Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong. 145 dagen = 5 maanden 5 dagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong. 145 dagen = 5 maanden 5 dagen"

Transcriptie

1 OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP :42 Pagina SCHAAP zoogdieren Latijnse naam Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong Speenleeftijd Leeftijd geslachtsrijp Leeftijd fokrijp Bronstig om de Draagtijd Worpgrootte Jongen zijn Levensverwachting Huisvesting Ovis Aries Herbivoor Ooi Ram Hamel Lam 8 weken Ram: 3 5 maanden Ooi: 7-15 maanden Ram: 12 maanden Ooi: 7 maanden dagen 145 dagen = 5 maanden 5 dagen 2 Nestvlieders 15 jaar In groepen Algemene beschrijving Schapen vind je over de hele wereld, behalve in de vochtige tropen. Ze produceren wol en vlees, maar ook huiden en melk. De wol is het bekendste product van de schapen. Schapenvlees wordt ook steeds bekender, en dan vooral het lamsvlees. Denk maar aan de shoarma. Een ram is een mannelijk schaap en een ooi is een vrouwelijk schaap. Een hamel is een gecastreerde ram en een jong schaap heet een lam.

2 Veel wol? Of juist weinig wol? In Nederland hielden de mensen in de bronstijd (zo n 4000 jaar geleden) al heideschapen. Dat was vanwege de schapenmest. De herder ging s morgens met zijn schapen de heide op. Daar liet hij de schapen de hele dag eten. s Avonds bracht de herder de schapen weer naar huis, naar de potstal. In deze stal lag iedere ochtend een nieuwe laag schapenmest. Overdag, terherkauwers Schapen kun je meestal herkennen aan hun wol. Toch zijn er schapen die zo weinig wol hebben, dat ze net geiten lijken. Schapen en geiten eten ook ongeveer hetzelfde en het zijn allebei herkauwers. Toch zijn er wel verschillen waar je ze aan kunt onderscheiden. Staart Horens Geit Staat overeind en vrij kort Raken elkaar niet aan op de kop Schaap Hangt en kan erg lang worden Raken elkaar wel aan op de kop Horizontaal vanuit de kop Verticaal vanuit de kop Wol-haar Geluid Haar, heeft geen merg Mekkert Wol, heeft wel merg Blaat Het verschil tussen een schaap en een geit gedomesticeerd schapenmest potstal Herkomst Schapen zijn ongeveer jaar geleden gedomesticeerd. Dat wil zeggen dat mensen wilde schapen zijn gaan houden als huisdier. Dit gebeurde in het Midden-Oosten.

3 kunstmest polderschapen Texelaar wijl de schapen op de heide waren, legde men er een laag heideplaggen overheen en s nachts zorgden de schapen weer voor een nieuwe laag mest. Zo werd de bodem van de stal steeds hoger. De potstal werd pas uitgemest als de schapen er bijna niet meer in pasten. De mest ging op het land waardoor de grond vruchtbaarder werd. Na de uitvinding van de kunstmest hadden de boeren de schapenmest niet meer nodig. Hierdoor nam het aantal heideschapen snel af. Naast de heideschapen kende Nederland ook de polderschapen. Polderschapen werden vooral voor de wol gehouden. De komst van katoen deed ook deze schapen grotendeels verdwijnen. Hierna is men de schapen gaan fokken voor het vlees. De Texelaar is het bekendste Nederlandse ras dat gehouden werd voor het vlees. De laatste jaren zijn enkele nieuwe rassen gefokt. De Texelaar geeft namelijk wel heel goed vlees, maar het ras krijgt weinig lammeren en die lammeren worden ook nog eens moeilijk geboren. Daarom heeft men verschillende rassen gekruist. Zo ontstond een goed vleesproducerend schaap, dat ook nog eens voldoende lammeren geeft en gemakkelijk aflammert. Voorbeelden van deze nieuwe rassen zijn de Swifter, de Noord-Hollander en de Flevolander. kuddegevoel fijne hoefjes Specifiek gedrag Schapen hebben een sterk kuddegevoel. Vandaar het spreekwoord Als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer. Houd hier rekening mee als je op school schapen wilt vangen. Als je er één uit de groep laat ontsnappen, omdat je die toch niet nodig hebt, dan ontsnappen er veel meer. Eén schaap uit een kudde halen lukt ook niet. Als je één schaap moet hebben, moet je eerst de hele kudde vangen en daarna die ene eruit halen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van het kuddegevoel. Als er één schaap achter je emmer met brokjes aanloopt, dan volgen alle andere schapen vanzelf. Schapen hebben hele fijne hoefjes. Hierdoor trappen ze de grasmat heel goed aan. Daarom zie je in Nederland de meeste schapen langs de dijken. Daar trappen ze de grasmat gelijkmatig aan. En ze houden meteen het gras kort. Dat is handig, want maaien op een schuine helling is niet zo makkelijk. Verzorging In het wild lopen schapen vaak over een harde ondergrond. Hierdoor slijten hun hoeven vanzelf af. De schapen in Nederland lopen op zachte weidegrond. Hun hoeven slijten dus niet vanzelf. Daarom moet je ze bekappen. Dit doe je meestal drie keer per jaar. Je maakt eerst het hoefje schoon en haalt vervolgens de overtollige randen weg. Hierdoor blijven de hoeven gezond.

