Start 7 november Drs. Henriette Mol

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Start 7 november Drs. Henriette Mol"

Transcriptie

1 Start 7 november 2014 Drs. Henriette Mol

2 Heb je ook iets om iemands motor aan te zwengelen? vroeg een leerkracht van groep 3 voor een leerling die op de kleuterschool A- scores haalde en nu niet op gang kwam. Kinderen beschikken over een immense ontwikkelcapaciteit. Om te leren, je te concentreren, dingen te onderzoeken en te beleven, moet je in de juiste alertheidstoestand zijn. Hoe herken je in welke alertheidstoestand een kind is? En hoe leer je hem schakelen?

3 De asymmetrische tonische nekreflex (ATNR) is een aangeboren reflex, die rond de 6 maanden na de geboorte bij de meeste kinderen geïnhibeerd is. Weet je dat wanneer de asymmetrische tonische nekreflex nog niet geïnhibeerd is, tijdens het schrijven, telkens wanneer het hoofd draait om naar de schrijfhand te kijken (en dat is bijzonder vaak wanneer je schrijft, probeer maar uit) de schrijfarm zich strekt en de schrijfhand reflexmatig opent? Je kunt je voorstellen dat iemand bij wie dat gebeurt, zijn pen op een krampachtige manier gaat vasthouden. En dat de mechaniek van het schrijven zoveel moeite en energie kost dat hij daardoor niet op papier kan krijgen wat hij ziet, hoort of denkt.

4 Wist je dat wanneer de SGR (Spinale Galant Reflex; een reflex die een baby helpt zich door het geboortekanaal te werken) niet geïntegreerd wordt wanneer een kind een baby is, elke aanraking van de rug (door de stoelleuning, de broekriem) zal resulteren in een beweging van de heupen? Hierdoor lijkt het alsof het kind niet stil kan zitten en steeds moet bewegen. Dit gaat dan ten koste van de concentratie en het korte geheugen, omdat deze constante irritatie altijd wedijvert om de aandacht.

5 Boeiend om te weten, of niet? Hoe zou het zijn wanneer op scholen dit soort kennis aanwezig is? En gebruikt wordt om leerlingen te ondersteunen? Krijg je zin hier meer over te weten te komen? Misschien is de opleiding tot Speeldokter dan iets voor jou

6 In januari 2013 begon Drs. Henriette Mol (orthopedagoog) als Speeldokter op een basisschool in Breda. Dat leverde veel op. Op de volgende twee dia s vind je voorbeelden van de oogst

7 Sabine was het eerste kind in Nederland dat naar de Speeldokter ging. Binnen de klas miste zij op alle gebieden de aansluiting. Zowel bij de lesstof als bij andere kinderen. Nadat zij twee weken spelletjes van de Speeldokter geleend heeft en in de klas heeft gespeeld, wordt ze door klasgenoten gevraagd mee te doen met een toneelstukje. Na 8 weken vertelt ze de Speeldokter opgewonden en enthousiast: Juffrouw, ik ben bijna beroemd! Beroemd? Ja! Bijna beroemd! antwoordt ze en knikt daarbij heftig ja. Speeldokter: Waardoor ben je bijna beroemd? Bijna iedereen wilde mijn spel spelen!

8 Evelien was een erg bedeesde leerling die tegen volwassenen fluisterde. Ze durfde in de klas niet om verduidelijking te vragen wanneer ze iets niet begreep en gaf het niet aan wanneer ze iets (te) moeilijk vond. De Speeldokter leende haar Klik! uit; een spel dat pro-actief-zijn vereist. Twee weken later, waarin Evelien het spel 5 keer op eigen initiatief met verschillende klasgenoten heeft gespeeld, rent ze op de Speeldokter af en vertelt haar van alles op een goed-verstaanbare toon. Evelien heeft een klik gemaakt: haar leerkrachten ervaren Evelien als een heel ander kind en zien een wereld van verschil.

9 Wil je ook dit soort effecten oproepen? Begint er bij jou iets te borrelen wanneer je dit leest? Word je hier nieuwsgierig van? Wil je je dit soort informatie eigen maken en gebruiken om bij kinderen te achterhalen wat er speelt? En daar met spel op inspelen? Is de opleiding tot Speeldokter dan iets voor jou?

10 Een Speeldokter is een professional die via het spelen van spelletjes en via bewegingsopdrachten diagnosticeert wat er speelt bij een kind, en die via spel en bewegen kinderen ondersteunt in hun sociale ontwikkeling sociaal-emotionele ontwikkeling (senso-)motorische ontwikkeling leer-ontwikkeling en die de samenwerking tussen de hersengebieden en verdere integratie bevordert Op scholen en/of vanuit een eigen praktijk 7 november start de eerstvolgende opleiding tot Speeldokter.

11 Wat speelt er wanneer een kind moeite heeft met stil zitten? Of in de rij staan zonder anderen aan te raken? Met het vangen van een bal, zich concentreren, kleuren/tekenen, onthouden of schrijven, lezen of rekenen? Met contacten met andere kinderen? Of Hoe kom je er achter wat er speelt? En hoe speel je daar op in?

12 SPELEN+BEWEGEN=ONTWIKKELEN Wij ontwikkelen ons door te bewegen en te spelen. Het spelen van spelletjes en bewegen zijn daarom uiterst geschikt om een beeld te vormen van wat er speelt bij een kind, dus als diagnostisch instrument. En tevens om een kind in zijn ontwikkeling te stimuleren en te ondersteunen. Dus als interventie-middel.

13 Je leert tijdens de opleiding tot Speeldokter: hoe een kind zich neurologisch ontwikkelt en wat afwijkingen van die ontwikkeling voor gevolgen kan hebben voor het functioneren van een kind (op leer-, sociaal-, en sociaal-emotioneel gebied) d.m.v. het doen van spelletjes en bewegen vast te stellen wat er speelt spelletjes, bewegen en tovertrucs doelgericht inzetten om kinderen te stimuleren en te ondersteunen in hun: sociale ontwikkeling sociaal-emotionele ontwikkeling (senso-)motorische ontwikkeling leer-ontwikkeling en om de samenwerking tussen de hersengebieden en verdere integratie te bevorderen. Een spelbeheersysteem opzetten. Daarmee zal de kleur veranderen van kinderen die bij ZIEN! rood of oranje scoren op sociaal initiatief, sociale flexibiliteit en daarbij welbevinden. Met de juiste spelletjes verandert ook de impulsbeheersing en het inlevingsvermogen. Het sociaal klimaat in de groep wordt er gegarandeerd beter van.

14 De neurologische ontwikkeling van een kind Hoe verloopt die? Wat zijn de implicaties wanneer deze ontwikkeling afwijkend verloopt voor leren en leven (lezen/schrijven/rekenen/concentreren/onthouden/taken uitvoeren etc., voor (sociaal) gedrag en voor de sociaal-emotionele ontwikkeling/het welbevinden)? Spel en de gedifferentieerde Zone van de Naaste Ontwikkeling (Vygotsky & Mol) De Connectietheorie (Mol) Spel en bewegen inzetten als diagnostisch instrument Voor restreflexen, sensorische integratieproblemen, problemen met het overschrijden van de middellijn, oogbewegingsproblemen Voor sociaal en sociaal-emotioneel functioneren Meta-programma s Spel en bewegen inzetten als interventiemiddel Een aantal kortdurende gezelschapsspelletjes (max. 10 minuten) Tovertrucs (goocheltrucs) doelgericht inzetten Werken met de Interactiewijzer (Invullen BOTS-vragenlijst, interpreteren interactiewielen en interveniëren bij tekorten en excessen in een interactiewielprofiel m.b.v. spel Metaprogramma s: vaststellen m.b.v. spel + er op inspelen m.b.v. spel Werken volgens het spelbeheersysteem Five ways to wellbeing: a set of evidence-based public mental health messages aimed at improving the mental health and wellbeing of the whole population.

15 De opleiding wordt gegeven door Henriette Mol, Speeldokter, orthopedagoog, NLPtrainer, NLSPEL-trainer en ontwikkelaar, gepassioneerd spelletjesmens en gefascineerd door leren & ontwikkelen. Zij wordt ondersteund door: Cleem de Jong, fysiotherapeut en SI-therapeut (Sensorische Informatieverwerking) op een school voor Speciaal Onderwijs. Door Cleem haar fascinatie voor de ontwikkeling van kinderen en de manier waarop die sensorische informatie verwerken, kan zij daar als geen ander mee spelen en inspireert je om dat ook te doen.

16 De opleiding bestaat uit: 8 praktische inspiratie-bijeenkomsten uitwerken van een casus (tijdens de opleiding) Literatuurstudie (je kiest minimaal 3 boeken uit een lijst en je geeft via een formulier aan wat je uit die boeken hebt gehaald (klik hier om het Formulier literatuurstudie opleiding Speeldokter te bekijken) Voor aanvang van de opleiding vul je voor één kind de BOTS-vragenlijst in, en stuur je je uitkomsten op, zodat we de eerste keer direct al casusgericht aan de slag kunnen gaan. Theorie wordt via het zandlopermodel aangeboden: n.a.v. casussen worden theoretische achtergronden gegeven + theorie wordt gegeven waaraan praktijkvoorbeelden gekoppeld worden. Afronding: om je opleiding af te ronden lever je 2 uitgewerkte casussen in (na afloop van de opleiding) de vragenformulieren in van de boeken die je bestudeert tijdens de opleiding.

17 Data: 7 & 21 november en 12 december & 23 januari, 6 februari, 6 & 20 maart 2015 Tijden: Prijs: 1400,00 incl. koffie, thee & reader + huur spellen Locatie: in (de buurt van) Veldhoven In Samenspel staat geregistreerd bij het CRKBO. Daarmee is deze opleiding een wettelijk erkende beroepsopleiding (en daarmee vrijgesteld van BTW).

18 Stuur je motivatie voor deze opleiding naar Henriette Mol, De Dam 27, 5504 TC Veldhoven, of per mail naar

Start 11 april 2014. Drs. Henriette Mol

Start 11 april 2014. Drs. Henriette Mol Start 11 april 2014 Drs. Henriette Mol De asymmetrische tonische nekreflex (ATNR) is een aangeboren reflex, die rond de 6 maanden na de geboorte bij de meeste kinderen geïnhibeerd is. Weet je dat wanneer

Nadere informatie

Stimuleren p e l. Start zaterdag 6 juni of vrijdag 4 september Drs. Henriette Mol

Stimuleren p e l. Start zaterdag 6 juni of vrijdag 4 september Drs. Henriette Mol Stimuleren p e l Start zaterdag 6 juni of vrijdag 4 september Drs. Henriette Mol Let op. Zit stil. Ga recht zitten. Wat heb ik nou net gezegd? Soms kun je het blijven herhalen. Dan helpt het hooguit even.

Nadere informatie

Stimuleren p e l. Start zaterdag 17 september 2016 Drs. Henriette Mol

Stimuleren p e l. Start zaterdag 17 september 2016 Drs. Henriette Mol Stimuleren p e l Start zaterdag 17 september 2016 Drs. Henriette Mol Wat je met plezier leert, blijft je beter bij! Ieder kind heeft recht om zich plezierig te ontwikkelen. En om met plezier naar school

Nadere informatie

Stimuleren p e l. Start zaterdag 17 september 2016 Drs. Henriette Mol

Stimuleren p e l. Start zaterdag 17 september 2016 Drs. Henriette Mol Stimuleren p e l Start zaterdag 17 september 2016 Drs. Henriette Mol Wat je met plezier leert, blijft je beter bij! Ieder kind heeft recht om zich plezierig te ontwikkelen. En om met plezier naar school

Nadere informatie

Stimuleren p e l. Start woensdag 11 oktober 2017 Drs. Henriette Mol

Stimuleren p e l. Start woensdag 11 oktober 2017 Drs. Henriette Mol Stimuleren p e l Start woensdag 11 oktober 2017 Drs. Henriette Mol Als leer-kracht signaleer je veel. En omdat je een kind graag zo goed mogelijk wilt ondersteunen, vraag je je af, wat dat wat jij ziet,

Nadere informatie

Stimuleren p e l. Start woensdag 19 april 2017 Drs. Henriette Mol

Stimuleren p e l. Start woensdag 19 april 2017 Drs. Henriette Mol Stimuleren p e l Start woensdag 19 april 2017 Drs. Henriette Mol Als leer-kracht signaleer je veel. En omdat je een kind graag zo goed mogelijk wilt ondersteunen, vraag je je af, wat dat wat jij ziet,

Nadere informatie

Stimuleren p e l. Start zaterdag 9 september of woensdag 13 september 2017 Drs. Henriette Mol

Stimuleren p e l. Start zaterdag 9 september of woensdag 13 september 2017 Drs. Henriette Mol Stimuleren p e l Start zaterdag 9 september of woensdag 13 september 2017 Drs. Henriette Mol Als leer-kracht signaleer je veel. En omdat je een kind graag zo goed mogelijk wilt ondersteunen, vraag je je

Nadere informatie

Ouderinformatie over ZIEN!

Ouderinformatie over ZIEN! Ouderinformatie over ZIEN! Algemene ouderavond 1 november 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN op school Aandacht voor het sociaal-emotioneel functioneren van kinderen. Sanne

Nadere informatie

Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding van kinderen in het algemeen, de informatie is heel goed over te dragen naar andere manieren van werken.

Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding van kinderen in het algemeen, de informatie is heel goed over te dragen naar andere manieren van werken. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE LICHAAMSBEWUSTZIJN Verbinden van het mentale, het fysieke en het emotionele Toegankelijk, bruikbaar, leerzaam en nuttig! Ik kreeg veel inzicht in de begeleiding

Nadere informatie

Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas!

Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas! Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas! Een training voor leerkrachten Leer in drie dagen hoogbegaafde kinderen herkennen, begeleiden en onderwijzen Data: 12 oktober, 2 november en 9 november 2016

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk

Nadere informatie

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug 2018 Sociaal-emotionele ontwikkeling etrokkenheid etrokkenheid - 0 eleeft plezier in het ontdekken van nieuwe dingen Laat heel

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN De specialisatiemodule Trainersvaardigheden is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden!

Nadere informatie

Kisveldnieuws. Trots! 3 december Agenda:

Kisveldnieuws. Trots! 3 december Agenda: Kisveldnieuws 3 december 2018 www.kisveldvco.nl Agenda: 05-12 Sinterklaas. We starten om 08:30 uur. Groep 1 t/m 4 gaat om 10:30 uur naar huis. Groep 5 t/m 8 gaat om 12:30 uur naar huis 12-12 Ouderavond

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je

Nadere informatie

Toelichting zeven dimensies

Toelichting zeven dimensies Toelichting zeven dimensies Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs December 2009 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys Inhoudsopgave Zeven dimensies 3 1. De kwaliteitsdimensies

Nadere informatie

INSPIRATIEBRON REGGIO EMILIA

INSPIRATIEBRON REGGIO EMILIA INSPIRATIEBRON REGGIO EMILIA 3 PEDAGOGEN Kind Sterke kind: kleine ontdekkingsreiziger; hoofdrolspeler Andere kinderen: pedagoog van elkaar Volwassenen Begeleiders: pedagogiek van het luisteren en pedagogisch

Nadere informatie

Bijlage. Samen Leren

Bijlage. Samen Leren Bijlage Samen Leren Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Samen Leren, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Naam leerling. Geboortedatum. Geboorteplaats. Geboorteland. Adres. Telefoon thuis. Telefoon werk. Telefoon oppas. adres. Huisarts + telnr.

Naam leerling. Geboortedatum. Geboorteplaats. Geboorteland. Adres. Telefoon thuis. Telefoon werk. Telefoon oppas.  adres. Huisarts + telnr. Entreeformulier Dit ben ik Naam leerling Geboortedatum Geboorteplaats Geboorteland Adres Telefoon thuis Telefoon werk Telefoon oppas E-mailadres Huisarts + telnr. Datum van invullen Ingevuld door Namen

Nadere informatie

Gastles 17 september 2009. van Theorie naar Praktijk. Door Theone Kampstra

Gastles 17 september 2009. van Theorie naar Praktijk. Door Theone Kampstra Gastles 17 september 2009 van Theorie naar Praktijk De SI-behandeling Door Theone Kampstra Wie is Theone Bewegingswetenschappen 1992-1997 Ergotherapie 1997-1999 Sensorische Integratie opleiding 2000 Werkzaam

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen.

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Inspirerend kennis overdragen ''Arjan weet een veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voel om ook echt te oefenen en te delen wat ik

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Lichaamsbewustzijn

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Lichaamsbewustzijn STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Lichaamsbewustzijn Verbinden van het mentale, het fysieke en het emotionele Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule

Nadere informatie

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Netwerkthermometer DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Wat is De Netwerkthermometer De Netwerkthermometer is een test. Een test om een gedegen beeld te krijgen van hoe je zelf aan kijkt tegen je

Nadere informatie

INTAKEFORMULIER SCHOOL

INTAKEFORMULIER SCHOOL INTAKEFORMULIER SCHOOL Vragenlijst in te vullen door de school ten behoeve van de hulpverlening aan een leerling. Verzonden d.d.: Binnengekomen d.d.: Wilt u onderstaande vragen beantwoorden en het formulier

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Een 'Acta Diurna ' voor de klas Wat ga je leren? Je leert hoe je een muurkrant kunt maken die interessant is voor kinderen.

Nadere informatie

Praktisch werken met Belbin. Teamrollen voor Trainers TEAMROLLEN GEBRUIKEN IN JE EIGEN TRAININGEN

Praktisch werken met Belbin. Teamrollen voor Trainers TEAMROLLEN GEBRUIKEN IN JE EIGEN TRAININGEN Praktisch werken met Belbin Teamrollen voor Trainers TEAMROLLEN GEBRUIKEN IN JE EIGEN TRAININGEN Haal meer uit je (team)training met teamrollen TEAMROLLEN VOOR TRAINERS Teams waarin onderlinge verschillen

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH ERKENDE REGISTER POST-HBO OPLEIDING OPLEIDING POST-HBO LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH MOTIVERENDE TEKST Geaccrediteerd door: WELKOM BIJ DE LEEFSTIJLCOACH ACADEMY Wil je mensen helpen bij het maken van gezonde

Nadere informatie

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme!

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Wennen en je begrepen voelen op je nieuwe school. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor iedereen even wennen. Zeker als je

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Mindset! In deze gids zetten we de details van de module overzichtelijk

Nadere informatie

Inschrijfformulier. Persoonlijke gegevens Achternaam leerling: Voornamen: BSN-nummer: Roepnaam: Jongen / meisje Geboortedatum: Geboorteplaats: Vader

Inschrijfformulier. Persoonlijke gegevens Achternaam leerling: Voornamen: BSN-nummer: Roepnaam: Jongen / meisje Geboortedatum: Geboorteplaats: Vader Inschrijfformulier Wij vragen u om een inschrijfformulier in te vullen. De gegevens zijn uitsluitend bestemd voor intern gebruik en worden strikt vertrouwelijk behandeld. De gegevens zijn bedoeld om de

Nadere informatie

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen Zomerboekje voor nieuwe Lumion leerlingen Ontwerpen en ideeën van Jesse van Schaik, leerling 2V Uitvoering door Emiel Zevenhuizen, expressiedocent LumionLeren en LumionLeven Welkom op Lumion, school van

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

Workshops De werkelijkheid van gedrag. 11 maart, 25 maart en 8 april 2010

Workshops De werkelijkheid van gedrag. 11 maart, 25 maart en 8 april 2010 Workshops De werkelijkheid van gedrag 11 maart, 25 maart en 8 april 2010 Workshops De werkelijkheid van gedrag Vandaag heb je de eerste workshop De werkelijkheid van gedrag gevolgd. De workshops geven

Nadere informatie

Mindset, de basis van talentontwikkeling?

Mindset, de basis van talentontwikkeling? STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Mindset, de basis van talentontwikkeling? Groep B De beste training tot nu toe! Heerlijke oefeningen, Floors begeleiding, grappige video s, prikkelende

Nadere informatie

Handelingsgericht werken met taal

Handelingsgericht werken met taal Handelingsgericht werken met taal De leergang Handelingsgericht taalonderwijs heeft tot doel leraren en intern begeleiders toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van lees-/taalonderwijs

Nadere informatie

Theoretische achtergrond ZIEN! Publieksversie van de ZIEN!-verantwoording d.d. april 2012

Theoretische achtergrond ZIEN! Publieksversie van de ZIEN!-verantwoording d.d. april 2012 Theoretische achtergrond ZIEN! Publieksversie van de ZIEN!-verantwoording d.d. april 2012 Waarom pedagogisch expertsysteem ZIEN!? Omdat het belangrijk is dat ook de school kinderen volgt bij het sociaal-emotioneel

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten

Nadere informatie

Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden

Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden november 2017 Inleiding In het advies van platform onderwijs 2032 staat als één van de punten Niet alleen toetsen wat meetbaar is, ook wat merkbaar is. Als voorbeelden

Nadere informatie

Didactisch Coachen: checklist voor het basisonderwijs

Didactisch Coachen: checklist voor het basisonderwijs Didactisch Coachen: checklist voor het basisonderwijs Inleiding Een beeldcoach filmt een aantal leraren op een leerplein. Toevallig komen twee leraren tijdens dat filmen opeenvolgend bij dezelfde leerling

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE HOOGSENSITIVITEIT

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE HOOGSENSITIVITEIT STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE HOOGSENSITIVITEIT Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Hoogsensitiviteit! In deze gids zetten we de details

Nadere informatie

De Ontwikkelingsspiraal

De Ontwikkelingsspiraal De Ontwikkelingsspiraal Het Bouwstenenmodel Effectieve ondersteuning van kinderen in elke ontwikkelingsfase De Ontwikkelingsspiraal Het Bouwstenenmodel Heeft u zich ooit afgevraagd hoe zelfvertrouwen,

Nadere informatie

In het afgelopen jaar heeft een groot aantal professionals de workshop Kennismaken met Oplossingsgericht Werken gevolgd.

In het afgelopen jaar heeft een groot aantal professionals de workshop Kennismaken met Oplossingsgericht Werken gevolgd. Beste nieuwsbrieflezer, Leuk dat je deze (korte) nieuwsbrief hebt geopend. Ik stel het erg op prijs dat je interesse hebt. Hierbij stel ik je in kennis van het workshopaanbod voor de komende periode. Heb

Nadere informatie

Informatie en instructie zelfredzaamheidscore

Informatie en instructie zelfredzaamheidscore Informatie en instructie zelfredzaamheidscore 1. Inleiding op het onderzoek Tegen de achtergrond van het voorgenomen overheidsbeleid om de lagere ZZP s af te schaffen, heeft ActiZ behoefte aan meer inzicht

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE EXECUTIEVE FUNCTIES Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Executieve functies! In deze gids zetten we de details van de module overzichtelijk

Nadere informatie

Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling

Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE GEDRAG IN DE KLAS Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd

Nadere informatie

Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst

Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs Versie 3.1 - Oktober 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys Inhoud Inleiding 3 A - Het gebruik

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

Stellingen leerlingvragenlijst

Stellingen leerlingvragenlijst Stellingen leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 1.0 sept 2011 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst Stellingen en toelichtingen

Nadere informatie

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem Kinder Taijiquan Opleiding kinder Tai Chi voor docenten Organisatie van Stichting Taijiquan Nederland STN 2016 te Haarlem Tái Chi School Kennemerland www.taichikennemerland.nl Een samenwerking van de volgende

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Fanatiek begonnen. En nu volhouden. Matijs van den Eijnden 13 mei 2019

Welkom bij de workshop Fanatiek begonnen. En nu volhouden. Matijs van den Eijnden 13 mei 2019 Welkom bij de workshop Fanatiek begonnen. En nu volhouden. Matijs van den Eijnden 13 mei 2019 FANATIEK BEGONNEN... en nu volhouden toch? Matijs van den Eijnden Fysiotherapeut / manueel therapeut docent

Nadere informatie

Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek

Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek De opleiding GVS Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek De opleidingen van IMOZ onderscheiden zich door Benadering vanuit praktijksituaties naar uitwisseling aangevuld met theorie. Door deze drie stappen

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Basisarrangement begaafdheid deelregio Rheden Rozendaal

Basisarrangement begaafdheid deelregio Rheden Rozendaal Basisarrangement begaafdheid deelregio Rheden Rozendaal Uitgangspunten Het uitgangspunt van het onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen is dat de leerlingen zich in de zone van naaste ontwikkeling positief

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Afgelopen jaren hebben we Arjan van Dijk uitgenodigd

Nadere informatie

Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst

Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs Versie februari 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys Inhoud Inleiding 3 A - Het gebruik van

Nadere informatie

Doelstellingen van de training Weerbaarheid. Definitie van de hoofddoelstelling voor de training:

Doelstellingen van de training Weerbaarheid. Definitie van de hoofddoelstelling voor de training: Doelstellingen van de training Weerbaarheid Definitie van de hoofddoelstelling voor de training: Het bereiken van de verborgen vaardigheden en persoonlijke kracht van de persoon om daardoor een ontwikkelingsproces

Nadere informatie

Aangeboren doofblindheid

Aangeboren doofblindheid Aangeboren doofblindheid Het ondersteunen van kinderen en volwassenen met beperkingen in zien en horen sinds de geboorte of vlak daarna Saskia Damen Mijkje Worm Bartiméus wil kennis en ervaring over de

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. EXECUTIEVE FUNCTIES Groep A

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. EXECUTIEVE FUNCTIES Groep A STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE EXECUTIEVE FUNCTIES Groep A Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Executieve functies! In deze gids zetten

Nadere informatie

Spelen, werken, leren op het Slingertouw

Spelen, werken, leren op het Slingertouw Spelen, werken, leren op het Slingertouw Leer mij het zelf te doen. Opvoeden is jezelf overbodig maken Gras groeit niet door eraan te trekken, maar door de wortels water te geven. (Afrikaans spreekwoord)

Nadere informatie

Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder

Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder De kerstdagen en het nieuwe jaar zijn bijna aangebroken. In deze vaak drukke periode hebben wij niet stil gezeten. We hebben voor het komende jaar weer een aantal

Nadere informatie

Intakeformulier groep 1-2

Intakeformulier groep 1-2 Intakeformulier groep 1-2 Beste ouder(s) / verzorger(s), U wilt uw zoon of dochter aanmelden bij ons op school. Vriendelijk verzoeken wij u om de volgende vragen te beantwoorden. Zo krijgen we een indruk

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 25-6-2018 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

Hoe herken je ze en hoe ga je er mee om?

Hoe herken je ze en hoe ga je er mee om? Hoe herken je ze en hoe ga je er mee om? Tips voor omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Tel. 088-00 75 000 www.meewering.nl Waarom dit boekje? Iedere professional, die met cliënten,

Nadere informatie

Vragenlijst lees- en spellingvaardigheid

Vragenlijst lees- en spellingvaardigheid Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Vragenlijst lees- en spellingvaardigheid School Let op: voor het digitaal invullen van dit formulier heeft u de meest recente versie van Adobe Acrobat Reader nodig.

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten we de details

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij? Verdieping in je begeleiders vaardigheden

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose Libra R&A locatie Blixembosch MS Multiple Sclerose Deze folder is bedoeld voor mensen met multiple sclerose (MS) die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Tijdens uw

Nadere informatie

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld.

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld. Betrokkenheid Autonomie Competentie Relatie leerkracht Relatie leerlingen De behoefte aan autonomie De behoefte aan competentie De behoefte aan een goede relatie met de leerkracht De behoefte aan goede

Nadere informatie

Puberbrein, huiswerk en ouders..

Puberbrein, huiswerk en ouders.. Puberbrein, huiswerk en ouders.. Opbouw Introductie Deel 1: Het puberbrein Deel 2: Pubers, huiswerk en hun ouders Deel 3: Tips Introductie Wie Jongeren aan het woord Stellingen Deel 1: Het puberbrein Breinfeit

Nadere informatie

Brain Gym ADHD ADD NLD DYS... Stap dan op de Brain train in HET 8 HUIS dichtbij station Gent Dampoort en maak kennis met

Brain Gym ADHD ADD NLD DYS... Stap dan op de Brain train in HET 8 HUIS dichtbij station Gent Dampoort en maak kennis met Als je de weg kwijt bent in het grote bos van etiketjes... En je wil kinderen een oplossing bieden ADHD ADD NLD DYS... Stap dan op de Brain train in HET 8 HUIS dichtbij station Gent Dampoort en maak kennis

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH POST-HBO ERKENDE OPLEIDING REGISTER OPLEIDING POST-HBO LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH MOTIVERENDE TEKST Geaccrediteerd door: WELKOM BIJ DE LEEFSTIJLCOACH ACADEMY Wil je mensen helpen bij het maken van gezonde

Nadere informatie

Tischa Neve Steven Pont Eva Bronsveld Lara de Bruin

Tischa Neve Steven Pont Eva Bronsveld Lara de Bruin EMOTIEREGULATIE Tischa Neve Steven Pont Eva Bronsveld Lara de Bruin Omgaan met emo es bij temperamentvolle, impulsieve en minder flexibele kinderen en adolescenten CONGRES DONDERDAG 2 APRIL 2015 UTRECHT

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills STUDIEGIDS 2016-2017 SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Hoogbegaafde leerlingen

Nadere informatie

Moderne onderwijskundige concepten

Moderne onderwijskundige concepten Werken aan kwaliteit op De Schakel Hieronder leest u over hoe wij zorgen dat De Schakel een kwalitatief goede school is en blijft. U kunt ook gegevens vinden over de recent afgenomen onderzoeken onder

Nadere informatie

Presenteert i.s.m. FINDING EUROPE. Technische handleiding. http://www.findingeurope.eu LEERKRACHTEN

Presenteert i.s.m. FINDING EUROPE. Technische handleiding. http://www.findingeurope.eu LEERKRACHTEN z Presenteert i.s.m. FINDING EUROPE Technische handleiding http://www.findingeurope.eu LEERKRACHTEN Inhoudsopgave 1 REGISTREREN... 3 2 AANMELDEN... 3 3 WACHTWOORD VERGETEN?... 3 4 KLAS AANMAKEN... 4 5

Nadere informatie

Helpt het hulpmiddel?

Helpt het hulpmiddel? Helpt het hulpmiddel? Het belang van meten Zuyd, Lectoraat Autonomie en Participatie Faculteit Gezondheidszorg Dr. Ruth Dalemans, Prof. Sandra Beurskens 08-10-13 Doelstellingen van deze presentatie Inzicht

Nadere informatie

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen DISC KLEURENTRAININGEN: ken jezelf en en verbeter je relaties verbeter met anderen je relaties met anderen Waarom klikt het met de ene persoon direct en verloopt het contact met andere altijd moeizaam?

Nadere informatie

Nieuwsbrief Breda, februari 2014

Nieuwsbrief Breda, februari 2014 Nieuwsbrief Breda, februari 2014 Op 21 september 2013 heeft er een minisymposium met het thema Sociaal onhandig plaats gevonden bij Centrum Le Bon Départ. Op onze website www.centrumlebondepart.nl kunt

Nadere informatie

Visie basisschool De Grasspriet

Visie basisschool De Grasspriet Visie basisschool De Grasspriet Kernwaarden? Welbevinden en relatie Ontwikkelen van talenten Zelfstandigheid autonomie Uitdagingen Samen leren en werken Betrokkenheid Welbevinden en relatie Ik ben uniek

Nadere informatie

De spiegelbijeenkomst

De spiegelbijeenkomst Algemeen De spiegelbijeenkomst www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG007 / De spiegelbijeenkomst / 07-08-2013 2 De spiegelbijeenkomst Het Catharina

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

Cursushandleiding. Tja, wat zal ik zeggen, met cliënten in gesprek over spiritualiteit

Cursushandleiding. Tja, wat zal ik zeggen, met cliënten in gesprek over spiritualiteit Cursushandleiding Tja, wat zal ik zeggen, met cliënten in gesprek over spiritualiteit N.a.v. het gelijknamige boek van Elizabeth Johnston Taylor, in het Nederlands hertaald onder redactie van Peterjan

Nadere informatie

Door Renata Hamsikova IeKu Advies

Door Renata Hamsikova IeKu Advies EEN GIDS VOOR OUDERS JONGE HOOGBEGAAFDE KINDEREN Door Renata Hamsikova IeKu Advies WWW.IEKU.NL IS JE KIND HOOGBEGAAFD? Sommige mensen zullen het misschien belachelijk vinden dat je je kind, dat nog zo

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

De macho en het muurbloempje

De macho en het muurbloempje Onderwijsbehoefte Zorgverbreding Team De macho en het muurbloempje Tamara Wally Over de auteur Tamara Wally, MSc. is onderwijs- en ontwikkelingspsycholoog. Zij is werkzaam bij de CED- Groep. Zij geeft

Nadere informatie

Opleiding Commissaris Publieke Sector

Opleiding Commissaris Publieke Sector ERLY the consulting company Opleiding Commissaris Publieke Sector Dé opleiding voor wie commissaris wil worden in de publieke sector pag. 1 Deze opleiding biedt u als aankomend commissaris dé voorbereiding

Nadere informatie

Evaluatie van Preventief Medisch Onderzoek in de gehandicaptenzorg

Evaluatie van Preventief Medisch Onderzoek in de gehandicaptenzorg Evaluatie van Preventief Medisch Onderzoek in de gehandicaptenzorg Jurriaan Blekemolen Carel Hulshof Judith Sluiter voor Arbeid en Gezondheid, AMC, Amsterdam AMC 27 mei 2016 Even voorstellen Sinds 1991

Nadere informatie

DE KERNVISIE METHODE KRACHTIG ANDERS LEREN

DE KERNVISIE METHODE KRACHTIG ANDERS LEREN DE KERNVISIE METHODE KRACHTIG ANDERS LEREN Voor kinderen met leerproblemen (ook bij dyslexie en dyscalculie) Kinderen met leerproblemen werkelijk kunnen helpen Leerkrachten en kinderhulpverleners hebben

Nadere informatie

Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging!

Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging! STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging! Groep B Duidelijk door zijn eenvoud en helderheid: uitgebreid qua inhoud, goed in de praktijk

Nadere informatie

Kijken achter het masker

Kijken achter het masker Kijken achter het masker Driedaagse bijscholing Karakterstructuren voor therapeuten en coaches Zoek je een bijscholing die jouw manier van werken als therapeut of coach verdiept? Zou je meer (praktisch)

Nadere informatie

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking ASVZ Touwbaan 1 Postbus 121 3360 AC Sliedrecht t 0184 491200 info@asvz.nl www.asvz.nl ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking anders denken anders voelen anders doen Psychotherapie Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vroegtijdig signaleren en preventie van rekenwiskunde problemen.

Vroegtijdig signaleren en preventie van rekenwiskunde problemen. Vroegtijdig signaleren en preventie van rekenwiskunde problemen. IDJK 2017 Ine van de Sluis Stijgen en Dalen 1. Eén persoon stelt een gesloten vraag. 2. Is het antwoord op jou van toepassing, ga je staan.

Nadere informatie

HANDBOEK ZIEN! CBS De Regenboog Zandbos DE Hoofddorp

HANDBOEK ZIEN! CBS De Regenboog Zandbos DE Hoofddorp HANDBOEK ZIEN! CBS De Regenboog Zandbos 48 2134 DE Hoofddorp 023 5634514 info@deregenbooghoofddorp.nl Inhoudsopgave Blz. Visie 3 Inleiding 5 Groep 1 t/m 4 6 Groep 5 t/m 8 7 Wat doen we met de gegevens

Nadere informatie