Metro, zomeravonddrive 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Metro, zomeravonddrive 5"

Transcriptie

1 Metro, zomeravonddrive 5 Hoewel ik gisteren verschillende keren heb beweerd dat ik er deze week waarschijnlijk niet aan toe zou komen een spelbespreking te tikken, was er wel degelijk zo veel materiaal beschikbaar, dat ik er toch maar aan begonnen ben. Ik speelde met Roel, en we eindigden op een verdienstelijke tweede plaats met 60%. Mogelijk zien sommige problemen er op papier hier gemakkelijk uit, toch zijn ze allemaal op tenminste 1 tafel mis gegaan. Ook deze keer weer in quizvorm. Alle antwoorden staan deze keer niet tussen de spellen door, maar pas helemaal aan het einde van het document. Probeert u eerst alles goed op te lossen? De spellen staan mogelijk in een vreemde volgorde, doordat wij steeds aan een leentafel gezeten hebben. Bovendien zal ik de problemen van een moeilijkheidsgraad voorzien door middel van sterren. In tegenstelling tot vorige week, zal ik wel iets stelliger zijn in wat volgens mij juist is op de verschillende spellen. Plezier ermee! Mark Onze eerste ronde, spel Simulatieresultaten op spel 15*** Op dit spel heeft u de volgende kaart: AVB T AT7 U opent 1 en na twee keer pas, biedt u rechtertegenstander 3NT. 1. Wat denkt u dat u rechtertegenstander heeft? Wat start u, en waarom? Welke start wint het in de simulatieresultaten denkt u? Een eenvoudige verdediging op spel 16** Op dit spel zit u zuid: Dummy (West): AB K7 Uw kaart (Zuid): HV B7 AB82

2 U heeft een vrij normaal 1 volgbod in het volgende biedverloop: P P 1 * - 1 1NT Allen passen. Spelverloop: U komt uit met H, de leider wint de aas en bekent zelf met een kleintje. De leider vervolgt met een harten naar de aas en troef richting dummy. U legt klein en de leider wint H, en speelt ook 7 uit dummy. Die is voor partners V, en partner gaat verder met T. De leider wint die slag in de hand met H en speelt een troef voor uw boer, waar partner 5 (oneven aanmoedigend) bij gooit. In deze slag gaat in dummy een harten weg. U speelt nu braaf ruitenboer na, die partner wint met de aas en de leider gooit de vrouw eronder. Partner speelt nu nog 4, en de leider dekt met de 8. De situatie halverwege deze slag is nu: Dummy (West): B Uw kaart (Zuid): V762 5 A 2. U kunt deze ruiten aftroeven met troefaas? Doet u dat, of vindt u dat zonde van uw hoge troef? Als u troeft, wat speelt u dan na? [Als u het een nuttige oefening vindt, kunt u eerst proberen de verdeling van de leider uit te tellen]. Bieden op spel 13** U heeft de volgende kaart: T7 A HBT92 Het bieden begint als volgt: P - 1 * - X 1NT? Uw tegenstanders bieden er lustig op los, en partner geeft een informatiedoublet. Iedereen is kwetsbaar. 3. Wat biedt u, en wat belooft dat bod precies?

3 Onze 2 e ronde, spel Bieden op spel 20* U heeft het volgende bezit: V852 A43 52 A975 Iedereen is kwetsbaar, en uw linker tegenstander opent: P -? 4. Wat biedt u en waarom? Bieden* en biedtheorie** op spel 17 Meteen het opvolgende spel heeft u met niemand kwetsbaar: A9654 A76 HV8 82 Uw partner opent 1NT en de tegenstanders passen. 5. Wat is uw biedplan? In de praktijk begon het biedverloop met: 1NT P 2 * - P 2 * - P 3 - P Wat is de betekenis van het 4 bod? Waarom? Onze derde ronde, spel Bieden op spel 23** Deze keer krijgt u de volgende verzameling: 98 AV U linker tegenstander opent het bieden, met iedereen kwetsbaar: 1 - P 2 -? 7. Wat biedt u en waarom? Biedtheorie op spel 24** Ik geef de kaarten er niet bij, maar alleen het ongestoorde biedverloop van onze tegenstanders: 1 / 1 1 / 4NT 8. Wat is de betekenis van 4NT in dit biedverloop? Waarom?

4 Signaleren op spel 22** Signaleren doet u om uw partner te helpen. Hoe zou u dat op het volgende spel doen? U zit west. Uw kaart (West): AT5 984 T Kaart dummy (Zuid): 9742 B2 B43 HBT7 Uw partner opent 1NT, en na 2 passen biedt uw linker buur 2 (naturel). U partner start in de eerste slag met K (standaard, belooft de vrouw), en speelt in de tweede slag A. 9. Welke ruitens heeft u bijgegooid en wat betekenen ze? Onze 4 e ronde, spel 1-4 Afspel op spel 2*** Op dit spel moet er een vrouw worden gevonden, bepaald niet mijn specialiteit. Het spel lag als volgt: Dummy: HB63 B9 A84 AH43 Leider: AT VT KQ Op een aantal tafels werd 5 bereikt, bijvoorbeeld via het volgende biedverloop: 1 - P 1 - X * - P 4 - P 5 - Allen passen Links start met 6 voor de heer van rechts, en rechts pakt ook de aas (links de 2). Nu speelt rechts V waar iedereen op bekent, en die u in dummy wint. U trekt de troeven (Die zitten 2-2) en raapt A op, waar rechts bekent met de T en links met een kleintje. Nu speelt u al u troeven, waarop links eerst 3 hartens en dan een schopje afgooit. In dummy gaan 2 kleine en een kleine weg. Rechts gooit 2 hartens, en daarna 2 schoppentjes weg (alles van laag naar hoog). De situatie is als volgt:

5 Dummy: HB6 Leider: AT 10. U speelt schoppenaas, waarop iedereen bekent. Nu speelt u T en links doet 9. Het moment van de waarheid is aangebroken. Neemt u een snit? Of probeert u V bij rechts eruit te slaan? Waarom? Onze vijfde ronde, spel 5-8 Bieden op spel 7* U krijgt deze keer de volgende kaart: AHVT B V8 U zit in 2 e hand (allen kwetsbaar) en opent het bieden: P * P P X P 2 -? U speelt 2 ouderwets als negative free bid: 8-11 punten, niet forcing 11. Wat biedt u en waarom?

