Image Radio 2008 Verslag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Image Radio 2008 Verslag"

Transcriptie

1 Image Radio 2008 Verslag The nature of being, Scanner en Olga Mink

2 Image Radio 2008 verslag - 2 I N L E I D I N G Image Radio 2008 (30 oktober - 2 november) was de tweede editie van dit evenement in de binnenstad van Eindhoven. Het thema luidde: Exploring your invisible paradise, waarmee richting van de keuze voor kunstinstallaties, performances en de inhoud van het symposium bepaald werd: namelijk het ontwikkelen van bewustwording en zelfverwerkelijking door nieuwe media. De bezoekers van de expositie werden dan ook door veel van de kunstenaars in de gelegenheid gesteld een persoonlijke ervaring op te doen door op allerlei manieren te interacteren met de installatie of performance. De openingsperformance van Kinetext leverde een opmerkelijk participatief schouwspel op in de Bibliotheek, hetgeen de toon zette voor de rest van het evenement. De ambitie om veel nieuw en speciaal vervaardigd werk te laten zien leidde tot een aantal opmerkelijke primeurs en verrassend van lokale signatuur voorziene installaties. De lokatie Witte Dame/Lichtplein en het TAC waren het toneel van zowel installaties als performances. In het Auditorium van de Witte Dame vond op zaterdag 1 november bovendien het symposium plaats, waarin door de panelleden werd ingegaan op het onderwerp leven in de datacloud. Dit live op internet gestreamde evenement zorgde voor een verdieping en discussie die duidelijk maakte dat het onzichtbare paradijs voorlopig nog slechts gedeeltelijk waarneembaar is...

3 Image Radio 2008 verslag - 3 P R O G R A M M A Het programma bestond uit de volgende onderdelen: opening + performance, expositie, symposium, artist talks, live cinema performances en open podium. De expert meeting van RFID - DIFR werd helaas op het laatste moment gecancelled. Het tijdschema werd duidelijk door het onderstaande overzicht.

4 Image Radio 2008 verslag - 4 K U N S T S E L E C T I E De expositie werd samengesteld door het selecteren van inzendingen (proposals) als reactie op de call, en door preselecties uit de netwerken van de curators. De curators voor de kunstselectie waren: Anette Schäfer, Olga Mink en René Paré. Toby Harris in de Bibliotheek. De kunstenaars die nieuw werk voorstelden of waar dat aan gevraagd werd zijn geruime tijd van te voren betrokken bij de invulling van de concepten en de lokaties waar dit mogelijk was. Zo hebben zowel Mateusz Herczka als Toby Harris een korte residency gedaan in Eindhoven om te werken aan hun installatie/ productie. De lokaties voor de diverse installaties en performances werden gevonden in TAC, Bibliotheek, Witte Dame, Krabbedans, MU en Lichtplein. Op onderstaande overzichtkaart zijn de lokaties gemarkeerd.

5 Image Radio 2008 verslag - 5 De openings-performance The Nature of Being door Scanner (UK) en Olga Mink (NL) was een live optreden met een hypnotiserend karakter. Het werd een bewegende dialoog van kleur, muziek, tekst en beeld tussen de videobeelden van Olga en de sound van Robin Rimbaud, AKA Scannner. In de donkere en enigzins compacte ruimte van de TAC concertzaal werd er een intieme beleving geschapen die de (talrijke) bezoekers lang zal heugen. Mateusz Herczka maakt video-opnamen op het Lichtplein. Het landschap van Eindhoven is voor Image Radio op unieke wijze in beeld gebracht door Mateusz Herczka (SWE). In zijn residency die vooraf ging aan Image Radio heeft hij met speciale video-opnametechniek wandelingen door de binnenstad geregistreerd. De mathematische beeldmanipulaties (video-slicing technieken) werden gemonteerd tot een verbijsterend intrigerende film (Eindhoven), waarin het beeld van de stad als het ware in een andere dimensie wordt gezien. De speciaal ingerichte screening ruimte zorgde voor een serene sfeer die de beleving van de (silent) film intensiveerde tot een bijna hallucinerende ervaring.

6 Image Radio 2008 verslag - 6 Situatie met beeld uit 'Eindhoven' van Mateusz Herczka. Mamabart (NL) is een wonderlijke performer, die met zijn videoinstallatie/virtual Reality performance de zinnen begoocheld. Het is een hele persoonlijke vorm van VR wat hij de bezoekers voorschotelde in de Bibliotheek en TAC café. De fysieke beleving door het lichamelijke contact, gecombineerd met de beelden en de zintuiglijke prikkels maakte deelnemers blij en verrast over deze vreemde ervaring. Mamabart met deelnemer in TAC. Het concept voor de installatie van Sander Veenhof (NL): Anonymous Personalisation, is dat de bezoeker van een ruimte wordt geconfronteerd met zijn niet-anoniem aanwezig zijn. De registratie van Bluetooth signalen van mobiele telefoons en PDA s levert vaak persoonlijke namen op, die vervolgens werden verwerkt in boodschappen en mededelingen voor de bezoekers op monitors. Mede door het gebruik van de vaste beeldschermen van de Bibliotheek werkte de verassing van de confrontatie met de radiografisch gesignaleerde namen vaak goed, en leidde tot hilariteit en discussie.

7 Image Radio 2008 verslag - 7 De Wifi Camera, een gezamenlijk project van Usman Haque (UK), Bengt Sjölén (SWE) en Adam Somlai- Fischer (HU) is fraai voorbeeld van een open source technologie prototype. De opstelling van deze installatie in de Witte Dame leverde een dertigtal wifikanalen op van diverse bekende en anonieme bedrijven, instellingen en individuen op. Deze netwerken werden door de software in beeld gebracht op een groot scherm door het tonen van de wolk-foto s van de gedetecteerde signalen. Dat dit door middel van een minuscule antenne in een paar bonenblikken tot stand kwam wekte de nodige geamuseerde maar ook bewonderende verbazing. De interactieve installatie van Angelica Oei (NL) en R.A. Verouden (NL), Comfort Cabin, was een hele persoonlijke en confronterende ervaring voor diegenen die het waagden zich vrijwillig op te sluiten in een houten cabine, en hier een tiental minuten een tastbare en hoorbare confrontatie aan te gaan met de virtuele persoonlijkheid in de computer. De ongemakkelijke gevoelens die de bezoeker ervaart wanneer er intieme communicatie onstaat naar aanleiding van het strelen en vasthouden van een gewelfd object leiden

8 Image Radio 2008 verslag - 8 tot het reflecteren van de verhouding tussen machine en mens... en dat is wat de kunstenaars (onder meer) willen bereiken. Als onderdeel van een veel groter project onder de naam 'Kürort for the mind' is met Comfort Cabin de nieuwsgierigheid geprikkeld meer hiervan te zien. Al blijft het invisible paradise inderdaad nog wat slecht zichtbaar, hier werd het wel een beetje hoorbaar... Fast Forward van Mauritius Seeger (D) leverde een klein juweeltje van beeld-esthetiek op door het manipuleren van de tijd in een ogenschijnlijk stilstaand videobeeld. De verassing van het onverwachte werd op subtiele wijze gepresenteerd, en leidde tot ongelovige reacties, maar ook tot bewondering voor de ongemeen fraaie beelden die de bezoekers zelf konden produceren. Danielle Roberts zorgde met Eden voor een experimentele opstelling die bestond uit een gezicht-scanner en een beeldsequentie op een groot scherm, waarbij de emotie van de proefpersoon werd vertaald naar sfeerbeelden-animaties. De verbazing die het zien van de beelden opriep was soms aanleiding voor het ontstaan van een emotionele loop van verbazing in verbazing vallen... Ook hier een interessante zoektocht naar de balans tussen machine en mens, in een poging tot esthetisering van de expressie van emoties.

9 Image Radio 2008 verslag - 9 Prototope van Mirjam van Overbeek en Michiel van Overbeek is een omvangrijke installatie geworden van een serie objecten die futuristische plant/insecten gemuteerde posthistorische manifestaties lijken te zijn. De interactieve objecten zijn onstaan als onderdeel van het MAD programma Ambient Art Experience Warp, dat in 2005 begon met een onderzoekproject voor Philips Research naar de creatieve mogelijkheden van de AMBX technologie. De fantasie-wezens die Mirjam in prachtige tekeningen voor ons neerzet, zijn hier levend geworden, en reageren soms blij, soms verschrikt op nadering, geluid, zang etc. De fragiele wezens hebben een intrigerende eigenheid, die ze als geteleporteerde entiteiten uit de verre toekomst laat zien. De vervreemdende en sprookjesachtige sfeer die deze ambient omgeving opriep was voor veel bezoekers een hoogtepunt van de Image Radio expositie. Getuige de vele foto's die hiervan gemaakt werden is er niet alleen qua ervaring maar ook visueel een interessant werk gepresenteerd. Arbour Light en AutoCut naast elkaar in het TAC Café. Arbour Light, door Kitchen Budapest, is een communicatieve lichtinstalllatie die sfeer impressies kan overbrengen van de ene naar de andere ruimte. De abstracte maar kleurige real time beelden kunnen worden verzonden via internet of een LAN, en hebben als bron een live videobeeld of een video opname. De applicatie voorziet in de mogelijkheid deze sfeerbeelden te verzamelen, en te delen met de community. Het zeer esthetische beeld verrast door het ontbreken van gebruikelijke beeld-informatie, terwijl er toch een interessante film te zien is op het niet-beeldscherm.

10 Image Radio 2008 verslag - 10 Kitchen Budapests AutoCut is een software project waarin de bezoeker de als samples beschikbare video clips kan mixen of laten mixen met ritmische patronen bestaande uit geluid en beeld. De analyse van aanwezig geluid bepaalt de snelheid en complexiteit van de weergave, waardoor er een balans wordt gevonden tussen omgeving en de content. Het project is gericht op open source en free culture. Het maakt de bezoeker bewust van de overdaad aan geluid in onze omgeving, en laat ons nadenken over geluidsvervuiling. ElectroPlastique van Marius Watz is een computer-gegenereerd bewegend beeld van geometrische composities die oneindig varieren, met vormen en kleuren die een maximaal effect laten zien. ElectroPlastique geeft de ruimte een extra dimensie, hetgeen op het Lichtplein tot een verrassend resultaat leidde. De achter de facade van het LAC geplaatste videowand toverde de architectuur met een tijdelijke sprankeling om tot een dynamische plek. Lichtplein met Infobalie en Vidiwall.

11 Image Radio 2008 verslag - 11 De ruimtelijke auditieve installatie Slowed Down (van Gijs van Bon, Mander Liefting en Marcel Dolman) zorgde voor een nieuw soort hoorspel waarin interactiviteit en virtuele ruimte een rol spelen. De 100% auditief te beleven installatie laat de bezoeker binnentreden in een geluidsruimte waarin zich een scenario afspeelt. Dit is waarneembaar in een drie-dimensionale ruimte, waardoor de hoodfbewegingen van de bezoeker bepalend zijn voor wat hij of zij hoort, en daarmee de beleving van het verhaal zelf beïnvloedend. Het hoorspel werd zittend op een kruk beleefd, liefst geblinddoekt, in een serene blauw uitgelichte ruimte, waardoor er een soort magische sfeer werd opgeroepen, die de meeste bezoekers erg konden waarderen. Witte keramische, als oren gewelfde wandtegels en objecten Ears aan de muur of op een sokkel. Vier vormthema s, gemaakt door Gijs van Bon en gestoeld op de vier jaargetijden, verleidden de schrijfster Inge Raadschelders om per object een gedicht, kort verhaal of woordenstroom te maken. Sensoren in de tegel zien als iemand dichtbij (ongeveer vier centimeter) de tegel is, waarna een MP3 speler automatisch een gedicht of verhaal laten horen. Of de objecten reageren op licht of zijn autonoom. Het ensemble bood een originele esthetische uitwerking van de combinatie keramisch object en geluid en poezie en electronica. Ears, auditieve interactieven keramische objecten.

12 Image Radio 2008 verslag - 12 Live screening van de Kinetext verhaallijn met tekst, beeld en geluid van aanwezige kunstenaars, dichters, illustrators.

13 Image Radio 2008 verslag - 13 Kinetext performance in de installatie die daaruit voort kwam... Kinetext is een van de werken die speciaal voor Image Radio werden uitgevoerd. Op een groot canvas doek in de centrale hal van de Bibliotheek zijn beeldende en talige verhalen gepresenteerd. Toby Harris, Nik Barrera en Adam Finlay hebben er zowel een performance als een installatie van gemaakt, dat met betrokkenheid van lokale schrijvers, dichters en illustratoren tot een zeer bijzonder interactief evenement werd. Iedereen kon meedoen door SMSjes te versturen naar het systeem, wat ook werkelijk af en toe gedaan werd. De live productie en interactie tussen een hybride groep producenten werkte aanstekelijk en inspirerend, door de transparante manier van werken. Het was als het ware een live laboratorium van creatieven die met behulp van een geavancerde toolbox de zinnen en de verbeelding prikkelden van de bezoekers, de voorbijgangers en niet in het minst de deelnemers zelf. Een tijdelijk monument van grote klasse. Matthias Kispert ontwikkelde voor Image Radio Falling, een geluidsinstallatie voor de openbare ruimte. Het Lichtplein werd decor van deze random optredende soundscape die vanuit de verticaliteit een aantal verrassende geluiden van vallende, botsende, kletterende etc voorwerpen ten gehore bracht. Door de nauwkeurige keuze en positionering in de ruimte werd dit door sommigen als een van de meest bijzondere kunstwerken beleefd. In De Krabbedans werd een ruimte speciaal ingericht voor de presentatie van Heath Bunting.

14 Image Radio 2008 verslag - 14 Heath Bunting maakte speciaal voor Image Radio kaarten van het systeem in het kader van zijn The Status Project. De kaarten laten ons verbindingen zien tussen onze persoonlijke data, die van andere mensen en institutionele databases die deze gegevens opslaan. Bunting noemt deze koppelingen onze status. Samen met documentatie en presentatie van websites en video werd er in de Krabbedans een boeiende presentatie gerealiseerd, die het publiek aan het denken zette. In zijn presentatie tijdens het symposium ging Heath dieper in op de drijfveren van zijn werk met datacollecties, vanuit een diepgewortelde antipatie tegen bureacratie, overheidscontrole en registratie-overkill. Lightrhythmvisuals preview screening was een selectie van highlights uit de VJ en Clip cultuur, getoond op twee grote schermen in het Bibliotheek. Met sounddomes en een lounge-opstelling werd een intieme beleveniswereld beschikbaar gesteld. Hiervan genoten meest jonge bezoekers intensief, en met zichtbaar genoegen. Omdat de productie van Netart bij MAD een langlopend programma is, werd voor het thema Exporing your invisible Paradise gezocht naar een relevante Netart selectie. Hiervoor hebben we Phaedra Shanbaum bereid gevonden, die met de getoonde werken een mooie balans heeft gevonden tussen experimenteel werk en poetisch werk. Deze tentoonstelling toonde tevens de première van Catharsis door Tomás Gabzdil Libertiny, een werk dat door de kunstenaar bij MAD is ontwikkeld, en is geproduceerd in samenwerking met o.a. Zomtek. Selectie: Tomas Gabzdil Libertiny (Catharsis) Daniel C. Howe & Aya Karpinska (open.ended and No Time Machine) Lily Yang & Honglei (Land of Illusion) Miguel Leal (Clouds of Clouds) Alexis Lloyd (The Ad Generator) Netart presentatie-podium in de Bibliotheek. Met de kunstenaar Lily Yang werd op de open podium avond van Image Radio, op zondagavond 2 november een live performance gegeven op Second Life. (zie onder)

15 Image Radio 2008 verslag - 15 Met vier groepen studenten van Fontys IMD werden in de periode voorafgaand aan Image Radio projecten ontwikkeld binnen het festival-thema. De hieruit voortkomende projecten werden getoond en aangeboden als onderdeel van de expositie. Dit was een groot succes door de verrassend hoge kwaliteit van de concepten en producties. Blue Paradise: mobiele balie waar bezoekers via Bluetooth informatie konden downloaden over het evenement, de kunstenaars en de kunstwerken. De Flash-applicatie toonde op een plattegrond de verschillende kunstenaars en hun installaties. Personal Paradise: installatie met een augmented reality interface, warbij de bezoeker spelenderwijs zijn of haatr eigen omgeving kon samenstellen en ordenen met behulp van objecten die in de computer tot prachtige voorwerpen werden. De andere bezoekers zagen de activiteiten en resultaten op aparte beeldschermen. Digitrail. Digitrail: kunstwerk van GPS-coördinaten. Bezoekers van Image Radio leverden de coördinaten tijdens hun wandeling langs de diverse lokaties van Image Radio. Ze zagen het kunstwerk voor en na hun activiteit verschijnen in een 3D grafiek die interactief te bekijken was. De studenten in Digitrail T-shirts gaven uitleg en begeleiding. The Post Office: opstelling van een video-balie met montage en display faciliteiten, waar de bezoekers hun zojuist tijdens het festival gemaakte filmpjes konden delen en bekijken. Live Cinema: twee optredens werden door TAC en Flipside geproduceerd: Pierre Bastien (Parijs, 1953) bouwt sinds 1977 muzikale machines. Vanaf 1987 concentreert hij zich op solo optredens, geluidsinstallaties, opnames en samenwerkingsverbanden. Hij bouwde het orkest Mecanium, een ensemble van muzikale machines opgebouwd uit Meccano en motoren. Rikkert Brok en Maarten Halmans vormen samen Optical Machines. Zij bouwen installaties en instrumenten waarmee live videobeelden en geluidsfragmenten worden gegenereerd. Zij werken met tastbare middelen waardoor het publiek kan zien waar de abstracte beelden vandaan komen. The Changes: In MU werd de installatie die het midden houdt tussen een psychedelisch kampvuur en een mysterieus oplichtende reclamezuil opgezet door het vierkoppig Australisch/Brits/Japans collectief The

16 Image Radio 2008 verslag - 16 Changes. Opererend als een band die niet alleen geluid maar vooral beeld sampled, gaven zij de kickoff voor hun Europese toernee bij MU. Beelden van de performance van Lily Honglei. Het Open Podium op de zondagavond was de laatste publieksactiviteit, in het TAC Café. Er werd een presentatie en demonstratie verzorgd door Kitchen Budapest, van en met de getoonde installaties Arbour Light en AutoCut. Zij maakten hierbij gebruik van een speciale presentatietechniek genaamd Prezi. Daarna was het podium voor een interactieve live performance in Second Life, met participatie van het publiek. De Chinese kunstenaars Lily Yang en Honglei Li, die wonen en werken in New York en Boston, maakten speciaal voor Image Radio Paradise of Assessins. Dit was een geslaagd experiment in genetwerkt optreden, waarbij tijd en ruimte niet meer een beperkende factor zijn voor het acteren met publieksparticipatie.

17 Image Radio 2008 verslag - 17 L I J S T K U N S T E N A A R S - T I T E L S - LOC AT I E S scanner/olga mink live cinema - the nature of being TAC fontys university of applied sciences ict/imd student projects TAC / Lichtplein mateusz herczka eindhoven TAC kitchen budapest arbour light TAC kitchen budapest autocut TAC mauritius seeger fast forward TAC mirjam van overbeek / michiel van overbeek prototope TAC gijs van bon / mander liefting / marcel dolman slowed down TAC inge raadschelders / gijs van bon ears TAC danielle roberts eden TAC marius watz electroplastique Lichtplein heath bunting the status project Krabbedans sander veenhof anonymous personalisation Bibliotheek usman haque/bengt sjölén/adam somlai-fischer wificamera Bibliotheek lightrhythmvisuals screening Bibliotheek various netart netart selection Bibliotheek toby harris / nik barrera / adam finlay kinetxt Bibliotheek mamabart mamabart TAC / Bibliotheek matthias kispert weightless Lichtplein angelica oei / r.a. verouden comfort cabin Witte Dame the changes performance / installation MU bastien/optical machines live cinema TAC

18 Image Radio 2008 verslag - 18 S Y M P O S I U M Thema: Leven in de datacloud. De datacloud heeft een vergaande invloed op ons leven. Omdat netwerken alles met elkaar verbinden en onze gegevens opslaan, wordt onze identiteit meer dan het fysieke zijn. Ontdek uw onzichtbare paradijs moedigt publiek gebruik aan van de ons omringende informatienetwerken als speelruimte voor expressie en communicatie. De panelleden bespraken de voor- en nadelen van het leven in ons onzichtbare paradijs bespreken vanuit kunst, wetenschap en business perspectief. in het Auditorium van de Witte Dame werd het op 1 november voor een geïnteresseerd publiek een boeiende middag. Na een introductie door moderator Carmin Karasic, kregen de panelleden de gelegenheid een presentatie te geven over hun interpretatie van het gegeven probleem. Dit deden zij met verve, en met sprekende voorbeelden. Na de pauze werd er een paneldiscussie gevoerd waarbij de verschillende inzichten van de panelleden en de zaal werden besproken. Een inspirerende discussie was het gevolg, waarbij de zaal zich niet onbetuigd liet. Sprekers: Annet Dekker, programmacoördinator bij Virtueel Platform in Amsterdam. Ze is sinds 1997 actief op het gebied van media en cultuur als onderzoeker, publicist, curator van mediakunst, debatten en workshops. Dekker keek met een kritische blik naar kunstwerken die de digitale en fysieke invloed onderzoeken die elektronische apparatuur heeft op het persoonlijke vlak en in het algemeen. Lorna Goulden, creatief directeur bij Philips Design in Eindhoven. Zij onderzoekt op professionele wijze hoe mensen reageren op hun omgeving en toekomstige producten. Computer, mobiele telefoons en andere apparaten helpen ieder mens om zijn of haar persoonlijke data bij te houden. In hoeverre dragen deze digitale gegevens bij aan de vorming van onze persoonlijkheid? Goulden zal nieuwe potentiële persoonlijke archieven belichten en ter discussie stellen aan de hand van het mediaproject genaamd MIME (Multiple Intimate Media Environments). Heath Bunting, kunstenaar en oprichter van irrational. org in Bristol, Verenigd Koninkrijk. Hij is ook medeoprichter van zowel net.art als sport-art bewegingen. Zijn oeuvre omvat graffiti, performances, interventies, piratenzenders, fax- en mailkunst, BBS-systemen en internetkunst. Hij is bezig met de ontwikkeling van een expert-systeem voor identiteitsmutatie. Bunting zal toelichten vanuit een artistiek perspectief hoe we onze eigen data kunnen begrijpen en ervan kunnen profiteren. Moderator: Carmin Karasic, multimedia kunstenaar en assistent directeur van MAD en Boston Cyberarts. Het symposium werd op internet gestreamd door CityTV.nl en is daar als on demand video beschikbaar.

19 A R T I S T T A L K S Tijdens Image Radio werden er een aantal artist talks georganiseerd, waarbij een aantal deskundigen een openbaar gesprek voerden met een aantal geselecteerde kunstenaars. De lokaties waren TAC en YourSpace, in twee gevallen dichtbij het kunstwerk, in een andere geval juist op een andere lokatie. De belangstelling was ruim voldoende, en de kwaliteit van de gevoerde gesprekken was boven verwachting. De interactie met publiek verliep volgens verwachting: aan het eind van het gesprek werden aanvullende vragen en opmerkingen behandeld. De kunstenaars en de deskundigen waren: Gijs van Bon Wilja Jurg Danielle Roberts René Paré Toby Harris Anette Schäfer Image Radio 2008 verslag - 19

20 Image Radio 2008 verslag - 20 C O M M U N I C A T I E Vanaf het begin van de voorbereiding en organisatie van het festival is communicatie een belangrijk onderdeel geweest. In de eerste fase van de voorbereidingen zijn vooraankondigingen de deur uit gegaan, en werd de 'call' voor het oproepen om voorstellen in te zenden verspreid. Tevens werden in een vroeg stadium de pers en diverse kunst-netwerken benaderd met de plannen en de data van het festival. De website werd opgetuigd om alle informatie op een overzichtelijke wijze aan te bieden, en interactie mogelijk te maken, Eind april was Image Radio onderdeel van de pitch presentatie voor de Suit Club in de Krabbedans te Eindhoven. MAD emergent art center werd uitgenodigd om acte de présence te geven tijdens de Amsterdamse manifestatie PICNIC van september. Hierbij heeft MAD met name Image Radio onder de aandacht gebracht door het showen van een sneak preview, in de vorm van de Wificamera installatie. In de E-culture Dome, georganiseerd door Virtueel Platform werden naast de installatie Wificam door MAD presentaties gegeven voor het publiek door R. Paré, S. Karasic en Bengt Sjolen. Naar mate de uitvoeringsdatum dichterbij kwam, werden bredere communicatie-activiteiten georganiseerd, zoals flyers, advertenties, posters, TV spot, mailings, banners. Dit resulteerde in een groot aantal communicatiekanalen, als mede veel aandacht in de diverse kranten en bladen. Ook op veel websites, blogs, agenda s werd aandacht besteed aan het festival of onderdelen hiervan. Op 1 november was Image Radio het evenement van de dag bij Eindhovens trots... en een collage van publicaties en berichten:

21 Image Radio 2008 verslag - 21 Hopper Eindhovens Dagblad

22 Image Radio 2008 verslag - 22 Cursor Uitkrant Trompetter

23 Image Radio 2008 verslag - 23 HiCulture VanTac

24 Image Radio 2008 verslag - 24 Door het aanbrengen van bewegwijzering, het uitdelen van flyers met plattegrond en tijdschema en veel informatie op de website, werden de bezoekers voldoende geïnformeerd over de diverse mogelijkheden en lokaties. De VVV LED schermen rond de Eindhovense ring toonden een week lang de promo slides van Image Radio.. Bij elk kunstwerk werd een informatiepaneel met de informatie in twee talen aangebracht.

25 C O N C L U S I E De tweede editie van Image Radio was een geslaagd experiment. De doelstelling om een scala aan nieuw werk te laten zien en beleven van interactieve installaties waarbij het publiek een eigen participatie en ervaring krijgt is gelukt. Er is bewust gekozen voor een relatief groot aantal (+20) installaties waarbij de individuele beleving vaak voorop stond. Als gevolg hiervan konden er geen grote aantallen mensen aan alle ervaringen deelnemen. Met een looptijd van vier dagen en een dagelijkse periode van acht uur was het niet realistisch om te proberen een massa-publiek aan te spreken. Er is juist gekozen voor een publiek dat reeds geïnteresseerd in kunst, nieuwe media, technologie de expositie opzocht om ontwikkelingen en uitwerkingen van de artistieke benadering van media, materialen, sensors, computernetwerken etc te gaan onderzoeken. De individuele reacties waren inderdaad grotendeels inhoudelijk van aard, met kritiek en waardering, daarmee de discussie voerend over betekenis, kwaliteit, toekomst van de relatie mens en technologie. Ook de vele contacten met de aanwezige kunstenaars tijdens, voor en na de expositie en het symposium en de artist talks waren erg interessant, zo bleek uit reacties van kunstenaars en bezoekers. De doelstelling om inhoudelijk een bijzondere ervaring aan te bieden bij een geïnteresseerde groep mensen is daarmee bereikt. Dat geeft de voldoening dat daarmee deze opgave is volbracht voor dit thema, deze groep en deze tijd. Het geeft inspiratie om nieuwe uitdagingen op te zoeken in actuele thema's die relevant zijn voor de lokatie, de populatie en de tijd. Daarmee ligt er een belofte weer een nieuwe stap te zetten in de volgende editie. René Paré Image Radio 2008 verslag - 25

26 Image Radio 2008 verslag - 26 MAD emergent art center bedankt de volgende personen voor hun bijdrage aan het realiseren van Image Radio 2008: Anette Schäfer (co-curator), Olga Mink (co-curator), René Paré (directeur/curator), Pelle Groot (productie), Ricky Hendriksen (co-productie), Carmin Karasic (assistent directeur, symposium), Lorna Goulden (symposium), Annet Dekker (symposium), Heath Bunting (symposium), Phaedra Shanbaum (Netart), Frits van Otterdijk, Joost Nollé en Emmy Verhoeven (communicatie), Paul Zuurveen (IT), Astrid Mennen (Vrijwilligers), Kyra Fooy, Peter Verbeek, Eric Slaats, Rik van Stiphout, Jack van den Eijnden, Tinus Kanters, Leo Bakx, Tamira Tummers, Erwin Bouwense, Angelique Spaninks, Marieke van Schijndel, Thijs Torreman, Fulco Treffers, Mike Dobber, Sjak Ros, Rolf van Gelder, Nick Le Beat, Hans d Achard, Freek Lomme, Frank, Eric, Wouter. Image Radio is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Eindhoven, Philips Display, VSBfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, NBKS, Fontys Hogescholen, TAC, MU, Bibliotheek Eindhoven, De Krabbedans, Flipside, Yourspace, Videology, Mansveld, City TV en vele anderen. MAD emergent art center Postbus HC Eindhoven Tel mad@dse.nl

Inhoud. Inleiding 3. Beleid 4. Organisatie 6. Projecten 7

Inhoud. Inleiding 3. Beleid 4. Organisatie 6. Projecten 7 Inhoud Inleiding Beleid Organisatie Projecten Tobi Harris ontwerpt de installatie Kinetext in de Bibliotheek tijdens zijn residency in EIndhoven. Inleiding Dit inhoudelijke verslag van MAD emergent art

Nadere informatie

Beleidsplan 2008 > 2012

Beleidsplan 2008 > 2012 MAD emergent art center Beleidsplan 2008 > 2012 TU/e Tureluur brainstorm session Missie MAD is een onafhankelijke organisatie die zich beweegt tussen voornamelijk de werelden van de kunst, de wetenschap

Nadere informatie

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 PLAATJESKUNST Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 1 Het internet, nog nooit is er in mijn beleving zo n bijzondere uitvinding

Nadere informatie

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag GOSSE DE KORT HAAGSE KUNSTENAARS Gosse de Kort: "Ik studeerde architectuur aan de TU delft en behaalde in mijn master aan de interfaculteit Artscience

Nadere informatie

Jaarverslag z25 2010. Inhoudsopgave

Jaarverslag z25 2010. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Activiteiten... 3 Publiciteit... 4 SETUP:... 4 CBKU Openingsexpositie Doors of Dissociation... 4 Digital Marbles... 4 The Respons(e)ible Project... 4 UNMA... 4 L â u N a y...

Nadere informatie

Uw Event. Volop interactie met het publiek!

Uw Event. Volop interactie met het publiek! Uw Event Volop interactie met het publiek! Betrek uw publiek Bij Sendsteps geloven we dat uw publiek van grote invloed is op het slagen van uw event. Naast de sprekers op het podium, voegt ook het publiek

Nadere informatie

ERVARINGEN VAN EEN CREATIEVE

ERVARINGEN VAN EEN CREATIEVE ERVARINGEN VAN EEN CREATIEVE DUIZENDPOOT IN ONLINE MEDIA LAND... 23 april Niels de Keizer - Freelance Creative Flash Developer ACHTERGROND Hij was vroeger Autonoom ontwerper student op de Mode academie

Nadere informatie

VAKKANJERS STRP SCHOOL RONDLEIDING

VAKKANJERS STRP SCHOOL RONDLEIDING VAKKANJERS STRP SCHOOL RONDLEIDING Deelnemers nemen een kijkje bij de finale van de VakkanjerWedstrijden. Dat zijn spannende wedstrijden voor de beste technici van het mbo. De vonken vliegen ervan af:

Nadere informatie

Prijs: 899 Upgrade: 449,00. MovieDVsuite - Videomontage zonder omhaal!

Prijs: 899 Upgrade: 449,00. MovieDVsuite - Videomontage zonder omhaal! AIST Producten - The MovieX familie Software Producten MoviePack 4.0 - Videomontage en animatie zonder beperkingen! MoviePack is eerste klas videomontage software om alles uit uw creativiteit te halen

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Zwolle ontmoet. Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met. de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol

Zwolle ontmoet. Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met. de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol ONTMOET WOLLE Een kunstroute als plek voor ontmoeting. Ontmoeting met de persoonlijke karakter van Zwolle en haar binnenstad vol geschiedenis en cultuur. Zwolle kent jaarlijks vele bezoekers, ieder met

Nadere informatie

grafisch ontwerp voor nieuwe en andere media

grafisch ontwerp voor nieuwe en andere media Opgeleid als grafisch vormgever en illustrator ontwikkelde ik me tot een veelzijdig en eigenzinnig creatief op het snijvlak van professionele communicatie en multimediaal ontwerp. SpOp is een samenwerking

Nadere informatie

enversed realities Jij kan ook meedoen aan de Expo!

enversed realities Jij kan ook meedoen aan de Expo! enversed realities Een oproep aan alle makers, verbinders, pioniers en ontwerpers want Enversed Realities is terug! Na een zeer succesvolle DDW expo vorig jaar, nodigen we je in deze 2 e editie nóg een

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

KunstRoute65. Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk

KunstRoute65. Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk KunstRoute65 Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk 4. Workhops: zelf aan de slag Muziek mixen, designdenken of een technisch kunstwerkje bouwen; in de workshops van KunstRoute65

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

sponsordossier ithaka 25

sponsordossier ithaka 25 ithaka sponsordossier ithaka 25 bedankt voor het doornemen van dit dossier. hieronder stellen wij ithaka, het beeldende kunstenfestival van LOKO - de leuvense studentenkoepel, voor & bieden we u de kans

Nadere informatie

Spelen met Vuur. Vuur bij koud water 2007. Kunstenaars Vereniging Flevoland

Spelen met Vuur. Vuur bij koud water 2007. Kunstenaars Vereniging Flevoland Spelen met Vuur Vuur bij koud water 2007 Kunstenaars Vereniging Flevoland Spelen met Vuur Vuur bij koud water 2007 Kunstenaars Vereniging Flevoland Inhoudelijke rapportage Vuur bij Koud Water 2007 De manifestatie

Nadere informatie

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Naam: Klas: Inleiding Dit is jouw persoonlijke CKV-portfolio, waarmee je het onderdeel CKV in het derde en vierde leerjaar afrondt. CKV is een wettelijk verplicht

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Activiteiten. Publiciteit Conclusie & aanbevelingen

Inhoudsopgave. Voorwoord Activiteiten. Publiciteit Conclusie & aanbevelingen Inhoudsopgave Voorwoord Activiteiten Cosmo V Experience Onzichtbare verbondenheid Tordinaire TEDx AmsterdamED HKU Intense MAPLAB Publiciteit Conclusie & aanbevelingen 2 / 14 3 5 6 6 7 7 8 9 10 12 Stichting

Nadere informatie

DIA CON COR KUNST. concours WEDSTRIJD JONG TALENT BELGIE / NEDERLAND. (inzendingen voor 22 september 2013) platform voor actuele kunsten

DIA CON COR KUNST. concours WEDSTRIJD JONG TALENT BELGIE / NEDERLAND. (inzendingen voor 22 september 2013) platform voor actuele kunsten CON COR DIA concours 2013 KUNST WEDSTRIJD JONG TALENT (inzendingen voor 22 september 2013) BELGIE / NEDERLAND www.comsa.be info: www.concordia.be - www.concordiadekeizer.nl Voor het reglement en de inzendingen

Nadere informatie

Concours: talenten voortgezet onderwijs

Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: uitnodiging Beste docenten, schoolleiders, Namens Kunstencentrum Kadmium willen wij via u uw leerlingen uitnodigen om mee te doen aan het project Concours,

Nadere informatie

MAD emergent art center. jaarverslag 2007. MAD emergent art center - jaarverslag 2007 1

MAD emergent art center. jaarverslag 2007. MAD emergent art center - jaarverslag 2007 1 MAD emergent art center jaarverslag 2007 MAD emergent art center - jaarverslag 2007 1 Inhoud Inleiding... 3 Tijdbalk... 4 Organisatie... 5 Bestuur, adviesraad en directie Code Cultural Governance Medewerkers

Nadere informatie

Ckv verslag. Julia van Sluijs April 2015. Kunst- en Cultuurroute en cabaret CKV VERSLAG

Ckv verslag. Julia van Sluijs April 2015. Kunst- en Cultuurroute en cabaret CKV VERSLAG Ckv verslag Kunst- en Cultuurroute en cabaret Julia van Sluijs April 2015!1 Inhoudsopgave - Algemene gegevens 3 - Verantwoording keuze 4 - Kunst- en cultuurroute Workshop 1: Graffiti 5 Workshop 2: Capoeira

Nadere informatie

Waarom 3D Visualisatie?

Waarom 3D Visualisatie? Portfolio BlomMedia BlomMedia visualiseert of animeert allerlei verschillende soorten projecten waaronder exterieur, interieur, panorama's, plattegronden en diverse producten of apparatuur uit fabrikageprosessen.

Nadere informatie

T h e o B o t s c h u y v e r. J e f f r e y S h a w. Eventstructure Research Group

T h e o B o t s c h u y v e r. J e f f r e y S h a w. Eventstructure Research Group STICHTING STROOMBEELD C O N C E P T T h e o B o t s c h u y v e r. J e f f r e y S h a w. Eventstructure Research Group J a v a s t r a a t 1 2 6 A m s t e r d a m 1 0 9 4 H F Copyright Februari 1980 STICHTING

Nadere informatie

verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode filmzaal 68 blauwe filmzaal 62 foyer 75-150 café 70-125

verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode filmzaal 68 blauwe filmzaal 62 foyer 75-150 café 70-125 verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode 68 blauwe 62 foyer 75-150 café 70-125 fotografie achtergrond: Merlijn Spenkelink Podium voor ontmoeting evenementenlocatie centrum apeldoorn Ieder

Nadere informatie

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent CKV CKV Verslag Culturele Activiteit Glow Eindhoven Naam:. Klas:. Foto/ toegang: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording kunstroute en 3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3

Nadere informatie

FRANCESCO CANDELORO OTHER LIGHTS PERSBERICHT VERNISSAGE: ZATERDAG 5 DECEMBER 2015 16:00 / 20:00 TENTOONSTELLING: 5 DECEMBER 2015 25 FEBRUARI 2016

FRANCESCO CANDELORO OTHER LIGHTS PERSBERICHT VERNISSAGE: ZATERDAG 5 DECEMBER 2015 16:00 / 20:00 TENTOONSTELLING: 5 DECEMBER 2015 25 FEBRUARI 2016 PERSBERICHT FRANCESCO CANDELORO OTHER LIGHTS VERNISSAGE: ZATERDAG 5 DECEMBER 2015 16:00 / 20:00 TENTOONSTELLING: 5 DECEMBER 2015 25 FEBRUARI 2016 CURATOR / CRITISCHE TEKST: SONIA ARATA ADRES: RUSLAND 22

Nadere informatie

Content in Motion. Digitale Levenslijnen & Gemedieerde Herinneringen

Content in Motion. Digitale Levenslijnen & Gemedieerde Herinneringen Content in Motion Digitale Levenslijnen & Gemedieerde Herinneringen Herinneren Herinneren: Het opslaan en oproepen van zintuiglijke ervaringen in het bewustzijn over momenten die hebben plaatsgevonden

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4

Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4 Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4 Evenement Op 23 november brachten 18 leerlingen van 1 school uit de regio een bezoek aan De High Tech Campus en kregen de

Nadere informatie

Mobiliteit van de manager vraagt om nieuwe toepassingen Procesgegevens nu ook inzichtelijk en overzichtelijk op je ipad

Mobiliteit van de manager vraagt om nieuwe toepassingen Procesgegevens nu ook inzichtelijk en overzichtelijk op je ipad Mobiliteit van de manager vraagt om nieuwe toepassingen Procesgegevens nu ook inzichtelijk en overzichtelijk op je ipad Insurance Government Automotive Finance Energy Healthcare Logistics Mobiliteit van

Nadere informatie

Serie handleidingen. "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") E-LEARNING. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti

Serie handleidingen. LbD4All (Leren door Ontwikkeling voor iedereen ) E-LEARNING. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Serie handleidingen "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") E-LEARNING Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Deze publicatie werd gefinancierd door de Europese Commissie. De

Nadere informatie

...tell a story. by multi media

...tell a story. by multi media MEDIA-FESTIVAL-VILLINGEN 8. 10. 04. 2005 De bedoeling van de organisatoren is het, onder het motto tell a story, een multimediaal forum voor presentatie van ideeën te creëren. Door de voorstellingskracht

Nadere informatie

TStichting Marketing Haagse Binnenstad

TStichting Marketing Haagse Binnenstad TStichting Marketing Haagse Binnenstad de Etalage Den Haag Wanneer samen meer is Is samen een succes En smaakt samen naar meer Wat zijn de uitgangspunten? Gericht op we in plaats van ik Durven zoeken

Nadere informatie

conceptnota ithaka 25

conceptnota ithaka 25 ithaka conceptnota ithaka 25 wat is ithaka? ithaka is een beeldend kunstenfestival voor jong artistiek talent georganiseerd door LOKO cultuur. haar vijfentwintigste editie gaat door van 6 tot 12 maart

Nadere informatie

Slim In De Stad MOD-LAB. Mobile Digital Lab

Slim In De Stad MOD-LAB. Mobile Digital Lab Slim In De Stad Mobile Digital Lab Slimme steden vragen slimmer onderwijs Context Brussel, stadslabo grote maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen: samenleven in diversiteit, (kans)armoede, meertaligheid,

Nadere informatie

Hoe was het? Het is weer tijd voor uw jaarverslag! Uw jaarlijkse visi- Tastbare weggever tekaartje is een belangrijk communicatiemiddel dat alle

Hoe was het? Het is weer tijd voor uw jaarverslag! Uw jaarlijkse visi- Tastbare weggever tekaartje is een belangrijk communicatiemiddel dat alle hoe was het? Hoe was het? Het is weer tijd voor uw jaarverslag! Uw jaarlijkse visitekaartje is een belangrijk communicatiemiddel dat alle aandacht verdient. De mogelijkheden zijn legio, vooral als u kiest

Nadere informatie

HOI, WIJ ZIJN KITE. Wij bedenken, experimenteren en maken samen.

HOI, WIJ ZIJN KITE. Wij bedenken, experimenteren en maken samen. HOI, WIJ ZIJN KITE Digitale media is overal om ons heen zichtbaar. Continue worden we beïnvloed door nieuwe technologie, we laten niets meer aan het toeval over. Je controleert het weer voordat je de deur

Nadere informatie

CONCEPT DESIGN GELUID

CONCEPT DESIGN GELUID CONCEPT DESIGN GELUID GELUID CONCEPT 1 PRESENTATIE Music Explorer 1 PROBLEEM Video en audio streaming services ( YouTube, Spotify, Pandora enz.) hebben een vernieuwende manier nodig om hun bezoekers kennis

Nadere informatie

Jaarverslag z25 2011. Inhoudsopgave

Jaarverslag z25 2011. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Activiteiten... 3 Publiciteit... 4 Cosmo V Experience... 4 Bilderraus... 4 Airport Park Schiphol... 4 Poëzie-Apps... 4 Organisatie... 6 Organisatiestructuur... 6 Bestuur...

Nadere informatie

EVALUATIE. Deelnemende kunstenaars. Er meer is dan de som der delen

EVALUATIE. Deelnemende kunstenaars. Er meer is dan de som der delen EVALUATIE Doelgroep Stg Koresteijn info Onder de titel Wachten organiseerde de stichting op 31 maart 2019 voor de 5e keer een kunstmanifestatie, waarin meerdere klank-, woord- en beeldkunstenaars samen

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

FESTIVALAANBOD 4220142014INHOUDSOPGAVE. 1. Droomjurken... pagina 1. 2. Pleinspektakel... pagina 2. 3. Bencha Theater - Katumbar...

FESTIVALAANBOD 4220142014INHOUDSOPGAVE. 1. Droomjurken... pagina 1. 2. Pleinspektakel... pagina 2. 3. Bencha Theater - Katumbar... FESTIVALAANBOD 4220142014INHOUDSOPGAVE 1. Droomjurken... pagina 1 2. Pleinspektakel... pagina 2 3. Bencha Theater - Katumbar... pagina 3 4. Cirque Magnifique... pagina 4 5. Light Horse... pagina 5 6. Bencha

Nadere informatie

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE ARTISTIEK ONDERZOEK MASTER KUNSTEDUCATIE Willem de Kooning Academie Piet Zwart Instituut te Rotterdam april 2012 Marieke van der Hoek-Vijfvinkel begeleiding: Annette Krauss - MaikoTanaka ? KUNST ONDERZOEK

Nadere informatie

TRANSNATURAL EDUCATIE 2016 NATUUR & TECHNIEK VERSMELTEN

TRANSNATURAL EDUCATIE 2016 NATUUR & TECHNIEK VERSMELTEN TRANSNATURAL EDUCATIE 2016 NATUUR & TECHNIEK VERSMELTEN Op een duurzame en sociaal maatschappelijk betrokken manier laten we jongeren op een speelse wijze kennis maken met de mogelijkheden van techniek

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

Virtualisatie van onze omgeving

Virtualisatie van onze omgeving Virtualisatie van onze omgeving Projectie op de buitenkant van een gebouw Building Façade Displays for real-time crossurban information dissemination: New York Projectie op de buitenkant van een gebouw

Nadere informatie

Kunstenaarstoets. Achternaam. Voorletters

Kunstenaarstoets. Achternaam. Voorletters Kunstenaarstoets Waarom deze toets? U wilt de Utrechtse Cultuurlening aanvragen. Om in aanmerking te komen voor deze lening moet u beroepsmatig werken als kunstenaar. Met dit formulier kunt u uw beroepsmatigheid

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

HKmobile. HKmobile partner in innovatie. Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen. HKmobile

HKmobile. HKmobile partner in innovatie. Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen. HKmobile Virtual Reality, Augmented Reality partner in innovatie Uw presentator Hans Kleinhout Directeur en inspirator van BV Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen Zelf opleider elektrotechnische opleidingen

Nadere informatie

DDW. Verslag Dutch Design Week. Michel Janse

DDW. Verslag Dutch Design Week. Michel Janse DDW Verslag Dutch Design Week Michel Janse Inleiding In de herfstvakantie was het mogelijk om met de klas naar de Dutch Design Week. In deze week zijn vele tentoonstellingen beschikbaar op verschillende

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

EEN TERUGBLIK OP HET TWEEDE KOP-FESTIVAL 21 JUNI 2014. Wetenschap en kunst van ons hoofd

EEN TERUGBLIK OP HET TWEEDE KOP-FESTIVAL 21 JUNI 2014. Wetenschap en kunst van ons hoofd EEN TERUGBLIK OP HET TWEEDE KOP-FESTIVAL 21 JUNI 2014 Wetenschap en kunst van ons hoofd Bonte verzameling activiteiten van wetenschap en kunst over ons hoofd 2 Het tweede KOP-festival, op zaterdag 21 juni

Nadere informatie

Project interactieve multimedia 2014

Project interactieve multimedia 2014 Project interactieve multimedia 2014 Naam: Peter van der Giessen (2543251). Project in samenwerking met Robert de Kuijer. Groep 1 1. Introductie: Het vak project interactieve multimedia bestaat over het

Nadere informatie

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko is altijd bezig met de werking van het medium fotografie. De kritische blik van de beschouwer is wat ze met haar werk wil overbrengen.

Nadere informatie

MARKETINGKAARTEN. InnoValor, Gebruik van de tool Voorbeeld Template Kaarten

MARKETINGKAARTEN. InnoValor, Gebruik van de tool Voorbeeld Template Kaarten MARKETINGKAARTEN Gebruik van de tool Voorbeeld Template Kaarten Marketingkaarten De Marketingkaarten helpen je te bepalen wat nodig is om jouw bedrijf zo goed mogelijk in beeld te brengen bij je klanten.

Nadere informatie

FESTIVALAANBOD SEIZOEN 2014

FESTIVALAANBOD SEIZOEN 2014 FESTIVALAANBOD SEIZOEN 2014 4220142014INHOUDSOPGAVE 1. Programmering... pagina 1 2. Pleinspektakel... pagina 2 3. Bencha Theater - Katumbar... pagina 3 4. Cirque Magnifique... pagina 4 5. Light Horse...

Nadere informatie

Voorwoord. Bernt Schneiders Burgemeester van Heemskerk.

Voorwoord. Bernt Schneiders Burgemeester van Heemskerk. Voorwoord Heemskerk is een veelzijdige gemeente. Soms is het stedelijk, dan weer dorps. Er is veel natuur en anderzijds de staalindustrie. Ook op het gebied van cultuur is Heemskerk veelzijdig. In de openbare

Nadere informatie

Agenda. About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel

Agenda. About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel Agenda About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel About Mediamatic Mediamatic LAB, gespecialiseerd in informatiesystemen en community websites

Nadere informatie

Randprogramma. Kosten: 1 middag met begeleider en alle benodigde materialen: 450 euro

Randprogramma. Kosten: 1 middag met begeleider en alle benodigde materialen: 450 euro Randprogramma Stel uw eigen Medialab of media-maak-middag samen met de onderstaande programmaonderdelen. Let op: - er zijn dit jaar geen workshoprondes. Er worden open middagen georganiseerd van 12:00

Nadere informatie

Stars for Europe Once Upon a Star

Stars for Europe Once Upon a Star Stars for Europe Once Upon a Star 2014 The Netherlands Once Upon a Star in Nederland Het thema is gefocust op drie sprookjes: Sneeuwwitje Roodkapje Doornroosje Persactiviteiten 2014 Onderzoek naar najaar-

Nadere informatie

Jongeren met professionals aan de slag op Helderheidplein

Jongeren met professionals aan de slag op Helderheidplein Jongeren met professionals aan de slag op Helderheidplein (26 mei 2012) Jongeren bouwen samen met professionals een podium, tribune en monument op het Helderheidplein aan de Spiekmanstraat in de wijk Feijenoord.

Nadere informatie

Hoorbare Herinneringen

Hoorbare Herinneringen Hoorbare Herinneringen Alledaagse Ritmes van de Spoorzone in Transitie Door: Donia Jourabchi & Taufan ter Weel www.hoorbare.net info@hoorbare.net Versie 2: 7 juni 2013 Workshops Introductie Over het algemeen

Nadere informatie

< A r tfac tor y > Enter. de wereld van de. - Spor t s- digitale kunst en media. Locatie Wijdschildlaan voor atheneum, havo en mavo

< A r tfac tor y > Enter. de wereld van de. - Spor t s- digitale kunst en media. Locatie Wijdschildlaan voor atheneum, havo en mavo < A r tfac tor y > N a a s t e e n s t e r k b a s i s p a k ke t, t i j d vo o r t a l e n t! Enter de wereld van de digitale kunst en media Locatie Wijdschildlaan voor atheneum, havo en mavo Fa s t L

Nadere informatie

Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal?

Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal? Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal? Marco Rozendaal & Arnold Vermeeren Technische Universiteit Delft / Faculteit Industrieel Ontwerpen De perfecte totaalbeleving. Dat is waar industrieel

Nadere informatie

Hoe promoot ik mij als kunstenaar via het internet? Workshop over het sociale web

Hoe promoot ik mij als kunstenaar via het internet? Workshop over het sociale web Hoe promoot ik mij als kunstenaar via het internet? Workshop over het sociale web Kristof Michiels IBBT-SMIT- Vrije Universiteit Brussel kristof.michiels@ibbt.be Over mezelf Kristof Michiels = Onderzoeker

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Introductie. What s Your Story? MC Theater. Roots Rotterdam. Ratha Yatra Festival 2013. Indian Summer Festival 2013

Inhoudsopgave. Introductie. What s Your Story? MC Theater. Roots Rotterdam. Ratha Yatra Festival 2013. Indian Summer Festival 2013 Inhoudsopgave Introductie What s Your Story? MC Theater Roots Rotterdam Ratha Yatra Festival 2013 Indian Summer Festival 2013 African Festival 2013 Solar Festival 2013 Reacties Opdrachtgevers 3 4 6 8 10

Nadere informatie

De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk.

De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk. 6Educatieve en culturele dienst Beste leraren, De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk. De educatieve dienst

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Gegevens stichting Poem Express Postbus 23199, 3001 KD Rotterdam Bezoekadres Westzeedijk 126g, 3016 AJ Rotterdam

Gegevens stichting Poem Express Postbus 23199, 3001 KD Rotterdam Bezoekadres Westzeedijk 126g, 3016 AJ Rotterdam Gegevens stichting Poem Express Postadres Postbus 23199, 3001 KD Rotterdam Bezoekadres Westzeedijk 126g, 3016 AJ Rotterdam Website www.poem-express.com Telefoonnummer + 31(0)10-476 73 81 E-mailadres post@poem-express.com

Nadere informatie

CONCEPTVERSLAG. Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen

CONCEPTVERSLAG. Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen CONCEPTVERSLAG Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen Inhoudsopgave Inleiding Onderzoek terugblik NOS on spot Wat is het? Storyboard Keyfeatures Prototype Debattle

Nadere informatie

Windows Phone 8X HTC. De enige Windows Phone met Beats Audio

Windows Phone 8X HTC. De enige Windows Phone met Beats Audio De enige Windows Phone met Beats Audio Windows Phone 8S HTC Een nieuwe, meer persoonlijke user interface Design DNA van HTC HTC Proprietary and Confidential De enige Windows Phone met Beats Audio Iconisch

Nadere informatie

De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein.

De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein. De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein. Fibaro is een complete en krachtige oplossing voor het monitoren, beheren en intelligent automatiseren

Nadere informatie

NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS

NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS LEARNING FROM LOWLANDS Dank voor je interesse in Learning from Lowlands. In dit document vind je meer informatie over de Expeditie; waarom we het organiseren,

Nadere informatie

Afstudeer Opdracht. Document: Project Voorstel Versie: 2.0. Student: Studentnummer: Projectnaam: Begeleidster: Tweede lezer:

Afstudeer Opdracht. Document: Project Voorstel Versie: 2.0. Student: Studentnummer: Projectnaam: Begeleidster: Tweede lezer: Afstudeer Opdracht Document: Project Voorstel Versie: 2.0 Student: Studentnummer: Projectnaam: Begeleidster: Tweede lezer: Michael Schouman 500501248 www.liveartz.nl - #LiveArtz Shirley Niemans Koop Reynders

Nadere informatie

Kerst. Bezoekers Kerstspektakel. Samen Kerst Kerst in Noord - Holland Samen Kerst bij AZ

Kerst. Bezoekers Kerstspektakel. Samen Kerst Kerst in Noord - Holland Samen Kerst bij AZ 1 Kerst Samen Kerst Kerst in Noord - Holland Samen Kerst bij AZ Kerst is bij uitstek de tijd van het jaar waarin wij de gevoelens van warmte, geborgenheid en saamhorigheid willen ervaren. Met elkaar de

Nadere informatie

Kennis over Kinderarbeid

Kennis over Kinderarbeid Kennis over Kinderarbeid Context onderzoek Naam: Daniël Seton Klas: G&I 1D Datum: 13 Maart 2016 Docent: Harald Warmelink Module: Pr.Context: Research Opdracht: Context Onderzoek Inleiding Uit vooronderzoek

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij de tentoonstelling ArtOverijssel. Een nieuwe. expositie is altijd een feestelijke gelegenheid.

Hartelijk welkom bij de tentoonstelling ArtOverijssel. Een nieuwe. expositie is altijd een feestelijke gelegenheid. Dames en heren, Hartelijk welkom bij de tentoonstelling ArtOverijssel. Een nieuwe expositie is altijd een feestelijke gelegenheid. Helemaal als het getoonde werk zo divers en kwalitatief hoogstaand is

Nadere informatie

Jaarverslag z25 2009. Inhoudsopgave

Jaarverslag z25 2009. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Activiteiten... 3 Publiciteit... 4 Organisatie... 5 Organisatiestructuur... 5 Bestuur... 5 Raad van Toezicht... 5 Ontstaansgeschiedenis... 5 Conclusie en aanbevelingen... 6

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6

Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6 Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6 Auteur/ontwikkelaar: Suzanne Diederiks Begeleider: Welmoet Damsma (opleider Pabo HvA) Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6 Onderwerp De kinderen gaan een vergelijkend

Nadere informatie

audiovisueel Verhuur Verkoop Content Creation Project advies Project management

audiovisueel Verhuur Verkoop Content Creation Project advies Project management 3645 LB Vinkeveen NL Tel. (+31)0297264743 Mail. info@sendux.nl Web. www.sendux.nl April 2017. Betreft: productinformatie Silent Sensation. Silent Sensation biedt audio reality. Ruimte en objecten tussen

Nadere informatie

Aan de Erfgoedtafel Verslag van de vijf sessies met lokale partners in Brabant

Aan de Erfgoedtafel Verslag van de vijf sessies met lokale partners in Brabant Aan de Erfgoedtafel Verslag van de vijf sessies met lokale partners in Brabant Erfgoedcontent is alom aanwezig. In boeken, foto s, films, documenten en verhalen is een divers palet aan erfgoed vastgelegd.

Nadere informatie

Coby Brinkers Annelies Landsman

Coby Brinkers Annelies Landsman Coby Brinkers Annelies Landsman Coby Brinkers en Annelies Landsman worden beiden geboeid door architectonische lijnen en vormen. Wat opvalt is hun streven naar perfectionisme. Coby uit dit door haar liefde

Nadere informatie

Bevrijdingsfestival Overijssel

Bevrijdingsfestival Overijssel Bevrijdingsfestival Overijssel Activiteitenplan 2018 21-8-2017 Inleiding Zwolle, augustus 2017 In dit activiteitenplan leest u onze plannen voor de 28 e editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Het

Nadere informatie

LAUT C. ROSENBAUM TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

LAUT C. ROSENBAUM TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag LAUT C. ROSENBAUM HAAGSE KUNSTENAARS Laut Rosenbaum (1979): Tekenaar en mede-oprichter van kunstcollectief Dit is Dit en creatief adviesbureau

Nadere informatie

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

Informatievoorziening en Automatisering

Informatievoorziening en Automatisering Bijlage Raad in Beeld: toelichting op de voorgestelde scenario s Informatievoorziening en Automatisering Wat is nodig om de raadsvergaderingen live te streamen en op welke wijze kan het onderlinge debat

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

HOWEST - TIII - Telenet interface - concept Devine

HOWEST - TIII - Telenet interface - concept Devine HOWEST - TIII - Telenet interface - concept Devine + IDC/TIII + DEVINE + DAE HOWEST - TIII - Telenet interface - concept Devine HOWEST - TIII - Telenet interface - concept Devine TEAM TEAM DEVINE Christof

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14)

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Reflectieverslag Maandag hebben we gebrainstormd en we hebben voor mijn

Nadere informatie

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria:

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Regie Documentaire Weet in een door de student zelf gemaakte film al basaal te boeien

Nadere informatie

D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT

D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT D&B s Little Pink Book Editie II D&B CONGRESBOOSTER UW VERENIGING VOORUIT DECHESNE EN BOERTJE Als fullservice eventmarketing bureau hebben wij het mooiste vak van de wereld: het raken en laten stralen

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie