VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD"

Transcriptie

1 VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD 1. VERVOER VAN KINDEREN MET DE AUTO: Als trouwste supporters van uw kind verwachten we als sportvereniging dat u er mee voor zorgt dat uw kind op de betreffende bestemmingen geraakt. De ploegbegeleiders kunnen immers geen volledige ploeg meenemen. Sinds 2008 is de Belgische wetgeving omtrent het vervoer van kinderen in de auto aangepast. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie hieromtrent. Algemeen Vanaf 1 mei 2008 geldt dat er in auto s die op alle plaatsen gordels hebben niemand meer zonder gordels mag worden vervoerd. Het aantal passagiers mag dan dus niet groter zijn dan het aantal gordels en niet groter dan het aantal welke is opgenomen in de auto inzittende polis. Zijn er bijvoorbeeld achterin drie gordels, dan mogen daar niet meer dan drie kinderen zitten. Kinderen (iedereen onder de 18 jaar) kleiner dan 1,35 meter moeten zowel voorin als achterin de auto in een goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel (autokinderzitje) worden vervoerd. Een kinderzitje kan zijn: een babyautostoeltje, een kinderautostoeltje of een zittingverhoger. Alle goedgekeurde kinderbeveiligingsmiddelen (inclusief zittingverhogers) mogen voorin en achterin de auto gebruikt worden. Zitplaats met airbag Het is raadzaam om kinderen tot 12 jaar niet bij een airbag te zetten die ingeschakeld is. Kan het niet anders, zet dan de autostoel zo ver mogelijk naar achteren. Gordels en kinderzitjes goed gebruiken Het is verplicht om de autogordels en kinderzitjes te gebruiken op de door de fabrikant voorgeschreven manier. Zo zijn ze ook getest. Het is bijvoorbeeld niet langer toegestaan het diagonale deel van de gordel achter de rug langs of onder de arm door te dragen. De gordel is niet ontworpen om zo te worden gebruikt en werkt dan ook niet goed.

2 Geen plaats Als er op de achterbank van de auto al twee kinderzitjes in gebruik zijn, is er vaak geen plaats meer voor een derde. In dat geval mag een kind op de overgebleven zitplaats de gordel gebruiken. Andere kinderen meenemen Van ouders en pleegouders wordt verwacht dat ze voor hun eigen kind een kinderzitje in de auto hebben. Maar er rijden misschien ook wel eens andere kinderen mee. Voor hen kan niet altijd een kinderzitje aanwezig zijn. Bij dit soort incidenteel vervoer over beperkte afstand (dus niet op een vakantiereis) volstaat gebruik van de gordel op de achterzitplaatsen voor kinderen vanaf 3 jaar (maar niet de eigen kinderen). Als dit regelmatig voorkomt, is het veel veiliger om toch voor één of meer extra kinderzitjes te zorgen. Extra info Extra informatie of specifieke vragen over dit onderwerp kan u terugvinden op de website en in de brochure van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV); website BIVV brochure BIVV: Kinderen klikvast in de auto

3 2. VERVOER MET DE FIETS: Door de veilige en directe bereikbaarheid van de jeugdterreinen via het gemeentelijke fietsnetwerk in Ternat kunnen onze spelers zelfstandig met de fiets naar de club komen. Als ouder vragen wij u wel om in dit geval rekening te houden met onderstaande punten en tips om een maximale veiligheid te waarborgen voor uw kind tijdens zijn verplaatsing van en naar de club : Probeer het traject naar de club enkele keren samen met uw kind uit en geef uw kind tips en aanwijzingen. In het begin rijd u het best naast uw kind, aan de linkerkant. Heeft uw kind al wat meer ervaring, dan fiets u er achter. Laat uw kind pas alleen naar de club fietsen als u er zeker van bent dat het dit zelfstandig aankan. Kan het achter zich kijken en zijn arm uitsteken zonder uit te wijken? Kan het de afstanden en snelheden van de auto s voldoende veilig inschatten? Is hij/zij zich bewust van de gevaren? Stippel vooraf samen de veiligste weg uit. De veiligste weg is niet noodzakelijk de kortste weg. De veiligheid is groter: - in straten met weinig verkeer - in straten waar de wagens niet snel rijden - in straten met een breed fietspad of waar het fietspad goed van de rijbaan afgeschermd is - op plaatsen waar veilig kan overgestoken worden (indien nodig moet u afstappen en met de fiets aan de hand oversteken). Zorg dat uw kind goed zichtbaar is op de fiets, bijvoorbeeld door: gekleurde kleding met eventueel reflecterende strips. Voor kleine kinderen zorgt een oranje fietsvlag aan een lange stok ervoor dat uw kind goed zichtbaar is. Een fietshelm geeft extra bescherming wanneer u als fietser betrokken raakt bij een ongeval. Fietsers jonger dan 9 jaar mogen altijd op het trottoir rijden, op voorwaarde dat de wielen een wieldiameter van ten hoogste 50 cm (banden niet inbegrepen) hebben. Als er een berijdbaar fietspad is, moet u het gebruiken in de aangegeven rijrichting. Op een fietspad mag u steeds met twee naast elkaar fietsen, op voorwaarde dat u bij het kruisen of het inhalen de andere tweewielers niet hindert. Indien er geen bruikbaar fietspad is, moet u rechts op de rijbaan fietsen. U ook op de gelijkgrondse bermen en in parkeerzones rijden. Opgepast: doe dit alleen als er plaats is over een langere afstand, zigzaggen is uit den boze. Buiten de bebouwde kom mag u ook op de trottoirs en de verhoogde bermen rijden.

