Teamsamenstelling: Aart en Jans Brinkman (melkveehouders), Henri Altena (ForFarmers), Marco Boer (Johan Schuitema), Jos Groten (PPO-WUR)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Teamsamenstelling: Aart en Jans Brinkman (melkveehouders), Henri Altena (ForFarmers), Marco Boer (Johan Schuitema), Jos Groten (PPO-WUR)"

Transcriptie

1 Rapportage Satellietbedrijf Brinkman Amen / Grolloo Algemeen Bedrijfsgegevens en huidige methode maisteelt: Naam: Maatschap Jans en Aart Brinkman Adres: Amen 47, 9446 TE Amen. Het bedrijf telt circa 350 GVE en in totaal wordt er 90 ha grasland en 35 ha mais geteeld. De huidige maisteelt is al behoorlijk vooruitstrevend. Doodspuiten grasgroenbemester, Niet kerende grondbewerking (woelen 28cm diep), 30m3 digestaat in de rij 15 cm diep, onkruidbestrijding (Merlin/Frontier) vóór opkomst en na opkomst corrigeren, kunstmest 175kghumicell (is 30kgN + selenium) in de rij, zeer vroeg ras (P8057), onderzaai grasgroenbemester 6bladstadium (Italiaans raaigras). Oogst liefst bij 35%drogestof. Teamsamenstelling: Aart en Jans Brinkman (melkveehouders), Henri Altena (ForFarmers), Marco Boer (Johan Schuitema), Jos Groten (PPO-WUR) Plan van aanpak In voorjaar 2015 twee bijeenkomsten gehad, waarin plannen voor 2015 zijn uitgewerkt. Hierin zijn wensen vanuit het project, maar ook vanuit de maistelers en adviseurs ingebracht. Uiteindelijk is er een plan uitgekomen met 17 objecten, welke onder te verdelen zijn in een aantal blokken: (zie bijlage 1a en 1b) Blok 1 object 1 standaard. Omdat op perceel (gehuurd) geen grasgroenbemester stond is hier niets doodgespoten, maar aan de basis een lichte grondbewerking (5cm diep) met cultivator uitgevoerd. Blok 2 (object 2 t/m 8) bemesting en grondbewerking, variatie in woeldiepte, mestsoort en -diepte. Blok 3 (object 9 t/m 11a+b en 12) inzet groenbemester Blok 4 (object 13 t/m 15) onkruidbestrijding Blok 5 (object 16 a, b, c) Variatie ras en inzet RetengoPlus Blok 6 (object 17) hoger plantaantal Oorspronkelijke plan is bij uitvoering niet altijd gevolgd, waardoor het effect van bepaalde van te voren vastgestelde maatregelen niet of niet optimaal kan worden weergegeven. Eerste bijeenkomst 24 juni 2015 (incl fam Brinkman en adviseurs 14 personen 8 buurtboeren) Standaard: Mais is door weersomstandigheden relatief wat laat gezaaid (12 mei). Mais is nu ongeveer 20cm hoog en overwegend gebruikte ras P8057 is behoorlijk paars. Woelen bij aanbrengen mest in de rij was bedoeling cm, maar is 28 cm geworden. Bij zaaien in de rij 175 kg Humicell (30kgN). Leuke belangstelling 1 e bijeenkomst, dit object iets minder paarse mais.

2 Onkruidbestrijding voor opkomst 80 gr Merlin+0.8ltr Frontier, heeft dit jaar op dit perceel prachtig gewerkt. Alleen Zwaluwtong is overgebleven (en een enkele melde/hanepoot/ varkensgras). Het zijn er niet veel, deze zouden met hakverwijderd kunnen worden of met bespuiting Kart, maar hier is niets meer aangedaan. Geen na opkomst bespuiting nodig. Geplande ras LG31211 is vervangen door P8057. Mais staat er op dit moment paars bij. Een klein stukje is bewust niet gespoten, er staat dan melde, hanepoot, opslag Phacelia, zwaluwtong, muur, varkensgras etc.. Maar ook de objecten waar geen Merlin/Frontier aan de basis zeer veel onkruid Links gespoten vóór opkomst Merlin+ Frontier, rechts niet gespoten. 2 e object was bedoeling niet woelen, maar hier is 18 cm diep gewoeld. Mest in de rij op 10cm diepte. 3 e object was bedoeling 10 ton dikke fractie en verder norm bemesting met kunstmest, maar hier is 30m3 digestaat breedwerpig aangewend met injecteur en als hoofdgrondbewerking is hier niet 5 cm gecultiveerd, maar 20 cm. 4 e object zou breedwerpig mest worden aangewend, maar is 10 ton dikke fractie geworden, dit zou dan het geplande object 3 worden dus met kunstmest, maar hier is toch 30 m3 digestaat in de rij aangebracht en hierbij is 23 cm diep gewoeld. Objecten 5 t/m8 zijn volgens plan uitgevoerd. In objecten 1 t/m 8 zijn geen zichtbare verschillen waar te nemen. In object Explorer geen N-bemesting in de rij. Dus hier 30kg minder N gegeven. Object 9-15kg Proterra gezaaid vrij snel na de mais zaai. Proterra staat er tussen onkruid mooi op, hier geen merlin/frontier aan de basis. Ook niet op objecten 10 en 11a. Object 11b + 12 wel merlin/frontier. Object 13, Merlin/Frontier aan basis, ziet er redelijk schoon uit, zie standaardobject. Object 14, 2 *lage dosering. Eerste bespuiting met 1 Laddok + 1 olie, heeft onkruid aangebrand, alles gaat niet helemaal dood. Binnenkort 2 e bespuiting. Object Retengo 16a,b,c, met verschillende rassen. Was bedoeling verschillend resistentie nivo van rassen in beeld te brengen, daarom in eerste instantie gekozen voor LG30.211; Asgaard en P8057. Uiteindelijk gezaaid LG ; Asgaard en P7724. Nieuwe rassen, die volgend jaar wellicht op de rassenlijst komen, maar nog weinig bekend is over resistentie tegen bladvlekkenziekte. Vlak vóór de bloei wordt hier Retengo gespoten. De eerste 2 rassen laten geen tot vrijwel geen paarsverkleuring zien, de derde wel net als die in het standaard object P8057 Object17 is P8057 bij 15% hoger plantaantal. Conclusie: - Tussen bemestings en grondbewerkingsobjecten, geen verschillen te zien. - Merlin/Frontier vóór opkomst heeft goed gewerkt, muv enkele zwaluwtong. Geen 2 e bespuiting nodig, mais wordt niet bespoten - 1 e bespuiting lage dosering systeem (1 ltr laddok+olie), heeft onkruid behoorlijk aangebrand. 2 e bespuiting is zeker nodig. - Paarsverkleuring niet bij alle rassen. Fosfaatgebrek, vraag is wel waarom ene ras wel en andere niet.

3 Enthousiaste maistelers en adviseurs! 2 e bijeenkomst 15 juli 2015 (Fam Brinkman, adviseurs (Marco vakantie) en 10 personen. Mais plantlengte is rond 1mtr. Paarsverkleuring is verdwenen. In de merlin/frontier objecten zijn geen onkruiden bijgekomen. De pollen zwaluwtong zijn wel groter, maar daar heeft mais geen last van. 14 juli is door Aart Brinkman getracht gras onder te zaaien, maar door niet goed aansluitende rijen en met name door de lengte van de mais was er redelijk veel schade aan de mais. Het inzaaimoment was iets te laat. Een week eerder was beter geweest, maar toen was Aart op vakantie en dat moet ook. In meeste objecten onderzaai, is er nu daarom maar 1 baan of een gedeelte van het object ingezaaid. In bemestings- en grondbewerkingsobjecten zijn geen grote verschillen. Het object3 breedwerpig 30 m3 lijkt iets lichter groen van kleur en wellicht iets ieler dan de objecten 30m3 in de rij. Nu de mais doortrekt en meer nutriënten gaat opnemen zou dit verschil, afhankelijk van de nalevering van de grond, mogelijk groter kunnen worden. Object Digestaat+Piadin lijkt iets voller, maar dit kan ook de plaats in het veld zijn. In de objecten groenbemesters (9 t/m 12) is er fout gemaakt in object 9, hier was al Proterra gezaaid, maar dit is over het hoofd gezien en is er in 6-7bladstadium weer Proterra ondergezaaid, terwijl dat in object 10 moest. Hier ook schade aan de iets te lange mais veroorzaakt. Object 10 zou al in 2-4 bladstadium gebeuren, maar toen is dat niet uitgevoerd en zou dat nu in 6-7 blad gebeuren. Mais nu echter in 8 bladstadium. In object 10 is alleen 1 baan Proterra ondergezaaid om meer schade aan de mais te voorkomen. In object 11a ook 1 baan Japanse haver onder gezaaid. Proterra in object 9 stond er mooi op en was ook iets teruggespoten. Object 9 Proterra linkerkant van het bordje. Rechts object 8 Piadin

4 Op de objecten 9, 10 en 11a, is 2 weken geleden volle dosering onkruidbestrijding uitgevoerd. Tegelijk met object 15. Het onkruid dat al vrij groot was gaat dood, maar ook de mais heeft geleden van de bespuiting. De mais is hier duidelijk lichter van kleur en is achter in groei. Vorige week, onderzoeker was er toevallig, was dit effect nog beter te zien. In de objecten onkruidbestrijding (13 t/m15) valt ook de goede werking van Merlin/Frontier vóór opkomst op. De mais in object13 is na opkomst niet bespoten en groeit goed door. Er staat nog een enkele zwaluwtong, maar er komt geen nieuw onkruid. Op object 14 is in 1 e bespuiting 1 Laddok+olie toegepst en in de tweede bespuiting 1 Laudis Kart gespoten. Dit object is volledig schoon, ook geen zwaluwtong en de mais heeft geen achterstand tov niet bespoten na opkomst. Dus dat ziet er goed uit. Object 15, 1 keer volledige dosering. Groot onkruid, gaat aardig dood, maar mais heeft ook erg geleden van de bespuiting.mais lichter van kleur en achter in groei. Bespuiting 1 Laudis + 2 Akris Kelvin Kart. Deel van de mais heeft pleksgewijs hinder ondervonden van het nog niet bestreden onkruid. Objecten Retengo Plus. We zien verschillen tussen rassen. LG is het langst en heeft ook een gebogen bladstand, waardoor deze het veld zo goed als dicht heeft. Asgaard is ook vrij lang (vergelijkbaar met LG31.211), maar heeft steile bladstand en heeft grond dan ook nog niet volledig bedekt. Dit kan nadelig zijn in relatie tot onderzaai gras. Qua lengte van het gewas moet er al gras worden ondergezaaid, maar gewas is nog vrij open,waardoor gras mogelijk te sterk gaat ontwikkelen. Bij LG met gebogen gewasstand, is gewas na grasonderzaai eerder gesloten. Het ras P7724 is qua lengte en sluiten van het gewas duidelijk achter bij de 2 andere rassen. Conclusie: Paarsverkleuring mais (24/6) is verdwenen. Bemesting breedwerpig lijkt iets minder te staan. Onderzaai iets te laat en schade aan mais. Mais is laatste week enorm snel gegroeid. Steile bladstand lijkt hierbij iets ongunstiger. Lange mais maar nog niet dicht. (wellicht een object voor volgend jaar, grasonderzaai en steilheid/openheid gewas) Bij vóór opkomst onkruidbestrijding geen nieuw onkruid bijgekomen, dus voldoende lange werking. 2 keer lage dosering geeft beste onkruidbestrijding (geen onkruid) en mais heeft er op het oog niets van geleden. Eén keer volledige dosering heeft duidelijk negatief effect op de maisgroei. Proterra staat/stond er goed op. Echter opnieuw geschoffeld en ingezaaid. Gedeelte van oude zaai zal doorgroeien, tevens zal nieuw gezaaide ook nog opkomen. Maatschap Brinkman zorgde goed voor zijn gasten! 3 e bijeenkomst 6 oktober 2015 (Fam Brinkman, adviseurs (Marco vakantie). totaal 20 personen. Grote belangstelling bij deze bijeenkomst. Op het oog helaas weinig verschillen tussen de objecten waar te nemen. Italiaans raaigras, Proterra en Japanse haver 6-8blad gezaaid staat er op. Schade aan maisplanten door onderzaai nog steeds te zien. Doordat mais nu erg lang is, is de schade door de zwaardere onkruidbestrijding in bepaalde objecten niet meer te zien. Bespuiting Retengo Plus is helaas niet uitgevoerd.

5 Oogst mais Satellietbedrijf Brinkman, perceel Grolloo 6 november 2015: Op 6 november is de demo in Grolloo geoogst. Henry en zijn collega hebben daar een aardig stukje werk in verzet. De verse opbrengst per object is gewogen via de weegbrug en er is per object een monster genomen, dat geanalyseerd is bij BLGG/Eurofins in Wageningen. Objecten 13 t/m 17 zijn helaas niet gewogen en bemonsterd.de resultaten staat weergegeven in bijlage 2. Omdat het een demo is in enkelvoud is het altijd lastig om aan te geven hoe betrouwbaar de resultaten zijn. Er kan verloop in het proefveld zitten, dat het voorop wat droger of minder vruchtbaar is dan achter of midden in het blok, hoewel het op het oog wel een redelijk homogeen perceel betrof. Mogelijk ligt object 1, de standaard, wat meer op een kopakker. Daarnaast is de monstername bij snijmais van cruciaal belang, dit kan invloed hebben op de uiteindelijke drogestof-, VEM- en zetmeelopbrengst per hectare. Pak je bij de bemonstering iets meer korrels dan heb je een hoger ds%, een hoger zetmeelgehalte en een hogere VEM/kgds. We moeten voorzichtig zijn hier te veel waarde aan toe kennen. De geoogste blokken zijn wel met 27 mtr (36 rij) breed en 90mtr diep, dus 0.24ha per object, wel relatief groot. Om de invloed van monstername uit te sluiten, is het goed in eerste instantie alleen naar de verse opbrengst per ha te kijken, hoewel een drogestof of VEM-opbrengst natuurlijk veel belangrijker is. Op de standaard Italiaans raaigras ondergezaaid rond 6 bladstadium. Maar omdat dit relatief laat is uitgevoerd, wellicht 7blad, zijn er planten omgedrukt en plat getrokken. Niet alle planten zijn weer overeind gekomen. Dit kan wel tot 5% opbrengst hebben gekost. Kijken we naar de bemestingsvarianten object 2 t/m 8, dan zien we ten opzichte van de standaard (30m3 digestaat in de rij) een opbrengst van +2 t/m + 9%. Willen we met enige voorzichtigheid, toch wat verder kijken dan hebben object 3 (cultivator, mestinjectie +6%), object 7 (MgCl +6%)en object 4 (+10ton dikke fractie +9%) de hoogste exta opbrengsten. Dat object 3 wat hoger uitkomt, zou veroorzaakt kunnen zijn dat 28cm woelen in object 1 de grond mogelijk te diep losgemaakt wordt en daardoor niet goed op vaste ondergrond kan worden gezaaid. Bij object 4 is 10 ton dikke fractie extra gegeven, zodat dit heel goed wat meer opbrengst kan opleveren. Bij object 6 is MgCl aan de mest toegevoegd, waardoor N minder vervluchtigd en mogelijk meer voor gewas beschikbaar blijft. Object 5 Explorer 30kg stikstof minder gegeven, niet terug te vinden in verse opbrengst. Bij de groenbemestingsvarianten (object 9 t/m 12) vallen met name de objecten Proterra (object 9 en 10 bijna -10%) tegen. Hier ook veel plantschade door het te late moment van grasonderzaai. Tevens is op deze objecten de onkruidbestrijding op 1 moment na opkomst ( conform object 15) uitgevoerd. Dit heeft gewas op dat moment behoorlijk terug gezet. Dat object 11 en 12, gemiddeld 15% hoger zijn dan object 1 is niet goed te verklaren. Enige verschil is de grasonderzaai en de plaats in het veld. Maar plantverlies door onderzaai kan geen 15% opbrengst gekost hebben. Dus toch maar voorzichtig zijn met deze resultaten. Kijken we naar de resultaten van de monsteranalyse, dan vallen positief op: object 7 (MgCl), object 8 (Pyadin), object 12 (nazaai Itrgrs) en object 9 en 10 (Proterra/Proterra 2-4). Deze hebben alle een wat hoger ds% dan de overige objecten die rond de 25/26% zitten. Bij de objecten 9 en 10 kan dit komen doordat er wat meer planten zijn weggevallen door het onderzaaien, waardoor gewas meer open is daardoor hoger ds% en zetmeelgehalte ( ). Kijken we verder naar zetmeelgehalte en VEM/kgds, waarbij de meeste objecten rond de gr zetmeel en VEM, dan vallen ook positief op met name object 7 (MgCl) en object12 (nazaai Itrgrs). Wat opvalt is lage zetmeelgehalte en lage VEM/kgds van object 11 -Japanse haver. Hier is mogelijk de eenmalige en relatief zwaardere onkruidbestrijding een veroorzaker. Welke invloed bij object 9 en 10 wellicht meer dan goed wordt gemaakt door de mindere planten die er staan. In de meeste objecten is 175kg Humicell toegepast als kunstmestrijenbemesting. Naast 30 kg N, wordt er dan ook nog extra selenium gegeven. Gehalte in de snijmais zou dan van 10gr/kgds stijgen naar 40 gr/kgds. In de resultaten zien we seleniumgehalte variëren van 8 tot 17 gram, maar 40 wordt niet gehaald. Ook zit in object 5 en 6 geen selenium toegevoegd. Gehalte is hier 8 gr/kgds. Dus er zou een gering effect kunnen zijn, maar ook bij toepassing van Humicell in object 11 en 12 is het gehalte 8gr/kgds. Uit bovenstaande blijft het duidelijk dat we voorzichtig moeten zijn met deze resultaten, met name naar de resultaten van de analyses en daarmee met de drogestofopbrengst, VEM-opbrengst en zetmeelopbrengst. Hoewel object 7 (MgCl) in de resultaten van de monsteranalyses wel zeer positief

6 eruit komt met 950 VEM/kgds en 340 gr zetmeel/kgds. Dat is bijna 100 gram meer dan de standaard. Wellicht hier aan toch een keer onderzoek in herhalingen uitvoeren. Deze resultaten zullen tijdens bijeenkomst in februari, als we groenbemesters gaan beoordelen en plannen gaan maken, een keer met elkaar gaan bespreken. Tevens hebben we deze winter ook nog enkele bijeenkomsten rond project Grondig Boeren met Mais, waarbij besproken zal worden wat we dit jaar op het perceel in Grolloo hebben aangelegd, met welke gedachte en ook de resultaten daarbij zullen bespreken. Belangrijkste conclusies demo 2015: Onkruidbestrijding vóór opkomst interessante optie. Onderzaai 6 bladstadium moet niet te laat worden uitgevoerd. Positieve effect van bemesting in de rij tov breedwerpig injecteur is dit jaar niet aangetoond. Humicell geeft niet direct hoger seleniumgehalte in de mais. Explorer en Humicoat blijven niet achter bij de Humicell. MgCl lijkt perspectiefvol, extra onderzoek gewenst.

7 Bijlage 1a: opzet demo 2015 Satellietbedrijf Brinkman object 1 t/m 8, vervolg in bijlage 1b. Grondig Boeren met Mais (GBMM) (Aart en Jans Brinkman, Marco de Boer, Henri Altena)) ( ) Satellietbedrijf Mts J. en A. Brinkman Amen zaai 12 mei Perceel Grolloo (100 mtr breed, 600mtr lang) Objecten worden dwars op perceel gezaaid, dus ook bemesting etc over de breedte (objecten 27mtr breed en ca 100mtr diep: ca 0.25ha) Deel 1 (grondbewerking, bemesting, ) Uitvoering: Mts J. en A. Brinkman ism Henri Object1 - Standaard Object2 Object3 Object4 Object5 Object6 Object7 Object8 doodspuiten groenbemester (roundup) Cultivator, lichte grondbewerking 5 cm Woelen (28cm) +30 m3digestaat in de rij 15cmdiep na 1 week zaaien Woelen 18 cm +30 m3digestaat in de rij op 10cmdiep 20 cm diep gecultiveerd, 30m3 digestaat injecteur Woelen 23cm, 30m3 rij; 10 ton dikke fractie digestaat + MgCl (60kg/ha) Piadin kunstmest in de rij? 175kg Humicell (30kgN) 175kg Humicell in rij 175kg Humicell in rij 175kg Humicell in rij Explorer in rij 100kg/ha Humicoat rij 150kg/ha P8057 (95.000pl/ha) onderzaai groenbem kg wtrgroengr (it+ww) 6/7blad onkr bestr vóór opkomst (80gr Merlin+0.8ltr Frontier) en ná opkomst (Kart en..)/ geen bodemherbicide na opkomst. Let op in standaard 5mtr 1 segment dicht zetten. Ziektenbestrijding - geen spuit 27mtr

8 Bijlage 1b. opzet demo 2015 Satellietbedrijf Brinkman object 9 t/m 17 Grondig Boeren met Mais (GBMM) Satellietbedrijf Mts J. en A. Brinkman Amen Deel 2 ( groenbemester/onkruidbestrijding) Uitvoering: Marco ism Mts Brinkman Deel 3 ( Retengo/plantaantal) Uitvoering: Marco/Henri/Mts Brinkman Object9 Object10 Object11 Object12 Object13 Object14 Object15 Object16 Object17 15kg Proterra bij maiszaai geen merlin/frontier. Evt. Gradaties onkrbestr. Dosering milagro 20kg Proterra 2/4bladstadium geen merlin/frontier. Evt. Gradaties in onkrbestr. Dosering milagro J.haver onderz geen Merlin/f rontier J.haver nazaai nazaai 35kg it/ww alleen onkr bestr vóór opk 100gr Merlin/fr ontier 2* lage dosering 1 keer nà opkomst 13.5mt 13.5mtr Retengo Plus LG Asgaard P7724 spuit 27mtr 9mtr 9mtr 9mtr pl/ha; +15% zaaien

9 Bijlage 2 - Resultaten: demo Brinkman 2015 Drogestofgehalte, VEM/kgds, Zetmeelgehalte en opbrengsten zaai 12 mei, oogst 6 nov. verse opbrengst Drogestofopbrengst VEM-opbrengst Zetmeel opbrengst OmMonster absoluut relatief ds% absoluut relatief VEM/kgds absoluut relatief Zetmeel absoluut relatief 1-standaard woelen 18 cm cultivator 20 cm/injecteur woelen 23cm+10tondik Explorer Humicoat MGCL Piadin Proterra/onkruidbestr Proterra 2-4/onkruidbestr japanse haver nazaai It. Rgrs Kw alilteit en samenstelling per kg ds OmMonster Ruw eiwit Ruwe celst Ruw as VCOS Suiker Ruw vet NDF ADF ADL NDF-vs CW-vert. Selenium 1-standaard woelen 18 cm cultivator 20 cm/injecteur woelen 23cm+10tondik Explorer Humicoat MGCL Piadin Proterra/onkruidbestr Proterra 2-4/onkruidbestr japanse haver nazaai It. Rgrs

10

Satellietbedrijf Mts. Brinkman

Satellietbedrijf Mts. Brinkman Satellietbedrijf Mts. Brinkman Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam: Mts Brinkman Amen 47 9446 TE Amen Foto 16.1 Bedrijf vanuit de lucht Figuur 16.1 plattegrond Amen en omstreken Het bedrijf

Nadere informatie

Satellietbedrijf Tiems

Satellietbedrijf Tiems Satellietbedrijf Tiems Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam:Maatschap Tiems-Cazemier Adres: Molenberg 2 9567 PP Anloo Het bedrijf van Henk Tiems telt ruim 100 stuks melkkoeien en 70 stuks jongvee.

Nadere informatie

Satellietbedrijf Mts. Boxen

Satellietbedrijf Mts. Boxen Satellietbedrijf Mts. Boxen Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam: Mts Boxen Adres: Bosweg 1A, 7858 TA Eeserveen Bedrijf Ligging van bedrijf en de 2 demopercelen Het bedrijf van Mts. Boxen telt

Nadere informatie

Satellietbedrijf Kooiker

Satellietbedrijf Kooiker Satellietbedrijf Kooiker Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam: Mts Smeenge Adres: Hoofdweg 62 9483 PD Zeegse Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans, Harm

Nadere informatie

Satellietbedrijf Meijer

Satellietbedrijf Meijer Satellietbedrijf Meijer Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam:Mts. Ben J Meijer-Pool Adres: Mr. J. B. Kanweg 98 9439TH Witteveen Het bedrijf telt circa 170 GVE en in totaal wordt er 56 ha gras

Nadere informatie

Satellietbedrijf Graveland

Satellietbedrijf Graveland Satellietbedrijf Graveland Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam:Firma Graveland Adres: Bosweg 5A, 7958 PZ Koekange Het bedrijf van Wout Graveland telt circa 100 stuks melkkoeien en 65 stuks jongvee.

Nadere informatie

Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans (PPO-WUR)

Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans (PPO-WUR) Rapportage Satellietbedrijf Smeenge Zeegse -2015 Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans (PPO-WUR) Vlnr. Harry Koonstra, Jan Reinder Smeenge In mei 2015 met het team

Nadere informatie

Satellietbedrijf Mts. Kievit

Satellietbedrijf Mts. Kievit Satellietbedrijf Mts. Kievit Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam: Mts Kievit Adres: Bongveenweg 4 9496 TE Bunne Bedrijf Kievit Het bedrijf melkt ongeveer 140 koeien en houdt 100 stuks jongvee.

Nadere informatie

Winterbijeenkomt 8 februari 2018

Winterbijeenkomt 8 februari 2018 Grondig Boeren met Maïs Winterbijeenkomt 8 februari 2018 Tel: 0320-291349 e-mail: john.verhoeven@wur.nl Satelliet bedrijven Jan Reinder Smeenge Zeegse Henk Tiems Anloo Wichard Kievit Bunne Bert Middag

Nadere informatie

Proterra Maize. 226,- hoger saldo per ha

Proterra Maize. 226,- hoger saldo per ha Proterra Maize 226,- hoger saldo per ha Proterra Maize biedt vele voordelen De groenbemester Proterra Maize meezaaien met de mais heeft vele voordelen en levert uiteindelijk een hoger saldo van 226,- per

Nadere informatie

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN!

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! In deze editie aandacht voor: Vernietigen en verkleinen vanggewas ph Organische stof: compost Kali bemesting Onderzaai Raskeuze Organisatie maisteelt Een plant groeit

Nadere informatie

Grondig Boeren met Maïs

Grondig Boeren met Maïs Grondig Boeren met Maïs Duurzamer telen van mais 8 maart 2017, John Verhoeven Tel: 0320-291349 e-mail: john.verhoeven@wur.nl Grondig boeren met mais Drenthe Speerpunten: Bodem / Organische stof (balans)

Nadere informatie

Vanggewas mais. 18 febr. 2019, Studieclub akkerbouw de Kempen Jacqueline Ulen, WUR Open Teelten

Vanggewas mais. 18 febr. 2019, Studieclub akkerbouw de Kempen Jacqueline Ulen, WUR Open Teelten Vanggewas mais 18 febr. 2019, Studieclub akkerbouw de Kempen Jacqueline Ulen, WUR Open Teelten Kennis uit Grondig Boeren met Mais Aanvrager: Ploegmakers Loonwerk BV Financiering: Europees Landbouwfonds

Nadere informatie

Workshop: Overig ruwvoer en eigen krachtvoerteelt. Zijn er alternatieven? Huidige situatie voerteelt

Workshop: Overig ruwvoer en eigen krachtvoerteelt. Zijn er alternatieven? Huidige situatie voerteelt Overig ruwvoer en eigen krachtvoerteelt Huidige situatie voerteelt Zijn er alternatieven? Gras eiwit Mais energie zetmeel Aankoop krachtvoer om rantsoen compleet te maken. Voederbieten Soja Lupine Veldbonen

Nadere informatie

Plantenteelt maïs. Docent: Muhtezan Brkić

Plantenteelt maïs. Docent: Muhtezan Brkić Plantenteelt maïs Docent: Muhtezan Brkić Programma Chemische onkruidbestrijding in snijmaïs Kahoot graan en onkruiden Werkopdracht PowerPoint presentatie snijmaïs werk in groepen. Ma. 13 maart 1 ste toets

Nadere informatie

Strategisch(er) stikstof bemesten op melkveebedrijven

Strategisch(er) stikstof bemesten op melkveebedrijven Strategisch(er) stikstof bemesten op melkveebedrijven Welke stikstof-bemestingsadvies gebruik je als stikstof knelt? Jantine van Middelkoop, Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen Gebruiksnormen

Nadere informatie

Vanggewas na mais ook goed voor de boer

Vanggewas na mais ook goed voor de boer Vanggewas na mais ook goed voor de boer Gaat u meer aandacht aan uw groenbemester besteden? Janjo de Haan 12 februari 2015 Verschil tussen vanggewas en groenbemester (Stikstof)vanggewas Onbemest 1e doel

Nadere informatie

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. www.cavdenham.nl

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. www.cavdenham.nl Samen naar een optimaal rendement www.cavdenham.nl Maisteelt 2015 Ook voor het maisjaar 2015 hebben de rundveespecialisten van CAV Den Ham weer een keus gemaakt uit het grote aanbod van maisrassen in Nederland.

Nadere informatie

Betere maïs met drijfmest in de rij

Betere maïs met drijfmest in de rij Betere maïs met drijfmest in de rij Mogelijkheden en beperkingen van drijfmest in de rij op snijmaïs Albert-Jan Bos DLV Rundveeadvies 12 febr. 2015 Inhoud Hoe werkt het? Wat zijn de effecten op de opbrengst?

Nadere informatie

IBS Zaaien, poten en planten

IBS Zaaien, poten en planten IBS Zaaien, poten en planten Breed scala aan middelen toegelaten in snijmaïs Mogelijk wisselen ook als mais op mais wordt geteeld Voorzichtig met hoge doseringen 10-15% lagere opbrengsten Via internet

Nadere informatie

Voorwoord Maiskopbrand

Voorwoord Maiskopbrand Rassenadvies mais Seizoen 2018 Voorwoord Na een gemiddeld goed groeizaam jaar wat opbrengst en kwaliteit betreft, zit het nieuwe seizoen 2018 er weer aan te komen. Na legering van afgelopen jaar is maar

Nadere informatie

Onderzoek herbicidetolerantie Proterra Maize *

Onderzoek herbicidetolerantie Proterra Maize * Onderzoek herbicidetolerantie Proterra Maize 2011-2012* Introductie Grasgroenbemester en vanggewas Proterra Maize wordt in het voorjaar gelijktijdig met mais ingezaaid. Dit biedt maistelers veel voordelen:

Nadere informatie

maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters

maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters Maisteelt 2019 Vanaf 2019 gelden er voor (snij)maisteelt nieuwe regels om te voldoen aan het Zesde Nederlandse actieprogramma betreffende

Nadere informatie

Weersinvloeden op oogst Actualiteiten Ruwvoerteelten. Weersinvloeden op oogst Weersinvloeden op oogst Januari.

Weersinvloeden op oogst Actualiteiten Ruwvoerteelten. Weersinvloeden op oogst Weersinvloeden op oogst Januari. Actualiteiten Ruwvoerteelten Mei Juni 1 Juli Juli Oktober Oktober 2 Oktober Oktober Terugblik 2015 & Vooruit kijken op 2016 3 Wat is mijn droge stof opbrengst? 1 e snede 4.000 31% 2 e snede 3.000 23% 3

Nadere informatie

Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers

Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers Marleen Plomp en Gerjan Hilhorst (Wageningen Livestock Research) Maart 217 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Dataset...

Nadere informatie

Kan stimuleren van agrobiodiversiteit zonder externe gelden?

Kan stimuleren van agrobiodiversiteit zonder externe gelden? Resultaten met functionele agrobiodiversiteitsmaatregelen vanuit project Boeren en Agrobiodiversiteit.. Kan stimuleren van agrobiodiversiteit zonder externe gelden? Jan de Wit Louis Bolk Instituut 1 Biodiversiteit?

Nadere informatie

Handboek snijmaïs. 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs...

Handboek snijmaïs. 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs... 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs... 10 6 1 Inleiding Na gras is snijmaïs het belangrijkste gewas voor de melkveehouderij.

Nadere informatie

De Samenwerking BV N I E U W S B R I E F

De Samenwerking BV N I E U W S B R I E F DE SAMENWERKING. De Samenwerking BV N I E U W S B R I E F MAISZADEN 2019 Kwalitatief goed ruwvoer van eigen bedrijf is een essentiële factor voor het bedrijfsresultaat op uw melkveebedrijf. Scores op de

Nadere informatie

Even bijpraten. Actualiteiten maïs/gras. Albert Snoei Hoornaar 16 februari 2017

Even bijpraten. Actualiteiten maïs/gras. Albert Snoei Hoornaar 16 februari 2017 Even bijpraten Actualiteiten maïs/gras Albert Snoei Hoornaar 16 februari 2017 Geheugen opfrissertje.. April veel regen. Bovengrond snel droog maar ondergrond bleef lang nat. Mei droog. Zaaien ging vlot

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Vervolgonderzoek in 2005 P.J. van Leeuwen, A.Th.J. Koster en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen maart 2006 PPO

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in weiland. in nazomer en herfst

Onkruidbestrijding in weiland. in nazomer en herfst Onkruidbestrijding in weiland in nazomer en herfst Inhoud Veel en goed ruwvoer Pag. 3 Pag. 10 Pag. 14 Pag. 15 Veel en goed ruwvoer Onkruidbestrijding in nazomer en najaar Middelen voor onkruidbestrijding

Nadere informatie

Innovatieve maïsteelt op veengrond in Noord-Holland Jaarrapportage Februari Uitvoering. Financiering

Innovatieve maïsteelt op veengrond in Noord-Holland Jaarrapportage Februari Uitvoering. Financiering Innovatieve maïsteelt op veengrond in Noord-Holland Jaarrapportage 2012 Februari 2013 Uitvoering Financiering Innovatieve maïsteelt op veengrond in Noord-Holland Jaarrapportage 2012 Herman van Schooten

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Maïsopbrengsten. Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen

Maïsopbrengsten. Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen Maïsopbrengsten Case study Verdien 395 per hectare met het bekalken van uw maïspercelen Het meeste onderzoek naar de effecten van bekalking op de maïsopbrengsten is gedateerd. De onderzoeken zijn gedaan

Nadere informatie

Grondig boeren met mais in Drenthe. Rapportage project t/m J.T.W. Verhoeven, R. Timmer, H.A. van Schooten, J. Groten, M.

Grondig boeren met mais in Drenthe. Rapportage project t/m J.T.W. Verhoeven, R. Timmer, H.A. van Schooten, J. Groten, M. Grondig boeren met mais in Drenthe Rapportage project t/m 2017 J.T.W. Verhoeven, R. Timmer, H.A. van Schooten, J. Groten, M. Wesselink Grondig boeren met mais in Drenthe Rapportage project t/m 2017 J.

Nadere informatie

Groenbemesters 2015-2016. Een vruchtbare investering

Groenbemesters 2015-2016. Een vruchtbare investering Groenbemesters 2015-2016 Een vruchtbare investering Beste akkerbouwer, Gezondheid, structuur en een goed bodemleven van de bodem verbeteren de opbrengst van teeltgewassen en hiermee ook uw bedrijfsresultaat.

Nadere informatie

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe Het effect van N-bemesting op de (energie)opbrengst van wintertarwe Opdrachtgever: Auteur:

Nadere informatie

Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven

Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven Inleiding De CBGV baseert haar adviezen bij voorkeur op zoveel mogelijk proefresultaten. Resultaten moeten daarbij

Nadere informatie

8 Onkruidbestrijding. 8.1 Preventie

8 Onkruidbestrijding. 8.1 Preventie 8 Onkruidbestrijding Maïs heeft een vrij trage beginontwikkeling. De perioden tussen zaaien en een volledige grondbedekking is gemiddeld 8 weken. Onkruiden vormen dan een bedreiging voor het gewas door

Nadere informatie

Van optimale bodem naar optimaal voer!

Van optimale bodem naar optimaal voer! Van optimale bodem naar optimaal voer! Veehouderij en loonwerker informatiebijeenkomst 2016 www.tenbrinkebv.nl Van optimale bodem naar optimaal voer. Inleiding De beste wensen voor een gezond en gelukking

Nadere informatie

Maisteelt Samen naar een optimaal rendement.

Maisteelt Samen naar een optimaal rendement. Samen naar een optimaal rendement www.cavdenham.nl Ruwvoer als basis Op melkvee en vleesvee bedrijven wordt veel aandacht besteed aan fokkerij om genetische vooruitgang te kunnen realiseren. Samen met

Nadere informatie

BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 2009 nateelt groenbemesters

BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 2009 nateelt groenbemesters BODEMBREED INTERREG Resultaten veldonderzoek 29 nateelt groenbemesters Nederlands Limburg Onderdeel: Werkgroep 3 Document: Rapport Tijdstip: januari 21 Versie: 1 Status: definitief Opgesteld door: Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Aanbevolen rassen - snijmaïs zeer vroeg en vroeg. Aanbevolen rassen - snijmaïs middenvroeg en middenlaat

Aanbevolen rassen - snijmaïs zeer vroeg en vroeg. Aanbevolen rassen - snijmaïs middenvroeg en middenlaat Maïszaden 2017 Aalborg Pirro ultravroeg (FAO 160) vroeg (FAO 210) Goede opbrengst met hoge voederwaarden. Vroegrijpe massa met behoud van kwaliteit. Maximale opbrengst bij inzaai tussen 10 en 30 mei. Stevig,

Nadere informatie

Minder grondbewerking in de maïsteelt. Technieken & onderzoeksresultaten Joachim Deru

Minder grondbewerking in de maïsteelt. Technieken & onderzoeksresultaten Joachim Deru Minder grondbewerking in de maïsteelt Technieken & onderzoeksresultaten Joachim Deru Inhoud Waarom minder intensieve grondbewerking? Hoe minder intensieve grondbewerking? Onderzoek bodem & mais Proefveldbezoek

Nadere informatie

Vruchtbare Kringloop Overijssel

Vruchtbare Kringloop Overijssel Vruchtbare Kringloop Overijssel Resultaten KringloopWijzers Gerjan Hilhorst (WUR De Marke) Inhoud Resultaten vee Gewasopbrengsten en bemesting Bodemoverschot Vergelijking Vruchtbare Kringloop Overijssel

Nadere informatie

Praktijk: Werken aan organische stof met melkveehouders

Praktijk: Werken aan organische stof met melkveehouders Praktijk: Werken aan organische stof met melkveehouders Nick van Eekeren Programma bodem, grasland en ecosysteemdiensten Productie Waterregulatie: kwantiteit en kwaliteit Klimaat: mitigatie en adaptatie

Nadere informatie

Resultaten pilot 2018/2019 Groene Weide Meststof H. Canter Cremers

Resultaten pilot 2018/2019 Groene Weide Meststof H. Canter Cremers Resultaten pilot 2018/2019 Groene Weide Meststof H. Canter Cremers Akkers 9.328 ha 61.904 ha 17.428 ha K2O: 38.339 ton P2O5: 8.052 ton N tot: 35.314 ton S: 7.445 ton Totaal bemestingsmineralen Achterhoek

Nadere informatie

Boerenexperiment No 4 aanvulling

Boerenexperiment No 4 aanvulling Boerenexperiment No 4 aanvulling Aardappels op zware grond, aanvulling op rapport Aanvulling en Resultaten en ervaringen van de groenbemestervelden op zware klei, najaar 2012 Achtergrond De toepassing

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in grasland in het najaar

Onkruidbestrijding in grasland in het najaar Onkruidbestrijding in grasland in het najaar Inhoud Pag. 3 Pag. 10 Pag. 14 Pag. 15 Veel en goed ruwvoer Voordelen van een onkruidbestrijding in het najaar Middelen voor een onkruidbestrijding in het najaar

Nadere informatie

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement.

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. Maiszaden Samen naar een optimaal rendement www.cavdenham.nl Maisteelt 2016 Mais seizoen 2015 was een bijzonder teeltjaar. Een jaar waarin u als veehouder te maken had met zeer wisselende weersomstandigheden

Nadere informatie

Groenbemester met mooiste stand produceert minste biomassa

Groenbemester met mooiste stand produceert minste biomassa 30 november 2018 Groenbemester met mooiste stand produceert minste biomassa Onderzaaien? Daar staat toch niks?! In Zuid Oost Nederland is het nog niet zo gemakkelijk om een perceel te vinden waarbij de

Nadere informatie

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt.

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt. Praktijkproef Super FK in Paprika 20 bij de start van de teelt. Inleiding: Het doseren van Super FK zorgt primair voor een actiever/vegetatiever gewas, een betere en vollere gewasstand, met een betere

Nadere informatie

Vanggewas na maïs. Verplichting Aandachtspunten. VAB Maarsbergen, 4 april Bert Knegtering

Vanggewas na maïs. Verplichting Aandachtspunten. VAB Maarsbergen, 4 april Bert Knegtering Vanggewas na maïs Verplichting 2019 Aandachtspunten VAB Maarsbergen, 4 april 2019 Bert Knegtering Vanggewas na maïs Vanaf 2019 is er een verschil in de inzaaidatum voor vanggewassen die direct na de oogst

Nadere informatie

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Hervorming Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid Toeslagrechten 2014 Betalingsrechten 2015 Nationale invulling

Nadere informatie

Ervaringen met voederbieten

Ervaringen met voederbieten 172 e themadag NVWV t Beste bouwplan Ervaringen met voederbieten Erik Smale Groot Steinfort Introductie Tuesday 18 October 2016 Dare to Dairy Environment & Biodiversity Iets over mijzelf Groot Steinfort

Nadere informatie

Maïsteelt 2017 oktober 2016

Maïsteelt 2017 oktober 2016 Maïsteelt 2017 oktober 2016 DairyMaïs : de beste maïsrassen in een mengsel De top van de CSAR-lijst gemengd in één zak, passend bij uw teeltdoel. Dát is DairyMaïs. Sinds 2013 selecteert Agrifirm op basis

Nadere informatie

Bemesting in maïs. Oktober 2011

Bemesting in maïs. Oktober 2011 Bemesting in maïs uitgevoerd in opdracht van: Agriton BV Oktober 2011 Proefnummer: 11647 Oktober 2011 H. de Vries Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon +31 (228) 56 31 64 Fax +31

Nadere informatie

Maïsteelt 2018 oktober 2016

Maïsteelt 2018 oktober 2016 Maïsteelt 2018 oktober 2016 DairyMaïs : de beste maïsrassen in een mengsel De top van de CSAR-lijst gemengd in één zak, passend bij uw teeltdoel. Dát is DairyMaïs. Sinds 2013 selecteert Agrifirm op basis

Nadere informatie

Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien.

Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien. Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien. In opdracht van: Agro-vital/Agriton Molenstraat 10-1, 8391 AJ Noordwolde Fr, The Netherlands Uitgebracht door: N.G. Boot

Nadere informatie

AGRO VITAL Inhoudsopgave:

AGRO VITAL Inhoudsopgave: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef... 2 2. Proefgegevens... 2 3. Objecten en spuitdatums... 3 4. Resultaten... 3 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia P.J. van Leeuwen, A.Th. J. Koster, J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen januari 2005 PPO nr.330928 2005 Wageningen,

Nadere informatie

Groenbedekkers bij mais gras in de mais zaaien van naderbij bekeken Gert Van de Ven Hooibeekhoeve februari 2019

Groenbedekkers bij mais gras in de mais zaaien van naderbij bekeken Gert Van de Ven Hooibeekhoeve februari 2019 Groenbedekkers bij mais gras in de mais zaaien van naderbij bekeken Gert Van de Ven Hooibeekhoeve februari 2019 VROEG ZAAIEN MEER GROENBEDEKKER Tijdig zaaien: Positief effect op bodemstructuur Oogst in

Nadere informatie

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen 2015-2016 onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1. Doel van project In de teelt van buxus struikjes wordt binnen het PT Koepelproject

Nadere informatie

Teelthandleiding. 5.5 preventie van schade door winderosie

Teelthandleiding. 5.5 preventie van schade door winderosie Teelthandleiding 5.5 preventie van schade door winderosie 5.5 Preventie van schade door winderosie... 1 2 5.5 Preventie van schade door winderosie Versie: mei 2015 Ruim 10% van de Nederlandse landbouwgrond

Nadere informatie

Ruwvoeravond. Passen alternatieve gewassen bij u?

Ruwvoeravond. Passen alternatieve gewassen bij u? Ruwvoeravond Passen alternatieve gewassen bij u? Hoornaar, 16 feb 2017 Akkerbouwmatige Ruwvoerteelt Planmatig werken aan een optimale(ruwvoer)opbrengst door te sturen op bodem en gewas +2.000 kg ds Wat

Nadere informatie

Livestock Research Kwaliteit gras gedurende het jaar. Kwaliteit gras groeiperiode. 7 Graskwaliteit door het jaar Verloop voederwaarde

Livestock Research Kwaliteit gras gedurende het jaar. Kwaliteit gras groeiperiode. 7 Graskwaliteit door het jaar Verloop voederwaarde 7 Graskwaliteit door het jaar Verloop voederwaarde Kwaliteit gras gedurende het jaar 1050 1040 1030 1020 1010 1000 990 980 970 960 950 apr mei jun juni aug sept 85,0 84,0 83,0 82,0 81,0 80,0 79,0 VEM VC-os

Nadere informatie

Diepte (cm) Stikstofanalyse totaal Kort voor aanleg 16/06/ Bij aanleg proef 03/07/

Diepte (cm) Stikstofanalyse totaal Kort voor aanleg 16/06/ Bij aanleg proef 03/07/ STAMSLABOON 2014 Proef N-bemesting stamslaboon 1. Doel Nagaan of de huidige N-bemestingsadviezen van het labo van Inagro voor de teelt van stamslaboon optimaal zijn om een hoge opbrengst te combineren

Nadere informatie

22a Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0623 Door: ing.h.w.g. Floot

22a Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0623 Door: ing.h.w.g. Floot 22a Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0623 Door: ing.h.w.g. Floot Inleiding In de tarweteelt is de grondbewerking een belangrijke kostenpost. Vooral bij monocultuur wintertarwe komt

Nadere informatie

Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0523 Door: ing.h.w.g. Floot

Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0523 Door: ing.h.w.g. Floot Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0523 Door: ing.h.w.g. Floot Inleiding In de tarweteelt is de grondbewerking een belangrijke kostenpost. Vooral bij monocultuur wintertarwe komt

Nadere informatie

Groenbemesters 2015-2016. Een vruchtbare investering

Groenbemesters 2015-2016. Een vruchtbare investering Groenbemesters 2015-2016 Een vruchtbare investering Beste akkerbouwer, Gezondheid, structuur en een goed bodemleven van de bodem verbeteren de opbrengst van teeltgewassen en hiermee ook uw bedrijfsresultaat.

Nadere informatie

BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS. Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016

BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS. Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016 BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016 BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS Opbrengstproeven De Marke en Den Eelder 2015 en 2016 Meting NH 3 emissie De Marke

Nadere informatie

Handboek snijmaïs. Inhoudsopgave

Handboek snijmaïs. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding... 8 1.1 Herkomst en introductie maïs... 8 1.2 Arealen... 8 1.3 Rasontwikkelingen... 9 1.4 Gebruiksvormen van maïs... 11 2 Het gewas (fysiologie)... 14 2.1 Bouw van de plant...

Nadere informatie

Vanwege de korte groeiperiode niet te vroeg zaaien. Ritnaalden (koperworm) zijn de larven van de kniptor en leven

Vanwege de korte groeiperiode niet te vroeg zaaien. Ritnaalden (koperworm) zijn de larven van de kniptor en leven 2016 3 Zaadbehandeling tegen ritnaaldenschade Aalborg ultravroeg (FAO 160) Al vele jaren zorgen op bepaalde percelen ritnaalden voor veel schade in jonge maïsplanten en dit probleem wordt steeds groter.

Nadere informatie

De rol van loonwerkers in de mineralenkringloop

De rol van loonwerkers in de mineralenkringloop De rol van loonwerkers in de mineralenkringloop en precisielandbouw Praktijknetwerk loonwerker maar melkveehouder kringloopwijzer Stappenplan naar maximaal ruwvoer van eigen grond Technische uitvoering

Nadere informatie

Vlinderbloemigen voor lagere kosten?

Vlinderbloemigen voor lagere kosten? Vlinderbloemigen voor lagere kosten? Jan de Wit Voordelen van gras-rode-klaver-mengsels en lage kostprijs is meer dan s 2-6-2016 Opbouw verhaal 1. Waarom grasklaver? 2. Verschil rode en witte klaver 3.

Nadere informatie

Voorwoord. Communicatie

Voorwoord. Communicatie HAARBROEKSTEEG 4 7217 MC HARFSEN TEL. 0575-431248 FAX 0575-431929 www.beltman-almen.nl 2014 Voorwoord Voor u ligt de uitgave 2014 van mededelingen Firma Beltman-Almen. Er is een nieuw tijdperk van communiceren

Nadere informatie

SUIKERBIETEN. Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker. Productie: ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten

SUIKERBIETEN. Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker. Productie: ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten SUIKERBIETEN Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker Productie: 180.000.000 ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten 1 Waar komt de suiker vandaan? Arealen Europa Waar komt de suiker vandaan?

Nadere informatie

N-systemen in wintertarwe

N-systemen in wintertarwe N-systemen in wintertarwe Inleiding HLB BV en Proeftuin Zwaagdijk voerden het project N-systemen in wintertarwe uit in opdracht van Productschap Akkerbouw in de periode 2010-2012. Doelstelling van het

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: AGRO-VITAL

INHOUDSOPGAVE: AGRO-VITAL ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- INHOUDSOPGAVE: 1. Doel proef.... 2 2. Proef opzet.... 2 3. Objecten

Nadere informatie

ONDERZOEK BODEMBEWERKINGEN TEELTCOMBINATIE GRAS MAÏS 2010

ONDERZOEK BODEMBEWERKINGEN TEELTCOMBINATIE GRAS MAÏS 2010 0 RAPPORT BODEMBREED INTERREG ONDERZOEK BODEMBEWERKINGEN TEELTCOMBINATIE GRAS MAÏS 2010 Zand Onderdeel: Werkgroep 3 Document: Rapport Tijdstip: maart 2011 Versie: 1 Opgesteld: Hooibeekhoeve, Gert Van de

Nadere informatie

Opties voor duurzaam stikstof- en koolstofbeheer in intensieve teelten

Opties voor duurzaam stikstof- en koolstofbeheer in intensieve teelten Opties voor duurzaam stikstof- en koolstofbeheer in intensieve teelten De Vliegher A. De Waele J. Agneessens L. CriNglooP Collectief 9 oktober 2014 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave: AGRITON

Inhoudsopgave: AGRITON ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten en spuitdatums.... 3 4. Resultaten... 3 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf

Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf Pilotveehouder Henk van Dijk Proeftuinadviseur Gerrit de Lange Countus Accountants Proeftuin Natura 2000 Overijssel wordt mede mogelijk gemaakt door: 8

Nadere informatie

Bemestingsstrategie voor de teeltcombinatie gras-maïs

Bemestingsstrategie voor de teeltcombinatie gras-maïs Bemestingsstrategie voor de teeltcombinatie gras-maïs Auteurs Gert Van de Ven, An Schellekens Wendy Odeurs Joos Latré 14/03/2014 www.lcvvzw.be 2 / 8 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 Adviezen...

Nadere informatie

2. Het gewas. Voedergewassen

2. Het gewas. Voedergewassen 2. Het gewas Voedergewassen De plant Vegetatief - wortelstelsel - stengel - bladeren Generatief - kolf - pluim 2 Vegetatief (stengel en blad) Begint met bladeren stengel Lengte tot 4 meter Weinig zijstengels

Nadere informatie

Netwerken leren elkaar werken met nieuwe mestbeleid. - Ruinerwold ontmoet Geesteren -

Netwerken leren elkaar werken met nieuwe mestbeleid. - Ruinerwold ontmoet Geesteren - Netwerken leren elkaar werken met nieuwe mestbeleid - Ruinerwold ontmoet Geesteren - In het begin van 2007 ontdekten we dat in Gelderland een netwerk zit dat met vergelijkbare knelpunten worstelt als ons,

Nadere informatie

Maïsrassen 2016 Resultaten, ras- en zaaiadviezen

Maïsrassen 2016 Resultaten, ras- en zaaiadviezen Maïsrassen 06 Resultaten, ras- en zaaiadviezen Positionering voorkeursrassen SNIJMAÏS EN KORRELMAÏS Snijmaïs Ras VHI³ Belangrijkste eigenschappen Positionering Zeer vroeg¹ Vroeg¹ Asgaard 90 Vitaliteit

Nadere informatie

ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU

ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU Proefcode : OL13 BKTTZA Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg

Nadere informatie

GRASDUINEN IN HET GRAS

GRASDUINEN IN HET GRAS Ruraal Netwerk 25 april 2013 GRASDUINEN IN HET GRAS GEBRUIKSDOELSTELLINGEN VAN GRAS VOOR LANDBOUW Geert Rombouts Mathias Abts Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Voorlichting

Nadere informatie

23 februari 2015, Gerard Meuffels WUR-PPO. Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

23 februari 2015, Gerard Meuffels WUR-PPO. Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 23 februari 2015, Gerard Meuffels WUR-PPO Rijenbemesting Betere benutting van nutriënten en verkleinen van het risico van uitspoeling / afstroming Kunstmeststoffen reeds gangbare praktijk (o.a. mais) Stikstof:

Nadere informatie

25 jaar biologische teelt op zandgrond: waar staan we nu?

25 jaar biologische teelt op zandgrond: waar staan we nu? 25 jaar biologische teelt op zandgrond: waar staan we nu? Resultaten van systeemonderzoek Bodemkwaliteit op Zand van WUR proeflocatie Vredepeel 24 januari 2019, Janjo de Haan, Marie Wesselink, Harry Verstegen

Nadere informatie

HANDLEIDING. Drijfmest als rijenbemesting bij maïs met behulp van GPS. Deze handleiding is mede mogelijk gemaakt door:

HANDLEIDING. Drijfmest als rijenbemesting bij maïs met behulp van GPS. Deze handleiding is mede mogelijk gemaakt door: HANDLEIDING Drijfmest als rijenbemesting bij maïs met behulp van GPS Deze handleiding is mede mogelijk gemaakt door: Het ministerie van Economische Zaken is eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland.

Nadere informatie

2018 NUMMER 13. Uitnodiging

2018 NUMMER 13. Uitnodiging 2018 NUMMER 13 Uitnodiging VOORWOORD Geachte klant en zakenpartner, Editie 13 van ons maïsbulletin is weer bij U gearriveerd. Al enkele jaren hebben we in het groeiseizoen van de maïs te maken met weersextremen.

Nadere informatie

Biologische grondontsmetting in roos Onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Biologische grondontsmetting in roos Onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Biologische grondontsmetting in roos Onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Introductie project 1. Doel van project: Het doel van dit project is alternatieve methoden om schadelijke

Nadere informatie

WP4: Mais en bodem. Doel: verhoging van de duurzaamheid en de productie van de snijmaïsteelt

WP4: Mais en bodem. Doel: verhoging van de duurzaamheid en de productie van de snijmaïsteelt WP4: Mais en bodem Doel: verhoging van de duurzaamheid en de productie van de snijmaïsteelt 1 Cumela(Maurice Steinbusch) ForFarmers(Bob Keurentjes) Agrifirm(Leo Tjoonk) WP4-team LTO Nederland (Claude van

Nadere informatie

QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA): DEMONSTRATIEVE RASSENPROEF

QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA): DEMONSTRATIEVE RASSENPROEF QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA): DEMONSTRATIEVE RASSENPROEF Proefcode: OL14 QURS01 In opdracht van: QUINOBEL François GILBERT de CAUWER Door: PCG vzw Karreweg 6 B-9770 Kruishoutem Tel ++ 32 (0)9 381 86 86

Nadere informatie

Invloed van het organische-stof gehalte van de grond op de produktiviteit van grasland

Invloed van het organische-stof gehalte van de grond op de produktiviteit van grasland Invloed van het organischestof gehalte van de grond op de produktiviteit van grasland Ir. M. Hoogerkamp en G. Krist Proefstation voor de akker en weidebouw Inleiding In het kader van de algehele verbetering

Nadere informatie

Eiwitgewassen. Voordelen luzerne. Nadelen luzerne 1/14/2016. Luzerne Rode klaver Lupine Veldbonen Soja. Eiwitrijke gewassen

Eiwitgewassen. Voordelen luzerne. Nadelen luzerne 1/14/2016. Luzerne Rode klaver Lupine Veldbonen Soja. Eiwitrijke gewassen Eiwitgewassen Eiwitrijke gewassen Luzerne Rode klaver Lupine Veldbonen Soja Voordelen luzerne Nadelen luzerne Positief effect op bodemstructuur Droogteresistent door diepe beworteling Nalevering N: 60

Nadere informatie

Verhoog uw. maïs productie. bespaar op uw krachtvoer. Profiteer van het. N-xt Maïs Bemestingsprogramma

Verhoog uw. maïs productie. bespaar op uw krachtvoer. Profiteer van het. N-xt Maïs Bemestingsprogramma Verhoog uw maïs productie en bespaar op uw krachtvoer Profiteer van het N-xt Maïs Bemestingsprogramma Aanpassing aan EU wetgeving Wij zijn genoodzaakt om enkele formules van meststoffen aan te passen aan

Nadere informatie

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst DairyGrass mengsels Hoge grasopbrengst oktober 2016 Onderzoek Agrifirm Met de komst van de KringloopWijzer is een efficiënte benutting van voer en mineralen belangrijker dan ooit. Gedegen, wetenschappelijk

Nadere informatie