KINDERKERSTWANDELING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KINDERKERSTWANDELING"

Transcriptie

1 KINDERKERSTWANDELING DOOR HET ZEISTERBOSCH Door deze wandeling te lopen zal je het een en ander te weten komen over de planten en dieren in het bos. Maar dat niet alleen, je zult ook iets te weten komen over de vroegere bewoners van het Zeisterbosch. Deze wandeling loopt langs een aantal oude gebouwen. Deze hebben mooie namen zoals Pavia en Boskapel. Over deze gebouwen en de natuur zullen we je het een en ander vertellen en verder ga je gewoon lekker wandelen en wat opdrachtjes doen. Wanneer je begint met wandelen, krijg je van ons een eierdoosje mee waarop staat wat je onderweg kunt verzamelen. Tijdens de wandeling moet je dus goed opletten of je de blaadjes/besjes/nootjes, die gevraagd worden, kunt vinden! De totale lengte van de wandeling zal 2 km zijn. Het ligt er een beetje aan hoe lang je over de opdrachtjes gaat doen, maar reken maar op minstens een uur. Wij wensen je een prettige wandeling toe! Start Kerstwandeling: 1. Je verlaat het terrein van De Boswerf via het kleine hekje. 2. Ga op het grote pad rechts en blijf dit pad volgen. 3. Waar je een bocht naar links maakt, zie je links van je een soort kuil. Dat is het niet, maar als je goed kijkt lijkt het wel op de vorm van een koekepan. DE KOEKEPAN Dit is een deel van een bosbeek ( spreng ). Deze is gemaakt door mensen. Als je verder loopt zal je zien dat er bochtjes in zitten. Dit is expres gedaan om je nieuwsgierig te maken! Wist je dat er vroeger water in stond? En wel zoveel dat mensen er met bootjes gingen varen? Helaas staat de beek nu meestal droog. Dit komt omdat het water in de grond is gezakt, wel bijna 2 meter! DE SPRENG Een spreng is een door mensen gegraven beek. Met aan het eind een put of kop zoals de pan van de koekepan. De pan van de koekepan is een plek waar het grondwater minder diep zat. Hier vandaan werd het water dan vervoerd door een spreng tot waar men het water nodig had. 4. Loop verder en ga het eerste pad links. 5. Loop nog een stukje rechtdoor en ga links over het bruggetje ( De Sprokkelbrug ) Deze brug heet de Sprokkelbrug omdat op deze plaats vroeger een bruggetje lag, gemaakt van gesprokkeld hout uit het bos. DE SPROKKELBRUG

2 6. Als je over het bruggetje heen bent, ga je direct rechts. Je loopt nu weer langs de spreng/beek. Blijf dit pad volgen tot je rechts een overgang over de spreng ziet. Deze overgang noemen we de Keienbrug. DE KEIENBRUG Dit heuveltje in de spreng heet de Keienbrug omdat in de tijd dat er nog water in de gegraven beek stond, je hier via stapstenen naar de overkant kon lopen. Je kunt deze keien nog zien liggen Je loopt over het bruggetje en gaat direct links. Je ziet recht voor je een stenen bank. BANKJ E Deze bank is speciaal gemaakt voor iemand van adel, je weet wel zoals je vroeger prinsen en prinsessen had of een hertog of een ridder. Deze bank, die voor een edelman is gemaakt, is niet eens van zo heel lang geleden. Het bankje is uit 1915, dus nu bijna 100 jaar oud. 8. Je loopt nu verder tussen het Hertenkamp en de spreng door. HERTENKAMP Vroeger was dit stukje bos van de boswachters. Maar in 1935 hebben ze er een hertenkamp van gemaakt. In het begin waren hier 14 herten, nu zijn dat er ( hoeveel tel je er? ) 9. Links zie je een vijvertje. Dit is de Ronde Kom. Steek de weg over. Let op!! Dit is een drukke weg; let ook op het fietspad aan de overkant. 10. Loop het bos in bij het pad met het bordje. De spreng/beek ligt links van je. DODE BOMEN LEVEN Hier liggen in het bos meerdere dode bomen ( kijk maar aan weerszijden van het pad ). Zie je de kleine gaatjes in het hout? Deze zijn gemaakt door insecten, kleine beestjes dus. Til maar eens een stukje schors op of haal een beetje verrot hout weg, dan zie je verschillende soorten beestjes. Veel hè! Als deze dode bomen weggehaald zouden worden, zouden deze insecten niet meer in dit bos kunnen leven. Dit kan weer slecht zijn voor sommige vogels, waardoor ze kunnen verdwijnen. Het is dus belangrijk dat er dode bomen In het bos aanwezig zijn. Hier kun je misschien nog wat spulletjes vinden voor je eierdoosje!

3 11. Een klein stukje verder zie je aan een boom ( grove den ) een 3 ( vogel ) nestkastje hangen met het nr. 114 erop. NESTKASTEN Ongeveer 45 jaar geleden zijn 300 van deze nestkastjes opgehangen in het Zeisterbosch. In die tijd waren er te weinig oude en zieke bomen. Deze werden altijd weggehaald. En de vogels hebben oude en dode bomen nodig om een nestje te kunnen bouwen. Nu konden ze dat in de nestkastjes zoals deze doen en dat deden de vogels ook, vooral kool- en pimpelmezen! Nu wordt het oude hout niet meer weggehaald. Daardoor kunnen de vogels nu veel makkelijker een nestje bouwen en hoeven ze niet meer in een nestkastje. 12. Loop verder tot je een tweesprong tegenkomt. Ga hier vóór het bruggetje rechts. 13. Even verderop kom je bij de lange kom. Houd rechts aan en loop langs de kom. DE LANGE KOM Dit is de mooiste van de twee kommen ( net ben je langs de Ronde Kom gelopen, weet je nog? ). Deze kom is bijna 250 jaar oud! De kom is wel van vorm veranderd, vroeger was hij ronder. Dit weten we omdat we dat kunnen zien op een hele oude tekening. Als je langs het water loopt en je ziet wat op het water drijven wat lijkt op olie, dan klopt dat. Dit is geen olie, maar kwel. Daaraan kun je zien dat de vijver lekt, want dit water komt uit de bodem omhoog en is nu te zien op het water. Het water is dus niet vervuild! 14. Loop verder langs de oever van de Lange Kom en daarna naar en tot aan het witte gebouw ( Boskapel ) DE BOSKAPEL Dit gebouw is geen kerk! Het is 150 jaar geleden gebouwd als woning voor de tuinman die hoorde bij het herenhuis Pavia. Later in de wandeling kom je dit gebouw nog tegen. In die tijd was het heel normaal dat bij elke buitenplaats een extra huis, voor mensen die op het landgoed werkten, werd geplaatst.. De tuin, waar je nu doorheen loopt, is ook 150 jaar geleden gemaakt door een man die Copijn heet.

4 15. Ga links langs de Boskapel tot de parkeerplaats met het fietsenrek. 16. Daarna scheef links ( v oor de grote steen ) terug een beukenlaan in. Het is een zandpad. BEUKENLAANTJE Dit laantje is al heel oud. Dit kun je zien aan de beuken. Als een volwassene zijn armen om een beuk heen kan slaan en de puntjes van de vingers elkaar net raken, dan is de beuk zo n 100 jaar oud. Deze beuken zijn dikker, dus het laantje is meer dan 100 jaar oud Vervolg de route over het bruggetje met erbij rhododendrons. In deze struiken kun je je goed verstoppen, in juni bloeien ze met mooie kleuren ( l ila, wit, rood en paars ). Deze struiken kwamen vroeger niet in Nederland voor. 18. Ga op de zessprong rechts. 19. Volg het pad tot het witte bruggetje. PAVIA Ga hier overheen en aan het einde links. Dit grote huis ( je noemt dit een herenhuis ) is 150 jaar Rechts zie je Pavia. oud. Hier woonde vroeger de man van adel waar we al eerder het bankje van hebben gezien. Ook het vroegere tuinhuis hebben we net gezien ( de Boskapel ). Na de dood van de edelman is het huis verkocht aan de gemeente Zeist. Nu is het een verzorgingshuis. In het grasveld staat een grote eik van zeker 200 jaar oud. 20. Je loopt het pad door tot aan het witte bruggetje. Loop over het bruggetje en ga direct links. 21. Loop langs de spreng, ga bij de kruising na het bankje ( ongeveer 50 meter ) naar rechts. BOSTYPEN Er zijn verschillende soorten bos. Het verschil wat je kunt zien, ligt aan de soorten bomen en planten die er staan. Staan er veel bomen van een bepaalde soort, dan ziet het bos er anders uit dan in een bos met verschillende soorten bomen. Je komt nu achter elkaar drie soorten bossen tegen. We beginnen met het beukenbos, dan komt het douglasbos en tot slot het gemengde loofbos.

5 HET BEUKENBOS Alleen in het vroege voorjaar kunnen hier planten op de bodem groeien. 5 Dit komt omdat er dan nog licht op de bodem schijnt. Zodra de bladeren aan de beuken komen, vormen deze zo n dicht bladerdek dat er geen licht op de bodem komt. Hierdoor zie je nauwelijks planten in beukenbossen. Het is dus een bos waar je makkelijk doorheen kunt kijken. 22. Je vervolgt de route. Bij de T-kruising linksaf. Even verderop zie je aan je rechterhand een typisch Douglasbos. HET DOUGLASBOS Dit bos wordt ook wel het donkere bomenbos genoemd, omdat het hier altijd donker is. De douglassparren dragen het hele jaar door naalden. Daardoor is er nooit licht op de bodem en groeien er dus geen planten en struiken. Bovendien is het er erg droog omdat de boom een soort paraplu vormt. Mocht het gaan regenen en je bent je paraplu vergeten, dan kun je onder deze bomen het beste schuilen! 23. Het pad buigt naar links. Op het kruispunt met dode berken rechtdoor. Je loopt nu in een gemengd loofbos. HET GEMENGD LOOFBOS Door de verschillende soorten bomen en soms zelfs een open plek, komt er op sommige plekken veel licht op de bodem. Hierdoor ontstaat een dicht bos met veel verschillende soorten planten, zoals mossen, planten en struiken. s Zomers kun je niet makkelijk door dit bos heen kijken. Kijk eens hoeveel plantensoorten je herkent. Er staan er heel wat! Misschien kun je hier nog wat spulletjes verzamelen voor je eierdoosje 24. Volg het pad rechtdoor. Aan het eind zie je een witte slagboom. Steek daar de weg over. Let op!! Een drukke weg met een fietspad aan je zijde. 25. Ga het bos in door langs een witte slagboom te lopen. Vlak na de slagboom liggen dode bomen, die je mooi als evenwichtsbalk ( misschien met een beetje hulp ) kunt gebruiken. Aan beide zijden van het pad kun je dode bomen vinden om lekker te klauteren! 26. Loop nu rechtdoor. Je loopt de laan helemaal uit, onderweg kom je aan de rechterkant een bord tegen met Boswerf erop. 27. Na dit kruispunt loop je nog steeds rechtdoor, voordat het pad Colofon afbuigt, zie je de hoofdingang van De Boswerf. Uitgave: Juli 2001, Bezoekerscentrum. WELKOM TERUG! De Boswerf, Zeist herzien november 2014 Samenstelling: Dennis van der Kuijlen en Jos Ghijssen ( 2001 ) Eindredactie: Erik Notenboom, Jan Burgers en Mirjam Tonk ( 2014 )

Kinderwandeling. door het Zeisterbos

Kinderwandeling. door het Zeisterbos Kinderwandeling door het Zeisterbos Een Kinderwandeling door het Zeisterbos Als je in het Zeisterbos gaat wandelen kom je het een en ander te weten over de planten en dieren die in het bos leven. Maar

Nadere informatie

OVER LANDGOED HOOG BEEK EN ROYEN

OVER LANDGOED HOOG BEEK EN ROYEN KERSTWANDELING OVER LANDGOED HOOG BEEK EN ROYEN Deze wandeling geeft u enig inzicht in de flora en fauna en in het bijzonder de historie en de vroegere bewoners van het Zeisterbosch. Het Zeisterbosch vormde

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 13,5 km.(± 3,5 uur) 429 meter (laagste punt is

Nadere informatie

Sprengen in het Zeisterbos 6 km met routebeschrijving prijs: 1,50

Sprengen in het Zeisterbos 6 km met routebeschrijving prijs: 1,50 Sprengen in het Zeisterbos 6 km met routebeschrijving prijs: 1,50 Het Zeisterbos hoort oorspronkelijk bij de buitenplaats Beek en Royen. Dat is nog zichtbaar in de structuur van de paden. De buitenplaats

Nadere informatie

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen t pech s e d e i k k a j T e lente ontdekt d INLEIDING TJAKKIE LENTE Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen

Nadere informatie

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst Rivierenhof Handleiding Opgesteld door de domeinwachters >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst INLEIDING Het zelf -doe pakket bestaat uit een bewegwijzerde

Nadere informatie

BieRun hindernissen en routebeschrijving

BieRun hindernissen en routebeschrijving BieRun hindernissen en routebeschrijving Per team heb je een autoband en een ei, en per persoon heb je een beker water. Deze dien je mee te menen door de hindernissen. Foto s en/of filmpjes mogen zeker

Nadere informatie

LABELKAMPEERTERREIN ' T SPELDERHOLT HOENDERLOO

LABELKAMPEERTERREIN ' T SPELDERHOLT HOENDERLOO LABELKAMPEERTERREIN ' T SPELDERHOLT HOENDERLOO tocht Hoenderloo - Loenen (ongeveer 12 km) De tocht is bedoeld zo te gebruiken of als bouwsteen te dienen bij het maken van een eigen tocht van Hoenderloo

Nadere informatie

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos Haarlemmermeerse bos Het natuurpad in het Haarlemmermeerse bos is een speel, beleef en doe pad waarbij je op zoek gaat naar twaalf genummerde borden met QR codes. Er zijn twee startpunten, de eerste is

Nadere informatie

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos Haarlemmermeerse bos Het natuurpad in het Haarlemmermeerse bos is een speel, beleef en doe pad waarbij je op zoek gaat naar twaalf genummerde borden met QR codes. Het pad begint en eindigt bij het informatiebord

Nadere informatie

Rondwandeling Wolfheze

Rondwandeling Wolfheze Rondwandeling Wolfheze 10.6 km wandelen Gevarieerde rondwandeling door de geheimzinnige Wolfhezer bossen, uitgezet door boswachter Herman Veerbeek. Wandel langs machtige Wodanseiken, stokoude dennen, golvende

Nadere informatie

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade WETENSWAARDIGHEDEN Startpunt: Museumplein. Hier kunt u uw auto parkeren. Duur: 45 tot 70 minuten. Heuvelachtig Niet geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

Ontdekkingstocht voor gezinnen

Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen Tjakkie de specht ontdekt de herfst INLEIDING TJAKKIE HERFST Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen het

Nadere informatie

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute Gemeente Veghel De Bunders Water- wandelroute Water- wandelroute De Bunders 2 In de wijk De Bunders ligt een gescheiden rioolstelsel Dat wil zeggen dat het regenwater van de straat niet via het riool wordt

Nadere informatie

115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord.

115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord. 115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord. Op kruising met betonfietspad rechtsaf. Waar fietspad afsplitst, pad rechts Pad boven langs beek volgen, verderop onder langs beek. Door

Nadere informatie

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km Jubileum Wandelroute Lengte ± 25 km 02 Start Einde Legenda Jubileumwandeling 04 Gezinswandeling door Kale Duinen. 05 Verkorte route. Naar keuze via punt 15 over Groote Veen oost of naar punt 17 over Groote

Nadere informatie

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links!

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links! Startplaats We starten de fotozoektocht op de parking van de Hospicebossen te Nazareth. Deze parking bevindt zich aan de ingang vlakbij de brug over de autosnelweg. Wegbeschrijving: Vanaf de startplaats

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling.

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling. LUZENKAMPROUTE Deze route voert door het Bremmersbos, de Luzenkamp en een gedeelte van de Melickerheide. Houdt u bij het volgen van de route ook het bijgevoegde kaartje bij de hand. Beschrijving van deze

Nadere informatie

Kikkerwandeling in Meijendel

Kikkerwandeling in Meijendel Kikkerwandeling in Meijendel Hou je van spelen in de natuur? Dan is Meijendel een fijne plek! Je kunt er allerlei grote en kleine dieren zien, een wens doen in een holle boom en nog veel meer. Met deze

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Route 10: Via het Kellerwald naar Altenlotheim en via het Lorfetal terug

Route 10: Via het Kellerwald naar Altenlotheim en via het Lorfetal terug Route 10: Via het Kellerwald naar Altenlotheim en via het Lorfetal terug Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 11,5 km.(± 3 uur) 239 meter

Nadere informatie

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed STRUINBULLETIN 22 September 2012 Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Door: Frans Sijben - Nijmegen 22 : Landgoed

Nadere informatie

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen KORTE STRUIN 17 Maart 2018 Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen Door Frans Sijben Nijmegen Deze korte Struin vertrekt vanuit Hatert. U loopt een tijd langs de rand van de wijk. Maar al gauw

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

Wandelrondje Someren-Heide, ca 15 km

Wandelrondje Someren-Heide, ca 15 km Wandelrondje Het wandelrondje gaat door de natuurgebieden Boksenberg en De Pan. In de Boksenberg groeien vooral dennen op droge zandgronden. De bomen werden vroeger voor de mijnbouw gebruikt. In De Pan

Nadere informatie

: Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 70% onverhard

: Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 70% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 18 KM : Drenthe : Exloo - Ees : Bussemaker Diner Cafe : Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees RA = Rechtsaf LA =

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - WATER

LANDGOED VILSTEREN - WATER LANDGOED VILSTEREN - WATER ROUTE 4,5 km Welkom op het ca. 1.051 hectare grote particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers, waar naast bos, heide en cultuurland ook veel water te vinden

Nadere informatie

Rondwandeling van Densberg naar de Kellerwaldturm

Rondwandeling van Densberg naar de Kellerwaldturm Rondwandeling van Densberg naar de Kellerwaldturm Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 8,9 km.(± 2,5 uur) 429 meter (laagste punt is 376

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

(Invasieve*) exoten wandeling Schothorst

(Invasieve*) exoten wandeling Schothorst (Invasieve*) exoten wandeling Schothorst Een exoot is een plant, dier of ander organisme dat van nature niet in Nederland voorkomt. Als een soort schadelijk is voor de natuur noemen we ze invasieve exoten.

Nadere informatie

Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht

Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht! Op de volgende blaadjes staan aanwijzingen en foto s. Volg de aanwijzingen en kijk of je de foto s herkent. Ook worden er vragen gesteld. Omcirkel het antwoord

Nadere informatie

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE LUTTENBERG BELEVINGSROUTE ROUTE 2,8 km 20 18 Leuke familieroute door bos en heide in natuurgebied de Luttenberg. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten

Nadere informatie

Veluwezoom NS-wandeltocht

Veluwezoom NS-wandeltocht Geldig vanaf april 200 Veluwezoom NS-wandeltocht Beschrijving van de wandeltocht Horeca onderweg Na 5 km komt u bij pannenkoekhuis de Carolinahoeve van maart t/m oktober geopend van woensdag t/m zondag

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:   Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Drakia Chania Drakia Deze wandeling begint en eindigt in Drakia, een sfeervol en authentiek dorp boven Agria. Drakia heeft twee pleinen. Vanaf het bovenste plein is uitzicht over een deel van de route

Nadere informatie

Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk

Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk 50 Jubileum uitgave 50 jaar IVN-Oisterwijk Inhoudsopgave Voorwoord Voorzitter.pag 1 Felicitaties pag 2 IVN landelijk NME IVN Boxtel Heemkundekring Natuurmonumenten LNMH Brabants Landschap Werkgroepen pag

Nadere informatie

In deze speurtocht vraagt Age Looxma-Ypeij de Speurneuzen om hulp bij het terugvinden van zijn gestolen muntenverzameling.

In deze speurtocht vraagt Age Looxma-Ypeij de Speurneuzen om hulp bij het terugvinden van zijn gestolen muntenverzameling. In deze speurtocht vraagt Age Looxma-Ypeij de Speurneuzen om hulp bij het terugvinden van zijn gestolen muntenverzameling. De speurtocht begint bij het hek bij de hoofdingang van het park. De Speurneuzen

Nadere informatie

Route 6: Waldhistorischer Lehrpfad (2 de rode route)

Route 6: Waldhistorischer Lehrpfad (2 de rode route) Route 6: Waldhistorischer Lehrpfad (2 de rode route) Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 4,6 km.(± 1,5 uur) 78 meter (laagste punt is

Nadere informatie

: Diever, Drents Friese Wold. : bij informatiecentrum : Bosweg 2a : 9781 LE Diever

: Diever, Drents Friese Wold. : bij informatiecentrum : Bosweg 2a : 9781 LE Diever Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 18 KM : Drenthe : Diever, Drents Friese Wold : P Diever : bij informatiecentrum : Bosweg 2a : 9781 LE Diever RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting

Nadere informatie

BOOMING BOMENROUTE - OUD AVEREEST

BOOMING BOMENROUTE - OUD AVEREEST BOOMING BOMENROUTE - OUD AVEREEST ROUTE 3,5 km 20 17 Booming bomen : is een leuke wandeling langs en met aandacht voor verschillende bomen, speciaal gemaakt bij de bomenexpositie in bezoekerscentrum de

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 KM : Drenthe : Echten : P van Restaurant Boszicht : Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden :

Nadere informatie

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 15 KM : Groningen : Groningen : P Kardinge bij : Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen Bijzonderheden : Park, bos, hoge land : 70% verhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland 4.5 km wandelen Hoge duintoppen met fantastisch uitzicht, bossen met eeuwenoude eiken en zingende nachtegalen in het voorjaar. Dat is landgoed

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM STROOMAFWAARTS De afstand van zuil 1 (Cottessen) tot zuil 14 (Stokhem) is circa 14 km. De gedichtenroute in de Gemeente Gulpen-Wittem begint bij de Heimansgroeve:

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Rondje Aghios Georgios Nilias Een prachtige wandeling van 5,5 kilometer in een rondje boven Aghios Georgios met indrukwekkende vergezichten. Hij is vooral erg mooi in mei, met de vele bloemen en de

Nadere informatie

Het eerste stuk gaat door het centrum van Putten en aan het einde komt u weer door het centrum

Het eerste stuk gaat door het centrum van Putten en aan het einde komt u weer door het centrum Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Bijzonderheden : 17 KM : Gelderland : Putten : P Gemeentehuis : Brinkstraat : Putten : Bos en heide : Horeca op 2 derde : 80 % onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

Mokerheide en Mokerplas

Mokerheide en Mokerplas Korte Struin 10 Januari 2018 Mokerheide en Mokerplas Frans Sijben Nijmegen Zicht op de Mokerplas Startpunt N271 Plasmolen bij bushalte Rijksweg / Witteweg Plasmolen. Openbaar vervoer: Trein Nijmegen Centraal

Nadere informatie

Vertrekpunt. Vertrekpunt

Vertrekpunt. Vertrekpunt RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Eelde Vertrekpunt Haren Bijzonderheden : 16 KM : Drenthe : Eelde en Haren : P Museum de Buitenplaats : Hoofdweg

Nadere informatie

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM Algemeen: Limburg en zeker Zuid-Limburg is erg toeristisch. Je bent dus zelden of nooit alleen op een pad en de wegen en paden worden ook door wandelaars en mountainbikers

Nadere informatie

Het is winter. op Landgoed Schothorst

Het is winter. op Landgoed Schothorst Het is winter op Landgoed Schothorst In de winter is er genoeg te zien en te beleven in de natuur. Tijdens deze wandeling kun je dat ervaren. 6 Enkeerdpad 1 Winterbloeiers Zelfs in de winter kun je soms

Nadere informatie

Algemeen. Voorwoord

Algemeen. Voorwoord Voorwoord Het voorjaar is het begin van al het nieuwe leven: De bomen lopen weer uit, de vogels beginnen met het maken van hun nesten, de egels ontwaken uit hun winterslaap en de eerste bolgewassen staan

Nadere informatie

Oisterwijk Boshuis Venkraai

Oisterwijk Boshuis Venkraai 10 Oisterwijk Boshuis Venkraai Praktisch Lengte 19 km Ondergrond 70% onverhard Startpunt Station Boxtel Eindpunt Station Oisterwijk Eigen vervoer A2 Afrit 26 Boxtel. Ri Boxtel, Keulsebaan. Op tweede rotonde

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen STRUIN BULLETIN April 2015 Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen Bos en Water rondom Plasmolen Door: Frans Sijben - Nijmegen In het Achterbroek Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen 1 Hoe

Nadere informatie

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17.5 KM : Friesland : Rondom Bakkeveen : De Drie Provinciën : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West Bijzonderheden : Hei, bos mooie vennen : 80% onverhard RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen

Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen Sterenborg - Ter Wupping - Veele - Giezelbaarg - Wessinghuizen - Ruige Berg - Sterenborg ***** - 12,5 Km - 3:30 uur Tussen Ter Wupping en Höfte bij Wessinghuizen liggen

Nadere informatie

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004.

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004. Wandeling Heuvelrug Bron: Wandelkrant Te Voet (feb. 2001) Auteur Berry Schutten Correcties: Henk Swart De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk

Nadere informatie

Route Schoonoord - Eesergroen - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS

Route Schoonoord - Eesergroen - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS Route Schoonoord - Eesergroen - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS lengte: startpunt: eindpunt: circa 20 km parkeerplaats Openluchtmuseum Ellert en Brammert, Schoonoord parkeerplaats Vakantiepark Hunzepark,

Nadere informatie

Bewonersplatform Kerkrade-Oost. Wandelen in Kerkrade OMMETJE HAMBOS

Bewonersplatform Kerkrade-Oost. Wandelen in Kerkrade OMMETJE HAMBOS Bewonersplatform Kerkrade-Oost Wandelen in Kerkrade OMMETJE HAMBOS OMMETJE HAMBOS PRIJSWINNEND OMMETJE 2011 OMMETJESWEDSTRIJD UITGESCHREVEN DOOR Route naar idee van: Harrie Vinders. Lid bewonersplatform

Nadere informatie

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim Rondwandeling vanuit Schmittlotheim Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 5,5 km.(± 2 uur) 160 meter (laagste punt is 286 meter; hoogste

Nadere informatie

De Vuursche. Scootmobiel. Door de bossen met de scootmobiel

De Vuursche. Scootmobiel. Door de bossen met de scootmobiel Staatsbosbeheer Regio West Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Scootmobiel De Vuursche Door de bossen met de scootmobiel Scootmobielroute in De Vuursche In deze folder

Nadere informatie

: De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde

: De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 16 KM : Gelderland : Heerde : Uitspanning : De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri.

Nadere informatie

Colofon. Gemeente Vught. Alle rechten voorbehouden

Colofon. Gemeente Vught. Alle rechten voorbehouden RONDJE Een wandeling langs de oever van een Colofon Uitgave Gemeente Vught: 0 Tekst Wandelplatform Vught Fotografie Cily van den Wildenberg Peter van de Wiel Vormgeving Waldo van Bokhoven BOWfor, Vught

Nadere informatie

Praktische informatie. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt km. Kampina. Parkeerplaats Logtsebaan [

Praktische informatie. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt km. Kampina. Parkeerplaats Logtsebaan [ Wandelen Wandelroute Logtsevelden aan de rand van de Kampina 6.35 km Waar Kampina Vertrekpunt Parkeerplaats Logtsebaan [https://maps.google.com/? q=51.5432,5.26891] Maak een wandeling over velden, langs

Nadere informatie

Beleef de natuur en cultuur van Elsloo

Beleef de natuur en cultuur van Elsloo Beleef de natuur en cultuur van Elsloo Start- en eindpunt: parkeerplaats bij kasteel Elsloo Duur van de wandeling: ca 2 uur Lengte: ca 6 km Vanaf de parkeerplaats gaan we in zuidelijke richting naar de

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

Dag 1 (24 mei) Bij Anna 10 km

Dag 1 (24 mei) Bij Anna 10 km Dag 1 (24 mei) Bij Anna 5 km Vertrek vanuit het t Stokperdje meteen rechtsaf Het Laantje op Loop de fietsbrug helemaal af Aan het eind van de fietsbrug loop je linksaf via de helling Anna s tuin in Houd

Nadere informatie

1. Start: P naast kasteel Wijlre

1. Start: P naast kasteel Wijlre Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 16 KM : Limburg : Wijlre-Valkenburg : Wijlre : P aan de Beertsenhoven : Naast Kasteel Wijlre RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden

Nadere informatie

Traject Assen - Anderen 11,5 km

Traject Assen - Anderen 11,5 km 1 Hondsrugpad Assen - Drouwen Traject Assen - Anderen 11,5 km Deze Assen variant is een afsplitsing van het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen. Het begint bij het station van Assen en gaat in zuidoostelijke

Nadere informatie

Wandelen rond Groningen

Wandelen rond Groningen Wandelen rond Groningen Wandeling: Rondje Bedum Van Groningen naar Bedum en weer terug Omgeving: Afstand: Omschrijving: Auteur(s): Noord-oost 18,2km Deze route loopt vanuit Groningen via Noorderhogebrug,

Nadere informatie