OUDE VOETSPOREN IN OMMERSCHANS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OUDE VOETSPOREN IN OMMERSCHANS"

Transcriptie

1 OUDE VOETSPOREN IN OMMERSCHANS ROUTE 8 km Wandeling door Ommerschans, dat in de 19e eeuw als één van de onvrije koloniën van Weldadigheid onderdak bood aan 1200 bedelaars. Onderweg informatie over de geschiedenis van Ommerschans, van de vestingwerken t/m de roerige periode tijdens de Maatschappij van Weldadigheid. Groep Reestdal Mystiek. Archieffoto's: Hist. Ver. de Ommerschans en Hist. Ver. Avereest.

2 Oude voetsporen in Ommerschans 1112 A U U43 U42 U41U40 1 P 6 5 U45 U46 2 U U48 U49

3 Oude voetsporen in Ommerschans Hoe kom ik bij het startpunt? Startpunt: parkeerplaats Ommerschans aan Balkerweg, 7739 PT Vinkenbuurt. Minihoreca (koffie/thee/fris) bij Rustpunt Boskerk. Bewandel 200 m zandweg naar het kerkgebouw (Thomashuis). Route volgt voor 90% het wandelnetwerk Reestdal. Let op instructies voor de looprichting. Startpunt OV reizigers: Zwolseweg bij wandelnetwerk A10 nabij halte Balkbrug Centrum. Ook de app 'Balkbrug: Beleef Haardennen' ontdekken? Verleng dan circa 6 km 'Oude voetsporen in Ommerschans' vanaf wandelknooppunt A10. U40 Wandelkeuzepunt U40 Afstand tot volgende punt: 20 m 1 Historie Ommerschans Afstand tot volgende punt: 50 m U41 Wandelkeuzepunt U41 Afstand tot volgende punt: 500 m 2 Hist begraafplaats Ommerschans Afstand tot volgende punt: 110 m U46 Wandelkeuzepunt U46 Afstand tot volgende punt: 120 m U47 Wandelkeuzepunt U47 Afstand tot volgende punt: 90 m 3 Hoeve No 4 in Ommerschans Afstand tot volgende punt: 550 m U48 Wandelkeuzepunt U48 Afstand tot volgende punt: 550 m U49 Wandelkeuzepunt U49 Afstand tot volgende punt: 550 m 4 Canadabos en houtwal Afstand tot volgende punt: 650 m U45 Wandelkeuzepunt U45 Afstand tot volgende punt: 140 m 5 Mysterie Ommerschans ontrafeld Afstand tot volgende punt: 190 m 6 Een ravelijn Afstand tot volgende punt: 300 m U43 Wandelkeuzepunt U43 Afstand tot volgende punt: 40 m 7 Oude verbindingsweg Afstand tot volgende punt: 200 m 8 Voormalige moestuin Veldzicht Afstand tot volgende punt: 700 m 9 Koloniewijk en natuurbeheer Afstand tot volgende punt: 700 m A12 Wandelkeuzepunt A12 Afstand tot volgende punt: 40 m 10 Korenmolen de Star Afstand tot volgende punt: 800 m 11 Wandelknooppunt A10 - infobord Afstand tot volgende punt: 40 m 12 Geschiedenis Balkbrug Afstand tot volgende punt: 50 m

4 Vervolg route 13 Rijksmonumenten in Balkbrug Afstand tot volgende punt: 950 m U44 Wandelkeuzepunt U44 Afstand tot volgende punt: 300 m 14 Historie Boskerk Afstand tot volgende punt: 10 m U42 Wandelkeuzepunt U42 Afstand tot volgende punt: 40 m Einde van de route

5 Oude voetsporen in Ommerschans 8 km 1 Historie Ommerschans Historie Ommerschans Ommerschans is rond 1625 gebouwd ter verdediging van de Spanjaarden en in de loop van de tijd uitgebreid met bastions en ravelijnen. Vanaf 1740 dient het terrein ook als munitieopslagplaats, 'Lands Magazijnen. Eind achttiende eeuw nam de militaire functie af en nu ligt het er verlaten bij. Nieuw! Authentiek kanon (Hist. Vereniging Ommerschans) "Ze komen eraan!" Zo moet het in 1672 geklonken hebben op de schans van Ommen. In dat jaar viel de Munsterse bisschop Bernard van Galen, ook wel bekend als Bommen Berend, Overijssel binnen met een groot leger met man voetvolk en ruiters. RTV oost was bij de onthulling van het kanon. hans (Lees meer...) Maatschappij van Weldadigheid Ooit was hier de toegangspoort tot de onvrije kolonie Ommerschans ( ). Deze kolonie, bedoeld als straf-en bedelaarskolonie, was onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, een maatschappelijk experiment bedacht door Johannes van den Bosch. Het hoofdgebouw bood plaats aan 1200 bedelaars;

