F R AE YLEMABO R G. Type. Park L/XL Adres. Hoofdweg 32, Slochteren Architect huis. - Architect park. J.D. Zocher G.A., Blum L.P.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "F R AE YLEMABO R G. Type. Park L/XL Adres. Hoofdweg 32, Slochteren Architect huis. - Architect park. J.D. Zocher G.A., Blum L.P."

Transcriptie

1 F R AE YLEMABO R G Type Park L/XL Adres Hoofdweg 32, Slochteren Architect huis - Architect park J.D. Zocher G.A., Blum L.P. Roodbaard Jaar Ontwerp landschappelijke aanleg 1802 Aanleg achterbosch Uitbreiding 1840 Opdrachtgever Johan Hora Siccama-de Sandra Veltman (vrijmetselaar) Kadastraal minuutplan Uitvoering Betaling Huidige eigenaar Gerrit van Houten Stichting Reconstructie N0.0RDPEIL (2002) N0.0RDPEIL (2009) Tekening gesigneerde presentatietekening; huisarchief van de Fraeylemaborg Archief huisarchief van de Fraeylemaborg Literatuur - Aa, van der, A.J., Het aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden - Bienfait, A.G., Oude Hollandsche tuinen, Borgen in Groningen, Fraeylemaborg - Broekhuis, R., (red.), Groninger borgen. Adellijke trots in de Ommelanden, Craandijk, J., Wandelingen door Nederland. Deel Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel, Delden, van L., Vogelaar, P. Wandelen rond Groninger borgen, Formsma, W.J, Luitjens-Dijkveld Stol, R.A., Pathuis, A., De Ommelander Borgen en Steenhuizen, Harten-Boers, van, H., Fraeylema vereeuwigd. Eeuwwisselingen op het landgoed Fraeylemaborg Mulder-Radetzky, R.L.P., L.P. Roodbaard ( ). Topografische Militaire Kaart Topografische Militaire Kaart

2 Een tuinarchitect met schildersogen, Mulder-Radetzky, R.L.P., L.P. Roodbaard. Tuinen van de Friese adel, NoordPeil, Fraeylemaborg levende historie. Historisch onderzoek van tuin en park, NoordPeil, Het rondje Fraeylemaborg. Wonen, werken en leven op de Fraeylemaborg, Oldenburger-Ebbers, C.S., De geschiedenis van tuinen, parken en buitenplaatsen in Drenthe, in: Ons Waardeel (91/6), Oldenburger-Ebbers, C.S., De tuinengids van Nederland. Bezoekersgids en vademecum voor tuinen en tuinarchitectuur in Nederland, Oldenburger-Ebbers, C.S., Backer, A.M., Blok, E., Gids voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur, deel Noord, Tromp, H.M.J. Fraeylemaborg te Slochteren, Wyck, van der, H.W.M., Herinneringen aan een Groningse buitenplaats: Fraeylemaborg bij Slochteren, 2006 Lijst van Afbeeldingen - Beeldbank Groningen: NL-GnGRA_818_13653, Beeldbank Groningen: NL-GnGRA_818_13660, Beeldbank Groningen: NL-GnGRA_1986_15844, Beeldbank Groningen: NL-GnGRA_1986_15876, Beeldbank Groningen: NL-GnGRA_818_21086, Huisarchief van de Fraeylemaborg Historie De Fraeylemaborg kent een lange en rijke historie, die terug gaat tot in de Middeleeuwen. In 1781 kwam de Fraeylemaborg in de handen van Hendrik de Sandra Veltman. De achttiende-eeuwse formele aanleg bevond zich toen in vervallen toestand. Fraeylemaborg heeft tot aan het einde van de achttiende eeuw een formele aanleg gehad. De maatvoering in dit ontwerp is gebaseerd op mathematische formules. Binnen deze aanleg zijn er verwijzingen naar de Vrijmetselarij te vinden. Bij de herstelwerkzaamheden - aan het einde van de achttiende eeuw - werd gewerkt in de vroeg landschappelijke stijl. Van deze (vroeg) landschappelijke werkzaamheden bestaat divers kaartmateriaal; een uit 1802 ongesigneerde ontwerptekening, een ongedateerde ontwerptekening van G.A. Blum, en een kaart van landmeter F.N. van Hulten uit 1821.

3 Deze combinatie van kaarten en tekeningen maakt het onwaarschijnlijk dat Roodbaard vanaf het begin verantwoordelijk is geweest voor de landschappelijke aanleg. Voor het achterpark is een tekening van Roodbaard bekend. Wanneer we deze vergelijken met een (situatie)kaart uit 1870 wordt duidelijk dat slechts een deel van Roodbaards ideeën zijn overgenomen. Associatie Het is onduidelijk welke functie de tekening van Roodbaard heeft gehad. Gelet op de gedetailleerdheid van de tekening, het kleurgebruik en het ontbreken van (met potlood aangebrachte) wijzigingen, kan het om een presentatietekening gaan. Met grote waarschijnlijkheid kan gesteld worden dat de tekening niet na de aanleg gemaakt is. Zoals uit de situatiekaart op te maken is, zijn veel elementen uit de tekening niet overgenomen in de praktijk. Ontwerp G.A. Blum De tekening van het achterpark is door Blum wel gesigneerd, maar helaas niet gedateerd. De kaart van landmeter F.N. van Hulten uit 1821 biedt meer informatie, aangezien het beeld grotendeels overeenkomt met het ontwerp van Blum. Om deze reden kunnen we het ontwerp met grote waarschijnlijkheid voor 1821 dateren. De ontwerptekening van het achterpark toont een samenhang van paden, perken, een waterpartij en bebossing. In deze samenhang domineert de cirkelvormige structuur. Dit vinden we terug in het kronkelende padenstelsel, de eveneens kronkelende waterpartij en de perkvormen. In het ontwerp van Roodbaard is deze min of meer regelmatige cirkelvorm verdwenen, en heeft plaatsgemaakt voor langgerekte structuren. Opmetingskaart F.N. Van Hulten 1821 Ontwerptekening G.A. Blum

4 Presentatietekening (1840) Roodbaard maakte alleen voor het achterste deel van de aanleg een ontwerptekening. Deze gedetailleerde tekening kan getypeerd worden als een presentatietekening. Opvallend is dat er geen functieomschrijving, datering of handtekening op staat. Wel heeft Roodbaard op een aantal plekken een beschrijving gegeven van de functie van het element. Bijzonder zijn de boonvormige perken waaraan de functie korenvelden wordt toegeschreven. In het hele ontwerp zien we een enorme dichtheid aan paden en perken. Daarnaast kunnen we langgerekte waterpartijen en verschillende soorten bruggen onderscheiden. De nadruk in de tekening ligt op het bouwwerk, dat omgeven wordt door een verdicht stelsel van (zicht)lijnen. Interpretatie presentatietekening (1840) Het ontwerp van Roodbaard heeft betrekking op het terrein dat aan het einde van de parkaanleg van de Fraeylemaborg ligt. De middenas - als restant uit de formele aanleg - is in het ontwerp als lijn weergegeven. Deze middenas is als ontwerpmiddel echter niet herkenbaar in de aanleg. Wel kunnen we een duidelijk verschil waarnemen in de linker- en rechterzijde van het ontwerp. Aan de linkerzijde domineren de langgerekte vormen. Hiervoor is de langgerekte kronkelige waterpartij bepalend. Rondom de waterpartij kronkelen eveneens paden en perken. Aan de rechterzijde domineren de gebogen vormen. Ook hiervoor is de waterpartij bepalend. Bovendien is de oriëntatie van de perken - de graanvelden - niet alleen verticaal, maar zien we ook horizontaal georiënteerde perken. Behalve een onderscheid in links en rechts, kunnen we ook een onderscheid in voor- en achterzijde maken. Tot aan de driepuntsbrug is het karakter van de aanleg kleinschalig. Dit wordt bepaald door de fijnmazige invulling van de perken. De achterzijde van de aanleg bestaat daarentegen uit grote en langgerekte vormen. Pas langs de rand, zien we in de perkinvulling weer iets terug van deze kleinschaligheid. De randen van de aanleg hebben een eigen karakter. De nadruk ligt op de linkerzijde, waar alle aandacht zich richt op de heuvel met het bouwwerk. Deze rand is opvallend transparant ontworpen. De openheid wordt al ingezet door de vijverpartij, waarna op slechts enkele plekken de aanleg wordt begrensd door een bomenrij. De randen aan de achter- en rechterzijde zijn daarentegen veel dichter bebost. Stelsels van langgerekte paden kronkelen hier door de beboste flanken. Dit resulteert in een gesloten perceelsbegrenzing. Presentatietekening (1840)

5 Het meest bijzondere aan dit ontwerp is misschien wel het samenspel tussen de vele perken en de enorme hoeveelheid paden. Over de aanleg is een enorm verdicht stelsel van paden aangelegd. Dit stelsel leidt tot een frivool resultaat, maar resulteert niet in een duidelijk gestructureerde wandelroute. Integendeel, bepaalde in het oogspringende elementen (zoals het bouwwerk en de driesprongbrug) zijn nauwelijks te bereiken, of sluiten niet aan op een hoofdroute. Binnen dit ontwerp vindt een zeer interessant samenspel tussen perken en paden plaats. Alle grote, structuurbepalende perken zijn ontsloten door paden. Daarnaast worden er echter ook perken gevormd door de loop van wegen. Dit is te zien langs de langgerekte flanken, maar bijvoorbeeld ook in de lussen van paden, waarbinnen perken worden gevormd. Bovendien zien we op enkele plaatsen dat het systeem van paden en perken door elkaar loopt. Paden doorsnijden de vorm en het verloop van de perken. Beplanting Op slechts een plek in het ontwerp zijn solitaire bomen geplaatst. Deze plek heeft een belangrijke functie in het gehele ontwerp, aangezien hier een beeld geplaatst moet worden. De solitaire bomen hebben hierbinnen een ondersteunende functie. Het ontwerp gaat uit van een grote hoeveelheid bebossing. Daarmee onstaat een spel tussen ligt en donker. Flanken van perken en de vijverpartij zijn bijvoorbeeld niet beplant. De overige open plekken worden gevrom door de korenvelden en de paden. De korenvelden vormen de meest opvallenden elementen binnen dit ontwerp. Het was voor Roodbaard niet ongebruikelijk om nutsgronden met esthetische gronden te combineren. De inpassing van korenvelden is echter nieuw. Reconstructietekening N0.0RDPEIL (2002)

6 Bouwwerken In het ontwerp zijn op diverse plaatsen bruggen over vijverpartijen geplaatst. Hieronder bevindt zich ook de bijzondere driepuntsbrug. Het meest in het oogspringend is echter de brug die over een pad is geplaatst. Via dit padenstelsel is het andere bouwwerk - een tuinhuis - bereikbaar Landschappelijke conditie De waterpartij - die een belangrijke functie heeft binnen de aanleg - is gevormd door een natuurlijke waterloop. In de laatste ijstijd is in de directe omgeving van de Fraeylemaborg een pingo ontstaan. De waterpartijen in de landschappelijke aanleg van de Fraeylemaborg staan in verbinding met de pingoruïne. Reconstructietekening N0.0RDPEIL (2009)

E KE NSTE IN. Type. Park S/M Adres Alberdaweg, Tjamsweer Architect huis. - Architect park. L.P. Roodbaard Jaar. Opdrachtgever

E KE NSTE IN. Type. Park S/M Adres Alberdaweg, Tjamsweer Architect huis. - Architect park. L.P. Roodbaard Jaar. Opdrachtgever E KE NSTE IN Type Park S/M Adres Alberdaweg, Tjamsweer Architect huis - Architect park L.P. Roodbaard Jaar 1827 Opdrachtgever W. Alberda van Ekenstein Uitvoering n.t.o. Betaling n.t.o. Huidige eigenaar

Nadere informatie

LYNDENSTEIN. Type Adres Architect huis Architect park Jaar

LYNDENSTEIN. Type Adres Architect huis Architect park Jaar LYNDENSTEIN Type Adres Architect huis Architect park Jaar Lineair park Hoofdstraat, Beetsterzwaag A. Bruinsma L.P. Roodbaard 1825 tuin bij het huis 1832 overtuin en aanpassingen tuin Opdrachtgever Frans

Nadere informatie

PRINSENTUIN. Type. Bolwerk Adres. Groeneweg, Leeuwarden Architect huis

PRINSENTUIN. Type. Bolwerk Adres. Groeneweg, Leeuwarden Architect huis PRINSENTUIN Type Bolwerk Adres Groeneweg, Leeuwarden Architect huis n.v.t. Architect park J.H. Knoop (formele aanleg, 1731), P.W. Schonk (vroeg landschappelijke aanleg, 1792), L.P. Roodbaard Jaar 1820

Nadere informatie

LYNDENSTEIN. Kadastraal minuutplan tuin Kadastraal minuutplan overtuin

LYNDENSTEIN. Kadastraal minuutplan tuin Kadastraal minuutplan overtuin LYNDENSTEIN Naam: Lyndenstein Type: buitenplaats Ontwerpjaar: 1821/1832 Uitgevoerd: ja Nog bestaand: ja/2012 Architect/bureau: Roodbaard, L.P. 1821/1832 Bijdragen: Springer, L.A. 1915 Opdrachtgever: Frans

Nadere informatie

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK Door de analyse en vergelijking van de ontwerptekeningen en de bestaande tuinen en parken, kunnen enkele ontwerpmethoden worden vastgesteld

Nadere informatie

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 Sneek, april 2003 Inhoud 1 2 Inleiding 7 Reconstructieplan 8 2.1 historie 8 2.2 eigendomssituatie 10 2.2 waterstructuur 12 2.3 padenstructuur

Nadere informatie

- Dorr, Heemschut, Drentse biografieen 4, Eekhoff, Geschiedenis van den Stads- of Prinsentuin, Eekhoff, Geschiedkundige

- Dorr, Heemschut, Drentse biografieen 4, Eekhoff, Geschiedenis van den Stads- of Prinsentuin, Eekhoff, Geschiedkundige LITERATUURLIJST - Abrahamse, De Braak, een romantisch landgoed in Noord-Drenthe, in: Noorderbreedte nr. 88 - Abrahamse, Asserbos, een oase in een drukke stad, in: Noorderbreedte, 2000, 5 - Algemeene konst

Nadere informatie

Type. Bolwerk Adres Leeuwarden Architect huis. n.v.t. Architect park. L.P. Roodbaard Jaar Opdrachtgever

Type. Bolwerk Adres Leeuwarden Architect huis. n.v.t. Architect park. L.P. Roodbaard Jaar Opdrachtgever B O LWE R KE N LE E UWA R DE N Type Bolwerk Adres Leeuwarden Architect huis n.v.t. Architect park L.P. Roodbaard Jaar 1830-1842 Opdrachtgever stadsbestuur Leeuwarden (burgemeester T. Feenstra en J.H. van

Nadere informatie

Fraeylemaborg. Levende Historie. bijlage 6: Advies maatregelen

Fraeylemaborg. Levende Historie. bijlage 6: Advies maatregelen Fraeylemaborg Levende Historie bijlage 6: Advies maatregelen 2 huidige situatie Fraeylemaborg (topografi sche kaart 2006) Algemeen De bijlage geeft de principemaatregelen voor het park en de gebouwde elementen

Nadere informatie

Monumentnummer*:

Monumentnummer*: Monumentnummer*: 523819 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Status: rijksmonument Inschrijving

Nadere informatie

BOLWERKEN LEEUWARDEN. Literatuur: 16; 24; 31; 41; 42; 43; 85; 105; 113; 124; 138; 184

BOLWERKEN LEEUWARDEN. Literatuur: 16; 24; 31; 41; 42; 43; 85; 105; 113; 124; 138; 184 BOLWERKEN LEEUWARDEN Naam: Tournooiveld Ontwerpar: 1841 Nog bestaand: /2012 Groeneweg Leeuwarden HCL/D84;HCL/9 Literatuur: 16; 24; 31; 41; 42; 43; 85; 105; 113; 124; 138; 184 Het terrein van het Tournooiveld

Nadere informatie

regionale relaties van de Noordelijke Lustwarande

regionale relaties van de Noordelijke Lustwarande Verwondering over de relatie tussen landschapsparken in de periode 1790-1814 in Noord-Nederland en Noordwest-duitsland regionale relaties van de Noordelijke Lustwarande > door Els van der Laan en Willemieke

Nadere informatie

Fraeylemaborg Levende Historie

Fraeylemaborg Levende Historie Fraeylemaborg Levende Historie historisch onderzoek van tuin en park Colofon Dit onderzoek is tot stand gekomen in opdracht van: Stichting Landgoed Fraeylemaborg Adviseur: NoordPeil landschap & stedenbouw

Nadere informatie

Regionale relaties van de Noordelijke Lustwarande

Regionale relaties van de Noordelijke Lustwarande Regionale relaties van de Noordelijke Lustwarande Verwondering over de relatie tussen landschapsparken in de periode 1790-1814 in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland Els van der Laan en Willemieke Ottens

Nadere informatie

NIJEVELT. Negen eeuwen beleefbare geschiedenis in Leidse Rijn PRESENTATIE BEVINDINGEN I.K.V. MASTERPLAN PARK NIJEVELT 6 NOVEMBER 2014

NIJEVELT. Negen eeuwen beleefbare geschiedenis in Leidse Rijn PRESENTATIE BEVINDINGEN I.K.V. MASTERPLAN PARK NIJEVELT 6 NOVEMBER 2014 NIJEVELT Negen eeuwen beleefbare geschiedenis in Leidse Rijn PRESENTATIE BEVINDINGEN I.K.V. MASTERPLAN PARK NIJEVELT 6 NOVEMBER 2014 NIJEVELT, negen eeuwen beleefbare geschiedenis in Leidse Rijn PRESENTATIE

Nadere informatie

Het rondje Fraeylemaborg Wonen, werken en leven op de Fraeylemaborg

Het rondje Fraeylemaborg Wonen, werken en leven op de Fraeylemaborg Het rondje Fraeylemaborg Wonen, werken en leven op de Fraeylemaborg Het rondje Fraeylemaborg Wonen, werken en leven op de Fraeylemaborg CONCEPT september 2004 INHOUD Inleiding De Fraeylemaborg in 1821

Nadere informatie

Façade. Kerktoren van Zuidhorn word folly op in Slochteren. Postbus 1157

Façade. Kerktoren van Zuidhorn word folly op in Slochteren. Postbus 1157 Façade Kerktoren van Zuidhorn word folly op in Slochteren. Lambert Kamps Postbus 1157 9701 BD Groningen 06-48273316 augustus 2016 www.lambertkamps.com info@lambertkamps.com Inleiding Het landgoed Fraeylemaborg

Nadere informatie

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard WERKPERIODES De werkzame periode van Roodbaard wordt tot op heden geduid op de periode van 1819 tot aan circa 1850. Dit is de periode waarin de tuinen uit

Nadere informatie

De Overtuin Oranjewoud

De Overtuin Oranjewoud De Overtuin Oranjewoud structuurplan De Overtuin Oranjewoud structuurplan Sneek, augustus 2002 C o l o f o n opdrachtgever gemeente Heerenveen M. Tiekink H. Huisman G. Wolters adviseur Noord Peil landschapsarchitekten

Nadere informatie

CASCADE bulletin voor tuinhistorie

CASCADE bulletin voor tuinhistorie CASCADE bulletin voor tuinhistorie Jaargang 2014 (23) nummer 2 Johan Philip Posth en zijn werk op Enghuizen bij Hummelo Arinda van der Does Tot nu toe werd de verlandschappelijking van de aanleg van het

Nadere informatie

VERGELIJKEND ONDERZOEK LANDSCHAPSPARKEN NOORDELIJKE LUSTWARANDE

VERGELIJKEND ONDERZOEK LANDSCHAPSPARKEN NOORDELIJKE LUSTWARANDE VERGELIJKEND ONDERZOEK LANDSCHAPSPARKEN NOORDELIJKE LUSTWARANDE 1790-1814 WWW.LUSTWARANDE.EU VERWONDERING OVER REGIONALE RELATIES VERGELIJKEND ONDERZOEK LANDSCHAPSPARKEN NOORDELIJKE LUSTWARANDE 1790-1814

Nadere informatie

Roodbaards opleiding tot pourtraitschilder

Roodbaards opleiding tot pourtraitschilder Roodbaards opleiding tot pourtraitschilder Jan Holwerda Eind 2011 komt er met de website Roodbaard s Rijkdom opnieuw aandacht voor de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851). 1 Net als bij een

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 515204 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Weeresteyn Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

CA RTOGR AA F & K UNSTS C H I L D ER

CA RTOGR AA F & K UNSTS C H I L D ER CA RTOGR AA F & K UNSTS C H I L D ER Kracht van de cartografie De oorsprong van de topografische kaart van Nederland, het resultaat van de systematische en uniforme kartering van ons land, ligt in het

Nadere informatie

ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL

ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL De ontwikkeling van het landschap Het perceel ligt ten oosten van Enschede aan de voet van de stuwwal waarop de stad is gevestigd. De voet

Nadere informatie

Lage Duin en Daalseweg 31

Lage Duin en Daalseweg 31 Lage Duin en Daalseweg 31 Straat en huisnummer : Lage Duin en Daalseweg 31 Postcode en plaats : 2061 BB Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A10613 Complexonderdeel : Duin en Daal Naam object : Zwitserse

Nadere informatie

Advies landschappelijk en stedenbouwkundige inpassing serrestal Gracht 111 te Spanga

Advies landschappelijk en stedenbouwkundige inpassing serrestal Gracht 111 te Spanga Advies landschappelijk en stedenbouwkundige inpassing serrestal Gracht 111 te Spanga Advies landschappelijk en stedenbouwkundige inpassing serrestal Gracht 111 te Spanga Projectnummer 267.00.00.06.04.00

Nadere informatie

19 december Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke inpassing woning

19 december Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke inpassing woning L a g e G o u w e 2 1 4 2 8 0 1 L M G o u d a 0 1 8 2 T 5 2 3 0 0 3 F 5 8 4 1 3 1 v a n H e e s t u i n - e n l a n d s c h a p s a r c h i t e c t u u r Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke

Nadere informatie

Oud-archief van de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst gelegen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar

Oud-archief van de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst gelegen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar Nummer Toegang: D04a Oud-archief van de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst gelegen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 This finding aid is

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond Beheerplan Plantsoen 2005-2020 Deel 1 Achtergrond Colofon: Gemeente Leiden Dienst Milieu en Beheer Tekst, foto s en tekeningen: M. Gaemers, C.Snoep, K. Jansen In samenwerking met N. van Beest, K. Bosma,

Nadere informatie

Parkaanleg (en tuinen) van Berkeloord Toen en Nu

Parkaanleg (en tuinen) van Berkeloord Toen en Nu Parkaanleg (en tuinen) van Berkeloord Toen en Nu Werkwijze Grondig Geniethen Schoonheid in elk seizoen Agenda Inleiding Stukje geschiedenis Berkeloord Waardering Berkeloord Ontwerp Samuel Voorhoeve Huidige

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschapsbeheer Drenthe Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale organisa

Nadere informatie

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910.

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM052 Naam monument : n.v.t. Adres : Napoleonsweg 33 Postcode en plaats : 6081 AA Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie B nr(s) 1000 Coördinaten

Nadere informatie

HAARLEM HAARLEMMERHOUT (MAARSCHALKBANK) MAB II blad 1. Haarlemmerhout ongenummerd Maarschalkbank 2012 JE

HAARLEM HAARLEMMERHOUT (MAARSCHALKBANK) MAB II blad 1. Haarlemmerhout ongenummerd Maarschalkbank 2012 JE MERHOUT (MAARSCHALKBANK) Straat Huisnummer Toevoeging Postcode Kadastrale aanduiding Naam object Bouwjaar Architect Bouwstijl Oorspronkelijke functie Huidige functie Inventarisatie/beschrijving Datum beschrijving

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 529100 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Rams Woerthe Aantal complexonderdelen

Nadere informatie

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010 Krullenlaan 3 Straat en huisnummer : Krullenlaan 3 Postcode en plaats : 2061 HT Bloemendaal Kadastrale aanduiding : F746 Complexonderdeel : Schapenduinen Naam object : Bouwjaar : Eind 19 de eeuw (hoofdmassa),

Nadere informatie

Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek

Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek Planvoornemen In opdracht van de gemeente Delfzijl, vertegenwoordigd door mevr. E. van Joolen, is een cultuurhistorisch

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op: en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op:   en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7 Op deze en de volgende pagina s vindt u details van kaarten met het gebied Zuidoost Drenthe als uitsnede. De kaarten zijn in volgorde van ouderdom. Alleen kaarten met voldoende details zijn afgebeeld.

Nadere informatie

Hadden de Zochers het zo bedoeld?

Hadden de Zochers het zo bedoeld? tekst juliet en carla oldenburger ( bewerkt door noortje krikhaar) beeld noord-hollands archief Hadden de Zochers het zo bedoeld? Dit grondgebied lag in het westen van de Nieuwstad, de zeventiende-eeuwse

Nadere informatie

Wandeling over Van Vredenburchweg en Julialaantje

Wandeling over Van Vredenburchweg en Julialaantje Wandeling over Van Vredenburchweg en Julialaantje De meeste Rijswijkse buitenplaatsen liggen op de overgang van de hogere strandwal naar de aangrenzende lager gelegen polders. De Van Vredenburchweg loopt

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 525970 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Voormeer Aantal complexonderdelen

Nadere informatie

In de eerste nieuwsbrief over het herstel van. Werkzaamheden landgoederen Eelde-Paterswolde van start. met

In de eerste nieuwsbrief over het herstel van. Werkzaamheden landgoederen Eelde-Paterswolde van start. met Werkzaamheden landgoederen Eelde-Paterswolde van start met wandel route In de eerste nieuwsbrief over het herstel van de landgoederen rond Eelde en Paterswolde heeft u kunnen lezen wat de plannen zijn.

Nadere informatie

i min HUI ui min HUI HUI HUI inn mil mi HUI m! ; MI

i min HUI ui min HUI HUI HUI inn mil mi HUI m! ; MI 'Gt'MEENTE BRUMMEN INGEKOMEN 1 4 OKI 2011 4b Rijksdienst voor het Cultured Erfgoed > Retouradres Gemeente Brammen t.a.v. Burgemeester en Wethouders Postbus 5 6970 AA BRUMMEN Zaaksdossier O-000415 GEMEENTE

Nadere informatie

project verborgen buitens

project verborgen buitens project verborgen buitens Gegevens verborgen buiten: Swanenburg Naam eigenaar: Fam. Cornelisse-Francke Adres: Swanenburgseweg 4 Postcode : 4356 RR Woonplaats : Oostkapelle Telefoonnummer: 071-5155502 Emailadres:

Nadere informatie

Jaarboekje van het Oudheidkundig Genootschap "Niftarlake" 1986 katoendrukkerij zoals Vreedenhorst te Vreeland of met een zijderederij als Zijde-balen

Jaarboekje van het Oudheidkundig Genootschap Niftarlake 1986 katoendrukkerij zoals Vreedenhorst te Vreeland of met een zijderederij als Zijde-balen Jaarboekje van het Oudheidkundig Genootschap "Niftarlake" 1986 met opschrift "Een klein gedeelte van de Heerlijkheid van Maarseveen" de Hggingaan van maar liefst 40 buitenplaatsen met hun formele tuinaanleg.

Nadere informatie

Toelichting Landschappelijk Inpassingsplan

Toelichting Landschappelijk Inpassingsplan T Toe Toelichting Landschappelijk Inpassingsplan Locatie: Udenhoutseweg 5 5268 CG Helvoirt Gemeente: Opgesteld door: Gemeente Haaren Borgo Tuin- en Landschapsarchitectuur Janka Borgo Datum: November 2017

Nadere informatie

Conferentieoord Overvoorde van Vredenburchweg 170 Rijswijk Code: MIKL 3898

Conferentieoord Overvoorde van Vredenburchweg 170 Rijswijk Code: MIKL 3898 Klaassen Horecamakelaardij B.V. Graafsebaan 111, 5248 NL Rosmalen Telefoon: 073 521 61 66 Internet: E-mail: www.klaassenbv.nl info@klaassenbv.nl Horecamakelaar: Michael Klaassen Telefoon: 06-53 298 925

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 508271 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Vreedenhorst Aantal

Nadere informatie

: Van Oosthuyselaan tegenover 1-3 en bij Wethouder Verhaarlaan en Arnhemse Bovenweg

: Van Oosthuyselaan tegenover 1-3 en bij Wethouder Verhaarlaan en Arnhemse Bovenweg Gemeentelijk monument nr. : DRI 4 Adres Plaats : Van Oosthuyselaan tegenover 1-3 en bij Wethouder Verhaarlaan en Arnhemse Bovenweg : Driebergen Kadastrale aanduiding : DBG01 E 00894 Bouwjaar Type : 1953

Nadere informatie

Park Krayenhoff Uithoorn

Park Krayenhoff Uithoorn Park Krayenhoff Uithoorn Park Krayenhoff Uithoorn Stedenbouwkundig plan Langwerpige parkzone De wijk wordt voor autoverkeer ontsloten vanuit het zuidoosten met een toegangsweg door het groen vanaf de

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 510591 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Van Heek-/Lochemsbleekpark

Nadere informatie

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat LANDS CHAPS PLAN 28-04 -2017 WONI NGBO UW T HE SSELER Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat bestaande houtwal, opschonen met behoud van waardevolle bomen

Nadere informatie

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende Buitenplaatsen Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende dia s. Wat valt je op? Kijk en lees.

Nadere informatie

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen www.skbl.nl Nederland is ongekend mooi. Overal zijn plekken waar je onder de

Nadere informatie

mijmer en focus een koepel voor landgoed de Overplaats in Heemstede

mijmer en focus een koepel voor landgoed de Overplaats in Heemstede mijmer en focus een koepel voor landgoed de Overplaats in Heemstede De Overplaats De Overplaats is van oudsher de overtuin van buitenplaats De Hartekamp, en van historische waarde voor Zuid-Kennemerland.

Nadere informatie

Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek

Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek Administratieve gegevens provincie: gemeente: plaats: Groningen Slochteren Slochteren toponiem: Hoofdweg 39 bevoegd gezag:

Nadere informatie

cultuurhistorische effectrapportage ge m e ente E p e

cultuurhistorische effectrapportage ge m e ente E p e Z o r g a p pa r t e m e n t e n O e n e cultuurhistorische effectrapportage ge m e ente E p e Nove m b e r 2 0 1 3 Z o r g a p pa r t e m e n t e n O e n e cultuurhistorische effectrapportage gemeente

Nadere informatie

Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen

Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen Begraven in Haarlem Begraven in Haarlem kan op drie gemeentelijke begraafplaatsen: het monumentale begraafpark Kleverlaan aan de Kleverlaan, de katholieke

Nadere informatie

DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE

DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE 22-06-2017 ZODO 17-23 22-06-2017 UITGEVOERD DOOR MD Landschapsarchitecten Kerklaan 30, Haren Postbus 6070 9702 HB Groningen 050 5278218 contact@mdlandschapsarchitecten.nl

Nadere informatie

Iepenlaan bij 1. Oorspronkelijke functie : Toegangskolommen. Datum foto : 20-07-2010

Iepenlaan bij 1. Oorspronkelijke functie : Toegangskolommen. Datum foto : 20-07-2010 Iepenlaan bij 1 Straat en huisnummer : Iepenlaan (bij 1) Postcode en plaats : 2061 GG Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A11671 Complexonderdeel : Naam object : Bouwjaar : 1924 Architect : Architectenbureau

Nadere informatie

Verkavelingsschets Lage Randweg 34, Uden

Verkavelingsschets Lage Randweg 34, Uden Verkavelingsschets Lage Randweg 34, Uden Aanleiding erfbeplantingsplan Aan de Lage Randweg 34 is momenteel een varkenshouderij gevestigd. De eigenaar is voornemens de bedrijfsactiviteiten te beëindigen.

Nadere informatie

Meer en Stadzigt Ligging van een oude buitenplaats bij Naarden

Meer en Stadzigt Ligging van een oude buitenplaats bij Naarden Adviesbureau de Wildernis Willem Overmars, landschapsarchitect Rhedense Veerweg 5-12 6987EC Giesbeek 0313-630-198 06-5424.5525 Meer en Stadzigt Ligging van een oude buitenplaats bij Naarden 10 november

Nadere informatie

Stedenbouwkundige analyse en modellenstudie Ruiterlaan (Ambeltterrein)

Stedenbouwkundige analyse en modellenstudie Ruiterlaan (Ambeltterrein) Stedenbouwkundige analyse en modellenstudie Ruiterlaan (Ambeltterrein) Historisch perspectief De kavel van de oude Ambeltschool maakte oorspronkelijk deel uit van het (land)goed "Agter de de Berg" waartoe

Nadere informatie

"! "#%$ Gemeente Venlo maart 1996

! #%$ Gemeente Venlo maart 1996 "! "#%$ Gemeente Venlo maart 1996 & '()*+ blz. 1. Ontwikkelingsgeschiedenis 2. Geomorfologie. Wegenpatroon en ruimtelijke structuur 4. Beeld 4 5. Waardering en motivering 4 6. Conclusie 5 Bijlage A.: Literatuuroverzicht

Nadere informatie

Ruimtelijk kwaliteitsplan Uitbreiding bungalowpark Hoge Hexel. Bruine Hoopsweg te Wierden

Ruimtelijk kwaliteitsplan Uitbreiding bungalowpark Hoge Hexel. Bruine Hoopsweg te Wierden Ruimtelijk kwaliteitsplan Uitbreiding bungalowpark Hoge Hexel Bruine Hoopsweg te Wierden Ruimtelijk kwaliteitsplan Uitbreiding bungalowpark Hoge Hexel Bruine Hoopsweg te Wierden Opdrachtgever: BJZ.NU

Nadere informatie

Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal

Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal Landschapsbeheer Drenthe 1 Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 515634 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl De Braak Aantal complexonderdelen

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 481741 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Aantal complexonderdelen Monumentnummers van complexonderdelen

Nadere informatie

ARC Detail Erkerhuis#1. Offingawier, Friesland

ARC Detail Erkerhuis#1. Offingawier, Friesland ARC Detail Erkerhuis#1 Offingawier, Friesland Erkerhuis#1 Offingawier, Friesland Het erkerhuis heeft een zadelkap en is met zijn erkerhoofdvorm toegesneden op de locatie: een kavel aan de hoofdweg van

Nadere informatie

EEN WOONWIJK MET WATERVINGERS

EEN WOONWIJK MET WATERVINGERS wurck architectuur stedenbouw landschap EEN WOONWIJK MET WATERVINGERS Aan de rand van komt de nieuwe woonwijk. Het stedenbouwkundig plan, met watervingers als organiserend middel, trekt de landschappelijke

Nadere informatie

Bijlage 4 - Kaartlagen van de aanlegperioden van de tuin van Oud Amelisweerd

Bijlage 4 - Kaartlagen van de aanlegperioden van de tuin van Oud Amelisweerd De tuin van Oud Amelisweerd Cultuurhistorische en ecologische uitgangspunten voor inrichting en beheer Bijlage 4 - Kaartlagen van de aanlegperioden van de tuin van Oud Amelisweerd Fase 1: Landgoed ca.

Nadere informatie

Hoofdkenmerken en waardering van waardevolle cultuurhistorische gebouwen en objecten in de gemeente Wassenaar

Hoofdkenmerken en waardering van waardevolle cultuurhistorische gebouwen en objecten in de gemeente Wassenaar Duinrell, historische buitenplaats Naam Oorspronkelijke functie Type Aantal onderdelen op adres met cultuurhistorische waarde Benoeming onderdelen met cultuurhistorische waarde Duinrell Buitenplaats Historische

Nadere informatie

Coopersburg Welgelegen De Terp Tsjerkebleek Evenemententerrein Hylkema s Pôle. Structuurvisie groene ruimten Akkrum

Coopersburg Welgelegen De Terp Tsjerkebleek Evenemententerrein Hylkema s Pôle. Structuurvisie groene ruimten Akkrum Coopersburg Welgelegen De Terp Tsjerkebleek Evenemententerrein Hylkema s Pôle Structuurvisie groene ruimten Akkrum Coopersburg Welgelegen De Terp Tsjerkebleek Evenemententerrein Hylkema s Pôle Structuurvisie

Nadere informatie

Het is van belang dat Archeologie West-Friesland minstens een week van tevoren wordt geïnformeerd over de start van de werkzaamheden.

Het is van belang dat Archeologie West-Friesland minstens een week van tevoren wordt geïnformeerd over de start van de werkzaamheden. Document: Archeologische Quickscan (versie 2) Plangebied: Westeinde 310a, Berkhout, gemeente Koggenland Adviesnummer: 15034 Opsteller: J.T. Verduin & C.M. Soonius (senior-archeoloog) Datum: 10-07-2015

Nadere informatie

januari 2016 Anne-Marie Majoie-Keet park de olykampen het groene tapijt van raalte-zuid

januari 2016 Anne-Marie Majoie-Keet park de olykampen het groene tapijt van raalte-zuid januari 2016 Anne-Marie Majoie-Keet park de olykampen het groene tapijt van raalte-zuid bebouwing groen bos Uit de analyse blijkt dat ook in deze zone van Raalte het kanaal de scheiding vormt tussen het

Nadere informatie

DEEL 3: PROGRAMMA VAN MAATREGELEN

DEEL 3: PROGRAMMA VAN MAATREGELEN 38 DL&H Archeologienota DEEL 3: PROGRAMMA VAN MAATREGELEN 1. Gemotiveerd advies voor het al dan niet moeten nemen van maatregelen Op basis van de resultaten van het bureauonderzoek kan een advies geformuleerd

Nadere informatie

AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN

AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN B+O ARCHITECTUUR EN INTERIEUR B.V. OPDRACHTGEVER: DE HEER EN MEVROUW H. DE HAAN 28 OKTOBER 2013 INHOUDSOPGAVE Landschappelijke inpassing

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: 515765 Brakestein Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 6 515764, 515766, 515767, 515768, 515770, 515771 Hoofdadres van hoofdobject: Ridderstraat 88 4902 AC Complexomschrijving:

Nadere informatie

NATUURLIJK RITME. Kunstproject Oranjewoud W E R K D O C U M E N T. Versie # 1. Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting Passages.

NATUURLIJK RITME. Kunstproject Oranjewoud W E R K D O C U M E N T. Versie # 1. Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting Passages. NATUURLIJK RITME Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting Passages november, 2010 W E R K D O C U M E N T Versie # 1 Kunstproject Oranjewoud Natuurlijk Ritme, Museum Belvédère, Stichting Tijd/Stichting

Nadere informatie

Inrichtingsplan Krachtighuizerweg te Putten

Inrichtingsplan Krachtighuizerweg te Putten Inrichtingsplan Krachtighuizerweg te Putten opdrachtgever: diaconie Hervormde gemeente Putten 12 mei 2015 LievenseCSO Krachtighuizerweg plangebied Inhoud Inleiding 4 Landschapsontwikkelingsplan Ermelo

Nadere informatie

Buitengebied. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

Buitengebied. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Buitengebied Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam structuurloze losse korrels in de mooie Eilandspolder korrelloos Schermereiland groene lijnen van stolpboerderijen

Nadere informatie

GIMBORN PAD. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum

GIMBORN PAD. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum 1 Drie berg sest 5km raat weg 2 3 4 M oe rs be rg ste eg 6 7 Vo ss en ste in se 5 se la an Go oij erd ijk GIMBORN PAD Langbroekerwetering de-voetstap.nl Beschrijving wandeling Moersbergen - von Gimborn

Nadere informatie

Historische Winkelpuien Leiden. Analyse Steenstraat 12 te Leiden. Voorwoord

Historische Winkelpuien Leiden. Analyse Steenstraat 12 te Leiden. Voorwoord Voorwoord Analyse Steenstraat 12 te Leiden Deze bouwhistorische analyse van de winkelpui Steenstraat 12 te Leiden is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leiden, als onderdeel van de realisatie van de

Nadere informatie

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this in your browser. belangstellende,

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this  in your browser. belangstellende, Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert View this email in your browser Beste belangstellende, Het evenementenseizoen is weer begonnen! Vorige week hebben we een groep enthousiaste deelnemers

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing vijf nieuwe recreatiewoningen Landal Rabbit Hill, Nieuw Milligen

Landschappelijke inpassing vijf nieuwe recreatiewoningen Landal Rabbit Hill, Nieuw Milligen Landschappelijke inpassing vijf nieuwe recreatiewoningen Landal Rabbit Hill, Nieuw Milligen januari 2016 BURO POELMANS REESINK LANDSCHAPSARCHITECTUUR Landschappelijke inpassing vijf nieuwe recreatiewoningen

Nadere informatie

Johannes Montsche (1734 1799) 1

Johannes Montsche (1734 1799) 1 Johannes Montsche (1734 1799) 1 Arinda van der Does In het artikel uit 1995 over Johannes Montsche van Martin van den Broeke wordt een, niet gevonden, maar wel beschreven ontwerp voor de aanleg van Toornvliet,

Nadere informatie

Nieuwbouw Schaapskooi, Zuilichem

Nieuwbouw Schaapskooi, Zuilichem Nieuwbouw Schaapskooi, Zuilichem Opdrachtgever: de heer Van Veen projectnummer: 292.12.00.00.00 Onderwerp: Landschappelijke inpassing Schaapskooi Opmerking: Zuilichem Datum: 17-10-2012 Initiatief De heer

Nadere informatie

Rapportage proefsleuvenonderzoek Borsbeek - Eugeen Verelstlei

Rapportage proefsleuvenonderzoek Borsbeek - Eugeen Verelstlei Rapportage proefsleuvenonderzoek Borsbeek - Eugeen Verelstlei Intern rapport VIOE Terreinwerk & rapportage Sofie Debruyne, VIOE Administratieve gegevens Provincie Gemeente Antwerpen Borsbeek Deelgemeente

Nadere informatie

VLAGTWEDDE INPASSINGSPLAN ZONNEAKKER

VLAGTWEDDE INPASSINGSPLAN ZONNEAKKER VLAGTWEDDE INPASSINGSPLAN ZONNEAKKER SO 03-05-2017 Inpassingsplan zonneakker Vlagtwedde 03-05-2017 2 Inleiding Dit is een studie naar de landschappelijke inpassing van een groot zonnepark van ongeveer

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE LAREN- 8 september LAREN Groen van toen

PROGRAMMABOEKJE LAREN- 8 september LAREN Groen van toen PROGRAMMABOEKJE LAREN- 8 september 2012 -LAREN Groen van toen Het landelijke thema van Open Monumentendag 2012 luidt: Groen van toen. Hiermee staat men stil bij de rol, het belang en de betekenis van het

Nadere informatie

: Turlings, Roermond; het ontwerp van de tuin is van J. Cuypers

: Turlings, Roermond; het ontwerp van de tuin is van J. Cuypers Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM086 Naam monument : Pand 'Schlangen' Adres : Rijksweg 1 Postcode en plaats : 6085 AA Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1993 Coördinaten

Nadere informatie

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied 4. beplanting 3. erven 2. ontsluiting 1. water en reliëf Gebiedsvisie Beers-Vianen Vernieuwd

Nadere informatie

Een aantal jachtpalen staat in beschermd gezicht Aantal onderdelen behorend tot het beschermde 12 monument

Een aantal jachtpalen staat in beschermd gezicht Aantal onderdelen behorend tot het beschermde 12 monument Jachtpalen Prins Frederik Beschermd gezicht Een aantal jachtpalen staat in beschermd gezicht Aantal onderdelen behorend tot het beschermde 12 monument Oorspronkelijke functie Markering jachtgebied van

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 515519 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Rusthoven Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

Plantagebaan , Wouwse Plantage. Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw

Plantagebaan , Wouwse Plantage. Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw Plantagebaan 194-196, Wouwse Plantage Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Bouwjaar: Plantagebaan 194-196, 4724 AE Wouwse Plantage Boerderij met woonhuis/schuur vierde

Nadere informatie

LELLENS gemeente Ten Boer BESCHERMDE STADS- EN DORPSGEZICHTEN

LELLENS gemeente Ten Boer BESCHERMDE STADS- EN DORPSGEZICHTEN LELLENS gemeente Ten Boer BESCHERMDE STADS- EN DORPSGEZICHTEN BESCHERMDE STADS- EN DORPSGEZICHTEN INGEVOLGE ARTIKEL 35 VAN DE MONUMENTENWET 1988 LELLENS, gemeente Ten Boer ^ O o co Aanvulling op de toelichting

Nadere informatie