6 Onze zesde ronde, spel 9-12 Mijn grote blunder op spel 12** / Puzzel Op spel 12 maakte ik een grote blunder. Het spel zat als volgt: Na enig optimistisch bieden hadden onze tegenstanders aangelegd in 6NT in west. Ik zat noord en mocht starten. Ik begon met een ruiten, en die won de leider met de aas. De leider raapte nog een ruiten op, waarop mijn partner een schoppen weg deed. Nu deed de leider schoppen aas, en een schoppen voor mij. Vervolgens liet de leider met een claimgebaar zijn 2 azen zien. Omdat hij niet echt claimde, en omdat we het er allemaal mee eens waren, besloten we door te spelen (dat mag tegenwoord, zolang alle 4 de spelers aan tafel het daar mee eens zijn). Ik wist hoe het spel zat, en u ook u kunt het zien in de spelverdeling. 12. Hoe gaat u verdedigen om 6NT down te krijgen vanaf hier? Waarom moet het zo?

7 Antwoord 1: Uw rechtertegenstander zal wel een goede lange rode (semi)dichte kleur hebben met H en nog een paar punten. Ik zou denken dat starten direct die heer hoog maakt, en de leider dan best wel wat slagen haalt. De tegenpartij heeft samen sowieso minstens een puntje of 24, want partner kon niet bijbieden en heeft er dus maximaal 5. Dat maakt het waarschijnlijk dat ontwikkelen zolang u A nog heeft misschien wel de juiste verdediging is. Ik zou toch maar voor een gaan. De simulatieresultaten (met Jack, 1000 simulaties) tonen aan dat A met afstand de beste start is, gevolgd door V of B (afhankelijk van uw afspraken), dan een kleine, en daarna A. Overigens moest u om double dummy het optimale resultaat van 2 down te behalen, beginnen met A en daarna T spelen, niet echt een realistische verdediging in mijn ogen. Antwoord 2: Als u de verdeling van de leider heeft uitgeteld, is deze vraag niet moeilijk. De leider heeft 5 klaverens (want de andere 8 heeft u in de andere handen gezien), 3 ruitens (want de andere ruiten heeft u ook gezien) en 1 schoppen (want hij bekende in slag 1, en partner heeft er 3, want die heeft gesteund in het bieden). De leider heeft dus een 1435 verdeling gehad. U moet troeven, want anders kan de leider 8 in deze slag in dummy overnemen met de 9, en dan op 6 een mogelijk verliezende weggooien. Na troefaas speelt u V. De leider moet troeven en mag nu nog van zijn laatste 2 harten afspelen. Als het contract down kon, dan heeft u het nu down gespeeld. Antwoord 3: U biedt 2. Dat belooft 4 of meer hartens en ongeveer 4-8 punten. Als partner 1 had geopend had u hem toch ook gesteund? Zijn informatiedoublet op 1 geeft aan dat hij openingskracht heeft en lengte in alle andere kleuren, dus dan wilt u nu toch ook 2 spelen. Ik kan me ook nog wel in doublet vinden, zolang u dat bedoeld heeft als een strafdoublet (dat is hier ook de normale betekenis). Daar heeft u misschien een puntje te weinig voor, maar uw klaveren zijn goed, en het is zeker de moeite waard om +200 te halen op dit spel. Antwoord 4: U heeft fit en dat moet u vertellen. Omdat een volgbod niet heel sterk hoeft te zijn, zou ik zelf 2 bieden. Als u er een iets enthousiastere kijk op heeft, dan kan 2 (als dat inviterend met fit belooft) of 3 misschien ook net, maar ik zou dat zelf niet durven. Antwoord 5: Misschien vraagt u zich af wat het probleem is? Het lijkt normaal om met 2 een transfer te geven en als partner 2 biedt, hem de juiste manche te laten kiezen door 3NT te bieden. Dat lijkt me ook goed. Bij ons aan tafel lukte dat echter niet.

8 Antwoord 6: Zoals u heeft begrepen begon het bieden bij ons aan tafel als geschetst. 3 is een nogal creatief bod, waar ik het niet mee eens ben, maar dat hebben we nu eenmaal gedaan. Het 4 bod moet een controlebod zijn, dus de aas of de heer. Daarnaast gaat het 3NT voorbij, dus we moeten een fit hebben. Voorts kon partner met fit, 3 bieden, dus die hebben we niet. Dat betekent dat 4 een goede kaart met fit moet beloven. 1 Antwoord 7: In viertallen heeft u waarschijnlijk een automatische pas. In paren heeft u in mijn ogen echter een opgelegd 3 bod. U wilt toch zeker dat partner harten start tegen hun schoppencontract? Daarom hou ik van zogenaamde OBARBIDS. Dat is een afkorting van Opponents Bid And Raise: Balancing In Direct Seat. Dat wil zoveel zeggen, dat als de tegenpartij een fit heeft gevonden, dat ons bieden meer is gericht op het bevechten van de deelscore en het aangeven van de start, dan op het vinden van een eventuele manche onzerzijds. Op dit spel werkte het fantastisch. De harten start was nodig om het uiteindelijke 4 contract op tien slagen te houden. Deze start werd in de A slechts aan twee van de acht tafels gevonden. In de B en C vond ongeveer de helft van de verdedigers deze start. Heeft men daar minder angst om te bieden? Die angst was ook niet echt gegrond, 3 hoefde maar 1 down, terwijl de manche voor de buren erin zat. Antwoord 8: Het belangrijkste hier is uiteraard dat u en uw partner hetzelfde antwoord geven. Bij mij zou het antwoord zijn: We hebben nog geen troef vastgesteld, dus 4NT is geen azen vragen. Het moet dan wel kwantitatief zijn, en openaar mag met een minimum passen. Met een maximum biedt openaar natuurlijk verder. Antwoord 9: Nog een spel waarbij het vooral belangrijk is dat u en uw partner hetzelfde antwoord geven. Met Roel speelde ik Hoog = aan of even. In dat geval luidt mijn antwoord: In slag 1 ga ik partner vertellen hoeveel ruitens ik heb. Ik speel de tien, want ik signaleer zo duidelijk mogelijk. Aan of af signaleren is met deze dummy niet nodig, want partner weet na de eerste slag ook wel wie de aas heeft. Als hij hem zelf heeft kan hij dat zien, en als de leider hem heeft, dan zal de leider de eerste slag winnen. In slag 2 geef ik een Lavinthal signaal. Ik heb waarden in schoppen, dus ik doe de 9 en ik hoop dat partner me niet op een doubleton speelt. In dat geval vraagt de 9 om. Als partner probeert me een aftroever te geven, ben ik niet boos, dat risico bestond. Antwoord 10: Dit is moeilijk, maar er zijn 2 mogelijkheden: A. De schoppensnit zit goed. Dan heeft links 2 schoppens bewaard en rechts 2 klavers. Dan lijkt de verdeling van oost overeen te stemmen met zijn doublet (4/4 harten/klaveren). Wel heeft rechts dan op slechts een gebalanceerde tienpunter gedoubleerd. B. De schoppensnit zit fout. Dan heeft rechts een rare verdeling, maar wel 12 punten. 1 Dit kan technisch nog iets verbeterd worden, waarbij 3 een fit in de lage kleur aangeeft, en cueen op vierniveau een fit in de hoge kleur. 4 zou in dit biedverloop dan fit in beide kleuren beloven. Dit zijn echter zeer gevorderde afspraken, en die wil ik afraden. Bij Metro heeft u dat niet nodig.

9 Mijn neiging is om te proberen V eruit te slaan. Een extra aanwijzing is dat rechts T speelde in de tweede klaverenslag. Hoeveel spelers doen dat van VBTx als ze het kleintje nog hebben? Overigens speelde ik aan tafel foutief af en ging onnodig down. Ik hoop dat u het in quizvorm beter heeft gedaan. Antwoord 11: Heeft u ooit een mooiere kaart gehad voor een strafdoublet? Dit lijkt me een opgelegd voorbeeld. Is doublet wel voor straf? Ik raad in ieder geval de volgende regel aan: Als wij een deelscore hebben geprobeerd uit te passen, en de tegenstanders komen nog in de bieding, dan zijn alle doubletten straf. Overlegt u wel even met uw partner voordat u zoiets zomaar gaat spelen? Antwoord 12: Heeft u de oplossing denkt u? Het is niet gemakkelijk, u moet namelijk nu een kleine harten spelen en dan kan de leider zijn contract zelfs met open kaarten niet meer maken. Iedere andere start laat het contract wel halen. Ik zal de variant als u uw laatste schoppen naspeelt uitwerken. De leider wint deze schoppen in dummy, en raapt er nog 2 op. Als noord moet u 3 ruitens vasthouden, omdat anders de laatste ruiten van dummy hoog wordt. Ook moet u klaver VT vasthouden, omdat de leider anders de heer en de boer kan cashen (de boer is dan de extra slag). Je moet als noord dus 2 hartens weggooien en H sec zetten. De situatie is nu: Noord: - H Txx VT West: Oost: - - ABx x - HB9 Axx HB Zuid: - VT7-987 De leider kan nu 2 hoge ruiten in oost oprapen, en om de klavers niet hoog te laten worden moet zuid die vasthouden. Hij moet dus 2 hartens afgooien, en west kan eerst een harten en dan een klaveren afgooien. Opeens is B hoog geworden op een dubbele dwang. Ik weet niet precies hoe deze positie heet, maar ik had dit aan moeten zien komen, en toen ik wist hoe het spel zat dit zeker down moeten spelen. Sorry partner!

Zomeravondbridge bij Metro

Zomeravondbridge bij Metro Zomeravondbridge bij Metro Gisterenavond, maandag 20 augustus speelde ik de zomeravonddrive bij Metro met Eric Harms. We eindigden op een derde plaats met net geen 59%. Hieronder zoals u van me gewend

Nadere informatie

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt.

Oplossing spel 1. Oplossing spel 2. Oplossing spel Klaveren vrouw voorspelen en daarna kl naar de 9, tenzij zuid de T of B speelt. Spel 1 H2 *** 984 VT982 AH4 V75 N BT93 VB6 W O HT3 B65 Z H43 V952 A864 A752 A7 T87 B63 Noord speelt 3SA. Hoe speel je de ruitenkleur aan? Oplossing spel 1 Er zijn 4 speelwijzen voor de ruitenkleur. Er

Nadere informatie

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst.

Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. 1. Bieden Bridge Handleiding versie 1-0 Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee of drie 4 kaarten de laagste eerst. Van twee 5 kaarten de hoogste eerst. Regel van

Nadere informatie

Verdedigen is moeilijk

Verdedigen is moeilijk Verdedigen is moeilijk door Ig Nieuwenhuis En, gegeven onze uitslag, schatten ook. Wij vonden allebei dat we fouten gemaakt hadden (er komen er een paar voorbij) en dachten dat we ondanks dat wel iets

Nadere informatie

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5

TELLEN. Op ontdekkingsreis. Ontdek de verdeling. Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 TELLEN Op ontdekkingsreis Ontdek de verdeling Je zit zuid met de volgende hand: AB1063 HB8 B764 5 Je rechter tegenstander opent met 2, een zwakke twee in die kleur. Je past want je hebt te weinig om te

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 38 (1 januari 01) Chris Frowein De de avond van PC3 was gisteren aan de orde. Vele prachtige, maar ook moeilijke spellen kwamen

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 192 (4 december 2018) Chris Frowein Vorige week moesten wij helaas overslaan wegens verkoudheid. Zo ging de laatste Butleravond

Nadere informatie

Tussenbieden eindelijk. hoofdstuk 8. Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Richard Geuzebroek

Tussenbieden eindelijk. hoofdstuk 8. Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Richard Geuzebroek Tussenbieden eindelijk. hoofdstuk 8 Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Richard Geuzebroek 1 Benamingen volgbod / tussenbod antwoord op volgbod openingsbod 1 1 1 2 2 herbieding bijbod tweede bijbod

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 141 (14 maart 2017) Chris Frowein Nu het voorjaar echt is aangebroken worden ook de spellen wat vrolijker. Maar aan af- en tegenspel

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 7 (18 december 014) Chris Frowein at later dan gebruikelijk aflevering 7 van dit bulletin. Dinsdagavond had schrijver dezes een

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 106 (2 februari 2016) Chris Frowein De laatste avond van PC3 was gisteren aan de orde, spannend voor de bovenste en onderste plaatsen.

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 2 (1 oktober 2013) Chris Frowein Het was me het bridgeweekeindje wel. Het begon op vrijdagavond met het gezellige etentje dat

Nadere informatie

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Troef werkplan hoofdstuk 5 les 5 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 SA werkplan toepassen Dummy H V 7 6 9 6 5 B 8 V B 7 3 Leider A B T 8 V 8 A 7 A H T 5 4 Contract: 4 Vaste slagen:

Nadere informatie

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013

Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Theorie Preëmptief bieden 24 april 2013 Dennis Stuurman Waarom preëmptief bieden We hebben geleerd dat een opening op 3-niveau een 7-kaart belooft met minder dan openingskracht. We bieden op 3-niveau omdat

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 193 (11 december 2018) Chris Frowein Veel afwisseling deze keer in de spellen. Veel handen met heel weinig punten en veel handen

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 22 (13 augustus 2013) Chris Frowein eer terug in De Haen waagden 15 paren zich aan omerdrive nr. 11. Langzaam neemt de deelname

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 134 (10 januari 2017) Chris Frowein Veel mooie spellen weer gisteravond, die veel beoordelingsvermogen en creativiteit vereisten.

Nadere informatie

Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek

Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek Troefvrouw opvragen Heren vragen 4SA Opening 1SA 4SA SLEMBIEDEN Waar gaan we vandaag naar kijken? Hoeveel punten nodig voor slem Handwaardering na vastgestelde fit Moderne biedtechniek Splinters Controlebiedingen

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie. Bovendien neemt een

Nadere informatie

Benamingen. volgbod / tussenbod. openingsbod. bijbod. antwoord op volgbod. tweede bijbod. herbieding. West Noord Oost Zuid

Benamingen. volgbod / tussenbod. openingsbod. bijbod. antwoord op volgbod. tweede bijbod. herbieding. West Noord Oost Zuid Benamingen volgbod / tussenbod antwoord op volgbod openingsbod 1 1 1 2 2 herbieding bijbod tweede bijbod 2 Doel van een volgbod Zelf een contract spelen De tegenspelers het bieden moeilijker maken Een

Nadere informatie

Informatiedoublet en volg-sa

Informatiedoublet en volg-sa Bridgewijzer GRE 4 Informatiedoublet en volg-sa De partij die de bieding opent, heeft meestal een kleine voorsprong op de tegenpartij. De partner van de openaar beschikt direct over gerichte informatie.

Nadere informatie

Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8

Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8 1 Doublet als volgbod strafdoublet en informatiedoublet hoofdstuk 8 les 8 Strafdoublet oorspronkelijke betekenis 2 Wanneer is doublet voor straf? Zodra partner geboden heeft 1 2 2 dbl 1 pas 2 3 dbl Na

Nadere informatie

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens

Spellen Bridgeclinic KiKa-drive Gouda 13 oktober 2012 Enri Leufkens 1 N / Niemand B B732 pas 1 pas 1082 2 dbl 3 pas V1082 AHB32 A9765 4 a.p. 986 AV1054 H9743 V 7 H43 109 H AB65 V8654 Zuid komt uit met 4, die Noord neemt met de H. Noord switcht naar B. Zuid maakt H en speelt

Nadere informatie

Een bekend dilemma tijdens het bieden is of je wel of niet mag passen

Een bekend dilemma tijdens het bieden is of je wel of niet mag passen Voor de minder ervaren spelers Bieden is een vorm van communiceren. Waarbij het - net als in een gewoon gesprek - meestal vervelend wordt als je in herhaling valt. Maar minstens zo vervelend kan het zijn

Nadere informatie

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren.

Het uitkomen wordt in deze les niet behandeld (zie hiervoor Biedermeijer Groen, lesbrief 7). We beperken ons in deze les tot het signaleren. Signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden met zijn

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Weekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 2015) Chris Frowein Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 81 (3 maart 201) Chris Frowein Met iets meer paren gelukkig dan vorige week speelden we gisteravond de 3 de avond van de de PC.

Nadere informatie

Basis Afspeeltechniek. Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski

Basis Afspeeltechniek. Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski Basis Afspeeltechniek Clinic 12 maart 2018 Wouter Fitski Vandaag Speelplan Sans Ophouden Positionele stoppers de gevaarlijke hand Entrees en deblokkeren Spelen spellen 1-6 en nabespreken Troefcontracten

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Bulletin BC Klaverslag, nr. 115 (12 april 2016) Chris Frowein Gisteravond de 2 de avond van de laatste competitie van dit seizoen. Hele ordentelijke spellen

Nadere informatie

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past

Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Drie verdedigingen tegen de Multi 2 ruiten opening: Trek de schoen aan die u past Vroeg of laat komt iedereen hem een keer tegen: de Multicoloured 2 ruiten, ofwel de Multi. Zelfs als u wars bent van conventies,

Nadere informatie

Slide 1. BRIDGE snijden en ontwikkelen van slagen

Slide 1. BRIDGE snijden en ontwikkelen van slagen Slide 1 BRIDGE snijden en ontwikkelen van slagen Slide 2 Bridge Beter Magazine - www.bridgebeter.nl BIC - www.bicbridge.nl Jack - www.jackbridge.nl Stepbridge - www.stepbridge.nl BridgeBase - www.bridgebase.com

Nadere informatie

De herbieding van de antwoordende hand

De herbieding van de antwoordende hand De herbieding van de antwoordende hand Als uw partner heeft geopend met één in een kleur, u een bijbod heeft gegeven en uw partner zijn herbieding heeft gedaan, heeft u meestal een goed beeld van het spel.

Nadere informatie

Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4

Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4 Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4 1 1? 1 Hoe zat het ook alweer? 1 pas 1 2 2 1NT 2NT? Bijbod op 1-niveau: 6 punten en 4 + -kaart Bijbod op 2-niveau: 10 punten en 4 + -kaart Bijbod met sprong: opening

Nadere informatie

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken

Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken Ik kon het op een Klaverslagje niet bekijken eekbulletin BC Klaverslag, nr. 58 (2 september 2014) Chris Frowein Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Gisteravond even topintegraal inspelen met 29 paren,

Nadere informatie

Uitkomen en signaleren

Uitkomen en signaleren Uitkomen en signaleren Tegenspelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van het bridgespel. De leider heeft het grote voordeel dat hij alle 26 kaarten van zijn partij ziet. Een tegenspeler moet zich redden

Nadere informatie

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden.

Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Bridge Handleiding versie 2 1. Bieden Tip: Bouw het bieden rustig op. Spring pas als je de juiste speelsoort hebt gevonden. Openen op 1 niveau in een kleur (11-19 punten): Langste kleur eerst. Van twee

Nadere informatie

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod

Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Het bijbod van de antwoordende hand na een volgbod Als partner opent is het natuurlijk prettig als we ongehinderd kunnen bieden. Vaak is dat echter niet het geval: de tegenstander achter de openaar doet

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Het Volgbod Met goede lange (5+) kaart en / of Met puntenkracht (zonder lengte: opening) Tussenbieden Waaromzou je het

Nadere informatie

Heel zwak en heel hoog. les 12

Heel zwak en heel hoog. les 12 Heel zwak en heel hoog les 12 1 2 Preëmptief bieden Punten samen 12-18 1 19-22 2 23-24 3 25+ 4 27+ 5 7 6 10 7 Contract hoogte Het bekende rijtje 1-5 niveau voor gemiddelde handen 6 niveau 12 kaarten in

Nadere informatie

Flits 2. Bridge in een flits-2

Flits 2. Bridge in een flits-2 Flits 2 Bridge in een flits-2 Flits 2 Les 7 HET RODE KAARTJE (Het doublet) doublet Actie Beschermend Competitief Coöperatief Herhaald Heropenings Informatief Lightner Manche-inviterend Negatief Optional

Nadere informatie

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5

Opgave 5. West Noord Oost Zuid V 1 A pas 1 pas 2 V 10 3 pas 3 pas?? A H 8 6. Wat biedt u? A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Opgave 1 West oord Oost uid V 1 A 10 7 5 2 1 2 V 10 3 3?? A H 8 6 A. 3 B. 3SA C. 4 D. 4SA E. 5 Te verdienen punten 5, 4, 3, 2, 0 Opgave 2 Oost/niemand West oord Oost uid 6 5 2 1 1 7 3 2 2 3 4 A 5 4 V 10

Nadere informatie

2/11/15. t Onstein. Bridge clinic. BC t Onstein 11 februari door: Ton Bakkeren. Thema: Tegenspelen

2/11/15. t Onstein. Bridge clinic. BC t Onstein 11 februari door: Ton Bakkeren. Thema: Tegenspelen t Onstein Bridge clinic BC t Onstein 11 februari 2015 door: Ton Bakkeren Thema: Tegenspelen 1 Tegenspelen Tegenspelen is een van de moeilijkste onderdelen van het bridgespel. Met partner op 1 lijn zitten.

Nadere informatie

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek

Les 8. Het rode kaartje. vormgeving: Ton Walbeek Les 8 Het rode kaartje vormgeving: Ton Walbeek Doublet Hoeveel slagen voor West? 4 - A en A - 2 troefslagen Bieding West? X West N O Z A 7 2 V B T 9 9 5 2 A 7 2 1 pas 3 pas 4 pas pas Doublet? dbl Primaire

Nadere informatie

Slide 1. BRIDGE afspelen van een SA-contract

Slide 1. BRIDGE afspelen van een SA-contract Slide 1 BRIDGE afspelen van een SA-contract Slide 2 Kaartverdeling bij de tegenpartij Aantal Verdeling Verdeling Verdeling Verdeling 7 4-3 62% 5-2 31% 6-1 7% 7-0 0% 6 4-2 48% 3-3 36% 5-1 15% 6-0 1% 5 3-2

Nadere informatie

Reverse bieden. 1. Voorbeelden van sterke herbiedingen

Reverse bieden. 1. Voorbeelden van sterke herbiedingen Reverse bieden Tot de belangrijkste biedingen in het bridge behoren het tweede bod van de openaar en het tweede bod van de antwoordende hand. Hiermee worden zowel de verdeling als de kracht van de hand

Nadere informatie

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron

Blackwood conventie. Naar slem hoofdstuk 10 les 10. Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron Blackwood conventie. aar slem hoofdstuk 10 les 10 Riek van Bussel Eta Geuzebroek Wil Kluijtmans Lineke Bron 1 Klein slem: Wat is slem? 12 slagen Benodigde punten: ongeveer 33 Groot slem: 13 slagen Benodigde

Nadere informatie

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92

VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 VOORBEELDEN BIJ DE SPELREGELWIJZIGINGEN West Artikel 25 106 A975 V85 HV53 Zuid AV873 - H9865 A92 W N O Z - - - 1SA pas arbitrage 1 doublet Zuid roept na wests pas de arbiter en legt uit dat hij misgepakt

Nadere informatie

Bridge Service, voor gewone bridgers. Special, bijlage bij Bridge Training 700 van 6 april 2017

Bridge Service, voor gewone bridgers. Special, bijlage bij Bridge Training 700 van 6 april 2017 Bridge Service, voor gewone bridgers Special, bijlage bij Bridge Training 700 van 6 april 2017 Special Bij de 700e Bridge Training hoort op z n minst een Special. Uit een onderzoek onder de lezers van

Nadere informatie

De strijd om de deelscore

De strijd om de deelscore De strijd om de deelscore In het moderne bridge biedt iedereen er lustig op los. Een goede speler zal proberen continu zand in biedmachine van de tegenpartij te strooien, maar zal tegelijkertijd oppassen

Nadere informatie

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019

RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 RECREANTENTORNOOI HALVE FINALE 9 MAART 2019 Spel 1 K Q 6 A J 3 J 10 5 3 8 3 2 J 4 3 2 Q 9 4 2 A K 6 Q J NOORD 1 NIEMAND A 9 5 K 6 5 7 4 2 K 10 9 7 10 8 7 10 8 7 Q 9 8 A 6 5 4 ACOL 1 pas 1ZT pas pas pas

Nadere informatie

Voor minder ervaren spelers

Voor minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor minder ervaren spelers Spel 1 A 3 2 2 H V B 10 H V A H A B V B Dummy noord is aan slag in een hartencontract. Je laat dummy A voorspelen. Oost troeft met V. Hoe ga je hiermee

Nadere informatie

BCO 8 moet het zelf opknappen

BCO 8 moet het zelf opknappen BCO 8 moet het zelf opknappen door JP Verslag clubavond 17 oktober jl. BCO 8 en nog vier andere viertallen speelden competitiewedstrijden, met dezelfde spellen als de tweede zitting van de clubparencompetitie.

Nadere informatie

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong

Les 8. Tussenbieden. vormgeving: Ton Walbeek. lekker storen, het liefst met een sprong Les 8 Tussenbieden vormgeving: Ton Walbeek lekker storen, het liefst met een sprong Terminologie West Noord Oost Zuid 1 1 1 2 openingsbod volgbod of tussenbod bijbod antwoord op volgbod Het bieden is een

Nadere informatie

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen

Les 4. Gevolgen voor de bijbieder. Gestoord Biedverloop. niet hinderlijk. hinderlijk. Situatie na volgbod. kan geplande bod niet doen Tegenpartij biedt tussen Les 4 Gestoord Biedverloop A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder Situatie na volgbod? niet Volgbod Opening kan geplande bod niet doen bied

Nadere informatie

SNIJDEN. Maar welke snit moet je nemen? Of, moet je wel een snit nemen?

SNIJDEN. Maar welke snit moet je nemen? Of, moet je wel een snit nemen? SNIJDEN Maar welke snit moet je nemen? Of, moet je wel een snit nemen? 3SA door zuid Je hebt acht slagen van top en de klaverenkleur biedt voldoende mogelijkheden een extra slag te ontwikkelen. Toch is

Nadere informatie

Les 4. Gestoord Biedverloop

Les 4. Gestoord Biedverloop Les 4 Gestoord Biedverloop Tegenpartij biedt tussen A. Gevolgen voor bijbieder B. Gevolgen voor openaar Gevolgen voor de bijbieder? Volgbod Opening Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar,

Nadere informatie

Kaartlees Oefeningen

Kaartlees Oefeningen 1. Punten tellen Bekijk eerst eens de Zuidhand en het biedverloop. Kaartlees Oefeningen Noord A 3 2 7 6 2 H B 9 8 6 3 2 Zuid 8 B 5 3 A 3 2 H 7 - - 1SA pas 2 * pas 2 2 pas pas pas * Jacoby Transfer West

Nadere informatie

BRIDGE : woorden en begrippen

BRIDGE : woorden en begrippen BRIDGE : woorden en begrippen aanmoediging: a-lijn: afwachtbod: alerteren: arbiter: bekennen: het bijspelen van een kaart met een positief signaal. de sterkste lijn bij een bridgeclub. een bod dat partner

Nadere informatie

Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken.

Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken. Dekken of duiken Ook de Nederlandse top worstelt tijdens de eerste voorronde van het Melchemie Topcircuit met de vraag: dekken of duiken. Moet u in het tegenspel een voorgespeelde honneur dekken of niet?

Nadere informatie

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden:

Een combinatie van kaarten (meestal honneurs), waartussen er één ontbreekt noemt men een 'vork'. Een paar voorbeelden: Snijden 1. De snit in zijn eenvoudigste vorm Eerst herhalen we even nog wat 'oude' stof over het snijden: 1) AV???? 32 In voorbeeld 1 is dit de positie van de schoppenkleur. De resterende negen kaarten

Nadere informatie

B.C. t Onstein. Kaartwaardering

B.C. t Onstein. Kaartwaardering B.C. t Onstein Bridge clinic : Kaartwaardering door Magdaléna Tichá Kaartwaardering Een belangrijk, maar vaak onderschat onderdeel van het bridgespel. Niet alleen punten tellen, maar ook rekening houden

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

Afspel van SA-contracten 1

Afspel van SA-contracten 1 Bridgewijzer GRE 9 Afspel van SA-contracten 1 1. Richtlijnen speelplan SA-contracten Als we de richtlijnen voor het speelplan op een rijtje zetten, dan krijgen we het volgende overzicht: 1. tel uw zogenaamde

Nadere informatie

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten.

De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De Losing Trick Count (LTC) De LTC is een methode van kaart- of handwaardering anders dan op basis van honneur punten. De eerste uitvoerige publicatie over de LTC is geschreven in de jaren 30. Hoewel het

Nadere informatie

Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie)

Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie) Training District Dordrect: verder bieden na volgbod (theorie) Dennis Stuurman Volgbod We doen een volgbod om de volgende redenen (in volgorde van prioriteit): 1. We denken dat we zelf een contract kunnen

Nadere informatie

Leerzaam? Voor ons in elk geval wel

Leerzaam? Voor ons in elk geval wel Leerzaam? Voor ons in elk geval wel door Ig Nieuwenhuis Het wordt weer tijd om aan de competitie van volgend jaar te gaan denken. Dus ook tijd om weer serieus te worden en goed te oefenen. Ziedaar mijn

Nadere informatie

Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg

Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg Verdedigen tegen de Multi en Muiderberg "...Jammer van dat rampspel, waar een Multi 2 werd geopend." "Ja, dat is niet de eerste keer dat we onderuit gaan tegen een Multi!" aarschijnlijk hebt u dit gesprek

Nadere informatie

Demer & Dijle Bridge Trofee bulletin. Speeldag 7. Volgende afspraak: donderdag 21 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven

Demer & Dijle Bridge Trofee bulletin. Speeldag 7. Volgende afspraak: donderdag 21 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven Speeldag 7 Volgende afspraak: donderdag 21 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven 1 Voorwoord In de 2 de finaleronde heeft Ben&Co zijn voorsprong op lichtjes vergroot in de Trofeeronde.

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Wat is een dogma? Een dogma is volgens de woordenboeken een regel die als onbetwist wordt beschouwd. Kent de bridgewereld ook dogma s? Dat moet de

Nadere informatie

Wie een fout maakt, wordt ingegooid

Wie een fout maakt, wordt ingegooid Wie een fout maakt, wordt ingegooid Fraai afspel tijdens het ING Bank Topcircuit dankzij tegenspelfoutjes. Dat klinkt gek maar dat is het niet. Toppers zien elk foutje van hun collega s. En straffen het

Nadere informatie

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1

Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Contract 2 Volgbod en informatiedoublet Leidraad hoofdstuk 1 Kerndoelen De cursist kan vertellen - welke redenen er zijn om een volgbod te doen - aan welke voorwaarden een volgbod moet voldoen - wat de

Nadere informatie

B.C. t Onstein. Bridge clinic: WK Lyon

B.C. t Onstein. Bridge clinic: WK Lyon B.C. t Onstein Bridge clinic: WK Lyon door Magdaléna Tichá 27 september 2017 Plan voor vandaag Introductie Spellen bespreken van het WK Lyon (2 bieden, 2 afspel, 1 verdediging, 1 uitkomst + 2 bonus) Doel:

Nadere informatie

Spel Oost / NZ VT72 9 N H7 HT863. HV52 Noord / Spel 1 V872 V43 B4 T986 N B7 H V95 W O VT7 A543 W O T Z AT532 A43 BT96 AHB5 HV

Spel Oost / NZ VT72 9 N H7 HT863. HV52 Noord / Spel 1 V872 V43 B4 T986 N B7 H V95 W O VT7 A543 W O T Z AT532 A43 BT96 AHB5 HV Spel 1 HV52 Noord / V872 V43 B4 T986 N B7 H A543 T876 92 9876 Z AT532 A43 BT96 AHB5 HV Spel 1 4H te spelen door N. Uitkomst een kleine klaver. Biedwedstrijd: NZ 1 punt voor het bieden van 4H. bron: MK

Nadere informatie

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur

Les 7. sprongherbiedingen. Les 7: Het doublet. doublet. Typen doubletten. Het Rode Kaartje. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur Les 7 Het Rode Kaartje X Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, die hoger is dan de openingskleur en op 2-hoogte geboden wordt zonder sprong 16-19 5-kaart 1 e kleur, 4-kaart 2 e kleur Partner mag niet

Nadere informatie

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel.

Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Als Oost 3 opent moet je natuurlijk al ernstig rekening houden met een groot kans op een scheef zitsel. Met 15 hp zal Zuid wel een informatiedoublet geven. Noord zit met twee boeren in zijn maag; vaak

Nadere informatie

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8

Oost A1064 West. HV6 A HV95 A75 Oost A HV6 8 Kaartwaardering Sinds het begin van het bridgespel zijn er vele methoden van kaartwaardering ontworpen. Het huidige 4-3- 2-1 puntensysteem is al in 1915 door Bryan McCambell bedacht. Pas vele jaren later

Nadere informatie

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2

Les 7. Tom Tom. West Noord Oost Zuid 1 pas 1 pas 1SA pas 3SA pas pas pas V B 2 H 7 V B H B 7 H A 7 A V 9 3 2 Tom Tom Les 7 V B 2 H 7 V B 10 9 3 H B 7 H 8 4 9 6 5 A 7 A V 9 3 2 West oord Oost uid 1 1 1SA 3SA West begint met V, Je speelt H die de slag wint. 1. Hoeveel punten mis je, 14 hoe verdeeld? 2. Hoeveel

Nadere informatie

Leuk, Leuker, Bridge!

Leuk, Leuker, Bridge! Leuk, Leuker, Bridge! Les 13,5 Doublet- en Cuebidtraining Gratis e-mail bridgecursus voor beginners Speciaal opgezet voor iedereen die: - ingewikkelde spelregels háát, - denkt dat een kaartspel helemaal

Nadere informatie

Het speelplan in de verdediging

Het speelplan in de verdediging Het speelplan in de verdediging m je succesvol te verdedigen moet het geschut al in stelling zijn gebracht voordat de aanval begint. Vertaald in bridgetermen betekent dat je goed moet luisteren naar het

Nadere informatie

Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4

Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4 Bijbieden na volgbod hoofdstuk 4 les 4 1 1? 1 Riek van Bussel Rosa Noordermeer Wil Kluijtmans Lineke Bron Hoe zat het ook alweer? 1 pas 1 2 2 1NT 2NT? Bijbod op 1-niveau: 6 punten en 4 + -kaart Bijbod

Nadere informatie

Demer & Dijle Bridge Trofee bulletin. Speeldag 6. Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven

Demer & Dijle Bridge Trofee bulletin. Speeldag 6. Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven Speeldag 6 Volgende afspraak: donderdag 7 februari 19u30 te Pieterman, Goudbloemstraat 28, 3000 Leuven 1 Voorwoord De finale rondes zijn begonnen. In de Trofee-ronde boekte de zwakste schakel de grootste

Nadere informatie

Uitkomen hoofdstuk 3 les 3

Uitkomen hoofdstuk 3 les 3 1 Uitkomen hoofdstuk 3 les 3 Flits 1 Hoogste van een serie honneurs kleintje belooft plaatje hoge middenkaart van niks Voorbeeld H van HV65 3 van H83 8 van 865 2 Flits 1 Algemene adviezen voor uitkomen:

Nadere informatie

In de starterscursus hebben we het volgende afgesproken: Uitkomst Hoogste van een serie HVB32 Kleintje belooft plaatje Top van niets 973.

In de starterscursus hebben we het volgende afgesproken: Uitkomst Hoogste van een serie HVB32 Kleintje belooft plaatje Top van niets 973. Uitkomen en signaleren Algemeen Ongeveer de helft van alle spellen speelt de tegenstander het spel. Omdat u van de andere helft weer de helft dummy bent, zult u in uw bridgeleven veel meer spellen tegen

Nadere informatie

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten.

Les 7: Het doublet. Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur. 1. Straf 2. Informatie. Sprong herbiedingen punten. REVERSE Sprong herbiedingen Reverse = Herbieding in een nieuwe kleur, hoger dan de openingskleur op 2-hoogte geboden zonder sprong Elke sprong in SA Elke sprong in een nieuwe kleur 18-19 16-19 5-kaart

Nadere informatie

Het betere gooi- en smijt-werk

Het betere gooi- en smijt-werk Het betere gooi- en smijt-werk door Ig Nieuwenhuis Op de terugweg naar huis heb ik in de auto meestal wel tijd om na te denken over een "thema" voor een stukje als dit, maar deze keer was dat niet nodig.

Nadere informatie

BEGINNERSTEST BIEDEN

BEGINNERSTEST BIEDEN BEGINNERSTEST BIEDEN beginnerstest Pagina 1 BIEDEN ANTWOORDEN Spellen 1 a b c d H V 5 3 2 H B 3 4 3 7 6 A B 7 6 3 2 A 5 4 7 6 H 7 6 A H 5 4 H V B 8 A H 10 7 6 5 2 7 A V 5 4 H 5 4 3 B 4 Voor welke opening

Nadere informatie

1. West Oost 2. West Oost In beide biedverlopen heeft West 2 kleuren: klaveren en harten

1. West Oost 2. West Oost In beide biedverlopen heeft West 2 kleuren: klaveren en harten Reverse bieden Iedereen heeft zijn mede-bridgers wel eens horen praten over een reverse zonder te begrijpen wat daar precies mee bedoeld wordt. Letterlijk betekent reverse : omgekeerd. Het gaat dus over

Nadere informatie

Les 4. Gestoord bieden. vormgeving: Ton Walbeek

Les 4. Gestoord bieden. vormgeving: Ton Walbeek Les 4 Gestoord bieden vormgeving: Ton Walbeek Storing door volgbod (1) Wat bied je als Oost? 1 Maar, Noord: 1 Wat nu? W N Oost 8 2 B 8 4 A V 7 6 2 8 7 4 1 1 1? Voorgenomen bijbod op 1 niveau kan niet:

Nadere informatie

Nummer 533, 19 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 533, 19 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 533, 19 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert

Nadere informatie

BIEDEN OF PASSEN? The Law Of Total Tricks Larry Cohen meestal kortweg aangeduid met de LAW of de Wet

BIEDEN OF PASSEN? The Law Of Total Tricks Larry Cohen meestal kortweg aangeduid met de LAW of de Wet 1 BIEDEN OF PASSEN? The Law Of Total Tricks Larry Cohen meestal kortweg aangeduid met de LAW of de Wet In het moderne bridge is ongestoord het juiste contract bieden een zeldzaamheid. De meeste biedbeslissingen

Nadere informatie

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte SUCCES. Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd.

EXAMEN CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte SUCCES. Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. EXAME CLUBLEIDER B (CLB) Spelregelgedeelte Dit gedeelte bestaat uit 17 opgaven. U hebt voor dit onderdeel anderhalf uur de tijd. Op het antwoordformulier dient u uw gegevens zo volledig mogelijk in te

Nadere informatie

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy).

De leider heeft de laatste slag gemaakt (in zijn hand of in dummy). Eliminatie en ingooi Iedereen weet dat bridge een spel is dat je samen met je partner tegen twee tegenstanders speelt. Deze tegenstanders proberen meestal je mooie plannetjes te verijdelen en zijn behoorlijk

Nadere informatie

Voor de minder ervaren spelers

Voor de minder ervaren spelers Bron: Bridge Service.nl Voor de minder ervaren spelers Spel 1 A V 2 B 9 5 4 3 V 7 3 2 A H 3 A H 4 West start tegen jouw mooie 3SA-contract met 6. Hoe probeer je jouw contract te maken? Ik geef een overpeinzing.

Nadere informatie

Bridge Vaardigheids Bewijs

Bridge Vaardigheids Bewijs Bridge Vaardigheids Bewijs Plezierig bridge is alleen mogelijk als de deelnemers op hoffelijke wijze met elkaar omgaan en weten wat hun rechten en plichten zijn. Als je van de volgende 25 vragen er minstens

Nadere informatie

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas

H V B 10 8 V B 6 4 Z A B 3 A 9 2 V B Biedverloop: NOORD OOST ZUID WEST 1Sch Pas 3Sch Pas 4Sch Pas Pas Pas Spel 1: N/- H V 10 5 4 6 10 9 8 7 A H 2 9 8 2 N 7 6 7 5 4 3 H V B 10 8 H 2 W O A 6 3 V 10 8 7 B 6 4 A B 3 A 9 2 V B 5 4 9 5 3 NOORD OOST UID WEST 1Sch 3Sch 4Sch Het lijkt lekker om in de 2 de slag een

Nadere informatie

Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat?

Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat? Clubavond: hoe lang houden we het vol? Hoe hard is de ruggegraat? door Ig Nieuwenhuis Een clubavond spelen is altijd gezellig, maar na een week hard werken is het soms lastig om op vrijdagavond de concentratie

Nadere informatie

Speelplan bij troefcontracten

Speelplan bij troefcontracten Speelplan bij troefcontracten Er valt veel te vertellen over het spelen van troefcontracten. Te veel voor een lesbrief als deze. Daarom wordt deze lesbrief beperkt tot enige algemene principes. Als u deze

Nadere informatie

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen?

De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? De tegenpartij opent op drieniveau: wat te doen? U speelt een viertallenwedstrijd en krijgt als zuid de volgende hand: A V 7 5 7 2 H V 10 H V 6 2 Dat wordt een makkie, u gaat 1 SA openen en dan ziet u

Nadere informatie

Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers!

Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Nummer 520, 20 juni 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone bridgers! Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar: rob.stravers@upcmail.nl Redactie: Ad van Gemert (zeer

Nadere informatie

Korte kleuren B.C. t Onstein

Korte kleuren B.C. t Onstein Korte kleuren B.C. t Onstein door Richard Ritmeijer 31 mei 2017 Mijn stelling van vandaag: Het bieden van korte kleuren is nuttig bij het inviteren voor: - (scherpe) manches - (scherpe) slems Je kunt korte

Nadere informatie

Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS:

Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS: Inhoudsopgave TINTELENDE TIPS: 1. Openen en de regel van 20 en 15...2 2. De Biddingbox...5 3. Bijbieding na kleuropening...7 4. Herbieding...9 5. Bijbieding na 1SA-opening...10 6. Kaartwaardering...12

Nadere informatie