Uw Fiets Vaar Vakantie. Brugge - Amsterdam Tour

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw Fiets Vaar Vakantie. Brugge - Amsterdam Tour"

Transcriptie

1 Uw Fiets Vaar Vakantie Brugge - Amsterdam Tour FBA 2012

2 Brugge Amsterdam. De Hollandse 17e eeuwse Gouden Eeuw en de bloeitijd van de Vlaamse handelssteden in de Middeleeuwen verenigd in één route. U zult die grote verschillen opmerken tussen de groene, waterrijke Hollandse polderlandschap met zijn stille wegen en dorpen en de oude eilandenwereld van Zeeland met akkers, kreken, bochtige dijken en dammen. En daarbij het vaak pittoreske platteland tussen de Vlaamse steden Gent en Brugge in België. Steden, die hun bloeitijd al hadden ver voor de opkomst van de Hollandse en dat is o.a. in de bouw- en schilderkunst goed te zien. Ook de grote rivieren in dit deel van Nederland en België zijn op de route prominent aanwezig. Natuurlijk kunt u kennismaken met Nederlands eigen wereldwonder: de Deltawerken, die getuigen van de eeuwige strijd tegen de woeste zee. ZATERDAG: Brugge, inschepen om uur; rondrit 15 km. U begint uw fietsreis in Brugge, de hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen (ruim inw.). Brugge vindt haar oorsprong al in de Gallo-Romeinse tijd (2 e -3 e eeuw). Er waren al handelscontacten met Engeland en Gallië. In de 9 e eeuw bouwden de graven van Vlaanderen een sterke burcht. Vanaf de 11 e eeuw werd Brugge door haar toegang tot de zee via het Zwin een internationaal handelscentrum. Het was bekend vanwege de productie van zeer degelijk laken dat over heel Europa werd uitgevoerd. Verzet van ambachtslieden tegen (Fransgezinde) patriciërs en de Franse koning (Vlaanderen behoorde tot Frankrijk) leidde in 1302 tot verjaging van het Franse garnizoen. Rond 1350 telde de stad meer dan inwoners: dubbel zoveel als nu in de historische binnenstad. In die periode werd de tweede stadswal gebouwd. Hierop staan nog 4 molens. In de 15 e eeuw kwam Brugge onder gezag van de Bourgondische hertogen. Deze brachten de stad luxe en welvaart: grote bloei van kunsten, het bankwezen. Uit die periode is nog veel bewaard gebleven: het stadhuis, de vele natiehuizen en parochiekerken, praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute in de O.L.V. kerk. Einde 15 e eeuw verdween het Bourgondische hof uit Brugge wat het einde van een periode van ongebreidelde bloei betekende. Door verzanding van de kuststreek was de stad niet meer vlot toegankelijk voor zeeschepen. Zij verspeelde haar positie aan Antwerpen. In 1548 kwam de stad in Spaanse handen. Door de godsdienstoorlogen en de afsluiting van de zee begon voor Brugge het verval. Het werd in de 19 e eeuw een arme stad en miste ook de industrialisatie. Mede door de roman Bruges la Morte (1892), van G. Rodenbach kreeg Brugge weer faam als kunststad en later als toeristisch centrum. Enige van de vele bezienswaardigheden in de historische stad: O.L. Vrouwekerk, Belfort en Hallen (13 e eeuw), Kantcentrum, 4 middeleeuwse poorten, gotisch stadhuis, talloze fraaie gevels, Gruuthusepaleis, Groeningemuseum, Memlingmuseum.

3 ZONDAG: Brugge Gent 52 km. 's Morgens vertrekt u vanaf de stadswallen voor een rit naar Gent. U volgt globaal het kanaal tussen Brugge en Gent. Het is een prachtige, rustige fietsroute met onverwacht veel variatie. s Middags arriveert u vroeg genoeg in Gent om in het uitgestrekte centrum te genieten van bouwkunst van eeuwen en de gezelligheid van de stad. De stad Gent heeft ca inw. De naam is vermoedelijk ontstaan uit het Keltische Ganda: monding, samenvloeiing. In de stad vloeien de Leie en de Schelde inderdaad samen. In 630 stichtte de heilige Amandus de St. Baafsabdij. In de Middeleeuwen groeide Gent uit tot één van de belangrijkste steden van Europa (in Ca inw.) dankzij lakenindustrie. Van de 14 e tot de 16 e eeuw waren er vaak strijd tegen de heren van Vlaanderen en conflicten in de stad zelf. Van 1584 (verovering door de Spanjaarden tijdens de opstand van de Nederlanden tegen koning Philips II) tot de 19 e eeuw was er economische achteruitgang. Daarna ontwikkelde Gent zich tot industriestad, waar het socialisme sterk leefde. De oude stad heeft veel goed bewaarde gilde-, patriciërs- en pakhuizen, het Gravensteen (middeleeuwse burcht), de Sint Niklaaskerk (start bouw: 1200), Sint Baafskathedraal (14 e eeuw, met het schilderstuk Aanbidding van het Lam Gods van Van Eijck) en het Belfort (14 e eeuw). Het centrum heeft talrijke pleinen en gezellige cafeetjes. Gent is een levendige stad die weliswaar prat gaat op een rijk verleden, maar die zich niet beperkt tot de rol van museumstad. De stad is een geslaagde mengeling van middeleeuwse bouwsels, chique winkelstraten met prachtige herenhuizen, arbeidersbuurten uit het begin van de 20e eeuw waar heel wat studenten verblijven en drukke pleintjes waar men op zwoele zomeravonden tot in de vroege uurtjes kan tafelen.

4 MAANDAG: Gent- Middelburg 73 km of aan boord in Terneuzen 41km Vandaag verlaten we België en komen in Nederland. Via een landelijke fietsroute door Oost- Vlaanderen rijdt u naar Breskens. In Breskens kunt u de veerboot naar Vlissingen nemen (ca. 20 min. overtocht). Vlissingen is een belangrijke haven aan de monding van de Westerschelde gelegen op het voormalige eiland Walcheren. Vandaaruit fietst u naar Middelburg. De route gaat door het wijde land van Zeeuws-Vlaanderen, met een enkel dorpje, kronkelende dijkwegen en restanten van vele kreken. U bent aangekomen in het Deltagebied van onze grote rivieren. Vroeger was er een open verbinding met de zee door de vele rivierarmen. Na de watersnood van 1953 zijn in het kader van het Deltaplan grote werken uitgevoerd, die de meeste zeegaten met dammen van de zee hebben afgesloten. Zeeland ligt voor een groot deel op of onder de zeespiegel. In 1953 waren de dijken slecht en laag. De kans op een overstroming was toen 1x per 80 jaar. Dankzij de stormvloedkering op de Oosterscheldedam is die kans nu minder dan 1x per 4000 jaar. U heeft morgen de kans om dit bouwwerk van binnen en buiten te bezoeken. Je wordt omringd door beton met een garantie van 200 jaar. De stalen deuren van 45 meter breed verheffen zich en het getij raast onder je door. Middelburg vindt haar oorsprong rondom een burcht (burg). In de tijd van invallen van de Noormannen (ca ) werden op Walcheren enkele burchten gebouwd. Sterke groei trad echter pas op toen er ook een klooster werd gesticht (12 e eeuw). De abt van dit klooster had veel invloed in Zeeland. Middelburg nam in betekenis toe door dit klooster en de handel die deze, aan water gelegen plaats, welvarend maakte. Deze kooplieden waren in machtige gilden verenigd. De goede bereikbaarheid van de stad door de vele waterwegen en de nabijheid van de zee maakten dat Middelburg in de handelsactiviteiten van de Verenigde Oost-Indische en de West-Indische Compagnie een belangrijk aandeel kreeg. De welvaart die hier uit voortvloeide uitte zich o.a. in de bouw van kapitale panden in het centrum. Veel historische bouwwerken gingen verloren door het Duitse bombardement op de stad van 17 mei 1940 maar er is nog veel fraais te zien. Een aantal verwoeste panden werd weer opgebouwd. De omwalling uit de 17 e eeuw is voor een groot deel nog duidelijk te herkennen. Aan de zuidoostkant van het centrum werd het Kanaal door Walcheren gegraven die de stad in het zuiden verbindt met de havenstad Vlissingen. Bezienswaardig zijn o.a. Stadhuis (gotisch) aan de Markt, Abdij, Gistpoort, Graanbeurs, VOC-gebouw (1616), St. Jorisdoelen, diverse koopmanswoningen.

5 DINSDAG: Middelburg Zierikzee 51km of fietsen naar Zandkreekdam en varen naar Zierikzee 32 km Eerst fietst u naar het stadje Veere, vroeger een belangrijke handelsplaats. Vanuit Veere fietst u over het Veersgatdam (hier mogelijkheid tot strandbezoek) naar Noord-Beveland. Al vrij snel komt u bij de Oosterscheldedam en aan de zuidkant is weer gelegenheid tot zwemmen (strand en duinen). Ongeveer halverwege de Oosterscheldedam biedt het voormalige werkeiland Neeltje Jans een afwisselend programma van zaken die met de afdamming en de zee hebben te maken. Alle eilanden van de provincie zijn sinds de voltooiing van het Deltaplan met elkaar verbonden, dus echte eilanden zijn het niet meer. Wel hebben ze hun karakter behouden. Dit is wel een rit voor sterke fietsers, want het waait hier altijd. Bij Westenschouwen is het einde van de tocht over de dam en u vervolgt de fietsroute naar Zierikzee gelegen aan de zuidkant van het eiland Schouwen-Duiveland. Bij sterke wind kunt u kiezen voor de overtocht met uw schip vanaf Walcheren naar Zierikzee op Schouwen-Duiveland. U fietst dan vanaf Veere naar de Zandkreekdam en daar gaat u aan boord. Zierikzee ontstond al in de 9 e eeuw. Stadsrechten kreeg het in Bloeiperiodes waren de 14 e /15 e eeuw en de 17 e eeuw. Veel gebouwen in de stad herinneren aan die periodes. Bezienswaardig zijn: Nobelpoort (14 e eeuw) (zie foto), korenmolen De Hoop (1876) en korenmolen De Haas (1727). Het s Gravensteen (16 e eeuw) is gebouwd als gevangenis maar huisvest nu het Maritiem Museum. De stad bezit nog enkele stadspoorten: de Noorderhavenpoort (1532), en de Zuidhavenpoort (zelfde periode, andere bouwstijl). Bij deze poort bevinden zich nog gedeelten van de stadsmuur. De Monstertoren (1454) van de St. Lievenskerk is 56 m. hoog. Duidelijk is te zien dat de toren niet is voltooid. Gepland was een hoogte van ca. 130 m.! Geldgebrek en een slappe bodem beperkten de uitvoering van dit plan. De welvaart door handel met Indië (17 e eeuw) leidde o.a. tot de bouw van pakhuizen en fraaie woningen (Oudehaven). Vanaf het schip kunt u op uw gemak te voet de stad verkennen.

