Schalkse hondenvrienden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schalkse hondenvrienden"

Transcriptie

1 Schalkse hondenvrienden Workshop 2008 aanpassingen en lestechnieken. (gedeelte binnen+/- 1hr. ) Pat.

2 Deelnemers, bedoeling, verwelkoming, agenda. Deelnemers: alle instructeurs, toekomstige instructeurs, wedstrijdspelers, debutanten en leden met interesse. De bedoeling is te komen tot een rechtlijnige vorm van lesgeven op een zo comfortabele en een energie -arme manier voor zowel hond als geleider.!!!het is geen Ja maar en geen ik heb of ik doe discussie!!! Opbouw: - Algemeen (theoretische gedeelte) - Pauze. - Workshop lagere -en wedstrijdklassen (praktische gedeelte buiten met voorbeelden). - Uitzonderingen en speciallekes. - Vragen en opmerkingen. Elke overeenkomst met gekende personen of honden berust op louter toeval

3 Algemeen. Assessement van geleider en hond, inschatten en proberen te reduceren van hond, geleider en combinatie, tot erkende standaardpatronen. - HOND: bang,onzeker,uitgelaten, gefrustreerd, zoeken naar aandacht.(signalen) - GELEIDER, onzeker,zonder kennis, vooroordelen, met of zonder doelstelling. probleem?? Verstandig gesprekje. - COMBINATIE: goede win win (het klikt), foute win- win (het klikt ook). Of het klikt niet Hond domineert of belazert baasje, baasje vermenselijkt hond. - Structurele aanpak. Wederzijds respect blijft belangrijk, elk op hun eigen manier.!!ook al klopt het van geen kanten, toch kan het de ideale combinatie zijn!!

4 Belonen en zelfbeloning. Beloning kan op verschillende manieren: iets wat baasje doet wat de hond plezant vindt, of voordeel uit haalt. Een beloning is altijd het gevolg van een gewenste reactie van de hond en zal altijd en enkel dadelijk na de beweging van de hond volgen (pavlov). Foute beloningen zijn meestal te laat, worden niet begrepen door de hond, gebeuren in de verkeerde richting, of onbewust door contact of negatieve aandacht. Zelfbeloning kan zowel positief (extra aandacht geven,snoep vinden op de plaats) als negatief zijn (aandacht vragen, of reageren op niet gewenste acties, vrij lopen gaan, trekspelletjes)!!dikwijls worden foute beloningen onbewust gegeven door de geleider!!

5 Spelen met de hond. Kan richting apport maar hoeft niet. Apport blijft een oefening onder appel, spel kan een beloning zijn Altijd goed inschatten wie het spel bepaalt, waar het begint, en hoe het stopt. Honden kan men niet dwingen tot spelen,enkel uitnodigen. Het spel moet voor de hond goed zijn, niet zo dadelijk voor de baas. Een spel waar de hond overhand krijgt onmiddellijk kanaliseren, afbreken. (let op de signalen) Zeker en vast altijd van de hond weg spelen. (hond leert zo naar je toe komen) Vanuit spelen kan men richting apport, volgen en houdingen werken. (het spel is dan de vorm van beloning).!!!grommen tijdens het spel is niet altijd een vorm van agressie!!!

6 Foute beloning. Een beloning is fout als de hond er wel iets aan heeft, maar het niet associeert met het gedrag of de beweging die we wensen. (opspringen en aandacht krijgen;niet volgen en snoep komt toch korter;staan belonen door te gaan domineren;einde oefening standaard belonen ook als ze niet goed is; de voet na een goede volgoefening)!! Opgeven voor de beweging die we wensen vrij gebeurt, is de mooiste foute beloning voor de hond!!(de perfecte reden om het opnieuw fout te doen) Let op, een strakke leiband geeft steun aan de hond, ook bij de honden die uitvallen.!!!nooit corrigeren in een aanleer fase!!!!!!!

