Johan de Witt Gymnasium, Schooljaar 2014/2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Johan de Witt Gymnasium, Schooljaar 2014/2015"

Transcriptie

1 Johan de Witt Gymnasium, Schooljaar 2014/2015 Sectie Kunst en Vaardigheden 1 Edelsmeden Energiehuis lok. 009 Monica Swerus Aantal leerlingen: Max. 15 Ontdek de geheimen van de edelsmid! Je ontwerpt je eigen spannende sieraden, sieraden van Alpaca, (Lijkt op zilver) Messing, Koper en Tombak (lijkt op goud). Alle technieken van het edelsmeden zoals zagen, vijlen, solderen, schuren, hameren en polijsten komen aan de orde. Je zult verbaast zijn over de resultaten en hoe je eigen sieraden er uit zien. We maken armbanden, ringen, hangers, oorbellen en wat je verder zelf kan bedenken. 2 Schilderen Energiehuis lok. 020 Rinus Blommaert Aantal leerlingen: Max. 15 Er wordt in deze cursus toegewerkt naar eindwerkstuk, een acrylschilderij op doek. Vanuit een gekozen thema, een gedicht, of tekst, droomervaringen, de jaargetijden, tegenstellingen(groot-klein/jong-oud/leven-dood etc.) gaan we aandacht besteden aan schetsmatig onderzoek, kleuronderzoek, compositie en de zeggingskracht van beweging. Ook de abstractere manier van het weergeven van de Themabeleving komt aan bod. Aan de hand van voorstudies komt het thema tot leven en kan het eindwerkstuk worden gemaakt. 3 Sampelen Aantal leerlingen: Energiehuis lok. P Bart Jan van der Linden Max.12 Cursus Programmering en Sampling: Ringtones, House, R&B, HipHop, filmmuziek. Alles kan tegenwoordig op je eigen computer gemaakt worden. In deze cursus maak je met behulp van het programma Reason je eigen composities. Behalve de technische kanten van het programma komt het muzikale aspect ook aan bod. Hoe schrijf je een hit? Hoe zet je een track in elkaar? Kortom, hoe maak je met Reason een goede muzikale productie!

2 4 Ruimtelijke vormgeving Energiehuis lok. 113 Saskia Meesters Beschikbaar : Aantal leerlingen: Max 13 Drie aspecten van het beeldhouwen (ruimtelijk werken met materiaal) worden onderzocht. Huid, skelet en expressie zijn de trefwoorden. Aan de hand van voorbeelden uit de oude en recente kunstgeschiedenis en met materialen als hout, klei, gips, was, koperdraad en evt. een zachte steen worden de begrippen onderzocht. Dit leidt tot een aantal intrigerende en verrassende werkstukken, beelden! 5 Glas vormgeving Energiehuis lok. 108 Nicolina Gerritsen Aantal leerlingen: Max. 12 Glas kent iedereen in de vorm van vensterglas, een hard, doorzichtig en praktisch materiaal, maar er zijn ook creatieve toepassingen In deze cursus gebruiken we een speciaal soort glas, in verschillende kleuren. Allereerst leren we basistechnieken zoals het snijden en slijpen. Om tot een goed resultaat te komen, maken we eerst een ontwerp en daarna een werktekening. Aan de hand van deze tekening snijden we het glas. Uiteindelijk zal dit leiden tot een compositie in vorm en kleur. De losse stukken glas gaan dan de oven in en worden op een temperatuur van ca. 800 graden gebracht waardoor het samensmelt. Dit proces heet fusen. Er zal een kleurige, vlakke en transparante plaat glas ontstaan. Deze plaat kun je vervolgens in een mal (vorm) van bijvoorbeeld een schaal leggen waarna het glas nogmaals de oven ingaat. Onder invloed van de temperatuur wordt het materiaal zacht en zal het dezelfde vorm aannemen. Dit proces heet slumpen. 6 Videofilm Energiehuis lok. 101 Clarissa Griffioen Aantal leerlingen: Max. 12 Zelf een verhaal verzinnen en dit verfilmen, dat is wat de leerlingen doen tijdens deze lessenserie. In 10 workshops wordt er gewerkt aan een korte speelfilm. Eerst bedenken de leerlingen een concept wat ze vervolgens omzetten naar een filmscript. De leerlingen leren de basisbeginselen van het filmen, zoals de camerabeheersing, het gebruik van standpunten en filmen vanaf een statief. Daarnaast leren ze samenwerken als een echte filmcrew. Er wordt gemonteerd op een Mac computer, waar niet alleen de film zelf, maar ook de trailer gemaakt wordt. De verhouding theorie-praktijk is ongeveer Een hele praktische cursus dus!

3 7 Animatie Energiehuis lok: 107 Hennie van Ham Aantal deelnemers: Max. 11 Lessen met en over animatie, oftewel het laten bewegen van levenloze voorwerpen. Met behulp van een fotocamera, computer en andere hulpmiddelen maak je een aantal korte animatiefilmpjes. Kort, want het kost nogal wat tijd: 1 seconde film bestaat normaal gezien uit 25 beelden In één van de lessen wordt ook gekeken naar het werk van professionele animatiefilmers. Een eindwerkstuk moet laten zien wat je in deze lessen hebt geleerd. 8 Website Energiehuis lok. 107 Hennie van Ham Aantal deelnemers: Max.12 Tien lessen introductie HTML en CSS. Als je een website wilt maken moet je gebruik maken van tekstbestanden die niet alleen de tekstuele inhoud van een pagina laten zien, maar ook de afbeeldingen, filmpjes, links en zaken die met de vormgeving van de internetpagina te maken hebben. Ook als je geen website hebt kan dit handig zijn: op sommige sites kun je bijvoorbeeld de vormgeving van je eigen profiel met Hypertext Markup Language (HTML) en Cascading Style Sheet (CSS) aanpassen. Een eindwerkstuk moet laten zien wat je in deze lessen hebt geleerd. 9 Grafiek: prentdrukkunst in hoogdruk en diepdruk Energiehuis lok. 003 Hennie van Ham of Diana van Hal Aantal deelnemers: Max. 15 Van een tekening of schilderij heb je normaal gesproken maar één exemplaar. Grafiek is een verzamelnaam voor druktechnieken om tekeningen/ontwerpen in een oplage te kunnen drukken. Hoogdruk is het drukken van stempel-achtige vormen, de inkt zit bovenop de drukvorm (linoleum). Diepdruk is het drukken van een metalen plaatje waar de tekening in is gebeten (etsen). De drukinkt wordt dan in de groeven gewreven en onder hoge druk op papier afgedrukt.

