Huisvestingsverordening 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Huisvestingsverordening 2016"

Transcriptie

1

2 Huisvestingsverordening 2016

3 bestaande woningvoorraad De bestaande woningvoorraad omvat alle woningen, die al in gebruik zijn als woning ( Dus geen nieuwbouw die nog niet bewoond is). De huisvestingverordening geeft regels voor de wijziging van de bestaande woningvoorraad. Vanaf 2016 is een nieuwe huisvestingsverordening in werking getreden op basis van een geheel vernieuwde Huisvestingswet. Vanaf vinden opnieuw enkele wijzigingen plaats.

4 Huisvestingsverordening 2016 d.d Opdracht: - Beleidswijzigingen kamergewijze bewoning bij woningdelen - Leefbaarheid verwerken in vergunningvoorwaarden - Doorvoeren noodzakelijke technische aanpassingen - Geen wijziging t.a.v. splitsen - bibob toevoegen als weigeringsgrond - regels toevoegen voor intrekking vergunning bij overlast

5 AANPASSING vanwege beleid Vervallen: Shortstay Is uit de verordening geschrapt op Valt nu onder de algemene toetsingsregels. Woongroep in één zelfstandige woning Is uit de verordening geschrapt op Bestaande woongroepen blijven behouden, zolang ze aan alle voorwaarden voldoen.

6 Misbruik Mits en tenzij De uitzondering op de vergunningsplicht is alleen en voor zolang aan de gestelde voorwaarden is voldaan rechtsgeldig onttrokken. Misbruikartikel (3.1.2, lid 5) Kennelijke strekking afbreuk te doen dan heeft onttrekking ten onrechte zonder vergunning plaatsgevonden. De bewijslast ligt bij de gemeente.

7 Vergunningsplicht geldt voor Onttrekken Sloop Ander gebruik dan wonen, tenzij tweede woning of B&B Samenvoegen Tenzij eigenaar-bewoner of deels gebruikt als kantoor-/praktijkruimte Omzetten van een zelfstandige woning naar onzelfstandige woning Tenzij aangewezen studentenwoning Verbouwen tot meer woningen

8 Vergunningverlening Toets is een belangenafweging: 1. Belang behoud van de woningvoorraad wordt afgewogen tegen het belang van de aanvrager, en 2. Heeft vergunningverlening negatieve gevolgen voor de leefbaarheid, en 3. Kan met vergunningsvoorwaarden de woningvoorraad en de leefbaarheid worden beschermd?

9 Vergunningverlening Toets is een belangenafweging: 1. He private belang is groter dan het algemeen belang Dan moet een vergunning worden verleend (zonder voorwaarden) 2. Het algemeen belang van de woningvoorraad en de leefbaarheid zijn groter dan het private belang: a. Dan kunnen er voorwaarden gesteld worden om aan het algemeen belang tegemoet te komen of b. Is dit niet mogelijk, dan kan er geweigerd worden.

10 Wegingsfactoren opgenomen in beleid Onttrekking Onttrekken door Sloop: Bouwtechnische noodzaak (voorraad) Gebiedsgerichte aanpak (voorraad/leefbaarheid) Sociale samenhang moet worden behouden (leefbaarheid) Identiteit en karakter moet behouden (leefbaarheid) Onttrekken voor ander gebruik Gewenste maatschappelijk functie vastgesteld in gebiedsplan bestuurscommissie Versterking economische structuur vastgesteld in gebiedsplan bestuurscommissie

11 Samenvoeging Samenvoegen zelfstandige woningen Mag in ieder geval bij samengevoegde woonruimte onder 200 punten onder de voorwaarde dat: Wordt verhuurd aan gezin met inkomen tot (tot 200 punten) Een te krap wonend huishouden (minimaal 3 kinderen op < 60m² ) woont passend.

12 Omzetting Artikel 21 lid c Huisvestingswet Omzetten: van een zelfstandige woonruimte naar onzelfstandige woonruimten door bewoning met meerdere huishoudens. Gebruik van de woning is bepalend. Huishoudbegrip: Eén of twee volwassenen al dan niet met kinderen. Vergunningsplicht moet in verordening worden opgenomen.

13 Recente geschiedenis 2012 Aanpassing begrip huishouden Februari Woongroepen in een zelfstandige woning uitgezonderd van vergunningsplicht Tot maart 2014 Handhaving op omzettingen zonder vergunning lag bij stadsdelen. Tot 1 januari 2016 Stadsdelen stellen zelf het beleid vast voor omzettingsvergunningen. Handhaving naleving vergunning nog steeds bij stadsdelen.

14 Omzetting (voorwaarden) verlening Wordt in beginsel vergund als niet meer dan vier onzelfstandige woonruimten ontstaan op voorwaarde dat, 1. voorzien is in een gemeenschappelijke ruimte van minimaal 11 m² en 3 meter breed en 2. Voorzien is in voldoende geluidisolatie vanwege leefbaarheid; Vanaf 5 onzelfstandige woonruimten extra toetscriteria leefbaarheid: 1. Alleen aan professioneel verhuurder, 2. Maximaal 25 % per portiek en/of galerij of analoog toegepast in andere situaties 3. Alleen als het aandeel woningen met 5 of meer kamers in het stadsdeel gelijk aan of boven het stedelijke aandeel ligt. Let op! inwoning is géén omzetting.

15 Omzetting (samenloop) Afweging is er strijdigheid met het bestemmingsplan: een woning is bestemd voor een huishouden? Geef in de tekst aan dat, hiervoor een omgevingsvergunning in afwijking bestemmingsplan nodig is en conform beleid woningdelen in beginsel zal worden vergund.

