PBO-blad. SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Openbare kennisgevingen 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PBO-blad. SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Openbare kennisgevingen 2"

Transcriptie

1 PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang maart 2003 num mer 19 Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Openbare kennisgevingen 2 BEDRIJFSLICHAMEN 2 Bedrijfschap voor het Natuursteenbedrijf 2 Productschap voor het Slagersbedrijf 17 Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 23 Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA 10) 23 Productschap Vee en Vlees (PVV 16) 31 Productschap Vis (VIS 1 tot en met 5) 33

2 Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD Openbare kennisgevingen Samenstelling bestuur en commissies De secretaris van de Bestuurskamer van de Sociaal-Economische Raad maakt bekend dat de Bestuurskamer het voornemen heeft ingevolge door de raad verleende delegatie over te gaan tot de vaststelling van het besluit, inhoudend de aanwijzing van de organisaties van ondernemers en van werknemers die gerechtigd zijn tot het benoemen van de bestuursleden van de volgende schappen onder bepaling van het aantal leden dat per organisatie benoemd kan worden: - het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten, - het Productschap Wijn, - het Productschap Pluimvee en Eieren, - het Productschap Vis gelet op de adviezen tot herinstelling van deze schappen voor de zittingsperiode die loopt vanaf de inwerkingtreding van het instellingsbesluit tot en met 31 december 2003; alsmede tot het benoemen van de leden van de volgende commissies onder bepaling van het aantal leden dat per organisatie benoemd kan worden: - de Commissie Veehandel, - de Commissie Vleesindustrie gelet op het advies tot herinstelling van het Productschap Vee en Vlees voor de zittingsperiode die loopt vanaf de inwerkingtreding van het instellingbesluit tot en met 31 december 2003; - de Sectorcommissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, - de Sectorcommissie voor bloemkwekerijproducten, - de Sectorcommissie voor groenten en fruit gelet op het uit te brengen advies tot herinstelling van het Productschap Tuinbouw voor de zittingsperiode die loopt vanaf de inwerkingtreding van het instellingsbesluit tot en met 3 1 december 2003; - de Commissie natuursteenbedrijf gelet op het advies tot herinstelling van het Hoofdbedrijfschap Ambachten voor de zittingsperiode die loopt vanaf de inwerkingtreding van het instellingsbesluit tot en met 14 augustus Belanghebbenden, die in verband met dit voornemen commentaar wensen te leveren, wordt verzocht hun opmerkingen uiterlijk 28 maart 2003 schriftelijk in te dienen bij de secretaris van de Bestuurskamer, Postbus 90405,2509 LK Den Haag. BEDRIJFSLICHAMEN Bedrijfschap voor het Natuursteenbedrijf Tervisielegging en verkrijgbaarstelling ontwerpbegroting 2003 Het dagelijks bestuur maakt, gelet op artikel 118, derde lid van de Wet op de bedrijfsorganisatie, bekend dat de ontwerpbegroting voor 2003, met toelichting bij het secretariaat, Atoomweg 63 te Utrecht, voor een ieder ter lezing is neergelegd en aldaar verkrijgbaar is. De behandeling van de ontwerpbegroting vindt plaats in de openbare vergadering van 8 april 2003.

3 Verordening van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf houdende algemene regels inzake het opleggen van heffingen (Algemene Heffingsverordening). HET BESTUUR VAN HET BEDRIJFSCHAP NATUURSTEENBEDRIJF; Gelet op artikel 93 en 126 van de Wet op de bedrijfsorganisatie en artikel 6 van het Instellingsbesluit Bedrijfschap Natuursteenbedrijf; Besluit vast te stellen de navolgende Artikel 1 VERORDENING Deze verordening en de daarop gebaseerde regelingen verstaat onder: bedrijfschap : Bedrijfschap Natuursteenbedrijf onderneming : een onderneming waarvoor het bedrijfschap is ingesteld. ondernemer : de natuurlijke of rechtspersoon die een onderneming drijft omzet : de in euros uitgedrukte omzet behaald met de onderneming voorzitter : de voorzitter van het bedrijfschap Algemene heffing Artikel 2 1. Voor ieder kalenderjaar wordt aan de ondernemer een algemene heffing opgelegd op grondslag van de met de onderneming bereikte omzet. 2. Onverminderd het in het eerste lid bepaald, kan een algemene heffing ook worden opgelegd tot een bedrag dat voor alle ondernemingen gelijk is. Artikel 3 1. Het bedrag van de in artikel 2, eerste lid, bedoelde heffing wordt berekend op grondslag van de omzet die met de onderneming, in het kalenderjaar twee jaren voorafgaand aan het jaar waarin de heffing wordt opgelegd, op de Nederlandse markt is behaald. 2. Ten aanzien van een onderneming, gevestigd na de aanvang van het begrotingstijdvak bedoeld in het vorige lid, geldt als de omzet, bedoeld in dat lid, de omzet bereikt in een door de voorzitter van het bedrijfschap aan te wijzen tijdvak van twaalf maanden, dan wel de omzet, welke volgens ambtshalve schatting door de voorzitter in een tijdvak van twaalf maanden zal worden bereikt. Artikel 4 Voor de berekening van de heffing op grondslag van de omzet wordt de omzet of de geschatte omzet afgerond op een veelvoud van 1000,-, waarbij bedragen tot 500,- naar beneden worden afgerond en bedragen van 500,- en meer naar boven worden afgerond.

4 Bijzondere heffing Artikel 5 1. Aan de ondernemer kan een heffing worden opgelegd waarvan de opbrengst een bijzondere bestemming heeft. 2. Heffingen als bedoeld in het eerste lid worden vastgesteld op grondslag van de met de onderneming bereikte omzet dan wel op een andere grondslag, voor zover het bestuur van het bedrijfschap deze in verband met die bestemming beter passend acht. 3. Voor berekening van de in dit artikel bedoelde heffing op grondslag van de met de onderneming bereikte omzet is het bepaalde in artikel 3 en 4 van overeenkomstige toepassing.. Algemene bepalingen Artikel 6 Het tarief van de heffing wordt bij door de Sociaal-Economische Raad goed te keuren verordening vastgesteld. Artikel 7 1. De ondernemer is gehouden binnen veertien dagen na een daartoe strekkend verzoek van de voorzitter de gegevens voor de berekening van de op te leggen heffing te verstrekken. 2. De voorzitter is bevoegd te verlangen dat de opgave wordt gestaafd door de verklaring van een naar zijn oordeel bevoegd persoon of bevoegde instantie. Artikel 8 1. Indien ondanks herhaald verzoek van de voorzitter gegevens, als bedoeld in artikel 7, niet worden verstrekt, worden de verlangde gegevens van de onderneming ambtshalve door de voorzitter geschat. In dat geval geldt de geschatte omzet als de omzet, bedoeld in artikel 2 eerste lid. 2. De voorzitter doet de ondernemer van zijn voornemen om de verlangde gegevens ambtshalve vast te stellen schriftelijk en gemotiveerde mededeling. 3. Gedurende een termijn van veertien dagen na verzending van de in het tweede lid bedoelde kennisgeving heeft de ondernemer de gelegenheid alsnog de vereiste opgave te doen. Artikel 9 l. Het bedrag van de heffing moet zijn voldaan binnen een maand nadat het bedrag aan de ondernemer bekend is gemaakt. 2. De heffingsaanslag vermeldt de betalingsregeling en bevat aanwijzingen ten aanzien van de wijze van betaling.

5 Artikel De ondernemer is verplicht te gedogen dat vanwege het bedrijfschap, voor zover nodig voor het uitoefenen van toezicht op de naleving van deze verordening of voor het verkrijgen van gegevens, welke in strijd met deze verordening niet zijn verstrekt, inzage wordt genomen van de boeken en bescheiden van de onderneming. Hij is gehouden aan de inzage de nodige medewerking te geven. 2. De inzage vindt slechts plaats door personen die daartoe een schriftelijke opdracht van de voorzitter kunnen overleggen. De opdracht vermeldt het doel, waarvoor de inzage plaatsvindt. 3. De voorzitter geeft opdrachten als bedoeld in het voorgaande lid, uitsluitend aan leden van het personeel van het secretariaat of aan door het bestuur van het bedrijfschap daartoe aangewezen andere personen. Artikel l l 1. De krachtens deze verordening ter beschikking van het bedrijfschap komende gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor de uitvoering van deze verordening. Tot deze gegevens hebben uitsluitend toegang de voorzitter en de in artikel 10, derde lid, bedoelde personen alsmede, ten behoeve van de controle op de inkomsten en uitgaven van het bedrijfschap, leden van het personeel van een door het bestuur of het dagelijks bestuur aangewezen accountantorganisatie die lid is van een organisatie, die haar leden aan tuchtrecht kan onderwerpen. 2. De voorzitter en de in artikel 10, derde lid, bedoelde personen zijn verplicht tot geheimhouding van de gegevens tegenover een ieder met uitzondering van de leden van het personeel van vorenbedoeld accountantskantoor. Artikel Deze verordening kan worden aangehaald als Algemene Heffingsverordening. 2. Deze verordening wordt bekendgemaakt in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie en treedt in werking op l januari Utrecht, voorzitter secretaris TOELICHTING Algemeen Het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf is een krachtens de Wet op de bedrijfsorganisatie ingesteld openbaar lichaam. Het heeft tot taak een het belang van het Nederlandse volk dienende bedrijfsuitoefening door de ondernemingen waarvoor het is ingesteld te bevorderen, alsmede het gemeenschappelijk belang van die ondernemingen en van de daarbij betrokken personen te behartigen.

6 De leden van het bestuur van het hoofdbedrijfschap worden benoemd door de ondernemersorganisatie ABN, de ondernemersorganisatie VNNI en de werknemersorganisaties FNV Bouw en H&B-bond CNV. De algemene werkzaamheden van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf worden betaald uit de opbrengst van jaarlijks aan de onder het bedrijfschap ressorterende ondernemers opgelegde heffingen. Deze algemene heffingsverordening vormt de grondslag voor het opleggen van heffingen. Naast de Algemene heffing Bedrijfschap Natuursteenbedrijf worden aan ondernemers besternmingsheffingen opgelegd. Hieruit worden projecten voor branchespecifieke doelen bekostigd. Deze besternmingsheffingen zijn gebaseerd op aparte heffingsverordeningen. Het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf bevordert dat de aangesloten ondernemingen zich aanpassen aan een steeds veranderende markt en aan actuele eisen, onder andere op het gebied van kwaliteit, milieu, arbeidsomstandigheden en technologische vernieuwing. Het wil de positie van de ambachten versterken en de daarmee gemoeide werkgelegenheid bevorderen. Het bedrijfschap vervult zijn taak door onder meer onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, advisering van branches, voorlichting over het ambacht, profilering van het ambacht door middel van collectieve branchepromotie, advisering aan en overleg met overheid en andere instanties. Belangrijke aandachtspunten van het Bedrijfschap zijn: voorlichting en promotie van natuursteen, arbeidsomstandigheden, arbeidsmarkt en scholing en maatschappelijk verantwoord ondernemen met als focus op kwaliteitszorg in brede zin. De projecten die van de Algemene heffing en de bestemmingsheffingen worden gefinancierd zijn opgenomen in het jaarplan 2003 van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf. Het bestuur is van oordeel dat met deze activiteiten zowel het gemeenschappelijk belang van het bij het bedrijfschap natuursteenbedrijf aangesloten ambacht, als het algemeen belang is gediend. Voorts verdient hier opmerking dat alle activiteiten van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf zijn c.q. worden beoordeeld aan de hand van de zgn. PBO-toets (is er sprake van een gemeenschappelijk belang, is er sprake van een complementaire activiteit, dus aanvullend enlof versterkend, en voorziet de activiteit in een duidelijke behoefte, dus vraag-gestuurd). Financiering van deze activiteiten uit publieke middelen, in casu de opbrengst van de onderhavige heffing 2003, acht het bestuur nodig omdat het hier om een collectief belang van de gehele bij het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf aangesloten ambacht gaat, waaraan alle ondernemers behoren bij te dragen. Steunmelding Uit de opbrengst van de heffingen van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf worden betaald de apparaatskosten van het bedrijfschap en de werkzaamheden en projecten die het hoofdbedrijfschap uitvoert of laat uitvoeren. Het betreft werkzaamheden en projecten die in het belang zijn van de sociaal-economische ontwikkeling van de aangesloten branches terwijl daarin niet of onvoldoende langs private weg kan worden voorzien. De werkzaamheden en projecten zijn niet selectief. Zij worden namelijk ten behoeve van alle ondernemingen in de onderhavige sectoren verricht. Naar het oordeel van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf vallen de werkzaamheden en projecten niet onder het begrip steun als bedoeld in artikel 87 van het EG-verdrag. Verwezen zij naar de uitspraak van het Gerechtshof te Den Haag van 13 juli Zo dit wel het geval mocht zijn, zal de steun per onderneming nooit meer bedragen dan over drie jaar. Melding kan op grond van "de minimis" steun achterwege blijven.

7 VERORDENING van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf van , houdende regels ter zake van het vaststellen van het tarief, als bedoeld in artikel 3 van de Algemene heffingsverordening, voor het jaar 2003 (Verordening heffingen 2003). HET BESTUUR VAN HET BEDRIJFSCHAP NATUURSTEENBEDRIJF, Gelet op artikel 93 en 126 van de Wet op de bedrijfsorganisatie, artikel 8 van de Instellingsverordening Bedrijfschap Natuursteenbedrijf en artikel 6 van de Algemene Heffingsverordening, Besluit vast te stellen de navolgende VERORDENING 0 1 Begripsbepalingen Artikel 1 In deze verordening wordt verstaan onder: Bedrijfschap : Bedrijfschap voor het Natuursteenbedrijf; Onderneming : onderneming waarvoor het bedrijfschap is ingesteld; Omzet : omzet behaald met de onderneming in het kalenderjaar dat twee jaar vooraf gaat aan het tijdvak waarover wordt geheven. 0 2 Heffingen Artikel 2 Aan degene die een onderneming drijft wordt een heffing opgelegd op grondslag van de omzet. Het tarief bedraagt: o over de omzet tot en met : 2,75 per duizend euro omzet; a over het gedeelte van de omzet vanaf en tot en met : 1,60 per duizend euro omzet; o over het gedeelte van de omzet vanaf en tot en met t : l,o5 per duizend euro omzet; o over het gedeelte van de omzet vanaf en tot en met : 0,70 per duizend euro omzet; a over omzetten vanaf : nihil, een en ander met een minimum van 50,--. Artikel 3 1. Aftrek op de verschuldigde algemene heffing kan worden toegestaan aan leden van de Algemene Bond voor Nederlandse Natuursteenbedrijven ABN en van de Vereniging van Nederlandse Natuursteenimporteurs VNNI alsmede van andere ondernemersorganisaties, welke verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid zijn en die metterdaad blijk geven als zodanig actief te zijn - zulks doordat zij regelmatig werkzaam zijn tot behartiging van ' sociaal-economische belangen van ondernemers behorend tot de natuursteenbedrijfstak -

8 tot een deel van het bedrag dat zij als contributie aan deze organisaties hebben betaald voor het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de heffing betrekking heeft. De aftrek bedraagt 50% van het bedrag dat als contributie is betaald, doch niet meer dan de helft van het krachtens deze verordening op basis van artikel 1 verschuldigde. 2. De in lid 1 bedoelde aftrek wordt toegestaan, mits degene die de onderneming drijft aan de secretaris op eerste verzoek gegevens overlegt of doet overleggen waaruit het bedrag en de betaling van de contributie blijkt. 3. De aftrek wordt slechts toegepast als de contributie ter zake waarvan aftrek wordt toegestaan, daadwerkelijk is voldaan voor het verstrijken van het betreffende contributiejaar. Artikel 4 Ten aanzien van de verstrekking van gegevens, de oplegging van een ambtshalve aanslag indien deze gegevens niet worden verstrekt, de geheimhouding van deze gegevens en de bevoegdheid tot inzage van boeken en bescheiden, zijn van toepassing de bepalingen van de Algemene heffingsverordening en van de Registratieverordening. Artikel 5 De in artikel 2 bedoelde heffing wordt rechtstreeks door het bedrijfschap door middel van een op te leggen aanslag geïnd. Artikel 6 Het bestuur van het bedrijfschap is bevoegd om op een daartoe strekkend verzoek gehele of gedeeltelijke ontheffing te verlenen van de plicht tot betaling van een overeenkomstig deze verordening opgelegde heffing, indien het dit als gevolg van bijzondere omstandigheden redelijk dan wel billijk voorkomt. 5 3 Slotbepalingen Artikel 7 Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening heffingen Artikel 8 Deze verordening wordt bekendgemaakt in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Artikel 9 Deze verordening treedt in werking op 1 januari Rijswijk, voorzitter secretaris

9 TOELICHTING Algemeen Het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf is een krachtens de Wet op de bedrijfsorganisatie ingesteld openbaar lichaam. Het heeft tot taak een het belang van het Nederlandse volk dienende bedrijfsuitoefening door de ondernemingen waarvoor het is ingesteld te bevorderen, alsmede het gemeenschappelijk belang van die ondernemingen en van de daarbij betrokken personen te behartigen. De leden van het bestuur van het hoofdbedrijfschap worden benoemd door de ondernemersorganisatie ABN, de ondernemersorganisatie VNNI en de werknemersorganisaties FNV Bouw en H&B-bond CNV. De algemene werkzaamheden van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf worden betaald uit de opbrengst van jaarlijks aan de onder het bedrijfschap ressorterende ondernemers opgelegde heffingen. Naast de Algemene heffing Bedrijfschap Natuursteenbedrijf worden aan ondernemers bestemmingsheffingen opgelegd. Hieruit worden projecten voor branchespecifieke doelen bekostigd. Deze bestemmingsheffingen zijn gebaseerd op aparte heffingsverordeningen. Het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf bevordert dat de aangesloten ondernemingen zich aanpassen aan een steeds veranderende markt en aan actuele eisen, onder andere op het gebied van kwaliteit, milieu, arbeidsomstandigheden en technologische vernieuwing. Het wil de positie van de ambachten versterken en de daarmee gemoeide werkgelegenheid bevorderen. Het bedrijfschap vervult zijn taak door onder meer onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, advisering van branches, voorlichting over het ambacht, profilering van het ambacht door middel van collectieve branchepromotie, advisering aan en overleg met overheid en andere instanties. Belangrijke aandachtspunten van het bedrijfschap zijn: voorlichting en promotie van natuursteen, arbeidsomstandigheden, arbeidsmarkt en scholing en maatschappelijk verantwoord ondernemen met als focus op kwaliteitszorg in brede zin. De projecten in van de Algemene heffing en de bestemrningsheffingen worden gefinancierd zijn opgenomen in het jaarplan 2003 van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf. Specifieke kosten die met de Algemene heffing worden gefinancierd zijn: bestuurs- en personeelskosten, huisvestingskosten, kosten voor drukwerk en brochures rondom beleid en automatiseringskosten en kwaliteitszorg. Het bestuur is van oordeel dat met deze activiteiten zowel het gemeenschappelijk belang van het bij het bedrijfschap aangesloten ambacht, als het algemeen belang is gediend. Voorts verdient hier opmerking dat alle activiteiten van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf zijn c.q. worden beoordeeld aan de hand van de zgn. PBO-toets (is er sprake van een gemeenschappelijk belang, is er sprake van een complementaire activiteit, dus aanvullend enlof versterkend, en voorziet de activiteit in een duidelijke behoefte, dus vraag-gestuurd). Financiering van deze activiteiten uit publieke middelen, in casu de opbrengst van de onderhavige heffing 2003, acht het bestuur nodig omdat het hier om een collectief belang van de gehele bij het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf aangesloten ambacht gaat, waaraan alle ondernemers behoren bij te dragen. Opbrengst heffing De hoogte van de Algemene heffing is ten opzichte van 2002 ongewijzigd. Naar verwachting zal de opbrengst van de algemene heffing bedragen voor aftrek en na aftrek van contributies.

10 Steunmelding Uit de opbrengst van de algemene heffing Bedrijfschap Natuursteenbedrijf worden betaald de apparaatskosten van het bedrijfschap en de werkzaamheden en projecten die het hoofdbedrijfschap uitvoert of laat uitvoeren. Het betreft werkzaamheden en projecten die in het belang zijn van de sociaal-economische ontwikkeling van de aangesloten branches terwijl daarin niet of onvoldoende langs private weg kan worden voorzien. De werkzaamheden en projecten zijn niet selectief. Zij worden namelijk ten behoeve van alle ondernemingen in de onderhavige sectoren verricht. Naar het oordeel van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf vallen de werkzaamheden en projecten niet onder het begrip steun als bedoeld in artikel 87 van het EG-verdrag. Verwezen zij naar de uitspraak van het Gerechtshof te Den Haag van 13 juli Zo dit wel het geval mocht zijn, zal de steun per onderneming nooit meer bedragen dan over drie jaar. Melding kan op grond van "de minimis" steun achterwege blijven. Artikelgewijs. Artikel 2 Het heffingstarief is ten opzichte van 2002 onveranderd. Artikel 3 Voor het jaar 2003 wordt de contributieaftrek toegekend aan de ondernemersorganisaties ABN en VNNI. Artikel 9 In beginsel dient belastende wetgeving geen terugwerkende kracht te hebben. Vanwege de verplichting tot externe goedkeuring van de door het bestuur vastgestelde heffingsverordening in combinatie met het gelijktijdig kunnen overleggen van de begroting voor het betreffende heffingsjaar is reeds op voorhand duidelijk dat niet is te ontkomen aan inwerkingtreding met terugwerkende kracht tot 1 januari Rijswijk, voorzitter secretaris Ontwerp-Verordening Bestemmingshefing Scholing, Arbeidsomstandigheden en ontwikkeling Arbeidsmarkt 2003 VERORDENING van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf van houdende vaststelling van een bestemmingsheffing ten behoeve van de bevordering van maatregelen op het gebied van scholing, goede arbeidsomstandigheden en gezondheidszorg, werkgelegenheid en een goede werking van de arbeidsmarkt voor de natuursteenbranche. (Verordening Bestemmingsheffing Scholing, Arbeidsomstandigheden en ontwikkeling Arbeidsmarkt 2003).

11 HET BESTUUR VAN HET BEDRIJFSCHAP NATUURSTEENBEDRIJF, Gelet op de artikelen 93 en 126 van de Wet op de Bedrijfsorganisatie en artikel 8 van de Instellingsverordening Bedrijfschap Natuursteenbedrijf en artikel 6 van de Algemene heffingsverordening. Besluit vast te stellen de navolgende VERORDENING l Begripsbepalingen Artikel 1 In deze verordening wordt verstaan onder; Bedrijfschap : Bedrijfschap voor het Natuursteenbedrijf; Onderneming : onderneming waarvoor het bedrijfschap is ingesteld; Omzet :,omzet behaald met de onderneming bereikt in het kalenderjaar dat twee jaar vooraf gaat aan het tijdvak waarover wordt geheven. 2 Onderwerpen Artikel 2 Ten behoeve van de nader door het bestuur van het bedrijfschap bij besluit te nemen maatregelen ter bevordering van: - goede arbeidsomstandigheden in het algemeen en de gezondheidszorg in verband met de arbeid in de natuursteenbedrijfstak in het bijzonder, - de vakbekwaamheid, opleiding en bijscholing van alle werkenden in de natuursteenbedrijfstak in de meest ruime zin des woords, - de werkgelegenheid en een goede werking van de arbeidsmarkt. 3 Heffingen Artikel 3 1. Aan allen die een onderneming drijven waarvoor het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf is ingesteld, wordt voor 1999 ten behoeve van de in het vorige artikel genoemde doeleinden een heffing opgelegd welke bestaat uit: a) een basisbedrag van 40,-- per in de betreffend onderneming werkende persoon, waarbij geldt dat voor personen ouder dan 65 jaar en voor administratief werkenden voorzover minder dan 8 uur per week werkzaam, een korting wordt toegepast van 30,-- per persoon, alsmede, b) voor elke werknemer die werkzaam is in een bedrijf dat het natuursteenbedrijf uitoefent en waarop de CAO voor het Natuursteenbedrijf van toepassing is een door deze werkgever af te dragen bedrag overeenkomend met een percentage van het premieloon in de zin van de Coördinatiewet Sociale Verzekering (CSV). Voor het kalenderjaar 2002 is dit 1 % en voor het kalenderjaar 2003 is dit 2%. 2. Onder werkzame personen als bedoeld in lid 1 worden verstaan alle personen die in de onderneming werkzaam zijn, hetzij in dienstbetrekking hetzij niet in dienstbetrekking, en betrokken zijn bij zowel direct productieve werkzaamheden als niet-direct productieve werkzaamheden. 3. De peildata voor het vaststellen van de in lid 1 onder a. genoemde bedragen zijn 1 juli 2002 en 1 januari Is een in de onderneming werkzame persoon tussen beide peildata: 11

12 - in dienst getreden dan telt deze persoon ter berekening van het in lid 1 bedoelde bedrag slecht voor de helft mee; - uit dienst getreden dan telt deze persoon ter berekening van het in lid 1 bedoelde bedrag in het geheel niet mee. Artikel 4 Allen die een onderneming drijven dienen desgevraagd aan de secretaris van het bedrijfschap opgave te doen van alle door hem, ter vaststelling van de in artikel 2 genoemde en in rekening te brengen heffing, verlangde gegevens. Artikel 5 Ten aanzien van de verstrekking van gegevens, de oplegging van een ambtshalve heffing indien deze gegevens niet worden verstrekt, de geheimhouding van deze gegevens en de bevoegdheid tot inzage van boeken en bescheiden, zijn van toepassing de bepalingen van de Algemene Heffingsverordening en de Registratieverordening. Artikel 6 1. Het totaal van de in artikel 3 lid 1 onder a genoemde bedragen wordt rechtstreeks door het het bedrijfschap door middel van een op te leggen aanslag geïnd. Het in artikel 3 lid 1 onder b bedoelde bedrag zal eveneens door het Bedrijfschap rechtstreeks worden geïnd met dien verstande dat om administratief-technische redenen de verschuldigde heffing namens het Bedrijfschap kan worden geïnd door SFB-Diensten te Amsterdam. 2. De ondernemer aan wie ingevolge deze Verordening een heffing wordt opgelegd zal, voor wat betreft het in artikel 3 lid 1 onder b genoemde bedrag van zijn betaling zijn gekweten indien en voor zover het door hem verschuldigde reeds is afgedragen aan de SFB-Diensten te Amsterdam. 3 4 Slotbepalingen Artikel 7 Deze Verordening kan worden aangehaald als Verordening Bestemmingsheffing Scholing, Arbeidsomstandigheden en ontwikkeling Arbeidsmarkt. Artikel S Deze verordening treedt in werking op 1 januari Artikel 9 Deze verordening wordt bekendgemaakt in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Rijswijk, voorzitter secretaris

13 Toelichting Algemeen De bedrijfsgezondheidszorg is in de natuursteenbedrijfstak sinds 1 april 1979 opgedragen aan de Stichting Arbouw. Met ingang van 1 juli 1985 werd met betrekking tot de gezondheidszorg in het natuursteenbedrijf tussen het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf en de Stichting Arbouw een contract gesloten voor onbepaalde tijd. Deze overeenkomst is per vernieuwd. Inhoud van dit contract vormde en vormt nog steeds de in opdracht van de Stichting Arbouw door de regionale Arbo-diensten diensten te verrichten diensten waartoe behoren het verrichten van intrede- en periodieke keuringen, individuele hulpverlening, voorlichting en het verrichten van een eerste onderzoek op de werkplek, alsmede de door de Stichting Arbouw zelf te verrichten voorlichtingsactiviteiten in algemene zin en het verzorgen van opleiding en onderzoek. De inhoud van deze verordening SAA 2003 is vergelijkbaar met de verordeningen die vanaf 1990 worden vastgesteld, maar sluit dit jaar expliciet aan op de SA. 2002, waarin de de loonsomheffing (art.3 lid 1 onder b) niet was opgenomen. Na de ontvlechting van het secretariaat van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf uit de Federatie van Afbouw Bedrijfschappen is het kantoor per gevestigd in Utrecht en is besloten dat de activiteiten van het Bedrijfschap zullen worden overgenomen door het HBA te Zoetermeer en door de st. Centrum Natuursteen. Bij het opstellen van de Verordening SAA 2002 was verwacht dat de stichting Centrum Natuursteen volledig operationeel zou kunnen zijn en alle CAO-taken zou kunnen overnemen. Doordat pas na het afsluiten van de CAO voor het Natuursteenbedrijf bleek dat de structurele kosten van het Centrum hoger waren dan in deze CAO was voorzien, hebben de dragende organsiaties besloten dat zowel de inning van de middelen als de uitvoering van de activiteiten tot ultimo 2003 door het Bedrijfschap zou kunnen blijven worden uitgevoerd. Hierdoor wordt op een consistente wijze aangesloten op de gangbare werkwijze sinds 1990 en is er voldoende tijde voor de voorbebereidingen van de nieuwe situatie vanaf , hetgeen tevens de richtdatum is voor de opheffing van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf. Opbrengst heffing De verwachte opbrengst van de Bestemmingsheffing SAA 2003 is voor de: - a. basisheffing ,-- - b. CAO-heffing ,-- - b. CAO-heffing ,-- Steunmelding Uit de opbrengst van deze bestemmingsheffing worden betaald de apparaatskosten van deze commissie en de werkzaamheden en projecten die het bedrijfschap uitvoert of laat uitvoeren. Het betreft werkzaamheden en projecten die in het belang zijn van de sociaal-economische ontwikkeling van de aangesloten branches terwijl daarin niet of onvoldoende langs private weg kan worden voorzien. De werkzaamheden en projecten zijn niet selectief. Zij worden namelijk ten behoeve van alle ondernemingen in de onderhavige sectoren verricht. Naar het oordeel van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf vallen de werkzaamheden en projecten niet onder het begrip steun als bedoeld in artikel 87 van het EG-verdrag. Verwezen zij naar de uitspraak van het Gerechtshof te Den Haag van 13 juli Zo dit wel het geval mocht zijn, zal de steun per onderneming nooit meer bedragen dan over drie jaar. Melding kan op grond van "de minimis" steun achterwege blijven.

14 Artikelgewijs Artikel 2 Uit de heffingsopbrengst worden de volgende activiteiten gefinancierd: - Bevorderen van d e arbeidsomstandigheden en gezondheidszorg in verband met de arbeid in de natuursteenbedrijfstak, door bekostiging van het contract dat door het Bedrijfschap NatuursteenbedriJf ten behoeve van alle werkenden in de bedrijfstak is gesloten. - Stimulering van de vakbekwaamheid, opleiding en bijscholing zoals: * algemene niet vakgerichte bijscholing; * de BBL-opleidingen Natuursteenbewerken en Kaderfunctionaris; * bijscholing voor werkenden waarop de CAO voor het Natuursteenbedrijf van toepassing is en voor alle andere personen die in de natuursteebranche werkzaam zijn. - Het bevorderen van de werkgelegenheid in de natuursteenbranche, o.a. door de samenwerking met de CWI's, UWV's en andere organisaties. - Het bevorderen van goede arbeidsomstandigheden, o.a. door het meewerken aan de uitvoering van het Arbo-convenant. Betreffende de werkenden waarop de atu uur steen-cao van toepassing is, wordt opgemerkt dat, de werkgevers voor iedere werknemer een percentage van het premieloon CSV of een bedrag betalen en dat deze middelen ook bestemd zijn voor de financiering van de activiteiten voor deze doelgroep. - Bevorderen van de arbeidsomstandigheden en gezondheidszorg in verband met de arbeid in de natuursteenbedrijfstak, door bekostiging van het contract dat door het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf ten behoeve van alle werkenden in de bedrijfstak is gesloten. - Stimulering van de vakbekwaamheid, opleiding en bijscholing W.O. de algemene niet vakgerichte bijscholing Artikel 3 lid 1 sub A Het basisbedrag is begroot op 40,-- waarvan 30,-- bestemd is voor de financiering van de gezondheidszorg als hierboven omschreven en 10,-- voor de financiering van de algemene niet vakgerichte bijscholingsactiviteiten. Het bedrag van 30,-- voor de gezondheidszorg is niet verschuldigd voor personen ouder dan 65 jaar en personen administratief werkzaam gedurende minder dan 8 uur per week, daar deze categorieën van personen t.a.v. de gezondheidszorg een speciale positie innemen. Artikel 8 In beginsel dient belastende wetgeving geen terugwerkende kracht te hebben. Vanwege de verplichting tot externe goedkeuring van de door het bestuur vastgestelde heffings-verordening in combinatie met het gelijktijdig kunnen overleggen van de begroting voor het betreffende heffingsjaar is reeds op voorhand duidelijk dat niet is te ontkomen aan inwerkingtreding met terugwerkende kracht tot 1 januari Rijswijk voorzitter secretaris

15 Ontwerp- Verordening besternmingshefing Voorlichting 2003 VERORDENING van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf van , houdende vaststelling van een bestemmingsheffing ten behoeve van de voorlichting over en voor de natuursteenbranche in het jaar 2003 (Verordening bestemmingsheffing Voorlichting 2003). HET BESTUUR VAN HET BEDRWFSCHAP NATUURSTEENBEDRIJF, Gelet op artikel 93 en 126 van de Wet op de bedrijfsorganisatie, artikel 8 van de Instellingsverordening Bedrijfschap Natuursteenbedrijf en artikel 5 van de Algemene Heffingsverordening, Besluit vast te stellen de navolgende VERORDENING l Begripsbepalingen Artikel 1 In deze verordening wordt verstaan onder: Bedrijfschap : Bedrijfschap voor het Natuursteenbedrijf; Onderneming : onderneming waarvoor het bedrijfschap is ingesteld; Omzet : omzet behaald met de onderneming in het kalenderjaar dat twee jaar vooraf gaat aan het tijdvak waarover wordt geheven. 2 Onderwerpen Artikel 2 Ten behoeve van de voorlichting en promotie op het gebied van natuursteen en natuursteenwerken wordt aan degene die een onderneming drijft een heffing opgelegd. 5 3 Heffingen Artikel 3 Het tarief van de in artikel 2 bedoelde heffing bedraagt 1,20 per duizend euro omzet voor omzetten tot en voor de meerdere omzet boven ,20 per duizend euro omzet, een en ander met een minimum van 50,--. Artikel 4 Ten aanzien van de verstrekking van gegevens, de oplegging van een ambtshalve aanslag indien deze gegevens niet worden verstrekt, de geheimhouding van deze gegevens en de bevoegdheid tot inzage van boeken en bescheiden, zijn van toepassing de bepalingen van de Algemene heffingsverordening en van de Registratie-stratieverordening. Artikel 5

16 De in artikel 2 bedoelde heffing wordt rechtstreeks door het bedrijfschap door middel van een op te leggen aanslag geïnd. Artikel 6 Het bestuur van het bedrijfschap is bevoegd om op een daartoe strekkend verzoek gehele of gedeeltelijke ontheffing te verlenen van de plicht tot betaling van een overeenkomstig deze verordening opgelegde heffing, indien het dit als gevolg van bijzondere omstandigheden redelijk dan wel billijk voorkomt. 9 4 Slotbepalingen Artikel 7 Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening bestemmingsheffing Voorlichting Artikel 8 Deze verordening wordt bekendgemaakt in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Artikel 9 Deze verordening treedt in werking op 1 januari Rijswijk, voorzitter secretaris Toelichting Algemeen De bestemmingsheffing Voorlichting 2003 biedt een identificeerbare financieringsstructuur voor alle collectieve voorlichting en informatie die wordt gegeven over en rond de natuursteenbranche. Alle activiteiten die van deze bestemrningsheffing worden gefinancierd zijn opgenomen in het Jaarplan 2003 van het Bedrijfschap natuursteenbedrijf. In zekere zin wordt hiermee bijgedragen aan bevordering van het imago van de bedrijfstak als geheel. Een slechte voorlichting straalt immers af op de branche, zodat een goede kwaliteit daarvan bijdraagt aan een positieve beeldvorming ten behoeve van ondernemers en (potentiële) werknemers. Teneinde een en ander op een goede manier aan te sturen bestaat sinds langere tijd de vanuit het bestuur samengestelde Commissie Voorlichting Natuursteen. Deze commissie is een artikel 88-commissie. De bestemmingsheffing creëert fondsen waarmee voorlichtings- en informatieactiviteiten kunnen worden opgezet waarvoor de draagkracht van de private organisaties ontoereikend is. Te noemen zijn productcatalogi, de natuursteenstandaard ten behoeve van architecten, alsmede deelname aan beurzen. Tenslotte is het initiatief genomen tot het laten produceren van audiovisuals.

17 De veelal kleinere natuursteenbedrijven kunnen de doelstellingen op het gebied van voorlichting en promotie evenmin op eigen kracht financieren. Naast voorlichting en promotie wordt uit de opbrengsten onderzoek bekostigd dat noodzakelijk is om verantwoorde voorlichting te kunnen geven. Opbrengst heffing De hoogte van deze bestemmingsheffing is ten opzichte van 2002 verlaagd om de reserves te verlagen en als compensatie voor de verhoging van de bestemmingsheffing SAA Steunmelding Uit de opbrengst van de algemene heffing Bedrijfschap Natuursteenbedrijf worden betaald de apparaatskosten van het bedrijfschap en de werkzaamheden en projecten die het. hoofdbedrijfschap uitvoert of laat uitvoeren. Het betreft werkzaamheden en projecten die in het belang zijn van de sociaal-economische ontwikkeling van de aangesloten branches terwijl daarin niet of onvoldoende langs private weg kan worden voorzien. De werkzaamheden en projecten zijn niet selectief. Zij worden namelijk ten behoeve van alle ondernemingen in de onderhavige sectoren verricht. Naar het oordeel van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf vallen de werkzaamheden en projecten niet onder het begrip steun als bedoeld in artikel 87 van het EG-verdrag. Verwezen zij naar de uitspraak van het Gerechtshof te Den Haag van 13 juli Zo dit wel het geval mocht zijn, zal de steun per onderneming nooit meer bedragen dan over drie jaar. Melding kan op grond van "de minimis" steun achterwege blijven. Artikelgewijs Artikel 9 In beginsel dient belastende wetgeving geen terugwerkende kracht te hebben. Vanwege de verplichting tot externe goedkeuring van de door het bestuur vastgestelde heffingsverordening in combinatie met het gelijktijdig kunnen overleggen van de begroting voor het betreffende heffingsjaar is reeds op voorhand duidelijk dat niet is te ontkomen aan inwerkingtreding met terugwerkende kracht tot 1 januari Rijswijk, voorzitter secretaris Bedrijfschap voor het Slagersbedrijf Ontwerp- Verordening Hefingen 2003 Verordening van het Bedrijfschap Slagersbedrijf van , houdende regels ter zake van de aan de onder het Bedrijfschap Slagersbedrijf ressorterende ondernemers op te leggen heffing voor het jaar 2003 (Verordening Heffingen 2003).

18 Het Bestuur van het Bedrijfschap Slagersbedrijf; Gelet op artikel 8 van de Instellingsverordening Bedrijfschap Slagersbedrijf; Besluit: Artikel Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: de onderne&r:.degene die een onderneming drijft dan wel degenen die gezamenlijk een onderneming drijven waarvoor het Bedrijfschap Slagersbedrijf is ingesteld; de supermarkt: een onderneming als bedoeld sub a. van dit artikel waar in overwegende mate tenminste de volgende artikelen worden verkocht: zuivel, eieren, kaas, aardappelen, groenten, fruit, maaltijden of maaltijdcomponenten, vleeswaren, salades, vis, brood, gebak, frisdranken, dierenvoeding, schoonmaak- en onderhoudsartikelen, wasmiddelen, drogmetica, kantoorbenodigdheden, lectuur en huishoudelijke artikelen. werkzame personen: 1. personen, werkzaam op arbeidsovereenkomst; 2. personen, niet begrepen onder 1., werkzaam als op voet van ondergeschiktheid medewerkend gezins- of familielid, dan wel als leerling; één en ander met uitzondering van personen, werkzaam als leider van een verkoopplaats en hun in die verkoopplaats werkzame echtgenoten. Voor de toepassing van deze verordening worden met personen, werkzaam op arbeidsovereenkomst, als onder 1. bedoeld, gelijk gesteld de vennoten, die de onderneming drijven, met uitzondering van één hunner. een verkoopplaats: elke voor het publiek toegankelijke besloten ruimte waar waren aan particulieren worden verkocht; de voorzitter: de voorzitter van het Bedrijfschap Slagersbedrijf de secretaris: de secretaris van het Bedrijfschap Slagersbedrijf. Artikel 2 2 Heffingen 1. Aan de ondernemers wordt voor 2003 een bedrag van Euro 104,OO geheven voor elke in het jaar 2002 bij het drijven van de onderneming geëxploiteerde verkoopplaats. 2. Aan degenen, die een onderneming drijven als in het eerste lid van dit artikel bedoeld, wordt bovendien voor 2003 een heffing opgelegd naar het aantal op 2 januari 2002 in de door die onderneming geëxploiteerde verkoopplaats of verkoopplaatsen werkzame personen. Deze heffing bedraagt Euro 104,OO per persoon met een werkweek van 3 1 of meer uren, Euro 78,00 per persoon met een werkweek van 21 tot 31 uren, Euro 52,OO per persoon met een werkweek van 11 tot 21 uren en Euro 26,OO per persoon met een werkweek van O tot 11 uren. 3. Degenen, die in 2002 een onderneming hebben gedreven als in het eerste lid van dit artikel bedoeld, doch die onderneming enlof één of meer der bij het drijven van die onderneming geëxploiteerde verkoopplaatsen in de loop van 2002 hebben gevestigd of overgenomen, overgedaan of opgeheven, zijn over de periode waarin zij in 2002 deze onderneming hebben gedreven een evenredig deel van de heffing verschuldigd als bedoeld in het eerste en tweede lid van dit artikel.

19 Bij vestiging of overname van een onderneming enlof één of meerdere verkoopplaatsen in de loop van 2002 wordt de heffing als bedoeld in het tweede lid van dit artikel opgelegd naar het aantal personen, dat in de verkoopplaats of verkoopplaatsen werkzaam is op de eerste van de maand na de datum van vestiging of overname. 4. De heffingen, als bedoeld in deze verordening, moeten worden voldaan binnen 14 dagen na de datum welke op de heffingsnota staat vermeld. 5. Degene, die het door hem of haar verschuldigde heffingsbedrag niet of niet geheel binnen 14 dagen na de o p de heffigsnota vermelde datum heeft betaald en vervolgens schriftelijk is aangemaand, is de volgende vergoeding voor de daaruit voortvloeiende extra kosten verschuldigd: - Bij toezending van een tweede herinnering euro 3; - Bij toezending van een laatste waarschuwing (aangetekend) euro 9 (inclusief kosten tweede herinnering). Artikel 3 O 3 Schilthuisaftrek 1. Aan de ondernemer die lid is van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie; en die over het jaar 2002 de volledige contributie aan deze organisatie heeft voldaan, wordt een aftrek toegestaan van 50 % van de heffing met een maximum van 90 % van de aan de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie betaalde contributie (exclusief BTW). De aftrek wordt slechts toegestaan indien uit door de in de eerste volzin genoemde organisatie verstrekte opgaven blijkt dat de contributie is betaald. 2. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op leden van organisaties van ondernemers die voldoen aan de criteria gesteld in het Besluit beleidsregels Schilthuisaftrek van de Bestuurskamer van de Sociaal-Economische Raad van 15 juni De in het vorige lid bedoelde aftrek wordt slechts toegestaan indien daartoe door de desbetreffende organisatie een verzoek is gedaan. 4. Op een verzoek als in het vorige lid van dit artikel bedoeld, wordt door het dagelijks bestuur van het Bedrijfschap Slagersbedrijf beslist. Artikel Informatieplicht De ondernemer is gehouden aan de secretaris op eerste verzoek gegevens betreffende het aantal in de onderneming werkzame personen te verstrekken. Indien ondanks eenmaal herhaald verzoek van de secretaris deze gegevens niet worden verstrekt, wordt het aantal ambtshalve geschat en wordt de heffing opgelegd volgens het in deze verordening bepaalde, echter met inachtneming van het geschatte aantal personen.

20 O 5 Heffingsvermindering Artikel 5 De voorzitter is, met inachtneming van door het Dagelijks Bestuur te stellen regelen, bevoegd om op een daartoe strekkend verzoek een krachtens deze verordening vastgestelde heffing te verminderen dan wel ontheffing van de betaling daarvan te verlenen, indien hem dit als gevolg van bijzondere omstandigheden van sociale of economische aard gewenst en billijk voorkomt. Artikel 6 6 Vrijstelling van heffing 1. Aan de ondernemer die zijn onderneming drijft in de vorm van een supermarkt of als concessionair in een supermarkt, wordt de heffing vastgesteld op nihil; deze ondernemer is derhalve geheel en al vrijgesteld en ontheven van de verplichting heffing te betalen. 2. De ondernemer die lid is van: a. de Nederlandse Vereniging van Coöperatieve Werkgevers; b. het Vakcentrum, Beroepsorganisatie van Levensmiddelen-Detaillisten; c. de Vereniging van Grootbedrijven in Levensmiddelen; wordt geacht zijn onderneming uit te oefenen in de vorm van een supermarkt. Artikel Slotbepalingen Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari Artikel 8 Deze verordening wordt aangehaald als Verordening Heffingen voorzitter secretaris TOELICHTING Algemeen Het Bedrijfschap Slagersbedrijf (BS) is een krachtens de Wet op de Bedrijfsorganisatie ingesteld openbaar lichaam. Het heeft tot taak een het belang van het Nederlandse volk dienende bedrijfsuitoefening door de slagersondernemingen waarvoor het BS is ingesteld, te bevorderen, alsmede het gemeenschappelijk belang van die slagersondememingen en van de daarbij betrokken personen te behartigen.

21 De leden van het Bestuur van het Bedrijfschap Slagersbedrijf worden benoemd door de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie en de werknemersorganisaties ENV Bondgenoten en de CNV BedriJ venbond.. De werkzaamheden van het BS worden betaald uit de opbrengst van de jaarlijks aan de onder het BS ressorterende ondernemers opgelegde heffing. Bij Besluit dd 12 december 2000 heeft het bestuur van het BS besloten om het Bedrijfschap Slagersbedrijf op te heffen. Om deze reden zijn alle mederkers van het BS ontslagen dan wel ontslag aangezegd. Ten behoeve van een ordentelijke afvoeiing van deze medewerkers heeft het bestuur bij Verordening dd 1 1 december 2001 een Sociaal Plan vastgesteld. Deze heffingsverordening heeft als voornaamste doel om de kosten te financieren die met de uitvoering van dit sociaal Plan zijn gemoeid. Het Bestuur heeft besloten om ten behoeve van de vaststelling van de in 2003 verschuldigde heffing de heffingsplichtige ondernemingen niet te belasten met het invullen van een formulier waaruit blijkt hoeveel verkoopplaatsen en medewerkers de onderneming per 2 januari 2003 heeft. Om deze reden is besloten om de heffing 2003 vast te stellen op basis van de situatie van de onderneming zoals deze op 2 januari 2002 was. De hoogte van de BS-heffing is ten opzichte van 2002 wezenlijk gewijzigd. Er is sprake van een stijging met 57 %. Beoogd wordt om met deze verhoging in 2003 in een keer het gehele bedrag te heffen dat nog nodig is om alle verplichtingen van het BS af te financieren. Daarna kan tot formele opheffing van het BS worden overgegaan. De heffing per heffingseenheid is met hetzelfde percentage verhoogd van euro 66,OO tot.euro 104,OO. De de minimisregeling is van toepassing omdat het voordeel dat een ondernemer geniet, niet ligt boven de door deze regeling genoemde grens. Op grond van de verwachte ontwikkeling van het aantal heffingseenheden wordt de heffingsopbrengst voor 2003 begroot op.euro In dit bedrag is rekening gehouden met een voorziening van euro voor dubieuze vorderingen met betrekking tot de heffing. Per 1 januari 2003 was sprake van heffingseenheden (verkoopplaatsen en tot fulltime herrekende arbeidskrachten) waarover heffing is verschuldigd.. Artikelsgewijs Artikel 1 In dit artikel is de definitie van supermarkt opgenomen omdat het Bestuur van het Bedrijfschap Slagersbedrijf heeft besloten dat supermarkten geen heffing meer behoeven te betalen. Hetzelfde geldt voor concessionairs. De overige in dit artikel gegeven definities zijn inhoudelijk niet veranderd t.o.v. vorige heffingsverordeningen. Artikel 2 Dit artikel bepaalt dat bij een heffingsplichtige ondernemer twee bedragen worden geheven. Het eerste is een bedrag van euro 104,-- voor elke in het heffingsjaar bij het drijven van een onderneming geëxploiteerde verkoopplaats. Het tweede bedrag is een heffing naar het aantal werkzame personen dat op 2 januari 2002 in de betreffende slagersonderneming werkzaam was.

22 De hoogte van dit laatste bedrag is afhankelijk van de werkweek van de betreffende persoon. Met behulp van een enquêteformulier dat de ondernemer in 2002 heeft ingevuld wordt het gegeven verkregen welke de duur is van een werkweek van een persoon die in 2002 werkzaam was bij een slagersonderneming. Indien een onderneming slechts voor een gedeelte van het jaar 2002 is gedreven, wordt de heffing naar evenredigheid opgelegd. Artikel 3 Artikel 126 van de Wet op de Bedrijfsorganisatie biedt de mogelijkheid om aan heffingsplichtigen die lid zijn van een ondernemersorganisatie, een aftrek op de heffing toe te staan (de zgn. Schilthuis- of georganiseerdenaftrek). Ook dit jaar heeft het Bestuur van het BS besloten deze aftrek toe te staan. Aan ondernemers die lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie, wordt een aftrek toegestaan van maximaal 50 % van de heffing, met een maximum van 90 % van de contributie die zij in 2002 aan de genoemde slagersorganisatie hebben betaald. Voor de genoemde aftrekregeling komen de leden van alle organisaties van slagersondernemers in aanmerking die voldoen aan de criteria die door de Bestuurskamer van de SER op 15 juli 2000 zijn vastgesteld. Resumerend is de opbouw van het in het jaar 2003 te heffen bedrag naar verwachting als volgt: Georganiseerde zelfstandige slagers Aftrek: Schilthuiskorting Ongeorganiseerde zelfstandige slagers Voorziening voor dubieuze vorderingen euro l. euro euro euro euro euro Totaal te heffen bedrag: euro Artikel 4 Dit artikel legt vast dat de ondernemer gehouden is mee te delen hoeveel personen in zijn onderneming werkzaam waren per 2 januari Artikel 5 In dit artikel is vastgelegd dat de voorzitter bevoegd is om de vastgestelde heffing te verminderen dan wel ontheffing van de betaling daarvan te verlenen indien hem dit als gevolg van bijzondere omstandigheden van sociale of economische aard gewenst en billijk voorkomt. Artikel 6 Bij besluit dat op 12 december 2000 in een openbare bestuursvergadering is genomen, heeft de meerderheid van het Bestuur besloten om aan supermarkten en aan slagerijen die als concessionairs in een supermarkt zijn gevestigd, vrijstelling te geven van de verplichting om heffing te betalen. De reden hiervan is dat andere organisaties de belangen van dit soort van ondernemingen reeds zodanig behartigen dat de activiteiten van het BS voor hen geen toegevoegde waarde meer hebben. voorzitter secretaris

23 Verorden ingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN Hoofdproductschap Akkerbouw HPA l O Verordening Jinancieringshefing teeltaangelegenheden jaar 2003 Verordening van het Hoofdproductschap Akkerbouw van 14 november 2002 houdende regels ter zake. van de aan de onder het Hoofdproductschap Akkerbouw ressorterende ondernemers op te leggen heffing voor het jaar 2003 (verordening HPA financieringshefhg teeltaangelegenheden jaar 2003) Het bestuur van het Hoofdproductschap Akkerbouw; Gelet op de artikelen 95 en 126 eerste en zesde lid van de Wet op de bedrijfsorganisatie en op de artikelen 5 en 16 van de Instellingsverordening akkerbouwproductschappen 1997; Gehoord de Commissie Teeltaangelegenheden; Besluit:. z Artikel 1 Deze verordening verstaat onder: hoofdproductschap : bestuur dagelijks bestuur : voorzitter sectormanager commissie ondernemer braakland cultuurgrond N.A. K. gemeten maat contractteelt 1 Begripsbepalingen Hoofdproductschap Akkerbouw; bestuur van het hoofdproductschap; dagelijks bestuur van het hoofdproductschap; voorzitter van het hoofdproductschap; als zodanig door het dagelijks bestuur benoemde functionaris die speciaal belast is met teeltaangelegenheden; Commissie Teeltaangelegenheden; de natuurlijke of rechtspersoon die een onderneming drijft waarvoor het hoofdproductschap is ingesteld; de gronden die in enig oogstjaar tot en met april van het daaropvolgende oogstjaar niet worden beteeld; beteelde grond, braakland; Stichting Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen, gevestigd te Emmeloord; de oppervlakte beteelbare grond, inclusief paden en voren die voor de teelt noodzakelijk zijn; de teelt van gewassen of producten ingevolge een overeenkomst.

24 5 2 Heffingsbepalingen Artikel 2 1. De ondernemer, die in het jaar 2003 een onderneming drijft, is verplicht voor dat jaar aan het hoofdproductschap een heffing te betalen. 2. De berekening van de heffing vindt plaats op basis van de door de ondernemer aan het hoofdproductschap ingevolge de bij of krachtens de Verordening HPA registratie en verstrekking van gegevens 1997 verstrekte gegevens. 3. De heffing wordt opgelegd naar het grondgebruik en berekend naar de oppervlakte van de bij de onderneming behorende cultuurgrond en bedraagt voor: groep 1 groep 2 groep 3. groep 4. groep 5. groep 6. groep 7. groep 8. groep 9. groep 10. groep 11. groep 12. groep 13. cultuurgrond, in gebruik als braakland: cultuurgrond in gebruik voor de teelt van zomertarwe, triticale, veldbonen, koolzaad zomergerst, rogge andere dan snijrogge, haver en groenbemestingsgewassen: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van kapucijners en grauwe erwten en groene droog te oogsten erwten en schokkers: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van wintergerst: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van luzerne: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van wintertarwe: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van vlas: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van karwijzaad en blauwmaanzaad: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van corn cob mix en korrelmais: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van bruine bonen: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van graszaad: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van zetmeelaardappelen: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van voederbieten: E 1,35 per ha; E 1,35 per ha; E 1,35 per ha; 1,35 per ha; E 1,35 per ha; E 1,35 per ha; 1,35 per ha; 1,35 per ha; E 1,35 per ha; E 1,35 per ha; E 1,35 per ha; 1,35 per ha; 1,35 per ha;

25 groep 14. cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van andere dan in de groepen 1 Urn 13 en 15 tím 20 genoemde gewassen: E 1,35 per ha; groep 15. groep 16. cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van suikerbieten: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van consumptieaardappelen op kleigrond en op zand- of veengrond: E 4,05 per ha; E 4,05 per ha; groep 17. cultuurgrond in gebruik voor de teel van pootaardappelen (bij de N.A.K:aangegeven) E 4,05 per ha; groep 18. groep 19. groep 20. cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van zaaiuien: cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van poot- en plantuien (inclusief sjalotten): cultuurgrond, in gebruik voor de teelt van zilveruien: E 1,35 per ha; E 1,35 per ha; E 1,35 per ha. Artikel 3 Voor de toepassing van artikel 2 wordt onder onderneming mede verstaan de onderneming die gedreven wordt door de ondernemer die cultuurgrond : a. zaai- of pootklaar huurt of pacht, waaronder verstaan wordt cultuurgrond waarop door de verhuurder tenminste één van de eerste werkzaamheden, zoals het bemesten, het ploegen en andere voorjaarswerkzaamheden zijn verricht; b. als overig los land voor één teeltseizoen huurt of pacht, waaronder verstaan wordt cultuurgrond die geheel geen voorbewerking door de verhuurder of verpachter heeft ondergaan; c. overigens om niet in gebruik ontvangt, zoals bij landruil; d. beteelt voor contractteelt, waaronder verstaan wordt dat de teler (contractnemer) de gewasverzorging (grotendeels) uitvoert en daarvoor zelf verantwoordelijk is. In afwijking van het eerste lid onderdelen a en b wordt cultuurgrond die door de ondernemer zaaiklaar is verhuurd voor de teelt van vlas, gerekend tot het bedrijf van de verhuurder. 2. Voor de toepassing van artikel 2 wordt cultuurgrond gerekend naar de gemeten maat. 3. Voor de toepassing van artikel 2 worden gedeelten van een hectare belast in evenredigheid met de aldaar bedoelde bedragen. Gedeelten van een hectare worden naar beneden afgerond tot een veelvoud van aren. Artikel 4 3 Ambtshalve heffing l. Indien de ondernemer de gegevens, bedoeld in artikel 2, niet, niet-tijdig of niet volledig heeft verstrekt, is de sectormanager, namens het bestuur bevoegd de verschuldigde heffing ambtshalve bij aanslag vast te stellen.

26 2. Indien de heffingsplichtige binnen 21 dagen na ontvangst van de heffingsaanslag bedoeld in het eerste lid, alsnog de gevraagde gegevens verstrekt, wordt de aanvankelijk vastgestelde heffing ingetrokken en een nieuwe heffing vastgesteld op basis van de door hem verstrekte gegevens. Artikel 5 1. Aan de ondernemer, die als lid van een of meer door het bestuur aangewezen ondernemersorganisaties over het jaar 2003 aan die organisatie of organisaties contributie heeft betaald, wordt een aftrek toegestaan op de voor hem krachtens deze verordening geldende heffing. 2. De in de bijlage bij deze verordening vermelde ondernemersorganisaties zijn aangewezen door het bestuur. Artikel 6 Een ondernemersorganisatie wordt op haar schriftelijk en gemotiveerd verzoek door het bestuur aangewezen, indien zij één of meer leden in het bestuur heeft benoemd en overigens indien zij een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid is en voorts naar het oordeel van het bestuur: a. krachtens haar statutaire doelstelling haar werkzaamheid kan uitstrekken tot ten minste een belangrijk gedeelte van het terrein waarop het hoofdproductschap een taak heeft te vervullen; b. voldoet aan de kwalitatieve representativiteitscriteria, genoemd in de artikelen 3 tot en met 7 van de Verordening representativiteit organisaties van de Sociaal Economische Raad; c. tot de werkingssfeer van het hoofdproductschap behorende leden heeft, waarvan het gewogen aantal niet onbetekenend is; d. met betrekking tot de behartiging van sociaal-economische belangen van ondernemers een positie van enige betekenis inneemt binnen de groep van ondernemers die zij beoogt te organiseren, hetgeen onder meer kan blijken uit de mate van representativiteit binnen die groep, de deelname aan het arbeidsvoorwaardenoverleg, het verrichten van studies of diensten die ook buiten die groep van belang worden geacht en de deelname aan regelmatig overleg met de overheid, en e. haar activiteiten, al dan niet door middel van een federatie van gelijksoortige organisaties, landelijk ontplooit. Artikel 7 Een verzoek tot aanwijzing van een ondernemersorganisatie als bedoeld in artikel 6 wordt ingediend vóór 1 januari van het jaar De aanwijzing geldt niet eerder dan voor het volgende kalenderjaar. Artikel 8 1. De ondernemer heeft aanspraak op de in artikel 5 bedoelde aftrek, indien uit de door de in de bijlage genoemde ondernemersorganisatie verstrekte opgaven blijkt dat de volledige contributie over het jaar 2003 is betaald. 2. De ondernemersorganisaties dienen uiterlijk 15 augustus 2003 de betreffende gegevens bij het hoofdproductschap aan te leveren.

27 3. Indien het hoofdproductschap de gegevens in de periode 16 augustus 2003 tot en met 15 oktober 2003 ontvangt, brengt het hoofdproductschap een bedrag van E 5,-- per lid bij de betreffende organisatie als administratiekosten in rekening. Bij ontvangst van de gegevens na 15 oktober 2003 worden deze niet meer verwerkt. Artikel 9 De aftrek, bedoeld in artikel 5, eerste lid, bedraagt 70% van de betaalde contributie met een maximum van 50% van de voor de ondernemer geldende hefing. Artikel Voor de toepassing van de artikelen 5 tot en met 9 wordt onder contributie verstaan het bedrag (exclusief BTW) dat de ondernemer voor het jaar 2003 aan de ondernemersorganisatie verschuldigd is. Het bedrag aan de te betalen contributie wordt bepaald aan de hand van de door de ondernemer aan de betreffende ondernemersorganisatie verstrekte opgaven betreffende het areaal akkerbouw. 2. Het bestuur kan, op voordracht van de commissie, bij besluit nadere voorschriften geven. Artikel 11 De heffingen bedoeld in artikel 2 zijn bestemd voor de huishoudelijke uitgaven van de commissie. Artikel 12 rj 5 Betaling van de heffing De ingevolge deze verordening verschuldigde heffingsbedragen worden betaald binnen één maand na de datum waarop zij door of vanwege het hoofdproductschap aan de hand van nota's in rekening zijn gebracht. Artikel 13 In afwijking van artikel 12 is de nota terstond invorderbaar: a. zodra het faillissement van de ondernemer is aangevraagd; b. zodra de ondernemer het drijven van de onderneming beëindigt of van het voornemen daartoe blijkt; of c. zodra de ondernemer zich metterwoon in het buitenland heeft gevestigd of van het voornemen daartoe blijkt. Artikel 14 De sectormanager kan, namens het bestuur, besluiten nota's met een bedrag minder dan 50,-- samen te voegen tot verzamelnota's, welke op meerdere transacties of perioden betrekking hebben. Artikel 15 Aan de ondernemer die niet of niet geheel binnen de in artikel 12 gestelde termijn heeft betaald, kan door de sectormanager, namens het bestuur, de wettelijke interest over het nietbetaalde bedrag in rekening worden gebracht, te berekenen vanaf de dag waarop de betaling uiterlijk dient te zijn verricht ingevolge de aanmaning bedoeld in artikel 127, tweede lid, van de Wet op de bedrijfsorganisatie.

28 6 Slotbepalingen Artikel 16 De gegevens verkregen uit hoofde van het bepaalde in deze verordening zullen - voor zover bij of krachtens de wet niet anders is bepaald - zonder toestemming van de belanghebbende a. slechts worden gebruikt ter vervulling van de taak van het hoofdproductschap b. niet onder vermelding of aanduiding van de persoon enlof onderneming, waarop zij betrekking hebben, worden bekend gemaakt aan anderen dan de voorzitter, de secretarissen of andere personen van het secretariaat van het hoofdproductschap en de met financiële controle op het hoofdproductschap belaste accountant en diens personeel, voorzover het kennis nemen van die gegevens voor die controle noodzakelijk is. 2. Bekendmaking van gegevens, als in het eerste lid bedoeld, blijft ook zonder vermelding of aanduiding van de persoon enlof onderneming, waarop zij betrekking hebben, achterwege in de gevallen waarin uit de aard der gegevens dan wel of zomede uit een of meer andere omstandigheden zou kunnen blijken op welke persoon enlof onderneming die gegevens betrekking hebben. Artikel 17 Een besluit als bedoeld in artikel 10, tweede lid wordt bekendgemaakt in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie en treedt in werking met ingang van de tweede dag na die van haar bekendmaking, tenzij het betreffende besluit anders bepaalt. Artikel 18 Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari Indien het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie waarin deze verordening wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 december 2002, treedt zij in werking de tweede dag na publicatie in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie en werkt zij terug tot en met 1 januari 2003, met uitzondering van het in artikel 12 van de Verordening HPA registratie en verstrekking van gegevens 1997 bepaalde. Artikel 19 Deze verordening wordt aangehaald als Verordening HPA financieringsheffing teeltaangelegenheden jaar Den Haag, 14 november 2002 J.H.M. Kienhuis voorzitter R.J.M. ten Berge secretaris Goedgekeurd door de Bestuurskamer van de Sociaal-Economische Raad bij besluit van 18 december 2002.

29 BIJLAGE Als ondernemersorganisaties, bedoeld in artikel 5, tweede lid, worden aangewezen: Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NLTO) Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie (GLTO) Westelijke Land-en Tuinbouworganisatie (WLTO) Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) Vereniging van Biologisch-Dynamische Boeren (BD-BV) Nederlandse Vereniging voor de Ecologische Landbouw (NVEL) Vereniging Beroepskring Agrariërs-GMV Nederlandse Akkerbouw Vakbond - NAV TOELICHTING De doelstellingen die worden nagestreefd Met de door het hoofdproductschap uit te voeren en (mede)gefinancierde activiteiten wordt beoogd een duurzame (zowel in economische als in ecologische zin) productiewijze tot stand te brengen. Door de financiering van projecten op het terrein van onderzoek, kwaliteit en milieu, worden zaken aangepakt die individuele telers niet zelf kunnen laten uitvoeren. Door actief mee te werken aan de verspreiding van kennis van uit genoemde projecten, wordt er tevens voor gezorgd dat de primaire sector snel gebruik kan maken van de nieuwste ontwikkelingen. Beheersing van ziekten en plagen, voedselveiligheid en milieuvriendelijkheid zijn aspecten die daarbij hoog in het vaandel staan. Dit zijn aspecten die zowel voor de sector zelf als de maatschappij als geheel van grote betekenis zijn. Het hoofdproductschap dient ten opzichte van organisaties van ondernemers en werknemers een complementaire rol te vervullen en alleen activiteiten op sectorniveau te ontplooien waartoe deze organisaties op eigen kracht niet of onvoldoende in staat zijn. Voornoemde taken dienen onder publiekrechtelijke kader te geschieden, aangezien de daaruit voortvloeiende maatregelen alleen maar geëffectueerd kunnen worden indien iedere onderneming in de sector daaraan gehouden is en deze maatregelen zo nodig sectorbreed kunnen worden gehandhaafd. De sector van akkerbouwers bestaat uit zeer vele kleine en middelgrote ondernemers. Vooral de kleinere bedrijven zullen niet in staat zijn zelf zulke activiteiten uit te (laten) voeren. De primaire sector heeft ervoor gekozen om het bestuur van het HPA te kunnen adviseren vanuit een specifiek daartoe ingestelde commissie. Deze Commissie Teeltaangelegenheden heeft tot taak met het oog op het specifieke karakter van het beleidsterrein teeltaangelegenheden: a. gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan het bestuur ten aanzien van teeltaangelegenheden; b. het (doen) ontwerpen van, door het bestuur vast te stellen, verordeningen inzake de teelt alsmede de financiering van projecten en instellingen; C. het formuleren van, door het bestuur vast te stellen, (meerjaren)begrotingen inzake het benodigde budget voor de (mede) te financieren projecten en instellingen; d. het nemen van besluiten over de besteding van het beschikbaar gestelde budget; e. het houden van toezicht op de (mede) gefinancierde projecten en instellingen; f. het voeren van extern overleg in relatie met het taakgebied;

30 g. het extem vertegenwoordigen van het hoofdproductschap inzake het beleidsterrein teeltaangelegenheden; h. inhoud te geven aan de samenwerking met de tuinbouwsectoren; I. het geven van advies inzake de financiering van de commissie alsmede de ondersteunende secretariële en administratieve activiteiten door het hoofdproductschap j. het verlenen van ontheffingen in gevallen waarin bij verordening daartoe de mogelijkheid is geopend. De Commissie teeltaangelegenheden wordt door het bestuur benoemd op voordracht van de LTO, NAV, CNV industrie- en Voedingsbond en Voedingsbond FNV. De commissie is daardoor een goede afspiegeling van de betreffende sector. Ter financiering van de bestuurs- en huishoudelijke kosten van deze commissie wordt een heffing bij de sector opgelegd. De nadere motivering van de noodzaak van publieke regelgeving i.c. de verordening Het hoofdproductschap is als publiekrechtelijke organisatie ingesteld voor alle ondernemingen in de akkerbouw. Alle ondernemingen betalen mee. Zo wordt voorkomen dat er bedrijven zouden zijn die wel profiteren van activiteiten, maar niet meebetalen. De afweging t.o.v. private alternatieven De kerntaken van de commissie betreffen onderzoek, kwaliteit en milieu inzake akkerbouwgewassen. Omdat de akkerbouwers niet ieder voor zich bovengenoemde onderwerpen kunnen aanpakken, is op verzoek van de brancheorganisaties gekozen voor een collectieve aanpak. De sector verzoekt vervolgens de commissie om projecten op te starten die anders niet van de grond zouden komen. Slechts met een publieke heffing zijn de beoogde, door maatschappij en sector gewenste, doelen bereikbaar. Via de publieke heffing is er geen discriminatie tussen leden van brancheorganisaties en niet-leden. Het optreden van het hoofdproductschap ondersteunt geen private belangen van de individuele ondernemingen. De uitvoerings- en handhavingsaspecten van de verordening Het gaat hier om een heffingsverordening waarbij uitvoerings- en handhavingsaspecten geheel voor rekening van het hoofdproductschap komen. Er wordt geen last gelegd op andere overheden. De financiële gevolgen van de verordeninglde structuur van de heffing en onderbouwing daarvan De heffingen zijn ten opzichte van het jaar 2002 niet veranderd. De heffing wordt opgelegd naar het grondgebruik en berekend naar de oppervlakte van de bij de onderneming behorende cultuurgrond. Hierdoor wordt bereikt dat alle akkerbouwers in verhouding tot de grootte van hun bedrijf bijdragen in de kosten (huishoudelijke uitgaven) van de Commissie Teeltaangelegenheden. Bovendien is het nemen van de oppervlakte per bedrijf als heffíngspunt administratief eenvoudig. Het gaat hier om een heffing die alleen rust op arealen die in Nederland liggen, zodat deze geen invloed op het handelsverkeer tussen de lidstaten heeft. De werking naar alle bedrijfsgenoten De verordening is van toepassing op alle bedrijfsgenoten waarvoor het hoofdproductschap is ingesteld. In de sector teeltaangelegenheden gaat het om alle bedrijven met akkerbouwgewassen. Toedelen bestuursbevoegdheden Teneinde alle ondernemers die daarvoor in aanmerking komen daadwerkelijk de heffing te doen betalen, is de sectormanager gemandateerd om de ondernemer te belasten met een ambtshalve heffing indien die ondernemer in strijd met de voorschriften in gebreke blijft de benodigde gegevens in te dienen. 30

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, 16 maart 2010; 1 Begripsbepalingen

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, 16 maart 2010; 1 Begripsbepalingen Verordening PT heffing export bloembollen naar Japan oogstjaar 2010 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van 30 maart 2010, houdende de vaststelling van aan exporteurs van bloembollen

Nadere informatie

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, 13 februari 2007; 1 Begripsbepalingen

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, 13 februari 2007; 1 Begripsbepalingen Verordening PT heffing export bloembollen naar Japan oogstjaar 2007 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van 27 maart 2007, houdende de vaststelling van aan exporteurs van bloembollen

Nadere informatie

Bestuurskamer. Wij Beatrix, enzovoorts

Bestuurskamer. Wij Beatrix, enzovoorts Bestuurskamer Ontwerp- Besluit van (datum) houdende opheffing Bedrijfschap voor de Groothandel en de Tussenpersonen in Aardappelen, Bedrijfschap Groothandel in Bloemkwekerijprodukten, Bedrijfschap Groothandel

Nadere informatie

ONTWERP. Verordening van het Productschap Akkerbouw van 2009, houdende vaststelling bestemmingsheffing

ONTWERP. Verordening van het Productschap Akkerbouw van 2009, houdende vaststelling bestemmingsheffing VERGADERING : BESTUUR DATUM : 13 NOVEMBER 2008 AGENDAPUNT : 10 BIJLAGE : 26 Lett: AF no. JBA ONTWERP HEFFINGSVERORDENING PA INLANDS GRAAN 2009 Verordening van het Productschap Akkerbouw van 2009, houdende

Nadere informatie

ONTWERP-VERORDENING PT ALGEMENE HEFFING BLOEMBOLLENHANDEL OOGSTJAAR 2013

ONTWERP-VERORDENING PT ALGEMENE HEFFING BLOEMBOLLENHANDEL OOGSTJAAR 2013 ONTWERP-VERORDENING PT ALGEMENE HEFFING BLOEMBOLLENHANDEL OOGSTJAAR 2013 Verordening van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van (datum), houdende de vaststelling van een algemene heffing ten behoeve

Nadere informatie

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, d.d. 13 februari 2007;

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, d.d. 13 februari 2007; Verordening PT heffing bestrijding Ditylenchus dipsaci oogstjaar 2007 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van 27 maart 2007, houdende de vaststelling van aan telers van bloembollen op

Nadere informatie

Verordening PT heffing export bloemkwekerijproducten Japan 2009

Verordening PT heffing export bloemkwekerijproducten Japan 2009 Verordening PT heffing export bloemkwekerijproducten Japan 2009 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw, d.d. 1 juli 2008 houdende de vaststelling van de aan ondernemers die bloemkwekerijproducten

Nadere informatie

Bestuurskamer. Wij Beatrix,.. 1 Begripsbepalingen

Bestuurskamer. Wij Beatrix,.. 1 Begripsbepalingen Bestuurskamer Ontwerp- Besluit van (datum) houdende de instelling van een hoofdbedrijfschap voor ondernemingen op het gebied van de groothandel en het bedrijf van tussenpersoon in akker- en tuinbouwproducten

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e. Openbare kennisgevingen 2

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e. Openbare kennisgevingen 2 PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 58 15 augustus 2008 nummer

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 58 1 augustus 2008 nummer

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Nr.31 20 juli 2012-62e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Openbare kennisgevingen

Nadere informatie

1 Begripsbepalingen. 2 Retributieplicht

1 Begripsbepalingen. 2 Retributieplicht Verordening PT retributie export groenten en fruit Japan 2012 Verordening van het Productschap Tuinbouw van 14 november 2011, houdende regels ter zake van de aan de onder het Productschap Tuinbouw ressorterende

Nadere informatie

VERORDENING PT BESTEMMINGSHEFFING VERDUURZAAMDE GROENTEN EN FRUIT 2013

VERORDENING PT BESTEMMINGSHEFFING VERDUURZAAMDE GROENTEN EN FRUIT 2013 VERORDENING PT BESTEMMINGSHEFFING VERDUURZAAMDE GROENTEN EN FRUIT 2013 Verordening van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van (datum), houdende de vaststelling van een bestemmingsheffing ten behoeve

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Nr.7 10 februari 2012-62e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Bestuurssamenstellingen

Nadere informatie

No. 03/2012. Het bestuur van het Bedrijfschap Horeca en Catering;

No. 03/2012. Het bestuur van het Bedrijfschap Horeca en Catering; VERORDENING van het Bedrijfschap Horeca en Catering, houdende regels ter zake van de aan de onder het Bedrijfschap Horeca en Catering ressorterende ondernemers op te leggen bestemmingsheffing voor het

Nadere informatie

LAATSTE TEKST (februari 2010)

LAATSTE TEKST (februari 2010) LAATSTE TEKST (februari 2010) HEFFINGSVERORDENING PA VLASFONDS 2009 Verordening van het Productschap Akkerbouw van 13 november 2008, houdende vaststelling bestemmingsheffing ten behoeve van de vlassector

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 93 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie en op artikel 4 van het Instellingsbesluit Bedrijfschap Horeca en Catering;

Gelet op de artikelen 93 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie en op artikel 4 van het Instellingsbesluit Bedrijfschap Horeca en Catering; VERORDENING van het Bedrijfschap Horeca en Catering, betreffende de registratie van ondernemingen (REGISTRATIEVERORDENING BEDRIJFSCHAP HORECA EN CATERING 2008) No. Ho 01/2008 Het bestuur van het Bedrijfschap

Nadere informatie

Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor de Groothandel in Eieren en Eiproducten en de Eiproductenindustrie

Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor de Groothandel in Eieren en Eiproducten en de Eiproductenindustrie Bestuurskamer Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor de Groothandel in Eieren en Eiproducten en de Eiproductenindustrie 1. De organisaties 1, aangewezen voor de benoeming van bestuursleden van

Nadere informatie

VERORDENING PA SUBSIDIES STRUCTUURVERSTERKING BROOD EN BANKET 2008

VERORDENING PA SUBSIDIES STRUCTUURVERSTERKING BROOD EN BANKET 2008 VERORDENING PA SUBSIDIES STRUCTUURVERSTERKING BROOD EN BANKET 2008 Verordening van het Productschap Akkerbouw van 5 juni 2008 houdende regels ter zake van subsidies voor de structuurversterking voor de

Nadere informatie

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, 10 mei 2011; 1 Begripsbepalingen

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, 10 mei 2011; 1 Begripsbepalingen Verordening PT heffing export bloembollen naar Japan oogstjaar 2011 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van 19 mei 2011 houdende de vaststelling van een aan exporteurs van bloembollen

Nadere informatie

2009 (Verordening PT heffing eetbare paddenstoelen en uitgangsmateriaal van groenten 2009)

2009 (Verordening PT heffing eetbare paddenstoelen en uitgangsmateriaal van groenten 2009) INTEGRALE TEKST Bijgewerkt t/m Wijziging II d.d. 9-9-2011 Verordening PT heffing eetbare paddenstoelen en uitgangsmateriaal van groenten 20091) Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van

Nadere informatie

Sociaal- Economische Raad

Sociaal- Economische Raad Sociaal- Economische Raad Natuurlijke en rechtspersonen tot wie een ontwerpverordening van de Sociaal-Economische Raad of een bedrijfslichaam zich uitstrekt, kunnen gedurende vier weken bij de betreffende

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.45 13 augustus 2010-60e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Pluimvee en Eieren

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 57 7 december 2007 nummer

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 58 22 augustus 2008 nummer

Nadere informatie

VERORDENING PT ALGEMENE HEFFING AANBOD BLOEMKWEKERIJPRODUCTEN 2013

VERORDENING PT ALGEMENE HEFFING AANBOD BLOEMKWEKERIJPRODUCTEN 2013 VERORDENING PT ALGEMENE HEFFING AANBOD BLOEMKWEKERIJPRODUCTEN 2013 Verordening van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van (datum), houdende de vaststelling van een algemene heffing ten laste van

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Tuincentrumbranche Sociaal Fonds 2000/2004 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 9363 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 26-04-2000, nr. 81 ALGEMEEN

Nadere informatie

PBO-blad. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. jaargang december 2004 nummer 75

PBO-blad. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. jaargang december 2004 nummer 75 PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 54 31 december 2004 nummer

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 55 5 augustus 2005 nummer 42 Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie

Nadere informatie

PBO-blad. SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Verordeningen en besluiten 2

PBO-blad. SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Verordeningen en besluiten 2 PB-blad Sociaal- Economische Raad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave jaargang 52 14 juni 2002 nummer 34 Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SCIAAL-ECNMISCHE RAAD 2

Nadere informatie

Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor de Detailhandel in Aardappelen, Groenten en Fruit

Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor de Detailhandel in Aardappelen, Groenten en Fruit Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor de Detailhandel in Aardappelen, Groenten en Fruit 1. De voor het benoemen van leden van het bestuur van het Bedrijfschap voor de Detailhandel in Aardappelen,

Nadere informatie

No. Ho 03/2010. Het bestuur van het Bedrijfschap Horeca en Catering;

No. Ho 03/2010. Het bestuur van het Bedrijfschap Horeca en Catering; VERORDENING van het Bedrijfschap Horeca en Catering, houdende regels ter zake van de aan de onder het Bedrijfschap Horeca en Catering ressorterende ondernemers op te leggen bestemmingsheffing voor het

Nadere informatie

Reglement Vakantiefonds

Reglement Vakantiefonds Reglement Vakantiefonds voor het Schilders,- Afwerkings- en Glaszetbedrijf HOOFDSTUK I ALGEMEEN Artikel 1 Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder: het Fonds: de Stichting Vakantiefonds voor

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Nr.30 4 juni 2010-60e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Bestuurssamenstellingen 2

Nadere informatie

Datum Ons Kenmerk Behandeld door. Hierdoor delen wij u mee dat bovengenoemde CAO is gewijzigd door partijen bij deze CAO, te weten:

Datum Ons Kenmerk Behandeld door. Hierdoor delen wij u mee dat bovengenoemde CAO is gewijzigd door partijen bij deze CAO, te weten: Bestuursondersteuning Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Afdeling CAV Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Postadres Postbus 3183 3502 GD Utrecht Bezoekadres Rijnzathe 10 3454 PV De Meern www.syntrusachmea.nl

Nadere informatie

Artikel 1. Verordening PT vakheffing boomkwekerijproducten 2008

Artikel 1. Verordening PT vakheffing boomkwekerijproducten 2008 Verordening PT vakheffing boomkwekerijproducten 2008 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van 25 maart 2008 houdende regels ter zake van de aan de onder het Productschap Tuinbouw ressorterende

Nadere informatie

PBO-blad. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. jaargang februari 2005 nummer 10

PBO-blad. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. jaargang februari 2005 nummer 10 PBO-blad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 55 25 februari 2005 nummer 10 Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave Nr.33 5 september 2014-64e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Verordeningen en besluiten

Nadere informatie

1 Begripsbepalingen. 2 Het hoofdproductschap

1 Begripsbepalingen. 2 Het hoofdproductschap Ontwerp- Besluit van (datum) houdende de instelling van een hoofdproductschap alsmede van productschappen voor ondernemingen op het gebied van de teelt van, de been verwerking van en de handel in akkerbouwproducten

Nadere informatie

Productschap Diervoeder

Productschap Diervoeder Productschap Diervoeder VERORDENING PDV REGISTRATIE ONDERNEMINGEN DIERVOEDERSECTOR 2003 Verordening van het Productschap Diervoeder van 12 februari 2003 (Wijziging I: 2 december 2009) houdende regels ter

Nadere informatie

Reglement Aanvullingsfonds m.b.t. aanvullingen WAO

Reglement Aanvullingsfonds m.b.t. aanvullingen WAO Reglement Aanvullingsfonds m.b.t. aanvullingen WAO HOOFDSTUK 1, ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 begripsbepalingen 1. Voor de toepassing van dit reglement gelden de begripsbepalingen als omschreven in artikel

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e. Verordeningen en besluiten 2

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e. Verordeningen en besluiten 2 PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 57 18 mei 2007 nummer 25

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.6 7 februari 2014-64e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Hoofdproductschap Akkerbouw 2

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.34 19 september 2014-64e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Zuivel 2 Verordeningenblad

Nadere informatie

PBO-blad. SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Verordeningen en besluiten 2

PBO-blad. SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Verordeningen en besluiten 2 PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 54 21 mei 2004 num mer

Nadere informatie

Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor het Brood- en Banketbakkersbedrijf

Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor het Brood- en Banketbakkersbedrijf Bestuurskamer Advies tot opheffing van het Bedrijfschap voor het Brood- en Banketbakkersbedrijf 1. Inleiding De benoemingsgerechtigde organisaties in het bestuur van het Bedrijfschap voor het Brood- en

Nadere informatie

PBO-blad. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. jaargang 55 1 april 2005 nummer 16. BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Vee en Vlees (PVV 17) 2

PBO-blad. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. jaargang 55 1 april 2005 nummer 16. BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Vee en Vlees (PVV 17) 2 PBO-blad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 55 1 april 2005 nummer 16 Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 9720 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 01-02-2002, nr. 23 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR

Nadere informatie

heffingsplichtige : een natuurlijk persoon of rechtspersoon of een niet-rechtspersoonlijkheidbezittende

heffingsplichtige : een natuurlijk persoon of rechtspersoon of een niet-rechtspersoonlijkheidbezittende VERORDENING van het Bedrijfschap Horeca en Catering, houdende regels ter zake van de aan de onder het Bedrijfschap Horeca en Catering ressorterende ondernemers van logiesverstrekkende bedrijven op te leggen

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Nr.62 27 december 2013-63e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Bestuurssamenstellingen

Nadere informatie

No. Ho. 01/2014. Het bestuur van het Bedrijfschap Horeca en Catering;

No. Ho. 01/2014. Het bestuur van het Bedrijfschap Horeca en Catering; VERORDENING van het Bedrijfschap Horeca en Catering, houdende regels ter zake van de aan de onder het Bedrijfschap Horeca en Catering ressorterende ondernemers op te leggen heffing voor het jaar 2014.

Nadere informatie

1 Begripsbepalingen. 2 Heffingsplicht

1 Begripsbepalingen. 2 Heffingsplicht Verordening PT bijzondere heffing handel groenten en fruit 2012 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van 14 november 2011, houdende de vaststelling van een bijzondere heffing handel groenten

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e. Verordeningen en besluiten 2

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e. Verordeningen en besluiten 2 PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 59 5 juni 2009 nummer 36

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 8726 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 10-2-1997, nr. 28 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST INZAKE

Nadere informatie

Reglement Aanvullingsfonds m.b.t. aanvullingen WIA

Reglement Aanvullingsfonds m.b.t. aanvullingen WIA Reglement Aanvullingsfonds m.b.t. aanvullingen WIA HOOFDSTUK 1, ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Voor de toepassing van dit reglement gelden de begripsbepalingen als omschreven in artikel

Nadere informatie

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in de sector Glastuinbouw 2015

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in de sector Glastuinbouw 2015 Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in de sector Glastuinbouw 2015 Artikel 1 Toepassing Dit reglement is van toepassing op aanmeldingen die na 1 april 2015 zijn ontvangen

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Gevestigde Bloemendetailhandel Inzake Sociaal Fonds 2003 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 9871 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 21-01-2003, nr.

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID VAN 15 MAART 2007 TOT WIJZIGING VAN HET BESLUIT TOT ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN BEPALINGEN

Nadere informatie

Verordening financiering projecten groothandelssector 2013

Verordening financiering projecten groothandelssector 2013 Verordening financiering projecten groothandelssector 2013 Verordening van het Productschap Vis van 13 november 2012, houdende regels ter zake van de aan de onder het Productschap Vis ressorterende ondernemers

Nadere informatie

Uitvoeringsvoorschriften subsidies. Stichtse Vecht 2015

Uitvoeringsvoorschriften subsidies. Stichtse Vecht 2015 subsidies Stichtse Vecht 2015 1 e aanpassing Vaststelling college Publicatiedatum: Inwerkingtreding: 25.08. 2015 31-08-2015 01.09.2015 21-6-2016 29-6-2016 30-6-2016 UITVOERINGSVOORSCHRIFTEN SUBSIDIES STICHTSE

Nadere informatie

2 Voorbereiding van vergaderingen van (dagelijks) bestuur, sectorcommissie en sociaaleconomische

2 Voorbereiding van vergaderingen van (dagelijks) bestuur, sectorcommissie en sociaaleconomische Verordening PT Reglement van Orde 2008 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw, d.d. 1 juli 2008, houdende tot het geven van regels met betrekking tot de vergaderingen van het bestuur, de

Nadere informatie

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland en

Nadere informatie

: Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten;

: Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten; Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten VERGADERING : Bestuur DATUM : 1 november 2007 AGENDAPUNT : 13 BIJLAGE : 21 ONTWERP VERORDENING GZP FINANCIERINGSHEFFING JAAR 2008 Verordening van het Productschap

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 59 15 mei 2009 nummer 31

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 54 26 november 2004 num

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 58 29 december 2008 nummer

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Wedeka bedrijven van 5 november 2015;

gelezen het voorstel van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Wedeka bedrijven van 5 november 2015; Het college van de gemeente Stadskanaal gelezen het voorstel van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Wedeka bedrijven van 5 november 2015; gelet op artikel 23 van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland.

Nadere informatie

Ontwerp-Verordening PT uitvoeringsbepalingen GMO groenten en fruit 2012

Ontwerp-Verordening PT uitvoeringsbepalingen GMO groenten en fruit 2012 Ontwerp-Verordening PT uitvoeringsbepalingen GMO groenten en fruit 2012 Verordening van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van 2012, houdende bepalingen met betrekking tot uitvoering van de integrale

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE TEKST (juli 2013) HEFFINGSVERORDENING PA FONDS CONSUMPTIEAARDAPPELEN 2009

GEÏNTEGREERDE TEKST (juli 2013) HEFFINGSVERORDENING PA FONDS CONSUMPTIEAARDAPPELEN 2009 GEÏNTEGREERDE TEKST (juli 2013) HEFFINGSVERORDENING PA FONDS CONSUMPTIEAARDAPPELEN 2009 Verordening van het productschap Akkerbouw van 13 november 2008 houdende vaststelling bestemmingsheffing ten behoeve

Nadere informatie

Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten

Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten VERGADERING : Bestuur DATUM : 1 november 2007 AGENDAPUNT : 17 BIJLAGE : 25 ONTWERP VERORDENING GZP STRUCTUURVERSTERKING BAKKERIJ JAAR 2008 Verordening van het

Nadere informatie

Verordening op de Wet sociale werkvoorziening

Verordening op de Wet sociale werkvoorziening pagina 1 van 7 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Organisatie Organisatietype Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp Amsterdam Gemeente Verordening

Nadere informatie

(Tijdelijke stimuleringsregeling regulier maken ID-banen [Versie geldig vanaf: ])

(Tijdelijke stimuleringsregeling regulier maken ID-banen [Versie geldig vanaf: ]) Staatscourant 14-02-2003, 37. Regeling houdende regels met betrekking tot verstrekking van een eenmalige subsidie aan werkgevers die een dienstbetrekking als bedoeld in het Besluit in- en doorstroombanen

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID I-SZW Nr. 8436 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 29-12-1995, nr. 252 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR DE GEMENGDE

Nadere informatie

IN NAAM DER KONINGIN. DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen,

IN NAAM DER KONINGIN. DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, Landsverordening van 4 december 1989 houdende regelen met betrekking tot het ter beschikking stellen van arbeidskrachten: tekst in P.B. 1989, no 73; gewijzigd bij: 1. Landsverordening van de 11de september

Nadere informatie

Artikel 1: Naam en Zetel 1. De Stichting draagt de naam: ''Stichting Sociaal Fonds Bakkersbedrijf''.

Artikel 1: Naam en Zetel 1. De Stichting draagt de naam: ''Stichting Sociaal Fonds Bakkersbedrijf''. Statuten Sociaal Fonds Bakkersbedrijf Artikel 1: Naam en Zetel 1. De Stichting draagt de naam: ''Stichting Sociaal Fonds Bakkersbedrijf''. 2. Zij is gevestigd te Gouda. Artikel 2: Doelstellingen 1. De

Nadere informatie

DECREET van 19 november 1980, houdende machtiging tot oprichting van de Stichting Staatsziekenfonds (S.B no. 120).

DECREET van 19 november 1980, houdende machtiging tot oprichting van de Stichting Staatsziekenfonds (S.B no. 120). DECREET van 19 november 1980, houdende machtiging tot oprichting van de Stichting Staatsziekenfonds (S.B. 1980 no. 120). Artikel 1 Het decreet verstaat onder: de Minister: de Minister van Arbeid en Volksgezondheid.

Nadere informatie

No. Ho 02/2012. Het bestuur van het Bedrijfschap Horeca en Catering;

No. Ho 02/2012. Het bestuur van het Bedrijfschap Horeca en Catering; VERORDENING van het Bedrijfschap Horeca en Catering, houdende regels ter zake van de aan de onder het Bedrijfschap Horeca en Catering ressorterende ondernemers op te leggen heffing voor het jaar 2013.

Nadere informatie

Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de. lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen;

Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de. lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen; Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen Het bestuur, gelet op artikel 33 van de Pensioenwet; gelet op de Code Pensioenfondsen,

Nadere informatie

64-1 GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN

64-1 GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN De raden, de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Vlissingen, Veere en Middelburg, ieder voor zover zij voor de eigen

Nadere informatie

CAO INZAKE DE STICHTING OPLEIDINGS- EN ONTWIKKELINGSFONDS VOOR DE VLAKGLASBRANCHE

CAO INZAKE DE STICHTING OPLEIDINGS- EN ONTWIKKELINGSFONDS VOOR DE VLAKGLASBRANCHE HOOFDSTUK 5 CAO CAO INZAKE DE STICHTING OPLEIDINGS- EN ONTWIKKELINGSFONDS VOOR DE VLAKGLASBRANCHE Inzake de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Vlakglasbranche Tussen: a. De Glas Branche

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Eemsmond. Nr. CVDR63088_1 11 oktober 2016 Re-integratieverordening 2010 De raad van de gemeente Eemsmond; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 8639 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 14-11-1996, nr. 221 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VRIJWILLIG

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Nr.15 18 maart 2011-61e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Bestuurssamenstellingen

Nadere informatie

Sociaal- Economische Raad

Sociaal- Economische Raad Sociaal- Economische Raad Verordeningen blad Bedrijfsorganisatie Tegen een besluit tot goedkeuring van een begroting of een herziene begroting van een bedrijfslichaam kunnen belanghebbenden binnen zes

Nadere informatie

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, d.d. 30 september 2008;

gehoord de Commissie voor bollen, knollen en wortelstokken van bloemgewassen, d.d. 30 september 2008; Verordening PT registratie gewasbeschermingsmiddelen onbedekte teelt bloembollen 2009 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw van 11 november 2008, houdende de vaststelling van regels over

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID I-SZW Nr. 8553 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 2-5-1996, nr. 84 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Wonen 2003/2004 Sociaal Fonds Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 9890 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 26-02-2003, nr. 40 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Juli 2014 Artikel 1 Begripsbepalingen Definities Dit reglement verstaat onder: fonds:

Nadere informatie

Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998. Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen en algemene bepalingen

Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998. Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen en algemene bepalingen Kaderverordening subsidies provincie Groningen 1998 Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen en algemene bepalingen Artikel 1 1. In deze verordening wordt verstaan onder provinciebestuur: het bevoegde orgaan van

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BEDRIJFSFONDS APOTHEKEN. is de volgende collectieve arbeidsovereenkomst aangegaan:

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BEDRIJFSFONDS APOTHEKEN. is de volgende collectieve arbeidsovereenkomst aangegaan: COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BEDRIJFSFONDS APOTHEKEN Tussen de ondergetekenden: I. (1) Vereniging Zelfstandige Apotheken (VZA); (2) Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en als partijen ter werkgeverszijde;

Nadere informatie

Rapport. Datum: 14 oktober 2003 Rapportnummer: 2003/357

Rapport. Datum: 14 oktober 2003 Rapportnummer: 2003/357 Rapport Datum: 14 oktober 2003 Rapportnummer: 2003/357 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Gemeenschappelijk Secretariaat Vorderingen (GSV) Landbouwschap zijn verzoek van 24 april 2002 om de aanslag

Nadere informatie

PBO-blad. SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Verordening wijziging van de Verordening begroting baten en lasten voor 2008 (RE 6) 2

PBO-blad. SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Verordening wijziging van de Verordening begroting baten en lasten voor 2008 (RE 6) 2 PBO-blad Sociaal- Economische Raad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave jaargang 59 21 augustus 2009 nummer 47 Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE

Nadere informatie

VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE OPENBAAR BASISONDERWIJS WEERT

VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE OPENBAAR BASISONDERWIJS WEERT VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE OPENBAAR BASISONDERWIJS WEERT De raad der gemeente Weert; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Weert van 10 februari 2004; overwegende,

Nadere informatie

Verordening Bezwarenprocedure Personele Aangelegenheden

Verordening Bezwarenprocedure Personele Aangelegenheden Verordening Bezwarenprocedure Personele Aangelegenheden Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID I-SZW Nr. 8446 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 04-01-1996, nr. 3 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST IN

Nadere informatie

CAO Stichting Sociaal Fonds Theater 2007

CAO Stichting Sociaal Fonds Theater 2007 CAO Stichting Sociaal Fonds Theater 2007 Looptijd 1 januari 2007 tot en met 31 december 2007 CAO Stichting Sociaal Fonds Theater Looptijd 1 januari 2007 tot en met 31 december 2007 FNV Kunsten Informatie

Nadere informatie

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 27 ste juli 1998 houdende regels, ter uitvoering

Nadere informatie

Regeling Beroepscommissie Gedragscode Onderzoek & Statistiek

Regeling Beroepscommissie Gedragscode Onderzoek & Statistiek Regeling Beroepscommissie Gedragscode Onderzoek & Statistiek Begripsomschrijving Artikel 1 In deze beroepsregeling wordt verstaan onder: Gedragscode: De gedragscode die de VBO, VSO en MOA hebben vastgesteld

Nadere informatie

Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG),

Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), Reglement bevordering vakbekwaamheid 2015 Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), Overwegende dat het gewenst is nadere regels te stellen met betrekking tot de

Nadere informatie