Als je de stabiele pilight versie draait, dan zal alleen het versie nummer te zien zijn:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als je de stabiele pilight versie draait, dan zal alleen het versie nummer te zien zijn:"

Transcriptie

1 Veel gestelde vragen Veel gestelde vragen...1 Algemeen... 1 De pilight versie achterhalen...1 SSDP connectie problemen oplossen...2 SSDP volledig uitschakelen...2 PHP gebruiken in de webserver...2 Ondersteuning voor apparaten anders dan Mhz...2 Het repareren van de Lirc and 1-wire protocols...2 Hoe hoog CPU gebruik op te lossen na het bijwerken van de kernel...2 Zenden en ontvangen...3 De via de GPIO verbonden ontvanger werkt niet...3 Ik zie alleen verzonden codes, niet degene die ontvangen worden...3 Apparaten codes laten aanleren verzonden door pilight...3 Configuratie...3 Hoe gebruik je raw code in de configuratie...3 Hoe zorg ik dat mijn webgui apparaten laat zien...3 De send-repeats instelling werkt niet meer...4 Compilatie... 4 Hoe los problemen met afhankelijkheden op...4 Mythes... 4 pilight ondersteuning in Domoticz en pimatic...4 De Raspberry Pi is niet snel genoeg voor Domotica software...5 Algemeen De pilight versie achterhalen Voer het volgende commando uit om de pilight versie te achterhalen: pi@pilight:~# pilight-daemon -V Als je de stabiele pilight versie draait, dan zal alleen het versie nummer te zien zijn: pilight-daemon version v7.0 Als je de ontwikkelversie gebruik, dan zal de versie ook het commit nummer bevatten. Deze verwijst naar de laatste code die in deze pilight versie verwerkt zit: pilight-daemon version v gb64a135 In dit voorbeeld zien we dat de 24ste commit na versie 7.0 met SHA id gb64a135 is geïnstalleerd. Om te zien welke commit daarbij hoort kan je kijken naar de git ontwikkelings commit lijst.

2 SSDP connectie problemen oplossen Zorg allereerst dat je iptables goed zijn ingesteld: sudo iptables -A INPUT -s j ACCEPT Zorg ook voor een juiste configuratie van je netwerk apparaten in /etc/network/interfaces: 1 auto lo 2 iface lo inet loopback 3 allow-hotplug eth0 4 auto eth0 5 iface eth0 inet static 6 address x.x.x.x 7 netmask gateway x.x.x.x Vooral het iface lo inet loopback deel is essentieel om SSDP werkend te krijgen. Het is mogelijk dat je eerst je computer moet herstarten om de veranderingen door te voeren. Het kan nodig zijn om de service dhcpcd uit te zetten om er zeker van te zijn dat deze instellingen niet overschreven worden: pi@pilight:~# sudo update-rc.d -f dhcpcd remove SSDP volledig uitschakelen Voeg de standalone instelling toe aan je config.json en zet deze op 1. Echter, omdat alle pilight clients SSDP gebruiken om de hoofd daemon te vinden, dien je in het vervolg een server en poort nummer op te geven op met daemons te verbinden die zonder SSDP draaien. PHP gebruiken in de webserver Je bent waarschijnlijk tegen deze foutmelding gelopen terwijl je pilight in debug modus draaide: pilight-daemon: ERROR: php support disabled due to missing php-cgi executable Dit betekent dat je een aantal pakketten mist die nodig zijn om PHP in te kunnen gebruiken. Deze pakketten zijn: php-cgi base64 cat Ondersteuning voor apparaten anders dan Mhz pilight is frequentie onafhankelijk gebouwtd, maar met Mhz als referentie. De code is daardoor niet gelimiteerd tot deze frequentie. Ons doel was altijd al om meerdere frequenties te ondersteunen. De enige reden dat dit nog niet is gebeurd is wegens tijdgebrek of wegens het ontbreken van andere ontwikkelaars die het voor ons zouden kunnen doen. Het hardware gedeelte van pilight is volledig modulair dus het toevoegen van nieuwe hardware modulus zou zo makkelijk moeten zijn als het schrijven van nieuwe protocollen. Het repareren van de Lirc and 1-wire protocols Je hebt waarschijnlijk de laatste Raspberry Pi kernel geïnstalleerd. Deze kernel werkt met een device tree waarmee de kernel weet welke apparaten je wilt gebruiken. Kijk naar de pilight documentatie om te zien hoe je de device tree moet gebruiken.

3 Hoe hoog CPU gebruik op te lossen na het bijwerken van de kernel De wiringpi GPIO code die werd gebruik in pilight versie 5.0 en lager bevatte een fout. Dit is opgelost is versie 6.0 en latere versies. Zenden en ontvangen De via de GPIO verbonden ontvanger werkt niet De meest voorkomende reden voor dit probleem ligt in de kwaliteit van de ontvanger. Veel gebruikers kopen de niet ondersteunde (goedkope) ontvangers van ebay, DealExtreme of vergelijkbare sites ook wel aangeduid als FS1000A en XY-MK-5V. Deze ontvangers hebben echter een zeer slecht bereik. Om er zeker van te zijn dat het probleem in je ontvanger zit en niet in de manier waarop je de ontvanger heb aangesloten, houdt je afstandsbediening dicht bij de ontvanger. Als er dan alsnog niks wordt opgevangen, controleer dan je aansluitingen. Als je pilight wil gebruiken om apparaten wil gebruiken door het hele huis, overweeg dan een goede kwaliteit ontvanger te kopen. Kijk in de pilight winkel voor ondersteunde randapparatuur. Ik zie alleen verzonden codes, niet degene die ontvangen worden De pilight receive uitvoer bevat een origin veld. Dit verteld je waar de code vandaan kwam. Alleen als dit veld receiver bevat dan weet je dat de code was opgevangen door de ontvanger. Wanneer dit veld sender bevat dan gaat het om een code die succesvol door pilight is gegenereerd en verwerkt. pilight verwerkt deze codes alsof ze ontvangen waren zodat het zijn GUIs en configuratie kan bijwerken. Alleen als je receiver ziet, dan weet je dat pilight niet zelf de code heeft gegenereerd. Apparaten codes laten aanleren verzonden door pilight Sommige protocollen ondersteunen de aanleer mogelijkheid. Dit aanleer mogelijk zal tijdelijk de het aantal herhalingen van een code verzonden door pilight. Kijk naar de protocol zend argumenten om te zien of jouw protocol dit ondersteund. Als voorbeeld, het KlikAanKlikUit protocol doet dit als volgt: ~#pilight-send -p kaku_switch -i 1 -u 1 -t -l Configuratie Hoe gebruik je raw code in de configuratie Dit is niet mogelijk, omdat pilight niet weet wat deze ruwe codes voorstellen en dus ook niet weet hoe hij ze moet interpreteren. Hoe zorg ik dat mijn webgui apparaten laat zien Daarvoor dien je apparaten ook aan de GUI sectie van je config.json toevoegen, en niet alleen in de devices sectie.

4 De send-repeats instelling werkt niet meer De globale send-repeats instelling wordt sinds pilight versie 6 niet meer ondersteund. Deze instelling vertelde pilight hoe vaak een bepaalde pulsetrain herhaald moest worden. Deze instelling is verwijderd, omdat het conflicteerde met veel protocollen. Veel van afstand bedienbare apparaten herhalen hun pulsetrain twee tot zes keer bij een enkele druk op de knop. Bij sommige apparaten zijn deze pulsetrains identiek, dus het is geen probleem om ze meerdere keren te herhalen. Maar, bij sommige andere apparaten kan de 1ste pulsetrain anders zijn dan de pulsetrains die daarop volgen. Weer andere apparaten sturen eerst een pulsetrain om het apparaten uit slaapstand te halen voordat ze de daadwerkelijk hoofd pulsetrain verzenden. Veel apparaten gebruiken een footer pulse, maar andere apparaten gebruiken een header pulse, en weer andere apparaten gebruiken beiden. Als je een knop op je afstandsbediening indruk, dan kunnen er een serie pulsetrains worden verzonden totdat de knop weer wordt losgelaten, terwijl andere afstandsbedieningen alleen een pulsetrain verzenden voor een bepaalde periode, en weer andere apparaten gebruiken een wisselende bit voor herhalende pulsetrains elke keer dat de knop wordt ingedrukt. Aangezien de send-repeats instelling specificeerde hoe vaak een bepaalde pulsetrain werd herhaald voor alle apparaten, hield pilight hield geen rekening met deze verschillende scenario's. Dus het verhogen van deze send-repeats instelling zorgde ervoor dat veel protocollen niet meer werkten. We hebben er dus voor gekozen om de oude send-repeats instelling te vervangen door een protocol specifieke instelling, welke niet configureren is door de gebruiker. We hebben ook gemerkt dat in vrijwel alle gevallen het gebruik van een goede antenne het probleem van het slechte bereik kan oplossen in plaats van het verhogen van de send-repeats instelling. Compilatie Hoe los problemen met afhankelijkheden op -- Looking for libunwind CMake Error at CMakeLists.txt:42 (message): Looking for libunwind - not found -- Configuring incomplete, errors occurred! Als je deze of een vergelijkbare fout ziet, dan betekent dit dat je een aantal verplichte afhankelijkheden mist. Op dit moment zijn deze afhankelijkheden: libunwind libpcap Het is afhankelijk van uw platform hoe deze afhankelijkheden geïnstalleerd moeten worden. Mythes pilight ondersteuning in Domoticz en pimatic De mogelijkheid is er, maar het is aan de ontwikkelaars van Domoticz en pimatic om deze mogelijkheid (opnieuw) in te bouwen.

5 De Raspberry Pi is niet snel genoeg voor Domotica software Ondanks dat de meeste Domotica oplossingen voor de Raspberry Pi gebruik maken van externe hardware zoals de RFXCom en Tellstick, laat pilight zien dat zelfs met de meeste simpele hardware, een Raspberry Pi omgetoverd kan worden in een volledige Domotica oplossing. De Raspberry Pi kan zelfs zonder het filteren van de ruis makkelijk alle pulsen verwerken. Zonder low-pass filter, gebruikt pilight ongeveer 40% CPU. Dit laat voldoende CPU over voor andere applicaties. RF ontvangers gebruiken in deze modus wel veel GPIO buffers, dus als je geen hardware filter gebruikt, dan kan je geen andere GPIO intensieve applicaties draaien, zoals IR met Lirc.

