Laat de zomer maar komen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Laat de zomer maar komen!"

Transcriptie

1 LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands - April Laat de zomer maar komen! Twintig jaar op eigen benen: twee benen en twintig tenen 1. Eindelijk officiële status voor naaktstrand bij Berendonck Metamorfose voor parkeerplaats Heerderstrand Het festivalseizoen barst weer los! Asbestsanering Leisurelands gebouwen bijna voltooid Het gaat nog meer bruisen op Strand Nulde 20 recreatiegebieden in Nederland

2 Inhoud PG 10 & 11 Metamorfose voor parkeerplaats Heerderstrand PG 2 Inleiding PG 14 & 15 Asbestsanering Leisurelands gebouwen bijna voltooid PG 8 & 9 Officiële status voor naaktstrand bij de Berendonck PG 12 & 13 Het festivalseizoen barst weer los! PG 3 Twintig jaar op eigen benen PG 18 Column: Laat de zomer maar komen! PG 16 & 17 Het gaat nog meer bruisen op Strand Nulde 2. Inleiding Laat de zomer maar komen! Zodra de dagen weer langer worden en de zon weer krachtiger, gaat het kriebelen bij Leisurelands: de zomer is in aantocht! Dit jaar werden we al heel vroeg in het jaar verrast met een paar heerlijk warme dagen, wat een cadeautje! Of we weer zo n mooie zomer gaan krijgen als in 2018 weet nog niemand, maar de ondernemers die op Strand Nulde nieuwe horecagelegenheden gaan realiseren, hopen er wel op. De nieuwe kioskhouder en de projectontwikkelaar van het grote restaurant dat bij Nulde wordt gebouwd, vertellen over hun plannen in deze LeisureTimes. Ook spraken we met de belangenorganisatie voor naaktrecreanten NFN Open en Bloot. Zij lichten de ontwikkelingen toe ten aanzien van het naaktstrand bij Berendonck, dat nu eindelijk een officiële status krijgt. Niet toevallig gebeurt dat bijna gelijktijdig met de opening van het nieuwe welnesscomplex op 1 mei. Bij Heerderstrand werd ook een project opgeleverd: het parkeerterrein onderging daar een complete metamorfose. En dat was hard nodig voor de veiligheid en toegankelijkheid, vertellen de Brandweer Veluwe Noord en de aannemer. En over veiligheid gesproken: er is de afgelopen twee jaar hard gewerkt om al het asbest in de gebouwen van Leisurelands te saneren. De operatie is bijna voltooid. Jur van Herwerden klaarde deze klus in twee jaar. De civiel ingenieur is al met pensioen, maar vond het inventariseren en het begeleiden van het werk een mooie uitdaging. En wie er natuurlijk ook op een mooie zomer hopen zijn alle eventorganisatoren. Dit jaar staat er weer een keur aan evenementen gepland, van dancefestivals tot sportieve activiteiten. Voor de nodige voorpret hebben we ze voor u op een rijtje gezet.

3 Twintig jaar op eigen benen: twee benen en twintig tenen 3. De van Leisurelands bekende huiskunstenaar Frans Goldhagen had z n werk goed gedaan. Bij aankomst voor de relatiedagen Leisurelands 20 jaar op eigen benen werden de gasten bij de entree begroet door een grote houten sculptuur, bestaand uit twee benen met twintig tenen. Uitgevoerd door Tommy Carving, kunstenaar uit Twello, die dankbaar gebruik maakte van Amerikaanse eiken, recent omgewaaid op recreatiegebied Bussloo. Ten voeten uit waar Leisurelands voor staat: duurzaam en creatief actief in de regio. Van kostenpost naar verdienmodel Tijdens de twee inspirerende bijeenkomsten in het Arnhemse Landgoed Groot Warnsborn werden zo n 250 relaties bijgepraat over het heden, verleden en de toekomst. In 1999 werd het toenmalige RGV verzelfstandigd en groeide het bedrijf uit tot een commerciële speler in de vrijetijdssector. Erik Droogh, directeur van Leisurelands: Sinds dat moment werken wij zonder subsidie en genereren wij zelf onze inkomsten. Vandaar het thema van kostenpost naar verdienmodel. Wij streven in dat kader vooral naar maatschappelijk rendement. Door waardevol te zijn voor je omgeving en alle mensen die daarbij betrokken zijn kan je op lange termijn succesvol zijn.

4 4.

5 In 20 jaar van 2,5 naar 7,5 miljoen bezoekers De getallen rond 20 jaar op eigen benen spreken tot de verbeelding. Ondanks de krimp (trek van het platteland naar de stad) is het aantal bezoekers aan de recreatiegebieden in de afgelopen 20 jaar gestegen van 2,5 naar 7,5 miljoen. Samen met honderden ondernemers is in deze periode zo n 200 miljoen geïnvesteerd in de recreatiegebieden en wordt voor zo n personen werkgelegenheid gecreëerd. Erik Droogh maakte van de gelegenheid gebruik om zijn dank uit te spreken aan alle betrokkenen: We zijn hier enorm trots op en we kunnen dit alleen bereiken met een optimale inzet en samenwerking met alle betrokkenen. Erik liet zien dat Leisurelands een zeer breed scala aan stakeholders heeft, van het compacte team met zo n 30 medewerkers, ondernemers, wetenschappers tot en met de aandeelhouders: Goed dat onze aandeelhouders destijds de visie hadden om de club bij elkaar te houden en de gebieden niet hebben uitgepond aan de markt. Zo hebben we gezamenlijk kunnen bouwen aan het vitaal houden van onze gebieden én het buitengebied. Inspiratie uit heden en verleden Tijdens de relatiedagen werden de gasten getrakteerd op inspirerende presentaties. Zo gaf Marijke van Haaren, wethouder van de gemeente Berkelland, een mooi inzicht in de geschiedenis van Leisurelands. Zij is als wethouder, gedeputeerde en commissaris al jarenlang, soms ook bij toeval, betrokken geweest bij Leisurelands: Het is de story of my life. Het begon voor RGV allemaal met de enorme vraag naar grondstoffen voor de bouw van wegen, de opkomst van bermtoerisme in de jaren 50 en de ontwikkeling van een overall visie van het Rijk om het toerisme te ontwikkelen. Daarna is het hard gegaan en ontstond weer veel later de zogeheten kerntakendiscussie bij de overheid onder het motto alles overlaten aan de markt. De gemeenschappelijke regeling die twintig jaar geleden werd leeggemaakt was een tussenstap waarin de gemeenten toch zeggenschap hielden. Een juiste keuze, zoals is gebleken. Marijke liet aan de hand van een groot aantal voorbeelden zien wat de afgelopen twintig jaar heeft geleid tot het succes van Leisurelands. Het gaat om samenwerken en innovatie. Zo gaan we aan de slag met de verdere ontwikkeling van Hambroekplas die in onze gemeente ligt. Ik zie daar enorm naar uit en ben blij met de hulp en initiatieven van Leisurelands en de ondernemers. Samen gaan we dat gebied een grote stap verder brengen. 5.

6 6.

7 Ruud Veltenaar Leen Zevenbergen Toekomstbestendige ontwikkeling Jos Vranken, directeur van het NBTC, Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen, gaf een helder zicht op Nederland als toeristische bestemming. De wereld telt 1,8 miljard reizigers en dat aantal blijft groeien. Nederland bevindt zich in de absolute top, 85% van de inwoners gaat gemiddeld drie keer per jaar op vakantie. Het belang van de bezoekerseconomie wordt steeds groter, in 2018 ging het om zo n 85 miljard en veel werkgelegenheid. Deze getallen blijven groeien, zeker omdat er tot 2030 ongeveer nieuwe Nederlanders bij komen. Dat legt extra druk op de infrastructuur en mobiliteit. Daarnaast zwelt de discussie rond overlast (en dan niet alleen in Amsterdam) verder aan. Jos Vranken: Met ons plan Perspectief 2030 pleiten wij voor een integrale aanpak, waarin de lusten en lasten veel meer in balans moeten komen. Toerisme kan je sturen en managen, daar heb je een visie voor nodig die leidt tot een integrale aanpak. Denk aan het managen en ontwikkelen van bestemmingen, uitgaand van de gast die past bij die plek. Nederland moet overal aantrekkelijk worden, gericht op specifieke doelgroepen. Spreiding is absolute onzin, dat gaat niet werken. Nature doesn t need people, people need nature Key note speakers op de relatiedagen waren Ruud Veltenaar en Leen Zevenbergen, beiden te omschrijven als ondernemende toekomstfilosofen. De kern van hun presentaties bestond uit het duiden van maatschappelijke veranderingen en de purpose van organisaties, dit onder het motto doing good=doing well. De transformatie is, als gevolg van exponentiële technologie, al aan de gang. Ruud Veltenaar: Zo werkt de energietransitie democratiserend; burgers gaan het met elkaar regelen, naast de overheid en bedrijven. Ook de jeugd gaat steeds meer een rol spelend; als je niet sustainable bent, dan ben je verdacht. Politici zullen leiderschap moeten gaan vertonen. Dat gaat over het verschil tussen leiders met charisma, zoals nu in Den Haag, en leiders met karakter, met een visie en de durf om beslissingen te nemen. Beide sprekers stonden uitgebreid stil bij de 17 sustainability goals van de VN en met name Leen Zevenbergen gaf aan dat er eigenlijk niets gebeurt: 50 jaar geleden had je de Club van Rome en sindsdien is de situatie min of meer hetzelfde gebleven. De reden? Er is geen crisis. Dat is aan het veranderen. Een van de grootste problemen die we, naast het klimaat, tegenkomen is stress. We krijgen iedere dag zoveel informatie dat we het eigenlijk niet meer weten. We gaan naar een tijdperk van succesvol zijn naar waardevol zijn. De survival of the happiest, het beste zijn voor de wereld in plaats van in de wereld. Een mooie afsluiter van de zeer geslaagde relatiedagen, passend bij de ambitie van Leisurelands! 7.

8 Eindelijk officiële status voor naaktstrand bij Berendonck 8. Op 1 mei opent het nieuwe Wellness-resort Thermen Berendonck in Wijchen (bij Nijmegen). De komst van de sauna gaat ongetwijfeld een positief effect hebben op het gebruik van het naastgelegen naaktstrandje. Zeker nu het een officiële status krijgt. Het strandje kent een lange geschiedenis. Bij de belangenorganisatie voor naaktrecreanten NFN Open en Bloot weten ze daar alles van. We vragen ernaar bij Bernd Huijser (adviseur openbare naaktrecreatie van NFN) en directeur Christine Kouman. Al 15 jaar zijn we met dit strandje bezig, vertelt Bernd. Sinds de jaren tachtig wordt er naakt gerecreëerd op Berendonck. Dat ging heel lang zonder problemen. Tot Toen stoorden een aantal vissers zich er dusdanig aan, dat ze de rijdende rechter hebben ingeschakeld. Die bepaalde dat er een strand moest worden aangewezen voor de naaktrecreanten, meer afgelegen en duidelijk aangegeven. De gemeente Wijchen ging hier in mee. Waarom heeft het dan nog zo lang geduurd? RGV (zoals Leisurelands toen nog heette) zou de nieuwe plek aanwijzen. Ook zou het nieuwe strand worden ingericht met sanitair, bewegwijzering enzovoort. Maar in die tijd waren de plannen voor de bouw van een saunacomplex er ook al. Het was heel logisch om deze projecten te combineren. Voor beiden was nieuwe infrastructuur nodig, zowel boven de grond (wegen) als ondergronds (leidingen en riool). De start van de bouw van Thermen Berendonck werd echter door juridische procedures steeds maar weer uitgesteld. En de officiële inrichting en erkenning van het nieuwe strandje dus ook. Wat vervelend, waar moest iedereen die lekker zonder kleding wilde zonnen en zwemmen toen naar toe? Het bestaande plekje bleef in gebruik, vertelt Bernd. Volgens de wet op de naaktrecreatie mag je namelijk bloot recreëren op plekken die zijn aangewezen én op plekken die hiervoor geschikt zijn. Dat laatste was en is bij Berendonck zeker het geval. Het is een besloten plekje, met veel groen er omheen en een hoge oever. Niet veel mensen kennen het, maar bij insiders is het een bekend strandje en het staat ook op onze website vermeld. Er kwamen gelukkig ook geen klachten meer. Vooral een harde kern van vaste bezoekers wisten het strandje de afgelopen jaren te vinden. Het zijn heel betrokken recreanten, weet Bernd te vertellen. Toen er in 2005 actie gevoerd werd voor behoud van hun naaktstrand, wisten zij maar liefst 500 handtekeningen te verzamelen. Dat is echt veel! Ze hebben zelfs een eigen Facebookgroep Vriendengroep de Blote Beer. Erkenning Uiteindelijk bleek het bestaande strandje toch de beste plek en is dit nu aangewezen als officieel strand. Christine Kouman is blij dat het strand nu eindelijk deze status heeft: Als NFN juichen wij dat toe. Stranden met een officiële status staan veel duidelijker aangegeven. Ter plekke, maar ook op allerlei kaarten. Het is bekend dat bezoekersaantallen toenemen wanneer een strand is erkend. Mensen voelen zich hierdoor veiliger. De goede toegangswegen en sanitaire voorzieningen die een erkend strand met zich meebrengen, zijn natuurlijk ook erg prettig. Daarbij draagt elk erkend

9 Bernd Huijser en Cristine Kouman, NFN strand een beetje bij aan de normalisatie van bloot recreëren in Nederland en dus aan de doelstelling van NFN. Wij behartigen de belangen voor iedereen die het heerlijk vindt om nu en dan de vrijheid te ervaren van naaktrecreatie. Dat is een vrij stabiel blijvende groep van twee miljoen Nederlanders, saunabezoekers niet meegerekend. Hoe gaat het naaktstrand er uit zien? Bernd: Tussen het strandje en de sauna komt een aarden wal, om van beide kanten de privacy te waarborgen. Leisurelands heeft onlangs nieuwe sanitaire faciliteiten geplaatst. Er is inmiddels ook flink gesnoeid, hierdoor is het opener. De oever waar je het diepe water in kan blijft, maar er wordt ook een stukje zandstrand aangelegd. Door nieuw aangelegde paden is het strand beter bereikbaar, wat meer sociale controle oplevert tegen ongewenste gasten. Het bordje Naturistenstrand werd afgelopen zomer al geplaatst. Eindelijk! We hebben er nooit zo lang over gedaan voordat een strand officieel werd erkend, lacht Bernd. Dit wordt het vijfde officiële naaktstrand voor Leisurelands (red.: naakt recreëren kan ook al op Bussloo, Hilgelo, Rhederlaag en Stroombroek). Mede dankzij de jarenlange samenwerking voor recreatiegebied Berendonck, hebben wij en Leisurelands meer kennis en begrip van en voor elkaar gekregen. De samenwerking is er steeds beter op geworden. Ook nieuwe toiletgebouwen op Mookerplas De nieuwe toiletgebouwen op de stranden van Berendonck zijn speciaal voor Leisurelands ontwikkeld. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen en zijn veel vandalismebestendiger dan de huidige gebouwen. Daarnaast zijn de toiletten naar buiten gekeerd, dit is goed voor de sociale sociale veiligheid. De uitvoering van de toiletten is luxe en zo ervaart de bezoeker dat ook. Er is ook een elk weer toilet. Dit toilet is vorstbestendig en kan het hele jaar geopend blijven, omdat het is voorzien van een warmtelint. Bij de Grote Siep bij de Mookerplas is ook een nieuw toiletgebouw geplaatst. Het vervangt de toiletgebouwen de Zevenbergen en Kiste Trui en komt op een meer centrale locatie op het terrein te staan. 9.

10 Metamorfose voor parkeerplaats Heerderstrand Het lijkt wel herfst als ik op weg ben naar Heerderstrand. Door de rukwinden en de bak regen die naar beneden komt, maken mijn ruitenwissers overuren. Maar net als ik de parkeerplaats van Heerderstrand op rijd, piept het zonnetje door de wolken. Het eerste wat opvalt is de enorme afmeting. Op deze gure lentedag is de parkeerplaats zo goed als leeg en lijkt deze nog immenser. 10. Ik ontmoet er Mark Dijk, de regioleider Gelderland en Achterhoek van Schagen Infra. Dit bedrijf heeft de vernieuwing van de parkeerplaats gedaan. In totaal is het drieënhalve hectare bij elkaar, vertelt Mark. Het hele terrein was net als het bos: een beetje heuvelig en overal stonden naaldbomen. De mensen zetten hun auto s overal kriskras neer. Gevaarlijke situatie Al die kronkelende smalle paadjes zorgden voor onoverzichtelijke situaties, zegt Gerry Zandvliet, van Brandweer Veluwe Noord. Door het ontbreken van parkeervakken belandden auto s nog wel eens op de verkeerde plek. Het is wel eens gebeurd dat we voor het blussen van een autobrand een paar auto s bij de bumper moesten pakken en wegduwen, omdat we er niet door konden met de brandweerwagen. Daarbij was het een erg brandgevaarlijk gebied. Lang gras op de bodem en naaldbomen. Alle bomen zijn gekapt en we hebben de stobben uit de grond gehaald en versnipperd, vertelt Mark. De houtsnippers zijn gebruikt om de grond van het naastgelegen terrein te verrijken. Dat wordt ingezaaid, dit terrein kan bij grote drukte ook worden ingezet als parkeerterrein. Kijk maar, de bomenrij loopt gewoon door, wijst Mark aan. Loofbomen zijn het, die zijn minder brandgevaarlijk. Hergebruik Het terrein is vlak gemaakt en opnieuw geprofileerd. Mark: Je ziet het niet direct, maar de parkeerplaats is komvormig, al het water loopt naar één punt toe. Hoe de afwatering precies moet zijn, wordt berekend met de computer. Middels een gekoppeld GPS systeem worden vervolgens de machines voor het grondwerk aangestuurd. Voor de verharding van de parkeerplekken is het oude asfalt van de toegangsweg gebruikt. Het fietspad is teruggegeven aan het bos, fietsers kunnen gebruik maken van de verbrede weg langs de parkeerplaats. De verhardingen zijn van beton, dat gaat jaren mee en is duurzamer dan asfalt, waar wortels doorheen kunnen groeien. Een voorwaarde van Leisurelands.

11 Mark Dijk, Schagen Infra Foto: Gerwin Roke Compartimentering De herinrichting van het parkeerterrein heeft nog een belangrijk voordeel: het vormt nu een brandsingel; een soort buffer tussen natuurgebieden. De brandweer op de Veluwe deelt het natuurgebied in compartimenten in, om te voorkomen dat een brand onbeheersbaar wordt. Gerry: Ondanks de droge zomer hebben we niet meer bosbranden gehad dan in andere jaren. Dat komt omdat mensen beter opletten, maar ook omdat we er overal op de Veluwe snel bij kunnen zijn. Bij het Heerderstrand was dat lastig, maar dat is met de herinrichting helemaal opgelost. Er is nu één brede, goed bereikbare toegangsweg die doorloopt tot de Pitch&Putt golfbaan, waar we een brandkraan hebben. En er is goed toezicht, dat is ook belangrijk, vooral in de avonden. Risico genoeg: er wordt gebarbecued en kampvuurtjes gemaakt. Een brandje ontstaat voor je het weet. Als je dat snel blust is er niets aan de hand, maar lukt dat niet, dan kan het goed uit de hand lopen. De gemeente heeft de herinrichting aangegrepen om gelijk de fietspaden en toegangswegen te vernieuwen, aldus Mark Dijk. Heerderstrand is weer helemaal klaar voor de zomer. De aanleg van parkeerplaats Heerderstrand in cijfers 3,5 hectare totaal grondoppervlak m³ grond is verzet m² asfalt is verwijderd en hergebruikt als fundering (van 12 cm dik) m² puingranulaat is verwijderd en hergebruikt (20 cm dik) 375 m voedingskabel is verwijderd m³ aarde voor bomen en groen is aangebracht 7000 m² halfverharding is aangebracht m² betonverharding is aangebracht (18 cm dik) 11.

12 Het festivalseizoen Ook in 2019 vinden er volop evenementen plaats op de recreatiegebieden van Leisurelands. De prachtige locaties aan het water zijn zeer geliefd bij organisatoren vanwege de perfecte ligging, het mooie groene en waterrijke decor en goede faciliteiten. Het gaat niet alleen om publieksevenementen, maar ook om besloten evenementen zoals bedrijfsfeesten, outdooractiviteiten, kampen, barbecuefeesten, introductiedagen en bruiloften. 12. Dance Dancefestival Emporium vindt in 2019 alweer voor de vijftiende keer plaats op Berendonck op zaterdag 25 mei. Met iedere editie een ander thema, mooie decors en een goede line up weet organisator Matrixx Events ieder jaar opnieuw bezoekers te trekken. Het thema van 2019 is The Zoo. Een andere gevestigde naam is Ground Zero op Bussloo. Organisator UDC Events verzorgt voor de 25ste keer het enige nachtevenement in de buitenlucht in Nederland. Danceliefhebbers uit heel Europa dansen van zaterdag augustus uur s avonds tot zondag 1 september uur s ochtends. Pop en overige muziekfestivals Geen danceliefhebber? Bezoek dan pop- en andere muziekfestivals. Zoals het Mega Piraten Festijn op Zeumeren op 17 mei. Of de tweede editie van Gelderpop op Zeumeren op 6 juli. Het meerdaagse muziekfestival Down the Rabbit Hole vindt alweer voor de zesde keer plaats op Groene Heuvels van 5 tot en met 7 juli. Organisator Mojo heeft al meerdere prijzen gewonnen met dit unieke festival. Matrixx Events organiseert ook Dreamfields Festival en Dreampop op Rhederlaag. Dit jaar op 6 en 7 juli. De 9de editie van Dreamfields is steevast uitverkocht met bezoekers. Dreampop vindt in 2019 voor de derde keer plaats en richt zich op jong en oud.

13 barst weer los! Sportevenementen Of het nu gaat om een obstakelrun, een triatlon of zwemwedstrijd, de recreatiegebieden van Leisurelands zijn uitermate geschikt voor sportevenementen. Doe bijvoorbeeld mee aan de Strong Viking Obstacle Run, Water Edition, op Berendonck op 15 en 16 juni. Of neem je zoon, dochter, neefje, nichtje mee naar de Strong Viking Obstacle Run, Family Edition eveneens op Berendonck op 7 en 8 september. Op Bussloo organiseert Titus Events meerdere edities van de hardloopwedstrijd Rondje Bussloo met een speciale editie op 21 december waarbij een Night Run & Walk op het programma staat. Op Slingeplas, Stroombroek, Nevelhorst en Rhederlaag vinden triatlonwedstrijden plaats. De triatlon is nog altijd populair en een zware beproeving voor de deelnemers. Tot slot keren de succesvolle evenementen Titan Swim en Zeumeren Moddert terug. In 2018 vonden van beide evenementen de eerste edities plaats. Titan Swim op Groene Heuvels op 1 september en Zeumeren Moddert op 29 juni. Overige evenementen Soul Survivor, het christelijke meerdaagse jongerenfestival, op Strand Nulde zorgt van 26 tot en met 30 april weer voor een vol programma met muziek, seminars en sport. Op 12 en 13 juli staan de motoren te ronken op Strand Nulde voor het evenement Beachpull. Keramiekliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het internationale pottenbakkersevenement Keramisto op Mookerplas op 21 en 22 september. 13.

14 Asbestsanering Leisurelands gebouwen bijna voltooid In 2025 moeten alle asbestdaken in Nederland zijn vervangen of gesaneerd. Dat klinkt nog best ver weg. Maar als je hoort wat er allemaal bij komt kijken, is het toch wel een prettig idee dat deze operatie bij Leisurelands bijna is voltooid. 14. Jur van Herwerden klaarde deze klus in twee jaar. De civiel ingenieur is al met pensioen, maar vond het inventariseren en het begeleiden van het werk een mooie uitdaging. Jur vertelt: Asbest werd lange tijd gebruikt als bouwmateriaal, omdat de stof zowel sterk als flexibel is. Het is eigenlijk fantastisch materiaal, je kunt er van alles mee. Vroeger werden er bijvoorbeeld ook gasleidingen van gemaakt. Maar we weten allemaal dat de kleine deeltjes zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Asbestdaken verweren met de jaren, hierdoor belanden deze deeltjes in de lucht. Asbest op andere plekken kan in principe blijven zitten, daar is niets mee aan de hand zolang je er niet in gaat zagen of hakken. Toch hebben we deze inventarisatieronde aangegrepen om ál het asbest op de terreinen van Leisurelands in kaart te brengen. Voor enkele gebouwen is een asbestbeheerdersplan gemaakt. Om hoeveel gebouwen ging het? Op alle recreatiegebieden stonden in totaal 43 gebouwen waar we naar moesten kijken. Van grote beheerderskantoren tot toiletgebouwen en kleine schuurtjes. Bij een aantal toiletgebouwen die niet meer in gebruik zijn, hebben we het asbest verwijderd en het gebouw gesloopt. Die worden straks waar nodig vervangen door de nieuwe, speciaal voor Leisurelands ontwikkelde modulaire toiletunits. We hebben 25 gebouwen gesloopt (die trouwens niet allemaal asbest bevatten) en tien daken zijn vervangen. In plaats van het asbestdak is gekozen voor golfplatendak van cement met eenzelfde look, of voor een stalen dak met coating. Dat laatste geeft de gebouwen een upgrade, het is wat fraaier. Het nieuwe fraaie dak van het beheerderskantoor op Strand Nulde Bij het verwijderen van de asbest is een beschermend wit pak verplicht

15 15. Jur van Herwerden, civiel ingenieur Hoe gaat asbestsanering in zijn werk? Jur: Dit wordt zeer streng begeleid door de overheid. Met het Landelijk Asbest Volgsysteem (LAVS) moet je elke stap verantwoorden. Het begint met een inventarisatierapport. Daarna vraag je bij verschillende bedrijven een offerte aan. Het systeem geeft aan bij welke gecertificeerde bedrijven dat kan. Het zijn gespecialiseerde bedrijven, die zich voornamelijk bezig houden met dit werk. Aan het einde moet je een eindmeting laten doen, of aan alle voorwaarden is voldaan. Ook dit rapporteer je weer terug in LAVS. Op Strand Nulde hebben jullie meer gedaan dan alleen het dak gesaneerd? Het beheerderskantoor op Strand Nulde hebben we energieneutraal gemaakt. Of beter gezegd: het levert nu energie op. Op het nieuwe dak liggen zonnepanelen en er is een warmtepomp geïnstalleerd. De overcapaciteit die we daar nu hebben is een bewuste keuze: we sorteren alvast voor op elektrisch rijden. Wie draait eigenlijk op voor de kosten van deze operatie? De overheid heeft subsidie beschikbaar gesteld voor de sanering van de daken, maar dat potje is inmiddels leeg. Het grootste deel is sowieso voor eigen kosten: de subsidie voorzag in een vergoeding van 4,50 per vierkante meter, terwijl sanering al snel 30,00 per vierkante meter kost, de kosten voor het realiseren van een nieuw dak niet eens meegerekend. Het is nog niet bekend of er een nieuw subsidiepotje komt. Maar daar gaan we niet op wachten. Als alles volgens planning verloopt, zijn we aan het einde van dit jaar klaar.

16 Het gaat nog meer bruisen op Strand Nulde Hopelijk wordt het weer net zo n fantastische zomer als in Dat zou in ieder geval twee ondernemers erg blij maken. Zij gaan zorgen voor meer bedrijvigheid op Strand Nulde aan het randmeer in de gemeente Putten. Jacco Bronkhorst van PuurJacco gaat kiosk strandpaviljoen Korte Roeijen op Strand Nulde Zuid nieuw leven inblazen en projectontwikkelaar Bert van den Brink bouwt op dit moment een groot nieuw restaurant tegenover de haven. Jacco Bronkhorst heeft de kiosk voor vijf jaar gepacht. Vorig jaar heb ik de hele zomer hier met een ijscokar gestaan. Zo n ouderwetse, met een brommertje, vertelt Jacco. Ik verkocht schepijs, verpakt ijs en frisdranken. Een heerlijke tijd. Het gaf me een goede indruk van waar de bezoekers van Nulde behoefte aan hebben. Naast wat ik al in de aanbieding had, kreeg ik vooral verzoeken voor iets eenvoudigs te eten. Gezinnen die voor de sport s avonds nog even snel even iets willen snacken. 16. Jacco Bronkhorst, PuurJacco

17 Aanbod voor diverse doelgroepen Jacco heeft nog geen naam voor de kiosk. Waarschijnlijk gewoon iets als Kiosk Strand Nulde. Dat is lekker duidelijk voor iedereen. Welke doelgroep is te vinden is op Nulde? Jacco: Door de speeltoestellen is het heel geschikt voor kinderen, maar het publiek is heel divers. Ook oudere stellen komen hier en jongeren. Ik wil starten met een eenvoudig aanbod. Snacks, goede koffie, een lekkere sandwich, maar alles wel van goede kwaliteit. Lekker en gezond. Daarna ga ik dat verder uitbreiden. Ik wil een foodfestivalachtig sfeertje creëren. Met een gezellig terrasje en leuke aankleding, van bamboe bijvoorbeeld. Groot restaurant De bouw van het nieuwe restaurant van projectontwikkelaar Bert van den Brink is net gestart. Er was al een huurder voor het restaurant, maar die haakte op het laatste moment af, vertelt Bert. Er hebben zich al wel nieuwe geïnteresseerden gemeld, maar er zijn nog geen contracten getekend. Maar dat komt zeker goed. Dit is een A-locatie. Ik denk zelf aan een populair restaurant, gericht op mensen die op de snelweg A28 passeren en op toeristen. Het wordt best groot, met een paar honderd tafels en een dakterras. Liever geen fastfood, maar het mag wel. We sluiten niemand uit. 17.

18 Restaurant Het nieuwe restaurant komt ter hoogte van het benzinestation. Het wordt tien meter hoog en bestaat uit twee verdiepingen. De vloeroppervlakte wordt op de begane grond 465 vierkante meter en op de verdieping 535 vierkante meter. Het is ontworpen door Van Veen Architecten Ermelo. Bert: De twee verdiepingen zijn als het ware over elkaar heen geschoven. Hierdoor ontstaat er een prachtig groot dakterras van 240 vierkante meter, vanwaar de gasten een prachtig uitzicht hebben over de jachthaven en over het Nuldernauw (randmeren). Continuïteit Met het nieuwe restaurant en de heropening van het strandpaviljoen heeft Strand Nulde er weer twee prachtige pleisterplaatsen bij. Kersverse kioskhouder Jacco heeft er zin in: Werken op het strand geeft een gevoel van vrijheid. Iedereen is blij, je bent lekker buiten. In de zomer wil ik bij goed weer elke dag open. Ik denk ook aan een winteropenstelling. Als je hier kunt schaatsen is het ook heel druk, geweldig is dat. En ik denk ook aan het organiseren van verschillende activiteiten. Elke woensdag een springkussen voor de kinderen bijvoorbeeld. Continuïteit is belangrijk. De bezoekers kunnen op me rekenen in de toekomst. Bert van den Brink, projectontwikkelaar 18.

19 Vliegschaamte en vliegtrots De burger vindt wel dat er wat minder gevlogen moet worden. De consument vliegt echter meer dan ooit. Het was een van de mooie uitspraken tijdens de relatiedagen rond 20 jaar op eigen benen, waarover meer in deze editie van LeisureTimes. Het woord vliegschaamte was de afgelopen maanden plotsklaps trending, maar verbleekte weer snel na de coup van Wopke, die in het geheim even zo n 780 miljoen belastinggeld investeerde in Air France KLM. Een moedige en zeer gedurfde stap waarmee we die altijd zo arrogante Fransen wel even een koekje van eigen deeg gaven. En een mooi vervolg op ons herrezen Oranje, dat de Franse wereldkampioen nog niet zo lang geleden ook al een lesje in modern voetbal gaf. Het zijn daden waar we met z n allen trots op zijn. Ondertussen zou je de vraag kunnen stellen of het verantwoord is om dergelijke investeringen te doen. Dat kwam ook naar voren tijdens de bespiegelingen tijdens de relatiedagen. Waarom altijd maar groeien? En Schiphol blijven oprekken? Als KLM wat zou krimpen wordt de capaciteit vast wel ingevuld door andere carriers. En als we stoppen met het uitzonderen van de luchtvaart in alle klimaatplannen zou er pas eens echt iets kunnen gaan veranderen. Trouwens, waar vind je langzamerhand de medewerkers die deze groei vorm moeten gaan geven? Column Het zijn vragen die nauwelijks gesteld worden. Wel ontstaat nu een bredere consensus dat de discussie over het wel of niet aan de hand zijn van een klimaatverandering voorbij is. Zo tikte de thermometer in februari een aangename 20 graden aan, wat sommige mensen deed verzuchten dat die klimaatverandering niet snel genoeg kan gaan. Nu het allemaal dichterbij komt, blijkt uit diverse onderzoeken dat de consument toch vooral van de overheid en het bedrijfsleven verwacht dat zij het voortouw nemen voor duurzame maatregelen. Veel bedrijven wijzen er op dat dit ten koste gaat van de winst en dat het Nederland als vestigingsplaats niet ten goede komt (=beetje dreigen). De overheid schuift het vooral voor zich uit, veelal onder het motto dat we niet moeten overdrijven en dat Nederland dit echt niet alleen kan regelen. Kortom: een leefbare aarde is belangrijk, maar nu nog even niet. De toekomst zal het ongetwijfeld gaan oplossen. 19. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en organisaties die de toekomst niet afwachten. De term purpose zingt al een jaar of vijf rond in de marketingwereld en begint langzamerhand op steeds meer plaatsen te landen. Het is vaak een ingewikkeld proces om naast winstmaximalisatie ook maatschappelijke waarde toe te voegen aan je merken en omgeving, zoals we recent ook bij Unilever hebben gezien. Aan duurzaamheid is geld te verdienen, omdat de maatschappij uiteindelijk andere keuzes zal moeten gaan maken. Het is een kwestie van lange adem, waarbij de voorlopers het gaan winnen. Dat was in feite de kernboodschap van Leisurelands 20 jaar op eigen benen. Nico Kamminga, RM

20 Colofon: LeisureTimes is een gelimiteerde uitgave van Leisurelands. Wilt u ook LeisureTimes ontvangen? Neem dan contact op met Leisurelands. Redactie: Bindt communicatie Leisurelands Vormgeving: E* D.SIGN, Barneveld Drukwerk: BDUprint, Barneveld 20. Fotografie: Leisurelands Bindt communicatie We are the Night Bart Heemskerk Leisurelands Kermisland JC Arnhem Postbus CC Arnhem info@leisurelands.nl 20 recreatiegebieden in Nederland Berendonck Hilgelo Nijkerk aan Zee Stroombroek Bussloo IJsseldelta Marina Rhederlaag Surfoever Hoge Bijssel Groene Heuvels Kievitsveld Slingeplas Wylerbergmeer Hambroekplas Mookerplas Strand Horst Zandenplas Heerderstrand Nevelhorst Strand Nulde Zeumeren

Leisurelands Algemene Ledenvergadering FPG. Erik Droogh, 2 juni 2018

Leisurelands Algemene Ledenvergadering FPG. Erik Droogh, 2 juni 2018 1 www.leisurelands.nl 2 Bussloo Leisurelands Algemene Ledenvergadering FPG Erik Droogh, 2 juni 2018 3 www.leisurelands.nl 4 Inhoud Leisurelands Geschiedenis Organisatie Juridische structuur Missie Verdienmodel

Nadere informatie

Werkatelier 1 Alternatief inrichtingsplan Rhederlaag

Werkatelier 1 Alternatief inrichtingsplan Rhederlaag www.leisurelands.nl Werkatelier 1 Alternatief inrichtingsplan Rhederlaag 3 oktober 2016 2 www.leisurelands.nl 3 Inhoud Leisurelands Ontwikkeling Missie Product Juridische structuur en Organisatie Positie

Nadere informatie

Renaissance en samenwerkingsverbanden

Renaissance en samenwerkingsverbanden LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands BV - Oktober 2018 www.leisurelands.nl Renaissance en samenwerkingsverbanden Wat een zomer! Manifest voor een vitaal platteland én dynamische steden

Nadere informatie

Wat gebeurt hier? Upgrade voor Berendonck. Werk in uitvoering. Nieuwe wijze van communiceren. De grote gemene deler. Facelift voor de regio Oost

Wat gebeurt hier? Upgrade voor Berendonck. Werk in uitvoering. Nieuwe wijze van communiceren. De grote gemene deler. Facelift voor de regio Oost LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands B.V. - Oktober 2016 www.leisurelands.nl Wat gebeurt hier? Upgrade voor Berendonck Werk in uitvoering Nieuwe wijze van communiceren De grote gemene

Nadere informatie

Laat het recreatieseizoen maar komen!

Laat het recreatieseizoen maar komen! LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands BV - Februari 2017 www.leisurelands.nl Laat het recreatieseizoen maar komen! Wakkere winter Leisurelands Erkend Leerbedrijf Kansrijke toekomst voor

Nadere informatie

Het is tijd voor een nieuwe naam

Het is tijd voor een nieuwe naam LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands BV - Maart 2015 www.leisurelands.nl Het is tijd voor een nieuwe naam Laagdrempelige leisure met toegevoegde waarde Nieuw elan voor de hele organisatie

Nadere informatie

Leisurelands viert 55 e verjaardag

Leisurelands viert 55 e verjaardag LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands BV - April 2017 www.leisurelands.nl Leisurelands viert 55 e verjaardag Van bermtoerisme tot hyperloop Trots op Leisurelands Natuurlijke samenwerking

Nadere informatie

Samen op reis voor een asbestvrije regio

Samen op reis voor een asbestvrije regio Samen op reis voor een asbestvrije regio de aantrekkelijke regio Een kans de jeugd heeft de toekomst energie-opwekking herbestemming van agrarisch vastgoed Een schoon en gezond Gelderland dat ruimte biedt

Nadere informatie

Figuur 1 Links het oude instapplekje met een provisorisch gemaakte leuning, rechts het nieuwe zandstrand.

Figuur 1 Links het oude instapplekje met een provisorisch gemaakte leuning, rechts het nieuwe zandstrand. Leisurelands Postbus 2108 6802 CC Arnhem t.a.v. dhr. A. van der Linden. Per mail verzonden via: info@naaktstrandje.nl Leeuwarden 16-05-2019 Onderwerp : Zwemveiligheid naaktstrand Berendonck. Geachte heer

Nadere informatie

DeBeekseBron gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014!

DeBeekseBron gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014! Nr 1 Nieuwsbrief Wij wensen u een groene Kerst en een gelukkig en duurzaam 2014! gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014! De start van, de meest duurzame wijk van Limburg,

Nadere informatie

TERREINREGLEMENT LEISURELANDS

TERREINREGLEMENT LEISURELANDS TERREINREGLEMENT LEISURELANDS Welkom op een van de recreatiegebieden van Leisurelands! Dit terreinreglement is opgesteld om de spelregels te communiceren die leiden tot orde en veiligheid op onze recreatiegebieden

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Nieuwe Ontwikkelingen

Nieuwe Ontwikkelingen LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands BV - April 2018 www.leisurelands.nl Nieuwe Ontwikkelingen Duurzame ontwikkeling vraagt om integrale aanpak Impuls voor toerisme Heerderstand Breed

Nadere informatie

Plan voor een nieuwe rugbytempel in Rotterdam

Plan voor een nieuwe rugbytempel in Rotterdam Plan voor een nieuwe rugbytempel in Rotterdam Inleiding Nederland is een enorm succesvol rugbyland en zeker in Rotterdam heeft de sport een grote aanhang. Niet voor niets zijn er maar liefst vier rugbyclubs

Nadere informatie

PEDRO NUNESSTRAAT 4 AMSTERDAM 525.000 k.k. www.pedronunesstraat4.nl Omschrijving PRACHTIG EN SFEERVOL AFGEWERKTE WONING, CIRCA 140M2, VRIJSTAAND MET GENOEG PARKEERRUIMTE VOOR WEL 3 AUTO S. NU 2 SLAAPKAMERS,

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Beleggerstip: Cube la Mer. Prijs ,- Excl. BTW en incl. complete inventaris

Beleggerstip: Cube la Mer. Prijs ,- Excl. BTW en incl. complete inventaris Beleggerstip: Cube la Mer Prijs 118.368,- Excl. BTW en incl. complete inventaris Omschrijving Nog nooit was investeren in een turn-key recreatiewoning zo interessant! Investeer 118.368,- INCLUSIEF compleet

Nadere informatie

HORECA PAVILJOEN ZANDRAK

HORECA PAVILJOEN ZANDRAK HORECA PAVILJOEN ZANDRAK PAGINA 4 DE LOCATIE ZANDRAK CAPELLE A/D IJSSEL De locatie Het paviljoen is gelegen op een beeldbepalende locatie aan de Hollandsche IJssel. Een markant punt aan de rivier met een

Nadere informatie

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN We willen u als gast graag een WOW-ervaring of beleving bezorgen. We doen dit door kennis te delen, kennis toe te voegen en aan te bieden. Maar ook door aan onze gasten

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Cowboy Dedden gaat de lucht in

Cowboy Dedden gaat de lucht in Cowboy Dedden gaat de lucht in Samen met Paul Keizer vormt hij het duo Space Cowboys. Albert Dedden, beeldend kunstenaar in het Havenkwartier, heeft een duidelijke visie op zijn werk, de stad en de nabije

Nadere informatie

Wie is die dromer? Bovenstaande droom is die van Remon Mocking (48). Opgegroeid in Bemmel en al sinds de jaren 80 fervent watersporter.

Wie is die dromer? Bovenstaande droom is die van Remon Mocking (48). Opgegroeid in Bemmel en al sinds de jaren 80 fervent watersporter. Ik heb een droom Iedereen heeft een droom en de mijne is dat de jeugd kan zeggen: Ik zit op watersport! Om die droom waar te maken zou het fantastisch zijn een allround watersportcentrum te kunnen realiseren

Nadere informatie

Hoe WOO HAH! is uitgegroeid tot het grootste hiphopfestival van de Benelux

Hoe WOO HAH! is uitgegroeid tot het grootste hiphopfestival van de Benelux Hoe WOO HAH! is uitgegroeid tot het grootste hiphopfestival van de Benelux Remco Tervoort 20 juli 2018 In slechts vijf jaar tijd is WOO HAH! uitgegroeid tot het grootste hiphopfestival van de Benelux.

Nadere informatie

PATHÉ ZWOLLE PATHEBUSINESS.NL

PATHÉ ZWOLLE PATHEBUSINESS.NL PATHÉ ZWOLLE V1.0 PATHÉ ZWOLLE Pathé Zwolle is een modern theater dat fantastische mogelijkheden biedt voor diverse evenementen. Het theater heeft 9 zalen met een capaciteit variërend van 94 tot 196 stoelen.

Nadere informatie

PAPENDAL BLINKT UIT OP ELK TERREIN

PAPENDAL BLINKT UIT OP ELK TERREIN PAPENDAL BLINKT UIT OP ELK TERREIN SPORTENEVENEMENTEN EEN TOPLOCATIE VOOR TOPEVENEMENTEN VAN START TOT FINISH Papendal, de thuisbasis van NOC*NSF, is al jaren een inspirerende omgeving voor (top)sporters

Nadere informatie

Het lef om onderscheid te maken. Door: Hattum Hoekstra / Fotografie: Kees Winkelman

Het lef om onderscheid te maken. Door: Hattum Hoekstra / Fotografie: Kees Winkelman Het lef om onderscheid te maken Door: Hattum Hoekstra / Fotografie: Kees Winkelman De gemeente Emmen pakt de transformatie in het sociaal domein grondig aan. De kern: ze wil meer kijken naar wat een inwoner

Nadere informatie

LOKAAL BOVENAAN DE ZOEKRESULTATEN KOMEN: DAT GAAT NIET VANZELF!

LOKAAL BOVENAAN DE ZOEKRESULTATEN KOMEN: DAT GAAT NIET VANZELF! LOKAAL BOVENAAN DE ZOEKRESULTATEN KOMEN: DAT GAAT NIET VANZELF! E L L E N P L A S C H E K - M E D E P R A K T I J K H O U D S T E R V E R L O S K U N D I G C E N T R U M P U U R V R O E D V R O U W E N

Nadere informatie

Q&A informatiebijeenkomst woensdag 9 november 2016

Q&A informatiebijeenkomst woensdag 9 november 2016 Q&A informatiebijeenkomst woensdag 9 november 2016 Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen voor het eerste nieuwe gebouw op Het Dorp. Als u regelmatig op Het Dorp komt, gaat u daar iets van merken.

Nadere informatie

Alle belangrijke informatie over het nieuwe schooljaar en de introductie kunt u vinden op onze website! NEEM OOK EEN KIJKJE OP

Alle belangrijke informatie over het nieuwe schooljaar en de introductie kunt u vinden op onze website! NEEM OOK EEN KIJKJE OP s 06-07-2018 uitgave 18 Meteen naar de website? Klik hier: Kunt u niet wachten om alle agenda-activiteiten te bekijken, klik dan op de link om het jaarrooster van locatie Leuvensbroek of het jaarrooster

Nadere informatie

Recreatiegebied Rhederlaag

Recreatiegebied Rhederlaag Recreatiegebied Rhederlaag Samen naar een nieuw plan voor versterking van recreatie en natuur Juli 2018 RHEDERLAAG Naar een nieuw plan voor het Rhederlaag Na een intensief en interessant overlegtraject

Nadere informatie

Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bed

Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bed Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bedrijven en inwoners zijn doordrongen van dit feit. Gemeenten

Nadere informatie

12 AAN HET STATIONSPLEIN IN RIJSSEN APPARTEMENTEN & COMMERCIËLE RUIMTES

12 AAN HET STATIONSPLEIN IN RIJSSEN APPARTEMENTEN & COMMERCIËLE RUIMTES APPARTEMENTEN & COMMERCIËLE RUIMTES 12 AAN HET STATIONSPLEIN IN RIJSSEN 3 N350 Regge N347 RIJSSEN N350 N347 centrum De Spoorburght is ideaal gelegen. Op loopafstand van het centrum en het station naast

Nadere informatie

In de Kijker. Beste ouders, leerlingen en andere belangstellenden, Schoolreisje groep 3 t/m 7. Paaseitjesactie prijzenregen..

In de Kijker. Beste ouders, leerlingen en andere belangstellenden, Schoolreisje groep 3 t/m 7. Paaseitjesactie prijzenregen.. In de Kijker April 2018 Beste ouders, leerlingen en andere belangstellenden, Vanmorgen zijn de kinderen van groep 1 en 2 op schoolreis gegaan. Een spannende gebeurtenis! Alle kinderen konden een plekje

Nadere informatie

Perfecte integrale gebiedsontwikkeling is een mythe. Paul den Otter en Margo Meijer

Perfecte integrale gebiedsontwikkeling is een mythe. Paul den Otter en Margo Meijer Perfecte integrale gebiedsontwikkeling is een mythe Paul den Otter en Margo Meijer Colofon Publicatie Titel: Perfecte integrale gebiedsontwikkeling is een mythe Auteur: Over Morgen; Paul den Otter en Margo

Nadere informatie

Op reis naar de rust. van een landelijk interieur INTERIEUR

Op reis naar de rust. van een landelijk interieur INTERIEUR Op reis naar de rust INTERIEUR van een landelijk interieur Precies een jaar wonen Sylvie, Christophe en hun kinderen nu in hun nieuwe woning; lang genoeg dus om zich te realiseren dat grote dromen inderdaad

Nadere informatie

THE COLLECTOR OF NICE STUFF UHI TORE TS YUR

THE COLLECTOR OF NICE STUFF UHI TORE TS YUR THE COLLECTOR 02 ~ 16 OF NICE STUFF Y UHI R T THE COLLECTOR 03 ~ 16 04 ~ 16 OF NICE STUFF GULER BERK Blijf dicht bij jezelf, het motto van Guler Berk die ruim twee jaar geleden de YurtStore opende in de

Nadere informatie

T e l s Ta r h o r e c a

T e l s Ta r h o r e c a Telstar horeca T e l s t a r h o r e c a Wat een ontspannen plek voor een training, gaf een cursist ons als compliment. Maar dat is het ook. En dan gaat het niet over een voetbaltraining. Telstar is meer

Nadere informatie

TE HUUR. Cantaloupenburg KJ Den Haag k.k p.m. ex.

TE HUUR. Cantaloupenburg KJ Den Haag k.k p.m. ex. TE HUUR Cantaloupenburg 35 2514 KJ Den Haag 875.000 k.k. 3.000 p.m. ex. KENMERKEN Prijs 875.000 k.k. 3.000 p.m. ex. Postcode 2514 KJ Ligging Aan rustige weg, In centrum, In woonwijk, Vrij uitzicht, In

Nadere informatie

interieur moderne stijl warme uitvoering TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: VLASSAK-VERHULST Tijdloos wonen 177

interieur moderne stijl warme uitvoering TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: VLASSAK-VERHULST Tijdloos wonen 177 interieur moderne stijl IN warme uitvoering TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: VLASSAK-VERHULST Tijdloos wonen 177 De eigenaars van dit schitterende huis aarzelden niet lang om het ontwerp en de volledige

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Nr juni Merlijnflash

Nr juni Merlijnflash Nr. 14 28 juni 2011 Merlijnflash EN Zaterdagavond in Merlijn gewoonlijk is het er stil tijdens het weekend. Op 18 juni was het even anders: In de voormiddag werden tafels gedekt in de zaal en opvallend

Nadere informatie

Bovensmilde haalt de wereld in huis Word gastgezin van het SIVO-festival!

Bovensmilde haalt de wereld in huis Word gastgezin van het SIVO-festival! Bovensmilde haalt de wereld in huis Word gastgezin van het SIVO-festival! Het SIVO Wereld Dans- en Muziekfestival, dat t/m 2016 in Odoorn werd gehouden, was het grootste folklorefestival van Nederland

Nadere informatie

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer,

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer, FLOAT! Beste lezer, Leuk dat je bij mijn concept bent aangekomen! Voordat ik ga duidelijk maken waar ik de afgelopen weken aan heb gewerkt omtrent het ontwikkelen van een business idee voor het Bargerveen,

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Korenbeursplein 2a Korenbeursplein

Korenbeursplein 2a Korenbeursplein Korenbeursplein 2a info@bijcasper.com 0344 62 79 59 Korenbeursplein 2 info@debeurstiel.nl 0344 62 79 59 Korenbeursplein 4 info@olijftiel.nl 0344 62 79 59 Welkom op het Korenbeursplein. Sinds maart 2012

Nadere informatie

JONGEREN IN GELDERLAND OVER

JONGEREN IN GELDERLAND OVER JONGEREN IN GELDERLAND OVER een sterk bestuur en hun gemeente Aanleiding De provincie Gelderland werkt samen met VNG Gelderland aan het project Sterk Bestuur Gelderland (SBG). In het project wordt het

Nadere informatie

Hier kunt u genieten van het bruisende leven in La Mata, onder de rook van Torrevieja en van de Spaanse zon.

Hier kunt u genieten van het bruisende leven in La Mata, onder de rook van Torrevieja en van de Spaanse zon. Playa La Mata Nieuwbouw appartementen complex Aqua Nature bij het strand van La Mata, Playa de La Mata, uw ideale strandvakantie met of zonder kinderen. Slechts 50 meter lopend vanaf de bekende witte zandstranden

Nadere informatie

INTERIEUR WONEN IN DE STAD. op het water PRODUCTIE, STYLING & TEKST: EMMY VAN DANTZIG - FOTOGRAFIE: JANSJE KLAZINGA

INTERIEUR WONEN IN DE STAD. op het water PRODUCTIE, STYLING & TEKST: EMMY VAN DANTZIG - FOTOGRAFIE: JANSJE KLAZINGA INTERIEUR WONEN IN DE STAD op het water PRODUCTIE, STYLING & TEKST: EMMY VAN DANTZIG - FOTOGRAFIE: JANSJE KLAZINGA 77 Jack en Birgit kochten in 2004 een oude tjalk aan de Amstel in Amsterdam. Rondom het

Nadere informatie

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld,

De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, De bouw Conceptueel bouwen. Klinkt ingewikkeld, heeft wel de toekomst. Over vijf jaar zal één op de vijf bouwwerken in Nederland volgens een concept gebouwd worden. Wat is dat en wat betekent het voor

Nadere informatie

SPONSOR mogelijkheden

SPONSOR mogelijkheden SPONSOR mogelijkheden Deze brochure biedt informatie en de mogelijkheden om uw organisatie extra exposure te geven en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan het zomerse Giesbeach Festival Giesbeach

Nadere informatie

Vivarium 2015: Lucky #7

Vivarium 2015: Lucky #7 Nieuwsbrief nr.1 Maart 2015 Vivarium 2015: Lucky #7 Na de zeer succesvolle terugkeer van Vivarium in 2014, zijn de voorbereiding op de komende editie al weer in volle gang. Wie de gehele historie van Vivarium

Nadere informatie

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter,

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter, Gemeenteraad 10 juni 2015 11. Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota 2015 Voor 2016 voorziet deze gemeente inkomsten en uitgaven van ruim 6,6 miljard euro. Ook al ligt een groot deel daarvan al vast:

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Visie uitgangspunten Visie Communicatie en vervolg Datum: 27 juli 2015

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Visie uitgangspunten Visie Communicatie en vervolg Datum: 27 juli 2015 Zaaknummer *413068* Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Visie uitgangspunten... 5 3. Visie... 7 4. Communicatie en vervolg... 12 Datum: 27 juli 2015 afbeelding voorzijde: R. Vos en R. Jansen, (2013), vliegerluchtfotografie.nl

Nadere informatie

VERKOOPDOCUMENTATIE. Krachtighuizerweg ong. te Putten

VERKOOPDOCUMENTATIE. Krachtighuizerweg ong. te Putten VERKOOPDOCUMENTATIE Krachtighuizerweg ong. te Putten Krachtighuizerweg ong. te Putten Op een mooie locatie in buurtschap Krachtighuizen, ligt deze royale bouwkavel voor het realiseren van een vrijstaande

Nadere informatie

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden.

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden. 1: Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Clemens Cornielje Arnhem, 8 januari 2019 Alles stroomt en niets blijft. Dat is een oude filosofische gedachte, waarbij vaak het beeld van de rivier wordt

Nadere informatie

Beste leden, ereleden, vertegenwoordigers van onze zeer gewaardeerde partners,

Beste leden, ereleden, vertegenwoordigers van onze zeer gewaardeerde partners, Beste leden, ereleden, vertegenwoordigers van onze zeer gewaardeerde partners, vertegenwoordigers van VWS, van De Lotto, vertegenwoordigers van de media en andere gasten, Het is op 2 dagen na exact 4 jaar

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

3-kamer appartement Zell am See Salzburgerland Oostenrijk

3-kamer appartement Zell am See Salzburgerland Oostenrijk 3-kamer appartement Zell am See Salzburgerland Oostenrijk 428.400 200m van de ski lift - 4 sterren resort - wellness met zwembad - volledige inrichting inclusief - luxe design appartementen - goed rendement

Nadere informatie

19 t/m 23 september Uitnodiging tot succesvol zaken doen in de seniorenmarkt. 25e Jubileum-editie. Jaarbeurs Utrecht

19 t/m 23 september Uitnodiging tot succesvol zaken doen in de seniorenmarkt. 25e Jubileum-editie. Jaarbeurs Utrecht 19 t/m 23 september 2017 FOCUS LOONT Uitnodiging tot succesvol zaken doen in de seniorenmarkt 25e Jubileum-editie Jaarbeurs Utrecht S WERELDS GROOTSTE EVENEMENT VOOR ACTIEVE PLUSSERS Thema s Mode & Beauty

Nadere informatie

Te huur Dominicushof in Nijmegen

Te huur Dominicushof in Nijmegen Te huur Dominicushof in Nijmegen TYPE WONING : Appartementen BOUWJAAR : 1991-2000 WOONOPPERVLAKTE : 84m2-98m2 ADRESSEN : Jan Brinkhofplantsoen 18-40 vb&t Verhuurmakelaars 088-54 54 600 of info@vbtverhuurmakelaars.nl

Nadere informatie

Opening Hermes Huis schuift op naar 18 november

Opening Hermes Huis schuift op naar 18 november Juli 2011 Nieuwsbrief Hermes Project Jaargang 2 Nummer: 5 Opening Hermes Huis schuift op naar 18 november Het was even slikken: na onze enthousiaste aankondiging dat het Hermes Huis op 2 september geopend

Nadere informatie

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 4, oktober 2016

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 4, oktober 2016 In deze nieuwsbrief leest u over de laatste stand van zaken over het project Poort van Hoorn. De Poort van Hoorn omvat het stationsgebied en omgeving. Dit is een centrale plek in onze stad en hét mobiliteitsknooppunt

Nadere informatie

Welke kleur kies jij?

Welke kleur kies jij? Welke kleur kies jij? Eerst even dit... Kleur is zoveel meer dan je favoriete tint op de muur of de kleur van je lievelingsjurk. Kleur is een taal en spreekt direct met je gevoel waarbij woorden overbodig

Nadere informatie

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK 6 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK 6 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Carla Wiechers Leerlijnen: Mark van Heck Auteurs: Marc ter Horst, Meie Kiel, Dianne Manders, Jacques van der Pijl

Nadere informatie

K.K. OEVERZEGGESTRAAT BV AMSTERDAM. Aangeboden door:

K.K. OEVERZEGGESTRAAT BV AMSTERDAM. Aangeboden door: OEVERZEGGESTRAAT 28 1087 BV AMSTERDAM 569.000 K.K. Aangeboden door: Makelaars AnnoNU IJburglaan 1495-1497 1087 KM Amsterdam 020-4194580 info@makelaarsannonu.nl INLEIDING OEVERZEGGESTRAAT 28, 1087 BV AMSTERDAM

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

Langstraat AL Achthuizen TE KOOP K.K.

Langstraat AL Achthuizen TE KOOP K.K. Langstraat 15 3256 AL Achthuizen TE KOOP 149.000 K.K. Langstraat 15 3256 AL Achthuizen Inleiding Aan rustige dijk in klein dorpje gelegen HALFVRIJSTAANDE WONING met tuin en royale schuur en twee garages.

Nadere informatie

Vier vernieuwende concepten om te onthouden :31

Vier vernieuwende concepten om te onthouden :31 Vier vernieuwende concepten om te onthouden 25-03-2015 11:31 e strubbelingen binnen retail worden niet veroorzaakt door de winkels, maar door de winkelconcepten. Die moeten namelijk dringend worden afgestoft,

Nadere informatie

Speech van Minister Henk Kamp van VROM op de manifestatie Heilige Huisjes in Rotterdam op zaterdag 5 oktober 2002.

Speech van Minister Henk Kamp van VROM op de manifestatie Heilige Huisjes in Rotterdam op zaterdag 5 oktober 2002. Speech van Minister Henk Kamp van VROM op de manifestatie Heilige Huisjes in Rotterdam op zaterdag 5 oktober 2002. Dames en heren, Veel mensen dromen ervan om zelf een huis te ontwerpen en te bouwen. Wie

Nadere informatie

Huizen. Extra bergzolder. Perfect afgewerkt. Dakterras op het zuiden. Drie Slaapkamers. Ligging nabij snelwegen. Leenderweg 292 A, 5644 AE Eindhoven

Huizen. Extra bergzolder. Perfect afgewerkt. Dakterras op het zuiden. Drie Slaapkamers. Ligging nabij snelwegen. Leenderweg 292 A, 5644 AE Eindhoven Huizen vanhendriks Leenderweg 292 A, 5644 AE Eindhoven Perfect afgewerkt Dakterras op het zuiden Drie Slaapkamers Extra bergzolder Ligging nabij snelwegen H51 H51 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Gezelligheid op Vriezenhuis

Gezelligheid op Vriezenhuis Gezelligheid op Vriezenhuis In het natuurrijke Winterswijk Woold wonen Ineke Esselink-Prakke (70) en haar man Jan Esselink (84) op Landgoed Vriezenhuis. De voorname villa is ingericht voor logies en in

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 1 2 De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) is een prachtig

Nadere informatie

SAMEN VIEREN. Korenbeursplein Korenbeursplein 2a

SAMEN VIEREN. Korenbeursplein Korenbeursplein 2a SAMEN VIEREN Korenbeursplein 2a info@bijcasper.com 0344 62 79 59 Korenbeursplein 2 info@debeurstiel.nl 0344 62 79 59 Korenbeursplein 4 info@olijftiel.nl 0344 62 79 59 Sinds maart 2012 ben ik trots uitbater

Nadere informatie

S alon de L O r. Nieuwsbrief mei 2018

S alon de L O r. Nieuwsbrief mei 2018 S alon de L O r Nieuwsbrief mei 2018 Op de valreep in Mei nog een nieuwsbrief vanuit de Salon. Het was een roerige, warme meimaand met tropische temperaturen en extreme buien, doordat koude lentelucht

Nadere informatie

business Sed Smakelijk en zakelijk ineen Samen eten en drinken, een culinaire parel in s Gravenmoer! Zakelijk ontmoeten en smakelijk genieten

business Sed Smakelijk en zakelijk ineen Samen eten en drinken, een culinaire parel in s Gravenmoer! Zakelijk ontmoeten en smakelijk genieten Sed Inclusief Businessvoordeel business Samen eten en drinken in een zakelijke setting www.samenetenendrinken.nl Samen eten en drinken, een culinaire parel in s Gravenmoer! Reserveer nu onze Business Lunch

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Beste Thialffer, Vakantie voorbij, volop genoten van de zon, zee,en strand. Dan heb je natuurlijk veel te vertellen. Heb je iets moois, leuk of speciaals meegemaakt, ben je op

Nadere informatie

Badkamer. Tips Trends Acties. inspiratie door. www.mijnthuis.nl editie 2 2014

Badkamer. Tips Trends Acties. inspiratie door. www.mijnthuis.nl editie 2 2014 Badkamer www.mijnthuis.nl editie 2 2014 Tips Trends Acties Mijn Thuis BPG is een uitgave van Bouwpartner Groep 2014 Welkom bij Mijn Thuis Geweldig Welkom bij Mijn Thuis. Nu de zomer voorbij is, verplaatst

Nadere informatie

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan?

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan? Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën Ga jij de uitdaging aan? Nieuw elan voor het Brielse Meer Het Brielse Meer is een rustig recreatiegebied op het eiland Voorne-Putten. Met schoon,

Nadere informatie

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving Op basis van het masterplan, zijn diverse concrete en samenhangende actiepunten geformuleerd. In dit deel, de uitvoeringsagenda, worden deze actiepunten weergegeven. Per actiepunt is aangegeven wat de

Nadere informatie

Voor vooruitgang in Uitgeest

Voor vooruitgang in Uitgeest Verkiezingsprogramma 2018 Dit is het verkiezingsprogramma van D66 Uitgeest in gewone taal. Voor het volledige programma kun je kijken op onze website: uitgeest.d66.nl Voor vooruitgang in Uitgeest 1 Voorwoord

Nadere informatie

De eerste woorden die op mijn kaartjes staan zijn: GOED ZOT! We zijn goed bezig met het uitvoeren van ons programma.

De eerste woorden die op mijn kaartjes staan zijn: GOED ZOT! We zijn goed bezig met het uitvoeren van ons programma. Nieuwjaarstoespraak Pieter Muyldermans PRO Hoeilaart 22 jan 2016 Goede avond allemaal, Mijn speech staat op dit kaartje, maar het is niet daarom dat het snel gedaan zal zijn. De eerste woorden die op mijn

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

5-kamer penthouse Zell am See Salzburgerland Oostenrijk

5-kamer penthouse Zell am See Salzburgerland Oostenrijk 5-kamer penthouse Zell am See Salzburgerland Oostenrijk 953.900 200m van de ski lift - 4 sterren resort - wellness met zwembad - volledige inrichting inclusief - luxe design appartementen - goed rendement,

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

VERSLAG STARTBIJEENKOMST VISIE KANAALSTRAAT/DAMSTRAAT

VERSLAG STARTBIJEENKOMST VISIE KANAALSTRAAT/DAMSTRAAT VERSLAG STARTBIJEENKOMST VISIE KANAALSTRAAT/DAMSTRAAT Wat: Datum: Waar: Resultaten van de startbijeenkomst Visie Kanaalstraat/Damstraat Dinsdag 13 september 19:30 22:00 uur Stadskantoor Utrecht, zesde

Nadere informatie

COLMONT PANORAMACAMPING

COLMONT PANORAMACAMPING PANORAMACAMPING U B A C H S B E R G Z U I D - L I M B U R G van harte welkom Op een bijzondere plek, aan de rand van het fraaie dorpje Ubachsberg, gelegen tussen Heerlen en Valkenburg, midden in het prachtige

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Onderzoek naar de bekendheid en het imago van Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug - oktober 2017 De hele Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg,

Nadere informatie

"Van installateur naar technisch dienstverlener"

Van installateur naar technisch dienstverlener "Van installateur naar technisch dienstverlener" Doekle Terpstra Voorzitter UNETO-VNI Er dient zich een nieuw tijdperk aan, met uitdagingen op het gebied van extramurale zorg, energietransitie, infrastructuur

Nadere informatie

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad.

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Van glasfusion tot streetdance in Deventer Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Wie in Deventer iets wil leren op het gebied van kunst, kan niet

Nadere informatie

Dorps wonen in een gevarieerde wijk

Dorps wonen in een gevarieerde wijk Dorps wonen in een gevarieerde wijk 10 vrijstaande geschakelde woningen Bouwnummers 24 t/m 33 Een ruime wijk in een groene omgeving Het parkachtige Zuidbroek is een ruim opgezette woonwijk aan de zuidkant

Nadere informatie

INVESTEREN IN UW REGIO

INVESTEREN IN UW REGIO INVESTEREN IN UW REGIO HEEFT DE TOEKOMST AIRPORTHOLLAND O B L I G A T I E S - O N T W I K K E L I N G - V A S T G O E D Looptijd 3 jaar Vast rendement van 8% Rente per 4 weken uitgekeerd Inhoudsopgave

Nadere informatie

35 Betaalbare Luxe Appartementen met balkons of terrassen in Almere Poort

35 Betaalbare Luxe Appartementen met balkons of terrassen in Almere Poort DE STERRE 35 Betaalbare Luxe Appartementen met balkons of terrassen in Almere Poort Hoge ramen Vrij uitzicht Gunstig geprijsd Vloerverwarming Compleet met sanitair Schuifpui naar balkon of terras Energiezuinig

Nadere informatie

Beste vrienden van Scouting Diemen, In deze nieuwsbrief:

Beste vrienden van Scouting Diemen, In deze nieuwsbrief: Beste vrienden van Scouting Diemen, In deze nieuwsbrief: de voortgang van de bouw hoe staat het met onze wensenlijst de opening van de blokhut het laatste nieuws De voortgang van de bouw Waar heb ik dat

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

B-107 Green Deal Icoonproject recreatiegebieden en natuur Veluwe

B-107 Green Deal Icoonproject recreatiegebieden en natuur Veluwe B-107 Green Deal Icoonproject recreatiegebieden en natuur Veluwe Ondergetekenden 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen, handelend als bestuursorgaan,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Geachte mevrouw, meneer, Hierbij bieden wij u graag onze nieuwsbrief voor vrijwilligers aan.

Nieuwsbrief. Geachte mevrouw, meneer, Hierbij bieden wij u graag onze nieuwsbrief voor vrijwilligers aan. Nieuwsbrief J A A R G A N G 3 N R. 1 H E T E R E N ; 2 9-0 1-2 0 1 4 I N H O U D : V I S I E B I J E E N K O M S T I N T E R N E V R I J - W I L L I G E R T E A M S E N N A- M E N P R I J S V E R H O-

Nadere informatie

Purpose, action, impact!

Purpose, action, impact! Purpose, action, impact! Accelereren naar een duurzame toekomst Donderdag 9 november 2017 Congrescentrum 1931, s-hertogenbosch Het Nationaal Sustainability Congres Dé jaarlijkse mijlpaal voor duurzame

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De gemeenteraad. Rm 2015.024 - BSD/2015.25 RIS 280302. 20 januari 2015. onderzoek Airbnb

Gemeente Den Haag. De gemeenteraad. Rm 2015.024 - BSD/2015.25 RIS 280302. 20 januari 2015. onderzoek Airbnb Wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu Tom de Bruijn Gemeente Den Haag De gemeenteraad Rm 2015.024 - BSD/2015.25 RIS 280302 32383 20 januari 2015 onderzoek Airbnb Naar aanleiding van een toezegging

Nadere informatie