4 10 Keramiek Draaien Energiehuis lok. 003 Aantal deelnemers: Max. 10 Klei, zo oud als de wereld zelf en door mensen al duizenden jaren gebruikt om voorwerpen van te maken. Eerst met de hand en later ook met machines. Wat wij deze uren gaan doen is het draaien met klei. Zittend achter een elektrische draaischijf leer je jouw eigen theekommetjes en schaaltjes te maken, die we vervolgens gaan bakken en glazuren in een grote oven. 11. Naald zoekt draad: krachtsymbolen in textiel Energiehuis: lok 108 of 102 Marjan de Mol Maandagmiddag Aantal deelnemers: Max. 12 Het vormgeven van jouw eigen krachtsymbolen. Dat kan op een groot kussen, op een doek voor op je bed of op een tas. We beginnen met het zoeken naar je eigen krachtelementen wat geeft jou kracht? Inspiratiebronnen kunnen zijn: emoties, muziek, natuur, religie, astrologie, totemdieren, vrienden, talenten. Deze krachtelementen worden vormgegeven als krachtsymbolen. We werken met applicatietechnieken met en op verschillende materialen, met de naaimachine en/of met de hand. Kleuren, vormen, composities en verschillende textielmaterialen komen hierbij aan de orde. Het resultaat is een uniek object of kledingstuk dat jouw persoonlijkheid uitstraalt. 12. Fotografie Johan de Witt-gymnasium Docent M. Oduber Maandagmiddag uur Aantal deelnemers: Max 12 Wie doet dat niet tegenwoordig. Je ziet iets grappigs en dus grijp je naar je mobiel, je klikt en je appt het naar je vrienden. Super cool! Maar is het wel een goede foto? Zeer waarschijnlijk is dat het niet. Voor een goede foto komt er meer bij kijken. In deze cursus word je uitgelegd waar je precies op moet letten. Je krijgt uitleg over lensopening (diafragma), snelheid (sluitertijd) soort verlichting, afstand t.o.v. het te fotograferen voorwerp, het juiste moment. Heel belangrijk is ook de compositie van de foto. Verdwijnt de auto, bij wijze van, de foto uit of rijdt het juist de foto in. Zo zal een foto, genomen bij kaarslicht, een andere kleur tonen dan een foto dat, bijvoorbeeld in je klaslokaal met TL verlichting is genomen. Een foto van geparkeerde Ferrari zal scherper zijn dan een foto die je maakt als de Ferrari met 150 km per uur langs komt. Beschik je over een fototoestel (mobiel mag ook) en vind je fotograferen leuk en wil je je verder hierin verdiepen, geef je dan op voor deze cursus.

5 13. Flashmob Energiehuis lok: 207 Alice van Ballegooie Maandagmiddag (periode 3) Aantal leerlingen: Max 25 Een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet (bijvoorbeeld in de vorm van een dans) en daarna weer snel uiteenvalt. De leerlingen brengen de flashmob gezamenlijk ten uitvoer.

6 Sectie Sport (diverse locaties) 1 Klimmen (Pentagon, Sikkelstraat) Pentagon, klimwand Philip Zwanen Aantal deelnemers: 24 leerlingen Doel: Veilig en verantwoord kunnen klimmen volgens folder van NKBV. Op juiste wijze aantrekken van de klimgordel. Klimmen op diverse klimwanden. Klimmen op kleur c.q. klimmen van een route. Goed leren inbinden met teruggestoken 8-knoop (knopenkennis) en goed leren zekeren (beveiligen). NKBV-procedure check and climb. NKBV-procedure veilig klimmen. 2 Tennis (Dash 35, Monarda 1) Dash 35 Peter Paul Passchier Aantal deelnemers: 24 leerlingen Tennis is de tweede sport van ons land. Ruim Nederlanders staan regelmatig op de tennisbaan. En dat is niet zo gek want iedereen kan leren tennissen, de sport is flexibel in te passen in je leven, goed voor je gezondheid en geschikt voor alle leeftijden. Iedereen kan het leren: Ook als je geen toptalent bent, kun je veel plezier beleven op de tennisbaan. Er zijn competities en toernooien voor alle niveaus en je bent nooit te oud om te starten. Lifetime sport Tennis is een sport voor jong en oud. Sporten is vooral gezond als je het je hele leven blijft doen. Nu leren tennissen, daar heb je dus de rest van je leven plezier van! Gezellig Naast gezondheid is natuurlijk ook gezelligheid belangrijk. Veel verenigingen organiseren regelmatig activiteiten en voor nog meer gezelligheid kun je natuurlijk zelf actief worden.