6 (Op weg naar Werelderfgoed 2018) 2 Hist begraafplaats Ommerschans Historische begraafplaats De begraafplaats van bedelaarskolonie Ommerschans is in 1821 in gebruik genomen. Het voorste gedeelte is de laatste rustplaats van de ambtenaren van de kolonie, het achterste gedeelte was voor de kolonisten. De witte kruizen zijn geplaatst op de graven van overledenen van kliniek Veldzicht. Informatiehut Ommerschans Op het fundament van het voormalige baarhuisje is een smeedijzeren hekwerk en een informatiehut geplaatst door stichting participatieproject De Ommerschans. 3 Hoeve No 4 in Ommerschans Historie Hoeve No 4 Dit is één van de 21 hoeves uit de voormalige kolonie Ommerschans. Na sluiting van de kolonie, werd de boerderij als zuivelhoeve in gebruik genomen voor jongens van Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht ( ). Nu is het eigendom van familie Hiemstra. Zij runnen een biologisch melkveebedrijf. (Lees meer...)

7 Smederij Bart Hiemstra Pal naast de historische kolonieboerderij bevindt zich smederij Hiemstra. De jonge Bart Hiemstra is zeer gedreven om het oude smedenambacht in ere te houden. Het bijwonen daarvan is een belevenis! (Smederij Hiemstra) 4 Canadabos en houtwal De naam 'Canadabos' De naam 'Canadabos' was al ver voor de tweede wereldoorlog bekend. Men vermoedt dat de naam 'Canadabos' ontleend is aan de arbeiders die hier te werk werden gesteld. Gezien de lange weg naar dit ondoordringbare dennenbos, werd al gauw gezegd: ''t is net de weg naar Canada'. Houtwal Een houtwal werd aangelegd om vee en wild te keren en als eigendomsgrens voor de boer. Zo'n houtwal wordt ook wel wildwal, eswal genoemd. Of oude veedrift; een zandweg die tussen dorpen en heidevelden of graslanden in lagere delen van een gebied liep, zoals 'Ommermoer'.

8 5 Mysterie Ommerschans ontrafeld Mysterie Ommerschans ontrafeld Met het uitdiepen van grachten, herstel van het ravelijn, het plaatsen van verhaalpalen en 'stepping stones' in de gracht werd de rijke geschiedenis van de voormalige vesting de Ommerschans weer zichtbaar gemaakt. In de punt van het ravelijn is het verhaal te beluisteren. (Archeologische informatie) 6 Een ravelijn Oude ravelijn in ere hersteld In ere hersteld, de oude ravelijn uit de achttiende eeuw. Deze ravelijn, een driehoekig buitenwerk van de vesting, heeft een licht oplopend vlak waarachter de manschappen beschermd stonden opgesteld en is omgeven door een ravelijnsgracht. Trap op 't pedaal voor de geschiedenis 'Ommerschans'. 7 Oude verbindingsweg Oude Schansweg Rond 1740 vond de uitbreiding plaats van de verdedigingsschans tot een van de grotere munitieopslagplaatsen van Nederland. De doorgaande route van het zuiden naar het noorden van Nederland loopt nu om de schans heen. In 1832 was het zandpad (wat nu de Schansweg is) de verbindingsweg.

9 8 Voormalige moestuin Veldzicht Tuinen Rijksopvoedingsgesticht Het enige overblijfsel van de voormalige tuin van het Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht, is de roodstenen muur waar de fruitbomen langs werden geleid. Fruit was vroeger een luxe product en kwajongens klommen daarom ook wel eens over die muur om wat te jatten. Of het 'gestolen' goed ze ook smaakte? 9 Koloniewijk en natuurbeheer Koloniewijk De naam herinnert aan de kolonie 'Ommerschans' van de Maatschappij van Weldadigheid. Nu is het een afwateringssloot. Natuurbeheer landschap Landschap Overijssel beheert de kleinschalige bosjes en graslanden (op de kaart geel gemarkeerd) rond korenmolen de Star. Via de grondwaterstand, kunnen we op een positieve manier invloed uitoefenen op de natuur.

10 10 Korenmolen de Star Historie molen de Star De molen aan de Koloniewijk, een zijwijk van kanaal De Dedemsvaart, is gebouwd in Vanaf de kruising Balkbrug had je zicht op de molen. Om graan te lossen kon men met een puntertje tot in de molen varen. In 1974 is de molen verplaatst naar de huidige locatie. Het Magazijn Het Magazijn is oorspronkelijk gebruikt als opslagplaats voor onderhoudsmaterialen voor kanaal De Dedemsvaart, en stond dichtbij de molen. Na het dempen van het kanaal is het Magazijn verplaatst en in 2002 naar de huidige locatie. Het Magazijn en Korenmolen de Star zijn industriële monumenten. Hedendaagse bedrijvigheid... Vrijwilligers van Molen de Star en hun vrienden houden de geschiedenis levend en organiseren regelmatig evenementen. O.a. tijdens de landelijke monumentendag en op het jaarlijkse Smaakmakersfestival (laatste weekend september) vinden hier activiteiten plaats.

11 (Korenmolen de Star) 11 Wandelknooppunt A10 - infobord Wandelknooppunt A10 Raadpleeg het informatiebord A 10 'Startpunt Balkbrug' voor de looprichting wandelnetwerk Reestdal (pijl: verschillende kleuren). 12 Geschiedenis Balkbrug Negentiende eeuw en verder Vroeger was dit een onafzienbare vlakte, bedekt met heide en in de lagere delen veenplassen, lag open voor turfwinning. Wijken (waterwegen in het veengebied) werden gegraven om het veen te ontwateren en gestoken turf af te voeren. Er ontstond bebouwing langs De Dedemsvaart. Balkbrug, een speciale functie Eén van de drie belangrijke wegen die van het zuiden naar het noorden van ons land liep, moest vanwege de aanleg van kanaal De Dedemsvaart van een brug voorzien worden. De brug kreeg een speciale functie, namelijk een beweegbare balk; 'de balkbrug'. Zo komt het dorp aan zijn historische naam.

12 13 Rijksmonumenten in Balkbrug Historie Limiethuisjes Boslaan 92 laat het laatste zogeheten Limiethuisje van de kolonie Ommerschans zien, een Rijksmonument. 17 huisjes, bewoond door bewakers en hun gezinnen, die moesten voorkomen dat kolonisten konden ontsnappen. De Limiethuisjes stonden op strategische plekken( grens) in het 700 ha grote gebied. Rijksmonument Boslaan/Ommerweg

13 Aan de Boslaan en Ommerweg 7-17 en staat nog een aantal zogeheten dienstwoningen, rond 1910 ontworpen door gevangenisarchitect Metzelaar voor medewerkers van Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht. Dronkemanslaantje Deze naam stamt uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Langs deze afgelegen weg gingen dronken kolonisten, na bezoek aan het café, terug naar de kolonie. Ondanks koloniegeld, alleen te gebruiken in de Ommerschans, lukte het sommigen toch om elders aan geld te komen voor drank.

14 14 Historie Boskerk Historie Boskerk Gebouwd in 1845 voor de protestantse bewoners van de bedelaarskolonie Ommerschans. Na sluiting van de kolonie werd het tot 1997 beurtelings gebruikt door de protestantse en katholieke bewoners van TBS kliniek Veldzicht. Sinds 2007 het 'Thomashuis', voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Spookpastorie Voor de katholieken duurde het tot 1869 voordat zij gebruik konden maken van een eigen kerk met pastorie. Het verhaal hierover is te lezen op het bordje aan Balkerweg 75, tegenover de voormalige school in Ommerschans. De kolonie Ommerschans was ooit een parochie binnen parochie Avereest. (Mysteries van het Reestdal) Gemaakt met routemaker.nl

OUDE VOETSPOREN IN OMMERSCHANS

OUDE VOETSPOREN IN OMMERSCHANS OUDE VOETSPOREN IN OMMERSCHANS ROUTE 7 km 20 18 Verhalenpalen en borden geven onderweg informatie over de drie tijdlagen in de Ommerschans. Het vertelt ons zowel over de geschiedenis van het oude vestingwerk

Nadere informatie

OUDE VOETSPOREN IN OMMERSCHANS

OUDE VOETSPOREN IN OMMERSCHANS OUDE VOETSPOREN IN OMMERSCHANS ROUTE 7 km 20 17 Verhalenpalen en borden geven onderweg informatie over de voorvaderen in de Ommerschans. Het vertelt ons zowel over de geschiedenis van het oude vestingwerk

Nadere informatie

TRAILRUN REEST: SCHANS & WATER

TRAILRUN REEST: SCHANS & WATER TRAILRUN REEST: SCHANS & WATER ROUTE 17 km Een afwisselend parcours door Ommerschans en Haardennen, over zand- /bos-/ruiter-paden en 'stepping stones'. Gebruik van een smartwatch wordt aanbevolen. Vanwege

Nadere informatie

REESTDAL: SCHANS & WATER

REESTDAL: SCHANS & WATER REESTDAL: SCHANS & WATER ROUTE 17 km Een afwisselend parcours door Ommerschans en Haardennen, over zand- /bos-/ruiter-paden en 'stepping stones'. Gebruik van een smartwatch wordt aanbevolen. Vanwege beperkte

Nadere informatie

HVA: VAN SCHANS TOT REEST

HVA: VAN SCHANS TOT REEST HVA: VAN SCHANS TOT REEST ROUTE 17 km Open Monumentendag 2017 stond in het teken van 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. U bent ook nu van harte welkom in het oeroude Reestdal met karakteristieke boerderijen

Nadere informatie

CULTUUR SNUIVEN ROND WITHAREN

CULTUUR SNUIVEN ROND WITHAREN CULTUUR SNUIVEN ROND WITHAREN ROUTE 30 km De prachtige ingrediënten - kunst, cultuur, historie - verrijken deze tocht op de pedalen tot een kleurrijk geheel, waar cultuur en natuur samensmelten. Je toert

Nadere informatie

Geschiedenis Ommerschans weer zichtbaar gemaakt Tekst en foto's: Harry Woertink

Geschiedenis Ommerschans weer zichtbaar gemaakt Tekst en foto's: Harry Woertink Geschiedenis Ommerschans weer zichtbaar gemaakt Tekst en foto's: Harry Woertink De rijke geschiedenis van de voormalige vesting de Ommerschans is weer zichtbaar. De afgelopen weken is er volop gewerkt

Nadere informatie

Vroeger in hardenberg. stickerboek. groep 3 & 4. Dit boekje is van:

Vroeger in hardenberg. stickerboek. groep 3 & 4. Dit boekje is van: Vroeger in hardenberg groep 3 & 4 stickerboek Dit boekje is van: Thema 2 Wonen op het veen: Balkbrug Dedemsvaart Slagharen Schuinesloot Rheezerveen-De Krim Lutten Aneveen- Heemserveen Mariënberg Bergentheim-Kloosterhaar

Nadere informatie

KUIEREN ROND YWEHORST: DEEL 2

KUIEREN ROND YWEHORST: DEEL 2 KUIEREN ROND YWEHORST: DEEL 2 ROUTE 18 km Deel 2 van de Kuierroute Ywehorst: een prachtige cultuurhistorische rondwandeling door drie heel verschillende (natuur)gebieden in Overijssel en Drenthe. Beleef

Nadere informatie

BALKBRUG: BELEEF HAARDENNEN

BALKBRUG: BELEEF HAARDENNEN BALKBRUG: BELEEF HAARDENNEN ROUTE 5 km 20 18 Deze stoere kinder/gezinswandeling komt door het natuurgebied de Haardennen en het Heuveltjesbos, gelegen in het prachtige Reestdal. Beide gebieden laten unieke

Nadere informatie

TE KOOP: Nieuwbouw 17 kamer Hotel inclusief appartement te Dedemsvaart

TE KOOP: Nieuwbouw 17 kamer Hotel inclusief appartement te Dedemsvaart TE KOOP: Nieuwbouw 17 kamer Hotel inclusief appartement te Dedemsvaart info@heeringvastgoed.nl 0523-615 518 www.heeringvastgoed.nl Oude Postkantoo r Dedemsvaart In het hart van het Vechtdal ligt het mooie

Nadere informatie

Naam: Kasper van den Berghe. Geboortedatum: 9 juli Beroep: Senior KNA archeoloog

Naam: Kasper van den Berghe. Geboortedatum: 9 juli Beroep: Senior KNA archeoloog Naam: Kasper van den Berghe Geboortedatum: 9 juli 1973 Woonplaats: Zwolle Beroep: Senior KNA archeoloog Studie: UvA Archeologie DE OMMERSCHANS van verdedigingswerk via bedelaarskolonie naar natuurterrein

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2017 8 KM ROUTE 8 km 20 17 Welkom bij de kerstwandeling 2017 op een bijzondere locatie, dit jaar. We starten in de weidse nieuwe natuur bij vliegveld Twente en wandelen via Hof Espelo, waar

Nadere informatie

OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km

OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km Deze wandeling gaat door het esdorp Arriën, coulissen-landschap en door bos. Ook heerlijk genieten van de stilte langs de rivier de Vecht. Volg de oranje pijltjesroute langs de

Nadere informatie

OMMETJE LUTTENBERG ROUTE PAARS

OMMETJE LUTTENBERG ROUTE PAARS OMMETJE LUTTENBERG ROUTE PAARS ROUTE 6 km Welkom! Deze route gaat door een gedeelte van het dorp, langs weilanden, over schouwpaden langs waterwegen. De wandeling kan ook in combinatie met de groene route

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM

CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM ROUTE 10 km Welkom op het cultuurhistorische ommetje in Wierden. Dit ommetje van 10 kilometer neemt je mee door een bijzondere Moluksewijk en een karakteristiek landschap.

Nadere informatie

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL!

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! ROUTE 27 km Een prachtige fietsroute door het Reestdal, waarin je ingrediënten kunt verzamelen voor het maken van Tansy pancakes! Landschap Overijssel wil mensen inspireren

Nadere informatie

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS ROUTE 6 km 20 18 Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad

Nadere informatie

ONTRAFEL HAARDENS MYSTERIE

ONTRAFEL HAARDENS MYSTERIE ONTRAFEL HAARDENS MYSTERIE ROUTE 3,3 km Ben je 10 jaar of ouder, stoer gekleed en houd je van AVONTUREN? Laat je uitdagen in deze Speur-App en ontrafel QUEESTE Haardens Mysterie! Je (S)tart met 50 punten:

Nadere informatie

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Praktische informatie Deze route kan erg drassig zijn. Trek daarom laarzen of waterdichte schoenen aan. 5 km wandelen Een natuurgebied dat in tegenstelling

Nadere informatie

LAARZENPAD ZALK. ROUTE 6 km

LAARZENPAD ZALK. ROUTE 6 km LAARZENPAD ZALK ROUTE 6 km Het laarzenpad is een prachtige route die dwars door de natuur rondom Zalk loopt. Langs de IJssel, door de weilanden of over het boerenerf. Kies zelf vanaf waar en hoe u deze

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Korte introductie Een reis langs de middeleeuwse

Nadere informatie

HAAKSBERGEN TWISTPAD AAN GRENS

HAAKSBERGEN TWISTPAD AAN GRENS HAAKSBERGEN TWISTPAD AAN GRENS ROUTE 8 km 20 18 In het meest zuidelijke deel van Haaksbergen ligt Haaksbergerveen, ook wel Armenveen genoemd; een gebied met hoogveen waar water- en moerasvogels, slangen,

Nadere informatie

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op: en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op:   en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7 Op deze en de volgende pagina s vindt u details van kaarten met het gebied Zuidoost Drenthe als uitsnede. De kaarten zijn in volgorde van ouderdom. Alleen kaarten met voldoende details zijn afgebeeld.

Nadere informatie

FIETSEN ROND VOLLENHOVE

FIETSEN ROND VOLLENHOVE FIETSEN ROND VOLLENHOVE ROUTE 24 km Mooie vergezichten en een afwisselende route door Waterreijk, de Kop van Overijssel. De route gaat ook door de stadjes Vollenhove en Sint Jansklooster. Landschap Overijssel

Nadere informatie

HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km

HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km 001 Start fietstocht op de Johan van den Kornputkazerne bij het Kelderbarretje met wandschilderingen Duitse Kriegsmarine

Nadere informatie

KUNSTROUTE OUD-AVEREEST

KUNSTROUTE OUD-AVEREEST KUNSTROUTE OUD-AVEREEST ROUTE 6 km Het Reestdal, een levend decor. Deze route neemt je mee naar de favoriete plekken van kunstenaar Jan Jager. Hij legde ze vast op schildersdoek en via zeefdruk. In het

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER

BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER ROUTE 28 km 20 19 Een reis langs de middeleeuwse verdedigingslinie, ook wel 'landweer' genoemd. Een mooie fietstocht door het fraaie Sallands landschap, van Bathmen naar Holten

Nadere informatie

Wandelen in Elsendorp door alle windstreken

Wandelen in Elsendorp door alle windstreken Wandelen in Elsendorp door alle windstreken Kerkplein Paradijs Kassen Gerele Peel Limbraweg Stichtingseweg Totale route ca. 20 km (blauwe route, wandelen) West route ca. 5 km. (gele route) Noord route

Nadere informatie

Strubben Kniphorstbosch

Strubben Kniphorstbosch Staatsbosbeheer T 0592 248984 www.staatsbosbeheer.nl Strubben Kniphorstbosch Wandelen in de prehistorie - 9 km Terug naar toen Bij iedere stap die u in Strubben Kniphorstbosch zet, past een verhaal uit

Nadere informatie

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r Kampen entree tot de stad 4 D e c e m b e r 2 0 1 3 16 j u l i 2010 1 9 N o v e m b e r 2 0 1 3 V i s i e Achtergrond Het vroegere bruggenhoofd, de entrée tot de stad, werd sinds de late 16e eeuw beschermd

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

OHP 3: NIJVERDAL - OMMEN

OHP 3: NIJVERDAL - OMMEN OHP 3: NIJVERDAL OMMEN ROUTE 28 km 20 19 De wandeling is onderdeel van het Overijssels Havezatenpad en voert van station Nijverdal langs de Regge en via enkele mooie landgoederen naar station Ommen. Het

Nadere informatie

memo Inleiding Kader Historische wordingsgeschiedenis B.V. Stichts Beheer datum: 30 oktober 2015 cultuurhistorische memo plan Castor Veenendaal

memo Inleiding Kader Historische wordingsgeschiedenis B.V. Stichts Beheer datum: 30 oktober 2015 cultuurhistorische memo plan Castor Veenendaal memo aan: t.a.v.: kenmerk: B.V. Stichts Beheer Gerard Heuvelman DETE/80108.03 datum: 30 oktober 2015 betreft: cultuurhistorische memo plan Castor Veenendaal Inleiding Het plan Castor betreft een woningbouwontwikkeling

Nadere informatie

1. Bij het verlaten van de Woestenhoeve slaat u rechtsaf de Woestenweg op. 2. Na 200 m1 steekt u de Balkerweg over en op het fietspad slaat u

1. Bij het verlaten van de Woestenhoeve slaat u rechtsaf de Woestenweg op. 2. Na 200 m1 steekt u de Balkerweg over en op het fietspad slaat u 1. Bij het verlaten van de Woestenhoeve slaat u rechtsaf de Woestenweg op. 2. Na 200 m1 steekt u de Balkerweg over en op het fietspad slaat u rechtsaf. 3. Na 120 m1 slaat u linksaf het zandpad in langs

Nadere informatie

Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg.

Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg. Op één van de mooiste plekjes gelegen. Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg. Recreatiechaletnr. 31 Vraagprijs 65.000,-- k.k. Indeling recreatiechalet: Woonkamer met kleine open

Nadere informatie

ATELIERS IN BEDRIJF REESTDAL

ATELIERS IN BEDRIJF REESTDAL ATELIERS IN BEDRIJF REESTDAL ROUTE 22 km 20 17 Een fietsroute door het mooie Reestdal op de grens van Drente en Overijssel met onderweg kunst en natuur. U komt langs de ateliers van tien kunstenaars uit

Nadere informatie

BOOMING BOMENROUTE - OUD AVEREEST

BOOMING BOMENROUTE - OUD AVEREEST BOOMING BOMENROUTE - OUD AVEREEST ROUTE 3,5 km 20 17 Booming bomen : is een leuke wandeling langs en met aandacht voor verschillende bomen, speciaal gemaakt bij de bomenexpositie in bezoekerscentrum de

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Welkom op Huis te Eerbeek Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Landgoed Huis te Eerbeek ligt aan de rand van het Veluwse dorp Eerbeek. Centraal op het landgoed ligt het Huis te Eerbeek.

Nadere informatie

Wandeltocht rondje Oele (4,6 km)

Wandeltocht rondje Oele (4,6 km) Wandeltocht rondje Oele (4,6 km) Een afwisselende wandeling vanaf het rustpunt Erve het Geurts De wandeling voert u door een landelijke omgeving in Oele (verouderd ook: Eule, Nedersaksisch: Eul genoemd).

Nadere informatie

EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN

EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN ROUTE 3,0 km Welkom op het particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers. Het dorp Vilsteren behoort ook tot het landgoed: een heel dorp op een landgoed

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

Cultuurhistorie & Bestemmingplan

Cultuurhistorie & Bestemmingplan Dynamiek & dilemma s van een plattelandsgemeente Inhoud presentatie en Wie ben ik? (Psst Bernard Stikfort) Gemeente Westerveld: Dynamiek: Met ruim 200 rijks- en provinciale monumenten; 7 van rijkswege

Nadere informatie

Krokusfietstocht de dodendraad leeft. Lengte 10, 20 of 30 kilometer

Krokusfietstocht de dodendraad leeft. Lengte 10, 20 of 30 kilometer Krokusfietstocht de dodendraad leeft Lengte 10, 20 of 30 kilometer In het najaar van 2015 werden door zo n 500 vrijwilligers, scholieren en geocachers 24.000 witte krokusbolletjes geplant langs het voormalige

Nadere informatie

4. BESCHRIJVING EN ANALYSE BESTAANDE SITUATIE

4. BESCHRIJVING EN ANALYSE BESTAANDE SITUATIE 4. BESCHRIJVING EN ANALYSE BESTAANDE SITUATIE 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk wordt een beeld geschetst van de bebouwde kom van Hertme, zoals deze nu is. Achtereenvolgens komen aan de orde: Cultuurhistorisch

Nadere informatie

MARKE USSELO: - http://overijssel1880-1930.blogspot.com/2009/12/gids-van-enschede-en-omgevingde_8151.html

MARKE USSELO: - http://overijssel1880-1930.blogspot.com/2009/12/gids-van-enschede-en-omgevingde_8151.html MARKE USSELO: - http://overijssel1880-1930.blogspot.com/2009/12/gids-van-enschede-en-omgevingde_8151.html - http://www.usselo.nl/over-usselo/een-reis-door-de-tijd/ - http://shselcom.trimm.nl/canon/04-de-vijf-marken-van-enschede/

Nadere informatie

B i j l a g e 1 : O n t w i k k e l i n g s g e s c h i e d e n i s G r o e n l o

B i j l a g e 1 : O n t w i k k e l i n g s g e s c h i e d e n i s G r o e n l o B i j l a g e 1 : O n t w i k k e l i n g s g e s c h i e d e n i s G r o e n l o In de vroege middeleeuwen werd het gebied rondom Groenlo al bewoond, maar de locaties werden aanvankelijk vaak niet langer

Nadere informatie

Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken

Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken Wandelknooppunt.be fotozoektocht 2017 3 de editie Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken (Oost-Vlaanderen) Startpunt: knooppunt 83, Boerekreek Sportcentrum,

Nadere informatie

18. Foto-impressie 2011

18. Foto-impressie 2011 18. Foto-impressie 2011 De visvijver is een geliefd wandelgebied in de zomer en in de winter (foto; E. Zinsmeyer). De kerklaan verbindt de katholieke kerk met het kerkhof. Voor menigeen is dit de laatste

Nadere informatie

specimen Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe www.drenthe.nl Wandelen en genieten van de omgeving! De lengte van deze route is 12 kilometer

specimen Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe www.drenthe.nl Wandelen en genieten van de omgeving! De lengte van deze route is 12 kilometer Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe De lengte van deze route is 12 kilometer Wandelen en genieten van de omgeving! www.drenthe.nl Dorpsommetje Izakje de Vries De Dorpsvereniging Nijeveen heeft

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km Welkom op Landgoed Duno Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km De fantastische ligging op de stuwwal aan de Nederrijn, met spectaculaire uitzichten en spontaan ontspringende beken, maken de Duno in

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 1km 2015 Falkplan BV 2 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 Verken een deel

Nadere informatie

Wandelpuzzeltocht in Willemstad

Wandelpuzzeltocht in Willemstad Mauritshuis Koepelkerk Bastion Groningen Wandelpuzzeltocht in Willemstad Welkom in historisch Willemstad! In deze wandelpuzzeltocht van ongeveer 1,5 km worden 16 multiple choice vragen gesteld over verschillende

Nadere informatie

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije 29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije Met gids Lia Vriend, geograaf en voormalig aardrijkskundelerares Startpunt: Fort bij Krommeniedijk (Fort K ijk) in Uitgeest De zesde excursie van

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

HAMMERBEZINNINGSROUTE

HAMMERBEZINNINGSROUTE HAMMERBEZINNINGSROUTE ROUTE 4,8 km Een wandelroute van 4,8 km vanaf de Brink door het dorp, over de Mageler Es en terug over de Algemene Begraafplaats. De route loopt gedeeltelijk over onverharde paden

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Schansroute. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen.

Schansroute. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen. Deze wandelroute voert vanuit het vestingstadje Oudewater door het open landschap van veenweiden en rivieren als de Hollandse IJssel en de Linschoten. De Oude Hollandse Waterlinie had ook hier een belangrijke

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 7 Nederland Zuid-Holland Bodegraven-Reeuwijk 900m 35.7 (ongeveer 2:04 u.) Fietsroute 115186 2015 Falkplan BV 2 van 7 Nederland Zuid-Holland Bodegraven-Reeuwijk

Nadere informatie

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km

Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Welkom op het Wekeromse Zand Wandelroutes over het Wekeromse Zand. Lengtes: 2,5 tot 7,5 km Het Wekeromse Zand is een van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Het landschap is zeer afwisselend

Nadere informatie

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers.

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers. H I K E &T r e k k i n g Ooit lagen in het heuvelachtige gebied van de Veluwe immense gletsjers. Natuur is er niet alleen om beschermd te worden, maar ook om beleefd te worden. Met deze quote onderstrepen

Nadere informatie

KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN

KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN KLIMAATLOOP DEVENTER - ZUTPHEN ROUTE 20 km 20 19 Welkom bij deze klimaatloop van Deventer-Colmschate naar Zutphen, speciaal gemaakt voor de klimaattop in oktober 2015 in Parijs om te kiezen voor een rechtvaardig

Nadere informatie

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven)

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven) 4.5 Landduinen Landschapskenmerken Reliëfvorm Mozaïek van hogere zandduinen meestal bebost en lager en vlakker gelegen vennen en schrale graslanden Water Lage grondwaterstanden Bodem Zandgronden Wegenpatroon

Nadere informatie

2017 versie 1 ( )

2017 versie 1 ( ) 2017 versie 1 (01-01-2017) WANDELEN DOOR NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN Etappe A 12 km * = bezienswaardigheid (meer informatie vindt u achterin) Vertrek Het Doevehuis 0561 47 73 94 1. Met uw rug naar

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Ruyslaan 92 1796 AZ De Koog. www.staatsbosbeheer.nl. De Hoge Berg. Het Oude Land van Texel. Wandelen. Fietsen

Staatsbosbeheer Ruyslaan 92 1796 AZ De Koog. www.staatsbosbeheer.nl. De Hoge Berg. Het Oude Land van Texel. Wandelen. Fietsen Staatsbosbeheer Ruyslaan 92 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen De Hoge Berg Het Oude Land van Texel Het Oude Land van Texel Vijftien meter rijst De Hoge Berg op boven

Nadere informatie

Een andere mogelijke betekenis is dat het zou gaan over een verheffing naast de Zenne

Een andere mogelijke betekenis is dat het zou gaan over een verheffing naast de Zenne Heffen: Verklaring naam Heffen: Eerste maal vermelding in 1088 Heffena = Heffe en A Wil zeggen bezinksel en water Mogelijke betekenis: modderbeek of moerasgebied Een andere mogelijke betekenis is dat het

Nadere informatie

Schansroute. Startpunt: Statenland 1, Oudewater, maar u kunt overal in de route starten Lengte: 16,6 km Duur: 4 uur Onverhard: 20 %

Schansroute. Startpunt: Statenland 1, Oudewater, maar u kunt overal in de route starten Lengte: 16,6 km Duur: 4 uur Onverhard: 20 % Deze wandelroute voert vanuit het vestingstadje Oudewater door het open landschap van veenweiden en rivieren als de Hollandse IJssel en de Linschoten. De Oude Hollandse Waterlinie had ook hier een belangrijke

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers 1411.1260 Betreft een herbestemming van de R.K. Kerk van de H. Andreas en Antonius van Padua; een beschermd Rijksmonument gebouwd in

Nadere informatie

Voormalige Heilige Geestkerk

Voormalige Heilige Geestkerk Te koop Voormalige Heilige Geestkerk Adres Mozartweg 54 te Amersfoort Geschiedenis De Heilige Geestkerk is gebouwd in de periode van 1958-1963, in opdracht van het bisdom Utrecht, naar een modernistisch

Nadere informatie

De Kasteelseloop. Geachte Heer/Mevrouw,

De Kasteelseloop. Geachte Heer/Mevrouw, De Kasteelseloop Geachte Heer/Mevrouw, In het kader van het ontwikkelen van een reconstructieplan voor de Peel biedt het Projectbureau van de Reconstructie Commissie de mogelijkheid om een z.g. Projectplan

Nadere informatie

VIER MARKEN ST ISIDORUSHOEVE

VIER MARKEN ST ISIDORUSHOEVE VIER MARKEN ST ISIDORUSHOEVE ROUTE 6 km 20 17 De naam zegt het al: deze route neemt u mee door de vier marken van het dorp Sint Isidorushoeve. Een korte wandeling waarin u een indruk krijgt van de verscheidenheid

Nadere informatie

Heemschut Zuid-Holland 19 objecten in Boskoop.

Heemschut Zuid-Holland 19 objecten in Boskoop. Heemschut Zuid-Holland Aanleiding. De Provinciale Commissie van Heemschut in Zuid-Holland heeft een lijst met 19 objecten opgesteld die naar haar mening bescherming verdienen als Gemeentelijk Monument

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

edichtenroute Voorthuizen Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Barneveld

edichtenroute Voorthuizen Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Barneveld edichtenroute Voorthuizen Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Barneveld Gedichten wandelroute Voorthuizen = Rijksmonument = gemeentelijk monument = aandachtspunt ## = gedicht r = aan uw rechterhand l =

Nadere informatie

Managementplan Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid. 8. Katern Kolonie IV Ommerschans

Managementplan Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid. 8. Katern Kolonie IV Ommerschans Managementplan Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid 8. Katern Kolonie IV Ommerschans 28 oktober 2016 Managementplan Katern Ommerschans Inhoud 8.0 Inleiding 5 8.1 Outstanding Universal Value 7 8.1.1

Nadere informatie

Gemeente Deventer, archeologisch beleidsadvies 795

Gemeente Deventer, archeologisch beleidsadvies 795 Gemeente Deventer, archeologisch beleidsadvies 795 Bestemmingsplan Hoornwerk Eiland 3 Datum: 01-04-2016 Opsteller: Bevoegd gezag: A. Oosterwegel, adviseur Ruimte en Archeologie gemeente Deventer B. Vermeulen

Nadere informatie

VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE

VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE Zaaknr. : 2015EAR0009 Zaakomschrijving : CPO Lindevoort Rekken Specialisme : Cultuurhistorie (excl. Archeologie) Behandeld door : Roy Oostendorp Datum : 7 oktober 2015

Nadere informatie

LUTTENBERG - RONDOM DE BERG

LUTTENBERG - RONDOM DE BERG LUTTENBERG - RONDOM DE BERG ROUTE 7 km Deze route gaat vanuit het dorp over en rondom de 'Luttenberg'. Langs bos, weilanden en met verrassende vergezichten door de hoogteverschillen. Werkgroep Ommetjes

Nadere informatie

Welkom op Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Welkom op Landgoed Waardenburg en Neerijnen Welkom op Landgoed Waardenburg en Neerijnen Wandelroute over landgoed Waardenburg en Neerijnen, lengte: 1,6 tot 3 km Zeer afwisselend gebied dat bestaat uit een binnendijks en een buitendijks deel met

Nadere informatie

WEST BRABANTSE WATERLINIE

WEST BRABANTSE WATERLINIE WEST BRABANTSE WATERLINIE HISTORISCHE KAART VAN DE WATERLINIE. DOOR FRANS VAN SCHOTEN, PROFESSOR DER FORTIFICATIëN TE LEIDEN, SEPT. 1628. De West-Brabantse Waterlinie is de oudste waterlinie van Nederland

Nadere informatie

De Ommerschans. visiedocument. Het mysterie van De Ommerschans, een historische belevenis! 1 december 2008

De Ommerschans. visiedocument. Het mysterie van De Ommerschans, een historische belevenis! 1 december 2008 Stichting Participatieproject De Ommerschans i.o. 1 december 2008 visiedocument De Ommerschans Het mysterie van De Ommerschans, een historische belevenis! Colofon * 2e Druk: Januari 2009 * Oplage: 100

Nadere informatie

Toeristische route door BLERICK

Toeristische route door BLERICK Toeristische route door BLERICK pag. 2 TOERISTISCHE ROUTE DOOR BLERICK VOOR ROLSTOELERS EN SCOOTMOBIELEN Het is raadzaam om wat te drinken mee te nemen Wij beginnen bij het Oude Raadshuis op het Antoniusplein.

Nadere informatie

Vriezenveen. (Bron:

Vriezenveen. (Bron: Vriezenveen (Bron: www.twenterand.gemeentedocumenten.nl) Introductie In 2002 fuseerde de Overijsselse gemeente Vriezenveen met een aantal omliggende plaatsen tot de nieuwe gemeente Twenterand. Vriezenveen,

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie