Antwoorden 6 vwo 6 Herhaling gebieden. 1 Endogene gebiedskenmerken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Antwoorden 6 vwo 6 Herhaling gebieden. 1 Endogene gebiedskenmerken"

Transcriptie

1 Antwoorden 6 vwo 6 Herhaling gebieden Endogene gebiedskenmerken a C b Palawan ligt op een uitloper van een continentaal plat, redelijk ver verwijderd van een actieve subductiezone. c D, G, E, 4F, 5C, 6H, 7A, 8B. a De subductie begint in het zuidwesten van Sumatra / de Australische plaat duikt in het zuidwesten van Sumatra weg (oorzaak), waardoor de wegduikende plaat in het zuidoosten van Sumatra dieper contact maakt met het bovenliggende materiaal dan in het zuidwesten van Sumatra en de hypocentra hier dus dieper liggen (gevolg). b Een sedimentaire buitenboog ontstaat bij het begin van de subductie als de oceanische plaat net onder de continentale plaat duikt (oorzaak). Ten noorden van Java zit je al zover op de continentale plaat / zover van de subductiezone af dat dit verschijnsel hier niet meer voor kan komen (gevolg). c Een sedimentaire buitenboog ontstaat als bij subductie het sediment van de convergerende platen afgeschraapt wordt en op een hoop geduwd wordt. Er moet dan wel sediment op de zeebodem liggen. Op Java ontbreken grote rivieren die voldoende sediment aanleveren voor een dergelijk proces. Het sediment van de grote Aziatische rivieren op het vasteland reikt maar tot Zuid- Sumatra. d Een lahar. e Voor (g)aswolken is moeilijk te voorspellen in welke richting ze zullen gaan / hoe ze zich zullen verspreiden. Voorzorgsmaatregelen kunnen hierdoor niet tijdig genomen worden. Bij lavastromen staat de richting van tevoren min of meer vast en kun je dus wel tijdig voorzorgsmaatregelen nemen. a B E C A D. b Ja, aan de tsunami van 004 moet een beving in de zeebodem voorafgaan om het water in beweging te krijgen. c Het epicentrum dat de beving veroorzaakte lag ten westen van Sumatra. Hierdoor kon de bewegingsgolf in het water, niet gehinderd door obstakels, de oceaan oversteken en op de Somalische kust rollen. Deze bewegingsgolf kan niet ongehinderd doorlopen naar de kust tussen Kuala Lumpur en Singapore omdat dit kustgebied ten oosten (aan de andere kant) van Sumatra ligt. Het gebied ligt dus in de luwte van Sumatra. d D B A C. 4 a A, C, D,E, F. b Dit is een voormalige oceaanbodem die klem kwam te zitten tussen twee naar elkaar toe bewegende aardplaten. Het gevolg was opheffing en plooiing. c De lahars stromen naar de laagste plekken: de beek- en rivierdalen.

2 Exogene gebiedskenmerken a A = Surat Thani, B = Hanoi. b Surat Thani. Kenmerken van het Am-klimaat (het moessonklimaat) in Zuidoost-Azië: Komt voor in Maleisië, het zuiden van Thailand, het zuidwesten van Myanmar en de kuststrook van Cambodja. De hoofdletter A geeft aan dat de temperatuur in geen enkele maand onder de 8 C komt. Dit klimaat vormt een overgang van het Af-klimaat naar het Aw-klimaat. De kleine letter m staat voor moesson. Net als bij het Aw-klimaat is er sprake van een droge en een natte tijd. De natte tijd brengt zo veel regen, dat licht tropisch regenwoud de droge tijd kan overbruggen. Je treft hier dus geen savanne aan. Met licht wordt bedoeld dat de bomen er wat minder dicht op elkaar staan dan in de Af-zone. c Nee, Hanoi kent volgens bron 5 geen Am maar een Cw-klimaat (het China-klimaat). d De belangrijkste oorzaak van het verschil in plantengroei is het reliëf (het verschil in hoogte). In het algemeen geldt dat naarmate je hoger boven de zeespiegel komt het kouder wordt. Daarom groeit er in de vlaktes van Noord-Vietnam regenwoud en in de bergen zomergroen loofwoud. e E, A, D, 4B, 5C. f A, B4, C, D, E5. g Hanoi heeft s zomers aanlandige wind, het is er dan heet en nat. In de winter heeft Hanoi aflandige wind, het is er dan droog en een stuk kouder. h D. a Juli. b A: 000 hpa; E: 00 hpa; H: 00 hpa. c Het is in juli zomer op het noordelijk halfrond (), het Aziatisch continent wordt sterker verhit dan de zee op dezelfde breedte (), de warme lucht stijgt op en het minimum is geboren (). d De wind passeert hier de evenaar. Hierdoor verandert de afwijking van de wind door het corioliseffect. De algemene regel is immers dat op het noordelijk halfrond met de wind in de rug een afwijking naar rechts optreedt en op het zuidelijk halfrond naar links. e De Mandala is een hoge berg. Lucht moet hier stijgen, koelt af en zorgt voor veel neerslag. Numfoor is een vlak eiland waar dit stuwingseffect niet optreedt. a A, B6, C8, D, E4, F, G7, H5. b D. c Als door de verandering van de seizoenen de loodrechte invalshoek verschuift, veranderen ook de brongebieden en doelgebieden van de tyfonen (taifoens), oftewel: door verschil in verwarming van oceaangebieden gedurende het jaar. d Zware neerslag en stuwing vanuit zee door een tyfoon.

3 Natuurlijke hulpbronnen a Zowel in het westen als in het oosten vindt subductie plaats. Door deze druk (opheffing) krijg je breuken (horsten en slenken). b D. c d A: locatie A; B: olie en gas; C: locatie C; D: olie. a De gebieden met akkerland kennen in het algemeen vruchtbare bodems. b In gebieden met akkerland, met name met rijstbouw, is de draagkracht zo groot dat er veel mensen per vierkante kilometer wonen. c De rijst wordt op het vasteland voornamelijk in riviervlaktes verbouwd. d Het warme vochtige klimaat. a gebiedskenmerken gebied A gebied B het reliëf weinig / geen veel de bodemvruchtbaarheid hoog laag de mate waarin de landbouw intensief extensief in- of extensief bedreven wordt 4 de draagkracht hoog laag 5 de bevolkingsdichtheid hoog laag b B. c A = Singapore, B = Indonesië, C = Vietnam. d Aan de snelle ontbossing van dit grote eiland kun je zien dat de wereld geïnteresseerd is in het tropisch hardhout van Borneo. e Binnen- en buitenlandse houtbedrijven en Indonesische politici. f De lokale gemeenschappen die van het tropisch regenwoud leefden. g C, B, A, 4 G, 5 E, 6 H, 7 F, 8 D. 4 Sociaal-geografische kenmerken a Singapore en Thailand, want daar is het aandeel van jonge mensen in de totale bevolking het kleinst. Een bewijs dat na het dalen van het sterftecijfer ook het geboortecijfer is gedaald. b Twee uit: Myanmar, Oost-Timor, Cambodja en Laos. c Het sterkst voor Singapore want hier werkt niemand meer in de landbouw. Singapore is een dienstensamenleving en is sterk aan het vergrijzen. d De bevolking van Singapore vergrijst zo snel dat er straks onvoldoende mensen in de productieve leeftijd zijn om de economie draaiende te houden.

4 a Nederland in Indonesië; Spanje (later de VS). b Sociale dimensie: het lot van achtergebleven wezen en invaliden. Economische dimensie: de door de oorlog verwoeste infrastructuur is een rem op de economische ontwikkeling. c Milieu- of ecologische dimensie. d A, C, G. a Indonesië telt ontzettend veel eilanden, kent veel reliëf en was tot voor kort grotendeels begroeid met ondoordringbare jungle. Hierdoor waren / zijn de relatieve afstanden in dit land groot. Naarmate de relatieve afstanden groter zijn neemt de culturele diversiteit toe. b Cambodja en Vietnam. c Bron komt meer overeen met het kaartje Etnische Groepen in de atlas. d Myanmar heeft een grillige vorm waardoor het uitlopers (uitstulpingen) in verschillende cultuurgebieden heeft. e GB 48C en E / GB 54C en E. 4 a Koloniale infrastructuur. b Uit de periode van het industrieel kolonialisme, want tijdens de periode van het handelskolonialisme zijn er alleen wat handelsposten van Europese landen aan de kust gesticht. De Europese landen namen toen nog niet het bestuur van deze gebieden over en bemoeiden zich nog niet met de inrichting van het land. c De spoorlijnen werden aangelegd om zo snel mogelijk delfstoffen en producten van de plantages naar de Europese moederlanden te verschepen (Yangon). Het moederland legt de infrastructuur in haar eigen belang aan en niet om Birma te ontwikkelen. Birma is een exploitatiekolonie, een gebied dat door het moederland (Groot-Brittannië) gebruikt wordt om zich te verrijken. d Dit spoorwegnet zal geen belangrijke bijdrage leveren aan de regionale ontwikkeling van Myanmar omdat teveel regio s niet zijn aangesloten op dit netwerk van spoorwegen. Te veel gebieden kunnen zo niet integreren in de (inter)nationale economie en raken verder achterop. e Prome is aangesloten op het spoorwegnet, dus beter ontsloten, waardoor het sneller zal verstedelijken dan het geïsoleerde Khamaung. f In de koloniale infrastructuur maakte Groot-Brittannië van Yangon (Rangoon) de belangrijkste stad van het land. Door deze voorsprong kon Yangon na de onafhankelijkheid uitgroeien tot de primate city van Myanmar. g De culturele diversiteit zal door het openen van nieuwe spoorlijnen afnemen omdat de algemene regel luidt dat naarmate etnische groepen meer contacten met elkaar onderhouden de culturele diversiteit zal afnemen.

5 5 Ontwikkeling a De eenzijdigheid van de uitvoer van Cambodja naar bestemming is groter dan die van Maleisië. De uitvoer van Maleisië is namelijk voor meer dan 0 procent gericht op één land (in GB 54 op de VS, in GB 5 nog op Rusland). b D, E, G. c Jawel, de exportpakketten van bijna alle landen in Zuidoost-Azië zijn voor minder dan 5 procent op één land- of mijnbouwproduct of aardolie gericht. d GB Brunei/GB Cambodja en Brunei. Brunei is een oliestaat met een eenzijdige export. e Bijvoorbeeld: centrumlanden: Singapore en Brunei; semiperiferie: Thailand, Maleisië; periferie: Vietnam, Myanmar, Cambodja, Laos en Oost-Timor. a Nee. Je ziet aan de opbouw van de kosten dat de schoen bestemd is voor centrumlanden en niet voor de binnenlandse markt. Die sportwinkel staat dus in een ander land dan het productieland. b Lage loonkosten arbeiders. c Nee, het loonniveau ligt hier al veel te hoog. d Bron 5, want voor research heb je hooggeschoold, duur personeel nodig. Dat vind je alleen in rijke, hoogontwikkelde landen. In bron 5 zie je het gemiddeld loonniveau in een land. In het algemeen geldt: hoe hoger het loon, hoe beter gekwalificeerd het personeel. In bron 4 kun je zien uit welk land veel arbeidsmigranten vertrekken of naar welk land ze juist gaan, maar je kunt niet zien wat het opleidingsniveau van die arbeidsmigranten is. a Dit kaartje laat zien dat Vietnam procentueel een grotere agrarische beroepsbevolking kent. In Maleisië is de uitstroom uit de landbouwsector dus groter. b Singapore is een zeer rijk, volledig gemoderniseerd land. Hier vind je naast de moderne sector geen traditionele sector meer, bijvoorbeeld van ouderwetse ambachtslui of zelfvoorzienende boeren. Laos is een arm, nauwelijks geglobaliseerd land, waardoor de tegenstelling in de economie tussen de traditionele en de (ontbrekende) moderne sector nog niet zo zichtbaar is. c Op het kaartje kun je zien dat nog erg veel mensen in Myanmar werkzaam zijn in de primaire sector. Dat is een teken dat de economie nog niet zo ontwikkeld is en dat veel mensen nodig zijn om voldoende voedsel (voor zichzelf) te verbouwen. d De arbeidsmigranten die vanuit Myanmar vertrekken zijn meestal laag of niet opgeleid en gaan ongeschoold werk doen in landen die behoefte hebben aan goedkope buitenlandse ongeschoolde arbeiders omdat de eigen inwoners vaak niet meer voor dit uurloon willen werken. De arbeidsmigranten die Thailand verlaten, trekken naar landen die een hogere positie innemen in het vliegendeganzenmodel, zoals Taiwan, Kuala Lumpur, Singapore, Japan en het Midden-Oosten. Deze ontwikkelde landen zitten over het algemeen niet op ongeschoolde werknemers te wachten, dus deze migranten zijn meestal hoger opgeleid. e In kaart GB 54F/GB 48F zie je in de supermediacorridor verschillende technopolen ( cybercities ) liggen. f Bron 5 laat zien dat het loonniveau in Maleisië al te hoog ligt voor low-tech-industrie.

