Studiedag Verkadefabriek Den Bosch. BKK Studiedag Aandacht voor de allerjongsten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiedag Verkadefabriek Den Bosch. BKK Studiedag Aandacht voor de allerjongsten"

Transcriptie

1 Studiedag Verkadefabriek Den Bosch BKK Studiedag Aandacht voor de allerjongsten

2 Aandacht en groeien (fysieke ontwikkeling) De normale motorische ontwikkeling 0-2 jaar

3 Marlon Hagström-Steinmeijer, Kinderfysiotherapeut

4 Wat beïnvloedt de motorische ontwikkeling Kind gebonden factoren: Spierkracht (en tonus) Lichaamsgewicht Lichaamslengte Stand van de extremiteiten (mobiliteit) Temperament / karakter (belasting / belastbaarheid / prikkelverwerking) Aanleg: nature, brein, genetische programmering neurologische rijping: uitgroei van neuronen en het aangaan van oneindig veel verbindingen. Er wordt ook gesnoeid : als bepaalde verbindingen niet meer gebruikt worden of niet meer nodig zijn, zullen deze verdwijnen. Door stimulatie en variatie is het mogelijk om deze neurologische plasticiteit positief te beinvloeden. Dit noemen de nurture.

5 Wat beïnvloedt de motorische ontwikkeling Externe factoren Omgeving (stimulerend, vrij bewegen) Gezinssituatie Reactie van omgeving (ouders / verzorgers) Aanbieden van verschillende uitgangshoudingen (baby), verschillende beweegvormen Ouders hebben op hun beurt een verwachtingspatroon van de (motorische) ontwikkeling van hun pasgeborene. Motorische mijlpalen worden met elkaar gedeeld, steeds vaker, breder en sneller via Facebook en Instagram. Zitten, staan en lopen zijn vaardigheden waarvan men melding doet en die men stimuleert. Ouders, met name als beiden werken, ervaren hoge prestatiedruk. Thuis wachten de dagelijkse huishoudelijke taken en hun sociale en digitale contacten. Is er dan nog gelegenheid om (uitgebreid) te spelen? In de praktijk blijken baby s beneden de zes maanden al veel en vaak te zitten: op schoot, in het wipstoeltje, in de maxi-cosi of in de steeds populairder worden eigentijdse seats en swings, terwijl de box en het speelkleed minder ingezet worden. Juist in de box en op het speelkleed zie we meer mogelijkheden tot zelfontplooing en veranderingen van houding zoals zijligging, omrollen en pivoteren.

6 Zijn er richtlijnen voor bewegen jonge doelgroep? In 2017 zijn de Nederlandse beweegnormen herzien en vervangen door de beweegrichtlijnen, een advies van de Gezondsheidsraad aan de minister van VWS. Voor kinderen jonger dan vier jaar geven deze beweegrichtlijnen, wegens gebrek aan onderzoek, echter geen advies. De gezondheidsraad geeft enkel aan dat voor hen het belangrijkste is dat ze gevarieerd bewegen en motorische vaardigheden aanleren. In andere landen zijn er wel richtlijnen voor deze jonge doelgroep; fysieke activiteit moet aangemoedigd worden vanaf de geboorte (in een veilige omgeving). Voor kinderen van 0-1 jaar geldt zoveel mogelijk beweegimpulsen (op de grond) en voor 2-4 jarigen geldt minimaal drie uur per dag. Daarnaast moet de tijd die kinderen zittend of vastgemaakt doorbrengen minimaal zijn.

7 Oorzaken voor minder bewegen zijn o.a.: Kinderen worden vaker vervoerd met de auto en in de wandelwagen; Baby s zitten voor het gemak veel in wipstoeltjes of maxicosi; Er is steeds minder veilig speelruimte (waaronder vrije natuur) in de bebouwde omgeving; Kinderen spelen steeds minder buiten; TV kijken en de opkomst van de computer werkt stil zitten in de hand; Door tijdgebrek (van ouders) hebben kinderen minder tijd om (buiten) te spelen; Er is bij veel mensen te weinig kennis over het belang van bewegen. BEWEGEN, SPELEN, ONTDEKKEN! (Kwaliteit van leven van het jonge kind wordt in grote mate bepaald door de mogelijkheden die het krijgt om te spelen!) BINNEN en BUITEN! ALLEEN en SAMEN! VERTROUWD en NIEUW! RUSTIG en SPANNEND! MET en ZONDER volwassenen om zich heen. Voldoende GEVARIEERDE SPEEL- en BEWEGINGSMOGELIJKHEDEN!

8 Motorische ontwikkeling Al voor de geboorte motoriek aan het oefenen, daarna veel bewegen en reflexen. Tot eerste jaar veel kwantitatieve motorische stappen (rollen, kruipen, lopen). Wat is normaal? Interindividuele variatie (kwaliteit van bewegen) De manier en het tijdstip waarop een kind bepaalde vaardigheden ontwikkelt vertoont zeer veel variatie. Wat is afwijkend? Wat is vertraagd? Wat is a-typisch? (is dit een variatie van normaal)

9 Hoe verloopt de (motorische) ontwikkeling? Van centraal naar perifeer naar centraal Van proximaal naar distaal naar proximaal Van craniaal naar caudaal naar craniaal Van centripetaal centrifugaal centripetaal Inconsistentie/herhaling repetitie/fase transitie Flexie extensie ---- lateroflexie ---- rotatie (ontwikkeling ruglig, buiklig, ligvlak, steunvlak, van symmetrie naar asymmetrie)

10 Motorische vaardigheden Hoofdcontrole Wanneer een pasgeboren baby op de rug ligt, zal het hoofdje altijd naar links of rechts draaien. Naarmate de nekspieren sterker worden (vanaf ongeveer 6 weken), leert het: Recht vooruit te kijken in ruglig Het hoofdje op te tillen in buiklig Het hoofdje al een tijdje rechtop te houden in zit (rond 3 maanden)

11

12

13

14 Maand 0-3 De eerste maanden van zijn leven is de baby druk bezig de houding van zijn hoofdje te oefenen, waardoor rug-, nek- en armspieren sterker worden. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat de baby vanuit buiklig in staat is het hoofd rechtop te houden, waarbij het op zijn onderarmen steunt. Het hoofdje zelfstandig ophouden Naar speelgoed reiken in ruglig en zijlig Een voorwerp volgen met de ogen van links naar rechts, van boven naar beneden Reageren op personen Ontdekken van bewegingen Brabbelen Lachen Volgen met ogen en hoofd Hoofdbalans

15

16 Maand 3-6 Handen, knieën en voeten ontdekken Kort instabiel ongesteund zitten (supervisie) Voorwerpen pakken Variatie Speel vaker op de grond! Zijlig! Speelgoed buiten bereik is uitdagend! In buiklig kan de baby reiken naar speelgoed In ruglig kan de baby over de middellijn reiken naar de andere kant Omrollen van rug naar buik Bij het optrekken wordt het kinnetje op de borst gehouden

17

18 Motorische vaardigheden Buiklig Omdat baby s niet meer op de buik mogen slapen is het belangrijk ze regelmatig onder toezicht op hun buik te leggen. Ook het stabiel liggen op de zij (onder toezicht) is een belangrijk ontwikkelingsstapje. Hiermee ontwikkelen ze de nek- en rugspieren om zich op te richten tegen de zwaartekracht. Als een baby goed op zijn buik kan blijven liggen, kan het de volgende ontwikkelingsstap maken: het reiken en omrollen.

19

20 Motorische vaardigheden Rollen Door de kracht die je baby opbouwt wanneer het leert omrollen, kan het wanneer het ongeveer 8 maanden oud is zelfstandig rechtop zitten. Omrollen is een begin van voortbewegen en het begin van de ontwikkeling van de ruimtelijke oriëntatie t.o.v. de omgeving.

21 Motorische vaardigheden Reiken De handen hebben een waarnemings- en een contactfunctie. Een pasgeborene heeft gesloten vuistjes. Dit wordt veroorzaakt door de grijpreflex. Deze verdwijnt gedurende de eerste 3 maanden. Het leert de handen samen te brengen boven de buik en kan zo met de eigen vingers spelen. Je baby kan soms de handen minutenlang bestuderen en bewust dingen vastpakken. Het krijgt in kleine stapjes en met de hulp van de verzorgers steeds meer controle over de bewegingen. Eerst slaat het in de richting van of naar een voorwerp. Daarna lukt het beter om echt een voorwerp te grijpen. Een kind kan steeds beter een speelgoedje dat boven hem hangt of voor hem ligt, pakken zonder veel te mikken. Vanaf 4 à 5 maanden is een baby in staat dingen goed te grijpen. Tussen 3 en 6 maanden leert een baby een voorwerp te grijpen en vast te houden Tussen 5 en 9 maanden kan het al 2 voorwerpen vasthouden Tussen 8 tot 14 maanden kan het 3 voorwerpen vasthouden Tussen 6 en 9 maanden leert een baby om een voorwerp van de ene hand in de andere hand over te pakken en rond te draaien Het gebruikt steeds meer de vingertoppen

22 Motorische vaardigheden Zitten Zitten met steun Heel wat baby s kunnen al rond 3 à 6 maanden even zitten met steun in de rug. Ze houden hierbij hun hoofd al goed in balans. Rond 6 maanden vinden baby s het leuk om vanuit rugligging met de handen overeind te worden getrokken. De baby zal het hoofd zelf rechtop houden en zelf flink meetrekken. De meeste baby s leren stevig zitten rond 6 à 9 maanden, zeker met enige steun. Forceer een baby niet door het (met steun) lang te laten zitten. Zitten zonder steun Meestal leert een baby zitten zonder steun rond 6 à 11 maanden. De baby kan het hoofd hierbij mooi in balans houden en met gestrekte rug zitten. Terwijl het zit, kan het spelen met speelgoed. Een baby vindt het ook fijn om mee aan tafel te zitten in de kinderstoel. Door het zitten worden de mogelijkheden van de handen groter. Voordat de baby zover is dat het los kan zitten, moet aan drie voorwaarden zijn voldaan: In elke lichaamshouding het hoofdje rechtop kunnen houden De heupen vrij kunnen buigen De romp actief kunnen draaien

23 Motorische vaardigheden Staan Wanneer je een baby van 6 à 9 maanden bij de armen vasthoudt, kunnen de beentjes het gewicht even dragen. Sommigen baby s trekken zich rond 9 maanden al op tot stand. Wanneer de baby dit doet, beweegt het zich eerst van zitten naar knielen. Dan grijpt hij iets vast en trekt hij zich recht en begint op dat moment ook zijwaarts langs de meubels te stappen. Een kind zal leren om van de vloer af helemaal alleen rechtop te gaan staan tussen 12 en 18 maanden.

24

25 Motorische vaardigheden Lopen De meeste baby s/peuters leren lopen aan de hand tussen 12 en 15 maanden. Gemiddeld zet een peuter zijn eerste losse stapjes rond 14 à 16 maanden. De leeftijd waarop een kind zelfstandig begint te lopen, verschilt enorm. Het is niet abnormaal als het peuter pas alleen loopt als het 18 maanden is. Zelfstandig lopen vóór de eerste verjaardag is eerder een uitzondering. In het begin heeft de baby/peuter een starre lichaamshouding. Het lopen van een baby/peuter wordt gekenmerkt door een dribbelgang. De baby/peuter waggelt wijdbeens met gebogen knieën. De baby loopt met korte stapjes en kan nog niet stappen over hindernissen. Wanneer een baby een tijd geoefend heeft met lopen en steeds beter zijn evenwicht kan bewaren, leert het ook een paar stapjes zijwaarts en achteruit te lopen, een bal vooruit te schoppen en aan een hand de trap op te lopen.

