaar een boek is. De Bijbel is een Goddelijk boek. God heeft er zelf voor gezorgd dat we dit boek hebben. In de Bijbel zelf staat Alle schrift is door God ingegeven... En verder Want niet door de wil van een mens werd ooit profetie voortgebracht, maar heilige mensen van Godswege hebben, door de Heilige Geest gedreven, gesproken. Een derde argument is dat de Bijbel profetieën bevat die letterlijk zijn uitgekomen. Een voorbeeld hiervan is de plaats Bethlehem, waar Jezus werd geboren. Dat staat al in Micha 5:2 geprofeteerd. Zo zijn er vele voorzeggingen uitgekomen. Tenslotte de uitwerking, die de Bijbel heeft gehad op mensen die hem gingen lezen. Er zijn diverse gevallen bekend van mensen, die de Bijbel zijn gaan lezen en daardoor tot geloof in Jezus kwamen. De uitwerking van de Bijbel op hen was zo krachtig. En dat terwijl sommigen van hen de Bijbel juist gingen lezen om aan te tonen dat hij niet waar was. Zo n krachtige uitwerking kan alleen verklaard worden door de Goddelijke kracht die de Bijbel heeft. BIJBELTEKSTEN 2 Timotheüs 3: 16 Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, 17 opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust. 2 Petrus 1: 20 Dit moet gij vooral weten, dat geen profetie der Schrift een eigenmachtige uitlegging toelaat; 21 want nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar, door de Heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken. Micha 5:2 En gij, Betlehem Efrata, al zijt gij klein onder de geslachten van Juda, uit u zal Mij voortkomen die een heerser zal zijn over Israel en wiens oorsprong is van ouds, van de dagen der eeuwigheid.

6 8 De bijbel, wat is dat voor boek? Historische boeken Dichterlijke boeken Profetische boeken 1 Genesis 18 Job 23 Jesaja 2 Exodus 19 Psalmen 24 Jeremia 3 Leviticus 20 Spreuken 25 Klaagliederen 4 Numeri 21 Prediker 26 Ezechiël 5 Deuteronomium 22 Hooglied 27 Daniël 6 Jozua 28 Hosea 7 Richteren 29 Joël 8 Ruth 30 Amos 9 I Samuël 31 Obadja 10 II Samuël 32 Jona 11 I Koningen 33 Micha 12 II Koningen 34 Nahum 13 I Kronieken 35 Habakuk 14 II Kronieken 36 Sefanja 15 Ezra 37 Haggaï 16 Nehemia 38 Zacharia 17 Ester 39 Maleachi Historische boeken Brieven Profetische boeken 1 Het evangelie naar Mattheüs 6 Brief aan de Romeinen 27 Openbaring 2 Het evangelie naar Marcus 7 1e brief aan de Korinthiërs 3 Het evangelie naar Lukas 8 2e brief aan de Korinthiërs 4 Het evangelie naar Johannes 9 Brief aan de Galaten 5 Handelingen der apostelen 10 Brief aan de Efeziërs 11 Brief aan de Fililppiërs 12 Brief aan de Kolossers 13 1e brief aan de Thessalonikers 14 2e brief aan de Thessalonikers 15 1e brief aan Timotheüs 16 2e brief aan Timotheüs 17 Brief aan Titus 18 Brief aan Filémon 19 Brief aan de Hebreeën 20 Brief van Jacobus 21 1e brief van Petrus 22 2e brief van Petrus 23 1e brief van Johannes 24 2e brief van Johannes 25 3e brief van Johannes 26 Brief van Judas

7 De bijbel, wat is dat voor boek? 9 Waar gaat de Bijbel over? De Bijbel bestaat uit twee delen. Het eerste deel wordt het oude testament genoemd. Het tweede deel wordt het nieuwe testament genoemd. De Bijbel is een verzameling van 66 boeken en brieven. De inhoudsopgave van de Bijbel geeft een overzicht van de 66 boeken. Het eerste boek van de Bijbel heet Genesis. Hierin wordt beschreven dat God de hemel en de aarde schiep en ook de mens. De relatie van de mens ten opzichte van God wordt erin behandeld. Vanaf hoofdstuk 12 van Genesis gaat het over een man, Abram, die God uitkoos om met hem en zijn nakomelingen, het volk Israël een speciale relatie te hebben. Je zou kunnen zeggen dat in de eerste vijf boeken van de Bijbel deze relatie wordt opgebouwd. Het uitgekozen volk krijgt een land toegewezen om in te wonen en er worden allerlei regels beschreven, hoe dit volk God moest dienen. In het boek Jozua wordt beschreven hoe het volk Israël het land dat God hun had beloofd in bezit neemt. In de boeken daarna wordt de geschiedenis van het volk beschreven. Eerst wordt het geleid door richters, later wordt het geregeerd door koningen. Veel van de boeken van het oude testament zijn geschreven door profeten. Dit waren mannen die van God een boodschap kregen en die doorgaven aan het volk. BIJBELTEKSTEN Genesis 12:1 De Here nu zeide tot Abram: Ga uit uw land en uit uw maagschap en uit uws vaders huis naar het land, dat Ik u wijzen zal; 2 Ik zal u tot een groot volk maken, en u zegenen, en uw naam groot maken, en gij zult tot een zegen zijn. Al vrij snel nadat het koningschap was ingesteld, viel het koninkrijk Israël uiteen in een noordelijk deel en een zuidelijk deel. Ieder deel had zijn eigen koning. Omdat ze ongehoorzaam waren aan God gaf God het volk over in de macht van andere volken. Deze voerden het volk in ballingschap. Een overblijfsel van de inwoners van het zuidelijke deel mocht later terugkeren naar het land. De inhoud van de boodschap van de profeten had vaak betrekking op een toekomstige koning die God aan het volk zou geven. Die koning zou alles herstellen en vrede brengen. Daarmee wordt Jezus Christus bedoeld. In het oude testament staan enkele boeken die een ander karakter hebben dan de geschiedkundige boeken. Dit zijn de dichterlijke en wijsheidsboeken, Job, Psalmen, Spreuken, Prediker en Hooglied. Het nieuwe testament beschrijft in de eerste vier boeken het leven van Jezus Christus. Het vijfde boek Handelingen gaat over het ontstaan van de gemeente, dat zijn de mensen die in Jezus Christus geloofden en die christenen genoemd werden. Een groot deel van het nieuwe testament bestaat uit brieven die aan gemeenten in allerlei plaatsen werden gestuurd.

