De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet".

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet"."

Transcriptie

1 De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet". Ons lid Roelof Berkepeis, die al tientallen jaren aan het schaakbord vergroeid is en bekend staat om zijn eigenzinnige spel, zal deze avond met behulp van een beamer enkele partijen en varianten tonen die dit thema illustreren. Ondanks dat (groot)meester partijen als voorbeeld gebruikt worden, zal de lezing toegankelijk zijn voor zowel beginners als gevorderden. ================================ ENKELE BELANGRIJKE SCHAAK PRINCIPES bewegingsvrijheid van de tegenstander beperken. initiatief / actief spel. rocheren : K veilig en T's verbonden. laten slaan : je kunt kiezen hoe je terugslaat. als de pionnenstelling goed is, en alle stukken een plekje hebben gevonden, kunnen paarden naar andere velden gaan, soms via vrij lange routes, om belangrijke velden te bezetten en ruil af te dwingen om dan vaak met een bepaalde pion terug te slaan waardoor lijnen voor andere stukken open komen. doe rustig aan bij het uitbouwen van een voordeel : breng de stukken naar nog betere velden om een komende actie te ondersteunen; alle stukken in het spel brengen voordat je een doorbraak / aanval inzet. een stuk kan "overbelast" zijn : het moet aandacht houden bij meer dan 1 veld. voorpost : veld, meestal voor een P, dat gedekt wordt door een pion.

2 Nu wil ik het hebben over een situatie die je zelf soms zult meemaken in de opening en die je koud zweet kan bezorgen : de tegenstander speelt een getructe variant, of iets dat je niet kent, of iets dat zelden voorkomt. Wat doe je dan? Vooral clubspelers kunnen in zo'n geval in paniek raken en direct een slechte zet spelen, waardoor de tegenstander succes heeft met zijn variant, hoewel die in veel gevallen niet correct zal zijn -- dat is dan ook de reden dat je die variant zelden meemaakt. Maar je wordt op dat moment verrast en moet de analyse aan het bord doen. Er bestaan bepaalde technieken die je in zo'n geval kunt toepassen, en die zal ik nu voorleggen, in de hoop dat dit advies nuttig zal zijn. Om te illustreren waarover het gaat, komt hier een onbekende en in feite incorrecte variant van het Spaans, want de getructe varianten die ik bedoel, komen vaak voor in "Open Spelen" >> Open spel Het open spel is in het schaken een openingscategorie waaronder men alle openingen schaart die beginnen met de zetten 1.e4 e5. Naast het Open Spel kent men nog vier andere categorieën: Halfopen spel alle openingen die beginnen met 1. e4, maar waarbij zwart niet antwoordt met 1...e5 Gesloten spel alle openingen die beginnen met 1. d4 d5 Halfgesloten spel alle openingen die beginnen met 1. d4, maar waarbij zwart niet antwoordt met 1...d5 Flankspel alle openingen waarbij de eerste zet van wit niet 1. e4 of 1. d4 is e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Lc5 4. c3... Zwart antwoordt met de zg. Klassieke variant 3...Lc5 en Wit speelt de traditionele variant 4. c3, met het idee om snel d4 te spelen en zo sterk het centrum te bezetten, maar nu doet Zwart een onverwachte zet : 4... d5! -- dit is nu zo'n moment dat je direct in de opening de fout in kunt gaan! Dit kwam bv. voor in een partij in Zweden, in 1995, tussen grootmeester Thomas Ernst met Wit en Jurgen Norquist met Zwart, die toen 'slechts' een rating van 2170 had, en kennelijk de grootmeester wilde verrassen met deze nogal ongebruikelijke zet. Die partij zal ik nu laten zien, en ik zal daarbij vertellen over de problemen die er waren, en de oplossingen. Het eerste dat je moet begrijpen, is dat je in zo'n situatie moet streven naar een simpele oplossing. Concentreer je op de basisregels van het schaakspel : ontwikkeling en veiligheid van de K zijn de belangrijkste factoren bij het kiezen van je zetten. Probeer in zo'n getructe opening een klein voordeel te bereiken, en ga na de partij eventueel thuis eens analyseren of het misschien

3 beter had gekund, om meer begrip te krijgen van de Spaanse opzet met een vroeg...d5. Probeer op dat moment niet de variant achter het bord te weerleggen, tenzij je een duidelijke weerlegging ziet en dus meteen kunt aantonen dat Zwarts zet een fout is. Het kost je anders een hoop tijd en waarschijnlijk zul je niet eens de juiste oplossing vinden. Sommige spelers zullen hier vuur met vuur willen bestrijden en zelf met een gewaagd antwoord komen, maar je kunt er vanuit gaan dat de tegenstander deze situatie en jouw mogelijke antwoorden vooraf bestudeerd heeft en dus kom je op zo'n manier al gauw in zijn tuintje terecht. Dus mijn advies is simpel : * wees tevreden met een klein voordeel vanuit deze opening * concentreer je op de basisregels van het schaakspel, vooral ontwikkeling en veiligheid van de K * voorkom gewaagde varianten en vreemde chaotische toestanden * probeer de variant niet achter het bord te weerleggen Laten we nu eens kijken hoe Wit kan reageren en hoe Thomas Ernst dit gambiet behandelt. (...laat enkele van die varianten zien...) Wit had 't ook anders kunnen doen, door vast te houden aan zijn idee met pion c3 en direct d4 te spelen. Maar dan kan Zwart makkelijk een stelling bereiken die niet ongunstig voor hem is : 5. d4 exd4 6. cxd4 Lb4+ 7. Ld2 Lxd2 -- tot hier is alles vrijwel gedwongen voor Wit 8. Pbxd2 Pe7 9. e5 O-O -- hier heeft Wit waarschijnlijk de beste positie, maar Zwart is ook best OK >> Wat zou jij nu doen met Wit? Grootmeester Thomas Ernst speelde in zijn partij : 5. Pxe5 Dg5 -- Thomas Ernst hield zich nu aan de genoemde regels en speelde hier : 6. O-O Ik weet niet wat jullie gedaan zouden hebben, maar ik denk dat deze variant min of meer de Zwarte opzet weerlegt: 6... Pxe5 -- Zwart is nu vrijwel verplicht het Pe5 te nemen (...Lh3? Df3!) 7. d zo wint Wit het stuk terug. Daarbij komt het centrum open en dat is gunstig voor Wit, want hij heeft al gerokeerd terwijl Zwarts K nog onveilig in het midden staat. Zwart moet nu ergens heen met de D : na Dd6 komt Wit door dxlc5 Dxc5 Dxd5 een pion voor en krijgt een winnende stelling. De enige redelijke zet voor Zwart is wat Norquist speelde : 7... De6 NB. We hebben vaak te maken met zg. "dwingende zetten", vooral : * als er iets geslagen wordt, en je moet terugslaan. * als je schaak staat, en je moet dat schaak opheffen. >> die moet je steeds goed berekenen, want als je niet uitkijkt, vooral in zulke Open Spelen, sta je plotseling verloren. Ook in deze partij zijn er verschillende momenten waarop dwingende zetten een belangrijke rol spelen.

4 In deze stelling komen Zwarts problemen eigenlijk vooral voort uit het feit dat zijn K nog in het midden staat, en het zal nog enige zetten duren voordat daarin verandering komt. Wit kan het bijna wagen om eerst Te1!? te spelen, waardoor hij dreigt met exd5 Zwarts D te winnen, maar dan heeft Zwart de tweesnijdende zet Le7! die deze dreiging pareert en de verloren gewaande Loper redt, waardoor juist Zwart gewonnen komt te staan. In de partij kiest Wit ook nu voor een simpele oplossing : 8. exd5 Dxd5 7. dxlc5 Dxc5 8. De2+ Pe7 9. Le3... Wit maakt de positie open en gaat zijn stukken allemaal goed neerzetten. Als een grootmeester zo'n stelling krijgt, kan de winst hem eigenlijk niet meer ontglippen : Wit heeft geen zwaktes, hij heeft 2 lopers, is al gerocheerd en kan makkelijk zijn stukken naar goede en nog betere velden brengen, en ondertussen allerlei kleine en grote dreigingen in zijn zetten weven Trouwens, Wit kon het ook anders doen, met evengoed resultaat : 8. dxc5 dxe4 9. Lf4... waarmee Wit gewoon lekker staat Zwart moet zich nu in allerlei bochten moet wringen om zijn stukken goed te plaatsen en zijn K in veiligheid te brengen om de volgende fase van de partij te overleven. Zwart moet de D nu op een goede plek neerzetten. In de partij speelde Zwart hier : 9... De5 Minder goed was Df5, en dan bv. Pd2 O-O Ld3 Dg4 f3 Dh5 Tad1 waarmee Wit zijn prima stelling behoudt : zijn beide L's staan uitstekend in deze open stelling terwijl Zwarts P's elkaar statisch dekken, wat meestal ongunstig is, en moeite heeft om zijn stukken te ontwikkelen. Er kan bv. volgen...pd5 Pe4! waarmee Wit toestaat dat Zwart 1van de L's onschadelijk maakt door Pxe3 Dxe3, maar dan kan Zwart lastig een goede vervolgzet vinden, bv. : *...Lf5? Pg3! en Zwart verliest een stuk. *...a6 Tfe1 : Wit gaat simpelweg door met verbetering van de positie van al zijn stukken. Wit heeft een stelling vol met mogelijkheden, Zwart heeft dat juist niet. Zwart begon deze variant met een getructe opzet, waarin Wit op allerlei manieren snel de fout in kon gaan, maar in het vervolg zijn er nergens trucjes voor Zwart, want Wit deed een keurige normale opzet, had geen zwaktes, en zorgde dat alle houtjes gedekt waren. Toen Zwart De5 deed, ging het zo verder : 10. Pd2 O-O 11. Tfe1 Le6 Op het eerste gezicht lijkt Zwart nu best aardig te staan. Maar Wit heeft het initiatief, en pakt dit nu door Pf3 te spelen, waarna Zwart Dh5 deed. >> Hoe zou jij nu verder gaan als Wit?

5 12. Pg5!... Zo biedt Thomas Ernst D-ruil aan, maar de grootmeester had goed gezien dat Zwart dan nog steeds moeite zal hebben om zijn stukken fatsoenlijk te bewegen, terwijl Wit prachtige mogelijkheden en plannen heeft, bv. verdubbeling van de T's door Te1, of Pxe6 gevolgd door Lc4, of Lc5 (de L staat dan op een prima lijn, ook op a3), of zelfs al deze zetten Dxe2 13. Txe2 Ld7 -- een concessie, maar er is weinig beters. 14. Lc waardoor Zwart in een heel lastige positie terecht is gekomen, bv. : *...Tad8 Lxc6 en Wit wint een kwaliteit. *...a6 Lxe7 en Wit wint ook zo materiaal. >> daarbij heeft Zwart geen enkele compensatie voor het verloren materiaal Het ging zo verder : Tfd8 15. Lc met de dubbele dreiging xf7 en xe7 Zwart kan beide dreigingen niet afdoende met 1 zet pareren en er gebeurde : Le6 16. Pxe6 fxe6 17. Txe6 Pd5 18. Td1 Kf7 19. Txd5 Txd5 20. Lxd5... en Zwart gaf op.

6 Akobian - Tregubov 2009 Dutch Defense -- Zwart speelt met vuur Akobian speelt bijna altijd 1. d4 en was verrast door de openingskeuze van zijn tegenstander, waarop hij zich enigszins voorbereid had. Hij speelt naar mijn inzicht heel zuiver schaak. Elke zet en manouevre telt bij hem. Hij speelt positioneel : al zijn stukken werken optimaal samen. In de volgende partij staat Wit al vroeg overwegend, maar Akobian laat zien hoe je de winst kunt behalen, door gestaag de hele troepenmacht naar voren te brengen. 1. d4 f5 2. Pc dit is de aanpak die Akobian meestal gebruikt tegen het Hollands, met de idee e4! want het gaat in 't Hollands vooral om veld e Pf6 3. Lg5 d5 want anders (bv. 3...e6) doet Wit inderdaad e4! en dan volgt waarschijnlijk fxe4 Pxe4 Le7 Lxf6 Pf3 en Wit zet voort met Ld3 en staat dan prima : hij heeft controle over het centrum, al zijn stukken zijn actief en gecentraliseerd, opererend naar of vanuit het midden. En Wit is beter ontwikkeld. 4. Lxf6 exf6 -- waarom is gxf6 niet goed? (:: 5. e4!) 5. e3 Le6 -- beide partijen proberen in deze fase de stukken te ontwikkelen in deze nog behoorlijk gesloten stelling. 6. Ld3 Pc6 -- nu moet Wit even letten op de zet Pb4, die op een juist moment Ld3 kan ondervragen. Welke route gaat het Pg1 in deze stelling? Welke zet zou je met het P doen? En wanneer moet je die zet spelen? Als de pionnen zo zouden blijven staan, welke route kunnen de Paarden dan gaan? 7. Pe2 Dd7 8. a dit is nu een nuttige zet voordat Wit verder gaat met de stukken-bewegingen : er kan voorlopig geen stuk op b4 komen en Wit dreigt zo ook zelf b4! te spelen, om meer ruimte te claimen op de Dame-vleugel O-O-O!? zo heeft Zwart vroeg kleur bekend : de K staat nu op de Dame-vleugel! Wit kan daar nu gebruik van maken, want Wit heeft nog niet gerocheerd. >> Wat speelt Wit hier? >> Welk stuk wil Wit graag een betere positie geven? (:: Pc3) (niet Pf4? Lf7! en g5! verdrijft dit P) 9. Pa4! g6 -- (...Pxd4? Pxd4 Dxa4? PxLe6! wint een stuk) 10. b Pc5 komt toch wel en straks kan Wit kiezen met welke pion (b of d) hij zal terugnemen als Zwart LxPc5 doet; opties zijn altijd belangrijk in het schaken : een dreiging is meestal sterker z'n uitvoering Pe5! 11. Pc5 Pxd Dxd ontwikkelt gewoon een stuk : de Dame. Je zou kunnen zeggen dat Wit zijn "goed Loper" heeft gegeven, maar het gaat bij Akobian meer om de activiteit van al zijn stukken en hij ruilt gerust inactieve Lopers voor actieve Paarden.

7 12... De8 -- Zwart zit verlegen om goede zetten en wil voorlopig nog niet de pionnen voor de K opschuiven, want dan vallen er gaten in de verdediging en het geeft Wit aangrijpings-punten voor zijn pionnen om de Zwarte K-stelling open te breken. >> Hoe gaat Wit nu verder? (:: hij moet zijn D-vleugel pionnen opschuiven en de toren op die lijnen zetten) 13. a4 Kb8 -- Zwart heeft nog steeds moeite goede zetten te verzinnen en wil het P nog niet slaan. 14. O-O een goed moment om te rocheren : voordat Wit verder gaat met de pionnen, moeten de T's verbonden zijn en in actie kunnen komen Lc8 -- Zwart probeert enige verdediging in stelling te brengen, maar al zijn stukken staan nu op de achterste rij. 15. Tfb1 h5 -- Zwart probeert een aanval op de K-vleugel te beginnen. >> Wat gebeurt er als Zwart eens Pc5 slaat? (:: dan slaat Wit juist terug met de d-pion, om het P een prachtige voorpost op d4 te geven) 16. a5! een goed moment, want op...a6? volgt nu b5! Th7! -- op deze bijzondere manier probeert Tregubov de verdediging aan de D-zijde te voeren.. Dat kan, nu de 7e rij vrij is! >> als Wit nu b5 doet, kan Zwart na b6! de 7e rij verdedigen! Hoe gaat Wit nu verder? (:: Wit moet proberen al zijn stukken in de aanval te betrekken. Het Pe2 moet een route krijgen) 17. c4! dxc4 18. Dxc4 h4 19. h noodzakelijk, anders gaat Zwart zelf op h3 staan, hoewel deze zet weer een aangrijpings-punt vormt voor de g- en f-pion.. maar zover is het nog niet g5 20. b5 Td6! -- ook met deze T verdedigt Zwart de Witte aanval vanuit horizontale lijnen; een apart geval, deze aanpak is niet harmonieus te noemen in het schaakspel. 21. d5! vooral om het P die prachtige voorpost op d4 te geven. Dit is beter dan Pc3, want het P kan vanuit daar niet veel bereiken Df7 -- zo valt Zwart d5 tweemaal aan.. wat moet Wit doen? 22. Pd4! Tactiek! Wit biedt pion d5 aan, maar wordt dan heel actief Qxd5 -- (of Txd5 Pa6! en Wit wint) >> Wit heeft nu dus een pion verloren, maar waar is hier de compensatie? 23. Pa6! Ka8 -- (of bxa6 bxa6+ Ka8 Qxd5 Txd5 Pc6 en mat op b8) 24. Pxc7+ Txc7 25. Dxc7 Td8 26. a6! Qd7! 27. axb en Zwart gaf op. er had kunnen volgen: Lxb7 28. Txa7+ Kxa7 29. Ta1+ en mat

