Samen werken aan een duurzaam (t)huis.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen werken aan een duurzaam (t)huis. www.nieuwegein.nl/nieuwegeinenergiek"

Transcriptie

1 Samen werken aan een duurzaam (t)huis.

2 Profiteer juist nu! Meer dan 200 woningeigenaars in Nieuwegein werken momenteel aan meer wooncomfort, minder lasten en een duurzaam (t)huis. Zij hebben vanuit het project Nieuwegein nergiek een Energie Prestatie Advies (EPA) ontvangen 1. Deze EPA-onderzoeken tonen aan dat het bij een groot deel van de woningen gunstig is om juist nu aan energiebesparing te doen: naast de verbetering van het wooncomfort is de terugverdientijd van diverse isolatiemaatregelen heel kort (2-3 jaar). Ook de kosten vallen vaak enorm mee, o.a. door subsidie vanuit de provincie Utrecht. Bovendien is de BTW voor verbouwen en energie besparen tijdelijk (tot 1 juli 2011) verlaagd van 19% naar 6%. Juist nu aan de slag gaan is dus zeer voordelig! Besparingsmogelijkheden De investering die nodig is voor isolatie en de verschillende installaties, verdient u direct terug via een lagere energierekening. Het kiezen van het juiste pakket maatregelen is daarbij belangrijk, omdat de ene maatregel het effect van een andere maatregel beïnvloedt. Wanneer u bijvoorbeeld uw woning isoleert, maar u heeft nog een niet-zuinige conventionele ketel, dan levert deze investering in woningisolatie meer op dan wanneer u al een zuinige hoogrendement ketel heeft. Bij gelijktijdig uitvoeren van beide maatregelen, bent u voordeliger uit als uw nieuwe HR-ketel een maatje kleiner kan worden uitgevoerd. Op de volgende pagina s vindt u ter indicatie een overzicht van de kosten en besparingsmogelijkheden van twee woningen uit Jutphaas- Wijkersloot. Nieuwegein nergiek Nieuwegein nergiek is een initiatief van de gemeente Nieuwegein en de adviesbureaus de Groene Werf (uit Nieuwegein) en adviesbureau Move2Green om u en andere woningeigenaars gratis te helpen met woningverbetering. Het gaat dan om begeleiding bij het kiezen en laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen, eventueel gecombineerd met groot onderhoud. Want hoewel het belang van energiebesparing voor veel mensen steeds duidelijker wordt, is het kiezen van de juiste maatregelen, het aanvragen van de beschikbare subsidies en het laten uitvoeren van de maatregelen, niet altijd even eenvoudig. De gemeente (maar ook de provincie, het Rijk en vele particulieren) hecht een groot belang aan het verminderen van ons energieverbruik. Dit project is dan ook een belangrijke start voor het verbeteren van de energiekwaliteit van alle particuliere woningen in de gemeente. Nieuwegein nergiek wordt financieel ondersteund door de provincie Utrecht. 1 Aanmelden voor een gratis EPA vanuit Nieuwegein nergiek is nu niet meer mogelijk. De komende maanden gaan de deelnemende woningeigenaars de gekozen maatregelen (laten) uitvoeren. Het project eindigt 1 juni Daarna wordt gekeken of het project voortgezet kan worden in de rest van Nieuwegein. Het uitvoeren van energiebesparingsmaatregelen met de huidige subsidies en kortingen is natuurlijk wél nog mogelijk!

3 Besparingsmogelijkheden tussenwoning Algemene gegevens Bouwjaar 1968 Oriëntatie voorgevel Noord oost Type dak Hellend dak met pannen Bijzonderheden - geen uitbouw of serre - dakkapel aan de achtergevel over 80% van de breedte van de woning Oppervlaktes Begane grond 41 m 2 Eerste verdieping 41 m 2 Zolder verdieping 35 m 2 Totaal: 117 m 2 Dak Ongeïsoleerd Gevels Ongeïsoleerde spouw Vloer (hout) Geïsoleerd met 10 cm schelpen op de bodem Verwarming, water VR ketel, keuken boiler Beglazing 90% dubbel glas, 10% enkelglas Huidig energielabel F (EI = 2,82) 2 Advies Een aantal maatregelen om de woning energiezuiniger te maken, zijn doorgerekend: - Spouwisolatie - Dakisolatie - HR-ketel - HR++ glas i.p.v. enkelglas - Zonneboiler Bij het isoleren van het dak wordt een stap gemaakt van EI 0,75 verbetering waardoor de eigenaar in aanmerking komt voor provinciale subsidie. Het nieuwe energielabel is dan E (EI = 2,07). Met een combinatie van het isoleren van het dak en de spouw komt de eigenaar in aanmerking voor een provinciale subsidie van Tevens krijgt de woning het label D (EI = 1,76). 2 EI = Energie Index, de indicator van de energie prestatie van een woning of gebouw. Hoe lager de Energie Index, hoe beter.

4 Onderstaande tabel geeft een indruk van de kosten en besparingsmogelijkheden van verschillende maatregelen. Varianten voor uitvoering Spouwisolatie (50mm) Dakisolatie (100 mm) Ketel - vervangen VR-ketel voor HR-ketel Zonneboiler plaatsen Glas - enkelglas vervangen voor HR++ Spouw- EN dakisolatie Installatie HR-ketel EN zonneboiler ALLES - Spouw- en dakisolatie, glas, ketel, zonneboiler Investering in Nieuw energielabel Energie Index per variant Subsidie Meer Met Minder Utrecht in Indicatie besparing per jaar in Afh. van bewonersgedrag Terugverdientijd in jaren na subsidie Afh. van bewonersgedrag 601 F 2, E 2, F 2, F 2, F 2, D 1, F 2, C 1, Toelichting provinciale subsidie Verbetering EI 0,5 (ca. 1 labelsprong) Verbetering EI 0, Verbetering EI 1, Verbetering EI 1, Verbetering EI 1, Verbetering EU 1,75 of meer (ca. 6 labelsprongen) De verbetering van de Energie Index wordt bepaald door de adviseur. Uitvoering De eigenaar heeft aangegeven de spouw en het dak te isoleren. De combinatie van deze twee maatregelen geeft: Huidig energielabel F (EI = 2,82) => Nieuw energielabel D (EI = 1,76) Dit is een verbetering van 1,06 op de Energie Index waardoor de eigenaar voor provinciale subsidie in aanmerking komt. Op onze website vindt u meer informatie over de verschillende maatregelen, de besparingsmogelijkheden en de terugverdientijden. dakisolatie

5 Besparingsmogelijkheden hoekwoning Algemene gegevens Bouwjaar 1970 Oriëntatie voorgevel Oost Type dak Hellend dak met pannen Bijzonderheden - geen uitbouw of serre - dakkapel aan de achtergevel Oppervlaktes Begane grond 48 m 2 Dak Gevels Vloer Verwarming Beglazing Huidig energielabel D (EI = 1,99) 3 Eerste verdieping 48 m 2 Zolder verdieping 36 m 2 Totaal: 132 m 2 Geïsoleerd met 2cm PS-platen Ongeïsoleerde spouw Ongeïsoleerde vloer HR 107 ketel, combi tap 85% dubbel glas, 15% HR++ glas Advies Een aantal maatregelen om de woning energiezuiniger te maken, zijn doorgerekend: - Spouw isolatie - Vloer isolatie - Extra dakisolatie - Zonneboiler Bij het isoleren van de spouw wordt en een stap gemaakt van EI 0,5 verbetering waardoor de eigenaar in aanmerking komt voor provinciale subsidie. Het nieuwe energielabel is dan C (EI = 1,49). spouwmuurisolatie Als alleen de vloer wordt geïsoleerd krijgt de woning een betere Energie Index 1,92 (D), maar dit heeft geen gevolgen voor het energielabel. In dit geval komt de eigenaar niet in aanmerking voor subsidie. Wel is het isoleren van de vloer een verbetering van het wooncomfort en een besparing op de energierekening, waardoor dit een goede overweging is. De investering van een zonneboiler is vrij hoog terwijl het energielabel van de woning hetzelfde blijft. De terugverdientijd van een zonneboiler is ook vele malen hoger dan bij het isoleren van de spouw. 3 EI = Energie Index, de indicator van de energie prestatie van een woning of gebouw. Hoe lager de Energie Index, hoe beter.

6 Onderstaande tabel geeft een indruk van de kosten en besparingsmogelijkheden van verschillende maatregelen. Varianten voor uitvoering Spouwisolatie (80 mm) Vloerisolatie (60 mm) Dakisolatie (60 mm extra dakisolatie aanbrengen Zonneboiler plaatsen Spouw- EN vloer- EN dakisolatie ALLES Spouw-, vloer- en dakisolatie en zonneboiler Investering in Nieuw energielabel Energie Index per variant Subsidie Meer Met Minder Utrecht in Indicatie besparing per jaar in Afh. van bewonersgedrag Terugverdientijd in jaren na subsidie Afh. van bewonersgedrag C 1, D 1, D 1, D 1, C 1, B 1, Toelichting provinciale subsidie Verbetering EI 0,5 (ca. 1 labelsprong) Verbetering EI 0, Verbetering EI 1, Verbetering EI 1, Verbetering EI 1, Verbetering EU 1,75 of meer (ca. 6 labelsprongen) De verbetering van de Energie Index wordt bepaald door de adviseur. Uitvoering De eigenaar heeft aan gegeven de spouw en de vloer te isoleren. De combinatie van deze twee maatregelen geeft: Huidig energielabel D (EI = 1,99) => Nieuw energielabel C (EI = 1,44) Dit is een verbetering van 0,55 op de energie index waardoor de eigenaar voor provinciale subsidie in aanmerking komt. Op onze website vindt u meer informatie over de verschillende maatregelen, de besparingsmogelijkheden en de terugverdientijden.

7 Hoe werkt het? Wilt u ook uw woning energiezuiniger maken? Lees dan hieronder hoe u direct aan de slag kunt. 1. Adviesfase Energie Prestatie Advies Om te weten welke maatregel(en) u het beste kunt (laten) uitvoeren en om in aanmerking te komen voor de provinciale subsidie, heeft u een EPA maatwerkadvies nodig. Dit energieadvies kost 225. U kunt hiervoor contact opnemen met Bouwadviesbureau de Groene Werf (een overzicht van de prijzen vindt u verderop in deze brochure). Woning opname Vervolgens komt er een gecertificeerd energieadviseur van Bouwadviesbureau de Groene Werf bij u langs die in circa 1 uur uw woninggegevens opneemt. Tijdens de woningopname onderzoekt hij wat voor isolatie, ventilatie en verwarmingstechnieken uw woning heeft en welke energiebesparingsmaatregelen voor u mogelijk zijn. EPA maatwerkadvies De adviseur stelt vervolgens een zogenaamd EPA maatwerkadvies op. Daarin vermeldt hij wat de Energie Index (EI) van uw huis is, welke maatregelen voor uw huis het beste zijn, wat hiervan de kosten zijn, welke besparing de maatregelen opleveren en welke subsidiemogelijkheden er zijn. Hij geeft vooral aan wat de voordelen voor uw woonlasten zijn. Naast dit adviesrapport krijgt u ook gelijk een officieel Energielabel voor uw woning. Dit label is wettelijk verplicht, wanneer u de woning wilt verkopen. En het geldt ook als basis voor de Meer Met Minder subsidie van de provincie Utrecht. U kiest vervolgens zelf de maatregel(en) die u wilt (laten) uitvoeren. Energielabel definitief maken en indien mogelijk subsidie reserveren Als u besluit tot uitvoering over te gaan en mogelijk voor subsidie in aanmerking komt, kan de Groene Werf in opdracht van u de subsidie bij de provincie reserveren. 2. Voorbereidingsfase /offertefase Offerte(s) aanvragen van energiebesparende werkzaamheden Vervolgens vraagt u één of meerdere offertes aan van uitvoerende bedrijven, zoals aannemers, dakdekkers, glaszetters, isolatiebedrijven en/of installateurs. Een aantal uitvoerende bedrijven zijn voor deelname aan Nieuwegein nergiek geselecteerd (u vindt ze ook verderop in deze brochure en op onze website). U bent vrij hiervan gebruik te maken. Offertes vergelijken/beoordelen en ondertekenen U vergelijkt de offertes en ondertekent de offerte(s) van uw keuze om akkoord te gaan met de uitvoering van de energiebesparende maatregel(en). 3. Uitvoeringsfase Energiemaatregelen uitvoeren Het door u gekozen bedrijf voert de energiemaatregelen uit. Rekening betalen U betaalt de rekening van de aannemer.

8 4. Subsidiefase / nieuwe energielabel Nieuw energielabel Om subsidie te kunnen ontvangen, heeft u een nieuw energielabel nodig. Dit kunt u aanvragen bij de Groene Werf voor maximaal 100 (het exacte bedrag is afhankelijk van de soort woning). U levert hier een aantal gegevens aan zoals sofinummer, rekeningnummer e.d. De adviseur maakt dan het nieuwe energielabel meldt dit bij Meer Met Minder waar de subsidie wordt aangevraagd. Subsidie De subsidieaanvraag wordt definitief gemaakt. De provincie kent de subsidie toe en betaalt deze aan u uit. Prijzen Bouwadviesbureau de Groene Werf Energielabel huidige staat van de woning 185,64 EPA maatwerkadvies + Energielabel huidige staat van de woning 225,00 Energielabel na de maatregel(en) excl. subsidie aanvraag 71,40 Energielabel na de maatregel(en) incl. subsidie aanvraag 128,52 Prijzen energieadviezen incl. 19% BTW Deelnemers aan het woord Kostenbesparing en meer wooncomfort De jaarlijkse energierekening is voor velen een regelrechte nachtmerrie: de kosten zijn vaak hoger dan verwacht en de energieprijzen stijgen ieder jaar weer. Het goede nieuws: inwoners van Nieuwegein kunnen provinciale subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen in huis, zoals dak- of vloerisolatie. Aldwin van Vliet en Cor van t Land hebben onlangs gebruik gemaakt van deze provinciale subsidieregeling, via het project Nieuwegein nergiek subsidie Aldwin van Vliet heeft voor drie energiebesparingen gekozen: de zolderkamer is compleet geïsoleerd, in het gehele huis is dubbele beglazing aangebracht en hij heeft een geïsoleerde voordeur gekregen. Hij schat dat hij alleen al voor de zolderkamer jaarlijks zo'n 230 energiekosten zal besparen. Zelf had ik al het idee om de kozijnen en de voordeur te vervangen. Door de subsidie was ook nog een volledige dakisolatie mogelijk. In totaal heb ik ontvangen van de gemeente Nieuwegein, de provincie Utrecht en het Rijk. Het resultaat mag er zijn: mijn huis is van energielabel F naar D gegaan. Meer wooncomfort en veiligheid De noodzakelijke aanpassingen hebben tegelijkertijd voor meer wooncomfort gezorgd. De koude luchtstroom is verdwenen en uiteraard is het warmer in het hele huis. Maar er zijn meer voordelen. Ik heb nu een veiliger huis, omdat de raampartij aan de straatkant van de woonkamer uit veiligheidsglas bestaat. Daar komt bij dat ik door de ventilatieroosters op de ramen ook een frisser en droger huis heb. Een groot voordeel is natuurlijk ook de grote energiekostenbesparing op langere termijn. Dubbele beglazing

9 Poreuze kozijnen en koude gang Voor Cor van t Land was het wooncomfort de voornaamste reden om maar liefst vijf aanpassingen in zijn huis te laten uitvoeren. De kozijnen waren hoognodig aan vervanging toe: je kon er gemakkelijk met een mes doorheen prikken. In de voordeur zaten kieren van 1cm. Daardoor was het altijd koud op de gang. Daarnaast staan de isolatie van het dak, de vloer en de spouwmuren op het verbouwingsprogramma. Voor alles verwacht ik subsidie. Dat dekt bij lange na de kosten niet, maar het werkt zeker als een duwtje in de rug. Van energielabel F naar C Hoeveel euro Cor van t Land op zijn volgende energierekening zal besparen, weet hij nog niet precies: het raam aan de tuinkant van de woonkamer is nu een schuifpui geworden. De woonkamer is nu dus eigenlijk een hele andere ruimte. Daardoor is het lastig om een schatting van de volgende rekening te geven. Mijn huis zal in ieder geval van energielabel F naar C gaan. In de toekomst hoopt hij zelf energie te kunnen opwekken door een zonneboiler of zonnecellen op zijn dak. Aanvraag en verbouwing zelf Hoe hebben de heren de verbouwing zelf en alle administratieve zaken ervaren? Voor Aldwin van Vliet viel de verbouwing en de subsidieaanvraag mee: natuurlijk heb je tijdens de verbouwing meer troep in huis en moet je een heleboel dingen regelen. Gelukkig verliep het contact met de Groene Werf die mijn subsidieaanvraag heeft verwerkt en het adviesrapport heeft opgesteld ontzettend positief. Cor van t Land: De plaatsing van de kozijnen en de dubbele beglazing duurt normaal gesproken een week. Bij ons was dat door omstandigheden iets langer, maar al met al was de verbouwing goed te doen.

10 Uitvoerende bedrijven Een aantal uitvoerende bedrijven gaan een samenwerking aan met Nieuwegein nergiek. Dit betekent dat u korting krijgt bij deze bedrijven. De huidige partners zijn: Aannemersbedrijf Stil Aannemingsbedrijf De Combi Utrecht B.V. BAM Woningbouw Utrecht Bouwborg DE Partner B.V. Geerts de Reuver Dak- en Geveltechniek GSU Isolatienet Scholman Servicebedrijf B.V. Van Wijk Vastgoedonderhoud Op onze website vindt u een actueel overzicht van de deelnemende bedrijven, inclusief een overzicht met welke maatregelen deze bedrijven kunnen uitvoeren. Een bedrijf aan het woord Aan de slag voor Nieuwegein nergiek Nieuwegein nergiek, het project om energiebesparende maatregelen te stimuleren, levert veel voordelen op voor woningeigenaars: een lagere energierekening, meer wooncomfort en een waardevermeerdering van het huis. Maar wie zorgen er daadwerkelijk voor een energiezuinige, warme en comfortabele woning? En: hoe gaat zo n isolatieproces precies in zijn werk? Henk Sikma aan het woord over zijn ervaringen vanuit Isolatienet, één van de uitvoerende bedrijven die zich hebben aangesloten bij Nieuwegein nergiek. Inspectie Onze filosofie is het leveren van maatwerk, want iedere woning is uniek. Dat hebben we tot en met maart 2011 al bij ongeveer honderd woningen in Nieuwegein gedaan. De eerste stap is de inspectie van de woning. Dat duurt slechts anderhalf uur. Wij nemen bijvoorbeeld de kwaliteit van de spouwmuur op. Een medewerker boort een gaatje in de spouwmuur en bekijkt met een endoscoop in welke staat de spouwmuur verkeert en of er eventuele vervuilingen zijn. Vervolgens stellen we vrijblijvend een offerte op. We kijken overigens ook naar wat er niet mogelijk is. Bij vorstschade aan de gevel of geglazuurde stenen is een spouwmuurisolatie helaas niet mogelijk. Uitvoering Tijdens de daadwerkelijke spouwmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal, meestal minerale wol, in de geboorde gaatjes van de voegen geblazen. Natuurlijk zijn er ook andere vormen van isolatie mogelijk, zoals vloerisolatie. De kruipruimte moet voor de inspectie en uitvoering van vloerisolatie minstens 50 cm hoog zijn. De uiteindelijke isolatie bestaat uit een laag purschuim (polyurethaan) van 6 cm aan de onderkant van de vloer. Die laag wordt onder de gehele vloeroppervlakte, dus van voordeur tot tuin, aangebracht. Claustrofobie is er bij onze medewerkers dus niet bij.

11 Van buiten naar binnen isoleren Henk Sikma benadrukt het belang van een geïsoleerde buitenkant: De schil van het huis heeft prioriteit. Als het regent, trek je immers ook een jas aan. Spouwmuurisolatie is het voordeligst en wordt daarom vaak als eerste toegepast, gevolgd door een vloerisolatie en HR+ glas. Volgens Sikma komen (binnen)dakisolaties in mindere mate voor: Daarvoor is het namelijk noodzakelijk dat woningeigenaren de zolder opruimen, zodat wij er overal goed bij kunnen. Ook buitengevelisolaties worden zelden toegepast vanwege afkeuring door de welstandscommissie. Weinig troep & (tijd)efficiënt Isolatie zorgt voor meer wooncomfort en een goedkopere energierekening, maar hoe zit het met alle ongemakken tijdens het isolatieproces? En hoeveel tijd is een woningeigenaar kwijt? Voor veel troep hoeven bewoners niet te vrezen. Wij ruimen alles op en mocht er bijvoorbeeld toch wat isolatiewol blijven liggen, dan gebruiken vogels die graag voor het bouwen van nestjes. Het isolatieproces is daarnaast niet tijdrovend: in totaal zijn we nog geen dag kwijt aan zowel inspectie als uitvoering. Wijkaanpak: milieuvriendelijk en burenkorting Isolatienet streeft ernaar drie woningen per dag te isoleren. Dat kan natuurlijk alleen wanneer de woningen in dezelfde straat of buurt liggen. Sikma legt uit: Dan hoeft de vrachtwagen slechts een keer voor te rijden. Dat is niet alleen vanuit milieuoogpunt gunstig, maar het geeft ook korting op de isolatiekosten voor de aanvrager en zijn buren. Zelf aan de slag? Verbouwwijzer Wilt u de gekozen maatregel(en) zelf uitvoeren, dan komt u voor beslissingen te staan, waarbij goede informatie belangrijk is. Informatie vindt u op Ventilatie Door de isolatie in uw woning te verbeteren neemt de natuurlijke ventilatie af. Om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat in huis te behouden is ventilatie van een geïsoleerde woning belangrijk. Kijk op voor informatie. Natuurvriendelijk isoleren Bij renovaties en restauraties verdwijnen nogal eens broedplekken voor vogels zonder dat dit gecompenseerd wordt. Ook bij isolatiemaatregelen kan dit gebeuren. Dat vindt de gemeente Nieuwegein onwenselijk en daarom zet zij zich in om nestgelegenheden te stimuleren. Op onze website vindt u informatie over natuurvriendelijk isoleren. Voor informatie over natuurvriendelijke isolatiesystemen kunt u terecht bij de Vereniging Vernieuwbare Isolatiematerialen:

12 Meer informatie Heeft u interesse om uw woning te verbeteren en comfortabeler en energiezuiniger te maken? Neem dan contact op met: Bouwadviesbureau de Groene Werf t.a.v. Dick de Jong Toscalaan CW Nieuwegein telefoon Gemeente Nieuwegein Afdeling Duurzame Ontwikkeling t.a.v. Geurt Schepers Postbus AA Nieuwegein telefoon Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De gemeente Nieuwegein aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijk onjuiste informatie. Nieuwegein, maart 2011.

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners ENERGIE ZUINIGER WONEN! Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners 1 Energiebesparingsproject Energie besparen is een zaak van iedereen. Daarom investeert Woonpartners samen met haar huurders

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

Gevelisolatie In 5 stappen

Gevelisolatie In 5 stappen Gevelisolatie In 5 stappen Bewaar mij! 1 Vloerisolatie Inhoud 1 Zijn mijn muren al geïsoleerd? 4 2 Hoe kan ik de muren isoleren? 4 3 Zelf doen of laten doen? 5 4 Hoe vind ik een goed isolatiebedrijf? 6

Nadere informatie

SUBSIDIE WONING- ISOLATIE GIDS

SUBSIDIE WONING- ISOLATIE GIDS SUBSIDIE WONING- ISOLATIE GIDS Alles over besparen met isoleren en subsidies Gebaseerd op informatie van Spouwmuurisolatie de overheid Dakisolatie Vloerisolatie Gevelisolatie Glasisolatie 01 02 03 04 05

Nadere informatie

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken Bespaar energie én bespaar op uw woonlasten

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken Bespaar energie én bespaar op uw woonlasten Een huis kopen? Een slim moment om aan energie te denken Bespaar energie én bespaar op uw woonlasten Een nieuwe woning, een nieuwe start. Misschien hebt u al wat op het oog of bent u nog aan het rondkijken.

Nadere informatie

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER INLEIDING WAT STAAT ER OP HET PROGRAMMA? 19:30 uur Energiebesparende maatregelen (Energieloket) 20:15 uur Pauze met koffie en thee 20:30 uur Informatiemarkt:

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

Landelijke subsidieregelingen

Landelijke subsidieregelingen Landelijke subsidieregelingen energiebesparing en duurzame energie particuliere woningbouw Melissa Ernst Energieservicepunt Zeeland Inhoud van de presentatie 1. Energieservicepunt Zeeland 2. Subsidieregeling

Nadere informatie

Overzicht terugverdientijden

Overzicht terugverdientijden Overzicht terugverdientijden De tabel geeft een indicatie van de besparingen door isolatiemaatregelen. Voor de berekening is uitgegaan van een woning met vloeroppervlak van 50 m2, een dak van 70 m2 en

Nadere informatie

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken 2 Een huis kopen? Een nieuwe woning, een nieuwe start. Misschien hebt u al wat op het oog of bent u nog aan het rondkijken. Hoe dan ook

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Startadvies Energiebesparing

Startadvies Energiebesparing Startadvies Stephanusplein 1, 7772 BR Hardenberg Startadvies : Op basis van de besparingscheck (zie bijlage) heeft uw woning een indicatief energielabel F. Het energielabel voor woningen loopt van A tot

Nadere informatie

Samen geeft energie Fatima

Samen geeft energie Fatima Samen geeft energie Fatima Samen geeft energie Project van de gemeente Tilburg Gebaseerd op burgerinitiatief energiebesparing bij particuliere woningeigenaren groep van 20 vergelijkbare woningen in een

Nadere informatie

Presentatie Renovatieplannen Bilderdijkstraat / Da Costastraat

Presentatie Renovatieplannen Bilderdijkstraat / Da Costastraat Programma van vanavond: Inleiding Renovatieplan/werkzaamheden - pauze - Woonlasten Sociaal plan Vragen Inleiding Inleiding: Samenwerking heeft in 2011 aangekondigd de badkamer, de keuken en het toilet

Nadere informatie

Eenvoudig isoleren en snel geld besparen

Eenvoudig isoleren en snel geld besparen Woningvergroting Energiebesparing VvE-vergroting Eenvoudig isoleren en snel geld besparen Vergroot je woning Voor meer informatie kunt u vrijblijvend langskomen bij de Serviceorganisatie op de Apeldoornselaan

Nadere informatie

Rijkspremie Meer Met Minder

Rijkspremie Meer Met Minder Rijkspremie Meer Met Minder Officiële titel Tijdelijke stimuleringsregeling energiebesparende voorzieningen aan woningen Particuliere woningeigenaren, die ook de woning bewonen (hoofdbewoning) Investeringen