8 10 De bijbel, wat is dat voor boek? BIJBELTEKSTEN Johannes 20:30 Jezus heeft nog wel vele andere tekenen voor de ogen zijner discipelen gedaan, die niet beschreven zijn in dit boek, 31 maar deze zijn geschreven, opdat gij gelooft, dat Jezus is de Christus, de Zoon van God, en opdat gij, gelovende, het leven hebt in zijn naam. 1 Johannes 5:13 Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 2 Timotheüs 3:15 en dat gij van kindsbeen af de heilige schriften kent, die u wijs kunnen maken tot zaligheid door het geloof in Christus Jezus. 16 Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, 17 opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust. Het nieuwe testament en daarmee ook de Bijbel wordt afgesloten met het boek Openbaring. Daarin wordt beschreven wat er in de toekomst zal gebeuren. Wat is het doel van de Bijbel? De Bijbel is geschreven door God en bedoeld voor mensen. Wat is Gods bedoeling met de Bijbel? In Johannes 20:30-31 schreef de apostel Johannes wat het doel is van alles wat hij geschreven had. Het doel is dat de lezer gelooft dat Jezus de Christus is, de Zoon van God, opdat de lezer door dat geloof het leven zou hebben in Zijn naam. In zijn eerste brief komt Johannes daar op terug. In 1 Johannes 5:13 schrijft hij: Deze dingen heb ik u geschreven, opdat u weet dat u eeuwig leven hebt, u die in de naam van de Zoon van God gelooft. In 2 Timotheüs 3:15 staat dat de heilige geschriften je wijs kunnen maken tot behoudenis door het geloof dat in Jezus Christus is. Je zou deze teksten kort kunnen samenvatten: het doel van de Bijbel is dat de lezer tot geloof in Jezus Christus, de Zoon van God komt. En als we tot het geloof in Jezus Christus gekomen zijn, is de Bijbel nuttig om te leren, te weerleggen, te verbeteren en te onderwijzen, 2 Timotheüs 3:16. God wil de Bijbel gebruiken om je meer op Jezus Christus te laten lijken. Hij is je voorbeeld. Als je in Hem gelooft, mag je Hem volgen. In de Bijbel kun je Hem beter leren kennen. Wat moet ik met de Bijbel? God gebruikt de Bijbel nog steeds om te spreken tot mensen. Of je nu wel of niet gelooft. De Bijbel is uniek en Goddelijk. Om te weten wat God tot jou te zeggen heeft, kun je de Bijbel lezen. God heeft iets te zeggen. Als je niet gelooft wil Hij je wijzen op Jezus Christus. Als je wel gelooft wil Hij tot je spreken om Jezus Christus beter te leren kennen en te groeien in je geloof. Hoe moet je dat dan doen? Het is een goede gewoonte om iedere dag de Bijbel te lezen. Daardoor wordt je geloof gevoed. Door alle drukke bezigheden gaat dat niet vanzelf. Als je van plan bent om iedere dag de Bijbel te lezen, denk er dan goed over na wat voor jou de beste tijd is, waarop je iedere dag de Bijbel kunt lezen. Bestem die tijd om de Bijbel te lezen.

9 De bijbel, wat is dat voor boek? 11 De Heer Jezus zocht regelmatig een rustige plaats op. Bijbel lezen gaat het beste als je op een rustige plaats bent. Op die manier kun je je beter concentreren en heeft God de gelegenheid je aan te spreken door middel van de Bijbel. BIJBELTEKSTEN Om te beginnen zou je een van de vier evangeliën kunnen lezen. Lees bijvoorbeeld een hoofdstuk of een bladzij per dag. Probeer te begrijpen wat er staat. Vraag God je te helpen en tot je te spreken.

10 12 De bijbel, wat is dat voor boek? BIJBELTEKSTEN Exodus 31:18 En Hij gaf aan Mozes, toen Hij geëindigd had met hem te spreken op de berg Sinaï, de twee tafelen der getuigenis, tafelen van steen, beschreven door de vinger Gods. Exodus 33:11 En de Here sprak tot Mozes van aangezicht tot aangezicht, zoals iemand spreekt met zijn vriend; Ezechiël 1:1 In het dertigste jaar, in de vierde maand, op de vijfde der maand, toen ik te midden der ballingen aan de rivier de Kebar was, werd de hemel geopend en zag ik gezichten van Godswege. 2 Petrus 1: 21 want nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar, door de Heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken. Johannes 20:30 Jezus heeft nog wel vele andere tekenen voor de ogen zijner discipelen gedaan, die niet beschreven zijn in dit boek, 31 maar deze zijn geschreven, opdat gij gelooft, dat Jezus is de Christus, de Zoon van God, en opdat gij, gelovende, het leven hebt in zijn naam. Studievragen Is de bijbel zo bijzonder? 1. Waarom is de Bijbel zo bijzonder? Wie heeft de bijbel geschreven? 2. Op welke manieren heeft God de Bijbel geschreven volgens - Exodus 31:18 - Exodus 33:11 - Ezechiël 1:1-2 Petrus 1:21 Waar gaat de bijbel over? 3. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen in de Bijbel? 4. Wie zijn de hoofdpersonen in de Bijbel? Wat is het doel van de bijbel? 5. Wat kan het resultaat zijn van het lezen van de Bijbel volgens 2 Timotheüs 3:15? 6. Wat is het doel van het evangelie, dat Johannes schreef, volgens Johannes 20:31? 7. Waarvoor is de Bijbel nuttig volgens 2 Timotheüs 3:16? Wat moet ik met de bijbel? 8. Wat zijn volgens Psalm 1:1-3 de gevolgen van het overdenken van de Bijbel? (Voor de dichter van deze psalm bestond de Bijbel alleen nog uit Gods wet.) 9. Welke invloed heeft de Bijbel op jou? 2 Timotheüs 3:15 en dat gij van kindsbeen af de heilige schriften kent, die u wijs kunnen maken tot zaligheid door het geloof in Christus Jezus. 16 Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, 17 opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust. Psalm 1: 1 Welzalig de man die niet wandelt in de raad der goddelozen, die niet staat op de weg der zondaars, noch zit in de kring der spotters; 2 Maar aan des Heren wet zijn welgevallen heeft, en diens wet overpeinst bij dag en bij nacht. 3 Want hij is als een boom, geplant aan waterstromen, die zijn vrucht geeft op zijn tijd, welks loof niet verwelkt; al wat hij onderneemt, gelukt.