USB 2x. USB 2x DSI (DISPLAY) http://www.raspberrypi.org. Audio HDMI. ETHERNET Power

USB 2x. USB 2x DSI (DISPLAY) http://www.raspberrypi.org. Audio HDMI. ETHERNET Power AdHoc Netwerk AdHoc Netwerk...1 Introductie...1 Netwerk van zenders en ontvangers...1 Netwerk van (conflicterende) sensoren en relais...4 Stabiele hoofd daemon...6 Introductie Waarschijnlijk is de AdHoc

Nadere informatie

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 API API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 Identificatie Alle programma's communiceren met elkaar door gebruik te maken van JSON objecten. Het normale

Nadere informatie

Apparaten. Introductie

Apparaten. Introductie Apparaten Apparaten...1 Introductie...1 Structuur...2 Apparaat Types...3 Meerdere IDs...4 Meerdere protocollen per apparaat...4 Protocol instellingen overschrijven...5 Introductie Deze pagina zal een basis

Nadere informatie

1 "log-file": "/var/log/pilight.log" 2 "log-file": "c:/pilight/pilight.log"

1 log-file: /var/log/pilight.log 2 log-file: c:/pilight/pilight.log Instellingen Instellingen...1 Introductie...2 Basis...2 port...2 standalone...2 pid-file...2 log-file...2 log-level...2 whitelist...3 stats-enable...3 watchdog-enable...3 Module paden...4 action-root...4

Nadere informatie

Configureren en installeren OPENOB op Raspberry PI

Configureren en installeren OPENOB op Raspberry PI Toepassing van http://jamesharrison.github.com/openob/ Voor een point to point link zijn 2 stuks nodig, transmitter en receiver. Op beide Raspberry's worden dezelfde programma's geinstalleerd. Als extra

Nadere informatie

1. Kopieer de bestanden die in de html directory staan, naar de html directory van HomeSeer.

1. Kopieer de bestanden die in de html directory staan, naar de html directory van HomeSeer. Homeseer Integratie Voor de integratie van het JeeLabs platform in Homeseer maken we gebruik van een Open Source pakket genaamd JeeLink for HomeSeer (http://sourceforge.net/projects/jeeseer/) van Tijl

Nadere informatie

Remote Powercontrol for TCP/IP networks

Remote Powercontrol for TCP/IP networks Remote Powercontrol for TCP/IP networks Gebruikershandleiding 1. Opening instructies..... 1.1 Verbinding De IP Power Switch (IPPS) moet verbonden zijn met het lichtnet (230V) en het gewenste ethernet.

Nadere informatie

GEBRUIKERS HANDLEIDING HOMEBRIDGE

GEBRUIKERS HANDLEIDING HOMEBRIDGE GEBRUIKERS HANDLEIDING HOMEBRIDGE DoCon Versie 2.1 1 Revisie gegevens: 10 Oktober 2017 à Initiële versie 20 Oktober 2017 à KlikAanKlikUit configuratie toegevoegd. 1 November 2017 à Domoticz info toegevoegd

Nadere informatie

RUCKUS UNLEASHED GATEWAY

RUCKUS UNLEASHED GATEWAY RUCKUS UNLEASHED GATEWAY Technote Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 06-03-2017 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 1.2 1.3 1.4 DOELSTELLING...

Nadere informatie

Xelion ESPA koppeling Handleiding Beheer V1.6

Xelion ESPA koppeling Handleiding Beheer V1.6 Xelion ESPA koppeling Handleiding Beheer V1.6 van de Xelion ESPA koppeling. Dit document is bedoeld voor beheerders en operators Inhoud 1 Overzicht... 1 2... 2 2.1 Espa apparaat toevoegen... 4 2.1.1 ESPA

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

LET OP! Lees dit eerst even door!

LET OP! Lees dit eerst even door! LET OP! Lees dit eerst even door! Als je op zoek bent naar de officiële website van WhatsApp klik dan hier. WhatsApp op PC is een onafhankelijk initiatief en is op geen enkele manier verwant aan WhatsApp

Nadere informatie

XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows.

XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows. XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows. Inhoudsopgave 1. Lees dit eerst... 2 2. Inleiding... 2 1 Xampp downloaden... 2 2 Installatie Xampp 1.7.4 op externe harddisk... 3 3 XAMPP herconfiguren...

Nadere informatie

GEBRUIKERS HANDLEIDING HOMEBRIDGE

GEBRUIKERS HANDLEIDING HOMEBRIDGE GEBRUIKERS HANDLEIDING HOMEBRIDGE DoCon Versie 2.0 1 Revisie gegevens: 10 Oktober 2017 Initiële versie 20 Oktober 2017 KlikAanKlikUit configuratie toegevoegd. 1 November 2017 Domoticz info toegevoegd 2

Nadere informatie

Programmeren van de Raspberry Pi. http://ardezo.home.xs4all.nl/rpi_programmeren/

Programmeren van de Raspberry Pi. http://ardezo.home.xs4all.nl/rpi_programmeren/ Programmeren van de Raspberry Pi Zaterdag 21 september 2013 De Bilt Johan Swenker http://ardezo.home.xs4all.nl/rpi_programmeren/ Agenda Inleiding Raspberry Pi GPIO Programmeren bash python scratch Interfaces

Nadere informatie

Howto make Exim work with Freesco 0.2.7

Howto make Exim work with Freesco 0.2.7 Howto make Exim work with Freesco 0.2.7 Bij het installeren van Exim liep ik niet echt tegen problemen aan, behalve dan dat de informatie die je nodig hebt om het geheel werkend te krijgen, niet op één

Nadere informatie

Aanmelden Na installatie wordt de service automatisch gestart en kunt u meteen aanmelden van op afstand:

Aanmelden Na installatie wordt de service automatisch gestart en kunt u meteen aanmelden van op afstand: Remote administratie Als administrator hebt u verschillende mogelijkheden om een Linux systeem van op afstand te beheren. Populaire toepassingen zijn bijvoorbeeld Webmin en VNC. Het gebruik van deze twee

Nadere informatie

www.klikaanklikuit.nl

www.klikaanklikuit.nl www.klikaanklikuit.nl ICS-2000 CONFIGUREREN VN HET BEVEILIGINGSSYSTEEM versie 1.0 Op www.klikaanklikuit.nl vindt u altijd de meest recente gebruiksaanwijzingen OCTOPUS CONTROL STTION 1. Voorbereiding Zorg

Nadere informatie

Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows.

Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows. Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows. Inhoudsopgave 1. Lees dit eerst... 2 2. Inleiding... 2 3. Installatie Xampp... 3 1.1 Installatie Xampp Launcher... 7 1.2 Controle geïnstalleerde bestanden...

Nadere informatie

Raspberry Pi VPN-server. Auteur: Ger Stok

Raspberry Pi VPN-server. Auteur: Ger Stok Raspberry Pi VPN-server Auteur: Ger Stok Installatieschema (1) 1. Wat is je externe IP-adres Wat is mijn ip-adres? Is het een vast IP-adres, prima Is het een dynamisch IP-adres, overweeg een DynDNS-dienst

Nadere informatie

Multiple LAN subnet. VigorSwitch P1280/P2280

Multiple LAN subnet. VigorSwitch P1280/P2280 Multiple LAN subnet VigorSwitch P1280/P2280 Multiple LAN subnet icm VigorSwitch P1280/P2280 Middels Multi LAN Subnet is er de mogelijkheid om meerdere LAN subnetten te gebruiken op een VigorSwitch P1280.

Nadere informatie

Quickstart ewon Cosy 131

Quickstart ewon Cosy 131 Quickstart ewon Cosy 131 Inleiding In deze quickstart leggen we stap voor stap uit hoe de ewon Cosy snel geconfigureerd kan worden. Mocht u toch meer gedetailleerde informatie nodig hebben dan verwijzen

Nadere informatie

Snel op weg met e.dentifier2

Snel op weg met e.dentifier2 Snel op weg met e.dentifier2 U kunt uw e.dentifier2 gekoppeld of los gebruiken. De verschillen tussen beide methoden leggen we hier uit. Ook vindt u hier antwoord op de veelgestelde vragen. Gekoppeld gebruik

Nadere informatie

Handleiding gebruik Next Level Service-platform

Handleiding gebruik Next Level Service-platform Handleiding gebruik Next Level Service-platform Basiswerking NLS Bij aankoop van een nieuwe Crest server zal er door ons software geïnstalleerd worden en zorgen we voor een connectie naar de NLS server.

Nadere informatie

Tag Based VLAN. VigorSwitch G1260

Tag Based VLAN. VigorSwitch G1260 Tag Based VLAN VigorSwitch G1260 Tag Based VLAN DrayTek Vigor 2860 & 2925 serie In deze handleiding zullen wij uitleggen hoe u de DrayTek Vigor 2860 en 2925 producten kunt gebruiken om middels de functie

Nadere informatie

KDE afstandsbediening-instellingen. Michael Zanetti Vertaler/Nalezer: Tom Albers

KDE afstandsbediening-instellingen. Michael Zanetti Vertaler/Nalezer: Tom Albers Michael Zanetti Vertaler/Nalezer: Tom Albers 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 1.1 Benodigdheden....................................... 5 2 Gebruik 6 2.1 Afstandsbedieningen en modi...............................

Nadere informatie

Tips voor Linux Mint 13 XFCE: De Windows XP vervanger.

Tips voor Linux Mint 13 XFCE: De Windows XP vervanger. Tips voor Linux Mint 13 XFCE: De Windows XP vervanger. Wat kun je hier verwachten? Swapneiging verlagen (belangrijk bij weinig intern geheugen). Nederlandse taal goed instellen. Controle of alle drivers

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

Software Release Notes

Software Release Notes Software Release Notes dss V1.8.1 Met de Software Release Notes (SRN) informeert aizo ag over software-veranderingen en - actualiseringen van bestaande producten. Documentnummer SRN-2013-04 Datum/versie

Nadere informatie

Multiple LAN subnet. VigorSwitch G2500/P2500

Multiple LAN subnet. VigorSwitch G2500/P2500 Multiple LAN subnet VigorSwitch G2500/P2500 Inhoudsopgave Multiple LAN subnet icm VigorSwitch G2500-P2500... 3 Vigor2926 LAN & VLAN configuratie... 4 Configuratie VigorSwitch G2500/P2500... 5 VLAN Management...

Nadere informatie

Revisie geschiedenis. [XXTER & KNX via IP]

Revisie geschiedenis. [XXTER & KNX via IP] Revisie geschiedenis [XXTER & KNX via IP] Auteur: Freddy Van Geel Verbinding maken met xxter via internet met de KNX bus, voor programmeren of visualiseren en sturen. Gemakkelijk, maar niet zo eenvoudig!

Nadere informatie

De volgende MTA s installeren in een groepje van 4 studenten: Onderzoek van vorig jaar naar gebruikte mail software evalueren.

De volgende MTA s installeren in een groepje van 4 studenten: Onderzoek van vorig jaar naar gebruikte mail software evalueren. Hoofdstuk 4 Mail Transfer Agents Email is een van de belangrijkste services die je als systeembeheer voor je gebruikers moet verzorgen. Als er geen mail verstuurd of ontvangen kan worden, kunnen de gebruikers

Nadere informatie

Contents Backup en herinstallatie... 2

Contents Backup en herinstallatie... 2 Contents Backup en herinstallatie... 2 1. Hoe herinstalleer ik MediMail?... 2 2. Ik heb geen backup van MediMail, hoe herinstalleer ik MediMail?... 2 3. Hoe maak ik een backup van MediMail?... 2 4. Mag

Nadere informatie

HANDLEIDING BEDIENINGSPANEEL

HANDLEIDING BEDIENINGSPANEEL HANDLEIDING BEDIENINGSPANEEL Inhoud INSTALLATIE...2 AANMELDEN...3 WACHTWOORDEN MANAGEN...4 ALARM IN- EN UITSCHAKELEN...6 FUNCTIES...8 SPECIFICATIES...9 WACHTWOORD RESETTEN...9 1 INSTALLATIE Meegeleverd:

Nadere informatie

De reden dat providers (KPN) voor Routed IPTV kiezen is vanwege het ondersteunen van bepaalde diensten zoals Netflix op de SetupBox.

De reden dat providers (KPN) voor Routed IPTV kiezen is vanwege het ondersteunen van bepaalde diensten zoals Netflix op de SetupBox. Routed IPTV Inhoudsopgave Routed IPTV... 3 Routed IPTV WAN configuratie... 4 Routed IPTV LAN configuratie... 8 IGMP Proxy & IGMP Snooping... 11 Hardware Acceleration... 12 Load Balance / Route Policy...

Nadere informatie

DE 13 BELANGRIJKSTE STATUSCODES

DE 13 BELANGRIJKSTE STATUSCODES DE 13 BELANGRIJKSTE STATUSCODES In een handig overzicht Forza Digital STATUS- CODES 1. SATUSCODES VOOR ZOEKMACHINES Je hebt het vast wel eens meegemaakt; terwijl je over het internet struint, stuit je

Nadere informatie

INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR

INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR HANDLEIDING INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR 0 0 HANDLEIDING INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR INSTALLATIE EXCHANGE CONNECTOR HANDLEIDING datum: 10-08-2018 1 Inleiding... 1 2

Nadere informatie

Postcode module Webservices

Postcode module Webservices Postcode module Webservices Installatie handleiding Total Internet Group B.V. - Amsterdam 1. Installatie van de postcode module via Magento connect 1. Login op de backend van uw Magento webwinkel 2. Ga

Nadere informatie

BRIGHT-NET INSTALLATIE HANDLEIDING

BRIGHT-NET INSTALLATIE HANDLEIDING BRIGHT-NET INSTALLATIE HANDLEIDING JOS VAN DER SANDEN VERSIE 0.10 29 DEC 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 4 2. Server... 5 2.1 Installatie... 5 2.2 Configuratie... 9 2.3 Waarschuwingen... 9 2.4 Beschikbaarheid

Nadere informatie

EM1019 4 Poorts Switchbox USB 2.0

EM1019 4 Poorts Switchbox USB 2.0 EM1019 4 Poorts Switchbox USB 2.0 EM1019 4 Poorts Switchbox USB 2.0 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Inhoud van de verpakking... 2 2.0 De EM1019 aansluiten... 3 3.0 De EM1019 gebruiken...

Nadere informatie

Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS

Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS Handleiding installatie Enecsys uitlezen op een Synology NAS Disclaimer: Dit document is geschreven als handleiding voor de installatie van een Enecsys logger op een Synology NAS. Alhoewel geprobeerd is

Nadere informatie

NAS 323 Uw NAS gebruiken als een VPN-server

NAS 323 Uw NAS gebruiken als een VPN-server NAS 323 Uw NAS gebruiken als een VPN-server Gebruik uw NAS als een VON-server en maak er verbinding mee met gebruik van Windows en Mac A S U S T O R C O L L E G E CURSUSDOELSTELLINGEN Na het afwerken van

Nadere informatie

DrayTek Vigor 2850. IPv6 TSPC tunnel (Freenet6)

DrayTek Vigor 2850. IPv6 TSPC tunnel (Freenet6) DrayTek Vigor 2850 IPv6 TSPC tunnel (Freenet6) IPv6 op basis van Tunnel TSCP (Freenet6) De Vigor 2850 serie ondersteunt zowel IPv4 als ook IPv6. Mocht uw provider overstappen naar IPv6 in combinatie met

Nadere informatie

Remote Administration System PDA (RASmobile)

Remote Administration System PDA (RASmobile) Divitec Nederland BV 1 Xineron RAS Mobile RAS Mobile geeft u de mogelijkheid om toegang te krijgen tot externe sites en live video te bekijken met gebruik van een op Windows Mobile gebaseerde PDA op ieder

Nadere informatie

Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT) Internet of Things (IoT) KNX visie en strategische richting Een nieuwe kijk op KNX implementaties Martin van Ling, Hestia Domotica B.V. KNX Professionals, 22 juni 2017 KNX IoT Huidige KNX ecosysteem (KNXnet/

Nadere informatie

Praktijk opdrachten VMware

Praktijk opdrachten VMware Praktijk opdrachten VMware 1 1. Toegang tot de ICT Academie Cloud omgeving Om toegang te krijgen tot de Cloud omgeving van de ICT Academie, kun je onderstaande procedure volgen: http://wiki.vcloud.ictacademie.net/wp

Nadere informatie

Links controleren met Xenu s Link Sleuth

Links controleren met Xenu s Link Sleuth 1. Introductie 2. Xenu downloaden 3. Voorkeursinstellingen aanpassen 4. Links controleren 5. Het gebruiken van de Xenu rapporten 6. Het controleren van niet werkende links op de website 1. Introductie

Nadere informatie

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren Maart 2015 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 2 December 2014 Yannick Verschueren

Nadere informatie

CoolDing software. Versie 2.0

CoolDing software. Versie 2.0 CoolDing software Versie 2.0 Vooraf Deze handleiding is de aanvulling op de Quick Start die u vindt in uw CoolDing pakket. In deze handleiding wordt beschreven hoe u de app en de HTML-interface gebruikt.

Nadere informatie

DrayTek Vigor AP700 MAC Filtering

DrayTek Vigor AP700 MAC Filtering DrayTek Vigor AP700 MAC Filtering DrayTek Vigor AP700 MAC Filtering De DrayTek Vigor AP700 beschikt tevens over een extra beveiligings functionaliteit. Namelijk MAC Filtering, hierdoor kunt u op basis

Nadere informatie

Beleef het nieuwe Klantverwijssysteem

Beleef het nieuwe Klantverwijssysteem Beleef het nieuwe Klantverwijssysteem BLOOM is een klantverwijssysteem ontwikkeld op basis van de laatste technologieën en behoeftes uit de markt. Bloom is een krachtig, slim en gebruiksvriendelijk klantverwijssysteem

Nadere informatie

Deze instructie moet gezien worden als een toevoeging op de bijgevoegde Engelstalige Quick Guide.

Deze instructie moet gezien worden als een toevoeging op de bijgevoegde Engelstalige Quick Guide. Eerste gebruik van de Huawei E589u-12 Introductie: De Huawei E589 4G LTE mobiele hotspot ondersteund gelijktijdig tot maximaal 10 users. Dit betekent dat je met de E589 samen met nog 9 andere vrienden

Nadere informatie

Bookshelf account aanmaken, apps installeren en de mogelijkheden

Bookshelf account aanmaken, apps installeren en de mogelijkheden Bookshelf account aanmaken, apps installeren en de mogelijkheden 1.1 Aanmaken Bookshelf account Iedereen die een E-mail adres heeft, kan een Bookshelf account aanmaken. Dit kan via http://bookshelf.nl/start/.

Nadere informatie

Installeren driver M-1023Q voor firmware update.

Installeren driver M-1023Q voor firmware update. Installeren driver M-1023Q voor firmware update. 1. Zet vóór de firmware update de USB Foutopsporing mode in de Tablet aan. 2. Pak het update zip pakket uit in een aparte map en ga vanuit die map werken.

Nadere informatie

TRUST WIRELESS AUDIO / VIDEO TRANSMITTER 100V

TRUST WIRELESS AUDIO / VIDEO TRANSMITTER 100V 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor gebruikers van de TRUST WIRELESS AUDIO / VIDEO TRANSMITTER 100V. De WIRELESS AUDIO / VIDEO TRANSMITTER 100V kan gebruikt worden voor het draadloos door sturen

Nadere informatie

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

BENQ_ESG103QG_DU.book Page i Tuesday, July 30, 2002 9:05 PM. Inhoudsopgave

BENQ_ESG103QG_DU.book Page i Tuesday, July 30, 2002 9:05 PM. Inhoudsopgave BENQ_ESG103QG_DU.book Page i Tuesday, July 30, 2002 9:05 PM Inhoudsopgave Introductie van ESG103/ESG104 breedband routers......................... 1 Systeem vereisten.....................................................

Nadere informatie

Transmitte r Eco 19349

Transmitte r Eco 19349 Transmitte r Eco 19349 Nederlands Gebruiksaanwijzing Inhoud : Kenmerken Plaatsen batterij Hotshoe connector Functies Frequentie Skyport modules Geïntegreerde synchronisatie Kenmerken EL-Skyport Eco Probleemoplossing

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Temperatuur logger synchronisatie

Temperatuur logger synchronisatie Temperatuur logger synchronisatie Juni 10, 2010 1 / 7 Temperatuur logger synchronisatie Introductie Twee of meerdere ontvangers van het Multilogger systeem kunnen met de temperature logger synchronisatie

Nadere informatie

Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding

Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding Inhoud 1. Introductie...2 2. Systeemvereisten...2 3. Ladibug installeren...3 4. Beginnen met de Ladibug te gebruiken...5 5. Bediening...6 5.1

Nadere informatie

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen.

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen. Practicum Filius In deze proefles gaan we jullie kennis laten maken met computernetwerken. Na afloop van dit practicum heb je een goede basis van waar een netwerk uit kan bestaan, hoe je een netwerk bouwt

Nadere informatie

Over Betuwe College. Lego Mindstorm project

Over Betuwe College. Lego Mindstorm project Inhoudsopgave 1 Het aansluiten van onderdelen.... 3 2 De lego software.... 4 2.1 Het programeerscherm.... 5 2.2 Programma naar NXT... 6 3 Introductie tot programmeren.... 7 3.1 De druksensor.... 7 3.2

Nadere informatie

Managed VoIP. Inhoud. 1 Handleiding telefoon configuratie. 1.1 Aanmelden van de locatie

Managed VoIP. Inhoud. 1 Handleiding telefoon configuratie. 1.1 Aanmelden van de locatie Inhoud 1 Handleiding telefoon configuratie...1 1.1 Aanmelden van de locatie...1 1.2 Telefoon configuratie...3 1.3 Problemen en oplossingen...3 2 Bijlagen...4 2.1 Bijlage: uitgebreide telefoonconfiguratie...4

Nadere informatie

Quick Start Guide for Mxstream. In de Nederlandse taal

Quick Start Guide for Mxstream. In de Nederlandse taal Quick Start Guide for Mxstream In de Nederlandse taal 1 Inleiding Deze quick start guide bevat de beschrijving van de stappen die moeten worden gezet om de C100BRS4 router in te zetten in de Nederlandse

Nadere informatie

Siemens workpoints en DHCP options

Siemens workpoints en DHCP options Siemens workpoints en DHCP options Dit document beschrijft de configuratie en werking van een Windows 2003 DHCP server in combinatie met Siemens optipoint en Siemens OpenStage toestellen (aangemeld op

Nadere informatie

Voor je met de installatie begint controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn:

Voor je met de installatie begint controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn: H A N D L E I D I N G N I - 7 0 7 5 0 2 1 I N H O U D V A N D E V E R P A K K I N G 4 T E C H N I S C H E S P E C I F I C AT I E 4 T O E P A S S I N G M O G E L I J K H E D E N 4 H A R D W A R E I N S

Nadere informatie

NIS Notarieel Informatie Systeem

NIS Notarieel Informatie Systeem INSTALLATIEHANDLEIDING CONVISO ID-SCAN NIS Notarieel Informatie Systeem Sportlaan 2h, 818 BE Heerde T (0578) 693646, F (0578) 693376 www.vanbrug.nl, info@vanbrug.nl 2014 Van Brug Software B.V. Hoewel deze

Nadere informatie

Prowise Pro Connect 2.0 Technische documentatie

Prowise Pro Connect 2.0 Technische documentatie Prowise Pro Connect 2.0 Technische documentatie 2012 Prowise Inhoudsopgave 3 Over Pro Connect 4 Gebruikte techniek voor Pro Connect 4 Pro Connect poorten 5 Automatische poort detectie 5 Flash Fallback

Nadere informatie

Plato gebruikershandleiding

Plato gebruikershandleiding Plato gebruikershandleiding Deze handleiding is voor zowel nieuwe installaties van Plato als voor installaties die niet meer werken. Deze handleiding bestaat uit meerdere instructies voor zowel Microsoft

Nadere informatie

Nederlands. Handleiding. Inhoud :

Nederlands. Handleiding. Inhoud : Nederlands Transmitter Speed 19350 Handleiding Inhoud : Kenmerken Plaatsen van de batterij HotShoe connector Gebruikshandleinding Frequenties Ontspanmodus Geïntegreerd sync contact Elinchrom RX functies

Nadere informatie

Soft-Solutions. Stageverslag

Soft-Solutions. Stageverslag Soft-Solutions Stageverslag Naam: Marc Schattorie Website: http://marc.schattorie.nl Klas: EI32BIT School: Gilde Opleidingen Datum: 18-04-2011 t/m 24-06-2011 Bedrijf: Soft-Solutions Website: http://www.soft-solutions.nl

Nadere informatie

Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten

Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten Table of Contents 4.1. overzicht... 44 4.2. software beheren op Linux... 44 4.3. vi... 45 4.4. html... 45 4.5. apache2... 45 4.6. twee extra websites op de apache

Nadere informatie

Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737

Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737 Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737 Stap 1. Voorbereidingen Als eerste sluit de CDU aan op de computer waar ook de ProsimCDU module is geïnstalleerd. De volgende aansluitingen dienen gemaakt te worden:

Nadere informatie

Printer DCA installatie

Printer DCA installatie De printer DCA collecteert informatie als storingen en onderhoudsmeldingen, bestellingen en tellerstanden. Deze informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar de mps server waar wij automatisch bericht

Nadere informatie

Inhoudsopgave. versie 0.8

Inhoudsopgave. versie 0.8 JOOMLA! INSTALLATIE HANDLEIDING versie 0.8 Inhoudsopgave Stappenplan...3 Inrichten database...4 Configuratiecentrum cpanel...4 Aanmaken van een database gebruiker...5 Aanmaken van een database...6 Gebruiker

Nadere informatie

Met het MKP-300 bediendeel kunt u het MICRA Alarmsysteem bedienen. Deze werkt alleen als de MICRA module in de alarm module mode is ingesteld.

Met het MKP-300 bediendeel kunt u het MICRA Alarmsysteem bedienen. Deze werkt alleen als de MICRA module in de alarm module mode is ingesteld. MKP-300 DRAADLOOS BEDIENDEEL MKP300_NL 03/12 Met het MKP-300 bediendeel kunt u het MICRA Alarmsysteem bedienen. Deze werkt alleen als de MICRA module in de alarm module mode is ingesteld. 1. Eigenschappen

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Raspberry Pi. 14-04-2014 HCC- Haaglanden Tim Woldring

Raspberry Pi. 14-04-2014 HCC- Haaglanden Tim Woldring Raspberry Pi 14-04-2014 HCC- Haaglanden Tim Woldring De Raspberry Pi, een computer voor ca 35. De Raspberry Pi is een complete computer. De Raspberry Pi heeft alles aan boord om een scherm, muis en toetsenbord

Nadere informatie

xxter Mobotix T24 configuratie

xxter Mobotix T24 configuratie xxter Mobotix T24 configuratie Setup / instellingen voor VoIP De Mobotix T24 kan in samenwerking met xxter als video intercomsystem werken. De configuratie zoals beschreven in dit document is getest. Andere

Nadere informatie

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang Inrichting Systeem: Locaties & Toegang EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v1.0 01-12-2011 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen

Nadere informatie

EM8030 EM8031 Mini Powerline Adapter 500Mbps

EM8030 EM8031 Mini Powerline Adapter 500Mbps EM8030 EM8031 Mini Powerline Adapter 500Mbps 2 NEDERLANDS EM8030 EM8031 - Mini Powerline Adapter 500Mbps Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Inhoud van de verpakking... 2 2.0 De Mini Powerline adapters

Nadere informatie

Afhankelijk van de versie van het Apple besturingssysteem dat u heeft, genaamd OS X, moet u een van de volgende versies van de software downloaden:

Afhankelijk van de versie van het Apple besturingssysteem dat u heeft, genaamd OS X, moet u een van de volgende versies van de software downloaden: Handleiding telewerken voor Apple (OS X besturingssysteem) Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het mogelijk om via internet gebruik te maken van de GGDkantoorautomatisering (GGD Portal). Dit gaat

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Wi-Fi Versterker

Gebruikershandleiding. Wi-Fi Versterker Gebruikershandleiding Wi-Fi Versterker De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut 2 INHOUD Introductie van de Wi-Fi versterker... 5 Inhoud van de verpakking... 5 Systeemvereisten... 6 Hardware Installatie...

Nadere informatie

How To Do mbspider met VIPA Modbus-TCP coupler

How To Do mbspider met VIPA Modbus-TCP coupler How To Do mbspider met VIPA Modbus-TCP coupler Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Instellingen hardware... 2 2.1 VIPA 053-1MT00... 2 2.2 mbspider... 4 3. Instellingen mbconnect24 V2... 4 3.1 Network Component...

Nadere informatie

Handleiding Wi-Fi. RR Trading B.V 1 van 13 Rev.02

Handleiding Wi-Fi. RR Trading B.V 1 van 13 Rev.02 Handleiding Wi-Fi RR Trading B.V 1 van 13 Rev.02 Inhoudsopgave 1. Voorbeeld van de werking... 3 2. Benodigde materialen en informatie... 4 3. Mededeling... 4 4. Registreren... 5 5. Externe Wi-Fi module

Nadere informatie

LINUX QUICKSTART... 1

LINUX QUICKSTART... 1 Linux Quickstart Deze Quickstart-installatie is bedoeld voor mensen welke overnieuw moeten beginnen omdat hun laptop is gecrashed, of op een andere manier hun gegevens zijn kwijtgeraakt. LINUX QUICKSTART...

Nadere informatie

Vigor 2850 serie Dual PPPoA/PVC - RoutIT

Vigor 2850 serie Dual PPPoA/PVC - RoutIT Vigor 2850 serie Dual PPPoA/PVC - RoutIT PPPoA en NAT + PPPoA en routing RoutIT maakt gebruik van 2 keer PPPoA, waarbij de eerste PPPoA wordt gebruikt voor NAT en de tweede PPPoA wordt toegepast voor routing.

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager Algemeen Met de KYOCERA Scannen naar UNIT4 DocumentManager beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar UNIT4 DocumentManager

Nadere informatie

Beleef het nieuwe Klantverwijssysteem

Beleef het nieuwe Klantverwijssysteem Beleef het nieuwe Klantverwijssysteem BLOOM is een klantverwijssysteem ontwikkeld op basis van de laatste technologieën en behoeftes uit de markt. Bloom is een krachtig, slim en gebruiksvriendelijk klantverwijssysteem

Nadere informatie

CTI Installatie & Configuratie

CTI Installatie & Configuratie CTI Installatie & Configuratie Nimava Group BV Huis ter Heideweg 20 3705 LZ Zeist Inhoudsopgave InhoudsopgaveOfficeServLink (O.S.L.)... 1 OfficeServLink (O.S.L.)... 2 Wat is de OfficeServLink?... 3 Wanneer

Nadere informatie

Betaalbaar Home Control. Presentatie op bijeenkomst van EmSE: Embedded Systems Eindhoven

Betaalbaar Home Control. Presentatie op bijeenkomst van EmSE: Embedded Systems Eindhoven EmSE presentatie Betaalbaar Home Control Presentatie op bijeenkomst van EmSE: Embedded Systems Eindhoven Ad-hoc presentatie aan de hand van een project waar ik nog mee bezig ben... Nog niet alles is perfect

Nadere informatie

Installeren van de Forest Shuttle. Home Automation by

Installeren van de Forest Shuttle. Home Automation by Installeren van de Forest Shuttle Installeren van de Forest Shuttle 1 Assembleer de rail 2 Installeer de steunen en monteer de rail in de steunen 3 Hang de gordijnen pas na het instellen van de eindposities.

Nadere informatie

Gebruikers Toevoegen. EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl. v2.0.11 22-09-2014

Gebruikers Toevoegen. EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl. v2.0.11 22-09-2014 Gebruikers Toevoegen EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen de IdentySoft software

Nadere informatie

Uitleg SPF, DKIM & DMARC

Uitleg SPF, DKIM & DMARC Inleiding E-mail headers SPF DKIM DMARC Hulpmiddelen INLEIDING 70% tot 80% van alle verzonden email is spam E-mail (SMTP) heeft geen enkele ingebouwde beveiliging of validatie van afzender E-mail wordt

Nadere informatie

FOREST DIAMOND AFSTANDSBEDIENING X460

FOREST DIAMOND AFSTANDSBEDIENING X460 FOREST DIAMOND AFSTANDSBEDIENING 520109X460 TECHNISCHE SPECIFICATIE: 12V batterij type CR2450 batterij levensduur < 3 jaar frequentie 433.92MHz zendvermogen max. 10mW zendbereik max. 30mtr werk temperatuur

Nadere informatie