Hoofdstuk 5: Figuren en video 121

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk 5: Figuren en video 121"

Transcriptie

1 Hoofdstuk 5: Figuren en video Figuren en video Figuren vormen meestal een belangrijk onderdeel van een web. Video wordt in veel mindere mate toegepast. In hoofdstuk 2 hadden we het reeds over de voor en nadelen van het gebruik van figuren en video op een web. In dit hoofdstuk bespreken we de technieken die je kan toepassen om figuren en video met behulp van FrontPage in een web op te nemen. Elk van de mogelijke facetten zoals lage resolutiefiguren, figuur als hyperlink, aantal herhalingen van een videofragment en de opmaak van figuren of video komen aan bod. Figuren worden in een web doorgaans voor twee doelen gebruikt: om informatie te geven ter verfraaiing of als illustratie Informatieve figuren vormen bijvoorbeeld foto s die een overzicht geven van een situatie of een product. Zonder foto hetzelfde willen vertellen zou veel moeilijker zijn. Wanneer figuren decoratief gebruikt worden, dragen ze enkel bij aan het uiterlijk van het web. Een voorbeeld zijn de navigatieknoppen, het paginavaandel of de figuren bij opsomminglijsten. Deze figuren dragen niet bij aan de informatie die er geboden wordt. Ze hebben enkel een kortstondig effect op de kwaliteit van een web Een figuur, illustratie of videofragment invoegen in een web Een figuur in een web toevoegen Je kan figuren toevoegen uit het lokale bestandssysteem. Deze figuren kunnen de volgende bestandsindeling hebben: GIF (standaard en bewegend), JPEG (standaard en progressief), BMP (Windows en OS/2), TIFF, TGA, RAS, EPS, PCX, PNG, PCD (Kodak Photo CD) en WMF. Wanneer je de pagina opslaat, wordt gevraagd de figuren op het web op te slaan. Als de figuur geen GIF- of JPEG-indeling heeft, wordt deze automatisch geconverteerd. Figuren met 256 of minder kleuren worden geconverteerd naar GIF en alle andere figuren naar JPEG. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen. Open het web Ibiza

2 Hoofdstuk 5: Figuren en video 122 Wanneer je eerst in de paginaweergave aangeeft waar je de figuur wilt invoegen kan je een figuur op 2 verschillende manieren aan een web toevoegen: Klik op de knop. Kies in het menu voor Invoegen, vervolgens voor Figuur en tenslotte voor Uit bestand. In beide gevallen bekom je het venster Figuur waarin je de figuur kan kiezen. Wanneer de figuur zich reeds in het web bevindt kan je deze kiezen uit de mappenstructuur van het web. Door dan op OK te klikken leg je de keuze voor de figuur vast. De werkwijze van de knoppen en werden reeds in deel besproken. We komen hier niet veder op terug. Voeg de figuur ibiza.gif toe aan de pagina index.htm. Deze figuur komt in de plaats van de tekst Ibiza die in de achtergrond staat. Je doet dit best door eerst de tekst te verwijderen (de positie mag je behouden) en daarna de figuur te plaatsen. Voeg eveneens de figuur eiland in de zon.gif toe aan de pagina index.htm. Deze figuur plaats je eerst links bovenaan vlak onder de stippellijn van de gemeenschappelijke rand. Wanneer je de figuur geselecteerd hebt kan je de positie van de figuur aanpassen. De positie van de figuur is absoluut, links 170 en boven 350. De breedte en de hoogte worden niet aangepast. De Z-volgorde zou reeds goed moeten staan.

3 Hoofdstuk 5: Figuren en video 123 Bij het bewaren van een pagina zal FrontPage vragen om de ingesloten bestanden op te slaan. In dit venster Ingesloten bestanden opslaan kan je de map waarin de figuren opgeslaan moeten worden wijzigen, maar ook de actie ondernomen moet worden kan je wijzigen. Het is hier ook mogelijk om de naam van het figuurbestand te wijzigen. Met behulp van de knop kan je opgeven in welke map de geselecteerde figuur moet komen. Je kan voor alle te bewaren figuren dezelfde map opgeven door de figuren allemaal te selecteren en dan de map te wijzigen. Met behulp van de Shift of de Control toets kan je eventueel eigen selecties maken voor reeksen van bestanden, respectievelijk losse bestanden. Met behulp van de knop kan je opgeven welke actie ondernomen moet worden. Je hebt hierin de keuze tussen Opslaan (standaard) en Niet opslaan. In het eerste geval worden de geselecteerde afbeeldingen in de aangegeven map van het web opgeslaan. In het tweede geval blijft de verwijzing naar de figuur bestaan zoals ze was. De pagina wordt in beide gevallen opgeslaan. Wanneer er slechts één figuur geselecteerd is in het venster Ingesloten bestanden opslaan, kan je de knop gebruiken om de naam van het bestand te wijzigen. Om de naam van het bestand te wijzigen kan je in het venster Ingesloten bestanden opslaan ook gebruik maken van de functietoets F2 of dubbelklikken met grote tussenpauze. Zorg ervoor dat beide figuurbestanden in de map images opgeslaan worden. Het bestand dat de naam eiland_in_de_zon.gif kreeg geef je als nieuwe naam zonne_eiland.gif.

4 Hoofdstuk 5: Figuren en video Een illustratie in een web toevoegen Je kan in FrontPage ook gebruikmaken van de Microsoft Clipgalerie. Je kan hierin illustraties, figuren en video's bekijken en vervolgens de items selecteren die je op de pagina wilt gebruiken. Een illustratie in een web toevoegen doe je in de volgende stappen: 1. Plaats in de paginaweergave de invoegpositie daar waar je een illustratie wilt invoegen. 2. Kies in het menu Invoegen voor Figuur en vervolgens voor Illustratie. De Microsoft Clipgalerie wordt geopend. 3. Blader door de Microsoft Clipgalerie om de gewenste illustratie te vinden. Klik met de rechtermuisknop op een afbeelding en klik vervolgens in het snelmenu op Invoegen. 4. Sluit de Microsoft Clipgalerie Een videofragment in een web toevoegen Je kan video's toevoegen aan een pagina. Elk type video dat in de Windows Mediaspeler kan worden afgespeeld is mogelijk. Een videofragment in een web toevoegen doe je in de volgende stappen: 1. Plaats in de paginaweergave de invoegpositie daar waar je een videofragment wilt invoegen. 2. Kies in het menu Invoegen voor Figuur en vervolgens voor Video. Het venster Video wordt geopend. Dit venster werkt hetzelfde als het venster Figuur. 3. Geef in het venster Video aan waar het originele videofragment zich bevindt. Dit kan net zoals bij figuren in het web, op het lokale bestandssysteem of op het internet zijn. Video wordt niet door alle webbrowsers ondersteund.

5 Hoofdstuk 5: Figuren en video Verschillende figuren tegelijk in een web importeren Je kan figuren en video's in een web importeren zodat je snel toegang kunt krijgen tot de benodigde bestanden. Je kan figuren bijvoorbeeld stuk voor stuk aan een web toevoegen door elke figuur apart aan een pagina toe te voegen en dan de pagina op te slaan. Als je al weet dat je een bepaalde groep figuren gaat gebruiken, kan je ze ook allemaal tegelijk importeren in de door jouw gespecificeerde map op het web. Op die manier kan je een figuur aan een pagina toevoegen zonder in het bestandssysteem te hoeven zoeken. Om een hele reeks figuren aan een bepaalde map van je web toe te voegen pas je de onderstaande stappen toe: 1. Selecteer in Windows Verkenner de afbeeldingen die je wilt importeren. 2. Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden en kies vervolgens in het snelmenu op Kopiëren. 3. Schakel over naar Microsoft FrontPage. (met behulp van ALT + TAB of door in de Windows taakbalk te klikken op de knop Microsoft FrontPage) 4. Open in de mapweergave de map waarin de afbeeldingen geï mporteerd moeten worden. 5. Klik met de rechtermuisknop in het deelvenster Inhoud en klik vervolgens in het snelmenu op Plakken. In de Windows Verkenner kan je een aantal opvolgende bestanden tegelijk selecteren door op het eerste bestand te klikken, SHIFT ingedrukt te houden en op het laatste bestand te klikken. Meerdere afzonderlijke bestanden selecteert u door CTRL ingedrukt te houden terwijl je op de bestanden klikt. Je kan ook afbeeldingen importeren door op de bestanden te klikken en deze te slepen (vanuit bureaublad, Windows Verkenner, Deze computer) naar de mappenlijst of naar het deelvenster Inhoud in FrontPage. Verplaats de figuur patroon_ibiza.gif (door te slepen) naar de map images.

