Verbetering zichtlijnen vanuit clubhuis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verbetering zichtlijnen vanuit clubhuis."

Transcriptie

1 Inleiding Gedurende de periode november 2013 t/m maart 2014 heeft een groep van 15 vrijwilligers op dondermorgen zich samen met de professionele greenkeepers ingezet om bomen en struiken te snoeien en waar nodig weg te halen. Enerzijds als doel om meer snelheid in de baan te krijgen en anderzijds om zichtlijnen en aanblik te verbeteren. Door de bijzonder zachte en droge winter is er slechts één ochtend uitgevallen en hebben we veel werkzaamheden kunnen verrichten. Onderstaand treft u een recapitulatie aan van de werkzaamheden die we uitgevoerd hebben op hole 1 t/m 9 van de CC en op de Par 3-4 baan. Daarnaast is gewerkt aan verbetering van de zichtlijnen vanuit het clubgebouw richting het starthuisje en over de green van hole 18, richting hole 02. We hebben enkele foto s opgenomen om bereikte resultaten te illustreren.

2 Verbetering zichtlijnen vanuit clubhuis. Het struikgewas onder de hoge bomen die rond de green van hole 18 staan is verwijderd en de sparren bomen langs de green van hole 18 zijn verwijderd. Ook als straks weer bladeren aan de hoge eiken zitten zullen we toch een blijvend open zicht hebben richting het starthuisje en daarmee naar tee 01 van zowel de Par 3-4 als van de CC. Het verwijderen van de sparren had vooral ten doel om de green van 18 meer licht en vooral wind te geven zodat na regenval de green sneller op kan drogen en beter kan groeien.

3 Hole 01 CC Direct vanaf de tee kun je zien dat alle hout opgroei rond de vijver weggehaald is. Wat rest is de rietkraag in en rond de vijver waardoor een ideale leefomgeving ontstaan is voor de Knoflook padden. Het struikgewas rechts van de fairway was vorig jaar al uitgedund maar is nogmaals nagelopen om nieuw uitschot weer te verwijderen. Resultaat; ballen zijn sneller te vinden en iets meer kans om de bal alsnog terug in het spel te brengen. Rond de green van 01 is veel struikgewas uitgedund zodat doorgeschoten ballen sneller gevonden kunnen worden.

4 Hole 02 CC Het bosje links van de tee bestond uit allerlei soorten struiken en bomen. We hebben er nu een gaaf sparrebos van gemaakt. Het gras op de landingsplaats van de eerste afslag links van de bunker is gemaaid zodat ballen sneller gevonden kunnen worden en het spel hervat. Ook aan de rechterzijde van de landingsplaats zijn opschoon werkzaamheden verricht om snellere spelhervatting mogelijk te maken. Het gras onder de struiken links van de fairway is gemaaid en nieuw uitschot van de struiken is weer gesnoeid. Dit bos kan zich nu verder ontwikkelen en zal naar verwachting snel de hoogte in gaan.

5 Hole 03 CC Het struikgewas en het gras rechts van de fairway is gesnoeid en gemaaid waardoor de ballen sneller gevonden en het spel hervat kan worden. De struiken en het gras op de heuvel richting de green van 03 zijn flink aangepakt zodat de zoektijd aanmerkelijk verkort is en door het snoeien en weghalen van overtollig hout is het beter mogelijk om een foutslag te herstellen.

6 Hole 04 CC Het struikgewas links van de fairway vóór het pad naar hole 05 is flink uitgedund en in hoogte verlaagd. Daardoor is een fraaie zichtlijn ontstaan vanaf hole 04 richting de waterpartijen van hole 05 en 07. Het verwilderde bosje voorbij het pad hebben we ontdaan van alles wat niet beuken was en dat is nu een keurig bosje wat in alle jaargetijden een fraaie aanblik geeft. Hole 05 CC Links van de tee van hole 05 staan vier mooie cipressen maar die waren volledig omsloten door een wildgroei van wilgen. Deze zijn allemaal verwijderd en let op als straks de cipressen weer blad bevatten zul je zien hoe die bomen er echt uitzien en bovendien zullen ze snel doorgroeien tot beeldbepalende bomen. Links en rechts van het pad richting de dames tee van 05 is alles opgeschoond en geeft een strakke aanblik van deze waterpartij. Het landingsgebied van de herenafslag is nog al eens het bosje links van de fairway en dan was het zoeken geblazen. Daar is veel tijd verspeeld, maar dat is voorbij doordat we dat bosje over een breedte van 10 meter uitgedund hebben. Toen we daar bezig waren hebben we vele bomen en struiken die links van de fairway stonden verwijderd en kwam er zowaar een mooie sloot tevoorschijn. Inmiddels waren de greenkeepers begonnen met het weghalen van alle bomen die tussen de rododendrons links en rechts van de Spiegellaan stonden. Een door velen lang gekoesterde wens ging daarmee in vervulling doordat we nu een fraaie eiken laan hebben met daaronder alleen rododendrons. We hopen dat die daardoor t.z.t. weer gaan bloeien en dan is het beeld compleet. Een beetje Augusta op Bleijenbeek. De doorkijk naar hole 06 en verder is een pracht gezicht geworden. Het heeft ons alles bij elkaar wel drie morgens gekost, maar dan krijg je ook wat.

7 .

8

9 Hole 06 CC Links van de fairway is het zelfde werk verricht als aan de andere zijde van de laan en ook hier hebben we er een fraaie aanblik voor terug gekregen. Het landingsgebied links van de fairway betekende vaak lang zoeken met meestal bal niet gevonden. Dat is drastisch gewijzigd. We zijn daar twee ochtenden bezig geweest om dat mooie bos uit te dunnen en al de lage struiken weg te halen. Je zou bijna blij worden als je daar nu terecht komt maar dat was niet de opzet. We wilden zoektijd verminderen en het mooie bos zichtbaar maken en dat is gelukt.

