De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet".

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet"."

Transcriptie

1 De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet". Ons lid Roelof Berkepeis, die al tientallen jaren aan het schaakbord vergroeid is en bekend staat om zijn eigenzinnige spel, zal deze avond met behulp van een beamer enkele partijen en varianten tonen die dit thema illustreren. Ondanks dat (groot)meester partijen als voorbeeld gebruikt worden, zal de lezing toegankelijk zijn voor zowel beginners als gevorderden. ================================ ENKELE BELANGRIJKE SCHAAK PRINCIPES bewegingsvrijheid van de tegenstander beperken. initiatief / actief spel. rocheren : K veilig en T's verbonden. laten slaan : je kunt kiezen hoe je terugslaat. als de pionnenstelling goed is, en alle stukken een plekje hebben gevonden, kunnen paarden naar andere velden gaan, soms via vrij lange routes, om belangrijke velden te bezetten en ruil af te dwingen om dan vaak met een bepaalde pion terug te slaan waardoor lijnen voor andere stukken open komen. doe rustig aan bij het uitbouwen van een voordeel : breng de stukken naar nog betere velden om een komende actie te ondersteunen; alle stukken in het spel brengen voordat je een doorbraak / aanval inzet. een stuk kan "overbelast" zijn : het moet aandacht houden bij meer dan 1 veld. voorpost : veld, meestal voor een P, dat gedekt wordt door een pion.

2 Nu wil ik het hebben over een situatie die je zelf soms zult meemaken in de opening en die je koud zweet kan bezorgen : de tegenstander speelt een getructe variant, of iets dat je niet kent, of iets dat zelden voorkomt. Wat doe je dan? Vooral clubspelers kunnen in zo'n geval in paniek raken en direct een slechte zet spelen, waardoor de tegenstander succes heeft met zijn variant, hoewel die in veel gevallen niet correct zal zijn -- dat is dan ook de reden dat je die variant zelden meemaakt. Maar je wordt op dat moment verrast en moet de analyse aan het bord doen. Er bestaan bepaalde technieken die je in zo'n geval kunt toepassen, en die zal ik nu voorleggen, in de hoop dat dit advies nuttig zal zijn. Om te illustreren waarover het gaat, komt hier een onbekende en in feite incorrecte variant van het Spaans, want de getructe varianten die ik bedoel, komen vaak voor in "Open Spelen" >> Open spel Het open spel is in het schaken een openingscategorie waaronder men alle openingen schaart die beginnen met de zetten 1.e4 e5. Naast het Open Spel kent men nog vier andere categorieën: Halfopen spel alle openingen die beginnen met 1. e4, maar waarbij zwart niet antwoordt met 1...e5 Gesloten spel alle openingen die beginnen met 1. d4 d5 Halfgesloten spel alle openingen die beginnen met 1. d4, maar waarbij zwart niet antwoordt met 1...d5 Flankspel alle openingen waarbij de eerste zet van wit niet 1. e4 of 1. d4 is e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Lc5 4. c3... Zwart antwoordt met de zg. Klassieke variant 3...Lc5 en Wit speelt de traditionele variant 4. c3, met het idee om snel d4 te spelen en zo sterk het centrum te bezetten, maar nu doet Zwart een onverwachte zet : 4... d5! -- dit is nu zo'n moment dat je direct in de opening de fout in kunt gaan! Dit kwam bv. voor in een partij in Zweden, in 1995, tussen grootmeester Thomas Ernst met Wit en Jurgen Norquist met Zwart, die toen 'slechts' een rating van 2170 had, en kennelijk de grootmeester wilde verrassen met deze nogal ongebruikelijke zet. Die partij zal ik nu laten zien, en ik zal daarbij vertellen over de problemen die er waren, en de oplossingen. Het eerste dat je moet begrijpen, is dat je in zo'n situatie moet streven naar een simpele oplossing. Concentreer je op de basisregels van het schaakspel : ontwikkeling en veiligheid van de K zijn de belangrijkste factoren bij het kiezen van je zetten. Probeer in zo'n getructe opening een klein voordeel te bereiken, en ga na de partij eventueel thuis eens analyseren of het misschien

3 beter had gekund, om meer begrip te krijgen van de Spaanse opzet met een vroeg...d5. Probeer op dat moment niet de variant achter het bord te weerleggen, tenzij je een duidelijke weerlegging ziet en dus meteen kunt aantonen dat Zwarts zet een fout is. Het kost je anders een hoop tijd en waarschijnlijk zul je niet eens de juiste oplossing vinden. Sommige spelers zullen hier vuur met vuur willen bestrijden en zelf met een gewaagd antwoord komen, maar je kunt er vanuit gaan dat de tegenstander deze situatie en jouw mogelijke antwoorden vooraf bestudeerd heeft en dus kom je op zo'n manier al gauw in zijn tuintje terecht. Dus mijn advies is simpel : * wees tevreden met een klein voordeel vanuit deze opening * concentreer je op de basisregels van het schaakspel, vooral ontwikkeling en veiligheid van de K * voorkom gewaagde varianten en vreemde chaotische toestanden * probeer de variant niet achter het bord te weerleggen Laten we nu eens kijken hoe Wit kan reageren en hoe Thomas Ernst dit gambiet behandelt. (...laat enkele van die varianten zien...) Wit had 't ook anders kunnen doen, door vast te houden aan zijn idee met pion c3 en direct d4 te spelen. Maar dan kan Zwart makkelijk een stelling bereiken die niet ongunstig voor hem is : 5. d4 exd4 6. cxd4 Lb4+ 7. Ld2 Lxd2 -- tot hier is alles vrijwel gedwongen voor Wit 8. Pbxd2 Pe7 9. e5 O-O -- hier heeft Wit waarschijnlijk de beste positie, maar Zwart is ook best OK >> Wat zou jij nu doen met Wit? Grootmeester Thomas Ernst speelde in zijn partij : 5. Pxe5 Dg5 -- Thomas Ernst hield zich nu aan de genoemde regels en speelde hier : 6. O-O Ik weet niet wat jullie gedaan zouden hebben, maar ik denk dat deze variant min of meer de Zwarte opzet weerlegt: 6... Pxe5 -- Zwart is nu vrijwel verplicht het Pe5 te nemen (...Lh3? Df3!) 7. d zo wint Wit het stuk terug. Daarbij komt het centrum open en dat is gunstig voor Wit, want hij heeft al gerokeerd terwijl Zwarts K nog onveilig in het midden staat. Zwart moet nu ergens heen met de D : na Dd6 komt Wit door dxlc5 Dxc5 Dxd5 een pion voor en krijgt een winnende stelling. De enige redelijke zet voor Zwart is wat Norquist speelde : 7... De6 NB. We hebben vaak te maken met zg. "dwingende zetten", vooral : * als er iets geslagen wordt, en je moet terugslaan. * als je schaak staat, en je moet dat schaak opheffen. >> die moet je steeds goed berekenen, want als je niet uitkijkt, vooral in zulke Open Spelen, sta je plotseling verloren. Ook in deze partij zijn er verschillende momenten waarop dwingende zetten een belangrijke rol spelen.

4 In deze stelling komen Zwarts problemen eigenlijk vooral voort uit het feit dat zijn K nog in het midden staat, en het zal nog enige zetten duren voordat daarin verandering komt. Wit kan het bijna wagen om eerst Te1!? te spelen, waardoor hij dreigt met exd5 Zwarts D te winnen, maar dan heeft Zwart de tweesnijdende zet Le7! die deze dreiging pareert en de verloren gewaande Loper redt, waardoor juist Zwart gewonnen komt te staan. In de partij kiest Wit ook nu voor een simpele oplossing : 8. exd5 Dxd5 7. dxlc5 Dxc5 8. De2+ Pe7 9. Le3... Wit maakt de positie open en gaat zijn stukken allemaal goed neerzetten. Als een grootmeester zo'n stelling krijgt, kan de winst hem eigenlijk niet meer ontglippen : Wit heeft geen zwaktes, hij heeft 2 lopers, is al gerocheerd en kan makkelijk zijn stukken naar goede en nog betere velden brengen, en ondertussen allerlei kleine en grote dreigingen in zijn zetten weven Trouwens, Wit kon het ook anders doen, met evengoed resultaat : 8. dxc5 dxe4 9. Lf4... waarmee Wit gewoon lekker staat Zwart moet zich nu in allerlei bochten moet wringen om zijn stukken goed te plaatsen en zijn K in veiligheid te brengen om de volgende fase van de partij te overleven. Zwart moet de D nu op een goede plek neerzetten. In de partij speelde Zwart hier : 9... De5 Minder goed was Df5, en dan bv. Pd2 O-O Ld3 Dg4 f3 Dh5 Tad1 waarmee Wit zijn prima stelling behoudt : zijn beide L's staan uitstekend in deze open stelling terwijl Zwarts P's elkaar statisch dekken, wat meestal ongunstig is, en moeite heeft om zijn stukken te ontwikkelen. Er kan bv. volgen...pd5 Pe4! waarmee Wit toestaat dat Zwart 1van de L's onschadelijk maakt door Pxe3 Dxe3, maar dan kan Zwart lastig een goede vervolgzet vinden, bv. : *...Lf5? Pg3! en Zwart verliest een stuk. *...a6 Tfe1 : Wit gaat simpelweg door met verbetering van de positie van al zijn stukken. Wit heeft een stelling vol met mogelijkheden, Zwart heeft dat juist niet. Zwart begon deze variant met een getructe opzet, waarin Wit op allerlei manieren snel de fout in kon gaan, maar in het vervolg zijn er nergens trucjes voor Zwart, want Wit deed een keurige normale opzet, had geen zwaktes, en zorgde dat alle houtjes gedekt waren. Toen Zwart De5 deed, ging het zo verder : 10. Pd2 O-O 11. Tfe1 Le6 Op het eerste gezicht lijkt Zwart nu best aardig te staan. Maar Wit heeft het initiatief, en pakt dit nu door Pf3 te spelen, waarna Zwart Dh5 deed. >> Hoe zou jij nu verder gaan als Wit?

5 12. Pg5!... Zo biedt Thomas Ernst D-ruil aan, maar de grootmeester had goed gezien dat Zwart dan nog steeds moeite zal hebben om zijn stukken fatsoenlijk te bewegen, terwijl Wit prachtige mogelijkheden en plannen heeft, bv. verdubbeling van de T's door Te1, of Pxe6 gevolgd door Lc4, of Lc5 (de L staat dan op een prima lijn, ook op a3), of zelfs al deze zetten Dxe2 13. Txe2 Ld7 -- een concessie, maar er is weinig beters. 14. Lc waardoor Zwart in een heel lastige positie terecht is gekomen, bv. : *...Tad8 Lxc6 en Wit wint een kwaliteit. *...a6 Lxe7 en Wit wint ook zo materiaal. >> daarbij heeft Zwart geen enkele compensatie voor het verloren materiaal Het ging zo verder : Tfd8 15. Lc met de dubbele dreiging xf7 en xe7 Zwart kan beide dreigingen niet afdoende met 1 zet pareren en er gebeurde : Le6 16. Pxe6 fxe6 17. Txe6 Pd5 18. Td1 Kf7 19. Txd5 Txd5 20. Lxd5... en Zwart gaf op.

6 Akobian - Tregubov 2009 Dutch Defense -- Zwart speelt met vuur Akobian speelt bijna altijd 1. d4 en was verrast door de openingskeuze van zijn tegenstander, waarop hij zich enigszins voorbereid had. Hij speelt naar mijn inzicht heel zuiver schaak. Elke zet en manouevre telt bij hem. Hij speelt positioneel : al zijn stukken werken optimaal samen. In de volgende partij staat Wit al vroeg overwegend, maar Akobian laat zien hoe je de winst kunt behalen, door gestaag de hele troepenmacht naar voren te brengen. 1. d4 f5 2. Pc dit is de aanpak die Akobian meestal gebruikt tegen het Hollands, met de idee e4! want het gaat in 't Hollands vooral om veld e Pf6 3. Lg5 d5 want anders (bv. 3...e6) doet Wit inderdaad e4! en dan volgt waarschijnlijk fxe4 Pxe4 Le7 Lxf6 Pf3 en Wit zet voort met Ld3 en staat dan prima : hij heeft controle over het centrum, al zijn stukken zijn actief en gecentraliseerd, opererend naar of vanuit het midden. En Wit is beter ontwikkeld. 4. Lxf6 exf6 -- waarom is gxf6 niet goed? (:: 5. e4!) 5. e3 Le6 -- beide partijen proberen in deze fase de stukken te ontwikkelen in deze nog behoorlijk gesloten stelling. 6. Ld3 Pc6 -- nu moet Wit even letten op de zet Pb4, die op een juist moment Ld3 kan ondervragen. Welke route gaat het Pg1 in deze stelling? Welke zet zou je met het P doen? En wanneer moet je die zet spelen? Als de pionnen zo zouden blijven staan, welke route kunnen de Paarden dan gaan? 7. Pe2 Dd7 8. a dit is nu een nuttige zet voordat Wit verder gaat met de stukken-bewegingen : er kan voorlopig geen stuk op b4 komen en Wit dreigt zo ook zelf b4! te spelen, om meer ruimte te claimen op de Dame-vleugel O-O-O!? zo heeft Zwart vroeg kleur bekend : de K staat nu op de Dame-vleugel! Wit kan daar nu gebruik van maken, want Wit heeft nog niet gerocheerd. >> Wat speelt Wit hier? >> Welk stuk wil Wit graag een betere positie geven? (:: Pc3) (niet Pf4? Lf7! en g5! verdrijft dit P) 9. Pa4! g6 -- (...Pxd4? Pxd4 Dxa4? PxLe6! wint een stuk) 10. b Pc5 komt toch wel en straks kan Wit kiezen met welke pion (b of d) hij zal terugnemen als Zwart LxPc5 doet; opties zijn altijd belangrijk in het schaken : een dreiging is meestal sterker z'n uitvoering Pe5! 11. Pc5 Pxd Dxd ontwikkelt gewoon een stuk : de Dame. Je zou kunnen zeggen dat Wit zijn "goed Loper" heeft gegeven, maar het gaat bij Akobian meer om de activiteit van al zijn stukken en hij ruilt gerust inactieve Lopers voor actieve Paarden.

7 12... De8 -- Zwart zit verlegen om goede zetten en wil voorlopig nog niet de pionnen voor de K opschuiven, want dan vallen er gaten in de verdediging en het geeft Wit aangrijpings-punten voor zijn pionnen om de Zwarte K-stelling open te breken. >> Hoe gaat Wit nu verder? (:: hij moet zijn D-vleugel pionnen opschuiven en de toren op die lijnen zetten) 13. a4 Kb8 -- Zwart heeft nog steeds moeite goede zetten te verzinnen en wil het P nog niet slaan. 14. O-O een goed moment om te rocheren : voordat Wit verder gaat met de pionnen, moeten de T's verbonden zijn en in actie kunnen komen Lc8 -- Zwart probeert enige verdediging in stelling te brengen, maar al zijn stukken staan nu op de achterste rij. 15. Tfb1 h5 -- Zwart probeert een aanval op de K-vleugel te beginnen. >> Wat gebeurt er als Zwart eens Pc5 slaat? (:: dan slaat Wit juist terug met de d-pion, om het P een prachtige voorpost op d4 te geven) 16. a5! een goed moment, want op...a6? volgt nu b5! Th7! -- op deze bijzondere manier probeert Tregubov de verdediging aan de D-zijde te voeren.. Dat kan, nu de 7e rij vrij is! >> als Wit nu b5 doet, kan Zwart na b6! de 7e rij verdedigen! Hoe gaat Wit nu verder? (:: Wit moet proberen al zijn stukken in de aanval te betrekken. Het Pe2 moet een route krijgen) 17. c4! dxc4 18. Dxc4 h4 19. h noodzakelijk, anders gaat Zwart zelf op h3 staan, hoewel deze zet weer een aangrijpings-punt vormt voor de g- en f-pion.. maar zover is het nog niet g5 20. b5 Td6! -- ook met deze T verdedigt Zwart de Witte aanval vanuit horizontale lijnen; een apart geval, deze aanpak is niet harmonieus te noemen in het schaakspel. 21. d5! vooral om het P die prachtige voorpost op d4 te geven. Dit is beter dan Pc3, want het P kan vanuit daar niet veel bereiken Df7 -- zo valt Zwart d5 tweemaal aan.. wat moet Wit doen? 22. Pd4! Tactiek! Wit biedt pion d5 aan, maar wordt dan heel actief Qxd5 -- (of Txd5 Pa6! en Wit wint) >> Wit heeft nu dus een pion verloren, maar waar is hier de compensatie? 23. Pa6! Ka8 -- (of bxa6 bxa6+ Ka8 Qxd5 Txd5 Pc6 en mat op b8) 24. Pxc7+ Txc7 25. Dxc7 Td8 26. a6! Qd7! 27. axb en Zwart gaf op. er had kunnen volgen: Lxb7 28. Txa7+ Kxa7 29. Ta1+ en mat

8 Akobian - Tiviakov 2006 Een partij waarin Wit een vrij simpele opzet speelt, maar in verschillende fases nauwkeurige zetten doet. In de opening gaat het spel behoorlijk gelijk op, maar langzamerhand komt Wit in het voordeel. 1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf bewust geen Pc3, omdat Tiviakov een expert is in 3...Lb4, de Nimzo-Indische verdediging b6 4. a het Petrosian systeem. (Petrosian was wereldkampioen van 1963 tot 1969) La6 -- ook Lb7 is mogelijk in deze stelling, wat Tiviakov ook wel eens speelt. 5. e een degelijke zet; de Lc1 gaat straks naar b d5 6. Pbd2 Le7 7. b4 O-O 8. Lb2 dxc4 9. Lxc niet Pxc4, want de La6 is best een sterk stuk en Wits Lf1 wil zich daarom graag afruilen, en zo ontwikkelt Wit ook een stuk Lxc4 10. Pxc4... Wit staat nu prima als hij snel gaat rocheren : al zijn stukken staan goed, hij heeft meer ruimte en kan zijn D en T's makkelijk goed neerzetten. Zwart heeft een blijvende zwakte op de zwarte velden wegens b6 en het feit dat de witveldige L's van het bord zijn. Maar Zwart heeft al gerocheerd en probeert nu gelijk spel te krijgen door het initiatief te pakken en actief te spelen. >> welke zet speelde Zwart hier om complicaties te starten en Wit even geen tijd te geven te rocheren? (een moeilijke zet om te vinden) a5! -- (op Dd5 antwoordt Wit gewoon Tc1 of Dc2) Het lijkt erop dat Wit nu gewoon b5 kan spelen : enige varianten : 11. b5 Dd5 12. Db3? a4! -/+ 11. b5 Dd5 12. Da4 Bb4+? 13. axb4 Dxc4 14. Pe5 +/- c6? 13. Pxb6! +/- Nc6! 13. O-O Pa7 14. Pfe5 Pxb5 15. e4 Pxe4 16. Pe3 Pbc3 17. Lxc3 Pxc3 18. Pxd5 Pxa4 19. Pxe7+ +/ Maar Wit had geen zin in deze complicaties en hield het simpel : 11. bxa5 b5! 12. Pe5 Txa5 Hier is weer een situatie waarin Wit precies moet spelen : om welk veld gaat het vooral in deze stelling? (:: a4)

9 13. a4! zo wil Wit de zwakke a3 pion ruilen tegen Zwarts sterkere b5 pion en weerhoudt Zwart er tevens van om veld a4 te bezetten met de T. Het lijkt alsof Zwart nu Lb4+ kan spelen en Wit verplichten het P op d2 terug te trekken om de optie tot rochade te behouden, maar Wit kan in dit soort stellingen rustig Ke2! doen, want er is geen gevaar, zeker niet op de witte velden, want Zwart heeft zijn stukken nog niet zo goed ontwikkeld om nu al een geslaagde K-aanval te lanceren. Bovendien kan Wit na Ke2 de T's verbinden en als zelfs de D's geruild worden, staat de K op e2 al goed richting centrum voor het eindspel bxa4 14. Txa4 c5! -- zo probeert Zwart deze achtergebleven zwakke pion te ruilen tegen Wits d-pion en tevens wordt Ta4 gedekt door de D. 15. O-O een goed moment om te rocheren Db6? -- dit is een onnauwkeurige zet. Zwart brengt welliswaar zijn D in het spel en valt Lb2 aan, maar hij had beter cxd4 Lxd4 kunnen doen, hoewel Wit dan nog steeds iets beter staat door zijn voorsprong in ontwikkeling. >> welke zet speelt Wit hier? 16. La3! deze zet had Zwart waarschjnlijk wel gezien, en hij vertrouwde op dit vervolg : Da6 -- dringt tot D-ruil want Wit heeft geen goede manier om zich aan deze ruil te onttrekken. 17. Dxa6 Pxa6 -- >> welk stuk moet Wit nog ontwikkelen? 18. Tc1 Pe4 -- nu moet Wit een goed vervolg vinden, anders vindt Zwart tijd om de spanning rond c5 op te lossen en dan heeft Wit geen voordeel meer. >> Welke belangrijke zet doet Wit hier? Welk stuk kan Wit een betere positie geven? 19. Pe1! met de idee om door f3 het Pe4 te verdrijven en zo pion c5 te winnen. (niet Pd7? Td8! en na veelvuldig slaan op c5 moet Wit oppassen voor Td1+ met mat achter de paaltjes) Ta8 -- Zwart ziet dat hij de c5 pion waarschijnlijk niet kan behouden en gaat als compensatie tactisch spelen. Om te beginnen gaat hij zijn T actief maken. 20. f3 Lg5! -- Zwart heeft nog trucs! Wit moet uitkijken. Waarvoor? Wat speelt Wit nu? 21. Pc4 Pc7! 22. fxe4 Txa3! -- maar Wit heeft nu weer een goede zet. >> Welke? 23. Tb1! Ta8 -- de enige zet voor Zwart om de T te redden en mat op de achterste rij te voorkomen. >> en nu? (:: Wit neemt eindelijk pion c5) 24. dxc5 Kf8 -- Wit zal met een pion meer nog nauwkeurig moeten spelen om de partij te winnen. De dubbele pionnen op de e-lijn lijken zwak, maar nemen veel velden weg voor de Zwarte stukken. 25. Pf3 Ta4 26. Pfd2 Ke7 27. Kf2 Ta2 28. Kf3 Tc2

10 29. c6! de Witte vrijpion moet natuurlijk naar voren maar Wit moet goed uitkijken dat die pion niet verloren gaat. Voorlopig staat de c-pion goed op het witte veld c6 : ze weerhoudt de K van veld d7 en kan beschermd worden door Tb Ta2 -- Zwart staat moeilijk, hij heeft geen goeie zetten. 30. Tb7 Kd8 -- de enige zet om het Pc7 te redden. Wit is er bijna.. zo maakte hij het uit : 31. Pb3 Ta6 32. Pe5 f6 33. Pf7+ Kc8 -- weer de enige zet. 34. Pd6+ Kd8 35. Pd4 Ta8 -- het is vrij zeldzaam dat een grootmeester zo van het bord gecombineerd wordt, maar Wit heeft Zwarts getructe spel weerlegd met meerdere nauwkeurige manouevres. 36. Pxe6+! Ke7 -- (niet Pxe6 wegens Td7#) Nu zijn er vele manier om te winnen, bv. simpelweg Pxc7, maar Wit doet het anders, hij wil Zwart mat zetten : 37. Pf5+ Kxe6 38. Txc met de dreiging Te7# Zwart gaf op. Er had kunnen volgen: Te8 39. Pxg7 Kd6 40. Pxe8+ etc.

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 5x5 schaakbord Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5 (1 e druk, januari 2018) Antwoorden Coördinaten 8x8 schaakbord LES 1 1. fout. 2. wit: fout; zwart: goed.

Nadere informatie

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1 Stap 2 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1.... Lf3# 4) 1.... b6 5) 1.... Tf7 6) 1. Lf1 5 Dubbele aanval / Dubbele aanval bedenken: A 1) Dd7, Df7 Fout: Db3 Tb6, Dd5 Tc6 2) Db8, Df6, Dh2

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 2

Schaken op de basisschool Werkboek 2 Schaken op de basisschool Werkboek 2 (1 e druk, februari 2019) Antwoorden Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 8x8 schaakbord LES P1 Met de klok mee: 1. Dd1; 2.Pxa8; 3.Ta5#; 4.Dxd3+; 5.Dd3 Midden: b8d

Nadere informatie

Stap 3. (aftrekaanval)

Stap 3. (aftrekaanval) Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2. c3 Dxe5 (dubbele aanval: dame) 2) 1. Ld5 (pen) 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 2. Lxh3 Dxf3+ (uitschakelen verdediging: weglokken+

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+ Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2) 1. Ld5 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 4) 1. Pe1 5) 1. Le5 6) 1.... Pe2+ (1. Pf3+? 2. 3 Toets / Mix (2 e stap): B 1) 1. Txd4 Dxb4 2.

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1...

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1... Stap 2 plus 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 5) 1. Lxd5# 2) 1.... Tb1# 6) 1. d8d# 3) 1.... Pg3# 7) 1. Pf7# 4) 1.... Lxc3# 8) 1. Pf8# 4 Mat in één / Dubbelschaak: B 1) 1. Pb4# 5) 1. Lg5# 2) 1....

Nadere informatie

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

Zomerschaak 24 juli Verdedigen

Zomerschaak 24 juli Verdedigen Zomerschaak 24 juli 2017. Verdedigen Als thema voor deze avond had ik gekozen voor het verdedigen. Een nieuw thema bij het zomerschaak. En iedereen heeft er in de praktijk regelmatig mee te maken. Is het

Nadere informatie

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen.

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. Uitspeelstelling 10 (wit aan zet) Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. 1.Kb6 Kd6 [1...Tb1 2.b5 Kd7 3.Tc2] 2.Td2+ Ke7 3.b5 Tb1 4.Ka6 Ta1+ 5.Kb7 Tb1 6.b6 Ke6 7.Kc7

Nadere informatie

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4 NARROW ESCAPE! Zo mag je de slotwedstrijd van ons tweede team tegen RSR Ivoren Toren 4 wel betitelen! Niet alleen was een zege nodig, maar er was ook nog afhankelijkheid van de uitslag van een wedstrijd

Nadere informatie

Question to Rubinstein: "Who is your opponent tonight?" Answer: "Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein

Question to Rubinstein: Who is your opponent tonight? Answer: Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein Zomeravondschaak op 18 augustus Schaakpsychologie Op de vierde en laatste avond stond het thema schaakpsychologie op het programma. Schaken is naast een denksport ook een psychologisch spel. Tijdens de

Nadere informatie

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci 5½ - 2½ Bart van den Bosse (z) Jan Borst (w) ½ - ½ Rick Derksen Jan Hoogenboom 1-0 Michiel Zeevaarder Berry van Leur 1-0 Jaap Beetstra

Nadere informatie

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis)

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Voor de aanvang van deze ronde stonden we alleen op de derde plaats en was het zaak te blijven winnen en te hopen op een misstap van de koplopers. Die moesten nog tegen

Nadere informatie

DJZ 2 wint ruim van DJC 3

DJZ 2 wint ruim van DJC 3 DJZ 2 wint ruim van DJC 3 Zondag 11 november 2018, begin van het carnavalsseizoen DJZ krijgt 2 teams van DJC uit Stein op bezoek DJZ 1-DJC 2 en DJZ 2-DJC 3, 24 schakers zijn aanwezig Scoreverloop: Tom

Nadere informatie

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden

Nadere informatie

Stap 3 plus Geheugensteunen

Stap 3 plus Geheugensteunen Stap 3 plus Geheugensteunen De 4 e druk van werkboek Stap 3 plus verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat

Nadere informatie

Inhoud trainingsnummer 2:

Inhoud trainingsnummer 2: schaaktraining.met.jan Nr 2 15-02-2011 pagina 1 Inhoud trainingsnummer 2: Oplossing huiswerk 1 => pagina 2 Het vermoeden (deel 1) => pagina 3 Huiswerk 2 => pagina 5 Combinaties => pagina 6 Partij-analyse

Nadere informatie

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013 Deel 2: 2013 Schaaktraining Dolf Meijer 2012-2013 De deelnemers aan de cursus waren: Frans op de Beek Hans van Calmthout Paul Dekker Coen Dortmond Gert van Driel Frans Groeneweg Rens Hesselmans Kees van

Nadere informatie

Stap 3 vooruitdenken

Stap 3 vooruitdenken Stap 3 vooruitdenken Bij de 4 talen versies van de werkboeken is de hoeveelheid tekst beperkt. De werkboeken Vooruitdenken hebben net iets meer uitleg nodig dan de andere werkboeken (basis, extra, plus

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat)

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o Stap 4 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen, zijn er dan ook

Nadere informatie

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Van grote schakers is beweerd dat ze er magische krachten op na hielden. Tal werd de Tovenaar van Riga genoemd, en dat was niet enkel omdat ie met z'n wilde offers het

Nadere informatie

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht Stap 4 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden sowieso uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De

Nadere informatie

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade 2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade De externe wedstrijd uit tegen Kerkrade was best wel enerverend. Ik had het best druk met mijn eigen partij en heb daardoor niet alles meegekregen van mijn

Nadere informatie

Stap 1. 3 Bord / Benoem velden: A. 9) g5 b4 c6 10) f4 e6 b7 11) c3 h5 e2 12) f7 b6 d1. 2) g8 e7 c3 6) d4 f5 c2. 3) g4 d5 c2 7) f6 b1 d5

Stap 1. 3 Bord / Benoem velden: A. 9) g5 b4 c6 10) f4 e6 b7 11) c3 h5 e2 12) f7 b6 d1. 2) g8 e7 c3 6) d4 f5 c2. 3) g4 d5 c2 7) f6 b1 d5 Stap 1 3 Bord / Benoem velden: A 1) f3 a8 c6 5) e3 d6 b7 2) g8 e7 c3 6) d4 f5 c2 3) g4 d5 c2 7) f6 b1 d5 4) c5 h5 b2 8) d8 g4 e6 6 Spelregels / Loop van de stukken: A 1) Tb4: b1, b2, b3, b5, b6, b7, b8,

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 129 januari 2013 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers In dit nummer onder andere : Kandidatentoernooi 1959 (2) C.Z.W. : Mattison (slot) Problemen A/ Mat in twee B/ Mat in twee C/

Nadere informatie

Een jaar promotieklasse met de zwarten

Een jaar promotieklasse met de zwarten Een jaar promotieklasse met de zwarten DBC 1 heeft dit jaar een solide seizoen achter de rug. Boven in de middenmoot op gepaste afstand van de terechte kampioen Amersfoort 2 hakten wij er vrolijk op los

Nadere informatie

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR Hieronder tref je 15 partijen (10 winst- en 5 verliespartijen met zwart) aan met de Philidor. Hoe deze partijen te bestuderen? 1. Start met het bestuderen

Nadere informatie

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis)

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) Het tweede bedrijf van de bekerontmoetingen met ENPS dit jaar: zouden we het in de SGA beter doen dan de KNSB-helden? Deze hadden met 1-3 verloren (Casper 0, Frans 0, Bram

Nadere informatie

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 1z Harry Boom 1624 - Senad Kustura 1882 0 1 2w Michel Weenink 1674 - Ziad Becic 1953 0 1 3z Dave van der Kist 1807 - Murat Musabegovic 1774 1 0 4w Peter Wijnand 1958

Nadere informatie

Twee voor de prijs van een

Twee voor de prijs van een Twee voor de prijs van een De wereld gaat ten onder, daar valt niets aan te doen. Dat de Amerikanen (van wie ik, op Fischer na, toch al nooit een hoge pet op heb gehad) zo achterlijk zijn om iemand als

Nadere informatie

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen.

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen. Bord 2, Charlie: Ik speelde met zwart tegen Mark Haast. Het speeltempo was anderhalf uur zonder increment plus een kwartier na de 40e zet. En hij kwam ruim een kwartier te laat binnen. We kwamen in een

Nadere informatie

Schaaktraining met Jan

Schaaktraining met Jan 1 Schaaktraining met Jan Beste schaakclub, beste schaker, Bij deze lanceer ik een nieuw initiatief ivm schaaktraining waarbij ik (Jan Gooris) mijn schaakkennis aan U wil toevertrouwen. Mijn doelgroep zijn

Nadere informatie

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf Van onze verslaggever uit Duckstad In de eerste KNSB wedstrijd van dit seizoen speelde Guus Geluk een bijzondere partij tegen Hugo van Hengel. Voor de eerste keer in zijn

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 126 oktober 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. Duitsland, ivoor, 1840. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 126 oktober 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. Duitsland, ivoor, 1840. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 126 oktober 2012 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers Duitsland, ivoor, 1840 In dit nummer onder andere : Hans Bouwmeester : een laatste gesprek met Dick van Geet San Sebastian 1912

Nadere informatie

vraag a1 vraag a2 vraag a3 vraag a4

vraag a1 vraag a2 vraag a3 vraag a4 vraag a1 vraag a2 HOE MOET JE HET SCHAAKBORD LEGGEN? BENOEM DE VELDEN vraag a3 vraag a4 WAT IS DE BEGINPOSITIE VAN DE STUKKEN? HOE GAAT DE TOREN? antwoord a2 antwoord a1 Ka8 Pf8 Dc7 Le6 Pg5 pion d4 pion

Nadere informatie

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen.

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen. Op het FK 2019, toernooi om de Haije Kramer Bokaal, gehouden in Damwâld, duurde het even voor de computer onderlinge duels tussen de vier sterkste spelers op het programma zette, en dat resulteerde in

Nadere informatie

Spannend gelijkspel in Rijswijk

Spannend gelijkspel in Rijswijk Spannend gelijkspel in Rijswijk Een lange autorit op een vroege zaterdagochtend met een troep sociaal gemankeerde schakers op weg naar zoveelste schakel in een moeizaam gevecht tegen degradatie; een krachtiger

Nadere informatie

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel

Nadere informatie

Scheelt je toch weer een tientje!

Scheelt je toch weer een tientje! Scheelt je toch weer een tientje! In de eerste week van Juli vond de 14de editie van het ROC Nova College schaaktoernooi plaats. Een mooie gelegenheid om voor de fanatieke schaker het seizoen nog wat langer

Nadere informatie

15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie )

15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie ) 1 15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie 2012-2013) Schaakliga Limburg Uitslagen dag 7 (Overpelt, 19-02-2013) 1 Ulburghs Piet (1693 N) - Schuermans Robert (2187 N) 0-1 2 Vandecan

Nadere informatie

Opstapje 1. 6: Hoe loopt de koning? 1) +: d3, d4, d5, e5, f5, f4, f3, e3 2) tekening 3) +: b8, c7, a7

Opstapje 1. 6: Hoe loopt de koning? 1) +: d3, d4, d5, e5, f5, f4, f3, e3 2) tekening 3) +: b8, c7, a7 Opstapje 1 3: Hoe loopt de toren? 1) tekening 2) +: a4, b4, c4, d4, f4, g4, h4, e1, e2, e3, e5, e6, e7, e8, 3) +: a1, b1, c1, d1, e1, f1, h1, g2, g3, g4, g5, g6, g7, g8 4) +: b8, c8, d8, e8, f8, g8, h8,

Nadere informatie

Opstapje 1. 3: Hoe loopt de toren? 4: Hoe loopt de loper? 5: Hoe loopt de dame? 6: Hoe loopt de koning? 7: Hoe springt het paard?

Opstapje 1. 3: Hoe loopt de toren? 4: Hoe loopt de loper? 5: Hoe loopt de dame? 6: Hoe loopt de koning? 7: Hoe springt het paard? Opstapje 1 3: Hoe loopt de toren? 1) tekening 2) +: a4, b4, c4, d4, f4, g4, h4, e1, e2, e3, e5, e6, e7, e8, 3) +: a1, b1, c1, d1, e1, f1, h1, g2, g3, g4, g5, g6, g7, g8 4) +: b8, c8, d8, e8, f8, g8, h8,

Nadere informatie

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 Jaargang 30 Nr. 4 Juni/Juli 2015 SCHAAKVERENIGING SCHAESBERG Opgericht 20 december 1936 Clublokaal: Het Streeperkruis, Streeperstraat 66, 6371 GN Landgraaf. Clubavond:

Nadere informatie

De pion doorbraak in het pion-eindspel

De pion doorbraak in het pion-eindspel De pion doorbraak in het pion-eindspel Laatst aangepast op 31 mei 2016. Schaakzone» Eindspel» De pion doorbraak in het eindspel De pion doorbraak is een belangrijk middel om in het pionnen eindspel een

Nadere informatie

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm In Leiden deden namens Messemaker Liam Vrolijk, Wim Heemskerk en ikzelf mee. Voor Liam en mijzelf ging het toernooi bijzonder goed. Sterker

Nadere informatie

Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde

Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde TORNOOIBULLETIN Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde Woordje van de voorzitter Beste schaakvrienden, Het 31 ste VDK Kersttornooi

Nadere informatie

Stap 4. Geheugensteunen

Stap 4. Geheugensteunen Stap 4 Geheugensteunen De 9 e druk van werkboek Stap 4 verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat betekent

Nadere informatie

CIRCULAIRE NR 13 April 2011

CIRCULAIRE NR 13 April 2011 CIRCULAIRE NR 13 April 2011 Van de redactie Allereerst gaan onze felicitaties uit naar het derde team dat in de OSBO-competitie naar de derde klasse promoveerde. Aan het begin van de 31e ronde werd dit

Nadere informatie

Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3

Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3 Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3 13 december 2015: 1 Ger Schaffhausen - Jos Rievers 1-0 2 Jan Faber - Geert Hovens ½-½ 3 Marcel Didden - Peter Schoeber 1-0 4 Guus vd Akker - Piet Thijssen 1-0 5 Hans Dam - Nico

Nadere informatie

7) a2, a8, d5, d8, g5 Fout: Db3 Tb6, Dd5 Tc6 8) c1, c5 2) b8, f6, h2. Fout: Db5 Le5 Fout: Dd8/d7 Pd6. 10) d6, e6, f6, g1 4) a1, a7, c4

7) a2, a8, d5, d8, g5 Fout: Db3 Tb6, Dd5 Tc6 8) c1, c5 2) b8, f6, h2. Fout: Db5 Le5 Fout: Dd8/d7 Pd6. 10) d6, e6, f6, g1 4) a1, a7, c4 Antwoorden van gewijzigde opgaven in de 11 e druk zijn blauw. Stap 2 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Dd5-a8# 2) 1. Pe6-c7# 3) 1.... Le2-f3# 4) 1.... b7-b6 5) 1.... Tf8-f7 6) 1. Lg2-f1 7) 1. Le3-g1 is

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+ Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) Na de dramatische nederlaag tegen AAS in de vierde ronde no use softening phrases deden onze mannen er verstandig aan even naar beneden te kijken. Met een overwinning

Nadere informatie

Cor van Wijgerden. Instructieboek. Stap 6

Cor van Wijgerden. Instructieboek. Stap 6 Cor van Wijgerden Instructieboek Stap 6 Inhoud Inhoud... 3 Voorwoord... 4 Stap 6... 5 1: Koning in het midden... 8 2: De vrijpion... 21 3: Strategie... 33 4: Mobiliteit... 49 5: Remise... 61 6: De opening...

Nadere informatie

Stap 6 2. Koningsaanval - Koning in het midden: A 4. Eindspel - Vrijpion: A 3. Koningsaanval - Koning in het midden: B 5. Eindspel - Vrijpion: B

Stap 6 2. Koningsaanval - Koning in het midden: A 4. Eindspel - Vrijpion: A 3. Koningsaanval - Koning in het midden: B 5. Eindspel - Vrijpion: B Stap 6 2. Koningsaanval - Koning in het midden: A 1) 1. Lxc6+ bxc6 2. The1+ 2) 1. Lb6 Lh6+ 2. Pd2 (beter dan 2. Kxd1 Dxb6 3. Te1+ Le3 4. De5+) 2.... Dxb6 3. Te1+ Le3 4. Dxb6 3) 1.... Txe3+ 2. fxe3 (2.

Nadere informatie

43. h5-h6? 45. a5-a6!

43. h5-h6? 45. a5-a6! Ronde 3: Fischer Z 2 ENPS 1 (thuis) Na de promotie van het afgelopen seizoen was het de vraag: wat nu? De promotieklasse was niet vreemd voor ons tweede team, maar wel in de loop der jaren steeds sterker

Nadere informatie

Het grillige eerste team

Het grillige eerste team Het grillige eerste team door Tom Bus Het nieuwe schaakseizoen is begonnen. Na de zomerpauze staan de spelers te popelen om de houtjes te mogen verschuiven. Een aantal spelers probeert in de zomer hun

Nadere informatie

Eindspelen in Hoogeveen 2005

Eindspelen in Hoogeveen 2005 Eindspelen in Hoogeveen 2005 Het jaarlijkse schaakevenement in Hoogeveen is voor mij meestal reden om naar het Noorden des lands af te reizen. Dit jaar ging Petra mee en konden we ook Toon Mentink begroeten

Nadere informatie

Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) van 24 november

Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) van 24 november Wereldkampioenschap schaken Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) Carlsen behoudt titel van 24 november Sotsji. Wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen heeft zijn titel

Nadere informatie

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 We hebben een koploper met drie op een rij. Grootmeester Grzegorz Nasuta heeft 3 uit 3. Jawel, hij heeft de volle 100% en dat als enige.

Nadere informatie

Stelling 1. Thema : Goede loper tegen slechte loper

Stelling 1. Thema : Goede loper tegen slechte loper Stelling 1 Thema : Goede loper tegen slechte loper fen code: 2b5/p6p/3k1pp1/1B1p4/PK1P3P/8/5PP1/8 Hoewel de materiele balans en de pionnenstructuur nagenoeg gelijk zijn heeft wit hier zeker een plus. De

Nadere informatie

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen!

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! - door Dirk Goes Van 2 tot en met 9 mei jl. was Hing Ting Lai a man on a mission. In die week stond het jaarlijkse NK Jeugdschaak op de kalender, en die prestigieuze

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) 20...a5-a4 21. Lb3-c2 a4-a3 22. e4-e5 d6xe5 23. Pd3xe5?

Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) 20...a5-a4 21. Lb3-c2 a4-a3 22. e4-e5 d6xe5 23. Pd3xe5? Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) Na de ijskoude douche in Almere was het even bijkomen. Amsterdam West had dik gewonnen én had in deze ronde ook al een 6-2 overwinning gescoord. Daarmee was de strategie

Nadere informatie

SCHAAKOEFENINGEN ========================= COMBINATIES, STRATEGIE. axzc TACTIEK PARTIJEN EN OPGAVEN. M.J.W. Beck

SCHAAKOEFENINGEN ========================= COMBINATIES, STRATEGIE. axzc TACTIEK PARTIJEN EN OPGAVEN. M.J.W. Beck SCHAAKOEFENINGEN ========================= AED COMBINATIES, STRATEGIE en TACTIEK axzc PARTIJEN EN OPGAVEN M.J.W. Beck Alle partijen in deze uitgave zijn gespeeld, geanalyseerd en zo nodig bewerkt en aangepast

Nadere informatie

16 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie )

16 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie ) 1 Schaakliga Limburg 16 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie 2013-2014) Uitslagen dag 3 (Landen, 10-12-2013) 1 Indemans Rudi (1815 N)( 2.0) - Schuermans Robert (2201 N)( 3.0) 0-1

Nadere informatie

Lasker versus Lasker. Edward Lasker (vert. Marco Huysmans) dacht ik een nieuwe variant van de Tarrasch-verdediging

Lasker versus Lasker. Edward Lasker (vert. Marco Huysmans) dacht ik een nieuwe variant van de Tarrasch-verdediging Lasker versus Lasker Edward Lasker (vert. Marco Huysmans) Uit: "Chess for Fun and Chess for Blood" van Ed. Lasker. Vertaling: M. Huysmans Daarom was ik, toen ik Emanuel Lasker in de zesde ronde ontmoette,

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter Penningmeester is op zoek Landenwedstrijden Teamtoernooiverslagen Normen en titelhouders...

1. Van de Voorzitter Penningmeester is op zoek Landenwedstrijden Teamtoernooiverslagen Normen en titelhouders... 2 Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 2. Penningmeester is op zoek... 3 3. Landenwedstrijden... 4 4. Teamtoernooiverslagen... 5 5. Normen en titelhouders... 7 6. ICCF Ratinglijst 2017-4... 36 7. Aanmelden

Nadere informatie

Borgerhout-Rochade 13-19

Borgerhout-Rochade 13-19 Borgerhout-Rochade 13-19 DOCX STEFAN 2485 BERELOWITSCH ALEXANDER 2549 0-1 OOTES LARS 2368 FEYGIN MICHAEL 2474 1-0 WEMMERS XANDER 2354 FIEBIG THOMAS 2398 0-1 KERIGAN DEMRE 2318 SONNTAG HANS HUBERT 2372

Nadere informatie

Enkele problemen uit de Arabische schaaktraditie, 1

Enkele problemen uit de Arabische schaaktraditie, 1 Enkele problemen uit de Arabische schaaktraditie, 1 Remke Kruk en Frans Oort Een discussie van eindspelproblemen bij de lezing van Remke Kruk over het schaken in de Arabische cultuur (Cultureel Intermezzo

Nadere informatie

Bulletin ronde 4 7 augustus 2017

Bulletin ronde 4 7 augustus 2017 Bulletin ronde 4 7 augustus 2017 Foto: Harry Gielen Foto: Harry Gielen Dit schaaktoernooi wordt mede mogelijk gemaakt door: HZ University of Applied Sciences Adviesbureau Schrijvers Stichting Moerman Promotie

Nadere informatie

7) 1... Th6-a6 8) 1... Pe5-c6 9) 1. Tc1xc2 10) 1. Pe4-f6# 11) 1... Th3-f3# 12) 1... Lf8xb4#

7) 1... Th6-a6 8) 1... Pe5-c6 9) 1. Tc1xc2 10) 1. Pe4-f6# 11) 1... Th3-f3# 12) 1... Lf8xb4# Stap 2 3 Toets / Mix (1e stap): A 1) 1. Dd5-a8# 2) 1. Pe6-c7# 3) 1.... Le2-f3# 4) 1.... b7-b6 5) 1.... Tf8-f7 6) 1. Lg2-f1 4 Toets / Mix (1e stap): B 1) 1.... Lc5xf2+ 2) tekening 3) tekening 4) 1. Lb2-g7#

Nadere informatie

Ik leer schaken. KVDC Karel van Delft

Ik leer schaken. KVDC Karel van Delft Ik leer schaken KVDC Karel van Delft www.schaaktalent.nl 0 Inhoudsopgave - Inhoudsopgave (1 ) - Inleiding (2 ) - Bord (4) - Namen van de stukken (6) - Beginstelling (7) - Partij (8) - Stukken en pionnen

Nadere informatie

Ronde 3: Fischer Z Amsterdam West 3 (thuis)

Ronde 3: Fischer Z Amsterdam West 3 (thuis) Ronde 3: Fischer Z Amsterdam West 3 (thuis) De schaduw van Kilkenny valt altijd zwaar over de novemberwedstrijd van het tweede. Door de verzwakte opstelling betekende dat veelal een nederlaag. De rest

Nadere informatie

Ronde 6: Fischer Z De Raadsheer 2 (thuis)

Ronde 6: Fischer Z De Raadsheer 2 (thuis) Ronde 6: Fischer Z De Raadsheer 2 (thuis) In tegenstelling tot de KNSB-competitie worden de SGA-wedstrijden niet altijd op dezelfde dag gespeeld. Zo speelde deze keer de koploper op de donderdagavond voordat

Nadere informatie

Vorige week kon de tweezet

Vorige week kon de tweezet woensdag, 03 oktober 2012 Dreig- en tempoproblemen We vervolgen onze serie over schaakproblematiek. Ditmaal komen aan bod: dreig- en tempoproblemen. Vorige week kon de tweezet worden opgelost van Internationaal

Nadere informatie

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 4 e ronde SGS clubcompetitie klasse 1B, 4 december 2013 1. Peter Hoogakker 1763 - Janton van Apeldoorn 2076 0-1 2. Hans Nijland 1758 - Paul van der Klein 2093 ½ - ½ 3. Victor

Nadere informatie

Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap

Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap Zwols schaakgenootschap uitgiftedatum: 10 november 2013 nummer: 1 eindredactie: Harry ten Klooster Van de redactie Door Harry ten Klooster Dit

Nadere informatie

Schaaklessen Dr. Plesmanschool. Diagram 2. de beginstand

Schaaklessen Dr. Plesmanschool. Diagram 2. de beginstand Schaaklessen Dr. Plesmanschool Diagram 2. de beginstand 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Het bord... 3 2. De beginstand... 5 3. De koning... 6 4. De dame... 7 5. De toren... 8 6. De loper... 9 7.

Nadere informatie

XABCDEFGHY. 7+p+nzppzpp' XABCDEFGHY 8r+-wqkvl-tr( 7+p+nzppzpp' 6-snp+-+-+& 5zp-+P+P+-% xabcdefghy. 2-zP-+-+PzP" xabcdefghy

XABCDEFGHY. 7+p+nzppzpp' XABCDEFGHY 8r+-wqkvl-tr( 7+p+nzppzpp' 6-snp+-+-+& 5zp-+P+P+-% xabcdefghy. 2-zP-+-+PzP xabcdefghy (1) Balje,Jan (2197) - Salihbegovic,Edim (1937) D17 Chess festival compact A (2), 27.12.2018 Balje,J 1.d4 d5 2.c4 c6 3. f3 f6 4. c3 dxc4 5.a4 f5 6. e5 bd7 7. xc4 b6 8. e5 a5 9.f3 fd7! 8r+-wqkvl-tr( 7+p+nzppzpp'

Nadere informatie

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!!

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! Na het vooraf zo gevreesde Gardé kregen we nu de nummer 3 qua ELO op bezoek. Het onvoorspelbare HMC 4 uit Den Bosch. Wie doen er mee? Wie roepen ze op? Altijd weer

Nadere informatie

Jaargang 34 nummer 3. Wintereditie

Jaargang 34 nummer 3. Wintereditie Jaargang 34 nummer 3 Wintereditie 1 Colofon Even leek het erop dat het de dunste Balans ooit zou worden, maar ziedaar, rond en over de deadline stroomt er toch nog kopij binnen. Op het moment dat ik dit

Nadere informatie

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist

PIET WACKI. Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366. slijterij wijnhandel wijntapperij. Uw Fleurop bloemist 1 (advertentie) Steenstraat 83 d 6828 CG Arnhem Telefoon 026-4422366 (advertentie) (advertentie) Steenstraat 96 tel/ fax 026 4453603 - Arnhem - slijterij wijnhandel wijntapperij PIET WACKI Uw Fleurop bloemist

Nadere informatie

DYNAMISCH VERSUS STATISCH

DYNAMISCH VERSUS STATISCH 1 DYNAMISCH VERSUS STATISCH De termen dynamisch en statisch zijn één van de belangrijkste termen in de schaak terminologie. Gezien deze twee termen het verloop van de schaakstelling aangeven. En met schaakstelling

Nadere informatie

We zitten op koers!!!

We zitten op koers!!! We zitten op koers!!! Zaterdag 3 februari jl. speelden we de belangrijke wedstrijd tegen De Stukkenjagers uit Tilburg. ( Het vierde team. ) Zij waren medekoploper en we konden dus gerust over een kampioenschapwedstrijd

Nadere informatie

WK-match Gelfand en Anand Boris Gelfand. Levon Aronian 3.5 Alexander Grischuk 4.5. de Rus Alexander Grischuk 5.5 1/2 1/2 1/2 1/2 1/2 0 4.

WK-match Gelfand en Anand Boris Gelfand. Levon Aronian 3.5 Alexander Grischuk 4.5. de Rus Alexander Grischuk 5.5 1/2 1/2 1/2 1/2 1/2 0 4. woensdag, 01 juni 2011 WK-match Gelfand en Anand De Israëlische schaker Boris Gelfand is de nieuwe uitdager van regerend wereldkampioen Anand. Verrassend! Gelfand versloeg in de finale van het sterk bezette

Nadere informatie

Eijgenbroodtoernooi 2010

Eijgenbroodtoernooi 2010 Eijgenbroodtoernooi 2010 Eindstand Nr Naam Score M/V Rating TPR W-We 1 2 3 4 5 6 1 Vrancken, Gilbert 5.5 M 2203 2679 +0.95 1 1 1 = 1 1 2 Brink, Barry 5.0 M 2214 2325 +0.46 1 1 1 = ½ 1 3 Visser, Henk-Jan

Nadere informatie

Chess Nummer 2 Juni 2009

Chess Nummer 2 Juni 2009 Rotterdam Chess Nummer 2 Redactie: Hans Christen Ton de Vreede Medewerkers aan dit nummer: Herman van Bekkum Michiel Besseling Jeroen Bosch Marc Schroeder Arthur Rongen Gert Markus Cor Verschoor Jan Willem

Nadere informatie

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse!

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC heeft dit seizoen met slechts 2 overwinningen nog net de nacompetitie bereikt. Daarin werd het thuis opgenomen tegen PSV Dammen uit Eindhoven.

Nadere informatie

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny Thuis team: De Toren A Bezoekend team: WLC B Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Karel Looijmans 2006 0 Roel Copic 1878 1 2 J.P.M.R. van Gerwen 1538 0 Henny Wilbrink 1812 1 3 Frans van Weert 1527 0 Jasper

Nadere informatie

Uit die slotronde een aardige

Uit die slotronde een aardige woensdag, 02 mei 2012 Slotronde in Dorspcentrum Kerkeböske, Helden Alle teams die uitkomen in de Limburgse competitie voor clubteams speelden hun laatste wedstrijd op zondag 22 april op één locatie, Dorpscentrum

Nadere informatie

Chess Tutor Stap Verdedigen

Chess Tutor Stap Verdedigen Chess Tutor Stap 1 5-1-2014 18 5: Verdedigen Verdedigen Verdedigen In de les over 'aanvallen' heb je gezien dat je stukken van de tegenstander kunt aanvallen. In deze stelling valt de zwarte loper de witte

Nadere informatie

1 e druk. Uitgever: vzw Schaakschool. Tekeningen: Jo Goigne. Website: Copyright 2014: Peter D hondt

1 e druk. Uitgever: vzw Schaakschool. Tekeningen: Jo Goigne. Website:    Copyright 2014: Peter D hondt Handboek om te leren schaken via Schaakschool.be 1 e druk Uitgever: vzw Schaakschool Tekeningen: Jo Goigne Website: www.schaakschool.be E-mail: info@schaakschool.be Copyright 2014: Peter D hondt Niets

Nadere informatie

LIMBURGS SCHAAKBLAD. Digitale versie Nr. 23. Nr mei 2007

LIMBURGS SCHAAKBLAD. Digitale versie Nr. 23. Nr mei 2007 Nr. 390 1 mei 2007 Digitale versie Nr. 23 LIMBURGS SCHAAKBLAD Tweemaandelijks blad Publicatie van de Limburgse Schaakliga vzw Verzonden per e-mail Verantwoordelijke uitgever: Leander Laruelle Collegestraat

Nadere informatie

LIMBURGS SCHAAKBLAD. Digitale versie Nr. 25. Nr september 2007

LIMBURGS SCHAAKBLAD. Digitale versie Nr. 25. Nr september 2007 Nr. 392 1 september 2007 Digitale versie Nr. 25 LIMBURGS SCHAAKBLAD Tweemaandelijks blad Publicatie van de Limburgse Schaakliga vzw Verzonden per e-mail Verantwoordelijke uitgever: Leander Laruelle Collegestraat

Nadere informatie

snel op 21...Lb5! 22. Pd2 a5 23. Db3 Dc6 en het zwarte voordeel is aanzienlijk toegenomen. Volkomen geschokt deed Adri echter:

snel op 21...Lb5! 22. Pd2 a5 23. Db3 Dc6 en het zwarte voordeel is aanzienlijk toegenomen. Volkomen geschokt deed Adri echter: Ronde 5: Caissa 6 - Fischer Z 2 (uit) Na ENPS 1 is Caissa 6 de sterkste ploeg op ELO in de Promotieklasse. Dat beloofde dus een zware avond te worden! We begonnen een kwartier te laat de jeugd moest nog

Nadere informatie