7 3 Verdedigingssporten Van Neurenburgpad 4 Mw. A. Muilwijk Aantal deelnemers: 20 leerlingen Goed voor het ontwikkelen van kracht, uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen. Tijdens de lessen zullen verschillende takken van verdedigingsporten aan bod komen. Door het beoefenen van verdedigingssporten groeit je weerbaarheid en sta je steviger in je schoenen. Voor de lessen in de dojo van Sportschool Muilwijk heb je een trainingsbroek en een T-shirt nodig en een paar schone slippers. 4 Voetballen Aantal deelnemers: GSC / ODS Sportcomplex Stadspolder Nieuwe Noordpolderweg 12 Rémon Bezemer 24 leerlingen Arjen Robben, Lionel Messi, Christiano Ronaldo, namen die iedereen over de hele wereld kent. Stap zelf in de rol van voetballer en ontdek de topspeler in jezelf. Oefeningen, spelletjes en wedstrijdjes op een voetbalveld. Een heerlijke ontspannende middag ondanks de grote inspanningen die er wel van je worden verwacht. Als je niet precies weet wat je kunt verwachten, maakt niets uit! De bal is rond dus hij kan alle kanten op. 5 Honkbal Aantal deelnemers: The Hawks, Krommedijk Marieke van Tiggelen 24 leerlingen In 10 lessen leer je de basistechnieken van het werpen, vangen en slaan. Tevens krijg je les op een heus honkbalveld van een professionele honkbalspeler. Het materiaal wordt geleverd door de vereniging. De lessen zullen tevens een aanvulling zijn op de lessen l.o. van het Johan de Wittgymnasium.

8 6 Streetdance Energiehuis lok. 207 Alice van Ballegooie Maandagmiddag (periode 1 en 2) Aantal leerlingen: Max 20 Streetdance is al jaren erg populair en is een verzamelnaam van dansvormen die niet zijn ontwikkeld in dansinstituten maar op straat, in clubs en op middelbare scholen. Het is een mix tussen jazz, funk en hiphop, die op moderne muziek gedanst wordt. Streetdance heeft veel stoere moves en armcombinaties en er zijn veel bewegingen ontleend uit videoclips, waardoor de stijl continu verandert. Er wordt meestal op heel snelle muziek gedanst, waardoor het geheel een flitsende indruk maakt. Aan het einde van het blok geef je een presentatie aan de groep en bij het kiezen voor dans in het tweede blok kies je ook voor de presentatie op de talentenavond van de school de kleine avond in coole kostuums.

9 Sectie Cultuur en kennis. 1 Creatief Lego Aantal leerlingen: Johan de Witt gymnasium Mirto Oduber Maximaal 12 leerlingen. Met Lego bouwen laat je je fantasie de vrije loopt of je kiest voor het bouwen aan de hand van voorbeelden. Dit kan door alleen aan een zelf bedacht projectje te werken of door samen met anderen een project op te zetten. De presentatie wordt beoordeeld op creativiteit en technologisch inzicht. De mooiste creaties worden dan getoond tijdens schoolactiviteiten zoals de Opendag. 2 Creatief en 3D-ontwerpen Stedelijk Dalton, Leerpark (X-lab Leonardo Experience) E. Snijdoodt Aantal deelnemers: 14 leerlingen Doel: Creatief leren ontwerpen met Google Sketch Up. In 3 fases Dream-Create Produce- leer je een getekend ontwerp om te zetten in een echt 3D product! Eerst leer je te bedenken, daarna deze gedachten om te zetten in Google Sketch Up en tot slot het ontwerp te printen. Je gaat aan het eind van de cursus dan ook naar huis met een voorwerp wat niemand anders heeft Voorwaarden: enthousiasme, lef en passie om iets unieks te maken. 3 Spaans Aantal leerlingen: Johan de Witt gymnasium Mw. J. Figueiras González Maximaal 20 leerlingen Spaans is een wereldtaal die absoluut de moeite waard is om te leren. Handig als je op vakantie naar Spanje gaat. Tijdens deze cursus leer je de basisprincipes van het Spaans.

10 4 Filosofie Aantal leerlingen: Johan de Witt gymnasium Arnoud van Melle maximaal 20 leerlingen Kinderen filosoferen al, uit henzelf komen vragen bij hen op. Luister maar thuis, op het schoolplein, achter in de auto: kun je stoppen met denken? Waar blijft de dag van gisteren? Hoe weet ik of dit niet een droom is? Wie denkt dat hij het antwoord op filosofische vragen moet weten, heeft het nog niet zo goed begrepen. Het kenmerk van filosofische vragen is juist dat ze geen vaststaande zekere antwoorden kennen, maar hoogstens voorlopige. 5 Schaken Aantal deelnemers: M. de Hoon Johan de Witt-gymnasium Maandagmiddag uur 10 leerlingen Schaken is een typisch gymnasiale denksport. Bovendien is het bedrijven van schaken goed voor je ontwikkeling. We leren de basisregels, als die nog niet bekend zijn, en spelen een competitie. Aan het eind daarvan weten we wie het JDW-schaaktalent van het jaar is. Lijkt schaken je leuk om te leren? Schaak je al, maar wil je nog beter worden? Wil je uiteindelijk aan toernooien mee doen? Of aan de simultaanwedstrijd tijdens de feestelijkheden bij het 760-jarig bestaan van de school? Kom mee doen en wie weet hebben we in no time een JDW-schaakteam. 7 Theater Energiehuis lok: 201 Jan Stroeve Aantal leerlingen: Max. 15 Wil je kennismaken met het vak acteren? Of heb je in groep 8 mee gespeeld in de schoolmusical en smaakte dat naar meer? In deze les leer je hoe je je op het podium kunt uiten. Wat is er allemaal mogelijk met je stem en met beweging? Je leert hoe je teksten op verschillende manieren kunt spelen, je leert te improviseren en je in te leven in een rol en situatie. We sluiten de lessen af met een korte voorstelling.

11 8 Muziek/ Videoclip/ Videobewerking Energiehuis lok. 107 Hennie van Ham (afstemmen bv. Alleen blok 3) Aantal deelnemers: Max 11 Muziek is de basis van de videoclip. De beelden zijn er om de muziek te ondersteunen en door middel van montage kun je beeld en geluid tot één geheel samensmeden. In deze lessen zoek je naar muziek, maak je zelf de beelden, worden videoclips van professionele clipmakers bekeken en werk je met het montageprogramma Premiere van Adobe. Een eindwerkstuk moet laten zien wat je in deze lessen hebt geleerd. 9. Spelen in een band (voor beginners) Energiehuis lok. C Govert van de Kolm Aantal deelnemers: Max 9 Voor wie nog geen instrument speelt maar dat wel eens wil proberen. Met een paar akkoorden kun je al een popsong spelen. Je maakt kennis met verschillende muziekinstrumenten. Iedere keer probeer je een ander instrument uit De band bestaat uit 1 leerling op drums, 2 op elektrische gitaar, 1 op basgitaar, 2 op toetsen en natuurlijk wordt de zang niet vergeten. Daar kunnen er max. 3 aan meedoen. Aan het eind van de lessen volgt een optreden op het podium Talent Stage in de popcentrale. 10. Spelen in een band (voor leerlingen die zelf al enigszins een instrument spelen) Energiehuis lok. A Timothy van der Holst Aantal deelnemers: Max 9 Mocht je zelf wel al (enigszins) een instrument bespelen maar lijkt het je een uitdaging om eens met anderen in een band te spelen dan is dit je kans. Samenspel vraagt niet alleen kennis van een instrument of het hebben van ritmegevoel. Goed naar elkaar luisteren en communiceren in de muziek is dan van belang. Ook hier bestaat de band uit 1 leerling op drums, 2 op elektrische gitaar, 1 op basgitaar, 2 op toetsen en max. 3 op zang. Aan het einde van de lessen volgt een optreden op het podium Talent Stage in de popcentrale.

Inhoud. Muziek. Beeldend. Muziek en Beeldend 45. Weekrooster cursussen beeldend 24

Inhoud. Muziek. Beeldend. Muziek en Beeldend 45. Weekrooster cursussen beeldend 24 Inhoud Muziek Basiscursussen 6 Basiscursus Muzikale Vaardigheden, Muzikale Vaardigheden voor volwassenen in 20 lessen, VIO opstap, Special Arts Music, Muziektuin Instrumentale en vocale cursussen 8 Combinatierichting

Nadere informatie

Cursussen & Overige activiteiten

Cursussen & Overige activiteiten Cursussen & Overige activiteiten 2008 2009 Twello Stichting Samenwerkende Peuterspeelzalen Voorst Pagina 2 Inhoud Excelsior pagina 6 Stichting Samenwerkende Peuterspeelzalen Gemeente Voorst pagina 8 Gemeentelijk

Nadere informatie

Cursusaanbod 2009/2010. www.hetwildewesten.nl

Cursusaanbod 2009/2010. www.hetwildewesten.nl Cursusaanbod 2009/2010 www.hetwildewesten.nl Inhoud Jaaragenda... 3 Welkom... 4 Wat doet Het Wilde Westen?... 5» Kunsteducatie op scholen in Utrecht West... 5» Projecten in de wijk...6 Straatgewijs...................................

Nadere informatie

In 3 simpele stappen klanten aantrekken door jezelf te zijn

In 3 simpele stappen klanten aantrekken door jezelf te zijn In 3 simpele stappen klanten aantrekken Dit is versie 2.0 van dit boek. Download de nieuwste versie van dit boek op: www.leerdurven.nl DISCLAIMER Bij het samenstellen van dit boek is uiteraard de grootste

Nadere informatie

Jij en het Coornhert: een succesformule!

Jij en het Coornhert: een succesformule! Jij en het Coornhert: een succesformule! Informatie over 1 atheneum en 1 gymnasium 2015-2016 Inhoudsopgave Beste achtste-groeper,... 3 Sterk vwo... 5 Verbreding voor alle vwo ers... 7 Effectieve regie...

Nadere informatie

DE SCHOLEN DEZWOLSE GIDS SCHOLEN. Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL

DE SCHOLEN DEZWOLSE GIDS SCHOLEN. Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL DEZWOLSE DE SCHOLEN SCHOLEN GIDS 2015 Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL Inhoudsopgave Inleiding 3 Meander College 4 Thomas a Kempis College 6 JenaXL 8 Carolus Clusius College

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

14/15. Adressen. Kade 40 Marjet Kooij Westhavenkade 40, 3131 AE Vlaardingen tel. 435 70 93 marjetkooij@kade40.nl

14/15. Adressen. Kade 40 Marjet Kooij Westhavenkade 40, 3131 AE Vlaardingen tel. 435 70 93 marjetkooij@kade40.nl Adressen Kade 40 Marjet Kooij Westhavenkade 40, 3131 AE Vlaardingen tel. 435 70 93 marjetkooij@kade40.nl De Bibliotheek Vlaardingen Jolanda Verbraak Waalstraat 100, 3131 CS Vlaardingen tel. 248 45 86 j.verbraak@vlaardingen.nl

Nadere informatie

Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010

Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010 Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010 Annelous van Rongen Gwen Verberckmoes Lorraine Melissen Bob Kloes Colofon Dit trainersdraaiboek is tot stand gekomen als extern trainingsopdracht vanuit

Nadere informatie

organiseer een programma voor starters

organiseer een programma voor starters organiseer een programma voor starters 1 Pagina 1 van 11 1 1 Introductie... 3 2 Waarom vormen senioren een interessante doelgroep?... 3 3 Wat willen starters?... 4 a. Leren... 5 b. Ontmoeten... 6 c. Binden...

Nadere informatie

de beste gratis apps zelf voor kinderen

de beste gratis apps zelf voor kinderen de beste gratis apps zelf voor kinderen 2 voorwoord Kinderen zijn dol op apps. Logisch, er is veel variatie en de spelletjes zijn vaak prima zelfstandig door kinderen te doen. Spelen op de tablet is leuk

Nadere informatie

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INHOUDSOPGAVE WORKSHOPS THINK DIFFERENT? FUTURE PROOF? TOON LEF EN MAAK HET VERSCHIL! FUEL YOUR FUTURE HOE? Gezien de veranderingen in je vak, ben je gespitst op

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

Voorwoord. Veel plezier! Toine Maas, Directeur Kennisnet

Voorwoord. Veel plezier! Toine Maas, Directeur Kennisnet Voorwoord Toegang tot internet en daarmee tot sociale media is voor tieners net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Jongeren en (sociale) media zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: ze staan

Nadere informatie

Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs?

Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs? Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs? 2 Index Onderzoek Tieners en sociale media........... 3 Sociale media in het onderwijs.................. 6 Facebook = liken en leren........................

Nadere informatie

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders 2011 Binnenste Buiten Inhoud Welkom 2 1 Waar staan wij voor? 5 2 Welke lijn kun je kiezen? 6 3 Wat kun je verwachten?

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Training. Communicatie & Presentatie

Training. Communicatie & Presentatie Training Communicatie & Presentatie FORUM 28-3-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel I Communicatie 4 Doelen 5 Deelnemers 5 Werkvormen 5 Programma 6 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Theorie 7 Opdracht

Nadere informatie

KEUZEPROGRAMMA 2014 2015

KEUZEPROGRAMMA 2014 2015 Leerlingenfolder keuzeprogramma deeltaak 1 en 2 1 KEUZEPROGRAMMA 2014 2015 Beste leerlingen, Gedurende het hele schooljaar ga je naast de leergebieden ook meedoen met het keuzeprogramma. In dit keuzeprogramma

Nadere informatie

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE Op www.derealisten.nu bij het kopje methodiekboek vindt u alle benodigde trainingsmaterialen. De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten

Nadere informatie

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren inleiding inleiding voorwoord Dit boek gaat over ondernemen. Ik heb altijd de goede gewoonte gehad om na te denken waarom

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst Cluster Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst voorwoord De afgelopen jaren heeft het Cluster Jongerenmarketing geprobeerd een beter beeld te krijgen van jongeren en hoe deze doelgroep

Nadere informatie

De Vrede Express. Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken. Jan Durk Tuinier en Geu Visser

De Vrede Express. Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken. Jan Durk Tuinier en Geu Visser De Vrede Express Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken Jan Durk Tuinier en Geu Visser 1 In de Vrede Express staan de Utrecht Principles centraal: respect

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Spel- en activiteitenbegeleiding. Hoofdstuk 15

Spel- en activiteitenbegeleiding. Hoofdstuk 15 188 De pedagogisch medewerker heeft het ridderkasteel van Playmobil midden op de tafel gezet. Vier jongens en één meisje (5 en 6 jaar) zitten rond de tafel, ieder kind heeft een ridder in de hand. Ze laten

Nadere informatie

PROMOTIE BLIJFT ACTUEEL! NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE ICHTHUS COLLEGE - TALENT

PROMOTIE BLIJFT ACTUEEL! NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE ICHTHUS COLLEGE - TALENT PrOmotie M A G A Z I N E Magazine voor het praktijkonderwijs - Nr.7 najaar 2009 NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE LESBRIEF DE KREDIETCRISIS ICHTHUS

Nadere informatie

CATCHDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALCATCHDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALCATCHDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALDANSM

CATCHDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALCATCHDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALCATCHDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALDANSM DANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALDANSMUZIEKTHEATERR- APVIDEODIGITAALDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALDANSMUZIEKTHEATERRAPVIDEODIGITAALDANSMU-

Nadere informatie