1. Huiselijk geweld Optreden AWARE Altijd aanhouden Buiten heterdaad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Huiselijk geweld... 3 1.1. Optreden... 3 1.1.1. AWARE... 4 1.1.2. Altijd aanhouden... 4 1.1.3. Buiten heterdaad... 5 1.1.4."

Transcriptie

1 1. Huiselijk geweld Optreden AWARE Altijd aanhouden Buiten heterdaad Aandachtspunten optreden algemene bijzondere Verslagleggen Nazorg Waarschuwen reclassering Werkwijze Reclassering bij huiselijk geweld Aanmelding huiselijk geweld door politie (zes-uursklanten en ivs) Voorbereiding Gesprek Programma s (aanbod in overleg met werkbegeleider) Conflictbemiddeling / kortdurende begeleiding door vaste begeleider Terugval preventiegroep voor daders van huiselijk geweld (SRN, open groep, verplicht kader, zie folder) Behandeling plegers huiselijk geweld (GGZ NHN, De Dijk, FPA, open groep, verplicht of vrijwillig kader (zie protocol) Registratie Aanwijzing huiselijk geweld van het Parket-Generaal CICS Voorgeleiding bij RC Behandeling gevangenhouding door Raadkamer Appel tegen gevangenhouding door verdachte Melden kindermishandeling Aandachtspunten AMK Reden melding Betrokkenen Beslissing Blijf van m'n lijf Verhoren Opnemen aangifte verdachte ABCDE methode artikelen instanties huiselijk geweld AMK Aanhouden buiten heterdaad Bureau Veiligheid Instanties huiselijk geweld Openbaar Ministerie Raad voor de Kinderbescherming Stichting Blijf Alkmaar Stichting Blijf Den Helder Jeugdcoördinator... 18

2 Protocol Huiselijk geweld

3 1. Huiselijk geweld Sinds een aantal jaren staat (zinloos) geweld op straat erg in de maatschappelijke belangstelling. Daarnaast lijkt er nu in de samenleving een toenemende aandacht voor het onderwerp huiselijk geweld. Huiselijk geweld wordt niet langer gezien als een privé probleem. Veel huiselijk geweld betreft strafbare feiten. Dat het geweld zich in de privé omgeving afspeelt, waarbij slachtoffer en dader elkaar kennen, maakt het niet minder erg. Integendeel, geweld van een onbekende is ernstig, maar geweld van een bekende is vaak nog ingrijpender. Vooral bij kinderen zijn de gevolgen van geweld binnen het gezin groot: zij presteren minder op school, isoleren zich van andere kinderen of gaan zelf over tot geweldsgebruik. Omdat de politie in veel gevallen als eerste ter plaatse komt bij een dergelijk incident speelt zij een cruciale rol in de aanpak van huiselijk geweld. Definitie huiselijk geweld: Geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Geweld betekent in dit verband: aantasting van de persoonlijke integriteit, onderscheid wordt gemaakt tussen geestelijke en lichamelijk geweld (waaronder sexueel geweld). de huiselijke kring van het slachtoffer bestaat ui (ex)partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. het begrip huiselijke kring betreft dus de relatie tussen de dader en het slachtoffer en NIET de locatie. Dit protocol huiselijk geweld beschrijft op welke wijze wij in onze regio met huiselijk geweld omgaan. In elk dossier huiselijk geweld dient ook een ingevulde checklist ingesloten te zijn: klik hier voor de checklist huiselijk geweld 1.1. Optreden De melding zal in de regel binnenkomen bij meldkamer, PSL of RTI. Uitgangspunt is dat er altijd op de melding gereageerd wordt, zowel bij heterdaad alsook buiten heterdaad gaat altijd een surveillance eenheid ter plaatse. Indien de melder expliciet verzoekt dat er geen politie ter plaatse komt, wordt zorggedragen voor ander contact tussen (lokale) politie en melder/slachtoffer. Ingeval van een melding via AWARE gaat de surveillance-eenheid ALTIJD ter plaatse. Indien slachtoffer/melder aan de balie komt neemt iemand van de BPZ of recherche de aangifte op. In feite is 'huiselijk geweld' "gewoon" geweld, de incidentcode is echter: 343; man/vrouwmishandeling ingeval van een bestaande of verbroken relatie! Er bestaat in Strafrecht geen artikel voor "huiselijk geweld". De normale artikelen zijn van toepassing. Alleen artikel 304 Sr geeft een strafverzwarende omstandigheid indien het geweld plaatsvindt tussen echtelieden.

4 AWARE Aware staat voor Abused Women s Active Response Emergency. klik hier voor de actuele lijst van AWARE adressen: AWARE adressenlijst Het is een initiatief van de Stichting Blijf van m'n lijf Alkmaar, in navolging van het Blijfhuis in Haarlem. Aware is een alarmsysteem voor vrouwen en hun kinderen, die het risico lopen opnieuw slachtoffer te worden van huiselijk geweld door hun ex-partners. Door de NVD Personen Alarmering Systemen (ook wel NVD-PAS genoemd) wordt de installatie en de techniek er omheen verzorgd. Activering van het alarmsysteem legt rechtstreeks contact met de meldkamer NVD, die vervolgens belt naar de RMIC. Op genoemd adres is door de RMK een AFSPRAAK OP LOKATIE gemaakt, waarin de bijzonderheden vermeld staan. Een Aware-alarmmelding wordt met prioriteit 1 behandeld, het aanrijdende voertuig krijgt toestemming om met optische-en geluidssignalen te rijden, omdat het slachtoffer mogelijk in levensgevaar verkeert. De surveillance-eenheid, die ter plaatse gaat, moet zich ervan overtuigen dat er zich IN de woning geen bedreigende situatie voordoet: o dus niet bij de deur laten afwimpelen, maar daadwerkelijk binnen kijken, o dit geldt ook voor een zogenaamde afmelding door het slachtoffer of een familielid, o de surveillance-eenheid gaat daadwerkelijk ter plaatse om de situatie tin DE WONING te bekijken, o als de afmelding wordt gedaan op de wijze als in het gebruik NVD-PAS is opschreven VERVALT DE SPOED, maar gaat de surveillance-eenheid wel ter plaatse om de laatste informatie van het slachtoffer te vernemen Altijd aanhouden De verdachte wordt altijd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ook als er geen aangifte wordt gedaan dient de verdachte aangehouden en voorgeleid te worden. Immers huiselijk geweld is ambtshalve vervolgbaar. Na de voorgeleiding dient er overleg gevoerd te worden met het Openbaar Ministerie of ambtshalve vervolgd kan worden. Hierbij speelt ernst van het delict en eerder huiselijk geweld een rol. Is vervolging niet mogelijk dan stopt bemoeienis van de politie. Alle reeds opgemaakte processen verbaal worden dan opgelegd In het kader van het protocol zijn een aantal algemene en bijzondere aandachtspunten (als er kinderen dan wel senioren (55+) bij betrokken zijn) aangegeven Indien de verdachte niet kan worden aangehouden wordt in de heterdaad situatie naar de verdachte uitgekeken om deze alsnog aan te houden. Indien dit niet lukt wordt bij (poging tot) zware mishandeling (302 Sr) overleg gevoerd met het Openbaar Ministerie i.v.m. aanhouding buiten heterdaad. Bij eenvoudige mishandeling (300 Sr lid 1) wordt de verdachte ontboden op het bureau. Wees alert op bedreigingen, deze kunnen aanhouding buiten heterdaad mogelijk maken. Artikel 285 Sr lid 1 (bedreigings artikel) is genoemd in art 67 Sv. Bij sprake van (poging) tot zware (stelselmatige) mishandeling of bedreiging, contact opnemen met het Openbaar Ministerie voor evt. voorgeleiding.

5 Buiten heterdaad Buiten heterdaad is het van groot belang te weten op welke artikelen uit het Wetboek van Strafrecht aanhouden buiten heterdaad. mogelijk is. Houdt er rekening mee dat de OvJ bevel dient te geven voor de aanhouding buiten heterdaad. (commentaar 54 Sv) Kijk ook bij Aanhouden buiten heterdaad Na het bevel van de OvJ dient de aanhouding binnen 14 dagen, na datum aangifte plaats te vinden, het bevel van eventueel door de OvJ worden herhaald. In het kader van het protocol zijn er een aantal algemene en bijzondere aandachtspunten (als er kinderen dan wel senioren (55+) bij betrokken zijn) aangegeven Aandachtspunten optreden Aandachtspunten ter plaatse. algemene aandachtspunten bijzondere aandachtspunten ivm betrokkenheid van kinderen en senioren algemene Algemene aandachtspunten medische hulp laten verlenen, hiervoor benodigde instanties inschakelen schriftelijk vastleggen situatie (chaos, letsel) o Er wordt - met toestemming van het slachtoffer - zoveel mogelijk geprobeerd lichamelijk letsel en vernielingen fotografisch vast te leggen. is er sprake van straatverboden zijn betrokkenen onder invloed etc. benadering slachtoffer(s) volgens de ABCDE methode informeer slachtoffer over aangifteprocedure informeer slachtoffer over vervolgprocedure regel ondersteuning voor het slachtoffer (vrienden/familie) dienstverlening tijdens kantooruren: via de reguliere telefoonnummers van de locale maatschappelijk werk instanties (zie Instanties huiselijk geweld) voor acute dienstverlening in brede zin na kantoortijden: indien van toepassing korte aangifte opnemen en afspraak maken voor uitgebreide verklaring uitreiken brochure van het Ministerie van Justitie mbt. huislijk geweld Indien er kinderen of senioren als slachtoffer van het huiselijk geweld bij betrokken zijn gelden er tevens nog bijzondere aandachtspunten bijzondere Aandachtspunten ten aanzien van kinderen positie en toestand van kinderen bepalen bij acute crisis 24 uursdienst Raad voor de Kinderbescherming inschakelen indien ouders niet zelf stappen ondernemen voor het verkrijgen van hulp, formulier 633 uit BPS faxen naar het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) afschrift van verzonden BPS formulier 633 naar districtelijke jeugdcoördinator Aandachtspunten bij mishandeling van senioren In alle gevallen telefonisch of via de mail het meldpunt ouderenmishandeling informeren via Bureau Veiligheid.

6 Verslagleggen Verslaglegging in BPS middels proces verbaal van bevindingen tijd van het incident, aankomst en verklaringen identiteit alle betrokkenen (ook kinderen) emotionele staat van de betrokkenen letsel slachtoffer letsel verdachte relatie tussen slachtoffer en verdachte Mutatie in BPS Ten behoeve van het muteren in BPS is er een ophaaltekst aangemaakt onder de naam: "muthuiselijkgeweld.001". In het kader van het overeengekomen protocol dient deze ophaaltekst gebruikt te worden. Tevens krijgt u als verplicht veld "project". Hier indien van toepassing de keus maken uit: Huiselijk geweld kinderen (-18) Huiselijk geweld ouderen (+55) Huiselijk geweld ouders Huiselijk geweld partner (man) Huiselijk geweld partner (vrouw) Huiselijk geweld ex partner (man) Huiselijk geweld ex partner (vrouw) Huiselijk geweld overig familielid Huiselijk geweld huisvriend Indien de relatie tussen SCT en VE betreft kind <--> ouders dan altijd keizen voor optie 3 ouders en niet voor oudere. Deze keus is vooral bestemd voor de relatie van verzorgende ten opzichte van ouderen Dit betreft de incidenten: 243, 261, 269, 301, 302, 303, 311, 312, 313, 321, 322, 323, 325, 332, 333, 334, 336, 339, 341, 342, 343, 345, 346, 347, 349, 393, 711, 751, 752, 753, 759, Nazorg Na 1 week wordt in het kader van de nazorg contact opgenomen met het slachtoffer. o Dit om het slachtoffer te steunen en als signaal aan de dader dat de zaak serieus wordt genomen. Bovendien blijft de politie op de hoogte van de situatie. Het resultaat wordt vastgelegd in een mutatie. Dossier afronden binnen 1 maand na datum eerste verhoor verdachte. o De groepschef ziet hierop toe. Het dossier wordt door de medewerkers van het kwaliteitsbureau voorzien van een stempel 'huiselijk geweld'.

7 Waarschuwen reclassering Binnen de 6 uur komt de reclassering voor huiselijk geweld de aangehouden verdachte bezoeken. o in Bereikbaarheid Reclassering de laatste informatie! Zij moeten wel snel gewaarschuwd worden omdat de hulpverlening anders praktisch niet uitvoerbaar is. Waarschuwen doe je door het pv van aanhouding te faxen naar de meldkamer. Wordt de verdachte in verzekering gesteld dan komt de reclassering via de reguliere weg Werkwijze Reclassering bij huiselijk geweld Hierbij volgt een overzicht ten aanzien van huiselijk geweld. Het is een aanvulling op de protocollen vroeghulp en huiselijk geweld. Het is van belang om volgens de gemaakte afspraken samen te werken met de ketenpartners. Het uitgangspunt van onze inspanningen is het huiselijk geweld te doen stoppen. Derhalve zullen de reclasseringswerkers de verdachten van huiselijk geweld met enige dwang, bij voorkeur in verplicht kader, benaderen om mee te werken aan rapportages en trainings- en behandelmogelijkheden. Uitgangspunt om tot een integrale aanpak te komen; de reclasseringswerker heeft kennisgenomen van de informatiemap Vroeghulp/Huiselijk Geweld Aanmelding huiselijk geweld door politie (zes-uursklanten en ivs) Telefonische aanmelding, rechtstreeks aan de piketdienst van het betreffende politiebureau. Het is derhalve van belang dat de piketter de mobiele telefoon bij zich heeft tijdens de piketdienst. Aanmelding per fax, de administratie voert de gegevens in CVS in en geeft de melding direct door aan de piketter, hetzij telefonisch, hetzij per mail (PRA-medewerkers die piketdienst hebben) Voorbereiding Als er niet bezocht kan worden: overleg met politie of contact in een later stadium Telefonisch overleg met parketsecretaris (WOL) of verbalisant/rechercheur voor achtergrondinformatie. Op grond hiervan inschatten of de verdachte direct bezocht moet/kan worden. Tevens inschatten of de piketter eventueel na bezoek verdachte zelf contact zou kunnen opnemen met slachtoffer of hierbij afspraken gaat maken met slachterofferhulp. Bij verslavingsproblematiek direct doorverwijzen naar de Brijderstichting en telefonisch kortsluiten met de betreffende Brijderpiketter. gewenst is. Zo ja: telefonisch en/of per brief contact opnemen Afspraak maken met arrestantenverzorger politiebureau. Folders met betrekking tot Reclassering Algemeen, Voorlichtingsrapportage en programma s Huiselijk Geweld meenemen. Verklaring van geen bezwaar meenemen en overeenkomst verplicht contact. Vraag indien gewenst aan parketsecretaris een aanvraag (verkorte) voorlichtingsrapportage te doen

8 Gesprek De reclasseringswerker geeft informatie over de reclassering en het doel van het gesprek. De reclasseringswerkers brengt de situatie van de verdachte in kaart, waarbij de leefgebieden worden doorgenomen. Delict is het uitgangspunt, waarbij een inschatting moet worden gemaakt of het huiselijk geweld zal stoppen en welke middelen hierbij moeten worden ingezet (zie programma s huiselijk geweld). Welke referenten kunnen benaderd worden? Kan de reclasseringswerker contact opnemen met het slachtoffer (via slachtofferhulp indien er contact is geweest) en geeft de verdachte toestemming? Wat is de hulpvraag van het slachtoffer? Onderzoek de bereidheid van de verdachte om mee te werken aan begeleiding door de reclassering in een verplicht kader. Voordat een slachtoffer aangifte doet van huiselijk geweld, is er vaak al meer aan vooraf gegaan en maakt het geweld deel uit van een patroon. Dit moet doorbroken worden. Bespreek de mogelijkheid om justitie over de situatie van de verdachte en het reclasseringsaanbod te informeren door middel van een voorlichtingsrapport. Leg de voordelen voor de verdachte uit. Leg de betreffende formulieren ter ondertekening aan de verdachte voor. Maak afspraken met de verdachte (inmiddels cliënt) over het vervolgcontact, werkwijze Programma s (aanbod in overleg met werkbegeleider) De volgende programma's worden aangeboden: Conflictbemiddeling / kortdurende begeleiding door vaste begeleider Terugval preventiegroep voor daders van huiselijk geweld (SRN, open groep, verplicht kader, zie folder) Behandeling plegers huiselijk geweld (GGZ NHN, De Dijk, FPA, open groep, verplicht of vrijwillig kader (zie protocol) Conflictbemiddeling / kortdurende begeleiding door vaste begeleider Criteria: incidenteel huiselijk geweld tussen partners, er is geen sprake van een patroon, kans op recidive is gering. De pleger en het slachtoffer willen bij elkaar blijven wonen en zijn beiden bereid om mee te werken aan kortdurende begeleiding (tot een half jaar). De reclasseringswerker, aan wie de zaak is verdeeld, biedt (al dan niet in samenwerking met slachtofferhulp) vier tot zes gesprekken aan (bij voorkeur in verplicht kader), waarvan een met de pleger individueel, een met het slachtoffer individueel en enkele herstelbemiddelingsgesprekken. Hierbij wordt een contract ondertekend, waarin is opgenomen dat geen geweld wordt gepleegd. Rapporteren aan justitie over het verloop van de begeleiding en de effecten.

9 Terugval preventiegroep voor daders van huiselijk geweld (SRN, open groep, verplicht kader, zie folder) Criteria: geweld heeft plaatsgevonden in partnerrelatie, het gedrag en de houding van de dader ten opzichte van geweld is ingesleten. Gedragsverandering is voor de dader en de omgeving van groot belang. Deze groepsaanpak (training) is gericht op daders die op confronterende, inzichtgevende en ondersteunende wijze leren controle te krijgen over hun agressieve gedrag om meer huiselijk geweld te voorkomen. Het programma is beschikbaar in Haarlem en Alkmaar. Het betreft een gemotiveerde bekennende verdachte, is in staat om binnen een groep te reflecteren en is beschikbaar om deel te nemen (overdag of s avonds). Het programma behandelt vier thema s in 12 bijeenkomsten, de deelnemers kunnen elke derde bijeenkomst instromen en uitstromen nadat ze alle 12 verplichte bijeenkomsten hebben bijgewoond. Aanmelding bij de heer P. Kerkhof, tel Reclasseringswerker en partner (indien relatie in stand is gebleven) zijn aanwezig bij tussen- en eindevaluatie. Reclasseringswerker rapporteert aan justitie over het verloop van het programma en de effecten Behandeling plegers huiselijk geweld (GGZ NHN, De Dijk, FPA, open groep, verplicht of vrijwillig kader (zie protocol) Criteria: inschatting dat er sprake is van een complexer huiselijk geweld situatie en hoog recidivegevaar, waardoor behandeling geïndiceerd is. Behandeling kan plaatsvinden in open behandelgroep volgens een cognitief therapeutisch model, als wel in een groep voor echtparen. De eerste fase van de behandeling duurt een half jaar. De afbouwfase bestaat uit een achttal follow-up gesprekken en duurt anderhalf jaar. Indien gewenst kan de behandeling verlengd worden. De reclasseringswerker verzorgt de aanmelding voor een intake met behulp van de aanmelddiskette, het formulier is digitaal beschikbaar. Aanmeldingsformulier opsturen naar FPA Heiloo, ter attentie van Brigitte Coebergh, opname- en intakecoördinator Voor overleg: tel Indien de pleger kan deelnemer, al dan niet met partner, zal er regelmatig overleg plaatsvinden met de reclasseringswerker over het verloop van de behandeling. Bij tussen- en eindevaluatie(s) zal de reclasseringswerker rapporteren aan justitie over het verloop van de behandeling en de effecten. De GGZ De Dijk, FPA, werkt samen met RIMA. RIMA heeft een aanbod ontwikkeld bij huiselijk geweld, zowel een individueel- als een groepsaanbod voor slachtoffers als voor plegers. Deelname is vrijwillig. Dit aanbod wordt in dit verband niet verder uitgewerkt, omdat de GGZ De Dijk de aanmeldingen voor behandeling, hulpverlening coördineert Derhalve kunnen plegers aangemeld worden bij de GGZ De Dijk, FPA. Zie hierboven Registratie Huiselijk geweld is een gezamenlijke prioriteit van de ketenpartners. Het is belangrijk dat we goed registreren welke activiteiten worden ondernomen met klanten en om hoeveel klanten het gaat. Afspraak is dat alle vroeghulpmeldingen rond huiselijk geweld worden bewaard in de map bij de administratie, óók de meldingen van klanten die niet bezocht zijn (zet op de melding waarom er niet bezocht is, deze klanten kunnen we vaak niet terugvinden in cvs). Met de politie willen we de afspraak maken dat zij als er sprake is van 6-uursklanten ook een fax sturen. In cvs registreer je alles wat je met de klant doet, zodat we de gegevens later kunnen ophalen.

10 Aanwijzing huiselijk geweld van het Parket-Generaal Doel van de aanwijzing: Het doel van deze aanwijzing is het bewerkstelligen van een effectiever optreden van politie en Openbaar Ministerie in reactie op huiselijk geweld, teneinde bij te dragen aan: Het accuut stoppen van Huiselijk Geweld Het voorkomen van recidive door middel van gerichte interventies het herstellen van de geschonden norm het vergroten van de aangiftebereidheid van slachtoffers Het optreden van politie en OM dient mede ter behartiging van de belangen van het slachtoffer en de eventuele kinderen die getuige zijn van het geweld. Het proces-verbaal wordt geoormerkt ingeleverd door middel van een stempel Huiselijk geweld CICS Wat wordt er gevraagd van CICS - Het slachtoffer wordt adequaat geïnformeerd over het verloop van de procedure conform de Aanwijzing Slachtofferzorg. - Extra alert zijn op ernstige gevallen. Het slachtoffer schriftelijk vragen of hij/zij behoefte aan een gesprek met de behandelend officier van justitie voorafgaand aan de behandeling ter zitting. - Het slachtoffer wordt ingelicht over de schorsing door RC of Raadkamer en eventuele bijzondere voorwaarden van de schorsing. Werkwijze bij preventieve zaken van huiselijk geweld voor CICS - De weekdienstofficier/secretaris levert de informatie bij CICS aan door middel van een formulier met de gegevens van de verdachte, parketnummer, het slachtoffer, datum en tijdstip voorgeleiding RC en behandelend verbalisant. - CICS-medewerker HG (Huiselijk Geweld) boekt alle benodigde gegevens zo snel mogelijk in Compas Voorgeleiding bij RC Voorgeleiding bij RC De misdrijfadministratie geeft alle geschorste zaken door aan de weekdienstofficier. De weekdienstofficier meldt aan CICS de geschorste HG zaak inclusief de schorsingsvoorwaarden. De CICS-medewerker neemt contact op met; 1. De betrokken verbalisant om de schorsingsvoorwaarden door te geven 2. Indien verbalisant niet bereikbaar is, contactpersoon Huiselijk Geweld in gebied. 3. Als dat niet lukt, wachtcommandant. 4. Als niemand bereikbaar is informeert CICS zelf het slachtoffer. Gebruik het formulier preventieve zaak betreffende Huiselijk geweld

11 Behandeling gevangenhouding door Raadkamer Behandeling (verlenging) gevangenhouding door Raadkamer Nadat de griffie de afloop van de raadkamer heeft gemeld aan de misdrijfadministratie; Geeft de misdrijfadministratie alle geschorste zaken door aan de zaaksofficier De OVJ kijkt of er een HG zaak bij zit De OVH meldt aan CICS de HG zaak inclusief de schorsingsvoorwaarden De CICS medewerker neemt contact op met; 1. De betrokken verbalisant om de schorsingsvoorwaarden door te geven. 2. Indien verbalisant niet bereikbaar is, contactpersoon Huiselijk geweld in betreffende gebied. 3. Als dat niet lukt, wachtcommandant. 4. Als niemand bereikbaar is informeert CICS zelf het slachtoffer Appel tegen gevangenhouding door verdachte Appel tegen (verlenging) gevangenhouding door verdachte De griffie van het Gerechtshof neemt zelf contact op met de zaaksofficier en meldt de schorsingvoorwaarden. Schorsing door Raadkamer Gerechtshof. De CICS HG neemt contact op; De betrokken verbalisant om de schorsingsvoorwaarden door te geven. Indien verbalisant niet bereikbaar is, contactpersoon Huiselijk geweld in betreffende gebied. Als dat niet lukt, wachtcommandant. Als niemand bereikbaar is informeert CICS HG zelf het slachtoffer Melden kindermishandeling In geval van kindermishandeling, verwaarlozing of andere verzorgings- of opvoedingsproblematiek dient de politie op de volgende wijze te handelen. Een ieder, die vermoedt of constateert, dat een minderjarige in zijn ontwikkeling wordt bedreigd, kan contact opnemen met het Advies en Meldpunt Kindermishandeling AMK) om te overleggen. De situatie kan zo ernstig zijn, dat een melding wordt gedaan met het verzoek om actieve bemoeienis van het AMK. Indien bij een incident 'huiselijk geweld' kinderen zijn betrokken, dient altijd een melding AMK te worden opgemaakt. Ook als de kinderen feitelijk geen getuigen waren. De melding aan het AMK dient schriftelijk te geschieden; BPS-formulier 633.

12 Aandachtspunten AMK Aandachtspunten voor het melden zijn: Gegevens van de melder: naam, adres en relatie tot betrokkene Gegevens van betrokkenen: naam van vader en meisjesnaam van moeder geboortedatum en -plaats van vader en moeder naam, geslacht, geboortedatum en -plaats van het/ de kind(eren) culturele achtergrond en vaardigheid in de Nederlandse taal burgerlijke staat van de ouder(s) en de wijze waarop het gezag is geregeld gezondheidssituatie van ouder(s) en kind(eren) school- en werksituatie van ouder(s) en kind(eren) Reden melding wat is het probleem zijn er signalen van (gedrags)problemen bij het kind zijn er signalen van (gedrags)problemen bij de ouder(s) of verzorger(s) (verslaving, psychiatrische problematiek, criminaliteit) hoe gaan de ouders met het/de kind(eren) om hoe lang bestaat het probleem ervaren de betrokkenen hun situatie als een probleem waarom wordt er nu gemeld bij de Raad Betrokkenen Hulp aan betrokkenen: heeft er eerder hulpverlening plaatsgevonden zo ja, welke, wanneer, met welk effect, waarom gesopt is er op dit moment hulpverlening en zo ja, welke kan deze hulp worden voortgezet en zo nee, waarom niet zijn er andere mensen (familie, vrienden, buren) in de omgeving die betrokkenen ondersteunen Informatie aan betrokkenen zijn de betrokkenen op de hoogte van de melding zo ja, hoe was de reactie zo nee, waarom zijn betrokkenen niet geïnformeerd

13 Beslissing Besluit AMK Nadat de politie een schriftelijke melding heeft gedaan, wordt na intern overleg bij het AMK navolgende besloten: een onderzoek te starten meer informatie op te vragen geen onderzoek te doen. Van het gemotiveerde besluit wordt de melder op de hoogte gebracht. Indien besloten wordt geen onderzoek in te stellen, zal met de melder naar alternatieve oplossingen worden gezocht. Vanuit het oogpunt van rechtsbescherming stelt het AMK zich open en controleerbaar op. Dit betekent, dat betrokkenen in principe op de hoogte worden gesteld van op hen betrekking hebbende meldingen. Het verdient dan ook de voorkeur, dat de politie eerst zelf de betrokkenen informeert, dat zij aan het AMK zullen melden. Het is aan te bevelen eerst te overleggen met de jeugdcoördinator van het district Blijf van m'n lijf Bij Blijf van m'n lijf is er een extra crisisbed beschikbaar buiten kantoortijden voorslachtoffers van huiselijk geweld. Politie neemt contact op met Blijf van m'n lijf en vervoert het slachtoffer naar de afgesproken plaats. Voor slachtoffers uit Noord Kennermerland Stichting Blijf Den Helder (het slachtoffer wordt nooit in de eigen woonplaats opgevangen) Voor slachtoffers uit de Noordkop Stichting Blijf Alkmaar Voor slachtoffers uit Westfriesland de keuze tussen Den Helder of Alkmaar Slachtoffers met contra indicatie (verslaving, niet aanspreekbaar) kunnen niet naar Blijf van m'n lijf Verhoren Opnemen aangifte Aandachtspunten bij het opnemen van de aangifte voor bepalen letsel kan GGD arts ingeschakeld worden bespreken eventueel straatverbod expliciet de wens tot vervolging opnemen omschrijven van het alcohol- en drugsgebruik van de verdachte benoemen thuiswonende kinderen financiële situatie getuigen van de strafbare feiten bestaan van angst voor herhaling zie verder aandachtspunten verhoor verdachte

14 Opnemen aangifte met geheime verblijfplaats: Indien de aangeefster/aangever dermate bedreigd wordt door de verdachte dat de verblijfplaats van de aangever/aangeefster geheim moet blijven; bestaat er de mogelijkheid om een aangifte in een word document op te nemen. Hiermee worden de standaard zinnen van BPS zoals: opgemaakt te Alkmaar omzeild. In de aangifte worden de plaatsnamen vervangen door "nederland". Dit geldt ook voor de aanduiding van ons korps: dus politie te Nederland. Denk ook aan de sluiting! Het noemen van de pleegplaats is wel van belang. In BPS wordt slechts een startmutatie gemaakt waarin de personalia worden opgenomen voor de aangifte wordt verwezen naar het Worddocument. Alle aangiften dienen gezonden te worden naar Ellen Zentveld. Indien het slachtoffer geen aangifte wil doen overleg met Openbaar Ministerie of ambtshalve vervolgd kan worden. Hierbij speelt ernst van het delict en eerder huiselijk geweld een rol. Is vervolging niet mogelijk dan stopt bemoeienis van de politie. Alle reeds opgemaakte processen verbaal worden dan opgelegd verdachte Aandachtspunten voor het verhoor van de verdachte oorzaak van geweld wie nam initiatief ontwikkeling van het geweld beschrijving van de aanvang wanneer was het geweld het hevigst was er sprake van zelfverdediging beschrijving van de relatie in het algemeen beschrijving van de laatste keer aanleiding politie bemoeienis ideeën over de toekomst ABCDE methode De zogenaamde ABCDE methodiek staat voor: A - voor ask, stel vragen, oordeel niet; B - voor believe, geloof het verhaal van het slachtoffer; C - voor call, vraag steun voor het slachtoffer bij vrienden en familie, maar ook om informatie; D - voor document, beschrijf zorgvuldig, volledig en compleet de feiten; E - voor ensure, verzeker en bespreek de veiligheid van het slachtoffer artikelen INCIDENTCODE: 343 man/vrouwmishandeling ingeval van bestaande of verbroken relatie! Onder andere toepasbaar m.b.t. Huiselijk Geweld 300 Sr lid 1 eenvoudige mishandeling. aanhouding alleen op heterdaad mogelijk.

15 Artikelen uit het Wetboek van Strafrecht waarop voorlopige hechtenis en dus aanhouding buiten heterdaad mogelijk is. 300 Sr lid 2 mishandeling, zwaar lichamelijk letsel ten gevolge hebbende 302 Sr (jo.45 Sr) (poging tot) zware mishandeling 303 Sr zware mishandeling met voorbedachten rade 242 Sr (jo.45 Sr) (poging tot) verkrachting 243 Sr gemeenschap met bewusteloze of onmachtige 246 Sr feitelijke aanranding der eerbaarheid 250a Sr mensenhandel 257 Sr iemand tot wiens onderhoud de verdachte verplicht is, in hulpeloze toestand brengen of laten, zwaar lichamelijk letsel tengevolge hebbend. 282 Sr wederrechtelijk vrijheidsberoving (al dan niet zwaar lichamelijk letsel tengevolge hebbend) 285 Sr bedreiging (met verkrachting, aanranding, met een misdrijf tegen het leven gericht of zware mishandeling) 285b Sr belaging (klachtdelict) 287 Sr (jo. 45 Sr) (poging tot) doodslag. 289 Sr moord 1.3. instanties huiselijk geweld Naam Adres Telefoonnummer F Advies en Meldpunt Winkelwaard fa Kindermishandeling (AMK) (Kennemerland) 1824 HX Alkmaar Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) (Kop Noordholland) Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) (Westfriesland) Advies- em Steunpunt Huiselijk Geweld Noord Kennemerland info@steunpunthuiselijkgeweld.nl ma t/m vrij 12:00-15:00 Bureau Jeugdreclassering Van der Meijstraat fa 1815 GP Alkmaar Bureau Jeugdzorg Winkelwaard fa Postbus AJ Alkmaar Bureau Veiligheid Halt-bureau Alkmaar/Noord- Postbus fa Kennemerland contactpersoon Marcel Schipper 1800 BC Alkmaar Openbaar Ministerie Kruseman van Eltenweg fa 1817 BC Alkmaar Huiselijk geweld: M. Eissing Informatielijn huiselijk geweld uur per dag Jeugd Officier van Justitie: Mr. Katja van Bijsterveld Jeugdparketsecretaris Cees Mouthaan Manus de Dood Regionaal aanspreekpunt Jeugd: Simon Loos fa

16 District Kennemerland R. Pietersma (Ruurd) D. Bosma (Dick) R. Lengers (Ron) B. Coppens (Birgit) District Noordkop F. Gouwenberg (Frank) S. vd Weide (Sylvia) District Westfriesland W.T.Loos (Wim) C.J.M. Wijnker (Cees) Raad voor de Kinderbescherming Kennemerstaatweg 21 Postbus AG Alkmaar tel (24 uurdienst) Slachtofferhulp (Kennemerland) Laat EK Alkmaar Slachtofferhulp (Kop Noord-Holland) Dorpsstraat AK Nieuwe Niedorp Slachtofferhulp (West-Friesland) Vredehofstraat Hoorn Stichting Blijf van mijn Lijf Alkmaar Voor slachtoffers Den Helder Stichting BLijf van mijn Lijf Den Helder Voor slachtoffers uit Alkmaar fa Telefonische Hulpdienst Telefonisch hulpdienst voor arabisch sprekende mensen AMK Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) (Kennemerland) Winkelwaard 494 tel HX Alkmaar fax Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) (Kop Noordholland) Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) (Westfriesland) In geval van kindermishandeling, verwaarlozing of andere verzorgings- of opvoedingsproblematiek dient de politie op de volgende wijze te handelen. Een ieder, die vermoedt of constateert, dat een minderjarige in zijn ontwikkeling wordt bedreigd, kan contact opnemen met de Advies en Meldpunt Kindermishandeling om te overleggen. De situatie kan zo ernstig zijn, dat een melding wordt gedaan met het verzoek om actieve bemoeienis van de Raad. Het melden aan AMK dient schriftelijk te geschieden.

17 1.5. Aanhouden buiten heterdaad Artikel 54 Sv regelt de aanhouding buiten het geval van ontdekking op heterdaad voor (onder meer) een feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. De officier van justitie is bevoegd tot een dergelijke aanhouding, maar hij/zij kan ook een bevel tot aanhouding geven. Het bevel tot aanhouding is vormvrij; het kan zowel mondeling als schriftelijk worden gegeven. Het bevel is niet langer dan 14 dagen geldig na de datum van verlening van het bevel en dient daarna (zo nodig) door de weekdienstofficier te worden verlengd. Hierbij moet worden vermeld dat het om een verlenging van een eerder gegeven bevel gaat 1.6. Bureau Veiligheid %XUHDX9HLOLJKHLG WHO 1.7. Instanties huiselijk geweld 5DDGYRRUGH.LQGHUEHVFKHUPLQJ %XUHDX-HXJGUHFODVVHULQJ 2SHQEDDU0LQLVWHULH +DOWEXUHDX$ONPDDU1RRUG.HQQHPHUODQG %XUHDX9HLOLJKHLG %XUHDXMHXJG]RUJ $0.$GYLHVHQ0HOGSXQW.LQGHUPLVKDQGHOLQJ 6WLFKWLQJMHXJGHQJH]LQ 5HJLRQDOHFRQWDFWSHUVRQHQ+XLVHOLMN*HZHOG 6ODFKWRIIHUKXOS 7HOHIRQLVFKHKXOSGLHQVW MHXJGFR UGLQDWRU 6WLFKWLQJ%OLMI'HQ+HOGHU 6WLFKWLQJ%OLMI$ONPDDU

18 1.8. Openbaar Ministerie 2SHQEDDU0LQLVWHULH.UXVHPDQYDQ(OWHQZHJ WHO %&$ONPDDU ID[ -HXJG2IILFLHUYDQ-XVWLWLH +XLVHOLMNJHZHOG 0U.DWMDYDQ%LMVWHUYHOG 0(LVVLQJ -HXJGSDUNHWVHFUHWDULV &HHV0RXWKDDQ WHO 0DQXVGH'RRG ID[ 1.9. Raad voor de Kinderbescherming 5DDGYRRUGH.LQGHUEHVFKHUPLQJ.HQQHPHUVWDDWZHJ WHOXXUGLHQVW 3RVWEXV ID[ $*$ONPDDU Stichting Blijf Alkmaar Telefoon: Voor slachtoffers Den Helder Stichting Blijf Den Helder telefoon Voor slachtoffers uit Alkmaar Jeugdcoördinator 5HJLRQDDODDQVSUHHNSXQW 6LPRQ/RRV 'LVWULFW.HQQHPHUODQG 53LHWHUVPD5XXUG$ONPDDU '%RVPD'LFN2RVW 5/HQJHUV5RQ.XVW %&RSSHQV%LUJLW$ONPDDU 'LVWULFW1RRUGNRS )*RXZHQEHUJ)UDQN 6YG:HLGH6\OYLD 'LVWULFW:HVWIULHVODQG :7/RRV:LP &-0:LMQNHU&HHV

Convenant ten behoeve van de werkafspraken Huiselijk Geweld Midden en West Brabant

Convenant ten behoeve van de werkafspraken Huiselijk Geweld Midden en West Brabant Convenant ten behoeve van de werkafspraken Huiselijk Geweld Midden en West Brabant Partijen: Politie Midden en West Brabant vertegenwoordigd door mevrouw W. Nijssen Instituut Maatschappelijk Werk Tilburg

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Rotterdamse Meldcode. huiselijk geweld en kindermishandeling

Rotterdamse Meldcode. huiselijk geweld en kindermishandeling Rotterdamse Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2 Waarom een meldcode? De Rotterdamse Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan voor professionals en instellingen bij

Nadere informatie

Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort

Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort De bestrijding van huiselijk geweld is een van de taken van gemeenten op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO, nu nog prestatieveld

Nadere informatie

Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Deelrapportage MAASMEISJE

Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Deelrapportage MAASMEISJE Inspectie Openbare Orde en Veiligheid Deelrapportage MAASMEISJE Mei 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Het deelonderzoek 4 2.1 Doelstelling deelonderzoek Inspectie OOV 4 2.2 Vigerend beleid 4 3. Bevindingen

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Datum vaststelling : 12-11-2007 Eigenaar : Beleidsmedewerker Vastgesteld door : MT Datum aanpassingen aan : 20-01-2015 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Doel meldcode Begeleiders een stappenplan

Nadere informatie

stelt de volgende Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, uitgewerkt in een stappenplan en geldend voor alle agogische medewerkers, vast:

stelt de volgende Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, uitgewerkt in een stappenplan en geldend voor alle agogische medewerkers, vast: Het bevoegd gezag van Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, overwegende, - dat Stichting Welzijnswerk Hoogeveen verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan zijn cliënten en dat

Nadere informatie

http://apwfg16/dks/document/document_content.asp?secid=3601366ba2f64228be9...

http://apwfg16/dks/document/document_content.asp?secid=3601366ba2f64228be9... pagina 1 van 5 Titel Volwassengeweld, huiselijk geweld en ouderproblematiek op de SEH Publicatiedatum 29-03-2014 Doel Beschrijving van werkwijze omtrent volwassenengeweld, huiselijk geweld en ouderproblematiek

Nadere informatie

Registratie Advies- en Steunpunt Huiselijk geweld/ versie 280206

Registratie Advies- en Steunpunt Huiselijk geweld/ versie 280206 1 Registratie Advies- en Steunpunt Huiselijk geweld/ versie 280206 Datum contact Herhaald contact? O J O N Wijze contact: O Telefonisch, direct contact O Teruggebeld (volgens afspraak) O E-mail O Melding

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door beroepskracht Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen

Nadere informatie

Protocollen: Meldcode huiselijk geweld en Kindermishandeling. Protocol: Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Protocollen: Meldcode huiselijk geweld en Kindermishandeling. Protocol: Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Protocol: SPECIAAL BASISONDERWIJS Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 0. Doel van het protocol Het protocol Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is een concreet stappenplan. Instellingen

Nadere informatie

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Het bevoegd gezag van Pro-8 en SKOB overwegende: dat Pro-8/SKOB verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan

Nadere informatie

AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling

AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling 2 AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling Een kind kan niet altijd voor zichzelf opkomen. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is er om kinderen

Nadere informatie

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling WAT? Dit plan beschrijft de stappen die een lokale groep kan zetten bij een vermoeden, onthulling of vaststelling van seksueel (grensoverschrijdend) gedrag of seksueel misbruik t.a.v. de leden. Het is

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Informatie vooraf Als huisarts, leerkracht, verpleegkundige, kinderopvang begeleider, hulpverlener, zelfstandige beroepsbeoefenaar, kun je te maken krijgen

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Route bij signalen van mogelijk geweld- of zedendelict door een collega jegens een

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD

MELDCODE HUISELIJK GEWELD MELDCODE HUISELIJK GEWELD status Definitief 11 februari 2014 pagina 1 van 7 Het bevoegd gezag van SPO de Liemers; overwegende dat SPO De Liemers verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Geleding Besproken Besluitvorming Directeuren en GMR Jan-mrt 2011 April 2011 Directeuren en GMR Evaluatie mei 2012 Directeuren Evaluatie en update MO 5-3-2013 DB 26 maart 2013 Directeuren Evaluatie DB

Nadere informatie

Handelingsprotocollen veiligheid Mill-Hillcollege

Handelingsprotocollen veiligheid Mill-Hillcollege Handelingsprotocollen veiligheid Mill-Hillcollege 2014 INSPIREREND BETROKKEN - ONDERNEMEND Inhoudsopgave Voorwoord 3 Wat is wat 4 Handelingskaart wapenbezit 6 Handelingskaart opname maken zonder toestemming

Nadere informatie

SOVOR. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

SOVOR. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SOVOR Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Maart 2014 1 Inleiding Het bevoegd gezag van de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Roosendaal (SOVOR) overwegende dat a. SOVOR verantwoordelijk

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Inhoudsopgave Overeenkomst meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 3 Toelichting meldcode huiselijk

Nadere informatie

dat MENS De Bilt in deze code ook vastlegt op welke wijze zij de beroepskrachten en vrijwilligers bij deze stappen ondersteunt;

dat MENS De Bilt in deze code ook vastlegt op welke wijze zij de beroepskrachten en vrijwilligers bij deze stappen ondersteunt; Inleiding Een Meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals goed te reageren bij signalen van dit soort geweld. Sinds 1 juli 2013 zijn beroepskrachten verplicht zo'n Meldcode

Nadere informatie

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Het bevoegd gezag van Stichting Tangent Overwegende dat Stichting Tangent verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening

Nadere informatie

Protocol VeiligHuis INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING

Protocol VeiligHuis INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING Protocol VeiligHuis INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 1 1.1 Voorgeschiedenis protocol VeiligHuis 1 1.2 Probleemstelling 2 1.3 Aanwijzing Huiselijk Geweld 2 1.4 Doelstelling 2 1.5 Reikwijdte protocol 3 2. Procedure

Nadere informatie

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Stappenplan voor het handelen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van cbs Eben Haezer te Menaam, Overwegende

Nadere informatie

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voorlopig vastgesteld door directeur-bestuurder 9 februari 2012 instemming PGMR 8 maart 2012 definitief

Nadere informatie

Formulier voor schriftelijke melding van (vermoedens) van huiselijk geweld en kindermishandeling

Formulier voor schriftelijke melding van (vermoedens) van huiselijk geweld en kindermishandeling Postadres Postbus 6033 2001 HA Haarlem of info@veiligthuis-ken.nl Bezoekadres Oostvest 60 2011AK Haarlem Formulier voor schriftelijke melding van (vermoedens) van huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gastvrij. Het Stappenplan

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gastvrij. Het Stappenplan Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gastvrij. Het Stappenplan Dit document bevat samenvattende informatie over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De volledige Meldcode huiselijk

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Het bevoegd gezag van Logopedie en Stottertherapie praktijk Elst-Nijmegen Overwegende dat A van Eupen als praktijkhoudster verantwoordelijk is voor een goede

Nadere informatie

PROTOCOL POLITIE ZAANSTREEK-WATERLAND. HUISELIJK GEWELD, 3 e versie

PROTOCOL POLITIE ZAANSTREEK-WATERLAND. HUISELIJK GEWELD, 3 e versie PROTOCOL POLITIE ZAANSTREEK-WATERLAND HUISELIJK GEWELD, 3 e versie ALGEMEEN Op 4 april 2002 is het protocol huiselijk geweld van de politie Zaanstreek-Waterland in werking getreden. In het kader van de

Nadere informatie

Meldcode Cibap vakschool & ontwerpfabriek

Meldcode Cibap vakschool & ontwerpfabriek Cibap vakschool & ontwerpfabriek dt-18-278 Stappenplan verbeterde meldcode 1 Voorwoord Voor u ligt de meldcode van Cibap vakschool voor verbeelding. Aanleiding is dat uit onderzoek is gebleken dat veel

Nadere informatie

1. Inleiding 2. 2. Procedure 3. 3. Accordering 4. 4. Taken samenwerkende partners 5. 4.1 Taken Politie 6

1. Inleiding 2. 2. Procedure 3. 3. Accordering 4. 4. Taken samenwerkende partners 5. 4.1 Taken Politie 6 INHOUD 1. Inleiding 2 1.1 probleemstelling 1.2 begripsomschrijving 1.3 doelstelling 1.4 reikwijdte protocol 2. Procedure 3 2.1 stroomschema 2.2 taken van de samenwerkende partners 2.3 daderhulpverlening

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Inleiding Vanaf 1 januari 2005 zijn de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) een onderdeel

Nadere informatie

Foto: Ton-Harland.nl. Uitwerkingsplan 10-dagen model. Wet Tijdelijk Huisverbod Hollands Midden. November 2008

Foto: Ton-Harland.nl. Uitwerkingsplan 10-dagen model. Wet Tijdelijk Huisverbod Hollands Midden. November 2008 Foto: Ton-Harland.nl Uitwerkingsplan 10-dagen model November 2008 Wet Tijdelijk Huisverbod Hollands Midden Inleiding Op 1 januari 2009 treedt de Wet tijdelijk huisverbod in werking. Het doel van deze wet

Nadere informatie

Aanwijzing relationeel geweld ( )

Aanwijzing relationeel geweld ( ) Aanwijzing relationeel geweld (2017.01) Rechtskarakter Aanwijzing i.d.z.v. artikel 5 lid 4 Rijkswet Openbaar Ministerie Afzender Procureur-generaal van Curaçao, van Sint-Maarten, en van Bonaire, Sint Eustatius

Nadere informatie

MELDFORMULIER VEILIG THUIS

MELDFORMULIER VEILIG THUIS MELDFORMULIER VEILIG THUIS Meldingsformulier voor professionals bij (vermoedens) van huiselijk geweld en/of kindermishandeling en/of ouderenmishandeling Toelichting Veilig Thuis spant zich in voor het

Nadere informatie

Handelingsprotocol Meldcode Huiselijk Geweld en kindermishandeling Basisschool Meander

Handelingsprotocol Meldcode Huiselijk Geweld en kindermishandeling Basisschool Meander Handelingsprotocol Meldcode Huiselijk Geweld en kindermishandeling Basisschool Meander Doel van de meldcode: Professionals ondersteunen bij het omgaan met signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk Datum: 14 april 2011 Status: Definitief Versie: 1.0 Meldcode huiselijk Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Meldcode... 4 2. Stappenplan bij signalen van huiselijk... 6 Stap 1: In kaart

Nadere informatie

Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag

Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag Ondergetekenden - (naam + functie), namens Gemeente Den Haag -, namens Regiopolitie Haaglanden, -, namens Algemeen Maatschappelijk Werk Den Haag, bestaande

Nadere informatie

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor opvang bij ernstige incidenten Sint Clemensschool School Sint Clemensschool Bevoegd gezag Stichting Catent Bestuursnummer

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van Stichting Het Assink Lyceum, Overwegende -verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, naar voorbeeld van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, naar voorbeeld van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, naar voorbeeld van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Het bevoegd gezag van Van Vooren Coaching & Training Overwegende

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Opgesteld door Rhea Mommers en Marrig van de Velde, 10 maart 2016 Het bevoegd gezag van: Educonsult Zeeland Overwegende dat Educonsult Zeeland

Nadere informatie

openbare Cees Wilkeshuisschool

openbare Cees Wilkeshuisschool openbare Cees Wilkeshuisschool Deventer 2013 Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan dat gebruikt kan worden als er vermoedens

Nadere informatie

Het College van Bestuur van Hogeschool ipabo,

Het College van Bestuur van Hogeschool ipabo, Het College van Bestuur van Hogeschool ipabo, Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling; Gelet op het bepaalde in art. 1.21 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

Aanmeldformulier vrij toegankelijke jeugdzorg

Aanmeldformulier vrij toegankelijke jeugdzorg Toelichting Sinds januari 2011 bieden BJ Brabant en Combinatie Jeugdzorg vrij toegankelijke zorg. Dit betekent dat voor deze zorg geen indicatie van Bureau Jeugdzorg nodig is. De cliënt wordt aangemeld

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Gemeente Weert

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Gemeente Weert Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Gemeente Weert Het college van Burgemeesters en Wethouders van Weert overwegende: dat de gemeente Weert verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van

Nadere informatie

Aanwijzing huiselijk geweld

Aanwijzing huiselijk geweld JU Aanwijzing huiselijk geweld Categorie: Opsporing, vervolging, strafvordering Rechtskarakter: Aanwijzing i.d.z.v. artikel 130, lid 4 Wet RO (nieuw) Afzender: College van procureursgeneraal Adressaat:

Nadere informatie

Protocol Hulp aan leerling en personeel

Protocol Hulp aan leerling en personeel Protocol Hulp aan leerling en personeel IV PROTOCOL Agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten binnen de school (Dit protocol is gebaseerd op het beleidsplan in bijlage I) Hieronder

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Bureau Jeugdzorg Noord-Holland 2 Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Ieder kind heeft het recht om op te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms is hulp nodig

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING september 2013 Meldcode uit het Friese Basismodel Uitvoering: Alie Hooijer, Coördinerend IB er Vastgesteld met instemming van de GMR op 14 november 2013

Nadere informatie

Protocol Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Protocol Huiselijk geweld en Kindermishandeling Protocol Huiselijk geweld en Kindermishandeling Onderstaand protocol is opgesteld in verband met de wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling die met ingang van 1 juli 2013 van kracht is geworden.

Nadere informatie

SAMENVATTING Achtergrond Onderzoeksopzet

SAMENVATTING Achtergrond Onderzoeksopzet SAMENVATTING Achtergrond De laatste jaren is er een toenemende aandacht van de overheid voor de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld. Het kabinet heeft in 2007 het actieplan Kinderen Veilig Thuis

Nadere informatie

U wordt verdacht. Inhoud

U wordt verdacht. Inhoud Inhoud Deze brochure 3 Aanhouding en verhoor 3 Inverzekeringstelling 3 Uw advocaat 4 De reclassering 5 Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 5 Beperkingen en rechten 5 Voorgeleiding bij de officier

Nadere informatie

Kindermishandeling. Voor de minderjarige bedreigende of gewelddadige interactievan fysieke, psychische of seksuele aard,

Kindermishandeling. Voor de minderjarige bedreigende of gewelddadige interactievan fysieke, psychische of seksuele aard, Presentatie Kindermishandeling Is elke vorm van: Voor de minderjarige bedreigende of gewelddadige interactievan fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen ten opzichte van wie

Nadere informatie

Stop huiselijk geweld in Amsterdam

Stop huiselijk geweld in Amsterdam Strafrechtelijk convenant Stop huiselijk geweld in Amsterdam april 2004 Hoofdstuk Strafrechtelijk convenant Stop huiselijk geweld in Amsterdam april 2004 Gemeente Amsterdam Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SNRC

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SNRC Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SNRC Het bevoegd gezag van de Stichting het Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC) Overwegende dat Register Chiropractoren verantwoordelijk zijn voor

Nadere informatie

Meldcode Cibap Vakschool

Meldcode Cibap Vakschool Meldcode Cibap Vakschool Breng de signalen in kaart Vraag advies aan BSS en eventueel het Steunpunt Veilig Thuis Bespreek de signalen met de student Weeg het risico op gevaar voor de student: terugkoppeling

Nadere informatie

Begeleide terugkeer - Blijf van m n Lijf/Femgard/Ambulante hulpverlening

Begeleide terugkeer - Blijf van m n Lijf/Femgard/Ambulante hulpverlening Begeleide terugkeer - Blijf van m n Lijf/Femgard/Ambulante hulpverlening Individueel aanbod voor vrouwen die opgevangen worden buiten de regio en terug willen komen in de relatie als het geweld stopt.

Nadere informatie

Huiselijk geweld: Een kerntaak voor de politie

Huiselijk geweld: Een kerntaak voor de politie Huiselijk geweld: Een kerntaak voor de politie Informatie voor politieprofessionals HUISELIJK GEWELD TransAct ondersteunt beleidsmakers, managers, opleiders, artsen, hulpverleners en andere intermediairen

Nadere informatie

strafrechtelijke aanpak van huiselijk geweld in het arrondissement Roermond

strafrechtelijke aanpak van huiselijk geweld in het arrondissement Roermond EEN VEILIG HUIS strafrechtelijke aanpak van huiselijk geweld in het arrondissement Roermond een samenwerkingsverband van: Openbaar Ministerie Roermond Stichting Reclassering Nederland arrondissement Roermond

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. CSG Het Streek

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. CSG Het Streek Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling CSG Het Streek Vastgesteld op 30 oktober 2013 1 Het bevoegd gezag van CSG Het Streek te Ede, overwegende dat CSG Het Streek verantwoordelijk

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Doel Alertheid bij alle medewerkers van de HOED op signalen van kindermishandeling en (huiselijk) geweld. Tevens mogelijkheid tot effectief reageren op deze

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Stichting O.V.O. Tiel (RSG Lingecollege)

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Stichting O.V.O. Tiel (RSG Lingecollege) MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Stichting O.V.O. Tiel (RSG Lingecollege) Vastgesteld in MT d.d. 28 januari 2019. Positief advies MR d.d. 4 december 2018. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Notitie. Onderwerp. Van: Diana Piek Aan: College van B&W Datum: 29-1-2014 Doorkiesnummer: (0411) 65 5590

Notitie. Onderwerp. Van: Diana Piek Aan: College van B&W Datum: 29-1-2014 Doorkiesnummer: (0411) 65 5590 Van: Diana Piek Aan: College van B&W Datum: 29-1-2014 Doorkiesnummer: (0411) 65 5590 Onderwerp Bijlage 1: Model- Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling gemeente Boxtel Het College van Burgemeester

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Reusel, 16 oktober 2018 Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van basisschool de Leilinde overwegende dat basisschool de Leilinde verantwoordelijk is voor een

Nadere informatie

Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door mdw Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling SWOM

Meldcode bij signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling SWOM Meldcode bij signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling SWOM Inhoud Inleiding...2 Stappenplan bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, toe te passen door de medewerkers van SWOM....4

Nadere informatie

Meldcode/Werkwijze bij (vermoedens van) huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling bij SZZ

Meldcode/Werkwijze bij (vermoedens van) huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling bij SZZ Meldcode/Werkwijze bij (vermoedens van) huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling bij SZZ Doel Richtlijn voor handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling.

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 1. INLEIDING Waarom een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling? De scholen van CVO Zuid-West Fryslân hebben als scholen voor voortgezet onderwijs

Nadere informatie

-dat de Pionier in deze code ook vastlegt op welke wijze zij de beroepskrachten bij deze stappen ondersteunt;

-dat de Pionier in deze code ook vastlegt op welke wijze zij de beroepskrachten bij deze stappen ondersteunt; Protocol meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling kindermishandeling aan het Steunpunt Huiselijk Geweld. De directie van de Pionier Locatie: OBS de Duinroos Floraronde 293, te Velserbroek + OBS

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, Atlas College, versie maart 2014

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, Atlas College, versie maart 2014 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, Atlas College, versie maart 2014 Het College van Bestuur van het Atlas College Overwegende - dat het Atlas College verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit

Nadere informatie

Protocol meldingen kindermishandeling door Bureaus Jeugdzorg bij de Politie en Openbaar Ministerie

Protocol meldingen kindermishandeling door Bureaus Jeugdzorg bij de Politie en Openbaar Ministerie Protocol meldingen kindermishandeling door Bureaus Jeugdzorg bij de Politie en Openbaar Ministerie Inleiding; Tenminste 100.000 kinderen zijn jaarlijks het slachtoffer van kindermishandeling ( zoals verwaarlozing,

Nadere informatie

Basisschool de Bukehof, Oudenbosch

Basisschool de Bukehof, Oudenbosch Basisschool de Bukehof, Oudenbosch 2015-2016 0 Het bevoegd gezag van basisschool de Bukehof Overwegende dat de school verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan haar leerlingen

Nadere informatie

Hulp bij huiselijk geweld

Hulp bij huiselijk geweld Hulp bij huiselijk geweld Beter voor elkaar 2 Huiselijk geweld Wat is huiselijk geweld? Bij huiselijk geweld denk je al gauw aan een man die zijn vrouw of zijn kinderen slaat. Maar er zijn veel meer soorten

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene.

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Jeugdreclassering Informatie voor ouders en verzorgers Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Is uw kind tussen de

Nadere informatie

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Inhoudsopgave Jeugdreclassering Informatie over Bureau Jeugdzorg Limburg Wanneer krijg je met jeugdreclassering te maken? Wat kan jeugdreclassering voor je doen?

Nadere informatie

Meldcode Intelecto huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode Intelecto huiselijk geweld en kindermishandeling Intelecto www.intelecto.nl contact@intelecto.nl +31 (0)6 55 06 51 04 KVK:65296664 Meldcode Intelecto huiselijk geweld en Stappenplan voor het handelen bij signalen van huiselijk geweld en Meldcode Intelecto

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Zorg en Welzijn Nederland B.V. staat garant voor integer en respectvol handelen. Dit geld voor cliënten als mede ook voor onze begeleiders. Derhalve worden

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPROTOCOL RELATIONEEL GEWELD Politieregio IJsselland

SAMENWERKINGSPROTOCOL RELATIONEEL GEWELD Politieregio IJsselland SAMENWERKINGSPROTOCOL RELATIONEEL GEWELD Politieregio IJsselland Regiopolitie IJsselland Openbaar Ministerie Reclassering Nederland Februari 2003 1 Voorwoord Uit de kabinetsnota Privé geweld publieke zaak

Nadere informatie

Convenant strafrechtelijke aanpak huiselijk geweld arrondissement Rotterdam

Convenant strafrechtelijke aanpak huiselijk geweld arrondissement Rotterdam Convenant strafrechtelijke aanpak huiselijk geweld arrondissement Rotterdam Inhoudsopgave Algemeen deel 1 Protocol 4 Stroomschema 6 Taken politie 9 Taken OM 11 Taken Reclassering, Het Dok en het Centrum

Nadere informatie

MELDCODE HUISHOUDELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE HUISHOUDELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE HUISHOUDELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Inhoud Inhoud... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Voorwoord... 2 Enkele begrippen... 3 Stappenplan bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling...

Nadere informatie

Meldcode Cibap Vakschool

Meldcode Cibap Vakschool Meldcode Cibap Vakschool Breng de signalen in kaart Vraag advies aan STB/TTC en eventueel het SHG/AMK Bespreek de signalen met de student Weeg het risico op gevaar voor de student: terugkoppeling STB Melding

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Informatie voor professionals 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut Signaleren en samen aanpakken Wat is huiselijk geweld en wat is kindermishandeling? Verplicht

Nadere informatie

Meldprotocol kindermishandeling en huiselijk geweld

Meldprotocol kindermishandeling en huiselijk geweld Meldprotocol kindermishandeling en huiselijk geweld 1 Sinds 1 januari 2013 zijn professionals verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. Per 1 juli 2015 werden de

Nadere informatie

Kinderen, ouderen en het huisverbod

Kinderen, ouderen en het huisverbod Een korte introductie Bureau voor beleidsonderzoek, advies en detachering Kinderen, ouderen en het huisverbod Alle relevante beleidsthema s, van arbeid, onderwijs en zorg tot criminaliteit & veiligheid

Nadere informatie

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING CvB14.143 25 november 2014, versie 1.1 PvB Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, def. versie vastgesteld CvB

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Het bevoegd gezag van Virenze 1 Overwegende dat de Virenze verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan zijn

Nadere informatie

NB: Uit deze omschrijving kan worden afgeleid dat onder kindermishandeling ook ernstige verwaarlozing valt.

NB: Uit deze omschrijving kan worden afgeleid dat onder kindermishandeling ook ernstige verwaarlozing valt. Inleiding Dit protocol beschrijft de stappen die een medewerker in de vrouwenopvang behoort te zetten bij (vermoedens van) kindermishandeling van kinderen van cliënten die verblijven in de vrouwenopvang.

Nadere informatie

Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen.

Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen. Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen. Sinds juli 2013 is het onderwijs wettelijk verplicht om op scholen met de Meldcode

Nadere informatie

Kindspoor, kind als getuige van huiselijk geweld vanuit politiebemoeienis.

Kindspoor, kind als getuige van huiselijk geweld vanuit politiebemoeienis. Kindspoor, kind als getuige van huiselijk geweld vanuit politiebemoeienis. Inrichting meldpunt bij Jeugdzorg voor politie Haaglanden in zaken waarin kinderen als getuige van huiselijk geweld worden aangetrfen.

Nadere informatie

Handleiding informatie uitwisseling tussen (G)GZ, AMK, Bureau Jeugdzorg en Raad

Handleiding informatie uitwisseling tussen (G)GZ, AMK, Bureau Jeugdzorg en Raad Handleiding informatie uitwisseling tussen (G)GZ, AMK, Bureau Jeugdzorg en Raad Deze Handleiding is gebaseerd op het model Samenwerkingsafspraken informatie uitwisseling tussen (G)GZ en AMK, Bureau Jeugdzorg

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Stappenplan vermoedens van kindermishandeling 3 2. Meldcode van de Willibrordus: Vermoedens van Kindermishandeling 3 2.1 Protocol

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en Het bevoegd gezag van het OPDC Utrecht Overwegende dat het OPDC Utrechts verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan zijn leerlingen

Nadere informatie

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene.

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Ben jij tussen de twaalf en achttien

Nadere informatie

Meldprotocol 1 kindermishandeling en huiselijk geweld

Meldprotocol 1 kindermishandeling en huiselijk geweld Meldprotocol 1 kindermishandeling en huiselijk geweld Inleiding Tot op heden geldt voor mediators evenmin als voor andere beroepsgroepen een wettelijke verplichting om kindermishandeling of huiselijk geweld

Nadere informatie