11 De bijbel, wat is dat voor boek? 13

12 14 De bijbel, wat is dat voor boek?

Chronologisch Bijbelleesrooster in 3⅓ jaar de Bijbel door - 3 dagen Oude en 1 dag Nieuwe Testament v 1.0 www.kaleo.nl blz. 1

Chronologisch Bijbelleesrooster in 3⅓ jaar de Bijbel door - 3 dagen Oude en 1 dag Nieuwe Testament v 1.0 www.kaleo.nl blz. 1 Chronologisch Bijbelleesrooster in 3⅓ jaar de Bijbel door - 3 dagen Oude en 1 dag Nieuwe Testament v 1.0 www.kaleo.nl blz. 1 1 Genesis 1 2 Genesis 2 3 Genesis 3 4 Lukas 1:1-40 5 Genesis 4 6 Genesis 5 7

Nadere informatie

OP VASTE GROND. over authentiek bijbels geloof

OP VASTE GROND. over authentiek bijbels geloof OP VASTE GROND over authentiek bijbels geloof Register van bijbelverwijzingen Aad van den Bos Het nummer van de pagina (bijv. p81) of van het hoofdstuk en van de noot daarin (bijv. 2.6) Genesis 1 p81 Genesis

Nadere informatie

Leesplan 1 De hele bijbel in één jaar

Leesplan 1 De hele bijbel in één jaar Leesplan 1 De hele bijbel in één jaar Dag 1...Genesis 1,2 Dag 2...Genesis 3-5 Dag 3...Genesis 6-9 Dag 4...Genesis 10,11 Dag 5...Genesis 12-15 Dag 6...Genesis 16-19 Dag 7...Genesis 20-22 Dag 8...Genesis

Nadere informatie

GENESIS

GENESIS 1 Bijbellezen SCHEMA AANWIJZINGEN. Vul de datums in waarop u van plan bent de betreffende hoofdstukken te lezen. Vink ze af bij voltooiing van elk gedeelte. U kunt de Bijbelboeken in volgorde lezen of

Nadere informatie

Werkvorm: Vertel dat de Bijbel bestaat uit 66 Bijbelboeken en dat die ook verschillende genres hebben. Start het spel:

Werkvorm: Vertel dat de Bijbel bestaat uit 66 Bijbelboeken en dat die ook verschillende genres hebben. Start het spel: Bijbelse genres Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel Tijdsduur: 0-20 min. Jongeren leren de verschillende soorten Bijbelboeken kennen. Doel: - De jongeren begrijpen dat de Bijbelboeken met verschillende

Nadere informatie

Van september 2015 t/m september 2017 willen we aan de slag gaan met het bijbelleesproject Bijbel in de Gewone Taal. De bijbel lezen is één, de bijbel verstaan, begrijpen en duiden is twee. De dubbele

Nadere informatie

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Psalm 119:105) Een uitgave van Met Open Bijbel Adres Postbus 520, 3800 AM Amersfoort Internet:

Nadere informatie

Bijbelproject Delfzijl 2017

Bijbelproject Delfzijl 2017 Christelijke Gereformeerde Kerk Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Delfzijl 2 Voorwoord Voor je ligt het boekje dat hoort bij het Bijbelproject 2017. Al enkele jaren hebben we de gewoonte om als CGK en GKv

Nadere informatie

Het Koninkrijk van God

Het Koninkrijk van God Bijbelstudieserie met als thema: Het Koninkrijk van God maart 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

Dirk de Bree & Jan Joost Snoek

Dirk de Bree & Jan Joost Snoek Bijbelklas 2013-2016 Als je op reis gaat of op vakantie, neem je vaak een reisgids mee. Neem bijvoorbeeld De Lonely Planet. De Lonely Planet geeft je informatie over het land, de streek en de cultuur.