4 Fietsers mogen met maximaal twee naast elkaar rijden, behalve wanneer het kruisen van voertuigen niet mogelijk is. Buiten de bebouwde kom moet u als fietsers achter elkaar rijden zodra er een achteropkomend voertuig nadert. U hebt als fietser geen voorrang op een oversteekplaats voor fietsers. U moet wachten tot het veilig is om over te steken. Een fietser mag het zebrapad niet al fietsend oversteken. Een fietser heeft geen voorrang als hij of zij het zebrapad al fietsend oversteekt. Als er geen oversteekplaats is (voor voetgangers of voor fietsers), moet het kind een plaats kiezen waar het goed zichtbaar is en waar het de voertuigen goed ziet aankomen. Fietsers zijn verplicht hun arm uit te steken wanneer zij links of rechts afslaan en wanneer ze inhalen of zijwaarts uitwijken. Opgepast voor de dode hoek. Als er op een kruispunt vrachtwagens rijden, blijft u het best ver achter hen. Plaats u in elk geval nooit naast een vrachtwagen, want als fietser staat u dan in de dode hoek van de vrachtwagen en de chauffeur kan u dan onmogelijk zien! Bestuurders die zich op de rotonde bevinden en van links komen, moet u laten voorgaan. Zij hebben altijd voorrang op bestuurders die de rotonde willen oprijden, ook op fietsers. Eenmaal op de rotonde, rijdu u het best in het midden van de rijstrook, aan een behoorlijk tempo. Zo merken de bestuurders je beter op en zullen ze u de pas niet afsnijden. Opgelet, als er op de rotonde een fietspad is, moet u dit volgen. Wees dubbel voorzichtig, want u bevindt zich buiten het gezichtsveld van de automobilisten die u dan sneller de pas kunnen afsnijden Vóór u de rotonde verlaat, moet u de rechter arm uitsteken om de andere bestuurders tijdig te verwittigen. Pas op voor onverwachte hindernissen: Een portier dat plots opengaat, een auto die uit een garage of parking komt gereden... U rijdt best op 1 meter afstand van de kant van de rijbaan of van geparkeerde wagens. Blijf aandachtig, zodat u hindernissen tijdig kan ontwijken. Het is verboden: om te rijden zonder het stuur vast te houden zonder de voeten op de pedalen te hebben zich te laten voorttrekken met een dier aan het leiband om niet handenvrij te telefoneren over te steken als het licht rood is.