16 Omzetting (voorwaarden) vergunning Bij het omzetten van een zelfstandige woonruimte naar (xaantal) onzelfstandige woonruimten kan aan de woningschaarste en leefbaarheid tegemoet gekomen worden door het stellen van voorwaarden:

17 Omzetting (voorwaarden) in vergunning Gemeenschappelijke verblijfsruimte dient te voldoen aan, hetgeen gesteld wordt in de huisvestingsverordening 2016, artikel onder f; Geluidisolatie dient te voldoen aan, hetgeen gesteld wordt conform de huisvestingsverordening 2016, artikel onder g, nader uitgewerkt in de beleidsregels wijzigen van de woonruimtevoorraad 2017 onder 2.3.1; Het beheer van de onzelfstandige woonruimten vindt plaats door de instelling tevens eigenaar, die zich krachtens haar statuten richt op de verhuur en het beheer van onzelfstandige woonruimte, conform de huisvestingsverordening 2016, artikel onder h; Er treedt geen onaanvaardbare inbreuk op een geordend woon- en leefmilieu in de omgeving van de woonruimte op, conform de huisvestingsverordening 2016, artikel onder o;

18 Omzetting (voorwaarden) intrekking Intrekking van de vergunning voor omzetting is mogelijk, indien: de voorwaarden en/of voorschriften onder huisvestingsverordening 2016 artikel onder f, g, h en o niet worden nageleefd. 1. Onder punt o wordt in elk geval verstaan: 2. De toename van het aantal woonruimten; 3. Het niet behouden van de garage als stallingsmogelijkheid voor vervoersmiddelen; 4. Het veroorzaken van structurele overlast; 5. Het herhaaldelijk verkeerd aanbieden van afval dan wel vervuilen van het gebouw of de openbare ruimte nabij het gebouw; 6. Het herhaaldelijk belemmeren van een vrije doorgang in de openbare ruimte nabij het gebouw;

19 Inwoning versus omzetting Van inwoning en onderhuur / hospitaverhuur is sprake als: De verhuurder of ingebruikgever zelf zijn hoofdverblijf in de woning heeft; Er is sprake is van onderverhuur aan of inwoning door één of twee huishoudens; De verhuurder het exclusieve gebruiksrecht heeft op minimaal 50% van de gebruiksoppervlak (GBO) van de woonruimte. Binnen het deel van de woonruimte die verhuurd wordt aan de onderhuurders er per onderhuurder gemiddeld 12m² GBO beschikbaar is. In de gevallen dat de woning gelijktijdig wordt betrokken door meer dan twee volwassenen, is sprake van omzetting van een zelfstandige woonruimte naar en onzelfstandige woonruimte. In dat geval is het immers aannemelijk dat de huurder de woning betrekt om deze te delen met anderen. Datzelfde geldt voor de situatie, waarbij één hoofdhuurder een woning huurt en deze huur, gelet op zijn inkomen, niet alleen kan dragen. Te denken valt ook aan de situatie, waarbij ouders een woning kopen voor hun (studerend) kind om deze met andere studenten te bewonen.

20 Woningvoorraad naar stadsdelen en aantal kamers per woning, 1 januari 2017 woningen met aantal kamers procenten stadsdeel overig/onbekend totaal 1+2 kamers 5+ kamers A Centrum ,5 5,6 B Westpoort ,9 31,6 E West ,5 5,4 F Nieuw-West ,4 11,1 K Zuid ,2 16,0 M Oost ,6 11,0 N Noord ,9 10,8 T Zuidoost ,1 11,0 Amsterdam ,0 10,2 bron: afd. Basisinformatie/O IS

21 Verbouwing tot meer woningen Wordt in beginsel vergund onder de voorwaarden dat : de te vormen zelfstandige woonruimten niet kleiner zijn dan 18 m² en de te vormen onzelfstandige woonruimten niet kleiner zijn dan 12 m² het aandeel woningen < 40m² in het stadsdeel lager is dan het stedelijke aandeel

22 Woningvoorraad naar stadsdelen en gemiddeld gebruiks oppervlakte (GBO), 1 januari 2017 gemiddeld gebruiks oppervlakte in m2 stadsdeel tot onbekend totaal A Centrum ,33 B Westpoort ,00 E West ,46 F Nieuw-West ,42 K Zuid ,22 M Oost ,20 N Noord ,04 T Zuidoost ,74 Amsterdam ,37 bron: afd. Basisinfor matie/ois

23 Reële compensatie Bij sloop en samenvoeging, (omdat woningen verdwijnen) Voorwaarden: Aantal woningen vóór en na samenvoeging moet minimaal gelijk zijn; Gelijke omvang; (marge max 30%) In hetzelfde gebied; Eenzelfde huurwaarde; Binnen een jaar na onttrekkingsvergunning gerealiseerd; Aanbod wordt gedaan door aanvrager (=eigenaar) van de onttrekkingsvergunning; Voor toe te voegen woning is nog geen bouwvergunning aangevraagd.

24 Intrekken van vergunning bij structurele overlast Uiterste redmiddel Doorlopen van vier stappen: -1. klagers moeten zelf de betrokken overlastveroorzaker en/of verhuurder op de overlast attenderen; -2. de overlast moet aantoonbaar zijn op grond van objectieve feiten en omstandigheden; -3. de overlast moet uitstijgen boven overlast die men in een stedelijke omgeving normaal gesproken van zijn buren dient te tolereren; (dit is in elk geval zo als de geconstateerde overlast 4 maal of meer in een maand plaatsvindt of maandelijks voorkomt en meer dan een jaar voortduurt.) -4. voordat de gemeente overgaat tot intrekking, moet zij de verhuurder en bewoners van het pand schriftelijk op de hoogte hebben gesteld van de gemelde overlast en hen de gelegenheid hebben geboden om daarop te reageren en om daaraan zelf iets te doen.

25 boete en last onder dwangsom bij overtreden vergunningvoorwaarden Doorlopen van vier stappen: -1. klagers moeten zelf de betrokken overlastveroorzaker en/of verhuurder op de overlast attenderen; -2. de overlast moet aantoonbaar zijn op grond van objectieve feiten en omstandigheden; -3. de overlast moet uitstijgen boven overlast die men in een stedelijke omgeving normaal gesproken van zijn buren dient te tolereren; -4. voordat de gemeente overgaat tot handhaven, moet zij de verhuurder en bewoners van het pand schriftelijk op de hoogte hebben gesteld van de gemelde overlast en hen de gelegenheid hebben geboden om daarop te reageren en om daaraan zelf iets te doen.

26 Nieuw 1. wijzigingen kamergewijze bewoning Geen beperking voor kameroppervlak en Wel een vergunning: t/m 4 kamers: een gemeenschappelijke ruimte minimaal 3m breed en 11 m² en voorzien zijn van voldoende geluidisolatie (leefbaarheid) Extra toetscriteria leefbaarheid: Vanaf 5 kamers / onzelfstandige woonruimten : Tot 25 % woningen per portiek en per galerij, Alleen voor professioneel verhuurder, Alleen bij percentage zelfstandige 5-en-meer-kamerwoningen boven stedelijk aandeel.

27 Nieuw 2. we verwerken leefbaarheid ook in sloop en verbouwing tot meer woningen: Sloop > sloopkader: Bouwtechnische noodzaak (voorraad) Gebiedsgerichte aanpak (voorraad/leefbaarheid) Sociale samenhang moet worden behouden (leefbaarheid) Identiteit en karakter moet behouden (leefbaarheid) Verbouwing tot meer woningen: Bij woningen kleiner dan 40m² moet het aandeel woningen < 40m² in het stadsdeel lager zijn dan het stedelijke aandeel < 40 m²

28 Nieuw 3. mits en zolang in gebruik als tweede woning 4. overtreden en overtreding voortzetten 5. bibob toets 6. intrekking en bestuursdwang bij structurele overlast

29 24 Vragen?

30 Vragen?

Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening Gelet op de Huisvestingswet 2014 en artikel 149 van de Gemeentewet;

Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening Gelet op de Huisvestingswet 2014 en artikel 149 van de Gemeentewet; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Groningen Nr. 59155 11 april 2017 Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, Gelet op de Huisvestingswet

Nadere informatie

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van <datum>;

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van <datum>; Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van ; Gelet op de

Nadere informatie

Onzelfstandige woonruimte Beleidsuitgangspunt Belangenafweging Toets op leefbaarheid

Onzelfstandige woonruimte Beleidsuitgangspunt Belangenafweging Toets op leefbaarheid Beleidsregel gebruik onzelfstandige woonruimte Velsen 2016 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Velsen Officiële naam regeling Beleidsregel gebruik onzelfstandige

Nadere informatie

Vrijgeven inspraak voorstel beleid woonruimtevoorraad (3B, 2015, 188)

Vrijgeven inspraak voorstel beleid woonruimtevoorraad (3B, 2015, 188) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 84600 15 september 2015 Vrijgeven inspraak voorstel beleid woonruimtevoorraad (3B, 2015, 188) Afdeling 3B Nummer 188 Publicatiedatum 11 september

Nadere informatie

huisvestingsverordening kamerbewoning Lith Dienst/afdeling SLWE

huisvestingsverordening kamerbewoning Lith Dienst/afdeling SLWE meenteraad Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer huisvestingsverordening kamerbewoning Lith Dienst/afdeling SLWE De raad van de gemeente Lith; overwegende dat het noodzakelijk is om met het oog op het behoud

Nadere informatie

Beleidsregels wijzigingen in de woonruimtevoorraad

Beleidsregels wijzigingen in de woonruimtevoorraad Beleidsregels wijzigingen in de woonruimtevoorraad Beleidsregels voor onttrekken, omzetten, woningvorming en kadastraal splitsen Versie 1 november 2018 inspraak & participatie 1 Inleiding De druk op de

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergunning op grond van de Huisvestingsverordening gemeente Medemblik

Aanvraagformulier vergunning op grond van de Huisvestingsverordening gemeente Medemblik Aanvraagformulier vergunning op grond van de Huisvestingsverordening gemeente Medemblik Dit formulier sturen naar: Burgemeester en wethouders van Medemblik KCC Ruimte Postbus 45 1687 ZG Wognum Welke vergunning

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Wijzigingen in de woonruimtevoorraad Paragraaf 2.1 Vergunning voor onttrekking, omzetting en woningvorming

Hoofdstuk 2. Wijzigingen in de woonruimtevoorraad Paragraaf 2.1 Vergunning voor onttrekking, omzetting en woningvorming GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tilburg. Nr. 100338 21 juli 2016 Huisvestingsverordening Tilburg 2016 A. De Huisvestingsverordening Tilburg, zoals vastgesteld op 1 juni 2015, in te trekken

Nadere informatie

gezien het advies van de raadscommissie d.d. 2 juni 2015; besluit vast te stellen de Huisvestingsverordening Terschelling 2015

gezien het advies van de raadscommissie d.d. 2 juni 2015; besluit vast te stellen de Huisvestingsverordening Terschelling 2015 Raadsbesluit Onderwerp: Huisvestingsverordening Terschelling 2015 Jaar/nummer: De raad van de gemeente Terschelling; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Terschelling d.d. 9 juni 2015

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Inleiding door vragenstellers.

Schriftelijke vragen. Inleiding door vragenstellers. Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2015 Datum akkoord 16 akkoord 2015 Publicatiedatum 2015 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van de raadsleden de heer D.A. van der ee en de heer.h. van Dantzig

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid de heer D.A. van der Ree van 28 januari 2015 inzake het samenvoegen van woningen.

Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid de heer D.A. van der Ree van 28 januari 2015 inzake het samenvoegen van woningen. Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2015 Datum akkoord 11 maart 2015 Publicatiedatum 13 maart 2015 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid de heer D.A. van der ee van 28 januari

Nadere informatie

Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2015 vastgesteld

Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2015 vastgesteld GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leiden. Nr. 49101 4 juni 2015 Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2015 vastgesteld Op 28 mei 2015 heeft de gemeenteraad de Huisvestingsverordening,

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Huisvestingsverordening 2015

GEMEENTEBLAD. Nr Huisvestingsverordening 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tilburg. Nr. 48997 4 juni 2015 Huisvestingsverordening 2015 De raad van de gemeente Tilburg; 1. Gezien de Huisvestingswet 2014, 2. gezien het voorstel van het

Nadere informatie

Verordening voor kamerverhuur- en

Verordening voor kamerverhuur- en Verordening voor kamerverhuur- en logiespanden Datum vaststelling 1 februari 2010 Datum inwerkingtreding 10 februari 2010 De raad van de gemeente Tilburg; - gezien het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders Spoedvoordracht voor de collegevergadering van 8 september 2015.

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders Spoedvoordracht voor de collegevergadering van 8 september 2015. Nummer BD2015-012564 Directie directie sb Dienst rve wonen Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders Spoedvoordracht voor de collegevergadering van 8 september 2015 B&W Portefeuille 39

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Waalwijk

Huisvestingsverordening Waalwijk Huisvestingsverordening Waalwijk 2018-2021 De raad van de gemeente Waalwijk; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 10-07-2018; Gezien de Huisvestingswet 2014; Gezien de Gemeentewet, artikel

Nadere informatie

Wijziging Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015

Wijziging Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht (Utr). Nr. 0 1 januari 1900 Wijziging Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 (raadsbesluit 26 november 2015) Verordening van Utrecht 2015, nr. 20

Nadere informatie

: Wijzigingen van de Nieuwe Huisvestingsverordening Delft 2015 voor de invoering van de omzettingsvergunning.

: Wijzigingen van de Nieuwe Huisvestingsverordening Delft 2015 voor de invoering van de omzettingsvergunning. ~ Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV-nummer Onderwerp : College van B&W : 7 september 2017 : R. De Prez : Tirza Kouwenberg

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit kamerverhuurpanden Voorne Putten 2014

Uitvoeringsbesluit kamerverhuurpanden Voorne Putten 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Spijkenisse. Nr. 8461 19 februari 2014 Uitvoeringsbesluit kamerverhuurpanden Voorne Putten 2014 De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten op

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR448020_1. Huisvestingsverordening Huisvestingsverordening Vlissingen mei Officiële uitgave van Vlissingen.

CVDR. Nr. CVDR448020_1. Huisvestingsverordening Huisvestingsverordening Vlissingen mei Officiële uitgave van Vlissingen. CVDR Officiële uitgave van Vlissingen. Nr. CVDR448020_1 29 mei 2018 Huisvestingsverordening 2017 Huisvestingsverordening Vlissingen 2017 De raad van de gemeente Vlissingen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

BELEIDSREGELS Wijziging samenstelling van de woonruimtevoorraad (woningsplitsen en omzetten) GEMEENTE UTRECHT

BELEIDSREGELS Wijziging samenstelling van de woonruimtevoorraad (woningsplitsen en omzetten) GEMEENTE UTRECHT GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Utrecht Nr. 159218 27 juni 2019 BELEIDSREGELS Wijziging samenstelling van de woonruimtevoorraad (woningsplitsen en omzetten) GEMEENTE UTRECHT Het college

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit kamerverhuur Hellevoetsluis 2012:

Uitvoeringsbesluit kamerverhuur Hellevoetsluis 2012: UITVOERINGSBESLUIT KAMERVERHUUR HELLEVOETSLUIS 2012 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellevoetsluis; gelet op artikel 16f, eerste lid, van de Huisvestingsverordening stadsregio

Nadere informatie

Beleidsregel kamerverhuur en woningsplitsing

Beleidsregel kamerverhuur en woningsplitsing Beleidsregel kamerverhuur en woningsplitsing Inleiding Gelet op hoofdstuk 3 van de Huisvestingsverordening, wordt in deze beleidsregel een nadere uitwerking gegeven over het aspect leefbaarheid in de wijken

Nadere informatie

Beleid Woonruimtevoorraad Amsterdam

Beleid Woonruimtevoorraad Amsterdam vastgesteld door burgemeester en wethouders van Amsterdam op 17 november 2015 Aanleiding Op 1 januari 2015 is de nieuwe Huisvestingswet 2014 in werking getreden. De Huisvestingswet geeft gemeenten instrumenten

Nadere informatie

Toelichting aanvraagformulier woningonttrekkingsvergunning gemeente Alkmaar

Toelichting aanvraagformulier woningonttrekkingsvergunning gemeente Alkmaar Toelichting aanvraagformulier woningonttrekkingsvergunning gemeente Alkmaar 1. Algemene toelichting Op grond van artikel 4.1.2. van de Huisvestingsverordening Alkmaar is het verboden zonder onttrekkingsvergunning

Nadere informatie

Derde verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016

Derde verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 283532 31 december 2018 Derde verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 De gemeenteraad van Amsterdam Gezien de

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam. Aan de leden van de Raadscommissie Bouwen en Wonen. Geachte raadsleden,

Gemeente Amsterdam. Aan de leden van de Raadscommissie Bouwen en Wonen. Geachte raadsleden, X Gemeente Amsterdam Bezoekadres Jodenbreestraat 25 loll NH Amsterdam Postbus 1900 woo BX Amsterdam Telefoon 14 020 amsterdam.01 Retouradres: Postbus 1900, l000 BX Amsterdam Aan de leden van de Raadscommissie

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 12.0780. ; besluit d.d. 28-8-2012 Onderwerp Beantwoording van de schriftelijk vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders van het raadslid R. van Laar (PvdA) d.d. 9 juli 2012 inzake

Nadere informatie

BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR)

BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR) BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR) (beleidsregel voor verlening van een omgevingsvergunning waarbij met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2 van de Wabo van

Nadere informatie

Beleidsregels voor verlening of weigering onttrekkings- en splitsingsvergunning

Beleidsregels voor verlening of weigering onttrekkings- en splitsingsvergunning Beleidsregels voor verlening of weigering onttrekkings- en splitsingsvergunning 1. Belangenafweging voor verlening of weigering woningonttrekking Op grond van artikel 4.81 van de Algemene Wet Bestuursrecht

Nadere informatie

De heer Haase Oude Vest XP LEIDEN. Geachte mevrouw/heer,

De heer Haase Oude Vest XP LEIDEN. Geachte mevrouw/heer, De heer Haase Oude Vest 13 2312 XP LEIDEN Bezoekadres Postadres Telefoon Contact Website Gemeente Leiden Stadsbouwhuis Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 14 071 www.leiden.nl/contactformulierbars

Nadere informatie

1. Uitwerking bij artikel 2, eerste lid onder a Aanwijzing vergunningplichtige woonruimte

1. Uitwerking bij artikel 2, eerste lid onder a Aanwijzing vergunningplichtige woonruimte 1. Uitwerking bij artikel 2, eerste lid onder a Aanwijzing vergunningplichtige woonruimte 1.1. Een omzettingsvergunning als bedoeld in artikel 21 van de Huisvestingswet is nodig indien een woonruimte van

Nadere informatie

Verordening voor de kamerverhuurpanden 2012

Verordening voor de kamerverhuurpanden 2012 CVDR Officiële uitgave van Den Helder. Nr. CVDR303819_1 20 maart 2018 Verordening voor de kamerverhuurpanden 2012 HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Overgangsregeling handhaving illegale kamerverhuurpanden nota Beleidsregels onttrekking, omzetting en samenvoeging 2011 Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 1031 BW-nummer

Nadere informatie

12. BELEIDSREGEL WIJZIGEN VAN DE WOONRUIMTEVOORRAAD

12. BELEIDSREGEL WIJZIGEN VAN DE WOONRUIMTEVOORRAAD 12. BELEIDSREGEL WIJZIGEN VAN DE WOONRUIMTEVOORRAAD Onttrekken, samenvoegen, omzetten en woningvorming Relatie met: - Huisvestingswet 2014, Hoofdstuk 4. Wijzigingen in de woonruimtevoorraad - Huisvestingsverordening

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2012:BY5138

ECLI:NL:RVS:2012:BY5138 ECLI:NL:RVS:2012:BY5138 Instantie Raad van State Datum uitspraak 05-12-2012 Datum publicatie 05-12-2012 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201110184/1/A3 Bestuursrecht Hoger

Nadere informatie

Aanvraag omzettingsvergunning (artikel 30 lid 1 Huisvestingswet)

Aanvraag omzettingsvergunning (artikel 30 lid 1 Huisvestingswet) Aanvraag omzettingsvergunning (artikel 30 lid 1 Huisvestingswet) U dient alle velden van dit formulier geheel in te vullen, tenzij anders vermeld. Een onvolledige aanvraag kunnen wij helaas niet in behandeling

Nadere informatie

Beleidsregels Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Beleidsregels Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 67592 30 maart 2018 Beleidsregels Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Wijzigingen hoofdstuk 3 van de Huisvestingsverordening

Wijzigingen hoofdstuk 3 van de Huisvestingsverordening bijlage Wijzigingen hoofdstuk 3 van de Huisvestingsverordening Uitwerking van de voorstellen voor de vierde wijziging van de Huisvestingsverordening 1996. afdeling Planuitwerking gouda, juli 2004 inhoudsopgave

Nadere informatie

VERGADERING VAN DE REGIORAAD

VERGADERING VAN DE REGIORAAD agendapunt : 10 24 maart 2009 voorstelnummer : 2009/003 onderwerp : Aanpassing Regionale Huisvestingsverordening op punt van Shortstay-beleid Op 24 juni 2008 heeft uw Regioraad de Regionale Huisvestingsverordening

Nadere informatie

Overzicht wijzigingen

Overzicht wijzigingen Overzicht wijzigingen Aanpassing huisvestingsverordening Leeswijzer: - Als in een artikel veel is gewijzigd, dan worden zowel het gehele originele artikel, als het gehele gewijzigde artikel naast elkaar

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2016

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2016 Verordening beheer woningvoorraad Noordwijk 2016 De raad van de gemeente Noordwijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 juni 2016 gelet op de artikelen 2, eerste lid, 4, eerste lid,

Nadere informatie

de heer A.A. Quist Tweede Jan Steenstraat VM Amsterdam Geachte heer Quist,

de heer A.A. Quist Tweede Jan Steenstraat VM Amsterdam Geachte heer Quist, de heer A.A. Quist Tweede Jan Steenstraat 3131-2 1073 VM Amsterdam Bezoekadres Postadres Telefoon Contact Website Gemeente Leiden Stadsbouw huis Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 14 071 www.leiden.nl/contactf

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2001, nummer 7/90.01;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2001, nummer 7/90.01; Sector : III Nr. : 90.30 De raad van de gemeente Ferwerderadiel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2001, nummer 7/90.01; gelet op artikel 31, tweede lid van de Wet op Woonwagens

Nadere informatie

Bijlage 1: Ambtelijke toelichting belangrijkste aspecten Huisvestingswet 2014

Bijlage 1: Ambtelijke toelichting belangrijkste aspecten Huisvestingswet 2014 Bijlage 1: Ambtelijke toelichting belangrijkste aspecten Huisvestingswet 2014 Inleiding Met ingang van 1 januari 2015 treedt de Huisvestingswet 2014 in werking. In deze wet is bepaald dat voor bestaande

Nadere informatie

Uitvoeringsrichtlijnen woningonttrekking, -samenvoeging en -omzetting, Stadsdeel Oost. Geldig vanaf 1 oktober 2012

Uitvoeringsrichtlijnen woningonttrekking, -samenvoeging en -omzetting, Stadsdeel Oost. Geldig vanaf 1 oktober 2012 Cluster Fysieke Realisatie en Beheer Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Ontwerp Uitvoeringsrichtlijnen woningonttrekking, -samenvoeging en -omzetting, Stadsdeel Oost Geldig vanaf 1 oktober 2012 Vastgesteld

Nadere informatie

Voorbereidingsbesluit Onzelfstandige Bewoning Status: Vastgesteld

Voorbereidingsbesluit Onzelfstandige Bewoning Status: Vastgesteld Voorbereidingsbesluit Onzelfstandige Bewoning 2017 Status: Vastgesteld Onzelfstandige bewoning 2017 Inhoudsopgave Toelichting 3 Regels 5 Besluittekst 6 Vaststellingsbesluit 7 2 voorbereidingsbesluit

Nadere informatie

Wonen in de regio Amsterdam. Globale inhoud Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam 2010

Wonen in de regio Amsterdam. Globale inhoud Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam 2010 Globale inhoud Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam 2010 Inhoudsopgave 1 Wonen in de regio Amsterdam...3 1.1 Regionale Huisvestingsverordening...3 1.2 Wat is met de Regionale Huisvestingsverordening

Nadere informatie

Beleidsregels wijzigingen in de woonruimtevoorraad

Beleidsregels wijzigingen in de woonruimtevoorraad Beleidsregels wijzigingen in de woonruimtevoorraad Beleidsregels voor onttrekken, omzetten, woningvorming en kadastraal splitsen 1 Inleiding De druk op de Haarlemse woningmarkt neemt toe. Als gevolg hiervan

Nadere informatie

Beleidsregel inzake Persoonsgebonden omgevingsvergunning voor kamerbewoning

Beleidsregel inzake Persoonsgebonden omgevingsvergunning voor kamerbewoning GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Waddinxveen Nr. 193499 12 september 2018 Beleidsregel inzake Persoonsgebonden omgevingsvergunning voor kamerbewoning Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 15677. Beleidsregels kamergewijze verhuur concept. 1. Inhoud 2. Begrippenlijst 3. Inleiding

GEMEENTEBLAD. Nr. 15677. Beleidsregels kamergewijze verhuur concept. 1. Inhoud 2. Begrippenlijst 3. Inleiding GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Wageningen. Nr. 15677 24 februari 2015 Beleidsregels kamergewijze verhuur concept Gemeente Wageningen 2014 Het college van burgemeester en wethouders heeft op

Nadere informatie

Beleidsnotitie short stay 2014

Beleidsnotitie short stay 2014 Beleidsnotitie short stay 2014 Inleiding In 2008 werd geconstateerd dat Amsterdam een tekort had aan appartementen voor kortere termijn ten behoeve van zakenmensen. Ook als zij een week of enige weken

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Breda 2015

Huisvestingsverordening Breda 2015 Huisvestingsverordening Breda 2015 De raad van de gemeente Breda, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 mei 2015; gelet op artikel 4 van de Huisvestingswet 2014 en gezien het advies

Nadere informatie

b. Burger servicenummer : c. Adres - straat + huisnummer : - postcode + plaats : d. Telefoonnummer :

b. Burger servicenummer : c. Adres - straat + huisnummer : - postcode + plaats : d. Telefoonnummer : Datum van ontvangst: Aanvraagformulier onttrekkingsvergunning (max drie jaar) Huisvestingsverordening stadsregio Rotterdam 2006 artikel 16f Aan burgemeester en wethouders van de gemeente Hellevoetsluis.

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 INFORMATIEBLAD Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 Het hoe, wat en waarom van de woonruimteverdeling in 2019 Dit informatieblad is opgesteld als bijlage bij het voorstel over het vaststellen

Nadere informatie

Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Nijmegen 2018 B

Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Nijmegen 2018 B Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Nijmegen 2018 B Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Nijmegen, Gelet op: Artikel 21 e.v. van de Huisvestingswet

Nadere informatie

Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Nijmegen 2018 A

Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Nijmegen 2018 A Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Nijmegen 2018 A Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Nijmegen, Gelet op: Artikel 21 e.v. van de Huisvestingswet

Nadere informatie

Huisvestingsverordening s-hertogenbosch 2015

Huisvestingsverordening s-hertogenbosch 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente 's-hertogenbosch. Nr. 35655 24 april 2015 Huisvestingsverordening s-hertogenbosch 2015 De gemeenteraad heeft op 14 april 2015 de Huisvestingsverordening s-hertogenbosch

Nadere informatie

Wijzigen Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 en beleidsregel 12 (wijzigen woonruimtevoorraad) Nota van beantwoording

Wijzigen Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 en beleidsregel 12 (wijzigen woonruimtevoorraad) Nota van beantwoording Wijzigen Huisvestingsverordening Amsterdam 2016 en beleidsregel 12 (wijzigen woonruimtevoorraad) Nota van beantwoording 22 november 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding p. 3 2. Samenvatting inspraak: voorstel

Nadere informatie

Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Nijmegen 2018 A

Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Nijmegen 2018 A GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Nijmegen Nr. 228397 21 december 2017 Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Nijmegen 2018 A Het college van burgemeesters en wethouders

Nadere informatie

de heer G.A. Teske Lage Rijndijk JZ Leiden Geachte heer Teske,

de heer G.A. Teske Lage Rijndijk JZ Leiden Geachte heer Teske, de heer G.A. Teske Lage Rijndijk 140 2315 JZ Leiden Bezoekadres Postadres Telefoon Contact Website Gemeente Leiden Stadsbouwhuis Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 14 071 www.leiden.nl/contactformulierbars

Nadere informatie

Uitvoeringsinstructie 12

Uitvoeringsinstructie 12 Uitvoeringsinstructie 12 Tijdelijke Verhuur Datum van ingang: Relatie met Leegstandwet Artikel 1 Algemene bepalingen Artikel 15 Bepalingen m.b.t. vergunningverlening Artikel 16 Bepalingen m.b.t. huur en

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2012:BX6487

ECLI:NL:RVS:2012:BX6487 ECLI:NL:RVS:2012:BX6487 Instantie Raad van State Datum uitspraak 05-09-2012 Datum publicatie 05-09-2012 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201105885/1/A3 Eerste

Nadere informatie

Inwerkingtreding: datum ondertekening; bron bekendmaking Geen Nieuwe regeling Hofgeest/Jutter Hofgeest/Jutter. datum ondertekening; bron bekendmaking

Inwerkingtreding: datum ondertekening; bron bekendmaking Geen Nieuwe regeling Hofgeest/Jutter Hofgeest/Jutter. datum ondertekening; bron bekendmaking Beleidsregel gebruik onzelfstandige woonruimte Velsen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Velsen Officiële naam regeling Beleidsregel gebruik onzelfstandige

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE HUISVESTINGSVERORDENING DEVENTER Algemene toelichting. Inleiding. Woon- en leefomgeving

TOELICHTING OP DE HUISVESTINGSVERORDENING DEVENTER Algemene toelichting. Inleiding. Woon- en leefomgeving TOELICHTING OP DE HUISVESTINGSVERORDENING DEVENTER 2012 Algemene toelichting Inleiding Woon- en leefomgeving De kwaliteit van de woon- en leefomgeving staat al geruime tijd hoog op de gemeentelijke en

Nadere informatie

6 januari 2015 Huisvestingswet

6 januari 2015 Huisvestingswet 6 januari 2015 Huisvestingswet Eerlijke en rechtvaardige verdeling van schaarse woonruimte in de sociale huursector Agenda van vanavond Korte toelichting op de wet Mogelijkheden voor lokaal maatwerk Regionaal

Nadere informatie

M.B. Büter Aletta Jacobsdreef 86 2135 NB Hoofddorp. Betreft: Omgevingsvergunning. Geachte heer Büter,

M.B. Büter Aletta Jacobsdreef 86 2135 NB Hoofddorp. Betreft: Omgevingsvergunning. Geachte heer Büter, Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam M.B. Büter Aletta Jacobsdreef 86 2135 NB Hoofddorp Postbus 209 1500 EE Zaandam www.odnzkg.nl Betreft: Omgevingsvergunning Geachte heer Büter, Op 14 maart 2016 hebben

Nadere informatie

Partiele Regionale Huisvestingsverordening 2009 voor het grondgebied van de gemeenten Hengelo en Enschede

Partiele Regionale Huisvestingsverordening 2009 voor het grondgebied van de gemeenten Hengelo en Enschede Partiele Regionale Huisvestingsverordening 2009 voor het grondgebied van de gemeenten Hengelo en Enschede Het Algemeen Bestuur van Regio Twente; gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur, d.d. 25 mei

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Gemeente Tiel 2018

Huisvestingsverordening Gemeente Tiel 2018 Huisvestingsverordening Gemeente Tiel 2018 De raad van de gemeente Tiel; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel; Gelet op de artikelen 4 eerste lid sub b, 5, 6 en 35 van

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Huisvestingswet 2014, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte, de Wet op de huurtoeslag, de Woningwet en enkele andere wetten teneinde hierin een aantal technische onvolkomenheden en

Nadere informatie

Ruimte voor Woningdelers. Januari 2014

Ruimte voor Woningdelers. Januari 2014 Ruimte voor Woningdelers Inhoud Samenvatting 3 Nieuwe woonvormen 3 Nieuwe kansen 3 Nieuwe regels nodig 4 Acties 4 1 Onzelfstandige bewoning in Amsterdam 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Ontwikkeling van onzelfstandige

Nadere informatie

Verordening houdende regels betreffende de verdeling van woonruimte en het wijzigen van de woonruimtevoorraad gemeente Sliedrecht 2011

Verordening houdende regels betreffende de verdeling van woonruimte en het wijzigen van de woonruimtevoorraad gemeente Sliedrecht 2011 CVDR Officiële uitgave van Sliedrecht. Nr. CVDR339524_1 12 juni 2018 Verordening houdende regels betreffende de verdeling van woonruimte en het wijzigen van de woonruimtevoorraad gemeente Sliedrecht 2011

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE HUISVESTINGSVERORDENING DEVENTER 2015. Algemene toelichting

TOELICHTING OP DE HUISVESTINGSVERORDENING DEVENTER 2015. Algemene toelichting TOELICHTING OP DE HUISVESTINGSVERORDENING DEVENTER 2015 Algemene toelichting Inleiding Woon- en leefomgeving De kwaliteit van de woon- en leefomgeving staat al geruime tijd hoog op de gemeentelijke en

Nadere informatie

Wijziging Uitvoeringsinstructie 12 Tijdelijke Verhuur naar aanleiding van de wijzigingen in de Leegstandwet d.d. 1 juli 2013(3B, 2014, 179)

Wijziging Uitvoeringsinstructie 12 Tijdelijke Verhuur naar aanleiding van de wijzigingen in de Leegstandwet d.d. 1 juli 2013(3B, 2014, 179) GEMEENTEBLAD Nr. 65220 17 november Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. 2014 Wijziging Uitvoeringsinstructie 12 Tijdelijke Verhuur naar aanleiding van de wijzigingen in de Leegstandwet d.d. 1 juli

Nadere informatie

Beleidsnotitie tijdelijke verhuur van te koop staande woningen. definitief

Beleidsnotitie tijdelijke verhuur van te koop staande woningen. definitief Beleidsnotitie tijdelijke verhuur van te koop staande woningen definitief 25-09-2009 1 Inleiding De Leegstandwet voorziet in de mogelijkheid voor eigenaren om bepaalde leegstaande woningen tijdelijk te

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Beleidsnotitie Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Beleidsnotitie Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van de wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening,

Nadere informatie

Wooncongres 4 december 2018: (ver)dringen op de Woningmarkt

Wooncongres 4 december 2018: (ver)dringen op de Woningmarkt Wooncongres 4 december 2018: (ver)dringen op de Woningmarkt Workshop 8: kamergewijze verhuur en verhuur via AirBnB Herman de Wolff Delft University of Technology Challenge the future Wat gaan we doen?

Nadere informatie

Verordening, houdende regels omtrent de verdeling van woonruimte en de. wijziging van de samenstelling van de woonruimtevoorraad.

Verordening, houdende regels omtrent de verdeling van woonruimte en de. wijziging van de samenstelling van de woonruimtevoorraad. CVDR Officiële uitgave van Zoeterwoude. Nr. CVDR25609_1 6 november 2018 Verordening, houdende regels omtrent de verdeling van woonruimte en de wijziging van de samenstelling van de woonruimtevoorraad HUISVESTINGSVERORDENING

Nadere informatie

rv277 Den Haag, 31 augustus Aan de gemeenteraad.

rv277 Den Haag, 31 augustus Aan de gemeenteraad. raadsvoorstellen 1993 277 rv277 Dienst Bouwen en Wonen, nr. 930591 Vaststelling tijdelijke Huisvestingsverordening, regelende de onttrekking, samenvoeging en omzetting van woonruimte en de splitsing in

Nadere informatie

Bijlage 2 Toelichting wijzigingen ten opzichte van Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 Gemeente Montfoort (vastgesteld 22 juni 2015)

Bijlage 2 Toelichting wijzigingen ten opzichte van Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 Gemeente Montfoort (vastgesteld 22 juni 2015) Bijlage 2 Toelichting wijzigingen ten opzichte van Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 Gemeente Montfoort (vastgesteld 22 juni 2015) Overzicht: aanpassingen huisvestingsverordening per 1 juli 2016

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2016:3470

ECLI:NL:RVS:2016:3470 ECLI:NL:RVS:2016:3470 Instantie Raad van State Datum uitspraak 28-12-2016 Datum publicatie 28-12-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201600232/1/A3 Bestuursrecht Hoger

Nadere informatie

Huisvestingsverordening gemeente Leeuwarden 2014 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1.1 Begripsbepalingen

Huisvestingsverordening gemeente Leeuwarden 2014 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1.1 Begripsbepalingen Huisvestingsverordening gemeente Leeuwarden 2014 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Begripsbepalingen a. besluit: het Huisvestingsbesluit; b. bewoning: met bestemming tot bewoning wordt bedoeld

Nadere informatie

Reclameverordening gemeente Utrecht 2017

Reclameverordening gemeente Utrecht 2017 Reclameverordening gemeente Utrecht 2017 (raadsbesluit van p.m.). De raad van de gemeente Utrecht, gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 11 april 2017 Besluit vast te stellen de volgende RECLAMEVERORDENING

Nadere informatie

Verordening tot eerste wijziging van de Huisvestingsverordening Diemen

Verordening tot eerste wijziging van de Huisvestingsverordening Diemen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Diemen Nr. 209046 30 november 2017 Verordening tot eerste wijziging van de Huisvestingsverordening Diemen 2017 Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

Nadere informatie

Beleidsregels kamergewijze verhuur Gemeente Wageningen 2015-2018

Beleidsregels kamergewijze verhuur Gemeente Wageningen 2015-2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Wageningen. Nr. 62900 13 juli 2015 Beleidsregels kamergewijze verhuur Gemeente Wageningen 2015-2018 Het college van burgemeester en wethouders, Overwegende dat

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Huisvestingsverordening Tilburg 2017

GEMEENTEBLAD. Nr Huisvestingsverordening Tilburg 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Tilburg Nr. 155939 8 september 2017 Huisvestingsverordening Tilburg 2017 raad 2017_556 De raad van de gemeente Tilburg; -gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019

Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019 Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019 Artikel 1 Definities In deze verordening wordt verstaan onder: a. Aanvangshuurprijs: de huurprijs bij de start van de huurovereenkomst; b. College:

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Alkmaar

Huisvestingsverordening Alkmaar Huisvestingsverordening Alkmaar De Raad van de gemeente Alkmaar; gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlage nr. 2015-775; gelet op de artikelen 4, eerste lid, aanhef en onder 5, 7, 9

Nadere informatie

Verordening doelgroepen woningbouw Amsterdam 2019 Datum van publicatie: 24 mei 2019, Gemeenteblad 2019,

Verordening doelgroepen woningbouw Amsterdam 2019 Datum van publicatie: 24 mei 2019, Gemeenteblad 2019, Datum van publicatie: 24 mei 2019, Gemeenteblad 2019, 129543 De gemeenteraad van Amsterdam Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 26 februari 2019 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 332); Gezien

Nadere informatie

Beleidsregels voor huisvesting van meer dan één huishouden in een woning

Beleidsregels voor huisvesting van meer dan één huishouden in een woning Beleidsregels voor huisvesting van meer dan één huishouden in een woning 1. Aanleiding Deze nota gaat over beleidsregels voor huisvesting van meer dan één huishouden in één woning. De Osse standaardregels

Nadere informatie

Gemeente Dordrecht - 23 september 2014 - Nr. 1230443 7e Wijziging Huisvestingsverordening

Gemeente Dordrecht - 23 september 2014 - Nr. 1230443 7e Wijziging Huisvestingsverordening GEMEENTEBLAD Nr. 53576 26 september Officiële uitgave van gemeente Dordrecht. 2014 Gemeente Dordrecht - 23 september 2014 - Nr. 1230443 7e Wijziging Huisvestingsverordening De RAAD van de gemeente Dordrecht;

Nadere informatie

Splitsingsverordening

Splitsingsverordening Splitsingsverordening PARTIELE HUISVESTINGSVERORDENING/ONDERDEEL WONINGSPLITSING Gemeente Schiedam Gemeente Schiedam Vastgesteld bij raadsbesluit : 26 november 1993 (nr. 251) Gewijzigd bij raadsbesluit

Nadere informatie

HUISVESTINGSVERORDENING GEMEENTE OEGSTGEEST gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2007, nr.

HUISVESTINGSVERORDENING GEMEENTE OEGSTGEEST gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2007, nr. CVDR Officiële uitgave van Oegstgeest. Nr. CVDR39501_1 8 november 2016 HUISVESTINGSVERORDENING GEMEENTE OEGSTGEEST 2007 De raad van de gemeente Oegstgeest; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

NO. 12 BELEIDSREGEL WIJZIGEN VAN DE WOONRUIMTEVOORRAAD 2017

NO. 12 BELEIDSREGEL WIJZIGEN VAN DE WOONRUIMTEVOORRAAD 2017 NO. 12 BELEIDSREGEL WIJZIGEN VAN DE WOONRUIMTEVOORRAAD 2017 Onttrekken, samenvoegen, omzetten en woningvorming Relatie met: - Huisvestingswet 2014, Hoofdstuk 4. Wijzigingen in de woonruimtevoorraad - Huisvestingsverordening

Nadere informatie

- Vaststelling van de beleidsregels bij besluit van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2013, agendapuntnummer. 3.4.

- Vaststelling van de beleidsregels bij besluit van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2013, agendapuntnummer. 3.4. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 026 Naam Beleidsregels onttrekking, samenvoeging en omzetting 2013 Publicatiedatum 15 januari 2013 Opmerkingen - Vaststelling van de beleidsregels bij besluit

Nadere informatie

Huisvestingsverordening Schiermonnikoog 2015

Huisvestingsverordening Schiermonnikoog 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Schiermonnikoog. Nr. 47855 1 juli 2015 Huisvestingsverordening Schiermonnikoog 2015 De raad van de gemeente Schiermonnikoog-gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Groningen. Nr. 29411 10 maart 2016 Wijziging beleidsregels onttrekkingsvergunningen ten behoeve van onzelfstandige woonruimte en woningvormingsvergunningen Huisvestingsverordening

Nadere informatie

Nadere regels kamerverhuur gemeente Schiedam 2013

Nadere regels kamerverhuur gemeente Schiedam 2013 CVDR Officiële uitgave van Schiedam. Nr. CVDR302407_2 29 mei 2018 Nadere regels kamerverhuur gemeente Schiedam 2013 Het college van burgemeester en wethouders van Schiedam, gelet op het bepaalde in de

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Alkmaar. Gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, d.d, ;.

Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Alkmaar. Gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, d.d, ;. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Alkmaar Nr. 218055 16 oktober 2018 Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Alkmaar De raad van de gemeente Alkmaar; Gelet op het voorstel

Nadere informatie