Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind"

Transcriptie

1 Overal smelt het zwelt het glimt het nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren het eind van de winter Judith Herzberg Het eind van de winter. De kalender kondigt het al aan, maar de winter geeft zich nog niet gewonnen. Desondanks steken hier en daar de sneeuwklokjes en de crocusjes nieuwsgierig hun kopjes boven de grond, benieuwd naar wat er in die wijde, nu nog kale wereld verder staat te gebeuren. Nu gaan de dingen weer beginnen te gebeuren? In zekere zin ja, maar ze zijn natuurlijk allang begonnen. Wat we nu zien is de verdichting van onze hoop en onze verwachtingen van september tot zekerheden, aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheden, waarschijnlijkheden en nog intact gebleven mogelijkheden. Wat is nu onze zekerheid? Dat het zesde niet degradeert, maar het eerste wel. Wat onze aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid? Dat het derde niet degradeert, maar het tweede wel. Wat is onze waarschijnlijkheid? Dat het vierde het opnieuw in de laatste ronde laat afweten of het zou moeten zijn dat ze, omdat ze van strategie veranderd zijn, iedereen behalve zichzelf verrassen. Terwijl ze voorgaande jaren ongeschonden de laatste ronde bereikten hebben ze deze keer de twee laatste ronden gas teruggenomen om die laatste te kunnen vlammen om alsnog te gaan glimmen. Wat blijft er aan mogelijkheid over? Dat het vijfde het toch nog, ondanks de opgelopen achterstand, gaat redden, wat een geweldige prestatie zou zijn voor een team waarvan alleen maar verwacht werd dat het het linkerrijtje zou kunnen halen en dat onderweg ook nog eens een aderlating heeft moeten ondergaan. Binnenkort weten we meer, hebben we alleen nog zekerheden over.

2 Stukkenjagers kalender Maart Stukkenjagers Open (ronde 8), halve finale NBSB-beker: De Raadsheer - De Stukkenjagers Groepencompetitie, Stukkenjagers A - Eindhoven A, Stukkenjagers B - De Baronie A, Stukkenjagers C - BSV A, Stukkenjagers D - EGS A, Stukkenjagers E vrij, Stukkenjagers F - DSC B. April Stukkenjagers Open (slotronde), Stukkenjagers 1 - Utrecht 1, Stukkenjagers 2 - ASV 2, Stukkenjagers 3 - Veldhoven 2, Stukkenjagers 4 - OSV 1, Stukkenjagers 5 - De Pion 4, Stukkenjagers 6 vrij, Prijsuitreiking Stukkenjagers Open + TK Snelschaken, Groepencompetitie, Apeldoorn 1 - Stukkenjagers 1, Voorschoten 1 - Stukkenjagers 2, De Pion 3 - Stukkenjagers 3, Groepencompetitie. Mei Groepencompetitie, Groepencompetitie, Groepencompetitie, Groepencompetitie, Groepencompetitie Juni Massakamp KGSRL - De Stukkenjagers in Gent (B), Groepencompetitie, Groepencompetitie, Groepencompetitie, Groepencompetitie. Stukkenjagers-info Opgericht: September 1973 Speellokaal: De Harmonie, Stationsstraat 26, Tilburg, Interne competitie: Elke woensdagavond vanaf uur Externe competitie: 1 x per 4 weken op zaterdagmiddag, uur Evenementen: Kersttoernooi, Weekendtoernooi, Stukkenjagers Open Contributie: 110 euro per seizoen, betaal je voor 1 december dan is het 100 euro. Overmaken op giro , ten name van De Stukkenjagers, Tilburg. Bestuur Reinier Jaquet (voorzitter, , rwjaquet@yahoo.com), Joost Op t Hoog (secretaris, , opthoog@telfort.nl), Jan Otten (penningmeester, , mailto:jan.otten@home.nl), César Becx (interne/externe competitieleider, / , c.becx@home.nl), Mart Nabuurs (interne/externe competitieleider, , martnabuurs@hotmail.com) Toernooien Het Stukkenjagers Open vindt elk seizoen plaats op 9 woensdagavonden. Het Kersttoernooi gaat ook dit jaar door; de datum moet nog bepaald worden.. Clubblad De Stukkenjager verschijnt minimaal 9 keer per jaar, steeds meteen na een ronde van de externe competitie. Kopij inleveren uiterlijk op maandagavond na de wedstrijd bij Theo Mulder, , theo117@kpnmail.nl en Joost Op t Hoog, opthoog@telfort.nl Website: wordt beheerd door Mark Huizer. Contact via webmaster@stukkenjagers.nl De webredactie wordt verzorgd door César Becx. Het materiaal wordt beheerd door Harry Buyvoets, harry@buyvoets.nl.

3 Meanwhile on Een selectie van de hoogtepunten van de afgelopen tijd. Miraculeuze ontsnapping in de KNSB-beker ( ) It ain t over till it s over. Die waarheid denderde donderdagavond 7 maart als een koe door het clublokaal van ASV, tegenstander in de achtste finale van de landelijke cup. Teamleider Cor van Dongen beschrijft in het Gastenboek hoe de fat lady toch aan zingen toe kwam. Getrouwd! ( ) Op woensdag 27 februari had Karel Storm een wel érg goede reden om niet te komen schaken: hij trad die dag in het huwelijk met Barbara Claussen. Van harte proficiat! De turbo erop in Mechelen... ( ) En wéér haalde een jonge Stukkenjager een titel binnen bij onze zuiderburen. Terwijl zijn vader en grote broer in Dordrecht hun geluk bij het Open NK Snelschaken beproefden, hield Jasper Beukema zich met heel wat serieuzere zaken bezig: in Mechelen beleefde het Vlaams jeugdkampioenschap zijn finaledag. In de categorie tot 12 jaar was Jasper het toernooi een weekend eerder begonnen met 5 uit 6, waarmee hij een snelle nederlaag in ronde 2 aardig gecompenseerd had. In de laatste drie ronden bleef de turbo aan staan: 8 uit 9 en kampioen met een punt voorsprong. Stukkenjagers murw geschaakt ( ) In de Leerpark Snelschaakmarathon in Dordrecht waagden zeven Stukkenjagers zich op zaterdag 2 maart aan de gebruikelijke 17x2 potjes van vijf minuten. Al snel waren de meesten de tel kwijt en was het gissen naar de precieze score. Naarmate de dag vorderde verloren sommigen ook nog de draad, zodat slechts twee leden, Maarten Werkhoven en Koen Haast, ruim boven hun ratingverwachting bleven. De andere vijf - Stefan Beukema, Mark Clijsen, Roland Daamen, César Becx en Henk Jan Beukema - boekten in dit Open NK geen FIDEsnelschaakratingwinst. Sterker nog, bij doorklikken naar de toernooisite kom je opmerkelijke mutaties tegen... Zoek een kind! ( ) Het is alweer vijf jaar seizoenen dat stadgenoot De Drie Torens het levenslicht zag, na een vruchtbaar samengaan tussen De Wolstad en Schavo. Het is dan ook toepasselijk dat een van de jubileumactiviteiten Het Koppeltjestoernooi is gedoopt. Op zondagmiddag 17 maart mogen duo's bestaande uit een volwassene en een jeugdspeler gratis een gooi naar de prijzen doen in Denksportcentrum Theseus aan de Bredaseweg. Er zal van uur tot uur geschaakt worden. Een familieband is leuk, maar zeker geen must, getuige de aansporing in de flyer: Voor de volwassenen: zoek een kind om samen mee te doen aan dit bijzondere toernooi!. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Maaike Delemarre, We gaan naar Zundert toe! ( ) De loting - of indeling? - voor de halve finale van de NBSB-cup is bekend. Een viertal spelers van Stukkenjagers 3 gaat op 14 maart op bezoek bij De Raadsheer. In de vorige ronde van de NBSB-competitie werd tegen dit team nog een 4-4 behaald, maar de Zundertenaren hebben juist sterke topborden, dus onze jongens zullen de borst alvast nat kunnen maken. De andere halve finale gaat tussen De Kentering en OSV.

4 Snelschaakteams op een kluitje ( ) Drie Stukkenjagers-viertallen namen zaterdag 23 februari deel aan het NK Snelschaken voor clubteams in Rosmalen. Omdat alle teams in één grote groep 18 ronden Zwitsers speelden, kwam het vooral op de laatste ronden aan. Daarin presteerden Stukkenjagers 1 (Bram van den Berg, Bianca Muhren, Tijmen Kampman en Frans Konings), Stukkenjagers 2 (Martijn Blom, Peter Huibers, César Becx, Mark Huizer) en Stukkenjagers 3 (Koen Haast, Erik Dignum, Ron de Veen, Kienfong Lie Kwie) zodanig dat er uiteindelijk weinig licht tussen de boten was. SJ 1 scoorde 20 matchpunten, SJ 2 en SJ 3 ieder 18 - ruim buiten de prijzen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat SJ 1 wat sterkere tegenstanders kreeg, en dat SJ 3 op bordpunten de grote broers van het tweede nipt voorbleef. De enige onderlinge ontmoeting, tussen SJ 1 en SJ 2, eindigde in een 2,5-1,5 zege voor het vlaggenschip. Externe: de verslagen Stukkenjagers 1 Een laatste ronde door de Meesterklasse Daar waar we vorig jaar het nodige geluk hadden met de reisafstanden zitten we dit jaar in de hoek waar de klappen vallen. Uit naar Bussum, Klimmen, Groningen en tot slot Haarlem(2x). Toch zo'n slordige 1500 kilometers om een paar potjes te mogen spelen. Volgend jaar zal het vast weer beter zijn. Helemaal zeker is het nog niet maar 4 matchpunten en 6 bordpunten overbruggen in de laatste 2 wedstrijden, dat lijkt toch alleen in theorie mogelijk te zijn. Maar goed, het weekend begon wederom uitstekend. Althans voor de 7 musketiers die reeds op vrijdag richting Groningen afreisden. Had er graag bij willen zijn, echter de schouwburgkaartjes die uit een stoffige la kwamen vallen zeiden iets anders, Musical "HEMA " ook leuk. Dan zaterdag maar met de auto richting Groningen samen met Kien (invaller voor de zieke Frans) en Herman. De rit van 2,5 uur vloog eigenlijk voorbij en de terugweg leek nog wel vlotter te gaan. Je zou het bijna gaan missen die lange uitwedstrijden. Dat de vrijdagavond voor de 7 musketiers goed was verlopen bleek wel uit de vermoeide gezichten die ongeveer 15 minuten te laat de speelzaal binnen kwamen. Dat Anne en Cor een paar keer "sex on the beach" hadden gehad was snel duidelijk. Dit is tegenwoordig namelijk gewoonte als ze samen op pad zijn. Dat Mark H graag alles uit doet als hij thuiskomt en in goedkope hotels bij vreemde mannen in bed kruipt was nieuw. Maar met de jeugd van tegenwoordig kijk ik nergens meer van op. Dat Bianca ondertussen op de knieën was gegaan voor Jan-Willem bleek na het vorige eigenlijk maar heel gewoon. Ongetwijfeld zijn deze 3 draadjes slechts het puntje van de ijsberg, want what happens in Groningen stays in Groningen. Tevens zijn 6 musketiers nog een nachtje gebleven en die verhalen zijn nog onbekend. Alleen Mark H ging terug mee naar Tilburg, wat ik goed kan begrijpen, 1 vreemde man in het weekend is genoeg.

5 Afpilsen op zaterdagavond. Natuurlijk is er ook nog geschaakt. Het een en ander ging al mis toen onze 7 musketiers naar de Oliemuldersstraat op weg waren ipv Oliemuldersweg. Hierdoor moest de opstelling vanuit een lang achterhaald mailtje komen. Hierdoor kreeg Kien toch zwart en kon de last minute change Tijmen <=> Cor niet worden doorgevoerd. Ach ja.net of ze voorbereid hadden. Veel woorden zal ik niet aan de wedstrijd vuil maken. De gastheren waren gewoon beter. Lichtpuntje was de overwinning van Mark H. en de remise van Mart beide houden zicht op de tweede meester norm. Als we dit aanvullen met goede remises van Anne en Cor (tegen GM Werle, die het altijd moeilijk heeft tegen stukkenjagers ;-)) is de koek op. Natuurlijk als Herman, en als Tijmen,. en als Stefan dan waren we toch dicht bij? Het enige wat er dichter bij is gekomen zijn uitwedstrijden die dichter bij zijn. Mark Ps: Het verslag van Groningen is te vinden op: r7 Meesterklasse Rav Mp Bp En Passant ½ 5½ 6 7½ 9½ 5½ 6 7½ 2. Accres Apeldoorn ½ 6½ 4 6½ 6½ 7½ 6½ 3. SO Rotterdam ½ 5 6 7½ 4½ 6 5½ 4. Utrecht ½ ½ 5½ 5½ 6 5. Voerendaal ½ 3½ 6½ 4½ 6½ 7 7½ 6. HMC Calder ½ 3½ 4 5½ 5½ Groninger Combinatie ½ 2½ 2½ 4½ 6 5½ 7½ 8. Kennemer Combinatie ½ 5½ 4½ 3½ 4½ 4 5½ 9. BSG ½ 5½ 10. De Stukkenjagers ½ 4½ 2½ 4 2½ 4½ 4½

6 T Groninger Combinatie 2352 De Stukkenjagers ½ 2½ 1. GM Sipke Ernst 2559 IM Herman Grooten GM Jan Werle 2531 Cor van Dongen 2352 ½ ½ 3. IM Erik Hoeksema 2349 FM Stefan Beukema FM Bonno Pel 2283 Mark Clijsen IM Davit Lobzhanidze 2450 WIM Anne Haast 2270 ½ ½ 6. FM Grigori Kodentsov 2274 Mart Nabuurs 2248 ½ ½ 7. Jasper Geurink 2350 WGM Bianca Muhren Milan Mostertman 2280 Kienfong Lie-Kwie Jorden van Foreest 2212 FM Mark Haast WGM Iozefina Paulet 2228 Tijmen Kampman Uit de wedstrijd tegen Groningen de partij tussen Herman Grooten (wit) en Sipke Ernst. De aantekeningen zijn van Herman. Ik werd op verzoek door de teamleider op een hoog bord gezet om de theoretische kans op een GMnorm levend te houden. In de vorige ronde had ik al een stap in de goede richting kunnen zetten als ik GM Karel van der Weide had verslagen door in het toreneindspel aan het eind nog een goede zet te spelen in plaats van het toelaten van een directe remisemaker. 1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 Lb4+ 4. Pbd2 Als hij in de database heeft gekeken, zal hij gezien hebben dat ik het vaak zo speel. Zwart moet meestal het loperpaar inleveren en dat bevalt me eigenlijk wel. 4 d5 5. Da4+ Pc6 6. a3 Lxd2+ 7. Lxd2 Pe4 8. Td1 Nu kan zwart het loperpaar heroveren, maar dat heeft hem wel de nodige tempi gekost. Of zoals Nimzowitsch het ooit uitdrukte: de 'temposchlucker, het zwarte koningspaard, heeft veel zetten gespendeerd en is dan van het bord verdwenen. 8 O-O 9. e3 Ld7 10. Dc2 Le8 11. Lc1 Ook nog ooit gespeeld, maar niet door een sterke speler. Waarschijnlijk is het beter om de ontwikkeling verder te voltooien. De gebruikelijke voortzetting is 11. Le2 f6 12. b4 is nog bekend a5 Dit verhindert in elk geval de actie b2-b4 en mogelijk kan zwart de witte damevleugelpionnen vastleggen met... a5-a4. 12.Ld3 Ik vond het tijd worden om mijn ontwikkeling te voltooien. 12. b3 om later een b3-b4 voor te bereiden leek me wel heel traag. De vraag is echter of de loper niet op e2 moet staan. Zwart staat klaar om zijn loper van e8 te bevrijden met... f6 of... f5 zodat hij zo dadelijk naar g6 of h5 kan. 12. Le f5 De 'dreiging'... Lh5 is nu actueel geworden. 13. Pg1?! Te origineel. Het kwam ook een beetje dat mijn oud-pupil Jan Werle schuin tegenover mij zat. Die houdt wel van dit soort zetten. Hij heeft het er nog steeds over dat hij in de strategische opgaven die ik hem ooit gaf altijd keek of hij weer eens Pb1!! of Ph1!! zou gaan spelen... Ik wilde het paard via e2 of h3 omspelen naar mooie velden en f2-f3 in de stelling brengen. Maar dat blijkt een illusie. 13. Pe5 om f2-f3 te gaan spelen. Lh5! 14. Le2 is dan noodzakelijk maar dat was natuurlijk niet de bedoeling. Nu faalt 14. f3?! op Dh Kf1 (15. g3 Pxg3 16. Df2 Pxe5 17. dxe5 Lxf3! wint voor zwart. ) Pxe5 (15... Pg3+?! 16. hxg3

7 Dxh Kf2 Dh2 en wit krijgt mooie compensatie na bijvoorbeeld 18. cxd5 exd5 19. Db3 (19. Lxf5? Pxe5 20.dxe5 Lxf3!) 16. dxe5 Tad8 en zwart heeft het heft in handen Dh4 Dit speelde hij supersnel en het koste mij de nodige hoofdbrekens omdat mijn ludieke plannetjes allemaal doorkruist worden Dg5 was waarschijnlijk nog beter: 14. f3 Dh g3 Pxg3 16. Df2 f4 17. exf4 Pf5 is iets beter voor zwart. 14. Pf3 De7 Tja, nu heb ik zijn stelling ietsje verbeterd. 15.Pe5?! Deze zet is gebaseerd op een misrekening. Kortom: de hele set-up is mislukt. 15 Pxe5 16. dxe5 Pc5 17. b3 a4?! Waarom hij deze inlast weet ik eigenlijk niet. Het verbetert alleen de witte stelling. Direct Pxd3+ komt m.i. meer in aanmerking. 18. b4 Pxd Dxd3 Lh5 Ook weer heel snel gespeeld, hij dacht dat hij heel goed stond, maar het valt allemaal wel mee, hoe krom de witte stukken ook staan. 20. Td2 f4 Zeer actief aangepakt en op het eerste gezicht ziet het er ook dreigend uit. De normaalzet, maar na Tad8 21. O-O heeft wit niets te vrezen. 21. exf4 Txf4 22. cxd5 Lg6 23.Db5 Zelfs dacht ik dat dit de enige zet was. 23. Dg3 De computer vindt Te Te2 Txe Kxe2 exd5 26. Le3 ook heel redelijk en dat zou zomaar kunnen. Nu blijkt dat het inlassen van... a5-a4 misschien niet zo handig was geweest Te Te2 Td8 Het eerste moment dat hij redelijk lang nadacht, terwijl ik al zeeën van tijd had verbruikt. Er hangen twee pionnen bij zwart en de koning komt weldra in veiligheid. Waarschijnlijk zag de zwartspeler nu ook in dat de storm die hij had willen ontketenen in een glas water is, om het spreekwoord maar eens flink te verbasteren. 25. Txe4 Lxe4 26.O-O exd5?! Objectief gezien niet de sterkste. Om pionverlies te voorkomen moet zwart actief spelen Dh4 27. Dxa4 (27. dxe6 Ld3) (27. f3 Lxd5 28.Td1 Lc6 29. Txd8+ Dxd8) Lxg2 is dan eeuwig schaak, maar daar was Sipke natuurlijk niet op uit. 27. f3 Lg6 28. Te1! De pion op e5 is van grote waarde en een zet als f3-f4 komt natuurlijk niet in aanmerking. 28 b6 29. Dxa4 De6 Op c5 had ik 30. Dc6! klaarliggen, waarna wit de leiding in de partij overneemt. 30. Lg5! Wit begint ineens goed mee te doen. Dit is een aardige stoorzet. Ik probeer zijn stukken op het verkeerde been te zetten. 30 Td7 31. b5?! Iets te defensief gedacht. Ik wilde de vorming van een pionnenduo met... c7-c5 verhinderen. Sterk was 31. Da8+! Kf7 32. a4 en als hij nu c5?! speelt staat wit heel goed na 33. a5. Tijdens de partij had ik alleen gekeken naar 33. bxc5 bxc5 34. a5 maar dat is niet zoveel bijzonders na Ld3 dacht ik. De computer vindt deze stelling ook heel goed voor wit, maar daar ben ik niet zo zeker van bxa5 (33... cxb4 34. a6!) 34. bxc5 d4 35. Ld2 en wit staat geweldig d4 32. Da8+ Le8 33. Dc8 h6 34. Ld2 Kh7 Zwart heeft zich geschikt verdedigd, de koning veilig opgeborgen en hij gaat nu hergroeperen. 35. a4 De hele partij had ik de neiging om ergens 35. h3 te spelen en waarschijnlijk had ik dat in dit stadium van de partij moeten doen d3 36. Te4 Het mooie is er al weer vanaf bij wit. Lf7 (36... Da2 37. Dxe8 Td4! geeft de computer als gelijkmaker. Ik had gezien dat wit wint na Dxd2 38. Dxd7 Dc Kf2 d2 40. e6 d1= D 41. Dxd1 Dxd1 42. e7 en de koning loopt uit de schaakjes: Dd Kf1 Dd Te2 Dd Te1 Dd Kg1 Dd Kh1) 38. Lxh6 (38. Txd4 Dxd2 en vreemd genoeg kan wit niet winnen. ) Txe4 39. fxe4 De2 40. Df7 Kxh6 41. Df4+ en wit moet snel remise forceren. 37. Df8 Lg6 38. Te1 Td4 39. Da3 Lf7 40. a5?! Ik zag al een doemscenario waarin zwart mijn pionnen op a4 en b5 op zou halen, vandaar dat ik wat probeerde te ruilen. Ik maak echter pion b5 nu dodelijk zwak en daarmee verlicht ik zijn problemen. De lastige rakker op d3 blijft een doorn in het oog. 40. Dc3 verdiende de voorkeur. Txa4 (40... Dc4 41. e6 Le8 42. Ta1 met beter spel voor wit. ) 41. Dxd3+ in elk geval is de gevaarlijke pion gesneuveld en er is nu maar een speler die op winst kan spelen bxa5 41. Dxa5 Tc4! 42. h3 Dd5 43. Te3 Tc2 44. g4?

8 Ik weet niet wat me bezielde met deze zet. Droomde ik van een opmars f3-f4-f5 of iets dergelijks? Onzin natuurlijk, wit gooit alleen maar zijn koningsstelling open. Direct 44. Db4 was nog altijd in orde. Zwart staat zo actief dat wit niet meer kan winnen, maar verliesgevaar is er ook niet. Le8 45. f4 Lxb5 46. Tg3 met tegenspel Le6?! Zwart profiteert niet Meteen; Le8! was al vrijwel winnend voor zwart. 45. Db4 Ld7 46.Kf2 46. b6 ging ook niet helemaal: 46 c5 (46... cxb6 47. Kf2 was nog speelbaar. 47. Da5 Db3 48. Kf2 Lc6) Lxb5 Zwart heeft zijn pion terug, maar wat erger is: hij heeft twee verbonden vrijpionnen. 47. e6? Verliest vrijwel meteen. Ik wist tijdens de partij niet of ik eerst 47. Ke1! of de gespeelde zet moest spelen. Blijkbaar mis gegokt als ik de computer moet geloven Le8 Opnieuw mist Sipke een goede kans c5! niet gezien door beide spelers. 48. Dxb5 Txd Kg3 Dd6+ is huilen met de pet op. Voor wit althans. 48. Ke1! Nu dan wel en het is ineens niet supergemakkelijk meer voor zwart. 48 c5 49. Db8? Dat is hem zeker niet hoewel het ineens erg scherp wordt. Ik had nu een stuk moeten geven en op zoek moeten gaan naar actief tegenspel. Ik heb het wel overwogen maar het leek me kansloos. Dat blijkt het bij nader inzien toch niet te zijn: 49. De4+ Dxe4 50.fxe4 c4 51. Tf3! Die heb ik nog wel gezien maar na c3 52. Lxc3 Txc3 53. Tf8 Tc8 54. e7 lijkt het op dat zwart zich niet kan bevrijden. Niet goed gerekend dus. Vermoedelijk is dit mijn laatste kans op een halfje c4?! Genoeg voor de winst, maar zwart moest alles goed gezien hebben. Beide spelers hebben nu ook het verrassende maar ijzersterke Dc4 gemist. Er dreigt... Txd2 en daartegen is geen kruid gewassen. 50. Dh2 Db5 is natuurlijk geen optie. 50. Dxe8 c3 51. Da4 Ik dacht dat hij zich vergist had. 51 Txd2 Want ik ging ervan dat Tc1+ zijn bedoeling was maar dat is nu net niet goed. Sipke verklaarde na afloop dat hij inderdaad deze van plan was maar net op tijd in de gaten had wat voor valstrik ik voor hem gespannen had: 52. Lxc1 d Lxd2! Dxd Kf1 Dxe3 en nu heeft wit 55. Dc2+ g6 56. De2! waarna het pionneneindspel in elk geval verloren zou zijn voor zwart. Het dame-eindspel zal hij wel kunnen houden overigens, maar prettig is het allerminst voor zwart. 57 Dc5 57. e7 c2 58. e8= D c1= D+ 59. De1 met een stelling die wit vermoedelijk niet zal kunnen winnen. 52. e7 Omstreeks dit tijdstip kwam de wedstrijdleider voor beide spelers met een extra dame aanzetten. Ik zag een variant waarin zwart zelfs drie dames zou hebben. Ik wilde bijna vragen of hij ook die derde dame snel beschikbaar wilde stellen... Essentieel is dat het eindspel na 52. De4+ Dxe4 53. fxe4 (53.Txe4? Th2 54. e7 c2) met winst, Kg8! gewonnen is voor zwart. De koning pikt e6 op en zal t.z.t. naar een pionneneindspel kunnen afwikkelen, als wit al niet in zetdwang raakt Th2! Een uitstekende zet die de winst forceert. 53. Kf1 c2! Niet d2 want dan is het remise na 54. Dc2+ g6 55. Dxg6+! Kxg6 56. e8= D+ Df7! De enige zet. De computer geeft een bizarre variant: 57. De4+ Kg5 58. h4+! Kxh4 59. g5+ Kxg5 60. Dg4+ Kf6 61. Dd4+ met eeuwig schaak. 54. Da3 d2 55. Kg1 c1= D+ 56. Kxh2 Dxa3 Na d1= D 57. e8= D zou de ongewone situatie zijn ontstaan met voor wit twee en voor zwart drie dames. Overbodig om te zeggen dat het direct mat zou zijn. Dg1#) 57. Txa3 De5+ Hier vond ik het wel genoeg. Ook mogelijk was 57...d1= D 58. e8= D D5d Kg3 Dg1+ 0-1

9 SJ2 Donkere wolken pakken zich samen boven het tweede Een uitwedstrijd tegen De Pion is voor ons altijd een makkie. Wellicht niet schaaktechnisch, maar dan toch zeker qua logistiek. Er gaan rechtstreekse treinen, het koffiemomentje voor de wedstrijd kan tegenover het station in een prima hotel, en het eten na afloop is altijd in De Postkoets. Fout kan zo'n middag dan ook nooit worden. Nou ja, dat dacht ik dan op voorhand. Het begon er al mee dat Fre de verkeerde trein genomen had, waardoor we met 5 schakers met een kortingskaartje, en maar 1 kortingskaart in de trein zaten. Op ons toch zeer sympatieke verhaal bromde de conducteur wat van zich af, maar een boete bespaarde hij ons. Het leek dat 'ie dat weer teveel moeite vond. Daarna stapte Reinier met Fre in Breda in een ander treinstel dan waar wij zaten, waardoor Reinier zonder geldig vervoerbewijs aan het reizen was. Nou ja, dat kaartje was er wel, maar dan ongeveer 100 meter verderop, veilig in mijn portemonnee. Ook dat liep wonderwel goed af. Daarna hadden we wel weer even genoeg gedaan, en gingen we zoals gezegd traditioneel koffie nuttigen in een nabij gelegen hotel. Cesar wist weer vele combinaties van uitslagen op te lepelen, waarbij de gemeenschappelijke factor steeds was dat SJ2 wonderwel gered zou worden van degradatie. Dat leek ons wel wat, maar het begon ermee dat wij toch echt minimaal gelijk zouden moeten spelen. Hiertoe hadden we echter een uitgekiend strijdplan. Ikzelf zou op bord 1 Stefan Docx op remise moeten houden, andere topborden zouden ongeveer hetzelfde doen, waarna de staart ongemeen hard toe zou slaan. Kortom, klinkt te doen. We vergeten daarbij wel even dat onze tegenstanders gemiddeld zo'n 100 ratingpunten meer hadden per bord. Toen ik vlak voor de tijdnood dan ook even aan het rondkijken was stonden we al tegen een 4-0 achterstand aan te kijken. Hoe kan zoiets? Nou, de tegenstanders hadden 3 voormalig kampioenen van Belgie op weten te stellen, en die zijn natuurlijk zo slecht nog niet. De eerste, Penson, wist tegen Joris vanuit een vreemde opening de druk snel op te voeren, en toen het ergens mis ging was het ook snel gedaan. Ook Reinier had het moeilijk. Waar hij de opening en middenspel zeer strak speelde, met een prettig plusje en de enige open lijn in bezit tot gevolg, kwam hij in het eindspel door sterk spel van zijn tegenstander, ineens in de problemen. De beste man komt elke wedstrijd speciaal uit Zwitserland over voor zijn potje, dus hij ging er nog even goed voor zitten, en bracht Reinier daarna knap op. Martijn had een moeilijke Franse opening op het bord. Helaas is zijn tegenstander daar ook zeer bedreven in (ondanks zijn opmerking tegen mij dat hij net een nieuw boek over die opening gekocht had, maar helaas het hoofdstuk over deze variant nog niet had kunnen bekijken), en toen de druk op de damevleugel door Martijn wat verminderd werd door c4 wist Tolhuizen via een scherpe koningsaanval te scoren. Ook Karel had een moeilijke dag. Op bord 2 kreeg hij Colijn tegen zich, die erom bekend staat niet heel actief te spelen, maar elke kans die hij krijgt keihard te pakken. Dat bleek ook weer in deze partij, want na een zeer gepointeerd middenspel kwam

10 er een afwikkeling op het bord die onze tegenstander zeer goed ingeschat had, Karel kon meteen opgeven. Dat was dan de 4-0, en een gelijkspel zat er eigenlijk niet echt in. Dat kwam eigenlijk vooral door mij, want Cesar had een gewaagde opening (f5 op zet 3 tegen het koningsgambiet) weten om te zetten in een prima stelling, Fre had de tijdnood goed doorstaan en leek gewonnen te staan en Ruud, die bij ons inviel alsof hij nooit was weggeweest, leek een toren van zijn tegenstander te gaan winnen. En ik? Ik was een iets mindere stelling aan het keepen. Meer dan remise leek er voor mij zeker niet in te zitten. Maar goed, ook dit liep allemaal anders dan gedacht. Ruud won helemaal geen toren, want de tegenstander dreigde met Dg3 en Le5 op h2 mat te gaan zetten, dus Ruud koos eieren voor zijn geld, ruilde wat stukken, en kwam in een onevenwichtige stelling uit die toch in evenwicht bleek: remise. Cesar won kort daarna zijn pot tegen ex-belgisch kampioen 2: Robert Schuermans. In de opening leek het allemaal toch erg eng voor onze man, maar hij hield zijn hoofd koel en won gedecideerd. Bleven mijn eigen partij en die van Fre over. Waar Fre zeker gewonnen stond, wist zijn tegenstander zijn beste spel te etaleren in het verre eindspel. Uiteindelijk wist hij Fre zo uit zijn evenwicht te brengen dat deze remise gaf in een eindstelling die volgens de schaakengines zeer goed voor Fre was. Hoe langer je ze laat kijken hoe groter het voordeel lijkt te worden: -1,5 naar -2 naar -2,5. Dan mijn eigen partij. Hoe speel je tegen een tegenstander die IM is, open Belgisch kampioen was, net een GM norm gescoord heeft, en extern dit seizoen alweer 5 uit 5 heeft? Nou, gewoon, hoe je normaal ook altijd doet. Met wit tegen een Siciliaan proberen een aanval op te zetten. Als dat niet lukt een sterk centrum en een voordeeltje op de damevleugel te pakken, en als de tegenstand toch erg groot begint te worden het eindspel wat volgt maar op je tandvlees remise proberen te houden. Dat lukte wonderwel. Het kostte me wel 100 zetten, maar dat had ik er graag voor over. Er kwam een stelling op het bord met 2 lopers tegen 2 paarden en ieder een dame in een half-open stelling. Meestal is zoiets heel dramatisch voor de paarden, maar in dit geval had wit wat activiteit en stonden de paarden netjes verankerd in het centrum. Na een pion gegeven te hebben om in ieder geval 1 loper eraf te krijgen resteerde een dame-einspel met 4 tegen 3 op een vleugel met verder een loper tegen een paard. Docx ruilde een pion, waardoor hij een vrijpion creeerde, iets waarvan hij na afloop zei dat dat waarschijnlijk wel gewonnen moest zijn. Na het vanochtend nog even bekeken te hebben moet ik dat helaas beamen. Echter, er zat een venijnige afwikkeling in waarmee ik remise wist te forceren. Helaas dus weer een pittige nederlaag. Gelukkig was het etentje in De Postkoets na afloop zeer geslaagd, ondanks de volkomen misplaatste menukaart, waarop recepten met termen die vaag iets met een postkoets te maken hebben werden aangeduid: "retour afzender", "eerste postzegel" of "postcode" lijken mij geen heerlijke gerechten, maar eerder een Wikipedia pagina over hoe post werkt, maar dat mocht de pret aan onze kant niet drukken. Zelfs toen Ruud's poging om een fles wijn voor thuis te kopen niet lukte bleef de sfeer goed, maar dit kwam misschien vooral doordat we rond die tijd te horen kregen dat het derde een pracht van een overwinning geboekt had. Peter

11 J J M l Dj Q N I K I Stelling na zet 57 in de partij Huibers-Docx. Zwart heeft net Kg6 gedaan, en heeft een zeer prettige plus. De vrije e-pion zal langzaam naar voren gaan, en zou uiteindelijk voor de winst moeten gaan zorgen. Echter, wit doet g4! Zwart moet de dame zetten, en daarmee de loper blijven dekken, dus Dd5. Daarna deed ik Dxd5 exd5 en hield daarmee de volgende stelling over: J M lj j I N I K Na Pe5+ moet zwart Kg7 doen, en komt hij waarschijnlijk niet tot f5. Daarnaast heeft wit alle witte velden en e5 onder controle, dus is het voor zwart moeilijk om ergens door te komen. In de partij lukte dat dan ook niet. Peter r7 Klasse 2C Rav Mp Bp DSC Delft ½ 5½ De Pion ½ ½ 3. HMC Calder ½ 5½ 3½ ½ 4. Spijkenisse ½ 2½ 6 4 5½ 4½ 5. Voorschoten ½ 2 5 7½ 4 6. ASV ½ ½ 4½ 4½ 7. HWP Sas van Gent ½ ½ 2½ 5 5½ 8. LSG ½ ½ ZSC-Saende ½ ½ De Stukkenjagers ½ 2½ 3½ 2½ 1 5

12 T De Pion 2170 De Stukkenjagers ½ 2½ 1. IM Stefan Docx 2428 Peter Huibers 2097 ½ ½ 2. Stefan Colijn 2298 Karel Storm Thierry Penson 2178 Joris Gerlagh Ludo Tolhuizen 2107 Martijn Blom FM Andy Baert 2147 Reinier Jaquet Robert Schuermans 2047 FM César Becx Jan Schuurmans 2119 Ruud Feelders 1962 ½ ½ 8. David Du Pont 2037 Fré Hoogendoorn 2043 ½ ½ Stukkenjagers 3 neemt de punten mee uit Helmond. Door in Helmond met 6-2 te winnen van HSC2 heeft SJ3 zichzelf een goede dienst bewezen in de strijd om handhaving in de promotieklasse van de NBSB. Bovenin zijn de kaarten inmiddels geschud en is er meer dan een klein wonder voor nodig om WLC van promotie af te houden. Een terechte kampioen met een 100% score die dit seizoen met kop en schouders boven de andere teams uitsteekt. Op gepaste afstand daarvan bevindt zich het team van Pion 3 en weer daaronder een peloton van 6 degradatiekandidaten waarvan er drie of misschien zelfs vier zullen degraderen. Daarvan staat er één vast: HMC4 dat om mij nog onbekende redenen niet speelde tegen De Raadsheer en daarvoor met een 8-0 nederlaag en twee matchpunten mindering bestraft werd. Dat geeft de Bosschenaren wel de kans op een promotieklasseprimeur want volgens mij kunnen zij daardoor het eerste team worden dat het seizoen met een negatief puntensaldo beëindigt. Het is maar waar je voor gaat. Hoe dat ook zij; de overwinning in Helmond kwam uiterst soepel tot stand en was eigenlijk nergens in gevaar. Dat was de afgelopen seizoenen wel anders en ondanks een ratingoverwicht van gemiddeld zo'n 50 punten waren we dus gewaarschuwd. Aan bord 3 liet Koen er geen gras over groeien en trok onvervaard ten aanval: pionnen naar voren, lijnen openen en h-lijnen maar. Het leek als vanzelf te lopen en het klopte allemaal. Binnen twee uur was de klus geklaard. Niet veel later liet ook Jiri aan bord 2 een punt noteren. Het kleine plusje dat hij had, groeide uit tot een megaplus toen zijn tegenstander twee torens inwisselde voor Jiri's dame. De torens bleken in de partij ruim sterker, al was het in de analyse achteraf nog een hele klus om aan te tonen dat het even soepel won als het eruit zag. De matchoverwinning begon zich toen al af te tekenen want ook op de overige borden leken, behalve misschien bij Ron, de vooruitzichten zeer zonnig. Dat bracht Erik ertoe om het remiseaanbod van zijn tegenstander aan te nemen in een min of meer gelijke stelling hoewel hij nog wel een winstplannetje in zijn achterzak had. 2.5 punt dus. Ron leek aan bord 6 weggedrukt te worden door Pim Blijlevens, maar toen Pim iets te voortvarend dacht een pionnetje op a7 mee te snoepen, bleek dat hapje een dame te kosten en konden de stukken weer terug in het doosje. 3.5 punt. Toen ik even daarna John, uiteraard vanaf bord 1, op me af zag stappen met overduidelijk de R-vraag in zijn ogen kon ik daar geheel tegen mijn gewoonte in proactief en ook nog eens positief op reageren. 4 dus. Na afloop werd al snel

13 duidelijk dat wanneer John zich wat meer in een Shirov-stemming had bevonden, hij de thematische f5-opstoot had gespeeld en ook nog een stuk zou hebben geïnvesteerd, zijn aanval nauwelijks te pareren was geweest. Maar niet getreurd: de eindoverwinning kon ons niet meer ontgaan. Met dat in mijn achterhoofd en gesterkt door de wat mindere soortgelijke ervaring in de wedstrijd tegen De Raadsheer, besloot ik om mijn perspectiefrijke stelling waarin zelfs een kleuren en zwart-wit blinde albino mol in een duister gangenstelsel het juiste winstplan had kunnen vinden, remise te geven. Hoewel daarmee de Helmondse nederlaag definitief bezegeld was, was mijn tegenstander daarmee zeker niet ontevreden. 4.5 punt dus en de overwinning was binnen! Niet dat mijn voorzichtigheid nodig was, want aan bord 5 had Winifred het vuurtje zo hoog opgestookt dat haar tegenstander bezweek onder de complicaties en stukverlies onvermijdelijk was. Dat was dan 5.5 punt en Winifred komt daarmee net als Ron op een uitstekende score van 5 uit 7. Aan bord 7 zette Lex het puntje op de i door toch redelijk moeiteloos remise te maken in een partij waarin het initiatief steeds bij zijn tegenstander lag. Zo kwamen we dus op 6-2 uit en dat is een mooie opsteker voor de komende wedstrijden tegen Veldhoven 2 (6 april) en Pion 3 (20 april). Gelet op ranglijst zou het zomaar kunnen zijn dat we al genoeg gedaan hebben voor handhaving in de promotieklasse, maar omdat de wet van Murphy altijd van toepassing blijft, is het om zeker te zijn wel zo prettig als we in april nog 1 of 2 matchpunten aan de al behaalde 7 kunnen toevoegen. De afterparty in ons tot een onherkenbaar authentiek Latijns-Amerikaans steakhouse omgebouwde voormalige clublokaal aan de Heuvelring smaakte, evenals de wedstrijd van die middag, in ieder geval naar meer. Joost Promotieklasse Mp Bp WLC ½ x 5 5½ 6½ ½ 2. De Pion x 5 4½ 3½ 7 4½ 5½ 3. De Raadsheer x De Baronie ½ 2½ 3½ x ½ 5. De Stukkenjagers ½ 4 6 x 3 6 3½ 5 6. Waalwijk ½ x 6 3½ 5 7. Veldhoven ½ x 4½ 5 8. HSC ½ ½ 3½ x 6½ 9. Garde ½ 3 3½ 1 4½ 3 1½ x HMC Calder 4 (-2) -2 14½ 2½ 2½ 0 ½ x HSC Stukkenjagers Danniel van Boxtel John Greunsven 2023 ½ - ½ 2. Willy Jonkers Jiri Obels John van Rooij Koen Haast Ton van de Waardenburg Erik Dignum 1932 ½ - ½ 5. Johan Wuijts Winifred Paulis Pim Blijlevens Ron de Veen Joep Peeters Lex Karstens 1820 ½ - ½ 8. Joost Rutten Joost Op 't Hoog 1850 ½ - ½

14 SJ4 Het Vierde zit in de lift! Alleen jammer voor ons dat deze met een enorme noodvaart omlaag gaat. Als inspiratieloosheid, prutsen, snurken achter het bod, vergeten zijn je bril (met een sterkte van op zijn minst +/-20) op te zetten, denken met het tempo van een jichtige, overjarige slak, etc., etc., erkende kunstvormen zouden zijn, dan konden naast namen als Rembrandt of Van Gogh absoluut een aantal nieuwe tobtalenten worden bijgevoegd. Gelukkig voor ons dat geen niveau ook een niveau is. Nu blijken ze in Bergen op Zoom de edele kunst van het prutsen gelukkig ook al flink onder de knie te hebben, want grote concurrent BSV 2 blijkt onverwachts gelijkgespeeld te hebben. Oftewel, we kunnen nog steeds promoveren (ik vraag me na afgelopen zaterdag overigens wel serieus af wat we in s hemelsnaam te zoeken hebben in die hele promotieklasse, maar dat even geheel terzijde). Dat betekent dus dat we nog een kleine maand de tijd hebben om snel de stappen 1 t/m 10 door te nemen (en als het even kan, daarna nog een keer te herhalen) en klaar te zijn voor OSV. Winnen is voldoende en dan het liefst met 5½-2½. Een reden waarom we het misschien zouden kunnen redden op 6 april a.s.? De collectieve off-day (die het Vierde ieder seizoen om voor mij nog geheel onverklaarbare redenen blijkt te hebben) hebben we gelukkig al gehad, dus het kan eigenlijk alleen maar weer beter. Topkunstenaar Arend-Jan Klasse 1A Mp Bp De Stukkenjagers ½ x 4½ BSV ½ x ½ 4 3. DSC ½ 5 3 x 3½ 4½ 6½ 7 4. De Baronie ½ x 5 5½ 4 5. Dubbelschaak ½ x 4 5½ 5 6. Rochade ½ 2 3½ 3 4 x OSV ½ 4 1½ 2½ 2½ 3 x 6 8. De Raadsheer x DSC Stukkenjagers Maarten van der Burght Peter Lode Mark Maas Stefan Hess 1915 ½ - ½ 3. Dick Carol Henk Jan Beukema 1936 ½ - ½ 4. Marcel Roeloffzen Pepijn Obels Ad Swinkels Ivar Heine 1913 ½ - ½ 6. Alex Blijlevens Arend Jan Meerwijk Jan Haast Jean-M. Wildeboer Schut 1876 ½ - ½ 8. Christophe Verledens Jasper Beukema

15 Stukkenjagers 5 SJ5 houdt zicht op titel. Met een comfortabele 2-0 voorsprong ging het vijfde richting Theseus, de locatie van DDT. Jan en Bas hadden woensdag voor deze riante uitgangspositie gezorgd, waarbij hulde voor Bas die het punt niet bepaald cadeau kreeg. Emil, volgens de site de man in vorm is goed bezig de laatste tijd. In no time, ± 14zetten, staat er een prachtig matbeeld op het bord: Paard op e5, Loper op f7 de zwarte Koning op e7. De Dame op d1 bestrijkt de D-lijn en staat in nadat Zwart Pe4-c3: heeft gespeeld, Lg5# Ook Mark kwam goed uit de startblokken met een prachtige vrijpion en een aangeschoten zwarte Koning. De Koning heeft nog wel wat mogen wandelen maar ook hier sloot het matnet onverbiddelijk, een fraaie partij. Na de vlotte 4-0 tussenstand werd het stil, de partijen gaan richting de tijdscontrole. Angelo speelt een goede partij tegen Wim v/d Velden. Als plaatsvervangend teamleider informeer ik, ok niet geheel volgens de regels, of de 40 zetten gehaald zijn. De (digitale) vlag was namelijk al gevallen en wit mag dan wel 40 zetten genoteerd hebben maar het was voor mij helder dat wit de controle niet gehaald heeft. Angelo speelt gewoon verder en wint de partij overtuigend en stelt daarmee de overwinning veilig. Sebastiaan had zijn dag niet, heeft zeker kansen gehad maar het eindspel dat uiteindelijk op het bord kwam bleek net niet meer te redden. Carel won van Rob Leurs, die door de vlag ging en zelf mocht ik de eindscore op 7-1 bepalen in een eindspel met een stuk meer (K+L 3 pi vs K 3 pi). In de slotronde wacht de Pion 4, een jeugdteam dat aan 4-4 genoeg heeft voor de titel. Wil SJ5 kampioen worden dan zal er gewonnen moeten worden, 4,5 3,5 is al voldoende. Dat belooft een mooie finale voor een bewogen seizoen. Guus Vermeulen Klasse 2B Mp Bp De Pion x 4½ 6 6 4½ 5½ 6½ 2. De Stukkenjagers x 5½ ½ 7 3. Waalwijk ½ 3½ 2½ x 3½ 5½ 7 6½ 4. Groot-Ravenstein ½ 2 5 4½ x 3½ 4½ 5. De Baronie ½ 2 3 4½ x De Oude Toren ½ 3½ 2 2½ 6 x 4½ 7. De Vughtse Toren ½ 2½ 1½ 1 4 3½ x 4 8. De Drie Torens ½ 1½ 1 1½ 3½ 2 4 x

16 De Drie Torens Stukkenjagers Ton van Moorsel Mark van den Berg Marsel van Hoorn Sebastiaan Dijksman Tommie van Moorsel Emil Voorhorst Ad Havermans Bas Rosheuvel Wim den Uijl Jan Otten Frank Vennix Guus Vermeulen Rob Leurs Carel van Alphen Wim van der Velden Angelo Franken SJ6 waar een wil is is niet altijd een weg zoeken is niet altijd vinden wegen worden niet altijd gevonden ook al liggen ze er guus Het blijft bij drie punten in 3c Geconcentreerd begon het zesde aan de laatste match in klasse 3c tegen OSV2. Wie weet zat er meer in dan het vervullen van de sportieve plicht. Overtuigd waren we dat we de borst nat moesten maken, want het was wel tegen de koploper. De concentratie werd in de tot speelzaal omgetoverde repetitieruimte van de Osse Harmonie Hartog in de allereerste minuten luidruchtig verstoord doordat de tweede bordspeler van OSV3, gezeten tegenover een piepjong jeugdspelertje van het Tilburgse De Drie Torens, gebeld werd. Zijn ringtone: Eva Jineks krijsende boobies-gate imitatie van haar moeder: Ik zie je borsten! Na het: Pa, je wit toch da ge me nou nie kunt belle; ik zit hier te schaake, claimde de Tilburgse jongeling geen winst, die hem door de Osse wedstrijdleider ook niet opgedrongen werd. Of Bjoern Hofmans door het voorval in verwarring gebracht werd, weet ik niet. Feit is dat zijn dame al rap beteuterd naast het bord stond na een over het hoofd gezien aftrekschaakje. Lang hoefde de black queen niet toe te kijken, voor ze het wist zat ze met de andere stukken in de doos. Peter Ansems kreeg met zwart op het tweede bord behoorlijk spel totdat een pion ingeboet

17 werd. Langs lijnen van geleidelijkheid volgde toen het onontkoombare. Twee tegen nul voor de thuisclub. Elsbeth Bakker moest vervolgens ervaren dat verliezen ook tot haar mogelijkheden behoorde. Jan van den Dries dacht even niet aan Willem II en het naderende uur van de waarheid tegen VVV en wist het hoofd koel te houden. Een terechte remise; wie iets zou wagen zou niet winnen. 3.5 tegen 0.5 met nog 4 partijen te gaan. Cees Zoontjens stond een stuk voor tegen twee pionnen. Dat zou, gelet op de stelling, voldoende geweest zijn voor de winst, als hij zich niet op het beslissende moment een stuk had laten ontfutselen. Ikzelf had ongeveer tegelijkertijd met zwart na een nogal terughoudende opening van wit het betere van het spel gekregen, had een pion buitgemaakt, was moedig ten strijde getogen om vervolgens tamelijk mooi te sneuvelen door mijn eigen zwaard. Terwijl Cees en ik nog enigermate beduusd keken naar twee lege doppen in plaats van halve of hele eieren, wist Marieke Sarton met rustige, logische zetten het enige volle punt te scoren. Alweer. Als laatste koos Harry Buyvoets, na een remisevoorstel van zijn Osse tegenstander, voor het halve ei. Niet onverstandig met een pion minder. Einduitslag: 6-2. Als oud-ossenaar deed me dat weinig plezier. Toen we weggingen stond de Boobies man op het parkeerterrein te bellen: Pa, ik hè gewonne. Dat konden wij niet zeggen. Althans dit seizoen niet meer. Volgend seizoen gaan we er tegenaan. Met de borsten fier vooruit. Guus van Heck Het verdriet van het zesde Hoi, met Guus, ik denk van niet, maar ik vind toch minstens dat ik het je moet vragen, ben je al zo ver om te spelen zaterdag? Nee, dacht ik al, wil je dan zaterdag om uur beginnen met bidden? Nu ben ik net Het Verdriet van België van Hugo Claus aan het herlezen, en deze aansporing deed me dan ook denken aan Louis Seynave, de weerbarstige en sceptische, maar ook naïeve en fantasierijke puber, die het zijne denkt van de aansporingen van zijn leraar, de geleerde Jezuïet, bijgenaamd de Kei. Ook ik dacht er het mijne van. Bovendien heeft de Heer het nu veel te druk met Zijn kudde zonder leider, Zijn kardinalen en hun intriges, het op handen zijnde conclaaf en alle gebeden die in dit verband opstijgen uit de monden van priesters, zusters, broeders, paters en fraters vanuit de hele wereld. Nee, het zesde moet ook hier zijn plaats kennen in de hiërarchie der dingen. Hopen op bovennatuurlijke bijstand bij de bestrijding van de kampioenskandidaat is onder deze omstandigheden een hachelijke zaak. Veel vertrouwen had ik er dus niet in. Maar ja, wat moet je als er door de TL zo n klemmend beroep op je wordt gedaan? Voor het zesde werd het de laatste ronde, mijn bijdragen tot dusver hadden evenzoveel nullen opgeleverd, gehoor geven aan de oproep was het enige wat ik nog kon doen. Ik was het aan hen verplicht. Guus terug naar de plek van zijn jeugd, ik terug naar de religie van mijn jeugd. Guus de gang naar Oss, Ik de gang naar Canossa. Schuld bekennen (0 uit 4 is niet niks, nou ja, helemaal niks) en bidden is het enige wat er over blijft. Maar over schuld gesproken, is onze collectieve schuld dusdanig dat het een Ausradierung rechtvaardigt? Ongeveer zoals in de voormalige Sovjet Unie onder Stalin de in ongenade gevallen personen uit alle documenten, uit al het filmmateriaal en van alle foto s verdwenen.

18 Ga naar de Stukkenjagers website, klik externe aan, doe vervolgens hetzelfde bij Stukkenjagers 6 en huiver. Theo M Klasse 3C Mp Bp OSV ½ x 4½ 5½ 5½ HMC Calder ½ x 4½ 5½ 4½ 6½ 4½ 3. De Vughtse Toren ½ 3½ 3½ x 4 5 4½ 4. Nuenen ½ 2½ x De Kemppion ½ 2½ 3½ 4 3 x 5½ 6. De Stukkenjagers ½ 3 4 2½ x 5 7. Garde ½ 3½ 2 3 x 8. Vrij x OSV Stukkenjagers Jan de Kroo Henricus Buyvoets 1560 ½ - ½ 2. Wim Scheepers Peter Ansems Jan Dopper Cees Zoontjens Cees Timmer Guus van Heck Jos van Doorn Marieke Sarton Maikel Bloks Elsbeth Bakker Ton Vos Jan van den Dries 1394 ½ - ½ 8. Moqtader Ghazizoi Bjoern Hofmans En dan werd er ook nog gebekerd op KNSB-niveau.. IN ARNHEM BEGINT DE VICTORIE Soms denk je alles gezien te hebben maar dan ga je richting Arnhem om het bekerteam van SJ te supporteren. Het ging snel fout. Mart beging een kleine onnauwkeurigheid in de opening en de tegenstander had beet en liet niet meer los. Een snelle 1-0. Anne stond minder, toen ging het wel weer en toen weer niet 2-0. Hmmmm, dit was toch wel een moment om je zorgen te gaan maken. Die zorgen verdwenen toen ik naar de eerste twee borden ging kijken. Mark Haast had in een toreneindspel een pion minder, Herman stond inmiddels verloren. Een gelopen race. Er dropen inmiddels wat mensen af van de speelzaal naar de kantine. En ik grapte met de barman dat we volgend seizoen meteen wraak zouden komen nemen, aangezien zij op promoveren staan en wij op degraderen. In de kantine, wachtte ik op een soort overwinningsgeluid van de thuisclub, maar dat bleef uit. Toch nog maar even gaan kijken. Inmiddels had Mark een gewonnen eindspel en een paar zetten later gaf de tegenstander dan ook op. Het was ongelooflijk wat er was gebeurd en ik wilde dat eigenlijk wel eens weten, maar het gezicht van Mark sprak boekdelen, dat wil je niet weten. Over naar de stelling van Herman. Die bleef allerlei dingen in de stelling vlechten. Het klopte allemaal niet, maar het dwong zijn tegenstander wel op te blijven letten en de goede

19 zetten te doen. Nadat die een paar directe remise- en winstkansen had gemist had Herman plotseling een truc. Helaas voor Herman had zijn tegenstander vervolgens een eenvoudige vesting en deze nam hij ook in. Opnieuw dropen er mensen af naar de kantine, ik ook samen met Mark. Mark bestelde een biertje, na een paar minuten horen we dat de tegenstander in zetdwang is gekomen, toen een fout maakte en vervolgens verloren had. Ik weet niet wat Herman heeft gedaan, maar dat je zo n stelling nog wint is voor mij een compleet vraagteken. 2-2 dus. Mark moest uiteraard zijn biertje direct bij mij inleveren, want er moest nog gevluggerd worden. Gelukkig ging ons dat beter af, we wonnen met En daar sta je dan met zijn vijven. En heel veel beduusde mensen van Arnhem die niet snappen wat ze in godsnaam is overkomen. Dat gevoel heerste ook bij ons. Er was bij ons niet bepaald een overwinningseuforie, maar meer een gevoel van hup wegwezen en snel vergeten. Want eigenlijk was er bij ons een mengeling van schaamte en medelijden doordat wij met de punten huiswaarts keerden. Onwaarschijnlijk maar waar. Dit was absoluut de meest onterechte overwinning die ik ooit heb meegemaakt. Kortom, gewoon een ronde verder Cor In het vluggeren wonnen Mark en Herman opnieuw, terwijl Anne remise speelde en Mart verloor. SJ LATIJN Arnhem Als dit kan, worden theoretische mogelijkheden enorme kansen (Cor van Dongen) Het kan verkeren (Bredero) Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren (Willem Elsschot) Groningen Theo M

20 Herman voorzag zijn bekerpartij tegen Bob Beeke van commentaar. Wit: Herman Grooten - Zwart: Bob Beeke We hadden met ASV nog een appeltje te schillen. Vorig jaar kwamen we nog wel een ronde verder in de beker, maar dat kwam bepaald niet door mijn toedoen. En het jaar daarvoor hadden we nog een smadelijke uitschakeling achter de kiezen gekregen. Een reden te meer om op te passen voor deze Cupfighter! 1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pf3 Pf6 4. g3 dxc4 5. Lg2 e b5 kan ook. Gebruikelijker is hier 5... Pbd7 6. O-O e6 7. Dc2 b5 8. b3 cxb3 9. Dxc6 Tb8 10. axb3 Lb7 11. Dc2 met interessant spel. 6. O-O Ik vond het schaakje op b4 hinderlijk na 6.Pe5 Lb4+ 7. Pc3 (7. Ld2 Dxd4) 7... Pd5 8. Ld2 b5 hoewel ik na 9. Pe4 toch ook voordeel moet hebben b5 Dat noemen ze 'op de pion gaan zitten'. Zwart koestert zijn damevleugelpionnen voor later en geeft wit ondertussen de vrije hand in het centrum. 7. a4 Lb7 8. Pe5 a6 9. Pc3 Pd5 10. Pe4 Dat paard dreigt soms naar c5 te springen en dan moet zwart zijn goede loper ervoor geven. Die van b7 is bepaald niet moeders mooiste daarna! 10 Pd7 Hij verhindert de paardsprong naar c5, maar hij zal zeker niet vermoed hebben wat ik hier van plan was! (10... Le7 11. Pc5) ontwikkeling. Hoe wilde ik verder gaan hierna? 13. e4 Pc7 14. Df3 De8 en nu was ik iets als Lf4 van plan of misschien b3. Ik was daar nog niet uit. De computer heeft een lumineuzer plan: 15. Df4! Tc8 16. axb5 axb5 17. Ta7 en wit wint materiaal terug met behoud van goede stelling. 13.Lh3! Veel sterker dan het slaan met het paard op e6. 13 Le7 (13... Pc7 14.Pxe6) 14. Pxe6 Na (te) lang nadenken gespeeld. Rekenen is nooit mijn sterkste punt geweest. Mijn eerste ingeving blijkt toch weer het beste, zoals de engine weet aan te tonen. Na 14. Lxe6+! Kf8 15. Pf7 De8 16. Pxh8 was ik bevreesd voor een zet als Lf6 De loper moet terug, het paard op h8 raakt opgesloten en wat heeft wit dan? Het antwoord is simpel: het pionnencentrum! Dus na bijvoorbeeld 17. Lh3 Kg8 18. e4 Pb4 wint 19. e5 zo'n beetje. 19 Ld8 (19... Pxe5 20. dxe5 Lxe5 21. Lf5! die valt bijna niet te begrijpen, maar de bedoeling is om veld d3 te dekken, waardoor zo dadelijk Te1 een dodelijke penning over de e-lijn gaat betekenen. Kxh8 22. Te1 met winst. ) 20. e6 Pf6 21. Pf7 het paard is weer gered De8 Ik had nog wel gezien dat de zwarte stukken op nonactief gezet zouden gaan worden na Db6 15. a5 Da716. e4 P5f6 17. e5 Pe8 en nu keek ik naar de volgende overval op klaarlichte dag: 18. Lh6! gxh6 19. Dg4+ Lg5 Heel spectaculair is de variant na 19...Kf7 20. Dh5+ Kg8 11. Pxf7! Altijd leuk als je al op zet 11 op f7 mag offeren! 11 Kxf7 12. Pg5+ Kg8?! Hij zal mijn antwoord niet voorzien hebben. Ik had ook gekeken naar Ke7 maar daar staat de koning natuurlijk ook uiterst ongelukkig. Niet alleen onveilig maar hij hindert zijn eigen stukken bij de (analysediagram) want hier speelt wit de wonderbaarlijke 21. Pd8 waarna het mat niet te voorkomen is. 20. f4 en wit wint in de aanval. 15. e4 P5f6 16. Pc7 Dd8 De dame keert terug, het is

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1 Stap 2 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1.... Lf3# 4) 1.... b6 5) 1.... Tf7 6) 1. Lf1 5 Dubbele aanval / Dubbele aanval bedenken: A 1) Dd7, Df7 Fout: Db3 Tb6, Dd5 Tc6 2) Db8, Df6, Dh2

Nadere informatie

Stap 3. (aftrekaanval)

Stap 3. (aftrekaanval) Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2. c3 Dxe5 (dubbele aanval: dame) 2) 1. Ld5 (pen) 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 2. Lxh3 Dxf3+ (uitschakelen verdediging: weglokken+

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 5x5 schaakbord Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5 (1 e druk, januari 2018) Antwoorden Coördinaten 8x8 schaakbord LES 1 1. fout. 2. wit: fout; zwart: goed.

Nadere informatie

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1...

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1... Stap 2 plus 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 5) 1. Lxd5# 2) 1.... Tb1# 6) 1. d8d# 3) 1.... Pg3# 7) 1. Pf7# 4) 1.... Lxc3# 8) 1. Pf8# 4 Mat in één / Dubbelschaak: B 1) 1. Pb4# 5) 1. Lg5# 2) 1....

Nadere informatie

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+ Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2) 1. Ld5 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 4) 1. Pe1 5) 1. Le5 6) 1.... Pe2+ (1. Pf3+? 2. 3 Toets / Mix (2 e stap): B 1) 1. Txd4 Dxb4 2.

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 2

Schaken op de basisschool Werkboek 2 Schaken op de basisschool Werkboek 2 (1 e druk, februari 2019) Antwoorden Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 8x8 schaakbord LES P1 Met de klok mee: 1. Dd1; 2.Pxa8; 3.Ta5#; 4.Dxd3+; 5.Dd3 Midden: b8d

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4 NARROW ESCAPE! Zo mag je de slotwedstrijd van ons tweede team tegen RSR Ivoren Toren 4 wel betitelen! Niet alleen was een zege nodig, maar er was ook nog afhankelijkheid van de uitslag van een wedstrijd

Nadere informatie

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

Twee voor de prijs van een

Twee voor de prijs van een Twee voor de prijs van een De wereld gaat ten onder, daar valt niets aan te doen. Dat de Amerikanen (van wie ik, op Fischer na, toch al nooit een hoge pet op heb gehad) zo achterlijk zijn om iemand als

Nadere informatie

Zomerschaak 24 juli Verdedigen

Zomerschaak 24 juli Verdedigen Zomerschaak 24 juli 2017. Verdedigen Als thema voor deze avond had ik gekozen voor het verdedigen. Een nieuw thema bij het zomerschaak. En iedereen heeft er in de praktijk regelmatig mee te maken. Is het

Nadere informatie

DJZ 2 wint ruim van DJC 3

DJZ 2 wint ruim van DJC 3 DJZ 2 wint ruim van DJC 3 Zondag 11 november 2018, begin van het carnavalsseizoen DJZ krijgt 2 teams van DJC uit Stein op bezoek DJZ 1-DJC 2 en DJZ 2-DJC 3, 24 schakers zijn aanwezig Scoreverloop: Tom

Nadere informatie

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen.

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen. Bord 2, Charlie: Ik speelde met zwart tegen Mark Haast. Het speeltempo was anderhalf uur zonder increment plus een kwartier na de 40e zet. En hij kwam ruim een kwartier te laat binnen. We kwamen in een

Nadere informatie

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci 5½ - 2½ Bart van den Bosse (z) Jan Borst (w) ½ - ½ Rick Derksen Jan Hoogenboom 1-0 Michiel Zeevaarder Berry van Leur 1-0 Jaap Beetstra

Nadere informatie

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf Van onze verslaggever uit Duckstad In de eerste KNSB wedstrijd van dit seizoen speelde Guus Geluk een bijzondere partij tegen Hugo van Hengel. Voor de eerste keer in zijn

Nadere informatie

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!!

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! Na het vooraf zo gevreesde Gardé kregen we nu de nummer 3 qua ELO op bezoek. Het onvoorspelbare HMC 4 uit Den Bosch. Wie doen er mee? Wie roepen ze op? Altijd weer

Nadere informatie

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen.

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. Uitspeelstelling 10 (wit aan zet) Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. 1.Kb6 Kd6 [1...Tb1 2.b5 Kd7 3.Tc2] 2.Td2+ Ke7 3.b5 Tb1 4.Ka6 Ta1+ 5.Kb7 Tb1 6.b6 Ke6 7.Kc7

Nadere informatie

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny Thuis team: De Toren A Bezoekend team: WLC B Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Karel Looijmans 2006 0 Roel Copic 1878 1 2 J.P.M.R. van Gerwen 1538 0 Henny Wilbrink 1812 1 3 Frans van Weert 1527 0 Jasper

Nadere informatie

Borgerhout-Rochade 13-19

Borgerhout-Rochade 13-19 Borgerhout-Rochade 13-19 DOCX STEFAN 2485 BERELOWITSCH ALEXANDER 2549 0-1 OOTES LARS 2368 FEYGIN MICHAEL 2474 1-0 WEMMERS XANDER 2354 FIEBIG THOMAS 2398 0-1 KERIGAN DEMRE 2318 SONNTAG HANS HUBERT 2372

Nadere informatie

Question to Rubinstein: "Who is your opponent tonight?" Answer: "Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein

Question to Rubinstein: Who is your opponent tonight? Answer: Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein Zomeravondschaak op 18 augustus Schaakpsychologie Op de vierde en laatste avond stond het thema schaakpsychologie op het programma. Schaken is naast een denksport ook een psychologisch spel. Tijdens de

Nadere informatie

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel

Nadere informatie

Wat doet zwart? Natuurlijk: nemen op g2!

Wat doet zwart? Natuurlijk: nemen op g2! Dorst! Vergaderingen zijn tijdverspilling. Er wordt sowieso al veel te veel geluld onder werktijd. In de dagen dat ik nog aan de VU in A'dam werkte, meldde ik me aan het begin van het jaar meteen voor

Nadere informatie

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm In Leiden deden namens Messemaker Liam Vrolijk, Wim Heemskerk en ikzelf mee. Voor Liam en mijzelf ging het toernooi bijzonder goed. Sterker

Nadere informatie

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013 Deel 2: 2013 Schaaktraining Dolf Meijer 2012-2013 De deelnemers aan de cursus waren: Frans op de Beek Hans van Calmthout Paul Dekker Coen Dortmond Gert van Driel Frans Groeneweg Rens Hesselmans Kees van

Nadere informatie

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Van grote schakers is beweerd dat ze er magische krachten op na hielden. Tal werd de Tovenaar van Riga genoemd, en dat was niet enkel omdat ie met z'n wilde offers het

Nadere informatie

Spannend gelijkspel in Rijswijk

Spannend gelijkspel in Rijswijk Spannend gelijkspel in Rijswijk Een lange autorit op een vroege zaterdagochtend met een troep sociaal gemankeerde schakers op weg naar zoveelste schakel in een moeizaam gevecht tegen degradatie; een krachtiger

Nadere informatie

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse!

EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC wint thriller tegen PSV en blijft in de Hoofdklasse! EDC heeft dit seizoen met slechts 2 overwinningen nog net de nacompetitie bereikt. Daarin werd het thuis opgenomen tegen PSV Dammen uit Eindhoven.

Nadere informatie

Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, )

Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, ) Verslag DSC 1 WLC 2 (externe ronde 1, 16-09-2017) DSC 1 1697 WLC 2 1758 4,5 3,5 1. Maarten van der Burght 2159 Bas Roelen 1715 1 0 2. Philippe Blankert 1917 Henny Wilbrink 1835 1 0 3. Mark Maas 1831 Leo

Nadere informatie

We zitten op koers!!!

We zitten op koers!!! We zitten op koers!!! Zaterdag 3 februari jl. speelden we de belangrijke wedstrijd tegen De Stukkenjagers uit Tilburg. ( Het vierde team. ) Zij waren medekoploper en we konden dus gerust over een kampioenschapwedstrijd

Nadere informatie

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden

Nadere informatie

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis)

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Voor de aanvang van deze ronde stonden we alleen op de derde plaats en was het zaak te blijven winnen en te hopen op een misstap van de koplopers. Die moesten nog tegen

Nadere informatie

Inhoud trainingsnummer 2:

Inhoud trainingsnummer 2: schaaktraining.met.jan Nr 2 15-02-2011 pagina 1 Inhoud trainingsnummer 2: Oplossing huiswerk 1 => pagina 2 Het vermoeden (deel 1) => pagina 3 Huiswerk 2 => pagina 5 Combinaties => pagina 6 Partij-analyse

Nadere informatie

1820 WLC Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink Eric van Dongen 1780 Hans Baijens

1820 WLC Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink Eric van Dongen 1780 Hans Baijens Oisterwijk 1 1820 WLC 2 1781 5 3 1. Stefan Hess 1939 Nol Swinkels 1959 ½ ½ 2. Roel Romanesco 1834 Henny Wilbrink 1823 1 0 3. Eric van Dongen 1780 Hans Baijens 1697 1 0 4. Jean-Marie Wildeboer Schut 1868

Nadere informatie

Datum: Wedstrijdleider: Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½

Datum: Wedstrijdleider: Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½ Datum: 3-11-2018 Klasse: 5g Ronde: 2 Wedstrijdleider: Thuis team: WLC 2 Bezoekend team: SMB 2 Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½ 2 Peter Koymans 1974

Nadere informatie

Verslagen partijen 2 e ronde

Verslagen partijen 2 e ronde Verslagen partijen 2 e ronde Geschreven door Dewi van den Bos Het Roode Hert en de rest van het bestuur van het toernooi kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. 13 april 2012, 6 e en laatste speelavond

Nadere informatie

Verslag GP toernooi Hoorn 2013

Verslag GP toernooi Hoorn 2013 Verslag GP toernooi Hoorn 2013 Op het eerste GP toernooi van 2013 is de jeugd van schaakclub Oppositie goed vertegenwoordigd. Wessel, Sanne, Lotte, Anna en Tom reizen samen met Arjen en Bastiaan op een

Nadere informatie

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR Hieronder tref je 15 partijen (10 winst- en 5 verliespartijen met zwart) aan met de Philidor. Hoe deze partijen te bestuderen? 1. Start met het bestuderen

Nadere informatie

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis)

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) Het tweede bedrijf van de bekerontmoetingen met ENPS dit jaar: zouden we het in de SGA beter doen dan de KNSB-helden? Deze hadden met 1-3 verloren (Casper 0, Frans 0, Bram

Nadere informatie

Stap 4. Geheugensteunen

Stap 4. Geheugensteunen Stap 4 Geheugensteunen De 9 e druk van werkboek Stap 4 verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat betekent

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+ Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) Na de dramatische nederlaag tegen AAS in de vierde ronde no use softening phrases deden onze mannen er verstandig aan even naar beneden te kijken. Met een overwinning

Nadere informatie

Een jaar promotieklasse met de zwarten

Een jaar promotieklasse met de zwarten Een jaar promotieklasse met de zwarten DBC 1 heeft dit jaar een solide seizoen achter de rug. Boven in de middenmoot op gepaste afstand van de terechte kampioen Amersfoort 2 hakten wij er vrolijk op los

Nadere informatie

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o Stap 4 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen, zijn er dan ook

Nadere informatie

Stap 3 plus Geheugensteunen

Stap 3 plus Geheugensteunen Stap 3 plus Geheugensteunen De 4 e druk van werkboek Stap 3 plus verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat

Nadere informatie

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 1z Harry Boom 1624 - Senad Kustura 1882 0 1 2w Michel Weenink 1674 - Ziad Becic 1953 0 1 3z Dave van der Kist 1807 - Murat Musabegovic 1774 1 0 4w Peter Wijnand 1958

Nadere informatie

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade 2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade De externe wedstrijd uit tegen Kerkrade was best wel enerverend. Ik had het best druk met mijn eigen partij en heb daardoor niet alles meegekregen van mijn

Nadere informatie

De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet".

De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van de juiste zet. De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet". Ons lid Roelof Berkepeis, die al tientallen jaren aan het schaakbord

Nadere informatie

Stap 3 vooruitdenken

Stap 3 vooruitdenken Stap 3 vooruitdenken Bij de 4 talen versies van de werkboeken is de hoeveelheid tekst beperkt. De werkboeken Vooruitdenken hebben net iets meer uitleg nodig dan de andere werkboeken (basis, extra, plus

Nadere informatie

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht Stap 4 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden sowieso uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat)

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Scheelt je toch weer een tientje!

Scheelt je toch weer een tientje! Scheelt je toch weer een tientje! In de eerste week van Juli vond de 14de editie van het ROC Nova College schaaktoernooi plaats. Een mooie gelegenheid om voor de fanatieke schaker het seizoen nog wat langer

Nadere informatie

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 Jaargang 30 Nr. 4 Juni/Juli 2015 SCHAAKVERENIGING SCHAESBERG Opgericht 20 december 1936 Clublokaal: Het Streeperkruis, Streeperstraat 66, 6371 GN Landgraaf. Clubavond:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. jaargang 7 nr. 267 week

NIEUWSBRIEF. jaargang 7 nr. 267 week NIEUWSBRIEF jaargang 7 nr. 267 week 19 2012 Ton Noyens wordt 90 jaar (door Nico Grubben) Op 5 juni wordt ons voormalig damlid Ton Noyens 90 jaar. De zondag er aan voorafgaand houdt hij een groot feest.

Nadere informatie

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen.

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen. Op het FK 2019, toernooi om de Haije Kramer Bokaal, gehouden in Damwâld, duurde het even voor de computer onderlinge duels tussen de vier sterkste spelers op het programma zette, en dat resulteerde in

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Stukkenjagers-agenda.

Stukkenjagers-agenda. De schitterende dagen van december: Ik wandel in de zon, langzaam verdwijnend, de straat is een rivier van licht. Ik breek erdoor en ga voor auto s niet opzij, huizen vallen nu weg uit het gezicht, niets

Nadere informatie

Schaaktraining met Jan

Schaaktraining met Jan 1 Schaaktraining met Jan Beste schaakclub, beste schaker, Bij deze lanceer ik een nieuw initiatief ivm schaaktraining waarbij ik (Jan Gooris) mijn schaakkennis aan U wil toevertrouwen. Mijn doelgroep zijn

Nadere informatie

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen!

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! - door Dirk Goes Van 2 tot en met 9 mei jl. was Hing Ting Lai a man on a mission. In die week stond het jaarlijkse NK Jeugdschaak op de kalender, en die prestigieuze

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 2 nr. 46-9 juni 2007 Hallo schaak- en damleden Afgelopen maandag 4 juni werd het seizoen van de HSDV afgesloten

Nadere informatie

Stukkenjagers kalender

Stukkenjagers kalender Deze lente gaat het toch weer over jou hoewel ik er langzaamaan wel moe van ben Moe van regen, wind, flarden bedrieglijk blauw in de lucht, vage beloften van het einde van de kou. Rutger Kopland Deze lente

Nadere informatie

1 van 1 15/04/ :57

1 van 1 15/04/ :57 Schaakkring Oude God http://skoudegod.be/archief/zt2005.html 1 van 1 15/04/2009 16:57 Zilveren Toren 2005 Uitslagen, standen, statistieken (website Merksem) van reeks 2A (SKOG I) en reeks 3A (SKOG II)

Nadere informatie

Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3

Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3 Maastricht 2 te sterk voor DJZ 3 Op zondag 9 april jl. speelden we de uitwedstrijd tegen Maastricht 2 in een verre uithoek van Maastricht: de Aw Sjaol in de Kapelaanstraat 71 te Itteren. Ik reed 2x fout

Nadere informatie

EDC op zijn sterkst toch net ietsjes zwakker dan Huizum

EDC op zijn sterkst toch net ietsjes zwakker dan Huizum EDC op zijn sterkst toch net ietsjes zwakker dan Huizum Zaterdag 2 november mocht EDC het opnemen tegen Huizum, dat nog maar 1 punt had gescoord uit 3 wedstrijden. EDC was in de sterkste formatie en Igor

Nadere informatie

Eindspelen in Hoogeveen 2005

Eindspelen in Hoogeveen 2005 Eindspelen in Hoogeveen 2005 Het jaarlijkse schaakevenement in Hoogeveen is voor mij meestal reden om naar het Noorden des lands af te reizen. Dit jaar ging Petra mee en konden we ook Toon Mentink begroeten

Nadere informatie

Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA.

Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA. Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA. De wedstrijd tegen SISSA was op papier gelijkwaardig. Door de voor beide slechte planning ontbraken de nodige spelers door het WK-jeugd in Italië.

Nadere informatie

Verslag 1e speeldag: een mooi begin vrijdag 7 juni 2019

Verslag 1e speeldag: een mooi begin vrijdag 7 juni 2019 Verslag 1e speeldag: een mooi begin vrijdag 7 juni 2019 Ons 13e Limburg Open is op vrijdag 7 juni van start gegaan met circa 450 spelers onder wie 10 grootmeesters. De opening werd vrijdagavond verricht

Nadere informatie

De pion doorbraak in het pion-eindspel

De pion doorbraak in het pion-eindspel De pion doorbraak in het pion-eindspel Laatst aangepast op 31 mei 2016. Schaakzone» Eindspel» De pion doorbraak in het eindspel De pion doorbraak is een belangrijk middel om in het pionnen eindspel een

Nadere informatie

CIRCULAIRE NR 13 April 2011

CIRCULAIRE NR 13 April 2011 CIRCULAIRE NR 13 April 2011 Van de redactie Allereerst gaan onze felicitaties uit naar het derde team dat in de OSBO-competitie naar de derde klasse promoveerde. Aan het begin van de 31e ronde werd dit

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 129 januari 2013 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers In dit nummer onder andere : Kandidatentoernooi 1959 (2) C.Z.W. : Mattison (slot) Problemen A/ Mat in twee B/ Mat in twee C/

Nadere informatie

Externe data 2010-2011 11 december, 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei (SJ 1, 2 en 3)

Externe data 2010-2011 11 december, 8 januari, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei (SJ 1, 2 en 3) Hoofd dat niet kan slapen koekeloer wat minder rond boven de kamerdeur en doe iets. De heggen staan strak en blauw in de nacht. Het heeft geen zin de zaak te zien als een geheel. Het is al herfst. De wereld

Nadere informatie

Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019

Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019 Grootmeester Grzegorz Nasuta toernooiwinnaar dinsdag 11 juni 2019 Het 13e BPB Limburg Open in Maastricht is gewonnen door de Poolse grootmeester Grzegorz Nasuta. Hij eindigde samen met Internationaal Meester

Nadere informatie

Ik leer schaken. KVDC Karel van Delft

Ik leer schaken. KVDC Karel van Delft Ik leer schaken KVDC Karel van Delft www.schaaktalent.nl 0 Inhoudsopgave - Inhoudsopgave (1 ) - Inleiding (2 ) - Bord (4) - Namen van de stukken (6) - Beginstelling (7) - Partij (8) - Stukken en pionnen

Nadere informatie

Nieuwsbulletin Nr maart 2019

Nieuwsbulletin Nr maart 2019 Nieuwsbulletin Nr. 9 20 maart 2019 Redactie: Bert Gerritsma Telefoon:06-13352675 e-mail:bertgerritsma@ziggo.nl Website: www.schakenbijhsv.nl Rekeningnummer NL02INGB0003317190 t.n.v. Haagse Schaakvereniging

Nadere informatie

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 We hebben een koploper met drie op een rij. Grootmeester Grzegorz Nasuta heeft 3 uit 3. Jawel, hij heeft de volle 100% en dat als enige.

Nadere informatie

43. h5-h6? 45. a5-a6!

43. h5-h6? 45. a5-a6! Ronde 3: Fischer Z 2 ENPS 1 (thuis) Na de promotie van het afgelopen seizoen was het de vraag: wat nu? De promotieklasse was niet vreemd voor ons tweede team, maar wel in de loop der jaren steeds sterker

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * CLUBLOKAAL: Dorpscentrum Kerkeböske Aan de Koeberg 3, 5988 NE Helden Jaargang 6 nr. 26-19 februari 2011 Hallo schaak- en damleden Ons schaakzestal wist een moeizame maar

Nadere informatie

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 4 e ronde SGS clubcompetitie klasse 1B, 4 december 2013 1. Peter Hoogakker 1763 - Janton van Apeldoorn 2076 0-1 2. Hans Nijland 1758 - Paul van der Klein 2093 ½ - ½ 3. Victor

Nadere informatie

Ruime nederlaag tegen Blerick 2!!!

Ruime nederlaag tegen Blerick 2!!! Ruime nederlaag tegen Blerick 2!!! 26 november 2017, café Tinus We kregen deze zondag 3 teams op bezoek: Blerick 2, Pionneke 2 en 3 Blerick 2 was gepromoveerd naar de promotieklas en had in de 1 e ronde

Nadere informatie

Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap

Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap Zwols schaakgenootschap uitgiftedatum: 10 november 2013 nummer: 1 eindredactie: Harry ten Klooster Van de redactie Door Harry ten Klooster Dit

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 5 nr. 24-13 februari 2010 Hallo schaak- en damleden Zowel ons schaak- als damzestal konden deze week geen punten

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Cor van Wijgerden. Instructieboek. Stap 6

Cor van Wijgerden. Instructieboek. Stap 6 Cor van Wijgerden Instructieboek Stap 6 Inhoud Inhoud... 3 Voorwoord... 4 Stap 6... 5 1: Koning in het midden... 8 2: De vrijpion... 21 3: Strategie... 33 4: Mobiliteit... 49 5: Remise... 61 6: De opening...

Nadere informatie

Het grillige eerste team

Het grillige eerste team Het grillige eerste team door Tom Bus Het nieuwe schaakseizoen is begonnen. Na de zomerpauze staan de spelers te popelen om de houtjes te mogen verschuiven. Een aantal spelers probeert in de zomer hun

Nadere informatie

15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie )

15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie ) 1 15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie 2012-2013) Schaakliga Limburg Uitslagen dag 7 (Overpelt, 19-02-2013) 1 Ulburghs Piet (1693 N) - Schuermans Robert (2187 N) 0-1 2 Vandecan

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 126 oktober 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. Duitsland, ivoor, 1840. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 126 oktober 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. Duitsland, ivoor, 1840. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 126 oktober 2012 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers Duitsland, ivoor, 1840 In dit nummer onder andere : Hans Bouwmeester : een laatste gesprek met Dick van Geet San Sebastian 1912

Nadere informatie

Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3

Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3 Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3 13 december 2015: 1 Ger Schaffhausen - Jos Rievers 1-0 2 Jan Faber - Geert Hovens ½-½ 3 Marcel Didden - Peter Schoeber 1-0 4 Guus vd Akker - Piet Thijssen 1-0 5 Hans Dam - Nico

Nadere informatie

Stukkenjager met ideeën voor de kaft van het clubblad

Stukkenjager met ideeën voor de kaft van het clubblad Stukkenjager met ideeën voor de kaft van het clubblad Eeuwige roem! En een drankje... Wat valt er te lezen in het clubblad van september? Nieuw jasje... 3 Stukkenjagers-info... 4 Kalender... 5 Oktober

Nadere informatie

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer Er piept het een of ander enig merelbeestje in pim en wietske wielaards pergola mevrouw milaine millecam vermuist een knacker brodje mozzarella met de blauwe blazer buiten en een extra mokje karnemelk

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Internationaal Jeugdtoernooi Namen (België)

Internationaal Jeugdtoernooi Namen (België) Internationaal Jeugdtoernooi Namen (België) Op woensdag 31 Oktober en donderdag 1 November vond in Namen voor de 16 e keer het Internationale jeugdtoernooi van Namen plaats. Evenals vorig jaar nam de afdeling

Nadere informatie

Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde

Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde TORNOOIBULLETIN Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde Woordje van de voorzitter Beste schaakvrienden, Het 31 ste VDK Kersttornooi

Nadere informatie

Vierde ronde (Hoofdklasse) en derde ronde (overige klassen)

Vierde ronde (Hoofdklasse) en derde ronde (overige klassen) Kampioenschap van ZHDB + Den Haag 2017 (Anko Baksoellah bokaal) Het toernooi wordt gespeeld op dinsdagavond in De Brink (clublokaal van Damclub Den Haag), Escamplaan 55, 2547 GA Den Haag De wedstrijdleider

Nadere informatie

DE ZUTPHENSE TOREN. Schaakgenootschap ZUTPHEN

DE ZUTPHENSE TOREN. Schaakgenootschap ZUTPHEN DE ZUTPHENSE TOREN Schaakgenootschap ZUTPHEN 15e jaargang, nummer 76 mei 2001 Colofon Voorzitter: Paul Ham Secretaris: Olav Wilgenhof Penningmeester: Klaas Hagendijk Intern Wedstrijdleider: vacant Materiaal:

Nadere informatie

September zit vol wol En de nieuwe verf van de herfst merkt de wegen naar het einde de melodie van het vergeten wordt nu gemaakt

September zit vol wol En de nieuwe verf van de herfst merkt de wegen naar het einde de melodie van het vergeten wordt nu gemaakt September zit vol wol En de nieuwe verf van de herfst merkt de wegen naar het einde de melodie van het vergeten wordt nu gemaakt Roel Richelieu van Londersele September zit vol verrassingen. De ene dag

Nadere informatie

Rob Brunia, Cor van Wijgerden. Handleiding voor schaaktrainers. Stap 3

Rob Brunia, Cor van Wijgerden. Handleiding voor schaaktrainers. Stap 3 Rob Brunia, Cor van Wijgerden Handleiding voor schaaktrainers Stap 3 Inhoud Voorwoord...4 De derde Stap...5 Leerstof in de derde Stap...6 De opening...7 Vooruitdenken... 11 Kennis en vaardigheid...12 Huiswerk...13

Nadere informatie

Analyse van partij tegen Rob

Analyse van partij tegen Rob Analyse van partij tegen Rob Door: Gert-Jan Ris Inhoudsopgave pag. Grand Prix Attack 2 Conclusie 5 Legenda 5 De partij is geanalyseerd door Hiarcs Chess Explorer en door ondergetekende van commentaar voorzien.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie