Johan de Witt uren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Johan de Witt uren 2013-2014"

Transcriptie

1 Johan de Witt uren Sectie Kunst en Vaardigheden; locatie Energiehuis 1 Edelsmeden Energiehuis lok:009 Monica Swerus Aantal leerlingen: Max. 12 Ontdek de geheimen van de edelsmid! Je ontwerpt je eigen spannende sieraden, sieraden van Alpaca, (Lijkt op zilver) Messing, Koper en Tombak (lijkt op goud). Alle technieken van het edelsmeden zoals zagen, vijlen, solderen, schuren, hameren en polijsten komen aan de orde. Je zult verbaast zijn over de resultaten en hoe je eigen sieraden er uit zien. We maken armbanden, hangers, oorbellen en wat je verder zelf kan bedenken. 2 Schilderen Energiehuis lok: 020 Rinus Blommaert (afstemmen bv. alleen blok 1) Aantal leerlingen: Max. 14 Er wordt in deze cursus toegewerkt naar eindwerkstuk, een acrylschilderij op doek. Vanuit een gekozen thema, een gedicht, of tekst, droomervaringen, de jaargetijden, tegenstellingen(groot-klein/jong-oud/leven-dood etc.) gaan we aandacht besteden aan schetsmatig onderzoek, kleuronderzoek, compositie en de zeggingskracht van beweging. Ook de abstractere manier van het weergeven van de Themabeleving komt aan bod. Aan de hand van voorstudies komt het thema tot leven en kan het eindwerkstuk worden gemaakt. 3 Sampelen Energiehuis lok: 109 Bart Jan van der Linden Aantal leerlingen: Max.10 Cursus Programmering en Sampling: Ringtones, House, R&B, HipHop, filmmuziek. Alles kan tegenwoordig op je eigen computer gemaakt worden. In deze cursus maak je met behulp van het programma Reason je eigen composities. Behalve de technische kanten van het programma komt het muzikale aspect ook aan bod. Hoe schrijf je een hit? Hoe zet je een track in elkaar? Kortom, hoe maak je met Reason een goede muzikale productie!

2 4 Ruimtelijke vormgeving Energiehuis lok: 113 Saskia Meesters Beschikbaar : Aantal leerlingen: Max 10 Drie aspecten van t beeldhouwen (ruimtelijk werken met materiaal) worden onderzocht. Huid, skelet en expressie zijn de trefwoorden. Aan de hand van voorbeelden uit de oude en recente kunstgeschiedenis en met materialen als hout, klei, gips, was, koperdraad en evt. n zachte steen worden de begrippen onderzocht. Dit leidt tot een aantal intrigerende en verrassende werkstukken, beelden! 5 Glas vormgeving Energiehuis lok 108 Nicolina Gerritsen Aantal leerlingen: Max. 12 Glas kent iedereen in de vorm van vensterglas, een hard, doorzichtig en praktisch materiaal, maar er zijn ook creatieve toepassingen In deze cursus gebruiken we een speciaal soort glas, in verschillende kleuren. Allereerst leren we basistechnieken zoals het snijden en slijpen. Om tot een goed resultaat te komen, maken we eerst een ontwerp en daarna een werktekening. Aan de hand van deze tekening snijden we het glas. Uiteindelijk zal dit leiden tot een compositie in vorm en kleur. De losse stukken glas gaan dan de oven in en worden op een temperatuur van ca. 800 graden gebracht waardoor het samensmelt.dit proces heet fusen. Er zal een kleurige, vlakke en transparante plaat glas ontstaan. Deze plaat kun je vervolgens in een mal (vorm) van bijvoorbeeld een schaal leggen waarna het glas nogmaals de oven ingaat. Onder invloed van de temperatuur wordt het materiaal zacht en zal het dezelfde vorm aannemen. Dit proces heet slumpen. 6 Videofilm (AV = AudioVisuele kunst) Energiehuis lok: 101 Clarissa Griffioen Aantal leerlingen: Max. 12 Vertel het ze niet maar laat ze het zien In dit traject maak je kennis met alle belangrijke vakken en leert zo ook de onderlinge samenhang kennen: regie, camera, licht, geluid, scenario, montage, productie, spelregie, interviewtechniek. Het draait in de AV-kunst om samenwerking en teamwork. Je moet dus iets van een andermans vak weten om je eigen werk ook goed te doen, en verder inzicht en kennis over het productieproces, het vakjargon en de basisvaardigheden met betrekking tot het kundig gebruik van eenvoudige opname- en montageapparatuur. De lessen bestaan telkens uit een korte theoretische inleiding, uitleg bedieningsvaardigheid, oefening, viewing. Minimaal de helft van de tijd ben je praktisch bezig met oefeningen en producties: leren door te doen. Ieder onderdeel wordt afgesloten met een praktijkopdracht, waarin de behandelde onderdelen samenkomen. De opdrachten lopen in moeilijkheidsgraad op: er komen telkens nieuwe onderdelen bij. Het traject bestaat uit 3 modules: Video Basis, het maken van een Item en het maken van een korte Speelfilm.

