Ilja Leonard Pfeijffer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ilja Leonard Pfeijffer"

Transcriptie

1 Er piept het een of ander enig merelbeestje in pim en wietske wielaards pergola mevrouw milaine millecam vermuist een knacker brodje mozzarella met de blauwe blazer buiten en een extra mokje karnemelk vandaag want het is lente lila lente in de lusthoflaan en alle buren fluiten Ilja Leonard Pfeijffer Het is lente, eindelijk lente. Diep in ons knaagt een of ander vervelend beestje, maar we willen het niet voelen, want het is lente. De externe is voorbij, daar hebben we het niet meer over, daar denken we niet meer aan, want het is lente. We denken aan buiten eten op een terras met een extra glas of pint, want het is lente. We denken aan de kroning van de nieuwe koning en horen de criticasters fluiten om het Koningslied. Het deert ons niet, want het is lente. We koesteren ons in de lentezon en dromen over Gent. De oldtimers graven in hun verleden en warmen zich aan de herinneringen van nachtelijk doorzakken tijdens de Gentse Feesten om de volgende morgen met lodderogen achter het bord plaats te nemen. Het bloed begint weer te stromen, het kriebelt weer in de buik, laat die Hoegaerde maar doorkomen, want het is lente! Het is lente, eindelijk voelbaar lente, spoedig gaan de buitenbaden open, de laatste cyclus interne staat voor de deur, de zomertoernooien komen naderbij, we kunnen de zomer ruiken. Het is lente, de zomer komt eraan, daarna zien we wel weer verder en kunnen we ons weer zorgen gaan maken.

2 Stukkenjagers kalender April Groepencompetitie. Mei Groepencompetitie, Groepencompetitie en kloksimultaan, Groepencompetitie, Groepencompetitie, Groepencompetitie Juni Massakamp KGSRL - De Stukkenjagers in Gent (B), Groepencompetitie, Groepencompetitie, Groepencompetitie, Buffet bij De Harmonie (18.30 u.), aansluitend Groepencompetitie. Juli Groepencompetitie. Stukkenjagers-info Opgericht: September 1973 Speellokaal: De Harmonie, Stationsstraat 26, Tilburg, Interne competitie: Elke woensdagavond vanaf uur Externe competitie: 1 x per 4 weken op zaterdagmiddag, uur Evenementen: Kersttoernooi, Weekendtoernooi, Stukkenjagers Open Contributie: 110 euro per seizoen, betaal je voor 1 december dan is het 100 euro. Overmaken op giro , ten name van De Stukkenjagers, Tilburg. Bestuur Reinier Jaquet (voorzitter, , rwjaquet@yahoo.com), Joost Op t Hoog (secretaris, , opthoog@telfort.nl), Jan Otten (penningmeester, , mailto:jan.otten@home.nl), César Becx (interne/externe competitieleider, / , c.becx@home.nl), Mart Nabuurs (interne/externe competitieleider, , martnabuurs@hotmail.com) Toernooien Het Stukkenjagers Open vindt elk seizoen plaats op 9 woensdagavonden. Het Kersttoernooi gaat ook dit jaar door; de datum moet nog bepaald worden.. Clubblad De Stukkenjager verschijnt minimaal 9 keer per jaar, steeds meteen na een ronde van de externe competitie. Kopij inleveren uiterlijk op maandagavond na de wedstrijd bij Theo Mulder, , theo117@kpnmail.nl en Joost Op t Hoog, opthoog@telfort.nl Website: wordt beheerd door Mark Huizer. Contact via webmaster@stukkenjagers.nl De webredactie wordt verzorgd door César Becx. Het materiaal wordt beheerd door Harry Buyvoets, harry@buyvoets.nl.

3 Meanwhile on Een selectie van de hoogtepunten van de afgelopen tijd. Geboren! ( ) Bjoern Hofmans, vorige week al goed voor een ratingklapper, beleefde vrijdag 19 april een hoogtepunt van een geheel andere aard: zijn vrouw Caroline beviel van dochter Fiene. Beiden maken het goed. Van harte proficiat! Ridder! ( ) Onlangs stopte Wil Wouts na 37 jaar als huisarts om te genieten van zijn pensioen. Zijn verdiensten voor de samenleving hebben Hare Majesteit behaagd, want Wil werd vrijdag 19 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hulde! We hebben de beker! ( ) Het was alweer 14 jaar geleden, maar nu is het Stukkenjagers 3 toch weer eens gelukt: op woensdag 17 april werd de NBSB-beker gewonnen! In een spannende wedstrijd werd het bezoekende OSV verslagen. De score werd geopend door John Greunsven, die aan bord 3 met zwart zijn partij met fraaie offers lardeerde, die ook nog eens rendeerden: 1-0. Op dat moment leek Erik Dignum aan bord 1 een zware pijp te gaan roken, terwijl Ron de Veen aan 4 krap in zijn tijd kwam te zitten door alle (dreigende) tactische verwikkelingen. Gelukkig beschikte Koen Haast aan bord 2 over een sterk paard tegenover een slechte loper. Toen de tegenstander ook nog in tijdnood kwam maakte Koen het koeltjes af: 2-0. Daarmee was de zege - gelet op wegstreepregel - eigenlijk al een feit. Met een remise maakte Ron er een échte overwinning van, terwijl Erik Dignum ondanks taai verzet ten onder ging: 2,5-1,5. Door de bekerwinst mag een selectie uit Stukkenjagers 3 volgend seizoen aan de KNSB-beker meedoen. In de ándere bekermatch was er geen succes voor onze club. Of nou ja, Stukkenjagers 1 kon in de kwartfinale van de KNSB-beker tegen HMC vrij lang bogen op een 1-0 voorsprong. Mart Nabuurs wist zich op bord 3 na een matig verlopen opening te ontworstelen aan de druk van David Miedema, en maakte met een octopuspaard op d3 de witte stelling rijp voor de sloop. Mark Haast (1) en Herman Grooten (2) leken op enig moment heel behoorlijk te staan tegen respectievelijk Jasper Broekmeulen en Twan Burg, maar kwamen in de slotfase (materiaal) te kort. Anne Haast kreeg door Geert Van der Stricht aan bord 4 een kwaliteitsoffer voorgeschoteld, en ging ten onder aan de gecombineerde kracht van de zwarte stukken, al bood ze nog taai verzet: 1-3. Ratingwinst voor Joris Gerlagh en Alex van Lanen ( ) In het weekend van april waren er acht Stukkenjagers actief op de toernooivelden. Zes van hen namen deel aan het als altijd oergezellige Tweetallentoernooi, georganiseerd door De Pion. In Roosendaal reikten Mart Nabuurs en Bram van den Berg naar een mooie zesde plaats in het sterke veld, met 17,5 punt. Anne Haast eindigde, samen met Lisa Hortensius (DSC Delft), op de 10e plaats met 15,5 punt. Drie plaatsen lager het onfortuinlijke duo Frans Konings-Xander Wemmers (Paul Keres), dat door een nederlaag tegen GM's Smeets-Stellwagen(!)

4 in de slotronde terugviel. Roland Daamen werd, samen met Leo Rietveld (De Raadsheer), zestiende met 14 punten. Meer details en foto's vind je op de site van De Pion. Joris Gerlagh en Alex van Lanen zochten hun schaakheil oostwaarts, en wel bij het niet minder gezellige WLC-weekendtoernooi. Joris ging voortvarend uit de startblokken, met twee zeges en een remise tegen de enige IM in het deelnemersveld, Etienne Goudriaan, die verder geen halfje meer zou afgeven. Dat deed Joris wel: in de vierde ronde nam hij een bye. Helaas kwam daar, na een winst in ronde 5, nog een verliespunt bij: in de slotronde bleek Tycho Dijkhuis te sterk, zodat een gedeelde tweede plaats buiten bereik bleef. Desondanks mocht Joris +14 schrijven op de SJ-ratinglijst. Dat gold ook voor Alex van Lanen, die tegen een gemiddelde tegenstand van 1980 knap twee punten bij elkaar wist te schaken. De details vind je op de site van WLC. Belgische titel naar Stukkenjager ( ) Van 7-13 april werd in Blankenberge de strijd om de Belgische jeugdtitels gestreden. Twee Stukkenjagers deden, met wisselend succes, een gooi. Stefan Beukema stond voor de taak zijn vorig jaar behaalde titel bij de 'Elite' te prolongeren. Dat bleek, na twee momenten van schaakblindheid in de ronden 2 en 4, een te zware opgave. Weliswaar perste hij er nog een fraaie eindsprint uit, maar met 5,5 uit 9 reikte hij deze keer niet verder dan een gedeelde derde plaats. De details vind je hier. Beter nieuws uit de categorie tot 12 jaar. Daar heerste Jasper Beukema, die eerder al met iets meer moeite Vlaams kampioen was geworden, soeverein. Met 8,5 uit 9 had hij anderhalf punt op de nummer twee in de rangschikking. De meeste tegenstanders rolde Jasper met vlot en aanvallend spel op. Pas in ronde 8 moest hij een halfje afstaan, na een spectaculair duel dat eindigde in eeuwig schaak. Verslagen van het toernooi vind je op schaakfabriek.be. Cor van Dongen Tilburgs snelschaakkampioen ( ) Op woensdag 10 april bleef de teamleider van Stukkenjagers 1 zowat heel zijn team in een sterk bezette achttienkamp ruim voor, met de fraaie score van 15,5 uit 17. Hij verloor alleen van Anne Haast, die aanvankelijk het veld aanvoerde, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met 14 punten en de tweede plaats. Zij bleef nummer drie Maurice Peek een halfje voor. Op 12,5 punten volgden Herman Grooten, Bram van den Berg en Mark Clijsen. Externe: de verslagen Stukkenjagers 1