7 Corrigeren en bestraffen (negeren). Een correctie zal altijd vervelend zijn voor de hond. Afstraffingen, of correcties waar de hond gaat kwispelen of extra uitnodigen tot fysiek contact kan men beschouwen als een foute beloning. Een hond is een roedel dier, en heeft nood aan aandacht, vaste patronen, een gewaardeerde taak. Je kan een hond ook vervelend aanpakken, door hem niet te laten deelnemen aan de roedelactiviteit, door oogcontact of aanraking te vermijden. Fysieke correcties kan met leiband, maar ook door handen (niet slaan) of voeten (niet trappen). Sommige honden kan men al fysiek beïnvloeden, enkel en alleen al door ze visueel te domineren.(fysieke correctie is altijd vervelend voor de hond) Het is beter van een goed getimede correctie te gebruiken, dan 1001 halve.!!!timing!!!!impact!!!resultaat!!!!!!een goede correctie zorgt altijd direct voor verandering van gedrag!!

8 Foute correctie. Een foute correctie is een correctie die niet overeenkomt met de gemaakte fout,of een correctie die niet als straf door de hond wordt geïnterpreteerd.(hard brullen bij een sta, blijven corrigeren met een strakke lijn, corrigeren zonder herhaling van de oefening). Het gevolg van een correctie hoort altijd het begin van gewenst gedrag te zijn. Na iedere correctie hoort ook altijd een bevestiging te komen (beloning) van de juiste beweging. Verhouding correcties tot belonen, moet altijd uitkomen tot meer belonen dan corrigeren, anders is men fout bezig.(verveling en opbranden van het enthousiasme)!!geef de hond de kans om de oefening te doen!! Let op dat de correctie niet leidt tot een andere aktie (snuffelen aan voorwerpen, contact zoeken, op de rug gaan liggen of tegenwringen e.d.)!! De correctie dient niet om iets aan te leren, enkel om herhaling van fout gedrag te vermijden!!!

9 Tijd en niveau van de oefeningen. Begin en eindig een oefening altijd met de zekerheden van vorige les. Het is heel belangrijk dat je een oefening kan afsluiten met iets wat goed lukt. Blijf in trainingen altijd gebruik maken van beloningen tijdens de oefening, niet enkel op het einde.(een goede volgoefening begint voor de eerste meter). Probeer ook regelmatig terug te gaan naar de basis van elke oefening (pup s- zeker in de Puberteit) Niet elke combinatie is geschikt om volledige oefeningen te doen.(korte wandelingen, houdingen niet achter elkaar, oproepen zonder zitvoor e.d.)!!!gewenning en herhaling doodt dikwijls de will to please!!! Niets is vanzelfsprekend, ook niet de 100st keer.

10 Discipline en respect in de les. Sta er op dat de mensen de sociale etikette en huisregels respecteren. (plasweide,te laat komen,blaffen e.d) Maak tijd voor iedereen, en tracht ten eerste de essentiële problemen te zoeken bij iedere combinatie (dikwijls ligt dat thuis,en zien ze het zelf niet. gemakkelijke hond thuis is belangrijker dan een goede voet) Begin de les zelf op tijd, en zorg dat je altijd apport, zakjes, reserve leiband en snoepjes bij hebt. (wees een voorbeeld) De scharminkelkes en de rashonden zijn beide honden, behandel ze ook zo. Net als de dove en de blinde geleiders. Regelmatig een grap of iets origineels gaat zeker helpen om een les interessant te maken.!!!er zal altijd iemand de grootste, de schoonste en de handigste zijn in een groep van drie!!!

11 Het bevel. Een hond heeft een andere taal als wij. Er ligt ook een ander accent op toon en lengte van een bevel(klank). Let goed op dat je het gebruik van een bevel goed inschat tot het assessement van de hond (bang,dominant e.d) en de gewenste beweging. De hond maakt enkel de associatie van de klanken en het resultaat van z n aktie die er op volgt.(als ik er voordeel uit haal doe ik het, of probeer ik het opnieuw!! ook de slechte dingen) Honden verstaan echt onze taal niet.(wij trachten wel die van hun te analyseren) Een bevel is geen vraag, ga er ook zo mee om (Consequent). Honden communiceren vooral door een houding of een gebaar. Let op dat je nooit onbewust een tegenstrijdig gebaar geeft bij een bevel.!!!!!honden zijn niet dom,het is niet altijd zo dat ze een bevel niet begrijpen als ze niet doen wat we vragen!!!!

12 Het juiste speeltje en de suppersnoep. Snoepjes zijn zacht en niet iets wat cst in z n bakje ligt. (er blijft altijd een gedeelte van de snoep achter in de hand!! de truk van de supersnoep??) als de hond er gek van is, is het goede snoep. Speeltjes moet je op ieder moment kunnen grijpen. Ze hebben liefst verschillende kleuren en hebben een duidelijk zichtbare vorm in een grasveld.!! Let op met piepertjes en zorg dat je ze kan weg steken.(elk speeltje heeft vroeg of laat z n voor - en nadeel)!!!als het goed is voor de geleider, heeft hij gelijk tot het tegendeel zich uitwijst!!! Vragen en opmerkingen. Alle uitzonderingen bevestigen de regel van het dierlijk wezen zoals we dadelijk wel zullen merken. Pauze. (15min.) verder het gedeelte buiten.

13 pup s Belangrijk bij de pup s is de socialisatie naar andere honden en geleiders. Het begeleiden van geleiders bij de keuze van werken met een hond. Het bewust maken van de noden van de hond, en de gevolgen hiervan op het gezin. Vanaf de pup s kan alles nog alle kanten uit (ras inschatten)en krijgt men het blackbox systeem.(alle input heeft een gevolg welke zorgt voor een terugkoppeling met een herhaling of vermijden) Problemen die hier ontstaan, kan men dadelijk aanpakken. Wacht men te lang zal de geleider voeg of laat thuis blijven of situaties vermijden(hond in de ren), waar dan mogelijk frustraties uit kunnen groeien. (verlatingsangst ( verlatingsangst,, overdreven jacht of buitdriften)!!gebruik nu al een korte ontkenning nee-fout fout-foei foei en een zachte bevestiging goed zo,flink,apenootje. WAT LATEN WE ZIEN IN VOORBEELDEN - Spelen,goed inschatten, ras geslacht ouderdom,dragen van staart en oren.(eventueel opsplitsen of ingrijpen bij overdreven dominante honden en extra bange hondjes) - Snuffelen.(korte aandachtsoefeningen naar boven. Snuffelen wijst op te lange oefeningen zonder Aktie.(van uit spel situatie naar oefening gaan) spelletje voor thuis is sorteren. - Aandachtsoefeningen. Belangrijk is het oogcontact,speeltje,geluidje,snoepje,en werk met afleiding. Vb spelletjes voor thuis is verstoppertje - Gebruik snoepen, speeltjes. juiste moment, juiste beweging en juiste hoeveelheid. oefening thuis is zoekspelletje met een voorwerp. - Corrigeren en belonen.(leiband links)kijk naar het effect van een correctie,er moet een gevolg zijn vanuit de hond cfr blackbox - Consequent en direct werken. Liever korte stukjes degelijk afwerken dan volledige oefeningen. Zeker niet teveel en te lang. spelletje voor thuis is afwisselend een houding voor het eetbakje -!!uiteindelijk maak je hier hond en geleider duidelijk dat er samen best iets mogelijk is, als ze maar hun best doen om elkaars taal te verstaan. Team building.

14 A- en B klas. De keuze en interpretatie van een bevel wordt hier door de baas en voor de hond enger gemaakt. Het is nu een bevel, geen vraag meer!! Nieuwe stukken nog steeds zonder correctie. Gekende stukken zeker en vast eisen, dat het degelijk en dadelijk gebeurt!!!consequent!!! Belangrijk is de juiste inschatting van het niveau hond -geleider,en hier de oefening voor aanpassen!!(let op met asiel en probleem honden, die geen pupy klas hebben gehad).continu tracht men een combinatie in te schatten. Honden kunnen hier in hun puberteit komen!!of er kunnen veranderingen in het gezin gebeuren (geboorte,verhuis, examens e.d.) let op voor de foute beloning!!dikwijls komt men tot een competitief stukje koppigheid tussen baas en hond. De manier van uitvoeren op zich is veel belangrijker dan het volledig doen van de oefening!! Blijf aandacht besteden aan elke geleider, ook de mindere(progressie geeft extra zin om te werken),en vergeet zeker de betere niet(vanzelfsprekend is het nooit) -Alle stukken uit algemeen en pup s blijven,en mogen ook herhaald worden. WAT LATEN WE ZIEN MET VOORBEELDEN/ -Apport inschatten en systematisch opbouwen. Altijd van de hond weg werken!!nooit grabbelen!! Gebruik eventueel van losse lijn!!makkelijke los afwerken en dadelijk terug geven!!!(als allerlaatste kan eventueel een dwang apport) - Zit voor en Voet.!Foute V of ZV steeds bij werken en opnieuw doen. Eventueel gebruik maken van leiband en of toestellen zo dat hij wel recht moet zitten.(handje eerder bij de voet uitsteken,voor hij zit)!!!oefeningen die eindigen met V of ZV appart gaan belonen van de oefening!!!juist gebruik van snoep speeltjes of hulpbewegingen!!let OP altijd eerst de stem!!! - Volg oefening, tijd en frequentie, met en zonder leiband!!afstand en moeilijkheidsgraad goed inschatten per combinatie!!juist belonen en/of effectief corrigeren(snoepjes speeltjes e.d.)aangelijnd opletten met verhaaltjes onderweg. - Houdingen en blijven.!!eerst de stem, dan pas de beweging!!geen beloning bij veranderen van houding!!!let op heupen,verwende hondjes(koud,nat),uitnodigende bewegingen (handjes altijd hetzelfde)e.d!!. - Voedsel weigeren.eerst zo dat ze er niet aankunnen, afstand of afsluiten.zeker niet foeien voor er iets gebeurt is. Kan ook leiden tot voedsel gewenning. Dikwijls is voedsel het middel om een hond meer vertrouwd te maken met z n omgeving (bijtertjes) sociale omgang is belangrijker dan voedselweigering!! - Houdingen op afstand van zit naar liggen cfr houdingen. - Voorstellen, gewenning en betasten.!!rustig maar toch met een kordate en duidelijke aanpak!!.