5 De tas draagt u op de rug of op de bagagedrager. Niét aan het stuur of enkel aan één schouder, want dat brengt het evenwicht in gevaar. Vermijd lange jassen, sjaals, brede broeken en losse veters: ze kunnen tussen de spaken raken en een val veroorzaken. Zorg er voor dat uw fiets technisch in orde is. Dat betekent: aangepast aan de grootte van het kind, volledig uitgerust en goed onderhouden. De fiets heeft de juiste afmeting als uw kind met platte voeten op de grond kan staan zonder op de stang te 'zitten' en het zich niet moet rekken om aan het stuur te kunnen. Als uw kind op het zadel zitten, moeten de voeten de grond nog kunnen raken. De fiets is volledig uitgerust: Een bel (hoorbaar op 20 meter) Twee goed functionerende remmen (één op het voorwiel en één op het achterwiel) Uitzondering kinderfietsen: de fietsen die uitgerust zijn met wielen met een diameter van ten hoogste 500 mm mogen voorzien zijn van slechts één enkele doelmatige rem. Controleer regelmatig of de moeren van de remschroeven goed aangespannen zijn. De remschijven zouden de velgen enkel mogen raken tijdens het remmen. Controleer ook of de remhendels los zijn. Wanneer ze volledig ingedrukt zijn, zouden de hendels op minstens 2,5 cm van het stuur moeten komen. Reflectoren - vooraan 1 witte reflector - achteraan 1 rode reflector (het weerkaatsende deel mag niet samenvallen met het achterlicht) - aan weerszijden van de pedalen gele of oranje reflectoren - op de spaken van elk wiel minstens 2 gele of oranje dubbelzijdige reflectoren; vast bevestigd aan de spaken en symmetrisch aangebracht en/of een witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band. Op een mountainbike of koersfiets zijn reflectoren slechts verplicht als u er s nachts mee rijdt of wanneer het zicht beperkt is tot minder dan 200 m. Maar als de fiets uitgerust is met een spatbord, moet hij vooraan een witte reflector hebben en achteraan een rode. Fietslichten moeten alleen aanwezig zijn én in werking zijn tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien op een afstand van ongeveer 200 meter. In dat geval gaat het om een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan. Deze lichten mogen niet verblindend zijn. De verlichting, die ook sinds 18 mei 2006 in knipperstand mag werken, moet niet meer op het rijwiel zelf aangebracht worden. Ze mag op de bagage, de kleding, het lichaam, het rijwiel zelf,... aangebracht worden.

6 Wanneer de fietsverlichting niet werkt, kan dit een aardige duit kosten. Vanaf de leeftijd van 16 jaar is een boete van 50 euro mogelijk. Wanneer u jonger bent dan 18 jaar wordt u doorgaans door het parket verplicht om deel te nemen aan een verkeersklas die gegeven wordt door de politie. Laat de fietsenmaker de fiets eens per jaar een controle- en smeerbeurt geven.

verkeersregels voor kinderen

verkeersregels voor kinderen verkeersregels voor kinderen afspraken voor stappers te voet bron: www.verkeervpi.be Als er een begaanbare stoep (trottoir) is, gebruik die dan. Is er geen (begaanbare) stoep, verhoogde of gelijkgrondse

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

GROTE VERKEERSTOETS 2017

GROTE VERKEERSTOETS 2017 GROTE VERKEERSTOETS 2017 1. Beste en slechtst beantwoorde vragen Je stuurt een sms terwijl je aan het fietsen bent. Mag dat? A. Neen. B. Ja, sms'en mag maar telefoneren niet. C. Ja. Correct antwoord: A

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT KSKL TERNAT

INTERN REGLEMENT KSKL TERNAT INTERN REGLEMENT KSKL TERNAT 1. ALGEMEEN Een voetbalploeg kan niet zonder regels en richtlijnen. KSKL TERNAT wil een correcte en positieve uitstraling hebben. De eerste vereiste is dat de regels voor iederéén

Nadere informatie

Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O.

Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. 0 Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. Er zijn natuurlijk verschillende wegen om de school te bereiken. Leerlingen die van Dessel of Retie komen, nemen een andere

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent In het verkeer In het verkeer 2 4 6 1 3 5 De straat is een openbare plaats. Dat betekent dat ze van iedereen is. Ook jij loopt, fietst of speelt wel eens op straat. Toch mag je er niet zomaar doen wat

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs. Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - ste en de leerjaar lager onderwijs. 6 Zie je de kinderen op de tekening? Sommigen hebben een bolletje met een cijfer. Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen.

Nadere informatie

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker Stap 6 Alsmaar drukker en drukker 12 Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Wat is er toch aan de hand? Je weet het wel: het loopt bij momenten helemaal niet vlot in het verkeer. Op nogal

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Om de klassenouders te ondersteunen is in iedere klas een communicatiemap aanwezig.

Om de klassenouders te ondersteunen is in iedere klas een communicatiemap aanwezig. Om de klassenouders te ondersteunen is in iedere klas een communicatiemap aanwezig. Onderdeel van deze map is een overzicht van de activiteiten waarbij de klassenouders de leerkracht kunnen helpen. Aan

Nadere informatie

1. Geschiedenis van de fiets

1. Geschiedenis van de fiets 1. Geschiedenis van de fiets Je staat er misschien niet zo bij stil, maar de fiets waarmee je elke dag naar school rijdt, bestaat al meer dan 100 jaar. En voor de voorlopers van de fiets moet je nog verder

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Stap 11 Fiets(st)er, ken jouw plaats Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven 3 5 1 4 6 7 8 9 1 10 13 11 3 Zo hoort het Als fietser of fietsster rijd jij niet zomaar waar je het wilt. 1 Is

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Veiligheidsdossier Uitstap per fiets

Veiligheidsdossier Uitstap per fiets Veiligheidsdossier Uitstap per fiets Mauroo Dirk, Preventieadviseur School aan de waterkant 1 Veiligheidsdossier uitstap per fiets INFO VOOR DE LEERKRACHT 1. Verplaatsingen met de fiets "alleen": De leerkracht/begeleider

Nadere informatie

De Webpagina is er sinds april en heeft iedere dag een resem bezoekers

De Webpagina is er sinds april en heeft iedere dag een resem bezoekers MSA-AMS.be News 15/08/2009 Inhoud 1 de webpagina 2 Met de rolstoel in het verkeer 2 Regels voortbewegingstoestellen 6 Regels voor rijwielen 6 Rijbewijs 7 Verzekering Aan alle lotgenoten een warme knuffel

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. 1 Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. C Wat doen deze kinderen?? Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen. oen ze iets gevaarlijks? Kleur het bolletje rood. Ontwerp:. Vereecke

Nadere informatie

Veiligheid van de fietser

Veiligheid van de fietser Veiligheid van de fietser 01-02-2013 Inleiding Het gebeurt sneller dan je denkt Inleiding Enkele cijfers In 2012 zijn er in totaal 320 verkeersongevallen vastgesteld in de politiezone KASTZE. Bij 39 ongevallen

Nadere informatie

Veilig naar school. Tips voor ouders. Te voet Per fiets Met de bus, de tram, de metro... Met de auto Met de bromfiets

Veilig naar school. Tips voor ouders. Te voet Per fiets Met de bus, de tram, de metro... Met de auto Met de bromfiets Veilig naar school Tips voor ouders Te voet Per fiets Met de bus, de tram, de metro... Met de auto Met de bromfiets Inhoud Te voet naar school 4 Per fiets naar school 6 Naar school met de bus, de tram,

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Verklaring vervoersregeling

Verklaring vervoersregeling Verklaring vervoersregeling Hierbij geef ik toestemming voor mijn kind(eren) om in een auto met de gastouder mee te rijden. Deze neemt te allen tijde de veiligheidsregels in acht. Autogebruik door gastouders

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Fiche Leerkracht CORRECT Rijgedrag 1

Fiche Leerkracht CORRECT Rijgedrag 1 De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Handleiding Meester op de Fiets p8-11 CORRECT Rijgedrag 1 Fietsers mogen tegen de rijrichting in rijden in straten met beperkt éénrichtingsverkeer (BEV).

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Veilig fietsen en stappen

Veilig fietsen en stappen Veilig fietsen en stappen Wat komt aan bod? Achtergrond Kernpunt voor veilig verkeersgedrag Basisregels voor voetgangers Stappen in groep Basisregels voor fietsers Fietsen in groep 2 Hoe verplaatsen we

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

FIETSVADEMECUM De reglementaire uitrusting van het rijwiel

FIETSVADEMECUM De reglementaire uitrusting van het rijwiel FIETSVADEMECUM De reglementaire uitrusting van het rijwiel HINP Van Den Heuvel Ronald 1 Goedkeuringseisen uitrusting HINP Van Den Heuvel Ronald 2 Tekst op basis van: Koninklijk besluit van 1 december 1975

Nadere informatie

Verklaring vervoersregeling

Verklaring vervoersregeling Hierbij geef ik toestemming voor mijn kind(eren) om in een auto met de gastouder mee te rijden. De gastouder neemt altijd de veiligheidsregels in acht. Autogebruik door gastouders en kinderen vindt plaats

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts 2 Wat moet je doen als je als fietser de oversteekplaats nadert?

Nadere informatie

Veilig vervoer van kinderen in de auto

Veilig vervoer van kinderen in de auto Veilig vervoer van kinderen in de auto Daar kun je mee komen Waarom nieuwe regels? Auto s worden steeds veiliger. Met behulp van kreukelzones, kooiconstructies en airbags beschermen zij de inzittenden.