6 Hoofdstuk 5: Figuren en video Achtergrondfiguur Een figuur op de achtergrond van een pagina kan een mooie bijdrage aan deze pagina bieden. Er moet echter op gelet worden dat de figuur niet te groot is. Ook de intensiteit van de kleuren mag niet te veel invloed hebben op de pagina. Kortom een achtergrondfiguur moet op de achtergrond blijven. Om een achtergrondfiguur aan een pagina toe te voegen kan je achtereenvolgens de volgende stappen uitvoeren: 1. Klik in de paginaweergave met de rechtermuisknop op de pagina en klik vervolgens op Eigenschappen van pagina in het snelmenu. 2. Klik op het tabblad Achtergrond. 3. Schakel het selectievakje Achtergrondfiguur in en klik vervolgens op de knop. 4. Selecteer de achtergrondfiguur: Wanneer de optie watermerk aangezet wordt, zal de figuur vast op de pagina blijven staan. De figuur zal niet met de tekst verschuiven wanneer gescrold wordt. De optie watermerk werkt niet in alle browsers. Je kan ook de gegevens van de achtergrond van een andere pagina halen. Op deze manier zullen de pagina s dezelfde achtergrondinstellingen krijgen, hetgeen interessant is voor de eenvormigheid van het web. Wanneer je het aankruisvakje Gegevens over de achtergrond van een andere pagina halen aanvinkt kan je via de knop de locatie van de pagina opgeven waarvan je de achtergrondinstelling wilt overnemen. De instellingsmogelijkheden voor de achtergrond in het venster Eigenschappen van pagina worden gedeactiveerd. Om eenvormigheid over een gans web te garanderen is het vaak beter om via een thema te werken. Ook voor een achtergrondfiguur valt deze werkwijze aan te bevelen.

7 Hoofdstuk 5: Figuren en video 127 Voeg het bestand zicht op de stad, de haven en in de verte stranden en luchthaven.jpg in als achtergrond op de pagina index.htm. Pas eveneens een watermerk toe op de pagina Figuren aanpassen Helderheid van een figuur instellen Soms komt het voor dat een figuur niet helder genoeg is, of misschien dat de figuur juist overbelicht is. In dat geval kan ja gebruik maken van één van de ingebouwde functies van FrontPage om de helderheid van de figuur aan te passen. Je kan de helderheid van een figuur aanpassen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop wanneer je de helderheid van de figuur wilt vergroten. Klik op de knop wanneer je de helderheid wilt verkleinen. Wanneer de werkbalk Figuren niet weergegeven wordt wanneer je een figuur selecteert, kan je deze zichtbaar maken door in het menu Beeld te kiezen voor Werkbalken en vervolgens voor op Figuren. Wanneer je de helderheid van de achtergrondfiguur (zie verder) wilt veranderen, hoef je geen selectie te maken. Dit geldt voor de instelling van alle mogelijke eigenschappen van de achtergrondfiguur. Voeg de foto met als bestandsnaam zandstrand in cala d'hort.jpg toe aan de pagina foto.htm. Pas de helderheid van de foto verschillende stappen aan. (+/- 6 stappen) Kleurcontrast van een figuur wijzigen Het kan gebeuren dat een figuur nogal flets en mat overkomt. Ook kan het voorvallen dat een figuur veel te heldere kleuren heeft. In dat geval kan je best het kleurcontrast van de figuur aanpassen.

8 Hoofdstuk 5: Figuren en video 128 Je kan het kleurcontrast van een figuur aanpassen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop wanneer je het contrast van de figuur wilt vergroten. Klik op de knop wanneer je het contrast wilt verkleinen Een figuur in zwart-wit Een zwart-wit figuur biedt vaak even veel informatie als een figuur in kleur. Het grote verschil is dan dat een zwart-wit figuur veel sneller via het internet doorgestuurd kan worden. Wanneer correct toegepast, vormt een zwart-wit figuur bovendien voor een mooie stijl. Je kan een figuur omzetten naar zwart-wit door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop Een figuur bijsnijden Zeer vaak gebeurt het dat een figuur groter is dan nodig. Wanneer de figuur even veel betekenis heeft wanneer er aan de zijkanten wat afgesneden wordt, kan dit veel besparen op de downloadtijd van de figuur. Correct gebruik van het bijsnijdgereedschap zal dus resulteren in een tijdswinst (voor je gebruikers). Je kan een figuur bijsnijden door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik op de knop op de werkbalk Figuren. Er wordt een bijsnijdvak om de figuur weergegeven. 3. Wijzig de afmetingen van het vak door de randen van het vak te slepen, zodat het deel van de figuur dat je wilt behouden erin past. Wanneer je zelf het bijsnijdvak wilt tekenen, klik je buiten het bijsnijdvak maar binnen de figuur en teken je het gewenste vak. 4. Klik weer op de knop om het gebied buiten het vak te verwijderen. Naast de figuur klikken werkt ook. Voeg de foto dalt vila.jpg toe in het bestand cultuur.htm. Deze figuur komt na de tekst door zeven bastions. onder de titel Dalt Vila. Snij de overbodige stukken aan de zijkanten van deze foto bij.

9 Hoofdstuk 5: Figuren en video 129 Het resultaat valt wat tegen in de ontwerpweergave. Wanneer je echter in de voorbeeldweergave gaat kijken, is het resultaat aanvaardbaar. Ook in de browser zal het resultaat anders uitzien dan in de ontwerpweergave Een figuur draaien Een figuur staat niet altijd op de gewenste oriëntatie wanneer je deze invoegt in je web. De mogelijkheid om figuren te draaien is een zeer nuttige functie die vaak een aparte figuureditor overbodig maakt. Je kan een figuur draaien door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop wanneer je de figuur 90 graden naar links wilt draaien. Klik op de knop wanneer je de figuur 90 graden naar rechts wilt draaien. Voeg de foto baai bij portinatx.jpg toe in het bestand cultuur.htm. De figuur komt na de tekst telkens kleine stranden. onder de titel Portinatx en verdraai de foto.

10 Hoofdstuk 5: Figuren en video Een figuur spiegelen Als effect in een web kan het nuttig zijn om een figuur te kunnen spiegelen. Een gespiegelde figuur samen met de originele figuur gebruiken kan een mooie afwerking van een web zijn. Je kan een figuur spiegelen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop wanneer u de figuur ondersteboven wilt zetten. Klik op de knop wanneer u een spiegelbeeld van de figuur wilt maken. Voeg de foto met als naam puig de missa in santa eulària d'es riu.jpg in het bestand cultuur.htm in na de tekst belangrijkste landbouwgebied van de Pitiusas. Spiegel deze foto horizontaal Kleur van een figuur wassen Je kan de kleur van een figuur wassen, waardoor het contrast van de figuur minder wordt en de helderheid toeneemt. Deze functie is handig wanneer je een watermerk wilt maken of een figuur als achtergrond wilt gebruiken. Je kan een figuur wassen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop.

11 Hoofdstuk 5: Figuren en video 131 De figuur die je op de pagina index.htm op de achtergrond gezet hebt is nogal sterk om als achtergrond te gebruiken. Was deze figuur Kleur in een figuur transparant maken Je kan één van de kleuren in een figuur transparant maken, zodat de achtergrond door deze kleur heen te zien is. Slechts één van de kleuren in een figuur kan transparant zijn. Wanneer je een transparante kleur selecteert voor een figuur die er al een heeft, is de andere kleur niet meer transparant. Als je de pagina opslaat, wordt gevraagd de figuur als GIF-bestand op te slaan, zelfs als de originele afbeelding een JPEG-figuur is (JPEG ondersteunt geen transparantie). Als de figuur in FrontPage van een bepaalde indeling naar GIF wordt geconverteerd, kan het aantal kleuren in de figuur verminderd worden en kan het figuurbestand groter worden. Dit laatste is vooral het geval wanneer in een foto een kleur transparant gemaakt wordt. Je kan één kleur van een figuur transparant maken door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren:

12 Hoofdstuk 5: Figuren en video Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop. 3. Klik in de figuur op de kleur die transparant moet worden. Op de pagina index.htm is de witte rand rond de figuur met als tekst Eiland in de zon nogal vervelend. Zorg dat de witte kleur transparant is Tekst op een figuur plaatsen Wanneer je een tekst op een figuur wilt plaatsen moet je dit doorgaans doen in een foto-editor. In FrontPage krijg je echter dezelfde functie aangeboden met behulp van de knop. Je kan tekst op een figuur plaatsen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop. 3. Wanneer de figuur een JPEG-indeling heeft, krijg je automatisch de vraag of je de figuur als GIF-bestand wilt opslaan, omdat JPEG geen tekst ondersteunt. Bij het converteren van de figuur in FrontPage kan het aantal kleuren in de figuur verminderen of kan het figuurbestand groter worden. Klik op OK. 4. Heeft de figuur een andere indeling, zoals BMP, dan krijg je bij het opslaan van de pagina automatisch de vraag of je deze als GIF-bestand wilt opslaan. 5. Typ de tekst in het vak dat op de figuur wordt weergegeven. Je kan de afmetingen van het tekstvak wijzigen door de grepen te slepen. Je kan het tekstvak verplaatsen door in het vak te klikken en het vak vervolgens naar de gewenste plaats te slepen. Je kan de tekst ook opmaken. Zo kan je net als bij andere tekst het lettertype of de kleur wijzigen. Klik op het tekstvak en selecteer dan de tekst. Voeg onderaan de pagina praktisch.htm de tekst zoals op de volgende figuur aan. Voeg vervolgens de figuur met als bestandsnaam het weer op ibiza.gif toe onder de tekst. Voeg de volgende twee teksten bovenaan de figuur toe: Het weer in Ibiza Overzicht in maandgemiddelden Versleep de eerste tekst helemaal naar de boven in de figuur. De tweede tekst komt er vlak onder. Beide teksten krijgen als lettertype Arial, de eerste tekst zal grootte 6 en de tweede grootte 3 krijgen.

13 Hoofdstuk 5: Figuren en video Aantal bits van een figuur wijzigen Een figuur is opgebouwd uit verschillende punten. Deze worden in FrontPage gemakkelijkheidhalve bits genoemd. Wanneer je het aantal bits van een figuur wijzigt, wordt de grootte van de pixels aangepast aan de huidige weergavegrootte. Als je de grootte van een figuur bijvoorbeeld terugbrengt tot 50% van de oorspronkelijke grootte, wordt de figuur op de pagina wel kleiner, maar blijft het bestand even groot. Met andere woorden: als je de grootte van een figuur wijzigt, veranderen alleen de HTML-codes die de weergave van de figuur in de browser aansturen. Als je het aantal bits van de figuur wijzigt, neemt ook de bestandsgrootte evenredig af. Voordat je het aantal bits van een figuur kunt wijzigen, moet je de grootte veranderen. Dit doe je het makkelijkst door de randen ervan te verslepen. (zie ook ) Je kan het aantal bits van een figuur aanpassen aan de weergave door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur waarvan de grootte is gewijzigd. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop. Voeg de foto met als bestandsnaam vuurtoren op de punta de sa ruda aan de steile kust van la mola.jpg toe aan de pagina foto.htm. Verklein de foto tot deze iets kleiner is als de andere figuur op de pagina. Pas vervolgens het aantal bits aan.

14 Hoofdstuk 5: Figuren en video Een afgeschuinde rand aan een figuur maken Je kan aan een figuur een afgeschuinde rand toevoegen, zodat deze een verhoogd, driedimensionaal karakter krijgt. Dit effect wordt ook toegepast in de meeste moderne computerprogramma s. Deze functie is heel handig als je de figuur als knop wilt gebruiken. Je kan een figuur een afgeschuinde rand geven door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop Figuur herstellen Wanneer je niet tevreden bent met de resultaten van de bewerkingen die je op de figuur hebt toegepast (zoals bijsnijden, wijzigen van de grootte, draaien, enzovoort), kan je alle wijzigingen ongedaan maken die je hebt aangebracht sinds je de figuur of de pagina waaraan de figuur werd toegevoegd, voor het laatst hebt opgeslagen. Je kan een figuur herstellen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik in de werkbalk Figuren op de knop Een miniatuur van een figuur maken Je kan met FrontPage een verkleinde weergave (miniatuur) maken van een figuur. Zo'n miniatuur is een hyperlink naar de figuur op ware grootte. Een bezoeker van je web kan op de miniatuur klikken en krijgt dan de figuur op ware grootte te zien. Miniaturen zijn handig voor grote figuren waarvan het downloaden veel tijd in beslag neemt (afhankelijk van het systeem van een bezoeker van een site). Met een miniatuur voorkom je dat de bezoeker van je web verplicht is een grote figuur te downloaden; de bezoeker kan er zelf voor kiezen de figuur al dan niet te downloaden. Je kan een miniatuur van een figuur maken door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik op de werkbalk Figuren op de knop. Er wordt automatisch een miniatuur van de figuur en een hyperlink naar de oorspronkelijke figuur gemaakt.

15 Hoofdstuk 5: Figuren en video 135 De functie AutoMiniatuur ( ) is niet beschikbaar als de geselecteerde figuur kleiner dan een miniatuur is, als er een hyperlink of hotspot voor de figuur is ingesteld (later) of als de figuur een animatie is. Je kan de instellingen voor het maken van miniaturen wijzigen. Je kan bijvoorbeeld de grootte of de randen van miniaturen wijzigen. Maak een miniatuur van de linkse foto in het bestand foto.htm. Je kan de instellingen voor het maken van miniaturen kan je wijzigen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Kies in het menu Extra voor Paginaopties en kies vervolgens voor de de tab AutoMiniatuur. 2. Kies in het vak Instellen de optie die je wilt gebruiken voor het opgeven van een grootte en geef vervolgens in het vak Pixels de waarde in pixels op. Wanneer de miniaturen bijvoorbeeld 75 pixels breed moeten worden, klik je op Breedte en geef je 75 op. De hoogte van de miniatuur zal zodanig worden ingesteld dat de breedte-hoogteverhouding van de oorspronkelijke figuur wordt gehandhaafd.