4 Het verzorgen van de hoefjes geschoren scheerziekte Ieder voorjaar worden de schapen geschoren. De wol wordt dan van het schaap afgehaald. Hierna is het schaap kaal. Dan moet je opletten als de zon schijnt: schapenhuid kan ook verbranden. Pas geschoren schapen moeten de hele dag in de schaduw kunnen liggen. Een gevaar tijdens het scheren is de scheerziekte: het omdraaien van het maagdarmstelstel. Hieraan kan een schaap dood gaan. Je mag schapen dan ook nooit over hun rug rollen. Scheerziekte kun je voorkomen door de schapen twaalf uur voor het scheren geen eten te geven. De verzorging van schapen bestaat dus vooral uit regelmatig de hoefjes bekappen en ieder jaar scheren. Verder heeft een schaap eigenlijk nauwelijks verzorging nodig. Alleen in het aflammerseizoen heeft een schapenhouder het druk. Bij voortplanting lees je hier meer over.

5 Huisvesting Schapen kunnen het hele jaar buiten lopen. Een stal hebben ze niet nodig, maar wel een plek waar ze kunnen schuilen. Een afdak of een stukje bos waar de wind niet doorheen waait is vaak al voldoende. Lammetjes hebben echter wel een stal nodig. Dus als de ooien lammetjes hebben, moeten ze naar binnen kunnen. Deze stal kan echter heel eenvoudig zijn: beschutting tegen regen, wind, tocht en vorst is al voldoende. Als de lammetjes een paar dagen oud zijn, kunnen ze met mooi weer naar buiten en na een paar weken kunnen ze ook buiten slapen. Ze moeten wel uit de wind en regenvrij kunnen liggen. heideschapen Voeding Schapen eten meestal gras. Ze lopen de hele dag in de wei of ze staan in een stal en krijgen hier hooi of kuilgras te eten. Heideschapen hebben weinig voedingsstoffen nodig om te overleven. Rassen die gefokt zijn voor het vlees hebben meer voedingsstoffen nodig. Je kunt de conditie van de schapen controleren door de ruggenwervels te voelen. Als je deze erg goed kunt voelen, is het schaap te mager. Kun je ze niet voelen, dan is het schaap te dik. Op de lendenen en rond de staart voel je het beste hoe de conditie is Dwarsdoorsnede van de lendenen. Voel met de duim en vingers de lendenen en schat de gevuldheid Voel de uiteinden van de doornuitsteeksels lendenwervel doornuitsteeksel rugspier dwarsuitsteeksel Voel de uiteinden van de dwarsuitsteeksels Schematische doorsnede door de derde lendewervel van een schaap in goede conditie Zo beoordeel je de conditie bij schapen diarree In het voorjaar moet je goed opletten als je de schapen op een nieuwe weide laat lopen. Als er veel gras op die weide staat, eten ze ineens veel vers gras. Als ze dit niet gewend zijn, dan raken ze aan de diarree. Je moet ze dus geleidelijk laten wennen aan het andere voedsel. Schapen hebben natuurlijk ook water nodig. In grassen zitten niet zo veel mineralen, daarom moeten schapen van een mineralenblok kunnen eten/likken.

6 kopervergiftiging Let op de hoeveelheid koper die een schaap binnenkrijgt. De meeste schapenrassen zijn hier gevoelig voor en kunnen een kopervergiftiging krijgen. Krachtvoer voor schapen bevat daarom geen koper. kuddedieren Hanteren Schapen kun je verplaatsen met een wagentje of door ze zelf te laten lopen. De kleine rassen kun je wel optillen, maar dat wordt niet zo vaak gedaan. Korte stukjes lopen de schapen meestal zelf. Het makkelijkste gaat dit door ze achter een emmer met brok aan te laten lopen. Het zijn immers kuddedieren, maak daar gebruik van! Als je één dier moet verplaatsen, gaat dat het gemakkelijkste door één arm onder de kop door te doen en met de andere hand de staart (of het stompje hiervan) vast te pakken. De staart kun je dan als aandrijfmechanisme gebruiken, terwijl je de kop gebruikt om te sturen. Natuurlijk kun je het schaap ook een halster met een touw aandoen, maar dat moet je dan wel bij je hebben. Ook een schaap kan netjes zitten. Soms is het nodig om een schaap op zijn kont te zetten, bijvoorbeeld als je het wilt scheren. Om het dier op z n kont te zetten hoef je het niet op te tillen. Pak met één hand de vang vast, over het schaap heen. Met je andere hand duw je de kop van je af en je draait deze naar de zijkant van het schaap. Door deze beweging gaat het schaap al bijna vanzelf zitten. Als je nu de vang een beetje optilt, dan draait het schaap mee en zit het op z n kont. Let wel op dat je het dier niet over zijn rug rolt!