3 Theorie en praktische oefening wisselen elkaar in een vlot tempo af. De groepjes rouleren qua samenstelling en qua functies: het is de bedoeling dat iedereen alles een keer doet. Elk van de drie delen wordt afgesloten met een korte productie. Bij de laatste productie is er gelegenheid om een voorkeur voor een bepaalde functie kenbaar te maken. Groepjes van vier bij de voorbereiding en opname, daarna in groepjes van twee bij de montage, waardoor er van iedere productie dus 2 versies komen, wat erg leerzaam bij de bespreking kan zijn. 7 Animatie Energiehuis lok 107 Hennie van Ham (afstemmen bv. alleen blok 1) Aantal deelnemers: Max. 12 Lessen met en over animatie, oftewel het laten bewegen van levenloze voorwerpen. Met behulp van een fotocamera, computer en andere hulpmiddelen maak je een aantal korte animatiefilmpjes. Kort, want het kost nogal wat tijd: 1 seconde film bestaat normaal gezien uit 25 beelden. In één van de lessen wordt ook gekeken naar het werk van professionele animatiefilmers. Een eindwerkstuk moet laten zien wat je in deze lessen hebt geleerd. 8 Website Energiehuis lok 107 Hennie van Ham (afstemmen bv. alleen blok 2) Aantal deelnemers: Max.12 Tien lessen introductie HTML en CSS. Als je een website wilt maken moet je gebruik maken van tekstbestanden die niet alleen de tekstuele inhoud van een pagina laten zien, maar ook de afbeeldingen, filmpjes, links en zaken die met de vormgeving van de internetpagina te maken hebben. Ook als je geen website hebt kan dit handig zijn: op sommige sites kun je bijvoorbeeld de vormgeving van je eigen profiel met Hypertext Markup Language (HTML) en Cascading Style Sheet (CSS) aanpassen. Een eindwerkstuk moet laten zien wat je in deze lessen hebt geleerd. 9 Grafiek: prentdrukkunst in hoogdruk en diepdruk Energiehuis lok 003 Hennie van Ham of Diana van Hal Aantal deelnemers: Max. 12 Van een tekening of schilderij heb je normaal gesproken maar één exemplaar. Grafiek is een verzamelnaam voor druktechnieken om tekeningen/ontwerpen in een oplage te kunnen drukken. Hoogdruk is het drukken van stempel-achtige vormen, de inkt zit bovenop de drukvorm (linoleum). Diepdruk is het drukken van een metalen plaatje waar de tekening in is gebeten (etsen). De drukinkt wordt dan in de groeven gewreven en onder hoge druk op papier afgedrukt.

4 10 Keramiek Draaien Energiehuis lok 003 nog niet bekend Aantal deelnemers: Max. 10 Klei, zo oud als de wereld zelf en door mensen al duizenden jaren gebruikt om voorwerpen van te maken. Eerst met de hand en later ook met machines. Wat wij deze uren gaan doen is het draaien met klei. Zittend achter een elektrische draaischijf leer je jouw eigen theekommetjes en schaaltjes te maken, die we vervolgens gaan bakken en glazuren in een grote oven. 11 Maskers maken Energiehuis lok 020 of 113 Rinus Blommaert (afstemmen bv. alleen blok 3) Aantal deelnemers: Max.12 Het masker is bij inheemse stammen van oudsher een onderdeel van rituelen. De vele mogelijkheden tot expressie die het maken van een masker biedt, heeft vele kunstenaars geïnspireerd om een eigentijds masker te maken. Nadat we eerst het plan en de werktekening gemaakt hebben gaan we echt aan de slag om een eigen masker te maken. Met karton en papiermaché en indien nodig of gewenst extra hulpmateriaal zal het masker vorm krijgen om in het eindstadium te worden beschilderd. 12. Naald zoekt draad: krachtsymbolen in textiel Energiehuis lok 108 of 102 Marjan de Mol Maandagmiddag (vanaf blok 2, januari 2014) Aantal deelnemers: Max. 12 Het vormgeven van jouw eigen krachtsymbolen. Dat kan op een groot kussen, op een doek voor op je bed of op een tas. We beginnen met het zoeken naar je eigen krachtelementen wat geeft jou kracht? Inspiratiebronnen kunnen zijn: emoties, muziek, natuur, religie, astrologie, totemdieren, vrienden, talenten. Deze krachtelementen worden vormgegeven als krachtsymbolen. We werken met applicatietechnieken met en op verschillende materialen, met de naaimachine en/of met de hand. Kleuren, vormen, composities en verschillende textiel-materialen komen hierbij aan de orde. Het resultaat is een uniek object of kledingstuk dat jouw persoonlijkheid uitstraalt. 13. Fotostrip: Fotografie Energiehuis: lok 103 Sammy Balistreri Maandagmiddag uur Aantal deelnemers: Max 12 Bedenk, schrijf, acteer en fotografeer je eigen : Fotostrip. In kleine groepjes worden verschillende strips gemaakt waarbij de rollen steeds anders worden verdeeld. Op deze manier worden verschillende kunstvormen bijeen gebracht en leer je samenwerken, creatief denken, een verhaal schrijven, acteren, regisseren, fotograferen en een lay out maken. Er is veel aandacht voor het creatieve proces. Met behulp van gerichte opdrachten onderzoek je belangrijke vormgevingselementen van een foto: licht, standpunt, kader en compositie.

5 Sectie Sport (diverse locaties) 1 Klimmen (Pentagon, Sikkelstraat) Pentagon, klimwand Philip Zwanen Aantal deelnemers: 24 leerlingen Doel: Veilig en verantwoord kunnen klimmen volgens folder van NKBV Op juiste wijze aantrekken van de klimgordel. Klimmen op diverse klimwanden. Klimmen op kleur c.q. klimmen van een route. Goed leren inbinden met teruggestoken 8-knoop (knopenkennis) en goed leren zekeren (beveiligen). NKBV-procedure check and climb. NKBV-procedure veilig klimmen. 2 Honkbal (The Hawks, Krommedijk) The Hawks Marieke van Tiggelen Aantal deelnemers: 24 leerlingen In 10 lessen leer je de basistechnieken van het werpen, vangen en slaan. Tevens krijg je les op een heus honkbalveld van een professionele honkbalspeler. Het materiaal wordt geleverd door de vereniging. De lessen zullen tevens een aanvulling zijn op de lessen l.o. van het Johan de Witt-gymnasium. 3 Tennis (Dash 35, Monarda 1) Dash 35 Peter Paul Passchier Aantal deelnemers: 24 leerlingen Tennis is de tweede sport van ons land. Ruim Nederlanders staan regelmatig op de tennisbaan. En dat is niet zo gek want iedereen kan leren tennissen, de sport is flexibel in te passen in je leven, goed voor je gezondheid en geschikt voor alle leeftijden. Iedereen kan het leren: Ook als je geen toptalent bent, kun je veel plezier beleven op de tennisbaan. Er zijn competities en toernooien voor alle niveaus en je bent nooit te oud om te starten. Lifetime sport Tennis is een sport voor jong en oud. Sporten is vooral gezond als je het je hele leven blijft doen. Nu leren tennissen, daar heb je dus de rest van je leven plezier van! Gezellig Naast gezondheid is natuurlijk ook gezelligheid belangrijk. Veel verenigingen organiseren regelmatig activiteiten en voor nog meer gezelligheid kun je natuurlijk zelf actief worden.

6 4 Aikido Jan Valsterweg 80 Erwin Nijhoff Aantal deelnemers: 24 leerlingen Aikido is een zelfverdedigingskunst uit Japan. Misschien ken je het wel van de actiefilms van Steven Seagal. Bij Aikido leer je jezelf te verdedigen door de kracht en beweging van een ander te gebruiken. Groot en sterk hoef je dus niet te zijn, slim wel. Tijdens de lessen leren we je hoe je jezelf kunt verdedigen tegen verschillende aanvallen zoals een slag, een stoot, een verwurging maar bijvoorbeeld ook een aanval met een (houten) mes. Maar ook doen we basisoefeningen zoals rollen en vallen. Ook maak je kennis met de traditionele Japanse gebruiken van de samoerai. Om de Aikidolessen te volgen heb je een trainingsbroek en een t-shirt nodig. En ook een paar schone slippers om in de dojo te dragen. Je krijgt les in de Japans ingerichte dojo van Aikido Dordrecht. 5 Streetdance Energiehuis lok: 207 Alice van Ballegooie Maandagmiddag Aantal leerlingen: Max 14 Streetdance is aan het eind van de jaren 90 voortgekomen uit de Hiphop. Terwijl Hiphop zich kenmerkt door kracht en indrukwekkende snelheid van benen, voegt Streetdance er weer een extra funky dans element aan toe. Op dit moment zijn vrijwel alle clips op MTV vormen van Streetdance en is streetdance een van de meest beoefende dansvormen. Flitsende bewegingen op lekker in het gehoor liggende muziek. Makkelijke kleding en sportschoenen of sneakers (die niet buiten gedragen worden) noodzakelijk. 6 Flamenco dans Energiehuis, lok 201 Mirjam Bloem Maandagmiddag uur Aantal leerlingen: Max 14 Flamenco is de oudste Europese dans en muziekcultuur uit Spanje, die nog volop levend is en telkens moderniseert. Flamenco gaat over ritme (compás) en dat doe je door te klappen met je handen: de palmas en met je voeten: zapateado. Daarnaast is de houding van je lichaam, armen en hoofd van belang om de juiste expressie te verbeelden. Vanzelfsprekend wordt aandacht besteed aan de achtergrond van Flamenco. In de loop van het blok wordt een choreografie aangeleerd. Vergis je niet: het is n pittige conditietraining maar plezier staat voorop. Zowel jongens als meisjes kunnen hun energie kwijt in deze passievolle en krachtige dansvorm. Een luchtig t shirt en Schoenen of laarzen met een stevige hak van tenminste 3 cm noodzakelijk.

7 Sectie Cultuur en Kennis (diverse locaties) 1 Theater: Energiehuis lok 110 Jan Stroeve Aantal leerlingen: Max. 14 Wil je kennismaken met het vak acteren? Of heb je in groep 8 mee gespeeld in de schoolmusical en smaakte dat naar meer? In deze les leer je hoe je je op het podium kunt uiten. Wat is er allemaal mogelijk met je stem en met beweging? Je leert hoe je teksten op verschillende manieren kunt spelen, je leert te improviseren en je in te leven in een rol en situatie. We sluiten de lessen af met een korte voorstelling. 2 Snaarinstrumenten Energiehuis lok 012 Jeroen Hobbel Aantal deelnemers: 12 leerlingen Heb je altijd al graag viool of gitaar willen spelen? Of lijkt het je weleens leuk om te proberen? Heb je nooit kunnen kiezen tussen deze twee prachtige instrumenten... Grijp dan nu je kans, want je kunt het beiden leren spelen! De komende lessen leer je wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen een gitaar en een viool. Ook laten wij zien dat je op beide instrumenten verschillende stijlen kunt spelen zoals; klassiek, wereldmuziek, maar ook popmuziek. 3 Popkoor Energiehuis lok nog niet bekend Aantal deelnemers: kleine groep Hou je van zingen? In een popkoor komen alle stemmen, geoefend of ongeoefend, tot hun recht en kun je popsongs op veel manieren ten gehore brengen, van ingetogen tot uitbundig!

8 4 Braziliaans slagwerk en percussie Energiehuis lok nog niet bekend Aantal deelnemers: kleine groep Maak kennis met wereldmuziek via Braziliaanse instrumenten en ritmes. Braziliaans slagwerk is qua ritme redelijk eenvoudig maar door met verschillende instrumenten tegelijk eigen ritmes te spelen, ontstaat een swingend geheel. Braziliaanse ritmes lenen zich uitstekend voor samenspel, ook voor beginners! 5 Muziek/Videoclip Energiehuis lok107 Hennie van Ham (afstemmen bv. alleen blok 3) Aantal deelnemers: Max 10 Muziek is de basis van de videoclip. De beelden zijn er om de muziek te ondersteunen en door middel van montage kun je beeld en geluid tot één geheel samensmeden. In deze lessen zoek je naar muziek, maak je zelf de beelden, worden videoclips van professionele clipmakers bekeken en werk je met het montageprogramma Premiere van Adobe. Een eindwerkstuk moet laten zien wat je in deze lessen hebt geleerd. 6 Spaans Aantal leerlingen: Johan de Witt gymnasium Annemarie Struijk maximaal 20 leerlingen Spaans is een wereldtaal die absoluut de moeite waard is om te leren. Handig als je op vakantie naar Spanje gaat. Tijdens deze cursus leer je de basisprincipes van het Spaans. 7 Filosofie Aantal leerlingen: Johan de Witt gymnasium Arnoud van Melle maximaal 20 leerlingen Kinderen filosoferen al, uit henzelf komen vragen bij hen op. Luister maar thuis, op het schoolplein, achter in de auto: kun je stoppen met denken? Waar blijft de dag van gisteren? Hoe weet ik of dit niet een droom is? Wie denkt dat hij het antwoord op filosofische vragen moet weten, heeft het nog niet zo goed begrepen. Het kenmerk van filosofische vragen is juist dat ze geen vaststaande zekere antwoorden kennen, maar hoogstens voorlopige.

9 8 First Lego League (20 weken, ivm wedstrijd) Aantal leerlingen: Johan de Witt gymnasium Mirto Oduber maximaal 12 leerlingen De First Lego League is een wereldwijd techniekprogramma. Tijdens de lessen wordt geleerd en geoefend om zelfgebouwde Lego-robots zo te programmeren dat ze bepaalde activiteiten kunnen uitvoeren. Het gaat hierbij niet om gevechten tussen robots, maar om het verplaatsen van voorwerpen enz. Dit klinkt eenvoudiger dan het is, en de uitdaging is om met je groepje jullie robot steeds ingewikkelder opdrachten te laten uitvoeren. Zie ook De groep zal deelnemen aan de regionale wedstrijd in Rotterdam in december Naast een goede uitvoering van de robotopdrachten dient ook een onderzoekspresentatie voorbereid te worden. Dit kan een powerpoint presentatie zijn, maar een andere vorm kan ook. De presentatie wordt beoordeeld op creativiteit en technologisch inzicht. Deelname aan deze groep is alleen mogelijk voor leerlingen die ook buiten de JdW-uren tijd willen steken in het verbeteren van de prestaties van hun robot en het voorbereiden van de presentaties. 9 Creatief en 3D-ontwerpen Stedelijk Dalton, Leerpark (X-lab Leonardo Experience) E. Snijdoodt Aantal deelnemers: 14 leerlingen Doel: Creatief leren ontwerpen met Google Sketch Up. In 3 fases Dream-Create Produce- leer je een getekend ontwerp om te zetten in een echt 3D produkt! Eerst leer je te bedenken, daarna deze gedachten om te zetten in Google Sketch Up en tot slot het ontwerp te printen. Je gaat aan het eind van de cursus dan ook naar huis met een voorwerp wat niemand anders heeft Voorwaarden: enthousiasme, lef en passie om iets unieks te maken. 10 Schaken M. de Hoon Johan de Witt-gymnasium Maandagmiddag uur Aantal deelnemers: 10 leerlingen Schaken is een typisch gymnasiale denksport. Bovendien is het bedrijven van schaken goed voor je ontwikkeling. We leren de basisregels, als die nog niet bekend zijn, en spelen een competitie. Aan het eind daarvan weten we wie het JDW-schaaktalent van het jaar is. Lijkt schaken je leuk om te leren? Schaak je al, maar wil je nog beter worden? Wil je uiteindelijk aan toernooien mee doen? Of aan de simultaanwedstrijd tijdens de feestelijkheden bij het 760-jarig bestaan van de school? Kom mee doen en wie weet hebben we in no time een JDW-schaakteam.

Johan de Witt Gymnasium, Schooljaar 2014/2015

Johan de Witt Gymnasium, Schooljaar 2014/2015 Johan de Witt Gymnasium, Schooljaar 2014/2015 Sectie Kunst en Vaardigheden 1 Edelsmeden Energiehuis lok. 009 Monica Swerus Aantal leerlingen: Max. 15 Ontdek de geheimen van de edelsmid! Je ontwerpt je

Nadere informatie

kinderateliers 17 september 2014

kinderateliers 17 september 2014 kinderateliers De ateliers bestaan uit een serie lessen (minimaal 5 maximaal 10) van een uur met uitzondering van ateliers beeldend 1,5 uur Kosten zijn 3,- per les Tijdstip: direct na schooltijd Locatie:

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt.

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt. l o o h c s h g i H O V M@ Wat is Highschool? Op school vergroot je je kennis en leer je vaardigheden binnen verschillende vakken als Nederlands, biologie, wiskunde en geschiedenis. Dat programma is voor

Nadere informatie

trajecten De aanmelding sluit op Maandag 17 november! AANMELDINGSBLAD top trajecten top Beste leerlingen van de 1 e en de 2 e klas,

trajecten De aanmelding sluit op Maandag 17 november! AANMELDINGSBLAD top trajecten top Beste leerlingen van de 1 e en de 2 e klas, Naam: AANMELDINGSBLAD top trajecten klas: Beste leerlingen van de 1 e en de 2 e klas, top trajecten Graag wil ik deelnemen aan één van de volgende top trajecten: Op 25 november begint de 1 e ronde top

Nadere informatie

trajecten De aanmelding sluit op Maandag 17 november! AANMELDINGSBLAD top trajecten top Beste leerlingen van de 3 e klas,

trajecten De aanmelding sluit op Maandag 17 november! AANMELDINGSBLAD top trajecten top Beste leerlingen van de 3 e klas, AANMELDINGSBLAD top trajecten Naam: klas: Graag wil ik deelnemen aan één van de volgende top trajecten: Beste leerlingen van de 3 e klas, top trajecten Op 2 december begint de 1 e ronde top trajecten.

Nadere informatie

INFORMATIE BOEKJE 2013-2014

INFORMATIE BOEKJE 2013-2014 INFORMATIE BOEKJE 2013-2014 WELKOM Droom jij er van om in de spotlights te staan, te acteren, te zingen of misschien wel te dansen? Dan ben je bij Theaterschool Westelijke Mijnstreek aan het juiste adres!

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena.

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma www.cultuurpuntaltena.nl Informatie voor van het basisonderwijs Gemeente Woudrichem 019500_BIBLIOTHEEK_ALTENA_brochure_CPA_MuziekWijzer_Altena_A5.indd 16-17

Nadere informatie

TWICKEL PLUS. Beste leerling,

TWICKEL PLUS. Beste leerling, TWICKEL PLUS TWICKEL PLUS Beste leerling, Je hebt voor het TWICKEL College gekozen omdat je jouw talenten wilt laten zien en ten volle wilt ontwikkelen. Daarvoor krijg je alle kans tijdens de lessen en

Nadere informatie

5 dagen creatieve workshops

5 dagen creatieve workshops 5 dagen creatieve workshops beeldhouwen in steen - edelsmeden boetseren met klei - mixed media Beeldhouwen in steen "De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn.

Nadere informatie

Beste leerlingen van klas 2,

Beste leerlingen van klas 2, Beste leerlingen van klas 2, In de mentorles zijn jullie geïnformeerd over het masterclassprogramma van periode 2. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses over gaan en hoe en wanneer

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Workshop Omschrijving Duur Locatie Prijs. 1,5 uur op school 60 per docentuur exclusief materiaalkosten

Workshop Omschrijving Duur Locatie Prijs. 1,5 uur op school 60 per docentuur exclusief materiaalkosten Accessoires van rubber Van rubber gaan de kinderen iets ontwerpen en daarna maken. Je kunt denken aan een eigen sieraad; een ketting, oorbellen of een brede stoere armband. Of misschien voel je wel meer

Nadere informatie

Capellenborg: gewoon bijzonder!

Capellenborg: gewoon bijzonder! INFOR MATIE Capellenborg: gewoon bijzonder! De basisschoolperiode zit er bijna op en nu moet de keuze voor een middelbare school gemaakt worden. Op onze kleine school krijg je de beste begeleiding en meeste

Nadere informatie

Masterclass Science. Masterclass Science TBL

Masterclass Science. Masterclass Science TBL Masterclass Science Masterclass Science TBL Tijdens de masterclass Science leer je ontwerpen, bouwen, innoveren, onderzoeken, programmeren, presenteren en wetenschappelijk verslagleggen. Vaak doe je dit

Nadere informatie

Zara [9] vertelt over sieraden maken. Schrijf je in: Pagina 7. Leer breien! Pagina 4 Wat dacht je van: papier scheppen of zelf wol maken?

Zara [9] vertelt over sieraden maken. Schrijf je in: Pagina 7. Leer breien! Pagina 4 Wat dacht je van: papier scheppen of zelf wol maken? 9e Zara [9] vertelt over sieraden maken Pagina 5 Schrijf je in: Pagina 7 Leer breien! Pagina 4 Wat dacht je van: papier scheppen of zelf wol maken? Pagina 5 GYMNASIUM ATHENEUM TTO HAVO VMBO PRAKTIJKONDERWIJS

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

Teambuilding workshops

Teambuilding workshops Teambuilding workshops Speciaal voor het bedrijfsleven heeft Quality Bookings een aantal educatieve en interactieve workshops ontwikkeld. Teambuilding en plezier staan voorop bij onze workshops. Graffiti

Nadere informatie

Cursus edelsmeden Laatst geupdate op woensdag 16 april 2014

Cursus edelsmeden Laatst geupdate op woensdag 16 april 2014 Cursus edelsmeden Laatst geupdate op woensdag 16 april 2014 Edelsmeden bij Nancy De cursus wordt gegeven door edelsmid Nancy Solleveld. Nancy Solleveld heeft haar opleiding genoten in Schoonhoven, Sinds

Nadere informatie

"De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn. Loslaten wat het moet worden, je beeld - een spiegel.

De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn. Loslaten wat het moet worden, je beeld - een spiegel. Beeldhouwen in steen "De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn. Loslaten wat het moet worden, je beeld - een spiegel." Vijf dagen beeldhouwen... tijd om je in

Nadere informatie

Uitleg activiteiten Brede School Kop van Zuid Beter Presteren

Uitleg activiteiten Brede School Kop van Zuid Beter Presteren Uitleg activiteiten Brede School Kop van Zuid Beter Presteren Groep 5 &6 Let op: voor Schaken en het Popkoor kan dit blok niet meer ingeschreven worden! Deze activiteiten zijn in september 2014 gestart

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

Talent in Bloei bij Riederhof

Talent in Bloei bij Riederhof Talent in Bloei bij Riederhof Nieuwsbrief 1 Misschien heb je het al gehoord... binnenkort kan je na schooltijd meedoen aan de superleuke, uitdagende en afwisselde workshops van Talent in Bloei! De workshops

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

naschoolse activiteiten

naschoolse activiteiten vanaf maandag 22 januari Voetballen Kinder Leer de beste voetbaltrucs, net als Ronaldo en Messi! Aanvang: 22 januari 2018 (4 lessen) Geschikt voor: Groep 4 t/m groep 8 Max. deelnemers: 20 vanaf (data volgt

Nadere informatie

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF Op het bedrijventerrein Zamenhofstraat in Amsterdam Noord huizen een aantal kunstenaars die regelmatig workshops en cursussen aanbieden aan volwassenen, kinderen

Nadere informatie

Monique Leliefeld-van Rooij

Monique Leliefeld-van Rooij Monique Leliefeld-van Rooij Schilderen is voor mij denken. Schilderen is werken, hard werken. Nadenken over ontwerpen. Zoeken naar combinaties en inhoud. Beginnen en dan weer wijzigen. Steeds weer langs

Nadere informatie

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat Bestuur Postbus 98 2215 ZH Voorhout Beste collega, Wat moet onze koers zijn voor de komende jaren? Daarover denken wij nu volop na. Op allerlei manieren kunnen jij en je collega s meedenken en meebouwen

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

Grote Klus Thema : Cultuur

Grote Klus Thema : Cultuur Grote Klus Thema : Cultuur Bij cultuur horen : muziek drama beeldend dans erfgoed foto/film - literatuur Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met onze speciale cultuur viering. Als

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie

Dus hopelijk weer veel inschrijvingen in dit blok en voor de kinderen die meedoen, alvast veel plezier!

Dus hopelijk weer veel inschrijvingen in dit blok en voor de kinderen die meedoen, alvast veel plezier! Beste ouder(s)/verzorger(s), Begin februari starten wij weer met een nieuw blok Naschoolse Activiteiten in Maarssenbroek. Het vorig blok zijn alle aangeboden activiteiten doorgegaan en het zou mooi zijn

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

OOSTELIJKE BINNENSTAD

OOSTELIJKE BINNENSTAD OOSTELIJKE BINNENSTAD VOORJAAR 2018 NASCHOOLSE ACTIVITEITEN Online inschrijven van 16 februari t/m 25 februari www.naschoolseactviteiten-amsterdam.nl KUN WAT DOEN? JE OVER ONS Elk kind heeft talent maar

Nadere informatie

SDN creative studio Workshops & cursussen

SDN creative studio Workshops & cursussen SDN creative studio Workshops & cursussen Educatie Bedrijven Vrije tijd Creatieve workshops NIEUW! Little voyage (schaduwspel) Niveau: 12+ Little Voyage is een workshop schaduwspel, gebaseerd op het Engelse

Nadere informatie

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE Alles kan in de BZTband XXL, ook muziek maken op dingen die officieel geen instrument zijn. We zijn op zoek naar een groep van maximaal 10 kinderen die muziek maken op gebruiksvoorwerpen.

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

Cursusaanbod Goretti. Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg

Cursusaanbod Goretti. Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg Cursusaanbod Goretti Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg 2011 Cursusaanbod Goretti locatie: Wilhelminapark 54, Tilburg lopende cursussen Linda Arts Grafische druktechnieken voor iedereen Reinoud van Vught

Nadere informatie

Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld

Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld Havo+ met vwo-route Positief en persoonlijk Intensieve begeleiding Techniek Kunst & Media, Sport & Bewegen, Business Werelds

Nadere informatie

Bertrand Russell College Keuzelessen klas 2

Bertrand Russell College Keuzelessen klas 2 Bertrand Russell College Keuzelessen klas 2 aanbod keuzelessen schooljaar 2013/2014 Inhoud: Cambridge Engels... 3 Coastwatch... 4 Computer en muziek... 5 Delf Scolaire... 6 Denken kun je doen... 7 Join

Nadere informatie

Brede School Activiteitenaanbod (BSA) november-december 2012. ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal

Brede School Activiteitenaanbod (BSA) november-december 2012. ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal Brede School Activiteitenaanbod (BSA) november-december 2012 ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal 1. Dieren schilderen...1 2. Creatief...2 3. Free running...3 4. Sportcarrousel...4 5. Drumkisten...5 6. Kinderkoor...5

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Welkom op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Zelf vinden we onze school gewoon, omdat je bij ons een diploma kunt halen dat past bij jouw inzet en capaciteiten. Maar wij denken dat je op Markenhage

Nadere informatie

1. Werken met natuurlijke materialen

1. Werken met natuurlijke materialen Brede School Activiteitenaanbod (BSA) mei juni 2013 ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal 1. Werken met natuurlijke materialen...1 2. Voetbalworkshop...3 3. Sportcarrousel...3 4. Graffiti...4 5. Op eigen houtje!...5

Nadere informatie

Talent in Bloei bij Brandsma-Akker

Talent in Bloei bij Brandsma-Akker Talent in Bloei bij Brandsma-Akker Nieuwsbrief 1 Misschien heb je het al gehoord... binnenkort kan je na schooltijd meedoen aan de superleuke, uitdagende en afwisselde workshops van Talent in Bloei! De

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het De activiteitenfolder voor Zuid-Oost is er weer! Het nieuwe jaar is weer begonnen en we bieden ook nu weer te gekke activiteiten na schooltijd aan voor kinderen uit de wijk Zuid-Oost. Het aanbod is voor

Nadere informatie

ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016

ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016 ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016 KINDERATELIER oude knikkers Eens kijken wat je allemaal met oude knikkers kan maken! Zaterdag 9 april van 13.30-15.30 uur (groep 5 VO) Zaterdag 16 april van 13.30-15.00 uur

Nadere informatie

TWICKEL PLUS. Beste leerling,

TWICKEL PLUS. Beste leerling, TWICKEL PLUS Beste leerling, Op het TWICKEL College vinden we het belangrijk dat je de kans krijgt om jouw talenten te laten zien of verder te ontwikkelen. Ook vinden we het belangrijk dat je op verschillende

Nadere informatie

Utrecht, 23 januari 2015. Betreft: excellent-uren Boni. Geachte mevrouw/meneer,

Utrecht, 23 januari 2015. Betreft: excellent-uren Boni. Geachte mevrouw/meneer, Utrecht, 23 januari 2015 Betreft: excellent-uren Boni Geachte mevrouw/meneer, Zoals wij u al hebben laten weten, bieden wij vanaf 2 februari een nieuw verdiepingsprogramma aan in de brugklas. Voor de leerlingen

Nadere informatie

Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura.

Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura. Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura. Opening zaterdag mei om 6.00 uur Elise Huijberts, beheerder van de Cultura

Nadere informatie

WINTERBLOK

WINTERBLOK WINTERBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE WINTER? Het mooie weer is weer voorbij en de blaadjes aan de bomen krijgen prachtige kleuren. Het wordt tijd om de binnen activiteiten te starten. Schrijf jij je

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR LEERKRACHTEN

HANDLEIDING VOOR LEERKRACHTEN MADE BY KIDS In deze handleiding lees je hoe je het actielespakket van Made by Kids kunt gebruiken. Made by Kids is een scholenactie van Hivos waarin leerlingen ontdekken hoe een productieketen in elkaar

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Workshops 4 + Najaar 2017 Aan deze activiteiten zijn kosten verbonden

Workshops 4 + Najaar 2017 Aan deze activiteiten zijn kosten verbonden ). leef Aan deze activiteiten zijn verbonden Burgemeester van Gentsingel 1b, 2636 BP Schipluiden (015) 380 71 38 MY FIRST ENGLISH COURSE Speciaal voor jonge kinderen die nog niet kunnen lezen en schrijven

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

& JEUGDMUZIEKATELIER OOSTKAMP BEELDENDE KUNST MUZIEK WOORDKUNST-DRAMA INFO LESSEN CON SERVA TORIUM ACADEMIE BRUGGE DKO

& JEUGDMUZIEKATELIER OOSTKAMP BEELDENDE KUNST MUZIEK WOORDKUNST-DRAMA INFO LESSEN CON SERVA TORIUM ACADEMIE BRUGGE DKO & JEUGDATELIER WOORDKUNST-DRAMA INFO LESSEN 2019-2020 CON SERVA TORIUM ACADEMIE WOORDKUNST - DRAMA Ontdek de vele mogelijkheden van de Kunstacademie Oostkamp. De Stedelijke Academie Brugge en het Stedelijk

Nadere informatie

Programmaboekje Brede School Activiteiten Schooljaar (blok 2)

Programmaboekje Brede School Activiteiten Schooljaar (blok 2) Programmaboekje Brede School Activiteiten Schooljaar 2016-2017 (blok 2) Voorwoord Voor jullie ligt het programma van de Brede schoolactiviteiten, voor schooljaar 2016/2017. Een aantal activiteiten beginnen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

SEPTEMBER Activiteit Wanneer Voor Wie Waar Kosten Aanmelding/contactpersoon

SEPTEMBER Activiteit Wanneer Voor Wie Waar Kosten Aanmelding/contactpersoon Activiteiten kalender na-schoolse activiteiten Periode september-december 2014 De activiteiten zijn voor alle kinderen woonachtig in. Veel activiteiten zijn met opgave, dit kun je doen bij de contactpersoon

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Zomervakantie Week 5 4-7 jaar

Zomervakantie Week 5 4-7 jaar Zomervakantie Week 5 4-7 jaar Week 5 van de zomervakantie is altijd een gezellige drukke week bij Kids Lodge. We hebben weer een spetterend aanbod in workshops voor jullie klaarliggen. De aangeboden thema's

Nadere informatie

Week 2 Geld Verdien Machine. Hoe maak je een Video Serie?

Week 2 Geld Verdien Machine. Hoe maak je een Video Serie? Week 2 Geld Verdien Machine Hoe maak je een Video Serie? Om te beginnen Dot 2 fijnste manier: Minder actief/ minder concentratie voor nodig dan bijv met lezen Dot 4 uitzondering: bijv. Ontspanningsoefeningen

Nadere informatie

Zoals jullie weten, zet het Inspirocollege volop in op talenturen.

Zoals jullie weten, zet het Inspirocollege volop in op talenturen. Talenturen 2 de jaar Voorwoord Beste leerling, Zoals jullie weten, zet het Inspirocollege volop in op talenturen. Wij vinden het immers belangrijk dat je niet alleen met je neus in de boeken zit, maar

Nadere informatie

Evaluatie Topondernemers groepen 8. 8 april 2015

Evaluatie Topondernemers groepen 8. 8 april 2015 Evaluatie Topondernemers groepen 8 8 april 2015 In april 2015 is door de kinderen van groep 8 een aantal vragen over de methodiek Topondernemers beantwoord. Gekozen is voor deze groepen omdat zij het vergelijk

Nadere informatie

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst!

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Weet jij al welke afdeling je in de bovenbouw van het vmbo gaat kiezen? Vanaf klas 1 ben je al bezig om je talenten te ontwikkelen en kom je er geleidelijk achter

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

14 e. Nieuw. aanbod! Pagina 4&5. Creatief bezig zijn Spray-Art Pagina 4. Musicallessen Hiphop dans Pagina 5

14 e. Nieuw. aanbod! Pagina 4&5. Creatief bezig zijn Spray-Art Pagina 4. Musicallessen Hiphop dans Pagina 5 14 e Nieuw aanbod! Pagina 4&5 Creatief bezig zijn Spray-Art Pagina 4 Musicallessen Hiphop dans Pagina 5 Jij leert. Jij inspireert! GYMNASIUM ATHENEUM TTO HAVO VMBO PRAKTIJKONDERWIJS De nieuwe Click avonturen!

Nadere informatie

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. Stap in een nieuwe wereld met fotografie en film! x x x x x x. Op school of het spilcentrum

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. Stap in een nieuwe wereld met fotografie en film! x x x x x x. Op school of het spilcentrum Digiclub Stap in nieuwe wereld met fotografie en film! In deze lessen ga je heleboel ontdekken over fotografie en film; over bewegend en stilstaand beeld. Hoe kun je film maken van heleboel foto s? En

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

Naschools activiteitenaanbod

Naschools activiteitenaanbod Naschools activiteitenaanbod Graafstroom, augustus 2011 Beste kinderen en ouder(s)/verzorger(s) van beide scholen, Met trots presenteer ik u het eerste naschoolse activiteitenaanbod van OBS De Overstap

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

LEERJAAR 1+2 RONDE 2

LEERJAAR 1+2 RONDE 2 LEERJAAR 1+2 RONDE 2 A. WERELDKOKEN Reis door Europa Elk land een ander gerecht Geschiedenis van het land en het gerecht Kook- en snijtechnieken Warenkennis Erwtensoep, wafels, pannenkoeken, quiche, friet,

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Seizoen 2012-2013. Alles is muziek! www.zeistermuziekschool.nl

Seizoen 2012-2013. Alles is muziek! www.zeistermuziekschool.nl Seizoen 2012-2013 Alles is muziek! www.zeistermuziekschool.nl Liefde voor muziek De Zeister Muziekschool is hèt trefpunt voor muziek in Zeist. Iedereen die iets met muziek wil doen - van spelen tot luisteren,

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Workshops door fotograaf Henrieke van Assen

Workshops door fotograaf Henrieke van Assen Offerte Uitleg Workshops door fotograaf Henrieke van Assen Kinderworkshops fotografie zijn bedoeld om op spelenderwijs kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar bekend te maken met het medium fotografie.

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - sprekers - Directeuren - Managers - Adviseurs - jou Wat - Presenteren van plannen

Nadere informatie

Uitleg activiteiten Brede School Kop van Zuid Beter Presteren Groep 3&4

Uitleg activiteiten Brede School Kop van Zuid Beter Presteren Groep 3&4 Uitleg activiteiten Brede School Kop van Zuid Beter Presteren Groep 3&4 Let op: voor Schaken kan dit blok niet meer ingeschreven worden! Deze activiteit is in september 2014 gestart en gaat het hele schooljaar

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

Voorjaar 2016 Plug In Music

Voorjaar 2016 Plug In Music Voorjaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding 2 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1 t/m 12 Hier beschrijven we alle lessen afzonderlijk en we geven

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op het gebied van vmbo-b/k, tl en havo. Op onze school staat Leren met uitzicht centraal. We geven onze leerlingen uitzicht op een goede

Nadere informatie

INFORMATIE BOEKJE 2014-2015

INFORMATIE BOEKJE 2014-2015 INFORMATIE BOEKJE 2014-2015 WELKOM Droom jij er van om in de spotlights te staan? Wil jij graag acteren, regisseren of performen? Wil jij op het podium staan? Dan ben je bij Theaterschool Westelijke Mijnstreek

Nadere informatie

Sport. Welke workshops biedt Sport Studio?

Sport. Welke workshops biedt Sport Studio? Sport Sport Wat is Sport Studio? Sporten is voor iedereen, ook op het Rijnlands. Natuurlijk zijn er op deze school de lessen bewegingsonderwijs maar daarnaast nemen alle leerlingen van de onderbouw deel

Nadere informatie

Kijk eens wat ik al kan!

Kijk eens wat ik al kan! Kijk eens wat ik al kan! De talenten van in beeld De juf kleurt de eilanden waar je graag op vertoeft. De dingen die je daar allemaal doet kunnen je mama en papa hieronder lezen en bekijken. Dit doe jij

Nadere informatie