26 Maand Zelfstandig gaan zitten en staan Lopen met/zonder steun

27 Maand Een peuter (vanaf 18 maanden) ontwikkelt een beter evenwicht, wordt behendiger, leert rennen, op stoelen klimmen, op een loopfiets voortbewegen, op een driewieler rijden, met een bal spelen, springen. Een peuter tussen maanden kan: Zelf in een laag stoeltje gaan zitten De trap op klimmen met hulp van de leuning Van een verhoging van 20 cm stappen Een bal vooruit schoppen Een aangespeelde ballon raken

28 Van belang: visie van de professionals en de praktijk van de ouders dichter bij elkaar te brengen: Meer variatie in uitgangspositie en spel en een andere kijk op motorische mijlpalen! Meer speeltijd en meer speelruimte, wat motorische variatie in de hand werkt. Bewegen met je baby : omgang, spel, interactie. Niet allen informeren maar ook ervaren dat je energie krijgt van spelen en bewegen met je baby. Spelen verbetert de interactie en hierdoor een baby mogelijk ook beter begrepen of verstaan wordt. En een goede basis voor een leven lang bewegen!

Billenschuiver Wat is nu eigenlijk een billenschuiver?? Vormen: Kenmerken die veelvuldig voorkomen bij billenschuivers.

Billenschuiver Wat is nu eigenlijk een billenschuiver?? Vormen: Kenmerken die veelvuldig voorkomen bij billenschuivers. Billenschuiver Op advies vanuit het consultatiebureau of uit eigen initiatief bent u in contact gekomen met een kinderfysiotherapeut omdat uw kind billen schuift. Tijdens de behandeling bij kinderen die

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby's

Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby's Fysiotherapie Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby's www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS019 / Kinderfysiotherapie bij prematuur

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Afdeling fysiotherapie Omdat uw kindje prematuur en/of dysmatuur is geboren is er een kans dat de motorische ontwikkeling vertraagd of afwijkend verloopt. Om die

Nadere informatie

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies Instructie Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H. 1985 3 Scoring De therapeut scoort ieder motorische vaardigheid op een schaal van o tot 6. De test moet in een rustige ruimte worden uitgevoerd. De patiënt

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Wat is een normale ontwikkeling?

Wat is een normale ontwikkeling? Wat is een normale ontwikkeling? Van een normale ontwikkeling is sprake als een kind alle fasen doorloopt naar de volwassenheid op het gebied van fijne en grove motoriek, groei, sociale emotionele vaardigheden

Nadere informatie

Fysiotherapie. Omgang met uw baby.

Fysiotherapie. Omgang met uw baby. Fysiotherapie Omgang met uw baby www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS021 / Omgang met uw baby / 25-04-2019 2 Omgang met uw baby Uw baby mag

Nadere informatie

Omgang met uw baby Tips en adviezen

Omgang met uw baby Tips en adviezen Omgang met uw baby Tips en adviezen Afdeling fysiotherapie Uw baby mag met u mee naar huis. Dit is een vreugdevolle en ook spannende gebeurtenis. Spannend omdat u nu zelf de zorg voor uw kindje op u gaat

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Kinderfysiotherapie tips en adviezen Inleiding In deze folder geven wij u verschillende tips en adviezen. Deze gaan vooral over het goed neerleggen (bijvoorbeeld houdingen bed of

Nadere informatie

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar Fysiotherapie Ontwikkelingspolikliniek Beter voor elkaar Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Omdat uw kindje te vroeg geboren is worden u en uw kindje begeleid door de kinderfysiotherapeut tijdens

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat kunt u doen om een voorkeurshouding bij uw baby te voorkomen of te verminderen? Onderdeel van Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat is

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming

Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming 1. Inleiding Het is van belang dat de pasgeborene geen voorkeurshouding ontwikkelt. Een voorkeurshouding staat een voorspoedige symmetrische

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Stabiliteitstraining lage rug

Stabiliteitstraining lage rug Nr Oefening Beschrijving 1 Zet de lage rug in een neutrale stand, trek de navel in. 2 Zet de lage rug in een neutrale gebogen op, zonder rug te bewegen. 3 Zet de lage rug in een neutrale gestrekt op, zonder

Nadere informatie

Schouder oefeningen (Deel 2)

Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder naar achter trekken Uitgangshouding: Ellebogen geplooid op 90. U houdt de oefenband met beide handen vast voor uw lichaam. Vervolgens trekt u de oefenband naar achter

Nadere informatie

Preventie rugklachten

Preventie rugklachten Preventie rugklachten Bijlage 3 Stretchoefeningen (11) Stretching voer je gedurende één à twee minuten uit tussen behandelingen in. Een rekkend gevoel in de spieren wijst op goede efficiëntie van de oefening.

Nadere informatie

Geef je kind de ruimte!

Geef je kind de ruimte! Geef je kind de ruimte! De motorische ontwikkeling van het jonge kind. Om het leesbaar te houden gebruik ik in plaats van hij, zij, hem, haar en baby, alleen het woord hij en hem. Inleiding Als je een

Nadere informatie

Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's. Afdeling Fysiotherapie Route 59

Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's. Afdeling Fysiotherapie Route 59 00 Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's Afdeling Fysiotherapie Route 59 1 Wanneer spreekt men van prematuur? Prematuur betekent te vroeg geboren. Kinderen die eerder geboren worden dan 37 zwangerschapsweken,

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s FYSIOTHERAPIE Voorkeurshouding bij baby s ADVIES Voorkeurshouding bij baby s Soms houden baby s hun hoofdje te vaak naar dezelfde kant gedraaid. Dan spreken we van een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5 Extra oefeningen Deze oefeningen sluiten aan op de Oefengids beroerte (CVA). De Oefengids beroerte (CVA) is te bestellen via www.hersenletsel.nl of te downloaden van www.snelinbeweging.nl. De oefengids

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE INFORMATIE EN ADVIEZEN VOOR DE EERSTE WEKEN

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE INFORMATIE EN ADVIEZEN VOOR DE EERSTE WEKEN EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE INFORMATIE EN ADVIEZEN VOOR DE EERSTE WEKEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding We spreken van een Erbse parese wanneer er bij de geboorte een beschadiging is opgetreden aan de

Nadere informatie

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren RUGSPARENDE TIPS A ) HET BELANG VAN JE HOUDING Druk in de tussenwervelschijf volgens de houding B) GULDEN REGELS BIJ RUGBELASTENDE AKTIVITEITEN 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan

Nadere informatie

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE Informatie en adviezen voor de eerste weken

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE Informatie en adviezen voor de eerste weken Kinderafdeling, Fysiotherapie EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE Informatie en adviezen voor de eerste weken INLEIDING We spreken van een Erbse parese wanneer er bij de geboorte een beschadiging is opgetreden

Nadere informatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie Oefeningen na een onderbeenamputatie Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt de kwaliteit van het staan of lopen negatief.

Nadere informatie

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm.

2] Rekoefening zittend 10 X Zittend, natuurlijke rugkromming, voeten op grond Armen gekruisd onder schouders. f) IDEM ander arm. 1] Rekoefening 10 X Ruglig, opgerold kussen onder schouderblad & kussen (2) onder hoofd a) 1 knie opheffen b) 2e knie opheffen c) armen rond knieën d) Beide armen achter hoofd (recht) rekken e) 10 tellen

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Programma Core Stability met accent op Side Bridge

Programma Core Stability met accent op Side Bridge Programma Core Stability met accent op Side Bridge 1. Algemene richtlijnen De oefeningen mogen niet pijnlijk zijn. Het aantal herhalingen en oefeningen wordt progressief opgebouwd. Ademhaling dient correct

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Jeugdgezondheidszorg Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van je baby Als je baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een

Nadere informatie

Winterprogramma U10 U11 - U12 U13. Laatste teamtraining voor winterstop. Evolutiegesprekken (volgens planning opleider) Wintertraining 4 (individueel)

Winterprogramma U10 U11 - U12 U13. Laatste teamtraining voor winterstop. Evolutiegesprekken (volgens planning opleider) Wintertraining 4 (individueel) Winterprogramma U10 U11 - U12 U13 Vrijdag 15/12 Zaterdag 16/12 Zondag 17/12 Maandag 18/12 Dinsdag 19/12 Woensdag 20/12 Donderdag 21/12 Vrijdag 22/12 Zaterdag 23/12 Zondag 24/12 Maandag 25/12 Dinsdag 26/12

Nadere informatie

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning. Warming up Losdraaien schouders, handen op de schouders Losdraaien heupen, alleen draaien niet slingeren. Romprotaties Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

U vindt hier nog een eenvoudig bewegingsprogramma dat gericht is op: balans en evenwicht spierkracht algemene fitheid algemeen welzijn

U vindt hier nog een eenvoudig bewegingsprogramma dat gericht is op: balans en evenwicht spierkracht algemene fitheid algemeen welzijn Bewegingsprogramma U vindt hier nog een eenvoudig bewegingsprogramma dat gericht is op: balans en evenwicht spierkracht algemene fitheid algemeen welzijn! De oefeningen mag u 3 maal per week doen.! Zorg

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Preventieve oefeningen voor de hardloper

Preventieve oefeningen voor de hardloper 1. Plankje. Uitgangspositie: Buiklig; steun op beide ellebogen. Uitvoering: Steun op beide ellebogen en beide knieën. Romp en benen maken een rechte plank. Foto 1. Aandachtspunten: - Let op rechte rug

Nadere informatie

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec.

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. Notities: 1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec Ga op handen en knieën liggen (vierpuntspositie) met je knieën recht onder je heupen en je handen recht onder je schouders. Je rug

Nadere informatie

Oefeningen voor thuis en op het werk.

Oefeningen voor thuis en op het werk. Oefeningen voor thuis en op het werk. Adviezen over wat je wel en beter niet kan doen. In Nederland is in de laatste twintig jaar veel onderzoek gedaan naar de invloed van oefeningen op het bewegingsapparaat.

Nadere informatie

Droogtraining op zwemschoolniveau

Droogtraining op zwemschoolniveau Droogtraining op zwemschoolniveau publicaties uit Pacokrant 20062011 Onderstaande publicaties rond lichaamsscholing komen uit de vroegere edities van de Pacokrant en zijn onder voorbehoud. Tijdens de workshop

Nadere informatie

Op je Buikje.. Back-to-sleep campagne

Op je Buikje.. Back-to-sleep campagne Op je Buikje.. By Dr. Lin Day, Baby Sensory Deskundigen adviseren tegenwoordig om baby s op hun rug te laten slapen en hoewel dit heeft bijgedragen aan een aanzienlijke afname van het aantal gevallen van

Nadere informatie

Adviezen ter preventie van bekkenklachten

Adviezen ter preventie van bekkenklachten Adviezen ter preventie van bekkenklachten Verdeel uw activiteiten over de dag en neem van tijd tot tijd rust. Beperk het traplopen; u kunt traplopen door de voet bij te trekken. Neem een goede hoge stoel

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 2 (B2R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (6*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

kuiten kuiten Quadriceps benen 1 OPDRACHT: maak de knipmes beweging

kuiten kuiten Quadriceps benen 1 OPDRACHT: maak de knipmes beweging Rudy Duvillier benen 1 maak de knipmes beweging benen 2 ter plaatse 15'' knieen hoog afwisselend L en R en met de armen eveneens afwisslend L en R hoog.(snel tempo) benen 3 B Bal moet gerold worden van

