In de eerste nieuwsbrief over het herstel van. Werkzaamheden landgoederen Eelde-Paterswolde van start. met

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In de eerste nieuwsbrief over het herstel van. Werkzaamheden landgoederen Eelde-Paterswolde van start. met"

Transcriptie

1 Werkzaamheden landgoederen Eelde-Paterswolde van start met wandel route In de eerste nieuwsbrief over het herstel van de landgoederen rond Eelde en Paterswolde heeft u kunnen lezen wat de plannen zijn. Begin februari gaan de werkzaamheden van start. Bureau Eelerwoude begeleidt namens de eigenaren de uitvoering van de werkzaamheden. Diliana Welink vertelt wat er gaat gebeuren: Voor elk landgoed hebben we de maatregelen uitgewerkt en op kaart gezet. De aannemer start begin februari. We hebben dan alle vergunningenprocedures netjes doorlopen. De omwonenden en andere geïnteresseerden zijn goed geïnformeerd en zijn enthousiast; eindelijk gebeurt er wat. Op de kaarten wijst Welink de belangrijkste maatregelen aan. Op Vosbergen, Borgstee en Westerbroek halen we bomen weg, die een gevaar vormen voor mensen of die de oorspronkelijk laanbomen in de weg staan. Dit doen we bij de Kromme Laan, de oprijlanen van Westerbroek en bij de bomen die op de oude gracht van Borgstee staan. Bij Westerbroek halen we een paar bomen weg om de Robinia s, die zo mooi met witte trossen bloeien, weer de ruimte te geven. Voor Vosbergen maken we een plan voor stinsenplanten rond het huis en het gazon. Stinsenplanten horen echt bij de landgoederen en zorgen in het voorjaar voor een mooie bloemenpracht. Op Lemferdinge, in het Hesselinksbos en op de landgoederen van Natuurmonumenten herstellen we de oorspronkelijke waterpartijen. We creëren weer zichtlijnen en doorkijkjes. In de parkbossen van Lemferdinge, De Braak en Vennebroek kappen we selectief een aantal bomen om jonge bomen meer kans te geven. In het Hesselinksbos dunnen we de hulst uit en maken paden vrij. Het materiaal uit de vijvers gebruiken we om een laag gelegen weiland naast het Hesselinksbos op te hogen. Voor Vennebroek en De Braak is door een deskundig bureau een aanvullend plan gemaakt voor het gebied rond de vijvers. Welink wijst op de kaarten: We schonen de vijvers op en verwijderen her en der bomen die in de zichtlijn staan. Ook worden nieuwe struiken aangeplant. Op De Braak herstellen we een zichtlijn die vanuit het voormalige huis richting de Vennerstraat liep. Eelerwoude werkt samen met de gemeente en het waterschap aan een plan om de waterhuishouding op alle landgoederen te verbeteren. We kunnen de vijvers wel opschonen, maar dat geeft nog geen garantie dat overal voldoende water blijft staat. Op landgoed De Braak is al extra watertoevoer geregeld. We moeten afwachten of dat voldoende is, zegt Welink. In deze nieuwsbrief informeren we u over de plannen in de landgoederengordel van Eelde- Paterswolde. Het herstel van de landgoederen is een gezamenlijk project van: Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, Verslavingszorg Noord Nederland, Kraus-Groenveld Stichting en de particuliere eigenaren van Westerbroek, Hesselinksbos en Borgstee.

2 Meer weten over het herstel? Met deze nieuwsbrief informeren we u over de plannen in de landgoederengordel van Eelde-Paterswolde. Op vindt u meer informatie. Lezing over Roodbaard 7 februari Els van der Laan verzorgt op 7 februari een lezing over Roodbaard. Locatie: Landgoed Lemferdinge. Tijd: uur ontvangst met koffie. Einde uur. U bent van harte welkom! Roodbaard: de onbekende tuinman De tuinen en parken van de landgoederen zijn oorspronkelijk aangelegd door verschillende tuinmannen of -architecten. Roodbaard was daar een van. Els van der Laan bracht begin november samen met Willemieke Ottens een boek uit over Roodbaard. Nu kennen de meeste mensen wel ene Blauwbaard, maar wie is Roodbaard? Dat is precies wat Van der Laan zich afvroeg als landschapsarchitect. Van der Laan kwam via haar werk in aanraking met een ontwerp van Roodbaard. Ze had nog nooit van deze man gehoord, ook niet tijdens haar opleiding als landschapsarchitect. Ik wist niets van Roodbaard. Gelukkig was er net een boekje verschenen van de Rijksuniversiteit Groningen. Later heb ik voor Natuurmonumenten een renovatieplan geschreven voor landgoed De Braak. Roodbaard heeft veel invloed gehad op het park en de tuin. Ik kwam erachter dat we veel te weinig van Roodbaard wisten. Onderzoek Van der Laan besloot zelf onderzoek te doen en spitte allerlei archieven door. We hadden nooit goed gekeken naar de rode draad in de ontwerpen van Roodbaard. Wat zijn nu de specifieke kenmerken? In het Groninger en het Drents Archief vonden we een aantal waardevolle tekeningen. Roodbaard bleek bijzondere projecten te hebben uitgevoerd. We ontdekten dat parken die aan Roodbaard werden toegeschreven soms van de hand van eerdere architecten waren geweest. Andersom inspireerde Roodbaard weer een architect als Springer. De tekening van de Springertuin op landgoed Oosterbroek is gemaakt naar ontwerp van Roodbaard! Ontwerptekening van het park Oosterbroek, getekend door LA Springer naar het voorbeeld van Roodbaard (ongedateerd). Herkomst reproductie: Speciale Collecties, Bibliotheek Wageningen UR.