5

6 Is het heilige vuur gedoofd? Op zaterdag 20 april was het al weer tijd voor de laatste ronde in de Meesterklasse en helaas zal het voor ons echt een tijdje duren voor we in deze klasse terug mogen keren. Gelukkig laten we ons niet kennen en gaan we volgend seizoen weer eens wat wedstrijden winnen! Eerst maar eens kijken hoe de laatste wedstrijd is verlopen. Er viel zeker nog wat te behalen, aangezien Mark moest winnen voor zijn tweede IM-norm. Over een gunstige tegenstander was niet te spreken met Alexander Kabatianski, maar het is tegen een ploeg als Apeldoorn ook niet bepaald makkelijk om dan wel iemand anders aan te wijzen. Terwijl Mark naar eigen zeggen zijn dag niet had op schaakgebied, lijkt het erop dat Alexander een degelijke partij naar de winst heeft weten te voeren. Helaas dit jaar geen norm voor Mark, maar volgens mij kan hij alsnog terug kijken op een goed seizoen. Misschien is het wat lastiger om in de eerste klasse weer bij een normkans te komen, maar veel punten pakken tot we weer meesterklasse spelen is ook prima! Twee andere teamgenoten die uitzicht hebben gehad op een norm zijn Mart en Herman. Deze ronde mocht Mart het opnemen tegen superscoorder Roeland Pruijssers. Helaas lukte het hem ook niet om Roeland onderuit te halen. Het werd een strakke overwinning voor de topscoorder van de meesterklasse, die daarmee een onverstelbare score van 8,5 uit 9 wist te halen. Bij Herman lukte het wel om wat weg te halen tegen Stefan Kuipers. In die partij lijkt zwart al snel prima te staan en het halve punt wordt solide binnen gehaald. Zowel Mart als Herman mogen erg tevreden terug kijken op de 9 wedstrijden die zij gespeeld hebben! Naast de remise van Herman konden ook Bianca, Cor, Stefan en Henk-Jan een half punt opschrijven. Bianca ging met een spannende partij weer voor een marathonzit. Ik vind het persoonlijk wel jammer dat Sjef Rijnaarts zich niet even mat liet zetten, maar dat is ook wel weer begrijpelijk. Uiteindelijk wist Bianca toren+loper tegen toren te krijgen, maar het extra paar pionnen van de tegenstander maakt het nog moeilijker om dat te winnen en dat lukte dan ook niet. Onze teamcaptain Cor ging voor een Franse strijd tegen Arthur van de Oudeweetering. Voor beide spelers was het moeilijk om de boel op scherp te zetten en de vrede werd dan ook al redelijk snel getekend. Daarna komen we aan bij de familie Beukema. Zowel Stefan als Henk-Jan speelde een prima partij tegen respectievelijk Merijn van Delft en Ilja Zaragatski. Bij Stefan kwam na een hoop Spaanse theorie een gelijke stelling op het bord die verder niet meer uitgemolken werd. Henk-Jan kreeg na zijn erg knappe resultaat al snel te horen dat zijn tegenstander net grootmeester is geworden. Ontwetend van dat feit wist onze fijne invaller Ilja toch netjes onder de duim te houden! Degene die voor het erepunt zorgde was de andere Mark. Hij ging met wat tempo richting de 40 ste zet om tegenstander Theo Visschedijk te verslaan. Toch lekker om de laatste ronde nog een puntje mee te pakken! Helaas konden Tijmen en ondergetekende niets meer aan de puntentelling toevoegen. Zelf kreeg ik een interessante opening op het bord tegen Maarten Solleveld. Toen ik vervolgens niet handig verder ging, was de compensatie voor de geofferde pion helaas wat moeilijker te vinden. Maarten speelde het vervolgens goed en een nul was het resultaat. Tijmen mocht het opnemen tegen de benjamin van het team, namelijk Nico Zwirs. Laatst genoemde wist op een handige manier een pion te winnen en daarna was

7 het lastig om alles bij elkaar te houden. Tijmen stribbelde nog tegen, maar dat mocht helaas niet meer baten. Alles bij elkaar opgeteld hebben we 3,5 punten bij elkaar gesprokkeld en dat lijkt me niet zo verkeerd gezien de tegenstand. Na afloop kon ik er niet meer zo lang bij zijn, maar ik kan met een gerust hart zeggen dat het nog erg gezellig was bij onder andere café jacks! Na 9 verloren wedstrijden komt misschien de vraag naar boven of dat heilige vuur ondertussen al gedoofd is. Waarom dat vuur nog rustig verder knettert, zal ik proberen uit te leggen. Laten we eerst maar eens beginnen met een aantal kenmerkende uitspraken. Eén daarvan komt uit het lied Hotel California: You can check-out any time you like, but you can never leave!. Dit staat in mijn ogen wel symbool voor de inbreng van de spelers zowel binnen als buiten het team. Iedereen draagt haar of zijn steentje bij en dat zorgt voor een echt team. De uitspraak die vaak boven al het gezellige gekletst bij de Griek uit komt is dan meteen toepasselijk: Wat een club, wat een spelers. En wie weet komt de kennis over het lied van de Eagles wel goed van pas bij de altijd leuke muziekquiz! Dit seizoen hebben we ook best vaak onze koffers mogen pakken en dat was zeker niet vervelend om te doen. Zoals al eerder te lezen was in de Eilat editie van het clubblad, mochten we half oktober al samen genieten van heerlijk weer gecombineerd met gezelligheid. Daarnaast was het niet eens zo heel ongunstig om naar Voerendaal en Groningen te moeten, want daar werden weekendjes weg van gemaakt die nog wel in het geheugen zullen staan. Dat de tijd vliegt als het gezellig is, hebben we wel gemerkt! Om dan de volgende ochtend weer helemaal scherp te zijn en soepel de speelzaal te vinden, schijnt dan best lastig te zijn. Hier en daar is ons dat misschien ook niet helemaal gelukt, maar gelukkig vatten onze tegenstanders het goed op. Waar we ons dit seizoen ook uitgebreid mee vermaakt hebben zijn de verschillende spelletjes die we gespeeld hebben. Van weerwolven tot pictionary, party&co, de grote dalmuti, ranking you raking me en uno.

8 Kijk er dus niet raar van op als iemand opeens een perfecte pokerface trekt of opeens best aardig kan tekenen, dat hoort er allemaal bij! Kortom, het was weer een erg geslaagd seizoen en de teamspirit zetten we gewoon door! Anne Haast Afscheid van de meesterklasse Afscheid 2.

9 Afscheid 3 Henk Jan Beukema Ilja Zaragatski 1. e4 e6 2. Pf3 d5 3. Pc3 Pc6 4. d4 Pf6 5. exd5 exd5 6. Lg5 Le7 7. Le2 Pe4 8. Lxe7 Pxe7 9. O-O Pxc3 10. bxc3 O-O 11. c4 dxc4 12. Lxc4 Pf5 13. Te1 Pd6 14. Lb3 Lg4 15. Dd3 Lf5 16. Dd2 Df6 17. Df4 Tad8 18. Te5 Kf6 30. g3 h5 31. h4 Tc8 32. Pe2 Ke5 33. Ke3 c6 34. f4+ Kf6 35. Pc3 Kg7 36. Kd4 c Ke3 Te Kf2 Txe1 39. Kxe1 a6 40. a4 a5 1/2-1/2 18. Ld7 19. Dxf6 gxf6 20. Te3 Lc6 21. d5 Ld7 22. Pd4 Tfe8 23. Tae1 Kf8 24. f3 Kg7 25. Txe8 Pxe8 26. Kf2 f5 27. c4 b6 28. Lc2 Pd6 29. Ld3

10 Stefan Kuipers Herman Grooten 1. e4 c6 2. d4 d5 3. Pd2 dxe4 4. Pxe4 Lf5 5. Pg3 Lg6 6. h4 h6 7. Pf3 Pd7 8. h5 Lh7 9. Ld3 Lxd3 10. Dxd3 e6 11. Ld2 Pgf6 12. O-O-O Le7 13. Kb1 O-O 14. Pe4 Pxe4 15. Dxe4 Pf6 16. De2 Dd5 17. Le3 Pg4 18. Lc1 Tad8 19. Pe5 Pxe5 20. dxe5 Da5 21. g4 [21. Ld2] 21. Txd1 22. Txd1 Td8 23. Txd8+ [23. Tg1 Td4! =+ [23... Td5 24. f4 Lc5 [24... Db6 25. Tf1 +=] 25. Tf1 =]] Dxd8 24. f4 b5 25. a3 [25. Df3 Dd5 26. Dxd5 cxd5 27. Le3 a6 =] Dd5 26. Ld2 Met remise-aanbod. Lc5 27. g5 Kh7 28. Lc3 a6 29. Ld2 [29. h6 Ld4 30. Lf4 Lxb2!? 31. Kxb2 Dd Kc1 Enige zet Dxf Dd2 Dxe5 34. Dd8+ Kh7 35. De7 =] Lb6 30. gxh6 [30... Kxh6 31. f5+ Kh7 32. fxe6 fxe6 33. Dg4 Dxd2 34. Dg6+ Kh8 35. De8+ =] [30... g6?! 31. hxg6+ fxg6 32. Lc1 +/-] gxh6 31. b3 Dd4 32. Dd3+ Dxd3 33. cxd3 Ld4 34. Kc2 Kg7 35. Lc3 Lc5 36. a4 Le3 37. Ld2 Lb6 38. Lc3 Kf8 39. d4 f5 40. Lb4+ Ke8 41. Kd3 Ld8 42. Le1 Le7 [42... Kd7 43. Lb4 Ke8 44. Le1] 43. axb5 axb5 [43... cxb5?! 44. d5! Kd7 [44... exd5? 45. Kd4 La3 46. Ld2 a5 47. Lxa5 Lc1 48. Kxd5 Lxf4 49. e6 Lg5 50. Kxf5 +-] 45. d6 Ld8 46. b4 Kc6 47. Ld2 Kd5 48. Le1 =] 44. b4 Kd7 45. Ke3 Ld8 46. Kd3 Le7 1/2-1/2 Herman: Ik had verwacht dat de sterke IM waar ik tegen speelde wel een winstpoging met wit zou wagen, maar hij liet vrijwillig alle belangrijke stukken ruilen waarna ik gewoon een tikje beter stond. Ik heb nog wel het remise-aanbod afgeslagen omdat ik de wat betere loper had, maar telkens als ik een mogelijkheid zag om de zaak te verscherpen, zag ik ook dat ik wat veel risico zou lopen. De computer bevestigt dit oordeel. Kortom: Kuipers hield het allemaal net binnen de marge, zodat er geen doorkomen aan was.

11 Alle partijen zijn na te spelen met de gameviewer op r9 Meesterklasse Mp Bp En Passant 16 57½ 5½ 7½ 4½ 9½ 6 5½ 6 5½ 7½ 2. Accres Apeldoorn ½ 6½ 6½ 6½ 4 7½ 7½ 6½ 6½ 3. Voerendaal 12 51½ 2½ 3½ 6½ 4½ 6½ 7 7 6½ 7½ 4. SO Rotterdam ½ 3½ 3½ 6 5 7½ 6 4½ 5½ 5. HMC Calder ½ 3½ 5½ ½ 6 6. Utrecht (-2) ½ 5 3 5½ 6 5½ 6½ 7. Groninger Combinatie ½ 2½ 3 2½ 3 4½ 5½ 6 7½ 8. BSG ½ ½ 5½ 5½ 9. Kennemer Combinatie ½ 3½ 3½ 5½ 4½ 4½ 4 4½ 5½ 10. De Stukkenjagers ½ 3½ 2½ 4½ 4 3½ 2½ 4½ 4½ T Accres Apeldoorn 2351 De Stukkenjagers ½ 3½ 1. GM Maarten Solleveld 2522 WIM Anne Haast GM Roeland Pruijssers 2540 Mart Nabuurs FM Sjef Rijnaarts 2352 WGM Bianca Muhren 2307 ½ ½ 4. IM Stefan Kuipers 2433 IM Herman Grooten 2332 ½ ½ 5. Nico Zwirs 2223 Tijmen Kampman IM Arthur van de Oudeweetering 2308 Cor van Dongen 2355 ½ ½ 7. IM Alexander Kabatianski 2420 FM Mark Haast IM Merijn van Delft 2390 FM Stefan Beukema 2268 ½ ½ 9. IM Ilja Zaragatski 2469 Henk Jan Beukema 1988 ½ ½ 10. Theo Visschedijk 1849 Mark Clijsen SJ2 Opluchting Soms komt qua afmeldingen alle pech tegelijk: Reinier die een dagje in Parijs zat, Martijn die een begrafenis had en Erik (Nicolai), die toevallig dit weekend niet kon, zorgden voor hoofdpijn om het team goed gevuld te krijgen. Toen een van de beoogde invallers zich 's ochtends in alle vroegte moest afmelden met enorme kiespijn bleef er na een snelle belronde helaas maar 1 optie over: een leeg bord. Uiteraard waren we toen wel zo sympathiek om de tegenstanders te bellen zodat zij onderling konden overleggen wie ze dit 'gelukje' van een dagje vrij gunden. De logistieke voorbereiding leerde ons dat we behoorlijk vroeg moesten vertrekken om op tijd in Voorschoten te kunnen zijn: 5 voor 10 vanaf Tilburg Centraal vertrok de trein waarmee ons team naar de Randstad trok. Met hoeveel mensen? Nou ja, eigenlijk maar 3,

12 Cesar, Joris en ikzelf, want Fre zat al in de trein vanuit Eindhoven, Karel kwam rechtstreeks uit Nijmegen, Winifred zou in Rotterdam Centraal bij ons instappen en Peter Lode woont in de buurt, en zou last-minute met de auto arriveren. Kortom, vanuit alle windstreken kwam de versterking ons helpen in een moedige poging om ondanks een 1-0 achterstand onze laatste wedstrijd in de 2e klasse KNSB tot een goed eind te brengen. Gelukkig stond alles goed in de competitiegids vermeld. Straat hadden we zo gevonden, zodoende vonden we genoeg tijd om nog ergens koffie te gaan drinken. Tegenover die broodjesbar zat een kerk op nummer 2, en daar we op nummer 4 zouden moeten spelen, in het bijgebouw van een kerk, dacht de ervaren teamleider dat ze er eigenlijk al waren. Niets bleek minder waar, want blijkbaar was de nummering onlogischer dan verwacht, en was er nog een kerk iets verderop in de straat waar we echt moesten zijn. Nou ja, alsnog waren we netjes op tijd, sterker nog, toen de wedstrijd om half 1 begon waren er ondanks het lege bord meer Stukkenjagers aan de borden dan tegenstanders. Ik weet niet of het hierdoor kwam, maar na een uurtje of twee schaken hadden we op een aantal borden een flinke tijdsvoorsprong genomen. Spannend is de wedstrijd echter nooit geworden. Op bijna alle borden hadden onze tegenstanders een ratingoverwicht, en ondanks dat die papieren waarde niet altijd alles zegt, was dat deze wedstrijd helaas wel zo. De eerste die het niet kon bolwerken was Karel. Hij kreeg een flitsende aanval over zich heen, ingeleid met een kwaloffer om de belangrijkste verdediger uit te schakelen. Uiteindelijk was het niet meer te houden. De tweede die verloor was Fre, die na een prima opening via een minoriteitsaanval op een klein plusje kon bogen. Toen zijn tegenstander echter de stelling flink compliceerde, bleek dat de beste man over prima combinatietalent beschikte. Wat de volgorde daarna was weet ik helaas niet zo exact meer, maar mijn eigen partij was helaas ook niet om over naar huis te schrijven. Een zeer consequent gevoerde opening zorgde voor een waarschijnlijk gunstige, maar zeer moeilijke stelling. Na een half uur in de denktank te zijn gegaan kwam ik op het idee om alle mogelijkheden met stukoffers en andere grappen maar links te laten liggen en voor het eindspel te gaan. Stom, want in dat eindspel speelde mijn tegenstander het perfect, en won hij dus verdiend. Na afloop bleek dat het stukoffer tot een stelling met een pion meer zou hebben geleid. Tsja, leermomentje. Niet bang zijn, maar gewoon doen voortaan. Ook onze invallers hadden ondertussen op moeten geven. Zowel Peter (Lode) als Winifred (topscorer van het seizoen voor SJ!) speelden een perfecte opening, wat een betere stelling tot het gevolg had. Helaas was de fase daarna in beide gevallen voor de tegenstander, en na een lastige manoeuvreer periode resulteerde dit dus in beide partijen in een nederlaag. Wel eentje met een opgeheven hoofd, maar jammer van de mooie stelling bleef het uiteraard wel. Gelukkig hadden we Joris, die voor de eer van SJ2 het punt scoorde. Klein plusje, pionnetje, doorbraak en ondanks ongelijke lopers netjes gewonnen. Hiermee zou hij best wel eens topscorer van het tweede geworden kunnen zijn dit seizoen. Als laatste was Cesar nog aan het zwoegen. Opening die hij eerder die week tegen Cor op het bord gehad heeft, zorgde voor een interessant midden- en eindspel waar wit wellicht ietsje beter zou moeten staan, maar waarin dat nauwelijks aan te tonen was. Het uiteindelijke toreneindspel werd, met voor beide minder dan 10 seconden op de klok, remise gegeven door gebrek aan materiaal voor meer.

13 Al met al natuurlijk niet het seizoen waarop we gehoopt hadden, maar met een team wat te sterk is voor de 3e klasse, maar te zwak voor de 2e klasse zit er voor ons niets anders op dan op en neer te blijven jo-jo-en. Is er in ieder geval elk seizoen weer iets om voor te vechten! Peter r9 Klasse 2C Mp Bp DSC Delft ½ 5½ HMC Calder ½ 5½ 5 3½ 5 6½ 5½ 4 5½ 3. De Pion 12 38½ 5 2½ ½ 4 5½ 4. LSG ½ ½ 3 3½ 6½ Voorschoten ½ 3 3½ 7½ ½ 6. HWP Sas van Gent ½ ½ 2½ 2½ 4½ 5½ 7. ASV ½ 3 4½ 3 5½ 4 4½ 4 8. Spijkenisse ½ 3½ 1½ 6 5½ 4 3½ 4½ 9. ZSC-Saende 5 32½ ½ 3½ 4½ De Stukkenjagers ½ 3 2½ 2½ 1 1½ 2½ 4 3½ 5 T Voorschoten 2131 De Stukkenjagers ½ 1½ 1. Peter Wilschut 2224 Peter Huibers Vincent Blom 2174 FM César Becx 2120 ½ ½ 3. Frank den Herder 2154 Joris Gerlagh Elwin van der Auweraert 2178 NO Midas Ratsma 2032 Fré Hoogendoorn Frits Fritschy 2130 Karel Storm Marcus Driessen 2084 Peter Lode Wouter Noordkamp 2074 Winifred Paulis SJ345 komt tekort in Roosendaal. In een van de meest vreemde slotrondes die ik ooit heb meegemaakt, heeft een met pijn en moeite samengesteld Stukkenjagersteam met 5-3 verloren tegen De Pion 3. Daarmee stelde Pion de tweede plaats in de promotieklasse veilig en werd de vijfde stek in de eindrangschikking uiteindelijk het deel van het derde. Natuurlijk stond er sportief gezien niets interessants meer op het spel, maar het ogenschijnlijke gemak waarmee de een na de ander zich afmeldde voor deze laatste ronde maakte het samenstellen van een representatief team er niet gemakkelijker op. Temeer daar het afmeldvirus zich ook bij SJ1 en 2 had aangediend. Er moest dus behoorlijk wat geschoven worden met de beschikbare spelers en vooral César zal daaraan een hele kluif hebben gehad. Uiteindelijk lukte het om behalve drie vaste krachten nog vier mensen van SJ4 en één van SJ5 op te stellen, en daarmee hadden we beslist geen slecht of ondermaats team. De mensen van De Pion moesten onder het toeziend oog van wedstrijdleider Mark Huizer, hard werken voor de matchpunten, maar dat die er zouden komen was deze middag eigenlijk geen

14 discussiepunt. Voor de mensen van SJ4 gaf deze wedstrijd in ieder geval vast een doorkijk naar wat er volgend jaar in de promotieklasse te verwachten valt. Geen cadeautjes, sterke tegenstanders aan de topborden en weinig zwaktes bij de tegenstanders. De match begon uitstekend voor ons. Aan bord 1 wist John, ongetwijfeld in de juiste stemming na zijn bliksemoverwinning in de bekerfinale van afgelopen woensdag, zijn tegenstander Paul Kuijpers met een toch niet misselijke rating van 2079 in een stevige wurggreep te houden. Toen deze meende zich daaruit te kunnen bevrijden, kostte dat direct een stuk en konden alle stukken terug in het doosje. Lex had aan bord 4 in Rob van der Weegen (1857) een ongeveer gelijkwaardige tegenstander getroffen. Dat bleek ook uit de partij: nergens werd het evenwicht verbroken en toen er echt geen muziek meer in de stelling zat, werd remise overeengekomen. De sterke Carlo Rens (2017) had ondertussen aan bord 3 alle pogingen van de nog maar net van een fikse griep herstelde Kien om tot een van zijn kenmerkende koningsoverrompelingen te komen vakkundig gepareerd en sloeg hard toe in de counter. Jean Marie speelde aan bord 5 tegen Marcel Huijser (1893) een partij waarbij lange tijd onduidelijk was wie er eigenlijk beter stond. Uiteindelijk moest onze man het meeste verdedigende werk opknappen, maar dat weerhield Marcel er niet van om een beslissend initiatief te ontketenen. Zelf mocht ik aan bord 6 aantreden tegen collega-teamcaptain Rogier van Loon (2078). Toen ik tevreden achterover leunend dacht dat ik nu alle gaten in mijn verdediging afdoende gestopt had, betekende dat meteen het verlies van een belangrijke pion. Ik mocht niet klagen dat Rogier de afwikkeling naar een pionneneindspel gunstiger had ingeschat dan in werkelijkheid het geval was. Toen hij ervoor koos om het niet op een dame-eindspel te laten aankomen, ontstond er uiteindelijk een stelling die door geen van beiden meer gewonnen kon worden. Sebastiaan luisterde zijn promotieklassedebuut op met een keurige remise aan bord 7 tegen Erik van Elven (1826). De hele partij had Sebastiaan het initiatief maar Erik hield de deur op slot zodat er geen doorkomen aan was. Het halfje kwam hoe dan ook nooit in gevaar. Aan bord 8 wist Arend-Jan ervoor te zorgen dat hij geen paard voor zou komen. Verliesgevaar was daarmee afgewend! Met wat er wel op het bord kwam tegen Henk Wennekes (1798) kon AJ ook best tevreden zijn. Het leverde een pluspion op die echter door de aanwezigheid van lopers van ongelijke kleur geneutraliseerd werd. Ook hier remise. Als laatste bleef Stefan over die op bord 2 speelde tegen Jordy Schouten (1906). In Stefan s partijen gebeurt vrijwel altijd van alles spectaculairs en onbegrijpelijks. Never a dull moment. Zo ook nu. De koningsaanval die Stefan opzette oogde gevaarlijk, maar Jordy bleef goed rekenen en pakte in de counter een kwaliteit mee die voldoende was voor winst in de partij en de match als totaal. Zo verloren we dus met 5-3 en daarop valt niets af te dingen. Dank aan de mensen van SJ4 en 5 die op zo korte termijn bereid waren om deze zaterdag onder vreemde vlag te spelen en

15 die me hebben geleerd dat ook het openbaar vervoer geschikt kan zijn om naar een uitwedstrijdje te gaan, al zou ik daarvan persoonlijk geen gewoonte willen maken. De sfeer was prima en we hebben gewoon een zeer genoeglijke middag gehad, zij het dat het seizoen een beetje als een nachtkaars is uitgegaan. Volgend seizoen moet er meer inzitten dan een vijfde plaats. Dat kan gemakkelijk, maar het vraagt wel iets meer discipline bij sommige mensen die zich anders maar beter als invaller dan als vaste speler kunnen opgeven. Tot slot nog hulde aan team- en zelfs clubtopscorer (!) Winifred die met 6 uit 8 een fantastisch seizoen had. Ook de score van Ron (5 uit 8) mag er beslist zijn. Joost Promotieklasse Mp Bp WLC ½ x 5 5 5½ 6½ ½ 2. De Pion ½ 3 x 5 4½ 5 3½ 3½ 7 4½ 5½ 3. De Raadsheer ½ 3 3 x 4½ De Baronie ½ 3½ 3½ x ½ 5. Stukkenjagers ½ 1½ x 3 4½ 6 3½ 5 6. Waalwijk ½ x 6 3½ Veldhoven ½ 3 2 3½ 2 x 4½ 5 6½ 8. HSC ½ ½ 3½ x 6½ 4 9. Garde ½ 3 3½ 1 3 4½ 5 3 1½ x HMC Calder 4 (-2) ½ 2½ 0 ½ 3 3 1½ 4 3 x De Pion Stukkenjagers Paul Kuijpers John Greunsven Jordy Schouten Stefan Hess Carlo Rens Kienfong Lie-Kwie Rob van der Weegen Lex Karstens 1820 ½ - ½ 5. Marcel Huijser Jean-Marie Wildeboer Schut Rogier van Loon Joost Op 't Hoog 1850 ½ - ½ 7. Erik van Elven Sebastiaan Dijksman 1808 ½ - ½ 8. Henk Wennekes Arend Jan Meerwijk 1748 ½ - ½

16 Acht kleine pionnetjes Acht kleine pionnetjes die zouden wat beleven. Al na de eerste zettenreeks had ik er nog maar zeven. Zeven kleine pionnetjes. Ik deed het niet expres, maar even lette ik niet op. Toen waren er nog zes. Zes kleine pionnetjes Het zweet stond op mijn lijf. Ik maakte weer een rekenfout en had er nog maar vijf. Vijf kleine pionnetjes. Ik nam een flesje bier. Ik keek eens goed, ik schrok me rot, Ik telde er nog vier. Vier kleine pionnetjes O wat een ironie. Mijn hand schoot uit, het was te laat, dus had ik er nog drie. Drie kleine pionnetjes. Daar had ik vrede mee. Maar ja, toen sloeg hij en passant, resteerden er nog twee. Twee kleine pionnetjes. Veel mensen om mij heen. Ik ruilde hier, ik ruilde daar, toen bleef er nog maar een. Een klein pionnetje. Maar wel een heel bekwame. Die haalde trots de overkant en werd aldus een dame. Uit: DENKEND AAN SCHAKEN (schaakgedichten), Jos Timmer, KRO Hilversum, (Overgenomen van de schaaksite)

17 Trial and error Deze man was niet in te delen. Een vage leeftijd, 28 kon evengoed als 41. Een beroep dat kon variëren van houtkachelmonteur tot landmeter tot kantonrechter. Beoefenaar van tai chi, poker of snelwandelen. Vermoedelijk niet gehuwd, niet onaantrekkelijk dus ook niet evident alleenstaand. Muzikale belangstelling kon evengoed Georgische polyfone kerkmuziek als Abba zijn en zelfs heavy metal Kortom een man die in alle opzichten kon wedijveren met Robert Musils Der Mann ohne Eigenschaften. Als we voor het gemak aannemen dat de man misschien ambities zou hebben dan zouden die voornamelijk op bestuurlijk terrein moeten liggen, maar het kan ook goed dat hij ergens als hopman was blijven hangen in een ambitieuze scoutingvereniging. Deze man meldde zich aan bij een schaakvereniging terwijl hij de spelregels nog maar net leek te kennen en waarschijnlijk ook niet in het bezit was van enig schaakboek.. Vanzelfsprekend werd hij ingedeeld in de c-groep, maar op de eerste clubavond al trok hij de aandacht. Hij opende de pion van f2 naar f3 en bood onmiddellijk remise aan met de mededeling dat op winst spelen nog wat aan de vroege kant was. Zijn tegenstander weigerde het remise aanbod want achtte de stelling nog kansrijk genoeg. Een clublid suggereerde dat schaaklessen misschien een goede beginsituatie zouden kunnen opleveren. De man weerlegde dit meteen met de opmerking dat hij trial and error nog steeds de beste en succesvolste leermethode vond en dat hij liever wachtte op de volgende zet als remise nog niet mogelijk was. Zijn tegenstander, een groot mensenkenner, speelde nadenkend zijn paard van b8 naar a6. Intussen werd de voorzitter erbij gehaald die zelf allang niet meer speelde omdat zijn rating weigerde te stijgen. Deze adviseerde eerst te kijken of de man zijn contributie betaald had, dan zou hij op het einde van het seizoen de zaak eens grondig evalueren. De penningmeester echter dacht dat direct royeren eigenlijk het beste was en daarna over 6 maanden een ingangstoets met als stok achter de deur extra contributie als het niveau te laag was gebleven. Intussen was de partij tien zetten verder en de man die we voor het gemak Bernhard noemen zat bloedserieus met de handen onder zijn hoofd diep na te denken. Anouk, de sterkste speelster van de club, en haar twee vaste aanbidders Chris en Arjen zagen het van verre aan en kregen een geweldig idee. We vragen hem mee naar het toernooi in Barcelona, kunnen we lol hebben. Na toch nog 37 merkwaardige zetten en veel gegrinnik bood het psychologisch onderlegde clublid remise aan. Zie je wel zei de man had je ook eerder kunnen accepteren op de tweede zet. Daar viel weinig tegen in te brengen. Dat was minder tijdrovend geweest en had evenveel ratingverlies opgeleverd, maar had nooit zoveel gezelligheid op de gemiddeld zeer saaie clubavonden kunnen brengen. Anouk stelde zich voor aan Bernhard en vroeg of hij wat wilde drinken. Een vluggertje? Jij krijgt wit! voegde ze er charmant aan toe. Er volgde. 1 e4 Pf6 2 e5 Pd5 3 d4 d6 4 Pf3 g6 5 Lc4 Pb6 6 Lb3 Lg7 7 Pg e6 fxe6 9 Le6+ Kh8 10 h4 Pc6 11 h5 Pxd4 12 hxg6 Pxe6 13 Thx7+. Hier ging Anouk door de vlag waarna Bernard opmerkte dat na Kg8 14 Dh5 Pxg5 15 Lxg5 het uitzicht somber was. De penningmeester had het van afstand gade geslagen en zocht opnieuw de voorzitter op Ik denk dat we met een hele sterke speler te maken hebben zei hij. Dan is het eerste jaar contributievrij vond de voorzitter. Waar staat dat? vroeg de penningmeester. Dat schrijf ik net op, slagvaardig beleid sukkel De week daarop moest Bernhard tegen Arjen. Geen geintjes zoals vorige week en remises neem ik nooit aan zei Arjen. Zoals je wilt Er volgde: 1 e4 e6 2 d4 d5 3 Pc3 Lb4 4 Ld3 Pf6 5 Lg5 dxe4 6 Lxe4 c5 7 Pf3 cxd4 8 Pxd4 Da5 9 Lxf6 Lxc3 10 bxc3 Dxc3 11 Dd2 Dxa1 12 Ke2 Dxh1 13 Pxe6.

18 Intussen had de hele club zich verzameld om het nieuwe fenomeen en de flink balende Arjen. Anouk beschouwde Bernhard nu zo n beetje als haar eigendom. Dat Frans van jou ken ik ook maar nu heb jij zwart en ze zette de klok op 5 minuten. Er volgde: 1 e4 e6 2 d4 d6 3 Pc3 Lb4 4 Dg4 Pf6 5 Dxg7 Tg8 6 Dh6 Pxe4 7 Dxh7 Tf8 8 Ld2 Lxc3 9 Lxc3 Df6 10 f3 Th8 11 Dxh8 Dxh8 12 fx e4 Dh4 13 Kd2 Df4. Die nacht nog mailde iemand naar de voorzitter dat tot dan toe alle partijen in 13 zetten gewonnen waren en dat die nieuwe met Anouk naar Barcelona ging. Met dat laatste was niet iedereen het eens, jaloezie of knellende fatsoensnormen, de redenen waren niet erg duidelijk. Er kwam een spoedvergadering. Ze is 18 en Arjen en Chris gaan ook mee was het verweer van de voorzitter. Maar wie moet er dan naar het tweede als hij op bord 1 komt vroeg de penningmeester zich bezorgd af. Meestal degene die het vraagt en van jouw rating liggen we de laatste jaren ook niet meer wakker bitste de voorzitter. En zo kon het gebeuren dat Bernhard na een totaal van 39 zetten misschien voor het eerst van zijn leven naar een toernooi in het buitenland leek te kunnen. De reis was vlot geboekt maar het verrekenen van de kosten verliep onverwacht. Bernhard vond dat hij door de club gevraagd was en dat hij daarom ook de club vertegenwoordigde en dus door de club bekostigd zou worden. De penningmeester voorzag een hopeloos precedent en dreigde zijn taak neer te gooien als de club hiervoor moest opdraaien. De voorzitter had zoals gewoonlijk geen mening behalve dan het verwijt dat er altijd iets mis ging als hij er niet bij was. Na veel discussie stelde Bernhard voor dat hij voor zichzelf en Anouk zou betalen maar dat het prijzengeld dan niet naar de clubkas zou gaan. De penningmeester die toch meestal wel oog had voor koopjes zag opeens flinke inkomsten aan zijn neus voorbij gaan. Samen uit samen thuis sprak de voorzitter die merkte dat hij de greep begon te verliezen. Hoewel iedereen het hiermee eens was waren er toch twijfels over de gebruikte uitdrukking. Anouk groeide in haar rol en stelde voor dat de drie mannen wel een kamer konden delen dan zou zij ter plaatse wel een onderdak vinden. Het leek de goedkoopste oplossing als dat onderdak van Anouk tenminste gratis was. Lukt altijd sprak ze strijdvaardig en avontuurlijk. Arjen en Chris kregen steeds meer het idee dat de grap hen begon te ontglippen. Een week voor het vertrek naar Barcelona meldde Chris dat hij toch liever zijn tentamens probeerde te halen en Arjen bleek vijf dagen later onverwacht geveld door een vreemd virus.. De penningmeester, die zijn hele leven besteed had aan geld en moraal, besloot de ouders van Anouk te bellen. Deze vroegen wie deze Bernhard dan wel was. De penningmeester kon slechts melden dat zelfs zijn voornaam onzeker was en dat er verder niets bekend was van de man. De moeder van Anouk moest hartelijk lachen. Dus U wilt mij waarschuwen voor iemand die U niet kent?. Het enige dat we weten is dat hij erg goed schaakt. De moeder van Anouk vond dat een voordeel maar de penningmeester wilde ook wel graag het oordeel van de vader weten. Ik zal hem inlichten maar hij zal geen bezwaren zien denk ik. Verontwaardigd over zoveel pedagogische argeloosheid gooide de penningmeester de hoorn erop. Op Schiphol leek alles normaal en omdat de stemming wat vertrouwelijker was geworden vertelde Bernhard dat hij eigenlijk Dorofejev heette, volledig Dorofejev Geladze. Dan noem ik je Doro, maar hoe kom je in Nederland? vroeg Anouk. Dat is een lang verhaal, maar ik ben nu 8 jaar Nederlander en als je me Bernhard blijft noemen voel ik me veiliger. Bij het inchecken ontstonden er echter problemen want er was iets met het paspoort van Bernhard en hij werd zo lang vast gehouden dat Anouk alleen moest vliegen. Het avontuur werd ongewild nog spannender want een veilig onderkomen in Barcelona was nu hoogste prioriteit geworden. Aan aandacht voor Anouk was er geen gebrek in Barcelona, maar hoe moest ze hulpvaardigheid onderscheiden van schijnheilig versiergedrag en juist de knapste jongens leken het meest verdacht. Na 3 uur ronddolen streek ze vermoeid neer op een terras op de Ramblas, waar ze in contact kwam met Jeanine, een Belgische studente Catalaanse literatuur. Het klikte en toen Jeanine hoorde van haar

19 problemen bood ze spontaan onderdak aan. Er werd een matras op de grond gelegd en na één glas Rioja en het bespreken van het belang van Josep Maria de Sagarra voor de Catalaanse literatuur kwam de onderneming tijdelijk tot stilstand in een weldadige slaap. De volgende morgen was Jeanine al naar college, maar Anouk had heerlijk geslapen en haar strijdlust was weer op het oude peil. Jeanine had een plattegrond neergelegd en het bleek ongeveer 20 minuten lopen naar de speelzaal. Bernhard bleek nog niet aangekomen en stond ook niet op de lijst van de eerste ronde. Waar hij gebleven is, zullen we nooit weten. Anouk haalde haar eerste WGM resultaat en won de damesprijs van 750 euro. Hoe men ook zocht er was geen andere Nederlandse deelnemer geweest. Bernhard leek van de aardbodem verdwenen en de club haalde opgelucht adem. Alles kon bij het oude blijven. De penningmeester behield zijn plaats in het eerste, Chris zakte dan wel voor zijn tentamens, maar Arjen was aan de beterende hand. En Anouk?? Anouk glimlachte bij alle vragen: We zijn beiden een stuk wijzer geworden. Uiteindelijk gaat het er om dat het aantal errors altijd minstens één minder is dan het aantal trials. Als blijk van waardering nummerde ze in gedachten voortaan in elke speelzaal de tafels van A t/m H en de stoelen van 1 t/m 8 en dan dacht ze aan die 750 euro en zag ze Bernhard weer door de zaal in Barcelona van tafel naar tafel lopen wanneer ze aan zet was. Toon M

20 Gummbahdicht Uitgeslapen begonnen we aan de partij. Maar na de openingszetten toen ik hem dreigde te pletten was ie er niet echt meer bij. Zijn verdediging liet gaten vrij waar mijn stukken zich in konden storten waarna de partij zich danig leek in te korten. Zij bezorgden zijn wankele stelling veel averij. Hij leek letterlijk het hoofd te buigen en deed niets meer, ik kon er niet mee zitten dat iemand zich zo af liet tuigen. Mijnheer, u bent aan zet. Die eikel zat gewoon te pitten!! zzzzzzzzzzzzzz, huh? Z-z-z Wat? Z? Theo M

21 De Interne Ratingklappers Reinier Jaquet en Bjoern Hofmans ( ) In de Groepencompetitie slaagden twee spelers erin een karrevracht punten aan hun Stukkenjagersrating toe te voegen. Reinier Jaquet pakte er 16 door de koploper in de A-groep, Tijmen Kampman, een onverwachte maar verdiende nederlaag toe te brengen. Reinier kwam hiermee op een sterke +1, en is nu al zeker van wéér een handhaving op het hoogste niveau. Dat geldt ook voor de reeds uitgespeelde ratingfavoriet Cor van Dongen, die in zijn zeven partijen wel 2,5 punt aan de tegenstanders moest laten. Deze keer slaagde hij er ondanks een zeer lange denktocht niet in een gewaagde pionnenopstoot van César Becx af te straffen. Na een partij met voortdurend wisselende kansen was er na middernacht de verlossende zettenherhaling: remise. Curieus: met nog één à twee ronden te gaan kunnen nog zes van de acht A-spelers de groepswinst behalen. Zoals gezegd realiseerde ook Bjoern Hofmans een ratingklapper. Deze keer moest Maarten Heller eraan geloven: Bjoern pakte 19 ratingpunten door vlot mat te zetten met twee paarden. In de andere twee partijen in de C-groep bleven verrassingen uit. Leo van Gelder is na de zege op Thomas Tepe met 7 uit 8 nu echt zeker van promotie, terwijl Harry Buyvoets na de winst op Wil Wouts dat voorbeeld vrijwel zeker gaat volgen. In de D-groep kende de partij Jan van den Dries-Jeroen de Lange een dramatisch, maar ook leerzaam slot. Jeroen stond een dik stuk voor, maar zal in de stelling (wit) Dd7, pion e4 (zwart) Kf7, pionnen g7 en h6 nooit meer met zijn koning naar het 'veilige' g6 gaan. Carl Kuntze werkte zich op naar de middenmoot door Hans van Driel gedecideerd te verslaan. Peter Ansems en Cees Zoontjens hielden het samen op remise, en sluipen zo richting C-groep. In de B-promotiepoule noteerden we twee remises. Die tussen Joost Op 't Hoog en Lex Karstens kwam tot stand na een partij vol spannende verwikkelingen, we zijn benieuwd wie er voor Houdini speelde. In de partij Maarten Werkhoven-Ruud Feelders was de rolverdeling duidelijker; Maarten zal zich vandaag nog weleens achter de oren krabben hoe hij aan dit halfje is gekomen. Dat geldt in versterkte mate voor Sebastiaan Dijksman, die in de degradatiepoule het antwoord op een kwaliteitsoffer van Alex van Lanen schuldig bleef. Maar net in de partij in de avondcompetitie liet Alex het in de ultieme fase gigantisch liggen, al resteerde hem deze keer nog wel een halfje. Marieke Sarton wint promotieduel ( ) Na het inhaalprogramma van woensdag 10 april zijn de eerste beslissingen in de Groepencompetitie gevallen. In de D-groep bracht Marieke Sarton 'Mister 100%' Cees Zoontjens diens eerste puntverlies toe. Met 6 uit 7 is zij nu verzekerd van promotie naar de C-groep. Cees houdt overigens met 4 uit 5 een mooi uitzicht op een van de drie resterende promotieplekken. Jan van den Dries consolideerde zijn ambities in die richting door te remiseren met Hans van Driel. Dit resultaat werd ook bereikt in het duel Jeroen de Lange-Lars Pahlplatz. Ook in de C-groep kwam er een speler op 6 uit 7, en wel Leo van Gelder, die het toptreffen met Harry Buyvoets in zijn voordeel besliste. Rekenkundig is het nog niet waterdicht, maar Leo zal ongetwijfeld zijn rentree in de B-groep maken. En Harry is, met maar anderhalf verliespunt, nog steeds de virtuele nummer twee. Kees Gelens keerde terug op 50% door Wil Wouts te verslaan. Ook Guus van Heck sluit aan bij de middenmoot, maar in zijn partij tegen Bjoern Hofmans doemde de uiteindelijke winst pas op na wat bange momenten in het zwarestukkeneindspel. In de B-groepen zijn nu de restanten uit de voorronde weggewerkt. Ruud Feelders werkte zich naar een toppositie in de te vormen promotiepoule een regelmatige zege op Emil Voorhorst. Op 4 uit 5

22 krijgt hij gezelschap van Ron de Veen, die wel een halfje morste na het taaie verzet van Alex van Lanen. In het duel Jan Otten-Lex Karstens stond een plaats in de promotiepoule op het spel. Na een geslaagd schijnoffer leek Jan dicht bij dat gedroomde resultaat, maar de +2 op de Pocket Fritz vervluchtigde snel, en Lex wist zelfs het punt te pakken. In de BJ-competitie ging de complete redactie van het clubblad op de koffie bij de broers. Joost Op 't Hoog nam het op tegen Bastiaan, die ons meldt: 'Joost deed het in het begin goed. Ik maakte een fout en verloor een pion, en daarna nog een. Maar in het eindspel deed Joost het niet handig. Hij gaf mij de tweede rij, en ik kon afruilen naar een ongelijke-loperseindspel. Joost probeerde het nog, maar het was remise.' Theo Mulder had wit tegen Jeroen. Diens verslag: 'We kwamen gelijk uit de opening en er ontstond een loopgravenoorlog. Theo kon het geduld niet meer opbrengen, en ik ruilde af naar een veel beter eindspel. Ik kreeg een sterk paard tegen een slechte loper. Na wat zetten brak ik door de linie, en won een pion. Toen was het over.' A-groep Acht spelers spelen een halve competitie. Nummers 6, 7 en 8 degraderen. 24 april: A totaal Plaats 1 Roland Daamen 0 ½ ½ 2 César Becx 1 ½ ½ Mart Nabuurs ½ ½ 4 Reinier Jaquet 1 ½ ½ 5 Erik Dignum Cor van Dongen 0 ½ ½ 7 Tijmen Kampman Kienfong Lie Kwie B-groep Er spelen 12 spelers in de B-groep, verdeeld in twee groepen van 6. In de voorronden beslissen SBpunten bij gelijk eindigen. Na de vijf voorronden gaan de nummers 1, 2 en 3 naar de promotiepoule. Zij spelen daarin met behoud van punten nog drie ronden tegen de top 3 van de andere poule. Na deze playoffronden promoveren er drie spelers. De nummers 4, 5 en 6 uit de voorronden gaan naar de degradatiepoule. Zij spelen daarin met behoud van punten nog drie ronden tegen de nummers 4, 5 en 6 van de andere groep. Na deze playoffronden degraderen er vier spelers.

23 B1 B totaal plaats 1 Jan Otten ½ 0 5-1½ 4 2 Lex Karstens ½ 5-3½ 3 3 Bart van den Berg Alex van Lanen ½ 5-1½ 5 5 Maarten Werkhoven ½ ½ 2 6 Ron de Veen 1 ½ 1 ½ B2 B totaal plaats 1 Sebastiaan Dijksman ½ ½ 6 2 Ruud Feelders ½ ½ Guus Vermeulen 1 ½ ½ Bas Rosheuvel 1 0 ½ ½ 4 5 Joost Op t Hoog Emil Voorhorst april: inhaalronde, 1 mei: derde ronde playoffs B-groep, playoffs B-promotiepoule Ruud Feelders 6-4½ Joost Op t Hoog 7-4½ Ron de Veen 5-4 Lex Karstens 6-4 Maarten Werkhoven 7-4 Emil Voorhorst 5-3 B promotiepoule, 17 april Joost Op t Hoog - Lex Karstens ½-½ Maarten Werkhoven Ruud Feelders ½-½ Emil Voorhorst - Ron de Veen uitgesteld B promotiepoule, 24 april Maarten Werkhoven Emil Voorhorst Ruud Feelders Lex Karstens Ron de Veen - Joost Op t Hoog uitgesteld B promotiepoule, 1 mei Joost Op t Hoog Maarten Werkhoven 1-0 Ron de Veen Ruud Feelders Lex Karstens Emil Voorhorst

24 B degradatiepoule Bas Rosheuvel 5-2,5 Guus Vermeulen 5-2 Jan Otten 5-1,5 Alex van Lanen 6-2 Bart van den Berg 5-1 Sebastiaan Dijksman 6-1 B degradatiepoule, 17 april Alex van Lanen Sebastiaan Dijksman ½-½ Guus Vermeulen - Jan Otten uitgesteld Bas Rosheuvel Bart van den Berg uitgesteld B degradatiepoule, 24 april Sebastiaan Dijksman - Jan Otten Bart van den Berg Guus Vermeulen Bas Rosheuvel Alex van Lanen B degradatiepoule, 1 mei Jan Otten Bas Rosheuvel Alex van Lanen Guus Vermeulen Sebastiaan Dijksman Bart van den Berg C-groep Tien spelers spelen een halve competitie. De nummers 1, 2 en 3 promoveren, de nummers 7, 8, 9 en 10 degraderen, bij gelijk eindigen beslissen de SB-punten. C Naam Score plaats 1 Kees Gelens? ½ ½ 2 Andry Gontsjarenko?? 0?? ½ 1 ½ Harry Buyvoets ½? ½ 4 Leo van Gelder B 5 Angelo Franken 1? ½ 6-2½ 6 Wil Wouts 0? D 7 Guus van Heck ½ ½ 8 Thomas Tepe Maarten Heller 1 ½ ½ 10 Bjoern Hofmans ½ ½ 24 april: , 01 mei:

25 D-groep Tien spelers spelen een halve competitie. De nummers 1, 2, 3 en 4 promoveren, bij gelijk eindigen beslissen de SB-punten. 24 april: , 01 mei: D Naam Score plaats 1 Peter Ansems ½ 1 1 ½ ½ ½ Hans van Driel ½ 1 0 ½ ½ ½ 3 Ardy Foolen D 4 Jeroen de Lange 0 1 ½ ½ 5 Lars Pahlplatz ½ ½ 1 ½ ½ 6 Jan van den Dries ½ ½ Paul Vermee Cees Zoontjens ½ ½ 9 Marieke Sarton C 10 Carl Kuntze

26 Gummbahdicht Je kunt je beter blijven verzetten dan je er bij voorbaat in onderdompelen want dan zul je altijd blijven strompelen Onder getallen die je ego pletten Die getallen zijn geen maasloze netten er komt altijd wel een kans erdoor te slippen getalhouders laten ook wel eens een foutje glippen gewoon een kwestie van op blijven letten Ja ja jij hebt makkelijk lullen dacht ik bij mijn eigen maar ik verlies altijd van die knullen Ook al blijf ik me als een gek verzetten de waarheid valt niet te verhullen Een béétje getal maakt met mij korte metten Theo M

27 HMC/Calder naar bekerfinale Auteur: Redactie Schaaksite Op de site van HMC/Calder schrijft Twan Burg hierover: Voor de 6de keer in 9 jaar is HMC Calder 1 er in geslaagd de landelijke bekerfinale te halen. Gisteren werden in Tilburg De Stukkenjagers met 3-1 verslagen. De persoonlijke uitslagen: Broekmeulen-Haast,M 1-0 Grooten-Burg 0-1 Miedema-Nabuurs 0-1 Haast,A-Van der Stricht 0-1 Miedema zette weer eens de turbo erop, ditmaal zonder succes. Aanvankelijk had hij een groot initiatief, maar Nabuurs won een pion en tikte het eindspel netjes uit. Jasper koos een dubieuze openingsopzet, en leek snel zeer bedenkelijk te staan. Hij verdedigde zich knap waarna hij toch het sterke veld d5 onder controle kreeg. Dit kon hij uitbuiten. Zelf had ik een interessante opening tegen Grooten. Na enkele onnauwkeurigheden van hem kwam in een iets beter eindspel, waar ik plotseling enkele pionnen won. Deze kon ik verzilveren. Geert had een erg sterk Siciliaans kwaliteitsoffer, en kwam snel zeer goed te staan. Hij stuitte echter op taaie verdediging van Anne, en hij verzuimde het af te maken. In het eindspel was hij zijn voordeel bijna helemaal kwijt, en zijn tijd ook, maar wist het toch nog af te maken: 3-1 winst. "Spassky" (1987), (1987), Herman Brood

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1...

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1... Stap 2 plus 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 5) 1. Lxd5# 2) 1.... Tb1# 6) 1. d8d# 3) 1.... Pg3# 7) 1. Pf7# 4) 1.... Lxc3# 8) 1. Pf8# 4 Mat in één / Dubbelschaak: B 1) 1. Pb4# 5) 1. Lg5# 2) 1....

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 2

Schaken op de basisschool Werkboek 2 Schaken op de basisschool Werkboek 2 (1 e druk, februari 2019) Antwoorden Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 8x8 schaakbord LES P1 Met de klok mee: 1. Dd1; 2.Pxa8; 3.Ta5#; 4.Dxd3+; 5.Dd3 Midden: b8d

Nadere informatie

Stap 3. (aftrekaanval)

Stap 3. (aftrekaanval) Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2. c3 Dxe5 (dubbele aanval: dame) 2) 1. Ld5 (pen) 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 2. Lxh3 Dxf3+ (uitschakelen verdediging: weglokken+

Nadere informatie

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+ Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2) 1. Ld5 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 4) 1. Pe1 5) 1. Le5 6) 1.... Pe2+ (1. Pf3+? 2. 3 Toets / Mix (2 e stap): B 1) 1. Txd4 Dxb4 2.

Nadere informatie

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1 Stap 2 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1.... Lf3# 4) 1.... b6 5) 1.... Tf7 6) 1. Lf1 5 Dubbele aanval / Dubbele aanval bedenken: A 1) Dd7, Df7 Fout: Db3 Tb6, Dd5 Tc6 2) Db8, Df6, Dh2

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 5x5 schaakbord Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5 (1 e druk, januari 2018) Antwoorden Coördinaten 8x8 schaakbord LES 1 1. fout. 2. wit: fout; zwart: goed.

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Borgerhout-Rochade 13-19

Borgerhout-Rochade 13-19 Borgerhout-Rochade 13-19 DOCX STEFAN 2485 BERELOWITSCH ALEXANDER 2549 0-1 OOTES LARS 2368 FEYGIN MICHAEL 2474 1-0 WEMMERS XANDER 2354 FIEBIG THOMAS 2398 0-1 KERIGAN DEMRE 2318 SONNTAG HANS HUBERT 2372

Nadere informatie

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4 NARROW ESCAPE! Zo mag je de slotwedstrijd van ons tweede team tegen RSR Ivoren Toren 4 wel betitelen! Niet alleen was een zege nodig, maar er was ook nog afhankelijkheid van de uitslag van een wedstrijd

Nadere informatie

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

Twee voor de prijs van een

Twee voor de prijs van een Twee voor de prijs van een De wereld gaat ten onder, daar valt niets aan te doen. Dat de Amerikanen (van wie ik, op Fischer na, toch al nooit een hoge pet op heb gehad) zo achterlijk zijn om iemand als

Nadere informatie

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!!

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! Na het vooraf zo gevreesde Gardé kregen we nu de nummer 3 qua ELO op bezoek. Het onvoorspelbare HMC 4 uit Den Bosch. Wie doen er mee? Wie roepen ze op? Altijd weer

Nadere informatie

Zomerschaak 24 juli Verdedigen

Zomerschaak 24 juli Verdedigen Zomerschaak 24 juli 2017. Verdedigen Als thema voor deze avond had ik gekozen voor het verdedigen. Een nieuw thema bij het zomerschaak. En iedereen heeft er in de praktijk regelmatig mee te maken. Is het

Nadere informatie

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci 5½ - 2½ Bart van den Bosse (z) Jan Borst (w) ½ - ½ Rick Derksen Jan Hoogenboom 1-0 Michiel Zeevaarder Berry van Leur 1-0 Jaap Beetstra

Nadere informatie

DJZ 2 wint ruim van DJC 3

DJZ 2 wint ruim van DJC 3 DJZ 2 wint ruim van DJC 3 Zondag 11 november 2018, begin van het carnavalsseizoen DJZ krijgt 2 teams van DJC uit Stein op bezoek DJZ 1-DJC 2 en DJZ 2-DJC 3, 24 schakers zijn aanwezig Scoreverloop: Tom

Nadere informatie

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen.

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. Uitspeelstelling 10 (wit aan zet) Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. 1.Kb6 Kd6 [1...Tb1 2.b5 Kd7 3.Tc2] 2.Td2+ Ke7 3.b5 Tb1 4.Ka6 Ta1+ 5.Kb7 Tb1 6.b6 Ke6 7.Kc7

Nadere informatie

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen.

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen. Bord 2, Charlie: Ik speelde met zwart tegen Mark Haast. Het speeltempo was anderhalf uur zonder increment plus een kwartier na de 40e zet. En hij kwam ruim een kwartier te laat binnen. We kwamen in een

Nadere informatie

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny Thuis team: De Toren A Bezoekend team: WLC B Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Karel Looijmans 2006 0 Roel Copic 1878 1 2 J.P.M.R. van Gerwen 1538 0 Henny Wilbrink 1812 1 3 Frans van Weert 1527 0 Jasper

Nadere informatie

Wat doet zwart? Natuurlijk: nemen op g2!

Wat doet zwart? Natuurlijk: nemen op g2! Dorst! Vergaderingen zijn tijdverspilling. Er wordt sowieso al veel te veel geluld onder werktijd. In de dagen dat ik nog aan de VU in A'dam werkte, meldde ik me aan het begin van het jaar meteen voor

Nadere informatie

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse!

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC heeft dit seizoen met slechts 2 overwinningen nog net de nacompetitie bereikt. Daarin werd het thuis opgenomen tegen PSV Dammen uit Eindhoven.

Nadere informatie

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm In Leiden deden namens Messemaker Liam Vrolijk, Wim Heemskerk en ikzelf mee. Voor Liam en mijzelf ging het toernooi bijzonder goed. Sterker

Nadere informatie

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013 Deel 2: 2013 Schaaktraining Dolf Meijer 2012-2013 De deelnemers aan de cursus waren: Frans op de Beek Hans van Calmthout Paul Dekker Coen Dortmond Gert van Driel Frans Groeneweg Rens Hesselmans Kees van

Nadere informatie

Verslag GP toernooi Hoorn 2013

Verslag GP toernooi Hoorn 2013 Verslag GP toernooi Hoorn 2013 Op het eerste GP toernooi van 2013 is de jeugd van schaakclub Oppositie goed vertegenwoordigd. Wessel, Sanne, Lotte, Anna en Tom reizen samen met Arjen en Bastiaan op een

Nadere informatie

We zitten op koers!!!

We zitten op koers!!! We zitten op koers!!! Zaterdag 3 februari jl. speelden we de belangrijke wedstrijd tegen De Stukkenjagers uit Tilburg. ( Het vierde team. ) Zij waren medekoploper en we konden dus gerust over een kampioenschapwedstrijd

Nadere informatie

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf Van onze verslaggever uit Duckstad In de eerste KNSB wedstrijd van dit seizoen speelde Guus Geluk een bijzondere partij tegen Hugo van Hengel. Voor de eerste keer in zijn

Nadere informatie

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel

Nadere informatie

Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, )

Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, ) Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, 16-09-2017) DSC 1 1697 WLC 2 1758 4,5 3,5 1. Maarten van der Burght 2159 Bas Roelen 1715 1 0 2. Philippe Blankert 1917 Henny Wilbrink 1835 1 0 3. Mark Maas 1831 Leo

Nadere informatie

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis)

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Voor de aanvang van deze ronde stonden we alleen op de derde plaats en was het zaak te blijven winnen en te hopen op een misstap van de koplopers. Die moesten nog tegen

Nadere informatie

Verslagen partijen 2 e ronde

Verslagen partijen 2 e ronde Verslagen partijen 2 e ronde Geschreven door Dewi van den Bos Het Roode Hert en de rest van het bestuur van het toernooi kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. 13 april 2012, 6 e en laatste speelavond

Nadere informatie

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen!

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! - door Dirk Goes Van 2 tot en met 9 mei jl. was Hing Ting Lai a man on a mission. In die week stond het jaarlijkse NK Jeugdschaak op de kalender, en die prestigieuze

Nadere informatie

1820 WLC Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink Eric van Dongen 1780 Hans Baijens

1820 WLC Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink Eric van Dongen 1780 Hans Baijens Oisterwijk 1 1820 WLC 2 1781 5 3 1. Stefan Hess 1939 Nol Swinkels 1959 ½ ½ 2. Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink 1823 1 0 3. Eric van Dongen 1780 Hans Baijens 1697 1 0 4. Jean-Marie Wildeboer Schut 1868

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade 2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade De externe wedstrijd uit tegen Kerkrade was best wel enerverend. Ik had het best druk met mijn eigen partij en heb daardoor niet alles meegekregen van mijn

Nadere informatie

Question to Rubinstein: "Who is your opponent tonight?" Answer: "Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein

Question to Rubinstein: Who is your opponent tonight? Answer: Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein Zomeravondschaak op 18 augustus Schaakpsychologie Op de vierde en laatste avond stond het thema schaakpsychologie op het programma. Schaken is naast een denksport ook een psychologisch spel. Tijdens de

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Datum: Wedstrijdleider: Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½

Datum: Wedstrijdleider: Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½ Datum: 3-11-2018 Klasse: 5g Ronde: 2 Wedstrijdleider: Thuis team: WLC 2 Bezoekend team: SMB 2 Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½ 2 Peter Koymans 1974

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Externe data 2010-2011 11 december, 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei (SJ 1, 2 en 3)

Externe data 2010-2011 11 december, 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei (SJ 1, 2 en 3) Hoofd dat niet kan slapen koekeloer wat minder rond boven de kamerdeur en doe iets. De heggen staan strak en blauw in de nacht. Het heeft geen zin de zaak te zien als een geheel. Het is al herfst. De wereld

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. jaargang 7 nr. 267 week

NIEUWSBRIEF. jaargang 7 nr. 267 week NIEUWSBRIEF jaargang 7 nr. 267 week 19 2012 Ton Noyens wordt 90 jaar (door Nico Grubben) Op 5 juni wordt ons voormalig damlid Ton Noyens 90 jaar. De zondag er aan voorafgaand houdt hij een groot feest.

Nadere informatie

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen.

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen. Op het FK 2019, toernooi om de Haije Kramer Bokaal, gehouden in Damwâld, duurde het even voor de computer onderlinge duels tussen de vier sterkste spelers op het programma zette, en dat resulteerde in

Nadere informatie

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden

Nadere informatie

Stukkenjagers-agenda.

Stukkenjagers-agenda. De schitterende dagen van december: Ik wandel in de zon, langzaam verdwijnend, de straat is een rivier van licht. Ik breek erdoor en ga voor auto s niet opzij, huizen vallen nu weg uit het gezicht, niets

Nadere informatie

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis)

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) Het tweede bedrijf van de bekerontmoetingen met ENPS dit jaar: zouden we het in de SGA beter doen dan de KNSB-helden? Deze hadden met 1-3 verloren (Casper 0, Frans 0, Bram

Nadere informatie

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 We hebben een koploper met drie op een rij. Grootmeester Grzegorz Nasuta heeft 3 uit 3. Jawel, hij heeft de volle 100% en dat als enige.

Nadere informatie

Stukkenjagers kalender

Stukkenjagers kalender Deze lente gaat het toch weer over jou hoewel ik er langzaamaan wel moe van ben Moe van regen, wind, flarden bedrieglijk blauw in de lucht, vage beloften van het einde van de kou. Rutger Kopland Deze lente

Nadere informatie

Een jaar promotieklasse met de zwarten

Een jaar promotieklasse met de zwarten Een jaar promotieklasse met de zwarten DBC 1 heeft dit jaar een solide seizoen achter de rug. Boven in de middenmoot op gepaste afstand van de terechte kampioen Amersfoort 2 hakten wij er vrolijk op los

Nadere informatie

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 Jaargang 30 Nr. 4 Juni/Juli 2015 SCHAAKVERENIGING SCHAESBERG Opgericht 20 december 1936 Clublokaal: Het Streeperkruis, Streeperstraat 66, 6371 GN Landgraaf. Clubavond:

Nadere informatie

Spannend gelijkspel in Rijswijk

Spannend gelijkspel in Rijswijk Spannend gelijkspel in Rijswijk Een lange autorit op een vroege zaterdagochtend met een troep sociaal gemankeerde schakers op weg naar zoveelste schakel in een moeizaam gevecht tegen degradatie; een krachtiger

Nadere informatie

Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA.

Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA. Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA. De wedstrijd tegen SISSA was op papier gelijkwaardig. Door de voor beide slechte planning ontbraken de nodige spelers door het WK-jeugd in Italië.

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 5 nr. 24-13 februari 2010 Hallo schaak- en damleden Zowel ons schaak- als damzestal konden deze week geen punten

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+ Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) Na de dramatische nederlaag tegen AAS in de vierde ronde no use softening phrases deden onze mannen er verstandig aan even naar beneden te kijken. Met een overwinning

Nadere informatie

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Van grote schakers is beweerd dat ze er magische krachten op na hielden. Tal werd de Tovenaar van Riga genoemd, en dat was niet enkel omdat ie met z'n wilde offers het

Nadere informatie

De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet".

De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van de juiste zet. De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet". Ons lid Roelof Berkepeis, die al tientallen jaren aan het schaakbord

Nadere informatie

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR Hieronder tref je 15 partijen (10 winst- en 5 verliespartijen met zwart) aan met de Philidor. Hoe deze partijen te bestuderen? 1. Start met het bestuderen

Nadere informatie

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o Stap 4 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen, zijn er dan ook

Nadere informatie

1 van 1 15/04/ :57

1 van 1 15/04/ :57 Schaakkring Oude God http://skoudegod.be/archief/zt2005.html 1 van 1 15/04/2009 16:57 Zilveren Toren 2005 Uitslagen, standen, statistieken (website Merksem) van reeks 2A (SKOG I) en reeks 3A (SKOG II)

Nadere informatie

Stukkenjager met ideeën voor de kaft van het clubblad

Stukkenjager met ideeën voor de kaft van het clubblad Stukkenjager met ideeën voor de kaft van het clubblad Eeuwige roem! En een drankje... Wat valt er te lezen in het clubblad van september? Nieuw jasje... 3 Stukkenjagers-info... 4 Kalender... 5 Oktober

Nadere informatie

EDC op zijn sterkst toch net ietsjes zwakker dan Huizum

EDC op zijn sterkst toch net ietsjes zwakker dan Huizum EDC op zijn sterkst toch net ietsjes zwakker dan Huizum Zaterdag 2 november mocht EDC het opnemen tegen Huizum, dat nog maar 1 punt had gescoord uit 3 wedstrijden. EDC was in de sterkste formatie en Igor

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Nieuwsbulletin Nr maart 2019

Nieuwsbulletin Nr maart 2019 Nieuwsbulletin Nr. 9 20 maart 2019 Redactie: Bert Gerritsma Telefoon:06-13352675 e-mail:bertgerritsma@ziggo.nl Website: www.schakenbijhsv.nl Rekeningnummer NL02INGB0003317190 t.n.v. Haagse Schaakvereniging

Nadere informatie

Internationaal Jeugdtoernooi Namen (België)

Internationaal Jeugdtoernooi Namen (België) Internationaal Jeugdtoernooi Namen (België) Op woensdag 31 Oktober en donderdag 1 November vond in Namen voor de 16 e keer het Internationale jeugdtoernooi van Namen plaats. Evenals vorig jaar nam de afdeling

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3

Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3 Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3 Op zondag 9 april jl. speelden we de uitwedstrijd tegen Maastricht 2 in een verre uithoek van Maastricht: de Aw Sjaol in de Kapelaanstraat 71 te Itteren. Ik reed 2x fout

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 2 nr. 46-9 juni 2007 Hallo schaak- en damleden Afgelopen maandag 4 juni werd het seizoen van de HSDV afgesloten

Nadere informatie

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 4 e ronde SGS clubcompetitie klasse 1B, 4 december 2013 1. Peter Hoogakker 1763 - Janton van Apeldoorn 2076 0-1 2. Hans Nijland 1758 - Paul van der Klein 2093 ½ - ½ 3. Victor

Nadere informatie

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 1z Harry Boom 1624 - Senad Kustura 1882 0 1 2w Michel Weenink 1674 - Ziad Becic 1953 0 1 3z Dave van der Kist 1807 - Murat Musabegovic 1774 1 0 4w Peter Wijnand 1958

Nadere informatie

Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019

Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019 Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019 Het 13e BPB Limburg Open in Maastricht is gewonnen door de Poolse grootmeester Grzegorz Nasuta. Hij eindigde samen met Internationaal Meester

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * CLUBLOKAAL: Dorpscentrum Kerkeböske Aan de Koeberg 3, 5988 NE Helden Jaargang 6 nr. 26-19 februari 2011 Hallo schaak- en damleden Ons schaakzestal wist een moeizame maar

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Scheelt je toch weer een tientje!

Scheelt je toch weer een tientje! Scheelt je toch weer een tientje! In de eerste week van Juli vond de 14de editie van het ROC Nova College schaaktoernooi plaats. Een mooie gelegenheid om voor de fanatieke schaker het seizoen nog wat langer

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Beste tafeltennisvrienden,

Beste tafeltennisvrienden, Beste tafeltennisvrienden, Korte nieuwsflits deze week, maar niet onbelangrijk! Zondag 22 februari spelen onze heren hun tweede wedstrijd in de strijd tegen degradatie. Het wordt een uitwedstrijd in Oegstgeest,

Nadere informatie

Vierde ronde (Hoofdklasse) en derde ronde (overige klassen)

Vierde ronde (Hoofdklasse) en derde ronde (overige klassen) Kampioenschap van ZHDB + Den Haag 2017 (Anko Baksoellah bokaal) Het toernooi wordt gespeeld op dinsdagavond in De Brink (clublokaal van Damclub Den Haag), Escamplaan 55, 2547 GA Den Haag De wedstrijdleider

Nadere informatie

Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam.

Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam. Begin jaren 90 was er een uitwisseling tussen Dart Club Sport en één Engels dartsteam. Gezellig met ongeveer 15 personen naar Engeland om daar een lang weekend tegen elkaar te gaan darten en uiteraard

Nadere informatie

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat)

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht Stap 4 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden sowieso uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De

Nadere informatie

Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind

Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind van de winter Judith Herzberg Het eind van de winter. De kalender kondigt het al aan, maar de winter geeft zich

Nadere informatie

Ik leer schaken. KVDC Karel van Delft

Ik leer schaken. KVDC Karel van Delft Ik leer schaken KVDC Karel van Delft www.schaaktalent.nl 0 Inhoudsopgave - Inhoudsopgave (1 ) - Inleiding (2 ) - Bord (4) - Namen van de stukken (6) - Beginstelling (7) - Partij (8) - Stukken en pionnen

Nadere informatie

Inhoud trainingsnummer 2:

Inhoud trainingsnummer 2: schaaktraining.met.jan Nr 2 15-02-2011 pagina 1 Inhoud trainingsnummer 2: Oplossing huiswerk 1 => pagina 2 Het vermoeden (deel 1) => pagina 3 Huiswerk 2 => pagina 5 Combinaties => pagina 6 Partij-analyse

Nadere informatie

20. Bxf7+Kd8 21. dxe4 Qxh3 22. Ke2 Nf6 23. Qd3 23 Ng4 24. Be6 h5 25. Bg5 Re8 26. Nxe5! 26 Qxd Nxd3 a5 28. f3 Nh2 29. Ne5!!

20. Bxf7+Kd8 21. dxe4 Qxh3 22. Ke2 Nf6 23. Qd3 23 Ng4 24. Be6 h5 25. Bg5 Re8 26. Nxe5! 26 Qxd Nxd3 a5 28. f3 Nh2 29. Ne5!! Bord 8 Vanaf deze ronde gaan we de partijen op een bord in de verschillende categorieën eruit lichten. We doen dit met een analyse van kritieke momenten en een kort interview. Vandaag bord 10! De partijen

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Stap 4. Geheugensteunen

Stap 4. Geheugensteunen Stap 4 Geheugensteunen De 9 e druk van werkboek Stap 4 verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat betekent

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Stap 3 plus Geheugensteunen

Stap 3 plus Geheugensteunen Stap 3 plus Geheugensteunen De 4 e druk van werkboek Stap 3 plus verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 129 januari 2013 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers In dit nummer onder andere : Kandidatentoernooi 1959 (2) C.Z.W. : Mattison (slot) Problemen A/ Mat in twee B/ Mat in twee C/

Nadere informatie

Clubkampioenschappen D.O.V. 2015 A-Senioren

Clubkampioenschappen D.O.V. 2015 A-Senioren Clubkampioenschappen D.O.V. 2015 A-Senioren Op zaterdag 17 januari 2015 zijn gelijk met de jeugd de clubkampioenschappen voor de senioren-a gehouden. Er hadden zich hiervoor negen deelnemers aangemeld

Nadere informatie

CIRCULAIRE NR 13 April 2011

CIRCULAIRE NR 13 April 2011 CIRCULAIRE NR 13 April 2011 Van de redactie Allereerst gaan onze felicitaties uit naar het derde team dat in de OSBO-competitie naar de derde klasse promoveerde. Aan het begin van de 31e ronde werd dit

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

LET OP: komende woensdag is er GEEN DAMMEN bij Morgenstond. De vierde ronde wordt op woensdag 28 maart gespeeld.

LET OP: komende woensdag is er GEEN DAMMEN bij Morgenstond. De vierde ronde wordt op woensdag 28 maart gespeeld. Kampioenschap van ZHDB + Den Haag 2018 (Anko Baksoellah bokaal) Het toernooi wordt gespeeld in Het Ontmoetingscentrum Morgenstond, Eerste Eeldepad 3 A, 2541 JG Den Haag De wedstrijdleider is bereikbaar

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Stap 3 vooruitdenken

Stap 3 vooruitdenken Stap 3 vooruitdenken Bij de 4 talen versies van de werkboeken is de hoeveelheid tekst beperkt. De werkboeken Vooruitdenken hebben net iets meer uitleg nodig dan de andere werkboeken (basis, extra, plus

Nadere informatie

Faux Pas Test (Volwassenen versie)

Faux Pas Test (Volwassenen versie) Faux Pas Test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door: A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Versie diagnosticus 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation om te tanken.

Nadere informatie