7X651 Morphology Tectonic 7X655 Morphology Stereotomic EEN ANDERE MANIER VAN ONTWERPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7X651 Morphology Tectonic 7X655 Morphology Stereotomic EEN ANDERE MANIER VAN ONTWERPEN"

Transcriptie

1 7X651 Morphology Tectonic 7X655 Morphology Stereotomic EEN ANDERE MANIER VAN ONTWERPEN Reflectie Vormstudie Docent: Ralph Brodruck Student: Tim van Dartel Datum: Augustus -2014

2

3 INLEIDING De visie van deze cursus staat voor een gehele andere insteek dan de standaard ontwerp handelingen. Deze luid namelijk: Eerst doen, dan denken Door het toepassen van deze handelswijze wordt je gedachte op een andere manier getriggerd waardoor het eindresultaat iets heel anders kan zijn, dan bij de normale weg van werken. Tijdens deze cursus heb ik mij bezig gehouden met twee verschillende richtingen: Tektoniek: TEK TO NIEK Tektoniek is de leer van architectonische vormgeving in relatie met constructie, techniek en beleving. Belangrijk is: Hoe is het object gemaakt? Plastiek: PLAS TIEK Een plastiek is de vormende of gevormde kunst. Belangrijk is: Wat is de plastische kwaliteit? Deze twee aspecten worden gedurende dit verslag niet afhankelijk van elkaar uitgelicht. Dit omdat er bij tektoniek en plastiek altijd wel een overlap te vinden is. Dit verslag geeft mijn werkwijze weer gedurende deze cursus. Hierin laat ik mijn handelingen zien en de weg die ik heb gelopen naar het eindresultaat. Aan het einde van dit verslag vind u een reflectie op mijn werk.

4 WERKPROCES Alvorens het starten met het eigen project, werden wij bekwaam gemaakt met verschillende factoren welke belangrijk zijn voor deze cursus, aan de hand van wekelijkse oefeningen. De factoren die mij het meeste inspireerde waren huid en constructie. Vooral de relatie tussen deze twee factoren vond ik een zeer bijzondere ontdekking. U kunt ook zien dat ik mij gedurende de ontwerpwerken (al onbewust) met deze twee factoren bezig heb gehouden. Een van de opdrachten was het vervaardigen van een massief (monolithisch) product. Ik heb kaarsvet gesmolten en daarna op verschillende snelheden / manieren af laten koelen in koud water. De ene plakkaat kaarsvet heb ik in het water laten rusten en de andere laten afkoelen door kleine roterende bewegingen te maken. De verschillende resultaten van de monolieten zijn geheel anders geworden. De massiviteit was niet geheel terug te vinden, dit kwam vooral omdat de objecten te klein waren die ik gecreëerd had. 1 Geeft mijn eerste afgietsels weer, deze zijn door het rusten tot stand gekomen Is het grote object welke ik ook gebruikt heb voor de massa. Deze is gemaakt door het volume zachtjes te roteren in koud water. 3 Is een detailfoto van afbeelding 2. Hierin zie je dat de structuur helemaal niet voorspelbaar is, en dat deze overal anders is. Toen ik later na terug keek op deze oefening, kwam er al een vraag bij mij boven: Zie je in dit kaarsvet de structuur van de huid, of de huid van de structuur? 3

5 je huid? Wat is huid? Hoe beleven we huid? En hoe kunnen we zelf een huid creëren. Voor deze oefening had ik een bolletje gemaakt van ijzerdraad en deze in een ballon geplaatst. Hierin ging in opzoek naar de betekenis van huid. Waar ligt de scheiding tussen huid en niet huid? Dit probeerde ik te achterhalen door de ballon verschillende dikte te geven, waarin het binnenwerk de ene keer wel zichtbaar is, en de andere keer niet De volgende oefening had betrekking op huid. Hoe zie 4/5/6 Laten de relatie van de huid zien. In afb. 4 is het binnenwerk zichtbaar, en is de huid strak over het object heen getrokken. In afb. 5 hangt het huid los om het binnenwerk heen. Het wordt op sommige plaatsen gedragen door het balletje en op sommige plaatsen is het zelf dragend. In afb. 6 is er geen contact meer tussen balletje en ballon. Heeft hier de huid de functie van de constructie over genomen? En is de constructie (balletje) nu gewoon een object geworden? 7 Laat de bal zien die in de ballon geplaatst is. Een ander onderdeel van het ontwerp proces is constructie. Ik had zelf deze week relatief weinig tijd 7

6 en heb daarom geen object gemaakt, maar een object meegenomen, welke belangrijk is geweest voor mijn eigen opdracht. Het betreft onderstaande afbeelding. 8 Bloemendrager in het midden zit ijzerdraad waar bloemen in gevlochten kunnen worden. 8 binnenste deel, waardoor het buitenste deel ervaren kan worden al constructie. Het binnenste deel kan bloemen dragen, betekend dit dan ook dat dit een constructie is? Hiervoor heb ik mij verdiept in de verbindingen en hoe het gemaakt is. Dit is ook in afb. 9 te zien. Het binnenste draagblad is vast gevlochten aan de buitenrand. Doordat deze verbinding zo nonchalant gemaakt is krijgt dit voorwerp een hele goedkope uitstraling. Door deze verbinding voelde ik niet dat dit binnenste deel een constructie kon zijn, omdat in mijn gevoel een constructie, dragend, aanwezig en structuur moet bieden zijn voor een voorwerp. Dit gevoel was 180 tegen mijn eerste idee in. Omdat ik dit voorwerp had meegenomen om te laten zien dat een huid ook een constructie kan zijn. Zo ben ik er ook achter gekomen dat het niet alleen gaat om wat de functie is / hoe het zich gedraagt. Maar ook de vorm hoe het geproduceerd is speelt een belangrijk rol. 9 Bevestiging binnenwerk met buitenwerk. Hierin was weer de relatie tussen huis en constructie belangrijk voor mij. De buitenrand draagt het 9 De relatie huid en constructie heeft mijn eindwerkstuk geïnspireerd.

7 De reeds behandelde projecten zijn uitgangspunten geweest voor mijn eigen project: In veel oefeningen stelde ik mijzelf de vraag: Huid of constructie?

8 EINDWERKSTUK Mijn eindwerkstuk is gebaseerd op de relatie tussen huid en constructie en in hoeverre deze elkaar beïnvloeden. Aangezien ik architectuur studeer wilde ik mij bezig houden met huid als esthetische huid bijvoorbeeld in de vorm van gevel. Hierin vond ik het belangrijk op zoek te gaan naar de invloeden die een constructie op de huid uit kunnen voeren. En wat voor effect dit dan heeft op de huid. De vraag waar ik naar een antwoord op zoek ben gegaan is de volgende: Hoe zal/gaat een niet passende constructie de huid beïnvloeden? Uiteindelijk heb ik dit gedaan door een grid van 4x4 op te stellen waarin ik aan de ene zijde een variabele heb gecreëerd in constructie, en aan de andere kant een variabele in huid heb gecreëerd. Dit grid ziet er als volgt uit:.

9 Dit grid is ontstaan doordat ik een vraag in mijn hoofd had maar niet wist hoe ik deze uit moest werken. Ik wilde gaan kijken naar de invloed van de constructie op de huid. Onderstaand doorloop ik globaal de stappen die ik heb doorgaan om tot een antwoord op mijn vraag te komen. Stap 1: Uitgangspunten kiezen Doordat ik wil werken met twee belangrijke elementen bevind ik mij eigenlijk in een grote ruimte met veel verschillende variabele. Grote, inhoud, materiaal, oppervlakte, druk et cetera zijn variabele die in eerste instantie al bij mij opkwamen. Hierin heb ik besloten dat (wil ik een antwoord krijgen op mijn vraag) er op de huid ook een druk van binnenuit moet werken, om de huid te ondersteunen, maar deze mag niet te aanwezig zijn. Dit omdat de huid aangetast moet worden door de constructie en niet de door huid zelf. Deze druk mag de eigenschappen van de huid niet / nauwelijks beïnvloeden. Ik heb besloten de binnenkant te maken van een spons. Deze biedt lichte ondersteuning voor de huid, zonder deze te beïnvloeden. Van deze sponsen heb ik kubussen geknipt met een grote van 6 x 6 cm. Deze sponsen heb ik vervolgens op elkaar vast gelijmd. Deze kubussen boden mijn uitgangspunt voor mijn studie.

10 Stap 2: Invloed van de constructie. Deze stap heeft invloed op punt 1.1 t/m 1.4 van het grid op de vorige pagina. Hier heb ik gekozen voor het materiaal papier. Om deze te bevestigen heb ik ervoor gekozen om een standaard dobbelsteen figuur uit te knippen, welke is voorzien van verstevingsribb X.1 word om het midden van de kubus getrokken zodat deze net druk uitoefent op het volume. X.2 wordt om het midden van de kubus getrokken met veel kracht, zodat deze kracht uitoefent op de huid. en. Zoals onderstaand voorbeeld Deze mal heb ik om de kubus (gemaakt van spons) heen geklapt en vastgelijmd. Alvorens ik ging kijken wat de invloed van de constructie zou zijn, heb ik deze kubussen laten drogen. Om de variabele nog meer te minimaliseren heb ik gekozen dat de constructie die ik bedacht heb, gemaakt word van tyraps. Deze worden bevestigd op verschillende manieren. De manieren van bevestigen ziet u hierlangs. Waarvan dit ook de volgorde zijn als aangegeven op de vorige pagina. X.3 wordt net iets onder de hoeken bevestigd en wordt ook strak aangetrokken. X.4 wordt aan twee zijden in het midden aangebracht en strak aangetrokken. De tyraps nr 2 tot en met 4 worden zeer strak aangetrokken. Tyrap 1 wordt geplaatst dat deze net druk uitoefent op de huid.

11 Deze constructietechnieken heb ik toegepast op het papier. Het resultaat ziet u op deze pagina en in de meegeleverde modellen doos. 1.1 De hoek recht tegenover het aantrekpunt van de tyrap geeft de grootste vervorming weer. Ondanks dat deze tyrap slecht amper aangetrokken is, is er al een relatief grote invloed op de huid te zien. De huid vervormd vooral op het aantrekpunt. De hoeken blijven in tact. De plaats waar de tyrap aangetrokken is, is ook nog geheel hetzelfde. Dit tegen mijn verwachtingen in. 1.2 Hier is de tyrap harder aangetrokken. Wat opvalt is dat dit vooral invloed heeft op het punt waar de tyrap aangetrokken word. Hier is de meeste vervorming waar te nemen. Zelfs de hoeken worden beïnvloed bij dit proces. De huid blijkt ook een lichte bolling te krijgen. Er treden niet alleen vervormingen op in de hoeken van de zijkanten, maar ook in de vlakken van de zijkant. Je voelt dat de huid zich niet comfortabel in deze positie bevind. Vanaf de bovenkant lijkt de huid nog veelal in tact. 1.3 Deze constructie is even hard aangetrokken dan de constructie van 1.2. Het achtervlak is nog geheel in tact en bijna niet vervormd. De bovenkant daarentegen is zeer vervormd. De gehele kubus wordt als een soort rimpelstructuur samen getrokken aan de zijde waar het aanknooppunt van de tyrap is. Bij deze vervorming voel je ook de aanwezigheid van een binnenstructuur. De spons zorgt er in deze vorm voor dat het papier deze vorm vast houd. 1.4 Deze heb ik opnieuw gedaan en de ribben voorzien van rode lijnen, zodat de vervorming beter zichtbaar is. Al hoewel dit volume vastgetrokken is, krijg ik het gevoel dat deze zich van binnenuit probeert op te blazen. Er is een redelijk bolle structuur ontstaan. Deze vorm ontstaat omdat de sterke punten van deze kubus de hoeken zijn. Je ziet duidelijk dat deze tegenkracht geven. Het trekpunt van de tyrap heeft in dit stadium een minder grote invloed.

12 Stap 3: Verder onderzoek Uit stap twee kon ik de vervormingen van de huid waarnemen. Deze vervorming was in sommige gevallen anders dan ik had verwacht. Dit kwam door de invloed van het aantrekpunt van de tyrap, en de sterkte van de hoeken. Vanaf dit punt heb ik (het al reeds eerder besproken) 4x4 grid bedacht. Dit omdat ik nu gegevens had over de vervormingen maar de materiaal eigenschappen waren van dermate grote invloed, dat ik geen nog geen uitspraak kon doen over mijn vraagstelling. Ik ben vanuit dit stadium verder gaan onderzoeken met verschillende materialen. Hiervoor heb ik plastic en (zelfgemaakte) stoffen kubussen gemaakt. De variabele van de eerste test blijven natuurlijk bij deze ook gehandhaafd. De vervormingen die optreden bij de plastic en stoffen kubussen zijn geheel anders dan die van het papier. Bij de plastic kubussen (2.1 t/m 2.4) Is er geen verschil in de vlakken als de hoeken. Waardoor de vervormingen dus anders zijn. Wat ook opvalt is dat de positie van het aanknooppunt van de tyrap geen (minder) invloed heeft op de vervorming van de kubus. Alle zijden lijken evenredig belast te worden. Wel kan er afgevraagd worden of de vervormingen bij dikker plastic hetzelfde geweest zouden zijn. Doordat de hoeken niet sterker zijn dan de rest, is bij figuur 2.3 ook een hele andere vervorming waar te nemen dan bij de papieren variant. De huid lijkt zich makkelijker aan te passen aan de vervormingen die optreden door het gebruik van de tyraps dan de papieren kubussen.

13 De stoffen kubussen (3.1 t/m 3.4) zijn op dezelfde manier aangetast dan de vorige varianten. Doordat de kleur van de kubussen veranderd kunnen vervormingen anders beleeft worden. Deze hadden eigenlijk dezelfde kleur moeten zijn. (Dit is een aandachtspunt voor mij, als ik nogmaals een soort gelijke proef uitvoer). Ik heb de hoeken van deze kubussen aan de buitenkant vast gemaakt, zodat deze minder sterk zullen zijn dan hoeken die aan de binnenkant vast zijn gemaakt. Dit is gedaan, om de invloed van de hoeken zoveel mogelijk uit te sluiten. Want ook weer hier te zien is, is dat het aantrekpunt minder invloed heeft op de vervorming van de kubussen. Variant 3.3. lijkt richting de vorm te gaan van een cilinder. Dit komt omdat de huid zelf een tegenwerking geeft aan de constructie. Dit geeft een bollend effect. Ook in variant 3.4. zie je weer een bolling terugkomen. Hierin zie je duidelijk dat de manier van dichtnaaien van de kubus een grote invloed heeft op de vervorming. De hoogte / breedte verhouding is ook niet meer 1:1. Je ziet dat één tyrap een overmacht heeft genomen, terwijl deze even hard aangetrokken zijn. Dit is (zoals reeds eerder aangegeven) de invloed van de naaitechniek. Deze kubussen zijn beter bestand tegen vervorming dan de plastic variant.

14 Stap 4: Materiaal invloed Doordat de vervormingen op elk materiaal anders uitpakten heb ik besloten om als laatste test het materiaal als variabele te nemen. Hierin heb ik klei genomen, omdat deze de eigenschap heeft dat het zichzelf van structuur veranderd tijdens het drogen. Hierin heb ik op verschillende tijdstippen de tyrap om het midden van de kubus, zo hard mogelijk aangetrokken als mogelijk was. De tyraps zijn aangetrokken 5min / 2uur / 4uur en 1 dag na het maken van de kubus. 5min De tyrap snijd door twee hoeken van de kubus heen. Deze tyrap is op de hoek geplaatst, maar door de druk op de tyrap trekt deze zich naar het midden van het vlak van de kubus. Je ziet ook dat de hoeken naar onder gaan hangen. De plaatst waar de tyrap door de kubus heen snijd, gaat vanzelf weer een beetje dicht hangen. 2uur Nog steeds snijdt de tyrap door twee ribben heen. Het droogproces is wel al reeds gestart. De hoeken gingen in variant 4.1 naar onder hangen. Hier splijt de kubus kapot aan de bovenkant. De kubus wordt op drie zijden open getrokken. Hier zijn de spanningen te hoog geworden, en gaat de kubus iets openstaan. De spons aan de binnenkant is net zichtbaar. 4uur Na vier uur drogen is er nog nauwelijks beweging in de tyrap te krijgen. Zoals je ziet is er nog slechts één zwak punt in de kubus te herkennen. De kubus bast niet kapot. Deze is te sterk geworden voor de tyrap. 1 dag Na 1 dag drogen heeft de tyrap helemaal geen invloed op de huid. Er valt niets meer te vervormen. De kubus blijft in zijn vaste vorm. De verschijnselen die onstaan zijn, hebben iets weg van de vorige drie gebruikte materialen. CONCLUSIE

15 Mijn onderzoek was gericht om antwoord te krijgen op de volgende vraag: Hoe zal/gaat een niet passende constructie de huid beïnvloeden? Een antwoord hierop geven is niet zo makkelijk als het lijkt. Een constructie kan de huid op meerdere manieren beïnvloeden. De constructie kan zelfs helpen een huid vorm te geven indien dit gewenst is. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen. Zo wordt bijvoorbeeld de klei variant op een slechte wijze beïnvloed door de constructie. (Deze scheurt open). Wel is mij duidelijk geworden, dat versterkingen in de huid, de vervorming door een constructie negatief beïnvloeden. aandachtspunt als je wilt dat deze gevormd / vervormd wordt door een constructie. Als een huid geen tegenkracht geeft aan de constructie zal deze vervorming er uitzien of dat deze bedoelt kan zijn. Ik heb ondervonden, dat het mogelijk is, dat een huid zich aangaat passen aan een niet passende constructie. Betekend dit dan dat de constructie nog steeds niet passend is? Of helpt deze dan juist de huid (zijn) vorm te geven? Dit was bijvoorbeeld bij de stoffen variant het geval, waar de huid van een kubus richting een cilinder vorm gevormd werd. De huid wordt in ieders geval niet alleen beïnvloed door de eigenschappen van de huid, maar ook de eigenschappen van de constructie spelen een rol. Een niet passende constructie kan een mooi spanningsveld creëren die in balans lijkt te blijven door de tegenwerking van de huid. De productie van de huid is dus een belangrijk

16

17 REFLECTIE Ik ben erachter gekomen dat mij de relatie tussen huid en constructie veel meer aanspreekt als ik verwacht had. Het mooie van dit vak is, dat je door te doen, er achter komt wat invloed het één op het ander kan hebben. In plaats van het studeren van een boek. Wel moet ik leren om de verschillende variabele in een eerder stadium kleiner te maken. Hierdoor kan ik gerichter naar een antwoord op mijn vraagstelling toe werken. Het was voor mij moeilijk om naar mijn uiteindelijke vraagstelling te werken. Omdat er heel veel variabele bij komen kijken. Wel heb ik geleerd dat een niet passende constructie het concept van een huid (gevel) kan versterken en dat het spelen tussen deze twee zeer interessant kan zijn. Ik wil graag dhr. Brodruck bedanken voor zijn manier van lesgeven. Ik persoonlijk vind dat deze andere kijk op ontwerpen een meerwaarde is voor mijn verdere studie. Tim van Dartel

Reflectie Vormstudie 7X651 Ralph Brodruck Maarten van der Eerden Augutus 2013

Reflectie Vormstudie 7X651 Ralph Brodruck Maarten van der Eerden Augutus 2013 Reflectie Vormstudie 7X651 Ralph Brodruck Maarten van der Eerden Augutus 2013 De insteek van dit vak is eerst doen dan denken. In de eerste week was de opgave het kleien van een object met alleen ronde

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig Peuters - 1K 2K 3K puzzelhoek Materialen Insteekblokken: meetkundige lichamen, kubus, cilinder, Inlegplank met en zonder knoppen - Per inlegruimte één persoon, dier of voorwerp - Per inlegruimte enkele

Nadere informatie

HET IS EEN PRISMA, OF TOCH NIET...

HET IS EEN PRISMA, OF TOCH NIET... In dit artikel laten we zien hoe je een kubus, een rombendodecaëder en een afgeknotte octaëder kunt omvormen tot een. Om de constructie zelf uit te voeren, heb je de bouwtekeningen nodig die bij dit artikel

Nadere informatie

P R O J E C T B U R E A U STOEL

P R O J E C T B U R E A U STOEL P R O J E C T B U R E A U STOEL EI NDOPDRACHT 3 D MOD E L LER EN Student: Nikki den Hollander Student nr.: 14071479 Datum: 27 januari 2015 Docent: Dhr. L.J.M. Koeleman Vak: 3D Modelleren Versie: 1 e 1

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Straatkeuze 3. De 15 geselecteerde conceptfoto s 4. Conceptideeën 5. Nieuw concept: Naam geeft Faam 8. Bijlage: de 30 beste foto s 9

Inhoudsopgave. Straatkeuze 3. De 15 geselecteerde conceptfoto s 4. Conceptideeën 5. Nieuw concept: Naam geeft Faam 8. Bijlage: de 30 beste foto s 9 Inhoudsopgave Straatkeuze 3 De 15 geselecteerde conceptfoto s 4 Conceptideeën 5 Nieuw concept: Naam geeft Faam 8 Bijlage: de 30 beste foto s 9 2 Straatkeuze De straat die ik gekozen heb is de Nieuwe Binnenweg

Nadere informatie

PORTFOLIOPLAN 1/5. Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444. Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven

PORTFOLIOPLAN 1/5. Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444. Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven 1/5 Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444 Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven Dit portfolioplan is gemaakt in het kader van het vak 7PF03 (Masterportfolio) aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Nadere informatie

Het deeltjesmodel. Deeltjes en hun eigenschappen. Context 3 Zinken zweven drijven. Naam: Klas: Datum:

Het deeltjesmodel. Deeltjes en hun eigenschappen. Context 3 Zinken zweven drijven. Naam: Klas: Datum: Naam: Klas: Datum: Het deeltjesmodel Deeltjes en hun eigenschappen Als je een stukje ijzer, goud of eender welk stof tientallen keren kon vergroten, dan zou je ontdekken dat alle stoffen gemaakt zijn van

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

Een glas water uit de ijskast en met ijsklontjes wordt op tafel gezet. De buitenkant wordt nat. Waarom?

Een glas water uit de ijskast en met ijsklontjes wordt op tafel gezet. De buitenkant wordt nat. Waarom? Docentversie (24/05/2012) Natte Glazen Benodigdheden -glazen -ijsklontjes -koud water in kan of thermos of plastic flessen -maatbeker -weegschaal Een glas water uit de ijskast en met ijsklontjes wordt

Nadere informatie

Voel je dat ook als je met je hand van boven naar beneden zwaait of cirkels in de lucht maakt?

Voel je dat ook als je met je hand van boven naar beneden zwaait of cirkels in de lucht maakt? Dit werkblad is van: PROEF 1 Opdracht 1.1 Ochtendgymnastiek Als ik mijn hand heen en weer zwaai, dan voel ik; Dat komt volgens mij door; Voel je dat ook als je met je hand van boven naar beneden zwaait

Nadere informatie

Handig met getallen 4 (HMG4), onderdeel Meetkunde

Handig met getallen 4 (HMG4), onderdeel Meetkunde Handig met getallen 4 (HMG4), onderdeel Meetkunde Erratum Meetkunde Je vindt hier de correcties voor Handig met getallen 4 (ISBN: 978 94 90681 005). Deze correcties zijn ook bedoeld voor het Rekenwerkboek

Nadere informatie

Figuur 3 PYTHAGORAS SEPTEMBER 2016

Figuur 3 PYTHAGORAS SEPTEMBER 2016 In het juninummer zagen we hoe we met behulp van de piramidemethode en invarianten ruimtelijke figuren binnenstebuiten kunnen keren. Aan de invarianten stelden we voorwaarden, zoals dat alle vlakken zoveel

Nadere informatie

Wandverwarming in de Noordoostpolder.

Wandverwarming in de Noordoostpolder. Wandverwarming in de Noordoostpolder. Na dat we de tekeningen klaar hadden voor onze aanbouw, kwamen we tot de conclusie dat we te weinig ruimte haddeen voor het plaatsen van radiatoren, zonder dat ze

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal

Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal Junior College Utrecht Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal Versie 2 September 2012 Een project (ruimte-)meetkunde voor vwo-leerlingen Geschreven voor het Koningin Wilhelmina College Culemborg

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen.

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen. Beschrijving verkleining ophangrand: Benodigdheden: 1. Scherp Stanley mes. 2. Metalen liniaal op rechte metalen lat om langs te snijden. 3. Ondergrond om op te snijden. 4. standaard plakband. 5. schaar.

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Inhoud. Ontwerpdocument 18 juni 2007

Inhoud. Ontwerpdocument 18 juni 2007 Inhoud Inleiding... 2 Concept... 3 Doelstelling... 3 Concept beschrijving... 3 Visualisatie... 4 Doelgroep... 5 Usercase scenario... 5 Storyboard... 7 Bekijken van de informatie... 7 Praten (Met hetzelfde

Nadere informatie

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...?

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Instructiekaart voor de leerling nr. 5 A-vragen Formulering van de vraag Formulering van het antwoord Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Antwoord met één volledige

Nadere informatie

INSPIRATIEBLADEN CURSUS Tekenen en Schilderen programma 1 seizoen 2015/ 2016

INSPIRATIEBLADEN CURSUS Tekenen en Schilderen programma 1 seizoen 2015/ 2016 INSPIRATIEBLADEN CURSUS Tekenen en Schilderen programma 1 seizoen 2015/ 2016 Les 1 tekenen naar de waarneming. Bij tekenen naar de waarneming is het belangrijk om voldoende afstand te nemen van de objecten

Nadere informatie

Airmax. De verpakking:

Airmax. De verpakking: Airmax Eerder heb ik een review geschreven over The Turbine, een soort van neusplug die er voor zorgt dat je neus (meer) open blijft staan tijdens het sporten waardoor je meer zuurstof krijgt. Nu is er

Nadere informatie

Wisknutselen in de klas: creatief met wiskunde

Wisknutselen in de klas: creatief met wiskunde Wisknutselen in de klas: creatief met wiskunde Florine Meijer, Wisknutsels Inleiding Creativiteit en wiskunde, gaat dat samen? Kan je wiskunde doen en tegelijk knippen en plakken, of haken, breien en borduren?

Nadere informatie

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap With a little Help from Wennen aan Office 2010 John Spronk Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap naar Office 2010 omdat het er zo anders uitziet dan het vertrouwde Office 97. Degenen die

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen 4 november 2011 NJPV Conferentie door Welmoed Lockefeer Onderwijs Maak Je Samen Waarom reflecteren met kinderen? Roepvraag met hele groep, bij aanvang

Nadere informatie

HEMA Ontwerp Wedstrijd 2012

HEMA Ontwerp Wedstrijd 2012 HEMA Ontwerp Wedstrijd 2012 Deelnamenummer: H-2012-3943 Deelname Report Muffinhouder wie zijn wij? Wij zijn Anna Lena van Iersel, Jeannette Koenis,Pim Ostendorf en Max Weetzel, eerstejaars studenten Industrial

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS HET EURO RUN-SPEL www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS - 2 - Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen nameting

Vragenlijst leerlingen nameting Bijlage C Vragenlijsten Vragenlijst voor leerlingen Vragenlijst leerlingen nameting Dit schooljaar doe jij mee aan de pilot havo Carrousel. Je bent bij een aantal organisaties op Carrouselbezoek geweest

Nadere informatie

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011 Het maken van een verslag voor natuurkunde, vwo versie Deze tekst vind je op www.agtijmensen.nl: Een voorbeeld van een verslag Daar vind je ook een po of pws verslag dat wat uitgebreider is. Gebruik volledige

Nadere informatie

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS

ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS HET EURO RUN-SPEL www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu ANNA EN ALEX NEMEN HET OP TEGEN DE VALSEMUNTERS Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende situaties

Nadere informatie

LESMODULE OVER WINDENERGIE

LESMODULE OVER WINDENERGIE YOUNG ENERGY PROJECT - STUDENTEN LESMODULE OVER WINDENERGIE Inhoudsopgave Instructiebladen Les 1 Module windenergie, Instructieblad 1.1 4 Les 1 Ontdek, Instructieblad 1.2 5 Les 2 Onderzoek, Instructieblad

Nadere informatie

Opvouwbare kubus (180 o )

Opvouwbare kubus (180 o ) Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm / rvo Opvouwbare kubus (180 o ) - Een bouwplaat van de kubus en een voorbeeldfoto - Als je een mooi wilt maken: een A4-tje 160 g wit papier en een schutblad,

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B 1 Inhoudsopgave Inleiding.. 3 Tijdlijn verzameling..4 week 1 & 2..4 week 3 & 4..5 week 5 & 6..6 week 7...7 De verwerkingskeuze....7

Nadere informatie

Sterke staaltjes. Proef 1. 4. Laat het kleine flesje voorzichtig in de grote pot vol koud water zakken.

Sterke staaltjes. Proef 1. 4. Laat het kleine flesje voorzichtig in de grote pot vol koud water zakken. Proef 1 1. Vul de glazen pot met koud water tot aan de vullijn. 2. Vul het kleine flesje met warm water. 3. Doe de inkt bij in het kleine flesje. 4. Laat het kleine flesje voorzichtig in de grote pot vol

Nadere informatie

Start van de begeleiding

Start van de begeleiding Start van de begeleiding Leidraad voor coaches Situering: Fase 1 intake Gebruik: - Doel: reflectieopdracht om te achterhalen waarom de coachee de begeleiding komt volgen - Het (onsamenhangend) verhaal

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Houtaantasting onder water -stopt het ooit-

Houtaantasting onder water -stopt het ooit- Houtaantasting onder water - stopt het ooit - René Klaassen 17 januari 2012 7 de nationale houten heipalendag Inleiding-1, tekst Beste mensen, Op de nationale houten heipalendag is houtaantasting natuurlijk

Nadere informatie

Schaduwopgaven Verhoudingen

Schaduwopgaven Verhoudingen Schaduwopgaven Verhoudingen bij 5 Een vierkant wordt verknipt in zeven driehoeken, zoals hiernaast. Het grijze driehoekje gooien we weg. Wat is de verhouding van de oppervlakte van de andere zes? na 10

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 5W

Steekkaart: nummer 5W Steekkaart: nummer 5W Onderwerp Ruimtefiguren herkennen in voorwerpen in de klas en hun eigenschappen benoemen Leeftijd/Doelgroep 5 e leerjaar Leergebied Wiskunde Organisatie Tijdsduur 50 minuten Beschrijving

Nadere informatie

Exact periode 2.1. Q-test. Dichtheid vaste stoffen Dichtheid vloeistoffen; interpoleren

Exact periode 2.1. Q-test. Dichtheid vaste stoffen Dichtheid vloeistoffen; interpoleren Exact periode 2.1 Q-test Dichtheid vaste stoffen Dichtheid vloeistoffen; interpoleren 1 Q-test Eenzelfde bepaling is meerdere malen gedaan. Zit er een uitschieter (ook wel genoemd uitbijter) tussen de

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

De kracht van Archimedes

De kracht van Archimedes 1 Studie dag en KVCV De kracht van Archimedes DEEL 1 Korte omschrijving van het lesonderwerp Door een paar originele experimenten, de kracht van Archimedes ontdekken en de gegevens waarnemen die de grootte

Nadere informatie

LEVENDE BOTTEN, STERKE BOTTEN

LEVENDE BOTTEN, STERKE BOTTEN Mission X: Train Like an Astronaut LEVENDE BOTTEN, STERKE BOTTEN Naam leerling In deze les leer je manieren kennen om je botten sterk te houden en zie je het effect van verminderde zwaartekracht op len.

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Onze film gaat over een droom van een student die de Vrije universiteit doorloopt en aan het eind van het film woedend wakker

Nadere informatie

Een close-up illustratie maken bij een spannend verhaal

Een close-up illustratie maken bij een spannend verhaal Lesbrief bij Project Lekker griezelen?! Cultuurtraject 2015-2016 Een close- up illustratie maken bij een spannend verhaal Beste leerkracht, U heeft met uw klas deelgenomen aan het project Lekker griezelen?!

Nadere informatie

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Soorten vragen, vraagwoorden, signaal- en sleutelwoorden Schema 1 Soorten vragen Open vraag

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Proef wasbare incontinentie luiers

Proef wasbare incontinentie luiers Proef wasbare incontinentie luiers Test van de Popolini wasbare luiers voor volwassenen Test 1 Kombolone met Wrap De Kombolone set: bestaat uit 5 Kombolone inleg luiers (maar nu 4 want we houden er hier

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht - Grote kring : Puk heeft spiegeltjes meegenomen, want hij vind dat hij er zo mooi uit ziet in de spiegel. Elk kind krijgt een

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

Werkboek Heilige Geometrie in de mandala

Werkboek Heilige Geometrie in de mandala Werkboek Heilige Geometrie in de mandala DE PLATONISCHE VORMEN Ineke Reinalda Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord door Janosh 7 Dankbaarheid 9 Uitnodiging 11 Heilige geometrie 13 Voorbeelden van Heilige

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

WISKUNDE-ESTAFETTE KUN 2003 60 Minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 500

WISKUNDE-ESTAFETTE KUN 2003 60 Minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 500 WISKUNDE-ESTAFETTE KUN 2003 60 Minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 500 1 (20 punten) Gekleurde sokken Op de planeet Swift B6 wonen de Houyhnhnms. Ze lijken sprekend op paarden;

Nadere informatie

1. Zet de wereld eens lekker op zijn kop! Ondersteboven-worst

1. Zet de wereld eens lekker op zijn kop! Ondersteboven-worst 1. Zet de wereld eens lekker op zijn kop! Ondersteboven-worst Hoe kun je blokjes Prins NatureCare worst uit een op zijn kop hangende fles puzzelen? Stap 1 Nodig voor deze uitdaging: een lege plastic limonadefles,

Nadere informatie

Philips teercondensator revisie.

Philips teercondensator revisie. Om zo origineel mogelijk te restaureren wil je toch zoveel mogelijk van het originele materiaal gebruiken. Teercondensatoren waren tot nu toe nog een probleem. Er zijn veel leuke en goede ideeën om ze

Nadere informatie

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL Meting maart 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb.

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb. Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb. Indeling 1)reden van een beugel 2)wie plaatst de beugel 3)soorten beugels 4)hoe lang draag je een beugel 5)onderhoud van een

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Museumbezoek onder Studenten

Museumbezoek onder Studenten Museumbezoek onder Studenten Ontwerprapport CMD-Project Jelle Clignet CMD2B 1108174 Inhoudsopgave Inleiding 2 Concept 3 Beschrijving van het concept 3 Applicatie 3 Ondersteunende middelen 3 Middelen 4

Nadere informatie

Veren. Look & Inspire Jenna Hardin 1B Game Art

Veren. Look & Inspire Jenna Hardin 1B Game Art Veren Look & Inspire Jenna Hardin 1B Game Art Inhoud: Orientatie van verzamelingen...2 Wie zoekt zal vinden...2 de zoektocht gaat door...2 Veranderen van onderwerp...3 Veren als decoratie object...4 Orienteren

Nadere informatie

Dat doen we dus even anders! Een schets van het model

Dat doen we dus even anders! Een schets van het model Waargeven De kaart is niet het gebied. Iedere NLP-er die zichzelf serieus neemt, is daar vast van overtuigd. Maar we weten ook dat de manier waarop we de werkelijkheid in beeld brengen (hoe we kaarten

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Cursus werkbegeleiding

Cursus werkbegeleiding Cursus werkbegeleiding Naam: Joyce Stuijt Studentnr: 500635116 Klas: 3IKZ1 Opleiding: 3 e jaar HBO-V Studiedeelnummer: 3512TRWBOP Studieonderdeel: Cursus werkbegeleiding Aantal woorden: 1800 Docent: Y.

Nadere informatie

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 PLAATJESKUNST Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 1 Het internet, nog nooit is er in mijn beleving zo n bijzondere uitvinding

Nadere informatie

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6 WERKBLADEN Lessenserie prehistorie Groep 5/6 Op school: Beste jongens en meisjes, Hallo Jongens en meisjes, Handvaardigheid Kleding maken van vroeger en nu Als je kleding van nu, gaat vergelijken met de

Nadere informatie

Hoe plan ik mijn huiswerk

Hoe plan ik mijn huiswerk Marije Kuin & Bianca E. Boyer Hoe plan ik mijn huiswerk EEN PRAKTISCH WERKBOEK Dit werkboek is van:... Vormgeving omslag: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Vormgeving binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch

Nadere informatie

Natuur doet je goed. Natuurbeleving met cliënten. Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking

Natuur doet je goed. Natuurbeleving met cliënten. Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking Natuur doet je goed Natuurbeleving met cliënten Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking Op naar buiten Frisse buitenlucht en beweging is gezond

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag Practicum algemeen 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag 1 Diagrammen maken Onafhankelijke grootheid en afhankelijke grootheid In veel experimenten wordt

Nadere informatie

Het beantwoorden van de vragen uit de checklist helpt je om twee manieren namelijk:

Het beantwoorden van de vragen uit de checklist helpt je om twee manieren namelijk: Studeren met autisme in het hoger onderwijs checklist Inleiding over studeren in het hoger onderwijs Studeren in het hoger onderwijs is vaak heel anders dan je tot nu toe gewend was. Er wordt van je verwacht

Nadere informatie

Bouwbeschrijving speed

Bouwbeschrijving speed Bouwbeschrijving speed Hier volgt een bouwbeschrijving van onze Speed. Het is aanbevolen om heel wat ervaring te hebben in het bouwen van vliegers. Ervaring van het maken van matrassen is een pré. Wanneer

Nadere informatie

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24

Waarom we een derde van ons leven missen 17. 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven. Hoe de wetenschap dromen grijpbaar maakt 24 Inhoud inleiding Nieuw inzicht in onze dromen 11 i wat dromen zijn 1 Terugkeer naar een vergeten land Waarom we een derde van ons leven missen 17 2 Nieuwe wegen naar het innerlijke leven Hoe de wetenschap

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 3: De basis methodes om jonge planten te vormen door bedrading(deel 2) Door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki Vereniging)

Nadere informatie