6 WOENSDAG: Zierikzee - fietsen naar Bruinisse of Willemstad varen naar Dordrecht 24/54km Een mooie rit over het eiland Schouwen-Duiveland staat op het programma. U fietst naar Bruinisse. Het dorp staat bekend als een zeer geïsoleerde gemeenschap. Hier wonen relatief veel jonge kinderen. De voornaamste bron van inkomsten is de mosselvisserij; op de dijk aan de Grevelingen staat een "standbeeld" van een geopende mossel. U gaat hier aan boord en vaart verder naar Dordrecht of u fietst verder naar Willemstad (een oud vestingstadje) en gaat daar aan boord. De fietsroute naar Willemstad gaat over de Grevelingendam, via het zuiden van Goeree-Overflakkee en over de Hellegatsdam. U eindigt vandaag in Dordrecht, één van de oudste steden van Holland gelegen aan een kruispunt van drukke vaarwegen. In de 11 e eeuw wordt het genoemd als Thuredrech. In 1220 kreeg de plaats stadsrechten van Graaf Willem I van Holland. In de Middeleeuwen werd het een belangrijke havenstad met stapelrecht (rond 1350), wat inhield dat producten langs de stad vervoerd werden er ook te koop aangeboden moesten worden. De 15 e eeuw was voor de stad een eeuw van rampen (beleg, overstroming, stadsbrand). Maar de stad kwam dit alles te boven en speelde in de politiek van de Nederlanden een belangrijke rol. In 1572 werd hier in het gebouw dat bekend staat als het Hof, de eerste vrije vergadering van de Staten (volksvertegenwoordigers) van Holland gehouden. Deze mag men zien als het begin van een zelfstandig Nederland omdat daar het verzet tegen de Spanjaarden werd gebundeld. In de 16 e eeuw verloor Dordrecht haar leidende positie als handelsstad aan Amsterdam en Rotterdam. In werd in de stad een belangrijke (protestantse) kerksynode gehouden. Er was binnen de kerk een belangrijk geschil van mening over de leer ontstaan. De strengere stroming won en resultaat waren de Dordtse Leerregels, gericht tegen de verliezers. Op deze synode werd ook besloten tot de vertaling van de Bijbel (Statenvertaling). Bezienswaardige gebouwen zijn o.a. de gotische Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk met nooit voltooide toren (14 e eeuw), die voor de stad een kenmerkend beeld is geworden (zie foto). Een ander opvallend gebouw is de Groothoofdspoort, vanwaar u een pracht uitzicht op de drukke rivier hebt.

7 DONDERDAG: Dordrecht Vianen 47 km Als u Dordrecht achter u gelaten hebt, fietst u eerst door de Alblasserwaard. Het is een streek met langgerekte streekdorpen aan slingerende waterlopen gelegen. U vindt hier de rust van het platteland met beschutte wegen, vergezichten over de weiden en de onvermijdelijke molens die zo in het Hollandse landschap passen. De geschiedenis van de Alblasserwaard begint na de laatste ijstijd zo n jaar geleden. Door de wind werden zandduinen opgeworpen die nu nog in het landschap zichtbaar zijn en donken worden genoemd. In het centrum van de Alblasserwaard zijn nog diverse donken zichtbaar. De Romeinse tijd was na de prehistorie de eerstvolgende periode waarin weer bewoning op vrij grote schaal in de Alblasserwaard voorkwam. Na de ontvolking rond het jaar 250 raakte de Alblasserwaard vanaf het jaar 1000 opnieuw permanent bewoond. De ontginning van de Alblasserwaard werd zeer waarschijnlijk voltooid in de vierde kwart van de 13e eeuw. Voordat u in Vianen aankomt fietst u door de streek tussen de grote rivieren die Vijfheerenlanden heet. Het gebied dankt zijn naam aan vijf Heren uit dat gebied die in 1284 gezamenlijk maatregelen namen tegen de wateroverlast. U vervolgt de route langs het Merwedekanaal en over de rivierdijk naar Vianen. Vianen is een uniek middeleeuws vestingstadje. In krijgt Vianen, dat al een boeiende marktplaats was, stadsrechten. Binnen de 14 e eeuwse grachten en muren is het streng geometrische stratenpatroon uit die tijd bewaard gebleven en uit de daaropvolgende eeuwen bleven veel bouwwerken intact. Van de oorspronkelijke vesting is nog de Lekpoort, stammend uit de 15 e eeuw, in volle glorie bewaard gebleven. Opvallende monumenten zijn verder het Stadhuis (1425) en de Grote Kerk (1542).

8 VRIJDAG: Vianen varen naar Breukelen, fietsen naar Amsterdam 48 km. Op vrijdagmorgen verlaat u Vianen per schip voor een tocht over o.a. het Amsterdam- Rijnkanaal naar Breukelen. Hier gaat u van boord om te beginnen aan de laatste etappe naar Amsterdam. U fietst langs het idyllische riviertje de Vecht met mooie huizen en tuinen. Langs smalle fietspaden komt u in Ankeveen. Het is een streek met veel water. Als er s winters ijs ligt is dit een geliefde plek om te schaatsen. Terug bij de Vecht bezoekt u het stadje Weesp. Amsterdam is dan niet ver meer. Bijna geheel via fietspaden rijdt u naar het centrum van de stad. Vlak voor het einde van de tocht passeert u het Scheepvaartmuseum. Achter dit gebouw ligt een replica van een 18 e eeuwse Oost-Indiëvaarder, de Amsterdam. Aan het einde van de 19 e eeuw is voor het voormalige Waterfront, ligplaats van honderden (zeil)schepen, op een kunstmatig eiland het Centraal Station verrezen. De zeeschepen meren tegenwoordig in de havens westelijk van Amsterdam. Amsterdam: Een eenvoudige nederzetting aan de monding van de Amstel, in open verbinding met de zee: dat was Amsterdam in de 12e eeuw. Vissers en ambachtslieden legden in deze tijd een dam in de Amstel (op de plaats waar nu het Nationale Monument staat) en Amstel-re-damme was geboren. In de 17e en 18e eeuw waren de Amsterdammers de meest welvarende Europeanen. In die Gouden Eeuw werd de beroemde grachtengordel gegraven. Machtige kooplieden lieten hier hun overvloedig versierde woonhuizen bouwen om hun rijkdom te demonstreren. In Amsterdam zijn interessant en makkelijke bewandelbaar: de hele grachtengordel, de Jordaan met vele cafés, terrassen en bijzondere winkeltjes, het Vondelpark waar vaak concerten plaatsvinden, het Leidseplein en Rembrandtsplein, de Spiegelbuurt met zijn antiekwinkels en het Museumplein met het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Van Gogh-museum. Typerend voor Amsterdam zijn verder de talloze hofjes, de drijvende bloemenmarkt en de honderden woonboten in de grachten. s Avonds kunt u nog een boottocht door de grachten maken en een wandeling door het centrum. Wist u dat: o In Amsterdam 222 trams, 277 bussen, 106 metrolijnen/sneltreinen en 8 veren zijn? o De Oude Kerk het oudste, nog bestaande gebouw van Amsterdam is? o Er in Amsterdam fietsen zijn o Amsterdam 165 grachten en 1281 bruggen heeft? o Amsterdam 2500 woonboten heeft? ZATERDAG: Amsterdam, einde van de reis na het ontbijt.

Uw Fiets Vaar Vakantie. Amsterdam-Gouda-Brugge

Uw Fiets Vaar Vakantie. Amsterdam-Gouda-Brugge Uw Fiets Vaar Vakantie Amsterdam-Gouda-Brugge ZAB 2012 AMSTERDAM-GOUDA-BRUGGE Amsterdam-Brugge begint met een typische Hollandse route door groen polder- en molenland met de prachtige steden Gouda en Dordrecht.

Nadere informatie

Uw Fiets Vaar Vakantie. Brugge-Antwerpen-Amsterdam

Uw Fiets Vaar Vakantie. Brugge-Antwerpen-Amsterdam Uw Fiets Vaar Vakantie Brugge-Antwerpen-Amsterdam ZBA 2012 1 BRUGGE-ANTWERPEN- AMSTERDAM U stapt aan boord in Brugge of hier is het keerpunt indien u zowel van Amsterdam naar Brugge als van Brugge naar

Nadere informatie

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main-Radweg Actief genieten op de fietsroute langs de Main Algemeen: 7 dagen waarvan ook 7 dagen fietsen. Lengte volledige fietstocht: ongeveer 340km Overnachtingen:

Nadere informatie

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden.

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren.

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

Noorwegen. Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland.

Noorwegen. Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland. Noorwegen Maandag 22 augustus 2011 Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland. Dinsdag 23 augustus. Om 12.30 moeten we inschepen richting Oslo op de prachtige

Nadere informatie

Op algemene aanvraag plannen wij een toeristische vakantie naar Noord Holland en verblijven er nog eens in het uniek gelegen strandhotel Het Hoge Duin

Op algemene aanvraag plannen wij een toeristische vakantie naar Noord Holland en verblijven er nog eens in het uniek gelegen strandhotel Het Hoge Duin Op algemene aanvraag plannen wij een toeristische vakantie naar Noord Holland en verblijven er nog eens in het uniek gelegen strandhotel Het Hoge Duin Het is een volledig nieuw programma maar we zullen

Nadere informatie

Fly & drive Andalusië

Fly & drive Andalusië Page 1 of 5 Fly & drive Andalusië In Spanje stichtten de Arabieren een rijk dat een hoge beschaving en een grote welvaart kende, waarbij de rest van Europa verbleekte. De belangrijkste gebeurtenissen in

Nadere informatie

Mooi uitzicht in Alkmaar voor wij vertrokken.

Mooi uitzicht in Alkmaar voor wij vertrokken. STADSWANDELING & BEZOEK AAN MUSEUM, HOORN, NOORD-HOLLAND Mooi uitzicht in Alkmaar voor wij vertrokken. Het Sint Pietershof In de 15 e eeuw werd hier het klooster der Kruisherenbroeders gesticht, dat in

Nadere informatie

Een familie tour in de Valle Umbra : van Assisi naar Spoleto

Een familie tour in de Valle Umbra : van Assisi naar Spoleto Een familie tour in de Valle Umbra : van Assisi naar Spoleto De Valle Umbra is een centraal gelegen vallei in het mooie Umbrië, het groene hart van Italië. In deze vruchtbare en waterrijke vallei, afgeschermd

Nadere informatie

IJsselmeer 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk

IJsselmeer 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk IJsselmeer 7 dagen individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer, een rondje "Hollands

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier Holland 1000 jaar geleden Meer weten? Klik hier de plaat Holland 1000 jaar geleden INHOUD Waar kijken we naar? Abdij van Egmond Huldtoneel Kerkje van Velsen Ridders over de Heerenweg Haarlem Rijnsburg

Nadere informatie

ROUTE-PREVIEW. Van Delft naar Delfshaven. 41 km. Lekker uitwaaien achter de duinen!

ROUTE-PREVIEW. Van Delft naar Delfshaven. 41 km. Lekker uitwaaien achter de duinen! Lekker uitwaaien achter de duinen! Van Delft naar Delfshaven 41 km Editie 2019 Welkom tussen Delft en Delfshaven De naam verraadt het al: ooit hoorde Delfshaven bij Delft. In 1389 werd begonnen met het

Nadere informatie

Beste Bacwalde leden,

Beste Bacwalde leden, Beste Bacwalde leden, Normaal gezien is ons jaarlijks etentje in november waar dan de fietsvakantie wordt voorgesteld. Dit jaar is het feestje uitgesteld naar februari 2017. Aangezien iedereen al volop

Nadere informatie

IJsselmeer sportief, 6 dagen

IJsselmeer sportief, 6 dagen IJsselmeer sportief, 6 dagen individuele fietsreis vanaf 485 Rondje om het IJsselmeer Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer. Eén van de mooiste

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

Dagtochten 2011. Dagtocht 6. Drenthe / Groningen

Dagtochten 2011. Dagtocht 6. Drenthe / Groningen Dagtochten 2011. Dagtocht 6. Drenthe / Groningen s Morgens brengen wij eerst een bezoek aan het gevangenismuseum in Veenhuizen. Hier worden wij ontvangen met koffie en koek en krijgen hier onder leiding

Nadere informatie

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d Watersnood op Marken Versie 3 d.d. 11-10-2013 Watersnood op Marken Beste puzzelaar, Je bent nu waarschijnlijk via de dijk op het eiland Marken aangekomen. Maar wist je dat deze dijk er tot 1957 niet lag?

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei Voorjaar 2011 Midden-Frankrijk 21 april t/m 7 mei Donderdag 21 april 2011 191 km Na het avondeten op weg. Even voorbij Vianen ontdekten we dat we de autopapieren vergeten waren. Teruggereden en weer opnieuw

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen

Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen Davidsfonds Wortegem-Petegem nodigt je uit op zaterdag 16 juni 2018 Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen Met veel plezier nodigen wij jullie uit voor een culturele daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen! Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

Baltische Landen: parels aan de Oostzee

Baltische Landen: parels aan de Oostzee Baltische Landen: parels aan de Oostzee Alle drie Baltische Landen hebben zich na hun onafhankelijkheid vanaf 1991 in sneltreinvaart ontwikkeld. In het statige Vilnius, ooit de hoofdstad van het Pools-

Nadere informatie

Voormiddag. Middag. Namiddagwandeling

Voormiddag. Middag. Namiddagwandeling NAAR GENT OP STAP MET DE JARIGE PROF door Jozef Goderis 21.02.09. Deze keer is het vooral een treinreis geworden. In de namiddag sluiten nog drie deelnemers aan met eigen personenwagen. De talrijkste groep

Nadere informatie

Een andere mogelijke betekenis is dat het zou gaan over een verheffing naast de Zenne

Een andere mogelijke betekenis is dat het zou gaan over een verheffing naast de Zenne Heffen: Verklaring naam Heffen: Eerste maal vermelding in 1088 Heffena = Heffe en A Wil zeggen bezinksel en water Mogelijke betekenis: modderbeek of moerasgebied Een andere mogelijke betekenis is dat het

Nadere informatie

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart.

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart. Gouda is een typisch Hollandse stad die al leven met water Ykema T+L eeuwenlang verbonden is met het water van de Gouwe en de Hollandse IJssel. Hollandse Waterstad is de naam van een aantal ambitieuze

Nadere informatie

RING 10 OUWERKERK BROCHURE

RING 10 OUWERKERK BROCHURE RING 10 OUWERKERK BROCHURE Op de ring van het prachtige dorpje Ouwerkerk staat deze vergrote eindwoning met vrij uitzicht over het polderlandschap aan de achterzijde van de woning. Op loop en fietsafstand

Nadere informatie

KTA Brakel op twinningreis naar Marokko

KTA Brakel op twinningreis naar Marokko KTA Brakel op twinningreis naar Marokko Respect, gelijkwaardigheid en diversiteit zijn de sleutelwoorden in een twinningproject tussen een Vlaamse en Marokkaanse school. Een twinning wordt opgezet op basis

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Juli - augustus 2011 - nr 335

Juli - augustus 2011 - nr 335 Juli - augustus 2011 - nr 335 Kijker nr 335 : zomer 2011 Voor sommigen zit het er misschien al bijna op. Voor anderen is het nog maar pas begonnen en voor nog anderen duurt het nog enkele weken. Eén ding

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek.

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. 6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. Geachte reiziger, - zaterdag 5 t/m donderdag 10 oktober 2019 - We hebben weer een najaarsreis op het programma staan voor

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

Moezel 5 dagen. groepsreis fietsvakantie vanaf 379 Wijndorpen en groene heuvels

Moezel 5 dagen. groepsreis fietsvakantie vanaf 379 Wijndorpen en groene heuvels Moezel 5 dagen groepsreis fietsvakantie vanaf 379 Wijndorpen en groene heuvels De Moezelstreek is vooral bekend en met recht zo geliefd vanwege de talloze pittoreske wijndorpen, de schitterende natuur,

Nadere informatie

Burcht ligt aan de Schelde. De Schelde is een bijzonder mooie stroom. Van op het dak van de school zie je hoe de Schelde de gemeente omarmt.

Burcht ligt aan de Schelde. De Schelde is een bijzonder mooie stroom. Van op het dak van de school zie je hoe de Schelde de gemeente omarmt. Burcht en de Schelde een oud en bijzonder verhaal Burcht ligt aan de Schelde. De Schelde is een bijzonder mooie stroom. Van op het dak van de school zie je hoe de Schelde de gemeente omarmt. Uren kan je

Nadere informatie

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III.

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III. Frankrijk het meest favoriete vakantieland van Nederland. Velen gaan met de auto, caravan, camper of fiets. Voor een weekend bezoekt men vaak Parijs of een van de andere fraaie steden. Maar je kunt Frankrijk

Nadere informatie

Onderdoorgang Rozemarijnbrug opent voor voetgangers en fietsers

Onderdoorgang Rozemarijnbrug opent voor voetgangers en fietsers Onderdoorgang Rozemarijnbrug opent voor voetgangers en fietsers Op dinsdag 30 augustus 2016 om 14 uur fietsten schepen Watteeuw, samen met gedeputeerde Peter Hertog, de pas aangelegde onderdoorgang aan

Nadere informatie

De Donk (Alblasserwaard)

De Donk (Alblasserwaard) 11 De Donk (Alblasserwaard) 12 De Donk (Alblasserwaard) GPS: N 51 53.631 - E 4 47.222 De Donk is een afgelegen plek in de Alblasserwaard, een van de oudste polders in Nederland. De Alblasserwaard is omsloten

Nadere informatie

Letland. Geschiedenis In 2012 is het zuidelijke deel gemoderniseerd over 26 kilometer.

Letland. Geschiedenis In 2012 is het zuidelijke deel gemoderniseerd over 26 kilometer. De autoceļš is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt een oost-westroute in noordoostelijke richting in het noordoosten van het land. De weg takt een kilometer of 35 buiten de hoofdstad Rīga af van

Nadere informatie

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Tijdens deze tour maakt u kennis met de facetten van het rijke culturele en culinaire leven in Chiang Mai. U fietst door nostalgische

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

Jonge Stedenbouwkundigen

Jonge Stedenbouwkundigen herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal VO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal VO herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van een bezoek aan museum Het Grachtenhuis

Nadere informatie

Brugge. culturele hoofdstad 2002 van Europa. leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002

Brugge. culturele hoofdstad 2002 van Europa. leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002 Brugge culturele hoofdstad 2002 van Europa leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002 1. geschiedenis Brugge is een heel oude stad. Heel lang geleden bouwden de Romeinen er een versterkt kasteel.

Nadere informatie

Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout

Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout Titel: Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout Inleiding Oosterhout, strategisch gelegen tussen de A27, de A59 en de A16 heeft al een lange geschiedenis. Thans een bruisende stad met

Nadere informatie

Jeruzalem. Veertigdagenkalender Een wandeling over de muren van. Een goede wandeling gewenst!

Jeruzalem. Veertigdagenkalender Een wandeling over de muren van. Een goede wandeling gewenst! Veertigdagenkalender 2014 Een wandeling over de muren van Jeruzalem Jezus was op een ezel Jeruzalem binnengekomen. Het leek toen of hij de koning was, maar in de dagen daarna zou hij gevangengenomen worden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

Altmühltal & Donau standplaats 8 dagen

Altmühltal & Donau standplaats 8 dagen Altmühltal & Donau standplaats 8 dagen individuele hotelfietsreis vanaf 455 Fietsreis langs de Altmühl en de Duitse Donau vanuit Bad Gögging Deze standplaatsfietsreis gaat door het dal van de rivier de

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

De komkommertijd van augustus is weer

De komkommertijd van augustus is weer september 2014: Einde vakanties = begin van onze vakantie De komkommertijd van augustus is weer voorbij. Deze maand september hebben we echter weer een heleboel te melden. In augustus waren we gewoon erg

Nadere informatie

Base Le Boat Condom. LE BOAT Condom Quai De La Bouquerie 32100 Condom - Frankrijk. Email : lemas@leboat.com Base Manager : Christian Lassaunière

Base Le Boat Condom. LE BOAT Condom Quai De La Bouquerie 32100 Condom - Frankrijk. Email : lemas@leboat.com Base Manager : Christian Lassaunière Base Le Boat Condom LE BOAT Condom Quai De La Bouquerie 32100 Condom - Frankrijk Email : lemas@leboat.com Base Manager : Christian Lassaunière Tél - 0033 (0) 562 28 46 46 Fax - 0033 (0) 562 28 37 28 GPS

Nadere informatie

Studiereis naar Noord-Italië VGVZ KS

Studiereis naar Noord-Italië VGVZ KS Studiereis naar Noord-Italië VGVZ KS Op tocht langs oudchristelijke wortels in Noord-Italië 29 september 6 oktober 2017 Torcello Katholieke Sectorraad Op tocht langs oudchristelijke wortels in Noord-Italië

Nadere informatie

individuele hotelfietsreis vanaf 578 La Route du Vin

individuele hotelfietsreis vanaf 578 La Route du Vin Zuid Elzas 7 dagen individuele hotelfietsreis vanaf 578 La Route du Vin Een weekje even helemaal er tussen uit, niet te ver, maar wel in een heel andere omgeving? Dat kan in de Elzas, op zijn Frans: Alsace!

Nadere informatie

Sneak preview Museum Het Grachtenhuis

Sneak preview Museum Het Grachtenhuis Luister naar het verhaal van onze grachten Sneak preview Museum Het Grachtenhuis Museum Het Grachtenhuis De Amsterdamse grachten maken de stad. Hier wordt al eeuwen geld verdiend, kunst gemaakt, feest

Nadere informatie

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km

Tongeren - Historische wandeling 9.55 km Tongeren - Historische wandeling 9.55 km 41 1 0 34 2 3 4 5 15 16 11 9 10 7 8 6 12 14 13 0 m 0 Station Tongeren 242 m 1 Antiekmarkt Iedere zondag kan men op deze plaats van in de vroege uurtjes tot 's middags

Nadere informatie

Oudenburg in het Brugse Ommeland

Oudenburg in het Brugse Ommeland Oudenburg in het Brugse Ommeland Oudenburg, nu eigenlijk een rustig plattelandsstadje op de grens tussen polder- en zandstreek in het Brugse Ommeland, behoort tot de oudste steden van ons land. De Romeinen

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122294 Middelburg, Wolphaartsdijk en Nieuw- en Sint Joostland

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122294 Middelburg, Wolphaartsdijk en Nieuw- en Sint Joostland Fietsroute 122294 Middelburg, Wolphaartsdijk en Nieuw- en Sint Joostland Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats maria- en havenpolder Pasdam Sluis Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt

Nadere informatie

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije 29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije Met gids Lia Vriend, geograaf en voormalig aardrijkskundelerares Startpunt: Fort bij Krommeniedijk (Fort K ijk) in Uitgeest De zesde excursie van

Nadere informatie

Zomeruitstappen WVA vzw Rijselstraat Ieper tel: mail:

Zomeruitstappen WVA vzw Rijselstraat Ieper tel: mail: Zomeruitstappen 2016 WVA vzw Rijselstraat 98 8900 Ieper tel: 057 21 55 35 mail: info@wvavzw.be 1 Inhoud Kaft....1 Inhoud...2 Algemene informatie.3 Dinsdag 19 juli: Planckendael...... 4 Dinsdag 26 juli:

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km Route 6 47.1 km Midden-Delflandroute Midden-Delfland is een mini-groen Hart, dat ingeklemd ligt tussen Den Haag, Rotterdam en Delft. Het is nog steeds verrassend rustig en landelijk in dit mooie polderland.

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Maarstraat 12. 4301 HA Zierikzee Vraagprijs: 129.000 k.k. Vraa. Winkelpand direct gelegen aan het sfeervolle plein van de Maarstraat.

Maarstraat 12. 4301 HA Zierikzee Vraagprijs: 129.000 k.k. Vraa. Winkelpand direct gelegen aan het sfeervolle plein van de Maarstraat. Maarstraat 12 4301 HA Zierikzee Vraagprijs: 129.000 k.k. Vraa Winkelpand direct gelegen aan het sfeervolle plein van de Maarstraat. In de binnenstad van Zierikzee, gelegen aan het sfeervolle plein met

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012.

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Zondag 10 juni 2012. Vanmorgen vertrokken en via Antwerpen, Brussel en Luxemburg zijn we, zonder tolwegen, lekker opgeschoten en doorgereden tot Arc et Senans. Hier

Nadere informatie

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2 X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN MAASVLAKTE 2 X De haven van Rotterdam x werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom

Nadere informatie

Archeologiebeleid op Walcheren

Archeologiebeleid op Walcheren Archeologiebeleid op Walcheren Netwerkbijeenkomst Erfgoed en Ruimte RCE 12 december 2012 Walcherse Archeologische Dienst, december 2012 Archeologie op Walcheren Verdrag van Malta 1992: bescherming archeologie

Nadere informatie

Den Haag Scheveningen Delft

Den Haag Scheveningen Delft Den Haag Scheveningen Delft Zaterdag en zondag 21 en 22 juni 2008 met bezoek aan Mauritshuis Museum Beelden aan zee Vermeercentrum V.V.A. afdeling Brussel G. Gilsonstraat 55, 1090 Brussel tel. 02-479.32.32

Nadere informatie

Jonge Stedenbouwkundigen

Jonge Stedenbouwkundigen herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal PO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal PO herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van een bezoek aan museum Het Grachtenhuis

Nadere informatie

Het Ieperleekanaal. Historisch

Het Ieperleekanaal. Historisch Het Ieperleekanaal Historisch Een goed bevaarbare waterweg betekende voor vele steden in de beschaafde middeleeuwse wereld een grote troef voor snelle, soms explosieve groei en bloei. In die tijd hoorde

Nadere informatie

en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING,

en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING, Afdeling en nummer M.M.A./Mo.-164.304. RIJSWIJK (ZH) i a i I Li '-J.- ^. ro O o o> o C-J in o DE STAATSSECRETARIS VAN CULTUUR, RECREATIE EN MAATSCHAPPELIJK WERK en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING

Nadere informatie

Impressie CCC-reis Italië 2014

Impressie CCC-reis Italië 2014 Impressie CCC-reis Italië 2014 De start van deze reis is op camping Schinderhannes in Pfalzfeld. Na het welkomstdiner vertrekken 7 caravans en 6 campers richting Oostenrijk en Italië. Onze eerste camping

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

Bestemming Frankrijk. Plaats Bourgondië. Duur 7 dagen. M oeilijkheid M akkelijk. Reisperiode Van maart tot october. M inimale Leef tijd 9 jaar

Bestemming Frankrijk. Plaats Bourgondië. Duur 7 dagen. M oeilijkheid M akkelijk. Reisperiode Van maart tot october. M inimale Leef tijd 9 jaar Reisaanbot in Bourgondië: een culinaire en oenologische reis. Bestemming Frankrijk Plaats Bourgondië Duur 7 dagen M oeilijkheid M akkelijk Reisperiode Van maart tot october M inimale Leef tijd 9 jaar Verw

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

Enns Radweg per trein

Enns Radweg per trein Enns Radweg per trein individuele fietsreis vanaf 745 Van Radstadt langs de Enns naar Linz aan de Donau Per ICE trein reist u snel en comfortabel naar Radstadt. De Enns ontspringt in Salzburgerland.. Vanaf

Nadere informatie

Uw vertrekbasis : LE BOAT Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland Tel 0031 (0) 610 954 497

Uw vertrekbasis : LE BOAT Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland Tel 0031 (0) 610 954 497 Uw vertrekbasis : LE BOAT Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland Tel 0031 (0) 610 954 497 WIJ VRAGEN U OM ONDERSTAANDE PRAKTISCHE INFORMATIE MET BETREKKING TOT UW VERTREKBASIS GOED DOOR TE LEZEN Deze informatie

Nadere informatie

25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare.

25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare. 25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare. Bezoek Filpisu-Mare en 4 daagse Rondreis Roemenië Van Donderag 21 Juni 2018 tot Zaterdag 30 juni Dag1 : donderdag 21 juni Deze dag vertrekken per vliegtuig vanaf

Nadere informatie

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats).

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats). Het verhaal van 1588 Bodystorming Inleiding Het jaar 1588 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van de Republiek. De gebeurtenissen die eraan vooraf gaan worden als feiten voorgelezen en tussen de

Nadere informatie

Donau Wenen Boedapest 8 dagen per trein

Donau Wenen Boedapest 8 dagen per trein Donau Wenen Boedapest 8 dagen per trein individuele fietsreis vanaf 769 Langs de oevers van de Hongaarse Donau Een prima fietsreis met een uitstekende combinatie van de natuur langs de Donau en de cultuur

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4 Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4 door D. 1279 woorden 6 juli 2016 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Aardrijkskunde 1hv 4.1 Het gevaar van water Terp: heuvel die beschermt tegen

Nadere informatie

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

Over mezelf. Over de stadsklassen zelf. Mijn naam : Mijn klas : Was ik als eens weg van huis zonder familie? ja / nee Zo ja : naar wie, met wie?

Over mezelf. Over de stadsklassen zelf. Mijn naam : Mijn klas : Was ik als eens weg van huis zonder familie? ja / nee Zo ja : naar wie, met wie? Dit boekje is van Over mezelf Mijn naam : Mijn klas : Was ik als eens weg van huis zonder familie? ja / nee Zo ja : naar wie, met wie? Zo nee : zie ik het zitten? Waarom wel of niet? Over de stadsklassen

Nadere informatie

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun BOTSWANA SELF DRIVES Natuur en Cultuur Dag 1 Maun U haalt de 4x4 op bij het vliegveld en krijgt een uitgebreide 1-2 uur durende overdracht van de auto, de uitrusting en de route. Er is volop gelegenheid

Nadere informatie

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over "Tunnels en Bruggen". Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten.

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over Tunnels en Bruggen. Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten. Edwin van Tienen TUNNELS EN BRUGGEN Inhoud. 1. Wat weet ik er al van. 2. Tunnels. 2.1 Boren. 2.2 Tunnels in de bergen. 3. De kanaaltunnel. 3.1 Tunnel onder de zee. 3.2 De TGV. 4. Bruggen. 4.1 Onderzoeken

Nadere informatie

Wicklow Way incl. Dublin 8 dagen per vliegtuig

Wicklow Way incl. Dublin 8 dagen per vliegtuig Wicklow Way incl. Dublin 8 dagen per vliegtuig individuele wandelvakantie vanaf 999 Eire, the Wicklow Way De Wicklow Mountains liggen in het oosten van Ierland, of "Eire", zoals de Ieren hun land zelf

Nadere informatie