Reglement betreffende de subsidiering van groendaken wijziging (21 ja) Gelet op het Gemeentedecreet, inzonder artikel 117, lid 1;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement betreffende de subsidiering van groendaken wijziging (21 ja) Gelet op het Gemeentedecreet, inzonder artikel 117, lid 1;"

Transcriptie

1 Gemeentebestuur Kruisstraat Tielt-Winge tel fax info@tielt-winge.be - Reglement betreffende de subsidiering van groendaken wijziging (21 ja) Gelet op het Gemeentedecreet, inzonder artikel 117, lid 1; Gelet op gemeenteraad d.d. 9 september 2004 betreffende de subsidiering van groendaken; Gelet op het advies van de Milieuadviesraad d.d. 15 juni 2004 omtrent subsidiering van groendaken; Overwegende dat de bescherming van het leefmilieu tot één der prioritaire taken van de gemeente behoort; dat door deze maatregel tegemoet kan worden gekomen aan de zorg voor duurzame ontwikkeling en bijkomende bescherming van het leefmilieu; Overwegende dat groendaken een stimulans zijn voor natuurbehoud en natuurontwikkeling; Overwegende dat onder groendak wordt verstaan een extensief groendak (vetplanten-, mos-, gras- en /of kruidendak); dat het betreft een daksysteem waarbij minstens een draineerlaag, een substraatlaag en een vegetatielaag aanwezig zijn; Overwegende dat een aanpassing van het gemeentelijk subsidiereglement conform de samenwerkingsovereenkomst noodzakelijk is tot het verkrijgen van een financiële tussenkomst van de Vlaamse Overheid, wat blijkt uit een schrijven d.d. 18 februari 2008 van het Agentschap voor Natuur en Bos; Op voorstel van het college d.d. 26 februari 2008; Na beraadslaging, Besluit: (21 ja) Artikel 1 Het aanleggen van een groendak kan door het gemeentebestuur gesubsidieerd worden binnen de perken van de goedgekeurde begrotingskredieten en voor zover het beantwoordt aan de technische vereisten en voor zover het dak van de betreffende vergunde woning gelegen is binnen de grenzen van de gemeente Tielt- Winge.

2 Artikel 2 De subsidie bedraagt, onafhankelijk van de gedane investeringen, maximum 31 Euro per vierkante meter groendak dat aangelegd wordt, en het betreffende dak kan slechts éénmaal betoelaagd worden. Indien de aanlegkosten (inclusief BTW) van het groendak lager zijn dan 31 EURO/m², wordt de werkelijke kostprijs beschouwd als het subsidiebedrag. Indien het aantal aanvragen het totaal in de begroting voorziene bedrag overstijgt, zal het toekennen van de premies verlopen in functie van de datum van aanvraag tot uitputting van het totaal in de begroting voorziene bedrag voor het betrokken dienstjaar. Artikel 3 De aanvraag dient te worden ingediend bij het gemeentebestuur van Tielt-Winge op het door de gemeente ter beschikking gestelde formulier met vermelding van: - naam en adres van de aanvrager - adres van het gebouw waarop het groendak wordt aangelegd - technische gegevens van het aangelegde groendak - verklaring op eer dat de aanvraag correct werd ingediend met vermelding dat de aanvrager de toelating geeft aan de gemeentebeambte om controle uit te voeren. Indien het woongebouw meerdere woningen omvat met verschillende eigenaars, kan de aanvraag ingediend worden door 1 eigenaar, maar dienen de overige eigenaars zich schriftelijk akkoord te verklaren. Artikel 4 De subsidie wordt uitbetaald na controle door de gemeentebeambte. Indien bij controle frauduleuze en/of onwettige praktijken worden vastgesteld, vervalt de gehele subsidie. Het gemeentebestuur behoudt zich het recht voor om subsidieaanvragen te weigeren die niet beantwoorden aan dit reglement. Artikel 5 De aanvrager engageert zich om minimum 10 jaar lang het groendak in goede staat te behouden. Artikel 6 De handelingen die uitgevoerd worden voor het realiseren van het groendak, moeten overeenkomstig de bestaande wettelijke bepalingen gebeuren. In voorkomend geval moet tijdig een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd worden. De subsidie kan alleen toegekend worden voor vergunde gebouwen, zoals bepaald in het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening.

3 Artikel 7 Mislukte aanplantingen of werken dienen hersteld te worden, op straffe van terugvordering van de subsidie. Artikel 8 De gemeente is in geen enkel opzicht verantwoordelijk voor de werken en hun uitvoering, noch voor de eventuele schade die eruit kan voortvloeien. Artikel 9 De nodige kredieten dienen te worden voorzien in de gemeentelijke begroting voor het jaar 2008 onder het artikel 87910/ Artikel 10 Deze subsidieregeling treedt in werking vanaf 10 april Artikel 11 Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld in het gemeentedecreet, inzonder artikel 248 e.v.

4 Gemeentebestuur Kruisstraat Tielt-Winge tel fax info@tielt-winge.be - Technische richtlijnen voor de aanleg van een groendak Een groendak is een dak waarvan de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. 1. Soorten groendaken Er zijn drie verschillende soorten groendaken: - intensieve groendaken: ze zijn het equivalent op daken van wat tuinen op de grond zijn. De begroeiing bestaat meestal voor een groot deel uit grassen met daarnaast ook kruiden, struiken en zelfs volwassen bomen. Naast begroeiing zijn hier ook dikwijls paden, terrassen en eventueel zelfs een vijver aanwezig. Een dergelijk dak weegt al gauw 300 tot zelfs meer dan 1500 kg/m² en vergt hiervoor een aangepaste dragende constructie. - Eenvoudige intensieve groendaken zijn te vergelijken met kruidenrijke graslanden. Dit type van groendak heeft een gewicht van 200 tot 300 kg/m² en vergt een intensief onderhoud. - Extensieve groendaken zijn meer te vergelijken met begroeiingen van rotsen. Ze vergen weinig tot geen onderhoud omdat de begroeiing beperkt blijft tot mossen, vetplanten en kruiden. Ook het gewicht van het dak is geringer, nl. 20 tot 200 kg/m². Hierdoor vergt dergelijk type van dak geen aangepaste dakconstructie. 2. Dakklimaat Typisch voor daken zijn de extreme verschillen in temperaturen, zowel voor zomer en winter als voor dag en nacht. Bij de aanleg van een extensief groendak zullen de temperatuurschommelingen minder extreem zijn. De neerslag die op een dak valt, tenzij water blijft staan op een plat dak, vloeit grotendeels af zodat het meestal een extreem droog milieu is. Bovendien zijn er bijna geen voedingsstoffen aanwezig. Vanwege deze extreme omstandigheden hebben planten dan ook weinig kansen om zich te vestigen en te overleven op een gewoon dak. Een groendak is dus veeleer een staaltje van moderne (vegetatie)techniek. 3. Opbouw van het groendak Een groendak bestaat uit verschillende lagen: - vegetatielaag: deze kan zowel uit sedums (vetkruid/vetplant), mossen, kruiden (vb look), grassen, struiken, bomen als uit een combinatie van voorgaande bestaan. Dit is de laag die het uitzicht bepaalt. - Erosiebescherming: deze laag beschermt de substraatlaag tegen erosie op momenten dat de vegetatielaag nog niet volledig ontwikkeld is. De noodzaak van deze laag hangt af van de wijze waarop de vegetatielaag aangebracht wordt en van de hellingsgraad van het dak.

5 - Substraatlaag: deze laag heeft een meervoudige functie. Ze zorgt zowel voor voedingsstoffen en watervoorziening van de vegetatie als voor de zuurstof en verankering van de wortels. Vanuit de begroeiing bekeken kan deze laag dan ook de belangrijkste laag beschouwd worden. Haar dikte varieert naargelang het groendaktype en neemt toe van extensief naar intensief groendak. Filterdoek: deze laag vermijdt dat partikels van de substraatlaag afgevoerd worden, in de drainagelaar terechtkomen en deze eventueel verstoppen. Drainagelaag: deze zorgt voor de afvoer van overtollig water en is alleen nodig op platte daken Beschermlaag: deze beschermt de dieper gelegen lagen tegen beschadiging door bv scherpe delen van de bovenliggende lagen Wortelkerende laag (wortelvast vlies): deze zorgt ervoor dat de plantenwortels de dieper gelegen lagen niet kunnen beschadigen Waterkerende laag (dakdichting): deze zorgt ervoor dat het dak waterdicht is. De waterkerende en wortelkerende laag kunnen ook uitgevoerd worden in één laag. Dragende constructie De gebruikte materialen mogen geen toxische stoffen afgeven en mogen niet chemisch reageren met de begroeiing, tenzij ze er fysisch van gescheiden kunnen worden. De absolute minimale opbouw bestaat uit: - een gecombineerde vegetatie- en substraatlaag - een gecombineerde bescherm-, wortelkerende en waterkerende laag - de dragende constructie; die bij de eigenlijke dakconstructie hoort. 4. Hellingsgraad Intensieve groendaken worden normaal enkel aangelegd indien de dakhelling < 10% (ongeveer 6 ) is. Op sterkere hellingen bestaat een te groot gevaar voor erosie van de substraatlaag. Ook steilere hellingen tot ongeveer 45 kunnen zonder veel problemen begroend worden, maar dit vraagt echter wel een aangepaste dakstructuur. 5. Aanbrengen van begroeiing De aangewezen periode om begroeiing aan te brengen is tussen eind april en eind september als dit gebeurt door zaaien. Wordt de begroeiing aangepland dan duurt de periode iets langer: tussen maart en oktober. Het is wel oppassen voor de klimatologische omstandigheden tijdens de zomermaanden. Deze kunnen zodanig zijn dat de kans op een geslaagde begroening sterk afneemt indien geen bijkomende maatregelen worden genomen. 6. Soorten begroening Bij de keuze van de plantensoorten moet rekening gehouden worden met een aantal aspecten: - variatie: algemeen kan gesteld worden dat een vegetatie met een grotere variatie in soortensamenstelling een hogere belevings- en ecologische waarde heeft en een betere weerstand heeft tegen klimatologische omstandigheden. - Standplaatskarakteristieken: de aanwezige planten moeten uiteraard aangepast zijn aan de extreme klimatologische omstandigheden die zich

6 kunnen voordoen. De standplaats groendak is bovendien nog zeer verscheiden door verschillen in onder andere substraatdikten, hellingsgraden, oriëntatie en het lokale klimaat. Dit leidt er toe dat het moeilijk te bepalen is welke planten optimaal zullen gedijen op een bepaald groendak. - Onderhoud: naargelang de hoeveelheid onderhoud die men bereid is te spenderen kunnen bepaalde groendaktypen al dan niet toegepast worden. - Functie: afhankelijk van de beoogde effecten zal de vegetatiesamenstelling wijzigingen ondergaan. De lijst van plantensoorten die bruikbaar zijn op groendaken is zeer lang en groeit voortdurend. Hieronder vind je een beknopte opsomming van planten die in aanmerking komen bij de aanleg van een groendak: Naam substraatdikte (cm) Akkerhoornbloem (Cerastium tomentosum) Bevertjesgras (Briza media) Bieslook (Allium schoenoprasum) 2-60 Breed fakkelgras (Koeleria pyramidata) Donderblad (Sempervivum tectorum) 2-10 Driekleurig viooltje (Viola tricolor) Dwerglis (Iris pumila) 6-60 Echte marjolein (Origanum vulgare) Gele kamille (Anthemis tinctora) Gele look (Allium flavum) 2-25 Gewone brunel (Prunelle vulgaris) 6-60 Gewoon reukgras (Anthoxanthum odoratum) Gewoon grasklokje (Campanula roduntifolia) 6-25 Kartuizeranjer (Dianthus carthuiandorum) Kleine Pimpernel (Sanguisorba minor) Margriet (Leucanthemum vulgare) Muurpeper (Sedum acre) 2-15 Nachtsilene (Silene nutans) Oranje havikskruid (Hieracium aurantiacum) Plat beemdgras (Poa compressa) 6-25 Roze vetkruid (Sedum spurium) 2-15 Schapegras (Festuca ovina) 6-60 Smalle weegbree (Plantago lanceolata) Tripmadam (Sedum rupestre) 2-15 Veldsalie (Salvia pratensis) Sedum van Nice (Sedum sediforme) 2-15 Viltganzerik (Potentilla argentea) 6-60 Wilde tijm (Thymus serpyllum) 6-60 Wimperparelgras (Melica ciliata) Wit vetkruid (Sedum album) 2-10 Zacht vetkruid (Sedum sexangulare) 2-15 Zeepkruid (Saponaria officinalis) 6-60 De substraatdikte moet hierbij niet als exacte waarde maar eerder als richtinggevend beschouwd worden.

7 Gemeentebestuur Kruisstraat Tielt-Winge tel fax info@tielt-winge.be - Verklaring op eer met het oog op het bekomen van subsidiering inzake groendaken Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonder artikel 117, 119; Gelet op de gemeenteraadsbeslissing dd. 9 september 2004 houdende de goedkeuring van het reglement betreffende de subsidiering van de installatie van een groendak; Overwegende dat de bescherming van het leefmilieu tot één der prioritaire taken van de gemeente behoort; dat door deze maatregel tegemoet kan worden gekomen aan de zorg voor duurzame ontwikkeling en bijkomende bescherming van het leefmilieu; Overwegende dat groendaken een stimulans zijn voor natuurbehoud en natuurontwikkeling; Overwegende dat onder groendak wordt verstaan een extensief groendak (vetplanten-, mos-, gras- en /of kruidendak); dat het betreft een daksysteem waarbij minstens een draineerlaag, een substraatlaag en een vegetatielaag aanwezig zijn; Gegevens van de aanvrager Naam: Voornaam Adres Telefoon/ GSM Rekeningnummer Gegevens van het betreffende gebouw Adres van betreffende woning: Is de aanvrager eigenaar of huurder van het gebouw? 0 eigenaar 0 huurder (de huurder dient dit formulier ter goedkeuring te laten ondertekenen door de eigenaar) Het gebouw staat in een: 0 gesloten bebouwing 0 halfopen bebouwing (één open zijgevel) 0 open bebouwing (vrijstaande woning)

8 Waar wenst u het groendak aan te leggen? 0 een woning die hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van één gezin nieuwbouw bestaande woning renovatie 0 een woongebouw met meerdere woningen nieuwbouw bestaand woongebouw renovatie Gegevens over het groendak: Voorziene datum van installatie: Totale kostprijs van de installatie (incl. BTW): Totale oppervlakte van het groendak: m² (min. 6 m²) Het groendak wordt geplaatst op een 0 Nul-dak (hellingsgraad 0-1 ) slecht 0 Vlak dak (hellingsgraad 1-3 ) perfect 0 Hellend dak (hellingsgraad 3-45 ) goed dakhelling = (max. 45 ) De draagkracht van het dak werd nagegeken: 0 neen (verplicht!) 0 ja, door: architect ingenieur andere: Het groendak bestaat uit een: 0 correct gedimensioneerde dragende constructie (verplicht) 0 wortelkerende laag (verplicht) 0 beschermlaag (voorkomt beschadigen van wortelkerende laag) 0 drainagelaag (niet verplicht bij hellend dak) 0 filterdoek (voorkomt dat het substraat de drainagelaag verstopt) 0 substraatlaag (verplicht) 0 erosiebescherming (voorkomt erosie van substraatlaag) 0 vegetatielaag (verplicht) sedums (vetplantjes) en mossen sedums (vetplantjes) en kruiden sedums (vetplantjes), kruiden en grassen Buffercapaciteit van het groendak bedraagt: liter/m² Drainage van het groendak zal aflopen naar (in volgorde van voorkeur): 0 regenwaterput 0 infiltratievoorziening 0 oppervlaktewater of gracht 0 hemelwaterafvoerleiding 0 gemengd rioleringsstelsel

9 Het groendak wordt aangelegd door: 0 de aanvrager 0 aannemer: naam 0 leverancier/fabrikant: naam 0 andere Bij te voegen bijlagen: 0 facturen 0 een plan met aanduiding van het betreffende gebouw 0 een plan van het groendak met vermelding van de afmetingen 0 productinfo over het groendak (niet verplicht) Enkel bij te voegen indien er meerdere eigenaars zijn: 0 schriftelijk akkoord van alle eigenaars Verklaring en ondertekening - Ondergetekende verklaart kennis genomen te hebben van het gemeentelijke reglement houdende het verlenen van een premie voor de installatie van groendaken; - Ondergetekende verklaart dat een afgevaardigde van het gemeentebestuur van Tielt-Winge de toegang heeft om ter plaatse de naleving en de bepalingen van dit reglement te controleren; - Ondergetekende verklaart het groendak minstens 10 jaar in goede staat te houden; - Ondergetekende verklaart in eer en geweten dat het aanvraagformulier correct is ingevuld. Voor akkoord, de aanvrager, Naam: Adres: Handtekening plaats en datum Voor akkoord, de eigenaar, Naam: Adres: Handtekening Plaats en datum

10 Visum tot uitbetaling der subsidie Het College van Burgemeester en Schepenen, Gelet op de uitgevoerde controle door de technische dienst, Gehoord het positieve/negatieve advies van de technische dienst betreffende de conformiteit der uitgevoerde werken, Besluit dat de aangevraagde subsidie van kan worden gesteld. in betaling/ niet in betaling Aldus gedaan te Tielt-Winge, in zitting van NAMENS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN: De gemeentesecretaris, De burgemeester, R. De Keyzer C. Desaever - Cleuren

Reglement betreffende subsidiering van het vervangen van enkel glas door superisolerend glas.

Reglement betreffende subsidiering van het vervangen van enkel glas door superisolerend glas. Gemeentebestuur Kruisstraat 2 3390 Tielt-Winge tel. 016 63 40 08 - fax 016 63 95 48 info@tielt-winge.be - www.tielt-winge.be Reglement betreffende subsidiering van het vervangen van enkel glas door superisolerend

Nadere informatie

GR Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring

GR Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring GR20161124 Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen; Gelet op het gemeenteraadsbesluit

Nadere informatie

Subsidiereglement voor een stabiliteitsonderzoek van een dak en voor de aanleg van een groendak voor de periode

Subsidiereglement voor een stabiliteitsonderzoek van een dak en voor de aanleg van een groendak voor de periode Subsidiereglement voor een stabiliteitsonderzoek van een dak en voor de aanleg van een groendak voor de periode 2014-2019 Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 april 2014. Gewijzigd in de gemeenteraad

Nadere informatie

GROENDAKEN BRENG LEVEN OP JE DAK. EXTENSIEF OF INTENSIEF, EMOTRADE LEVERT DE OPLOSSING.

GROENDAKEN BRENG LEVEN OP JE DAK. EXTENSIEF OF INTENSIEF, EMOTRADE LEVERT DE OPLOSSING. GROENDAKEN BRENG LEVEN OP JE DAK. EXTENSIEF OF INTENSIEF, EMOTRADE LEVERT DE OPLOSSING. 02 [www.emergo.be ] 03 / 860 19 70 03 GROENDAKEN De afgelopen jaren is de belangstelling in groendaken sterk toegenomen.

Nadere informatie

Subsidiedossier zonne-installatie

Subsidiedossier zonne-installatie Milieudienst Femke Kennis Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier zonne-installatie Aanvraagformulier vind je op het einde van dit document Subsidiedossier

Nadere informatie

AANVRAAG VAN TOELAGE VOOR DE AANLEG VAN EEN GROENDAK

AANVRAAG VAN TOELAGE VOOR DE AANLEG VAN EEN GROENDAK AANVRAAG VAN TOELAGE VOOR DE AANLEG VAN EEN GROENDAK Indien het een huurwoning betreft moet de eigenaar deze aanvraag mee ondertekenen. Indien er meerdere eigenaars zijn, moeten alle eigenaars deze aanvraag

Nadere informatie

Wat? Waarom? een tuin boven het hoofd. Aanleg van groendaken

Wat? Waarom? een tuin boven het hoofd. Aanleg van groendaken N1 een tuin boven het hoofd Aanleg van groendaken Wat? Waarom? Is de buurt wat grijs en troosteloos? Wil je met de organisatie een milieuminnend imago uitstralen? Wil je voor de werknemers en voor de buurt

Nadere informatie

Overwegende dat de emissies op basis van fossiele brandstoffen op korte of lange termijn de buffercapaciteit van de biosfeer kunnen overschrijden;

Overwegende dat de emissies op basis van fossiele brandstoffen op korte of lange termijn de buffercapaciteit van de biosfeer kunnen overschrijden; Gelet op de bepalingen van gemeentedecreet inzonderheid op artikel 42; Gelet op de ondertekende samenwerkingsovereenkomst Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling waarbij de stad Landen zich ertoe

Nadere informatie

DOSSIER PREMIE ZONNE-INSTALLATIES

DOSSIER PREMIE ZONNE-INSTALLATIES Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 DOSSIER PREMIE ZONNE-INSTALLATIES Aanvraagformulier vind je op het einde

Nadere informatie

Subsidiedossier dakisolatie

Subsidiedossier dakisolatie Milieudienst Femke Kennis Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier dakisolatie Aanvraagformulier vind je op het einde van dit document GEMEENTELIJK

Nadere informatie

Aanvraagformulier premie

Aanvraagformulier premie Aanvraagformulier premie Grote Baan 112 3530 Houthalen-Helchteren t 011 60 05 11 f 011 60 05 01 Premie zonne-installatie voor de opwekking van elektriciteit (fotovoltaïsche zonne-installatie) 1. Aanvrager

Nadere informatie

Subsidiedossier Dakisolatie

Subsidiedossier Dakisolatie Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier Dakisolatie Aanvraagformulier vind je op het einde van dit

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN AFDELING 1. Artikel 1. VOORWERP VAN HET SUBSIDIEREGLEMENT DOEL EN DOELGROEP Binnen de perken van

Nadere informatie

Aanvraagformulier premie zonneboiler

Aanvraagformulier premie zonneboiler Aanvraagformulier premie zonneboiler De gemeenteraad van 31 januari 2013 heeft de uitdoving van deze premie goedgekeurd. Alleen aanvragen tot en met 5 april 2013 met stavingsfacturen met facturatiedatum

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET PLAATSEN VAN EEN ZONNE- INSTALLATIE VOOR OPWEKKING VAN WARMTE

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET PLAATSEN VAN EEN ZONNE- INSTALLATIE VOOR OPWEKKING VAN WARMTE AANVRAAGFORMULIER VOOR HET PLAATSEN VAN EEN ZONNE- INSTALLATIE VOOR OPWEKKING VAN WARMTE GEGEVENS AANVRAGER Datum:. De aanvrager: Naam: Adres:. Telefoon: E-mail:.... Rijksregisternummer:.. Rekeningnummer:

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement voor herbruikbare energiebronnen op particuliere woongebouwen

Gemeentelijk subsidiereglement voor herbruikbare energiebronnen op particuliere woongebouwen Gemeentelijk subsidiereglement voor herbruikbare energiebronnen op particuliere woongebouwen Artikel 1: In het subsidiereglement wordt verstaan onder: Bestaande woning: woning waarvoor een volledige en

Nadere informatie

Gun je dak een groen toupetje!

Gun je dak een groen toupetje! Gun je dak een groen toupetje! Groene daken Nu extra voordelig OP=OP De gemeente Den Haag geeft subsidie op groene daken Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/groenedaken Een groen dak heeft vele

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement zonneboiler en/of fotovoltaïsche zonnepanelen

Gemeentelijk subsidiereglement zonneboiler en/of fotovoltaïsche zonnepanelen Gemeentelijk subsidiereglement zonneboiler en/of fotovoltaïsche zonnepanelen Artikel 1 - Omschrijving In het kader van een duurzaam energiebeleid wordt een lijke subsidie verleend voor de installatie van

Nadere informatie

Groendaken. Presentatie Wijkplatvorm Zuilenstein/Huis de Geer/Blokhoeve. 16 december 2013

Groendaken. Presentatie Wijkplatvorm Zuilenstein/Huis de Geer/Blokhoeve. 16 december 2013 Groendaken Presentatie Wijkplatvorm Zuilenstein/Huis de Geer/Blokhoeve 16 december 2013 Geurt Schepers Adviseur Milieu (energie, klimaat, duurzaam bouwen) Afdeling Duurzame Ontwikkeling Inhoud 1.Gemeentelijk

Nadere informatie

GROENDAKEN. 1. Wat is een groendak? 2. Waarom een groendak aanleggen? Extensieve groendaken. Intensieve groendaken. Voordelen

GROENDAKEN. 1. Wat is een groendak? 2. Waarom een groendak aanleggen? Extensieve groendaken. Intensieve groendaken. Voordelen GROENDAKEN In België zijn ze nog niet zo talrijk, maar in Duitsland en Zwitserland zie je ze al vaak: groendaken. Geen wonder ook, want groendaken bieden heel wat voordelen. Ondertussen is het groendak

Nadere informatie

Artikel 1 Definities Artikel 2 Subsidiebedragen

Artikel 1 Definities Artikel 2 Subsidiebedragen SUBSIDIEREGLEMENT Subsidie voor de plaatsing van een thermische zonne-installatie, vloerisolatie, muurisolatie, dak- en zoldervloerisolatie, superisolerende beglazing, een condensatieketel op aardgas of

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERKRIJGEN VAN EEN GEMEENTELIJKE PREMIE VOOR HET PLAATSEN VAN EEN CONDENSATIEKETEL OP STOOKOLIE

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERKRIJGEN VAN EEN GEMEENTELIJKE PREMIE VOOR HET PLAATSEN VAN EEN CONDENSATIEKETEL OP STOOKOLIE BIJLAGE 2 lijk subsidiereglement van condensatieketels op stookolie ter vervanging van een oude verwarmingsketel in een bestaande woning of appartement. Artikel 1 Algemeen Binnen de perken van de jaarlijks

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement voor het plaatsen en gebruiken van regenwaterputten door particulieren plaatsing vanaf 01/01/2009

Gemeentelijk subsidiereglement voor het plaatsen en gebruiken van regenwaterputten door particulieren plaatsing vanaf 01/01/2009 Gemeentelijk subsidiereglement voor het plaatsen en gebruiken van regenwaterputten door particulieren plaatsing vanaf 01/01/2009 Artikel 1: Definities. horizontale dakoppervlakte hemelwater hemelwaterput

Nadere informatie

Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen

Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen Aanvraagformulier premie fotovoltaïsche cellen Gegevens Naam van de aanvrager:. Adres van de aanvrager: Telefoon thuis: Telefoon overdag: GSM: Rekeningnummer: Bent u eigenaar of huurder van het gebouw

Nadere informatie

(een aanvraagformulier voor milieumaatregelen met factuurdatum in 2017 dient ons vóór 1 februari 2018 te bereiken!) Naam + voornaam:... Adres:...

(een aanvraagformulier voor milieumaatregelen met factuurdatum in 2017 dient ons vóór 1 februari 2018 te bereiken!) Naam + voornaam:... Adres:... AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT MILIEUMAATREGELEN 2017 (GROENDAK, ZONNEBOILER, HEMELWATERTON, HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF ENERGIEAUDIT/WARMTESCAN) (een aanvraagformulier voor milieumaatregelen

Nadere informatie

Subsidieaanvraag voor groendaken

Subsidieaanvraag voor groendaken Subsidieaanvraag voor groendaken Milieudienst Bezoekadres Postadres Openingsuren - Bereikbaarheid Braemkasteelstraat 41. 9050 Gentbrugge tel.: 09 268 23 00 fax: 09 268 23 68 Botermarkt 1 9000 Gent elke

Nadere informatie

1.Groendaken... 2. 2.Gevelbegroening... 6. Colofon... 9. Groendaken & Gevelbegroeing. Inleiding. 1.1 Voor- en nadelen... 3 Voordelen... 3 Nadelen...

1.Groendaken... 2. 2.Gevelbegroening... 6. Colofon... 9. Groendaken & Gevelbegroeing. Inleiding. 1.1 Voor- en nadelen... 3 Voordelen... 3 Nadelen... p. 1 Inleiding Groendaken en gevelbegroening hebben een aantal belangrijke voordelen: ze brengen groen in de stad, hebben een positief effect op de waterbeheersing en het klimaat en scheppen een aangename

Nadere informatie

gelet op: - artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014; - Coalitieakkoord Vertrouwen op Haagse Kracht (RIS ).

gelet op: - artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014; - Coalitieakkoord Vertrouwen op Haagse Kracht (RIS ). Gemeente Den Haag DSO/2016.51 RIS 291912 SUBSIDIEREGELING GROENE DAKEN DEN HAAG 2016-2018 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - het gewenst is ter invulling van de beleidsruimte

Nadere informatie

3. Vertraagd afvoeren van regenwater

3. Vertraagd afvoeren van regenwater 3. Vertraagd afvoeren van regenwater Alle verharding in een woonwijk bij elkaar zorgt er voor dat het regenwater snel wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater. Als alle tuinen in Zoetermeer volledig verhard

Nadere informatie

Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening

Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Ontvangstdatum Gemeentebestuur Destelbergen Dienst Leefmilieu Dendermondesteenweg 430, 9070 DESTELBERGEN Tel. 09 218 92 60 Fax 09 228

Nadere informatie

SUBSIDIEFORMULIER HEMELWATERINSTALLATIE, INFILTRATIE- OF BUFFERVOORZIENING

SUBSIDIEFORMULIER HEMELWATERINSTALLATIE, INFILTRATIE- OF BUFFERVOORZIENING SUBSIDIEFORMULIER HEMELWATERINSTALLATIE, INFILTRATIE- OF BUFFERVOORZIENING Identificatiegegevens gemeentelijke controleur Naam: Functie: Gemeente Sint-Katelijne-Waver Handtekening (+ datum invullen formulier):

Nadere informatie

Waarom kiezen voor Daku-systeem. water voor vegetatie en/of planten door condensatie en diffusie. alle producten zijn gebaseerd op de FLL-normen

Waarom kiezen voor Daku-systeem. water voor vegetatie en/of planten door condensatie en diffusie. alle producten zijn gebaseerd op de FLL-normen Groendak Waarom kiezen voor Daku-systeem 1. systeem water voor vegetatie en/of planten door condensatie en diffusie 2. hoge kwaliteit alle producten zijn gebaseerd op de FLL-normen 3. bewezen kwaliteit

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor het verlenen van subsidie voor groene daken en muren

Aanvraagformulier voor het verlenen van subsidie voor groene daken en muren Aanvraagformulier voor het verlenen van subsidie voor groene daken en muren In het kader van de subsidieregeling Groene daken en muren Het geheel ingevulde formulier, voorzien van alle benodigde bijlagen,

Nadere informatie

SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT

SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT aanvrager : naam : adres : gemeente :. telefoon : adres installatie : aard van de woning : bestaande woning/gebouw nieuwbouw verbouwing Gegevens Hemelwaterinstallatie

Nadere informatie

Artikel 2 De studentenhuisvestingssubsidie bestaat uit 2 luiken: - de starterssubsidie; - de investeringssubsidie;

Artikel 2 De studentenhuisvestingssubsidie bestaat uit 2 luiken: - de starterssubsidie; - de investeringssubsidie; Reglement betreffende het toekennen van studentenhuisvestingssubsidies ter bevordering van het behoud en vergroten van het aanbod aan kwalitatieve studentenkamers. Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

PREMIEAANVRAAG VOOR DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF INFILTRATIEVOORZIENING

PREMIEAANVRAAG VOOR DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF INFILTRATIEVOORZIENING PREMIEAANVRAAG VOOR DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF INFILTRATIEVOORZIENING Datum indiening:. (in te vullen door de gemeente) 1. Identificatiegegevens gemeentelijke controleur Naam:.. Functie:....

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1

Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1 Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1 Gelet op art. 135 2 van de nieuwe gemeentewet; Gelet op art. 42 van het

Nadere informatie

Groen Dak Advies. Familie Benjamins De Fruithof 9 Drachten 10 mei 2012. Buro Elodea info@elodea.org 0512 843843

Groen Dak Advies. Familie Benjamins De Fruithof 9 Drachten 10 mei 2012. Buro Elodea info@elodea.org 0512 843843 Groen Dak Advies Familie Benjamins De Fruithof 9 Drachten 10 mei 2012 Buro Elodea info@elodea.org 0512 843843 Inleiding Na een bezoek aan de Drachtster Energiemarkt waar Buro Elodea aanwezig was met een

Nadere informatie

Beleidsregels: Subsidieregeling Groendaken en gevels Nijmegen

Beleidsregels: Subsidieregeling Groendaken en gevels Nijmegen Beleidsregels: Subsidieregeling Groendaken en gevels Nijmegen 2018-2020 Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen, overwegende dat het ter uitvoering van de Nijmeegse Kaderverordening Subsidieverstrekking

Nadere informatie

Zitting van de gemeenteraad

Zitting van de gemeenteraad 1 zvvegeni Zitting van de gemeenteraad ZITTING VAN 23 NOVEMBER 2009 Agendapunt: Onderwerp: Aanpassing van het subsidiereglement inzake de gemeentelijke renovatieprem ie De Raad, Overwegende dat een actief

Nadere informatie

stad brugge woondienst

stad brugge woondienst stad brugge woondienst GEMEENTELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN EEN PREMIE VOOR HET AFKOPPELEN VAN DE HEMELWATERAFVOER VAN HET GEMEENTELIJK RIOLERINGSNET EN HET GEBRUIK VAN HEMELWATER BIJ BESTAANDE

Nadere informatie

Beleidsregels voor tijdelijke subsidiëring groendaken Nieuwegein

Beleidsregels voor tijdelijke subsidiëring groendaken Nieuwegein CVDR Officiële uitgave van Nieuwegein. Nr. CVDR54413_1 22 mei 2018 Beleidsregels voor tijdelijke subsidiëring groendaken Nieuwegein Burgemeester en wethouders van de gemeente Nieuwegein; overwegende dat

Nadere informatie

Gemeentereglement voor het toekennen van premies voor de aanpassing van de woning die door een senior bewoond wordt.

Gemeentereglement voor het toekennen van premies voor de aanpassing van de woning die door een senior bewoond wordt. Gemeentereglement voor het toekennen van premies voor de aanpassing van de woning die door een senior bewoond wordt. Reglement goedgekeurd door de Gemeenteraad in openbare vergadering van 21/11/2016. Dit

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD Vergadering van : 25 januari 2013 Aanwezig : Mevr. Els Robeyns, burgemeester-voorzitter, Cabergs Johan, Treunen Kristien, Maes Benny

Nadere informatie

Subsidiereglement energiebesparende maatregelen geldig vanaf 01-01-2016

Subsidiereglement energiebesparende maatregelen geldig vanaf 01-01-2016 Dienst Leefmilieu Subsidiereglement energiebesparende maatregelen geldig vanaf 01-01-2016 AFDELING 1. VOORWERP VAN HET SUBSIDIEREGLEMENT Artikel 1. DOEL EN DOELGROEP Binnen de perken van het jaarlijks

Nadere informatie

Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen

Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen Zitting van 24 mei 2007. Gepubliceerd op 29 mei 2007. Artikel 1. Definities - dakoppervlakte: de oppervlakte

Nadere informatie

GOEDKEUREN VAN HET GEWIJZIGDE SUBSIDIEREGLEMENT VOOR PROJECTEN

GOEDKEUREN VAN HET GEWIJZIGDE SUBSIDIEREGLEMENT VOOR PROJECTEN GOEDKEUREN VAN HET GEWIJZIGDE SUBSIDIEREGLEMENT VOOR PROJECTEN Goedgekeurd door de gemeenteraad van 30 april 2015 DATUM BESLISSING: 30 april 2015 DATUM BEKENDMAKING: 5 mei 2015 Artikel 1: het reglement

Nadere informatie

STEDELIJK AANMOEDIGINGSREGLEMENT INZAKE DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE BIJ BESTAANDE PARTICULIERE GEBOUWEN

STEDELIJK AANMOEDIGINGSREGLEMENT INZAKE DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE BIJ BESTAANDE PARTICULIERE GEBOUWEN Artikel 1 - Definities Hemelwater Verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater (in niet-verontreinigde toestand) Hemelwaterinstallatie Het geheel van een reservoir voor het opvangen

Nadere informatie

Schadenberg Combi Groen

Schadenberg Combi Groen Schadenberg Combi Groen Schadenberg Combi Groen heeft zich gespecialiseerd in het adviseren en realiseren van complexe groenoplossingen. Een creatieve en vakkundige partner bij de aanleg en onderhoud van

Nadere informatie

Reglement van de oproep voor projecten Groendaken en groengevels

Reglement van de oproep voor projecten Groendaken en groengevels Reglement van de oproep voor projecten Groendaken en groengevels Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: 1. aanvrager: de lokale overheid, vereniging of organisatie van de projecten

Nadere informatie

Formulier A: Aanvraagformulier renovatiepremie jonge gezinnen

Formulier A: Aanvraagformulier renovatiepremie jonge gezinnen Formulier A: Aanvraagformulier renovatiepremie jonge gezinnen Ontvangstdatum Dossiernummer *Vakken voorbehouden voor de administratie Het aanvraagformulier dient afgegeven te worden tegen ontvangstbewijs

Nadere informatie

AANVRAAG VAN TOELAGE VOOR HERGEBRUIK HEMELWATER EN / OF INFILTRATIEVOORZIENING

AANVRAAG VAN TOELAGE VOOR HERGEBRUIK HEMELWATER EN / OF INFILTRATIEVOORZIENING AANVRAAG VAN TOELAGE VOOR HERGEBRUIK HEMELWATER EN / OF INFILTRATIEVOORZIENING Indien het een huurwoning betreft moet de eigenaar deze aanvraag mee ondertekenen. Basis: toelagereglement door de gemeenteraad

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN Datum indiening:............ AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN Dit formulier volledig en leesbaar invullen, ondertekenen en terugsturen naar Gemeentebestuur Olen, dienst leefomgeving, Dorp

Nadere informatie

Stedelijk aanmoedigingsreglement inzake de aanleg van een hemelwaterinstallatie bij bestaande particuliere gebouwen

Stedelijk aanmoedigingsreglement inzake de aanleg van een hemelwaterinstallatie bij bestaande particuliere gebouwen Stedelijk aanmoedigingsreglement inzake de aanleg van een hemelwaterinstallatie bij bestaande particuliere gebouwen Artikel 1 - Definities Hemelwater Hemelwaterinstallatie Horizontale dakoppervlakte Verharde

Nadere informatie

(aangenomen door de Gemeenteraad in zitting van 25 januari 2005 en gewijzigd bij besluiten in zitting van 28 maart 2006)

(aangenomen door de Gemeenteraad in zitting van 25 januari 2005 en gewijzigd bij besluiten in zitting van 28 maart 2006) INGELMUNSTER Aanvraagformulier tot het bekomen van de gemeentelijke AANPASSINGSPREMIE voor senioren en personen met een handicap (aangenomen door de Gemeenteraad in zitting van 25 januari 2005 en gewijzigd

Nadere informatie

Subsidiedossier Afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet

Subsidiedossier Afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet Veerle Van Meerbergen Werken en Mobiliteit Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 73 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier Afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet Aanvraagformulier

Nadere informatie

------------------------------------------------------------------------------- SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEGEBRUIK: MILIEUVRIENDELIJKE

------------------------------------------------------------------------------- SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEGEBRUIK: MILIEUVRIENDELIJKE ------------------------------------------------------------------------------- SUBSIDIEREGLEMENT RATIONEEL ENERGIEGEBRUIK: MILIEUVRIENDELIJKE ENERGIEPRODUCTIE (INSTALLEREN VAN EEN ZONNEBOILER EN FOTOVOLTAÏSCHE

Nadere informatie

Adres : Telefoonr/GSM : Email : heeft werken in het kader van duurzaam bouwen uitgevoerd aan de woning gelegen te

Adres : Telefoonr/GSM : Email : heeft werken in het kader van duurzaam bouwen uitgevoerd aan de woning gelegen te BELANGRIJK: De hierna gevraagde gegevens zijn noodzakelijk voor het bepalen van de stedelijke subsidie. Ingeval van twijfel kan u voor inlichtingen steeds terecht bij het stadsbestuur, dienst milieu, tijdens

Nadere informatie

Reglement eenmalige subsidiëring investering in nieuwbouw en aankoop sportaccommodaties

Reglement eenmalige subsidiëring investering in nieuwbouw en aankoop sportaccommodaties Reglement eenmalige subsidiëring investering in nieuwbouw en aankoop sportaccommodaties DE RAAD Gelet op de artikels 42 en 43 van het gemeentedecreet m.b.t. de bevoegdheden van de gemeenteraad; Gelet op

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE VOLLEDIGE AFKOPPELING HEMELWATER HEMELWATERINSTALLATIE INFILTRATIEVOORZIENING GROENDAK Gemeente Tervuren, dienst milieu en duurzame ontwikkeling Brusselsesteenweg

Nadere informatie

1. Wat is een groendak? 2. Waarom een groendak? 3. Waarom een nidasedum groendak? 4. Wat is Nidasedum en hoe wordt nidasedum gekweekt? 5.

1. Wat is een groendak? 2. Waarom een groendak? 3. Waarom een nidasedum groendak? 4. Wat is Nidasedum en hoe wordt nidasedum gekweekt? 5. Info sessie 1. Wat is een groendak? 2. Waarom een groendak? 3. Waarom een nidasedum groendak? 4. Wat is Nidasedum en hoe wordt nidasedum gekweekt? 5. Toebehoren nidasedum 6. Waarmee rekening te houden

Nadere informatie

Schadenberg Combi Groen

Schadenberg Combi Groen Schadenberg Combi Groen Schadenberg Combi Groen heeft zich gespecialiseerd in het adviseren en realiseren van complexe groenoplossingen. Een creatieve en vakkundige partner bij de aanleg en onderhoud van

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT G-SPORT SUBSIDIE SPORTVERENIGING

SUBSIDIEREGLEMENT G-SPORT SUBSIDIE SPORTVERENIGING SUBSIDIEREGLEMENT G-SPORT SUBSIDIE SPORTVERENIGING COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen Beelden

Nadere informatie

Hartje Hageland. Gemeentelijk premiereglement Glabbeek Comfortpremie voor woningen zonder klein comfort TITEL I: DOEL

Hartje Hageland. Gemeentelijk premiereglement Glabbeek Comfortpremie voor woningen zonder klein comfort TITEL I: DOEL Hartje Hageland Interlokale vereniging voor lokaal woonbeleid secretariaat - p/a Huize Hageland Oudepastoriestraat 22-3390 Tielt-Winge tel. 016 53 66 96 - fax 016 53 66 99 info@hartjehageland.be Gemeentelijk

Nadere informatie

0.0.A TECHNISCHE DIENST - MILIEU AANPASSING SUBSIDIEREGLEMENT DUURZAAM OMGAAN MET WATER - GOEDKEURING

0.0.A TECHNISCHE DIENST - MILIEU AANPASSING SUBSIDIEREGLEMENT DUURZAAM OMGAAN MET WATER - GOEDKEURING 0.0.A TECHNISCHE DIENST - MILIEU AANPASSING SUBSIDIEREGLEMENT DUURZAAM OMGAAN MET WATER - GOEDKEURING Voorgeschiedenis Op 27 februari 2007 keurde de gemeenteraad het subsidiereglement duurzaam omgaan met

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE In het kader van de regeling Nadere regels subsidie aanleg groene -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie

PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie Zonneboilersystemen, die gebruik maken van een hernieuwbare energiebron namelijk de zon, zijn investeringen in de toekomst: de energie die u verbruikt, is gratis,

Nadere informatie

UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad

UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad ZITTING VAN 19.02.2009 Provincie West-Vlaanderen Gemeente 8755 Ruiselede Aanwezig : G. De Roo : Burgemeester-voorzitter ; M. De Muynck, H. Gyselbrecht, C.

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - BESLUIT

GEMEENTERAAD - BESLUIT GEMEENTERAAD - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 27 april 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00305 Onderwerp: Subsidiereglement voor energiebesparende maatregelen voor de periode 2014-2019 - Wijziging Beknopte

Nadere informatie

In de atelier geprefabriceerd. Het waterdichte dak in EPDM rubber WATERDICHT OP MAAT

In de atelier geprefabriceerd. Het waterdichte dak in EPDM rubber WATERDICHT OP MAAT GROENE DAKEN In de atelier geprefabriceerd. Het waterdichte dak in EPDM rubber WATERDICHT OP MAAT Prelasti EPDM Waterdichting systeem Elk dak biedt u de mogelijkheid om een stukje natuur te heroveren in

Nadere informatie

Goedkeuring te hechten aan het toelagereglement premie voor de aanleg van een groendak

Goedkeuring te hechten aan het toelagereglement premie voor de aanleg van een groendak UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 30 december 2013 Aanwezig: Hermans Luc - schepen-voorzitter Vos Eric - burgemeester Stijnen Francis, Segers Peter, Wittebolle Astrid, Anaf Hannes,

Nadere informatie

TITEL I: DOEL TITEL II: DEFINITIES

TITEL I: DOEL TITEL II: DEFINITIES GEMEENTE WIELSBEKE GEMEENTELIJK REGLEMENT TOT TOEKENNING VAN EEN VERBETERINGSPREMIE VOOR WONINGEN DIE VERHUURD (ZULLEN) WORDEN VIA HET SOCIAAL VERHUURKANTOOR aangenomen door de Gemeenteraad in zitting

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 11/12/2008

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 11/12/2008 PROVINCIE EN ARRONDISSEMENT ANTWERPEN GEMEENTE KONTICH UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 11/12/2008 Aanwezig: J. Van linden Burgemeester-Voorzitter A. Kempenaers, L. Blommaerts,

Nadere informatie

Gemeentelijke premieregeling voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen in wooneenheden

Gemeentelijke premieregeling voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen in wooneenheden Gemeentelijke premieregeling voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen in wooneenheden De gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet; Gelet op het decreet van 18/07/2003 betreffende het integraal

Nadere informatie

100,00 voor 3 of 4 personen ten laste 200,00 voor 5 of 6 personen ten laste 300,00 voor 7 of meer personen ten laste

100,00 voor 3 of 4 personen ten laste 200,00 voor 5 of 6 personen ten laste 300,00 voor 7 of meer personen ten laste GEMEENTELIJKE VERBETERINGSPREMIE. Artikel 1 De gemeente Meulebeke verleent, met ingang van 1 januari 2014, onder bepaalde voorwaarden een premie voor het uitvoeren van verbeteringswerken aan particuliere

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de voorwaarden waaronder investeringssubsidies kunnen worden toegekend aan toeristische logiezen

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de voorwaarden waaronder investeringssubsidies kunnen worden toegekend aan toeristische logiezen Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de voorwaarden waaronder investeringssubsidies kunnen worden toegekend aan toeristische logiezen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 juli

Nadere informatie

Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de

Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de toelichting bij het budget -zoals goedgekeurd door de gemeenteraad-

Nadere informatie

STEDELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE VOOR HET RESTAUREREN VAN GEBOUWEN MET ERFGOEDWAARDE

STEDELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE VOOR HET RESTAUREREN VAN GEBOUWEN MET ERFGOEDWAARDE stad brugge dienst ruimtelijke ordening STEDELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE VOOR HET RESTAUREREN VAN GEBOUWEN MET ERFGOEDWAARDE Herziening Vastgesteld door de Gemeenteraad in zitting van

Nadere informatie

Gemeente Berlaar Subsidiereglement afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet

Gemeente Berlaar Subsidiereglement afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet Gemeente Berlaar Subsidiereglement afkoppeling van de hemelwaterafvoer van het rioleringsnet Dit subsidiereglement werd opgemaakt als compensatiemaatregel voor het uitvoeren van werken voor het volledig

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD.

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD. Vergadering van 24 april 2017. Aanwezig: L. Jacobs, burgemeester-voorzitter ; M. De Bock, J. Van den Bergh, S. Hoppenbrouwers, S.

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Groendaken: van ontwerp tot onderhoud

Opleiding Duurzaam Gebouw: Groendaken: van ontwerp tot onderhoud Opleiding Duurzaam Gebouw: Groendaken: van ontwerp tot onderhoud Leefmilieu Brussel UITVOERINGS- EN ONDERHOUDSKOSTEN VAN EEN GROENDAK Frederic LUYCKX, architect & onderzoeker Doelstellingen van de presentatie

Nadere informatie

Vak bestemd voor administratie. 1. Welke toelage wenst u aan te vragen? 2. Gegevens indien aanvrager natuurlijk persoon

Vak bestemd voor administratie. 1. Welke toelage wenst u aan te vragen? 2. Gegevens indien aanvrager natuurlijk persoon Vak bestemd voor administratie Dossiernummer:... Aanvraag:... Aanvraagformulier toelage renovatie handelspanden Met dit formulier dient u een aanvraag in voor het verkrijgen van een toelage voor de renovatie

Nadere informatie

REGLEMENT GEMEENTELIJKE VERBETERINGSPREMIE VAN 14 DECEMBER 2016.

REGLEMENT GEMEENTELIJKE VERBETERINGSPREMIE VAN 14 DECEMBER 2016. REGLEMENT GEMEENTELIJKE VERBETERINGSPREMIE VAN 14 DECEMBER 2016. Artikel 1. Om de gemeenteraadsbeslissing, dd. 30 december 2015, betreffende het verlenen van een gemeentelijke verbeteringspremie met ingang

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE In het kader van de regeling Nadere regels subsidie aanleg groene ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement tot toekenning van een verbeteringspremie voor woningen

Gemeentelijk reglement tot toekenning van een verbeteringspremie voor woningen Gemeentelijk reglement tot toekenning van een verbeteringspremie voor woningen TITEL I: DOEL Artikel 1 Om het woningenbestand in de gemeente Wielsbeke te verbeteren, wordt binnen de perken van het daartoe

Nadere informatie

A renovatie van de voorgevel B verfraaiing van de commerciële ruimte C beide. eigenaar van het pand

A renovatie van de voorgevel B verfraaiing van de commerciële ruimte C beide. eigenaar van het pand Vak bestemd voor administratie Dossiernummer:... Aanvraagdatum:... Aanvraagformulier toelage renovatie handelspanden Met dit formulier dient u een aanvraag in voor het verkrijgen van een toelage voor de

Nadere informatie

AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN. Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014

AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN. Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014 BADSTAD 8370 BLANKENBERGE AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014 TREEDT IN WERKING VANAF 01/01/2015 Belangrijk :

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot toekenning van subsidies aan energiesnoeiersbedrijven

Reglement met betrekking tot toekenning van subsidies aan energiesnoeiersbedrijven Directie Leefmilieu dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling Reglement met betrekking tot toekenning van subsidies aan energiesnoeiersbedrijven Artikel 1 Voorwerp Binnen de perken

Nadere informatie

EEN GROENDAK, EEN BEETJE GROEN IN DE STAD

EEN GROENDAK, EEN BEETJE GROEN IN DE STAD EEN GROENDAK, EEN BEETJE GROEN IN DE STAD - Een blik op een groendak zorgt voor een rustige geest, wonen onder een groendak creëert een aangenaam binnenklimaat: Een groendak heeft veel te bieden TER 02-1.

Nadere informatie

Regeling voor Subsidie voor de aanleg van Groene Daken op bestaande gebouwen Gemeente Amstelveen Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Regeling voor Subsidie voor de aanleg van Groene Daken op bestaande gebouwen Gemeente Amstelveen Artikel 1. Begripsomschrijvingen Regeling voor Subsidie voor de aanleg van Groene Daken op bestaande gebouwen Gemeente Amstelveen 2016-2020 Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze regeling worden onderstaande begrippen gehanteerd. Aanvraag

Nadere informatie

IMMO WENDUINE NV Hr. Brugge BTW BE /

IMMO WENDUINE NV Hr. Brugge BTW BE / IMMO WENDUINE NV Hr. Brugge 70345 BTW BE- 438-505-128 050/ 41 88 41 nw@immo-wenduine.be 050/42 85 80 www.immo-wenduine.be VERWERVINGSPREMIE VOOR JONGE GEZINNEN Het stadsbestuur wenst jonge gezinnen, woonachtig

Nadere informatie

STEDELIJKE AANPASSINGSPREMIE LEVENSLANG WONEN

STEDELIJKE AANPASSINGSPREMIE LEVENSLANG WONEN STEDELIJKE AANPASSINGSPREMIE LEVENSLANG WONEN DOEL Artikel 1 De stad Roeselare wil woningaanpassingen stimuleren zodat inwoners zolang mogelijk kunnen blijven wonen in hun eigen woning en woonomgeving,

Nadere informatie

Cleantech subsidiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25/11/2010

Cleantech subsidiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25/11/2010 Cleantech subsidiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25/11/2010 Artikel 1 Subsidiereglement Thermische zonne-installaties (zonneboilers), fotovoltaïsche zonne-installaties, warmtepompen

Nadere informatie

Overwegende dat het subsidiereglement een subsidie voorziet voor warmtepompen en zonneboilers;

Overwegende dat het subsidiereglement een subsidie voorziet voor warmtepompen en zonneboilers; De raad, Gelet op het gemeentelijk subsidiereglement duurzame energie vastgesteld op de gemeenteraad van 10 november 2009 en laatst gewijzigd op 30 augustus 2011; Overwegende dat het subsidiereglement

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor een lokalentoelage

Aanvraagformulier voor een lokalentoelage Aanvraagformulier voor een lokalentoelage Dit formulier dient om toelagen aan te vragen volgens het gemeentelijk subsidiereglement jeugdwerk in Maasmechelen, goedgekeurd door de gemeenteraad in haar zitting

Nadere informatie

AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN. Reglement GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014

AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN. Reglement GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014 BADSTAD 8370 BLANKENBERGE AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN Reglement GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014 TREEDT IN WERKING VANAF 01/01/2015 Deze premie beoogt woningen

Nadere informatie

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven GEMEENTERAAD 22 DECEMBER 2005 18. DAGORDE : GOEDKEURING VAN HET REGLEMENT VOOR TOEKENNING VAN EEN ROLLEND FONDS AAN PLAATSELIJK ERKENDE JEUGDWERKINITIATIEVEN. DE RAAD, in openbare zitting Gelet op het

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSREGLEMENT VOOR KINDEROPVANGPLAATSEN VOOR BABY S EN PEUTERS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1: Locatiepremie

ONDERSTEUNINGSREGLEMENT VOOR KINDEROPVANGPLAATSEN VOOR BABY S EN PEUTERS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1: Locatiepremie ONDERSTEUNINGSREGLEMENT VOOR KINDEROPVANGPLAATSEN VOOR BABY S EN PEUTERS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: Locatiepremie Art. 1 1 Om alle kinderopvanginitiatieven in Aalst maximaal te ondersteunen

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement tot toekenning van een verbeteringspremie voor huurwoningen Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 juni 2016

Gemeentelijk reglement tot toekenning van een verbeteringspremie voor huurwoningen Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 juni 2016 Gemeentebestuur Ingelmunster Oostrozebekestraat 4-8770 Ingelmunster Tel. 051 33 74 00 - Fax 051 31 82 83 Gemeentelijk reglement tot toekenning van een verbeteringspremie voor huurwoningen Goedgekeurd door

Nadere informatie

Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 13/12/2016

Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 13/12/2016 STADSBESTUUR 8370 BLANKENBERGE AANVRAAG GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN VOOR EEN EENGEZINSWONING Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 13/12/2016 TREEDT IN WERKING VANAF 01/01/2017 Belangrijk

Nadere informatie