7 bronstig dekblok Voortplanting De ooien worden bronstig in het najaar, als de dagen korter worden. De natuur zorgt er op die manier voor dat de lammetjes in het voorjaar geboren worden, dus als het beter weer is en er voldoende voedsel is. Als je goed oplet, zie je in het najaar vaak schapen met gekleurde achterwerken in de wei lopen. Dat betekent dat die ooien zijn gedekt door de ram. De ram krijgt namelijk een dekblok om als hij de wei ingaat. Daarin zit een gekleurd krijtblok. Als de ram een ooi dekt, wrijft dit krijtblok over de ooi. Ze krijgt dan bijvoorbeeld een blauw, rood of groen kruis op haar achterwerk. De schapenhouder ziet zo dat ze gedekt is. Een ram met een dekblok De draagtijd is 145 dagen (5 maanden min 5 dagen). Het lammeren gaat niet altijd vanzelf. Soms moet de boer de lammetjes goed leggen of ze zelfs uit de ooi halen. Lammetjes moeten de eerste dagen alleen met de ooi in het hok zitten. Dan kunnen ze aan elkaar wennen. In die periode kun je de lammetjes ook controleren. Zijn ze gezond, drinken ze goed, groeien ze wel voldoende, enzovoort. Ook de ooi moet je controleren. Is ze gezond, geeft ze (voldoende) gezonde melk, zorgt ze goed voor de lammetjes, enzovoort. Als na een paar dagen blijkt dat alles goed gaat, kunnen de ooi en de lammetjes naar buiten. Na drie tot vijf maanden zijn de ramlammeren al geslachtsrijp. Ze kunnen dan dus al dekken. Maar het is beter om ze pas te laten dekken als ze twaalf maanden zijn. Dan pas zijn ze ook fokrijp. Ooilammeren zijn wat later geslachtsrijp: pas op zeven tot vijftien maanden. De ooilammeren die in het voorjaar geboren worden, kunnen in het najaar van datzelfde jaar al gedekt worden. Maar als een lam later in het jaar geboren wordt of klein(er) blijft, is het verstandiger om een jaartje te wachten.

8 Veel voorkomende ziektes Naam van de ziekte Soort ziekte/ontstaan Verschijnselen Voorkomen/behandeling Ecthyma = bekschurft = zere bekjes Virusziekte van de huid en de slijmvliezen Zoönose = besmettelijk voor de mens Kleine blaasjes rond de bek, zweertjes, soms uierontsteking Uitzieken, antibioticum spray t Bloed = enterotoxemie Virusziekte, tast de hersenen aan Snelle dood, krampen, rillingen, rollende ogen, snelle ademhaling Vaccineren, behandelen is niet mogelijk Wormen Besmetting door maagdarmwormen Vermageren, diarree, slechte vacht, bloedarmoede 3 keer per jaar ontwormen, lees de gebruiksaanwijzing goed door Besmetting door longwormen Hoesten, vermageren, longontsteking Leverbot Parasiet die leeft in de galgangen van de lever van het schaap Plotselinge sterfte, trage dieren, dikke buik, niet eten, snelle ademhaling De weide niet drassig laten worden, de leverbot heeft namelijk een slakje nodig om te kunnen overleven, dit slakje gaat dood op een droge weide Rotkreupel, staat in de veewet, dus deze ziekte moet je melden bij het gemeentehuis Ontsteking van de tussenklauwhuid, ontstaan door een bacterie Stinkende gele kaasachtige ontsteking onder de hoef, schapen lopen op hun knieën Hoefjes voorzichtig bekappen, voetbad met antibioticum, antibioticum via een injectie geven Scheerziekte = maag/darmdraaiing De magen en/of darmen draaien, hierdoor ontstaan er gassen in het maagdarmstelsel en worden de longen dicht gedrukt Op de rug liggen, onrustig, schoppen naar de buik, opgezette buik, snelle ademhaling, dood na enkele uren Schapen scheren en hoefjes bekappen als het schaap nuchter is, schapen niet over hun rug rollen Kopervergiftiging Te veel koper in het voer, varkensmest uitgereden over het schapengrasland Eten niet, drinken erg veel, snelle ademhaling, gele slijmvliezen, koffiebruine urine, sterven na enkele dagen Koperarm voer geven, geen varkensmest over het grasland verspreiden Kopergebrek Tekort aan koper in het voer Bloedarmoede, diarree, afwijkende wol, slechte lammeren Koperarm voer geven, speciaal schapenvoer voeren Myasis = maden van de blauwe/groene glansvlieg Maden van de blauwe/groene glansvlieg Larven van de vliegen komen uit de gelegde eitjes en eten gaten in de huid Onrustig, vachtbeschadiging, schuren, kapot gegeten huid, stampvoeten Scheren rondom de plekken, Ivomec spuiten, larvendodend middel over de dieren sproeien (werkt alleen als het middel de maden bereikt, dus door de wol heen komt) Scrapie Hersenaandoening die steeds erger wordt, virusziekte Zoönose via het vlees = besmettelijk voor de mens Vermageren, jeuk, kale plekken, onrust, onzekere gang Niet te behandelen, dieren opruimen Zwoegerziekte Longaandoening, virusziekte, verspreiding via de moedermelk Vermagering, afwijkende ademhaling, sterfte Lammeren meteen bij ooien weghalen en opfokken Veel voorkomende ziektes

9 Rassen oerras zadelvlek Moeflon Een oerras van de huidige schapenrassen is de Moeflon. De vacht is roodbruin, met een lichter gekleurde buik, poten en achterhand. Hoe ouder het dier, hoe witter de kop. Het duidelijkste kenmerk van de rammen zijn de enorme gedraaide horens. De ooien hebben meestal geen horens. De rammen hebben naast hun prachtige horens ook nog een zadelvlek. Een zadelvlek is een witte vlek aan de zijkant van het dier. Daarnaast hebben de rammen ook prachtige manen. Moeflons hebben geen wol maar een harige vacht. Elk jaar scheren is daarom niet nodig. Per worp wordt er altijd maar één lam geboren, maar hier wordt wel heel goed voor gezorgd. De zoogperiode is langer dan bij de meeste schapenrassen. Moeflons houden van ruige planten, niet van het sappige gras van de Nederlandse weiden. In de wei zijn het net geiten, als ze de kans krijgen springen ze over de afrastering. Moeflons worden meestal rond de 70 cm hoog, terwijl ze tussen de 25 en 50 kg wegen. Moeflon

10 spiraalvormige Drents heideschaap Drentse heideschapen behoren tot de zeldzame landbouwhuisdieren van Nederland. Vroeger had ieder dorp in Drenthe een grote schaapskudde. Met de komst van de kunstmest verdwenen deze schapen bijna helemaal. Gelukkig hebben enkele fokkers het ras instandgehouden. De Drent is niet zo groot en heeft een bonte vacht. De vacht bestaat uit lange sluike wol en een lange staart. De Drent is het enige Nederlandse schapenras met horens. De rammen hebben mooie spiraalvormige horens. De ooien hebben veel kleinere naar achter gerichte horens, maar er zijn ook ooien zonder horens. Het is een sober ras - een erfenis van vroeger op de heide. Economisch stelt dit ras niet zo veel voor. Vlees produceren ze nauwelijks, de wol is van matige kwaliteit en het aantal lammeren ligt tussen de één en twee per worp. Voor de hobby zijn het echter leuke dieren. Drents heideschaap vleeskwaliteit Texelaar Texelaars zijn het bekendste ras van Nederland. Door hun formidabele vleeskwaliteit zijn ze ook in het buitenland bekend. In het kwaliteitssysteem voor schapenvlees scoort één op de vier raszuivere Texelaars het hoogst haalbare. En de andere drie Texelaars scoren ook niet slecht. De Texelaar is een geblokt, breed en gespierd schaap. Veel vlees dus en weinig vet. Het gemiddelde gewicht van een volwassen ram is maar liefst 90 kilogram. Ooien wegen altijd nog zo n 75 kilogram. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van een volwassen mens! Logisch dat de Texelaar een gewild ras is voor de vleesproductie. Maar de Texelaar heeft ook nadelen. Het dier heeft namelijk een bijzonder brede kop. Dat bemoeilijkt het aflammeren. De kop is het eerste dat door de geboorteweg moet en die geboorteweg is dan nog niet voldoende opgerekt. Daarom hebben de ooien bij het aflammeren vaak hulp nodig. Een ander

11 nadeel is de vrij lage worpgrootte: gemiddeld anderhalf lam. Vanwege de uitstekende vleeskwaliteit wordt de Texelaarram regelmatig ingezet als vaderdier voor slachtlammeren. Door als moederdier een vruchtbaarder ras te gebruiken, combineert men van twee rassen de beste eigenschappen. Texelaar fijne wol Merino De Merino is het belangrijkste schapenras ter wereld. Dit komt vooral door de fijne wol. De witte wol is dan ook het belangrijkste kenmerk van deze schapen. Die wol zit overal, zelfs op de kop en de poten. Vruchtbaar zijn ze niet, gemiddeld anderhalf lam per worp. De rammen hebben meestal horens, de ooien niet. Omdat ze zoveel wol hebben, lijken ze vrij groot, maar eigenlijk zijn ze dat helemaal niet. Merino

12 kleine schaapjes Ouessant Ouessantjes zijn kleine schaapjes. Dit hebben ze te danken aan het eiland Ouessant, waar ze vandaan komen. De leefomstandigheden waren daar zo slecht dat alleen de kleinste dieren konden overleven. De Ouessanten zijn niet groter dan een halve meter. Rammen wegen zo n 1,5 kg en de ooien maar zo n 1,25 kg. Ondanks hun kleine formaat hebben de rammen wel een indrukwekkend stel horens. Die horens zijn in verhouding erg groot en draaien naar buiten. De ooien hebben geen horens. De wol is lang en de dieren hebben een dichte ondervacht. De kleur van de wol is bruin of zwart. Ouessant

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ

Nadere informatie

Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong. Worpgrootte

Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong. Worpgrootte OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 11:41 Pagina 17 17 GEIT zoogdieren Latijnse naam Capra hircus Herbivoor, carnivoor, omnivoor Herbivoor Naam vrouwelijk dier Geit Naam mannelijk dier Bok Naam gecastreerd

Nadere informatie

1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit

1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit Naam: Klas:.. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit Als je deze lessen hebt geoefend ben je in staat om de dieren beschreven in deze lessencyclus

Nadere informatie

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen Schapen Inhoud Benamingen Geschiedenis Raskenmerken Lammeren Ziektes Verzorging Omgeving Schapen scheren Wist-je-dat weetjes Benamingen Ooi = vrouwtje Ram = mannetje Lam = schaap t/m 1 jr. Hamel = gecastreerde

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie zoogdieren Schaap Ovis aries Schapen

Nadere informatie

Schaap. Ovis aries. Serie zoogdieren

Schaap. Ovis aries.  Serie zoogdieren Serie zoogdieren Schaap Ovis aries Schapen zijn middelgrote hoefdieren met een dikke vacht. Ze zijn duizenden jaren geleden ontstaan uit de moeflon, een dier dat gewoon haren heeft en geen dikke wol. Mensen

Nadere informatie

Op bezoek bij de schaapskudde. op landgoed Zuylestein

Op bezoek bij de schaapskudde. op landgoed Zuylestein Op bezoek bij de schaapskudde op landgoed Zuylestein Grebbeveld Schapen &zo Welkom bij de schapen van de Grebbeveld Schapen &zo, van herder Clemens Oude Groeniger en zijn vrouw Marjel Neefjes. Zij begrazen

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo Inhoudsopgave Deel 3: De schaapskudde van Hoog-Buurlo 1. Aanmeldgegevens 2. Achtergrondinformatie Hoog-Buurlo

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte

Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 12:02 Pagina 183 183 TA M M E R AT zoogdieren Latijnse naam Herbivoor, carnivoor, omnivoor Speenleeftijd Leeftijd geslachtsrijp Leeftijd fokrijp Bronstig om de

Nadere informatie

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LAMA

Nadere informatie

lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek

lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek Eva Brouwer, Sneek, Mei 2011 www.dedrifters.nl Het schaap, van top tot teen Afhankelijk van het ras is het schaap zo n 50 tot 70 cm hoog

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800013-1-617b Schapen - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 32 tot en met 48.

Nadere informatie

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt.

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. Een koe kan uitstekend ruiken. Als het voer een beetje stinkt, laat zij het liggen. Wat

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Aflamperiode. goed voor dieren Schapenvoer

Aflamperiode. goed voor dieren Schapenvoer Aflamperiode De aflamperiode kost voor zowel de schapenhouder als het schaap veel energie, het is belangrijk dat de schapen genoeg mineralen, vitamines en energierijke stoffen binnen krijgen in deze tijd.

Nadere informatie

Lama glama. www.licg.nl. Serie zoogdieren Lama

Lama glama. www.licg.nl. Serie zoogdieren Lama Serie zoogdieren Lama Lama glama Lama s zijn kameelachtige dieren uit de familie van de evenhoevigen. Het zijn de gedomesticeerde afstammelingen van de guanaco uit de Andes in Peru. Lama s worden in Zuid-Amerika

Nadere informatie

Cavia. Cavia. Serie zoogdieren

Cavia. Cavia. Serie zoogdieren Serie zoogdieren Cavia Cavia De cavia is een knaagdier dat veel als huisdier gehouden wordt. Cavia s zijn groepsdieren, ze kunnen het best samen gehuisvest worden. Deze dieren planten zich snel voort.

Nadere informatie

RC KERRY-HILL BELGIE.

RC KERRY-HILL BELGIE. RC KERRY-HILL BELGIE. GESCHIEDENIS. Golvende groene heuvels in Wales, vlakbij het plaatsje Kerry in de buurt van Newtown, Montgomeryshire, zijn deze "Hills of Kerry" bezaait met opvallende schapen, wit

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800013-1-617b Schapen - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 32 tot en met 48.

Nadere informatie

Algemene beschrijving knaagdier. zoogdieren

Algemene beschrijving knaagdier. zoogdieren OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 11:47 Pagina 119 119 GERBIL zoogdieren Mongoolse gerbil Dikstaartgerbil Shawi-gerbil Bleke gerbil Latijnse naam Meriones unguiculatus Pachyuromys duprasi Meriones

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Thema van de maand September 2009

Thema van de maand September 2009 Thema van de maand September 2009 "Een goede huisvesting voor je ezel" Omdat wij zelf druk bezig zijn om het voor onze meiden allemaal in orde te maken, wil ik deze maand verder ingaan op het thema huisvesting.

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Jeuk. De meest geduchte huidproblemen bij schapen en geiten. Schurft

Jeuk. De meest geduchte huidproblemen bij schapen en geiten. Schurft De meest geduchte huidproblemen bij schapen en geiten Hilde Nelis, dierenarts verbonden aan de vakgroep Voortplanting, Verloskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Gent

Nadere informatie

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer Voeding 1. Schimmelvrij hooi Strooi bij het opslaan van het hooi telkens wat keukenzout tussen de balen, de paarden vinden dit lekker, het beschermt tegen schimmels en het haalt nog wat vocht uit het hooi.

Nadere informatie

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk Agenda Voorstellen Geboorte en belang van biest Lammeren opfok en management Belang van goede voeding Ziektes; diagnose en preventie Rondvraag

Nadere informatie

inhoud Het konijn 1. Bos en duin 2. Het hol 3. Keutels 4. Gevaar 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud Het konijn 1. Bos en duin 2. Het hol 3. Keutels 4. Gevaar 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s Het konijn Het konijn inhoud. Bos en duin 3. Het hol 5 3. Keutels 6 4. Gevaar 7 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6 Colofon en voorwaarden 7 Het konijn Een konijn is

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE BB Examen VMBO-BB 2011 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en

Nadere informatie

RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw

RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw Opleidingsdag Bleu du Maine 22 juli 2014 Historiek en Oorsprong Bleu du Maine Het Bleu du Maine schaap is van Franse oorsprong, meer bepaald

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij.

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. RONDNEUZEN De paarse kist met daarin 8 speurneuzen, 4 lege potjes en 1 blinddoek. De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. De neuzen worden opgedaan (het

Nadere informatie

Hoenders: Herkomst en aanschaf

Hoenders: Herkomst en aanschaf Hoenders: Herkomst en aanschaf Kippen zijn al zo oud als de wereld, zul je weggen. Hoe zijn al die rassen ontstaan, wil je weten. Het doet niet ter zake of de kip er nu eerder was of het ei. De Bankiva

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

herkennen - gebruik - eigenschappen - informatie over wol en wolbewerking

herkennen - gebruik - eigenschappen - informatie over wol en wolbewerking WOL IN NEDERLAND Samenstelling: Betty Stikkers & Diderica Westerveld m.m.v. Cecile Sarneel - Lyda Rump - Harm Harmsen handboek voor fokkers en gebruikers herkennen - gebruik - eigenschappen - informatie

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB Examen VMBO-KB 2011 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens

Nadere informatie

Verloskunde. Fret. Klas 43DP

Verloskunde. Fret. Klas 43DP Verloskunde Fret Klas 43DP Inhoudsopgave 1. De voortplanting bij de fret... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Pathologie van de voortplanting... 3 2 1. De voortplanting bij de fret 1.1 Algemeen Een vrouwtje is geslachtsrijp

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Geelwangschildpad Trachemys scripta troosti Geelwangschildpadden zijn erg populair als huisdier. Deze koudbloedige dieren worden vaak gekocht wanneer ze nog klein zijn. Ze kunnen echter

Nadere informatie

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GANS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GANS BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren SPE KB minitoets bij opdracht 15 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

DIERENPASPOORT GIRAFFE. Giraffa camelopardalis

DIERENPASPOORT GIRAFFE. Giraffa camelopardalis DE GIRAFFE Langnek Over de giraffe wordt wel eens gezegd dat hij uit restjes bestaat. Dat is natuurlijk onzin, maar een giraffe is wel een apart dier. Met zijn prachtige wimpers, lange nek, gespleten hoeven,

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO

SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDEN

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam..