Nadere informatie

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is.

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 2 E Is het fietspad op de grond aangeduid met twee witte evenwijdige

Nadere informatie

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond 25.11.2013 PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Verkeer complexe materie Een beetje weg wijs Fietsers : waarde van de verkeerstekens

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

TITEL II: Regels voor het gebruik van de openbare weg Artikel 43: Fietsers en bromfietsers

TITEL II: Regels voor het gebruik van de openbare weg Artikel 43: Fietsers en bromfietsers TITEL II: Regels voor het gebruik van de openbare weg Artikel 43: Fietsers en bromfietsers 43.1. Het is de fietsers en bromfietsers verboden te rijden : 1 zonder het stuur vast te houden; 2 zonder de voeten

Nadere informatie

Tips voor ouders, leraars en begeleiders

Tips voor ouders, leraars en begeleiders Tips voor ouders, leraars en begeleiders Verkeerseducatie is belangrijk voor onze kinderen Voetgangers en fiesters behoren tot de meest kwetsbare weggebruikers. Vooral kinderen zijn kwetsbaar, aangezien

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Het Fietsexamen. Voorwoord:

Het Fietsexamen. Voorwoord: Het Fietsexamen Voorwoord: Deze beknopte beschrijving is er om gebruikt te worden door leerkrachten, begeleiders, controleurs (examinatoren) tijdens het examen, ouders alsook de leerlingen. Met deze beschrijving

Nadere informatie

Fietsen in voetgangerszones

Fietsen in voetgangerszones Enkel kinderen jonger dan 9 jaar op een kinderfiets zijn toegelaten op het voetpad, omdat kinderfietsen volgens de wet als speelgoed worden beschouwd. Als je de rijbaan wil oversteken op het zebrapad,

Nadere informatie

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp)

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) START FIETSPROEF Goed langs de rechterzijde van de straat rijden tot op het einde. Aan het kruispunt moet je oversteken en linksaf het

Nadere informatie

Safety Bike@Work. VSV Fietscongres 7 juni 2016 Gent Robert van Mullekom, bedrijfsleider LANXESS nv Ivo Van Aken, road safety advisor BIVV vzw

Safety Bike@Work. VSV Fietscongres 7 juni 2016 Gent Robert van Mullekom, bedrijfsleider LANXESS nv Ivo Van Aken, road safety advisor BIVV vzw Safety Bike@Work VSV Fietscongres 7 juni 2016 Gent Robert van Mullekom, bedrijfsleider LANXESS nv Ivo Van Aken, road safety advisor BIVV vzw LANXESS nv 150 fietsers op 900 personeelsleden 2014 24 woon-werk

Nadere informatie

Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be VERKEERSKRANT

Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be VERKEERSKRANT Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be DE VERKEERSKRANT Info over het 10op10-project Ouders zijn een voorbeeld voor hun kinderen, ook in het verkeer.

Nadere informatie

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Spelletjesboekje voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Inhoud Spelletjes 6-7 jaar Kleur en ontdek de Superhelden-op-de-weg Maak de puzzel af Wie is er Superveilig op weg?

Nadere informatie

We hopen je met dit document voldoende informatie te bezorgen om de leerlingen ook na de toets gericht te evalueren en bij te scholen.

We hopen je met dit document voldoende informatie te bezorgen om de leerlingen ook na de toets gericht te evalueren en bij te scholen. Resultaten individuele vragen Vrije Lagere School MEULEBEKE - 5B Hieronder vind je alle vragen op een rijtje. Bij elke vraag vind je informatie over de scores van je leerlingen. Zo kom je te weten welke

Nadere informatie

Val op veilig! Val veilig op! Met

Val op veilig! Val veilig op! Met Val op veilig! Val veilig op! Met e oekj b r o ct refle! enin n n i b inhoud Waarom moet je opvallen in het verkeer? Reflecteren, geen overbodige luxe! Reflecteren, hoe werkt dat? Reflecteren, maar hoe?

Nadere informatie

VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES

VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES Samen verantwoordelijk Om ons onderwijsaanbod te verrijken en een zinvolle invulling te geven zullen er regelmatig kleine en grotere uitstapjes en excursies worden

Nadere informatie

Cursus verkeersreglement voor fietsers

Cursus verkeersreglement voor fietsers Cursus verkeersreglement voor fietsers Waarmee moeten de wegbeheerders rekening houden Caelen Erik 1. Definities Wegcode Voor wie? Alle weggebruikers Waar? De openbare weg VOETGANGERS Weggebruikers BESTUURDERS

Nadere informatie

Vervoer van kinderen Nederland

Vervoer van kinderen Nederland Vervoer van kinderen Nederland Hier een overzicht van de regels bij het vervoer van kinderen in de auto en op de motor, bromfiets en fiets. Hoofdregel voor vervoer van kinderen De basisregel is dat kinderen

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts C om het even B links D beide kanten mogen 2 Wat moet je doen

Nadere informatie

De knappe trapper. Gids voor jonge fietsers. Vanaf 10 jaar

De knappe trapper. Gids voor jonge fietsers. Vanaf 10 jaar De knappe trapper Gids voor jonge fietsers Vanaf 10 jaar Dit document werd opgesteld op vraag van het Waals Gewest, in het kader van het Fietsbrevet (Le brevet du cycliste). mobilite.wallonie.be «Hallo!

Nadere informatie

TOELICHTING FIETSENCONTROLE

TOELICHTING FIETSENCONTROLE 1. Wat is een fiets? TOELICHTING FIETSENCONTROLE Dit vinden we terug in artikel 2.15.1. "Rijwiel" van het KB van 1/12/1975 (wegcode) : Elk voertuig met twee wielen, dat wordt voortbewogen door middel van

Nadere informatie

Ouderbrief 1. Kopieerblad 1. Beste ouder/verzorger, Wijzer door het verkeer groep 4

Ouderbrief 1. Kopieerblad 1. Beste ouder/verzorger, Wijzer door het verkeer groep 4 O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen op school hebben we met de kinderen gesproken over de fiets. Wanneer kinderen met hun fiets meedoen aan het verkeer, moet die

Nadere informatie

Oversteken als voetganger via het zebrapad.

Oversteken als voetganger via het zebrapad. Oversteken als voetganger via het zebrapad. Fietstaak 1 Strepestraat Grote Baan Minder zijn snelheid en kijkt voor zich uit. Stopt voor de wegmarkeringen en verleent voorrang aan weggebruikers op het zebrapad.

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

Veilig mee in de auto

Veilig mee in de auto obs Voorhoute Veilig mee in de auto Praktische oplossingen voor het vervoer van kinderen Praktische oplossingen voor het vervoer van kinderen = + + = + + Veilig mee in de auto Kinderen veiligheid bieden.

Nadere informatie

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh Elmo@work Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh OVERZICHT 1. Wat is een elektrische fiets 2. Algemene veiligheidsproblemen fiets 3. Veiligheidsproblemen elektrische fiets

Nadere informatie

Veilig naar school. Tips voor ouders. Te voet Per fiets Met de bus, de tram, de metro... Met de auto Met de brom- of motorfiets

Veilig naar school. Tips voor ouders. Te voet Per fiets Met de bus, de tram, de metro... Met de auto Met de brom- of motorfiets Veilig naar school Tips voor ouders Te voet Per fiets Met de bus, de tram, de metro... Met de auto Met de brom- of motorfiets Inhoud Te voet naar school 4 Per fiets naar school 6 Naar school met de bus,

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste fietser,

VOORWOORD. Beste fietser, n- VOORWOORD Beste fietser, Fietsen is gezond, maar dat wist je al. Fietsen is goed voor het milieu, maar daar moeten we je ook niet meer van overtuigen. Veilig fietsen. Het klinkt evident, maar we merken

Nadere informatie

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL 51 5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG 52 5.1 Hoofdregel 53 Wanneer een openbare weg een rijbaan omvat, moet je die volgen. Dat betekent dat je niet op de gelijkgrondse bermen of op andere delen van de openbare

Nadere informatie

Verkeerswetgeving. Skateboards

Verkeerswetgeving. Skateboards steppen &skaten Wie graag stept en skate is doorgaans niet geïnteresseerd in de wettelijke regels. Toch kan je maar beter op de hoogte zijn, om je verder volledig uit te kunnen leven. Waar is de plaats

Nadere informatie

Basisschool De Leemstee protocol vervoer

Basisschool De Leemstee protocol vervoer Basisschool De Leemstee protocol vervoer Inhoud Protocol vervoer kinderen tijdens schooltijden... 2 1. Vervoer per auto... 2 2. Vervoer per bus:... 4 3. Vervoer per fiets... 4 3.1 Vervoer per fiets in

Nadere informatie

Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid

Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid Actieplan: Zichtbaarheid HCP Koen Wouters - HINP Nico Vandenbempt Bron: BIVV 1. Context

Nadere informatie

http://www.ikbenvoor.be/content.aspx?id=292

http://www.ikbenvoor.be/content.aspx?id=292 1 van 5 8-11-2007 11:17 Burgers Bewegingen Bedrijven Besturen Vervoer van kinderen in de wagen: nieuwe regels! De Belgische wetgeving sinds 1 september 2006 Algemene regel Kinderen (jonger dan 18 jaar)

Nadere informatie

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het politiebureel. HET GROOT FIETSEXAMEN Start Aankomst Parcours

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk Beoordelingsfiches VERO Deerlijk SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Neunkirchenplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste fietser,

VOORWOORD. Beste fietser, n- VOORWOORD Beste fietser, Fietsen is gezond, maar dat wist je al. Fietsen is goed voor het milieu, maar daar moeten we je ook niet meer van overtuigen. Veilig fietsen. Het klinkt evident, maar we merken

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat fietsen gezond is. kunnen de kinderen

Nadere informatie

werkboek auteurs: Jo Carmen Gerwin De Decker Rudi Fransen Bart Houwen Raf Van Bortel eindredactie: André Boel nagelezen en goedgekeurd door

werkboek auteurs: Jo Carmen Gerwin De Decker Rudi Fransen Bart Houwen Raf Van Bortel eindredactie: André Boel nagelezen en goedgekeurd door werkboek 3 auteurs: Jo Carmen Gerwin De Decker Rudi Fransen Bart Houwen Raf Van Bortel eindredactie: André Boel nagelezen en goedgekeurd door Mijn ets en ik, we 3.12 moeten gezien worden! Veilig op de

Nadere informatie

Bij elke leerlingenfiche hoort bovendien een leerkrachtenfiche met de juiste oplossingen bij de oefeningen.

Bij elke leerlingenfiche hoort bovendien een leerkrachtenfiche met de juiste oplossingen bij de oefeningen. Beste Leerkrachten, De Meester op de fiets -lesfiches vormen de theoretische aanvulling bij de praktische handleiding die bij dit gelijknamige project hoort. De fiches hebben tot doel om jonge fietsers

Nadere informatie

Wielersportbond NTFU. Verkeersregels. Nederland, België en Duitsland

Wielersportbond NTFU. Verkeersregels. Nederland, België en Duitsland Wielersportbond NTFU Verkeersregels Nederland, België en Duitsland Verkeersregels Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste relevante verkeersregels m.b.t. de wielersport. Nederland Fietsers

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

MET REFLECTOR BOEKJE BINNENIN!

MET REFLECTOR BOEKJE BINNENIN! Val Val op veilig veilig! op! MET REFLECTOR BOEKJE BINNENIN! inhoud Waarom moet je opvallen in het verkeer? Reflecteren, geen overbodige luxe! Reflecteren, hoe werkt dat? Reflecteren, maar hoe? Als voetganger

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

Educatieve Verkeerstuin

Educatieve Verkeerstuin Educatieve Verkeerstuin AFSTANDEN INSCHATTEN DE PRAKTIJK Op straat kunnen allerlei dingen in de weg staan. Als je er goed op reageert, voorkom je botsingen. Bij deze oefening komt de leerling een aantal

Nadere informatie

Val veilig op! Met reflector boekje binnenin!

Val veilig op! Met reflector boekje binnenin! V a l o p v e i l i g! Val veilig op! Met reflector boekje binnenin! Waarom moet je opvallen in het verkeer? inhoud Waarom moet je opvallen in het verkeer? Reflecteren, geen overbodige luxe! Reflecteren,

Nadere informatie

Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN.

Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN. Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN www.fietsometer.be 1. FIETSCONTROLE Voor je met leerlingen in het verkeer gaat, controleer je of de fietsen veilig zijn. Je hebt de wettelijk verplichte

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Harelbeke

Beoordelingsfiches VERO Harelbeke Beoordelingsfiches VERO Harelbeke SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Kollegeplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De brandweerauto komt uit de uitrit van de brandweerkazerne rijden. Hij heeft geen zwaailicht en sirene aan. Moeten de fietsers de brandweerauto voor laten gaan? Ja Nee

Nadere informatie

2. Regulier leerlingenvervoer betreffende excursies, zwemonderwijs e.d. 2.1 Per personenauto.

2. Regulier leerlingenvervoer betreffende excursies, zwemonderwijs e.d. 2.1 Per personenauto. 1 Dit onderhavige protocol is van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen van en naar school en naar andere bestemmingen in het kader van schoolactiviteiten. Met dit

Nadere informatie

Stappen en fietsen in groep

Stappen en fietsen in groep Een folder van het levenslijn - kinderfonds actie 2004 Een overzicht van de regels Stappen en fietsen in groep Levenslijn - kinderfonds Stappen en fietsen in groep. Een overzicht van de regels. Een folder

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST

ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK HULST Vertrek: voor de school. Fiets richting Vogelwaarde via de Hengstdijkse Kerkstraat. Let op: fiets achter elkaar, want er is hier

Nadere informatie

Kinderen. in de auto? Klik ze vast!

Kinderen. in de auto? Klik ze vast! E ditie 2008 Kinderen in de auto? Klik ze vast! Een botsing bij een snelheid van 50 km/u = een val van 10 m hoog, indien een kind niet werd vastgeklikt. verantwoordelijke uitgever: C. Van Den Meersschaut

Nadere informatie

Infoavond Mobiliteit en Veiligheid. Bleydenbergschool Wilsele dorp 26/04/2010

Infoavond Mobiliteit en Veiligheid. Bleydenbergschool Wilsele dorp 26/04/2010 Infoavond Mobiliteit en Veiligheid Bleydenbergschool Wilsele dorp 26/04/2010 Overzicht I. Verkeerseducatie volgens leeftijd II. Wettelijke uitrusting van de fiets III. Opfrissing verkeersregels- en vaardigheden

Nadere informatie

1. Met de klasgroep steek je over bij groen voetgangerslicht. Oei, het licht springt op rood!

1. Met de klasgroep steek je over bij groen voetgangerslicht. Oei, het licht springt op rood! De verkeersquiz 1. Met de klasgroep steek je over bij groen voetgangerslicht. Oei, het licht springt op rood! B. Geen nood, de hele sliert mag over. C. Wie nog niet bezig is mag niet beginnen met oversteken.

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

Sinte-Maartenschool Meise. Werkgroep Verkeer 14 tot en met 18 september 2015

Sinte-Maartenschool Meise. Werkgroep Verkeer 14 tot en met 18 september 2015 Sinte-Maartenschool Meise Werkgroep Verkeer 14 tot en met 18 september 2015 Verkeersliedje Straplied (bron: www.strapdag.be ) Ring, ring stap, stap, stap. (3x) Ring, ring, ring! Met de fiets naar school

Nadere informatie

Protocol Op stap met de bso

Protocol Op stap met de bso Protocol Op stap met de bso Uitgangspunten: Er worden geen uitstapjes gemaakt, waarbij de verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan een andere persoon of organisatie. Er is altijd iemand van BSO Polderpret

Nadere informatie

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN Fiets wijzer examen Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout 1 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 2 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 3 Ik kan uitleggen

Nadere informatie

schooljaar

schooljaar schooljaar 2018-2019 VOORWOORD Beste tiener, beste ouder(s), Het klimaat is op vandaag een belangrijk thema waar heel wat over gezegd wordt en heel wat meningen over zijn. Dat we moeten zorg dragen voor

Nadere informatie

Verklaring Vervoersregeling

Verklaring Vervoersregeling Onderdeel 9 - pagina 1 Verklaring Vervoersregeling Versie: 1.01 (DKK / S) Datum: 18 februari 2015 Pagina s: 1 Copyright 2015 Gastouderbureau De Kleine Kroon Sinds 1 mei 2008 zijn de regels voor het vervoer

Nadere informatie

OP UITSTAP MET DE FIETS

OP UITSTAP MET DE FIETS Fietsen in groep OP UITSTAP MET DE FIETS OP UITSTAP MET DE FIETS Fietsen is een gezonde en goedkope manier om met leerlingen op uitstap te gaan. Als je rekening houdt met onderstaande aandachtspunten dan

Nadere informatie

2.5 Overige begrippen en bepalingen

2.5 Overige begrippen en bepalingen .5 Overige begrippen en bepalingen Algemene regel Iedereen moet zich zo gedragen dat geen gevaar wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt en dat het verkeer niet wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Nadere informatie

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Introductie In de regelgeving kunnen onder de elektrische fietsen drie types onderscheiden worden naargelang hun specifieke

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie