Stukkenjagers-agenda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stukkenjagers-agenda"

Transcriptie

1 Voorjaar Het licht vlaagt over t land in stooten wekkend het kort en straf geflonker der blauwe wind-gefronsde slooten; het gras gloeit op, dooft uit, is donker. Twee lammren naast een stijf grauw schaap staan wit, bedrukt van jeugd in t gras M. Vasalis Onzekerheid vlaagde over t land. De hoogblonde politicus fronste, ging er een nachtje over slapen en kwam terug, het kabinet gloeide op. Wanneer dooft het en wordt het donker? Wordt het daarna dan weer licht? De oppositie zit wit en bedrukt uit onvermogen te knarsetanden in de bankjes. Zo ongeveer zitten het eerste en het vijfde er ook bij. Het eerste kreeg een geweldig pak voor de broek en zag zijn hoop op een Europees avontuurtje vervliegen, maar kan zich troosten met de gedachte dat het boven vermogen gepresteerd heeft. Voor het vijfde is dat niet weggelegd, net toen het er op aan kwam, bleef het met lege handen achter en moet het zich troosten met de gedachte dat ze het komend seizoen opnieuw voor het kampioenschap kunnen gaan en niet tegen degradatie hoeven te vechten. Of is toch nog een plek als beste tweede hun redding? Tegen degradatie vechten moet het derde nog wel, ook al zit het op de rand van veilig, de laatste ronde zal beslissend zijn. Het vierde gaat altijd voor het kampioenschap en zal dat dus komend seizoen ook doen en dat is maar goed ook. De gevolgen van niet meer gemotiveerd zijn door een naderend kampioenschap heeft het deze ronde aan den lijve kunnen ervaren. Het tweede heeft de klus nu zo goed als geklaard, waarmee de kloof met het vlaggenschip weer wordt teruggebracht tot 1 klasse. Twee avondteams wacht nog een toetje voor het algehele kampioenschap, een team degradeert, terwijl een ander team die plaats gaat innemen en het laatste team kon niet degraderen ook al sloot het de rij. De teerling is bijna geworpen, het voorjaar lacht ons toe.

2 Stukkenjagers-agenda April 2012, 04 Stukkenjagers Open, ronde 9, 11 Prijsuitreiking Stukkenjagers Open + TK snelschaken, 18 Groepencompetitie, 21 Stukkenjagers 2 De Drie Torens 1, Stukkenjagers 3 OSV 1, 22 Stukkenjagers 2 Utrecht, 25 Groepencompetitie. Mei 2012, 02 Groepencompetitie, 09 Groepencompetitie, 16 Groepencompetitie, 17 KNSB-beker Final Four, Bunschoten, 23 Groepecompetitie, 25 GOK ronde 5, 30 Groepencompetitie. Juni 2012, 01 GOK ronde 6, 06 Groepencompetitie, 08 GOK slotronde, 13 Groepencompetitie, 15 GOK snelschaken, 20 Groepencompetitie, 27 Groepencompetitie. Externe data april (SJ 2, SJ 3), 22 april (SJ 1). Toernooien Het Stukkenjagers Open vindt elk seizoen plaats op 9 woensdagavonden. De resterende datum voor het seizoen is 4 april. Het Kersttoernooi vindt dit jaar plaats op 23 december Het Stukkenjagers Weekendtoernooi zal in 2012 zijn zestiende editie beleven. Stukkenjagers-info Opgericht: September 1973 Speellokaal: De Harmonie, Stationsstraat 26, Tilburg, Interne competitie: Elke woensdagavond vanaf uur Externe competitie: 1 x per 4 weken op zaterdagmiddag, uur Evenementen: Kersttoernooi, Weekendtoernooi, Stukkenjagers Open Contributie: 110 euro per seizoen, betaal je voor 1 december dan is het 100 euro. Overmaken op giro , ten name van De Stukkenjagers, Tilburg. Bestuur Reinier Jaquet (voorzitter, , rwjaquet@yahoo.com), Joost Op t Hoog (secretaris, , opthoog@telfort.nl), Jan Otten (penningmeester, , jan.otten@home.nl), César Becx (interne/externe competitieleider, / , c.becx@home.nl), Mart Nabuurs (interne/externe competitieleider, , martnabuurs@hotmail.com). Clubblad De Stukkenjager verschijnt minimaal 9 keer per jaar, steeds meteen na een ronde van de externe competitie. Kopij inleveren uiterlijk op maandagavond na de wedstrijd bij Theo Mulder, , mkerremans@planet.nl en Joost Op t Hoog, opthoog@telfort.nl Website: wordt beheerd door Mark Huizer. Contact via webmaster@stukkenjagers.nl Webredactie wordt verzorgd door César Becx. Het materiaal wordt beheerd, maar we zoeken nog iemand.

3 Meanwhile on Een selectie van de hoogtepunten van de afgelopen tijd. Ereplaats voor Reinier Jaquet ( ) Onze voorzitter bekroonde een schaakuitstapje naar het lieflijke Cork met een gedeelde zesde plaats in het Cork Congress Masters In de zes ronden van dit weekendtoernooi wist hij vier punten te verzamelen. Na een ongelukkig begin (verlies tegen een speler van 1700) vocht Reinier zich omhoog, in de slotronde ging er zelfs een 2100-plusser aan. Net geen toernooiwinst ( ) Nog een nagekomen bericht van de toernooivelden. Zaterdag 17 maart wisten Jan Sprenger en Stefan Beukema net niet het Tweetallentoernooi van SV De Pion op hun naam te schrijven. Met 19 punten kwamen zij een half puntje te kort op het duo De Wit-Hovhanisian. Frans Konings legde, samen met Xander Wemmers, beslag op de achtste plaats. Iets verder van huis zocht Reinier Jaquet het van maart, toen hij in Ierland deelnam aan het Cork Chess Congress, een zesrondig weekendtoernooi. KNSB-bekerteam naar kwartfinale( ) Een viertal uit Stukkenjagers 1 is er woensdag 14 maart in geslaagd om de laatste acht van de strijd om de nationale beker te bereiken. Teamleider Cor van Dongen leek het noodlot te tarten door tegen tweedeklasser ASV dezelfde vier spelers achter de borden te brengen, die vorig jaar in de eerste ronde van de cup met 3,5-0,5 op de broek kregen van... datzelfde ASV. De Arnhemmers verkochten hun huid duur, maar uiteindelijk stond er toch een 3-1 voor de thuisclub op het scorebord. Mark Haast (bord 1) bouwde zijn voordeel uit, toen de koning van zijn tegenstander in het midden bleef hangen. Ook de zege van Mart Nabuurs (3) oogde regelmatig. Anne Haast moest aan bord 2 noodgedwongen een kwaliteit offeren, maar dat pakte goed uit toen de tegenstander in het eindspel de draad kwijtraakte. Herman Grooten (4) ging in de slotfase onderuit. Door deze overwinning is het team slechts één zege verwijderd van een derde deelname aan de Final Four, de finaledag die op Hemelvaartdag in Bunschoten wordt gehouden. Die moet dan behaald worden tegen de solide eersteklasser RSR Ivoren Toren uit Rotterdam.

4 Externe, de verslagen. Stukkenjagers 1 ten onder Apeldoorn tegen De Stukkenjagers 1 heeft in de achtste ronde van de competitie een zware nederlaag geleden thuis tegen Accres Apeldoorn; 1½ - 8½. Er viel eigenlijk vrij weinig op deze nederlaag af te dingen. Voor een enkele keer konden we niet in onze vaste stek de Harmonie terecht, waardoor we uitweken naar het wat zuidelijker gelegen café Bet Kolen. Hier werden we gastvrij ontvangenn en konden we spelen in een grote zaal met alle vijf de teams van de Stukkenjagers bij elkaar. De voortekenen voor de wedstrijdd waren niet erg gunstig. Een week eerder had Bianca al vooruit gespeeld en helaas had zij het niet gered tegen Siebrecht. In de ochtend van de speeldag kwam ook het nare bericht dat Cor van Dongen wegens familie-omstandigheden helaas niet mee kon doen. Gelukkig was Peter Lode bereid om bij Stukkenjagers 1 te komen invallen. Op bord 1 mocht Mark Clijsen door het wegvallen van Cor aantreden tegen Stefan Kuipers. Beide spelers volgden lange tijd de bekende paden en ook voor de spelers zelf was de partij niet onbekend. Net op het moment dat Mark een totaal gelijke stelling had bereikt beging hij een vreselijke blunder waarna hij gelijk kon opgeven. Stefan Kuipers - Mark Clijsen Clijsen speelde hier Tbc8, waarna 32. Txg6+ dodelijk is. Na Dd4 is er niets aan de hand. Op bord twee mocht Mark Haast met wit tegen Zaragatski. Mark had nog kans op een norm en het was dus erg belangrijk om deze partij niet te verliezen. Na een relatief rustige opening wist Zaragatski het initiatief te ontwikkelen op de damevleugel en liet dat niet meer los. Toen Zaragatski zijn koning kon activeren was er geen houden meer aan, helaas een 0. De normkansen zijn nog niet voorbij, maar dan moet in de laatste ronde wel minimaal een half punt worden gehaald tegen een titelhouder. Op bord vier, op bord drie had Muhren al verloren, mocht Stefan Beukema, de junior en een groot talent van het team aantreden tegen Roeland Pruijssers. Geen gemakkelijke opgave. Al helemaal niet als je in de opening al snel een pion moet prijsgeven. In het resterende pionneneindspel kwam Beukema nog wel wat terug, maar het was helaas niet meer genoeg om de eerste score voor de Stukkenjagers te kunnenn maken.

5 Op bord 5 Speelde Konings een prima pot waarin paarden de hoofdrol speelden, maar op een gegeven moment kwam er een wat mindere zet. Naast Mark had ook zijn zus Anne Haast nog kans op een norm. Door tegenvallende resultaten in de voorgaande ronden moest er deze keer niet verloren worden. Helaas wenste Kabatianski niet mee te werken door een puike pot te spelen en moest Anne haar normaspiraties nog even in de ijskast zetten. Ondergetekende mocht zelf op bord 7 met zwart aantreden tegen Van Delft. Dat het een lastige middag zou worden was duidelijk en naarmate de middag vorderde voldeed mijn tegenstander uitstekend aan mijn verwachtingen. In een Franse Paulsen variant besloot beiden partijen elkaars koning onder vuur te nemen en was het de vraag wie er eerder was. Stelling na 27...a5 Na deze zet kon Rijnaarts voordeel krijgen door 28. Pb5- De7, 29. Pxd6-Dxd6?? en 30. Lxc5. Na 29...Pcd3 is het nog helemaal niet zo duidelijk. boekte Van Delft een terechte overwinning. Vooral de stille zet 15. Te2 is mooi gevonden. 15. Te2! Wat er naast mij op het bord van Grootenuitermate Hachijan gebeurde was karakteristiek voor het seizoen van Herman. De eerste uren gaat het goed, maar daarna lukt het niet meer om de goede zetten te vinden. De analyse van Herman zelf spreekt boekdelen. Grooten - Hachijam 1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 Lg7 4. e4 d6 5. Le2 O-O 6. Pf3 e5 7. Le3 Pbd7 8. O-O Te8 9. d5 Ik herinner me dat ik ooit bij een partij van Stefan Kuipers schreef dat me dit nogal vreemd voorkwam. Het blijkt echter door sterke spelers gespeeld te zijn. Zwart maakt er een soort Benoniwall van, maar dan zonder c7-c5. Je moet wel precies weten wat je doet met zwart Ph5 10. g3 Lf8 11. Pe1 Pg7 12. Pd3 Le7 13. Dd2 f5 Jammer genoeg kon wit de zwarte koningsstelling een stuk eerder ontmantelen dan andersom en hierdoor

6 14. f4 Nog meer in aanmerking komt 14. f3! Zwart staat niet bepaald goed opgesteld voor de traditionele koningsaanval exf4 15. Lxf4 Pf6 16. e5 dxe5 17. Lxe5 17 Pd7 Allemaal erg passief wat zwart speelt. Zijn damevleugel wordt voorlopig nog niet ontwikkeld. 18. Lf4 Ook na 18. Ld4!? Lf6 19. Df4 heeft wit alle touwtjes in handen Pc5 19. Pb5 Pe4 20. Dc2 Pd6 Wit heeft hier groot positioneel voordeel in handen. 21. Pa3?! Niet helemaal conform de stellingskenmerken. Beter waren 21. Pd4 Lf6 22. Pf3 Pe4 23. Tad1 en wit kan alles doen, terwijl zwart moet afwachten of ook 21. a4 als eveneens 21. Lf3 Pxb5 22. cxb5 Ld6 23. Tac1. In alle gevallen heeft zwart een zware verdedigende taak voor de boeg Lf6 22. c5?! Wellicht te scherp. Ook totaal onnodig, zwart heeft toch geen tegenspel. [Simpeler is om gewoon de stelling te versterken met 22. Lf3 gevolgd door bijvoorbeeld Tad1. Zwart kan niets doen g5 23. Ld2 Ld Kh1 Df6 loopt dan niet zo goed na 25. c5 Pe4 26. Pb5] Pe4 23. Pb5 g5! Goed gezien van de zwartspeler. 24. Lxc7 Dxd5 25. Lf3 Trucjes met 25. Pf4? werken niet: Dc6! Ld7 26. Pd6?! Hier is 26. Pb4 Ld4+ [26... Dxc Dxc5 Pxc5 28. Ld5+ Kh8 29. Pd6 was relatief beter.] Dd4+?! Zwart kreeg een kans, maar die liet hij even lopen. Veel sterkerr is Pe6! en zet die ik tot mijn schrik te laat ontdekte, maar die gelukkig niet gespeeld werd. 27. Pf2 Pd2