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam.. Werkboekje 2010 Boerderijles Groep 5/6 Naam.. 1 Inhoudsopgave 1 KIPPEN 3 1.1 SOORTEN VEREN. 3 1.2 VERENONDERZOEK. 4 1.3 HET GEDRAG VAN KIPPEN 4 1.4 WAT KIPPEN ETEN. 4 1.5 KAN EEN KIP KNIPOGEN? 4 2 SCHAPEN

Nadere informatie

zoogdieren Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong Leeftijd fokrijp Worpgrootte

zoogdieren Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong Leeftijd fokrijp Worpgrootte OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 11:40 Pagina 9 9 EZEL zoogdieren Latijnse naam Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong

Nadere informatie

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

1F Hanteren / fixeren / seksen rund

1F Hanteren / fixeren / seksen rund Naam:.. Klas:. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 1F Hanteren / fixeren / seksen rund Als je deze lessen hebt geoefend ben je in staat om de dieren beschreven in deze lessencyclus op de

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsindex 2008 voor schapen

Vruchtbaarheidsindex 2008 voor schapen Vruchtbaarheidsindex 008 voor schapen S. Janssens, 0/0/009 Onderzoeksgroep Huisdierengenetica, departement Biosystemen, K.U.Leuven Inleiding De index voor vruchtbaarheid, afgekort als, wordt berekend na

Nadere informatie

Algemene beschrijving. zoogdieren. Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte

Algemene beschrijving. zoogdieren. Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 12:02 Pagina 175 175 MU IS zoogdieren Latijnse naam Herbivoor, carnivoor, omnivoor Speenleeftijd Leeftijd geslachtsrijp Leeftijd fokrijp Bronstig om de Draagtijd

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DEGOE BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari Boerenavond donderdagavond 25 februari Studiegroep Voorstellen nieuwe dierenarts Sanne Journee

Nieuwsbrief februari Boerenavond donderdagavond 25 februari Studiegroep Voorstellen nieuwe dierenarts Sanne Journee Nieuwsbrief februari Beste veehouder, In deze nieuwsbrief zal een gevarieerd aantal onderwerpen worden besproken. Deze betreffen: Boerenavond 25 februari 2010 Door ons verzorgde studiegroep Voorstellen

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT VALKPARKIET

SPREEKBEURT VALKPARKIET SPREEKBEURT VALKPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VALKPARKIET

Nadere informatie

DE IJSBEER. Super speurneus

DE IJSBEER. Super speurneus DE IJSBEER Super speurneus Hij is groot, wit en ziet eruit als een echte knuffelbeer. Toch zou je deze reus niet graag tegenkomen in de sneeuw. Gelukkig gebeurt dit ook niet snel, want waar deze poolreiziger

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Serie zoogdieren Wallaby Macropus agilis, M.

Nadere informatie

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe.

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. 1 Hallo jongens en meisjes, Het kan zomaar gebeuren dat je bij een wandeling door de bossen van Het Nationale Park

Nadere informatie

H y g i ë n e r i c h t l i j n e n. Evenementen met dieren

H y g i ë n e r i c h t l i j n e n. Evenementen met dieren H y g i ë n e r i c h t l i j n e n Evenementen met dieren Versie 1.0 - augustus 2016 Zijn er dieren op het evenement? Dan kunnen er extra risico s zijn. Dieren kunnen namelijk allerlei ziekteverwekkers

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 4-5

Voorbereiding post 1. Werken voor de hei Groep 4-5 Voorbereiding post 1 Werken voor de hei Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 1: Werken voor de hei, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

Thema van de maand januari

Thema van de maand januari Thema van de maand januari "Ezels in de winter" Deze maand wil ik het thema Ezel in de winter bespreken. Onze ezelmeiden zijn voor de eerste winter bij ons, en wij moeten natuurlijk de zorg daardoor aanpassen.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEIT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GEIT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEIT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GEIT BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op lamsvlees

Een nieuwe kijk op lamsvlees Een nieuwe kijk op lamsvlees Schapen horen tot de oudste huisdieren van de mens. Ze moeten tenminste zo n 8000 jaar geleden voor het eerst getemd en gefokt zijn door in Centraal-Azië rondtrekkende nomaden.

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de schoonmaak of in een winkel. Of voor een stage in de dierverzorging.

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren SPE KB minitoets bij opdracht 15 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

De blauwe kleur is eigenlijk een menging van zwarte met witte wol. Geen enkel dier is hetzelfde.