Nadere informatie

Bijbelboek Hoofdstuk Vers Bijbelstudie: nummer en bladzijde

Bijbelboek Hoofdstuk Vers Bijbelstudie: nummer en bladzijde Bijbelboek Hoofdstuk Vers Bijbelstudie: nummer en bladzijde 1 Johannes 001 005-007 75/6 1 Johannes 001 007-90/7, 100/6 1 Johannes 001 008-100/1, 100/2, 103/2 1 Johannes 001 008-010 44/6, 45/2, 70/2, 103/2,

Nadere informatie

WAJECHI. (en hij leefde) Tora: Gen 47:28-50:26 Haftara:1 Koningen 2:1-12 Briet Chadasja:Hnd 7:9-16); Hebr 11:21-22; 1 Petr 1:3-9; 2:11-17

WAJECHI. (en hij leefde) Tora: Gen 47:28-50:26 Haftara:1 Koningen 2:1-12 Briet Chadasja:Hnd 7:9-16); Hebr 11:21-22; 1 Petr 1:3-9; 2:11-17 WAJECHI (en hij leefde) Tora: Gen 47:28-50:26 Haftara:1 Koningen 2:1-12 Briet Chadasja:Hnd 7:9-16); Hebr 11:21-22; 1 Petr 1:3-9; 2:11-17 Tekst van de week: Genesis 50:21 Wees dus niet bang, Ik zal zelf

Nadere informatie

HEBREEUWS BETEKENIS GRIEKS (LXX) BETEKENIS

HEBREEUWS BETEKENIS GRIEKS (LXX) BETEKENIS De Tora - Indeling De indeling van de Tora De Tora bestaat uit vijf delen of boeken. De namen van de boeken zijn in het Hebreeuws ontleend aan de eerste woorden waarmee de boeken beginnen. Later is er

Nadere informatie

Bijbelboekenkast OUDE TESTAMENT EZECHIËL JOB PSALMEN DANIËL SPREUKEN PREDIKER HOOGLIED Z ACHARIA HOSEA HABAKUK NAHUM MALEACHI OBADJA JOËL AMOS MICHA

Bijbelboekenkast OUDE TESTAMENT EZECHIËL JOB PSALMEN DANIËL SPREUKEN PREDIKER HOOGLIED Z ACHARIA HOSEA HABAKUK NAHUM MALEACHI OBADJA JOËL AMOS MICHA Inhoud 1 De Bijbel in het kort 8 2 Van het Oude naar het Nieuwe Testament 12 3 De evangelieboeken 16 4 Matteüs 20 5 Marcus 24 6 Lucas 28 7 Johannes 32 8 Handelingen 38 9 Het evangelie de wereld in 42 10

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2020-2021 datum zondag Gemeenschappelijk 29 november 2020 1 e van de Advent Jesaja 63,19b- 64,8 37 Psalm 85 1 Korintiërs 1,1-9 Marcus 13,24-37 6 december 2020 2 e van de Advent

Nadere informatie

Het Koninkrijk van God

Het Koninkrijk van God Bijbelstudieserie met als thema: Het Koninkrijk van God maart 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

OUDE TESTAMENT CURSUS 1

OUDE TESTAMENT CURSUS 1 OUDE TESTAMENT CURSUS 1 1. Inleiding tot de Bijbel Doelen Aan het eind van dit hoofdstuk kun je: Het sleutelvers uit je hoofd opschrijven Een definitie geven voor Bijbel Een definitie geven voor Schriften

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2021-2022 datum zondag Gemeenschappelijk 28 november 2021 1 e van de Advent Zacharia 14,4-9 Psalm 50,1-6 1 Tessalonicenzen 3,9-13 Lucas 21,25-31 5 december 2021 2 e van de Advent

Nadere informatie

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's 2011 19,6 (2011): Bijbelse hufters 19,5 (2011): God en het lot 19,4 (2011): List en bedrog 19,3 (2011): Vorsten

Nadere informatie

Het Oude Testament in vogelvlucht

Het Oude Testament in vogelvlucht Het Oude Testament in vogelvlucht Vooraf: Houd de bijbel nog even dicht. Weet jij nog hoe de lijn van het hele Oude Testament loopt? Maak allemaal individueel een overzicht van de geschiedenis vanaf de

Nadere informatie

Bijbelleesrooster voor iedereen

Bijbelleesrooster voor iedereen Bijbelleesrooster voor iedereen Uitleg van het rooster. Het bijbelleesrooster dat je hieronder kunt vinden gaat stapje voor stapje door de hele bijbel heen. Het begint bij het begin van de bijbel (Genesis

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2018-2019 datum zondag Gemeenschappelijk 2 december 2018 1 e van de Advent Zacharia 14,4-9 Psalm 50,1-6 1 Tessalonicenzen 3,9-13 Lucas 21,25-31 9 december 2018 2 e van de Advent

Nadere informatie

Inleiding Thora. Raymond R. Hausoul

Inleiding Thora. Raymond R. Hausoul Inleiding Thora Raymond R. Hausoul Onze Bijbel en de joodse Bijbel 1 Onze westerse Bijbel is chronologisch gerangschikt. 2 Is er een andere rangschikking? 3 Drie delen in het joodse Oude Testament a) Thora

Nadere informatie

De openbaring van God

De openbaring van God DE OPENBARING VAN GOD 1 De openbaring van God BINNENKOMER Een moeder had in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) een zoon verloren. Hij was in fort De Bilt gefusilleerd door de Duitsers. Vlak voor zijn dood

Nadere informatie

De Christus in elk bijbelboek

De Christus in elk bijbelboek Kris Tavernier De Christus in elk bijbelboek Christus in al de Schriften Lucas 24:27 De Bijbel is door en door christocentrisch, dit wil zeggen dat de Bijbel in hoofdzaak spreekt over 'Jezus, de Christus,

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2019-2020 datum zondag Gemeenschappelijk 1 december 2019 1 e van de Advent Jesaja 2,1-5 Psalm 122 Romeinen 13,8-14 Matteüs 24,32-44 8 december 2019 2 e van de Advent Jesaja 11,1-10

Nadere informatie

Bybel leesprogram vir een jaar

Bybel leesprogram vir een jaar In die Bybel is daar altesaam 66 boeke en 1189 hoofstukke (929 in die Ou Testament en 260 in die Nuwe Testament. As jy die bybel in een jaar will deurlees is die maklikste om elke dag ± drie hoofstukke

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2017-2018 datum zondag Gemeenschappelijk 3 december 2017 1 e van de Advent Jesaja 63,19b- 64,8 22 Psalm 85 1 Korintiërs 1,1-9 Marcus 13,24-37 10 december 2017 2 e van de Advent

Nadere informatie

CURSUS BIJBEL BASICS EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 30 JANUARI 2019 ARIAN ELAND

CURSUS BIJBEL BASICS EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 30 JANUARI 2019 ARIAN ELAND CURSUS BIJBEL BASICS EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 30 JANUARI 2019 ARIAN ELAND AJRELAND@GMAIL.COM BIJBEL BASICS WAT GAAN WE DOEN? WELKOM HOE BIJZONDER IS DE BIJBEL? HOE IS DE BIJBEL ONTSTAAN? IS DE

Nadere informatie

Kennismaking met de bijbel 1

Kennismaking met de bijbel 1 Kennismaking met de bijbel 1 1. De Bijbel, wat is dat voor boek? 2. Wat heb ik met God te maken? 3. Wie is Jezus Christus? 4. Hoe kom ik in de hemel? 5. Wat is de christelijke doop? Kennismaking met de

Nadere informatie

Inhoudsopgave 05/08/ De Israëlieten zijn slaven in Egypte Mozes moet het volk Israël leiden

Inhoudsopgave 05/08/ De Israëlieten zijn slaven in Egypte Mozes moet het volk Israël leiden GT_NBG-versie_040815.indd 10 Inhoudsopgave Genesis 1:1-2:4 Genesis 2:4-3:24 Genesis 6:5-22 Genesis 11:1-9 Genesis 11:27-12:9 Genesis 22:1-19 Genesis 25:19-34 Genesis 28:10-22 Genesis 29:1-30 Genesis 37:1-36

Nadere informatie

Christus in de Psalmen

Christus in de Psalmen seizoen 2011-2012 Christus in de Psalmen 27 aug 24 sep Ps. 2 Christus, de Zoon 29 okt Ps. 8 Christus, de Mens 26 nov Ps. 16 Christus, de Dienaar 17 dec Ps. 22,23 Christus, de Herder 28 jan Ps. 40 Christus,

Nadere informatie

Christus in de Psalmen

Christus in de Psalmen De Bijbel Open seizoen 2011-20 27 aug Christus in de Psalmen Een inleiding op de Psalmen 24 sep Ps. 2 Christus, de Zoon 29 okt Ps. 8 Christus, de Mens 26 nov Ps. 16 Christus, de Dienaar 17 dec Ps. 22,23

Nadere informatie

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 5: NIEUWE TESTAMENT DEEL 1 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 15 MEI 2019 ARIAN ELAND

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 5: NIEUWE TESTAMENT DEEL 1 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 15 MEI 2019 ARIAN ELAND CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 5: NIEUWE TESTAMENT DEEL 1 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 15 MEI 2019 ARIAN ELAND AJRELAND@GMAIL.COM BIJBEL BASICS WAT GAAN WE DOEN? WELKOM INTRODUCTIE NT EVANGELIËN HANDELINGEN

Nadere informatie

Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's

Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's 2014 22,4 (2014): De geheime dienst 22,3 (2014): Op het altaar 22,2 (2014): Worstelen met 22,1 (2014): Nieuwe Testament 2013 21,6

Nadere informatie

Wat de Bijbel leert. Emmaus Correspondence School te Dubuque, U.S.A. (Dutch What the Bible teaches )

Wat de Bijbel leert. Emmaus Correspondence School te Dubuque, U.S.A. (Dutch What the Bible teaches ) Wat de Bijbel leert Alle rechten voorbehouden, niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Info/Contact Postbus

Nadere informatie

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19 Geachte lezer, Het verheugd ons, u dit overzicht te mogen aanbieden. Het is onze hartenwens, dat u door dit overzicht wordt gezegend. Wanneer de Zoon Gods zegt: Ik ben de deur; als iemand door Mij binnenkomt,

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's 2012 20,6 (2012): Verbinding 20,5 (2012): Kleur 20,4 (2012): Jij bent m 20,3 (2012): In de zon 20,2 (2012):

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2014-2015 datum zondag Gemeenschappelijk 30 november 2014 1 e van de Advent Jesaja 63,19b- 64,8 4 Psalm 85 1 Korintiërs 1,1-9 Marcus 13,24-37 7 december 2014 2 e van de Advent Jesaja

Nadere informatie

Ontstaan en gezag van de bijbel

Ontstaan en gezag van de bijbel Ontstaan en gezag van de bijbel Gezag van de bijbel: Christus is de sleutel Wanneer we het hebben over het ontstaan van de bijbel en de manier waarop het gezag van de bijbel zich aan ons opdringt moeten

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Programma Bijbelse genres en hun uitleg (themales) Themales: Bijbelse genres en hun uitleg. Psalm 1

ETS-Bijbelcursus. Programma Bijbelse genres en hun uitleg (themales) Themales: Bijbelse genres en hun uitleg. Psalm 1 Programma Bijbelse genres en hun uitleg (themales) ETS-Bijbelcursus Themales: Bijbelse genres en hun uitleg Welkom en opening Psalm 1 Mededelingen De Bijbel: een bibliotheek Genres in de Bijbel Narratief

Nadere informatie

Je beste Vriend voor altijd

Je beste Vriend voor altijd Je beste Vriend voor altijd Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint van van Uitgeverij Jes! Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

Welk gezag heeft het Nieuwe Testament?

Welk gezag heeft het Nieuwe Testament? Welk gezag heeft het Nieuwe Testament? Dit is een terechte vraag, die zichzelf beantwoordt aan de hand van de Heilige Schrift. Ik wil beginnen met de Brieven. Aangezien de apostelen Paulus en Petrus een

Nadere informatie

DE OPBOUW VAN DE BIJBEL. De 49 boekrollen met de 66 of 70 boeken. en het boek des levens

DE OPBOUW VAN DE BIJBEL. De 49 boekrollen met de 66 of 70 boeken. en het boek des levens DE OPBOUW VAN DE BIJBEL De 9 boekrollen met de of 0 boeken en het boek des levens H E T O U D E T E S T A M E N T HET OUDE TESTAME (Thora) (Neviim) GESCHRIFTEN (Ketoevim) (Pentateuch) VROEGE GRE KLEINE

Nadere informatie

Gemeenschappelijk leesrooster

Gemeenschappelijk leesrooster Gemeenschappelijk leesrooster Psalmen cursief: de antwoordpsalmen Jaar A 1998/99 2019/20 2001/02 2022/23 2004/05 2025/26 2007/08 2028/29 2010/11 2031/32 2013/14 2034/35 2016/17 Jaar B 1999/00 2020/21 2002/03

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

1 Niet schuin en vetgedrukte boeken zijn wel gekoppeld aan de volgende les, maar zit geen opdracht of verwerking aan vast 2 Schuingedrukte boeken zijn qua thema wel verbonden aan de periode waarin ze gepland

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... 7. Inleiding... 16. Enkele praktische opmerkingen...17. 1 De eerste verkenningen... 19

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... 7. Inleiding... 16. Enkele praktische opmerkingen...17. 1 De eerste verkenningen... 19 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 7 Inleiding... 16 Enkele praktische opmerkingen...17 1 De eerste verkenningen... 19 1.1 De openbaring van God...21 1.1.1 De openbaring van God in de schepping... 21 1.1.2

Nadere informatie

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt?

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? Deel 9 Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? 2 Petrus 1:19 Wij achten het profetische woord daarom des te vaster, en gij doet wel er acht op te geven als op een lamp, die

Nadere informatie

Inleiding Oude Testament Cursus 2

Inleiding Oude Testament Cursus 2 Inleiding Oude Testament Cursus 2 Exodus: Details over hoe Israël een volk werd en Mozes haar leider. Israël werd bevrijd uit de slavernij in Egypte en reist naar de berg Sinaï, waar zij Gods wet ontvangt.

Nadere informatie

De profeet Jona. Wordt de profeet Jona tot de 12 kleine profeten ingedeeld? Ja.

De profeet Jona. Wordt de profeet Jona tot de 12 kleine profeten ingedeeld? Ja. De profeet Jona. Wordt de profeet Jona tot de 12 kleine profeten ingedeeld? Ja. In welke tijd leefde de profeet Jona? Ongeveer 780 jaar voor Christus. De tijdsorde van de profeten zou ongeveer als volgt

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID STOF VANDAAG Wat de Drie-eenheid niet is. Er is maar één God De drie onderscheidende personen in de Godheid WAT DE DRIE-EENHEID NIET IS Vermijd analogieën: - Ik ben één persoon,

Nadere informatie

De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke

De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke jodendom en het vroege christendom. Het woord bijbel komt van het Griekse woord biblia, en dat betekent boeken of

Nadere informatie

Oude Testament: samenstelling en indeling

Oude Testament: samenstelling en indeling Oude Testament: samenstelling en indeling Wat betreft de samenstelling en indeling van de Tenach ofwel het Oude Testament is er een hellenistisch-joodse en een Palestijns-joodse traditie. 1 De hellenistisch-joodse

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2013-2014 datum zondag Gemeenschappelijk 1 december 2013 1 e van de Advent Jesaja 2,1-5 Psalm 122 Romeinen 13,8-14 Matteüs 24,32-44 8 december 2013 2 e van de Advent Jesaja 11,1-10

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Genesis Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les (1)

ETS-Bijbelcursus. Genesis Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les (1) ETS-Bijbelcursus Genesis 1-11 Inhoud van de les Opening Kennismaking en mededelingen Inleiding Genesis Pauze Genesis 1-11 Schepping en evolutie Afsluiting Doelstellingen van deze les (1) De cursisten hebben

Nadere informatie

kleine profeten - Jona Jona, de profeet

kleine profeten - Jona Jona, de profeet Jona, de profeet Bijbel 66 Genesis Openbaring Haggai Zacharia Maleachi Hosea Joël Amos Obadja Jona Micha Nahum Habakuk Zefanja na de ballingschap Bijbel 66 Genesis Openbaring Haggai Zacharia Maleachi Jona

Nadere informatie

DE BIJBEL BEGRIJPEN - LES 2

DE BIJBEL BEGRIJPEN - LES 2 DE BIJBEL BEGRIJPEN - LES 2 HOE KWAM DE BIJBEL TOT ONS? Het antwoord wordt duidelijk gegeven in 2 Petrus 1:21: "...mensen van Godswege hebben, door de Heilige Geest gedreven, gesproken." De 66 boeken die

Nadere informatie

Hoor het Woord Groep /2020

Hoor het Woord Groep /2020 Hoor het Woord Groep 8 2019/2020 Dit rooster is ook te vinden op www.konwilhelminaschool.nl T 5: Eén ding is nodig 02.09 06.09 1. Ochtend vrij 2. Martha en Maria Lukas 10:38-42 3. De blindgeborene Johannes

Nadere informatie

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Exodus 12 1 En de HERE zeide tot Mozes en tot Aaron in het land Egypte: 2 Deze maand zal u het begin der maanden zijn; zij zal u de eerste der maanden van het jaar

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

INLEIDING TOT DE KLEINE PROFETEN UIT DE SYNOPSIS DEEL DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR

INLEIDING TOT DE KLEINE PROFETEN UIT DE SYNOPSIS DEEL DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR INLEIDING TOT DE KLEINE PROFETEN UIT DE SYNOPSIS DEEL 4 VAN J.N. DARBY 4.6.1 UIT HET WOORD DER WAARHEID DE SYNOPSIS IS EEN DIEPGAAND COMMENTAAR OP DE HELE BIJBEL, VERSCHENEN IN 8 DELEN BIJ DEZE UITGEVER.