7 Een storm in een glas water. 28. Lxb7 Te2 kijken, want op mijn rekenkunsten kan ik toch bijna nooit vertrouwen. Na 30. Pc4! staat wit op winst, een zet die ik ook van plan was maar om onverklaarbare reden niet speelde Pxc4 31. Dxd7 en het is afgelopen Pxf1 Niet de beste. Ik had alleen rekening gehouden met Ld4 31. Ld5+ Kf8 32. Pc4 Pxc4 33. Db3! [33. Lxc4?? Txf2] Txf2 34. Txf2 Dxf Kh1 maar ik zag niet hoe ik dit ging winnen. 29. Dd1! Ook goed voor wit maar minder overtuigend is 29. Tad1. Dit was de laatste goede zet die ik deze partij heb gespeeld. Alle energie was uit mij weggeslibt, zoals het vaker het geval was De3?? Een blunder, maar andere zetten waren ook slecht. 30. Lxa8 Wit neemt materiaal, maar ik had tijdens de partij een winstvariantt gezien en probeerde die nauwkeurig door te rekenen. Had ik maar niet zo lang moeten 31. Db3+?? Verschrikkelijk om zo'n belachelijke zet te doen. Ik had gepland om verder te gaan met 31. Dxf1 Ld4 32. Pc4 Dd3 33. Td1 Lxf Kh1 Dxc4 35. Txd7 en hier is het alleen wit die de kansen heeft. De lange diagonaal is goed onder controle Te1? kan dan niet vanwege 36. Dxe1 Lxe1 37. Ld Dxb3 32. axb3 Pd2 33. c6?? Weer een grafzet. Ik verstop de lange diagonaal waardoor er ineens een matwending mogelijk is die ik van te voren niet gezien had. Na 33. Ld5+ Le6 34. Lxe6+ Pxe6 zag ik het eigenlijk niet zitten, maar bij nader inzien blijkt dat 35. Pxf5 Pxc7 36. Txa7 Pb5 37. Ph6+ ongeveer gelijkspel is Le6

8 34. Lb8? Weer mis. De planning was eigenlijk 34. Pb5! om zwart van Ld4+ te weerhouden. Alles beter dan wat ik doe Ld4 35. c7 Uit nood geboren. Ik had hier 35. Lxa7 berekend. Lekker gezien: Pf Kh1 Txf2 met ondekbaar mat Txf2 36. Kh1 Pf1 Er is geen verdedigingg meer. Ik had nu wel gezien dat 38. Lxa7 Lxa7 39. Txa7 faalt op Kf8! Lb6 39. Lxa7 Lxa7 40. Pxa7 Pxg2 41. Ta6?? Dit bespoedigt het einde, maar het was sowieso uit Pe3 De zoveelste dramatische nederlaag in twee jaar tijd. Na ongeveer 2 uur spelen komt er niets meer uit mijn vingers, zo lijkt het. Ik begin te begrijpen waarom sommige spelers met pensioen gaan. 0-1 Een van de weinige lichtpuntjes van deze middag kwam van Mart Nabuurs. Op bord negen mocht hij aantreden tegen Van de Oudeweetering. Na een geslaagde opening moest Nabuurs in de denktank of hij het remise-aanbod van zijn tegenstander zou moeten aannemen. Na lang nadenken besloot hij om er vol voor te gaan en dit betaalde zich dubbel en dwars uit. In een erg goede pot werd kwam Van de Oudeweetering steeds meer onder druk te staan totdat hij figuurlijk barste. Met deze overwinning heeft ook Mart aan een remise genoeg in de laatste ronde om zijn eerstee norm binnen te halen! Op bord tien mochten de twee invallers die beide teams hebben meegenomen het tegen elkaar opnemen. Na een wat rustige opening van Lode had Beerdsen het initiatief overgenomen, maar na wat mindere zetten kon Lode toeslaan. A. v.d. Oudeweetering - M. Nabuurs 37. Lg2?? Weer een fout en nu beslissend. Vreemd genoeg kan wit nog altijd het evenwicht behouden (kun je nagaan hoe goed hij heeft gestaan) met 37. Kg1! Pe3 38. Pb5 1. e4 c5 2. c3 Pf6 3. e5 Pd5 4. d4 cxd4 5. Pf3 Pc6 6. Lc4 Pb6 7. Lb3 d5 8. exd6 Dxd6 9. O-O Le6 10. Lxe6 Dxe6 11. Pxd4 Dd5 12. Le3

9 12. Pc413. Pd2 Pxe3 14. fxe3 e5 15. Pxc6 bxc6 16. De2 Le7 17. Pc4 O-O 18. Tad1 De6 19. e4 Tad8 20. b3 Lc Kh1 g6 22. g3 Txd1 23. Txd1 f5 24. b4 Le7 25. exf5 Txf5 26. Pe3 Tf8 27. Dc4 Dxc4 28. Pxc4 Tf3 29. Tc1 Lf6 37. e2 0-1 Op bord tien mochten de twee invallers die beide teams hebben meegenomen het tegen elkaar opnemen. Na een wat rustige opening van Lode had Beerdsen het initiatief overgenomen, maar na wat mindere zetten kon Lode toeslaan. 30. Pd2 Te3 31. Tf1 Lg7 32. Pf3 e4 33. Pg5 h6 34. Pe6 Txc3 35. Td1 Td3 36. Tc1 e3 37. Pxg7 Stelling na 19. Tad8 Nadat wit twee stukken voor een toren heeft kunnen winnen moet hij nog even vinden dat na Dxc5 en Lc6, f3! de stelling bij elkaar houdt. Lode vond dit echter niet en niet veel later werd het punt gedeeld. Al met al een forse 1½ - 8 ½ nederlaag. Met nog een ronde te gaan hebben er nog drie mensen kans op een norm en verder

10 hebben we nog altijd kans op het halen van de Europa Cup. In de laatste ronde tegen Utrecht moeten we alles uit de kast halen om te proberen om het seizoen op een positieve manier op te sluiten. Tijmen r8 Meesterklasse Rav Mp Bp Voerendaal ½ ½ 6½ 7½ 6 2. SO Rotterdam ½ 4 4 5½ 5 6½ 7½ 8 3. Utrecht ½ ½ 4. HMC Calder ½ ½ 5½ 4½ De Stukkenjagers ½ 5½ 5½ 4½ 7 6. Accres Apeldoorn ½ 4½ 5 5½ 8½ Groningen ½ 5 3 4½ 4½ 7 5½ LSG ½ 3½ 3½ 4 5½ 4½ 4½ 6½ 5½ 9. BSG ½ 2½ 6 4 5½ 5 2 3½ 10. HSG ½ ½ De persoonlijke uitslagen: T De Stukkenjagers 2234 Accres Apeldoorn ½ 8½ 1. Mark Clijsen 2175 IM Stefan Kuipers Mark Haast 2271 IM Ilja Zaragatski WGM Bianca Muhren 2316 GM Sebastian Siebrecht Stefan Beukema 2263 GM Roeland Pruijssers Frans Konings 2289 FM Sjef Rijnaarts WIM Anne Haast 2282 IM Alexander Kabatianski Tijmen Kampman 2124 IM Merijn van Delft IM Herman Grooten 2335 Armen Hachijan Mart Nabuurs 2235 IM Arthur van de Oudeweetering Peter Lode 2054 Thomas Beerdsen 2057 ½ ½ Stukkenjagers 2 Bingo! De voorbereidingen hadden de nodige voeten in aarde. Door het ontbreken van zowel Martijn, Fre als Reinier was er een flink gat in onze opstelling geslagen. Maar waar andere teams zich dan vaak moeten behelpen met een speler die het uiteindelijk niet kan bolwerken tegen het enorme ratingoverwicht van de tegenstander heeft Stukkenjagers een zodanig brede selectie aan mogelijke spelers dat wij uiteindelijk met onze 'invallers' Koen Haast, Erik Nicolai en Ruud Feelders zeker niet te klagen hadden. Sterker nog, deze spelers waren de matchwinnaars van vandaag, dus wat wil je als teamcaptain nog meer?

11 Nee, dan de teamcaptain van onze tegenstanders, die me wist te vertellen dat ze de vorige ronde een speler met een rating van 1000 moesten opstellen. Meer hadden ze niet meer sinds ze vorig seizoen hun tweede externe team hadden opgeheven, en de betrokken spelers dus vertrokken waren, of andere hobby's hadden opgepakt voor de zaterdagmiddag. Armoe troef dus. Helaas voor ons kwamen ze ditmaal in hun sterkst denkbare opstelling naar Tilburg toe: dreigend degradatiegevaar zorgde voor een uiterste inspanning om het ons zo lastig mogelijk te maken. Nou, dat is ze wel gelukt! Karel had het vanaf de opening al zwaar tegen hun sterkste speler, die ze voor de gelegenheid op bord 4 gezet hadden. Een pion die hij dacht nog wel een keer terug te kunnen winnen zorgde met een promotie tot de spreekwoordelijke doodssteek. Gelukkig voor ons stonden we op dat moment al voor, dus de schok kwam minder hard aan. Cesar zag allemaal mogelijkheden voor zijn tegenstander om een onneembaar bolwerk van zijn stelling te maken, maar de betreffende tegenstander met een rating van 1400 zag dat allemaal niet, en liet zich als een mak schaap naar de slachtbank leiden. Erik Dignum speelde tegen een ex-clublid: Wilfried Vleeskens. Helaas voor hem leidde dit niet tot vreedzame gedachten, en ondanks de remise-tendens waar Erik zich extern al maanden in bevindt werd het een strakke winstpartij waar een paar simpel ogende versterkingen langzaam tot vernietigend voordeel leidden. Zo rond die tijd was invaller Koen ook klaar. Een klein voordeeltje tegen hun tweede speler op rating (bord 6!) zette hij via een strak getimed remise-aanbod om in een belangrijk halfje. Bij deze 2,5-1,5 stand in ons voordeel zag het er prima uit. Ondanks het bezit van de enige open lijn van het bord stond ik al een tijdje iets minder, maar daar zowel Jiri op het eerste bord, als Erik en Ruud op de laatste borden beter stonden zagen we het wel zitten. Helaas zag Jiri spoken. Een mooi opgezette partij, waarin hij zijn tegenstander volledig overspeeld had, zorgde voor een stelling waarin de dame van de tegenstander gewoon geslagen kon worden. Jiri zag iets anders: even een extra toren ophalen, wel zo makkelijk in de afronding. Nou nee, want met schaak wist de beste man aan de overkant het stellingsbeeld compleet om te draaien, en Jiri ging er uiteindelijk dus gewoon aan. Daar het van mij ook niet moest komen was het dus aan onze vaste invallers om te proberen de winst te pakken. Ruud wist exact wat hem te doen stond, speelde rustig op zijn voordeeltje, won een pion, won een kwaliteit, en offerde in tijdnood zijn dame om die daarna weer terug te kunnen winnen. Zijn tegenstander zag deze afruil als het teken om maar eens op te gaan geven, waar alle omstanders zagen wat het alternatief was: paardschaakje met twee mogelijkheden: damewinst of damewinst. Helemaal duidelijk zou dat gezien de voorsprong in materiaal van onze man niet geweest zijn, maar opgeven was absoluut voorbarig. Zo zie je maar weer: als je met volledige overtuiging je zet doet gelooft je tegenstander het vaak wel. Mooie truc van Ruud dus! Ruud Feelders-Bart de Vogelaere 1. e4 Pf6 2. e5 Pd5 3. c4 Pb6 4. d4 d6 5. exd6 exd6 6. Pf3 Lg4 7. Le2 Pc6 8. O-O Le7 9. b3 O-O 10. Pc3 Lf6 11. Le3 Te8 12. Dd2 De7 13. h3 Lxf3 14. Lxf3 g6 15. Tac1 Lg7 16. Tfd1 Dd8 17. a3 Tb8 18. Pe2 Pd7 19. b4 Pf6 20. Pc3 Pe7 21. Lh6 Pf5 22. Lxg7 Kxg7 23. g3 Dd7 24. Kg2 Dd8 25. b5 b6 26. Dc2 Te7 27. h4 h5 28. Lc6 Dh8 29. Dd3 Td8 30. Tb1 Df8 31. Tb4 Kh7 32. Ta4 Ta8 33. Df3 Tae8 34. Lxe8 Dxe8 35. Txa7 Pg4 36. Pd5 Te2 37. Dxg4 *

12 1-0 Nu was het aan Erik Nicolai om het af te ronden. Een prettig voordeel werd langzaam uitgebreid tot een goed eindspel, en toen hij daar rustig alles goed neer ging zetten, niets weggaf en en passant de dreigende pion van de tegenstander ging ophalen liet die het zich verder niet meer bewijzen en gaf op. Winst dus binnen, mooi resultaat, want het zag er niet altijd zo overtuigend uit, en gezien onze pogingen om dit seizoen kampioen te worden weer een mooie stap in de goede richting! Alleen mijn partij was nu nog over. In mijn poging er nog wat meer dan remise van te maken offerde ik in tijdnood een pion voor activiteit. Veel leverde dat helaas niet op, dus toen de nodige zaken geruild werden moest ik hard op zoek naar een mogelijkheid tot remise. Toen mijn tegenstander zijn pluspion gebruikte om naar voren te gaan kwam deze mogelijkheid. Wat spannende stellingen later werd deze pion gewonnen, en was de remise binnen. Al-met-al dus een 5-3 overwinning, en hiermee een steviger greep op de eerste plaats in onze poule. Van de twee overgebleven concurrenten wist er eentje niet te winnen, de ander helaas wel, dus komende ronde mogen we in een uitwedstrijd in Tilburg, tegen De Drie Torens, proberen de promotie te pakken. Met een voorsprong van 2 matchpunten en 4 bordpunten op de nummer 2 zou dat normaal gesproken toch moeten kunnen lukken! Bingo! Peter r8 Klasse 3F Rav Mp Bp De Stukkenjagers ½ 3½ ½ 5 6 4½ 2. HWP Sas van Gent ½ 4½ 3 3½ 5 4½ 5 4½ 5½ 3. De Drie Torens ½ 5 4½ 4 3½ 6½ 3½ 5½ 6 4. Krimpen aan den IJssel ½ 3 4½ 3½ 4 5½ 5 4½ 5½ 5. Goes De Pion ½ 3 3 4½ ½ 4½ 7. Rijswijk ½ 3½ 1½ 2½ Terneuzen ½ ½

13 9. Middelburg ½ 2 3½ 2½ 3½ 3 5½ 4 4½ 10. DSC Delft ½ 2½ 2 2½ 2 3½ 3½ 3½ T De Stukkenjagers Terneuzen Jiri Obels 2027 Gosse Kamminga FM César Becx 2151 Adri Paauwe Erik Dignum 1986 Wilfried Vleeskens Karel Storm 2068 FM Matthieu Freeke Peter Huibers 2106 Renzo Ducarmon 2009 ½ ½ 6. Koen Haast 1937 Kurt van Coppenolle 2127 ½ ½ 7. Erik Nicolai 2153 Philip de Vroe Ruud Feelders 1937 Bart de Vogelaere Stukkenjagers 3 redt het niet tegen De Raadsheer. Onverwacht was het verlies tegen het eerste team van De Raadsheer niet en ook de uiteindelijke hoogte van de nederlaag wekt op grond van de krachtsverschillen niet echt verwondering. Achteraf, maar dat was dan ook echt niet meer dan achteraf, waren er kansjes op een verrassing. Willen we het verblijf in de promotieklasse helemaal in eigen hand houden, dan moet er op 21 april gewonnen worden van OSV dat al niet meer aan degradatie kan ontsnappen. Maar misschien is ook dat nog niet eens nodig voor handhaving. Over drie weken weten we het, maar eigenlijk weet ik het nu al: we gaan het toch redden. Na enig heen en weer gepraat hadden we besloten om De Raadsheer dat drie zeer sterk bezette eerste borden kan opstellen tegemoet te treden met een tactische oplossing. Kien, Pepijn en ik zouden daar wat proberen te keepen terwijl de anderen tegen min of meer gelijkwaardige tegenstand op jacht naar de punten zouden gaan. Het liep allemaal wat anders dan ik dacht. Ruim van tevoren wisten we al dat SJ2 om sterke invallers verlegen zat. Koen was bereid om hen uit de brand te helpen en heeft zich daar prima van zijn taak gekweten. In zijn plaats zou Lex die voor die ronde uitgeroosterd was spelen. Op de speeldag zelf bleek dat Winifred door familieomstandigheden niet kon spelen, en weer bracht de enorme teamspirit die in dit team zit uitkomst. Hoewel het beslist niet uitkwam, was de eveneens voor die ronde uitgeroosterde Ron onmiddellijk bereid om op stel en sprong naar Tilburg te komen om te spelen. De wedstrijd werd meteen op scherp gezet door onze eigen compromisloze spektakelman Kien die het aan bord 2 opnam tegen de sterkste Raadsheer, Frank Verkooyen de met zijn rating dichter tegen de 2200 dan tegen de 2100 aanzit. Ten koste van een stuk dirigeerde Kien zijn stukken in hoog tempo in de richting van de vijandelijke koning zodat er een volstrekt onoverzichtelijk en moeilijk in te schatten slagveld ontstond. Achteraf bleek het offer kansrijker dan in de partij tot uiting kwam, counterde Frank alle aanvallen, hield zijn materiële voorsprong en pakte het punt. Ongeveer op hetzelfde moment verrekende aan bord 7 Lex zich en kon hij groot materiaalverlies niet meer vermijden. Het werd toen

14 duidelijk dat onze tactische opstelling niet helemaal het gewenste effect zou opleveren. Sjo speelde aan bord 6 tegen goede bekende Leo Rietveld. Ook hier kwam een erg ingewikkelde stelling op het bord en dat noopte beide spelers tot voorzichtigheid. Geen van beiden waren ze bereid om de grote risico s die voor een serieuze winstpoging noodzakelijk waren op te roepen. De remise was dan ook een logisch resultaat. Aan bord 1 speelde ik tegen Sander Boogaard. De ratingpunten die hij meebracht, noopten mij tot het spelen van een potje schaamteloos afbraakschaak dat het beste met het door Euwe zelf in het leven geroepen ziektebeeld ruilzucht te omschrijven valt. Tegen alle (vooral mij eigen) verwachtingen in werkte dat zen-achtige totale gebrek aan ambitie uitermate goed en omstreeks de 36ste zet was er een stelling ontstaan waarin het evenwicht nog steeds niet verbroken was en waarin geen van beide partijen een geloofwaardige winstpoging meer kon ondernemen. Na het uitvoeren van zijn 36 ste zet vergeet Sander zijn klok in te drukken en omdat ik niet aan het bord zit, heb ik daarvan ook niets in de gaten. Als hij zijn verzuim bemerkt, houdt hij nog welgeteld 2 seconden over voor de resterende 4 zetten; vermoedelijk te weinig om de tijdcontrole te halen, en biedt remise aan. Even was daar de verleiding om in het belang van team en de honger naar wat extra ratingpuntjes het aanbod af te slaan, maar toch nam ik het aan. Op de een of andere manier leek me dat op dat moment het enige juiste om te doen. De partij was op het bord al gespeeld en kon daar niet meer gewonnen of verloren worden. Achteraf is dat natuurlijk een wedstrijdmentaliteit van likmevestje, maar vermoedelijk zal ik het de volgende keer weer zo doen. Aan bord 4 speelde John zijn 250 ste officiële Stukkenjagerswedstrijd tegen bijna-helemaal Stukkenjager Roland Daamen. Er ontstond een gesloten stelling die ook na omzichtig gemanoeuvreer niet echt uitnodigde tot drieste winstpogingen. Remise dus. Pepijn had de ondankbare taak meegekregen om aan bord 3 tegen de ijzersterke speler Hans van der Linden op te mogen boksen. Hij deed dat naar behoren maar zijn koningsstelling werd in een hardhandige houdgreep genomen. Terwijl vrijwel iedereen Pepijns opgave verwachtte, rechtte hij de rug en bleef zoeken naar een tegenkans. Toen die voorbij kwam was Pepijn geheel bij de les, offerde op het juiste moment een kwaliteit terug en won meer dan voldoende materiaal om het volle punt binnen te halen. Klasse! Heel even leek er nog een 4-4 in te zitten als Erik er aan bord 5 in zou slagen om een duidelijk slechter eindspel toch te houden en Ron aan bord 8 een kwaliteit meer tot gelding zou kunnen brengen. Die hoop bleek echter niet erg realistisch. Erik werd geconfronteerd met twee door een machtig loperpaar ondersteunde ver opgerukte, verbonden vrijpionnen en daar was geen houden meer aan. Ook bij Ron sloeg de balans naar de andere kant door. De kwaliteit die hij met zeer overtuigend spel had gewonnen, bleek in de passieve stelling die resteerde eerder een sta in de weg dan een winstmogelijkheid en opeens hadden de stukken van zijn tegenstander alleen nog maar goede velden tot hun beschikking. Dat voordeel werd vlot benut zodat we uiteindelijk een ruime en zeker niet onverdiende nederlaag hebben geleden. Afhankelijk van het aantal Brabantse degradanten uit de KNSB zullen er in de promotieklasse nog extra teams degraderen dan de twee al vaststaande plekken. Ik ga er niet van uit dat wij daarbij zullen horen, maar een overwinning op het al gedegradeerde maar beslist niet zwakke OSV zal daarvoor zeker helpen. Nog even geduld! Joost

15 Promotieklasse Mp Bp Eindhoven ½ x ½ 4½ 6 6½ 2. De Raadsheer x 4½ 5½ 5½ 5 5½ 6½ 5½ 3. Waalwijk ½ 1 x 4½ 3½ 4½ 5 3 5½ 5½ 4. WLC ½ 3½ x 5 4½ 4 6½ HSC ½ 4½ 3 x 5½ 4 5 2½ 6. De Stukkenjagers ½ 3 2½ 3½ 3½ 2½ x 6 4½ 5 7. Garde ½ 3½ x 4½ 5½ 8. De Baronie ½ 3½ 2½ 5 1½ 3½ 3½ x Eindhoven ½ 2 1½ 2½ x 6½ 10. OSV ½ 2½ 2½ 4 5½ 2½ 3 1½ x De Stukkenjagers De Raadsheer ½ - 5½ 1. Joost op 't Hoog Sander Boogaard 2127 ½ - ½ 2. Kienfong Lie-Kwie Frank Verkooyen Pepijn Obels Hans van der Linden John Greunsven Roland Daamen 1958 ½ - ½ 5. Erik van Ingen Johan Goorden Sjo Smeets Leo Rietveld 1804 ½ - ½ 7. Lex Karstens John van Dijk Ron de Veen Niek Oostvogels SJ4 Het is niet veel Voor wie de stille wens heeft om ooit eens heeeeeeeeel erg rijk te worden; afgelopen zaterdag was dé uitgelezen kans daartoe. Want wie bij een of ander vaag gokkantoor had aangeven dat het Vierde met maar liefst 1-7 zou verliezen van Dubbelschaak 2 (dat toch niet echt bepaald als een hoogvlieger te boek staat), had naar verwachting een flinke duit kunnen verdienen. Ik ben mij ervan bewust dat het nogal verrassende karakter van deze uitslag om een verklaring vraagt. Maar omdat ik daarbij echt niet verder kom dan termen als gesnurk en gepruts, laat ik het hier maar bij. Niet dat dit overigens zo ramp is, want de kille cijfers zeggen eigenlijk meer over de wedstrijd dan duizend woorden. AJ Klasse 1B Mp Bp HMC Calder x 2½ 4½ ½ 6½ 2. De Kemppion ½ x 2 5½ Checkmate ½ 6 x 2½ 4 4½ 5 6½ 4. De Stukkenjagers ½ 5½ x 1 6 4½ 6½ 5. Dubbelschaak x Garde ½ 2 5 x 3½ 6 7. WLC ½ 4 3 3½ 4 4½ x 2½ 8. De Pion ½ 2 1½ 1½ 3 2 5½ x

16 De Stukkenjagers Dubbelschaak Sander Funk Hans Heijstek Ivar Heine Tom van Stiphout 1827 ½ - ½ 3. Arend Jan Meerwijk Gilion Berkelmans 1905 ½ - ½ 4. Jean-Marie Wildeboer Schut Niels Heijstek Stefan Hess Gerard Kastelein Jan Otten Sjors Cooijmans Guus Vermeulen Ebe Reitsma Guus van Heck Michel van den Elzen SJ 5 Zomertijd fataal voor het vijfde Laat het vriezen dat het kraakt! Laat het sneeuwen dat het wit En laad opnieuw de kolenkit nu de liefde me zo tegenzit. Verschrompel knoppen die ik haat! Dooi! Trek terug tot een klein wak! En zaaier! Zaaier, zaai het zaad terug tot weer een volle zak! En haal het vee weer uit de wei en keer dan achterwaarts bewegend, drogend, daar het opwaarts regent, weer naar je warme boerderij. Laat het vriezen dat het kraakt! Laat het sneeuwen dat het wit! En laad opnieuw de kolenkit nu de liefde me zo tegenzit. Help noordenwind! Keer terug van zuid! Rommel weer aan deur en ruit! En laat de mensen van de kook weer overgaan op oliestook. Dan komt mijn liefste in wintertij als tranen stijgen naar mijn ogen, waar ze een voor een verdrogen, weer ruglings terug, bij mij, bij mij. Vervang in dit gedicht van Hans Dorrestijn de liefde door het schaken en mijn liefste door Caissa en het drukt precies het gevoel uit dat zaterdag tegen vijven bezit nam van het vijfde. We hadden het kampioenschap op de slof en toen, en toen liet onze liefste Cees en ons in de steek. Wat was er allemaal aan vooraf gegaan? Het begon al bij mij. Een niet erg snuggere voortzetting in het Frans leidde tot een stelling waarin ik tot twee keer toe een stukoffer om de oren kreeg. De eerste keer kon ik het niet

17 aannemen en de tweede keer kon ik het niet weigeren, maar ook dat leidde tot een totale catastrofe. Gelukkig deed Pieter het naast mij beter en ik speelde tegen beter weten in door totdat ik zeker wist dat hij het lopereindspel zou gaan verzilveren. Een luid Bingo! bezegelde mijn lot. Zo bleef de stand in evenwicht. Niet lang, want Emil sloeg zich met grof geweld door de witte koningsstelling heen. Ook de voorsprong was van korte duur, want Bastiaan werd in een paardeindspel met een pionnetje minder weggetikt. Opnieuw evenwicht. Broer Jeroen probeerde het nog lang in een toreneindspel, maar kwam er niet doorheen en vervolgens werd Jan met een torenoffer mat gezet, En toen waren er nog twee. Het zag er goed uit. Angelo had in een gelijke stelling toch het initiatief naar zich toe weten te trekken, wat in kwaliteitswinst resulteerde. Terwijl Angelo rustig bezig bleef met zijn stelling te verbeteren, had Cees de winst min of meer in zijn zak. Hij leek doelgericht op de verovering van een gevaarlijk ogende vrijpion af te gaan en net toen hij die voor het grijpen had, liet hij dat na. Daar wist deze Raadsvrouw wel raad mee, het pionnetje schoof een veldje op, net genoeg om in de gedwongen afwikkeling daarna de centrumpionnen van Cees te veroveren en de koning te laten binnen komen. Ik heb Cees al vaak zien balen, maar dit keer sloeg alles. Het stomme is dat hij onmiddellijk na afloop aangaf hoe hij het had moeten doen. Dat hij het desondanks niet deed zullen we maar wijten aan de mysterieuze krachten in de sport. Angelo liet zich het eindspel niet meer afnemen, maar helaas, dat was alleen maar voldoende om de Raadsheer op bordpunten voor te blijven. We hadden ruglings, achterwaarts bewegend, de wintertijd weer moeten kunnen invoeren, dat uur zou voor Cees genoeg moeten zijn geweest om tot bezinning te komen, nu rest ons niets anders dan de Raadsheer te feliciteren met het kampioenschap. Theo M. Klasse 3A Mp Bp De Raadsheer x 4½ 7 5½ 4½ 4½ De Stukkenjagers ½ x 6 5 5½ 7½ 7½ 6 3. EGS ½ 1 2 x 5½ 4½ 4½ 4½ 5½ 4. DSC Dongen ½ 3 2½ x 6 6 4½ 5½ 5. Rode Lopers ½ 3½ 2½ 3½ 2 x 6½ 4 4½ 6. Woensdrecht ½ 3½ ½ 3½ 2 1½ x 5 7½ 7. De Pion ½ 3½ 3½ 4 3 x 5½ 8. De Raadsheer ½ 1 2 2½ 2½ 3½ ½ 2½ x De Stukkenjagers De Raadsheer ½ - 4½ 1. Jeroen van de Rijt Maikel van Ginneken Bastiaan van de Rijt Frank Rockx 1659 ½ - ½ 3. Emil Voorhorst Dennis Roelands Pieter Pulmans Mitchell Matthijssen Theo Mulder Rene Roks Angelo Franken Rico Gomis Cees Zoontjens Inge Oostvogels Jan van den Dries Jorrit Havermans

18 Het eindspel. Raadsheer schuin, koning kwetsbaar, toren recht, pionnen steels en dame arrogant, zo schrijden zij door dit zwart-witte land, bereiden het veld en leveren gevecht. t Ontgaat ze dat hun noodlot vastgelegd wordt door de aangewezen spelershand, t ontgaat ze dat, zo vast als diamant, hun reis bepaald wordt en hun wil geknecht. De speler ( luidt een spreuk van Omar ) wordt zelf voortgeschoven op een ander bord, daar zijn de dagen wit, de nachten zwart. De speler zet het stuk en hem zet God. Maar welke God weeft achter God de plot van stof en droom en tijdsverloop en smart Schaakspel Jorge Luis Borges Welke randdebiel van een God stuurt met mijn hand de toren naar b7?? Tb7 ( verliest direct ) Tb6 ( wint direct ). Wat een smart!! Weg partij, weg kampioensschap. Laat die Goden zich met Jeu de boules bezig houden of zo. Het zag er allemaal zo mooi uit: een voorsprong van pion en kwal en de tegenstandster in ernstige tijdsnood ( 2 minuten voor 12 zetten ). Maar die tijdnood leek eerder mij te hinderen dan haar ( goed gedaan, Inge ). In no time was ik het gewonnen materiaal weer kwijt. Maar zie daar, er resteerde een voor zwart gewonnen eindspel: Txb6 en de torens verdwijnen van het bord en de vrijpion op d4 is niet meer te stoppen. B7, een graffere zet had ik niet kunnen produceren. Kan direct worden opgenomen in het SJ Grafzetten Boek. Misschien moet ik maar op gesprek bij een psychiater die ook verstand heeft van schaken, maar waar vind je zo iemand? En de opdracht was zo simpel, ik hoefde alleen maar te winnen en Angelo zou dan de remise binnentikken. Het spijt me zeer, jongens. Snik. Cees Naschrift redactie Waar zij zwijgen, spreken de stenen (Lucas 19, 28-40) De dag erop was het Palmzondag, de dag waarop Jezus, tot ergernis van een paar Farizeeën, onder luid gejuich Jeruzalem naderde en toen Hem werd gevraagd het volk te manen op te houden met de loftuitingen sprak Hij bovenstaande woorden.

19 Soms is het gemoed zo vol dat zwijgen onmogelijk is, ook al omdat je weet dat zelfs de stenen over je zullen spreken. Bovendien is bekend dat een openbare schuldbekentenis als een catharsis kan werken. Hopelijk werkt het hier ook zo en is een zoektocht naar een schakende psychiater niet meer nodig. Het is je vergeven, jongen. Zucht. Gelukkig ben je hier nog wel goed in de afronding Avondcompetitie Eerste kampioenschap is binnen ( ) Op woensdag 28 maart staat de clubavond in het teken van de slotronde van de NBSBavondcompetitie. Waar naar sommige matches met spanning werd uitgezien, is die enigszins weggeëbd door de reeds binnengedruppelde uitslagen van concurrenten. Zo kan Stukkenjagers A het kampioenschap na het verrassende verlies van rivaal Waalwijk A tegen De Drie Torens B niet meer ontgaan. Toch zal het team er wel wat aan gelegen zijn om vanavond, tegen HMC A, de kroon op het werk te zetten. In deze groep is de opdracht voor Stukkenjagers D iets lichter geworden; een gelijkspel tegen DSC A zou volstaan voor klassenbehoud. Ook Stukkenjagers B heeft opeens weer alles in eigen hand, nu HSC A dinsdag in eigen huis tegen De Kentering A ten onder is gegaan. Een gelijkspel tegen hekkensluiter Gennep zou genoeg zijn om de titel weer binnen te harken en zo een reprise van de playoffs van vorig jaar - met SJ A en R.S.G. A als tegenstanders - af te dwingen. Stukkenjagers C hoeft zich inmiddels geen degradatiezorgen meer te maken, en kan vrijuit spelen tegen BSV B. Het reeds uitgespeelde Stukkenjagers E, is definitief beste nummer twee geworden en zal waarschijnlijk volgend seizoen op het hoogste niveau mogen uitkomen.

20 Kampioen, promovendus, degradant...( ) Na de slotronde van woensdag 28 maart kan de balans van de NBSB-avondcompetitie opgemaakt worden. Voor Stukkenjagers A en Stukkenjagers B gaat het om een tussenstand, want beide kampioenen krijgen, samen met de derde poulewinnaar R.S.G. A, nog een toetje in de vorm van de playoffs om het algemene kampioenschap. Stukkenjagers A wist woensdag het prestigeduel met HMC A nipt in zijn voordeel te beslissen. Dankzij zeges van Mark Haast (3) en Mart Nabuurs (4) en een remise van Anne Haast (2) werden 2,5 punt binnengehaald. Bram van den Berg verloor aan het topbord. Stukkenjagers B had nog een gelijkspel tegen hekkensluiter Gennep nodig om de titel in de wacht te slepen. Niet alleen de aanreis van de gasten nam meer tijd in beslag dan gepland, dat gold ook voor de wedstrijd zelf. Voor het uiteindelijk toch 4-0 werd hadden Tijmen Kampman (1), Peter Huibers (2), Martijn Blom (3) en Joost Op 't Hoog (4) lang werk. Ook de match Stukkenjagers D-DSC A bood om uur niet de beoogde aanblik. De Dongenaren zaten keurig sitting ducks te wezen, terwijl slechts één thuisspeler ter plekke was, bij dit beslissende degradatieduel. Om uur dreigde de teller bij drie te stokken en werd in allerijl Arend-Jan Meerwijk opgetrommeld. Bij binnenkomst geconfronteerd met een resterend saldo van 47 minuten sprak onze tijdnoodroutinier de historische woorden: 'Ach, ik hou wel van een uitdaging.' Die bleek overigens, tegen oudlid Igor Heinen, te groot. Ook de andere sitting ducks werkten niet echt mee: Sander Funk (1), Dennis Jaheruddin (2) en Angelo Franken (4) gingen eveneens ten onder, zodat degradatie een feit is. Stukkenjagers C kon vrijuit spelen tegen BSV B, en dat leidde tot een 3-1 overwinning door bordzeges van Reinier Jaquet (2), Ron de Veen (3) en Kienfong Lie Kwie (4). Aan het eerste bord deed Lex Karstens een stuk in de aanbieding. Voor Stukkenjagers F en Stukkenjagers E, dat als beste nummer twee promoveert, zat het seizoen er al op. Een mooie gelegenheid voor een vriendschappelijke match, aan zes borden maar liefst. Het werd een spannende affaire. Voor SJ E wonnen Guus Vermeiulen (3) en Bart Aarts (5) van respectievelijk Cees Zoontjens en Wil Wouts, al had laatstgenoemde lange tijd zicht op meer. Voor SJ F won Carel van Alphen (4) van Leo van Gelder, en had Guus van Heck (6) in een spannend middenspel opeens de dame van Floris van Loo te pakken. Door de remise tussen Bastiaan van de Rijt (SJ E) en Bas Rosheuvel aan bord 2 zou de partij tussen César Becx (SJ E) en Sebastiaan Dijksman aan het topbord beslissend zijn. Sebastiaan weerde zich kranig, offerde een kwaliteit toen het moest, maar dolf na lange strijd toch het onderspit: 3,5-2,5 voor SJ E. Avond A1 Mp Bp RSG A 14 21½ x 2½ 3 3 2½ 4 4 2½ 2. BSV A ½ x 1½ 3½ 2 3½ De Baronie A ½ x 1½ 2 2½ 3½ 4 4. De Drie Torens C ½ 2½ x 1½ 2½ 2½ 3½ 5. De Stukkenjagers C ½ 2 2 2½ x 3 1½ 1½ 6. BSV B 4 10½ 0 ½ 1½ 1½ 1 x 3½ 2½ 7. 't Paardje A ½ 1½ 2½ ½ x 3 8. Rochade A (-2) 0 7 1½ 0 0 ½ 2½ 1½ 1 x Avond B1 Mp Bp De Stukkenjagers A 12 22½ x 1½ 4 3½ 2½ Eindhoven A ½ x 1½ Waalwijk A 10 15½ 0 2½ x 2½ 2½ 3½ 3 1½ 4. DSC Dongen A 7 15½ ½ 2 1½ x 1½ 2½ 4 3½ 5. HMC Calder A 6 13½ 1½ 2 1½ 2½ x 2 1½ 2½ 6. RSG B ½ 1½ 2 x 2½ 3½ 7. De Stukkenjagers D ½ 1½ x 3 8. De Drie Torens B ½ ½ 1½ ½ 1 x

21 Avond C1 Mp Bp De Stukkenjagers B 12 20½ x 2½ 3½ 2 2 3½ HSC A 10 18½ 1½ x 2½ 3 1½ 3½ 3½ 3 3. Veldhoven A 8 16 ½ 1½ x 1½ 3 2½ Son & Breugel A 7 14½ 2 1 2½ x 1½ 3 1½ 3 5. De Kentering A 7 12½ 2 2½ 1 2½ x 0 1 3½ 6. WLC A 6 15½ ½ ½ 1½ 1 4 x De Drie Torens A ½ 1 2½ 3 0 x 3 8. Gennep A 0 3½ ½ 0 1 x Avond C2 Mp Bp EGS A 12 20½ x 2½ 3½ 2½ WLC B 9 16½ 1½ x 3½ 3½ 2½ 2 3½ 3. Rochade B 7 12½ ½ ½ x 2 2½ 3½ 3½ 4. D4 A 7 12½ 1½ ½ 2 x 2½ 2½ 3½ 5. De Raadsheer B ½ 1½ 1½ x 2 3½ 6. DSC Dongen C ½ 1½ 2 x 1 7. De Stukkenjagers F ½ ½ ½ ½ 3 x 8. Vrij x Avond D2 Mp Bp HSC B x 3 2½ 4 3 3½ 4 2. De Stukkenjagers E 10 18½ 1 x 2½ Eindhoven B 8 16½ 1½ 1½ x 3 2½ De Oude Toren A x De Drie Torens D 3 8½ 1 0 1½ 2 x DSC Dongen B 3 7½ ½ x 3 7. Son & Breugel B x 8. Vrij x Stukkenjagers Open. Er werd op 14 maart nog ingehaald voor het Stukkenjagers Open. Cor van Dongen maakte een mooi gebaar door Theo Hovers een kans op revanche te gunnen. Hun eerdere partij werd na Theo's 1.e4 ruw onderbroken door wedstrijdleider César Becx, die zeker dacht te weten dat niet Theo, maar Cor wit had. Daar had de verbouwereerde Theo niet meteen van terug, maar eenmaal thuis wél: de site gaf hem gelijk. In de reprise maakte Cor noch wedstrijdleider een fout. Kersverse vader Erik van Ingen bleek uitgeslapen genoeg om Bas Rosheuvel terug te wijzen. Indeling van ronde 9 van het Stukkenjagers Open , woensdag 4 april. Table White - Black Results ronde 9 1 Swinkels, Robin ( 7 ) - Storm, Karel ( 6 ) Haast, Anne ( 6.5) - Van den Berg, Bram ( 6 ) Grooten, Herman ( 5.5) - Haast, Mark ( 6.5) Nabuurs, Mart ( 5.5) - Van den Brink, Willem( 5.5) Nicolai, Erik ( 5.5) - Jaheruddin, Dennis ( 5.5) Beukema, Stefan ( 5 ) - Burg, Brent ( 4.5) Van Ingen, Erik ( 5 ) - Kampman, Tijmen ( 4.5) Van Dongen, Cor ( 4.5) - Vermeulen, Guus ( 4.5) Haast, Koen ( 4.5) - Van Loy, Rick ( 4.5) 20-23

22 10 Daamen, Roland ( 4.5) - Hovers, Theo ( 4.5) Gerlagh, Joris ( 4.5) - Karstens, Lex ( 4.5) Becx, César ( 4 ) - De Veen, Ron ( 4 ) Van Lanen, Alex ( 4 ) - Dignum, Erik( 4 ) Gerlagh, Peter ( 4 ) - Hess, Stefan ( 4 ) Op 't Hoog, Joost ( 4 ) - Rosheuvel, Bas ( 4 ) Voorhorst, Emil ( 4 ) - Straathof, Dick ( 4 ) Otten, Jan ( 3.5) - Lie-Kwie, Kienfong ( 3.5) Van Heck, Guus ( 3.5) - Werkhoven, Maarten ( 3.5) Van Gelder, Leo ( 3.5) - Meerwijk, Arend Jan ( 3 ) Beukema, Henk Jan ( 3 ) - Heller, Maarten ( 3 ) Gelens, Cees ( 3 ) - Dijksman, Sebastiaan ( 3 ) Wouts, Wil ( 3 ) - Zoontjens, Cees ( 3 ) Franken, Angelo ( 2.5) - Daniels, Hennie ( 2.5) Vermee, Paul ( 2.5) - Van Alphen, Carel ( 2.5) Sarton, Marieke ( 2 ) - De Wit, Maarten ( 2.5) Gerlagh, Reyer ( 2 ) - Aarts, Bart ( 2 ) Hofmans, Bjoern ( 1 ) - Van Loo, Floris ( 1 ) Afgemeld: 5 Konings, Frans; 16 Van Huygevoort, Bram; 37 Mullender, Willem; 58 Funk, Sander Interne Een bijzondere revanche...( ) De resultaten van de clubavond van 14 maart hebben in sommige groepen voor beslissingen gezorgd, maar in andere de spanning juist doen toenemen. Zo grepen Erik Dignum en Ron de Veen in de A- groep de laatste strohalm in de strijd tegen de degradatie. Erik versloeg Lex Karstens en zit nu met 3/7 in de wachtkamer. Ron de Veen leek met een kleine combinatie César Becx snel uit te tellen, maar de laatste had stellingsgeluk en er ontstond een ongebalanceerde, maar gelijkwaardige stelling. Daarin manoeuvreerde Ron nauwkeuriger en ook sneller, waardoor hij zich alsnog zou kunnen handhaven. Ook in de B1-groep een verrassende ontwikkeling. Joost Op 't Hoog zag zijn promotiekansen danig slinken door een nederlaag tegen Jan Otten, die nu een historische promotie voor het grijpen heeft. In de degradatiestrijd morste Emil Voorhorst een vitaal halfje tegen Kees Gelens. In de andere B-groep verzekerde Sander Funk zich van een plaats in de A-groep door hekkensluiter Leo van Gelder het beslissende zetje richting C-groep te geven. Carel van Alphen leek het zwaar te hebben tegen Alex van Lanen, maar sloeg op het laatst toe en kan nu blijven hopen op een promotieplaats. In de C-groep zette Kienfong Lie Kwie zijn promotie nog meer luister bij door zijn achtste zege op rij, nu tegen Theo Mulder. Voor de overige twee B-plekken zijn nog drie spelers in de running. Stefan Hess pikte al vroeg 2,5 verliespunt op, maar daar blijft het voorlopig bij, nu hij Guus Vermeulen diens tweede nul bezorgde. Maarten Heller is al klaar, door de remise met Peter Ansems eindigt hij op 6,5/9. Guus van Heck en Harry Buyvoets bleven in de degradatiezone na hun onderlinge remise. Cees Zoontjens wist zich daar wél enigszins aan te ontworstelen door met zwart Angelo Franken zijn hielen te laten zien. In de D-groep wist Jan van den Dries aardig weerwerk te bieden aan Sebastiaan Dijksman, maar hij kon de koploper toch geen halfje ontfutselen. Ari van Valen eindigde op 50% door Wil Wouts te verslaan. Paul Vermee bleef in de promotiestrijd, hij won met zwart van Jeroen de Lange. Floris van Loo maakte Bjoern Hofmans weliswaar een stuk afhandig, maar liet zich door diens taaie verzet van de wijs brengen: remise.

23 2e cyclus, groep A, Nr Naam score #p 1 Mark Clijsen ½ ½ 1 1 ½ ½ Tijmen Kampman ½ 1 1 1r 1 ½ ½ César Becx ½ Erik Dignum ½ ½ Paul Hanique 0 0r ½ Martijn Blom 0 1 ½ Ron de Veen ½ ½ 1 ½ ½ Lex Karstens ½ ½ e cyclus, groep B1, Nr Naam score #p 1 Kees Gelens ½ Bas Rosheuvel ½ 1 ½ Jan Otten ½ ½ ½ Mark Huizer ½ 1 ½ Ruud Feelders 1 ½ ½ ½ 1 ½ ½ Emil Voorhorst ½ 0 ½ Willem Mullender 0 ½ ½ ½ ½ Joost Op 't Hoog ½ e cyclus, groep B2, Nr Naam score #p 1 Alex van Lanen ½ ½ ½ Bastiaan van de Rijt ½ ½ ½ Roland Daamen ½ ½ Reinier Jaquet 1 ½ ½ Carel van Alphen ½ 0 1 ½ Sander Funk Jeroen van de Rijt ½ Arend-Jan Meerwijk ½ Leo van Gelder

24 2e cyclus, groep C, Nr Naam Harry Buyvoets 1 2 Peter Ansems score #p ½ ½ ½ 0 0 ½ ½ 0 ½ 1 1 ½ Cees Zoontjens ½ ½ 0 ½ Theo Mulder ½ 1 1 ½ Guus van Heck ½ ½ ½ 0 ½ Stefan Hess Angelo Franken 0 ½ ½ Maarten Heller 1 ½ Guus Vermeulen ½ 1 10 Kienfong Lie Kwie e cyclus, groep D, Nr Naam 1 1 Sebastiaan Dijksman 2 Jeroen de Lange 3 Bart Aarts 0 4 Jan van den Dries 0 5 Paul Vermee 0 6 Bjoern Hofmans 0 7 Ari van Valen 0 8 Wil Wouts 0 9 Floris van Loo score ½ ½ ½ ½ #p

25 Today is the big day Auteur: Herman Grooten Overgenomen van de Schaaksite Nadat ik besloten had dat het leven van een schaker vele aantrekkelijke kanten had, schuimde ik vele jaren lang toernooien in Europa af op zoek naar nieuwe ervaringen. Ik was met alles een laatbloeier. Pas op 22-jarige leeftijd leek het erop dat ik iets meer van het spel begon te begrijpen dan de gemiddelde clubschaker. Het heeft lang geduurd eer ik mijn kop boven het maaiveld wist uit te steken. De tijd leek toen rijp om een gooi te doen naar het behalen van een internationale meesternorm. In 1981 was het eindelijk zover. Tot mijn eigen verbazing behaalde ik in Kopenhagen bij de Politiken Cup mijn eerste norm. Het was een open meestertoernooi en het had niet veel gescheeld of ik had het nog op mijn naam geschreven ook. Dat smaakte naar meer en in de loop van de daarop volgende tien jaar behaalde ik gemiddeld één IM-norm per jaar. Helaas mocht ik me nog steeds niet IM noemen omdat in die tijd de Fide de beperkende regel had opgelegd dat er tenminste één norm in een gesloten toernooi moest worden behaald. En dat werd een grote ellende voor mij. Om te beginnen waren er überhaupt niet veel gesloten toernooien en als ze al georganiseerd werden, werd ik daar niet zomaar voor uitgenodigd. Er kwamen wel gelegenheden zoals bij het Hoogovenstoernooi in Wijk aan Zee (het tegenwoordige Corustoernooi) [inmiddels Tata]. Je kon je daar via een soort reservegroep proberen te kwalificeren (hetgeen mij tweemaal lukte), maar het daarop volgende jaar werd deelname aan de meestergroep (er waren nog geen grootmeestergroepen B en C) een groot fiasco. In Zeeland en België waren ze me echter welgezind. Ik kreeg een paar keer een uitnodiging voor het ECI-toernooi dat mede door Walter Cardon (de helaas overleden vader van IM Helmut Cardon) werd georganiseerd. Dit toernooi vond eens in de twee jaar plaats in Sas van Gent, het andere jaar waren de Belgische broeders aan de beurt om het in Eeklo op gepaste wijze onder te brengen. Het ging hier eigenlijk om een soort open Europees jeugdkampioenschap en die gesloten meesterkamp was er als een soort extraatje bovenop gezet. Toen ik in 1989 in Eeklo meespeelde was ik heel content met de wijze waarop men de spelers in de watten probeerde te leggen. Ik was samen met de Belg Luc Winants, de Amerikaan Mark Ginsburg en de Zweed Ferdinand Hellers ondergebracht in een soort van familiehotel. Laatstgenoemde was de regerende Europese jeugdkampioen en hij zou niet lang daarna ook grootmeester worden. Het hotel werd vooral gerund door een bijzonder vriendelijke, doch zeer struise dame die er flink de wind onder had. Niet alleen waren er strikte regels voor het personeel ook aan de gasten werd gevraagd om enigszins rekening te houden met de huisregels zoals zij die bepaald had. Zo werd iedereen vriendelijk gevraagd om niet na twaalven het hotel binnen te komen. Verder werd ook verzocht om zuinig om te gaan met het douchewater, men wilde graag ergens op bezuinigen. Dat laatste viel eventueel nog te billijken, maar het eerste verzoek werd door onze Amerikaan luidkeels weersproken. Hoe

26 kon men van hem, globetrotter, in een alleraardigst land als België verwachten dat hij vóór twaalven zou binnenzijn? Na enig sputteren besloot de hotelhoudster hem een nachtsleutel toe te vertrouwen omdat zij geen zin had om s nachts door hem uit bed gebeld te worden. De speelzaal was op loopafstand van het hotel. En daar was het de Belgen alles aan gelegen om het de spelers ook zoveel mogelijk naar de zin te maken. De bar bleef namelijk vaak tot in de nachtelijke uurtjes open en het kon ook bijna niet anders dat levensgenieters als Luc Winants en Mark Ginsburg daar veelvuldig bleven hangen. Hoewel het mij zeer voor de wind ging in het toernooi, werd er op aangedrongen dat ik ook niet al te vroeg het hotel zou opzoeken. Naarmate het toernooi vorderde, leek het er ook op dat het steeds later werd. Het bier smaakte uitstekend, de Belgische meisjes leken ook steeds leuker te worden. Op een van deze doorwaakte nachten, wandelden wij met een paar Belgische grietjes door de verlaten straten van de metropool Eeklo. Op een gegeven moment ging Ginsburg op de grond tegen een muurtje zitten (en hij wenkte Winants en mij hetzelfde te doen). Zo gezegd, zo gedaan. Daar zaten we dan, drie schakers, middenin de nacht tegen een muurtje. Wat doen jullie, vroeg een van de meisjes. Slapen, zei Ginsburg. Dit idiote antwoord werd met een groot giechelen beantwoord. Hoezo slapen jullie hier? was uiteraard de terechte wedervraag. Wel, zei Ginsburg, ik ben net als de andere twee heren hier professioneel schaker. Maar het gaat momenteel niet helemaal naar wens. Ik heb vandaag een stuk weggegeven en dat kost geld. En zonder dat geld kan ik me geen hotel permitteren, dus slaap ik hier! Terwijl Winants en ik vreselijke moeite hadden om niet bulderend in lachen uit te barsten, keken de meisjes hoofdschuddend naar ons om, terwijl ze huiswaarts keerden. Zo n goedkope versiertruc heb ik nooit eerder gehoord, zei Winants, toen ze verdwenen waren in het duister. Dan stel ik toch maar voor om ons hotel op te zoeken, antwoordde de Amerikaan. Zo gezegd zo gedaan en even later stonden wij voor de nachtingang van het hotel. Jij hebt toch de sleutel, zei hij tegen Winants. Nee, die heb jij toch elke dag bij je? En daar stonden we dan, zonder sleutel voor het hotel dat uiteraard helemaal uitgestorven was. Ik keek al achterom of ik ergens een mooi muurtje zag, waar we tegenaan zouden kunnen zitten, maar dat leek toch weinig aantrekkelijk met een zware partij voor de boeg. Er zat dus weinig anders op dan maar aan te bellen. Het leek wel een eeuwigheid te duren maaruiteindelijk kwam de hoteleigenares met een chagrijnig hoofd in haar nachtjapon de deur opendoen. De excuses die wij probeerden te maken, werden direct weggewuifd door haar. Wat stinken jullie naar alcohol, was het eerste wat zij ons toebeet. En dit is de laatste keer dat ik schakers toelaat in mijn hotel. Maar ze liet ons toch binnen. Zelf was ik de enige van ons die aan het ontbijt zat, aangezien ik al een paar zittingen bezig was aan een afgebroken partij. In die tijd werden de partijen nog afgebroken. Er werd dan onder couvert (in een enveloppe) een zet afgegeven en dan werd de partij s avonds en zo nodig ook s morgens voortgezet. Deze partij werd een marathonzitting die erg lang ging

27 duren. Ik had namelijk tegen Ferdinand Hellers het beruchte eindspel van toren en loper tegen toren op het bord. Hoewel ik wist dat het theoretisch remise was, was in die tijd de algemene opvatting dat het in een praktische partij lastig te verdedigen was. Daarbij kwam voor mij dat elk half puntje cruciaal kon zijn voor mijn gooi naar de lang verwachte meestertitel. Tegenwoordige schakers kunnen zich er waarschijnlijk niets meer bij voorstellen, maar in die tijd had niemand nog een computer, laat staan een laptop met database of zelfs tablebases waarop dit eindspel helemaal uitgeanalyseerd is. Ik had op een paar Schaakinformatoren na verder helemaal geen hulpmiddelen bij me, dus ik besloot om het eindspel flink te gaan rekken, zodat ik het op mijn gemak op mijn kamer kon analyseren. Er was nog een aspect waarom ik besloot door te gaan. Hellers sprak mij bij het ontbijt aan op mijn onsportieve gedrag. Hoe kon iemand tegen een regerend Europees jeugdkampioen een theoretisch remise-eindspel gaan uitmelken? Dat was niet fatsoenlijk. Ik vond hem maar een bijzonder verwaand kereltje dat het een beetje hoog in de bol had gekregen. Tijdens het toernooioi gaf hij er al blijk van enkele onhebbelijkheden te hebben tijdens de partij. Bij een andere gelegenheid kwam hij mij storen met de mededeling dat ik toch echt niet meer verder hoefde te gaan hiermee, want hij had via een schaakvriend het eindspelboek Basic Chess Endings van Fine op de kop weten te tikken. En daar stond het hele eindspel in uitgewerkt, zo liet hij mij fijntjes weten. Dit was nog een goede reden om juist door te gaan! Ik had dat boek thuis ook. Bij het schrijven van een eindspelartikel voor het bondsblad (toen nog Schakend Nederland geheten) was ik erachter gekomen dat het werkelijk wemelt van de analysefouten. Dus ging ik er eens flink voor zitten. En zie wat er gebeurde: Grooten - Hellers, Eeklo 1985.

28 63... Ta1 64. Te8 Tc Lc4 Kf5 66. Te2 Kf4 67. Te6 Kf5 68. Te3 Kf4 69. Th3 Ke5 70. Th5+ Ke4 71. Tg5 Kf4 72. Th5 Ke4 73. Th2 Ke5 74. Th6 Ke4 75. Tg6 Ke5 76. Tg7 Ke4 77. Th7 Ke5 78. Te7+ Kf5 79. Tf7+ Ke5 80. Tf2 Ke4 81. Tf6 Ke5 82. Tf3 Ke4 83. Tf8 Ke5 84. Th8 Ke4 85. Tg8 Ke5 86. Ta8 Ke4 87. Ta2 Ke5 88. Ta3 Ke4 89. Ta4 Ke5 90. Ta5 Ke4 91. Ta6 Ke5 92. Ta7 Ke4 93. Ta2 Ke5 94. Ta7 Ke4 95. Txc7 Ke5 96. Ta7 Ke4 97. Ta2 Ke5 98. Ta3 Ke4 99. Ta4 Ke Ta5 Ke Ta6 Ke Ta8 Ke Tb8 Ke Tb7 Ke Tb6 Ke Txc6 Pas hier treedt de 50-zetten-regel in werking Ke Te6+ Kf Te2 Kf Te3 Kf Kd4 Td Ld3+ Kf Kd5 Ta Tf3+ Ke Lc4 Te Kc5 Kd Tf7+ Te Tf1 Te Kd5 Ke Kc6 Tc Kc5 Ke8 Hij gaat vrijwillig naar de rand. Van enig systeem lijkt geen sprake bij de zwartspeler Tf4 Kd Tf7+ Kc Kd5 Kb Lb5 Tc Ld7 Tc Lc6 Td Kc5 Tc Kd6 Th Le4 Th Kd7 Th Ld5 Th Kd6 Th Kd7 Th Tf8+ Ka Kc6 Th Le4 Tb Tf1 Tb Kc5 138.Th6?? En dan gaat hij eindelijk toch de fout in. [ Tb2 zou ook verliezen na 139. Ta1+ Kb Kd6! Kc Tg1 Kb Tg8+ Ka Ta8+ Kb Tb8+] [De juiste zet was Ta6 toch niet heel voor de hand liggend.] 139. Tf8! 1-0 Ik geef toe: niet elke tegenstander zou ik zo op de pijnbank gelegd hebben. Het heen en weer spelen van de toren, waarbij ik steeds vermijd dat er driemaal dezelfde stelling ontstaat, is inderdaad wat misbruik maken van de omstandigheden. Maar dan moeten ze zich eerst maar eens leren correct te gedragen, vond ik toen. En daarbij gebruik ik geoorloofde middelen, het is tenslotte niet verboden om heen en weer te spelen. Het kostte mijn tegenstander ook weinig tijd om zijn antwoord te geven. De diverse zittingen die we hadden, duurden meestal ook niet zo heel lang, zodat er nog tijd genoeg was om ons voor te bereiden op de andere partij die s middags ook nog op programma stond.

29 Ondertussen vond er elke dag bij de lunch een leuk tafereel plaats. De lunch was namelijk het ontbijt voor Ginsburg en Winants en vooral Ginsburg kwam nogal onverzorgd zijn bed uit om wat brood naar binnen te werken. Dat werd de hotelhoudster toch te gortig. Zij maakte een paar toespelingen op zijn verwaarloosde persoonlijke hygiëne. Tegen het slot van het toernooi kwam de Amerikaan echter in zijn blote bast en een boxershort, de handdoek slordig over de schouder, naar beneden. Hij liep tussen de tafeltjes door, waar wat zakenlui in een keurig kostuum een beetje raar opkeken. De hotelhoudster snelde toe om dit ongeleide projectiel tot rust te manen. Maar voordat zij iets had kunnen ondernemen, balde Ginsburg zijn vuist naar zijn publiek en sprak in de eetzaal de onsterfelijke woorden: Today is the big day. I m going to have my bath! En vervolgens beende hij de zaal uit op zoek naar de trap, de halve zaal verbijsterd achterlatend. Met mijn IM-titel leek het helemaal goed te komen. Slechts een half puntje uit de laatste twee partijen had ik nodig. Maar in de voorlaatste ronde blunderde ik vlak na de opening tegen Ginsburg en kon direct opgeven. En ook het halve puntje was niet aan mij besteed in de laatste ronde. Ik moest nog meerdere jaren wachten op de titel. En dat was in Sas van Gent. Ik ging zwaar gedesillusioneerd naar huis, een illusie armer, een ervaring rijker. Wel een mooie ervaring, dat dan wel weery 2basixSc Ego s en collectieve schuld Stel je voor, je bent een wat oudere schaker maar besluit desondanks nog maar weer eens de Mont-Ventoux op te fietsen. Je komt heelhuids beneden en het ego kan weer gaan rusten en het wordt tijd voor cultuur. Dan krijg je een conflict met je navigatie. Probeer om te draaien zegt ze. Als de TomTom op Nederlands staat denk je debiele doos houd toch je mond. Maar het ding is nu op Vlaams ingesteld dus deze juffrouw is veel aardiger en je denkt ze kan er ook niks aan doen, ik kom er wel. Dit conflict is niet meer dan dat het ding vindt dat je fout rijdt en deze dames zijn ingesproken om mij terecht te wijzen. De hamvraag is dus door wie wil je terechtgewezen worden. Het lijkt wel of een conflict van één kant komt en het wordt pas manifest als door puur toeval een minuscuul stukje ego overlapt met een stukje vreemd ego. Door het sappige Vlaams maakt zich dan ongemerkt een enorme mildheid van je meester en je passeert op weg naar Orange het prachtige stadje Vaison la-romaine. Als je dan de brug over de hoofdweg over loopt kom je in het oude gedeelte. Je slentert wat rond en dan opeens sta je voor het museum van Boris Vian. De schrijver van 11 schitterende romans en 400 chansons, tevens een goede jazztrompettist, alsmede ingenieur. In Het schuim der dagen parodieert hij Jean Paul Sartre, die hij consequent Jean Sol Partre noemt. Tijdens een van de filosofische lezingen beschrijft hij hoe de grote filosoof het publiek een pot met braaksel toont om zijn boek De walging wat meer inhoud te geven. Later, als je de biografie van Sartre leest, wordt er meer duidelijk als blijkt dat Sartre ook al de vrouw van Vian had versierd.. Het bewijst echter wel dat rancune kan sublimeren tot grote literaire prestaties. Boris Vian was een adept van de patafysische school. Een stroming die weer

30 huishield achter de metafysica. De man kon echter schitterend schrijven, daarom een citaat uit de Hartevreter waar er in een enigszins surrealistisch dorp bizarre gewoontes heersen om de collectieve schuld te reguleren. Lees echter deze lyrische natuurbeschrijving: de wind sleepte strootjes over de weg, strootjes die door de smalle openingen in de deuren uit het strooisel in de stallen waren losgerukt, los stro uit de omgeving van de schuren, oud stro van de hooibergen die vergeten waren in de zon. De wind was vroeg opgestaan. Hij had de oppervlakte van de zee afgeschraapt om de witte suiker van het stuifwater eraf te halen, hij was op de rots geklommen, had de hei scherp laten klingelen, draaide om het huis, sneed een fluitje uit het kleinste hoekje, lichtte hier en daar en dakpan op die wat leniger was, rolde bladeren voort van de vorige herfst, bruin filigraan dat ontsnapt was aan de zuigkracht van de compost, trok draperieën van grijs stof uit karresporen, krabde met zijn vijl de droge korst van verdampte plassen weg. Nu kun je denken wat zou het fijn zijn als je net zo goed zou kunnen schaken als Jan Sprenger of Cor van Dongen, maar het is oneindig veel fijner als je net zo goed zou kunnen schrijven als Boris Vian. (Nog los van het feit waar je vrouw weer uithangt). Je kunt je als lezer afvragen waar het verband tussen Jan, Cor, de Vlaamse juffrouw en Boris Vian en de Mont Ventoux ligt. Wel, mocht er nog een conflict bestaan tussen Jan en Cor, dan nodigt de schrijver dezes hen uit om deze zomer met drieën de Ventoux op te fietsen. Theoretisch kan een conflict tussen deze twee eigenlijk niet, want Cor is bedrijfsadviseur en loert de hele dag op synergie en win-win-situaties, terwijl Jan wiskundige is en filosoof, die erkent geen schimmig begrip als ego s en iets klopt of klopt niet. Dat moet je gewoon uitrekenen. Maar toch, ik ga er van uit dat ik bij die beklimming als laatste boven kom. Het is strikt verboden om over de inhoud van het conflict te spreken zodat onduidelijk blijft wie wie terechtwijst. Van Jan en Cor krijgt het minst vermoeide ego de opdracht nogmaals omhoog te fietsen. Dit herhalen we tot beide ego s in een soort comateuze toestand zijn. Daarna bezoeken we het Boris Vian museum en bestellen bier en wijn en alles zal goed zijn. Als buitenstaander neem ik de gehele collectieve schuld van alle Stukkenjagers op me, een waarlijk christelijke gedachte. Ethiek is slechts de luxe om achteraf over andermans problemen een hoogwaardig moreel oordeel te kunnen vellen. Toon M

31 Gumm-bah-dicht Wat moet ik met zo n sorry roeper Die interesseert me geen fluit Ik ben op heel iets anders uit Nu uitkijken voor de gebruikelijke blooper Verdomme daar heb je m al, wat een knoeper Wat een verschrikkelijke zet Even niet goed opgelet Kijk hem grijnzen die ouwe snoeper Hij gaat gewoon een stuk terug winnen En doet weer helemaal mee Terwijl ik opnieuw moet beginnen Grijp hem bij de lurven, neem hem stevig beet Alle middelen zijn geoorloofd Ethiek interesseert me nu helemaal geen reet Theo M

32 HET SCHAAKSPEL IN DE SCHILDERKUNST 12 ABSTRACTE KUNST: Abstracte kunst gebruikt de visuele taal van vorm, kleur en lijn om een compositie te creëren die kan ontstaan uit een mate van onafhankelijkheid van visuele referenties in de wereld. Abstracte kunstenaars vinden dat schilderijen geen herkenbare zaken behoeven te bevatten. Zij proberen geen mensen, dieren of plaatsen weer te geven zoals ze in de realiteit voorkomen. Hoofdzakelijk gebruiken ze kleur en vorm in hun schilderijen om emoties te tonen.

33 Mark Webster:"De schaakspeler" Dit schilderij kan online worden gekocht voor 225 dollar HET SCHAAKSPEL IN DE LITERATUUR Uit: De verdediging Vladimir Nabokov De Bezige Bij Amsterdam 1991 Het moet een waar genot zijn, had zijn vader gezegd, muziek in zijn natuurlijke staat in je te kunnen opnemen. Een soortgelijk genot begon Loezjin zelf nu te ervaren als hij in een vloeiende beweging de letters en cijfers die de zetten voorstelden, overzag. Eerst leerde hij de onsterfelijke partijen naspelen die toernooien van vroeger hadden opgeleverd een vlugge blik over de schaaknoten, en zwijgend verzette hij de stukken op zijn bord. Soms werd deze of gene zet, in de tekst voorzien van een uitroep of vraagteken (al naar het schitterend of miserabel spel was), gevolgd door meerdere reeksen zetten tussen haakjes omdat zo n opmerkelijke zet zich als een rivier vertakte, en elke vertakking tot aan zijn

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1...

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1... Stap 2 plus 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 5) 1. Lxd5# 2) 1.... Tb1# 6) 1. d8d# 3) 1.... Pg3# 7) 1. Pf7# 4) 1.... Lxc3# 8) 1. Pf8# 4 Mat in één / Dubbelschaak: B 1) 1. Pb4# 5) 1. Lg5# 2) 1....

Nadere informatie

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1 Stap 2 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1.... Lf3# 4) 1.... b6 5) 1.... Tf7 6) 1. Lf1 5 Dubbele aanval / Dubbele aanval bedenken: A 1) Dd7, Df7 Fout: Db3 Tb6, Dd5 Tc6 2) Db8, Df6, Dh2

Nadere informatie

Stap 3. (aftrekaanval)

Stap 3. (aftrekaanval) Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2. c3 Dxe5 (dubbele aanval: dame) 2) 1. Ld5 (pen) 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 2. Lxh3 Dxf3+ (uitschakelen verdediging: weglokken+

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 5x5 schaakbord Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5 (1 e druk, januari 2018) Antwoorden Coördinaten 8x8 schaakbord LES 1 1. fout. 2. wit: fout; zwart: goed.

Nadere informatie

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+ Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2) 1. Ld5 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 4) 1. Pe1 5) 1. Le5 6) 1.... Pe2+ (1. Pf3+? 2. 3 Toets / Mix (2 e stap): B 1) 1. Txd4 Dxb4 2.

Nadere informatie

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4 NARROW ESCAPE! Zo mag je de slotwedstrijd van ons tweede team tegen RSR Ivoren Toren 4 wel betitelen! Niet alleen was een zege nodig, maar er was ook nog afhankelijkheid van de uitslag van een wedstrijd

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 2

Schaken op de basisschool Werkboek 2 Schaken op de basisschool Werkboek 2 (1 e druk, februari 2019) Antwoorden Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 8x8 schaakbord LES P1 Met de klok mee: 1. Dd1; 2.Pxa8; 3.Ta5#; 4.Dxd3+; 5.Dd3 Midden: b8d

Nadere informatie

DJZ 2 wint ruim van DJC 3

DJZ 2 wint ruim van DJC 3 DJZ 2 wint ruim van DJC 3 Zondag 11 november 2018, begin van het carnavalsseizoen DJZ krijgt 2 teams van DJC uit Stein op bezoek DJZ 1-DJC 2 en DJZ 2-DJC 3, 24 schakers zijn aanwezig Scoreverloop: Tom

Nadere informatie

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci 5½ - 2½ Bart van den Bosse (z) Jan Borst (w) ½ - ½ Rick Derksen Jan Hoogenboom 1-0 Michiel Zeevaarder Berry van Leur 1-0 Jaap Beetstra

Nadere informatie

Zomerschaak 24 juli Verdedigen

Zomerschaak 24 juli Verdedigen Zomerschaak 24 juli 2017. Verdedigen Als thema voor deze avond had ik gekozen voor het verdedigen. Een nieuw thema bij het zomerschaak. En iedereen heeft er in de praktijk regelmatig mee te maken. Is het

Nadere informatie

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!!

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! Na het vooraf zo gevreesde Gardé kregen we nu de nummer 3 qua ELO op bezoek. Het onvoorspelbare HMC 4 uit Den Bosch. Wie doen er mee? Wie roepen ze op? Altijd weer

Nadere informatie

Twee voor de prijs van een

Twee voor de prijs van een Twee voor de prijs van een De wereld gaat ten onder, daar valt niets aan te doen. Dat de Amerikanen (van wie ik, op Fischer na, toch al nooit een hoge pet op heb gehad) zo achterlijk zijn om iemand als

Nadere informatie

We zitten op koers!!!

We zitten op koers!!! We zitten op koers!!! Zaterdag 3 februari jl. speelden we de belangrijke wedstrijd tegen De Stukkenjagers uit Tilburg. ( Het vierde team. ) Zij waren medekoploper en we konden dus gerust over een kampioenschapwedstrijd

Nadere informatie

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny Thuis team: De Toren A Bezoekend team: WLC B Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Karel Looijmans 2006 0 Roel Copic 1878 1 2 J.P.M.R. van Gerwen 1538 0 Henny Wilbrink 1812 1 3 Frans van Weert 1527 0 Jasper

Nadere informatie

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Van grote schakers is beweerd dat ze er magische krachten op na hielden. Tal werd de Tovenaar van Riga genoemd, en dat was niet enkel omdat ie met z'n wilde offers het

Nadere informatie

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen.

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen. Bord 2, Charlie: Ik speelde met zwart tegen Mark Haast. Het speeltempo was anderhalf uur zonder increment plus een kwartier na de 40e zet. En hij kwam ruim een kwartier te laat binnen. We kwamen in een

Nadere informatie

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel

Nadere informatie

1820 WLC Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink Eric van Dongen 1780 Hans Baijens

1820 WLC Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink Eric van Dongen 1780 Hans Baijens Oisterwijk 1 1820 WLC 2 1781 5 3 1. Stefan Hess 1939 Nol Swinkels 1959 ½ ½ 2. Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink 1823 1 0 3. Eric van Dongen 1780 Hans Baijens 1697 1 0 4. Jean-Marie Wildeboer Schut 1868

Nadere informatie

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm In Leiden deden namens Messemaker Liam Vrolijk, Wim Heemskerk en ikzelf mee. Voor Liam en mijzelf ging het toernooi bijzonder goed. Sterker

Nadere informatie

Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, )

Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, ) Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, 16-09-2017) DSC 1 1697 WLC 2 1758 4,5 3,5 1. Maarten van der Burght 2159 Bas Roelen 1715 1 0 2. Philippe Blankert 1917 Henny Wilbrink 1835 1 0 3. Mark Maas 1831 Leo

Nadere informatie

Externe data 2010-2011 11 december, 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei (SJ 1, 2 en 3)

Externe data 2010-2011 11 december, 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei (SJ 1, 2 en 3) Hoofd dat niet kan slapen koekeloer wat minder rond boven de kamerdeur en doe iets. De heggen staan strak en blauw in de nacht. Het heeft geen zin de zaak te zien als een geheel. Het is al herfst. De wereld

Nadere informatie

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis)

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Voor de aanvang van deze ronde stonden we alleen op de derde plaats en was het zaak te blijven winnen en te hopen op een misstap van de koplopers. Die moesten nog tegen

Nadere informatie

Borgerhout-Rochade 13-19

Borgerhout-Rochade 13-19 Borgerhout-Rochade 13-19 DOCX STEFAN 2485 BERELOWITSCH ALEXANDER 2549 0-1 OOTES LARS 2368 FEYGIN MICHAEL 2474 1-0 WEMMERS XANDER 2354 FIEBIG THOMAS 2398 0-1 KERIGAN DEMRE 2318 SONNTAG HANS HUBERT 2372

Nadere informatie

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013 Deel 2: 2013 Schaaktraining Dolf Meijer 2012-2013 De deelnemers aan de cursus waren: Frans op de Beek Hans van Calmthout Paul Dekker Coen Dortmond Gert van Driel Frans Groeneweg Rens Hesselmans Kees van

Nadere informatie

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen.

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. Uitspeelstelling 10 (wit aan zet) Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. 1.Kb6 Kd6 [1...Tb1 2.b5 Kd7 3.Tc2] 2.Td2+ Ke7 3.b5 Tb1 4.Ka6 Ta1+ 5.Kb7 Tb1 6.b6 Ke6 7.Kc7

Nadere informatie

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade 2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade De externe wedstrijd uit tegen Kerkrade was best wel enerverend. Ik had het best druk met mijn eigen partij en heb daardoor niet alles meegekregen van mijn

Nadere informatie

Stukkenjagers kalender

Stukkenjagers kalender Deze lente gaat het toch weer over jou hoewel ik er langzaamaan wel moe van ben Moe van regen, wind, flarden bedrieglijk blauw in de lucht, vage beloften van het einde van de kou. Rutger Kopland Deze lente

Nadere informatie

Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA.

Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA. Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA. De wedstrijd tegen SISSA was op papier gelijkwaardig. Door de voor beide slechte planning ontbraken de nodige spelers door het WK-jeugd in Italië.

Nadere informatie

Stukkenjagers-agenda.

Stukkenjagers-agenda. De schitterende dagen van december: Ik wandel in de zon, langzaam verdwijnend, de straat is een rivier van licht. Ik breek erdoor en ga voor auto s niet opzij, huizen vallen nu weg uit het gezicht, niets

Nadere informatie

Question to Rubinstein: "Who is your opponent tonight?" Answer: "Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein

Question to Rubinstein: Who is your opponent tonight? Answer: Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein Zomeravondschaak op 18 augustus Schaakpsychologie Op de vierde en laatste avond stond het thema schaakpsychologie op het programma. Schaken is naast een denksport ook een psychologisch spel. Tijdens de

Nadere informatie

Wat doet zwart? Natuurlijk: nemen op g2!

Wat doet zwart? Natuurlijk: nemen op g2! Dorst! Vergaderingen zijn tijdverspilling. Er wordt sowieso al veel te veel geluld onder werktijd. In de dagen dat ik nog aan de VU in A'dam werkte, meldde ik me aan het begin van het jaar meteen voor

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+ Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) Na de dramatische nederlaag tegen AAS in de vierde ronde no use softening phrases deden onze mannen er verstandig aan even naar beneden te kijken. Met een overwinning

Nadere informatie

Een jaar promotieklasse met de zwarten

Een jaar promotieklasse met de zwarten Een jaar promotieklasse met de zwarten DBC 1 heeft dit jaar een solide seizoen achter de rug. Boven in de middenmoot op gepaste afstand van de terechte kampioen Amersfoort 2 hakten wij er vrolijk op los

Nadere informatie

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis)

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) Het tweede bedrijf van de bekerontmoetingen met ENPS dit jaar: zouden we het in de SGA beter doen dan de KNSB-helden? Deze hadden met 1-3 verloren (Casper 0, Frans 0, Bram

Nadere informatie

Datum: Wedstrijdleider: Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½

Datum: Wedstrijdleider: Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½ Datum: 3-11-2018 Klasse: 5g Ronde: 2 Wedstrijdleider: Thuis team: WLC 2 Bezoekend team: SMB 2 Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½ 2 Peter Koymans 1974

Nadere informatie

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf Van onze verslaggever uit Duckstad In de eerste KNSB wedstrijd van dit seizoen speelde Guus Geluk een bijzondere partij tegen Hugo van Hengel. Voor de eerste keer in zijn

Nadere informatie

Verslag GP toernooi Hoorn 2013

Verslag GP toernooi Hoorn 2013 Verslag GP toernooi Hoorn 2013 Op het eerste GP toernooi van 2013 is de jeugd van schaakclub Oppositie goed vertegenwoordigd. Wessel, Sanne, Lotte, Anna en Tom reizen samen met Arjen en Bastiaan op een

Nadere informatie

Weer zit het koor van eksters in de populieren met hakkebord en rommelpot de komst van mei te vieren

Weer zit het koor van eksters in de populieren met hakkebord en rommelpot de komst van mei te vieren Weer zit het koor van eksters in de populieren met hakkebord en rommelpot de komst van mei te vieren De buit verdeeld al eer het ei bebroed: de merel op de daklijst vloekt, en in de heg weet ook de mus

Nadere informatie

1 van 1 15/04/ :57

1 van 1 15/04/ :57 Schaakkring Oude God http://skoudegod.be/archief/zt2005.html 1 van 1 15/04/2009 16:57 Zilveren Toren 2005 Uitslagen, standen, statistieken (website Merksem) van reeks 2A (SKOG I) en reeks 3A (SKOG II)

Nadere informatie

Maandag 8 april Hellevoets Effect 1-DHC 4: 2-8 (2 e klasse reguliere competitie)

Maandag 8 april Hellevoets Effect 1-DHC 4: 2-8 (2 e klasse reguliere competitie) Maandag 8 april 2019 Hellevoets Effect 1-DHC 4: 2-8 (2 e klasse reguliere competitie) Tien wedstrijden, tien nederlagen (3x 4-6) in de voorjaarscompetitie. Dan ben je terecht gedegradeerd. Ook al hebben

Nadere informatie

De laatste dagen Van het jaar zijn In grote lijnen Als de eerste dagen Van het nieuwe Jaar, dat maakt Het tot zo n lijdensweg.

De laatste dagen Van het jaar zijn In grote lijnen Als de eerste dagen Van het nieuwe Jaar, dat maakt Het tot zo n lijdensweg. De laatste dagen Van het jaar zijn In grote lijnen Als de eerste dagen Van het nieuwe Jaar, dat maakt Het tot zo n lijdensweg. Martin Bril Vogels sterven besmeurd met olie door lekkende tankers, vogels

Nadere informatie

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen!

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! - door Dirk Goes Van 2 tot en met 9 mei jl. was Hing Ting Lai a man on a mission. In die week stond het jaarlijkse NK Jeugdschaak op de kalender, en die prestigieuze

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 5 nr. 24-13 februari 2010 Hallo schaak- en damleden Zowel ons schaak- als damzestal konden deze week geen punten

Nadere informatie

Vierde ronde (Hoofdklasse) en derde ronde (overige klassen)

Vierde ronde (Hoofdklasse) en derde ronde (overige klassen) Kampioenschap van ZHDB + Den Haag 2017 (Anko Baksoellah bokaal) Het toernooi wordt gespeeld op dinsdagavond in De Brink (clublokaal van Damclub Den Haag), Escamplaan 55, 2547 GA Den Haag De wedstrijdleider

Nadere informatie

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden

Nadere informatie

Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019

Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019 Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019 Het 13e BPB Limburg Open in Maastricht is gewonnen door de Poolse grootmeester Grzegorz Nasuta. Hij eindigde samen met Internationaal Meester

Nadere informatie

Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind

Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind van de winter Judith Herzberg Het eind van de winter. De kalender kondigt het al aan, maar de winter geeft zich

Nadere informatie

Nu valt vitrage ijzig uit de zon en stijgt omhoog in mij een schreeuw. Ik glimlach dwars

Nu valt vitrage ijzig uit de zon en stijgt omhoog in mij een schreeuw. Ik glimlach dwars Nu valt vitrage ijzig uit de zon en stijgt omhoog in mij een schreeuw. Ik glimlach dwars door al mijn droge ogen heen wanneer je informeert waarom ben je toch zo stil vandaag. Paul Gellings Wat we in de

Nadere informatie

September zit vol wol En de nieuwe verf van de herfst merkt de wegen naar het einde de melodie van het vergeten wordt nu gemaakt

September zit vol wol En de nieuwe verf van de herfst merkt de wegen naar het einde de melodie van het vergeten wordt nu gemaakt September zit vol wol En de nieuwe verf van de herfst merkt de wegen naar het einde de melodie van het vergeten wordt nu gemaakt Roel Richelieu van Londersele September zit vol verrassingen. De ene dag

Nadere informatie

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 1z Harry Boom 1624 - Senad Kustura 1882 0 1 2w Michel Weenink 1674 - Ziad Becic 1953 0 1 3z Dave van der Kist 1807 - Murat Musabegovic 1774 1 0 4w Peter Wijnand 1958

Nadere informatie

De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet".

De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van de juiste zet. De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet". Ons lid Roelof Berkepeis, die al tientallen jaren aan het schaakbord

Nadere informatie

Stap 3 plus Geheugensteunen

Stap 3 plus Geheugensteunen Stap 3 plus Geheugensteunen De 4 e druk van werkboek Stap 3 plus verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat

Nadere informatie

Stukkenjagers-agenda. Externe data maart, 31 maart en 21 april (SJ 2, SJ 3), 22 april (SJ 1).

Stukkenjagers-agenda. Externe data maart, 31 maart en 21 april (SJ 2, SJ 3), 22 april (SJ 1). Achter het grijze ijs op de sloot liggen de velden tot aan een onbesliste einder: Bestoft velours, versleten trijp, niet ongelijk aan hoe in vroegere treinen de banken waren bekleed. Nevel en schemering

Nadere informatie

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 Jaargang 30 Nr. 4 Juni/Juli 2015 SCHAAKVERENIGING SCHAESBERG Opgericht 20 december 1936 Clublokaal: Het Streeperkruis, Streeperstraat 66, 6371 GN Landgraaf. Clubavond:

Nadere informatie

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen.

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen. Op het FK 2019, toernooi om de Haije Kramer Bokaal, gehouden in Damwâld, duurde het even voor de computer onderlinge duels tussen de vier sterkste spelers op het programma zette, en dat resulteerde in

Nadere informatie

LET OP: komende woensdag is er GEEN DAMMEN bij Morgenstond. De vierde ronde wordt op woensdag 28 maart gespeeld.

LET OP: komende woensdag is er GEEN DAMMEN bij Morgenstond. De vierde ronde wordt op woensdag 28 maart gespeeld. Kampioenschap van ZHDB + Den Haag 2018 (Anko Baksoellah bokaal) Het toernooi wordt gespeeld in Het Ontmoetingscentrum Morgenstond, Eerste Eeldepad 3 A, 2541 JG Den Haag De wedstrijdleider is bereikbaar

Nadere informatie

Externe data december, 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei (SJ 1, 2 en 3)

Externe data december, 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei (SJ 1, 2 en 3) Het sneeuwt, niet jachtend, eerder tastend, alsof het wit naar zwarte plekken zoekt. Maar heel het landschap ligt al volgeboekt. De dag staat zwaarbepakt om te vertrekken. De bomen dromen rechtop in de

Nadere informatie

KNSB competitiemailing 11 december 2010

KNSB competitiemailing 11 december 2010 KNSB competitiemailing 11 december 2010 Kenmerk: 10/WZcom/1369/KoS Aanmelden: http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/competitie/mailings Afmelden: per e-mail aan kstolk@schaakbond.nl Aantal abonnees:

Nadere informatie

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer Er piept het een of ander enig merelbeestje in pim en wietske wielaards pergola mevrouw milaine millecam vermuist een knacker brodje mozzarella met de blauwe blazer buiten en een extra mokje karnemelk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. jaargang 7 nr. 267 week

NIEUWSBRIEF. jaargang 7 nr. 267 week NIEUWSBRIEF jaargang 7 nr. 267 week 19 2012 Ton Noyens wordt 90 jaar (door Nico Grubben) Op 5 juni wordt ons voormalig damlid Ton Noyens 90 jaar. De zondag er aan voorafgaand houdt hij een groot feest.

Nadere informatie

STUKKENJAGERS-AGENDA. Hoe zit het met het weekendtoernooi?

STUKKENJAGERS-AGENDA. Hoe zit het met het weekendtoernooi? Einde winter, het ontvroren gras wilde nog niet erg, zagen we tegen donker in de sloot de nieuwe. Twee witte. Ze voeren langs de korte kant zo vanzelfsprekend of ze van het dode paar het werk hadden opgekregen.

Nadere informatie

Zaterdag 1e klasse promotiegroep Ap Mp Bp Almelo Z ½ x x 3 4 3½. 2 x 4 x 2. Dr. Max Euwe Z x x 2½ 3½* 4 x 5

Zaterdag 1e klasse promotiegroep Ap Mp Bp Almelo Z ½ x x 3 4 3½. 2 x 4 x 2. Dr. Max Euwe Z x x 2½ 3½* 4 x 5 SBO competitiebulletin 2005-06 nummer 5, 3 april 2006 Beste schaakvrienden, Hierbij het vijfde bulletin van dit seizoen. Het bevat mededelingen, wijzigingen, de uitslagen en (eind)standen van de SBO-competitie

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * CLUBLOKAAL: Dorpscentrum Kerkeböske Aan de Koeberg 3, 5988 NE Helden Jaargang 6 nr. 26-19 februari 2011 Hallo schaak- en damleden Ons schaakzestal wist een moeizame maar

Nadere informatie

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat)

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

CIRCULAIRE NR 13 April 2011

CIRCULAIRE NR 13 April 2011 CIRCULAIRE NR 13 April 2011 Van de redactie Allereerst gaan onze felicitaties uit naar het derde team dat in de OSBO-competitie naar de derde klasse promoveerde. Aan het begin van de 31e ronde werd dit

Nadere informatie

Dwars door November Komt de winter aangestormd. En stort zich in december tegen het nieuwe jaar,

Dwars door November Komt de winter aangestormd. En stort zich in december tegen het nieuwe jaar, 2 Dwars door November Komt de winter aangestormd En stort zich in december tegen het nieuwe jaar, Om in januari tegenover kale afkeurende bomen stil te blijven staan Een schuchtering vaart door onze leden.

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Stap 3 vooruitdenken

Stap 3 vooruitdenken Stap 3 vooruitdenken Bij de 4 talen versies van de werkboeken is de hoeveelheid tekst beperkt. De werkboeken Vooruitdenken hebben net iets meer uitleg nodig dan de andere werkboeken (basis, extra, plus

Nadere informatie

Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3

Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3 Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3 13 december 2015: 1 Ger Schaffhausen - Jos Rievers 1-0 2 Jan Faber - Geert Hovens ½-½ 3 Marcel Didden - Peter Schoeber 1-0 4 Guus vd Akker - Piet Thijssen 1-0 5 Hans Dam - Nico

Nadere informatie

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o Stap 4 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen, zijn er dan ook

Nadere informatie

Het grillige eerste team

Het grillige eerste team Het grillige eerste team door Tom Bus Het nieuwe schaakseizoen is begonnen. Na de zomerpauze staan de spelers te popelen om de houtjes te mogen verschuiven. Een aantal spelers probeert in de zomer hun

Nadere informatie

Spannend gelijkspel in Rijswijk

Spannend gelijkspel in Rijswijk Spannend gelijkspel in Rijswijk Een lange autorit op een vroege zaterdagochtend met een troep sociaal gemankeerde schakers op weg naar zoveelste schakel in een moeizaam gevecht tegen degradatie; een krachtiger

Nadere informatie

Thuis team: Nuenen 1 Bezoekend team: WLC 2. Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Daniel Torn Peter Koymans

Thuis team: Nuenen 1 Bezoekend team: WLC 2. Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Daniel Torn Peter Koymans Thuis team: Nuenen 1 Bezoekend team: WLC 2 Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Daniel Torn 1940 0 Peter Koymans 1990 1 2 Léon Driessen 1789 0 Henny Wilbrink 1844 1 3 Joop Bongers 1686 0 Jasper Krenning

Nadere informatie

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 4 e ronde SGS clubcompetitie klasse 1B, 4 december 2013 1. Peter Hoogakker 1763 - Janton van Apeldoorn 2076 0-1 2. Hans Nijland 1758 - Paul van der Klein 2093 ½ - ½ 3. Victor

Nadere informatie

Maandag 18 februari Hellevoets Effect 1-Salamanders 6: 3-7 (2 e klasse D reguliere competitie)

Maandag 18 februari Hellevoets Effect 1-Salamanders 6: 3-7 (2 e klasse D reguliere competitie) Maandag 18 februari 2019 Hellevoets Effect 1-Salamanders 6: 3-7 (2 e klasse D reguliere competitie) Hellevoets Effect 1 blijft vrijwel zeker alleen deze voorjaarscompetitie in de 2e klasse D van de reguliere

Nadere informatie

Stap 4. Geheugensteunen

Stap 4. Geheugensteunen Stap 4 Geheugensteunen De 9 e druk van werkboek Stap 4 verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat betekent

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Stukkenjagers Agenda. Het materiaal wordt beheerd, maar we zoeken nog iemand.

Stukkenjagers Agenda. Het materiaal wordt beheerd, maar we zoeken nog iemand. Zomeravond Windveren schrijven lichtvoetige taal, een kwinkslag bij heldere hemel. Eind juni, het wordt niet meer donker, de dagen bereiken elkaar. De wind staat hoog, hij blaast door mijn gedachten, woorden

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) 20...a5-a4 21. Lb3-c2 a4-a3 22. e4-e5 d6xe5 23. Pd3xe5?

Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) 20...a5-a4 21. Lb3-c2 a4-a3 22. e4-e5 d6xe5 23. Pd3xe5? Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) Na de ijskoude douche in Almere was het even bijkomen. Amsterdam West had dik gewonnen én had in deze ronde ook al een 6-2 overwinning gescoord. Daarmee was de strategie

Nadere informatie

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht Stap 4 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden sowieso uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De

Nadere informatie

December, de tijd voor balans opmaken, tijd voor bezinning, tijd om na te genieten.

December, de tijd voor balans opmaken, tijd voor bezinning, tijd om na te genieten. December adempauze Van de bellenblazer tijd. Voordat het jaar uiteenspat In vuurwerk en champagne Overdenkt men nagenietend Hoe het leven voortgang vindt, De mooiste herinnering het heden. Dirk Kroon December,

Nadere informatie

Scheelt je toch weer een tientje!

Scheelt je toch weer een tientje! Scheelt je toch weer een tientje! In de eerste week van Juli vond de 14de editie van het ROC Nova College schaaktoernooi plaats. Een mooie gelegenheid om voor de fanatieke schaker het seizoen nog wat langer

Nadere informatie

Stukkenjager met ideeën voor de kaft van het clubblad

Stukkenjager met ideeën voor de kaft van het clubblad Stukkenjager met ideeën voor de kaft van het clubblad Eeuwige roem! En een drankje... Wat valt er te lezen in het clubblad van september? Nieuw jasje... 3 Stukkenjagers-info... 4 Kalender... 5 Oktober

Nadere informatie

Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde

Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde TORNOOIBULLETIN Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde Woordje van de voorzitter Beste schaakvrienden, Het 31 ste VDK Kersttornooi

Nadere informatie

Wedstrijden Dinsdag 17 januari Poule A Twan - Jona Jonas - Laura Poule B Levi - Thijs Jasper - Iris

Wedstrijden Dinsdag 17 januari Poule A Twan - Jona Jonas - Laura Poule B Levi - Thijs Jasper - Iris Poule indeling schaaktoernooi 2017 CBS De Hoeksteen - Ooltgensplaat Poule A Twan Vroegindeweij Jona Huijer Jonas Okker Laura Griffioen Poule B Levi Snaauw Thijs van Neerbos Iris Vroegindeweij Jasper Griffioen

Nadere informatie

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse!

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC heeft dit seizoen met slechts 2 overwinningen nog net de nacompetitie bereikt. Daarin werd het thuis opgenomen tegen PSV Dammen uit Eindhoven.

Nadere informatie

Het is gruwelijk. Alles begint opnieuw. Alsof er niets gebeurd was

Het is gruwelijk. Alles begint opnieuw. Alsof er niets gebeurd was Het is gruwelijk. Alles begint opnieuw. Alsof er niets gebeurd was In stekelige takken kabaal van vogels. Piepend en krassend zet het voorjaar in. De wind plukt aan ontstemde snaren van hoop en begoocheling

Nadere informatie

KNSB competitiemailing 4 januari 2014

KNSB competitiemailing 4 januari 2014 KNSB competitiemailing 4 januari 2014 Kenmerk: 14/WZcom/0016/KoS Aanmelden: http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/competitie/mailings Afmelden: per e-mail aan kstolk@schaakbond.nl Aantal abonnees: 1242

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 129 januari 2013 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers In dit nummer onder andere : Kandidatentoernooi 1959 (2) C.Z.W. : Mattison (slot) Problemen A/ Mat in twee B/ Mat in twee C/

Nadere informatie

Nieuwsbulletin Nr juni 2019

Nieuwsbulletin Nr juni 2019 Nieuwsbulletin Nr. 13 22 juni 2019 Redactie: Bert Gerritsma Telefoon:06-13352675 e-mail:bertgerritsma@ziggo.nl Website: www.schakenbijhsv.nl Rekeningnummer NL02INGB0003317190 t.n.v. Haagse Schaakvereniging

Nadere informatie

Inhoud trainingsnummer 2:

Inhoud trainingsnummer 2: schaaktraining.met.jan Nr 2 15-02-2011 pagina 1 Inhoud trainingsnummer 2: Oplossing huiswerk 1 => pagina 2 Het vermoeden (deel 1) => pagina 3 Huiswerk 2 => pagina 5 Combinaties => pagina 6 Partij-analyse

Nadere informatie

Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3

Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3 Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3 Op zondag 9 april jl. speelden we de uitwedstrijd tegen Maastricht 2 in een verre uithoek van Maastricht: de Aw Sjaol in de Kapelaanstraat 71 te Itteren. Ik reed 2x fout

Nadere informatie

Kopij september 08. Willem Elsschot

Kopij september 08. Willem Elsschot Kopij september 08 Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren, en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat. Willem Elsschot

Nadere informatie

Clubkampioenschappen D.O.V. 2015 A-Senioren

Clubkampioenschappen D.O.V. 2015 A-Senioren Clubkampioenschappen D.O.V. 2015 A-Senioren Op zaterdag 17 januari 2015 zijn gelijk met de jeugd de clubkampioenschappen voor de senioren-a gehouden. Er hadden zich hiervoor negen deelnemers aangemeld

Nadere informatie

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 We hebben een koploper met drie op een rij. Grootmeester Grzegorz Nasuta heeft 3 uit 3. Jawel, hij heeft de volle 100% en dat als enige.

Nadere informatie