De blauwe kleur is eigenlijk een menging van zwarte met witte wol. Geen enkel dier is hetzelfde. Blauwe Texelaars Kleur Strikt genomen zijn er in de Texelaar fokkerij de volgende kleurslagen te vinden. Witte schapen, Blauwe Texelaar, Dassenkop Texelaars en Zwarte Texelaars. De fokkerij gaat van dominante

Nadere informatie

Wormbestrijding stal het Vossenbroek

Wormbestrijding stal het Vossenbroek Wormbestrijding stal het Vossenbroek 1 Inhoud Wormen bij paarden. Resistentie van wormen. Wormmanagement Stal het Vossenbroek. 2 Waarom ontwormen? 3 Symptomen ernstige wormbesmetting Koliek (verstopping,

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB Examen VMBO-KB 2018 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren Examen VMBO-BB 2018 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een digitaal bestand. Dit examen

Nadere informatie

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BRUINE

Nadere informatie

Aandacht voor moeder en kind

Aandacht voor moeder en kind Aandacht voor moeder en kind Teus van den Bout Jaarvergadering Swifter Schapenstamboek goede lammeren? Beginnen bij de basis! Groot onderhoud voor het dekken Evt. seleniumbehandeling voor het dekseizoen

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 4-5

Voorbereiding post 1. Werken voor hei en ven Groep 4-5 Voorbereiding post 1 Werken voor hei en ven Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Werken voor hei en ven, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WITLIPBOOMKIKKER

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BIDSPRINKHAAN

Nadere informatie

Welkom, Op de volgende pagina s vindt u mijn artikel over het hoeden van schapen.

Welkom, Op de volgende pagina s vindt u mijn artikel over het hoeden van schapen. Welkom, Op de volgende pagina s vindt u mijn artikel over het hoeden van schapen. De hele dag door eten, eten, eten Schapen grazen in het Osse stadspark de Strepen Schapen in stadspark de Strepen in de

Nadere informatie

Schapen. Cindy Postma ; ; ; CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/26097

Schapen. Cindy Postma ; ; ; CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/26097 Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Cindy Postma ; ; ; 19 February 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/26097 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Wormen. Zorg voor uzelf 12

Wormen. Zorg voor uzelf 12 Wormen Zorg voor uzelf 12 Wormen Bah, wat vies! is vaak de eerste reactie als er in ontlasting kleine, bewegende witte wormpjes te zien zijn. Of bijvoorbeeld een dikke ronde worm. Vooral gezinnen met kinderen

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

Het duurt 11 maanden voordat er een veulen geboren wordt.

Het duurt 11 maanden voordat er een veulen geboren wordt. De Shetlandpony. Algemene informatie Mannetje = hengst Vrouwtje = merrie Baby = veulen 1 jarige pony = enter 2 jarige pony = twenter Ruin = gecastreerde hengst Het duurt 11 maanden voordat er een veulen

Nadere informatie

5,3. Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari keer beoordeeld. 1. Inhoud

5,3. Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari keer beoordeeld. 1. Inhoud Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari 2006 5,3 79 keer beoordeeld Vak Biologie 1. Inhoud 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Wat is exterieur? 4. Bouw algemeen 5. Benen 6. Hoeven 7. Lichaam 8. Afwijking

Nadere informatie

Aanhoudend droog, Onze kuikentjes lijken allemaal hanen te worden. Dan hebben we nog eens wat als reserve!

Aanhoudend droog, Onze kuikentjes lijken allemaal hanen te worden. Dan hebben we nog eens wat als reserve! Aanhoudend droog, Begin mei krijg ik een verrassing van de franse justitie, ik ben geflitst in de Alsace maar het vreemde is dat ik gewoon thuis ben. En mijn auto die dag zelfs niet van het erf is gekomen.

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren SPE KB minitoets bij opdracht 15 variant c Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren SPE KB minitoets bij opdracht 15 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Preekje - Gezinsdienst Jubilate - 22 april 2018-10.00 uur Ik ben de goede herder Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 10:11-16 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Nadere informatie

De Savannah Algemeen

De Savannah Algemeen De Savannah Algemeen Mijn belangstelling voor de Savannah werd al vele jaren geleden gewekt nadat ik met een Amerikaanse pionier van de Savannah correspondeerde. Zij - Judee Frank - creëerde een eerste

Nadere informatie

(Ont)wormen? Schapenavond 2017

(Ont)wormen? Schapenavond 2017 (Ont)wormen? Schapenavond 2017 Introductie Ellen Hartemink In juni 2015 afgestudeerd Sinds juni 2016 werkzaam bij A7noord dierenartsen Afkomstig van een melkveebedrijf in de Achterhoek Inhoud Deel 1: Wormen

Nadere informatie

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen.

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Waarom ontwormen? Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Nijlpaarden

Werkstuk Biologie Nijlpaarden Werkstuk Biologie Nijlpaarden Werkstuk door een scholier 1372 woorden 15 oktober 2004 6,5 194 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het onwijze coole dieren vind.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Neushoorn Inleiding De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter. De neushoorn is één

Nadere informatie