Nadere informatie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie Gemeente Delft Subsidie informatie Bestaande stad bespaart energie De subsidie Bestaande stad bespaart energie is bestemd voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame

Nadere informatie

Casus VerbeterUwHuis.nl

Casus VerbeterUwHuis.nl Casus VerbeterUwHuis.nl Project Naam deelnemer >>Als het gaat om energie en klimaat 1 A. In de gesprekken die jullie met bewoners gaan voeren is het van belang om zo veel mogelijk informatie boven tafel

Nadere informatie

Energie Index berekening (EI)

Energie Index berekening (EI) 1 Energie berekening (EI) 2onder1 kap woningen Molenwijk Malden: Randwijksingel, 32 stuks. Wat is een Energie : Het berekent het energieverbruik van de woning en geeft dat aan met een getal tussen de 0

Nadere informatie

Isoleer NU. 27 mei 2014 Mede mogelijk gemaakt door

Isoleer NU. 27 mei 2014 Mede mogelijk gemaakt door Isoleer NU 27 mei 2014 Mede mogelijk gemaakt door Waarom NU isoleren? Komende winter een lekkere warme woning met meer comfort. Meer warmte in de woning houden, minder gas gebruiken en dus geld besparen.

Nadere informatie

Energie Index berekening (EI)

Energie Index berekening (EI) 1 Energie berekening (EI) Hoekwoning Molenwijk Malden: schuine woningen, 138 stuks. Wat is een Energie : Het berekent het energieverbruik van de woning en geeft dat aan met een getal tussen de 0 en 5.

Nadere informatie

Welkom Buurtbewoners Zorgvlied. www.samengeeftenergie.nl

Welkom Buurtbewoners Zorgvlied. www.samengeeftenergie.nl Welkom Buurtbewoners Zorgvlied www.samengeeftenergie.nl Agenda Terugblik op vorige bijeenkomsten Stap 1: Deelname & Groepsvorming Stap 2: Energieadvies Stap 3: Inkoopbegeleiding/Groepsvorming Aanmelding

Nadere informatie

Doelstelling en doelgroep

Doelstelling en doelgroep klimaat op maat Klimaat op maat Het klimaat verandert en de olievoorraden raken langzaamaan op. Dat laatste betekent concreet dat de energieprijzen naar verwachting flink stijgen in de komende decennia.

Nadere informatie

Energieaanpak Weezenhof. Stap voor stap naar een energiezuinigere woning

Energieaanpak Weezenhof. Stap voor stap naar een energiezuinigere woning Energieaanpak Weezenhof Stap voor stap naar een energiezuinigere woning Fotografie: Jacqueline van den Boom Waarom bent u hier? Wooncomfort Milieu Energiebesparing Maatregelen in en aan huis Subsidies

Nadere informatie

Samenvatting van bewonersavond 29 januari 2015

Samenvatting van bewonersavond 29 januari 2015 Samenvatting van bewonersavond 29 januari 2015 Altijd goed: Radiatoren waterzijdig inregelen CV-ketel vervangen Zonnepanelen Als u gaat isoleren, doet u het dan bij voorkeur in deze volgorde: 1. Kierdichting

Nadere informatie

Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel)

Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel) Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel) Intake Met dit intakeformulier geeft u ons inzage in een aantal gegevens van uw woning. Dit zal de opnameduur in

Nadere informatie

Buurkracht Alteveer-Cranevelt

Buurkracht Alteveer-Cranevelt Buurkracht Alteveer-Cranevelt Alteveer-Cranevelt - Buurtscan - Woningscan - Overzicht maatregelen - Financiering en subsidies Buurtscan - 1.575 huishoudens - 3.135 inwoners - 7 % vrijstaand - Jaren 30

Nadere informatie

Stop Warmteverlies uit uw woning Informatieavond warmtescans

Stop Warmteverlies uit uw woning Informatieavond warmtescans Stop Warmteverlies uit uw woning Informatieavond warmtescans Gepresenteerd door: Henri Kerkvliet 31-08-15 Agenda Inleiding Stop warmteverlies met goede woningisolatie Hoe kunt u energie besparen? Energiebespaarlening

Nadere informatie

Groninger Energiepremie

Groninger Energiepremie Groninger Energiepremie Subsidie voor energiebesparende maatregelen Vraag aan vóór 1 april 2015! Wilt u uw woning verduurzamen? Lees hier of de Groninger Energiepremie iets voor u is Wat houdt de Groninger

Nadere informatie

Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden

Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden Welkom door wethouder Dick Jense Rob Klokman Ecostream Wat kunt u verwachten deze avond Wat is Wonen++ Energiebesparende

Nadere informatie

Samen geeft energie. energiebesparing bij particuliere woningeigenaren groep van 20 vergelijkbare woningen in een straat of buurt

Samen geeft energie. energiebesparing bij particuliere woningeigenaren groep van 20 vergelijkbare woningen in een straat of buurt Samen geeft energie Project van de gemeente Tilburg Gebaseerd op burgerinitiatief energiebesparing bij particuliere woningeigenaren groep van 20 vergelijkbare woningen in een straat of buurt subsidie voor

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Het energiepakket Een huishouden is gemiddeld 150,- per maand kwijt aan energie. Dat is een kwart van

Nadere informatie

Het energiebeleid van Habeko wonen Martin Bogerd directeur bestuurder.

Het energiebeleid van Habeko wonen Martin Bogerd directeur bestuurder. Verslag bijeenkomst 21 januari 2015 van Stichting Bewonersbelangen Habeko Wonen (SBHW) in samenwerking met Habeko wonen en gastspreekster Antoinette Vunderink van Het Energiehuis over Hoe houd ik mijn

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie HOLENWEG EN VENENLAAN

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie HOLENWEG EN VENENLAAN informatie HOLENWEG EN VENENLAAN APRIL 2015 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2015 wil Intermaris bij 34 woningen aan de Holenweg en Venenlaan in Hoorn

Nadere informatie

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie!

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! voorbeeld van mogelijke besparingen Een huishouden is jaarlijks zo n q 2.000 kwijt aan gas en licht. En daar kunt u tot wel 30% op besparen. Dat begint

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Lekker wonen, lagere lasten Het energiepakket van Woonservice Energiekosten bepalen voor een groot deel

Nadere informatie

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen Rapportage Energiebus BC Kleine Jan, Huizen Type woningen: 54 eengezinswoningen met een oppervlak van 100 m2. Bouwjaar: 1957 Op verzoek van: Bewonerscommissie Verhuurder: De Alliantie Datum bezoek: 21-6-2013

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je historische woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een historische 3 woning en wil je Goed omgaan met energie? Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

Onderhoud 84 WONINGEN. Sprundel. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten:

Onderhoud 84 WONINGEN. Sprundel. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Onderhoud 84 WONINGEN Sprundel De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Graaf Ansfriedstraat Benedictastraat Anna Leonorastraat Anna Salomestraat Koekoekstraat Noorderstraat 8 september

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Boezemstraat / Molenvlietsingel

Informatiebijeenkomst Boezemstraat / Molenvlietsingel Informatiebijeenkomst Boezemstraat / Molenvlietsingel Voorstellen QuaWonen NBU John Bos Edward de Jager Floor Verdoorn Maarten Cornet Richard Buijs Ludo Peeters Agenda Resultaten Vragenlijsten Onderhoudsplan

Nadere informatie

ISOLATIE CV-KETEL ONDERHOUD & SERVICE ZONNEPANELEN VENTILATIE. MEER WOONCOMFORT met minder energie. isolatie. Warmtepanelen.

ISOLATIE CV-KETEL ONDERHOUD & SERVICE ZONNEPANELEN VENTILATIE. MEER WOONCOMFORT met minder energie. isolatie. Warmtepanelen. ISOLATIE CV-KETEL ONDERHOUD & SERVICE ZONNEPANELEN VENTILATIE MEER WOONCOMFORT met minder energie isolatie Warmtepanelen Isolatie Wist u dat Flink besparen met isolatie Woningisolatie levert veel voordelen

Nadere informatie

Na-isoleren. Meer comfort met minder energie.

Na-isoleren. Meer comfort met minder energie. Na-isoleren Meer comfort met minder energie. Besparen met woningisolatie Volta Limburg, voelt altijd beter, een belofte die Volta Limburg betrouwbaar en innovatief waarmaakt in heel Limburg. 7 dagen per

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie. Kenmerken van project Grote Waal Noord

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie. Kenmerken van project Grote Waal Noord informatie GROTE WAAL NOORD FEBRUARI 2015 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2015 wil Intermaris bij 146 woningen in de Grote Waal Noord de vloer en het

Nadere informatie

Doel: energiebesparing bij woningeigenaren

Doel: energiebesparing bij woningeigenaren Achtergrond Doel: energiebesparing bij woningeigenaren Gunstig voor leefmilieu Lage energierekening Gunstig voor het wooncomfort Gunstig voor de waarde van uw huis Gunstig voor lokale economie Achtergrond

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Onderdeel Casus ingevuld opnameformulier. Algemene projectgegevens Projectnaam: Woning Jansen Kenmerk: Adres: Guido Gezellelaan Huisnummer: 00 Postcode: 2624

Nadere informatie

Locatie De Mare 2 juli 2012 BEWONERS INFORMATIE AVOND STICHTING DUURZAAM NOORD DEURNINGEN

Locatie De Mare 2 juli 2012 BEWONERS INFORMATIE AVOND STICHTING DUURZAAM NOORD DEURNINGEN Locatie De Mare 2 juli 2012 BEWONERS INFORMATIE AVOND STICHTING DUURZAAM NOORD DEURNINGEN VAN HARTE WELKOM NAMENS Stichting Duurzaam Noord Deurningen Werkgroep E.N.D. Jeroen Hulsbeek Jan Sijtsma Tom Tijdhof

Nadere informatie

Energie Index berekening (EI)

Energie Index berekening (EI) 1 Energie berekening (EI) Tussenwoning Molenwijk Malden: schuine woningen, 138 stuks. Wat is een Energie : Het berekent het energieverbruik van de woning en geeft dat aan met een getal tussen de 0 en 5.

Nadere informatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie Spouwmuurisolatie Wilt u besparen op uw stookkosten maar heeft u geen groot budget voor gevelisolatie? Overweeg dan spouwmuurisolatie. U doet daarmee ook het milieu een groot plezier. Energie besparen

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje BurenRoute Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je oude woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een oude woning en wil je Goed omgaan met energie? 3 Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

ISOLEER UW HUIS BINNEN 1 DAG EN BESPAAR TOT 30% ENERGIE!

ISOLEER UW HUIS BINNEN 1 DAG EN BESPAAR TOT 30% ENERGIE! ISOLEER UW HUIS BINNEN 1 DAG EN BESPAAR TOT 30% ENERGIE! GECERTIFICEERD KOMO NA-ISOLATIE BEDRIJF 10 JAAR GARANTIE SPOUWMUURISOLATIE VLOERISOLATIE DAKISOLATIE GELUIDSISOLATIE ISOLATIEHERSTEL SPOUWMUURISOLATIE

Nadere informatie

De Achterhoek Bespaart 2009. Gemeente Doetinchem. Aanvraagformulier.

De Achterhoek Bespaart 2009. Gemeente Doetinchem. Aanvraagformulier. De aanvraag bestaat uit twee delen; De Achterhoek Bespaart 2009. Gemeente Doetinchem. Aanvraagformulier. Deel a: aanvraagformulier Deel b: offerte uitvoering maatregelen en/of beschrijving van de werkzaamheden

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie. Kenmerken van project Het Oude Ambacht

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie. Kenmerken van project Het Oude Ambacht informatie HET OUDE AMBACHT MAART 2015 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2015 wil Intermaris bij 118 woningen aan Het Oude Ambacht in Hoorn de vloer

Nadere informatie

Energie besparen in uw huis

Energie besparen in uw huis > www.vrom.nl Energie besparen in uw huis Met energiepremie en EPA-advies Energie besparen in uw huis Een comfortabel huis en toch een lagere energierekening? Dat kan prima als u energiebesparende maatregelen

Nadere informatie

2. Spouw- en vloerisolatie nader toegelicht

2. Spouw- en vloerisolatie nader toegelicht 2. Spouw- en vloerisolatie nader toegelicht 2.1 Huishoudelijk energieverbruik Wat verbruik je waar? Hoe kan je dit verminderen? Waarom spouw- en vloerisolatie? 2.2 Spouwisolatie Technische aspecten Wat

Nadere informatie

ISOLEREN VAN DE WONING Subsidies en aanpak. Erik Alsema & Cor Hofstee Energiegroep Bunnik 24 oktober 2015

ISOLEREN VAN DE WONING Subsidies en aanpak. Erik Alsema & Cor Hofstee Energiegroep Bunnik 24 oktober 2015 ISOLEREN VAN DE WONING Subsidies en aanpak Erik Alsema & Cor Hofstee Energiegroep Bunnik 24 oktober 2015 Waarom isoleren? Investering in: - Comfort - Lagere energierekening - Toekomstwaarde van de woning

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid informatie WATERSNIP KIEVIT FEBRUARI 2017 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2017 wil Intermaris bij 213 woningen aan de Watersnip en Kievit in Hoorn

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Relatie tussen energielabel en energiegebruik

Nadere informatie

REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM

REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM Het bestuur van stichting MAST; overwegende: dat het bestuur van stichting MAST budget heeft gereserveerd voor bijdragen in de kosten van het treffen

Nadere informatie

Subsidieregeling energiezuinige woningen. Besparen op uw energiekosten?

Subsidieregeling energiezuinige woningen. Besparen op uw energiekosten? Subsidieregeling energiezuinige woningen Besparen op uw energiekosten? voorjaar 2011 2 Wilt u geld besparen op uw energiekosten? Dat kan door energie te besparen of zelf duurzame energie op te wekken.

Nadere informatie

Onderhoudswerkzaamheden en energiebesparende maatregelen

Onderhoudswerkzaamheden en energiebesparende maatregelen informatie MARKGOUW OKTOBER 2014 Onderhoudswerkzaamheden en energiebesparende maatregelen In september nodigden wij u uit voor een bewonersavond. Tijdens deze avond hebben wij bij u opgehaald welke werkzaamheden

Nadere informatie

VvE en isolatie. Rotterdam, 5 oktober 2017 Frank Spruit

VvE en isolatie. Rotterdam, 5 oktober 2017 Frank Spruit VvE en isolatie Rotterdam, Frank Spruit Inhoud 1. Waarom isoleren? 2. Warmteverlies 3. Termen en aandachtspunten 4. De isolatiemaatregelen 5. Proces en offertes aanvragen VvE en Isolatie Dia 2 Isoleren

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen informatie KUIL WEST PAARDENSTEEG NOVEMBER 2016 Energiebesparende maatregelen Kenmerken van project Kuil West Paardensteeg In 2017 wil Intermaris bij 36 seniorenwoningen aan de Kuil, West en Paardensteeg

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Hoe komt energielabel tot stand Relatie (of niet!)

Nadere informatie

De Krijntjes. Onderhoud De Krijntjes. Rucphen. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Achterhoeksestraat

De Krijntjes. Onderhoud De Krijntjes. Rucphen. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Achterhoeksestraat Onderhoud De Krijntjes Rucphen De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Achterhoeksestraat De Krijntjes Jan van Eyckstraat Pieter Breughelstraat Rubensstraat van den Houtestraat

Nadere informatie

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen 2 Slimme investeerder Familie Roubos: We wonen in een hoekhuis met veel ramen en hebben

Nadere informatie

Aan alle huiseigenaren van Bergschenhoek Centrum

Aan alle huiseigenaren van Bergschenhoek Centrum Aan alle huiseigenaren van Bergschenhoek Centrum Uw wooncomfort verbeteren en op uw energierekening besparen? De WoonWijzerWinkel Kijk op woonwijzerwinkel.nl/lansingerland Zelf energie opwekken Minder

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Onderdeel 2 Voorbeeldopdracht Examendatum: Naam kandidaat: Soort en nummer legitimatiebewijs: Lees zorgvuldig onderstaande informatie Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

4 Energiebesparingsadvies

4 Energiebesparingsadvies 4 Energiebesparingsadvies 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk wordt het energiebesparingsadvies voor het gebouw gepresenteerd. Allereerst wordt een inventarisatie gegeven van de reeds getroffen en onderzochte

Nadere informatie

Rapportage Energiebus

Rapportage Energiebus Rapportage Energiebus Amstelstraat, Assen Type woningen: 107 flats met interne galerij, 50 m2, bedrijfs- en algemene ruimten op de begane grond Bouwjaar: 1974 Op verzoek van: Huurdersorganisatie Amstelflat

Nadere informatie

Over isoleren, besparen en comfort

Over isoleren, besparen en comfort Warm voor Weinig Over isoleren, besparen en comfort WARM VOOR WEINIG U woont in een huurwoning, en heeft er waarschijnlijk een aangename plek van gemaakt. Maar misschien kan het nog veel comfortabeler!

Nadere informatie

Energiebesparen in de praktijk

Energiebesparen in de praktijk Energiebesparen in de praktijk Praktijkvoorbeeld VvE Wiltenburgh, Utrecht www.segon.nl www.segon.nl Knelpunten energiebesparing bij VvE en Organisatie Financieel Bouwkunde Installatie Juridisch > 5 Stappenplan

Nadere informatie

Hoe zuinig is uw nieuwe woning?

Hoe zuinig is uw nieuwe woning? Hoe zuinig is uw nieuwe woning? verhuisplannen? een initiatief van: Warm welkom in Rivierenland Verhuist u binnenkort naar een koopwoning in Rivierenland? Tijd misschien voor een nieuwe keuken of badkamer?

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Energiebesparend. Mooi. Razendsnel.

Energiebesparend. Mooi. Razendsnel. Energiebesparend. Mooi. Razendsnel. Vergroot woongeluk met Cocoonz! Een (huur)huis op een slimme manier energiezuinig, comfortabel en weer aantrekkelijk maken? Met Cocoonz bieden wij dé oplossing om een

Nadere informatie

Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014

Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014 Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad. Wettelijke grondslagen waarop de regeling is gebaseerd: 1. Artikel

Nadere informatie

Goed geld terug. Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken. gagoed.nl

Goed geld terug. Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken. gagoed.nl Goed geld terug Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken gagoed.nl Goed voor je woning, goed voor jou. Want naast een verlaagde energierekening en verbeterd wooncomfort, verhoog je

Nadere informatie

Rapportage warmtescan

Rapportage warmtescan Rapportage warmtescan Kenmerk: xxxxaaxx (postcode+huisnummer) datum: 17-11-2016 1. Inleiding. Dinsdagavond xx november heb ik van 20.30 tot 21.30 uur een warmtescan uitgevoerd van de woning aan de (straatnaam+huisnummer)

Nadere informatie

Opnameformulier Energielabel woningen 1. Algemene projectgegevens

Opnameformulier Energielabel woningen 1. Algemene projectgegevens Opnameformulier Energielabel woningen 1. Algemene projectgegevens Projectnaam: Kenmerk: Adres: Postcode: Klantnaam: Contactpersoon: Datum woning bezoek: 3817PR-45 Hobbemastraat 3817 PR Plaats: Amersfoort

Nadere informatie

ER IS SUBSIDIE VOOR VVE S!

ER IS SUBSIDIE VOOR VVE S! ! ER IS SUBSIDIE VOOR VVE S! Goed nieuws als je jouw VvE-complex wilt isoleren! Vanaf 15 september krijg je subsidie als je twee of meer isolerende maatregelen laat uitvoeren. Wij hebben in deze folder

Nadere informatie

Energielabel voor woningen. Antwoorden op de meest gestelde vragen

Energielabel voor woningen. Antwoorden op de meest gestelde vragen Energielabel voor woningen Antwoorden op de meest gestelde vragen Energielabel voor woningen Antwoorden op de meest gestelde vragen 02 Inhoud 1. Waarom deze brochure? 03 2. De feiten op een rij 05 3.

Nadere informatie

Programma. 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Resultaten maatwerkadviezen 4. Informatieronden 5. Aanbod lokale bedrijven 6.

Programma. 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Resultaten maatwerkadviezen 4. Informatieronden 5. Aanbod lokale bedrijven 6. Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Resultaten maatwerkadviezen 4. Informatieronden 5. Aanbod lokale bedrijven 6. Afsluiting Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Nadere informatie

U kunt energie besparen. De belangrijkste en meest urgente verbeterpunten worden in onderstaande tabel weergegeven.

U kunt energie besparen. De belangrijkste en meest urgente verbeterpunten worden in onderstaande tabel weergegeven. Dhr. Jansen Voorbeeldstraat 26 9411 VR Voorbeeldstad Beilen: 11 april 2014 Uw adviseur: Floris van Dijk Geachte heer Jansen, Op 2 april 2014 is uw woning door mij onderzocht om de mogelijkheden voor het

Nadere informatie

Onderhoudswerkzaamheden en energiebesparende maatregelen

Onderhoudswerkzaamheden en energiebesparende maatregelen informatie CORNELIS DIRKSZOONLAAN OKTOBER 2015 Onderhoudswerkzaamheden en energiebesparende maatregelen Wij nodigden u uit voor een bewonersavond. Tijdens deze Kenmerken project Cornelis Dirkszoonlaan

Nadere informatie

nieuwe begroting Offerte EcoGroei Steeds Beter Slim Klassiek Comfort Sprong

nieuwe begroting Offerte EcoGroei Steeds Beter Slim Klassiek Comfort Sprong 0% club kan kiezen 4 plannen helemaal doorgerekend Steeds Beter uitgelicht voor de woning van Henk Verheij Slimme Pakketten Energieneutraal en Financieel neutraal in 15 jaar Fred Gardner s plan: hoe hij

Nadere informatie

Opnameformulier woningen voor EP-certificaat

Opnameformulier woningen voor EP-certificaat Opnameformulier woningen voor EP-certificaat Hieronder worden de opnameformulieren gegeven die een EPA-adviseur nodig heeft om een opname van de woning op papier te kunnen verrichten. Om het opnameformulier

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen in de Fruitbuurt

Energiebesparende maatregelen in de Fruitbuurt informatie JANUARI januari 2014 2013 nr 1 Energiebesparende maatregelen in de Fruitbuurt Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Dit jaar wil Intermaris bij alle 40 woningen in de Fruitbuurt

Nadere informatie

OFFERTEVOORSTEL. Energieadviezen woningen particuliere verhuurders

OFFERTEVOORSTEL. Energieadviezen woningen particuliere verhuurders OFFERTEVOORSTEL Energieadviezen woningen particuliere verhuurders OFFERTEVOORSTEL VOOR ENERGIEADVIEZEN WONINGEN PARTICULIERE VERHUURDERS T.a.v. Leden van Vastgoed Belang de Jonge Milieu Advies, 27 oktober

Nadere informatie

Verduurzamen zonder eigen geld

Verduurzamen zonder eigen geld Verduurzamen zonder eigen geld DUURZAAM WONEN NIJKERK (Woonabonnement) 29 november 2016 Waarom je woning verduurzamen? Comfortverbetering Voor een duurzame wereld Goed voor je portemonnee Woningverbetering

Nadere informatie

PDFlib PLOP: PDF Linearization, Optimization, Protection. Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com

PDFlib PLOP: PDF Linearization, Optimization, Protection. Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com PDFlib PLOP: PDF Lineariation, Optimiation, Protection Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com p Energielabel woning supplement* Afgegeven conform de Regeling energieprestatie

Nadere informatie

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis Winst en comfort uit duurzaamheid Bouw op onze kennis Even voorstellen "Het verschil tussen gewoon en uitzonderlijk is vaak dat kleine beetje extra, waarin samenwerking en krachtenbundeling mijn drijfveer

Nadere informatie

NB: Met dank aan Isobooster voor het lenen van hun camera.

NB: Met dank aan Isobooster voor het lenen van hun camera. Aan: Utrecht Uw brief: Uw kenmerk: Ons kenmerk 11-04-22_warmtebeelden woonhuis 3.doc p/a Grootmeesterplein 4 3554 ED Utrecht Datum 22 april 2011 Onderwerp: Warmtebeelden woonhuis 06-16106416 www.energie-u.nl

Nadere informatie

OPNAME FORMULIER ENERGIELABEL. Adres: Dorpsstraat 1. familiejansen@teylingen.nl

OPNAME FORMULIER ENERGIELABEL. Adres: Dorpsstraat 1. familiejansen@teylingen.nl OPNAME FORMULIER ENERGIELABEL Naam: Fam. Jansen Adres: Dorpsstraat 1 Postcode: Woonplaats: Email: Woningtype: 1111 AA Sassenheim familiejansen@teylingen.nl Meanderwoning Datum: 16 januari 2013 1. VRAGEN

Nadere informatie

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Duurzaamheidsagenda 2015-2018 Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Welkom Programma Inleiding gemeente Capelle aan den IJssel Toelichting programma naar een duurzame VvE Vragen

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie MOLENBUURT FASE 2

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie MOLENBUURT FASE 2 informatie MOLENBUURT FASE 2 JANUARI 2016 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2016 wil Intermaris bij 40 woningen aan de Paltrokmolen in Purmerend de vloer

Nadere informatie

GEMEENTE Y\ ) NOORDENVELD

GEMEENTE Y\ ) NOORDENVELD R15.00157 GEMEENTE Y\ ) NRDENVELD B E Z E K A D R E S P S T A D R E S Jķk W E B S I T E / E - M A I L T E L E F N t f /l\ t t Raadhuisstraat 1 Postbus 109 I www.gemeentenoordenveld.nl T 14 050 901 AA Roden

Nadere informatie

Onderhoudswerkzaamheden en energiebesparende maatregelen

Onderhoudswerkzaamheden en energiebesparende maatregelen informatie ORANJEWIJK MAART 2015 nr 1 Onderhoudswerkzaamheden en energiebesparende maatregelen In februari jl. nodigden wij u uit voor een bewonersavond. Tijdens deze avond hebben wij bij u opgehaald welke

Nadere informatie

Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak

Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak Doel van deze presentatie energie besparen lagere energie rekening comfort verhogend máár? Duurzame Vecht - van Dijk B&A isolatie actie bestaande bouw Nov. 2016

Nadere informatie

Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen. Opening wethouder Binnendijk

Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen. Opening wethouder Binnendijk Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen Opening wethouder Binnendijk Programma 1. Welkom door Wethouder Binnendijk 2. Bewonersinitiatief Klimaat in jouw straat 3. Introductie wijkaanpak;

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie MOLENBUURT FASE 1

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie MOLENBUURT FASE 1 informatie MOLENBUURT FASE 1 NOVEMBER 2015 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2016 wil Intermaris bij 20 woningen aan de Stellingmolen, Weidemolen en

Nadere informatie