6 4 a Voorbeelden van een juiste beschrijving van de economische overgang zijn: Veel landen in Zuidoost-Azië verschuiven van periferie richting semi-periferie of centrum. Het zwaartepunt van de economie van veel landen in Zuidoost-Azië verschuift van de primaire sector naar de secundaire / tertiaire sector. b Een voorbeeld van een juiste beschrijving van de politieke overgang is: Veel landen in Zuidoost-Azië maken een overgang mee van een min of meer dictatoriaal bestuur naar een meer democratisch bestuur. c Een voorbeeld van een juiste beschrijving van de demografische overgang is: De meeste landen van Zuidoost-Azië verkeren in de transitiefase / in de fase waarbij het geboortecijfer lager wordt en het sterftecijfer al laag is / in de fase dat de (hoge) bevolkingsgroei afneemt. 6 Externe politieke beïnvloeding a De Filipijnen zijn overwegend katholiek, alleen in het zuiden heb je en regio waar een islamitische meerderheid woont. Deze wil zich losmaken van de Filipijnen en aansluiting zoeken bij het nabije islamitische Maleisië of Indonesië. In Indonesië woont geen religieuze minderheid in een regio die zich bij een nabij buurland met hetzelfde geloof zou willen aansluiten. b De kern van het conflict is dat de etnische en religieuze minderheid in het zuiden van Thailand zich economisch achtergesteld voelt ten opzichte van de rest van het land, met name Bangkok en omgeving. Door deze onvrede worden de etnische en religieuze verschillen uitvergroot en ontstaat er een voedingsbodem voor moslimfundamentalisme. De opkomst van de politieke islam in dit gebied hangt dus samen met de regionale ongelijkheid binnen Thailand. c C B D E F A. d Ook het aan de politieke islam gelieerde terrorisme is geglobaliseerd. Wat in Zuidoost-Azië gebeurt, is onderdeel van een wereldwijd patroon van aanslagen. a Figuur laat zien dat op steeds meer plaatsen in Indonesië op lokaal en regionaal niveau onderdelen van sharia-wetgeving worden opgenomen in het publieke recht. Dit gaat in de ogen van westerse landen gepaard met een inperking van de burgerlijke vrijheden. b Ja, figuur laat zien dat in Aceh op regionaal niveau het islamitisch recht (sharia) is ingevoerd als publiek recht. c Nee. De van oorsprong tolerante mariene islam in Indonesië is juist aan het verharden. Er is dus eerder sprake van een verarabisering van de islam in Indonesië. d Bali is binnen het islamitische Indonesië een uitzondering. Het eiland is hindoeïstisch. Op Bali komen veel westerse toeristen voor een strandvakantie (zie GB) die zich in de ogen van moslimfundamentalisten decadent (drank / bloot) gedragen en de inheemse cultuur verdringen. a De aanwezigheid van militaire bases en de aanwezigheid van de Amerikaanse vloot in Aziatische wateren. b Tekstbron laat zien dat de regering van Myanmar (Birma) tot voor kort niet zat te wachten op de westerse lessen in democratie die aan de oppositie gegeven worden. Al zestig jaar wordt het land geleid door een militaire junta. Tekstbron laat evenwel zien dat de belangrijkste oppositieleidster niet langer onder huisarrest gesteld is. Bovendien zijn er verkiezingen geweest. Wellicht breken er democratische hervormingen aan volgens Nobelprijswinnares Suu Kyi.

7 c De kaart is getekend op de schaal van een macroregio. d Verwestersing zoals in bron 9 (punkbeweging) is ook een oorzaak van de opleving van het moslimfundamentalisme. Ook de Amerikaanse inval in Irak en Afghanistan heeft veel kwaad bloed gezet (tekstbron ). e A, B, C, D5, E6, F4. 7 Externe economische beïnvloeding a Nederland gebruikt erg veel energie en stoot daarom te veel broeikasgassen uit. Om die uitstoot in Nederland te verminderen schakelt Nederland gedeeltelijk over op biobrandstoffen zoals palmolie. Voor de aanleg van die oliepalmplantages wordt in Indonesië en Maleisië tropisch oerwoud gekapt waardoor daar ecosystemen vernield worden en de biodiversiteit verlaagd wordt. Het doorschuiven van dit soort problemen naar andere gebieden wordt ruimtelijke afwenteling genoemd. b Toe, want die plantages produceren voor de wereldmarkt. Het gebied van het voormalige oerwoud integreert in de wereldeconomie. c Eigen antwoord. Voorbeeld van een goed antwoord: ja, want de oude westerse koloniale machten bepalen door hun economisch overwicht nog steeds de inrichting van de voormalige kolonies. a In figuur 4 kun je zien dat in China en India voor veel bedrijven comparatieve voordelen te behalen zijn. Je kunt er ten opzichte van de VS goedkoop produceren. Dat betekent dat veel bedrijven deze locaties zullen opzoeken. Als je op zoek bent naar lage lonen is in deze landen sprake van complementariteit en comparatief voordeel. b Singapore. c Voorbeelden van juiste bedreigingen zijn (twee uit): de toenemende militaire macht van vooral China, de infiltratie van de economieën van landen in Zuidoost-Azië door met name Chinese bedrijven, de toenemende exploitatie van natuurlijke hulpbronnen die kan leiden tot milieuproblemen. d Met indexcijfers tussen 74, en 74,7. a Voorbeelden van juiste redenen zijn: Singapore heeft een hoogontwikkelde zakelijke dienstverlening / Singapore heeft behoefte aan hoogopgeleid personeel. Singapore is sterk internationaal georiënteerd. In Singapore spreekt vrijwel iedereen Engels. Singapore heeft een hoge levensstandaard. b De Filipijnen zijn in het verleden een Amerikaans protectoraat (kolonie) geweest / vielen onder Amerikaans bestuur. c Uit de redenering moet blijken dat tijdens en na de Vietnamoorlog veel Vietnamezen naar het buitenland / naar de VS zijn gevlucht / geëmigreerd en dat zij vervolgens geld gingen overmaken naar achtergebleven familieleden d Uit het antwoord moet blijken dat de bevolkingsgroei in Singapore vooral is veroorzaakt door migratie, terwijl de bevolkingsgroei in Cambodja vooral is veroorzaakt door de hoge vruchtbaarheid / natuurlijke bevolkingsgroei

8 e Voorbeelden van juiste kenmerken zijn: Bij de natuurlijke of fysische dimensie: Singapore ligt centraal aan de natuurlijke verbinding tussen de Indische Oceaan en de Grote Oceaan / Zuid-Chinese Zee. Bij de politieke dimensie: Singapore wordt strak geleid / heeft een stabiel politiek bestuur / heeft een beleid gericht op het investeren in ontwikkeling (van bijvoorbeeld infrastructuur of technologie). Bij de sociaal-culturele dimensie: Singapore heeft een gedisciplineerde / hardwerkende bevolking / hoogopgeleide bevolking. f Voorbeelden van juiste antwoorden zijn: Men ging de hoogte in bouwen. Er heeft landaanwinning plaatsgevonden. g Voorbeelden van een juiste uitleg zijn: economische activiteiten worden (als gevolg van een verschil in loonniveau) vanuit Singapore net over de grens verplaatst naar Indonesië en Maleisië, waardoor de werkgelegenheid in deze gebieden toeneemt en waardoor in deze gebieden sprake is van complementariteit en een tussenliggende mogelijkheid. 8 Regionale differentiatie en ongelijkheid a Twee uit: Vrijwel heel Zuidoost-Azië heeft een tropisch regenklimaat / een A-klimaat. In vrijwel heel Zuidoost-Azië is de (oorspronkelijke) begroeiing tropisch regenwoud. Vrijwel heel Zuidoost-Azië is bergachtig. b Het is een stadstaat, er is nauwelijks platteland. c A, F, G. d A. e Voor. Het gebruik van kunstmest ligt hoger dan in de andere deelstaten. Dit is een teken dat hier al meer moderne kennis in de landbouw wordt toegepast dan elders in Myanmar. f De regionale differentiatie neemt hier toe omdat er plattelandsgebieden komen die er door de agrarische transitie anders gaan uitzien dan die plattelandsgebieden die nog niet geglobaliseerd zijn. Je krijgt meer verschillende soorten platteland. g De regionale en sociale ongelijkheid neemt toe omdat niet alle gebieden en niet alle boeren succesvol aan de agrarische transitie mee kunnen doen. a I= A, E, F, K, N; III = G, I, J, M, P, Q; V = B, C, D, H, L, O. b De komst van het buitenlandse bedrijfsleven zorgt voor een industrialisatie die gepaard gaat met een overmatige urbanisatie (slums). De gestegen welvaart zorgt in de steden eerst voor een daling van het sterftecijfer en wat later voor een daling van het geboortecijfer. c Je ziet op GB 47E dat Zuidoost-Azië sterk globaliseert en op GB 4H zie je dat in bijna alle gebieden de VN-welzijnsindex stijgt. Zuidoost-Azië maakt gemiddeld een sterke ontwikkeling door. a Dichter bij de 45 gradenlijn. b Maleisië en Singapore. c A juist, B juist, C onjuist.

9 d Loopt op, de sociale en regionale ongelijkheid neemt toe. Niet iedereen heeft de middelen om succesvol mee te doen aan de globalisering. e Klopt. In de Gini-coëfficiënt zie je die sociale ongelijkheid terug. In bron 4 kun je zien dat het zuiden van Thailand meer armoede kent dan Bangkok en omgeving. Deze sociale en regionale ongelijkheid dragen er toe bij dat dit deel van Thailand zich los wil maken (separatisme). EXAMENTRAINING a Het gebied ten oosten van Manila. Je kunt in de figuur zien dat de aardbevingen hier gemiddeld zwaarder zijn. Dat betekent dat de hypocentra minder diep liggen en dat dit gebied dus dichter bij de subductiezone ligt. De algemene regel is dat een beving zwaarder is naarmate het hypocentrum dichter bij het oppervlak ligt c.q. de oceanische plaat nog niet zo diep weggedoken is. b Nee, dit is uitgesloten omdat er tussen de Filipijnenzee en Manila een kustgebergte ligt (oorzaak) dat Manila beschermt tegen een tsunami uit het oosten (gevolg). c A=, B= 5, C=, D= 4, E=. d Uit het antwoord moet blijken dat: Zuidoost-Azië daar wordt begrensd door een plaatgrens. Papua / Irian Jaya bij deze begrenzing niet tot Zuidoost-Azië gerekend kan worden. je dit uit kaart GB 9B / GB 6B kunt afleiden. a Volgens de klimaatgrafiek in juni, juli en augustus. b De noordwestmoesson, want die legt dan een grote weg over zee af voordat West-Timor bereikt wordt. c West-Timor. d Tarakan kent weinig verschillen in maandelijkse neerslag zodat de rivieren een regelmatig regiem kennen, waardoor ze ongeveer evenveel sediment zullen meenemen. In de buurt van Makassar komen gedurende het jaar grote verschillen in neerslag voor, waardoor het regiem van de rivieren er veel onregelmatiger is en dus ook het aanbod van sediment. e Toegenomen. Door de grootschalige ontbossing wordt het water minder goed vastgehouden. f Toegenomen. Door de ontbossing is stroomopwaarts de bodemerosie toegenomen. g Een voorbeeld van een juiste uitleg is: de golfslag krijgt vrij spel / het evenwicht tussen erosie en sedimentatie verschuift dan in de richting van erosie (oorzaak), waardoor de delta kleiner zal worden (gevolg). a Duiken. b De relatief korte afstand tussen die landen en Bali en het hoge gemiddelde inkomen in die landen. c Verklaring: Bali / Indonesië was in het verleden een Nederlandse kolonie, waardoor er nog steeds banden bestaan tussen de twee gebieden. Het opmerkelijke is natuurlijk dat het aantal Nederlandse toeristen in verhouding tot het kleinere aantal inwoners van Nederland ten opzichte van Duitsland relatief groot is. d Augustus en september, want in deze in deze periode valt de minste neerslag. e China. Een voorbeeld van een juiste argumentatie is: China kent een sterke economische groei en heeft heel veel inwoners.

GEBIEDEN. 5 havo 3 Indonesië 1-7

GEBIEDEN. 5 havo 3 Indonesië 1-7 GEBIEDEN 5 havo 3 Indonesië 1-7 Intro: waarom een hoofdstuk over Indonesië? Regionale toepassing van de algemene hoofdstukken Indonesië is, evenals de rest van Zuidoost-Azië, erg in beweging Gebiedskenmerken

Nadere informatie

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2012 - I

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2012 - I Wereld Opgave 1 Opkomende landen in Sub-Sahara Afrika 1 maximumscore 2 Voorbeelden van juiste oorzaken zijn: De olie wordt gewonnen door buitenlandse bedrijven, het grootste deel van de winst gaat naar

Nadere informatie

INDONESIË. Natuurlijke en landschappelijke kenmerken

INDONESIË. Natuurlijke en landschappelijke kenmerken INDONESIË Natuurlijke en landschappelijke kenmerken Structuur [1/2] De kandidaat kan gebiedskenmerken van een ontwikkelingsland beschrijven en analyseren. Het betreft: a. sociaal-geografische en fysisch-geografische

Nadere informatie

INDONESIË. Sociaaleconomische positie en ontwikkelingen

INDONESIË. Sociaaleconomische positie en ontwikkelingen INDONESIË Sociaaleconomische positie en ontwikkelingen Structuur [1/2] De kandidaat kan gebiedskenmerken van een ontwikkelingsland beschrijven en analyseren. Het betreft: a. sociaal-geografische en fysisch-geografische

Nadere informatie

GEBIEDEN. 5 havo 3 Indonesië 8-12

GEBIEDEN. 5 havo 3 Indonesië 8-12 GEBIEDEN 5 havo 3 Indonesië 8-12 Ontbossing: economie en ecologie botsen Vanuit welke dimensies kun je naar ontbossing kijken? Economische dimensie Ecologische dimensie hoezo? Bijdrage aan handelsbalans

Nadere informatie

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 67 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 5. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 5. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 5 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2009 - I

Eindexamen aardrijkskunde havo 2009 - I Beoordelingsmodel Aarde Opgave 1 Gletsjers 1 maximumscore 2 verwering 1 sedimentatie 1 2 maximumscore 2 zijmorenen de grens markeren van de vroegere omvang van de gletsjer 1 de gletsjer in het verleden

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 vrijdag 13 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 vrijdag 13 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Examen HAVO 2016 tijdvak 1 vrijdag 13 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Aantekening Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: Globalisering

Aantekening Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: Globalisering Aantekening Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: Global Aantekening door F. 617 woorden 6 maart 2013 5,9 5 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoofdstuk 1: Wereldglobal 2,3 Global: Global verandert

Nadere informatie

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 21 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk.

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 21 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Examen VWO 2017 tijdvak 2 woensdag 21 juni 13.30-16.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

De Geo 2 bk Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1

De Geo 2 bk Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 De Geo 2 k Aardrijkskunde voor de onderouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk 1 Azië! Deel van de wereld Start 1 Azie is een land / een werelddeel / een grote stad. Oost- en Zuidoost-Azië

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Zuidoost-Azië als macroregio

Samenvatting Aardrijkskunde Zuidoost-Azië als macroregio Samenvatting Aardrijkskunde Zuidoost-Azië als macroregio Samenvatting door G. 825 woorden 23 maart 2014 4,9 20 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs H1 Zuidoost-Azië: een eenheid of een

Nadere informatie

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 53e druk.

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 53e druk. Examen VWO 2014 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-16.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 53e druk. Dit examen bestaat uit 33 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2010 - II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2010 - II Beoordelingsmodel Wereld Opgave 1 De global shift 1 maximumscore 2 aandeel van het totale handelsvolume 1 Het aandeel in het totale handelsvolume is (in Azië) toegenomen 1 2 maximumscore 1 Uit het antwoord

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2010 - I

Eindexamen aardrijkskunde havo 2010 - I Beoordelingsmodel Wereld Opgave 1 Een demografische vergelijking tussen Nederland en Japan 1 maximumscore 3 Deze fase wordt gekenmerkt door een laag geboorte- en een laag sterftecijfer / een klein geboorte-

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Gebieden: Indonesië Paragraaf 13 t/m 20

Hoofdstuk 3 Gebieden: Indonesië Paragraaf 13 t/m 20 Hoofdstuk 3 Gebieden: Indonesië Paragraaf 13 t/m 20 inhoud Ontbossing: kan ik effe vangen? (par. 13) Ontbossing: dag boom, dag bodem, dag vis (par. 14) Mogelijke oplossingen (par. 15) De positie van de

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 20 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 20 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Examen HAVO 2018 tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 dinsdag 26 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 dinsdag 26 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2009 tijdvak 1 dinsdag 26 mei 9.00-11.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 57 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Mexico, Indonesië en Turkije 1 een grote bevolkingsomvang 1

Vraag Antwoord Scores. Mexico, Indonesië en Turkije 1 een grote bevolkingsomvang 1 Wereld Opgave 1 Opkomende markten 1 maximumscore 2 Mexico, Indonesië en Turkije 1 een grote bevolkingsomvang 1 Alleen als alle drie de landen genoemd zijn 1 scorepunt toekennen. 2 maximumscore 2 veel traditionele

Nadere informatie

aardrijkskunde vwo 2015-I

aardrijkskunde vwo 2015-I Zuidoost-Azië Opgave 5 Het Toba Bestudeer de bronnen 1 en 2 die bij deze opgave horen. Gebruik de bronnen 1 en 2. 2p 18 Beschrijf met behulp van deze bronnen de wijze waarop de caldera is ontstaan waarin

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2005-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2005-II 4 Beoordelingsmodel Migratie en mobiliteit Opgave 1 1 de randgemeenten van de drie grote steden 1 de provincie Flevoland 1 2 Uit de beschrijving moet blijken dat: in de jaren 60 en 70 zich hier veel jonge

Nadere informatie

4,8. Samenvatting door K. 717 woorden 16 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Paragraaf 1. Kenmerken Zuid Oost Aziatische regio:

4,8. Samenvatting door K. 717 woorden 16 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Paragraaf 1. Kenmerken Zuid Oost Aziatische regio: Samenvatting door K. 717 woorden 16 oktober 2013 4,8 10 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs Paragraaf 1 Kenmerken Zuid Oost Aziatische regio: Landschap/ligging: 1. 2. 3. Ligging op euraziatische

Nadere informatie

Inleiding Transmigratie (HAVO stof Indonesië)

Inleiding Transmigratie (HAVO stof Indonesië) Inleiding Transmigratie (HAVO stof Indonesië) De Indonesische archipel strekt zich uit over meer dan 18.000 eilanden in het zuidoosten van Azië. Gewoonlijk wordt de archipel ingedeeld in 5 grotere eilanden

Nadere informatie

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist Bevolking Waar zit iedereen? Waar zit iedereen? Bevolkingsspreiding Vraag 1 van 9 Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist B. Onjuist De manier waarop de bevolking over een gebied

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Examen HAVO 2014 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-16.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Dit examen bestaat uit 33 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

6,6. Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari 2011 6,6 11 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Paragraaf 1: 1a rijst, zon, massage, kruiden, palmbomen, vruchtbaar land B 1(B) 2(E) 3(G) 4(A) 5(K)

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2001-I

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2001-I Eindexamen aardrijkskunde vwo 00-I Antwoordmodel Migratie en Mobiliteit Uit het antwoord moet blijken dat het aantal grote steden in Indonesië groter is dan in de meeste andere ontwikkelingslanden. Voorbeelden

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door R. 149 woorden 7 juni 2012 4,8 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Globalisering in Azie 1970: - Aziatische platteland arm - te weinig

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2010 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00-11.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 57 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

5,7. Antwoorden door een scholier 1918 woorden 15 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde

5,7. Antwoorden door een scholier 1918 woorden 15 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde Antwoorden door een scholier 1918 woorden 15 maart 2011 5,7 13 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Paragraaf 7 1a armoede of welvaart, Indonesië als geheel, Indonesië in regio s B beroepsbevolking->>arbeider,

Nadere informatie

Klimaten Verschillende klimaten - Tropisch klimaat - Droog klimaat - Gematigd klimaat - Landklimaat - Poolklimaat - Mediterraan klimaat - Subtropisch klimaat https://schooltv.nl/video/klimaatzones-van-de-wereld-waarom-zijn-er-verschillende-klimaatzones/

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo II

Eindexamen aardrijkskunde vwo II Zuidoost-Azië Opgave 5 Regionale en sociale ongelijkheid in Vietnam Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Gebruik bron 1 en een atlaskaart. De regio s die nu het

Nadere informatie

Opgave 5 Migratiepatronen in Zuidoost-Azië

Opgave 5 Migratiepatronen in Zuidoost-Azië Zuidoost-Azië Opgave 5 Migratiepatronen in Zuidoost-Azië Bestudeer bron 1 uit het bronnenboekje die bij deze opgave hoort. De internationale migratie van huishoudelijke hulpen is, zoals alle migratievormen,

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen HAVO 2015 tijdvak 1 dinsdag 26 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 maandag 15 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 maandag 15 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Examen HAVO 2017 tijdvak 1 maandag 15 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

4 Dodelijke vloedgolf

4 Dodelijke vloedgolf 4 Dodelijke vloedgolf 1 a voor de kust van Sumatra b 9.0 c zeer catastrofaal d doordat de zeebodem werd opgetild en weer neergegooid e omdat de golven op zee niet erg hoog waren 2 a De zeebodem remt het

Nadere informatie

een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek

een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek een wereld apart Vanuit aardrijkskundige (= geografische) invalshoek Wat is aardrijkskunde op zoek naar een verklaring voor de ruimtelijke verschijnselen aan het aardoppervlak. Beschrijvende vragen: bodem

Nadere informatie

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar.

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Samenvatting door S. 1016 woorden 28 februari 2016 6,2 47 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde samenvatting H2: Nadeel tropische klimaten: het vocht, en de insecten/ziektes.

Nadere informatie

Examen HAVO. Centraal Examen Havo Aardrijdskunde 2014 tijdvak 1 Opgaven www.uitwerkingensite.nl. aardrijkskunde

Examen HAVO. Centraal Examen Havo Aardrijdskunde 2014 tijdvak 1 Opgaven www.uitwerkingensite.nl. aardrijkskunde Centraal Examen Havo Aardrijdskunde 2014 tijdvak 1 Opgaven www.uitwerkingensite.nl Examen HAVO 2014 tijdvak 1 vrijdag 16 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote

Nadere informatie

2 Landschapszones op aarde SO 1

2 Landschapszones op aarde SO 1 Aardrijkskunde 1 havo/vwo 2 Landschapszones op aarde SO 1 Deze toets bestaat uit tien vragen: open vragen en meerkeuzevragen. Ook zijn er vragen waarbij de atlas (Grote Bosatlas, editie 54) nodig is. Bij

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2003-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2003-II Antwoordmodel Migratie en mobiliteit Opgave 1 1 Voorbeelden van een juiste verklaring zijn: De aanwezigheid van een groot asielzoekerscentrum in een bepaald economisch-geografisch gebied veroorzaakt een

Nadere informatie

Eindexamen havo aardrijkskunde 2012 - II

Eindexamen havo aardrijkskunde 2012 - II Wereld Opgave 1 India en Groot-Brittannië: migratie 1 maximumscore 1 Voorbeelden van een juist antwoord zijn: Deze migratiestroom vindt plaats van arme naar rijke gebieden. Deze migratiestroom vindt plaats

Nadere informatie

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 26 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk.

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 26 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Examen VWO 2016 tijdvak 1 donderdag 26 mei 13.30-16.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag voor leerlingen van het vak aardrijkskunde vwo, eerste tijdvak (2019). In dit examenverslag proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2011 - II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2011 - II Beoordelingsmodel Vraag Antwoord Scores Wereld Opgave 1 Urbanisatie en ontwikkeling 1 maximumscore 1 land X = Nigeria land Y = Venezuela land Z = België indien drie landen juist 1 indien twee of één land(en)

Nadere informatie

H2: Europa, verenigd of versnipperd?

H2: Europa, verenigd of versnipperd? H2: Europa, verenigd of versnipperd? Klas 2 Geo Vragen 5 1. Europa is te herkennen aan een aantal natuurkenmerken. Noem er drie. 6 2. Het aantal inwoners verandert door natuurlijk bevolkingsgroei (geboorte

Nadere informatie

8.3. Boekverslag door M woorden 28 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Paragraaf 11

8.3. Boekverslag door M woorden 28 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Paragraaf 11 Boekverslag door M. 1806 woorden 28 maart 2011 8.3 1 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Paragraaf 11 1 A een comparatief voordeel->>vergelijkbaar voordeel B zuid Korea en taiwan C kleiner D groter E antwoord

Nadere informatie

Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen.

Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Zuidoost-Azië Opgave 5 Stuwdammen in Myanmar Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Gebruik bron 1 en de atlas. De provincie Kachin in het noorden van Myanmar is geschikt

Nadere informatie

aardrijkskunde havo 2015-I

aardrijkskunde havo 2015-I Wereld Opgave 1 Top 8 economische grootmachten 1 maximumscore 1 India 2 maximumscore 2 Een juiste redenering is: In Japan is sprake van vergrijzing en in Brazilië niet / In Brazilië neemt het aandeel 15-

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2012

Correctievoorschrift VWO 2012 Correctievoorschrift VWO 2012 tijdvak 1 aardrijkskunde Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Eindexamen havo aardrijkskunde I

Eindexamen havo aardrijkskunde I Wereld Opgave 1 De wereld indelen 1 maximumscore 2 taal 1 godsdienst 1 2 maximumscore 2 Een voorbeeld van een juiste redenering is: Door steeds verdergaande globalisering / migratie / communicatie 1 treedt

Nadere informatie

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD

PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD PERIODESCHRIFT AARDRIJKSKUNDE EUROPA EN DE WERELD HET KLIMAAT Het klimaat is, zo luidt de officiële definitie, het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Dat wil zeggen dat het klimaat in een bepaald

Nadere informatie

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 10-13

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 10-13 WERELD 5 havo 1 Globalisering 10-13 WERELD 5 havo 1 Globalisering 10 Historische banden Regel: ook na de- kolonisatie blijven koloniale invloeden nog lang bestaan. Hoe blijkt dat als je India bezoekt?

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 dinsdag 29 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 dinsdag 29 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2012 tijdvak 1 dinsdag 29 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 33 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1 dinsdag 14 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1 dinsdag 14 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2013 tijdvak 1 dinsdag 14 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 69 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen. Examen HAVO 2018 tijdvak 1 dinsdag 22 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2004-I

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2004-I 4 Beoordelingsmodel Politiek en ruimte Opgave 1 1 separatisme 2 Voorbeelden van juiste terreinen zijn: cultuur onderwijs per juist terrein 1 3 Juiste bevolkingskenmerken verwijzen naar: de sociaal-economische

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo I

Eindexamen aardrijkskunde vwo I Zuidoost-Azië Opgave 5 Cassaveteelt in Thailand en Vietnam Bestudeer de bronnen 1 en 2 die bij deze opgave horen. Gebruik bron 1. 3p 19 Beredeneer in drie stappen hoe de teelt van cassave snel tot landdegradatie

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Wereldbeeld

Samenvatting Aardrijkskunde Wereldbeeld Samenvatting Aardrijkskunde Wereldbeeld Samenvatting door een scholier 1953 woorden 9 november 2009 7,2 115 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2: Een grens tussen rijk en arm

Nadere informatie

aardrijkskunde havo 2017-I

aardrijkskunde havo 2017-I Wereld Opgave 1 Wereldkoffiemarkt 1 maximumscore 1 Uit het antwoord moet blijken dat de teelt/productie van koffiebonen plaatsvindt in (semi)perifere landen en de verwerking / consumptie vooral plaatsvindt

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2006-I

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2006-I 4 Beoordelingsmodel Migratie en mobiliteit Opgave 1 Migratie: Turkije en de Europese Unie 1 Voorbeelden van juiste redenen zijn: In Europa wonen al veel Turken die ervoor zorgen dat de immigranten in een

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2010 tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00-11.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 60 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen.

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen. Samenvatting door Annique 1350 woorden 16 mei 2015 7,3 333 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Klimaten Paragraaf 2.2 Weer en klimaat Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het

Nadere informatie

Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel

Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel ------------------------------------------------------------------------------------------ Let op: - Je bent zelf verantwoordelijk voor het

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde oud progr vwo I

Eindexamen aardrijkskunde oud progr vwo I Beoordelingsmodel Politiek en ruimte Opgave 1 Darfur 1 maximumscore 3 kaart 219A (52e druk: 176A) 1 Uit de uitleg moet blijken dat in het gebied verwoestijning optreedt (oorzaak) 1 waardoor er minder bestaansmogelijkheden

Nadere informatie

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2013-I

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2013-I Eindexamen vwo aardrijkskunde 213-I Zuidoost-Azië Opgave 5 Klimaten in Zuidoost-Azië Bestudeer bron 1 uit het bronnenboekje die bij deze opgave hoort. De klimaatdiagrammen in de bron horen bij de steden

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2000-I

Eindexamen aardrijkskunde havo 2000-I Eindexamen aardrijkskunde havo 000-I 3 Antwoordmodel Migratie en Vervoer Uit het antwoord moet blijken dat in de centrale stad (Amsterdam) het percentage 75-plussers afneemt, terwijl dit percentage in

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

7,4. Antwoorden door een scholier 2002 woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

7,4. Antwoorden door een scholier 2002 woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Antwoorden door een scholier 2002 woorden 15 februari 2011 7,4 12 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Indonesie Paragraaf 1: 1a rijst, zon, massage, kruiden, palmbomen, vruchtbaar land B 1(B) 2(E) 3(G)

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Zuidoost

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Zuidoost Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Zuidoost Azie Samenvatting door F. 1117 woorden 22 juni 2013 5,3 7 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde samenvatting hoofdstuk 3

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Wereld Opgave 1 De millenniumdoelen 1 maximumscore 1 Een juist argument is: Het percentage inwoners dat minder dan $ 1,25 per dag te besteden heeft geeft aan welk deel van de bevolking in extreme armoede

Nadere informatie

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Antwoorden Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: dinsdag 31 januari 2017 Tijd: 11:02 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 11, 12, 12, 13, 13, 14, 14, 15,

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Zuidoost Azië hele boek H1+2+3

Samenvatting Aardrijkskunde Zuidoost Azië hele boek H1+2+3 Samenvatting Aardrijkskunde Zuidoost Azië hele boek H1+2+3 Samenvatting door een scholier 1510 woorden 19 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 1.1 Zuidoost Azie Manieren van begrenzing:

Nadere informatie

Hoeveel manieren worden er gebruikt bij aardrijkskunde om de welvaart in een land te meten?

Hoeveel manieren worden er gebruikt bij aardrijkskunde om de welvaart in een land te meten? Samenvatting door L. 815 woorden 10 december 2013 4,7 74 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoeveel manieren worden er gebruikt bij aardrijkskunde om de welvaart in een land te meten?

Nadere informatie

DE WERELD VAN DE GROTE STAD

DE WERELD VAN DE GROTE STAD DE WERELD VAN DE GROTE STAD VIER KENMERKEN VAN HET BEGRIP STAD Een bepaalde omvang, per land verschillend Een hoge bebouwingsdichtheid in vergelijking met het omringende gebied Een beroepsbevolking die

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. paragraaf 2. klimaten wereldwijd.

7,5. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. paragraaf 2. klimaten wereldwijd. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april 2017 7,5 15 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand paragraaf 2 klimaten wereldwijd breedteligging: de afstand van een plaats tot de evenaar in

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2002-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2002-II Antwoordmodel Migratie en Mobiliteit Maximumscore 1 1 volgmigratie of voorbeelden daarvan 2 Voorbeelden van juiste kenmerken zijn: sociaal-economisch: het hogere opleidingsniveau van de arbeidsmigranten

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2000-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2000-II Eindexamen aardrijkskunde havo 000-II 3 Antwoordmodel Migratie en Vervoer Maximumscore de aantrekkingskracht van Frankrijk als voormalig koloniaal moederland / de gemeenschappelijke taal Maximumscore Uit

Nadere informatie

1 Landschap en klimaat in Turkije

1 Landschap en klimaat in Turkije 1 Landschap en klimaat in Turkije 1 landschap, klimaat, Turkije, Europa, Azië, Azië 2a 2b 2c 3a 3b Istanbul door twee bruggen De Bosporus eigen antwoord (verschilt per atlas) zee 4a 1 Istanbul 2 Ankara

Nadere informatie

Het bnp/hoofd is een gemiddeld getal en de afwijkingen ten opzichte van het gemiddelde kunnen erg groot zijn

Het bnp/hoofd is een gemiddeld getal en de afwijkingen ten opzichte van het gemiddelde kunnen erg groot zijn Boekverslag door G. 1387 woorden 13 december 2015 6.7 7 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 Paragraaf 2 / Patronen: verschillen in welvaart Hoe meet je welvaart?

Nadere informatie

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Zwart Afrika Wereldzone: ZWART-AFRIKA Vegetatie Zwart-Afrika Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Klimatogram Antalaha, Madagaskar Klimatogram Limpopo, Zuid-Afrika Zwart-Afrika (het gedeelte van

Nadere informatie

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2012 - II

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2012 - II Wereld Opgave 1 Buitenlandse investeringen en hulp in Afrika 1 maximumscore 1 de primaire sector (landbouw, mijnbouw) en de tertiaire sector (toerisme) 2 maximumscore 2 De twee juiste conclusies zijn:

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting door Anne 1154 woorden 12 april 2017 6,3 46 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Bevolkingsspreiding: de manier

Nadere informatie

De Islamitische wereld

De Islamitische wereld AK H 6.1 Een cultuurgebied De Islamitische wereld A) De islamietische wereld is een cultuurgebied > gebaseerd op: overheersende cultuur geschiedenis ligging islamietische > voorbeeld: overheersende cultuur

Nadere informatie

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2012 tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 68 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Hoe komt het dat er moesson is in Bangladesh?

Hoe komt het dat er moesson is in Bangladesh? Moesson Hoe komt het dat er moesson is in Bangladesh? Sanne Sas - 19 april 2017 MOESSON - H2A 1 Voorwoord Wat is moesson? Wat doet het? Wanneer is het aanwezig? Waardoor wordt het veroorzaakt? Wat zijn

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Migratie & mobiliteit

Samenvatting Aardrijkskunde Migratie & mobiliteit Samenvatting Aardrijkskunde Migratie & mobiliteit Samenvatting door een scholier 825 woorden 24 juli 2005 7,2 19 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: On the move 1. Waar het gras groener is

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2009 - II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2009 - II Beoordelingsmodel Wereld Opgave 1 Speciale Economische Zones in India 1 maximumscore 1 In India liggen de SEZ s meer verspreid over het hele land en in China liggen ze alleen in de kustgebieden. 2 maximumscore

Nadere informatie

WERELD. 4 havo 1 Wereldbeeld 1-2

WERELD. 4 havo 1 Wereldbeeld 1-2 WERELD 4 havo 1 Wereldbeeld 1-2 Op de grens Een reis vol gevaren Ga naar www.nos.nl typ de zoekterm Ciudad Juarez in en bekijk een van de videofragmenten over deze gevaarlijkste stad ter wereld. Op de

Nadere informatie

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2010 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 63 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8 Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m 1.4 + 1.7, 1.8 Samenvatting door K. 958 woorden 9 november 2013 6,5 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting aardrijkskunde paragraaf

Nadere informatie

4,6. Samenvatting door L. 989 woorden 30 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

4,6. Samenvatting door L. 989 woorden 30 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door L. 989 woorden 30 november 2016 4,6 5 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde SAMENVATTING AK HOOFDSTUK 1. VWO 2. Primaire sector: landbouw, visserij, mijnbouw, jacht. Secundaire sector: industrie,

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Zuid-Afrika

Werkstuk Aardrijkskunde Zuid-Afrika Werkstuk Aardrijkskunde Zuid-Afrika Werkstuk door een scholier 1950 woorden 16 februari 2003 5,4 269 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Dit werkstuk gaat over de armoede in Zuid-Afrika. Ondanks

Nadere informatie

De officiële taal van Indonesië, die door het grootste deel van de bevolking in Indonesië wordt

De officiële taal van Indonesië, die door het grootste deel van de bevolking in Indonesië wordt Begrippenlijst door D. 908 woorden 18 juni 2013 0 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Indonesië hoofdstuk 1 Archipel Eilandengroep. Absolute ligging De precieze ligging van een plaats, bijvoorbeeld

Nadere informatie

6,1. Samenvatting door een scholier 1759 woorden 11 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,1. Samenvatting door een scholier 1759 woorden 11 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door een scholier 1759 woorden 11 januari 2010 6,1 131 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoofdstuk 1 Een grens tussen rijk en arm Verschil in welvaart: hoe zie je dat?

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 vrijdag 20 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 vrijdag 20 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2011 tijdvak 1 vrijdag 20 mei 9.00-11.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling opgenomen Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor

Nadere informatie

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet?

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? 1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? Hoofdstuk 1 Les 1 Zoek het op Bij de evenaar staat de zon hoog. Het is er warm en daardoor verdampt het water. Die warme damp stijgt op en koelt af: dan gaat

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3: Indonesi?

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3: Indonesi? Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3: Indonesi? Samenvatting door Bart 1537 woorden 1 maart 2016 6 12 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting hoofdstuk 3 Paragraaf 2 Platentektoniek

Nadere informatie

NRC Artikel van 19 september 2011

NRC Artikel van 19 september 2011 NRC Artikel van 19 september 2011 http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/19/dodental-aardbeving-india-loopt-op/ Leerstofanalyse 1. belangrijke leerstof elementen feiten: van de buitenwereld afgesloten rampgebied,

Nadere informatie