Nadere informatie

Voorwoord 3. Bijbelboeken in alfabetische volgorde 6 Over deze bijbel 8 Bladzijde met uitleg 10

Voorwoord 3. Bijbelboeken in alfabetische volgorde 6 Over deze bijbel 8 Bladzijde met uitleg 10 4 Inhoud Voorwoord 3 Inhoud 4 Bijbelboeken in alfabetische volgorde 6 Over deze bijbel 8 Bladzijde met uitleg 10 Oude Testament 11 Genesis 13 Exodus 79 Leviticus 135 Numeri 180 Deuteronomium 235 Jozua

Nadere informatie

Welke raad geeft profeet Jesaja daarna en welke keuzes maken velen van het volk van Juda?

Welke raad geeft profeet Jesaja daarna en welke keuzes maken velen van het volk van Juda? De gevolgen van keuzes. Welke raad geeft profeet Jesaja daarna en welke keuzes maken velen van het volk van Juda? Jesaja 8:19 19 Wanneer zij dan tegen u zeggen: Raadpleeg de geesten van doden, en waarzeggers

Nadere informatie

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.)

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.) Maleachi Boodschapper van God (ca. 450-425 v.chr.) De laatste profeet voor het overblijfsel van Juda Tijdlijn Overblijfsel van Juda keert terug uit de ballingschap Bouw van het altaar in Jeruzalem Begin

Nadere informatie

Woo Wo rd en o Geest P n e u m a t o l o g i e

Woo Wo rd en o Geest P n e u m a t o l o g i e Woord en Geest P n e u m a t o l o g i e Woord en Geest Raymond R. Hausoul Copyright januari 2013 Ref. Raymond R. Hausoul, Woord en Geest, http://bijbelstudie.110mb.com, 2013. Download de nieuwste versie

Nadere informatie

Bijbelverhalen.nl. Blz. werkstuk trefwoorden

Bijbelverhalen.nl. Blz. werkstuk trefwoorden OUDE TESTAMENT Bijbelverhalen.nl Blz. werkstuk trefwoorden 2 Verhaalkubus voor het verhaal van Achan Achan 3 Een opvouwboekje maken 2 Adam en Eva 5 Een wandpaneel van de ark maken ark 6 Volgorde Bijbelboeken

Nadere informatie

Hoor het Woord Groep /2019

Hoor het Woord Groep /2019 Hoor het Woord Groep 8 2018/2019 Dit rooster is ook te vinden op www.konwilhelminaschool.nl T 5: Eén ding is nodig 27.08-31.08 1. Ochtend vrij 2. Martha en Maria Lukas 10:38-42 3. De blindgeborene Johannes

Nadere informatie

Bekering van zonde deel 2. Voorwaarden om vergeving te krijgen (A)

Bekering van zonde deel 2. Voorwaarden om vergeving te krijgen (A) Bekering van zonde deel 2 Voorwaarden om vergeving te krijgen (A) We hebben geleerd dat alle mensen hebben gezondigd, en daardoor het oordeel van de eeuwige straf op zichzelf brengen. Maar door de genade

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

God spreekt met Paulus 2 Korintiërs 6:2 76 God spreekt met de Galaten Galaten 4:27 78 God spreekt door Paulus over ouders en kinderen Efeziërs 6:3 80

God spreekt met Paulus 2 Korintiërs 6:2 76 God spreekt met de Galaten Galaten 4:27 78 God spreekt door Paulus over ouders en kinderen Efeziërs 6:3 80 Inhoud Ten geleide God spreekt met Eva Genesis 3:13 6 God spreekt met Mozes Exodus 3:14 8 God spreekt met zijn volk over de wet Leviticus 19:2 10 God spreekt over de Levieten Numeri 3:41 12 God spreekt

Nadere informatie

Jongeren leren de indeling van het Oude Testament en kennen de verschillende Bijbelboeken.

Jongeren leren de indeling van het Oude Testament en kennen de verschillende Bijbelboeken. Een kast vol boeken THEMA Het Oude Testament (1) LEERDOEL Jongeren leren de indeling van het Oude Testament en kennen de verschillende Bijbelboeken. GROEPSDOEL Jongeren ontdekken dat het Oude Testament

Nadere informatie

christenen. Niet alle psalmen zijn door David gemaakt. Psalm 1

christenen. Niet alle psalmen zijn door David gemaakt. Psalm 1 - 1 - Psalm 1 Inleiding: Boven Psalm 1 staat: Het eerste boek: Psalm 1-41 Zoals de vijf boeken van Mozes, die de Tora genoemd worden, uit 5 boeken bestaan, bestaan ook de Psalmen uit vijf boeken. Het eerste

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

Wie is als Jahweh? Micha. God houdt Zijn Woord. Micha 7 : 18-20

Wie is als Jahweh? Micha. God houdt Zijn Woord. Micha 7 : 18-20 Wie is als Jahweh? Micha God houdt Zijn Woord Micha 7 : 18-20 koningen en profeten in Israël 839 Juda Israël Hoort 1 2 3 Micha 1-2 volken allemaal! Micha 3-5 hoofden van Jakob / Israël Micha 6-7 naar wat

Nadere informatie

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest?

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest? Doctrine van de Heilige Geest Wie is de Heilige Geest? Bijbeltekst Johannes 16:7-15 Stof vandaag De Heilige Geest als persoon De Goddelijke eigenschappen van de Heilige Geest De Heilige Geest en zijn werken

Nadere informatie

WAT DE BIJBEL EN LUTHERANEN LEREN

WAT DE BIJBEL EN LUTHERANEN LEREN WAT DE BIJBEL EN LUTHERANEN LEREN WAT DE BIJBEL EN LUTHERANEN LEREN Harold A. Essmann Ongeveer 500 jaar geleden was de christelijke kerk verdorven door veel foutieve leerstellingen. Een man die Martin

Nadere informatie

Inleiding programma Bijbel Basics

Inleiding programma Bijbel Basics Jaar 1-2 Inleiding programma Bijbel Basics ALGEMEEN De Bijbel in ruim tweehonderd verhalen; dat is Bijbel Basics, de kinderdienstmethode van het Nederlands Bijbelgenootschap. Met Bijbel Basics beloven

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER 2015-2016

OECUMENISCH LEESROOSTER 2015-2016 OECUMENISCH LEESROOSTER 2015-2016 datum zondag Gemeenschappelijk 29 november 2015 1 e van de Advent Zacharia 14,4-9 Psalm 50,1-6 1 Tessalonicenzen 3,9-13 Lucas 21,25-31 6 december 2015 2 e van de Advent

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van Jan Pelinck ter Haseborg

Plaatsingslijst van het archief van Jan Pelinck ter Haseborg 891 Plaatsingslijst van het archief van Jan Pelinck ter Haseborg (Levensjaren 1875-1957), 1905-1937 Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije Universiteit Amsterdam

Nadere informatie

Eerste lezing uit: Jesaja 60, 1-6. Evangelie uit: Matteüs 2, 1-12.

Eerste lezing uit: Jesaja 60, 1-6. Evangelie uit: Matteüs 2, 1-12. De lezingen (1 ste lezing en Evangelielezing) zoals die in de Eucharistievieringen worden gelezen, kunnen ook zelf thuis worden opgezocht in de bijbel. Dit om een duidelijker beeld te krijgen van de lezingen

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

Kom binnen in Mijn rust

Kom binnen in Mijn rust Kom binnen in Mijn rust Woorden hebben kracht, door woorden ontstaat er iets. Genesis 1 God zei, en het was zo Woord: dabar woord, zaak, ding, gebeuren, openbaring. Een woord dat geschiedt, dat wat doet.

Nadere informatie

Het karakter van de Bijbelboeken en hun inhoud

Het karakter van de Bijbelboeken en hun inhoud 1 Het karakter van de Bijbelboeken en hun inhoud 1. De Torah Genesis schepping 1, 2 schepping 3-11 de oergeschiedenis 12 50 de aartsvaders 12-23 Abraham 24-26 Izaäk 27-36 Jakob 37-50 Jozef Exodus verlossing

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER 2016-2017

OECUMENISCH LEESROOSTER 2016-2017 OECUMENISCH LEESROOSTER 2016-2017 datum zondag Gemeenschappelijk Leesrooster 27 november 2016 1 e van de Advent Jesaja 2,1-5 Psalm 122 Romeinen 13,8-14 Matteüs 24,32-44 4 december 2016 2 e van de Advent

Nadere informatie

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Inleiding Oude Testament

Inleiding Oude Testament Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze handleiding.................................. 4 Suggesties voor Groepsstudie..................................... 4 Inleiding.....................................................

Nadere informatie

EEN BIJBEL DIE GODS NAAM EERT

EEN BIJBEL DIE GODS NAAM EERT 8-14 FEBRUARI We gaan bekijken hoe de Nieuwe- Wereldvertaling een krachtig instrument is om Gods naam te heiligen en zijn wil bekend te maken. We gaan het ook hebben over de herziene uitgave van 2013.

Nadere informatie

Je ziet in de dagtekst (vers 15): ellende, verlossing en dankbaarheid. Het 1 e gedeelte = 2 e gedeelte= 3 e gedeelte= Ken jij dit in je eigen leven?

Je ziet in de dagtekst (vers 15): ellende, verlossing en dankbaarheid. Het 1 e gedeelte = 2 e gedeelte= 3 e gedeelte= Ken jij dit in je eigen leven? 3440 AB Uit het dagboek van Winslow Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Omdat het themanummer van Daniël over Octavius Winslow gaat, passen we ons daarbij aan. Er is voor elke dag een gedeelte

Nadere informatie

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken.

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Hoe de Bijbel tot ons kwam

Hoe de Bijbel tot ons kwam 1 IN EN OM DE BIJBEL Hoe de Bijbel tot ons kwam De Bijbel Christendom en islam lijken met elkaar gemeen te hebben, dat beide gebaseerd zijn op een boek. Er wordt dan ook wel gezegd, dat beide godsdiensten

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens?

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? De profetie in de Bijbel. Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? Spreuken 14:31 31 Als je zwakke mensen onderdrukt, beledig

Nadere informatie

PERSOONLIJK BIJBELGEBRUIK. De Heere leren vrezen. Deuteronomium 17:14-20

PERSOONLIJK BIJBELGEBRUIK. De Heere leren vrezen. Deuteronomium 17:14-20 PERSOONLIJK BIJBELGEBRUIK De Heere leren vrezen Deuteronomium 17:14-20 Deuteronomium 17:19 En het boek der wet zal bij de koning zijn, en hij zal daarin lezen al de dagen van zijn leven; opdat hij de HEERE,

Nadere informatie

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes Bijbelonderwijs voor de basisschool Groep 5 Memootjes De geciteerde Bijbeltekst werd met toestemming van de Stichting Herziene Statenvertaling overgenomen uit de Herziene Staten Vertaling 2006, Jongbloed

Nadere informatie

Psalm 119:123 Mijn ogen smachten naar uw heil, en naar het woord uwer gerechtigheid.

Psalm 119:123 Mijn ogen smachten naar uw heil, en naar het woord uwer gerechtigheid. Zijn Gerechtigheid Les 3 Zijn Gerechtigheid Psalm 119:123 Mijn ogen smachten naar uw heil, en naar het woord uwer gerechtigheid. Jes.42:21 De HERE had er behagen in ter wille van zijn gerechtigheid een

Nadere informatie