8 Akobian - Tiviakov 2006 Een partij waarin Wit een vrij simpele opzet speelt, maar in verschillende fases nauwkeurige zetten doet. In de opening gaat het spel behoorlijk gelijk op, maar langzamerhand komt Wit in het voordeel. 1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf bewust geen Pc3, omdat Tiviakov een expert is in 3...Lb4, de Nimzo-Indische verdediging b6 4. a het Petrosian systeem. (Petrosian was wereldkampioen van 1963 tot 1969) La6 -- ook Lb7 is mogelijk in deze stelling, wat Tiviakov ook wel eens speelt. 5. e een degelijke zet; de Lc1 gaat straks naar b d5 6. Pbd2 Le7 7. b4 O-O 8. Lb2 dxc4 9. Lxc niet Pxc4, want de La6 is best een sterk stuk en Wits Lf1 wil zich daarom graag afruilen, en zo ontwikkelt Wit ook een stuk Lxc4 10. Pxc4... Wit staat nu prima als hij snel gaat rocheren : al zijn stukken staan goed, hij heeft meer ruimte en kan zijn D en T's makkelijk goed neerzetten. Zwart heeft een blijvende zwakte op de zwarte velden wegens b6 en het feit dat de witveldige L's van het bord zijn. Maar Zwart heeft al gerocheerd en probeert nu gelijk spel te krijgen door het initiatief te pakken en actief te spelen. >> welke zet speelde Zwart hier om complicaties te starten en Wit even geen tijd te geven te rocheren? (een moeilijke zet om te vinden) a5! -- (op Dd5 antwoordt Wit gewoon Tc1 of Dc2) Het lijkt erop dat Wit nu gewoon b5 kan spelen : enige varianten : 11. b5 Dd5 12. Db3? a4! -/+ 11. b5 Dd5 12. Da4 Bb4+? 13. axb4 Dxc4 14. Pe5 +/- c6? 13. Pxb6! +/- Nc6! 13. O-O Pa7 14. Pfe5 Pxb5 15. e4 Pxe4 16. Pe3 Pbc3 17. Lxc3 Pxc3 18. Pxd5 Pxa4 19. Pxe7+ +/ Maar Wit had geen zin in deze complicaties en hield het simpel : 11. bxa5 b5! 12. Pe5 Txa5 Hier is weer een situatie waarin Wit precies moet spelen : om welk veld gaat het vooral in deze stelling? (:: a4)

9 13. a4! zo wil Wit de zwakke a3 pion ruilen tegen Zwarts sterkere b5 pion en weerhoudt Zwart er tevens van om veld a4 te bezetten met de T. Het lijkt alsof Zwart nu Lb4+ kan spelen en Wit verplichten het P op d2 terug te trekken om de optie tot rochade te behouden, maar Wit kan in dit soort stellingen rustig Ke2! doen, want er is geen gevaar, zeker niet op de witte velden, want Zwart heeft zijn stukken nog niet zo goed ontwikkeld om nu al een geslaagde K-aanval te lanceren. Bovendien kan Wit na Ke2 de T's verbinden en als zelfs de D's geruild worden, staat de K op e2 al goed richting centrum voor het eindspel bxa4 14. Txa4 c5! -- zo probeert Zwart deze achtergebleven zwakke pion te ruilen tegen Wits d-pion en tevens wordt Ta4 gedekt door de D. 15. O-O een goed moment om te rocheren Db6? -- dit is een onnauwkeurige zet. Zwart brengt welliswaar zijn D in het spel en valt Lb2 aan, maar hij had beter cxd4 Lxd4 kunnen doen, hoewel Wit dan nog steeds iets beter staat door zijn voorsprong in ontwikkeling. >> welke zet speelt Wit hier? 16. La3! deze zet had Zwart waarschjnlijk wel gezien, en hij vertrouwde op dit vervolg : Da6 -- dringt tot D-ruil want Wit heeft geen goede manier om zich aan deze ruil te onttrekken. 17. Dxa6 Pxa6 -- >> welk stuk moet Wit nog ontwikkelen? 18. Tc1 Pe4 -- nu moet Wit een goed vervolg vinden, anders vindt Zwart tijd om de spanning rond c5 op te lossen en dan heeft Wit geen voordeel meer. >> Welke belangrijke zet doet Wit hier? Welk stuk kan Wit een betere positie geven? 19. Pe1! met de idee om door f3 het Pe4 te verdrijven en zo pion c5 te winnen. (niet Pd7? Td8! en na veelvuldig slaan op c5 moet Wit oppassen voor Td1+ met mat achter de paaltjes) Ta8 -- Zwart ziet dat hij de c5 pion waarschijnlijk niet kan behouden en gaat als compensatie tactisch spelen. Om te beginnen gaat hij zijn T actief maken. 20. f3 Lg5! -- Zwart heeft nog trucs! Wit moet uitkijken. Waarvoor? Wat speelt Wit nu? 21. Pc4 Pc7! 22. fxe4 Txa3! -- maar Wit heeft nu weer een goede zet. >> Welke? 23. Tb1! Ta8 -- de enige zet voor Zwart om de T te redden en mat op de achterste rij te voorkomen. >> en nu? (:: Wit neemt eindelijk pion c5) 24. dxc5 Kf8 -- Wit zal met een pion meer nog nauwkeurig moeten spelen om de partij te winnen. De dubbele pionnen op de e-lijn lijken zwak, maar nemen veel velden weg voor de Zwarte stukken. 25. Pf3 Ta4 26. Pfd2 Ke7 27. Kf2 Ta2 28. Kf3 Tc2

10 29. c6! de Witte vrijpion moet natuurlijk naar voren maar Wit moet goed uitkijken dat die pion niet verloren gaat. Voorlopig staat de c-pion goed op het witte veld c6 : ze weerhoudt de K van veld d7 en kan beschermd worden door Tb Ta2 -- Zwart staat moeilijk, hij heeft geen goeie zetten. 30. Tb7 Kd8 -- de enige zet om het Pc7 te redden. Wit is er bijna.. zo maakte hij het uit : 31. Pb3 Ta6 32. Pe5 f6 33. Pf7+ Kc8 -- weer de enige zet. 34. Pd6+ Kd8 35. Pd4 Ta8 -- het is vrij zeldzaam dat een grootmeester zo van het bord gecombineerd wordt, maar Wit heeft Zwarts getructe spel weerlegd met meerdere nauwkeurige manouevres. 36. Pxe6+! Ke7 -- (niet Pxe6 wegens Td7#) Nu zijn er vele manier om te winnen, bv. simpelweg Pxc7, maar Wit doet het anders, hij wil Zwart mat zetten : 37. Pf5+ Kxe6 38. Txc met de dreiging Te7# Zwart gaf op. Er had kunnen volgen: Te8 39. Pxg7 Kd6 40. Pxe8+ etc.