10 Hole 07 CC Als je nu de wandeling van 06 naar 07 bijna gemaakt hebt word je verrast door een schitterend, open uitzicht over de vijvers van hole 05 en 07. De rechterkant van het pad is tot aan de keerlus vrijgemaakt van struikgewas zodat een veel ruimer uitzicht ontstaan is. In de verte zie je ook dat de begroeiing links van de green van 07 weggehaald is op een grove elzen haag na die in het voorjaar gaat uitschieten. Achter de green zijn de oevers van de sloot onder de grote eiken opgeschoond en is een fraai fotogeniek plaatje ontstaan.

11

12 Hole 08 CC De dikke stam langs de tee box is vrijgemaakt van al het onkruid wat er overheen gegroeid was en nu licht die stam er weer mooi te zijn en langzaam te verteren. Het bosje links van de dames tee is weer bij gesnoeid en veel aandacht is besteed aan het uitdunnen van het struikgewas links van de fairway tot aan de green van hole 01. Ook dit was een landingsgebied van overmoedige slagen naar de green van 08 en dan was het niet alleen zoeken geblazen maar als je de bal vond, geen doorkomen aan. Ook hier hebben we veel tijd en speelcomfort gewonnen.

13 Hole 09 CC Het struikgewas links van de fairway is ook hier bij gesnoeid. De aanblik op de vijver voor de green hebben we al besproken maar is het beste te zien als je op de fairway van 09 staat. Gebied rond het starthuisje De greenkeepers hebben met de klepelmaaier een ruim gebied ontdaan van opgroeiende scheuten en gras en gedurende de winter hebben we daar veel houtsnippers gestort die vrijkwamen bij het versnipperen van struiken en bomen elders. Het gehele gebied ziet er nu verzorgt uit. Aan weerszijden van het Keizerspaadje is nieuw uitschot verwijderd maar zullen we op verzoek van de keizer van het paadje, de afscheiding met de CC in de toekomst toch wat dichter laten groeien. Hole 02 Par 3-4 Het bosje tussen hole 02 en 03 is flink uitgedund zodat zoektijden verkort zijn en het bosje sneller de hoogte in zal gaan.

14 Hole 03 Par 3-4 Op veler verzoek is het struikgewas rechts van de fairway van hole 03 flink uitgedund en gras en onkruid verwijderd. Vanaf de hoog gelegen tee van 03 komt het nogal eens voor dat de bal naar rechts afwijkt en dan was het zoeken geblazen en dat niet alleen, de witte out of bounce palen stonden ook nog eens vlak langs de fairway. Doordat het struikgewas uitgedund is konden de witte palen een meter opschuiven en dat hebben Theo Jans en Pierre in hoogsteigen persoon gedaan, uiteraard na afstemming met de Regel- en handicap commissie. Hole 04 Par 3-4 Het bosje achter het schuilhokje is opgeschoond wat vooral een betere aanblik geeft. Hole 05 Par 3-4 Vanaf de tee is de bosrand met overhangende takken en laag groeiend struikgewas rechts van de fairway flink gesnoeid. Dat geeft een veel wijdere blik en speelruimte en meer zon en wind wat beter is voor de groei van het gras. Het bos tussen hole 05 en 06 heeft ons twee ochtenden bezig gehouden om dat veel transparanter te maken. We hebben daar zoektijd gewonnen maar ook open zichtlijnen naar alle kanten gecreëerd.

15

16 Hole 06 Par 3-4 Het bos links van de fairway is bij hole 05 al besproken maar was vooral voor de eerste afslag van hole 06 nogal eens het landingsgebied. De zichtlijn richting de bunkers is hier ruimer geworden met als opvallende blikvanger het uitgedunde bos tussen hole 06 en 05. Rondom de green van 06 was al eerder veel opgeschoond en dat is nog eens nagelopen.

17 Tot slot Begin maart zijn we gestopt met de werkzaamheden omdat door de zachte winter de greenkeepers moesten starten met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen en de eerste Nobra wedstrijden zich al aandienden. Op 6 maart stond een golf wedstrijd gepland waaraan de baan vrijwilligers en de green keepers gezamenlijk zouden deelnemen. Dat onderschrijft de zeer prettige sfeer waarin gedurende vele weken is samengewerkt. Helaas konden op het allerlaatste moment de greenkeepers niet meedoen omdat toevallig die ochtend de weersomstandigheden een beetje winters waren en zij pas later konden beginnen om een aantal verplichte dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Op 9 april zijn alle greenkeepers en baanvrijwilligers door de directie van de BV uitgenodigd om als blijk van dank een gezellige avond met een hapje en een drankje met elkaar door te brengen. Dit werd door alle aanwezigen zeer op prijs gesteld. We gaan nu weer een seizoen lekker golfen en genieten op onze mooie baan en medio oktober zoeken we de zagen en snoeitangen weer op. We hebben nog plannen genoeg. De baanwerkgroep werd dit seizoen gevormd door: Willy Thelosen, Henk Jan Hoving, Ron Beumer, Harry Arians, Jan Wilbers, James Fennell, Eugen Kiepe, Paul de Stigter, Theo Jans, Piet Janssen, Pierre Keijzers, Aad Bestenbreur, Cees Elshout, Theo Kroon, Tjeu van der Cruijsen en alle greenkeepers. We hebben in totaal 14 donderdag ochtenden met gemiddeld 11 vrijwilligers kunnen werken. Omgerekend staat dat voor ruim 540 uren werk. Daar komen de uren van de greenkeepers nog bij en dat betekent dat er zo n 700 uren besteed zijn om onze baan nog mooier en aantrekkelijker te maken dan hij al was. Namens de Baanwerkgroep en Greenkeepers, coördinator Tjeu van der Cruijsen.

Baanwerkgroep verslag seizoen

Baanwerkgroep verslag seizoen Baanwerkgroep verslag seizoen 2014-2015 Inleiding De Baanwerkgroep van GC Bleijenbeek is voor het derde seizoen op rij op de donderdagmorgen, gedurende de maanden november t/m maart actief geweest om snoei-

Nadere informatie

December 2013 SNOEIPLAN Golfclub Kromme Rijn

December 2013 SNOEIPLAN Golfclub Kromme Rijn SNOEIPLAN 2014-2016 Golfclub Kromme Rijn Snoeiplan 2014-2016 Op 19 dec 2013 is door een team het bestaande snoeiplan geactualiseerd. De resultaten van het forse snoeiwerk in begin 2013 werd uitgebreid

Nadere informatie

Regelwedstrijd 19 april De situaties, de oplossing, de uitleg

Regelwedstrijd 19 april De situaties, de oplossing, de uitleg Regelwedstrijd 19 april 2014 De situaties, de oplossing, de uitleg Situatie 1 Op de tee van hole 1 De eerste bal van de speler is niet goed geraakt. Hij ligt zichtbaar in de heideplanten voor de tee, en

Nadere informatie

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor?

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor? Naam Teamcaptain: X = Goede antwoord Henk en Ingrid doen samen mee aan een strokeplay wedstrijd op Zeegersloot en spelen in dezelfde flight. Over iedere hole wordt een vraag gesteld. Ieder team dient op

Nadere informatie

Algemeen. De golfbaan

Algemeen. De golfbaan De golfbaan 3 Algemeen Wat is golf Golf is een balspel, dat gespeeld wordt op een groot gebied, waar 18 speelvelden (holes) zijn gemaakt die ieder een bepaald beginpunt (afslagplaats) en een eindpunt (de

Nadere informatie

Baan bulletin nr Werkzaamheden voor de komende weken

Baan bulletin nr Werkzaamheden voor de komende weken Baan bulletin nr 2 2017 Werkzaamheden voor de komende weken (6 november 2017 tot en met 25 november 2017) Dit is het tweede bulletin in het najaar 2017 om de leden te informeren welke werkzaamheden er

Nadere informatie

Januari 2016 SNOEIPLAN Golfclub Kromme Rijn

Januari 2016 SNOEIPLAN Golfclub Kromme Rijn Januari 2016 SNOEIPLAN 2016-2018 Golfclub Kromme Rijn Snoeiplan 2016-2018 Op 7 dec 2015 is door een team het bestaande snoeiplan geactualiseerd. De resultaten van het forse snoeiwerk in de afgelopen jaren

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MAART Club Agenda

NIEUWSBRIEF MAART Club Agenda NIEUWSBRIEF MAART 2016 Club Agenda di 08 Damescie Openingswedstrijd, high tea, 4-BBB 100%, gunshot 10.00 u do 10 Opening Seniorenseizoen Scramble 4-bal strokeplay + lunch, 9 holes, 1-9, gunshot 10.00 u

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2015

NIEUWSBRIEF oktober 2015 NIEUWSBRIEF oktober 2015 Inhoud - Vossenjacht - Hole in one - Winterbeleid - Vissen - Wintertijd wedstrijden - Polo s - Gratis les - Algemene Ledenvergadering 18 november - Nieuws van de pro De Vossenjacht

Nadere informatie

Amsterdamse Golf Club

Amsterdamse Golf Club Amsterdamse Golf Club 1)Algemeen De baan van de Amsterdamse Golf Club is 30 jaar geleden aangelegd met een goede routing, maar in uitvoering was hij nogal beperkt. De afgelopen drie decennia hebben er

Nadere informatie

Kwaliteitseisen golfbaan Zeewolde

Kwaliteitseisen golfbaan Zeewolde Kwaliteitseisen golfbaan Zeewolde Algemeen Deze normen moeten gedurende het seizoen vanaf 1 mei tot 1 oktober worden gehaald (behoudens tijdens en kort na groot onderhoud). Het niet halen van deze kwaliteitnormen

Nadere informatie

Masterplan Reactie op voorstellen Frank Pont November 2016.

Masterplan Reactie op voorstellen Frank Pont November 2016. Masterplan Reactie op voorstellen Frank Pont November 2016. - In het rapport zijn de scorekaarten opgenomen van beide banen: akkoord! Uitgangspunt dient te zijn dat bestaande rating van de banen wordt

Nadere informatie

GC Cromstrijen. Baan Plan presentatie Februari 2017

GC Cromstrijen. Baan Plan presentatie Februari 2017 GC Cromstrijen Baan Plan presentatie Februari 2017 Introductie Dit rapport is het resultaat van werk ondernomen door IVGD op verzoek van het bestuur van GC Cromstrijen. IVGD werkt al bijna 10 jaar samen

Nadere informatie

WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS

WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS PER 14 SEPTEMBER A.S. WORDEN DE PLAATSELIJKE REGELS VAN DE DOORNSE GOLF CLUB GEWIJZIGD. Mede naar aanleiding van het bezoek van de NGF aan onze baan, is besloten per 14 september

Nadere informatie

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17.

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17. HOLE 1 Je staat op de teebox van hole 1 en hebt je bal opgeteed voor een fantastische slag naar de fairway. Je gaat achter de bal staan en met het innemen van je stand stoot je per ongeluk de bal van de

Nadere informatie

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22 Inhoud Colofon 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 1 Beplantingen 11 1.1 Onderhoud van beplantingen 11 1.2 Snoeigereedschappen 17 1.3 Samenvatting 22 2 Bomen 23 2.1 Onderhoud van bomen 23 2.2 Samenvatting 29 3 Specifiek

Nadere informatie

Edese Golf Club Papendal

Edese Golf Club Papendal Edese Golf Club Papendal AV 11 mei 2015 Grootonderhoud beplanting Presentatie AV nov. 2014 Groot onderhoud beplanting Het 1 ste kwartaal van 2014 heeft het greenkeepers team een stevige snoeibeurt uitgevoerd

Nadere informatie

Baanreglement. April 2016 versie 7

Baanreglement. April 2016 versie 7 Baanreglement April 2016 versie 7 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 Baanreglement... 3 Algemeen... 3 De Baan... 3 Veiligheid... 4 Wedstrijden... 5 2 Voorwoord Het baanreglement is de kapstok voor leden en

Nadere informatie

Samenvatting regelavond 2016

Samenvatting regelavond 2016 Samenvatting regelavond 2016 Nieuws van de Nederlandse Golf Federatie (NGF) De European Golf Association (EGA) heeft besloten dat, in navolging van de vrouwen, de leeftijdsgrens van senior mannen per 01

Nadere informatie

HAKHOUTBEHEER. wegenenverkeer.be

HAKHOUTBEHEER. wegenenverkeer.be HAKHOUTBEHEER wegenenverkeer.be WAT Hakhoutbeheer is een eeuwenoude en alternatieve vorm van beheren van bomen en struiken. De bomen worden daarbij afgezaagd op een tiental centimeter boven de grond. In

Nadere informatie

Caddieboek Golfclub Golf Residentie Dronten

Caddieboek Golfclub Golf Residentie Dronten Caddieboek Golfclub Golf Residentie Dronten Caddieboek Golfclub Golf Residentie Dronten De Golf Residentie Dronten is een exclusieve, besloten woon- en golf accommodatie. Een prachtige ambiance op een

Nadere informatie

Versie Groencommissie: Franc Magnee Dirk Wendt Frans van der Meijden

Versie Groencommissie: Franc Magnee Dirk Wendt Frans van der Meijden Groenplan Rozendaal Versie 20160414. Groencommissie: Franc Magnee Dirk Wendt Frans van der Meijden Inleiding: Dit groenplan is opgesteld door de groencommissie in 2015 in opdracht van het DB. Het plan

Nadere informatie

1) 18-holes baan. Aanbrengen drainage rond heren afslag

1) 18-holes baan. Aanbrengen drainage rond heren afslag 1) 18-holes baan Hole Plan van aanpak status 2007 Visueel Sportiviteit Veiligheid Rating Status 2011 Speelplezier 1 Tees in slagrichting brengen en verhogen In slagrichting maar nog niet verhoogd +/-0.5m

Nadere informatie

Heggen snoeien. Johan Schuppert. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Heggen snoeien. Johan Schuppert. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Johan Schuppert Laatst gewijzigd 17 July 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/49362 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

Overtreding van Regel 13-2: Verbeteren van je speellijn.

Overtreding van Regel 13-2: Verbeteren van je speellijn. 1 1 Overtreding van Regel 13-2: Verbeteren van je speellijn. Je tweede slag op hole 1 landt net voor de bunker. Je harkt de bunker aan waar je straks overheen gaat spelen. Hoeveel strafslagen krijgt je?

Nadere informatie

Je tuin. tips en afspraken

Je tuin. tips en afspraken Je tuin tips en afspraken Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en goed onderhouden uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Maar hoe richt je je tuin in? En hoe onderhoud

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

Maart 2017 versie 8. Baanreglement

Maart 2017 versie 8. Baanreglement Maart 2017 versie 8 Baanreglement Inhoudsopgave Baanreglement... 3 Algemeen... 3 De Baan... 3 Veiligheid... 4 Wedstrijden... 5 Baansluiting/ -opening..... 5 Bijlage: Kleding in de baan 7 2 Baanreglement

Nadere informatie

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 2 e helft 2015

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 2 e helft 2015 Na de jaarmarkt op 30 mei is er regelmatig gewerkt in de tuin. In de zomer periode is elke maandagavond met name onkruid verwijderd. Onze groep vrijwilligers heeft in wisselende samenstelling veel werk

Nadere informatie

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD 5 Borderonderhoud 5 Borderonderhoud 70 5.1 Algemeen onderhoud 71 5.2 Groeien en snoeien 74 5.3 Afzetten en dunnen 75 5.4 Overig onderhoud 76 5.5 Afsluiting 78 70 BORDERONDERHOUD Alle vormen van tuinonderhoud

Nadere informatie

Damesdag Dinsdag 12 juni Lieve Dames,

Damesdag Dinsdag 12 juni Lieve Dames, Damesdag Dinsdag 12 juni 2012 Lieve Dames, Hieronder het resultaat van onze (3 x overgenomen) foto maarrr uiteindelijk is het ons toch gelukt haha. Prachtig plaatje, zon, blauwe lucht en allemaal lachende

Nadere informatie

Tuinonderhoud; het beleid

Tuinonderhoud; het beleid Tuinonderhoud; het beleid 100% wonen Tuinonderhoud: hoe gaat dat in z n werk? In de Algemene Huurvoorwaarden staat vermeld dat het gehuurde gebruikt en onderhouden moet worden zoals het een goed huurder

Nadere informatie

1. Onderhoudsgroep: snoeien, zagen, hout afvoeren; sloten op diepte houden. 2. Knotgroep: snoeien, zagen, hout afvoeren, open ruimten creëren;

1. Onderhoudsgroep: snoeien, zagen, hout afvoeren; sloten op diepte houden. 2. Knotgroep: snoeien, zagen, hout afvoeren, open ruimten creëren; Werkzaamheden Natuurtuin het hele jaar rond. JANUARI Na oud en nieuw een inspectieronde: is er niets gesloopt? Eventuele schade opnemen en herstellen of doorgeven. Een deel van het hakhout afzetten(cyclus

Nadere informatie

Kinderwandeling. door het Zeisterbos

Kinderwandeling. door het Zeisterbos Kinderwandeling door het Zeisterbos Een Kinderwandeling door het Zeisterbos Als je in het Zeisterbos gaat wandelen kom je het een en ander te weten over de planten en dieren die in het bos leven. Maar

Nadere informatie

Doe niets met planten in de tuin als het vriest!

Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Wintertips December Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Dahlia s, gladiolen en dergelijke planten die opgeslagen liggen, liggen vaak té vochtig en krijgen last van schimmels. December is de

Nadere informatie

INTERVIEW. Nicolette Fox: INTERVIEW ROLF TIMMER. FOTOGRAFIE: BART BRUSSEE LIBELLE TUINPLANNEN

INTERVIEW. Nicolette Fox: INTERVIEW ROLF TIMMER. FOTOGRAFIE: BART BRUSSEE LIBELLE TUINPLANNEN Nicolette Fox: INTERVIEW ROLF TIMMER. FOTOGRAFIE: BART BRUSSEE 77 Elke dag speelde Libelle s redactiemanager Nicolette Fox (45) als kind in de grote achtertuin naast de moestuin van haar vader. Daar begon

Nadere informatie

Colofon. Gemeente Vught. Alle rechten voorbehouden

Colofon. Gemeente Vught. Alle rechten voorbehouden RONDJE Een wandeling langs de oever van een Colofon Uitgave Gemeente Vught: 0 Tekst Wandelplatform Vught Fotografie Cily van den Wildenberg Peter van de Wiel Vormgeving Waldo van Bokhoven BOWfor, Vught

Nadere informatie

Tuinonderhoud richtlijnen en tips

Tuinonderhoud richtlijnen en tips Tuinonderhoud richtlijnen en tips Tuinonderhoud - richtlijnen en tips Iedereen wil graag wonen in een verzorgde omgeving. Een prettig buitenbeeld draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt. Tuinen spelen

Nadere informatie

Men dient in het bezit te zijn van het GVB om de 9 holes Bloembollenbaan te spelen.

Men dient in het bezit te zijn van het GVB om de 9 holes Bloembollenbaan te spelen. Sportief 1 Sportief Tespelduyn Golf De Bloembollenbaan is een uitdagende 9-holes Qualifying golfbaan van 1825 meter en par 32 (gemeten over 9 holes) met de NGF B-Status. De baan beschikt over: - Vijf par

Nadere informatie

Wat is essentaksterfte?

Wat is essentaksterfte? Wat is essentaksterfte? Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel (vals wit bladvlieskelkje, Chalara fraxinea). Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig

Nadere informatie

SNOEIEN (LAAN) BOMEN

SNOEIEN (LAAN) BOMEN SNOEIEN (LAAN) BOMEN Snoeien van bomen Ideale boomvorm Een solitaire boom in de vrije ruimte behoeft géén snoei Begrippen binnen begeleiding snoei Scheut een nog niet verhouten stengel die max. 1 groeiseizoen

Nadere informatie

Rondwandeling Ourthedal

Rondwandeling Ourthedal Rondwandeling Ourthedal Tonny - Ourthe - Bonnerue - Pironpré - Haies de Tillet - Tompré - Tonny 8,5 Km 170 Hm Een lichte wandelroute door het fraaie Ourthedal door bossen en velden met verschillende schitterende

Nadere informatie

Damesdag Dinsdag 29 mei 2012. Lieve Dames, Het was vandaag zie hieronder..

Damesdag Dinsdag 29 mei 2012. Lieve Dames, Het was vandaag zie hieronder.. Damesdag Dinsdag 29 mei 2012 Lieve Dames, Het was vandaag zie hieronder.. De dag begon wat somber maar uiteindelijk viel het reuze mee. Temperaturen van 25 graden waren voorbij, het kwik zakte vandaag

Nadere informatie

2 APRIL. Wim, Edmond en Willem staan klaar om op blauw twee af te slaan. Dik hoort er ook bij, maar moest even dit plaatje schieten.

2 APRIL. Wim, Edmond en Willem staan klaar om op blauw twee af te slaan. Dik hoort er ook bij, maar moest even dit plaatje schieten. 2 APRIL 48 deelnemers kwamen opdagen op deze seniorendag. Niemand ondervond kennelijk naweeën van een 1 april-grap. Het was druk aan de wedstrijdtafel van Edmond. De eerste qualifyingwedstrijd van dit

Nadere informatie

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar:

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar: Fruitsoort Wanneer snoeien? Abrikoos Appel Kers Peer Perzik Pruim Vóór half september, direct na de pluk en/of direct na de bloei Jonge bomen: januari t/m eind maart. Oude bomen: juli t/m eind augustus

Nadere informatie

Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen).

Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen). Praktijk - theorieavond voor alle leden. Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen). 5 min. 1. Praktijkgedeelte op 4 locaties. 1.1. Locatie 1 Bunker en de teebox van hole 1, uitvoering Andre

Nadere informatie

Wat is essentaksterfte?

Wat is essentaksterfte? Wat is essentaksterfte? Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel (vals wit bladvlieskelkje, Chalara fraxinea). Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig

Nadere informatie

Thee- en soortgelijke hybriden

Thee- en soortgelijke hybriden Thee- en soortgelijke hybriden Theehybriden en andere grootbloemige rozen worden zo gesnoeid, dat er sterke basisscheuten, een komvormige plant met een open centrum worden gevormd. Theehybriden bloeien

Nadere informatie

Verslag Projecten Terheijl

Verslag Projecten Terheijl Verslag Projecten Terheijl Informatie over de uitvoering van de projecten in 2018 en de huidige stand van zaken. Lanen Voorste Bos en Maatlanden Zwarte Ryth Ronde Vijver Vagevuur Toutenburgsingel Lanen

Nadere informatie

Koningsoord. Situatie berceau december 2011.

Koningsoord. Situatie berceau december 2011. Koningsoord In Koningsoord worden de komende jaren nieuwe woningen, voorzieningen, nieuwe sportcomplexen ontwikkeld. Een gedeelte van Koningsoord vormt straks het nieuwe centrum van Berkel-Enschot. Bron:

Nadere informatie

sfeerlicht voor Het mooiste tuin Gewonnen! Benieuwd naar het resultaat? Sla om!

sfeerlicht voor Het mooiste tuin Gewonnen! Benieuwd naar het resultaat? Sla om! Tuinwens Gewonnen! Het mooiste de sfeerlicht voor tuin FOTOGRAFIE: RENÉ GONKEL (AVOND), MIRJAM ROSKAMP (DAG). STYLING: KIM TIMMERMAN Dankzij in-lite en ging een echte tuindroomwens in vervulling: Els Grijmans

Nadere informatie

KINDERKERSTWANDELING

KINDERKERSTWANDELING KINDERKERSTWANDELING DOOR HET ZEISTERBOSCH Door deze wandeling te lopen zal je het een en ander te weten komen over de planten en dieren in het bos. Maar dat niet alleen, je zult ook iets te weten komen

Nadere informatie

Tuinonderhoud. samen wonen

Tuinonderhoud. samen wonen Tuinonderhoud Voor velen is de tuin een plek om van te genieten. De één haalt ontspanning uit het lezen van een boek in het voorjaarszonnetje, de ander geniet juist door actief bezig te zijn in de tuin.

Nadere informatie

Tuinenbeleid Bouwvereniging Ambt Delden

Tuinenbeleid Bouwvereniging Ambt Delden Tuinenbeleid Bouwvereniging Ambt Delden Inleiding Het grootste deel van onze huurders huurt een woning met een tuin. De tuin maakt deel uit van het gehuurde. Het onderhoud is de verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

10 jarig Lustrum wedstrijd op The Dutch

10 jarig Lustrum wedstrijd op The Dutch 10 jarig Lustrum wedstrijd op The Dutch Zaterdag 28 juni vierden we het heugelijke feit dat onze Vrumona Heineken Golfvereniging 10 jaar bestaat. Om ons Lustrum een bijzonder tintje te geven had het bestuur

Nadere informatie

16 april. Er werd op deze dag weer goed gescoord op de lus rood-blauw. Cees, Gerda en Wil zijn net bij de afslag van rood 1 aangekomen.

16 april. Er werd op deze dag weer goed gescoord op de lus rood-blauw. Cees, Gerda en Wil zijn net bij de afslag van rood 1 aangekomen. 16 april Het was een lekkere frisse golfdag. Zo n dag van een extra jasje aan of uit. In het zonnetje en een beetje luwte was het aangenaam vertoeven, maar op de ruimte moest je niet zijn. Qua temperatuur

Nadere informatie

Uitleg over CBA - Computed Buffer Adjustment

Uitleg over CBA - Computed Buffer Adjustment Uitleg over CBA - Computed Buffer Adjustment De essentie van handicapping In het hoofdstuk System Overview van het EGA Handicap System worden de basisprincipes van het handicapsysteem en hun samenhang

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

Afgesproken is dat buurtbeheer Kruidenbuurt via deze brief een duidelijk antwoord zou krijgen op de door haar ingediende snoeiverzoeken.

Afgesproken is dat buurtbeheer Kruidenbuurt via deze brief een duidelijk antwoord zou krijgen op de door haar ingediende snoeiverzoeken. Buurtbeheer Kruidenbuurt T.a.v.: Lilian van de Wiel Wijnruit 1 4907 HC Oosterhout Datum Uw kenmerk - 8 MAART 2006 Onderwerp Groenschouw Kruidenbuur1 Geachte mevrouw van de Wiel, Ons kenmerk WW/MS 62664

Nadere informatie

Regel 25 - Abnormale terreinsomstandigheid, ingebedde bal en verkeerde green Abnormale terreinsomstandigheden zijn:

Regel 25 - Abnormale terreinsomstandigheid, ingebedde bal en verkeerde green Abnormale terreinsomstandigheden zijn: Regel 1 - Het golfspel Het belangrijkste van deze golfregel is dat als u met uw medespeler afspreekt niet volgens de regels te spelen u beide wordt gediswalificeerd. Voorbeeld: u slaat uw bal out of bounds

Nadere informatie

Oktober Baanreglement

Oktober Baanreglement Oktober 2017 Baanreglement Inhoudsopgave Baanreglement... 3 Algemeen... 3 De Baan... 3 Veiligheid... 4 Wedstrijden... 5 Baansluiting/ -opening...... 5 Hitteprotocol..6 Bijlage: Kleding in de baan 7 2 Baanreglement

Nadere informatie

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET BEHEERPASPOORT BOMEN JEUGD SNOEI Een mooie duurzame boom, bomenrij of groep met één doorgaande stam en een voor die locatie gewenste takvrije stam. Er wordt tijdens deze fase gestreefd om de boom zich

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen 4.3 km wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook

Nadere informatie

s-hertogenbosch Zuid

s-hertogenbosch Zuid s-hertogenbosch Zuid Iedere keer als we aan het werk zijn in het park zetten we een STANDAARD buiten met een plank er op OM DE FOL- DER BAKJES OP TE ZETTEN. Piet kwam op het idee om naast het publicatie

Nadere informatie

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Landschapsbeheer Drenthe Nijend 18a, 9465 TR, Anderen Inhoudsopgave Inventarisatiegebied Emmer-Erfscheidenveen... 3 Overzicht alle waarnemingen... 3 Type elementen...

Nadere informatie

6. Ontwerp. N 20m. Visualisatie bovenaanzicht

6. Ontwerp. N 20m. Visualisatie bovenaanzicht 6. Ontwerp Visualisatie bovenaanzicht Het concept is vervolgens vertaald naar deze visualisatie. De voorgestelde beplantingen en materialen zijn uitgewerkt op pagina 20 en 21, aan de hand van enkele referenties.

Nadere informatie

BAANREGLEMENT GOLFCLUB KAGERZOOM 2019

BAANREGLEMENT GOLFCLUB KAGERZOOM 2019 BAANREGLEMENT GOLFCLUB KAGERZOOM 2019 Toegang tot de golfbaan Iedereen die de golfbaan op wil gaan om een ronde te spelen dient zich eerst bij de caddiemaster te melden. Daar verkrijgt de speler: een geldig

Nadere informatie

Golfbaan Ockenburgh. Boomveiligheidsrapport. Oosthoek Groep B.V. Woudseweg 178a 2636 AW Schipluiden. Inspecteur: Dhr. M.

Golfbaan Ockenburgh. Boomveiligheidsrapport. Oosthoek Groep B.V. Woudseweg 178a 2636 AW Schipluiden. Inspecteur: Dhr. M. Golfbaan Ockenburgh Boomveiligheidsrapport Golfbaan Ockenburgh Oosthoek Groep B.V. Woudseweg 178a 2636 AW Schipluiden Inspecteur: Dhr. M.J van der Loo Auteur: L.J. van Muijen 30 november 2015 De Controle

Nadere informatie

Activiteiten in 2017

Activiteiten in 2017 Activiteiten in 2017 a. Voorburcht en bijgebouwen Zaterdag 4 maart 2017 werd het startsein gegeven om verder te gaan met de opgravingen op het terrein. Er werd gestart met de voorburcht en de bijgebouwen.

Nadere informatie

vormen Bomen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Opkweek van vrijstaande bomen

vormen Bomen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Opkweek van vrijstaande bomen Bomen vormen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Erg oude, wat verwilderde pruimenboom Vrijstaande pruimenbomen kunnen tot behoorlijke bomen uitgroeien, ze

Nadere informatie

26 MAART. Het plezier in het golfen zal blijven. Geloof in jezelf, dan kom je veel verder.

26 MAART. Het plezier in het golfen zal blijven. Geloof in jezelf, dan kom je veel verder. 26 MAART 42 deelnemers kwam zich melden. Een drukte van belang aan de wedstrijdtafel. Gelukkig klopte de kas nadat de laatste had ingeschreven. Het is wel gezellig die drukte, maar je moet je hoofdje er

Nadere informatie

Onderhoud tuinen en erfafscheidingen

Onderhoud tuinen en erfafscheidingen Onderhoud tuinen en erfafscheidingen Of uw tuin nu een plek voor ontspanning en privacy is, de plek waar uw (kleine) kinderen kunnen spelen of uw band met de natuur, het is nodig de tuin te onderhouden.

Nadere informatie

PLAATSELIJKE REGELS. Plaatselijke Regels 2 januari 2015 1

PLAATSELIJKE REGELS. Plaatselijke Regels 2 januari 2015 1 PLAATSELIJKE REGELS Inleiding Dit overzicht rubriceert een breed scala aan toegestane Permanente en Tijdelijke Plaatselijke Regels. Soms is een Plaatselijke Regel (PR) noodzakelijk, gezien een situatie

Nadere informatie

Uw tuin. tips en afspraken

Uw tuin. tips en afspraken Uw tuin tips en afspraken U huurt een huis van Standvast Wonen met een tuin. Praktisch ingericht en goed onderhouden, is een tuin een prettige plek om te verblijven. Hoe pak je inrichting en onderhoud

Nadere informatie

In 1996 werd de baan officieel geopend en in oktober 1997 werd met negen volwaardige greens de begeerde B-status verkregen.

In 1996 werd de baan officieel geopend en in oktober 1997 werd met negen volwaardige greens de begeerde B-status verkregen. Historie In den beginne... Al vóór de Tweede Wereldoorlog werden er demonstraties van het golfspel gehouden op het vliegkamp De Kooy. Het zou echter nog twintig jaar duren voordat er daadwerkelijk een

Nadere informatie

Regelboekje. Junior Team

Regelboekje. Junior Team Regelboekje Junior Team Green Wintergreen De Golfbaan Bunker Bunker Waterhindernis Fairway Laterale waterhindernis Rough Teebox Golf is een superleuk spel, maar elk spel heeft regels! Veiligheid: Maak

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEIZOEN 2018/2019. jaargang 9 nr Beste ASW leden, De allerlaatste nieuwsbrief van 2018.

NIEUWSBRIEF SEIZOEN 2018/2019. jaargang 9 nr Beste ASW leden, De allerlaatste nieuwsbrief van 2018. NIEUWSBRIEF jaargang 9 nr. 5 20-12-2018 SEIZOEN 2018/2019 Beste ASW leden, De allerlaatste nieuwsbrief van 2018. Het jaar is weer in hoog tempo voorbij gevlogen. Op bestuurlijk niveau was het flink aanpoten.

Nadere informatie

Tuinonderhoud en achterpaden

Tuinonderhoud en achterpaden Tuinonderhoud en achterpaden waar je thuis bent... Verzorgde tuin, kleine moeite De bewoner is verantwoordelijk voor het tuinonderhoud. Dit is wettelijk zo bepaald. In het besluit kleine herstellingen

Nadere informatie

Samenvatting van de golfegels

Samenvatting van de golfegels Samenvatting van de golfegels Samenvatting golfregels Kennis van de golfregels is van groot belang bij golf. Niet alleen om het theorie examen met succes af te ronden maar ook tijdens het spelen. Je bent

Nadere informatie

Kwaliteitscatalogus Gemeente Veere Beoordeling kwaliteit openbare ruimte

Kwaliteitscatalogus Gemeente Veere Beoordeling kwaliteit openbare ruimte Kwaliteitscatalogus Gemeente Veere 2012 Beoordeling kwaliteit openbare ruimte Kwaliteitscatalogus VEERE Aan de hand van deze kwaliteitscatalogus kunnen we de openbare ruimte van de gemeente Veere beoordelen.

Nadere informatie

Verharding-zwerfafval fijn en grof A+ A B C D. Er ligt redelijk veel fijn zwerfafval. Er ligt redelijk veel grof zwerfafval.

Verharding-zwerfafval fijn en grof A+ A B C D. Er ligt redelijk veel fijn zwerfafval. Er ligt redelijk veel grof zwerfafval. Verharding-zwerfafval fijn en grof Er ligt geen fijn Er ligt weinig fijn Er ligt redelijk veel fijn Er ligt veel fijn Er ligt zeer veel fijn fijn zwerfafval ( 10 cm) fijn zwerfafval ( 10 cm) fijn zwerfafval

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2018

Nieuwsbrief November 2018 Nieuwsbrief November 2018 In deze uitgave: Birdies inruilen voor een beauty Informatie bijeenkomst regels 2019 Kaarten zelf registreren Ready Golf Wistje dat.. Agenda Birdies Iedereen die tijdens een wedstrijd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2018

Nieuwsbrief Juni 2018 Nieuwsbrief Juni 2018 Inhoud - Taakverdeling binnen het bestuur - Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) - Goede Doelen wedstrijd 2018 - Strokeplay kampioenschap 2018 - Ready Golf - Etiquette roken

Nadere informatie

17 december Jaarafsluiting

17 december Jaarafsluiting 17 december Jaarafsluiting 40 deelnemers ging met elkaar de strijd aan tijdens de jaarafsluiting. We speelden de wedstrijd in de vorm van texas scramble. Alles was goed voorbereid en niets heeft ons in

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2015

NIEUWSBRIEF december 2015 NIEUWSBRIEF december 2015 Inhoud - Verrassingswedstrijd - Brabant Golfvoordeel - Qualifying kaarten registreren met mobiele telefoon - Tips van de handicap- en regelcommissie - Gewijzigde golfregels per

Nadere informatie

Snoeien. Snoeien van hagen: worden meestal gesnoeid in mei en augustus - september Bodembedekkers: alle 2 jaren bij snoeien tot op 5 cm.

Snoeien. Snoeien van hagen: worden meestal gesnoeid in mei en augustus - september Bodembedekkers: alle 2 jaren bij snoeien tot op 5 cm. Snoeien Dode en zieke takken zullen bij alle heesters weggesnoeid worden; lucht en licht moeten in de gesteltakken kunnen doordringen. Uitzondering voor de heesters die een schaduw of halfschaduwplaats

Nadere informatie

1e Klusjes dag vrijwilligers golf & Countryclub Liemeer

1e Klusjes dag vrijwilligers golf & Countryclub Liemeer 2015 1e Klusjes dag vrijwilligers golf & Countryclub Liemeer Cees van de Noort Baancommissie Golf & Countryclub Liemeer 2-8-2015 De eerste kleine klusjes dag op Golf & Countryclub Liemeer zit er al weer

Nadere informatie

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 1 e helft 2015

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 1 e helft 2015 Werkbezoek wethouder Blok Op 2 maart bracht wethouder Dilia Blok een bezoek aan de Overtuin. Na een wandeling in de tuin is door enkele bestuursleden een toelichting gegeven over de plannen voor de tuin.

Nadere informatie

7 Ik zie op tegen de herfst

7 Ik zie op tegen de herfst Herfstdip De dagen worden korter, de temperatuur daalt en het landschap wordt langzaamaan minder groen door de vallende blaadjes. De herfst is weer bijna in aantocht. In hoeverre bent u het (on)eens met

Nadere informatie

Vertaling van het November 2014 nummer van Satsuki Kenkyu Les 11

Vertaling van het November 2014 nummer van Satsuki Kenkyu Les 11 Vertaling van het November 2014 nummer van Satsuki Kenkyu Les 11 Deze les wordt u gepresenteerd voor diegene die graag Satsuki bomen willen vormen in goede stijlen vanaf het eerste begin. Les 11 Ik wil

Nadere informatie

Mario & Isabelle VOF Dendermondesteenweg 596 te 9070 Destelbergen (Gent) BE BE

Mario & Isabelle VOF Dendermondesteenweg 596 te 9070 Destelbergen (Gent) BE BE Tuin laten snoeien? Jaarlijks snoeien van de bomen en struiken in uw tuin zijn van groot belang om de tuin in optimale staat te houden. Als er goed gesnoeid wordt voorkomt dit problemen met bomen die te

Nadere informatie

Het is winter. op Landgoed Schothorst

Het is winter. op Landgoed Schothorst Het is winter op Landgoed Schothorst In de winter is er genoeg te zien en te beleven in de natuur. Tijdens deze wandeling kun je dat ervaren. 6 Enkeerdpad 1 Winterbloeiers Zelfs in de winter kun je soms

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Rapportage 2 e inventarisatie groenvoorziening Wijk Nieuw Waldeck Den Haag

Rapportage 2 e inventarisatie groenvoorziening Wijk Nieuw Waldeck Den Haag Rapportage 2 e inventarisatie groenvoorziening Wijk Nieuw Waldeck Den Haag Datum : 22 februari 2016. Onderzoek door : Leden werkgroep groen. Auteurs : Wouter van den Ende en Kees Taal. Versie : Definitief.

Nadere informatie

Voorbereiding competitie 2014

Voorbereiding competitie 2014 Voorbereiding competitie 2014 Inleiding matchplay Spel van speler(s) tegen speler(s) Tegenstanders Regels: je mag een regelovertreding van de tegenstander door de vingers zien Het is echter niet toegestaan

Nadere informatie

!"#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189(

!#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189( !"#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189( ! Inhoudsopgave INLEIDING... 3 WAT VALT ER ONDER DE VERANTWOORDING VAN DE TUINGROEP?... 4 HET ONDERHOUDSPLAN... 5 WAT GAAN WE OP DIE TUINOCHTENDEN

Nadere informatie