Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen!"

Transcriptie

1 2013 Stephan van der Toom

2 Inleiding Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! Veel mensen zijn super geïnspireerd door de boeken en presentaties van Robert Kiyosaki. Toch lopen veel mensen tegen zaken aan die in Nederland net even iets anders werken dan in de Verenigde Staten. Juist daarom is dit een super handig E-book, vol met tips over de toepassing van de lessen van Kiyosaki in ons eigen Nederland. Rijke Pa Achter de Dijken is geen vertaling, maar vooral een uitleg hoe je de technieken werken in Nederland. Stel jezelf open voor nieuwe inzichten en mogelijkheden en zet door waar anderen belemmeringen zien. Succes is voor iedereen haalbaar, als je maar bereid bent om te het te zoeken en je niet zomaar uit het veld laat slaan.

3 Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Nederlanders kunnen een beetje laagdunkend doen over de mensen die succesvol zijn. Je mag dan wel wat succes hebben, maar je mag er zeker niet mee te koop lopen. In de Verenigde Staten is dat volledig anders en is er veel meer waardering en respect voor succesvolle mensen. Het kan dus ook zijn dat mensen je voor gek verklaren dat je met financiële ontwikkeling bezig bent, dat je meer wilt dan een 9 tot 5 baan en meer vrijheid wilt. Voor veel mensen is geld niet iets positiefs, maar heeft het een enorme negatieve lading. Geld is een probleem, geld raak je kwijt, je moet er hard voor werken en zo zijn er nog heel veel andere beperkende gedachten over geld. Maar is geld echt zo slecht en vies of is het idee dat veel mensen hebben ontstaan door negatieve ervaringen. Van onze ouders hebben we lessen meegekregen over geld en soms zijn dat niet de beste lessen die we zouden kunnen krijgen. Beperkende gedachten over geld worden van generatie op generatie doorgegeven, al kloppen die lessen helemaal niet.

4 Financiële vrijheid is voor iedereen bereikbaar. Door het eerste boek Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki begreep ik eindelijk waarom ik op school vaak problemen had met leraren. Mijn economie leraar heeft mij een aantal keer de klas uitgestuurd omdat ik het niet eens was met zijn lessen en hem vertelde dat het in de praktijk zo niet werkt. Kiyosaki laat duidelijk zien dat zijn eigen vader (Arme Pa) hem heel andere lessen meegaf dat de vader van zijn vriend Mike (Rijke Pa). Net als onze ouders hun best hebben gedaan om ons zo goed mogelijk op te voeden, deed ook de vader van Kiyosaki dat met de kennis en ervaring die hij bezat. Hij had zelf nooit geleerd over ondernemerschap, investeren en beleggen en kon Robert dus ook niks leren over deze onderwerpen. Kiyosaki had geluk dat hij zijn Rijke Pa had om hem dat te leren en jij kan deze lessen weer van hem kan leren. Dit boek is bedoeld als hulpmiddel hoe je de lessen van Kiyosaki in Nederland kunt toepassen. Natuurlijk kan ik niet alles in dit E-book beschrijven, maar heb een aantal belangrijke onderwerpen gepakt die Kiyosaki keer op keer in zijn boeken laat terugkomen. Het is een aanvulling op de boeken van Kiyosaki, soms een vertaling maar vooral bedoeld om jou optimaal van de lessen te laten profiteren. Inmiddels geef ik al meer dan 7 jaar trainingen over geld, passieve inkomsten, investeren en ondernemen. Ik coach succesvolle ondernemers om nog succesvoller te worden en financiële vrijheid te creëren.

5 In dit E-book deel ik de lessen die ik van Kiyosaki heb geleerd en wat mijn ervaring is met het creëren van Financiële Vrijheid. De opmaak van dit E-book Dit E-book is anders opgemaakt dan veel andere E-books en boeken. Om de leesbaarheid te vergroten en ervoor te zorgen dat je het niet hoeft uit te printen is dit e-book opgemaakt met veel vet gedrukte woorden en met grote letters en begint iedere zin op een nieuwe regel. Bovendien werken de linkjes niet als je het uitprint. En ook stelt het milieu het erg op prijs.

6 Disclaimer Dit E-book is met de grootste zorg samengesteld en er is ruim aandacht besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Stephan van der Toom en Financial Intelligence kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuist verstrekte informatie in dit e-book. Wat ik geschreven heb is slechts een aanbeveling en je beslist zelf wat je er mee doet. Opgelet!!! Heb je via via een kopie van dit E-book ontvangen? Gefeliciteerd. Je mag dit E-book rondsturen, delen en je mag er ook uit kopiëren, zolang je het maar niet verkoopt. Alle teksten vallen onder copyright en je mag alles gebruiken als je het gratis deelt met anderen. Dit E-book is slechts bedoeld als extra informatie en een verklaring van een paar belangrijke onderwerpen die Robert Kiyosaki in zijn boeken omschrijft. Al sinds 2007 geef ik trainingen over beleggen, investeren en ondernemen en ik heb veel van de lessen van Kiyosaki toegepast in mijn eigen leven en bedrijf.

7 Inhoudsopgave Financiële vrijheid... 8 Cashflow Kwadrant...10 Word een B of I...14 Gebruik een hefboom (leverage)...15 Het Cashflow 101 spel...16 De inkomensverklaring...17 Zonder geld investeren, kan dat?...20 De kansen in vastgoed...21 Kies om Financieel Vrij te worden...22 Over de auteur...23

8 Financiële vrijheid Iedereen droomt wel eens van een leven zonder werk, zonder geldzorgen en heel veel vakantie. Er is echter maar een klein deel van de wereldbevolking die dit daadwerkelijk bereikt. Een deel heeft te maken met de kennis van financiële vrijheid en weten wat er voor nodig is. Daarnaast gaat het ook om de juiste mind-set. Financieel succes leer je niet op school, maar in de praktijk door vooral veel te doen. Maar wanneer ben je eigenlijk financieel vrij? In het spel van Robert Kiyosaki ben je financieel vrij als je meer passieve inkomsten hebt dan uitgaven. Heb je bijvoorbeeld 2.000,- kosten per maand en komt er passief 2.001,- binnen, dan ben je volgens Kiyosaki financieel vrij. Simpel toch! Je hebt op dat moment de vrijheid om verder te werken aan je passieve inkomsten bronnen. Door financiële vrijheid kun je het belangrijkste bezit optimaal benutten, n.l. tijd. Kennis & mindset = SUCCES

9 Financiële vrijheid is voor iedereen bereikbaar!

10 Cashflow Kwadrant Robert Kiyosaki gebruikt vaak het Cashflow Kwadrant om aan te geven hoe iemand zijn geld verdient. Daarnaast kunnen je nog veel meer informatie uit het kwadrant halen en leren waarom iemand bepaalde beslissingen neemt en hoe je kunt leren denken als een Bedrijfseigenaar of Investeerder.

11 De betekenis van de gebruikte letters is: W staat voor Werknemer. Personen die in dit kwadrant hun geld verdienen zijn in dienst bij iemand anders en krijgen daar iedere maand een vergoeding voor. Z staat voor Zelfstandige. Personen die in dit kwadrant hun geld verdienen zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vaak noemen deze mensen zich ZZP er of freelancer. Deze groep zelfstandigen hebben geen personeel in dienst en zijn afhankelijk van hun eigen inzet. B staat voor Bedrijfseigenaar. In dit kwadrant zitten ondernemers die niet meer zelf in hun bedrijf hoeven te werken om geld te verdienen. De werkzaamheden zijn uitbesteed aan personeel of externe partijen, de dagelijkse leiding is in handen van een manager of directeur en het geld blijft binnenkomen. I staat voor Investeerder. Iemand die zelf geen bedrijf wil opbouwen en wel wil profiteren van de groei van een bedrijf kan investeerder worden en daar zijn geld mee verdienen. Het enige dat een investeerder inbrengt is kapitaal.

12 Linker en rechter helft Er is een groot verschil tussen de mensen aan de linker kant van dit kwadrant en de mensen aan de rechter kant van het kwadrant. Linkerkant Mensen die in het linker gedeelte hun geld verdienen ruilen hun tijd in voor geld. Met werknemers wordt vaak in een contract het aantal uur afgesproken dat een werknemer zich in gaat zetten voor een werkgever. Daarvoor krijgt hij aan het eind van de maand ook een salaris. Zelfstandigen verhuren zichzelf per uur of per klus en krijgen daar een vergoeding voor.

13 Rechterkant De rechter kant van het kwadrant, de B en I, heeft het voor zichzelf beter geregeld. Zij worden niet meer betaald omdat zij een aantal uur per maand werken. Zij worden betaald omdat zij hun werk ooit hebben gedaan en daarmee een geautomatiseerd systeem hebben gecreëerd waardoor ze altijd geld verdienen, of ze nu werken of niet. Hier is geld voor hen aan het werk. Buiten deze twee belangrijke verschillen zijn er nog heel veel andere punten waarop de linker helft duidelijk verschilt van de rechter helft. Ooit over nagedacht wie er procentueel in Nederland de meeste belasting betalen? De belastingwetten zijn in eerste instantie opgezet om de rijken mee te laten betalen aan de kosten die een land maakte. In de jaren die erop volgde zijn er vele aanpassingen geweest waardoor het voor de rijken steeds makkelijker werd om

14 minder belastingen te betalen. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat de rijken vaak een bedrijf hebben en nu is dat niet veel anders. Ondernemers verdienen geld waarover ze belasting moeten betalen. Voordat ze belasting moeten betalen mogen ze echter eerst kosten aftrekken en dat is nu precies het punt waardoor ondernemers procentueel minder betalen aan belastingen dan werknemers. Een werknemer is gemiddeld meer dan 60% van zijn salaris kwijt aan belastingen. Word een B of I Iedereen heeft de mogelijkheid om een B of I te worden. Kijk eens wat je naast je huidige werk kunt opbouwen waarmee je passieve inkomsten kunt opbouwen. Misschien wil je part-time je eigen bedrijf opzetten of investeren in vastgoed. In het begin ben investeer je je tijd en als je het goed aanpakt gaat dit je een passieve bron van inkomsten opleveren en zet je de eerste stappen naar financiële vrijheid.

15 Gebruik een hefboom (leverage) Waarschijnlijk ben je je inmiddels bewust dat je naar de rechterkant van het Cashflow Kwadrant wilt. Nog een belangrijke kenmerk van de rechterkant van het Cashflow Kwadrant is dat je daar gebruik kunt maken van een hefboom. Je kunt n.l. geld van andere mensen gebruiken om te investeren, personeel inhuren zodat je totale productiviteit omhoog gaat en nog veel meer. Aan de rechterkant zitten de mensen die financieel vrij zijn, die tijd over hebben, maar ook de rijkste mensen zijn bedrijfseigenaren en investeerders. De mensen die aan de linkerkant van het Kwadrant hun geld verdienen werken voor de mensen aan de rechterkant van het Kwadrant en zijn dus de hefboom van de ondernemers en investeerders. Aan welke kant wil jij je geld verdienen?

16 Het Cashflow 101 spel Het Cashflow spel is een perfect middel om te leren hoe je met geld om zou moeten gaan. Belangrijke onderdelen van het spel zijn boekhouden, beleggen, investeren en ondernemen. Veel van deze lessen gebruikt Kiyosaki in zijn boeken en trainingen Stephan van der Toom

17 De inkomensverklaring In het spel maak je gebruik van een inkomensverklaring. Een inkomensverklaring is een rapport van jouw financiële situatie op een bepaald moment. Het bestaat uit een winst en verliesrekening en een balans. Op de balans staat precies hoeveel geld en andere bezittingen je hebt en ook hoeveel schuld je hebt en op de verlies en winstrekening staat welke inkomsten en uitgaven er zijn. Alles bij elkaar geeft het dus een goed beeld van al jouw geldstromen en dat kan privé zijn en voor jouw onderneming. Een nauwkeurige bestudering kan helpen om problemen in een vroeg stadium te ontdekken en aan te passen. Duizenden mensen zitten in de financiële problemen omdat zij nooit hebben gekeken naar hun inkomensverklaring. Iets waar Kiyosaki voor waarschuwt in zijn boek Waarom Wij Willen Dat Je Rijk Wordt. Het is super nuttig om eens per jaar een inkomensverklaring te maken voor jouw privé zaken. Je kunt het ook gebruiken als scorekaart voor je financiële vrijheid. Inkomen Onder inkomen verstaan we alle inkomsten die je hebt. Er zijn verschillende inkomstenbronnen mogelijk. De twee hoofd groepen zijn actieve en passieve inkomsten.

18 Voorbeeld: Salaris Verhuur van onroerend goed Dividenden Winst uit onderneming Uitgaven Hier worden alle vaste uitgaven bij elkaar opgeteld. Voorbeeld: Belastingen Hypotheek lening Auto afbetaling Credit Card Gas/water/licht Verzekeringen Persoonlijke leningen Activa en passiva De balans kent twee kanten. Aan de ene kant vinden we de bezittingen (activa) en aan de andere kant de schulden (passiva). Boekhoudkundig is iets een bezit wanneer je het gekocht hebt. Een auto wordt gezien als een bezit, net als een gekocht kantoor en de inventaris.

19 Eigenlijk is het zo dat iets pas een bezitting is wanneer je er geld aan verdient. Als je dus een auto hebt die jou vervoert naar jouw klanten dan is de auto een bezit. Rijd je in een veel te dure sportwagen en gebruik je deze alleen voor de lol of om er boodschappen mee te doen dan reken ik deze als passiva. De boekhouder zal het bij de activa neerzetten maar laat je daardoor niet van de wijs brengen.

20 Zonder geld investeren, kan dat? Ja, dat kan. Ook in Nederland Die vraag is wellicht de meest gestelde vraag in de trainingen die ik in de afgelopen 7 jaar heb gegeven. Hoe kan je zonder eigen geld investeren? Door geld van andere mensen te investeren. Meestal komt na dit antwoord van mij de vraag: hoe kom ik aan geld van andere mensen om te investeren? Hiervoor zul je goed je huiswerk moeten doen en mensen laten zien dat je een eerlijke en deskundige partij bent om zaken mee te doen. Warren Buffett, de rijkste belegger ter wereld heeft een groot deel van zijn vermogen verdiend door geld van andere mensen te beleggen en daar een deel van te krijgen als beloning. Zonder het geld van andere mensen had hij nooit zoveel vermogen kunnen vergaren. Als je een huis wilt kopen van ,- om te verhuren en de bank wil maar ,- aan hypotheek geven, dan heb je nog ,- nodig van investeerders. Bied je de investeerder een leuk rendement en zekerheid door een goed plan te ontwikkelen, dan zullen er genoeg mensen zijn die willen investeren.

21 De kansen in vastgoed Kiyosaki heeft het in al zijn boeken en presentaties over vastgoed en dat hij daar groot fan van is. Terecht!! Vastgoed is een van de mooiste middelen om passieve inkomsten mee op te bouwen en om op den duur alleen maar meer vermogen te verkrijgen door de stijging van de vastgoedprijzen. Al zijn de prijzen van vastgoed in de afgelopen 5 jaar alleen maar gedaald, uiteindelijk zullen deze weer gaan stijgen. Dat betekent ook dat er nu heel veel kansen zijn om voor redelijke prijzen vastgoed te kopen en te verhuren. Ook zonder eigen geld dus, zoals ik je op de vorige bladzijde heb uitgelegd. Het meest interessante van het verhuren van vastgoed is dat je ieder jaar de huur mag verhogen met de inflatie. Dat is wettelijk vastgelegd. Simpel gezegd neemt je rendement ieder jaar toe terwijl de huurders de rente en aflossing van jouw vastgoed betalen. Mooier kun je het niet krijgen!

22 Kies om Financieel Vrij te worden Ik heb in dit E-book een aantal lessen van Kiyosaki verder verklaard en je hopelijk inzichten gegeven hoe je financiële vrijheid in Nederland kunt opbouwen. In mijn trainingen en coaching gebruik ik mijn ervaring als ondernemer, belegger en investeerder om mensen te leren hoe zij financiële vrijheid kunnen opbouwen. Iedereen heeft de mogelijkheid om financieel vrij te worden. Het maakt echt niet uit of je hoogopgeleid bent of niet. Toch laten de meeste mensen zich tegenhouden. Angst is één van de belangrijkste boosdoeners. De meeste mensen hebben angst om te falen en daardoor af te gaan. Daardoor laten veel mensen hun dromen schieten en kiezen ze voor een gemiddeld leven. Slechts een enkeling durft zijn nek uit te steken en creëert zijn/haar eigen dromen.

23 Over de auteur Mijn naam is Stephan van der Toom. Sinds 2001 ben ondernemer en geef ik trainingen over investeren en ondernemen. Ik ben in 1995 mijn eerst begonnen als beurshandelaar aan de optiebeurs van Amsterdam. Een snelle wereld en een super mooie tijd. Na mijn beurstijd wilde ik blijven ondernemen en mensen leren over beleggen. Inmiddels geef ik ook trainingen over ondernemen en investeren. In 2007 is daar CashflowClub Nederland bijgekomen. De boeken van Kiyosaki waren voor mij een bevestiging van wat ik eigenlijk al wist en waar ik al mee bezig was. Ik wilde gelijkgestemde mensen bij elkaar brengen en mijn kennis en ervaring delen. Voor CashflowClub Nederland heb ik inmiddels meer dan 100 trainingen georganiseerd, webinars gegevens en heel veel mensen geïnspireerd om hun succes te behalen. Als businesscoach begeleidt ik ondernemers met het verbeteren en uitbouwen van hun bedrijf. Wil je meer informatie over CashflowClub Nederland? Kijk dan op