Inhoud trainingsnummer 2:

Inhoud trainingsnummer 2: schaaktraining.met.jan Nr 2 15-02-2011 pagina 1 Inhoud trainingsnummer 2: Oplossing huiswerk 1 => pagina 2 Het vermoeden (deel 1) => pagina 3 Huiswerk 2 => pagina 5 Combinaties => pagina 6 Partij-analyse

Nadere informatie

Schaaktraining met Jan

Schaaktraining met Jan 1 Schaaktraining met Jan Beste schaakclub, beste schaker, Bij deze lanceer ik een nieuw initiatief ivm schaaktraining waarbij ik (Jan Gooris) mijn schaakkennis aan U wil toevertrouwen. Mijn doelgroep zijn

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 129 januari 2013 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers In dit nummer onder andere : Kandidatentoernooi 1959 (2) C.Z.W. : Mattison (slot) Problemen A/ Mat in twee B/ Mat in twee C/

Nadere informatie

Spannend gelijkspel in Rijswijk

Spannend gelijkspel in Rijswijk Spannend gelijkspel in Rijswijk Een lange autorit op een vroege zaterdagochtend met een troep sociaal gemankeerde schakers op weg naar zoveelste schakel in een moeizaam gevecht tegen degradatie; een krachtiger

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 126 oktober 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. Duitsland, ivoor, 1840. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 126 oktober 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. Duitsland, ivoor, 1840. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 126 oktober 2012 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers Duitsland, ivoor, 1840 In dit nummer onder andere : Hans Bouwmeester : een laatste gesprek met Dick van Geet San Sebastian 1912

Nadere informatie

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 Jaargang 30 Nr. 4 Juni/Juli 2015 SCHAAKVERENIGING SCHAESBERG Opgericht 20 december 1936 Clublokaal: Het Streeperkruis, Streeperstraat 66, 6371 GN Landgraaf. Clubavond:

Nadere informatie

Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) van 24 november

Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) van 24 november Wereldkampioenschap schaken Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) Carlsen behoudt titel van 24 november Sotsji. Wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen heeft zijn titel

Nadere informatie

Ronde 3: Fischer Z Amsterdam West 3 (thuis)

Ronde 3: Fischer Z Amsterdam West 3 (thuis) Ronde 3: Fischer Z Amsterdam West 3 (thuis) De schaduw van Kilkenny valt altijd zwaar over de novemberwedstrijd van het tweede. Door de verzwakte opstelling betekende dat veelal een nederlaag. De rest

Nadere informatie

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf Van onze verslaggever uit Duckstad In de eerste KNSB wedstrijd van dit seizoen speelde Guus Geluk een bijzondere partij tegen Hugo van Hengel. Voor de eerste keer in zijn

Nadere informatie

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen!

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! - door Dirk Goes Van 2 tot en met 9 mei jl. was Hing Ting Lai a man on a mission. In die week stond het jaarlijkse NK Jeugdschaak op de kalender, en die prestigieuze

Nadere informatie

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist 1 (advertentie) Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366 (advertentie) (advertentie) Steenstraat 96 tel/ fax 026 4453603 - Arnhem - slijterij wijnhandel wijntapperij PIET WACKI Uw Fleurop bloemist

Nadere informatie

Eijgenbroodtoernooi 2010

Eijgenbroodtoernooi 2010 Eijgenbroodtoernooi 2010 Eindstand Nr Naam Score M/V Rating TPR W-We 1 2 3 4 5 6 1 Vrancken, Gilbert 5.5 M 2203 2679 +0.95 1 1 1 = 1 1 2 Brink, Barry 5.0 M 2214 2325 +0.46 1 1 1 = ½ 1 3 Visser, Henk-Jan

Nadere informatie

Jaargang 34 nummer 3. Wintereditie

Jaargang 34 nummer 3. Wintereditie Jaargang 34 nummer 3 Wintereditie 1 Colofon Even leek het erop dat het de dunste Balans ooit zou worden, maar ziedaar, rond en over de deadline stroomt er toch nog kopij binnen. Op het moment dat ik dit

Nadere informatie

SCHAAKOEFENINGEN ========================= COMBINATIES, STRATEGIE. axzc TACTIEK PARTIJEN EN OPGAVEN. M.J.W. Beck

SCHAAKOEFENINGEN ========================= COMBINATIES, STRATEGIE. axzc TACTIEK PARTIJEN EN OPGAVEN. M.J.W. Beck SCHAAKOEFENINGEN ========================= AED COMBINATIES, STRATEGIE en TACTIEK axzc PARTIJEN EN OPGAVEN M.J.W. Beck Alle partijen in deze uitgave zijn gespeeld, geanalyseerd en zo nodig bewerkt en aangepast

Nadere informatie

Stelling 1. Thema : Goede loper tegen slechte loper

Stelling 1. Thema : Goede loper tegen slechte loper Stelling 1 Thema : Goede loper tegen slechte loper fen code: 2b5/p6p/3k1pp1/1B1p4/PK1P3P/8/5PP1/8 Hoewel de materiele balans en de pionnenstructuur nagenoeg gelijk zijn heeft wit hier zeker een plus. De

Nadere informatie

Chess Nummer 2 Juni 2009

Chess Nummer 2 Juni 2009 Rotterdam Chess Nummer 2 Redactie: Hans Christen Ton de Vreede Medewerkers aan dit nummer: Herman van Bekkum Michiel Besseling Jeroen Bosch Marc Schroeder Arthur Rongen Gert Markus Cor Verschoor Jan Willem

Nadere informatie

Januari 2004 VASTNED ROTTERDAM 8 ANALYSE ROGIER VAN ARKEL

Januari 2004 VASTNED ROTTERDAM 8 ANALYSE ROGIER VAN ARKEL Rotterdam Chess Jaargang 23 Nummer 1 Januari 2004 Redactie: Hans Christen Ton de Vreede Vaste medewerker: Henny Vijgeboom Overige medewerkers aan dit nummer: Herman van Bekkum Rogier van Arkel Jan Timmerhuis

Nadere informatie

MAANDBLAD VAN DE S.C. HOOGEVEEN. Nr. 4 februari 1987. Redactie: Jelle van Eijk. Naar de Zuiderkerk.

MAANDBLAD VAN DE S.C. HOOGEVEEN. Nr. 4 februari 1987. Redactie: Jelle van Eijk. Naar de Zuiderkerk. MAANDBLAD VAN DE S.C. HOOGEVEEN. Nr. 4 februari 1987 Redactie: Jelle van Eijk. Naar de Zuiderkerk. De verhuizing is dan toch nog rond. Na lang dubben, wikken en wegen en veel gezoek is de keus gevallen

Nadere informatie

Colofon. Clubblad S.V. Rotterdam. Jaargang 19, nr. 3, juni 2000. Inhoudsopgave. Redactie: Rogier van Arkel Hans Christen Peter Reedijk Ton de Vreede

Colofon. Clubblad S.V. Rotterdam. Jaargang 19, nr. 3, juni 2000. Inhoudsopgave. Redactie: Rogier van Arkel Hans Christen Peter Reedijk Ton de Vreede Colofon Redactie: Rogier van Arkel Hans Christen Peter Reedijk Ton de Vreede Vaste medewerker: Henny Vijgeboom Overige medewerkers aan dit nummer: Alexander van Beek Herman van Bekkum Michiel Besseling

Nadere informatie

Schaakschakeringen VOORWOORD INHOUD. Beste NBC-leden,

Schaakschakeringen VOORWOORD INHOUD. Beste NBC-leden, Schaakschakeringen NBC-NIEUWSBRIEF 3de jaargang no.2, Juni 2013 NBCNieuwsbrief@hotmail.nl correspondentieschaken.nl VOORWOORD Beste NBC-leden, Hierbij ontvangt u het zomernummer van de NBC Nieuwsbrief.

Nadere informatie

Opgericht 5 september 2005

Opgericht 5 september 2005 SCHAAKVERENIGING Opgericht 5 september 2005 K O R T E - Eind goed al goed - Erasmus uitgebekerd - Het tweede in het rood - Daniël Noteboom (en Pietrow) - Hoera, hoera, driewerf hoera! I N H O U D - Het

Nadere informatie

Door een zege in de elfde

Door een zege in de elfde uitdrukkelijk voorbehouden. Woensdag, 03 december 2014 Carlsen kampioen, Giri komt eraan! De Noor Magnus Carlsen, nog maar net 24 jaar geworden, heeft in Sotsji in Rusland zijn wereldtitel behouden. Hij

Nadere informatie

Meester Floris?! Floris van Assendelft maar als 17-jarige vond ik dat niet zo n probleem.

Meester Floris?! Floris van Assendelft maar als 17-jarige vond ik dat niet zo n probleem. 34 Meester Floris?! Floris van Assendelft maar als 17-jarige vond ik dat niet zo n probleem. De afgelopen jaren ben ik actief als schaaktrainer. Hierbij geef ik onder andere privétraining, groepstraining,

Nadere informatie

Clubblad van de Schaakvereniging Zukertort Amstelveen. Nummer 163

Clubblad van de Schaakvereniging Zukertort Amstelveen. Nummer 163 L E C H E C Clubblad van de Schaakvereniging Zukertort Amstelveen Nummer 163 2 november 2007 Inhoud 4 Een goed seizoen Sybolt Strating 10 De ervaren krachten moeten het doen tegen Unitas Lody Kuling 15

Nadere informatie

Paul van der Sterren kijkt terug (2)

Paul van der Sterren kijkt terug (2) woensdag, 02 maart 2011 Paul van der Sterren kijkt terug (2) Vandaag deel 2 over de lezing die grootmeester Paul van der Sterren op uitnodiging van de vereniging SV Voerendaal gaf tijdens het Mediaan snelschaaktoernooi

Nadere informatie

Limburgse titel Fred Schotanus uit Oirsbeek

Limburgse titel Fred Schotanus uit Oirsbeek woensdag, 01 juli 2009 Limburgse titel Fred Schotanus uit Oirsbeek Het kampioenschap van Limburg 2009 bij de veteranen (60-plus) is een prooi geworden voor Fred Schotanus uit Oirsbeek, lid van de clubs

Nadere informatie

Nieuwsbrief Schaakacademie Apeldoorn 5 15 augustus 2015

Nieuwsbrief Schaakacademie Apeldoorn 5 15 augustus 2015 Nieuwsbrief Schaakacademie Apeldoorn 5 15 augustus 2015 De nieuwsbrief bevat berichten over Schaakacademie Apeldoorn en divers schaaknieuws. Redactie: Karel van Delft. Nieuwsbrieven staan ook op www.schaakacademieapeldoorn.nl.

Nadere informatie

de oudste schaakclub van Nederland Christiaan Messemaker

de oudste schaakclub van Nederland Christiaan Messemaker MESSEMAKER 1847 de oudste schaakclub van Nederland Christiaan Messemaker MESSEMAKER AAN ZET NUMMER 110 Gouda, oktober 2010 Bestuur Voorzitter C.P.Brinkers 518231 Secretaris B Vlot 530271 Penningmeester

Nadere informatie

SCHAAKFESTIVAL GRONINGEN 2013 IN DE MEDIA

SCHAAKFESTIVAL GRONINGEN 2013 IN DE MEDIA SCHAAKFESTIVAL GRONINGEN 2013 IN DE MEDIA Schaakfestival Groningen 2013 in de Media INDEX Website Marketing Groningen november 2013... 3 Dagblad van het Noorden 6/11/2013... 4 ZilverenCamera 2013... 4

Nadere informatie

Borgerhout-Rochade 13-19

Borgerhout-Rochade 13-19 Borgerhout-Rochade 13-19 DOCX STEFAN 2485 BERELOWITSCH ALEXANDER 2549 0-1 OOTES LARS 2368 FEYGIN MICHAEL 2474 1-0 WEMMERS XANDER 2354 FIEBIG THOMAS 2398 0-1 KERIGAN DEMRE 2318 SONNTAG HANS HUBERT 2372

Nadere informatie

Jaargang 35 nummer 4. Lente Editie

Jaargang 35 nummer 4. Lente Editie Jaargang 35 nummer 4 Lente Editie 1 Na het gedwongen weekje uitstel vanwege te weinig kopij en vanwege het paasweekend heeft de redactie nu flink uitgepakt met leuke bijdragen. Dit resulteert in een werkelijk

Nadere informatie

Demonstratietraining over mooie schaakstellingen

Demonstratietraining over mooie schaakstellingen Demonstratietraining over mooie schaakstellingen Maar ook over the Holy Grail, de maffia, lesmodellen en classics "Schaaktrainer Pascal Losekoot verzorgt een interactieve schaaktraining waarbij hij aan

Nadere informatie

Rotterdam Chess. Jaargang 24 Nummer 2 Juni 2005

Rotterdam Chess. Jaargang 24 Nummer 2 Juni 2005 Rotterdam Chess Jaargang 24 Nummer 2 Juni 2005 Redactie: Hans Christen Ton de Vreede Vaste medewerker: Karel van der Weide Overige medewerkers aan dit nummer: Jeroen Bosch Etienne Goossens Cemil Gulbas

Nadere informatie

Computerschaak (1999) Rob van Son Een grote hobby: schaakcomputers verzamelen! Interview met Hein Veldhuis

Computerschaak (1999) Rob van Son Een grote hobby: schaakcomputers verzamelen! Interview met Hein Veldhuis Computerschaak (1999) Rob van Son Een grote hobby: schaakcomputers verzamelen! Interview met Hein Veldhuis Op 20 februari 1999 ging ik op bezoek bij Hein Veldhuis in Tilburg. Hein, al jaren een trouw CSVN-lid,

Nadere informatie

Schaakclub 26e jaargang nr. 5 Hoogeveen Augustus 2012

Schaakclub 26e jaargang nr. 5 Hoogeveen Augustus 2012 Aanzet Schaakclub 26 e jaargang nr. 5 Hoogeveen Augustus 2012 Schaakclub Hoogeveen Kamer van Koophandel: 40046942 Aanzet is het clubblad dat vijfmaal per jaar verschijnt 26 e jaargang nummer 5, Augustus

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 117 januari 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 117 januari 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 117 januari 2012 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers Miroslav Bartak, 2008 In dit nummer onder andere : Bijdragen van H. Bouwmeester en J. Kerssemakers. Kecskemet 1927 (2) C.Z.W.

Nadere informatie

Jaargang 18 nummer 1 januari 1996. Periodieke uitgave van de "Eerste Goirlese Schaakclub" EGS te Goirle.

Jaargang 18 nummer 1 januari 1996. Periodieke uitgave van de Eerste Goirlese Schaakclub EGS te Goirle. Jaargang 18 nummer 1 januari 1996 De Schaakmeester Periodieke uitgave van de "Eerste Goirlese Schaakclub" EGS te Goirle. Redactie. P. Couwenberg, tel. (013) 5348378, J. Langenberg, tel. (013) 5350487.

Nadere informatie

CAISSANIEUWS 417. SGA Rapid: Tot 1500: CaissaNieuws is het orgaan van Schaakvereniging Caissa, Amsterdam 56 e jaargang JUNI 2008

CAISSANIEUWS 417. SGA Rapid: Tot 1500: CaissaNieuws is het orgaan van Schaakvereniging Caissa, Amsterdam 56 e jaargang JUNI 2008 CaissaNieuws is het orgaan van Schaakvereniging Caissa, Amsterdam 56 e jaargang JUNI 2008 CAISSANIEUWS 417 SGA Rapid: C2 slaat toe Bert naar topscore Kroeglopers 2008: Bezemer/Kikkert niet te temmen DE

Nadere informatie

eeuw bij moment biertje in dingen in Kleurrijk een simultaan totaal acht.

eeuw bij moment biertje in dingen in Kleurrijk een simultaan totaal acht. Voorwoord Wim Jongejan Op 23 februari van dit jaar kreeg Nel Doets te horen dat zij aan een ongeneeslijke ziekte leed. 12 december is zij overleden, op de leeftijd van bijna 68 jaar. Cees Doets blijft

Nadere informatie

NK schaken t/m 12 jaar

NK schaken t/m 12 jaar Voorwoord Dit jaar organiseert de HSB voor de 13 e keer het Nederlands Kampioenschap tot en met 12 jaar. We zijn dus ouder dan de deelnemers! Ook dit toernooiboek verschijnt voor de 13 e keer. Op internet

Nadere informatie

SCHILDERIJEN VAN TJERK ZIJLSTRA EXPOSITIE IN HOOGEVEEN OKTOBER 2015. www.tjerkzijlstra.nl www.schaakkunst.nl

SCHILDERIJEN VAN TJERK ZIJLSTRA EXPOSITIE IN HOOGEVEEN OKTOBER 2015. www.tjerkzijlstra.nl www.schaakkunst.nl SCHILDERIJEN VAN TJERK ZIJLSTRA EXPOSITIE IN HOOGEVEEN OKTOBER 2015 www.tjerkzijlstra.nl www.schaakkunst.nl Korte biografie en verantwoording Tjerk Zijlstra (Koog aan de Zaan, 1947) volgde van 1966 tot

Nadere informatie

Schaakvereniging ERASMUS Opgericht 5 september 2005. Maandag

Schaakvereniging ERASMUS Opgericht 5 september 2005. Maandag Schaakvereniging ERASMUS Opgericht 5 september 2005 Speelzaal: Mavogebouw Melanchthon Schiebroek Icarusstraat 1 3054 PM Rotterdam Bestuur: - Voorzitter: Ron Ansem e-mail: voorzitter@sv-erasmus.nl telefoon:

Nadere informatie

Hoofdsponsor: Roermond - Echt. Welkom

Hoofdsponsor: Roermond - Echt. Welkom Clubblad 1976-1978 Hoofdsponsor: Welkom Op 15 november 1972 werd de schaakvereniging t Stokpaardje opgericht in Linne. In 1976 werd groot feest gevierd: t Stokpaardje was kampioen geworden van de klasse

Nadere informatie

NK schaken t/m 12 jaar

NK schaken t/m 12 jaar Voorwoord Eindelijk Hemelvaart, tijd voor het NK12! De HSB organiseert het nu voor de 19 e keer. De 80 deelnemers bestaan uit 52 jongens bij de jeugd en 28 meisjes. De vrijwilligers staan weer te trappelen.

Nadere informatie

In memoriam. Ratmir Kholmov (13.05.1925 18.02.2006)

In memoriam. Ratmir Kholmov (13.05.1925 18.02.2006) In memoriam Begin dit jaar zijn twee reuzen van het schaakspel ons ontvallen. Ratmir Kholmov en Wolfgang Unzicker waren generatiegenoten en beiden behoorden ze tot de wereldtop. Er zijn dan ook enkele

Nadere informatie

Externe data 2010-2011 11 december, 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei (SJ 1, 2 en 3)

Externe data 2010-2011 11 december, 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei (SJ 1, 2 en 3) Hoofd dat niet kan slapen koekeloer wat minder rond boven de kamerdeur en doe iets. De heggen staan strak en blauw in de nacht. Het heeft geen zin de zaak te zien als een geheel. Het is al herfst. De wereld

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter... 3. 1. Correspondentie Partij van het jaar 2013... 4. 2. Verslag algemene ledenvergadering NBC... 9

1. Van de Voorzitter... 3. 1. Correspondentie Partij van het jaar 2013... 4. 2. Verslag algemene ledenvergadering NBC... 9 1 Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 1. Correspondentie Partij van het jaar 2013... 4 2. Verslag algemene ledenvergadering NBC... 9 3. Oproep kandidaat bestuursleden... 12 4. Dronov 27ste ICCF Wereldkampioen...

Nadere informatie

De schaker Napoleon. door Dirk Goes

De schaker Napoleon. door Dirk Goes De schaker Napoleon door Dirk Goes De Franse keizer Napoleon Bonaparte had als briljant strateeg een nogal ondernemende schaakstijl. Net als op het slagveld (tijdens zijn veldtochten verloor hij in totaal

Nadere informatie

M a g a z i n e v a n S c h a a k v e r e n i g i n g C h a r l o i s E u r o p o o r t

M a g a z i n e v a n S c h a a k v e r e n i g i n g C h a r l o i s E u r o p o o r t M a g a z i n e v a n S c h a a k v e r e n i g i n g C h a r l o i s E u r o p o o r t December 2003 John Leer: moeilijke tijden in de interne Eerste team blijft winnen in de KNSB Tweede team volledig

Nadere informatie

David & Goliath. Feiten, fraais & fouten. Venlo II vs. Geleen I Ronde VIII. Seizoen 2011-2012. Bord 2

David & Goliath. Feiten, fraais & fouten. Venlo II vs. Geleen I Ronde VIII. Seizoen 2011-2012. Bord 2 Venlo II vs. Geleen I Ronde VIII Seizoen 2011-2012 lig werd gemaakt door niet minder dan vijf oud-limburg kampioenen te weten: - Huub Borghouts (1969) (Kiebitz) - Jack Renet (1975, 76, 82, 83, 84, 89,

Nadere informatie

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse!

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC heeft dit seizoen met slechts 2 overwinningen nog net de nacompetitie bereikt. Daarin werd het thuis opgenomen tegen PSV Dammen uit Eindhoven.

Nadere informatie

LIMBURGS SCHAAKBLAD. Nr 401 1 maart 2009. Digitale versie Nr 34

LIMBURGS SCHAAKBLAD. Nr 401 1 maart 2009. Digitale versie Nr 34 Nr 401 1 maart 2009 Digitale versie Nr 34 LIMBURGS SCHAAKBLAD Tweemaandelijks blad (Uitz. zomer) Publicatie van de Limburgse Schaakliga Verzonden per e-mail Verantwoordelijke uitgever: Marijke Mensch Dorpsstraat

Nadere informatie

Uw advertentie op de binnenkaft van de Triomfator?

Uw advertentie op de binnenkaft van de Triomfator? M a g a z i n e v a n S c h a a k v e r e n i g i n g C h a r l o i s E u r o p o o r t Uw advertentie op de binnenkaft van de Triomfator? Neem contact op met het bestuur (zie pagina 3) of mail naar: adverteren@charloiseuropoort.nl

Nadere informatie

Januari 2005 ANALYSE DIMITRI REINDERMAN DERSE RONDE MEESTERKLASSE VIERDE RONDE MEESTERKLASSE

Januari 2005 ANALYSE DIMITRI REINDERMAN DERSE RONDE MEESTERKLASSE VIERDE RONDE MEESTERKLASSE Rotterdam Chess Jaargang 24 Nummer 1 Januari 2005 Redactie: Hans Christen Ton de Vreede Vaste medewerker: Karel van der Weide Overige medewerkers aan dit nummer: Arthur Rongen Herman van Bekkum Geert van

Nadere informatie

Als Groesbeek maar niet kampioen wordt

Als Groesbeek maar niet kampioen wordt L Echec 162 17 augustus 2007 Als Groesbeek maar niet kampioen wordt Henk Boot 21 april 2007: A3 TAL/DCG 2 Tja, stond er in die achtste ronde nog iets op het spel voor ons? Voor Tal/DCG zeker wel, want

Nadere informatie

Groningse beginner, vs Sterke man uit Amsterdam, (Date unknown)

Groningse beginner, vs Sterke man uit Amsterdam, (Date unknown) Groningse beginner, vs Sterke man uit msterdam, (Date unknown) 2 3 Figure 1 (999 0) Het commentaar bij deze partij is een bewerking van de opmerkingen van Peter Zandveld in GO 18-5 (juli 1981). De uitvoerige

Nadere informatie

Van 1994 tot en met 2006

Van 1994 tot en met 2006 uitdrukkelijk voorbehouden. Woensdag, 01 oktober 2014 Bianca Muhren, WGM en accountant Bianca Muhren (1986) is half Nederlandse en half Pakistaanse, geboren en getogen in Nederland. Op 12-jarige leeftijd

Nadere informatie

April 2015 Jaargang 36 nummer 4. Lente-editie

April 2015 Jaargang 36 nummer 4. Lente-editie April 2015 Jaargang 36 nummer 4 Lente-editie 1 Het vullen van deze column gebeurt meestal als laatste handeling bij het vervaardigen van de Balans. Niet altijd is er een onderwerp voorhanden en ik wil

Nadere informatie

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist November 2008 1 (advertentie) Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366 (advertentie) (advertentie) Steenstraat 96 tel/ fax 026 4453603 - Arnhem - slijterij wijnhandel wijntapperij PIET WACKI

Nadere informatie

Bij deze opening heeft wit als tweede zet de keuze uit de volgende voortzettingen. 2.32-27(1) 34-30(2) 37-31(3) 32-28(4) 33-28(5)

Bij deze opening heeft wit als tweede zet de keuze uit de volgende voortzettingen. 2.32-27(1) 34-30(2) 37-31(3) 32-28(4) 33-28(5) Opening 11 1.31-26 19-24 diagram 65 Bij deze opening heeft wit als tweede zet de keuze uit de volgende voortzettingen. 2.32-27(1) 34-30(2) 37-31(3) 32-28(4) 33-28(5) Na 2.32-27(1) komen we in opening 9

Nadere informatie

De Matador. Het schaakmagazine van Schaakvereniging Shah Mata

De Matador. Het schaakmagazine van Schaakvereniging Shah Mata De Matador Het schaakmagazine van Schaakvereniging Shah Mata Seizoen: 2011 2012 Uitgave: december 2011 SHAH MATA Schaakvereniging Opgericht 9 september 1970 Voorzitter: Secretaris: Bram Steijn Chris Willemse

Nadere informatie

Schaakschakeringen VOORWOORD INHOUD

Schaakschakeringen VOORWOORD INHOUD Schaakschakeringen NBC-NIEUWSBRIEF 2de jaargang no.4, December 2012 NBCNieuwsbrief@hotmail.nl correspondentieschaken.nl VOORWOORD Beste NBC-leden, De Nieuwsbrief die u nu leest staat vooral in het teken

Nadere informatie

1 Zwart aan zet. 2 Wit aan zet. 3 Wit aan zet. 4 Wit aan zet staat al een stuk achter.

1 Zwart aan zet. 2 Wit aan zet. 3 Wit aan zet. 4 Wit aan zet staat al een stuk achter. 1 Zwart aan zet. 2 Wit aan zet. 3 Wit aan zet. 4 Wit aan zet staat al een stuk achter. 5 Zwart aan zet. 6 Wit aan zet. 7 Wit aan zet begint een mataanval. 8 Zwart aan zet. 9 Wit aan zet 10 Wit aan zet.

Nadere informatie

Ruw en laag wandelt de regen Waarheen zijn de lichte dagen gegaan Waar zijn de wolken gebleven Alles is stom en van steen.

Ruw en laag wandelt de regen Waarheen zijn de lichte dagen gegaan Waar zijn de wolken gebleven Alles is stom en van steen. Ruw en laag wandelt de regen Waarheen zijn de lichte dagen gegaan Waar zijn de wolken gebleven Alles is stom en van steen Lucebert Ruw en laag ging het weer tekeer. Niet alleen buiten, waar op vrijdagavond

Nadere informatie

december 2013 www.svpromotie.nl

december 2013 www.svpromotie.nl jaargang 62 nummer 2 december 2013 www.svpromotie.nl DE PROMOOT Clubblad van Schaakvereniging 'Promotie' Jaargang 62 nummer 2 december 2013 Schaakvereniging 'Promotie' opgericht 6 oktober 1952 Clubgebouw:

Nadere informatie

SCHOOLSCHAAK AFRIJEN IN STRIJEN HET TWEEDE ONTMOET OPNIEUW DE MAN MET DE HAMER ONZE EREGALERIJ JAN VAN DIJK MANKEMENTEN DE DORDTSE DAGEN

SCHOOLSCHAAK AFRIJEN IN STRIJEN HET TWEEDE ONTMOET OPNIEUW DE MAN MET DE HAMER ONZE EREGALERIJ JAN VAN DIJK MANKEMENTEN DE DORDTSE DAGEN SCHOOLSCHAAK AFRIJEN IN STRIJEN HET TWEEDE ONTMOET OPNIEUW DE MAN MET DE HAMER ONZE EREGALERIJ JAN VAN DIJK MANKEMENTEN DE DORDTSE DAGEN LEVE DE VOORUITGANG DE VOORZITTER OP ZIJN SCHAAKSTOEL VIERDE RONDE

Nadere informatie

DANS VAN DE DEGRADANTEN

DANS VAN DE DEGRADANTEN DANS VAN DE DEGRADANTEN Er stond nog één ontmoeting op het programma. Die van 2 achttallen, die al waren gedegradeerd. In feite een klucht dus! Die gedachte had ik die avond, 8 april, steeds voor ogen!

Nadere informatie

NOVA College NK Jeugd 2011 Dagbulletin 3 mei: Ronde 4

NOVA College NK Jeugd 2011 Dagbulletin 3 mei: Ronde 4 NOVA College NK Jeugd 2011 Dagbulletin 3 mei: Ronde 4 Chinezen was lekker en erg gezellig. Wie staat er weer vooraan? Juist ja... Lennart Ootes kijkt naar Die jongen daarachter. Wanting en Perfection Jeugd

Nadere informatie

LIMBURGS SCHAAKBLAD. Nr 395 1 maart 2008. Digitale versie Nr 28

LIMBURGS SCHAAKBLAD. Nr 395 1 maart 2008. Digitale versie Nr 28 Nr 395 1 maart 2008 Digitale versie Nr 28 LIMBURGS SCHAAKBLAD Tweemaandelijks blad (Uitz. zomer) Publicatie van de Limburgse Schaakliga Verzonden per e-mail Verantwoordelijke uitgever: Marijke Mensch Dorpsstraat

Nadere informatie

52 ASV-toernooi, 14 maart 09 Ferdinand Binnendijk

52 ASV-toernooi, 14 maart 09 Ferdinand Binnendijk 52 ASV-toernooi, 14 maart 09 Ferdinand Binnendijk Afgelopen zaterdag speelden Etienne Goudriaan en ik het ASV toernooi in Arnhem. Hier het verslag van een weekend lanterfanten 13 maart, 16:25 SMS naar

Nadere informatie

info@assurantiekantoorrverbeek.nl

info@assurantiekantoorrverbeek.nl #1 2015 Laat uw verzekeringen doorlichten en krijg een onafhankelijk en vrijblijvend advies info@assurantiekantoorrverbeek.nl Prins Mauritssingel 76c - 3043 PJ Rotterdam T 010-262 25 59 - M 06-2757 0696

Nadere informatie

MAART 2005 Toekomstverwachtingen Gerrit Boer en de Hoogovens/Corus Eerste team klaart het niet Promotie voor het vierde? Interne: Kresmaster koploper

MAART 2005 Toekomstverwachtingen Gerrit Boer en de Hoogovens/Corus Eerste team klaart het niet Promotie voor het vierde? Interne: Kresmaster koploper M a g a z i n e v a n S c h a a k v e r e n i g i n g C h a r l o i s E u r o p o o r t MAART 2005 Toekomstverwachtingen Gerrit Boer en de Hoogovens/Corus Eerste team klaart het niet Promotie voor het

Nadere informatie

Jaargang 67, Nr. 9. Mei 2013

Jaargang 67, Nr. 9. Mei 2013 WOESTDUINCENTRUM, WOESTDUINSTRAAT 18 TELEFOON: 020-615 5803, CLUBAVOND: DONDERDAG Secretaris: Sander vd Wiel, Andreasplein 66, 1058 GD Amsterdam, 020-612.4991/06-301.201.01 Redactie: Hugo de Jonge, Tel.

Nadere informatie

Jaargang 36 nummer 1. Herfst-editie

Jaargang 36 nummer 1. Herfst-editie Jaargang 36 nummer 1 Herfst-editie 1 Terwijl ik de laatste hand leg aan de Balans is het nog steeds prachtig weer buiten, het is nauwelijks herfst te noemen. Toch gaat de klok toch echt terug komend weekend

Nadere informatie

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist 1 (advertentie) Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366 (advertentie) (advertentie) Steenstraat 96 tel/ fax 026 4453603 - Arnhem - slijterij wijnhandel wijntapperij PIET WACKI Uw Fleurop bloemist

Nadere informatie

Opgericht 5 september 2005

Opgericht 5 september 2005 SCHAAKVERENIGING Opgericht 5 september 2005 K - De voorzitter opent O - Anton Tellegen, een oud voorzitter, R overleden, een nabetrachting T - Terug naar Heintje E - Teamcaptain, waar zijt ge? - Paarden

Nadere informatie

Extern Data seizoen 2007-2008: 24 november, 15 december, 9 februari, 8 maart, 29 maart, 19 april (alleen SJ1 en SJ2)

Extern Data seizoen 2007-2008: 24 november, 15 december, 9 februari, 8 maart, 29 maart, 19 april (alleen SJ1 en SJ2) De herfst is het einde Alles kruipt weg in turf en modderbad Men kan geen veren van een kikker scheuren Een engel heeft zijn vleugels snel verbrand De takken geven alle nesten bloot Jan Wolkers De herfst

Nadere informatie

Samengevat. 5e jaargang nummer 3 24 juni 2010. In memoriam Jacob Kort. Hoe Melchior kampioen werd. Haagse Rapidcyclus

Samengevat. 5e jaargang nummer 3 24 juni 2010. In memoriam Jacob Kort. Hoe Melchior kampioen werd. Haagse Rapidcyclus Samengevat e jaargang nummer 3 24 juni 2010 In memoriam Jacob Kort Hoe Melchior kampioen werd Haagse Rapidcyclus 3 Titelpagina: Jacob Kort als toeschouwer tijdens het Haags Weekendtoernooi van 2007 (Foto:

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 2 nr. 46-9 juni 2007 Hallo schaak- en damleden Afgelopen maandag 4 juni werd het seizoen van de HSDV afgesloten

Nadere informatie

KERSTNUMMER 2007 Eerste team struikelt in topper VBen Boog winterkampioen Adri analyseert zichzelf V Interview: Dick de Wit! V Kerstprijsvraag!

KERSTNUMMER 2007 Eerste team struikelt in topper VBen Boog winterkampioen Adri analyseert zichzelf V Interview: Dick de Wit! V Kerstprijsvraag! M a g a z i n e v a n S c h a a k v e r e n i g i n g C h a r l o i s E u r o p o o r t KERSTNUMMER 2007 Eerste team struikelt in topper VBen Boog winterkampioen Adri analyseert zichzelf V Interview: Dick

Nadere informatie

Opening 10 1.32-27 20-25 2.27-22. diagram 56

Opening 10 1.32-27 20-25 2.27-22. diagram 56 Opening 10 1.32-27 20-25 2.27-22 diagram 56 2... 18x27, dit is de Bilkert-voortzetting. 3.31x22 12x32 4.42x22 17x28 5.38x20 15x24 6.35x15 5x25 7.40-35 10-15 (gedwongen). Nu kan wit dam halen middels 8.35-30

Nadere informatie

Startpakket senioren: Inhoud: De notatie De Spelregels Snel leren dammen Centrumspel DE NOTATIE

Startpakket senioren: Inhoud: De notatie De Spelregels Snel leren dammen Centrumspel DE NOTATIE 1 Startpakket senioren: Inhoud: De notatie De Spelregels Snel leren dammen Centrumspel DE NOTATIE 11 12 13 14 1 41 42 43 44 4 46 47 48 49 0 Het noteren van het zetten is niet moeilijk. Maar je moet er

Nadere informatie

Februari 2015 Jaargang 36 nummer 3 WINTER EDITIE

Februari 2015 Jaargang 36 nummer 3 WINTER EDITIE Februari 2015 Jaargang 36 nummer 3 WINTER EDITIE 1 Na de tjokvolle editie van afgelopen Kerst lijken 36 pagina s niet veel, maar er is weer genoeg te lezen! Naast de vertrouwde rubrieken van Peter en Jos

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Workshop: Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Kees stelt zichzelf en zijn damtegenstander

Nadere informatie

Voorwoord Wim Jongejan.

Voorwoord Wim Jongejan. Voorwoord Wim Jongejan. Het een na laatste nummer van dit jaar ligt weer voor u. Bijna is de externe competitie voorbij, de interne competitie loopt op zijn eind en het is weer spannend. Maar is het ook

Nadere informatie

WOENSEL LICHTTOREN COMBINATIE

WOENSEL LICHTTOREN COMBINATIE 1 SP 4 05/06 WOENSEL LICHTTOREN COMBINATIE Woensel Lichttoren Combinatie is op 1 juni 1978 ontstaan uit S.V. Woensel en S.V. Lichttoren. S.V. Woensel is een voortzetting van V.O.J.-1945. S.V.Lichttoren

Nadere informatie

Orgaan. Jaargang 84, Nummer 4

Orgaan. Jaargang 84, Nummer 4 Orgaan Jaargang 84, Nummer 4 Oktober 2011 Inhoud Extra Algemene Ledenvergadering 2 Van het secretariaat 2 Nieuwe gezichten: Jules Geukers vindt het NSG wel mooi 3 In memoriam Otto Rost van Tonningen 4

Nadere informatie

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist 1 (advertentie) Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366 (advertentie) (advertentie) Steenstraat 96 tel/ fax 026 4453603 - Arnhem - slijterij wijnhandel wijntapperij PIET WACKI Uw Fleurop bloemist

Nadere informatie

VSV VIZIER 2010-2011, nummer 6 augustus 2011

VSV VIZIER 2010-2011, nummer 6 augustus 2011 k q VSV VIZIER 2010-2011, nummer 6 augustus 2011 r OFFICIEEL ORGAAN VAN DE KONINKLIJK ERKENDE VENLOSE SCHAAKVERENIGING l CLUBBLAD KON. ERK. VENLOSE SCHAAKVERENIGING Seizoen 2010-2011 nr. 6 Opgericht 1

Nadere informatie

Colofon. Clubblad VastNed Rotterdam. Jaargang 21, nr. 1, januari 2002

Colofon. Clubblad VastNed Rotterdam. Jaargang 21, nr. 1, januari 2002 Colofon Redactie: Hans Christen Corrector Henny Vijgeboom Vaste medewerker: Henny Vijgeboom Overige medewerkers aan dit nummer: Herman van Bekkum Harmen Jonkman Bruno Carlier Joop Michel Peter Reedijk

Nadere informatie

september 2013 www.svpromotie.nl

september 2013 www.svpromotie.nl jaargang 62 nummer 1 september 2013 www.svpromotie.nl DE PROMOOT Clubblad van Schaakvereniging 'Promotie' Jaargang 62 nummer 1 september 2013 Schaakvereniging 'Promotie' opgericht 6 oktober 1952 Clubgebouw:

Nadere informatie

VSV VIZIER. 2014-2015 nummer 2 december 2015. Venlo 3 in de LiSB competitie Ad, Ger en Gerard tijdens de wedstrijd tegen t Pionneke

VSV VIZIER. 2014-2015 nummer 2 december 2015. Venlo 3 in de LiSB competitie Ad, Ger en Gerard tijdens de wedstrijd tegen t Pionneke k q VSV VIZIER 2014-2015 nummer 2 december 2015 Venlo 3 in de LiSB competitie Ad, Ger en Gerard tijdens de wedstrijd tegen t Pionneke OFFICIEEL ORGAAN VAN DE VENLOSE SCHAAKVERENIGING r l CLUBBLAD VENLOSE

Nadere informatie

CBS de Fontein kampioen van Groningen en Drenthe

CBS de Fontein kampioen van Groningen en Drenthe CBS de Fontein kampioen van Groningen en Drenthe Zaterdag is het team van CBS de Fontein uit Ten Boer schoolschaak kampioen van de provincies Groningen en Drenthe geworden. Vanuit Groningen deden de Zaaier

Nadere informatie

Voor derde jaar op rij NK jeugdschaak in Venlo. Enquête over toernooien in Limburg

Voor derde jaar op rij NK jeugdschaak in Venlo. Enquête over toernooien in Limburg 32e jaargang nr. 2 februari 2009 Redactie, lay-out, verspreiding: Frank Clevers, e-mail frank.clevers@hotmail.com Dit blad kan als pdf-bestand gedownload worden via www.lisb.nl Alle Limburgse schaaknieuws

Nadere informatie

A A N Z E T is het maandblad van de. Redaktie: Jelle van Eijk

A A N Z E T is het maandblad van de. Redaktie: Jelle van Eijk A A N Z E T is het maandblad van de S C H A A K C L U B H O O G E V E E N. Redaktie: elle van Eijk 4e jaargang, nr. 4 anuari 99 [...] eugdleider (vrijdag): K.. Baas Copernicuslaan 6 Hoogeveen 528-6445

Nadere informatie

Locatie De Dorpstaveerne Dorpsstraat 350 075-6871213

Locatie De Dorpstaveerne Dorpsstraat 350 075-6871213 Datum 24 oktober 2011 De Kleine Rokade Clubavond maandag aanvang 20:00 uur 34e jaargang nummer 6 Locatie De Dorpstaveerne Dorpsstraat 350 075-6871213 Voorzitter R. Spier Aletta Jacobsstraat 127 075-6874028

Nadere informatie

Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind

Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind van de winter Judith Herzberg Het eind van de winter. De kalender kondigt het al aan, maar de winter geeft zich

Nadere informatie

VEURWOORD(SE) januari, februari, maart 2015 verantw. uitg: Luk Lambrechts, Lindestraat 48 9090 Melle

VEURWOORD(SE) januari, februari, maart 2015 verantw. uitg: Luk Lambrechts, Lindestraat 48 9090 Melle Nieuwjoar es den schuunsten dag van t joar oas ge d angdere doagen nie meerekent. Moest nieuwjoar nie ontdekt geworden zijn, we zuume nie weten oe da t stoat mee de geschiedenisse en mee de veuruitgang.

Nadere informatie

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist 1 (advertentie) Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366 (advertentie) (advertentie) Steenstraat 96 tel/ fax 026 4453603 - Arnhem - slijterij wijnhandel wijntapperij PIET WACKI Uw Fleurop bloemist

Nadere informatie

CAISSA NIEUWS 400 april 2004

CAISSA NIEUWS 400 april 2004 april 2004 CAISSA NIEUWS 400 april 2004 1 CaïssaNieuws 400 Colofon CaïssaNieuws is het clubblad van de schaakvereniging Caïssa www.caissa-amsterdam.nl Clublokaal: Oranjehuis Van Ostadestraat 153 Tel. 06

Nadere informatie