3 Boetseren met grond Van der Laan haalt uit haar onderzoek een aantal specifieke kenmerken van Roodbaard: Hij werkt heel veel met reliëf en vormen. Hij boetseert als het ware met grond. Ook belangrijk zijn de waterpartijen en de zicht- of belevingslijnen. Vanuit het landhuis trok Roodbaard een middenlijn en verschillende diagonalen. Op deze denkbeeldige lijnen kom je als het ware steeds terug via de wandelpaden en zie je weer een ander gedeelte van het centrale punt: het landhuis. De zichtlijnen van Roodbaard moeten we volgens Van der Laan niet verwarren met de zichtassen uit de formele stijl. Via de zichtassen kun je helemaal naar de verte kijken. De zichtlijnen van Roodbaard kunnen onderbroken worden door bijvoorbeeld een groepje mooie bomen, bewust zo op die plek aangeplant. Landgoederen Paterswolde Ook op een aantal landgoederen rond Paterswolde zien we duidelijk invloed van Roodbaard. Denk aan het heuveltje bij de vijver op De Braak, de vorm van de vijver op Vennebroek of het spiegeleffect van het huis in de vijver op Westerbroek. De Springertuin op landgoed Oosterbroek is, zoals de tekening laat zien, ook geïnspireerd op ontwerpen van Roodbaard. Van der Laan is blij met het herstelproject voor de landgoederen, maar zij plaats ook een kanttekening: De tijd heeft allerlei waardevolle elementen achtergelaten. De parken bevatten meerdere lagen in de aanleg. Ik geef daarom het advies om goed te kijken naar de verschillende periodes en wat ze hebben opgeleverd. Zo zijn lanen in de formele stijl (begin 19e eeuw) recht met de bomen strak in het gelid. Roodbaard koos juist een speelsere, meer landschappelijke, vorm en liet af en toe juist bomen weg uit de laan om doorkijkjes te creëren. Herstel van een zichtlijn van Roodbaard is niet hetzelfde als een zichtas van een laan uit de formele periode. Boek en lezing Het onderzoek van Van der Laan en Ottens heeft geleid tot het prachtige boek Roodbaards Rijkdom. Op 7 februari houdt Els van der Laan een lezing over Roodbaard. Voor meer informatie: zie kader bovenaan dit artikel. Els van der Laan is landschapsarchitect en directeur van N0.0RDPEIL landschap.stedenbouw in Sneek.

4 Zoek de verschillen Op de oude foto uit 1937/1938 staat Huis Westerbroek aan de Hooiweg met op de voorgrond de vijver. De vijver op landgoed Westerbroek met het mooie spiegeleffect en het omliggende park is zeer waarschijnlijk een ontwerp van Roodbaard. In het herstelproject van de landgoederen wordt onder andere de oprijlaan langs de vijver opgeknapt. Activiteiten op de Landgoederen Museum Vosbergen Regelmatig circa twee keer per maand - worden in het museum concerten georganiseerd van meestal jonge professionele musici. Zie voor het volledige programma: www. museumvosbergen.nl. Wilde Buiten Dag Leer Overleven 21 april 2013, starten tussen en uur Kom vandaag de natuur in en leer overleven! Maak je eigen vuur, klim over een touw en leer alles over eetbare planten. Vanaf 4 jaar. Meer informatie op Ridderspektakel Vennebroek 6 en 7 juli 2013, uur Beleef een riddertoernooi, leer boogschieten en geniet van het schitterende landgoed Vennebroek, alle leeftijden. Meer informatie op Tentoonstelling Huize Lemferdinge In de galerie van Huize Lemferdinge is t/m 3 maart een prachtige tentoonstelling te bekijken. Geïnspireerd door verre landen bevat schilderijen, sumie, kalligrafie en keramiek. Openingstijden: op zaterdag en zondag van tot uur. Lezing boek Huize Lemferdinge 21 maart Ter gelegenheid van de presentatie van haar boek Lemferdinge schakel in de tijd verzorgt mevrouw Nienke Domenie-Verdenius een toelichtende lezing. De schrijfster was bijna 20 jaar secretaris van de vroegere Stichting Lemferdinge. Aanvang uur, kosten: 5,- (incl. koffie/thee). Scholenprogramma Landgoederen Samen met IVN Drenthe ontwikkelt Natuurmonumenten een scholenprogramma in het voorjaar van Kinderen uit groep 5 en 6 in de buurt van de landgoederen worden op deze manier actief en uitdagend betrokken bij de natuur. Vanaf april gaan de vrijwillige begeleiders met de kinderen de natuur in.

5 Tineke Westers: Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van deze beuk Op landgoed Westerbroek moet helaas een monumentale beuk worden gekapt. Tineke Westers is zeer begaan met het landgoed dat zij samen met haar man in 2006 kocht. Ze probeert oude elementen zo goed mogelijk te behouden of te herstellen. Dus nu de dikke groene beuk ziek is, gaat dit haar erg aan het hart. Westers vertelt dat ze nog maar pas geleden een linde heeft laten weghalen die het zicht op de monumentale beuk ontnam. Vanuit het huis heb ik nu weer prachtig zicht op deze mooie boom. Ik heb de stam van de beuk nog speciaal ingepakt met jute om de boom te laten wennen aan zoveel extra licht. De beuk staat op een soort terpje naast de vijver. Zo n heuveltje is een typisch kenmerk van de architect Roodbaard, weet mevrouw Westers. De niervormige vijver is waarschijnlijk ook het werk van Roodbaard, net als de aarde wal die tegen de voorzijde van het huis is geschoven. Het huis heeft hierdoor aan de achterzijde een extra benedenverdieping. De voorzijde van het huis wordt prachtig gespiegeld in het water van de vijver. Dat geldt ook voor de mooie beuk. Die bewust aangelegde spiegeleffecten komen vaak terug in de ontwerpen van Roodbaard. Reuzenzwam De mooie groene beuk is echter ziek; ten prooi gevallen aan de reuzenzwam. Deze zwam vormt aan de voet van de stam prachtig gekleurde waaiers, maar ondertussen hebben de schimmeldraden de wortels ernstig aangetast. De boom wordt instabiel en zeer gevoelig voor wind. Het gevaar bestaat dat de beuk bij een flinke storm omwaait. Westers is bang dat er dan veel schade ontstaat aan andere beplanting en de net vernieuwde vijverbeschoeiing. Daarom heb ik een onderzoek laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Het oordeel is hard maar duidelijk: binnen nu en een paar jaar is de boom helemaal afgestorven. Met pijn in het hart neem ik afscheid van deze beuk. Dit wordt letterlijk en figuurlijk een lege plek. Maar mevrouw Westers ziet ook weer mogelijkheden. Ik ga in overleg met Els van der Laan, de schrijfster van het boek Roodbaards Rijkdom, een nieuwe bestemming bedenken voor deze plek met het terpje. Hier komt dan een nieuw element, passend in de stijl van Roodbaard. Nog meer Roodbaard Het huidige huis en het bijbehorende park van landgoed Westerbroek stammen uit ongeveer Dat Roodbaard betrokken is geweest bij de aanleg van Westerbroek is, volgens het boek Roodbaards Rijkdom, niet met zekerheid te zeggen. Er bestaat geen ontwerptekening en ook zijn er tot op heden geen bewijzen van betalingen gevonden. Maar als we naar het bestaande park kijken zien we duidelijk Roodbaardelementen. Behalve in het reliëf en de vijver is de invloed van Roodbaard ook te zien in het stelsel van zichtlijnen. Vanuit alle ramen van het huis is een uniek zicht gecreëerd. Trots wijst mevrouw Westers en zegt: Zo kijk je vanuit de achterzijde van het huis helemaal richting de Peizermaden.

6 6 lengte wandelroute 2,5 km Kijk ook eens op de facebookpagina over de landgoederen van Natuurmonumenten en de facebookpagina van Het Drentse Landschap: facebook.com/landgoederen-eelde Paterswolde facebook.com/drentslandschap De Braak Hier staan mooie foto s op en allerlei wetenswaardigheden! 3 Wandelen langs de plannen op De Braak In deze nieuwsbrief neemt boswachter Booi Kluiving u mee naar landgoed De Braak en vertelt u meer over de maatregelen. De nummers in de tekst verwijzen naar de kaart. De wandelroute is gemarkeerd met groene paaltjes. Colofon tekst: Olga de Lange fotografie:natuurmonumenten, KINA vormgeving: Buro Klaas Huizenga druk: Het Grafisch Huis Met dank aan Scoutinggroep de Trekvogels voor de verspreiding van deze nieuwsbrief. De route start bij de ingang van Landgoed De Braak (1). De ingang wordt gemarkeerd door een statige toegangspoort. In 1825 legde tuinarchitect Roodbaard dit prachtige parkbos aan in Engelse landschapsstijl met rododendrons, slingerpaadjes en kronkelende vijverpartijen, vertelt Kluiving. Het park is op een aantal plaatsen te dicht begroeid geraakt. Veel bomen in het parkbos (2) hebben dezelfde leeftijd. Kluiving laat zien dat de bomen elkaar vaak in de weg staan. Hij legt uit: We kappen daarom op dit landgoed een aantal bomen. Het wordt maatwerk. We bekijken steeds ter plekke wat nodig is. Met de kap van de ene boom geven we de andere de ruimte. We zijn terughoudend in het omzagen van dikke bomen. Bomen waar spechten of vleermuizen in leven laten we staan. In de buurt van de ingang aan de Vennerstraat wijst Kluiving: Hier herstellen we de zichtas (3) die vroeger vanuit het voormalige landhuis richting de Vennerstraat liep. Straks kunt u vanuit deze ingang van het landgoed weer via een golvend gazon uitkijken richting de vijver. Zo worden de oorspronkelijke structuren weer zichtbaar. januari 2013 Natuurmonumenten Paterswolde Hoofdweg 251 B 9765 CH Paterswolde Vijverpartijen Opvallend is het heuveltje (4) aan de overkant van de vijver. Bij het graven van de grillig gevormde vijvers bleef veel zand over, zegt Kluiving. Roodbaard gebruikte dit voor de aanleg van de eromheen liggende heuvels, een typisch kenmerk voor de ontwerpen van Roodbaard. Sinds het ontstaan van het landgoed is een deel van deze historische tuinstijl verdwenen. Herstel van de waterpartijen is daarom belangrijk. We baggeren ze uit, zodat er straks weer voldoende water in staat. De eilandjes maken we weer zichtbaar. Kluiving vindt de vijverpartijen niet alleen om historische reden belangrijk: De vijvers van De Braak zijn een belangrijke kraamkamer voor padden. Ze trekken in het voorjaar vanuit De Onlanden en het Eelderdiep naar De Braak. Romantische plekjes Opeens staan we voor de ingang van een doolhof (5). Kluiving: Op de Braak komt u verschillende romantische plekjes tegen, zoals dit doolhof. Het doolhof is in 1986 door Natuurmonumenten hersteld. Verderop hebben we vanaf het hoogste punt van het landgoed (6) een fraai uitzicht over de lange vijver, ook zo n romantische plek. Er staat een groep oude bomen. Hierin huist een aantal vleermuiskolonies. Om meer slaapmogelijkheden te creëren hebben we op deze plek een speciale overwinteringskelder voor vleermuizen gebouwd. Kluiving geeft nog een wandeltip: U kunt de wandeling op De Braak combineren met de rood gemarkeerde wandeling op landgoed Vennebroek. De wandeling is dan in totaal 6 kilometer. S T E D E L I J K N E T W E R K Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, de gemeente Tynaarlo en de Regio Groningen-Assen. Regio Groningen-Assen ondersteunt en initieert projecten die een duidelijke toegevoegde waarde leveren aan de ontwikkeling van haar ambities in de regio. GA Regio Groningen-Assen ontdekken!

De vele historische landgoederen maken. Landgoederen Eelde-Paterswolde krijgen nieuwe impuls. wandel

De vele historische landgoederen maken. Landgoederen Eelde-Paterswolde krijgen nieuwe impuls. wandel Landgoederen Eelde-Paterswolde krijgen nieuwe impuls met gratis wandel route De vele historische landgoederen maken Eelde-Paterswolde bijzonder. Rond de huizen van stand is de rijkdom van voorheen nog

Nadere informatie

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 Sneek, april 2003 Inhoud 1 2 Inleiding 7 Reconstructieplan 8 2.1 historie 8 2.2 eigendomssituatie 10 2.2 waterstructuur 12 2.3 padenstructuur

Nadere informatie

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK Door de analyse en vergelijking van de ontwerptekeningen en de bestaande tuinen en parken, kunnen enkele ontwerpmethoden worden vastgesteld

Nadere informatie

6 ROYALE VRIJE KAVELS Creëer

6 ROYALE VRIJE KAVELS Creëer 6 ROYALE VRIJE KAVELS Creëer ORANJEWOUD UW DROOMVILLA AAN DE RAND VAN PARKLANDSCHAP ORANJEWOUD villa UW DROOM IN HET GROEN Uw droomwoning bouwen in Oranjewoud? Dat kan! Aan de Koningin Julianaweg, bij

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Welkom op Huis te Eerbeek Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Landgoed Huis te Eerbeek ligt aan de rand van het Veluwse dorp Eerbeek. Centraal op het landgoed ligt het Huis te Eerbeek.

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

project verborgen buitens

project verborgen buitens project verborgen buitens Gegevens verborgen buiten: Swanenburg Naam eigenaar: Fam. Cornelisse-Francke Adres: Swanenburgseweg 4 Postcode : 4356 RR Woonplaats : Oostkapelle Telefoonnummer: 071-5155502 Emailadres:

Nadere informatie

Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur

Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTE Wedbroeken Het oude Wedbroeken bij Tynaarlo Wandelroute 6 km circa 2,5 uur Welkom in het Nationaal park Drentsche Aa, neem de tijd het te ontdekken...

Nadere informatie

Wandelroute over park Rosendael Lengte: 3 km

Wandelroute over park Rosendael Lengte: 3 km Welkom in Park Rosendael Wandelroute over park Rosendael Lengte: 3 km Park Rosendael is een van de oudste parken van ons land. Vijvers, watervallen en fonteinen zijn in de 17de eeuw in formele stijl aangelegd,

Nadere informatie

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo Natuurlijke wellnesstuin De privétuin van tuinontwerper Noël van Mierlo - een natuurlijk ogende stadstuin - werd in 2010 gekozen tot Tuin van het Jaar. Bij zijn bedrijf in Deurne ligt een al even indrukwekkend

Nadere informatie

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond Beheerplan Plantsoen 2005-2020 Deel 1 Achtergrond Colofon: Gemeente Leiden Dienst Milieu en Beheer Tekst, foto s en tekeningen: M. Gaemers, C.Snoep, K. Jansen In samenwerking met N. van Beest, K. Bosma,

Nadere informatie

Welkom op Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Welkom op Landgoed Waardenburg en Neerijnen Welkom op Landgoed Waardenburg en Neerijnen Wandelroute over landgoed Waardenburg en Neerijnen, lengte: 1,6 tot 3 km Zeer afwisselend gebied dat bestaat uit een binnendijks en een buitendijks deel met

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop.

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop. Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T 050 707 44 44 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Landgoed Mensinge Drenthe in een notendop Mensinge Drenthe in een notendop In een wedstrijd om de titel

Nadere informatie

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen 4.3 km wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook

Nadere informatie

AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN

AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN B+O ARCHITECTUUR EN INTERIEUR B.V. OPDRACHTGEVER: DE HEER EN MEVROUW H. DE HAAN 28 OKTOBER 2013 INHOUDSOPGAVE Landschappelijke inpassing

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende Buitenplaatsen Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende dia s. Wat valt je op? Kijk en lees.

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

Wandeling rond Tanthof

Wandeling rond Tanthof Wandeling rond Tanthof Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland

Nadere informatie

NATUURLIJK RITME. Kunstproject Oranjewoud W E R K D O C U M E N T. Versie # 1. Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting Passages.

NATUURLIJK RITME. Kunstproject Oranjewoud W E R K D O C U M E N T. Versie # 1. Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting Passages. NATUURLIJK RITME Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting Passages november, 2010 W E R K D O C U M E N T Versie # 1 Kunstproject Oranjewoud Natuurlijk Ritme, Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting

Nadere informatie

Ontdekkingstocht duin, bos en strand

Ontdekkingstocht duin, bos en strand Ontdekkingstocht duin, bos en strand Opdracht 1 Het noorden van de kaart Start deze ontdekkingstocht op de parkeerplaats van Ecomare. Om te weten of je goed loopt, is het belangrijk dat je de kaart goed

Nadere informatie

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this in your browser. belangstellende,

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this  in your browser. belangstellende, Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert View this email in your browser Beste belangstellende, Het evenementenseizoen is weer begonnen! Vorige week hebben we een groep enthousiaste deelnemers

Nadere informatie

Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Landgoed Jachtslot de Mookerheide Landgoed Jachtslot de Mookerheide Ontwikkeling en herstel We leven in een prachtig land met unieke landschappen, rijk aan natuur en monumenten. Als grootste particuliere beschermer van dit erfgoed in Nederland

Nadere informatie

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat LANDS CHAPS PLAN 28-04 -2017 WONI NGBO UW T HE SSELER Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat bestaande houtwal, opschonen met behoud van waardevolle bomen

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen

Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen Begraven in Haarlem Begraven in Haarlem kan op drie gemeentelijke begraafplaatsen: het monumentale begraafpark Kleverlaan aan de Kleverlaan, de katholieke

Nadere informatie

(Voorjaars)wandeling door De Voordes

(Voorjaars)wandeling door De Voordes (Voorjaars)wandeling door De Voordes Aan het einde van de Van Vredenburchweg, tussen de Prinses Beatrixlaan en de Schaapweg, ligt het gebied van De Voordes. Omgeven door een nog deels authentieke parkaanleg

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 515634 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl De Braak Aantal complexonderdelen

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km Welkom op Landgoed Duno Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km De fantastische ligging op de stuwwal aan de Nederrijn, met spectaculaire uitzichten en spontaan ontspringende beken, maken de Duno in

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Strubben Kniphorstbosch

Strubben Kniphorstbosch Staatsbosbeheer T 0592 248984 www.staatsbosbeheer.nl Strubben Kniphorstbosch Wandelen in de prehistorie - 9 km Terug naar toen Bij iedere stap die u in Strubben Kniphorstbosch zet, past een verhaal uit

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Landgoed Lemferdinge

Landgoed Lemferdinge Een eindje om met Het Drentse Landschap Wandelroute Landgoed Lemferdinge Tekst: Bertus Boivin / Eric van der Bilt Foto: Joop van den Merbel Tussen het stroomdal van het Eelder- en Peizerdiep en van de

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Arnhem. Herstelplan "Geheime tuin" Sylvahoeve. Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie

Arnhem. Herstelplan Geheime tuin Sylvahoeve. Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie Arnhem Herstelplan "Geheime tuin" Sylvahoeve Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie CULTUURHISTORISCHE ANALYSE SYLVA HOEVE 1850 ontginningen (heide) vanuit zuidoostelijke richting (landgoed Menthenberg;

Nadere informatie

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen 3.5 km wandelen Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven. Luister naar het geroffel van de spechten

Nadere informatie

Wat gaat er gebeuren in de Wevershoek?

Wat gaat er gebeuren in de Wevershoek? Essentaksterfte De situatie in Nederland Inmiddels is meer dan 80 % van de essen in Nederland aangetast. De verwachting is dat hooguit 10 % van de essen de ziekte zal overleven, gebaseerd op ervaringen

Nadere informatie

Heerlijkheid Beek. Wandelroutes op Heerlijkheid Beek Lengte: 4 en 6 km

Heerlijkheid Beek. Wandelroutes op Heerlijkheid Beek Lengte: 4 en 6 km Welkom op Heerlijkheid Beek Wandelroutes op Heerlijkheid Beek Lengte: 4 en 6 km De Heerlijkheid Beek biedt een spectaculaire afwisseling van landschappen. Hoog opgaand geboomte met daar tussendoor prachtige

Nadere informatie

LYNDENSTEIN. Kadastraal minuutplan tuin Kadastraal minuutplan overtuin

LYNDENSTEIN. Kadastraal minuutplan tuin Kadastraal minuutplan overtuin LYNDENSTEIN Naam: Lyndenstein Type: buitenplaats Ontwerpjaar: 1821/1832 Uitgevoerd: ja Nog bestaand: ja/2012 Architect/bureau: Roodbaard, L.P. 1821/1832 Bijdragen: Springer, L.A. 1915 Opdrachtgever: Frans

Nadere informatie

Rapport visitatie 12 juni 2018 Parkbos Voorstonden

Rapport visitatie 12 juni 2018 Parkbos Voorstonden Rapport visitatie 12 juni 2018 Parkbos Voorstonden te Voorstonden (versie 29-06-2018) 1 C.J. van Helteren, secretaris Reigershof 1 4921 VP Made cjhelteren01@hetnet.nl 2 Advies van het Kenniscentrum Groen

Nadere informatie

Groot onderhoud in uw wijk Ophogen van straten, vervangen riolering en andere werkzaamheden

Groot onderhoud in uw wijk Ophogen van straten, vervangen riolering en andere werkzaamheden Groot onderhoud in uw wijk Ophogen van straten, vervangen riolering en andere werkzaamheden Wat doet de gemeente? Groot onderhoud Capelle is voor een deel gebouwd op slappe veengrond. Grond die in jaren

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Wandelroute Gooilust, vlak bij Hilversum

Wandelroute Gooilust, vlak bij Hilversum Wandelroute Gooilust, vlak bij Hilversum 3.3 km wandelen Landgoed Gooilust laat je steeds verrassen! De rijke geschiedenis en vroegere bewoners hebben hun sporen achtergelaten op deze buitenplaats in 's-graveland.

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE LAREN- 8 september LAREN Groen van toen

PROGRAMMABOEKJE LAREN- 8 september LAREN Groen van toen PROGRAMMABOEKJE LAREN- 8 september 2012 -LAREN Groen van toen Het landelijke thema van Open Monumentendag 2012 luidt: Groen van toen. Hiermee staat men stil bij de rol, het belang en de betekenis van het

Nadere informatie

F R AE YLEMABO R G. Type. Park L/XL Adres. Hoofdweg 32, Slochteren Architect huis. - Architect park. J.D. Zocher G.A., Blum L.P.

F R AE YLEMABO R G. Type. Park L/XL Adres. Hoofdweg 32, Slochteren Architect huis. - Architect park. J.D. Zocher G.A., Blum L.P. F R AE YLEMABO R G Type Park L/XL Adres Hoofdweg 32, Slochteren Architect huis - Architect park J.D. Zocher G.A., Blum L.P. Roodbaard Jaar Ontwerp landschappelijke aanleg 1802 Aanleg achterbosch 1809-1820

Nadere informatie

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Naar buiten in 's-graveland / wandelroute (17 km)

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Naar buiten in 's-graveland / wandelroute (17 km) Omschrijving Bijzonder aan s-graveland is de concentratie van zoveel buitenplaatsen op een relatief klein rechthoekig gebied. De buitenplaatsen zijn mede bepalend voor het karakter van de hele gemeente.

Nadere informatie

Stichting Landgoed Valkenstijn Terugblikken en vooruitkijken

Stichting Landgoed Valkenstijn Terugblikken en vooruitkijken Jaarverslag 2018 Stichting Landgoed Valkenstijn Terugblikken en vooruitkijken 1 Terugblikken op 2018 In dit jaaroverzicht krijgt u een indruk van de activiteiten van dit jaar. Om door het jaar heen bijzonderheden

Nadere informatie

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard WWW.GARDENZINE.NL SEPTEMBER 2009 3,95 H E T T I J D S C H R I F T V O O R D E T U I N, S E R R E E N H E T T E R R A S +!717973!911562! kktkt Tuintrip: Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire Nazomeren

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Wallsteijn. Legenda. Natuurmonumenten. Als je van Nederland houdt.

Wallsteijn. Legenda. Natuurmonumenten. Als je van Nederland houdt. Wallsteijn t Pannehûske Landhuis Wallsteijn is een goed bewaard landgoed met een besloten karakter. De paarse wandelroute leidt u langs beide vijvers, de hakhoutbossen, het Engels hof, de Zonnedreef en

Nadere informatie

Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark

Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark Deelproject ingangen 1 t/m 6 en opknappen groenstrook in oude deel. Belangrijkste doel van het verbeterplan zijn het tegengaan van verrommeling en verloedering van het

Nadere informatie

Hortensiaweg 34 PATERSWOLDE

Hortensiaweg 34 PATERSWOLDE Hortensiaweg 34 PATERSWOLDE Vraagprijs 209.000,00 kosten koper Dit zonnige 4-kamer appartement is gelegen in het statige appartementencomplex "LE VILLAGE". Dit complex bestaat uit 4 woontorens en 3 woonlagen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

Burn-out: een geluk bij een ongeluk

Burn-out: een geluk bij een ongeluk Burn-out: een geluk bij een ongeluk Als ik Els (39) voor het eerst spreek, is zij al bijna een jaar thuis vanwege een burn-out. Ze werkt zeven jaar als communicatiemedewerker voor een sportbond wanneer

Nadere informatie

Laaghangend fruit - tips & trucs om Monumentaal Groen beter te behouden

Laaghangend fruit - tips & trucs om Monumentaal Groen beter te behouden Monumentaal Groen Laaghangend fruit - tips & trucs om Monumentaal Groen beter te behouden Beheer en in stand houden Inventariseer het bomenbestand. Probeer de oude bomen eens op kaart te zetten, deze zeggen

Nadere informatie

RESULTATEN LANDGOEDERENBELEID

RESULTATEN LANDGOEDERENBELEID Deze folder is opgesteld door OPG en adviesbureau Wing en is gefinancierd door de provincie Overijssel. Het geeft een indicatief beeld van de resultaten van het landgoederenbeleid van de provincie Overijssel

Nadere informatie

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie.

Ook de wandelvereniging van Oldeberkoop zet ieder jaar een route uit van 10, 15, 30 en 40 km. Deze routes zijn gratis verkrijgbaar aan de receptie. Zuid-Oost Friesland leent zich uitstekend voor diverse wandelactiviteiten! Het coulisselandschap, ook wel de Friese Wouden genoemd, waarvan Oldeberkoop onderdeel uitmaakt is een uitgestrekt gebied met

Nadere informatie

Herfstige. ontdekkingstocht. 102 tuin in beeld

Herfstige. ontdekkingstocht. 102 tuin in beeld 102 tuin in beeld 103 Herfstige ontdekkingstocht BENT U OP ZOEK NAAR INSPIRATIE VOOR UW TUIN? OF WILT U GEWOON EVEN GENIETEN VAN EEN MOOIE WANDELING OF EEN RUSTIG MOMENT OP EEN MOOIE PLEK? DAN ZOU U ZEKER

Nadere informatie

Rondje Hartekamp & de Overplaats

Rondje Hartekamp & de Overplaats Rondje Hartekamp & de Overplaats Bezienswaardigheden Molens in de omgeving pagina 1 / 6 Omschrijving De Hartekamp is vooral bekend vanwege de bekende personen die er gewerkt hebben. Wereldberoemd is de

Nadere informatie

Visie eigenaren landgoederengordel Eelde-Paterswolde

Visie eigenaren landgoederengordel Eelde-Paterswolde Visie eigenaren landgoederengordel Eelde-Paterswolde Definitief Opdrachtgever: Natuurmonumenten regio Groningen, Friesland en Drenthe De heer B. Halmingh Postbus 764 9400 AT ASSEN T 0592-305050 F 0592-305052

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

Landgoed t Amelinksbos te Enschede april 2012

Landgoed t Amelinksbos te Enschede april 2012 Landgoed t Amelinksbos te Enschede april 2012 Te Koop: Nieuw ontwikkeld landgoed in historisch landschap LANDGOED T AMELINKSBOS TE ENSCHEDE Beschrijving van het landgoed en haar mogelijkheden Opdrachtgever(s):

Nadere informatie

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008)

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008) Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland Voortgangsrapportage (19 november 2008) Weg- en bermbeplanting WS (groenstructuur) Indiener: Waterschap Zeeuwse Eilanden Investeringen: 104.672 SGB-bijdrage:

Nadere informatie

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES De werkzame periode van Roodbaard wordt tot op heden geduid op de periode van 1819 tot aan circa 1850. Dit is de periode waarin de tuinen uit

Nadere informatie

Snippentocht. Activiteiten (bouwsteen 4) De hele groep heeft zich prima vermaakt.

Snippentocht. Activiteiten (bouwsteen 4) De hele groep heeft zich prima vermaakt. De Biesbosch leent zich uitstekend om met een groep actief bezig te zijn. Gezellig een dagje weg met vrienden of familieleden. Peddelend met een kano of al varend met een fluisterboot door de kronkelende

Nadere informatie

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670 WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Spinoza Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf

Nadere informatie

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug Masterplan t Bouwhuis Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug 1. landgoederen Zorgterrein t Bouwhuis

Nadere informatie

Het rondje Fraeylemaborg Wonen, werken en leven op de Fraeylemaborg

Het rondje Fraeylemaborg Wonen, werken en leven op de Fraeylemaborg Het rondje Fraeylemaborg Wonen, werken en leven op de Fraeylemaborg Het rondje Fraeylemaborg Wonen, werken en leven op de Fraeylemaborg CONCEPT september 2004 INHOUD Inleiding De Fraeylemaborg in 1821

Nadere informatie

$ % & '( ) * +,- # # # ' %+ ( %0 1 %2 34%+34%0 3% ',%5!. / 33 ( 3& 67 3) 8 &!. 9!. %2#+3:+;;$ $! <!3&+ "

$ % & '( ) * +,- # # # ' %+ ( %0 1 %2 34%+34%0 3% ',%5!. / 33 ( 3& 67 3) 8 &!. 9!. %2#+3:+;;$ $! <!3&+ ! " % & '( ) * +,- / ' %+ ( %0 %2 34%+34%0 3% ',%5! / 33 ( 3& 7 3) 7 %+ 34%+ 8 &! 9! %2+3:+;;!

Nadere informatie

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute Gemeente Veghel De Bunders Water- wandelroute Water- wandelroute De Bunders 2 In de wijk De Bunders ligt een gescheiden rioolstelsel Dat wil zeggen dat het regenwater van de straat niet via het riool wordt

Nadere informatie

Tuin van Geloven. Stadsklooster Den Haag Westeinde 101, 2512 GW Den Haag Telefoon: 070 389 50 55

Tuin van Geloven. Stadsklooster Den Haag Westeinde 101, 2512 GW Den Haag Telefoon: 070 389 50 55 Tuin van Geloven Stadsklooster met kloostertuin aan het Westeinde in Den Haag In het stadsklooster St. Jozefs Bescherming aan het Westeinde 101 in Den Haag wonen en werken al vanaf 1861 broeders van de

Nadere informatie

Grouwweg 13 te Niebert

Grouwweg 13 te Niebert Grouwweg 13 te Niebert Grouwweg 13 te Niebert Houdt u van exclusieve architectuur en wilt u tot rust komen en volop genieten van het landleven (nabij de bruisende stad Groningen)? Genieten van het landleven

Nadere informatie

De Overtuin Oranjewoud

De Overtuin Oranjewoud De Overtuin Oranjewoud structuurplan De Overtuin Oranjewoud structuurplan Sneek, augustus 2002 C o l o f o n opdrachtgever gemeente Heerenveen M. Tiekink H. Huisman G. Wolters adviseur Noord Peil landschapsarchitekten

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet Waterpark Lankheet Erfgoed/NME project voor groep 8 Handleiding leerkracht Opdrachtgever: Waterpark Lankheet en Commissie Culturele Vorming Haaksbergen Bronmateriaal: Waterpark Lankheet/Historische Kring

Nadere informatie

Vertrekpunt. Vertrekpunt

Vertrekpunt. Vertrekpunt RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Eelde Vertrekpunt Haren Bijzonderheden : 16 KM : Drenthe : Eelde en Haren : P Museum de Buitenplaats : Hoofdweg

Nadere informatie

Bomenroute 's-gravelandse Buitenplaatsen

Bomenroute 's-gravelandse Buitenplaatsen Bomenroute 's-gravelandse Buitenplaatsen Praktische informatie De route is 14 km lang en begin en eindigt bij Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. 14 km wandelen Een schitterende tulpenboom, een zevenarmige

Nadere informatie

mijmer en focus een koepel voor landgoed de Overplaats in Heemstede

mijmer en focus een koepel voor landgoed de Overplaats in Heemstede mijmer en focus een koepel voor landgoed de Overplaats in Heemstede De Overplaats De Overplaats is van oudsher de overtuin van buitenplaats De Hartekamp, en van historische waarde voor Zuid-Kennemerland.

Nadere informatie

GENIETEN VAN EEN GROENE BOERDERIJTUIN. tuin in beeld

GENIETEN VAN EEN GROENE BOERDERIJTUIN. tuin in beeld 56 57 tuin in beeld GENIETEN VAN EEN GROENE BOERDERIJTUIN TOEN JESSICA EN HAAR MAN HUN BOERDERIJ KOCHTEN, HAD DE TUIN DE SFEER VAN EEN PARK. DE RONDE PERKJES EN KEURIG GESNOEIDE BOMEN VONDEN ZIJ NIET PASSEND

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2017 8 KM ROUTE 8 km 20 17 Welkom bij de kerstwandeling 2017 op een bijzondere locatie, dit jaar. We starten in de weidse nieuwe natuur bij vliegveld Twente en wandelen via Hof Espelo, waar

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - NOTENDOP

LANDGOED VILSTEREN - NOTENDOP LANDGOED VILSTEREN - NOTENDOP ROUTE 6 km Welkom op het particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers. Een wandeling door bos, heide en cultuurland met uitleg over de verschillende landschapsstijlen

Nadere informatie

Wat gaat er gebeuren in het Oosterpark?

Wat gaat er gebeuren in het Oosterpark? Essentaksterfte De situatie in Nederland Inmiddels is meer dan 80 % van de essen in Nederland aangetast. De verwachting is dat hooguit 10 % van de essen de ziekte zal overleven, gebaseerd op ervaringen

Nadere informatie

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer.

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. 1. Start bij de Veldkeuken, Koningslaan 1, 3981 HD Bunnik Coördinaten: N 52.04.052 E 005.10.224 De Veldkeuken: Puur, ambachtelijk &

Nadere informatie

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Welkom op het Wekeromse Zand Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Het Wekeromse Zand is een van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Het landschap is zeer afwisselend

Nadere informatie

De Reusel wij gaan Reuselen

De Reusel wij gaan Reuselen De Reusel wij gaan Reuselen http://www.dianakors.nl/category/dereusel/ 1 De Reusel wij gaan Reuselen De natuur in de omgeving van Reusel is prachtig, steeds ontdek ik weer nieuwe stukjes. Dit voorjaar(2016)

Nadere informatie

De klassieke tuinen van Suzhou

De klassieke tuinen van Suzhou Mooi China De klassieke tuinen van Suzhou 28 MOOI CHINA China Nu 2010-4 Tekst en fotografie: Harmke Kraak De klassieke tuinen van Suzhou stammen grotendeels uit de Ming-dynastie. Ze werden aangelegd door

Nadere informatie

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan!

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Verslag veldwerkplaats Beekdallandschap Drentsche Aa, 22 oktober 2008 Inleiders: stafmedewerker Jori Wolf, ecoloog Willem Molenaar en beheerder Pieter Jan Wolf (allen

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor het projectbesluit Op 15 januari 2010 is er een

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

Andersche Diep. Het Andersche Diep bij Rolde Wandelroute 4 km circa 1,5 uur

Andersche Diep. Het Andersche Diep bij Rolde Wandelroute 4 km circa 1,5 uur Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa WANDELROUTE Andersche Diep Het Andersche Diep bij Rolde Wandelroute 4 km circa 1,5 uur Welkom in het Nationaal Park Drentsche Aa, neem de tijd het te ontdekken...

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

De plant is een Miki no mai van 52cm hoog en is vijf jaar oud. De stam heeft goede bewegingen naar rechts en links en veel scheuten.

De plant is een Miki no mai van 52cm hoog en is vijf jaar oud. De stam heeft goede bewegingen naar rechts en links en veel scheuten. Vertaling Uitgave Juni 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in alle

Nadere informatie

Statig landhuis, tijdloos ingericht

Statig landhuis, tijdloos ingericht B i n n e n k i j k e n Tekst: Emmy van Dantzig Fotografie: Jan Verlinde voor Vlassak-Verhulst Statig landhuis, tijdloos ingericht Praktisch, maar wel stijlvol, elegant en tijdloos. Dat streefden Didi

Nadere informatie

Project: Horecavoorzieningen Noord Aa Datum: 13 oktober 2011 Betreft: keuze bouwstenen uit advies Lola

Project: Horecavoorzieningen Noord Aa Datum: 13 oktober 2011 Betreft: keuze bouwstenen uit advies Lola 1. UITGANGSSITUATIE Een veelhoekig gebouw, gesitueerd op het noorden, tussen de weg en de oever van de plas. Reactie: Dit advies betreft alleen de inpassing van het gebouw in het openbaar gebied. Het gebouw

Nadere informatie