Samen werken aan een duurzaam (t)huis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen werken aan een duurzaam (t)huis. www.nieuwegein.nl/nieuwegeinenergiek"

Transcriptie

1 Samen werken aan een duurzaam (t)huis.

2 Profiteer juist nu! Meer dan 200 woningeigenaars in Nieuwegein werken momenteel aan meer wooncomfort, minder lasten en een duurzaam (t)huis. Zij hebben vanuit het project Nieuwegein nergiek een Energie Prestatie Advies (EPA) ontvangen 1. Deze EPA-onderzoeken tonen aan dat het bij een groot deel van de woningen gunstig is om juist nu aan energiebesparing te doen: naast de verbetering van het wooncomfort is de terugverdientijd van diverse isolatiemaatregelen heel kort (2-3 jaar). Ook de kosten vallen vaak enorm mee, o.a. door subsidie vanuit de provincie Utrecht. Bovendien is de BTW voor verbouwen en energie besparen tijdelijk (tot 1 juli 2011) verlaagd van 19% naar 6%. Juist nu aan de slag gaan is dus zeer voordelig! Besparingsmogelijkheden De investering die nodig is voor isolatie en de verschillende installaties, verdient u direct terug via een lagere energierekening. Het kiezen van het juiste pakket maatregelen is daarbij belangrijk, omdat de ene maatregel het effect van een andere maatregel beïnvloedt. Wanneer u bijvoorbeeld uw woning isoleert, maar u heeft nog een niet-zuinige conventionele ketel, dan levert deze investering in woningisolatie meer op dan wanneer u al een zuinige hoogrendement ketel heeft. Bij gelijktijdig uitvoeren van beide maatregelen, bent u voordeliger uit als uw nieuwe HR-ketel een maatje kleiner kan worden uitgevoerd. Op de volgende pagina s vindt u ter indicatie een overzicht van de kosten en besparingsmogelijkheden van twee woningen uit Jutphaas- Wijkersloot. Nieuwegein nergiek Nieuwegein nergiek is een initiatief van de gemeente Nieuwegein en de adviesbureaus de Groene Werf (uit Nieuwegein) en adviesbureau Move2Green om u en andere woningeigenaars gratis te helpen met woningverbetering. Het gaat dan om begeleiding bij het kiezen en laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen, eventueel gecombineerd met groot onderhoud. Want hoewel het belang van energiebesparing voor veel mensen steeds duidelijker wordt, is het kiezen van de juiste maatregelen, het aanvragen van de beschikbare subsidies en het laten uitvoeren van de maatregelen, niet altijd even eenvoudig. De gemeente (maar ook de provincie, het Rijk en vele particulieren) hecht een groot belang aan het verminderen van ons energieverbruik. Dit project is dan ook een belangrijke start voor het verbeteren van de energiekwaliteit van alle particuliere woningen in de gemeente. Nieuwegein nergiek wordt financieel ondersteund door de provincie Utrecht. 1 Aanmelden voor een gratis EPA vanuit Nieuwegein nergiek is nu niet meer mogelijk. De komende maanden gaan de deelnemende woningeigenaars de gekozen maatregelen (laten) uitvoeren. Het project eindigt 1 juni Daarna wordt gekeken of het project voortgezet kan worden in de rest van Nieuwegein. Het uitvoeren van energiebesparingsmaatregelen met de huidige subsidies en kortingen is natuurlijk wél nog mogelijk!

3 Besparingsmogelijkheden tussenwoning Algemene gegevens Bouwjaar 1968 Oriëntatie voorgevel Noord oost Type dak Hellend dak met pannen Bijzonderheden - geen uitbouw of serre - dakkapel aan de achtergevel over 80% van de breedte van de woning Oppervlaktes Begane grond 41 m 2 Eerste verdieping 41 m 2 Zolder verdieping 35 m 2 Totaal: 117 m 2 Dak Ongeïsoleerd Gevels Ongeïsoleerde spouw Vloer (hout) Geïsoleerd met 10 cm schelpen op de bodem Verwarming, water VR ketel, keuken boiler Beglazing 90% dubbel glas, 10% enkelglas Huidig energielabel F (EI = 2,82) 2 Advies Een aantal maatregelen om de woning energiezuiniger te maken, zijn doorgerekend: - Spouwisolatie - Dakisolatie - HR-ketel - HR++ glas i.p.v. enkelglas - Zonneboiler Bij het isoleren van het dak wordt een stap gemaakt van EI 0,75 verbetering waardoor de eigenaar in aanmerking komt voor provinciale subsidie. Het nieuwe energielabel is dan E (EI = 2,07). Met een combinatie van het isoleren van het dak en de spouw komt de eigenaar in aanmerking voor een provinciale subsidie van Tevens krijgt de woning het label D (EI = 1,76). 2 EI = Energie Index, de indicator van de energie prestatie van een woning of gebouw. Hoe lager de Energie Index, hoe beter.

4 Onderstaande tabel geeft een indruk van de kosten en besparingsmogelijkheden van verschillende maatregelen. Varianten voor uitvoering Spouwisolatie (50mm) Dakisolatie (100 mm) Ketel - vervangen VR-ketel voor HR-ketel Zonneboiler plaatsen Glas - enkelglas vervangen voor HR++ Spouw- EN dakisolatie Installatie HR-ketel EN zonneboiler ALLES - Spouw- en dakisolatie, glas, ketel, zonneboiler Investering in Nieuw energielabel Energie Index per variant Subsidie Meer Met Minder Utrecht in Indicatie besparing per jaar in Afh. van bewonersgedrag Terugverdientijd in jaren na subsidie Afh. van bewonersgedrag 601 F 2, E 2, F 2, F 2, F 2, D 1, F 2, C 1, Toelichting provinciale subsidie Verbetering EI 0,5 (ca. 1 labelsprong) Verbetering EI 0, Verbetering EI 1, Verbetering EI 1, Verbetering EI 1, Verbetering EU 1,75 of meer (ca. 6 labelsprongen) De verbetering van de Energie Index wordt bepaald door de adviseur. Uitvoering De eigenaar heeft aangegeven de spouw en het dak te isoleren. De combinatie van deze twee maatregelen geeft: Huidig energielabel F (EI = 2,82) => Nieuw energielabel D (EI = 1,76) Dit is een verbetering van 1,06 op de Energie Index waardoor de eigenaar voor provinciale subsidie in aanmerking komt. Op onze website vindt u meer informatie over de verschillende maatregelen, de besparingsmogelijkheden en de terugverdientijden. dakisolatie

5 Besparingsmogelijkheden hoekwoning Algemene gegevens Bouwjaar 1970 Oriëntatie voorgevel Oost Type dak Hellend dak met pannen Bijzonderheden - geen uitbouw of serre - dakkapel aan de achtergevel Oppervlaktes Begane grond 48 m 2 Dak Gevels Vloer Verwarming Beglazing Huidig energielabel D (EI = 1,99) 3 Eerste verdieping 48 m 2 Zolder verdieping 36 m 2 Totaal: 132 m 2 Geïsoleerd met 2cm PS-platen Ongeïsoleerde spouw Ongeïsoleerde vloer HR 107 ketel, combi tap 85% dubbel glas, 15% HR++ glas Advies Een aantal maatregelen om de woning energiezuiniger te maken, zijn doorgerekend: - Spouw isolatie - Vloer isolatie - Extra dakisolatie - Zonneboiler Bij het isoleren van de spouw wordt en een stap gemaakt van EI 0,5 verbetering waardoor de eigenaar in aanmerking komt voor provinciale subsidie. Het nieuwe energielabel is dan C (EI = 1,49). spouwmuurisolatie Als alleen de vloer wordt geïsoleerd krijgt de woning een betere Energie Index 1,92 (D), maar dit heeft geen gevolgen voor het energielabel. In dit geval komt de eigenaar niet in aanmerking voor subsidie. Wel is het isoleren van de vloer een verbetering van het wooncomfort en een besparing op de energierekening, waardoor dit een goede overweging is. De investering van een zonneboiler is vrij hoog terwijl het energielabel van de woning hetzelfde blijft. De terugverdientijd van een zonneboiler is ook vele malen hoger dan bij het isoleren van de spouw. 3 EI = Energie Index, de indicator van de energie prestatie van een woning of gebouw. Hoe lager de Energie Index, hoe beter.

6 Onderstaande tabel geeft een indruk van de kosten en besparingsmogelijkheden van verschillende maatregelen. Varianten voor uitvoering Spouwisolatie (80 mm) Vloerisolatie (60 mm) Dakisolatie (60 mm extra dakisolatie aanbrengen Zonneboiler plaatsen Spouw- EN vloer- EN dakisolatie ALLES Spouw-, vloer- en dakisolatie en zonneboiler Investering in Nieuw energielabel Energie Index per variant Subsidie Meer Met Minder Utrecht in Indicatie besparing per jaar in Afh. van bewonersgedrag Terugverdientijd in jaren na subsidie Afh. van bewonersgedrag C 1, D 1, D 1, D 1, C 1, B 1, Toelichting provinciale subsidie Verbetering EI 0,5 (ca. 1 labelsprong) Verbetering EI 0, Verbetering EI 1, Verbetering EI 1, Verbetering EI 1, Verbetering EU 1,75 of meer (ca. 6 labelsprongen) De verbetering van de Energie Index wordt bepaald door de adviseur. Uitvoering De eigenaar heeft aan gegeven de spouw en de vloer te isoleren. De combinatie van deze twee maatregelen geeft: Huidig energielabel D (EI = 1,99) => Nieuw energielabel C (EI = 1,44) Dit is een verbetering van 0,55 op de energie index waardoor de eigenaar voor provinciale subsidie in aanmerking komt. Op onze website vindt u meer informatie over de verschillende maatregelen, de besparingsmogelijkheden en de terugverdientijden.

7 Hoe werkt het? Wilt u ook uw woning energiezuiniger maken? Lees dan hieronder hoe u direct aan de slag kunt. 1. Adviesfase Energie Prestatie Advies Om te weten welke maatregel(en) u het beste kunt (laten) uitvoeren en om in aanmerking te komen voor de provinciale subsidie, heeft u een EPA maatwerkadvies nodig. Dit energieadvies kost 225. U kunt hiervoor contact opnemen met Bouwadviesbureau de Groene Werf (een overzicht van de prijzen vindt u verderop in deze brochure). Woning opname Vervolgens komt er een gecertificeerd energieadviseur van Bouwadviesbureau de Groene Werf bij u langs die in circa 1 uur uw woninggegevens opneemt. Tijdens de woningopname onderzoekt hij wat voor isolatie, ventilatie en verwarmingstechnieken uw woning heeft en welke energiebesparingsmaatregelen voor u mogelijk zijn. EPA maatwerkadvies De adviseur stelt vervolgens een zogenaamd EPA maatwerkadvies op. Daarin vermeldt hij wat de Energie Index (EI) van uw huis is, welke maatregelen voor uw huis het beste zijn, wat hiervan de kosten zijn, welke besparing de maatregelen opleveren en welke subsidiemogelijkheden er zijn. Hij geeft vooral aan wat de voordelen voor uw woonlasten zijn. Naast dit adviesrapport krijgt u ook gelijk een officieel Energielabel voor uw woning. Dit label is wettelijk verplicht, wanneer u de woning wilt verkopen. En het geldt ook als basis voor de Meer Met Minder subsidie van de provincie Utrecht. U kiest vervolgens zelf de maatregel(en) die u wilt (laten) uitvoeren. Energielabel definitief maken en indien mogelijk subsidie reserveren Als u besluit tot uitvoering over te gaan en mogelijk voor subsidie in aanmerking komt, kan de Groene Werf in opdracht van u de subsidie bij de provincie reserveren. 2. Voorbereidingsfase /offertefase Offerte(s) aanvragen van energiebesparende werkzaamheden Vervolgens vraagt u één of meerdere offertes aan van uitvoerende bedrijven, zoals aannemers, dakdekkers, glaszetters, isolatiebedrijven en/of installateurs. Een aantal uitvoerende bedrijven zijn voor deelname aan Nieuwegein nergiek geselecteerd (u vindt ze ook verderop in deze brochure en op onze website). U bent vrij hiervan gebruik te maken. Offertes vergelijken/beoordelen en ondertekenen U vergelijkt de offertes en ondertekent de offerte(s) van uw keuze om akkoord te gaan met de uitvoering van de energiebesparende maatregel(en). 3. Uitvoeringsfase Energiemaatregelen uitvoeren Het door u gekozen bedrijf voert de energiemaatregelen uit. Rekening betalen U betaalt de rekening van de aannemer.

8 4. Subsidiefase / nieuwe energielabel Nieuw energielabel Om subsidie te kunnen ontvangen, heeft u een nieuw energielabel nodig. Dit kunt u aanvragen bij de Groene Werf voor maximaal 100 (het exacte bedrag is afhankelijk van de soort woning). U levert hier een aantal gegevens aan zoals sofinummer, rekeningnummer e.d. De adviseur maakt dan het nieuwe energielabel meldt dit bij Meer Met Minder waar de subsidie wordt aangevraagd. Subsidie De subsidieaanvraag wordt definitief gemaakt. De provincie kent de subsidie toe en betaalt deze aan u uit. Prijzen Bouwadviesbureau de Groene Werf Energielabel huidige staat van de woning 185,64 EPA maatwerkadvies + Energielabel huidige staat van de woning 225,00 Energielabel na de maatregel(en) excl. subsidie aanvraag 71,40 Energielabel na de maatregel(en) incl. subsidie aanvraag 128,52 Prijzen energieadviezen incl. 19% BTW Deelnemers aan het woord Kostenbesparing en meer wooncomfort De jaarlijkse energierekening is voor velen een regelrechte nachtmerrie: de kosten zijn vaak hoger dan verwacht en de energieprijzen stijgen ieder jaar weer. Het goede nieuws: inwoners van Nieuwegein kunnen provinciale subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen in huis, zoals dak- of vloerisolatie. Aldwin van Vliet en Cor van t Land hebben onlangs gebruik gemaakt van deze provinciale subsidieregeling, via het project Nieuwegein nergiek subsidie Aldwin van Vliet heeft voor drie energiebesparingen gekozen: de zolderkamer is compleet geïsoleerd, in het gehele huis is dubbele beglazing aangebracht en hij heeft een geïsoleerde voordeur gekregen. Hij schat dat hij alleen al voor de zolderkamer jaarlijks zo'n 230 energiekosten zal besparen. Zelf had ik al het idee om de kozijnen en de voordeur te vervangen. Door de subsidie was ook nog een volledige dakisolatie mogelijk. In totaal heb ik ontvangen van de gemeente Nieuwegein, de provincie Utrecht en het Rijk. Het resultaat mag er zijn: mijn huis is van energielabel F naar D gegaan. Meer wooncomfort en veiligheid De noodzakelijke aanpassingen hebben tegelijkertijd voor meer wooncomfort gezorgd. De koude luchtstroom is verdwenen en uiteraard is het warmer in het hele huis. Maar er zijn meer voordelen. Ik heb nu een veiliger huis, omdat de raampartij aan de straatkant van de woonkamer uit veiligheidsglas bestaat. Daar komt bij dat ik door de ventilatieroosters op de ramen ook een frisser en droger huis heb. Een groot voordeel is natuurlijk ook de grote energiekostenbesparing op langere termijn. Dubbele beglazing

9 Poreuze kozijnen en koude gang Voor Cor van t Land was het wooncomfort de voornaamste reden om maar liefst vijf aanpassingen in zijn huis te laten uitvoeren. De kozijnen waren hoognodig aan vervanging toe: je kon er gemakkelijk met een mes doorheen prikken. In de voordeur zaten kieren van 1cm. Daardoor was het altijd koud op de gang. Daarnaast staan de isolatie van het dak, de vloer en de spouwmuren op het verbouwingsprogramma. Voor alles verwacht ik subsidie. Dat dekt bij lange na de kosten niet, maar het werkt zeker als een duwtje in de rug. Van energielabel F naar C Hoeveel euro Cor van t Land op zijn volgende energierekening zal besparen, weet hij nog niet precies: het raam aan de tuinkant van de woonkamer is nu een schuifpui geworden. De woonkamer is nu dus eigenlijk een hele andere ruimte. Daardoor is het lastig om een schatting van de volgende rekening te geven. Mijn huis zal in ieder geval van energielabel F naar C gaan. In de toekomst hoopt hij zelf energie te kunnen opwekken door een zonneboiler of zonnecellen op zijn dak. Aanvraag en verbouwing zelf Hoe hebben de heren de verbouwing zelf en alle administratieve zaken ervaren? Voor Aldwin van Vliet viel de verbouwing en de subsidieaanvraag mee: natuurlijk heb je tijdens de verbouwing meer troep in huis en moet je een heleboel dingen regelen. Gelukkig verliep het contact met de Groene Werf die mijn subsidieaanvraag heeft verwerkt en het adviesrapport heeft opgesteld ontzettend positief. Cor van t Land: De plaatsing van de kozijnen en de dubbele beglazing duurt normaal gesproken een week. Bij ons was dat door omstandigheden iets langer, maar al met al was de verbouwing goed te doen.

10 Uitvoerende bedrijven Een aantal uitvoerende bedrijven gaan een samenwerking aan met Nieuwegein nergiek. Dit betekent dat u korting krijgt bij deze bedrijven. De huidige partners zijn: Aannemersbedrijf Stil Aannemingsbedrijf De Combi Utrecht B.V. BAM Woningbouw Utrecht Bouwborg DE Partner B.V. Geerts de Reuver Dak- en Geveltechniek GSU Isolatienet Scholman Servicebedrijf B.V. Van Wijk Vastgoedonderhoud Op onze website vindt u een actueel overzicht van de deelnemende bedrijven, inclusief een overzicht met welke maatregelen deze bedrijven kunnen uitvoeren. Een bedrijf aan het woord Aan de slag voor Nieuwegein nergiek Nieuwegein nergiek, het project om energiebesparende maatregelen te stimuleren, levert veel voordelen op voor woningeigenaars: een lagere energierekening, meer wooncomfort en een waardevermeerdering van het huis. Maar wie zorgen er daadwerkelijk voor een energiezuinige, warme en comfortabele woning? En: hoe gaat zo n isolatieproces precies in zijn werk? Henk Sikma aan het woord over zijn ervaringen vanuit Isolatienet, één van de uitvoerende bedrijven die zich hebben aangesloten bij Nieuwegein nergiek. Inspectie Onze filosofie is het leveren van maatwerk, want iedere woning is uniek. Dat hebben we tot en met maart 2011 al bij ongeveer honderd woningen in Nieuwegein gedaan. De eerste stap is de inspectie van de woning. Dat duurt slechts anderhalf uur. Wij nemen bijvoorbeeld de kwaliteit van de spouwmuur op. Een medewerker boort een gaatje in de spouwmuur en bekijkt met een endoscoop in welke staat de spouwmuur verkeert en of er eventuele vervuilingen zijn. Vervolgens stellen we vrijblijvend een offerte op. We kijken overigens ook naar wat er niet mogelijk is. Bij vorstschade aan de gevel of geglazuurde stenen is een spouwmuurisolatie helaas niet mogelijk. Uitvoering Tijdens de daadwerkelijke spouwmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal, meestal minerale wol, in de geboorde gaatjes van de voegen geblazen. Natuurlijk zijn er ook andere vormen van isolatie mogelijk, zoals vloerisolatie. De kruipruimte moet voor de inspectie en uitvoering van vloerisolatie minstens 50 cm hoog zijn. De uiteindelijke isolatie bestaat uit een laag purschuim (polyurethaan) van 6 cm aan de onderkant van de vloer. Die laag wordt onder de gehele vloeroppervlakte, dus van voordeur tot tuin, aangebracht. Claustrofobie is er bij onze medewerkers dus niet bij.

11 Van buiten naar binnen isoleren Henk Sikma benadrukt het belang van een geïsoleerde buitenkant: De schil van het huis heeft prioriteit. Als het regent, trek je immers ook een jas aan. Spouwmuurisolatie is het voordeligst en wordt daarom vaak als eerste toegepast, gevolgd door een vloerisolatie en HR+ glas. Volgens Sikma komen (binnen)dakisolaties in mindere mate voor: Daarvoor is het namelijk noodzakelijk dat woningeigenaren de zolder opruimen, zodat wij er overal goed bij kunnen. Ook buitengevelisolaties worden zelden toegepast vanwege afkeuring door de welstandscommissie. Weinig troep & (tijd)efficiënt Isolatie zorgt voor meer wooncomfort en een goedkopere energierekening, maar hoe zit het met alle ongemakken tijdens het isolatieproces? En hoeveel tijd is een woningeigenaar kwijt? Voor veel troep hoeven bewoners niet te vrezen. Wij ruimen alles op en mocht er bijvoorbeeld toch wat isolatiewol blijven liggen, dan gebruiken vogels die graag voor het bouwen van nestjes. Het isolatieproces is daarnaast niet tijdrovend: in totaal zijn we nog geen dag kwijt aan zowel inspectie als uitvoering. Wijkaanpak: milieuvriendelijk en burenkorting Isolatienet streeft ernaar drie woningen per dag te isoleren. Dat kan natuurlijk alleen wanneer de woningen in dezelfde straat of buurt liggen. Sikma legt uit: Dan hoeft de vrachtwagen slechts een keer voor te rijden. Dat is niet alleen vanuit milieuoogpunt gunstig, maar het geeft ook korting op de isolatiekosten voor de aanvrager en zijn buren. Zelf aan de slag? Verbouwwijzer Wilt u de gekozen maatregel(en) zelf uitvoeren, dan komt u voor beslissingen te staan, waarbij goede informatie belangrijk is. Informatie vindt u op Ventilatie Door de isolatie in uw woning te verbeteren neemt de natuurlijke ventilatie af. Om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat in huis te behouden is ventilatie van een geïsoleerde woning belangrijk. Kijk op voor informatie. Natuurvriendelijk isoleren Bij renovaties en restauraties verdwijnen nogal eens broedplekken voor vogels zonder dat dit gecompenseerd wordt. Ook bij isolatiemaatregelen kan dit gebeuren. Dat vindt de gemeente Nieuwegein onwenselijk en daarom zet zij zich in om nestgelegenheden te stimuleren. Op onze website vindt u informatie over natuurvriendelijk isoleren. Voor informatie over natuurvriendelijke isolatiesystemen kunt u terecht bij de Vereniging Vernieuwbare Isolatiematerialen:

12 Meer informatie Heeft u interesse om uw woning te verbeteren en comfortabeler en energiezuiniger te maken? Neem dan contact op met: Bouwadviesbureau de Groene Werf t.a.v. Dick de Jong Toscalaan CW Nieuwegein telefoon Gemeente Nieuwegein Afdeling Duurzame Ontwikkeling t.a.v. Geurt Schepers Postbus AA Nieuwegein telefoon Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De gemeente Nieuwegein aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijk onjuiste informatie. Nieuwegein, maart 2011.

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken 2 Een huis kopen? Een nieuwe woning, een nieuwe start. Misschien hebt u al wat op het oog of bent u nog aan het rondkijken. Hoe dan ook

Nadere informatie

Met gemak energie besparen. Mijn energieplan. Energieadvies op maat. plaats hier de foto van het huis

Met gemak energie besparen. Mijn energieplan. Energieadvies op maat. plaats hier de foto van het huis Met gemak energie besparen. Mijn energieplan Energieadvies op maat plaats hier de foto van het huis Energieadvies op maat met Meer Met Minder HR++-glas of een voorzetraam? Een HR-ketel of slimmer stoken

Nadere informatie

Informatiepakket. duurzaam zwaag

Informatiepakket. duurzaam zwaag Informatiepakket Duurzaam Zwaag Duurzaam Zwaag is een bewonersinitiatief waarbij we als buurtbewoners ons hebben verenigd in een coöperatie. Ons doel is om onze buurt te verbeteren en te verduurzamen.

Nadere informatie

Maatwerk Advies. Energie Prestatie. Woning: Javastraat 81-B te Amsterdam

Maatwerk Advies. Energie Prestatie. Woning: Javastraat 81-B te Amsterdam Maatwerk Advies Energie Prestatie Woning: Javastraat 81-B te Amsterdam Geïnspecteerd op: 29 augustus 2012 Rapportdatum : 5 september 2012 Versie : 1 Projectnummer : 001 Triodos Opdrachtgever: Triodos Bank

Nadere informatie

Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden.

Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden. Energielijn voor verhuurders 0900-0170 EnergieKrant Samen energie besparen Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden. 03 Het ministerie

Nadere informatie

Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard!

Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard! Nummer 1 > 2015 Magazine van Brabantse Waard Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard! In dit nummer o.a. Comfortabel wonen Duurzame keuzes bij woningrenovatie en nieuwbouw Energiek Moerdijk Betaalbare

Nadere informatie

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Adviesrapport wijk Rozendaal Leusden Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Contactpersoon E.J. Tuininga Adres Essex 15 Postcode, plaats 3831 EL Leusden Telefoon 033 7074508 E-mail tuininga@scarlet.nl

Nadere informatie

Energiekrant. Ruim baan voor woningisolatie! Maak kans op gratis zonnepanelen! Kom naar de Energiemarkt op 16 en 17 september.

Energiekrant. Ruim baan voor woningisolatie! Maak kans op gratis zonnepanelen! Kom naar de Energiemarkt op 16 en 17 september. Energiekrant Deze uitgave wordt u aangeboden door de gemeente Rheden september 2011 In deze krant: Isoleren; Juist nu! Uw woning isoleren levert vaak meer op dan u denkt. Maar wat is isoleren precies en

Nadere informatie

QUICKSCAN ENERGIEBESPARING

QUICKSCAN ENERGIEBESPARING QUICKSCAN ENERGIEBESPARING Dit document wordt u aangeboden door de gemeente Wormerland en Produbo. Contactpersoon: Ruud Kos Ruud@produbo.nl 0641862826 INHOUDSOPGAVE 1. Intro... 3 2. uitgangspunten... 3

Nadere informatie

energiebesparing in een historische woning

energiebesparing in een historische woning energiebesparing in een historische woning Bespaar energie in uw historische woning. Behaal snel resultaat met eenvoudige maatregelen, zie de quick wins op pagina 6. dakisolatie pagina 8 duurzame energie

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Duurzaamheid & energiebesparing

Duurzaamheid & energiebesparing Duurzaamheid & energiebesparing Resultaten peiling EnschedePanel Juni 2013 Samenvatting Eind maart is een peiling onder het EnschedePanel gehouden over duurzaamheid. In totaal hebben 2.224 panelleden aan

Nadere informatie

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert.

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Het groene boekje Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Bespaartips in en rondom het huis Inleiding 5 Verwachte besparing gemiddelde eengezinswoning 6 A. BESPAREN IN EEN HANDOMDRAAI 9 Verwarmen

Nadere informatie

woont duurzaam Wageningen Samen komen we verder nog aanleveren Win 50 incl. advi Kijk op p.! Win met energie! Droogmolens in Nieuw

woont duurzaam Wageningen Samen komen we verder nog aanleveren Win 50 incl. advi Kijk op p.! Win met energie! Droogmolens in Nieuw Wageningen woont duurzaam Samen komen we verder Win 50,aan verli chting, incl. advi es Kijk op p.! 13 nog aanleveren Win met energie! 5 Droogmolens in Nieuw Kortenoord 7 Energieneutraal, iets voor u? 8

Nadere informatie

Veel particulieren zijn echt slecht voorgelicht. Energielabel moet standaard worden. Subsidies Stapel je rijk. Congres

Veel particulieren zijn echt slecht voorgelicht. Energielabel moet standaard worden. Subsidies Stapel je rijk. Congres De Markt in Beweging Deze maand op MeerMetMinder.nl: Subsidie glasisolatie Cursusfilm Update MMM-projecten Film volgt de Bouwmannetjes Veel particulieren zijn echt slecht voorgelicht Energielabel moet

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

VERSLAG INFORMATIEBIJEENKOMST WONINGISOLATIE

VERSLAG INFORMATIEBIJEENKOMST WONINGISOLATIE www.watergrasgouda.nl VERSLAG INFORMATIEBIJEENKOMST WONINGISOLATIE 24 september 2014 Inleiding... 3 1. Energie besparen... 4 2. Leveranciersselectie... 6 3. Warmtefoto s (thermografie)... 7 4. Isoleren...

Nadere informatie

Thuis isoleren en duurzaam energie opwekken

Thuis isoleren en duurzaam energie opwekken Thuis isoleren en duurzaam energie opwekken Slim Energie Thuis Tot 900 premie of aantrekkelijke lening Slim Energie Thuis Een energiezuinig, comfortabel huis verhoogt uw woongenot. Bovendien is het gunstig

Nadere informatie

energiebesparing Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning kunt u tegenwoordig veel aanpassen. Overleg wel eerst met uw verhuurder.

energiebesparing Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning kunt u tegenwoordig veel aanpassen. Overleg wel eerst met uw verhuurder. energiebesparing Energie besparen is niet moeilijk, als u weet waar u op moet letten. Bovendien maakt u uw huis een stuk comfortabeler door energiebesparende maatregelen. Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning

Nadere informatie

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN ENERGIEKRANT WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! 10 voor Energie is een initiatief van de aangesloten gemeenten van Milieu & Afval Regio Breda. INWONERS AAN HET WOORD 10 voor Energie!

Nadere informatie

Wensen en behoeften van eigenaarbewoners op het gebied van energiesparende maatregelen

Wensen en behoeften van eigenaarbewoners op het gebied van energiesparende maatregelen I Energieonderzoek SEV Wensen en behoeften van eigenaarbewoners op het gebied van energiesparende maatregelen Een kwalitatieve erkenning in de provincie Utrecht Tangram Advies & nderzoek Bas de Kleijn,

Nadere informatie

Slim Energie Thuis. Isoleren en duurzaam energie opwekken thuis. Nu tijdelijk met 900 euro premie of via aantrekkelijke provinciale lening

Slim Energie Thuis. Isoleren en duurzaam energie opwekken thuis. Nu tijdelijk met 900 euro premie of via aantrekkelijke provinciale lening Slim Energie Thuis Isoleren en duurzaam energie opwekken thuis Nu tijdelijk met 900 euro premie of via aantrekkelijke provinciale lening 2 Slim Energie Thuis Een energiezuinig, comfortabel huis verlaagt

Nadere informatie

ISOLEREN IN BESTAANDE WONINGEN

ISOLEREN IN BESTAANDE WONINGEN ISOLEREN IN BESTAANDE WONINGEN Vragen en antwoorden beantwoord door een expert in de markt isoleren-prijs.be NU OOK TE KOOP OP WAARDE 7 INDEX ISOLATIE 3 ISOLEREN: EEN NIET TE MISSEN KANS 4 RENOVATIE IN

Nadere informatie

ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens

ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens Welk type woning heeft U? Tot welk type bewoner behoort U? Welke woning/bewoner combinatie past bij U? - Grote Kans op Succes - Natuurlijk Duurzaam -

Nadere informatie

THUIS ISOLEREN EN DUURZAAM ENERGIE OPWEKKEN

THUIS ISOLEREN EN DUURZAAM ENERGIE OPWEKKEN THUIS ISOLEREN EN DUURZAAM ENERGIE OPWEKKEN Tot 1.050,- premie of aantrekkelijke lening EERST RESERVEREN, DAN PAS ISOLEREN! www.slimenergiethuis.nl SLIM Energie Thuis Een energiezuinig, comfortabel huis

Nadere informatie

101 Energiebespaartips

101 Energiebespaartips 101 Energiebespaartips (... om lekker en betaalbaar te wonen!) Geld besparen! Lekker wonen! BLG Wonen Jos Klijnenlaan 288 6164 AZ Geleen Goed voor het milieu! Geld besparen én lekker wonen Aan het eind

Nadere informatie

Tussentijds informatieboekje. Bloemstede

Tussentijds informatieboekje. Bloemstede Tussentijds informatieboekje Bloemstede Tussentijds informatieboekje Bloemstede Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Wat gaan we doen?... 3 3. Tijdens de uitvoering... 6 4. Wat betekent het voor uw huur en energiekosten?...

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen april 2013 Inleiding Veelgestelde vragen over zonnepanelen Steeds meer mensen wekken zelf groene energie op met

Nadere informatie

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst oktober 2014 Inleiding Misschien staat u er niet bij stil, maar het is heel goed mogelijk om in uw bestaande woning uw muren, dak en vloeren te isoleren. Welk comfort deze isolatie met zich meebrengt vertellen

Nadere informatie

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina Voorbeelden: routes naar energieneutraal wonen pagina INTERVIEW: bliksemsnelle renovatie pagina technische details en onderbouwing vanaf pagina huis vol energie

Nadere informatie