Nadere informatie

Een kleine baby in mijn handen

Een kleine baby in mijn handen FYSIOTHERAPIE Een kleine baby in mijn handen ADVIES Een kleine baby in mijn handen Een kindje dat te vroeg geboren is, reageert anders op aanraking en prikkels dan een voldragen baby. Het is belangrijk

Nadere informatie

Core stability. Plank 2. Plank 1. Navel intrekken, rug recht. Navel intrekken, heupen recht. Plank 4. Plank 3. Navel intrekken, rug recht

Core stability. Plank 2. Plank 1. Navel intrekken, rug recht. Navel intrekken, heupen recht. Plank 4. Plank 3. Navel intrekken, rug recht Plank 1 Plank 2 Navel intrekken, rug recht Navel intrekken, heupen recht Plank 3 Plank 4 Navel intrekken, heupen en schouders recht Navel intrekken, rug recht Plank 5a Plank 5b Navel intrekken, rug recht,

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese)

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Winterprogramma U10 U11 - U12 U13. Zondag 25/12. Evolutiegesprekken (volgens planning opleider) Laatste teamtraining voor winterstop

Winterprogramma U10 U11 - U12 U13. Zondag 25/12. Evolutiegesprekken (volgens planning opleider) Laatste teamtraining voor winterstop Winterprogramma U10 U11 - U12 U13 Vrijdag 16/12 Zaterdag 17/12 Zondag 18/12 Maandag 19/12 Dinsdag 20/12 Woensdag 21/12 Donderdag 22/12 Vrijdag 23/12 Training 35+ games U10: TO VFV Gent Evolutiegesprekken

Nadere informatie

12 handige tips om tabletnekken bij kinderen te voorkome...

12 handige tips om tabletnekken bij kinderen te voorkome... pagina 1 van 5 12 handige tips om tabletnekken bij kinderen te voorkomen Jongeren kampen steeds vaker met rug-, nek- en schouderklachten door verkeerd te zitten of te weinig bewegen, zo blijkt uit onderzoek.

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden.

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden. Schouder stabiliseren Het schoudergewricht is voor de stabiliteit tijdens bewegen gebaat bij een goede controle en een goede spierkracht van de dieper gelegen spieren. Deze spieren centreren de kop van

Nadere informatie

Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming

Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming 1. Introductie Het is van belang dat de pasgeborene geen voorkeurshouding ontwikkelt. Een voorkeurshouding staat een voorspoedige

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis FYSIOTHERAPIE Kinderfysiotherapie op de couveuseafdeling Praktische tips bij de verzorging ADVIES Kinderfysiotherapie op de couveuseafdeling In de folder Kinderfysiotherapie op de couveuseafdeling, ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

De motorische ontwikkeling van het jonge kind

De motorische ontwikkeling van het jonge kind De motorische ontwikkeling van het jonge kind Balanceren Loopt en trekt speelgoed achter zich aan. Hij kan dit ook achteruitlopend en zowel met de linker als rechter hand Draagt tijdens het lopen in zowel

Nadere informatie

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby patiënteninformatie voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby Als uw baby lang op de rug of vaak met het hoofd naar dezelfde kant ligt, heet dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan het hoofd platter

Nadere informatie

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren Belangrijk voor de buikspieren Ga bij de buikspieroefeningen nooit vanuit je nek bewegen. Blijf naar boven kijken en beweeg ook richting het plafond en niet richting je knieën. Plaats eventueel 1 hand

Nadere informatie

Overstrekken bij baby s

Overstrekken bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Overstrekken bij baby s z 1 Als uw baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt hij zich.

Nadere informatie

Cardioschema (50 minuten)

Cardioschema (50 minuten) Cardioschema (0 minuten) Programma Programma minuten» niveau Fiets minuten» niveau à minuten» minuten niveau» minuten niveau» minuten niveau Crosstrainer 0 minuten» minuten wandelen» lopen minuten aan

Nadere informatie

OEFENSCHEMA BASKET BETEKOM CORE STABILITY

OEFENSCHEMA BASKET BETEKOM CORE STABILITY OEFENSCHEMA BASKET BETEKOM CORE STABILITY 1. FIETSEN IN DE LUCHT Start: ruglig met knieën gebogen en voeten op de grond, bekken kantelen zodat rug tegen de grond komt (controleren door handen onder de

Nadere informatie

Winterprogramma U14 - U15. Laatste teamtraining voor winterstop. Vrijdag 29/12 Zaterdag 30/12 Zondag 31/12

Winterprogramma U14 - U15. Laatste teamtraining voor winterstop. Vrijdag 29/12 Zaterdag 30/12 Zondag 31/12 Winterprogramma U14 - U15 Donderdag 14/12 Vrijdag 15/12 Zaterdag 16/12 Zondag 17/12 Maandag 18/12 Dinsdag 19/12 Woensdag 20/12 Donderdag 21/12 Vrijdag 22/12 Zaterdag 23/12 Zondag 24/12 Maandag 25/12 Dinsdag

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Speel met je kindje zijn voeten.

Speel met je kindje zijn voeten. Speel met je kindje zijn voeten. Bewegen is kinderspel Ja, speel gerust met je kind zijn voeten, want bewegen is belangrijk. Denk bij bewegen niet onmiddellijk aan sporten. Rollen, springen, kruipen,

Nadere informatie

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band Algemene oefeningen REP-band, Lenigheid, en kracht In deze folder staan algemene oefeningen. Uw fysiotherapeut neemt met u door welke oefeningen voor u geschikt zijn. Er staan drie soorten oefeningen in

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Bewegen: de toekomst! Leuk, gezond en noodzakelijk.

Bewegen: de toekomst! Leuk, gezond en noodzakelijk. Bewegen: de toekomst! Leuk, gezond en noodzakelijk. Inhoud 1. Baby s en peuters 2. Theorieën over motorische ontwikkeling 3. Kleuters 4. Aanleren van specifieke sporten 5. Schoolrijpheid ( overgang 3 de

Nadere informatie

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Welke spieren zijn van belang bij deze oefentherapie? De spieren rondom het bekken en de romp kunnen grofweg worden verdeeld in 2 groepen: de globale en de lokale spieren. De globale spieren

Nadere informatie

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven In deze folder worden adviezen gegeven bij de dagelijkse verzorging om een voorkeurshouding en afplatting

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Oefeningen voor reumapatiënten

Oefeningen voor reumapatiënten Oefeningen voor reumapatiënten afdeling fysiotherapie U bent bekend met reuma en heeft oefeningen gekregen voor uw ontstoken gewrichten. In deze folder staan deze oefeningen beschreven. Doel van de oefeningen

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie -

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie - RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE - Patiëntinformatie - Algemene richtlijnen Alle stretchingsoefeningen, mobilisatie-en stabilisatieoefeningen uitvoeren binnen de pijngrens

Nadere informatie

Gross Motor Function Measure (GMFM)

Gross Motor Function Measure (GMFM) Gross Motor Function Measure (GMFM) SCOREFORMULIER (GMFM-88 en GMFM-66 scoring) Naam van het kind :... NR. :... Datum van afname :... -... -... Geboortedatum :... -... -... Chronologische leeftijd :...

Nadere informatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie Rompstabilisatie Superman handen- en knieënsteun Ik strek mijn arm (of ) Ik strek mijn arm en tegenovergesteld elk / elke arm 2 seconden houden Superman met tikken handenen knieënsteun Ik strek mijn arm

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Inhoudsopgave A. Inleiding... 1 B. Verloop van het herstel... 2 C. Adviezen voor het dagelijks leven... 2

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen"

Begeleidend schrijven bij de cursus Het tillen van jonge kinderen Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen" Inleiding Het uitgangspunt van de tilinstructie is de belasting voor de ouders/verzorgers zo gering mogelijk te houden, zodat rugklachten

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie