Christus opstanding. Enkele penschetsen. Raymond R. Hausoul

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Christus opstanding. Enkele penschetsen. Raymond R. Hausoul"

Transcriptie

1 Christus opstanding Enkele penschetsen Raymond R. Hausoul

2 CHRISTUS OPSTANDING Enkele penschetsen

3 Christus opstanding Enkele penschetsen Drs. Raymond R. Hausoul Onder de vlag van ECV publiceren verschillende theologen en gemeentewerkers preken, lezingen en studies over uiteenlopende onderwerpen ECV vzw Bekijk/beluister de nieuwste materialen op ## :00 ## Trefw All rights reserved. No part of this publication may be reproduced in any form without permission in writing from the autor.

4 Christus opstanding Enkele penschetsen Raymond R. Hausoul

5 Inhoudsopgave 1 Het open graf De opstanding Opgewekt door God de Vader Het opstandingslichaam van Christus De opstanding betwist De kern van het geloof Verzet tegen een opstanding Christus herstelde na zijn lijden Het lichaam werd gestolen Het verkeerde graf De verschijningen tussen opstanding en hemelvaart...13

6 Over de auteur Raymond R. Hausoul, Th.M., werkte korte tijd als bouwkundig ingenieur en studeerde vanaf 2003 theologie aan de Evangelisch Theologische Faculteit (Leuven). Sinds 2006 werkt hij voor de Evangelische Christengemeenten Vlaanderen en is hij bedienaar van de eredienst in de Evangelische Kerk De Hoeksteen te Ieper. Zijn bediening spreidt zich echter uit over heel Vlaanderen en bestaat voornamelijk uit het geven van onderwijs door prediking, studies en artikelen in binnen- en buitenland. Hij doceert de vakken Oude Testament en Systematische Theologie aan de Evangelische Toerustingsschool Vlaanderen en aan Bijbelschool C7. In het verleden doceerde hij het vak Oude Testament (frequentie: 3-jaarlijks) aan het Instituut voor Bijbelse Vorming te Leuven. Naast zijn drukke werkzaamheden, is hij verder bezig met een promotieonderzoek over de kosmische eschatologie. Raymond is gehuwd met Belinda en zij genieten van hun twee kinderen, Adriël and Ilja. Twitter: twitter.com/rhausoul Facebook:

7 Afkortingen van Bijbelboeken Gn Genesis Js Jesaja Ex Exodus Jr Jeremia Lv Leviticus Kl Klaagliederen Nm Numeri Ez Ezechiël Dt Deuteronomium Dn Daniël Jz Jozua Hs Hosea Re Rechters Jl Joel Rt Rut Am Amos 1Sm 1 Samuël Ob Obadja 2Sm 2 Samuël Jn Jona 1Kn 1 Koningen Mi Micha 2Kn 2 Koningen Na Nahum 1Kr 1 Kronieken Hk Habakuk 2Kr 2 Kronieken Sf Sefanja Ea Ezra Hg Haggaï Ne Nehemia Zc Zacharia Es Ester Ml Maleachi Jb Job Mt Matteüs Ps Psalmen Mc Marcus Sp Spreuken Lc Lucas Pr Prediker Jh Johannes Hl Hooglied Hd Handelingen Rm Romeinen 1Ko 1 Korintiërs 2Ko 2 Korintiërs Gl Galaten Ef Efeze Fp Filippenzen Ko Kolossenzen 1Ts 1 Tessalonicenzen 2Ts 2 Tessalonicenzen 1Tm 1 Timoteüs 2Tm 2 Timoteüs Tt Titus Fm Filemon Hb Hebreeën Jk Jakobus 1Pt 1 Petrus 2Pt 2 Petrus 1Jh 1 Johannes 2Jh 2 Johannes 3Jh 3 Johannes Jd Judas Op Openbaring Andere werken Tob Tobit Jud Judit TEs Ester (Grieks) 1Mak1 Makkabeeën 2Mak2 Makkabeeën Wijs Wijsheid Sir Sirach Bar Baruch BJr Brief van Jeremia TDn Daniël (Grieks) Man Manasse

8

9 C H R I S T U S O P S T A N D I N G HET OPEN GRAF 9 1 Het open graf In de tijd van de Franse Revolutie zei iemand eens tegen aartsbisschop Talleyrand. Jullie godsdienst - wat stelt die eigenlijk voor? Het zou niks moeilijk zijn om zo n godsdienst op te richten. Ja, inderdaad, antwoordde Talleyrand. Je zou alleen maar gekruisigd behoeven te worden en op de derde dag weer opstaan. Van alle christelijke feestdagen die het kerkelijke jaar kent, is Pasen het meest belangrijke feest. Tegelijk valt het in de westerse kerk op dat desondanks vooral Goede Vrijdag de dag is die de meeste aandacht krijgt. Karl Rahner wijst op deze lacune en stelt: 1 Het werkelijke feest van de christenheid is Goede Vrijdag. En het object van de vroomheid, de liefde en van observatie vormt de Gekruisigde. De verhalen over het open graf vormen een substantieel deel van de Paasverhalen in de evangeliën. Het christendom is zover bekend de enige bekende godsdienst die leert dat haar Stichter uit de dood is opgestaan. Nu zegt het lege graf op zichzelf nog niet dat Jezus is opgestaan. Grafroof of omkoping van de Romeinse soldaten door volgelingen van Jezus ligt meer voor de hand. Het vinden van het open graf impliceert slechts een vraag. Wat is hier aan de hand? Een verandering treedt op bij de discipelen. Deze discipelen misten elke natuurlijke autoriteit. Ze hadden zich na de dood van de Messias verscholen in de huizen. Maar van een troep uiteengeslagen, angstige mensen, die vol schuldgevoelens moeten hebben gezeten, worden ze tot getuigen die niet willen wijken. 2 1 Karl Rahner, Dogmatiche Fragen zur Osterfrömmigkeit, in Schriften zur Theologie, vol. 4 (Einsiedeln: Benziger, 1960), P. Stuhlmacher, Biblische Theologie des Neuen Testaments 1: Grundlegung: von Jesus zu Paulus (Göttingen:Vandenhoeck & Ruprecht, 1992), 174; G. Sevenster, De christologie van het Nieuwe Testament (Amsterdam:Holland, 1946), 130v.

10

11 C H R I S T U S O P S T A N D I N G DE OPSTANDING 11 2 De opstanding De Heer Jezus is lichamelijk opgestaan. Daarover laat het Nieuwe Testament ons niet in het onzekere. Dat is opvallend als we beseffen dat niemand getuige was van het gebeuren van de opstanding. Hoewel er in de evangeliën melding wordt gemaakt van de komst van de vrouwen naar het graf, gaat de opstanding daaraan vooraf. Van de apostelen was er niemand bij de opstanding aanwezig. Toch vinden we in het Nieuwe Testament een duidelijk statement dat Christus is opgestaan. Christus heeft ons menszijn aangenomen en is met ons menszijn opgestaan. Met name Lc en Jh beschrijven zijn lichamelijkheid heel concreet om volstrekt duidelijk te maken dat het geen fantasie is. Omdat Hij is opgestaan en omdat het geen spookverschijning is die ze meemaken, vraagt de Heer Jezus in de eerste ontmoeting met zijn discipelen om eten. De Heer kon eten, maar was hier niet meer afhankelijk van (Lc24:30-33,41-43). Hij eet een stuk vis en blies naar de discipelen (Jh20:22). Zo concreet lijfelijk is zijn opstanding. Heel het Nieuwe Testament getuigt zo van de opstanding van Christus. Ieder evangelie loopt erop uit. Ze staat is het uitgangspunt van de evangelisten waarin het hele leven van de Heer Jezus bezien wordt. Runia noemt de opstanding vandaar het prisma dat de grond-kleuren van Jezus leven aan het licht brengt. 1 Ook later in de prediking van de apostelen staat de opstanding centraal. We zien dat meermaals in het boek Handelingen (2:22-36; 4:8-12; 10:34-43; 17:29-31). In de brieven kan er vooral gedacht worden aan 1Ko15 waar de opstanding een alomvattende betekenis heeft. 2.1 Opgewekt door God de Vader In het Nieuwe Testament komen er meerdere verzen voor die duidelijk maken dat de opwekking van de Heer Jezus een ingrijpen van God was. God heeft Hem echter tot leven gewekt en de last van de dood van Hem afgenomen, want de dood kon zijn macht over Hem niet behouden (Hd2:24), en: De God van onze voorouders heeft Jezus weer tot leven gewekt, nadat u Hem had vermoord door Hem aan een kruishout te hangen (5:30). Het Nieuwe Testament gebruikt voor dit de term 1 K. Runia, Vragen van deze tijd (Kampen:Kok, z.j.), 57.

12 12 opwekking om weer te geven dat het niet enkel gaat om een eigenmachtige daad van Christus, maar om een werk van God aan Christus. Velema en van Genderen schrijven terecht: 1 Deze opwekking van Christus is de goddelijke goedkeuring van het werk van de Middelaar. We horen er het Amen in van de Vader op het Het is volbracht van de Zoon. 2.2 Het opstandingslichaam van Christus Bij de ontmoeting met Thomas nodigt Jezus Thomas uit om zijn handen in het litteken van de wond in zijn zij en zijn vingers in de tekens in zijn handen te leggen. De wonden van het kruis zijn zichtbaar (Jh20:25-29; Op5:6). Zijn lichaam had vlees en botten (Lc24:39-40). Dat betekent dat de Heer is opgestaan met het lichaam waarin Hij was voor zijn dood. Hij is niet bekleed met een of ander willekeurig of wellicht zeer zorgvuldig gekozen nieuw lichaam, maar met dat lichaam waarmee Hij gekruisigd werd. In de verrijzenis neemt Hij zijn aardse geschiedenis mee. 2 Christus verliet zijn menselijke lichaam niet na zijn opstanding. Het was niet een soort jas, een component dat hij aan of uitkon doen. Christus is en zal altijd God en mens blijven. Tegelijk blijkt zijn lichamelijkheid van een andere orde dan voorheen. Telkens zijn er weer misverstanden bij zijn herkenning: Maria Magdalena, bij wie zijn beeld toch in haar ziel gegriefd zat, de Emmaüsgangers, Petrus vanaf de zee. Bovendien komt Hij binnen als de deuren op slot zitten. Hij verschijnt zomaar en vertrekt even onverwacht. Het is hetzelfde graan, maar in een andere gestalte. Het gaat bij de opstanding om hetzelfde lichaam in een andere kwaliteit. 1 J. van Genderen en W.H. Velema, Beknopte Gereformeerde Dogmatiek, (Kampen:Kok, 1992), A. van de Beek, Jezus Kurios. Christologie als hart van de theologie (Kampen:Kok, 1998), 167.

13 C H R I S T U S O P S T A N D I N G DE OPSTANDING BETWIST 13 3 De opstanding betwist 3.1 De kern van het geloof De opstanding is het fundament van het christelijke geloof. De kerk is een opstandingskerk! Zonder de opstanding van Christus zou het ontstaan van zijn gemeente een raadsel zijn. Zonder het heilsfeit van Pasen zou er zelfs geen kerk zijn! 1 Het christendom zou dan ingewisseld kunnen worden voor elke andere vorm van godsdienst. 2 Het is vandaar ondoordacht als Brunner beweert: 3 We zouden in hem als de opgestane geloven, ook als er geen gegevens over zijn opstanding bestonden. Zonder de opstanding blijft Christus enkel een martelaar die door de mensen vanwege zijn geloof om het leven werd gebracht. Berkhof schrijft: 4 Hij kan dan enkel voor ons een leraar en voorbeeld zijn. En zelfs dat niet, omdat hij dan in beide opzichten heeft gefaald: hij heeft zich te zeer in zijn rol vergist om leraar te kunnen zijn, en hij heeft zijn persoon te veel naar voren geschoven en met het gezag van God gedekt om een voorbeeld te kunnen zijn. Daarom staat en valt het christelijk geloof met de opstanding. 3.2 Verzet tegen een opstanding Toch is er al vanaf het vroege christendom verzet gekomen tegen de opstanding. Veelal gebeurde dat omdat de gedachte van een opstanding niet pasten binnen het wereldbeeld van de mens. Het ging om een feit dat zonder enige analogie was, om een volstrekt unieke gebeurtenis. Paulus richt zich in 1Ko15 al tegen de gedachte dat de opstanding niet had plaatsgevonden: Wanneer nu over Christus wordt verkondigd dat Hij uit de dood is opgewekt, hoe kunnen sommigen van u dan zeggen dat de doden niet zullen opstaan? Als de doden niet opstaan, is ook Christus niet opgewekt; en als Christus niet is opgewekt, is onze verkondiging zonder inhoud en uw geloof zinloos. Dan blijkt dat wij als getuigen van God over Hem hebben gelogen, omdat we verklaard hebben dat Hij Christus heeft opgewekt want als er geen doden worden opgewekt, dan kan Hij dat niet 1 J. van Genderen en W.H. Velema, Beknopte Gereformeerde Dogmatiek (Kampen:Kok, 1992), K. Berger, Mag je in wonderen geloven? (Kampen:Kok, 1997), E. Brunner, Dogmatik, Bnd. II (Zürich:Zwingli, 1960), H. Berkhof, Christelijk Geloof (Nijkerk:Callenbach, 1979), 324.

14 14 hebben gedaan. Wanneer de doden niet worden opgewekt, is ook Christus niet opgewekt. Maar als Christus niet is opgewekt, is uw geloof nutteloos, bent u nog een gevangene van uw zonden en worden de doden die Christus toebehoren niet gered (vs12-18). Het hele betoog tegen de Korinthiërs over de opstanding was overbodig geweest, als Paulus een geestelijke opstanding bedoelde. Een geloof in een levende Christus dat geen fundament vindt in een werkelijke opstanding heeft meer weg van een raadsel dan van een wonder. 1 Hoe kan immers iets dat niet gebeurd is toch waar zijn? Wolfhart Pannenberg wijst er terecht op dat de verkondiging van de opstanding zich geen dag en geen uur staande had kunnen houden in Jeruzalem, als niet voor allen die ermee te maken hadden, vastgestaan had, dat het graf leeg was. 2 En Tertullianus zei over de opstanding: omdat het zo absurd is, moet het wel waar zijn. 3 Vaak is het alleen zo dat we niet willen dat het waar is, omdat het ons leven zou veranderen. Soms is het veilig het absurde maar als een anomalie te laten staan. We zeggen het te geloven, maar we hoeven er in onze gewone werkelijkheid niets mee te doen. Een groot deel van onze godsdienstige uitspraken heeft dat karakter. Dat iemand uit de doden opstaat is ongeloofwaardig. Wat daar plaatsvond, zet ons leven op de kop. 3.3 Christus herstelde na zijn lijden Sceptici geloofden dat de Heer Jezus enkel bewusteloos was aan het kruis, dat zijn discipelen Hem van het kruis afnamen en Hij herstelde. Dat geeft moeilijkheden met het verhaal van de opstanding in de evangeliën. De Romeinse officier zou dan een foute conclusie hebben getrokken toen hij Pilatus verzekerde dat de Heer gestorven was (Mc15:44-45; vgl. Jh19:32-34). Een soortgelijke fout zou Jozef van Arimathea hebben gemaakt toen hij het lichaam in doeken wikkelde en in een graf legde (Jh19:38-40). 3.4 Het lichaam werd gestolen Als het lichaam van de Heer zou zijn gestolen zou het moeilijk te verklaren zijn hoe de dieven langs de soldaten kwamen die het graf verzegelde en bewaakten (Mt27:65-66). 1 J. van Genderen en W.H. Velema, Beknopte Gereformeerde Dogmatiek (Kampen:Kok, 1992), W. Pannenberg, Grundzüge der Christologie (Gütersloh:Mohn, 1982), Tertullianus, De incarnatie van Christus 5.

15 C H R I S T U S O P S T A N D I N G HET VERKEERDE GRAF Het verkeerde graf Een andere mogelijkheid om de opstanding van Christus natuurlijk te verklaren is door te suggereren dat de joodse vrouwen per ongeluk naar het verkeerde graf gingen. Uit de evangeliën blijkt echter dat de vrouwen goed gezien hadden waar de Heer in het graf werd gelegd (Mt27:59-61; Mc15:47; Lc23:55) en ook Petrus en Johannes naar hetzelfde graf gingen (Jh20:3-9).

16

17 C H R I S T U S O P S T A N D I N G ARGUMENTEN VOOR DE OPSTANDING 17 4 Argumenten voor de opstanding 4.1 Het ontstaan van de gemeente Algemeen stellen degenen die de opstanding betwisten dat de vroege kerk deze gebeurtenis verzon of bedacht om de Godheid van Christus te benadrukken. Een moeilijkheid hierbij is echter dat zowel de joden als de Grieken niet uitzagen naar een opstanding zoals die zich voordeed in het leven van Christus. De joden geloofden wel in de opstanding, maar het ging volgens hen om de opstanding van alle rechtvaardigen aan het einde van de eeuw. De Grieken daarentegen verwierpen de gedachte van een lichamelijke opstanding omdat dit opnieuw de menselijke ziel in gevangenschap bracht. Vanuit deze gedachten zou het naar de mens gesproken onmogelijk zijn geweest dat de kerk al ontstond in de jaren 40 en 50 van de eerste eeuw. Er zou een veel langere periode nodig zijn geweest om de theoretische verwachtingen van de opstanding bij te schaven en te corrigeren als deze niet gefundeerd was in de werkelijke opstanding van Jezus Christus.

18

19 C H R I S T U S O P S T A N D I N G DE VERSCHIJNINGEN TUSSEN OPSTANDING EN HEMELVAART 19 5 De verschijningen tussen opstanding en hemelvaart Tussen opstanding en hemelvaart verscheen de Heer Jezus meermaals. Paulus wijst daarop in het begin van 1Ko15: Hij is verschenen aan Kefas en vervolgens aan de twaalf leerlingen. Daarna is hij verschenen aan meer dan vijfhonderd broeders en zusters tegelijk, van wie er enkelen gestorven zijn, maar de meesten nu nog leven. Vervolgens is hij aan Jakobus verschenen en daarna aan alle apostelen. Pas op het laatst is hij ook aan mij verschenen, aan het misbaksel dat ik was (vs5-8). De Heer Jezus verscheen aan zijn apostelen. Bij deze verschijningen gaan horen en zien samen. Het Griekse optanomai betekent in de constructie met de datief immers niet gezien (zo SV), maar verschijnen (NBV, NBG, WV). Het accentueert de activiteit van de Heer Jezus bij de verschijningen. 1 Het waren openbaringen van Jezus Christus en niet alleen maar visuele ervaringen van mensen. 2 Christus werd na zijn opstanding gezien door meerdere discipelen. Het is opvallend dat al deze verschijningen, met uitzondering van de verschijning op de paasmorgen, opdrachten inhouden voor het zendingwerk van de Heer (Mt28:19; Mc16:20; Lc24:49; Jh20:21-23; 21:15-19; Hd1:8). 3 1 O. Weber, Grundlagen der Dogmatik, Bnd. II (Neukirchen-Vluyn:Neukirchener, 1983), J. van Genderen en W.H. Velema, Beknopte Gereformeerde Dogmatiek (Kampen:Kok, 1992), H. Berkhof, Christelijk Geloof (Nijkerk:Callenbach, 1979),

OP VASTE GROND. over authentiek bijbels geloof

OP VASTE GROND. over authentiek bijbels geloof OP VASTE GROND over authentiek bijbels geloof Register van bijbelverwijzingen Aad van den Bos Het nummer van de pagina (bijv. p81) of van het hoofdstuk en van de noot daarin (bijv. 2.6) Genesis 1 p81 Genesis

Nadere informatie

Van september 2015 t/m september 2017 willen we aan de slag gaan met het bijbelleesproject Bijbel in de Gewone Taal. De bijbel lezen is één, de bijbel verstaan, begrijpen en duiden is twee. De dubbele

Nadere informatie

Chronologisch Bijbelleesrooster in 3⅓ jaar de Bijbel door - 3 dagen Oude en 1 dag Nieuwe Testament v 1.0 www.kaleo.nl blz. 1

Chronologisch Bijbelleesrooster in 3⅓ jaar de Bijbel door - 3 dagen Oude en 1 dag Nieuwe Testament v 1.0 www.kaleo.nl blz. 1 Chronologisch Bijbelleesrooster in 3⅓ jaar de Bijbel door - 3 dagen Oude en 1 dag Nieuwe Testament v 1.0 www.kaleo.nl blz. 1 1 Genesis 1 2 Genesis 2 3 Genesis 3 4 Lukas 1:1-40 5 Genesis 4 6 Genesis 5 7

Nadere informatie

Leesplan 1 De hele bijbel in één jaar

Leesplan 1 De hele bijbel in één jaar Leesplan 1 De hele bijbel in één jaar Dag 1...Genesis 1,2 Dag 2...Genesis 3-5 Dag 3...Genesis 6-9 Dag 4...Genesis 10,11 Dag 5...Genesis 12-15 Dag 6...Genesis 16-19 Dag 7...Genesis 20-22 Dag 8...Genesis

Nadere informatie

Werkvorm: Vertel dat de Bijbel bestaat uit 66 Bijbelboeken en dat die ook verschillende genres hebben. Start het spel:

Werkvorm: Vertel dat de Bijbel bestaat uit 66 Bijbelboeken en dat die ook verschillende genres hebben. Start het spel: Bijbelse genres Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel Tijdsduur: 0-20 min. Jongeren leren de verschillende soorten Bijbelboeken kennen. Doel: - De jongeren begrijpen dat de Bijbelboeken met verschillende

Nadere informatie

GENESIS

GENESIS 1 Bijbellezen SCHEMA AANWIJZINGEN. Vul de datums in waarop u van plan bent de betreffende hoofdstukken te lezen. Vink ze af bij voltooiing van elk gedeelte. U kunt de Bijbelboeken in volgorde lezen of

Nadere informatie

Het Koninkrijk van God

Het Koninkrijk van God Bijbelstudieserie met als thema: Het Koninkrijk van God maart 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

Bijbelboek Hoofdstuk Vers Bijbelstudie: nummer en bladzijde

Bijbelboek Hoofdstuk Vers Bijbelstudie: nummer en bladzijde Bijbelboek Hoofdstuk Vers Bijbelstudie: nummer en bladzijde 1 Johannes 001 005-007 75/6 1 Johannes 001 007-90/7, 100/6 1 Johannes 001 008-100/1, 100/2, 103/2 1 Johannes 001 008-010 44/6, 45/2, 70/2, 103/2,

Nadere informatie

Bijbelproject Delfzijl 2017

Bijbelproject Delfzijl 2017 Christelijke Gereformeerde Kerk Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Delfzijl 2 Voorwoord Voor je ligt het boekje dat hoort bij het Bijbelproject 2017. Al enkele jaren hebben we de gewoonte om als CGK en GKv

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2020-2021 datum zondag Gemeenschappelijk 29 november 2020 1 e van de Advent Jesaja 63,19b- 64,8 37 Psalm 85 1 Korintiërs 1,1-9 Marcus 13,24-37 6 december 2020 2 e van de Advent

Nadere informatie

Bijbelleesrooster voor iedereen

Bijbelleesrooster voor iedereen Bijbelleesrooster voor iedereen Uitleg van het rooster. Het bijbelleesrooster dat je hieronder kunt vinden gaat stapje voor stapje door de hele bijbel heen. Het begint bij het begin van de bijbel (Genesis

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2021-2022 datum zondag Gemeenschappelijk 28 november 2021 1 e van de Advent Zacharia 14,4-9 Psalm 50,1-6 1 Tessalonicenzen 3,9-13 Lucas 21,25-31 5 december 2021 2 e van de Advent

Nadere informatie

Het Koninkrijk van God

Het Koninkrijk van God Bijbelstudieserie met als thema: Het Koninkrijk van God maart 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2018-2019 datum zondag Gemeenschappelijk 2 december 2018 1 e van de Advent Zacharia 14,4-9 Psalm 50,1-6 1 Tessalonicenzen 3,9-13 Lucas 21,25-31 9 december 2018 2 e van de Advent

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2017-2018 datum zondag Gemeenschappelijk 3 december 2017 1 e van de Advent Jesaja 63,19b- 64,8 22 Psalm 85 1 Korintiërs 1,1-9 Marcus 13,24-37 10 december 2017 2 e van de Advent

Nadere informatie

Dirk de Bree & Jan Joost Snoek

Dirk de Bree & Jan Joost Snoek Bijbelklas 2013-2016 Als je op reis gaat of op vakantie, neem je vaak een reisgids mee. Neem bijvoorbeeld De Lonely Planet. De Lonely Planet geeft je informatie over het land, de streek en de cultuur.

Nadere informatie

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m 19,6 (2011)) Thema's 2011 19,6 (2011): Bijbelse hufters 19,5 (2011): God en het lot 19,4 (2011): List en bedrog 19,3 (2011): Vorsten

Nadere informatie

Gemeenschappelijk leesrooster

Gemeenschappelijk leesrooster Gemeenschappelijk leesrooster Psalmen cursief: de antwoordpsalmen Jaar A 1998/99 2019/20 2001/02 2022/23 2004/05 2025/26 2007/08 2028/29 2010/11 2031/32 2013/14 2034/35 2016/17 Jaar B 1999/00 2020/21 2002/03

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2019-2020 datum zondag Gemeenschappelijk 1 december 2019 1 e van de Advent Jesaja 2,1-5 Psalm 122 Romeinen 13,8-14 Matteüs 24,32-44 8 december 2019 2 e van de Advent Jesaja 11,1-10

Nadere informatie

WAJECHI. (en hij leefde) Tora: Gen 47:28-50:26 Haftara:1 Koningen 2:1-12 Briet Chadasja:Hnd 7:9-16); Hebr 11:21-22; 1 Petr 1:3-9; 2:11-17

WAJECHI. (en hij leefde) Tora: Gen 47:28-50:26 Haftara:1 Koningen 2:1-12 Briet Chadasja:Hnd 7:9-16); Hebr 11:21-22; 1 Petr 1:3-9; 2:11-17 WAJECHI (en hij leefde) Tora: Gen 47:28-50:26 Haftara:1 Koningen 2:1-12 Briet Chadasja:Hnd 7:9-16); Hebr 11:21-22; 1 Petr 1:3-9; 2:11-17 Tekst van de week: Genesis 50:21 Wees dus niet bang, Ik zal zelf

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2013-2014 datum zondag Gemeenschappelijk 1 december 2013 1 e van de Advent Jesaja 2,1-5 Psalm 122 Romeinen 13,8-14 Matteüs 24,32-44 8 december 2013 2 e van de Advent Jesaja 11,1-10

Nadere informatie

Inleiding Thora. Raymond R. Hausoul

Inleiding Thora. Raymond R. Hausoul Inleiding Thora Raymond R. Hausoul Onze Bijbel en de joodse Bijbel 1 Onze westerse Bijbel is chronologisch gerangschikt. 2 Is er een andere rangschikking? 3 Drie delen in het joodse Oude Testament a) Thora

Nadere informatie

Bijbelboekenkast OUDE TESTAMENT EZECHIËL JOB PSALMEN DANIËL SPREUKEN PREDIKER HOOGLIED Z ACHARIA HOSEA HABAKUK NAHUM MALEACHI OBADJA JOËL AMOS MICHA

Bijbelboekenkast OUDE TESTAMENT EZECHIËL JOB PSALMEN DANIËL SPREUKEN PREDIKER HOOGLIED Z ACHARIA HOSEA HABAKUK NAHUM MALEACHI OBADJA JOËL AMOS MICHA Inhoud 1 De Bijbel in het kort 8 2 Van het Oude naar het Nieuwe Testament 12 3 De evangelieboeken 16 4 Matteüs 20 5 Marcus 24 6 Lucas 28 7 Johannes 32 8 Handelingen 38 9 Het evangelie de wereld in 42 10

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER

OECUMENISCH LEESROOSTER OECUMENISCH LEESROOSTER 2014-2015 datum zondag Gemeenschappelijk 30 november 2014 1 e van de Advent Jesaja 63,19b- 64,8 4 Psalm 85 1 Korintiërs 1,1-9 Marcus 13,24-37 7 december 2014 2 e van de Advent Jesaja

Nadere informatie

De Christus in elk bijbelboek

De Christus in elk bijbelboek Kris Tavernier De Christus in elk bijbelboek Christus in al de Schriften Lucas 24:27 De Bijbel is door en door christocentrisch, dit wil zeggen dat de Bijbel in hoofdzaak spreekt over 'Jezus, de Christus,

Nadere informatie

Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's

Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's Register van themanummers en bijbelteksten (jaargang 1,1-22,4) Thema's 2014 22,4 (2014): De geheime dienst 22,3 (2014): Op het altaar 22,2 (2014): Worstelen met 22,1 (2014): Nieuwe Testament 2013 21,6

Nadere informatie

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's

Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's Interpretatie - Register van thema s en bijbelteksten (bijgewerkt t/m jaargang 20, 2012) Thema's 2012 20,6 (2012): Verbinding 20,5 (2012): Kleur 20,4 (2012): Jij bent m 20,3 (2012): In de zon 20,2 (2012):

Nadere informatie

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Psalm 119:105) Een uitgave van Met Open Bijbel Adres Postbus 520, 3800 AM Amersfoort Internet:

Nadere informatie

Kennismaking met de bijbel

Kennismaking met de bijbel Kennismaking met de bijbel 1. De Bijbel, wat is dat voor boek? 2. Wat heb ik met God te maken? 3. Wie is Jezus Christus? 4. Hoe kom ik in de hemel? 5. Wat is de christelijke doop? 4 De bijbel, wat is dat

Nadere informatie

NASLAGCOLLECTIE UITLEENBARE COLLECTIE IN OPEN OPSTELLING. Rubrieksindeling op onderwerp, algemeen

NASLAGCOLLECTIE UITLEENBARE COLLECTIE IN OPEN OPSTELLING. Rubrieksindeling op onderwerp, algemeen 1!"# $%& '()* +,' - *./*.00!00,%%($*.+ 1% *./.222342222 NASLAGCOLLECTIE TFL 0. TFL 9 (=TFL + UDC code) UDC-codering globaal Wijsbegeerte TFL 1 Theologie algemeen TFL 2 Exegese TFL 22 Dogmatische theologie

Nadere informatie

Bybel leesprogram vir een jaar

Bybel leesprogram vir een jaar In die Bybel is daar altesaam 66 boeke en 1189 hoofstukke (929 in die Ou Testament en 260 in die Nuwe Testament. As jy die bybel in een jaar will deurlees is die maklikste om elke dag ± drie hoofstukke

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER 2016-2017

OECUMENISCH LEESROOSTER 2016-2017 OECUMENISCH LEESROOSTER 2016-2017 datum zondag Gemeenschappelijk Leesrooster 27 november 2016 1 e van de Advent Jesaja 2,1-5 Psalm 122 Romeinen 13,8-14 Matteüs 24,32-44 4 december 2016 2 e van de Advent

Nadere informatie

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 5: NIEUWE TESTAMENT DEEL 1 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 15 MEI 2019 ARIAN ELAND

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 5: NIEUWE TESTAMENT DEEL 1 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 15 MEI 2019 ARIAN ELAND CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 5: NIEUWE TESTAMENT DEEL 1 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 15 MEI 2019 ARIAN ELAND AJRELAND@GMAIL.COM BIJBEL BASICS WAT GAAN WE DOEN? WELKOM INTRODUCTIE NT EVANGELIËN HANDELINGEN

Nadere informatie

Inhoudsopgave 05/08/ De Israëlieten zijn slaven in Egypte Mozes moet het volk Israël leiden

Inhoudsopgave 05/08/ De Israëlieten zijn slaven in Egypte Mozes moet het volk Israël leiden GT_NBG-versie_040815.indd 10 Inhoudsopgave Genesis 1:1-2:4 Genesis 2:4-3:24 Genesis 6:5-22 Genesis 11:1-9 Genesis 11:27-12:9 Genesis 22:1-19 Genesis 25:19-34 Genesis 28:10-22 Genesis 29:1-30 Genesis 37:1-36

Nadere informatie

DE OPBOUW VAN DE BIJBEL. De 49 boekrollen met de 66 of 70 boeken. en het boek des levens

DE OPBOUW VAN DE BIJBEL. De 49 boekrollen met de 66 of 70 boeken. en het boek des levens DE OPBOUW VAN DE BIJBEL De 9 boekrollen met de of 0 boeken en het boek des levens H E T O U D E T E S T A M E N T HET OUDE TESTAME (Thora) (Neviim) GESCHRIFTEN (Ketoevim) (Pentateuch) VROEGE GRE KLEINE

Nadere informatie

3. De Evangelisten, apostelen, brieven en de openbaring van Johannes

3. De Evangelisten, apostelen, brieven en de openbaring van Johannes Bijbelquiz I. Uit hoeveel boeken bestaat de bijbel ongeveer? 1. De bijbel bestaat volgens mij uit verschillende boeken. Uit deze verschillende boeken zijn verhalen gehaald en deze samen vormen de bijbel.

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

OECUMENISCH LEESROOSTER 2015-2016

OECUMENISCH LEESROOSTER 2015-2016 OECUMENISCH LEESROOSTER 2015-2016 datum zondag Gemeenschappelijk 29 november 2015 1 e van de Advent Zacharia 14,4-9 Psalm 50,1-6 1 Tessalonicenzen 3,9-13 Lucas 21,25-31 6 december 2015 2 e van de Advent

Nadere informatie

Ontstaan en gezag van de bijbel

Ontstaan en gezag van de bijbel Ontstaan en gezag van de bijbel Gezag van de bijbel: Christus is de sleutel Wanneer we het hebben over het ontstaan van de bijbel en de manier waarop het gezag van de bijbel zich aan ons opdringt moeten

Nadere informatie

1 Niet schuin en vetgedrukte boeken zijn wel gekoppeld aan de volgende les, maar zit geen opdracht of verwerking aan vast 2 Schuingedrukte boeken zijn qua thema wel verbonden aan de periode waarin ze gepland

Nadere informatie

Overzichten. Verantwoording van bronnen 1261 Lijst van medewerkers 1276 Inhoudsopgave 1277 Kort overzicht van de inhoud 1286

Overzichten. Verantwoording van bronnen 1261 Lijst van medewerkers 1276 Inhoudsopgave 1277 Kort overzicht van de inhoud 1286 Overzichten Leesrooster Evangelisch-Lutherse Kerk 1189 Gemeenschappelijk Leesrooster 1199 Aanvullend Leesrooster 1209 Thora-Leesrooster 1215 Rooster van lezingen bij het dagelijks gebed 1221 Liturgische

Nadere informatie

Eerste lezing uit: Jesaja 60, 1-6. Evangelie uit: Matteüs 2, 1-12.

Eerste lezing uit: Jesaja 60, 1-6. Evangelie uit: Matteüs 2, 1-12. De lezingen (1 ste lezing en Evangelielezing) zoals die in de Eucharistievieringen worden gelezen, kunnen ook zelf thuis worden opgezocht in de bijbel. Dit om een duidelijker beeld te krijgen van de lezingen

Nadere informatie

Je beste Vriend voor altijd

Je beste Vriend voor altijd Je beste Vriend voor altijd Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint van van Uitgeverij Jes! Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij

Nadere informatie

Veertigdagentijd en paastijd 2019

Veertigdagentijd en paastijd 2019 Liedsuggesties uit Liedboek zingen en bidden in huis en kerk bij het Veertigdagentijd en paastijd 2019 samenstelling: Pieter Endedijk 6 maart 2019 Aswoensdag oude testament: Amos 5,6-15 antwoordpsalm:

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

Tekstregister behorend bij de Bijbelse Dagkalender 2016

Tekstregister behorend bij de Bijbelse Dagkalender 2016 Tekstregister behorend bij de Bijbelse Dagkalender 2016 21 september Genesis 25:19-34 22 september Genesis 26:1-17 23 september Genesis 26:18-33 24 september Genesis 26:34-27:29 25 september Genesis 27:30-28:9

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID STOF VANDAAG Wat de Drie-eenheid niet is. Er is maar één God De drie onderscheidende personen in de Godheid WAT DE DRIE-EENHEID NIET IS Vermijd analogieën: - Ik ben één persoon,

Nadere informatie

Veertigdagentijd en paastijd 2017

Veertigdagentijd en paastijd 2017 Liedsuggesties uit Liedboek zingen en bidden in huis en kerk bij het Veertigdagentijd en paastijd 2017 samenstelling: Pieter Endedijk 1 maart 2017 Aswoensdag oude testament: Joël 2,12-19 antwoordpsalm:

Nadere informatie

HEBREEUWS BETEKENIS GRIEKS (LXX) BETEKENIS

HEBREEUWS BETEKENIS GRIEKS (LXX) BETEKENIS De Tora - Indeling De indeling van de Tora De Tora bestaat uit vijf delen of boeken. De namen van de boeken zijn in het Hebreeuws ontleend aan de eerste woorden waarmee de boeken beginnen. Later is er

Nadere informatie

Lezingen voor het jaar 2017

Lezingen voor het jaar 2017 Lezingen voor het jaar 2017 De lezingen (1 ste lezing en Evangelielezing) zoals die in de Eucharistievieringen worden gelezen, kunnen ook zelf thuis door de parochianen worden opgezocht in de Bijbel. Dit

Nadere informatie

De evangeliën en hun betrouwbaarheid

De evangeliën en hun betrouwbaarheid De evangeliën en hun betrouwbaarheid blok F - nivo 3 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik en intro 19.20 Discussie: het evangelie van Judas 19.30 Historisch betrouwbaar?

Nadere informatie

(Voor het Liturgische jaar C ). Lezingen voor het jaar 2019 voor in parochieblaadje / parochiesite Eys en Nijswiller.

(Voor het Liturgische jaar C ). Lezingen voor het jaar 2019 voor in parochieblaadje / parochiesite Eys en Nijswiller. (Voor het Liturgische jaar C - 2019). Lezingen voor het jaar 2019 voor in parochieblaadje / parochiesite Eys en Nijswiller. De lezingen (1 ste lezing en Evangelielezing) zoals die in de Eucharistievieringen

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie

BIJBEL DICHTBIJ BIJBEL DICHTBIJ NBG. Bijbel in Gewone Taal met uitleg en toepassingen. Bijbel in Gewone Taal met uitleg en toepassingen

BIJBEL DICHTBIJ BIJBEL DICHTBIJ NBG. Bijbel in Gewone Taal met uitleg en toepassingen. Bijbel in Gewone Taal met uitleg en toepassingen Oude Testament Genesis 13 Exodus 101 Leviticus 177 Numeri 237 Deuteronomium 309 Jozua 383 Rechters 429 Ruth 479 1 Samuel 489 2 Samuel 551 1 Koningen 597 2 Koningen 661 1 Kronieken 721 2 Kronieken 775 Ezra

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Ds. Tonny Nap Lezen : 1 Korintiërs 15: 1-19 ELB 331 Opwekking 751 Opwekking 174 Opwekking 74 Opwekking 785 ELB 270 Lezen : 1 Korintiërs 15: 1-19 ELB 331 Opwekking 751

Nadere informatie

Pastorale Theologie Christologie. Christologie Inleiding. Indeling. Christus: God en Mens Afwijkende leren: Concilie van Chalcedon (AD 451)

Pastorale Theologie Christologie. Christologie Inleiding. Indeling. Christus: God en Mens Afwijkende leren: Concilie van Chalcedon (AD 451) Pastorale Theologie Christologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Christologie Inleiding Christus: God en Mens Afwijkende leren: Docetisme Adoptianisme Concilie van Chalcedon (AD 451) Unio Personalis:

Nadere informatie

Zaterdag 7 januari. Driekoningen. Eerste lezing: Jesaja 60, 1-6. Evangelie: Matteüs 2, 1-12

Zaterdag 7 januari. Driekoningen. Eerste lezing: Jesaja 60, 1-6. Evangelie: Matteüs 2, 1-12 LEZINGEN VOOR HET JAAR 2017 De lezingen (1 ste lezing en Evangelielezing) zoals die in de Eucharistievieringen worden gelezen, kunnen ook zelf thuis door de parochianen worden opgezocht in de Bijbel. Dit

Nadere informatie

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4 HOOFDSTUK 1 MET HEEL JE HART HOOFDSTUK 2 DE HEER GEEFT RUST Het beloofde land Rechters 1 3 : 6 En ze dienden de Baäls Rechters 3 : 7 41 Vrouwen in dienst van de Heer Rechters 4 & 5 Met heel je hart Lesboek

Nadere informatie

CURSUS BIJBEL BASICS EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 30 JANUARI 2019 ARIAN ELAND

CURSUS BIJBEL BASICS EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 30 JANUARI 2019 ARIAN ELAND CURSUS BIJBEL BASICS EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 30 JANUARI 2019 ARIAN ELAND AJRELAND@GMAIL.COM BIJBEL BASICS WAT GAAN WE DOEN? WELKOM HOE BIJZONDER IS DE BIJBEL? HOE IS DE BIJBEL ONTSTAAN? IS DE

Nadere informatie

Samen wandelen door het Bijbelboek: Efeziërs.

Samen wandelen door het Bijbelboek: Efeziërs. Samen wandelen door het Bijbelboek: Efeziërs www.lookaroundthecorner.com Dit studieboekje is gemaakt met de uiterste zorg en liefde voor de Nederlandse Christen. Het wordt gratis aangeboden door: Eveline

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

De bijbel voor Dummies

De bijbel voor Dummies De bijbel voor Dummies Een beknopte tijdbalk van belangrijke bijbelse gebeurtenissen In het begin : de schepping (Genesis 1). Heel vroeg: Adam en Eva (Genesis 2-3). Nog behoorlijk vroeg: Noachs zondvloed

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 13 (30-03)

De Bijbel open 2013 13 (30-03) 1 De Bijbel open 2013 13 (30-03) Vandaag is het een bijzondere dag, stille zaterdag. De laatste dag van een bijzondere week. Gisteren was het Goede Vrijdag. We stonden stil bij het lijden en sterven van

Nadere informatie

Discipelen van de Dienstknecht

Discipelen van de Dienstknecht Discipelen van de Dienstknecht (Het Evangelie naar Markus) Voorburg 19 september 2015 Inhoudsopgave 1. Het Evangelie als boek 2. Het Evangelie: schrijvers en doelgroepen 3. Het Evangelie: beschrijving

Nadere informatie

Christus is opgestaan. I Korintiërs 15

Christus is opgestaan. I Korintiërs 15 Christus is opgestaan I Korintiërs 15 Verder maak ik u bekend, broeders, het Evangelie, dat ik u verkondigd heb, dat u ook aangenomen hebt, waarin u ook staat. Waardoor u ook zalig wordt, als u eraan vasthoudt

Nadere informatie

Paasfeest een traditie?

Paasfeest een traditie? 1Corintiërs 15: 3-7; 3 Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven, heb ik op mijn beurt ook weer ontvangen: dat Christus voor onze zonden is gestorven, zoals in de Schriften staat, 4 dat hij is begraven

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19 Geachte lezer, Het verheugd ons, u dit overzicht te mogen aanbieden. Het is onze hartenwens, dat u door dit overzicht wordt gezegend. Wanneer de Zoon Gods zegt: Ik ben de deur; als iemand door Mij binnenkomt,

Nadere informatie

ROOSTER VOOR HET LEZEN VAN DE BIJBEL IN 4 JAAR SAMENGESTELD DOOR C. VAN DER LEEST

ROOSTER VOOR HET LEZEN VAN DE BIJBEL IN 4 JAAR SAMENGESTELD DOOR C. VAN DER LEEST ROOSTER VOOR HET LEZEN VAN DE BIJBEL IN 4 JAAR SAMENGESTELD DOOR C. VAN DER LEEST Groningen-Oost, 2006 3e herziene uitgave Inleiding op het 'Groninger Bijbelleesrooster voor vier jaar' Het 'Groninger Bijbelleesrooster

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

Voorwoord 3. Bijbelboeken in alfabetische volgorde 6 Over deze bijbel 8 Bladzijde met uitleg 10

Voorwoord 3. Bijbelboeken in alfabetische volgorde 6 Over deze bijbel 8 Bladzijde met uitleg 10 4 Inhoud Voorwoord 3 Inhoud 4 Bijbelboeken in alfabetische volgorde 6 Over deze bijbel 8 Bladzijde met uitleg 10 Oude Testament 11 Genesis 13 Exodus 79 Leviticus 135 Numeri 180 Deuteronomium 235 Jozua

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

OUDE TESTAMENT CURSUS 1

OUDE TESTAMENT CURSUS 1 OUDE TESTAMENT CURSUS 1 1. Inleiding tot de Bijbel Doelen Aan het eind van dit hoofdstuk kun je: Het sleutelvers uit je hoofd opschrijven Een definitie geven voor Bijbel Een definitie geven voor Schriften

Nadere informatie

Het avondmaal van de Heer aan de tafel van de Heer. Ger de Koning

Het avondmaal van de Heer aan de tafel van de Heer. Ger de Koning Het avondmaal van de Heer aan de tafel van de Heer Ger de Koning 2016 Ger de Koning. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag anders dan voor eigen gebruik worden verveelvoudigd en/of openbaar

Nadere informatie

De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke

De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke De bijbel is een verzameling van groot aantal boeken uit de het oude Israël, het antieke jodendom en het vroege christendom. Het woord bijbel komt van het Griekse woord biblia, en dat betekent boeken of

Nadere informatie

Inleiding programma Bijbel Basics

Inleiding programma Bijbel Basics Jaar 1-2 Inleiding programma Bijbel Basics ALGEMEEN De Bijbel in ruim tweehonderd verhalen; dat is Bijbel Basics, de kinderdienstmethode van het Nederlands Bijbelgenootschap. Met Bijbel Basics beloven

Nadere informatie

Woensdag 6 maart om uur - Aswijding en begin van de veertigdagen/vastentijd). Lezingen: Joël 2, en Mattheüs 6,

Woensdag 6 maart om uur - Aswijding en begin van de veertigdagen/vastentijd). Lezingen: Joël 2, en Mattheüs 6, Januari 2019. Zaterdag 5 januari om 19.00 uur - Openbaring des Heren Hoogfeest. Lezingen: Jesaja 60, 1-6 en Matteüs 2,1-12. Zaterdag 12 januari om 19.00 uur -Doop van de Heer. Lezingen: Jesaja 42, 1-4

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars,

Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars, Preek over Johannes 20:19-31: Wees niet langer ongelovig, maar geloof! Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars, Vorige week ging het over de vraag hoe Maria tot geloof kwam bij het open graf.

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van Jan Pelinck ter Haseborg

Plaatsingslijst van het archief van Jan Pelinck ter Haseborg 891 Plaatsingslijst van het archief van Jan Pelinck ter Haseborg (Levensjaren 1875-1957), 1905-1937 Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije Universiteit Amsterdam

Nadere informatie

Uittreksel uit het DIRECTORIUM

Uittreksel uit het DIRECTORIUM Uittreksel uit het DIRECTORIUM voor de eucharistievieringen op de zondagen en voornaamste feestdagen van het jaar 2008/2009 volgens het Kerkboek van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland Commissie voor

Nadere informatie

De Bijbel. STUDIE Thema:

De Bijbel. STUDIE Thema: De Bijbel Een discipelschapstraining om christenen toe te rusten voor het werk in zijn dienst, tot opbouw van het Lichaam van Christus (Efeziërs 4:11-16) 1 STILLE TIJD Thema: Hoe kun je de Bijbel praktisch

Nadere informatie

Lezingen voor het jaar 2018 voor in parochieblaadje / parochiesite Eys en Nijswiller.

Lezingen voor het jaar 2018 voor in parochieblaadje / parochiesite Eys en Nijswiller. Lezingen voor het jaar 2018 voor in parochieblaadje / parochiesite Eys en Nijswiller. De lezingen (1 ste lezing en Evangelielezing) zoals die in de Eucharistievieringen worden gelezen, kunnen ook zelf

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Kom tot ons, de wereld wacht. Kalender voor Advent en Kerst 2013

Kom tot ons, de wereld wacht. Kalender voor Advent en Kerst 2013 Kalender voor Advent en Kerst 2013 Kom tot ons, de wereld wacht Deze adventskalender heeft de vorm van een wereldbol. Want Jezus is de Redder voor de hele wereld. De meeste voorouders van Jezus kwamen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... 7. Inleiding... 16. Enkele praktische opmerkingen...17. 1 De eerste verkenningen... 19

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... 7. Inleiding... 16. Enkele praktische opmerkingen...17. 1 De eerste verkenningen... 19 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 7 Inleiding... 16 Enkele praktische opmerkingen...17 1 De eerste verkenningen... 19 1.1 De openbaring van God...21 1.1.1 De openbaring van God in de schepping... 21 1.1.2

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

De Opstanding. Marc Verhoeven - 19 april Update

De Opstanding. Marc Verhoeven - 19 april Update De Opstanding Marc Verhoeven - 19 april 2003. Update 6-4-2015 1 Kor 15:23 De Eerste Opstanding kent 3 fasen: 1A: Christus als Eersteling: 1 Korinthiërs 15:23 1B: De gelovigen van alle tijdperken: 1 Korinthiërs

Nadere informatie

Jezus Christus is de enige Redder

Jezus Christus is de enige Redder Les 7 - Redding In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 GELOOFSFEIT NUMMER 1 Jezus Christus is de enige Redder Hoeveel wegen zijn er volgens Johannes 14:6 tot de Vader? Hoeveel

Nadere informatie

Levend Water groep 7 2 Bijbelrooster

Levend Water groep 7 2 Bijbelrooster BIJBELROOSTER GROEP 7 HOOFDSTUK 1 MET HEEL JE HART Dag 1 Het beloofde land Rechters 1 3 : 6 Dag 2 En ze dienden de Baäls Rechters 3 : 7 41 Dag 3 Vrouwen in dienst van de Heer Rechters 4 & 5 Dag 4 Met heel

Nadere informatie

Oude Testament: samenstelling en indeling

Oude Testament: samenstelling en indeling Oude Testament: samenstelling en indeling Wat betreft de samenstelling en indeling van de Tenach ofwel het Oude Testament is er een hellenistisch-joodse en een Palestijns-joodse traditie. 1 De hellenistisch-joodse

Nadere informatie

Hoor het Woord Groep /2019

Hoor het Woord Groep /2019 Hoor het Woord Groep 8 2018/2019 Dit rooster is ook te vinden op www.konwilhelminaschool.nl T 5: Eén ding is nodig 27.08-31.08 1. Ochtend vrij 2. Martha en Maria Lukas 10:38-42 3. De blindgeborene Johannes

Nadere informatie

Christus drievoudige ambt. Raymond R. Hausoul

Christus drievoudige ambt. Raymond R. Hausoul Christus drievoudige ambt Raymond R. Hausoul De Persoon van Christus De Persoon van Christus De Persoon van Christus De Persoon van Christus De Persoon van Christus Eerste vermelding bij Eusebius En ons

Nadere informatie

PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG!

PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG! PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG! Hallo Jozua, De HEER is waarlijk opgestaan! ECHT? Geschrift A- Ontstaan in jaar B- Oudste Exemplaar Periode tussen A-B Aantal Exemplaren Herodotus 488-428 VC 900 1.300 8

Nadere informatie

Wat doen als je Jezus mist

Wat doen als je Jezus mist Wat doen als je Jezus mist Het evangelie naar Johannes 20:1-18 Terugblik Na drie jaar dienen, genezen en preken wordt de Koning der Joden veroordeeld en gedood De Koning van het rijk van de waarheid wordt

Nadere informatie

Je ziet in de dagtekst (vers 15): ellende, verlossing en dankbaarheid. Het 1 e gedeelte = 2 e gedeelte= 3 e gedeelte= Ken jij dit in je eigen leven?

Je ziet in de dagtekst (vers 15): ellende, verlossing en dankbaarheid. Het 1 e gedeelte = 2 e gedeelte= 3 e gedeelte= Ken jij dit in je eigen leven? 3440 AB Uit het dagboek van Winslow Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Omdat het themanummer van Daniël over Octavius Winslow gaat, passen we ons daarbij aan. Er is voor elke dag een gedeelte

Nadere informatie

BIJBELROOSTER GROEP 8

BIJBELROOSTER GROEP 8 BIJBELROOSTER GROEP 8 HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN DE BIJBEL Dag 1 Schatgraven Matteüs 13 : 44 46 Dag 2 Van kleitablet tot CD-Rom Lesboek p. 4 & 5 Dag 3 De vaststelling van de canon Lesboek p. 6 Dag 4

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 36-47 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 92 : 1-3 4. Schuldbelijdenis door het zingen van Gezang 170 : 1 en 2

Nadere informatie