15 Brevet- en wedstrijdklas Belangrijk is hier de mensen duidelijk te maken wat een sociabiliteitstest en een brevet is. Het nut, de kosten, het gebruik. Mensen motiveren om het te behalen (liefst beetje gebruik maken van het groepsgevoel) Maak ook duidelijk dat iedere hond z n beperkingen heeft,en heb daar ergens respect voor. Alle oefeningen tracht men tot een perfectie te brengen in uitvoeren, tijd,en elegantie.(zonder afbreuk te doen tot het behalen en van het brevet) Vooral individueel gaan werken, met mogelijke hulpmiddeltjes en 1001 truckjes. Waarschuwen voor overdaad en nonchalantie, de discipline in de groep blijft behouden. Zeker aanraden om te gaan trainen op vreemde plaatsen. -Alle stukken uit algemeen en A- en B klas blijven. WAT LATEN WE ZIEN - Terug sturen naar plaats. Aanleren via doekje, snoep, leiband -apport afwerken,blijven en zitvoor, steeds beginnen met maar een van de twee - los volgen (hulp stukken)opletten voor de foute beloning (wachten en lokken)juiste beloning. - Voorbereiding oefening. Appel tijdig op de hond, hoe red ik een herkansing. Wedstrijd klassen.(15min) Motivatie, fun, ploeggeest, en een blije hond Ook hoe men een wedstrijd hond afbouwt. Afwisseling van locatie en toestellen Aanleren van bewegende toestellen en afleiding. - Alle vorige stukken blijven WAT LATEN WE ZIEN -apport,vertrek langs achter,zoeken van ingang hoog,laag en draad volgen Onderbreking. (mogelijke technieken)kort beginnen, tempo en snelheid van liggen -Verloren apport(stokje, mogelijke technieken)markeren - Toestellen in de oefeningen. - Houdingen uit zicht - Houdingen in de wandeling. Consequent blijven. Blijf steeds gebruik maken van hulpmiddeltjes en beloningen. Terug binnen. Vragen en opmerkingen.?? nog dingen die iemand wil zien voorgedaan???

16 Uitzonderingen en speciallekes, bestaande voorbeelden mnd en oudere asiel honden? -kinderen, gebrekkige e.d. - zwangere dames? - hersociabiliteits honden? - extreem angstige honden? - honden met hyperkinesie, door te weinig aandacht thuis? - zieke en oude honden, HD? - minder volwassen kinderen? - medische problemen? - foute voeding? - geen stabiel gezins (roedel ) situatie? -Trainen met verschillende geleiders? - snuffelen, opspringen, plasje, geen aandacht, niet komen, negeren van baasje? - wie heeft er nog vb.???

17 De hulpmiddeltjes. -De lange lijn. -De halty en gentleleader. -De prikketting en teletak. -De voorbeeldige voorloophond. (jalouzie) -De geur of wild apport. -De sluis of verkleinde ruimte -Geluid (klikker, fluitje) -De trainingen thuis, stad en op verplaatsing. -De extra opinie, andere ervaring. -De aparte hulpmiddeltjes?? (vliegenmepper, zweepje, duif e.d.) Vragen en opmerkingen. (15min)

18 !!!!Extra aandacht bij overschot aan tijd en interesse. Slechte heupen? Opvoeden kinderen en honden? Giftige planten? Twee honden(versch. leeftijd)?? Maagkanteling?? Hok,ren,uitloop?? Honden met een functie?? Speeltjes leibanden en voeding??? Vechtende honden??? Combinatie met andere africhtingen? Keuze van de hond,ras?? Pup,asiel,herplaatsing???? Fysiek en spieropbouw??? De stads en plattelands hond???

19 Evaluatie: Hier mag je schrijven wat je er van vond, was het goed, te lang, te saai,slecht gebracht? e.d.?? Mag dit meer gebeuren?? Voor iedereen??enkel voor nieuwe leden,meer gedetailleerd???? Welke punten mis je in deze workshop????? Naam: (anoniem wordt niet op gereageerd)

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Bianca s way. Actief in honden training sinds1981

Bianca s way. Actief in honden training sinds1981 Bianca s way Actief in honden training sinds1981 1 VELEN WEGEN NAAR ROME Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, en vandaag ga ik jullie mijn weg laten zien!!! Geen andere weg is fout zolang de route

Nadere informatie

Overgangsexamen van B naar C April 2012

Overgangsexamen van B naar C April 2012 Om te slagen moet de hond minstens 50% behalen op elke oefening, en 70% in het totaal. Je hebt recht op 2 herkansingen, doch niet op één en dezelfde oefening. Er wordt NIET met de lange lijn gewerkt. Honden

Nadere informatie

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen.

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. 1 Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. Eerst en vooral is het een voordeel als u weet waarom uw dier zo nerveus is en bang. Er is ook een groot

Nadere informatie

Overgangsexamen van A naar B April 2012

Overgangsexamen van A naar B April 2012 m te slagen moet de hond minstens 50% behalen op elke oefening, en 70% in het totaal. Je hebt recht op 2 herkansingen, doch niet op één en dezelfde oefening. Er wordt NIET met de lange lijn gewerkt. Honden

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor

Nadere informatie

Tijdsduur Minimaal 3 maanden waarbij er 3 maandelijks een overgang wordt afgenomen. Training 2x per week 45 minuten.

Tijdsduur Minimaal 3 maanden waarbij er 3 maandelijks een overgang wordt afgenomen. Training 2x per week 45 minuten. B1- Groep Doelgroep Honden die de A-groep met goed gevolg hebben afgelegd. Honden die van een andere vereniging zijn overgekomen en beschikken over een bepaald niveau. Tijdsduur Minimaal 3 maanden waarbij

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

Wat te verwachten bij een instinct test.

Wat te verwachten bij een instinct test. Wat te verwachten bij een instinct test. Je kan met je hond naar JJRanch komen om je hond te laten testen op het instinct om schapen te drijven. De test duurt ongeveer 15 tot 25 minuten, afhankelijk van

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Overgangsproeven basisschool / A-proef

Overgangsproeven basisschool / A-proef Overgangsproeven basisschool / A-proef na elke 5m links/linksom/ rechts/rechtsom, totale afstand max. 20m, geen contact met andere honden, leiband moet doorhangen, leiband linker- of rechterhand 2. Houdingen

Nadere informatie

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Cliff-Pup van Pip 2014- dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Loslopen is heel belangrijk voor een pup en (jonge) hond. Een hond moet de gelegenheid krijgen om

Nadere informatie

Socialisatiebrevet Vlaamse Federatie Hondensport vzw.

Socialisatiebrevet Vlaamse Federatie Hondensport vzw. 1 Socialisatiebrevet Vlaamse Federatie Hondensport vzw. Algemene regels: 1. Doel van de test: Is het testen van honden op hun sociaal gedrag ten opzichte van mensen, dieren en hun gedragingen in het algemeen

Nadere informatie

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1 AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1 If a dog is distracted or disengaged from his owner while training, his learning progress is slow Dawn Jecs AANDACHTSOEFENINGEN BASIS 1 MET NAAM Aandacht is de basis

Nadere informatie

Overgangsproeven basisschool / A-proef

Overgangsproeven basisschool / A-proef Overgangsproeven basisschool / A-proef 1. Volgen aan de leiband (10 punten) Door alle geleiders wordt er een front gevormd. Voor het front staan 2 kegels. Deze duiden het begin en het einde van de wandeling

Nadere informatie

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS INHOUD Inleiding 7 1 Zelfonderzoek feedback geven en ontvangen 9 Checklist feedback geven en ontvangen 11 2 Communicatie en feedback 15 Waarnemen,

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Top 10 opvoedtips die je onmiddelijk kan toepassen

Top 10 opvoedtips die je onmiddelijk kan toepassen Top 10 opvoedtips die je onmiddelijk kan toepassen 10 Wees betrokken & boost het zelfvertrouwen Geloof oprecht in je kind en laat dit ook zien. Toon belangstelling & interesse voor de zaken die je kind

Nadere informatie

Een zichzelf activerend hondenfluitje, gebaseerd op een microchip. Een prettige, stress vrije, unieke training voor zowel hond als baas.

Een zichzelf activerend hondenfluitje, gebaseerd op een microchip. Een prettige, stress vrije, unieke training voor zowel hond als baas. Welkom! Dank u voor uw keuze voor de Dog-e-walk. Deze gebruiksaanwijzing bevat een volledige beschrijving van het gebruik van de traninigshulp Dog-e-walk. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u de

Nadere informatie

Workshop Mindfulness Gemeente Halderberge Betsie Wagemakers. Het enige moment wat telt is:

Workshop Mindfulness Gemeente Halderberge Betsie Wagemakers. Het enige moment wat telt is: Workshop Mindfulness Gemeente Halderberge Betsie Wagemakers Het enige moment wat telt is: NU Programma 1. Wat is mindfulness? 2. Wat levert mindfulness op? 3. Evaluatie van de ingevulde enquête. 4. De

Nadere informatie

Elementaire Gehoorzaamheid. Examenreglement

Elementaire Gehoorzaamheid. Examenreglement Elementaire Gehoorzaamheid Examenreglement Kringgroep Dordrecht e.o. van de Nederlandse Boxerclub 2012 Examenreglement Elementaire Gehoorzaamheid Kringgroep Dordrecht van de NBC Doelstelling en reglement

Nadere informatie

Wat zijn de meeste voorkomende fouten bij (nieuwe) scheidsrechters?

Wat zijn de meeste voorkomende fouten bij (nieuwe) scheidsrechters? Fouten Vermijden Wat zijn de meeste voorkomende fouten bij (nieuwe) scheidsrechters? je commentaar, acties of gedrag buiten het veld kunnen je groei aanzienlijk beperken je houding raakt snel bekend bij

Nadere informatie

Drijfveren. Een belangrijke (on)bewuste drijfveer is dat ZELF beter wil zijn dan de ANDER

Drijfveren. Een belangrijke (on)bewuste drijfveer is dat ZELF beter wil zijn dan de ANDER Inleiding Kennis over het tot stand komen van gedrag Bewustwording van de invloed van ons eigen gedrag op onze omgeving? Ervaren wat JIJ kan doen om je eigen gedrag en dat van anderen te verbeteren Drijfveren

Nadere informatie

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen:

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen: Pedagogische opleiding theorie Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback Doelstellingen De kennis over de begrippen:, feedback, opleiden en leren kunnen uitdrukken en verfijnen Doelstellingen De voornaamste

Nadere informatie

Uitgeverij Animal Academy

Uitgeverij Animal Academy Van dezelfde auteur High Five met je konijn, eerste druk oktober 2011 High Five met je konijn, tweede druk maart 2012 High Five with your rabbit, December 2012 epub High Five with your rabbit, January

Nadere informatie

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Dank u voor uw keuze voor PetSafe, wereldwijd het meest verkochte merk in elektronische trainingsmiddelen. Het is onze missie het meest vertrouwde

Nadere informatie

Wat wordt er besproken?

Wat wordt er besproken? Op maandag avond 24-11-14 is er in de praktijk een geweldig leuke lezing geweest over vuurwerk angst! Het was een groot succes met veel gezellige en vooral geïnteresseerde deelnemers, we willen deze dan

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK 1. Behandel de klant met respect. Hij is net als jij een weldenkend persoon die in staat is een eigen oordeel te vormen. 2. Wek geen verwachtingen waaraan je niet

Nadere informatie

Communicatie NHB DEURNE

Communicatie NHB DEURNE Communicatie NHB DEURNE Sociale vaardigheden Het vermogen om goed met anderen om te kunnen gaan Inzicht in eigen gedrag Inzicht in gedrag van anderen Goed communiceren Zelfpresentaie Stemgebruik Houding

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN Onderwijssymposium ANAI Alkmaar Michiel Stadhouders 13 januari 2014 Programmavoorstel 60 minuten In tweetallen: wat is motivatie voor jou? 1. Jongeren & motivatie 2. Kijken

Nadere informatie

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Het socialiseren van onze pup Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Indeling van de lezing: Praktijkvoorbeeld angst De socialisatie van de pup praktijkvoorbeeld dominante agressie De rangbevestiging

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Het allerbeste initiatiefmanagement

Het allerbeste initiatiefmanagement Het allerbeste initiatiefmanagement workshop format Dit document is onderdeel van een set ondersteunend materiaal dat ter download wordt aangeboden aan kopers van Strategiehelden door Jeroen De Flander

Nadere informatie

JONG GELEERD, OUD GEDAAN

JONG GELEERD, OUD GEDAAN JONG GELEERD, OUD GEDAAN DICK STAAL INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Hoe leert de hond 3. Hoe leren we de hond de betekenis van Goed zo, braaf en Nee 4. Op welke wijze worden correcties gegeven 5. De zwaarte

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door:

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Cursussen bij Dressuurstal (Website: www.cursustotaal.nl) Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Nel Koekkoek, sportpsycholoog, GZ- psycholoog BIG Marie-José Hulsman

Nadere informatie

Jaaltink s Dog training

Jaaltink s Dog training In deze flyer krijgt u meer informatie over Finn Anam Cara Jaaltink s Dog training Bij ons begint de training van de pup eigenlijk al voordat de pup naar de nieuwe eigenaar gaat. Wij bieden fokkers namelijk,

Nadere informatie

Het belang van evaluatieve feedback is het beste te illustreren met behulp van het zogenaamde Johari Window: bekend aan mijzelf.

Het belang van evaluatieve feedback is het beste te illustreren met behulp van het zogenaamde Johari Window: bekend aan mijzelf. EVALUATIEVE FEEDBACK 8 Zoals al eerder gesteld kan de term feedback twee betekenissen hebben. Naast een directe reactie op wat iemand communiceert, wordt er ook wel een evaluatie van iemands gedrag en

Nadere informatie

Puppy apporteren. Hv Den Hartel

Puppy apporteren. Hv Den Hartel Puppy apporteren Voor mensen die al eens eerder een hond opgeleid hebben, bedenk één ding puppyapport lijkt niet op het apport wat de uiteindelijke oefening moet worden. Het gaat er bij de puppy's (lees

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Tinley Gedragstherapie voor Dieren verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. De cd is een hulpmiddel om huisdieren

Nadere informatie

Presenteren the easy way

Presenteren the easy way Presenteren the easy way Dit is een uitgave van Marie-Jose Custers van CustersCoaching (niets uit deze uitgave mag gekopieerd worden) Voor de meeste mensen is presenteren een echte opgave. Ze weten dat

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Hooggevoelige kinderen Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid deel 1 Oefening Uitleg hooggevoeligheid deel 2 Vragen Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid

Nadere informatie

Uw kat trainen voor een bezoekje aan de dierenarts

Uw kat trainen voor een bezoekje aan de dierenarts Uw kat trainen voor een bezoekje aan de dierenarts Is uw kat als de dood voor zijn reismand? Met deze eenvoudige training kunt u dat verhelpen. Ook leert u hoe u uw kat laat wennen aan vervoer per auto

Nadere informatie

Trainingshandleiding. Vibratietrainer met afstandsbediening

Trainingshandleiding. Vibratietrainer met afstandsbediening Trainingshandleiding Vibratietrainer met afstandsbediening Dank u dat u voor het merk PetSafe hebt gekozen. U en uw huisdier zijn een vriendschap waard met onvergetelijke momenten en in een goede verstandhouding.

Nadere informatie

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag 5MINUTEN GameChangers 1. Focus op mij Een sterke onbreekbare band met je hond, dat wil jij toch ook! Dit is voor iedereen haalbaar met enkele eenvoudige oefeningen die zorgen voor een sterke band en een

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren Het sollicitatiegesprek Lesdoel: Korte inhoud: Organisatie: Lesduur: Onderwerp Werkvorm Oriëntatie Uitvoering De student weet meer over het sollicitatiegesprek en heeft een keer geoefend. De vacature is

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan De ontwikkeling van vrouwen en meisjes in het rugby heeft de afgelopen jaren flink aan momentum gewonnen en de beslissing om zowel heren als dames uit te laten komen op het sevenstoernooi van de Olympische

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

De pointer. Mariska de haan

De pointer. Mariska de haan De pointer Mariska de haan 2013 ~1~ Inleiding. Voor mijn werkstuk dit jaar heb ik gekozen voor de pointer. Omdat wij thuis 2 pointers hebben. Daar wil ik graag wat over vertellen. ~ 2 ~ Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Bij de wilde beesten af

Bij de wilde beesten af Doe mee met deze spectaculaire recordpoging! Bij de wilde beesten af De jaarlijkse recordpoging op Animal Event wordt dit jaar beestachtig leuk! We gaan ditmaal onder leiding van creatief trainer Judith

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst (versie december 2015) Tinley verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. Dit is een hulpmiddel om huisdieren te leren

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Ethisch verantwoord sporten.

Ethisch verantwoord sporten. Ethisch verantwoord sporten Judoka Wees groot in je verlies. Ook al verlies je op training of op tornooi, je gedraagt je sportief ten opzichte van je tegenstanders. Oefen en train veel zodat het de volgende

Nadere informatie

IJSHOCKEY SPORTLEIDER 1

IJSHOCKEY SPORTLEIDER 1 AANLEREN VAN VAARDIGHEDEN In uw rol als teambegeleider/sportleider staat u vaak model voor de jeugd. Vooral de jongere jeugd kan tegen u opkijken en helemaal als u (in hun ogen) goed bent in de sport.

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Tinley verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. Dit is een hulpmiddel om huisdieren te leren wennen aan geluiden van

Nadere informatie

Communiceren met een zorgvrager met de ziekte van Parkinson

Communiceren met een zorgvrager met de ziekte van Parkinson OPDRACHTFORMULIER Communiceren met een zorgvrager met de ziekte van Parkinson Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met

Nadere informatie

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORT LIEFHEBBERS GEHOORZAAMHEID KEURDERSBLAD EREKLASSE. Wedstrijd ingericht door: REEKS of SERIE Nr :

VLAAMSE FEDERATIE HONDENSPORT LIEFHEBBERS GEHOORZAAMHEID KEURDERSBLAD EREKLASSE. Wedstrijd ingericht door: REEKS of SERIE Nr : HONDENSPORT LIEFHEBBERS GEHOORZAAMHEID Naam club : Datum : Keurders : Ringmeester : Secretariaat : Wedstrijd ingericht door: REEKS of SERIE Nr : Nr Naam van de geleider Naam van de hond 1 2 3 4 6 7 Naam

Nadere informatie

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 9 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie

Omgaan met Gedragsproblemen

Omgaan met Gedragsproblemen Omgaan met Gedragsproblemen FC Leo te Leens 16 april 2012 Introductie en verwachtingen voorstellen stoornissen werkveld UMCG Sportpark Kardinge PAGINA 2 VAN 26 Introductie en verwachtingen Wat zijn uw

Nadere informatie

Capoen. Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden. Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag

Capoen. Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden. Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag Capoen Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag Het roedel Roedel tegenover land Plaats in het gezin Hoe wordt jij koning of koningin

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

Simpele Technieken Om Je Hond Te Laten Komen Als Je Hem Roept

Simpele Technieken Om Je Hond Te Laten Komen Als Je Hem Roept 2012 http://www.de-labrador-retriever.nl DISCLAIMER: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. kan echter niet verantwoordelijk

Nadere informatie

2015 Piet de Jong

2015 Piet de Jong DISCLAIMER: Bij het samenstellen van dit ebook is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Frans de Vries kan echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige

Nadere informatie

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL Stationsstraat 81 3370 Boutersem 016/73 34 29 www.godenotelaar.be email: directie.nobro@gmail.com bs.boutersem@gmail.com HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL 1. Het standpunt van de school: Pesten is geen

Nadere informatie

In gesprek met medewerkers over verzuim

In gesprek met medewerkers over verzuim TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. In gesprek met medewerkers over verzuim Inhoud 1. verzuim bespreken met medewerkers Het is belangrijk

Nadere informatie