16 Hoofdstuk 5: Figuren en video 136 Je kan ook Kortste zijde selecteren en 75 opgeven. De kortste zijde van een miniatuur zal dan altijd 75 pixels bedragen, of het nu om de hoogte of om de breedte gaat. 3. Wanneer je een rand wilt opgeven, selecteer je Randdikte en geef je vervolgens in het vak Pixels een waarde voor de rand in pixels op. 4. Wanneer je de afbeelding een afgeschuinde rand wilt geven, selecteer je Afgeschuinde rand. Wanneer je ook een randdikte hebt opgegeven, zal de miniatuur een rand hebben die aan de binnenkant afgeschuind is. Wijzigingen die je aanbrengt in de eigenschappen van miniaturen, hebben geen invloed op miniaturen die je al eerder gemaakt had. Wijzig de instellingen van de miniatuur zodat de kortste zijde 100 pixels is. Er mag bovendien geen rand rond de miniatuur weergegeven wordt. Wel wordt de rand afgeschuind. Maak vervolgens van de rechtse foto op de pagina foto.htm een miniatuur. Voeg de foto met als bestandsnaam zandstrand in cala d'hort.jpg opnieuw toe aan de pagina foto.htm. De foto komt aan de rechtse kant bij de voorgaande twee. Pas op de zojuist toegevoegde foto een miniatuur toe. Wis de meest linkse miniatuur en plaats twee spaties tussen beide overblijvende miniaturen Eigenschappen van een figuur Rand van een figuur Je kan aan figuren, animaties (GIF), illustraties of video een rand toevoegen. Wanneer je een standaardhyperlink voor de afbeelding instelt, wordt automatisch een rand rond de afbeelding aangebracht om aan te geven dat bezoekers van een site op de afbeelding kunnen klikken. Je kan de breedte van de rand instellen of de rand helemaal verwijderen. Standaard zijn de randen zwart. Als de afbeelding een standaardhyperlink heeft, krijgt de rand dezelfde kleur als de hyperlinks (deze kleur wordt ingesteld in het dialoogvenster Eigenschappen van pagina). Je kan de rand van een figuur, illustratie of videofragment instellen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren:

17 Hoofdstuk 5: Figuren en video Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding, klik in het snelmenu op Eigenschappen van figuur (Alt + Enter werkt ook) en klik vervolgens in het venster Eigenschappen van figuur op de tab Vormgeving. 2. Geef in het vak Randdikte een waarde op voor de dikte van de rand in pixels. Wanneer je de rand wilt verwijderen, geef je 0 op. Pas een rand toe rond de laatste figuur op de pagina praktisch.htm. De rand moet 2 punten breed zijn en een horizontale en verticale afstand van 5 punten krijgen De grootte van een afbeelding wijzigen Je kan de grootte van afbeeldingen zoals figuren, bewegende GIF's en video's wijzigen door de eigenschappen voor de hoogte en breedte te wijzigen, of door de afbeelding rechtstreeks op de pagina aan te passen. Rechtstreeks op de pagina aanpassen wil zeggen dat je de rand van de figuur versleept totdat de afmeting naar wens is. Door een hoekpunt te verslepen kan je de breedte-hoogteverhouding van de originele figuur bewaren. Als je de grootte van een afbeelding wijzigt, worden alleen de HTML-codes gewijzigd die aangeven hoe de afbeelding in de browser van een bezoeker moet worden weergegeven. Het feitelijke afbeeldingsbestand wordt niet gewijzigd. Stel dat je downloadtijd voor een pagina met een grote figuur wilt beperken. Als je alleen de grootte van de figuur verkleint, dan wordt deze wel kleiner weergegeven op het scherm van de bezoeker, maar blijft de bestandsgrootte en dus de downloadtijd hetzelfde. Je moet na het wijzigen van de grootte van de figuur ook het aantal bits wijzigen, waardoor ook het figuurbestand kleiner wordt. Naast het verslepen van de randen of de hoekpunten kan je de afmetingen van een figuur aanpassen via het venster Eigenschappen van figuur: 1. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding, klik in het snelmenu op Eigenschappen van figuur en klik vervolgens in het venster Eigenschappen van figuur op de tab Vormgeving. 2. Schakel het selectievakje Grootte opgeven in.

18 Hoofdstuk 5: Figuren en video Wanneer je de verhouding tussen de breedte en de hoogte wilt behouden, schakel je het selectievakje Breedte-hoogteverhouding behouden in. Als je deze optie kiest en een pixelwaarde opgeeft in het vak Breedte of het vak Hoogte, wordt automatisch de waarde in het andere vak zodanig aangepast dat de verhoudingen van de afbeelding behouden blijven. 4. Geef op of je de grootte in pixels wilt wijzigen of als percentage, en geef vervolgens de waarden op in de vakken Breedte en Hoogte. Pas de grootte van alle figuren op de pagina cultuur.htm aan zodat de grootste maat (horizontaal en verticaal) 200 punten is. Pas ook voor elke figuur het aantal bits aan De uitlijning en afstand van een afbeelding instellen Je kan opgeven hoe figuren en video's op de pagina worden weergegeven door de uitlijning en de horizontale en verticale afstand tussen de elementen in te stellen. Je kan bijvoorbeeld de uitlijningsoptie kiezen waarbij de afbeelding aan de rechterkant van de pagina wordt geplaatst, en waarbij de tekst links om de afbeelding loopt. Je kan ook de horizontale afstand instellen op 10; er komt dan een marge van 10 pixels aan de linker- en de rechterkant van de afbeelding. Je kan de uitlijning en afstand van een figuur instellen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding, klik in het snelmenu op Eigenschappen van figuur en klik vervolgens in het venster Eigenschappen van figuur op de tab Vormgeving. 2. Kies in de keuzelijst Uitlijning op een van de opties om de uitlijning van de afbeelding op de pagina op te geven.wil je bijvoorbeeld de figuur aan de linkerkant van de pagina zetten, waarbij de tekst rechts om de figuur loopt, dan kies je Links. Je kan met de opties experimenteren om het effect te bekijken. 3. Geef in het vak Horizontale afstand aan welke afstand (in pixels) je links en rechts van de afbeelding wilt invoegen. 4. Geef in het vak Verticale afstand aan welke afstand (in pixels) je boven en onder de afbeelding wilt invoegen. Wanneer je de speciale tekens toont ( ) wordt er een teken ( ) weergegeven op de plaats waar de figuur ingevoegd is. Dit teken wordt verder de invoegpositie van de figuur genoemd.

19 Hoofdstuk 5: Figuren en video 139 Lijn de eerste en de laatste figuur in het bestand cultuur.htm uit naar rechts. De andere figuur lijn je links uit. Versleep de invoegpositie van de laatste figuur naar het begin van de alinea. (voor Helemaal ) Tekst van een figuur De tekst van een figuur is de alternatieve tekst van de figuur. Deze tekst wordt in plaats van de afbeelding weergegeven wanneer de afbeelding niet in een webbrowser kan worden weergegeven. In sommige webbrowsers wordt deze tekst ook weergegeven tijdens het downloaden van de afbeelding of wanneer een bezoeker van de site de muisaanwijzer over de afbeelding beweegt. Deze tekst is verder zeer belangrijk voor browsers die geen figuren kunnen weergeven. Dit kunnen oudere browsers zijn, maar ook browsers voor blinden of slechtzienden vallen onder deze categorie. Je kan de tekst van een figuur instellen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding. Klik in het snelmenu op Eigenschappen van figuur en klik vervolgens in het venster Eigenschappen van figuur op de tab Algemeen. 2. Typ onder Vervangende afbeeldingen in het vak Tekst de alternatieve tekst voor de afbeelding. Geef de eerste figuur in het bestand cultuur.htm als alternatieve tekst Zicht op Dalt Vila, het oude stadsdeel van de stad Ibiza. Geef de tweede figuur in het bestand cultuur.htm als alternatieve tekst Puig de Missa in Santa Eularia des Riu. Geef de derde figuur in het bestand cultuur.htm als alternatieve tekst Baai bij Portinatx.

20 Hoofdstuk 5: Figuren en video Vervangende figuur lage resolutiefiguur Je kan een speciale lage-resolutieversie van een afbeelding maken, die op de browser van een bezoeker wordt weergeven terwijl deze browser bezig is met het downloaden van de uiteindelijke versie van die afbeelding. Deze functie is handig voor grote figuren of figuren met een hoge resolutie. Als het een figuur met hyperlinks betreft, kunnen bezoekers met een trage Internet-verbinding toch doorgaan. Ze kunnen klikken op de hotspots die zich bevinden op de versie met lage resolutie, zonder dat ze hoeven te wachten tot de hele figuur met hoge resolutie is gedownload. Over hotspots hebben we het verder opnieuw. Je maakt van de figuur eerst een versie met een lage resolutie. Daartoe open je de figuur in een grafisch programma. Je reduceert de kleurdiepte (het aantal kleuren) van de figuur. Hoe minder kleuren je in de versie met een lage resolutie gebruikt, hoe sneller de figuur in de webbrowser wordt weergegeven. Omdat de versie met een lage resolutie is bedoeld als plaatsvervanger voor de versie met een hoge resolutie mag je de hoogte en breedte van de figuur niet wijzigen. Niet alle webbrowsers ondersteunen deze functie. Je kan een lage resolutie van een figuur opnemen in de eigenschappen van een figuur door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik met de rechtermuisknop op de figuur. Klik in het snelmenu op Eigenschappen van figuur en klik vervolgens in het venster Eigenschappen van figuur op de tab Algemeen. 2. Geef in het vak Lage resolutie de bestandsnaam op voor de figuur met lage resolutie, of klik op Bladeren om deze te zoeken. Dit werkt verder hetzelfde als het invoegen van een figuur Voeg het bestand formentera.jpg onderaan de pagina cultuur.htm toe. Geef deze foto als alternatieve tekst Zicht op het eiland Formentera. Geef als Lage resolutie-figuur de foto formentera_low.jpg op.

21 Hoofdstuk 5: Figuren en video Eigenschappen van video instellen Je kan opgeven hoe een video in de webbrowser van een bezoeker van de site moet worden afgespeeld. Er dient echter met de nodige voorzichtigheid omgegaan te worden met video op internet. De bandbreedte die nodig is om kwalitatieve video real-time door te sturen is voor de meeste surfers niet beschikbaar. Hou het dus op een beperkte kwaliteit en niet erg lange fragmenten. Je kan de eigenschappen van een videofragment instellen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave met de rechtermuisknop op de video en klik op Eigenschappen van figuur in het snelmenu. 2. Klik in het venster Eigenschappen van figuur op de tab Video. Hier vind je de instellingen voor het afspelen van de video in de webbrowser van de bezoeker. 3. Bepaal vervolgens de gewenste instellingen voor het videofragment: Wanneer je de gebruiker de mogelijkheid wilt geven om het afspelen van het videofragment te controleren schakel je het selectievakje Besturingselementen weergeven in browser in. Wanneer de video moet worden afgespeeld elke keer als een bezoeker van de site de pagina laadt, schakel je het selectievakje Bij het openen van het bestand in. Wanneer de video moet worden afgespeeld als de bezoeker de muis op de video plaatst, schakel je het selectievakje Bij het aanwijzen met de muis in. Geef in het vak Herhalen op hoeveel keer de video moet worden afgespeeld. Je kan ook de optie Permanent instellen, waarbij de video doorlopend wordt afgespeeld. In het vak Vertraging van herhaling na geef je de vertragingstijd in milliseconden op. Niet alle functies van de tab Video worden ondersteund door alle browsers Een figuur converteren naar de indeling GIF, JPEG of PNG Je kan een figuur naar de indeling GIF, JPEG of PNG converteren. Wanneer je in een JPEGfiguur een transparante kleur wilt instellen, moet de figuur eerst naar GIF worden geconverteerd. Dit kan een probleem vormen wanneer het aantal kleuren van de figuren meer dan 256 is. FrontPage zal in dat geval de figuur omzetten naar een GIF-figuur, hetgeen wel eens voor grotere bestanden zorgt. Je kan een figuur converteren naar een andere indeling door achtereenvolgens de volgende stappen uit et voeren:

22 Hoofdstuk 5: Figuren en video Klik met de rechtermuisknop op de figuur en klik in het snelmenu op Eigenschappen van figuur. 2. Klik op de tab Algemeen in het venster Eigenschappen van figuur. Wanneer je de figuur naar GIF-indeling wilt converteren, klik je op GIF. Als je wilt instellen dat de figuur tijdens het downloaden steeds gedetailleerde wordt weergegeven, selecteer je Geïnterlinieerd. Je kan in dit dialoogvenster de transparante kleur niet instellen, maar je kan wel het selectievakje Transparant uitschakelen wanneer je geen transparante kleur voor de figuur wilt gebruiken. Wanneer je de figuur naar JPEG-indeling wilt converteren, klik je op JPEG. Je kan van de JPEG-figuur ook de kwaliteit opgeven door een waarde tussen 1 en 100 in te voeren in het vak Kwaliteit. Hoe hoger de waarde, hoe lager de compressie en hoe groter het bestand wordt. In het vak Progressieve gangen kan je het aantal verschillende stadia opgeven waarin de figuur tijdens het downloaden door de webbrowser van de bezoeker wordt weergegeven. Niet alle webbrowsers ondersteunen progressieve stadia. Wanneer je de figuur naar PNG-indeling wilt converteren, klik je op PNG. Er zijn daarbij geen verdere instellingen mogelijk Een figuur openen om te bewerken Je kan een figuur openen om deze te bewerken. Eerst moet u het programma opgeven waarmee je de verschillende bestandstypen wilt bewerken (GIF, JPEG, BMP, enzovoort). Een figuur openen in het bewerkingsprogramma doe je door op de figuur te dubbelklikken in de paginaweergave. Wanneer je op een bewegende GIF dubbelklikt, wordt deze automatisch geopend in de editor die voor standaard GIF-bestanden is ingesteld. Je kan geen aparte andere toepassing instellen voor bewegende GIF's Een editor aan een bestandstype koppelen In Microsoft Windows is elk type bestand (bijvoorbeeld figuurbestanden zoals GIF's, JPEG's en PNG's) gekoppeld aan een standaardtoepassing of editor. Zo kunnen figuurbestanden aan de

23 Hoofdstuk 5: Figuren en video 143 editor Microsoft Image Composer zijn gekoppeld. Wanneer een bestand wordt geopend om te bewerken, wordt het geopend in de editor waaraan het is gekoppeld. In Microsoft FrontPage zijn de meeste koppelingen tussen standaardeditors en bestandstypen al ingesteld. Wil je een editor koppelen aan een nieuw bestandstype dan gaat je als volgt te werk: 1. Kies in het menu Extra voor Opties en kies vervolgens op de tab Editors configureren voor de knop. 2. Typ in het vak Bestandstype de extensie (bestaande uit 3 lettertekens), die bij het bestandstype hoort dat je wilt toevoegen. Bijvoorbeeld avi voor audiovisuele bestanden. 3. Typ in het vak Naam van de editor de naam van de editor waarin dit type bestanden in FrontPage moeten worden geopend. 4. Typ in het vak Opdracht het pad van het uitvoerbare bestand (.exe) voor de editor of klik op de knop om de plaats van het bestand op te zoeken. Koppel de bestandstypes.gif en.jpg in FrontPage aan Microsoft Photo Editor. Je vindt deze editor normaal op de locatie: C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\PhotoEd\PHOTOED.EXE Een andere editor aan een bestandstype koppelen Wanneer een bepaald bestandstype gekoppeld is aan een editor kan het eventueel aan een andere editor gekoppeld worden. Dit doe je door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren. 1. Kies in het menu Extra voor Opties en kies vervolgens op de tab Editors configureren voor de koppeling bestandstype/editor die je wilt wijzigen 2. Klik op de knop. 3. Typ in het vak Naam van de editor de naam van de editor waarin dit type bestanden in FrontPage moeten worden geopend. 5. Typ in het vak Opdracht het pad van het uitvoerbare bestand (.exe) voor de editor of klik op de knop om de plaats van het bestand op te zoeken.

24 Hoofdstuk 5: Figuren en video De koppeling tussen een editor en een bestandstype verwijderen Wanneer een bepaald bestandstype gekoppeld is aan een editor kan de koppeling overbodig worden. Het editorprogramma is bijvoorbeeld van de computer verwijderd. 1. Kies in het menu Extra voor Opties en kies vervolgens op de tab Editors configureren voor de koppeling bestandstype/editor die je wilt verwijderen 2. Klik op de knop. Wanneer je een koppeling tussen een bestandstype en een editor verwijdert, kan je bestanden van dat type niet meer openen in FrontPage. In plaats van de koppeling helemaal te verwijderen, kan je het bestandstype beter aan een andere editor koppelen Een bestand openen met een andere editor Wanneer je een bestand opent in Microsoft FrontPage, wordt het bestand geopend in de editor die bij dat type bestand hoort. Standaard is FrontPage de editor voor HTML-pagina's (.htmbestanden) en Active Server Pages (.asp-bestanden). Kladblok is de editor voor tekstbestanden (.txt-bestanden), enzovoort. Met deze procedure kan je een bestand openen in een andere editor dan de editor die standaard bij een bepaald type hoort. Zo kan je een.asp-bestand openen in Microsoft Visual InterDev of een.bmpbestand in Microsoft Image Composer. Wanneer je een bestand wilt openen dat normaal toegewezen aan een bepaalde editor, kan je dit met een andere editor openen door te klikken met de rechtermuisknop op het bestand dat je wilt openen en vervolgens in het snelmenu te kiezen voor Openen met. Dit kan in alle weergaven, behalve de taakweergave. Selecteer de editor waarmee je het bestand wilt openen. De editors die in dit venster vermeld worden zijn dezelfde editors als in de vorige delen. Wanner je een andere editor toegevoegd had in , zou deze in dit venster getoond worden Pagina's openen in de Office-toepassing waarin deze zijn gemaakt Wanneer je een pagina in een web opent, wordt de pagina weergegeven met de standaardeditor die is ingesteld voor dat type bestand. Voor de meeste typen pagina's is dit standaard FrontPage. Als je deze standaardinstelling wilt uitschakelen, kan je opgeven dat pagina's in

25 Hoofdstuk 5: Figuren en video 145 FrontPage automatisch worden geopend met de Microsoft Office-toepassing waarmee ze zijn gemaakt. Je kan deze optie inschakelen door in het menu Extra te kiezen voor Opties en vervolgens in het tabblad Editors configureren het selectievakje Webpagina's openen in de Office-toepassing waarin deze zijn gemaakt aan te vinken Figuren en hyperlinks Standaard hyperlink voor een figuur instellen Je kan voor een afbeelding zoals een figuur, bewegende GIF of video een standaardhyperlink instellen. Wanneer een bezoeker van een site op de afbeelding klikt, wordt in de webbrowser het doel van de hyperlink weergegeven. Wanneer je bijvoorbeeld een knop voor de introductiepagina wilt maken, plaats je een afbeelding voor de knop op de pagina en geef je de introductiepagina op als standaardhyperlink. Wanneer je hotspots (zie verder) op een afbeelding plaatst, wordt de standaardhyperlink gebruikt voor de gebieden die geen hotspot hebben. Je kan een standaard hyperlink voor een figuur instellen door de volgende stappen achtereenvolgens uit te voeren: 1. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding. Klik in het snelmenu op Eigenschappen van figuur en klik vervolgens in het venster Eigenschappen van figuur op de tab Algemeen. 2. Geef in het vak Locatie onder Standaardhyperlink het doel van de standaardhyperlink op. Je kan ook op de knop klikken om het doel te vinden: Het is mogelijk om de hyperlink naar een frame te laten verwijzen. Hier komen we later op terug in het hoofdstuk Frames. Het is vaak veel gemakkelijker om de standaard hyperlink rechtstreeks toe te wijzen door niet in de eigenschappen van de figuur te gaan werken, maar door de figuur te behandelen als een stukje tekst. Je kan via het snelmenu (rechtermuisknop), de knop of de toetsencombinatie Control + K ook de standaard hyperlink van de figuur instellen.

26 Hoofdstuk 5: Figuren en video Een hotspot aan een figuur toevoegen Je kan aan een afbeelding zoals een figuur of een bewegende GIF een hotspot toevoegen. Een hotspot is een onzichtbaar gebied op een afbeelding waaraan je een hyperlink hebt toegewezen. Wanneer een bezoeker op de afbeelding klikt, wordt in de webbrowser het doel van de hyperlink weergegeven. In Microsoft FrontPage kunnen hotspots de vorm hebben van een rechthoek, een cirkel of een veelhoek. Een afbeelding met een of meer hotspots wordt een afbeelding met hyperlinks genoemd. Meestal wordt in de afbeelding de plaats aangegeven waar de bezoeker moet klikken. Zo zou een autofabriek op z'n website een afbeelding met hyperlinks kunnen gebruiken voor de nieuwste modellen. Wanneer een bezoeker van de site op een bepaald model klikt, wordt er een pagina met gedetailleerde gegevens van dit model weergegeven. Een hotspot in een figuur maken kan je doen door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik op de werkbalk Figuren op de knop met de gewenste vorm: Rechthoekige hotspot: Ronde hotspot: Veelhoekige hotspot: 3. Teken op de afbeelding naar wens een rechthoek, cirkel of veelhoek. Je tekent een veelhoek door op de plek te klikken waar u de eerste hoek wilt. Vervolgens klik je op de plek voor elke volgende hoek. Je voltooit de veelhoek door te dubbelklikken. 4. Zodra je de linkermuisknop loslaat, wordt het dialoogvenster Hyperlink maken geopend. Hierin kan je het doel voor de hotspot opgeven. Voeg in het bestand praktisch.htm boven de titel Het weer de figuur kaart van middellandse zee.jpg in. Centreer de figuur. Maak een cirkelvormige hotspot boven de bestaande witte zone in de figuur. De hotspot verwijst naar het bestand landkaart.htm. Wanneer je de hotspot niet onmiddellijk op de juiste plaats kan zetten, kan je deze verplaatsen zodra de link gelegd is.

27 Hoofdstuk 5: Figuren en video Een tekst-hotspot aan een figuur toevoegen Je kan aan een afbeelding zoals een figuur, een bewegende GIF of een video een tekst-hotspot toevoegen. Een tekst-hotspot is een tekstreeks op een afbeelding waaraan je een hyperlink hebt toegewezen. Wanneer een bezoeker van de site op de tekst klikt, wordt in de webbrowser het doel van de hyperlink weergegeven. Je kan een tekst-hotspot in een figuur maken door de volgende stappen achtereenvolgens uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de figuur. 2. Klik op de werkbalk Figuren op de knop. 3. Typ de tekst in het tekstvak dat nu op de afbeelding wordt weergegeven. 4. Je kan de hyperlink voor de tekst instellen door te dubbelklikken op een hoek van het tekstvak. 5. Geef tenslotte het doel voor de hotspot op Een hotspot van een figuur bewerken, verplaatsen, verwijderen of de grootte ervan wijzigen Je kan het URL-adres van een hotspot bewerken, verplaatsen, verwijderen of de grootte ervan wijzigen. Dit doe je door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de afbeelding om de hotspots weer te geven. 2. Klik op een hotspot. 3. Je bewerkt het URL-adres van een hotspot door er op te dubbelklikken. 4. Je verplaatst de hotspot door er op te klikken en deze naar een andere positie te slepen. 5. Je wijzigt de grootte van de hotspot door op een van de grepen te klikken en deze te verslepen. In plaats van slepen kan je ook de pijltjestoetsen gebruiken. 6. Je verwijdert een hotspot door op de delete-toets te drukken. Tijdens het verplaatsen van een hotspot kan je deze weer op de oorspronkelijke plaats terugbrengen door de muisknop ingedrukt te houden en op ESC te drukken. Voeg de twee figuren kaart_ibiza.gif en kaart_formentera.gif via de mappenlijst toe aan het web. Voeg in het bestand landkaart.htm de figuur kaart van ibiza en formentera.gif in. Centreer de figuur op de pagina.

28 Hoofdstuk 5: Figuren en video 148 Maak twee tekst-hotspots op de figuur. De eerste tekst-hotspot krijgt als naam Ibiza en verwijst naar het bestand kaart_ibiza.gif. De eerste tekst-hotspot wordt 36 punten groot. De tweede tekst-hotspot krijgt als naam Formentera en verwijst naar het bestand kaart_formentera.gif. De tweede teksthotspot wordt 24 punten groot. Plaats tenslotte de hotspots zoals in nevenstaande figuur: De hotspots op een afbeelding markeren Je kunt de hotspots op een afbeelding markeren, bijvoorbeeld wanneer de omtrekken van de hotspots op de afbeelding moeilijk te zien zijn. Dit doe je door achtereenvolgens de volgende stappen uit te voeren: 1. Klik in de paginaweergave op de afbeelding. 2. Klik op de werkbalk Figuren op de knop. Klik nogmaals op deze knop wanneer je de markering wilt opheffen. Bewaar alle bestanden en zorg dat alle figuur in de map images staan Oefeningen 1. Open het web Ibiza. Voeg op de pagina foto.htm de volgende foto s toe: Landeljik Ibiza in Sant Josep.jpg Strand van Plaja de Mitjorn aan de zuidkust van Formentera.jpg Rustige steegjes in het oude stadsdeel.jpg Ibiza stad vanuit de haven.jpg Punta Arabí.jpg Ongerepte natuur in het Noorden.jpg Als de eerste regel vol is, ga je naar de tweede

29 Hoofdstuk 5: Figuren en video 149 Maak van elke foto een miniatuur die voldoet aan de volgende instellingen: De kortste zijde is 100 pixels. Er mag geen rand rond de miniatuur weergegeven worden. De rand wordt afgeschuind. Zorg er tenslotte voor dat tussen elke miniatuur 2 spaties staan. Bewaar de pagina. De foto s komen in de map images. 2. Voeg op de pagina uitgaan.htm de volgende tekst toe: Ibiza is synoniem voor uitgaan. Je kan s nachts nergens gaan zonder op het één of het ander feest uit te komen. Je moet er geweest zijn om het te begrijpen. Enkele sfeerbeelden om je in de stemming te brengen: Voeg onder de tekst de volgende foto s toe: hippy markt nabij paseo del muelle.jpg avondsfeer boven ibiza stad, partytime.jpg avondsfeer boven ibiza stad, partytime (2).jpg Maak de 3 foto s precies 200 punten hoog. De breedte-hoogteverhouding blijft behouden. Er mogen geen spaties tussen de foto s staan. Pas het aantal bits van de figuren aan en bewaar de pagina. De foto s komen in de map images. 3. Voeg op de pagina gastronomie.htm de volgende foto s toe: oreietes.jpg greixonera en frigola.jpg Maak de 2 foto s precies 450 punten hoog. De breedte-hoogteverhouding blijft behouden. Pas het aantal bits van de figuren aan en bewaar de pagina. De foto s komen in de map images. Maak vervolgens van beide foto s miniaturen volgens de eerder ingestelde eigenschappen van de miniatuur.

30 Hoofdstuk 5: Figuren en video 150 Lijn de eerste foto rechts uit. Zowel de horizontale als de verticale afstand moeten 20 punten zijn. Versleep vervolgens de invoegpositie tot voor het eerste woord op de pagina (De traditionele ) Lijn de tweede foto eveneens rechts uit met dezelfde eigenschappen. Versleep de invoegpositie van de tweede figuur voor Als visschotels. Bewaar alle bestanden (foto s in de map images) en sluit vervolgens het web. 4. Open het web kookboek en voeg in het bestand gemengde_bladsla.htm onderstaande foto s op de gevraagde manier in: gemengde bladsla figuur 1.jpg links van de tekst gemengde bladsla figuur 2.jpg rechts van de tekst gemengde bladsla figuur 3.jpg links van de tekst gemengde bladsla figuur 4.jpg rechts van de tekst gemengde bladsla figuur 5.jpg links van de tekst Pas de breedte van elke figuur aan tot 180 pixels. De breedte-hoogteverhouding blijft behouden. Voeg vlak voor het recept (onder de ingrediënten) de foto gemengde bladsla.jpg toe. Stel de breedte van deze figuur in op 300 punten. Lijn de figuur rechts uit met een horizontale afstand van 10 punten en een verticale afstand van 5 punten. Versleep de invoegpositie van de foto tot het begin van de tweede alinea van het recept. Pas voor elke ingevoegde figuur het aantal bits aan. Bewaar de pagina en zorg ervoor dat alle foto s in de map salades/foto terecht komen. De map foto (submap van de map salades) zal je eerst moeten aanmaken. 5. Voeg in de bestanden heldere_groentebouillon.htm, zeevruchtensalade.htm en rauwkostschotel_kruidendressing.htm op dezelfde manieren de kleine foto s toe. De breedte van elke figuur aan de linkerkant is telkens 180 pixels. De breedtehoogteverhouding blijft behouden. Voeg in de tweede alinea van het recept telkens de hoofdfoto in. De hoofdfoto heeft een breedte van 300 punten en wordt rechts uitgelijnd met een horizontale afstand van 10 punten en een verticale afstand van 5 punten.

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album 3 Foto s en tekst invoegen en schikken Bovenaan het programmavenster ziet u twee tabs: handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

Nadere informatie

een nieuwe publicatie op basis van een vooraf ontworpen publicatie, de verschillende ontwerpelementen herkennen en die ontwerpelementen aan uw stijl

een nieuwe publicatie op basis van een vooraf ontworpen publicatie, de verschillende ontwerpelementen herkennen en die ontwerpelementen aan uw stijl Publisher 2007 nieuwsbrieven of brochures, kant-en-klare publicaties voor verschillende publicatietypen, waaronder visitekaartjes, ansichtkaarten, folders, cadeaubonnen, cv's, catalogussen en zelfs websites.

Nadere informatie

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie:

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: 1 FrontPage Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: Merk op dat de ene pagina die al aangemaakt is 'index.htm' heet. Dit is belangrijk De startpagina

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Hyperlinks 152

Hoofdstuk 6: Hyperlinks 152 Hoofdstuk 6: Hyperlinks 152 6. Hyperlinks 6.1. Wat is een hyperlink? Een hyperlink is verbinding tussen een pagina en een bepaald doel. Dit doel kan een andere pagina zijn of een andere locatie op dezelfde

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Aanmaken en gebruiken van een PowerPoint-model (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft)

Aanmaken en gebruiken van een PowerPoint-model (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft) 1. Welke stappen moeten er precies worden uitgevoerd om een sjabloon te maken? U opent een nieuwe, lege presentatie (knop Nieuw, werkbalk Standaard). Ga eerst naar de modelweergave via het menu Beeld.

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) Met PowerPoint kan men voorstellingen maken door middel van dia's die zijn gevuld met teksten, afbeeldingen, films, grafieken en geluiden. PowerPoint is een uitstekend

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700 Handleiding Albupad 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma voor Windows waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 12 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Afbeeldingen invoegen 1.1. Via word eerste manier tweede manier 1.2. Via internet 1.3. Knippen, kopiëren en plakken

Inhoudstafel. 1. Afbeeldingen invoegen 1.1. Via word eerste manier tweede manier 1.2. Via internet 1.3. Knippen, kopiëren en plakken Inhoudstafel 1. Afbeeldingen invoegen 1.1. Via word eerste manier tweede manier 1.2. Via internet 1.3. Knippen, kopiëren en plakken 2. Afbeeldingen bewerken 2.1. Grootte van de afbeelding eerste manier

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

PowerPoint Mijn naam is; Cees van Aarle

PowerPoint Mijn naam is; Cees van Aarle Mijn naam is; Cees van Aarle Boodschap / Doelgroep Wat vind je doelgroep belangrijk? Aandachtspunt; - waarin onderscheid je jezelf van de rest, - wat maakt je uniek? Hoe maak je dat anderen duidelijk,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database...

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... 9 Afbeelding toevoegen vanuit classroom... 11 Afbeelding

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 13 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Hieronder een overzicht van veelgebruikte sneltoetsen in Microsoft PowerPoint. Deze sneltoetsen zijn van toepassing in vrijwel alle versies, waaronder PowerPoint

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Tekstverwerking. Wat gaan we leren? Opdracht: Geavanceerde opmaak. Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke

Tekstverwerking. Wat gaan we leren? Opdracht: Geavanceerde opmaak. Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke Wat gaan we leren? Tekstverwerking In deze cursus gaan we meer leren over de opmaak van een Word-document. We hebben al met verschillende soorten opmaak leren werken: Tekenopmaak Alineaopmaak Paginaopmaak

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld postzegels kunt maken. Met het

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

FrontPage 2000. Websites voor iedereen

FrontPage 2000. Websites voor iedereen FrontPage 2000 Websites voor iedereen Andy Camps, 2001 Inhoud 2 Inhoud Inhoud...2 Woord vooraf...7 Hoe met deze cursus werken?...8 1. Proloog webtechno, rauwkost...9 1.1. Internetadres...9 1.1.1. Domein

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

MOPM kan je openen via Starten Alle Programma s Microsoft Office Microsoft Office hulpprogramma s Microsoft Office Picture Manager.

MOPM kan je openen via Starten Alle Programma s Microsoft Office Microsoft Office hulpprogramma s Microsoft Office Picture Manager. Gebruik van Microsoft Office Picture Manager (MOPM) Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Als je Microsoft Office

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Bijlage Animation Shop 3

Bijlage Animation Shop 3 1 Bijlage Animation Shop 3 Bij Paint Shop Pro 9 wordt het programma Animation Shop 3 meegeleverd. Met Animation Shop kunt u eenvoudige animaties maken die u bijvoorbeeld op uw eigen website kunt gebruiken.

Nadere informatie

Wordpress handleiding LOA Lak B.V.

Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Over Wordpress Wordpress is een content management systeem (kortweg CMS). Een CMS is systeem waarmee u de inhoud van uw website kunt beheren. Om Wordpress te kunnen gebruiken

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag 1. Algemeen Dit dictaat legt uit hoe een molentje in PowerPoint gemaakt wordt Gebruikt zijn Word 2003 en PowerPoint 2003, voor de versie 2000 is dit dictaat ook geschikt Handig Nederlandstalig boekje:

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

MEDIABIBLIOTHEEK HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

MEDIABIBLIOTHEEK HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology MEDIABIBLIOTHEEK HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.EU 16-8-2017 Versie 2.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over de Mediabibliotheek... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Sn el aan d e s l ag. Stap een: Uw foto's openen in Corel AfterShot Pro. Door uw foto's navigeren

Sn el aan d e s l ag. Stap een: Uw foto's openen in Corel AfterShot Pro. Door uw foto's navigeren Snel aan de slag In deze sectie maakt u kennis met een aantal basistaken die u in Corel AfterShot Pro kunt uitvoeren. Neem een aantal minuten de tijd om de onderstaande stappen door te nemen als u op zoek

Nadere informatie

Beknopte gebruikershandleiding Editor

Beknopte gebruikershandleiding Editor Beknopte gebruikershandleiding Editor Deze handleiding beschrijft de mogelijkheden van de teksteditor. Let op! Niet iedere website heeft echter alle opties beschikbaar. Mocht u toch nog problemen ervaren,

Nadere informatie

Migreren naar Access 2010

Migreren naar Access 2010 In deze handleiding Het uiterlijk van Microsoft Access 2010 verschilt aanzienlijk van Access 2003. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u niet te veel tijd hoeft te besteden aan het leren werken

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2) Afbeeldingen en multimedia Afbeeldingen Afbeeldingen toevoegen uit illustratie Men kan een afbeelding uit het taakvenster illustraties opnemen als men een dia-indeling

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Handleiding Vedor-editor

Handleiding Vedor-editor Handleiding Vedor-editor Mei 2007, versie 0.9 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanmelden... 4 De werkbalk... 5 Het context menu... 6 Navigeren binnen je website... 7 Tekst toevoegen en bewerken... 8 Afbeeldingen

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Zorg ervoor dat u dit leest voordat u de afbeeldingsconvertor gebruikt.

Zorg ervoor dat u dit leest voordat u de afbeeldingsconvertor gebruikt. Image Converter Gebruikershandleiding Versie: 1.1.0.0 Zorg ervoor dat u dit leest voordat u de afbeeldingsconvertor gebruikt. Inhoud: Overzicht van de afbeeldingsconvertor P2 Een afbeelding converteren

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Grafische elementen invoegen

Grafische elementen invoegen Grafische elementen invoegen Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 LIJNEN EN RECHTHOEKEN TEKENEN... 1 2.1 Lijnen tekenen... 1 2.2 Polylijnen tekenen... 3 2.3 Rechthoeken tekenen... 3 3 CIRKELS,

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Afbeeldingen invoegen en verwijderen Je kunt een illustratie invoegen via het tabblad Invoegen, groep Afbeeldingen, knop Illustratie. Het taakvenster Illustraties komt in beeld.

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

Gebruik van het Brother SmartUI Control Center op basis van Windows voor PaperPort 8.0 en Windows XP

Gebruik van het Brother SmartUI Control Center op basis van Windows voor PaperPort 8.0 en Windows XP Gebruik van het Brother SmartUI Control Center op basis van Windows voor PaperPort 8.0 en Windows XP Brother SmartUI Control Center Het Control Center van Brother is een hulpprogramma waarmee u gemakkelijk

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Elementen bewerken. Rev 00

Elementen bewerken. Rev 00 Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 ELEMENTEN SELECTEREN... 1 2.1 Meerdere individuele elementen selecteren... 1 2.2 Een bereik van elementen selecteren... 1 2.3 Een bereik via het toetsenbord

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003 Handleiding Paint 2003 www.dubbelklik.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Opdracht 1 : Een eerste werkblad

Opdracht 1 : Een eerste werkblad De map Mijn documenten Elke Windows-computer is uitgerust met een map Mijn documenten. Deze map is er speciaal om al ons materiaal (tekstbestanden, afbeeldingen, muziekbestanden) in te bewaren zodat we

Nadere informatie

Microsoft Word Weergave

Microsoft Word Weergave Microsoft Word 2013 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Opslaan onder een

Nadere informatie

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13.1. Inleiding...1 13.2. Icoonomschrijving...2 13.3. Menu Bestand...3 13.3.1. Nieuwe Bibliotheek maken... 3

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Microsoft Word 7 Werken met het lint 7 Documenten maken en bewerken 8 In verschillende weergaven werken 11 Tekens en alinea s opmaken 13 Tekst en afbeeldingen bewerken en verplaatsen

Nadere informatie

BIJLAGE. Afbeeldingenmodule

BIJLAGE. Afbeeldingenmodule BIJLAGE. Afbeeldingenmodule Inleiding De Afbeeldingenmodule in Publicanda maakt het mogelijk dat afbeeldingen worden beheerd. Afbeeldingen kunnen bijvoorbeeld worden georganiseerd in mappen en ze kunnen

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

http://www.msebel.nl

http://www.msebel.nl LES 8: Photo Story 3 Vandaag ga je beginnen met het maken van de voorlichtingsdiashow. Hiervoor ga je het programma Photo Story 3 gebruiken. Het programma staat al geïnstalleerd op de schoolcomputers.

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Belangrijk!!! De 2 animaties "Samenvouwen" en "Uittrekken", die nodig zijn om het boek te maken, ontbreken in de versie PP 2010. Daarom is het nodig dat

Nadere informatie

Hoe werkt u met een Bordboek Plus?

Hoe werkt u met een Bordboek Plus? Hoe werkt u met een Bordboek Plus? DOWNLOAD UW BORDBOEK PLUS VOOR OFFLINE GEBRUIK Open na de activatie van uw licentie eerst uw Bordboek Plus op Knooppunt. Voortaan kunt u twee versies raadplegen: online

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Vormen en lijnen tekenen

Hoofdstuk 7: Vormen en lijnen tekenen Hoofdstuk 7: Vormen en lijnen tekenen 7.1 Introductie Zoals we in het afgelopen hoofdstuk hebben gezien, is het om een diagram in je presentatie op te nemen waarschijnlijk het snelst en het makkelijkst

Nadere informatie