telegraaf media groep n.v.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "telegraaf media groep n.v."

Transcriptie

1

2 telegraaf media groep n.v. Bezoekadres Basisweg 30, Amsterdam Postadres Postbus 376, 1000 EB Amsterdam Het jaarverslag is digitaal beschikbaar via Voor meer informatie: The annual report is available in the English language via For more information:

3 inhoud 4 jaarverslag 4 Samenstelling Raad van Bestuur 5 Samenstelling Raad van Commissarissen 6 Verslag van de Raad van Commissarissen aan aandeelhouders 9 Geconsolideerde kerncijfers 11 Voorwoord voorzitter Raad van Bestuur 15 Vooruitzichten 17 Geconsolideerde gegevens 25 Uitgeefactiviteiten 25 Landelijke dagbladen 29 Regionale dagbladen 31 Huis-aan-huisbladen 33 Tijdschriften 37 Overige activiteiten 38 Facilitaire bedrijven 40 Deelnemingen 43 Code corporate governance 119 overige gegevens 119 Accountantsverklaring 121 Statutaire bepalingen omtrent de bestemming van de winst 122 Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen Telegraaf Media Groep N.V. 123 Stichting Preferente aandelen Telegraaf Media Groep N.V. 124 Uitgaven en activiteiten van Telegraaf Media Groep per 31 december Directies dochterondernemingen per 31 december Kengetallen per balansdatum 47 jaarrekening 47 Geconsolideerde winst- en verliesrekening 48 Geconsolideerde balans 50 Geconsolideerd kasstroomoverzicht 51 Geconsolideerd mutatieoverzicht van het eigen vermogen 52 Grondslagen voor consolidatie, balanswaardering en resultaatbepaling 65 Toelichting op de geconsolideerde jaarrekening 103 Vennootschappelijke winst- en verliesrekening 104 Vennootschappelijke balans 107 Toelichting op de vennootschappelijke jaarrekening

4 4 JAARVERSLAG 2005 samenstelling raad van bestuur (PER 31 DECEMBER 2005) drs. A.J. Swartjes (1949) Voorzitter De heer drs. A.J. Swartjes is sinds 1 januari 1991 directeur. Vanaf 1978 heeft hij diverse functies bekleed binnen het Telegraaf-concern. In de periode 1974 tot en met 1978 was hij achtereenvolgens werkzaam bij Reader s Digest en bij Colgate/Palmolive. De heer Swartjes studeerde economie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. mr. J. Olde Kalter (1944) Lid Raad van Bestuur De heer mr. J. Olde Kalter is per 1 januari 1995 benoemd tot directeur en is tevens hoofdredacteur van dagblad De Telegraaf. Sinds 1970 is hij in dienst bij De Telegraaf en heeft diverse functies binnen het concern bekleed, onder meer in de Verenigde Staten. De heer Olde Kalter studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht. drs. F.Th.J. Arp RA (1954) Financieel directeur De heer drs. F.Th.J. Arp RA is per 1 juli 1997 in dienst getreden als directeur. In de periode 1991 tot en met 30 juni 1997 was hij als partner verbonden aan de maatschap Deloitte & Touche Registeraccountants. Daarvoor was hij reeds in de accountantspraktijk werkzaam. De heer Arp heeft bedrijfseconomie en accountancy gestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

5 JAARVERSLAG samenstelling raad van commissarissen (PER 31 DECEMBER 2005) A.J. van Puijenbroek voorzitter Leeftijd Nationaliteit Beroep/hoofdfunctie Nevenfuncties Eerste benoeming Lopende termijn jaar Nederlandse Directeur N.V. Exploitatiemaatschappij Van Puijenbroek Voorzitter Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen Telegraaf Media Groep N.V. Secretaris Stichting Preferente Aandelen Telegraaf Media Groep N.V. Prof. dr. W. van Voorden vice-voorzitter Leeftijd Nationaliteit Beroep/hoofdfunctie Nevenfuncties Eerste benoeming Lopende termijn jaar Nederlandse Voorzitter CTZ (College Toezicht Zorgverzekeringen) Emeritus Hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam Emeritus Hoogleraar Universiteit van Tilburg Commissariaten bij Batenburg Beheer N.V., Panteia B.V. ir. H.L. Weenen secretaris Leeftijd 61 jaar Nationaliteit Nederlandse Eerste benoeming Lopende termijn Mevrouw ir. M. Tiemstra Leeftijd 51 jaar Nationaliteit Nederlandse Beroep/hoofdfunctie Lid van de executive board van Eureko B.V. Eerste benoeming Lopende termijn L.G. van Aken Leeftijd Nationaliteit Nevenfuncties Eerste benoeming Lopende termijn jaar Nederlandse Bestuurslid Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen Telegraaf Media Groep N.V. Bestuurslid Stichting Administratiekantoor Boekanier Bestuurslid Stichting Administratiekantoor van aandelen in H.J. Wols Holding B.V. Voorzitter Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959

6 6 JAARVERSLAG 2005 verslag van de raad van commissarissen aan aandeelhouders Hierbij bieden wij u aan het verslag, de balans per 31 december 2005 en de winst- en verliesrekening over 2005 met de toelichtingen, zoals deze door de raad van bestuur zijn samengesteld. De jaarrekening is gecontroleerd en akkoord bevonden door Deloitte Accountants B.V. te Amsterdam, zoals blijkt uit de in dit verslag opgenomen verklaring. De jaarrekening is door ons besproken met de accountant in de jaarlijkse bijeenkomst en vervolgens door ons vastgesteld. Overeenkomstig het versterkte aanbevelingsrecht (artikel 158 lid 6 Boek 2 BW) heeft de centrale ondernemingsraad aanbevolen om tot herbenoeming van de heer prof. dr. W. van Voorden als commissaris van Telegraaf Media Groep N.V. over te gaan. Overeenkomstig deze aanbeveling heeft de algemene vergadering van aandeelhouders d.d. 20 april 2005 de heer Van Voorden herbenoemd. Ons college heeft in het afgelopen jaar zevenmaal met de raad van bestuur vergaderd en onder meer aandacht besteed aan de strategie en de organisatie, de risico's verbonden aan de onderneming (zie ook pagina 23 in dit jaarverslag) en de financiële zaken. In het verslagjaar is in het bijzonder aandacht besteed aan de uitwerking van de onderdelen van de strategie van Telegraaf Media Groep N.V., aan de samenstelling van de raad van bestuur, aan de omruil van de aandelen van SBS Broadcasting B.V. in SBS S.à.r.l., aan de vergroting van het minderheidsbelang in Expomedia Group Plc, aan de aankoop van de resterende aandelen in Media Groep West B.V. en Mobillion B.V., aan de voorgenomen deelneming in Sky Radio Ltd en aan de mogelijke verkoop van Media Groep Limburg B.V. en Grafisch Bedrijf Media Groep Limburg B.V. Eveneens is de nodige aandacht besteed aan de voorgenomen kostenbesparingen en aan de vermindering van het personeelsbestand. In twee vergaderingen hebben wij overleg gevoerd met de externe accountant. Buiten aanwezigheid van de raad van bestuur hebben wij ons eigen functioneren, de relatie tot de raad van bestuur en het besturingsmodel, de samenstelling en het functioneren van de raad van bestuur besproken.

7 JAARVERSLAG De heer drs. ing. W.O. Kok, lid van de raad van bestuur (COO), heeft zijn dienstverband met Telegraaf Media Groep N.V. beëindigd per 31 augustus Aanleiding was een verschil van inzicht over het te voeren beleid van Telegraaf Media Groep N.V. binnen de raad van bestuur. Wij zijn de heer Kok erkentelijk voor zijn inzet voor Telegraaf Media Groep N.V. gedurende de vele jaren dat hij verbonden is geweest aan het concern. De raad van commissarissen heeft aan de hand van zijn bezoldigingsbeleid de beloning van de raad van bestuur vastgesteld. De individuele beloning van de leden van de raad van bestuur is opgenomen in het jaarverslag In het verslagjaar nam één van onze leden deel aan een overlegvergadering met de centrale ondernemingsraad. Wij stellen u voor: 1. De jaarrekening over 2005 overeenkomstig de aangeboden stukken vast te stellen. 2. De raad van bestuur te dechargeren voor het gevoerde beleid in De commissarissen te dechargeren voor het uitgeoefende toezicht in Het dividend over het boekjaar 2005 per aandeel van 0,25 nominaal goed te keuren op 0,44 in contanten (2004: 0,30 in contanten per aandeel van 0,25 nominaal). 5. De betaalbaarstelling van het dividend te bepalen op 27 april 2006 bij de ABN AMRO Bank N.V. te Amsterdam. Namens de Raad van Commissarissen A.J. van Puijenbroek, voorzitter Amsterdam, 15 maart 2006 Graag willen wij onze erkentelijkheid betuigen aan de raad van bestuur en medewerkers voor de wijze waarop zij in 2005 hun taak hebben verricht.

8

9 JAARVERSLAG geconsolideerde kerncijfers telegraaf media groep n.v. Bedragen in duizenden euro s Netto omzet Bedrijfsresultaat Financiële baten en lasten Resultaat voor belastingen Vennootschapsbelasting Netto resultaat Aandeel derden Netto resultaat toe te rekenen aan aandeelhouders Telegraaf Media Groep N.V Voorstel resultaatbestemming (niet verwerkt in de jaarrekening) Ten gunste/laste van reserves Dividenduitkering (uit het resultaat) Uitkeringspercentage 35% 23% Kasstroom uit operationele activiteiten Per aandeel: Resultaat 1,25 1,29 Kasstroom uit operationele activiteiten 1,40 1,26 Dividend 0,44 0,30 Aantal personeelsleden ultimo (fte)

10

11 JAARVERSLAG voorwoord voorzitter raad van bestuur investeren in verandering Onder aanhoudend moeilijke economische omstandigheden heeft Telegraaf Media Groep N.V. (TMG) het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet in een versnelde invulling van de strategie. Optimaliseren, innoveren en inter nationaliseren blijven daarin centrale thema s. Doel is het vergroten van het aandeel in de mediaconsumptie. Met gedrukte media, nog altijd de basis van TMG, maar ook via digitale media, radio en televisie, in Nederland en in nieuwe markten als Zweden en Oekraïne. Economische onzekerheid Economisch gezien was 2005 opnieuw een moeilijk jaar. Desondanks steeg de omzet over 2005 met 6,1% tot 736,7 miljoen. De omzetstijging vloeit voornamelijk voort uit de acquisitie van nieuwe activiteiten. Het bedrijfsresultaat nam toe van 26,3 miljoen tot 53,2 miljoen. Genormaliseerd voor bijzondere invloeden in beide jaren, waaronder boekwinsten, reorganisatielasten en een vrijval van de pensioen- en vut-voor zieningen, daalde het bedrijfsresultaat echter met circa 14% tot 32,6 miljoen. De netto winst, opgesteld volgens IFRS-grondslagen, kwam uit op 65,4 miljoen, een lichte daling ten opzichte van 2004 ( 67,7 miljoen). Per aan deel bedroeg de winst 1,25 tegen 1,29 in Er wordt een dividend voorgesteld van 0,44 in contanten (2004: 0,30). De daling van het resultaat was met name het gevolg van dalende oplagecijfers en advertentieomzetten bij de dagbladen en de tijd schriften. De mate waarin oplages en omzetten onder druk stonden verschilde sterk per medium type en per titel. Oplages en advertenties onder druk De oplages van de Nederlandse dagbladen daalden tussen 1 oktober 2004 en 30 september 2005 met 3,7% tot ruim 3,9 miljoen. Bij de lande lijke dagbladen bedroeg de daling 3,2% en bij de regionale dagbladen 4,1%. De verspreide oplage van dagblad De Telegraaf liep met 2,7% terug tot exemplaren. De regionale dagbladen van HDC Media presteerden relatief goed met een oplagedaling van minder dan 2%. Het advertentievolume van alle Nederlandse dagbladen, exclusief de zondagkranten, daalde in 2005 met 9%. Daarbij daalde het advertentievolume bij de landelijke dagbladen met 4% en bij de regionale dagbladen met 11%. Bij dagblad De Telegraaf was sprake van een daling van de advertentievolumes, exclusief de zondagkrant, met 3%. De regionale dagbladen van HDC Media deden het ook in advertentievolume relatief goed, met een gelijkblijvend volume ten opzichte van Het advertentievolume bij Media Groep Limburg (MGL) daalde met 9%. In deze cijfers zijn niet de ontwikkelingen meegenomen van de gratis dagbladen, waaronder Sp!ts. De gemiddelde oplage van Sp!ts steeg in 2005 met 6,7% tot exemplaren. De huidige dagelijkse oplage, zonder rekening te houden met vakantieperiodes, is exemplaren. Als enige van de landelijke en gratis dagbladen liet Sp!ts ook een forse groei zien van de totale mediabestedingen. Het marktaandeel steeg van 6,5% in 2004 naar 8,5% in 2005, het advertentievolume steeg met 24%. Bij de tijdschriften stonden oplages en advertentieomzetten onder druk.

12 12 JAARVERSLAG 2005 Mede door groeiende concurrentie als gevolg van de introductie van veel nieuwe titels was van een verbetering van advertentievolumes nog geen sprake. De oplages van de meeste titels van De Telegraaf Tijdschriften Groep (TTG) stagneerden. Belangrijke uitzondering was CosmoGIRL!, dat de oplage met 26% zag stijgen tot gemiddeld ruim Van sterke groei was sprake bij de aantallen bezoekers en opbrengsten van internetactiviteiten. Het gemiddelde aantal pageviews van het hele Telegraaf-netwerk (inclusief de classified sites speurders.nl, auto telegraaf.nl en vacaturekrant.nl) verdubbelde ruim over geheel 2005 tot 8,9 miljoen per dag. De advertentieopbrengsten stegen met 49% tot 13,1 miljoen. Strategische focus De marktontwikkelingen in 2005 bevestigen de trendmatige ontwikkeling in de mediawereld. Omzetten en oplages van gedrukte media staan onder druk. Nieuw media, radio en televisie winnen steeds meer terrein. De dynamiek in de markt is groot, wat naast bedreigingen ook heel veel kansen met zich brengt voor mediabedrijven als TMG. De markt van mediaconsumptie is een enorme markt. Een markt waarin ook TMG, als één van de grootste mediabedrijven in Nederland, een zeer sterke positie heeft. Een positie die is gebaseerd op sterke merken met topposities in de markt en medewerkers met zeer veel ervaring. Die marktpositie van TMG is echter voor een belangrijk deel afhankelijk van gedrukte media, waarvan het aandeel in mediaconsumptie en advertentiebestedingen al jaren terugloopt. Om dat aandeel te kunnen vergroten, wil TMG investeren in mediatypen die wel groei laten zien, zoals internet, radio en televisie en in nieuwe producten en uitingen. Hiertoe wordt, naast besparingen, geïnvesteerd in bestaande producten, in het benutten van de uitgeefexpertise in andere landen en het verbreden van de portfolio met multimediale producten. Op elk van deze terreinen is in 2005 belangrijke vooruitgang geboekt. Optimalisering gedrukte media Aanhoudende kostenbeperking blijft noodzakelijk voor de gedrukte media. Anders en goedkoper is hier de uitdaging. TMG heeft in het verleden veel succes gehad met een marktbenadering in gedrukte producten waarbij de technische kwaliteit voorop stond. Drukcapaciteit, drukkwaliteit en distributie waren belangrijke succesfactoren. De marktverhoudingen noodzaken derhalve tot lagere kosten en het realiseren van schaalvoordelen. Lagere oplages en advertentieopbrengsten versterken die druk. Het tot in detail inzichtelijk maken van alle kostencomponenten van de facilitaire bedrijven (ICT, drukken en distri butie) moet uitgevers in staat stellen keuzes te maken die leiden tot eigentijdse, optimale print producten met een maximaal rendement. In dit kader worden niet alleen voortgaande kosten bezuinigingen doorgevoerd, maar wordt ook de discussie gevoerd over mogelijke samenwerking of outsourcing op het gebied van ondersteunende diensten. Tegelijkertijd wordt er ook geïnvesteerd in de inhoudelijke kwaliteit van de gedrukte producten. Die producten moeten immers aantrekkelijk blijven voor kritische consumenten en meegaan in veranderende wensen van lezers. Bij dagblad

13 JAARVERSLAG De Telegraaf komt dit onder meer tot uiting in de introductie van de zondagkrant in maart 2004, het opzetten van regionale deel redacties en het introduceren van nieuwe rubrieken in de krant. De omzet uit weekendabonnementen bij dagblad De Telegraaf groeide. De regionale dagbladen van HDC Media zijn overgeschakeld van avondkranten naar ochtendkranten. Bij de huis-aan-huisbladen hebben een fikse reorganisatie en de digitalisering van het productieproces tot lagere kosten geleid en een verfijning van het aanbod tot circa 500 lokale edities mogelijk gemaakt. Bij TTG wordt geïnvesteerd in nieuwe titels als CosmoGIRL! en JAN. Stuk voor stuk maat regelen die een positief effect hebben gehad op oplage cijfers en advertentieopbrengsten. Daar waar schaalvoordelen niet te realiseren zijn, wordt desinvestering over wogen, zoals bijvoorbeeld bij de activiteiten in Limburg. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in activiteiten die aansluiten op gedrukte media of meegaan in ontwikkelingen die de positie van deze media bedreigen. Voorbeeld hiervan is een website die inspeelt op de sterke opkomst van internet als concurrent van de rubrieksadvertentie in dagbladen. Speurders.nl behoort tot de koplopers onder de markt plaatsen op internet, waarmee een belang rijk deel van het verlies aan marktaandeel van rubrieks advertenties in de krant is teruggewonnen. Zoals bij zoveel initiatieven op internet is ook hier de uitdaging om uiteindelijk de daarbij behorende financiële resultaten te behalen. Investeren in andere markten en mediatypen TMG heeft altijd een beleid gevoerd dat sterk was gericht op het bereiken van uiteenlopende doelgroepen met een combinatie van informatie en entertainment: een model dat jarenlang met succes is toegepast. De laatste jaren is de dynamiek van media markten en mediaconsumptie echter drastisch gewijzigd. De concurrentie is toe genomen door nieuwe toetreders en mediatypen en de snelheid van informatieoverdracht is aanzienlijk gestegen. Bovendien is er een groeiende groep gebruikers die interactief invulling wil geven aan informatievoorziening. Ook dit is een markt waarin TMG actief wil participeren en wil groeien. TMG is op internet en in interactieve media de grootste aanbieder op de Nederlandse markt. Mobillion bijvoorbeeld behoort tot de koplopers op dit gebied. Het bedrijf is begonnen als aanbieder van interactieve teletekst, maar levert nu input voor inter actieve televisie en internet. Een voorbeeld hiervan is een internetcommunity voor jongeren waarin televisieprogramma s worden in gezet om multimediatoepassingen te stimuleren. Maar ook behoort met unieke bezoekers per dag tot de meest succes volle interactieve internetsites in Nederland. Ook de verwerving per 1 januari 2006 van een belang van 70% in de datingsites relatieplanet.nl en Iwannadate.nl en de oprichting van Telegraaf Classified Media B.V. passen in dit beleid. Een nieuw markt segment voor TMG vormt ook de markt voor narrow casting; de ontwikkeling en exploitatie van inhoud (content) op digitale schermen en het koppelen van deze schermen aan backofficesystemen (zoals bedrijfsnetwerken en voorraadsystemen). Deze markt heeft TMG in november 2005 betreden door de

14 14 JAARVERSLAG 2005 verwerving van een 40%-belang in Media Librium B.V., exploitant van digitale media. Naast investeringen in internet en interactieve media, wil TMG ook haar positie in radio en televisie versterken. Probleem hierbij is dat de crossownership-regels in de Nederlandse Mediawet de groeimogelijkheden van uitgevers als TMG in radio en televisie op de Nederlandse mediamarkt beperken. Mede daarom is het belang van 27% in SBS Broadcasting B.V. eind 2005 omgezet in een 21,39%-belang (na verwatering begin %) in de moeder maatschappij SBS Broadcasting S.à.r.l. Deze transactie biedt TMG de mogelijkheid om deel te nemen in de sterke internationale groei van SBS. Met de partners in SBS, zal TMG samenwerkingsmogelijkheden in en buiten Nederland onderzoeken om het potentieel van de strategische combinatie ten volle te benutten. In februari 2006 heeft een consortium onder leiding van TMG, met financiële ondersteuning van de investerings maatschappij ING Corporate Investments Participaties B.V. (ING CI) Sky Radio Limited overgenomen. Omdat de cross ownership-regeling in de Nederlandse Mediawet niet toestaat dat TMG een belang groter dan % houdt in een nationale commerciële omroep instelling, verkrijgt TMG een minder heidsbelang in het consortium. TMG heeft een optie om het belang van ING CI in het consortium over te nemen als TMG s aandeel in de totale oplage van de Nederlandse dagbladen onder de 25% daalt of indien de huidige mediaregelgeving wordt versoepeld. Ten aanzien van de regels van de Mediawet lijkt de politieke bereidheid aanwezig te zijn om na te denken over de bestaande regelgeving. De huidige Mediawet lijkt immers niet meer afgestemd op de huidige marktsituatie en er is dringend behoefte aan nieuwe uitgangspunten voor beleid. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft een rapport opgesteld dat door de Tweede Kamer zal worden besproken. Dit voorziet in regelgeving die meer ruimte laat voor crossownership. Snelheid in deze discussie is geboden, want de dynamiek op de mediamarkten brengt met zich dat ver anderingen in marktverhoudingen zich in hoog tempo voltrekken. Toenemende internationalisering Omdat de groeimogelijkheden in de Nederlandse mediamarkt vooralsnog beperkt worden door de wetgeving en omdat andere markten ruimte bieden voor snellere groei, heeft TMG nieuwe geografische markten betreden. Na de succesvolle entree op de Zweedse markt enkele jaren geleden is in 2005 een tijdschriftenuitgeverij in Oekraïne overgenomen. Oekraïne is een markt waar kennis van gedrukte mediaproducten nog volop ruimte biedt voor groei, maar waar tegelijkertijd vraag bestaat naar nieuwe mediatypen als internet, interactieve media en narrowcasting. De advertentiemarkt groeit nog sterk en er is een enorme behoefte aan nieuwe media-uitingen, terwijl de capaciteit van de bestaande aanbieders beperkt is. Een van de eerste initiatieven van TMG op deze markt was de introductie van een gratis dagblad naar het model van Sp!ts. Bij gebrek aan voldoende drukcapaciteit verschijnt de krant nu nog driemaal per week, in een beperkte oplage.

15 JAARVERSLAG vooruitzichten Voor TMG is 2005 een jaar geworden waarin invulling is gegeven aan de kleine letter g in ons logo; het natuurkundig symbool voor versnelling. Een versnelde invulling van groei in andere mediatypen dan gedrukte media. Simpelweg omdat de consumenten ons zijn voorgegaan in die keuze en wij als mediagroep niet willen achterblijven. Want in media-exploitatie ligt onze kennis en passie. We willen minder afhankelijk worden van gedrukte media en een groter deel van mediaconsumptie in andere mediatypen claimen. Tegelijkertijd voegen we nieuwe waarden toe aan bestaande media door gebruik van dezelfde informatie in uiteenlopende verschijningsvormen (in druk, op internet, via de telefoon). Digitalisering maakt dit mogelijk. Het betreden van nieuwe groeimarkten, waar grote vraag bestaat naar zowel de nieuwe als de meer traditionele media, biedt nieuwe groeikansen. Ook voor dit jaar wordt geen winstverwachting afgegeven. In de eerste plaats is er nog on voldoende zicht op de ontwikkelingen in de advertentie markt. Over de eerste acht weken van dit jaar is er per saldo sprake van een licht dalende advertentieomzet bij dagblad De Telegraaf en de regionale dagbladen. De inkomsten uit losse verkoop staan even eens nog onder druk. Sp!ts weet de opgaande lijn in de advertentie omzet echter vast te houden. Verder vinden er in 2006 nogal wat ver schuivingen plaats in de activiteitenportfolio, te weten de voorgenomen verkoop van Media Groep Limburg, Nieuwsdruk Limburg en mogelijk Uitgeverij De Trompetter in de loop van 2006 en de aankoop van Sky Radio Ltd per 1 april aanstaande (33,33%). Onzekerheid bestaat nog over het tijdstip waarop TMG, in het kader van de mediawetgeving, 100% van Sky Radio Ltd mag verwerven. Daarnaast is ultimo 2005 het 27%-belang in SBS Broadcasting B.V. vervangen door een 21,39%-belang (na verwatering begin %) in SBS S.à.r.l. De invloed van een en ander op het resultaat van 2006 is op dit moment daarom nog niet in kaart te brengen. Op het nettoresultaat 2006 zullen van positieve invloed zijn: de boekwinst bij eventuele verkoop van de Limburgse activiteiten, de resultaten van de verworven deelnemingen, de effecten van de eerder getroffen reorganisatiemaatregelen en de groeiende omzet uit online-activiteiten. Van negatieve invloed zullen zijn: de benodigde reorganisatievoorzieningen in het kader van de verdere bezuinigingsmaatregelen en een verwachte papierprijsstijging. In het algemeen blijven de ontwikkeling van de economie en de gevolgen voor de media bestedingen het meest belangrijk. De cashflow over 2006 zal positief worden beïnvloed bij een eventuele verkoop van de Limburgse activiteiten. Voor de aankoop van het belang in Sky Radio is circa 20 miljoen eigen middelen nodig, het overige zal worden gefinancierd. Met de hiermee vrijkomende liquiditeiten behoort, afhankelijk van de omvang en realisatie van mogelijke acquisities en de ontwikkeling van de beurskoers, inkoop van eigen aan delen in 2006 eveneens tot de mogelijkheden. Raad van Bestuur Telegraaf Media Groep N.V. drs. A.J. Swartjes, voorzitter Amsterdam, 15 maart 2006

16

17 JAARVERSLAG geconsolideerde gegevens financiële gang van zaken resultaten De jaarcijfers van zowel 2005 als 2004 zijn opgesteld volgens de thans geldende IFRSgrondslagen. In toelichting 33 vanaf pagina 95 van dit verslag staat, ter informatie, een vergelijking van de jaarcijfers 2004 herrekend volgens de IFRS-grondslagen met de cijfers volgens Dutch GAAP-grondslagen, zoals die vorig jaar zijn gepubliceerd. In dezelfde paragraaf wordt de invloed van IFRS op de resultaten afzonderlijk toegelicht. Over 2005 werd een nettowinst behaald van 65,4 miljoen tegenover een nettowinst van 67,7 miljoen over Het bedrijfsresultaat nam toe van 26,3 miljoen in 2004 tot 53,2 miljoen in De netto-omzet steeg met 42,4 miljoen. De advertentieomzet steeg met 15 miljoen, vooral dankzij de acquisities van Bongers Beheer, Bohil Media en diverse tijdschriften titels in Oekraïne. Autonoom was er echter nauwelijks sprake van omzetgroei. De omzet uit abonnementen en losse verkoop daalde met 2,3 miljoen. De omzet uit weekendabonnementen bij dagblad De Telegraaf steeg weliswaar, maar de inkomsten bij de tijdschriften en de regionale dagbladen daalden. De omzet uit distributieactiviteiten voor derden nam toe met 6,6 miljoen als gevolg van het verwerven van verspreidorders van Aldipress en PCM. De overige omzet nam toe met 23,1 miljoen, dankzij het overnemen van verschillende nieuwe activiteiten door Telegraaf Expomedia Events (TE2) en het consolideren van het in 2005 verworven meerder heidsbelang in Mobillion. De totale bedrijfskosten stegen per saldo van 670 miljoen tot 686,3 miljoen, waarin enerzijds begrepen de kosten van nieuwe activiteiten ad 33,4 miljoen en anderzijds eenmalige baten van 27 miljoen inzake gewijzigde pensioen- en vut-regelingen. De kosten van grond- en hulpstoffen stegen enigszins onder invloed van nieuwe activiteiten, waaronder de aankoop van Bongers Beheer en Bohil Media, alsmede een effectief 3,4% hogere papierprijs. Daartegenover stond een lager verbruik ten opzichte van 2004 als gevolg van volumedaling. De loonkosten stegen met circa 2,5%. Het aantal werknemers nam toe door de overname van nieuwe activiteiten en er was sprake van een gemiddelde loonkostenstijging van circa 2%. Een en ander werd gecompenseerd door de reorganisatiemaatregelen van voorgaande jaren. De sociale lasten en pensioenlasten daalden per saldo met circa 27 miljoen door eenmalige baten. Deels is dit een gevolg van de nieuwe pensioenafspraken met Stichting-Telegraaf pensioenfonds 1959 waardoor (onder IFRS) sprake is van een overgang van Defined Benefit-regeling naar een collectief Defined Contribution-regeling. Daarnaast is het een gevolg van de versobering van de vut-aanspraken en de regeling ziektekostenverzekering gepensioneerden. De afschrijvingen op materiële vaste activa daalden met 3,2 miljoen en de afschrijvingen op immateriële vaste activa namen toe met 4,8

18 18 JAARVERSLAG 2005 miljoen als gevolg van verschuivingen in het kader van IFRS. De overige bedrijfskosten vertoonden een stijging van ruim 34 miljoen. Hierin zijn met name begrepen de kosten van nieuwe activiteiten ad 23,3 miljoen, toegenomen promotie kosten van nieuwe activiteiten en hogere automatiseringskosten. Daartegenover stonden ruim 4 miljoen lagere drukkosten als gevolg van herziene druk contracten voor de tijdschriften en TV Weekeinde. Het resultaat uit geassocieerde deelnemingen steeg per saldo met 2,6 miljoen tot 9,8 miljoen, voornamelijk door 1,7 miljoen hoger resultaat in SBS Broadcasting B.V. Het netto financieringsresultaat nam toe door het saldo van 1,4 miljoen meer ontvangen dividend van Koninklijke Wegener N.V. en 0,1 miljoen lagere rentebaten. De overige financiële baten en lasten hebben betrekking op de eenmalige baten inzake de ver koop van het in 2005 opgebouwde belang in SBS SA en de verkoop van het 50%-belang in de teletekstactiviteiten van Media Groep West B.V. In 2004 stond hier tegenover een eenmalige boekwinst ad 13,2 miljoen op verkoop van de belangen in ANP Holding B.V. en Brouwer Groep B.V. Onder herwaardering financiële vaste activa is ingevolge de toepassing van IFRS, zowel over 2005 als over 2004, de waarde stijging opgenomen van de deelneming in Wegener naar fair value. De kasstroom uit de operationele activiteiten steeg van 66,3 miljoen over 2004 tot 73,6 miljoen over netto-omzet De netto-omzet is met 6,1% gestegen van 694,3 miljoen over 2004 tot 736,7 miljoen over Belangrijke factoren hierbij waren ges tegen advertentie-inkomsten ( 15 miljoen), distributie omzet ( 6,6 miljoen) en overige omzet ( 23,1 miljoen) en een daling van de omzet uit losse verkoop met 2,3 miljoen. 0,9% 30,8% 4,7% 4% 2,3% 49,8% 39,2% 8,9% 2,7% 56,7% NETTO-OMZET ( 736,686 MILJOEN) Advertenties Abonnementen + losse verkoop Drukwerk voor derden Distributie Overige omzet GOEDEREN EN DIENSTEN EN TOEGEVOEGDE WAARDE Goederen en diensten TOEGEVOEGDE WAARDE Personeelskosten Diversen Vennootschapsbelasting Nettowinst Bij dagblad De Telegraaf daalde het advertentievolume met 3% ten opzichte van 2004, voornamelijk in de sector rubrieksadvertenties. Bij Sp!ts werd een volumestijging van 27% gerealiseerd. Bij de regionale dagbladen was er sprake van een volumegroei met 1%, met name in de categorie personeel. De huis-aan-huisbladen

19 JAARVERSLAG groeiden in volume als gevolg van de overname van Bongers Beheer. De tijdschriften verloren advertentieomzet, deels beïnvloed door het afstoten van de titels MAN in Nederland en Hemmet's Bazaar in Zweden. Daarentegen werd in Nederland de nieuwe titel JAN geïntroduceerd. In totaal bestond de concernomzet in 2005 voor 366,6 miljoen aan advertentie-inkomsten (49,8%) en voor 288,6 miljoen (39,2%) uit oplage-inkomsten. De omzet van drukorders voor derden bedroeg 16,7 miljoen (2,3%), de distributieopbrengst bedroeg 35,4 miljoen (4,8%) en de overige omzet bedroeg 29,3 miljoen (4%). In 2004 was dit respectievelijk 351,6 miljoen, 291 miljoen, 15,8 miljoen, 28,8 miljoen en 7,2 miljoen, ofwel 50,6%, 41,9%, 2,3%, 4,2% en 1%. De omzet is als volgt te specificeren: x 1 miljoen Landelijke dagbladen 346,4 (47%) 330,9 (48%) Regionale dagbladen 179,8 (24%) 180,6 (26%) Huis-aan-huisbladen 80,6 (11%) 72,9 (11%) Tijdschriften 51,9 (7%) 53,7 (8%) Distributie 34,6 (5%) 28,6 (4%) Drukorders 16,7 (2%) 15,7 (2%) Overige activiteiten 26,7 (4%) 8,1 (1%) 736,7 (100%) 690,5 (100%) Van de concernomzet is in ,8 miljoen (1,1%) in de overige EU-landen gerealiseerd, tegen 0,2 miljoen in De omzet per werknemer (fte) nam toe met 7% van in 2004 (op basis van IFRS) tot in De afgelopen vijf jaar ont wikkelden de omzet, het gemiddeld aantal mensjaren en de omzet per werknemer zich als volgt: toegevoegde waarde De totale toegevoegde waarde van het concern en het gemiddelde per werknemer hebben zich in de afgelopen vijf jaar als volgt ontwikkeld: Toegevoegde waarde eigen vermogen Per werknemer (x 1 miljoen) (x 1.000) 2001* * * *(Dutch GAAP) Concernomzet Gemiddeld aantal Gemiddelde omzet (x 1 miljoen) mensjaren per werknemer (x 1.000) 2001* 822, * 704, * 683, , , *(Dutch GAAP) Inclusief het over 2005 behaalde resultaat is het eigen vermogen toegenomen van 480,6 miljoen ultimo 2004 tot 530,5 miljoen ultimo In het vermogen is nog geen rekening gehouden met het over 2005 uit te keren dividend.

20 20 JAARVERSLAG 2005 Per aandeel betekent dit een toename van 9,15 tot 10,10. Het aantal aandelen is ongewijzigd en is samengesteld uit gewone aandelen en 960 prioriteitsaandelen van 0,25 nominaal. Van de gewone aandelen zijn stuks gecertificeerd per 31 december 2005, zijnde 62,7%, tegen ultimo ,1%. ADVERTENTIEOMZET CONCERN in miljoenen euro's dividend Dividendbeleid Het dividend wordt vastgesteld binnen een bandbreedte van 15% tot 30% van de cashflow, waarbij cashflow is gedefinieerd als de optelsom van nettowinst en afschrijvingen, gecorrigeerd voor de in het nettoresultaat begrepen effecten van herwaarderingen en impairment ONTWIKKELING INVESTERINGEN IN MATERIËLE VASTE ACTIVA IN RELATIE TOT DE OPERATIONELE KASSTROOM in miljoenen euro's dagbladen huis-aan-huisbladen tijdschriften + overige Cijfers 2000 t/m 2003 zijn niet aangepast voor IFRS-grondslagen. investeringen 266 Het totaalbedrag aan investeringen in 2005 voor zowel materiële als immateriële vaste activa (niet zijnde goodwill) komt uit op 44,2 miljoen. Dit betreft investeringen in nieuwe projecten bij onder andere het advertentiebedrijf en het klantcontactcentrum ( 9,6 miljoen), ver vangingsinvesteringen in bedrijfsgebouwen en machines ( 4,3 miljoen), investeringen in wagenpark ( 5,7 miljoen), alsmede overige materiële en immateriële vaste activa (kantoorinventaris en investeringen in hard- en software: 24,6 miljoen) Kasstroom Afschrijvingen Nettowinst Investeringen Voorgesteld wordt het dividend over 2005 vast te stellen op 0,44 per aandeel. Daarmee wordt 23,1 miljoen, ofwel ruim 26% van de cashflow uitgekeerd. Vorig jaar werd 0,30 per aandeel uitgekeerd

21 JAARVERSLAG concernzaken human resource management 2005 heeft voor de HRM-organisatie onder meer in het teken gestaan van de grote hoeveelheid wijzigingen in wet- en regelgeving per 1 januari Met name de fiscale regelgeving op het gebied van vut, (pre)pensioen en levensloop heeft geleid tot een moeizaam CAO-overleg en het ontbreken van afspraken over afvloeiingsregelingen voor ouderen. Door de aanhoudend slechte economische omstandigheden waren verdere kostenreducties noodzakelijk. In juni van het verslagjaar is een selectieve personeelsstop afgekondigd. Bij het opvullen van vacatures ligt de nadruk op een zo groot mogelijke interne doorstroming. Aan het eind van het verslagjaar is een concernbrede reorganisatie aangekondigd met een reductie van meer dan 200 fte s. In 2006 zullen de diverse werkmaatschappijen deze personeelsreductie gaan uitvoeren. Werkgelegenheid In 2005 waren er gemiddeld medewerkers in dienst van het concern. In 2004 waren dat gemiddeld medewerkers. De daling van het aantal fte s valt met name te verklaren door personeelsreducties als gevolg van grootscheepse reorganisaties bij de werkmaatschappijen HDC Media, Holland Combinatie, Media Groep Limburg en DistriQ. Daartegenover stonden de 100%-overnames van nieuwe activiteiten als Bohil, Mobillion en Bongers. Arbeidsvoorwaarden In het verslagjaar is voor vijf CAO s een akkoord bereikt. Er is nog geen akkoord bereikt voor de CAO Beroepsgoederenvervoer. De definitieve CAO Grafimedia kwam in oktober 2005 tot stand, met een loonsverhoging van 1% op 1 juni 2005 en een verhoging van 1,5% op 1 juni Ook is een nieuwe CAO voor dagbladjournalisten totstandgekomen voor de periode Belangrijk onderdeel van het akkoord is een nieuw functie-indelingsinstrument met bijbehorend nieuw loongebouw. Daarnaast bevat het akkoord een gewijzigde vut- en prepensioenregeling. De CAO voor dagbladjournalisten bevat een collectieve loonsverhoging van 1% op 1 juli 2005 en van 1,5% op 1 januari Gezondheidsbeleid In 2005 is een concernbreed gezondheidsmanagementtraject gestart. Om dit te bereiken wordt enerzijds het gezondheidsbeleid geoptimaliseerd, terwijl ander zijds actief en preventief aandacht wordt besteed aan de gezondheid van de medewerkers. Naast preventieve activiteiten wordt strakker gestuurd op een daling van het ziekteverzuimpercentage. milieu Het milieubeleid van TMG kenmerkt zich door het naleven van de voorschriften en door het nemen van eigen verantwoordelijkheid op dit gebied. Daarnaast is het milieubewustzijn van werknemers een aandachtspunt. De activiteiten in het afgelopen jaar richtten zich met name op een geïntegreerde, concernbrede aanpak en op de reductie van afval. Nieuwe schoonmaaktechnieken in de drukkerijen leidden

22 22 JAARVERSLAG 2005 tot een vermindering in het gebruik van milieu-onvriendelijke chemicaliën. In 2006 zal een onderzoek naar energie besparing worden opgestart. arbo Continu aandachtspunt blijft het handhaven en verder optimaliseren van goede arbeidsomstandig heden ter bevordering van de productiviteit van de werknemers. Het afgelopen jaar is bij de werkmaatschappijen een onderzoek uitgevoerd naar de volledigheid en kwaliteit van het arbobeleid. Conform de arbowet zijn bij de werkmaatschappijen preventie medewerkers aangesteld en opgeleid. Zij zullen in de toekomst zorgdragen voor een actuele en volledige uitvoering van het beleid. werd ingezet, vervolgd. De leden hebben allen een cursus gevolgd, waarin sterktes en verbeterpunten geïdentificeerd zijn, die de COR in 2006 wil blijven ontwikkelen. Het concern is volop in beweging, waarbij veel inzet en professionaliteit van de COR noodzakelijk zijn. Het overleg met de raad van bestuur verloopt daarbij in een constructieve sfeer. De belangrijkste onderwerpen waarbij de COR in 2005 betrokken was, zijn: overname Bongers Beheer, functionerings- en beoordelings systematiek van niet-cao functies, COR-jaar verslag 2004, invoering klokkenluiders reglement, deelnames in Expomedia, Media Librium (M-Media) en SBS Broadcasting S.à.r.l. Alle advies- en instemmingaanvragen zijn daarbij getoetst aan de concernstrategie, maar ook aan de eigen missie van de COR. concern inkoop Gedurende 2005 is een plan ontwikkeld voor een concernbreed inkoopverbetertraject. Dit plan levert schaalvoordelen op terwijl de specifieke individuele behoeften van de werkmaatschappijen gewaarborgd blijven. De centrale inkoop van freelance personeel, diensten en middelen zal steeds meer gaan leiden tot besparingen op directe en indirecte inkoopkosten. centrale ondernemingsraad (cor) In de afgelopen drie jaar heeft de centrale ondernemingsraad (COR) zich ontwikkeld tot een professioneel medezeggenschapsorgaan. In 2005 is de ver anderde werkwijze, die in 2004

23 JAARVERSLAG specifieke risico s verbonden aan de onderneming De raad van bestuur van Telegraaf Media Groep is verantwoordelijk voor de interne risico beheersings- en controlesystemen en voorzover dit mogelijk is, het actief managen van de strategische, financiële en operationele risico s, waarmee TMG te maken heeft. In dit kader zijn de volgende risico s geïdentificeerd die, als zij zich voordoen en niet voldoende worden beheerst, van wezenlijke invloed zouden kunnen zijn op het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. TMG opereert in een conjunctuurgevoelige bedrijfstak. TMG is één van de grootste mediaspelers in de markt van mediaconsumptie in Nederland met een sterke positie in de gedrukte media, waarbij het aandeel in de gedrukte media zichtbaar is afgenomen. TMG is nog steeds sterk afhankelijk van één product, dagblad De Telegraaf. De crossownership-regels in de Mediawet beperken TMG in haar groeimogelijkheden in radio en televisie in Nederland. Grote delen van de bedrijfsprocessen van TMG berusten steeds meer op geautomatiseerde systemen en netwerken. Verstoringen hiervan kunnen een grote inbreuk op de bedrijfsprocessen veroorzaken. Een ander risico is de fluctuatie in de hoogte van de prijs voor papier, met name van het rotatie-offset papier voor het drukken van kranten. TMG sluit jaarcontracten af met de papierleveranciers. Het risico van het niet (volledig) kunnen doorbelasten van een papierprijsstijging is aanwezig. Alhoewel er adequate en effectieve risicobeheersings- en controlesystemen van toepassing zijn, kunnen deze echter noch voorzien in een absolute garantie voor het realiseren van de ondernemingsdoelstellingen, noch kunnen deze wezenlijke fouten, verliezen, fraude of de overtreding van wetten en regelgeving volledig voorkomen (zie ook pagina 46). Vanwege de beperkte groeimogelijkheden in Nederland heeft TMG inmiddels nieuwe geografische markten betreden die op zich eveneens een risico kunnen vormen. TMG ervaart toegenomen concurrentie door nieuwe toetreders en nieuwe mediumtypen en de toegenomen snelheid van informatieoverdracht in de mediaconsumptiemarkt.

24

25 JAARVERSLAG uitgeefactiviteiten marktontwikkeling dagbladen De totale verspreide oplage van de Nederlandse dagbladen daalde in de periode 1 oktober 2004 tot en met 30 september 2005 met 3,7% tot exemplaren. De daling van de oplage van de landelijke dagbladen bedroeg 3,2%, die van de regionale dagbladen 4,1%. De landelijke dagbladen, exclusief de zondagkranten, presteerden qua advertentievolume beter dan de regionale dagbladen. Het advertentievolume bij de landelijke dagbladen daalde met 4%, dat van de regionale dagbladen met 11%. NB. Alle vermelde advertentievolumes hebben als bron Nielsen Media Research. De gratis dagbladen Sp!ts en Metro zijn in alle optellingen buiten beschouwing gelaten. De verspreiding van dagbladen bestond voor 90,2% uit abonnementen en voor 8% uit losse verkoop. De buitenlandse verkoop bedroeg gemiddeld exemplaren per dag. De overige verspreidingsvormen (speciale abonnementen, Telegraaf-i) vormden 1,8%. De uitsplitsing van de verspreide oplage naar oplage-elementen geeft voor de totale Nederlandse markt het volgende beeld: Binnenland Buitenland Totaal % Abonnementen ,2 Losse verkoop ,0 Overige verspreiding ,8 Totaal verspreide oplage Het totale advertentievolume van alle dagbladen, exclusief de zondagkranten, daalde in 2005 met 9%. De categorieën nationale en lokale merken en diensten daalde met 10%. De gerubriceerde advertenties daalden met 21% en de familiebe richten met 6%. De personeelsadvertenties lieten daarentegen een groei zien van 6%. landelijke dagbladen uitgeversmaatschappij de telegraaf b.v. De nog altijd voortdurende slechte conjunctuur bleef haar negatieve weerslag hebben op de inkomsten van Uitgeversmaat schappij De Telegraaf. Vooral de advertentieomzet ging hieronder gebukt, maar deze situatie had ook een negatieve weerslag op de lezersmarkt. Met bezuinigings operaties werd de tegenvallende omzet slechts gedeeltelijk opgevangen. In het verslagjaar werd reeds op incidentele basis veel bezuinigd; daar naast werden voorbereidingen getroffen die tot een structurele kostenreductie zullen leiden. De kwaliteit van producten en service zal daarbij op niveau blijven. Oplage De verspreide oplage van dagblad De Telegraaf in Nederland moest in het vierde kwar taal 2004 tot en met het derde kwartaal ,7% prijsgeven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De oplage kwam daarmee uit op

26 26 JAARVERSLAG 2005 exemplaren. Dit percentage ligt circa 1% onder de gemiddelde oplagedaling van alle dagbladen in Het marktaandeel van dagblad De Telegraaf in de oplagemarkt, exclusief de zondag editie, steeg hierdoor licht naar 18,7%. In het verslagjaar werden substantieel meer abon nementen geworven dan vorig jaar. Echter, mede door de economische situatie, die consu - menten tot bezuinigingen noopt, was het aantal opzeggingen ook hoger. Per saldo daalde het aantal abonnementen binnenland van exemplaren tot exemplaren, een daling van 1,4%. Het aantal weekendabonnementen (combinatie zaterdag- en zondagkrant) nam gestaag toe en groeide van exemplaren in 2004 naar gemid deld exemplaren in 2005: een stijging van 81%. Ultimo 2005 bedroeg de stand exemplaren. De gemiddelde losse verkoop binnenland van maandag tot en met zaterdag daalde van exemplaren in 2004 naar exemplaren in 2005, een daling van 16,5%. De zondagkrant blijkt in 2005 daadwerkelijk in een consumentenbehoefte te voorzien en behaalde over het vierde kwartaal 2004 tot en met het derde kwartaal 2005 een gemiddelde oplage van exemplaren. De losse verkoop in het buitenland bleef goed op peil. Mede dankzij de inzet van vijf buitenlandse drukkerijen (Canarische eilanden, Valencia, Marseille, Istanboel, Verona) in de zomerperiode was er groei in die landen waar het toerisme eveneens groeide. In de landen die te kampen hadden met een daling van het toeristenbezoek wist dagblad De Telegraaf zijn marktaandeel te versterken. De buitenlandse oplage was in het verslagjaar gemiddeld exemplaren, een stijging van 3,8% ten opzichte van vorig jaar. In september 2005 werd een speciale Caribische editie geïntroduceerd op Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Op Curaçao is de krant naast de losse verkoop ook via een abonnement verkrijgbaar. Redactioneel In de loop van 2005 werd een aantal vernieuwingen in de krant doorgevoerd. De rubriek Wat U Zegt, die interactie met de lezers bevordert, werd verbreed met een sterke link naar internet. De deelkrant Telesport werd uitgebreid en er vond een uitbreiding plaats in het segment Lifestyle door rubrieken toe te voegen als Eten en Genieten, Gezond en Gezond en Fit. De redactie van de editie Groot-Amsterdam werd versterkt en aan de editie Den Haag werd een regiopagina toegevoegd, vergelijkbaar met de reeds bestaande pagina voor Rotterdam. In Twente zorgde de toevoeging van het regiokatern Twente Vandaag bij dagblad De Telegraaf ook in 2005 voor een betere oplagepositie in dit gebied ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Advertenties Het totale advertentievolume bij De Telegraaf stond onder druk en daalde met 4%. Het advertentievolume exclusief de zondagkrant daalde in 2005 met 3%. De categorie nationale merken en diensten steeg met 5%.

27 JAARVERSLAG De personeelsadvertenties stegen met 28%. Daarentegen daalde de categorie gerubriceerde advertenties met 21%, een trend die zich door de hevige concurrentie van internet al jaren voordoet. De rubriek familieberichten daalde met 2%. Het totale advertentievolume van de zondagkrant daalde in 2005 met 16% ten opzichte van In tegenstelling tot de lezersmarkt vraagt gewenning aan de zondagkrant als advertentiemedium meer tijd dan verwacht. De advertentieomzet van de zondagkrant is op jaarbasis nog niet helemaal vergelijkbaar, omdat deze editie op 21 maart 2004 werd geïntroduceerd. Tevens wordt de vergelijkbaarheid vertekend door de niet-representatief hoge advertentiebezetting tijdens de introductieperiode. Internet De belangrijkste internetactiviteiten maakten zowel in aantallen unieke bezoekers als in pageviews substantiële groei door. De advertentie-omzetten groeiden fors. Het gemiddelde aantal pageviews over het hele Telegraaf-netwerk (inclusief de classified sites speurders.nl, autotelegraaf.nl en vacaturekrant.nl) verdubbelde ruim tot 8,9 miljoen per dag ten opzichte van Over het hele TMG-netwerk gemeten stegen de online advertentieopbrengsten met 49% tot een bedrag van 13,1 miljoen. De nieuwsportal telegraaf.nl zag haar bezoek ten opzichte van december 2004 stijgen met 25% tot gemiddeld meer dan 2 miljoen pageviews per dag. In 2005 werden, naast de restyling van een aantal sites, nieuwe sites toegevoegd als Fitclub, Glamour, Crime, Eten & Genieten, Televideo, Newzy, Telepuzzel, GameToday en Wat U Zegt. Tevens werd de interactie van de sites met de consument fors uitgebreid. Bij vele onderwerpen kan de consument zijn eigen mening online bekend maken, hetgeen een beeld geeft van de brede opinie per onderwerp. Classified Omdat de Noordelijke Dagblad Combinatie B.V. voor 10% participeert in zowel speurders.nl als in vacaturekrant.nl werd binnen Uitgeversmaatschappij De Telegraaf een nieuwe B.V. opgericht: Classified Media B.V., waar alle classified activiteiten binnen de uitgeverij zijn gebundeld. Speurders.nl Deze digitale marktplaats voor tweedehandsgoederen maakte in het verslagjaar een grote groei door. Het aantal pageviews groeide van 2 miljoen gemiddeld per dag in december 2004 naar gemiddeld 5,8 miljoen pageviews per dag in december Het aantal advertenties in de database groeide van eind december 2004 tot eind december Speurders.nl is inmiddels een van de best bezochte Nederlandse sites. Acquisities Bohil Media B.V. In 2005 verwierf Uitgeversmaatschappij De Telegraaf de resterende 80% van Bohil Media B.V. In 2003 werd al een 20%-deelneming genomen in dit bedrijf, uitgever van classified magazines in boten en caravans &

28 28 JAARVERSLAG 2005 campers met daaraan gekoppeld belangrijke internetsites voor zowel gebruikte als nieuwe boten, caravans en campers. De resultaten van deze uitgeverij zijn in het verslagjaar 2005 nog beter dan in Relatieplanet.nl Nederland B.V. inclusief iwannadate Nederland B.V. In de laatste maand van 2005 werd 70% verworven in deze marktleider in onlinedating. De activiteiten zijn ondergebracht bij Classified Media B.V. Vooruitzichten Per 1 oktober 2005 is een prijsstijging op de lezersmarkt doorgevoerd van gemiddeld 2,7%. Als gevolg van de oplagedaling is er per 1 januari 2006 geen noemenswaardige tariefstijging op de advertentiemarkt gerealiseerd. Voor 2006 zal moeten blijken hoe de markt situatie zich gaat ontwikkelen. Een en ander hangt uiteraard af van de economie en het mediagedrag van de consument. In het verslagjaar zijn voorbereidingen getroffen om in de eerste helft van 2006 structurele en tevens substantiële besparingen door te voeren in de vaste kosten van met name productie en personele componenten. basismedia b.v. Door een omzetstijging enerzijds en kostenoptimalisatie anderzijds, is het resultaat van BasisMedia uitzonderlijk gestegen. De doelstelling voor 2005, het leveren van een belangrijke bijdrage aan het concern resultaat, is gerealiseerd. De totale omzet in 2005 is, tegen de markt in, gestegen met 24,6%. Oplage De gemiddelde oplage van het gratis dagblad Sp!ts in 2005 was ten opzichte van in 2004: een stijging van 6,7%. De huidige dagelijkse oplage, zonder rekening te houden met vakantie periodes, is exemplaren. Advertenties Sp!ts laat als enige van de landelijke en gratis dagbladen een forse groei zien van de totale advertentie-inkomsten in 2005 ten opzichte van Het marktaandeel van Sp!ts is ge stegen van 6,5% in 2004 naar 8,5% in Het advertentie volume in 2005 steeg met 24%. Voor de advertentiemarkt geldt dat de klant in toenemende mate een op maat gesneden multimediaal pakket verwacht. Er vindt een verschuiving plaats van product- naar conceptdenken. Ook het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden met andere partijen dan wel met andere media is essentieel. Aanpak 2005 Het afgelopen jaar heeft Sp!ts de strategische keuze gemaakt om het merk duidelijker en nog meer onderscheidend te positioneren, als het medium voor het bereiken van de nieuwe generatie: de jongeren en jong volwassenen in de leeftijdscategorie jaar waarbinnen zich veel studenten, starters en young professionals bevinden. Binnen een aantal contentpijlers zullen de komende jaren print, online, mobiel, evenementen, radio en televisie worden uitgebouwd.

29 JAARVERSLAG regionale dagbladen Ook in 2005 stonden zowel oplage als advertentie-inkomsten onder druk bij de regionale dagbladen. Dankzij diverse acties op het gebied van abonnementenwerving en conversie van titels, was het resultaat van HDC Media beter dan gemiddeld ten opzichte van de andere regionale dagbladen. Media Groep Limburg B.V. (MGL) laat net als de overige regionale dagbladen een daling zien in de advertentieinkomsten. hdc media b.v. Oplage en advertenties In vergelijking met andere regionale dagbladen en zeker ook met de landelijke dagbladen, waren de ontwikkelingen bij HDC Media naar verhouding gunstig. De oplages daalden minder dan 2%, wat mede is toe te schrijven aan de conversie naar ochtendbladen in 2004 van titels die dan nog als middagkranten verschenen (in 2005 was hierdoor sprake van ruim 40% minder opzeggingen). Ook vernieuwd beleid met betrekking tot werving en (vooral) behoud van abonnees leidde tot successen op dit terrein. Het totale advertentievolume bleef ten opzichte van vorig jaar nagenoeg gelijk. De omzet uit personeelsadvertenties was aanmerkelijk hoger, de advertentieomzet van landelijke en regionale adverteerders bleven echter achter. Per saldo daalde de advertentieomzet in 2005 met 1% ten opzichte van het voorgaande jaar. In het kader van productontwikkelingen heeft HDC Media in 2005 voor het eerst een aantal regionale beurzen georganiseerd die zorgen voor additionele omzetstromen. Door aan deze beurzen printproducten te koppelen werd tevens nieuwe advertentieomzet gegenereerd. In enkele delen aan de rand van het verspreidingsgebied laat de dekking van HDC Media te wensen over. Daarom werd in Alphen aan den Rijn gestart met een nieuw experimenteel uitgeefconcept: alphen.cc. Vooralsnog een driemaal per week verschijnend nieuwsblad dat gedurende de introductieperiode gratis wordt verspreid met een redactionele formule als een regionaal dagblad met multimediale mogelijkheden. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Met de ingebruikname van het uitgebreide en grotendeels gerenoveerde hoofdkantoor in Alkmaar werd een belangrijke stap voorwaarts gezet in de reorganisatie van HDC Media, die in 2002 van start ging. De centrale redacties alsmede een groot aantal ondersteunende afdelingen zijn inmiddels samengevoegd. De totale omzet van HDC Media bleef nagenoeg gelijk. De kostenreductie als gevolg van de reorganisaties resulteerde in ruim 6% lagere indirecte kosten. Het grootste deel van de reorganisaties is in 2005 afgerond. In betrekkelijk korte tijd is het personeelsbestand gereduceerd met 30%. Niettemin blijven de komende jaren in het teken staan van verbetering van het marktaandeel in de lezers- en adverteerdersmarkt, verdere kostenreductie en het nog efficiënter inrichten van de verschillende werkprocessen, onder meer door middel van outsourcing.

30

31 JAARVERSLAG media groep limburg b.v. (mgl) In 2005 lagen de inkomsten onder druk, zowel aan de advertentiezijde (-9%) als aan de oplagekant (abonnementen). Desondanks zijn de financiële resultaten ten opzichte van 2004 verbeterd. De resultaatverbetering is te danken aan de drie jaar geleden gekozen en sindsdien uitgevoerde strategische koers voor MGL, met een centrale plek voor structurele lastenverlichting. Zo is het exploitatieresultaat verbeterd en de kwetsbaarheid van het bedrijf verminderd in tijden van de onder druk staande oplage- en advertentiemarkt. In 2005 heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de beperkende voorwaarden voor de uitgeverijen De Limburger en Uitgevers maatschappij Limburgs Dagblad B.V. opgeheven. Dit houdt in dat er meer kostenefficiency door samenwerking mogelijk is. In 2006 staat opnieuw reductie van de productiekosten op bestaande activiteiten centraal, omdat ook in de komende jaren aan deze activiteiten gekoppelde omzetten via abonnees en adverteerders zullen blijven dalen. MGL ontkomt er daarmee niet aan om een goede balans tussen omzetten en productiekosten te realiseren, dit om de continuïteit van de uitgeverij te garanderen. TMG heeft in 2005 aangekondigd te overwegen MGL te verkopen, aangezien MGL op langere termijn een niveau van schaalgrootte en synergie in de backoffice nodig heeft, die binnen TMG niet gerealiseerd kan worden. Bepalend in deze ontwikkeling is niet de huidige kwaliteit van betaalde kranten, maar meer nog het gedrag van consumenten die in toenemende mate actuele informatie halen via goedkope(re) of (gratis) alternatieven zoals radio, tv, internet, mobiele telefonie, teletekst, etc. huis-aan-huisbladen Bij de huis-aan-huisbladen van Holland Combinatie stond het advertentievolume onder druk en waren er hogere kosten. Uitgeversmaatschappij De Trompetter heeft, tegen de marktontwikkelingen in, een toename in het advertentievolume gerealiseerd. De integratie met de in 2005 verworven uitgeverij Bongers is succesvol verlopen. Beide organisaties verwachten door efficiency en schaalvergroting synergievoordelen te realiseren in holland combinatie b.v. (hc) Algemeen Het jaar 2005 was een overgangsjaar. De vier verschillende juridische organisaties zijn gefuseerd tot een enkele uitgeverij waar alle centrale taken in Amsterdam worden uitgevoerd. De redactie en lokale verkoop zullen op de bijkantoren blijven bestaan, een nieuwe inrichting en werkwijze moeten bijdragen aan een efficiëntere organisatie met meer slagkracht. Vanaf 2006 zullen de doelstellingen van de reorganisatie dan ook pas volledig tot hun recht komen. De organisatie heeft een grote verandering ondergaan in structuur, locaties, functies, werkwijze en automatisering. Ook de naamgeving is bij de fusie veranderd van Hollandse Huis-aan-Huisbladen combinatie naar Holland Combinatie B.V.

32 32 JAARVERSLAG 2005 Het jaarresultaat van de Holland Combinatie was in 2005 behoorlijk lager dan het gezamenlijk resultaat van de groep van vorig jaar. De oorzaak hiervan ligt in het achterblijven van de advertentieomzet bij de reguliere week- en weekendbladen, hogere drukkosten, personeels- en ICT-kosten, voorzieningen en lagere renteopbrengsten. In 2005 was de advertentieomzet 4% lager dan in De omzet stond in het algemeen onder druk door tegenvallende volumes (-6% ten op zichte van 2004), lagere tarieven en concurrentie. Vooral de weekenduitgaven kenden een omzetverlies. De verschillen per regio waren groot. Waar mogelijk zijn er oplossingen gevonden in omzetstimulerende en kostenbesparende maatregelen. De titel De Echo (11 edities) is geheel vernieuwd en verschijnt nu op tabloidformaat. De Amsterdamse markt kent echter een neergaande beweging en trekt verschillende omliggende midweekse titels met zich mee doordat de doorplaatsingen afnemen. Bij de Woonbode in t Gooi staan de tarieven enigszins onder druk en het aantal advertenties bleef sterk achter. Met de makelaars zijn dit jaar nieuwe afspraken gemaakt waardoor zij meer betrokken zijn bij deze titel. In Almere blijft de omzet eveneens achter. De bedrijfskosten van de Holland Combinatie bestaan voor de helft uit directe (intercompany) vervaardigingskosten voor de kranten. Door de lagere omvang was er een minder efficiënte indeling van de productiecapaciteit, waardoor de directe productiekosten stegen en de toegevoegde waarde daalde. Personeelskosten zijn een belangrijke kostenpost voor HC. Om het resultaat te verbeteren en boventalligheid zoveel mogelijk te voorkomen is daarom terug houdend heid betracht bij het invullen van de openstaande vacatures. Door de reorganisaties in 2005 zijn ruim 23 medewerkers boventallig ver klaard. Op de loonkosten is daardoor be zuinigd en het aantal medewerkers is afgenomen. In 2006 zullen de reorganisatie en de boven talligheidsmaatregelen worden afgerond. uitgeversmaatschappij de trompetter b.v. In een moeilijke advertentiemarkt is de omzet van De Trompetter door autonome groei en acquisities toegenomen. Het aantal advertentiepagina s nam in het verslagjaar toe. Het bedrijfsresultaat verbeterde aanzienlijk door de toename van de omzet en een stringente kostenbewaking. Uitgeversmaatschappij De Trompetter B.V. heeft per 1 januari 2005 Bongers Beheer B.V. te Kelpen-Oler overgenomen. Bongers Beheer B.V. is een houdstermaatschappij met drie werk maatschappijen: Bongers Media Productie, Bongers Drukkerij en Bongers Productie. Bongers is uitgever van in Limburg verschij nende thematische huis-aan-huisbladen. De Trompetter heeft in 2005 in Stein het huis-aan-huisblad De Schakel overgenomen, met een oplage van exemplaren. In de Brabantse gemeente Haaren en Udenhout is het huis-aan-huisblad, De Leije, in een oplage van exemplaren gestart door Kempen Pers.

33 JAARVERSLAG De forse toename van de omzet bij Kempen Pers is vrijwel geheel toe te schrijven aan autonome groei door een hogere opbrengst van advertenties. De omzetgroei werd gerealiseerd bij een gelijkblijvend advertentievolume, waardoor het bedrijfsresultaat substantieel toenam. Bongers heeft een bedrijfsresultaat gerealiseerd dat ondanks hogere afschrijvingskosten door de overgang naar de nieuwe eigenaar vrijwel gelijk is aan het bedrijfsresultaat over De omzet is mede door uitbreiding in 2004 met de specialinterestbladen Autoinformatief en Werken aanzienlijk gestegen. Ook het aantal advertentiepagina s is daardoor fors toegenomen. De opbrengst uit externe drukorders was in 2005 eveneens fors hoger dan in het kalenderjaar Het jaar 2006 staat in het teken van verdere optimalisering. De synergievoordelen, door de overname van Bongers Beheer, zullen in het nieuwe kalenderjaar duidelijk zichtbaar worden. tijdschriften de telegraaf tijdschriften groep b.v. (ttg) TTG Nederland Het resultaat van de Telegraaf Tijdschriften Groep is in 2005 lager dan over De oorzaak ligt in een teruglopende omzet op zowel de advertentiemarkt als de lezersmarkt. Daarnaast werd flink geïnvesteerd in het portfolio (nieuwe titel JAN plus de restyling van Elegance) en in de organisatie (herstructurering sales-afdeling). Het afsluiten van nieuwe drukwerk- en prepresscontracten leidde tot aanzienlijke besparingen in de vervaardigingkosten. In 2005 was nog geen herstel te zien op de advertentiemarkt. Tegelijkertijd groeide het aantal tijdschriftentitels aanzienlijk. Het prijsniveau stond verder onder druk als gevolg van een agressief prijsbeleid binnen de totale branche. De concurrentie van andere mediumtypen (onder andere tv) was eveneens goed merkbaar. De oplagemarkt kenmerkt zich al een aantal jaren door verdere segmentatie en nieuwe titelintroducties, met als gevolg druk op de gemiddelde verkochte oplages. Daarnaast is de consument nog steeds terughoudend in zijn bestedingen. Ten opzichte van 2004 (HOI 3e kwartaal) waren de verkoopaantallen van CosmoGIRL! 26% hoger met een gemiddeld aantal exemplaren van Met uitzondering van Elegance stonden de oplages van de overige titels onder druk. TTG s grootste titel Privé daalde 4%, maar wist wel haar marktaandeel in het gossipsegment te vergroten. In samenwerking met RTL Nederland werd het Idols Magazine uitgegeven. TTG streeft uitdrukkelijk naar verdere groei, maar blijft daarnaast kritisch kijken naar de rentabiliteit van haar bestaande portfolio. Zo werd besloten de exploitatie van Man en Modern Country te stoppen, omdat de resultaten en de perspectieven van deze titels negatief waren.

34 34 JAARVERSLAG 2005 Het in 2004 geïntroduceerde Habbo Hotel (virtuele ontmoetingsplaats voor jongeren) groeide in 2005 verder uit tot een succes. Momenteel kent de website ongeveer unieke bezoekers per dag. TTG verwacht in 2006 een licht herstel op de advertentiemarkt. Daarnaast zal de markt beter worden bewerkt als gevolg van de interne herstructurering. Op de lezersmarkt verwacht TTG daarentegen nog geen herstel. Hoewel het consumentenvertrouwen oploopt, lijken de consumentenbestedingen vooralsnog niet toe te nemen. TTG Zweden De Zweedse economie ontwikkelde zich voor - s poedig en bij TTG Zweden zijn omzet en re sultaat verbeterd. De special interest- en interieur - bladen toonden een sterke groei in advertentieinkomsten: in het botensegment bedroeg de stijging door advertenties 17%. De losse verkoop in Zweden stond onder druk door de toename van het aantal titels en eenmalige publicaties bij gelijkblijvende consumenten bestedingen. Desondanks blijft de verkoop van Cosmopolitan in 2005 groeien en is het blad nu de bestverkopende titel voor jonge vrouwen. De verschijningsfrequentie van Residence is in 2005 uitgebreid naar acht nummers. De oplage is stabiel, advertentie-inkomsten zijn toegenomen en het resultaat is verbeterd. Golf Digest laat vooral op de abonnementenmarkt een positieve ontwikkeling zien. In 2005 lag de focus op brand- en line-extensions en gedurende het jaar zijn er diverse eenmalige uitgaven en evenementen rondom de titels georganiseerd. TTG Zweden heeft met de start van een joint venture met SAS Media ook de markt van sponsored magazines betreden. Gezamenlijk wordt een blad voor de leden van het SAS Frequent Flyer programma uitgegeven. De marketing- en verkoopafdelingen zijn samengevoegd en er is een efficiënte digitale werkstroom binnen het bedrijf georganiseerd. Alle prepressactiviteiten worden binnenshuis uitgevoerd. De vooruitzichten voor de Zweedse markt in 2006 zijn gunstig. De belangrijkste prioriteit blijft een voortgaande expansie van de portfolio door autonome groei en/of acquisities. telegraaf media international b.v. Telegraaf Media Ukraine LLC (TMU) In 2005 is TMG gestart met uitgeefactiviteiten in Oekraïne, te beginnen met tijdschriften. Een lokale uitgeverij is overgenomen met daarin vijf bestaande en goed renderende titels in de segmenten interieur/design (Domus Design), doe-het-zelf (Maister), vrije tijd (What s On), uit eten (Gourmet Guide) en het in-flight magazine van Ukrainian Airlines (Panorama). In oktober 2005 is daar de titel Kiev City aan toegevoegd. Op What s On na (engelstalig) worden alle tijdschriften uitgegeven in het Russisch. De Oekraïense markt is door de matige kwaliteit van het distributienetwerk nog grotendeels

35 JAARVERSLAG gericht op advertentie-inkomsten. Een deel van de distributie van de meeste tijdschriften is dan ook gratis om adverteerders toch bereik te kunnen garanderen. De advertentie-uitgaven laten jaar na jaar zeer positieve ontwikkelingen zien. De groei in 2005 wordt geschat op 30% en voor 2006 wordt eenzelfde groei verwacht. Door de lage tarieven van de veelal staatsgeleide tvstations is het aandeel in advertenties van tijdschriften echter veel lager dan in andere Europese landen. Door de ontwikkeling naar een meer marktgerichte economie valt een positieve ontwikkeling voor de tijdschriftenmarkt te verwachten, zowel qua groei van de totale advertentiebestedingen als een verschuiving van tv naar print. Hiernaast zal veel aandacht gericht zijn op de professionalisering van distributie, marktonderzoek en drukkerijen. Deze activiteiten worden veelal opgezet vanuit een overkoepelende organisatie voor uitgevers in Oekraïne, waaraan TMU actief deelneemt. Per 1 januari is gestart met een gratis krant, Obzor. Deze verschijnt driemaal per week. Obzor richt zich op een jongere en kapitaal krachtiger doelgroep (18-35) dan de reguliere kranten in Oekraïne. Obzor biedt een alter natief door een kleurrijk uiterlijk, gratis distributie tijdens het spitsuur en objectieve berichtgeving. Obzor garandeert adverteerders een hoog bereik door de gratis distributie. Tegelijk met de sterke groei van de advertentieuitgaven groeit ook het aantal tijdschriftentitels. Op dit moment zijn veel segmenten echter nog ingevuld met lokale tijdschriften van zeer matige kwaliteit en is de concurrentie binnen de segmenten beperkt. Voor 2006 staat verdere professionalisering van de bestaande titels in het portfolio op de agenda, naast de lancering van nieuwe titels.

36

37 JAARVERSLAG overige activiteiten datawire b.v. Een aantal multimediale activiteiten van TMG is ondergebracht bij DataWire. DataWire heeft een digitaal distributieplatform ontwikkeld, waarmee de inhoud van gedrukte media via internet kan worden ge ëxploiteerd. DataWire richt zich onder meer op syndication: bewerken, distribueren en verkopen van bestaande content afkomstig van redacties en andere bronnen. PayperNews B.V. PayperNews verwacht een verdere groei van omzet door vergroting van het marktaandeel in binnen- en buitenland en verdere exploitatie van de DIGI-producten. Om dit te kunnen realiseren zal de organisatie verder opgeschaald worden, waarbij extra aandacht gegeven zal worden aan de verkooporganisatie en de orderbegeleiding. DataWireSport B.V. DataWireSport B.V., een joint venture van DataWire (70%) en ANP (30%), is een leverancier van sportuitslagen en andere sportinformatie. In 2005 sloot DataWireSport een samenwerkingsovereenkomst voor zeven jaar met KNVB, voor een gezamenlijke exploitatie van de KNVB-website, KNVB.NL mobillion b.v. Via het 100%-belang van TMG in Media Groep West B.V. is Mobillion in de loop van 2005 een 100%-dochteronderneming van Telegraaf Media Groep geworden. Terwijl Mobillion oorspronkelijk is opgezet als een onderneming die zich specialiseerde in de productie en exploitatie van nieuwe communicatie- en entertainmentdiensten voor gebruikers van mobiele telecommunicatienetwerken, heeft de onderneming zich de laatste jaren ontwikkeld tot een veel breder georiënteerde online entertainment company. In Nederland is Mobillion al enige jaren een van de grootste aanbieders van SMS chatdiensten en ringtones (beltonen), die vooral door jongeren op hun mobiele telefoon worden gedownloaded. Behalve in eigen huis ontwikkelde consumentendiensten levert Mobillion ook SMS gateway services (business-to-business) aan een groot aantal SMS serviceproviders. De omzet van Mobillion is dit jaar sterk gestegen, onder meer vanwege de succesvolle marktintroductie van een zelf-ontwikkeld mass calling voiceresponse platform dat vooral wordt ingezet voor de verschillende bel-en-win spelprogramma s, die worden uitgezonden via de televisiezenders van SBS Broadcasting. Mobillion heeft dit jaar een 70%-belang verworven in Sugababes.nl B.V., uitgever van de bij jongeren in de leeftijdsgroep van 13 tot 19 jaar uitermate populaire internetsites en Beide zogeheten profielensites worden dagelijks door circa jongeren bezocht en winstgevend geëxploiteerd. De komende jaren zal de directie van Media Groep West zich gaan toeleggen op de oprichting van een nieuwe online communicatie- en entertainment groep waarvan Mobillion, Sugababes.nl en het nieuwe WEB TV productie bedrijf Bibop TV volledige dochters zullen gaan worden.

38 38 JAARVERSLAG 2005 facilitaire bedrijven De activiteiten op het gebied van infor matieen communicatietechnologie, drukken en distributie zijn ondergebracht in afzonderlijke werkmaatschappijen met eigen resultaatverantwoordelijkheden. Deze structuur bevordert de optimalisering van processen en technieken en vergroot de transparantie van de kostenstructuur binnen de gehele organisatie. telegraaf media ict b.v. (tmi) Telegraaf Media ICT heeft in 2005 een succesvol jaar gehad. Hoewel het oorspronkelijke budget niet op alle deelgebieden is gehaald, is opnieuw een belangrijke stap gemaakt in verdergaande kostenverlaging en verbeterde dienstverlening. Ten opzichte van 2004 zijn de ICT-kosten met 6% gedaald, terwijl de efficiency met meer dan 12% is gestegen. Dit is het gevolg van een vergaande inrichting van centrale ICT-inkoop, het centraliseren van de ICT-infrastructuur, het standaardiseren van applicaties, een betere dekking van de inspanning door nauwkeurige urenregistratie en het structureel verlagen van de personeelslasten. Doordat de interne doorbelasting volledig is ingevoerd, hebben alle afnemers inzicht in hun feitelijke ICT-kosten en kunnen deze beter door de afnemer worden gestuurd. In 2005 heeft TMI een belangrijke rol gespeeld bij een aantal grote interne ICT-projecten. Het jaar 2006 wordt een dynamisch jaar voor TMI, gezien de focus op verdergaande kostenverlaging en verhoogde kwaliteit binnen TMG. Doelstellingen voor 2006 zijn: marktconformiteit op het gebied van kosten, onderzoek naar mogelijkheden van outsourcing, verbetering van de portfolio en kwaliteit van de dienstverlening, toename van de keuzemogelijkheden voor de afnemer en verhogen van meetbaarheid en bestuurbaarheid. telegraaf drukkerij groep b.v. (tdg) De krantendrukkerijen in Alkmaar, Amsterdam en Heerlen hebben door de dalende oplages en verminderende advertentieomzet bij de uitgevers hun focus gericht op kostenvermindering. Dit heeft geleid tot onderzoek en voorstellen voor capaciteitsbezetting, optimale productiemethodes en zoveel mogelijk marktconforme tarieven. Daarnaast is de Telegraaf Drukkerij Groep doorgegaan met het extern vermarkten van de restcapaciteit. De wensen en eisen van de opdrachtgevers worden geïnventariseerd en de daarbij behorende bezetting en kostenstructuur zullen in 2006 worden uitgerold. Grafisch Bedrijf Mediagroep Limburg zal deel uitmaken van de verkoop van MGL. De gezamenlijke inkoop van verbruiksgoederen bij de diverse drukkerijen is in een afrondend stadium. distriq b.v. DistriQ is een landelijk opererende distributieorganisatie voor gedrukte media, die gebruik maakt van een fijnmazig netwerk van zo n vervoerders, depothouders en bezorgers.

39 JAARVERSLAG DistriQ verspreidt onder andere de dagbladen van TMG en Het Financieele Dagblad. Daarnaast verzorgt men het transport voor PcM, de tijdschriftendistributie voor Aldipress en worden diverse huis-aan-huisbladen, reclamefolders en post verspreid. In vergelijking met 2004 is DistriQ erin geslaagd om de kwaliteit van de distributie in bijna alle product-marktcombinaties te handhaven dan wel te verbeteren. Verscherpte wet- en regelgeving, en in het bijzonder controle daarop door onder andere de arbeidsinspectie, heeft geleid tot een toename van de complexiteit en een stijging van de distributiekosten. Daarnaast zijn door verschillende uitgevers initiatieven ontplooid die van grote invloed zijn op de distributieinspanningen. Te denken valt hierbij aan line extensions, bijlagen, additionele huis-aan-huisverspreidingen en nieuwe uitgaven. andere door de implementatie van nieuwe ICT-systemen, evenals projecten op het gebied van gezamenlijke bezorging van dagbladen in Zuid-Holland en t Gooi. DistriQ verwacht voor 2006 een lager resultaat, omdat de tarieven onder druk zullen staan door het streven naar meer marktconformiteit. In de regio Noord-Holland is de voorheen gescheiden distributie van dagbladen succesvol geïntegreerd wat tot materiële synergievoordelen heeft geleid. Voor een verdere optimalisatie van processen en organisatie is een start gemaakt met het vervangen van de bestaande bezorg- en transportsystemen. De totale omzet is ten opzichte van vorig jaar gestegen door met name effecten van jaarorders die in de loop van 2004 zijn uitgerold (distributie van de zondagkrant ten behoeve van De Telegraaf, tijdschriftendistributie voor Aldipress en transport voor PcM). De omzet van folders was enigszins lager. In 2006 zal DistriQ verder gaan met het optimaliseren van de logistieke processen, onder

40 40 JAARVERSLAG 2005 deelnemingen telegraaf expomedia events vof (te2) Telegraaf Expomedia Events VOF is een joint venture van TMG en het Engelse Expo media Group Plc. De joint venture heeft tot doel special interest beurzen en evene menten te exploiteren. Het jaar 2005 was voor TE2 een investeringsjaar. Naast continuering van bestaande titels als Eten & Genieten, POP en Crime in Retail werd in 2005 het portfolio van vak- en consumentenbeurzen fors uitgebreid in de segmenten mode (Modefabriek, Kleine Fabriek) en automotive (Race & Rally) en participatie in titels als Fleurig. Daarnaast zijn nieuwe concepten als New Technology Events en Fashion Items geïntroduceerd. In 2005 werd de congres- en evenementen locatie EXPO XXI geopend. Naast een aantal evenementen van TE2 heeft EXPO XXI inmiddels ook al een aantal succesvolle evenementen van derden mogen verwelkomen. In 2006 zal TE2 de door haar opgebouwde positie verder uitbreiden. expomedia group plc In navolging van de reeds bestaande joint venture Telegraaf Expomedia Events vof heeft TMG in 2005 een belang van 20% opgebouwd in joint venture partner Expomedia Group Plc. Dit bedrijf heeft als doel een internationale keten van state-of-the-art tentoonstellings-, evenementen- en conferentiecentra op te richten en te exploiteren. Deze centra worden door Expomedia gebruikt om zowel eigen evenementen als die van derden te realiseren. Inmiddels reeds bestaande locaties bevinden zich onder meer in Keulen, Moskou, Belgrado, Warschau, Katowice, Boedapest en New Delhi. Rationale achter deze deelneming is het verstevigen van de reeds bestaande samenwerking in Nederland, het kunnen meegroeien in het mediumtype beurzen en toegang te verkrijgen tot nieuwe, aantrekkelijke groeimarkten. sbs broadcasting b.v./ sbs broadcasting s.à.r.l. Het aandeel van TMG in SBS Broadcasting B.V. bedroeg tot en met 20 december %. Op 21 december 2005 ruilde TMG het aandelenbelang van 27% in SBS Nederland, vermeerderd met een eenmalige cash investering van circa 18 miljoen, in voor een belang van 21,39% (20% na verwatering begin 2006) in SBS Broadcasting S.à.r.l., het voormalige PKS Media S.à.r.l. Deze ruil past volledig binnen de internationale ambities van TMG. De onderneming verwerft hiermee een aandeel in de inter nationale groei van SBS en krijgt toegang tot een breder internationaal mediaplatform. Permira en Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. (KKR) hebben de operationele leiding over SBS. TMG zal commissarissen afvaardigen naar verhouding van het aandelen belang in SBS. Ook heeft TMG bepaalde rechten in het geval van een eventuele toekomstige verkoop van SBS S.à.r.l. of SBS Nederland. TMG had eerder in 2005 een belang van 2,4% opgebouwd in SBS Broadcasting S.A. (later bekend als TVSL S.A. en liquidation) ter waarde van 29 miljoen. Vanwege de liquidatie van TVSL op 8 november 2005 ontving TMG voor dit belang een bedrag van circa 35 miljoen.

41 JAARVERSLAG koninklijk wegener n.v. Het belang in Wegener bestond per 31 december 2005 uit certificaten van gewone aandelen van 0,30 nominaal (een belang van 23,9%) en certificaten van cumulatief preferente aandelen van 0,30 nominaal (een belang van 61,7%). De koers per 31 december 2005 bedroeg 10, tegenover een koers van 9,45 per 31 december De gemiddelde aankoopprijs bedroeg 5,74. Overeenkomstig de IFRS-grondslagen is het belang in de certificaten van gewone aandelen gewaardeerd tegen fair value (beurswaarde) zijnde 105,9 miljoen ultimo 2005 tegenover 100,1 miljoen ultimo Ultimo 2003 be droeg de beurswaarde 73,1 miljoen. De waardestijging over 2005 en 2004 ad respectievelijk 5,8 miljoen en 27 miljoen is in de resultatenrekening verwerkt onder waardemutaties vaste activa. De financieringspreferente aandelen dragen tot en met 2005 een vergoeding van 6,84% netto per jaar. Vanaf 1 januari 2006 bedraagt de vergoeding 5,33% per jaar. Onder het resultaat deelnemingen is zowel het in 2005 ontvangen gewone dividend als het preferente dividend over 2005 van Wegener verwerkt. De gewone en financieringspreferente aandelen vertegenwoordigen vanaf 2006 tezamen een zeggenschap van 26,24%. am van gaal media b.v. TMG heeft sinds twee jaar een 20%-belang in AM van Gaal Media (AM Media). Doel van de uitgeverij is uit te groeien tot een middelgrote uitgeverij van publieks bladen, met name gericht op vrouwen. De uitgeverij geeft de titels AM magazine en Tweed uit. media librium b.v. TMG heeft sinds november 2005 een 40%-belang in Media Librium, exploitant van digitale media. Media Librium heeft zich gespecialiseerd in ontwikkeling en exploitatie van inhoud (content) op digitale schermen en in het koppelen van deze schermen aan backofficesystemen (zoals bedrijfsnetwerken en voorraadsystemen). Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste methodieken waaronder narrowcasting (het bereiken van specifieke doelgroepen met speciaal op hen toegespitste informatie via digitale schermen). M-Media, dochterbedrijf van Media Librium, verzorgt sinds september 2004 voor de McDonald s vestigingen in Nederland een narrowcasting netwerk, onder meer bestaande uit het televisiekanaal Channel-M en digitale abri s. Daarnaast exploiteert M-Media volgens een vergelijkbaar concept digitale schermen in enkele winkelcentra. Voor 2006 voorziet het bedrijf expansie van zijn netwerken naar openbaar vervoer, detailhandelsorganisaties en openbare ruimtes. Inmiddels heeft M-Media ook een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met KPN, hetgeen het bedrijf enerzijds in staat stelt zijn kosten voor ICT- en netwerkbeheer structureel fors te verlagen en anderzijds mogelijk heden schept om te profiteren van de slagkracht van KPN bij het uitrollen van nieuwe netwerken.

42

43 JAARVERSLAG code corporate governance De aandeelhouders hebben in de algemene vergadering van 20 april 2005 goedkeuring gegeven aan de wijze van naleving op de code corporate governance door TMG. De raad van bestuur en de raad van commissarissen delen het uitgangspunt van de code corporate governance dat de vennootschap een langetermijnsamenwerkingsverband is van alle bij de vennootschap betrokken partijen. De belanghebbenden zijn de groepen en individuen, die direct of indirect het bereiken van de doelstellingen van de vennootschap beïnvloeden of erdoor worden beïnvloed zoals werknemers, aandeelhouders en andere kapitaalverschaffers, toeleveranciers, afnemers maar ook de overheid en maatschappelijke groeperingen. De raad van bestuur en de raad van commissarissen hebben een integrale verantwoordelijkheid voor de afweging van deze belangen, doorgaans gericht op de continuïteit van de onderneming. De code is in werking getreden vanaf het boekjaar beginnend op of na 1 januari In dit hoofdstuk geeft Telegraaf Media Groep N.V. (TMG) aan op welke wijze zij invulling geeft aan de naleving van de code. Als uitgever van onder meer dagbladen meent TMG naast het belang van stakeholders ook een maatschappelijk belang te dienen. Gevolg hiervan is dat continuïteit en onafhankelijkheid van het concern van het allergrootste belang worden geacht. Dit leidt op onderdelen tot andere keuzes dan de code, die aandeelhouderswaarde op de eerste plaats stelt, voorstaat. best practice bepaling ii Benoemingsperiode van maximaal vier jaar. Het beleid van de onderneming is dat een bestuurder in dienst is van de onderneming en wordt benoemd voor onbepaalde tijd. Periodieke benoeming levert een risico voor belangenverstrengeling tussen de lange termijn voor de onderneming en de korte termijn vanwege herbenoeming van de bestuurder. De aandeelhouders kunnen jaarlijks in hun vergadering hun invloed doen gelden bij het verlenen van decharge aan de raad van bestuur. De raad van commissarissen beoordeelt jaarlijks het functioneren van de raad van bestuur. principe ii.2. bezolding/ii.2.7 Maximale ontslagvergoeding bestuurders. Slechts gedeeltelijk wordt dit principe gedeeld. Ieder lid van de raad van bestuur is als werknemer in dienst van de onderneming. Uit deze arbeidsrelatie vloeit ook de ontslagvergoeding voort, indien opportuun, al dan niet vast te stellen door de bevoegde rechter. De aandeelhouders zijn in de algemene vergadering op 20 april 2005 akkoord gegaan met het beloningsbeleid van de raad van bestuur. Het beloningsbeleid kent een vast en variabel deel. Het variabele deel betreft een individuele bonus en de concernwinstdelingsregeling, die op iedere werknemer van toepassing is. Optieregelingen of beloning in de vorm van aandelen kent TMG niet.

44 44 JAARVERSLAG 2005 best practice bepaling iii.2.1. Onafhankelijkheid van commissarissen met uitzondering van maximaal 1 persoon. Indien een meerderheid van de commissarissen onafhankelijk is, zoals bedoeld in III.2.2. (afhankelijkheidscriteria) geeft dat voldoende waarborg voor onafhankelijk toezicht. Vanwege het maatschappelijk belang van onze dagbladen en daarmee de langetermijnvisie van de onderneming, wordt veel belang gehecht aan het hebben van meer dan één commissaris die door ervaring of aandeelhouderschap een hoge mate van betrokkenheid bij de onderneming heeft. best practice bepaling iii.3.5 Maximale zittingsperiode van commissarissen Onder verwijzing naar het gestelde bij III.2.1. wordt deze bepaling niet gedeeld en wordt opgemerkt dat er vele functies in de maatschappij zijn die voor een langere periode worden vervuld. Ervaring en deskundigheid zijn van groot belang. Verbondenheid met en kennis van de onderneming prevaleert. best practice bepaling iii.5. Samenstelling en rol van de kerncommissies van de raad van commissarissen. De code stelt dat bij een raad van commissarissen van meer dan vier leden er een audit-, remuneratie- en benoemings- en selectiecommissie ingesteld zou moeten worden. De huidige raad van commissarissen telt vijf leden. Vanwege de betrokkenheid en verschillende expertise van de commissarissen en de aard en omvang van de onderneming, ziet men af van het instellen van deze commissies. best practice bepaling iii.7.2. Eventueel aandelenbezit van de commissaris in de vennootschap waarvan hij commissaris is, is ter belegging op de lange termijn. De wet biedt voldoende waarborg om oneigenlijk gebruik van (voor)kennis te voorkomen. best practice bepaling iii.7.3. Reglement en opgave van het aandelenbezit van commissarissen in effecten anders dan die uitgegeven door de eigen vennootschap. Deze bepaling wordt niet onderschreven: zij wordt geacht een te grote inbreuk te vormen op de privacy van commissarissen. best practice bepaling iv.2.2. De bestuurders van het administratiekantoor worden benoemd door het bestuur van het administratiekantoor. De huidige samenstelling van het bestuur voldoet aan Bijlage X van het Fondsenreglement. Dit biedt een goed evenwicht tussen het waarborgen van het belang van enerzijds de certificaathouders en anderzijds de onderneming. Verwezen wordt hierbij naar de eerste opmerking over het specifieke karakter van de onderneming en het maatschappelijk belang dat dagbladen met zich meebrengen. De Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen Telegraaf Media Groep N.V. is gerechtigd tot een niet-bindende voordracht

45 JAARVERSLAG van twee van de vijf bestuursleden. Deze leden zijn vooral van belang om ervoor te zorgen dat de affiniteit en betrokkenheid bij de onderneming is gewaarborgd van een zo groot aandeelhouder als het administratiekantoor. best practice bepaling iv.2.8. Stemvolmachten. Certificaathouders kunnen hun certificaten onbeperkt omzetten in aandelen ter verkrijging van stemrecht. Het verlenen van een stemvolmacht door het bestuur aan certificaathouders zonder royering is mogelijk. De bindende steminstructie door een certificaathouder aan het bestuur wordt niet onderschreven omdat het standpunt wordt ingenomen dat wie wil stemmen ook aanwezig dient te zijn op de aandeelhoudersvergadering. best practice bepaling iv.3.1. Webcasting of anderszins van analistenbijeenkomsten, analistenpresentaties, presentaties aan (instutionele) beleggers en persconferenties. Deze bepaling wordt niet gedeeld wat betreft de zogenoemde one on one s. Groepspresentaties zijn wel via webcasting te volgen. Presentaties zullen na afloop op de website van het concern worden geplaatst.

46 46 JAARVERSLAG 2005 rapportage inzake interne risicobeheersingsen controlesystemen Gedurende het verslagjaar is de controleomgeving geanalyseerd en geëvalueerd, evenals de risico s waaraan TMG is blootgesteld. De belangrijkste componenten van de interne risicobeheersings- en controlesystemen in het verslagjaar waren: Een uniforme cyclus voor de jaarplanning en rapportagecyclus; inhoudelijk gestalte te geven. Naast het wederom houden van workshops op strategisch niveau, zal in 2006 een project worden gestart waarbij de operationele en de daarbij behorende financiële processen centraal zullen staan. Op deze wijze tracht TMG inzichtelijk te krijgen waar nog de nodige stappen genomen moeten worden ter verbetering van risicobeheer en interne controle gebieden op operationeel niveau. De raad van bestuur van TMG is verantwoordelijk voor de interne risicobeheersings- en controlesystemen. Uniforme financiële en niet-financiële procedures en richtlijnen voor de werkmaatschappijen; TMG heeft sinds 2004 een Internal Auditafdeling om te zorgen voor naleving van het beleid en de procedures alsmede het opsporen en aanpakken van problemen over de interne controle. De Internal Audit-afdeling rapporteert aan zowel de raad van bestuur als aan de raad van commissarissen. Implementatie van een geformaliseerd risicomanagementbeleid binnen TMG. In 2005 is hiertoe een uitgebreid Risk Assessment Project gestart teneinde het interne risico beheersings- en controlesysteem verder te verbeteren. Het risicomanagementtraject dat gedurende het verslagjaar is geïmplementeerd heeft een duidelijke bijdrage geleverd aan de verdere verbetering van de effectiviteit van de interne risicobeheersings- en controlesystemen. In 2006 zullen vervolgstappen worden ondernomen om het risicomanagementtraject verder

47 JAARREKENING geconsolideerde winst- en verliesrekening Bedragen in duizenden euro s. Toelichting* Netto-omzet Overige bedrijfsopbrengsten Som der bedrijfsopbrengsten Grond- en hulpstoffen Lonen en salarissen Sociale lasten en pensioenlasten Afschrijving en amortisatie 10, Overige bedrijfskosten Som der bedrijfslasten Bedrijfsresultaat Aandeel in resultaat geassocieerde deelnemingen Netto financieringsresultaat Herwaardering financiële vaste activa Overige financiële baten en lasten Financiële baten en lasten Resultaat vóór belastingen Vennootschapsbelasting Netto resultaat Toe te rekenen aan: Aandeelhouders van Telegraaf Media Groep N.V Aandeel derden Netto resultaat Winst per aandeel Netto resultaat toerekenbaar aan houders van gewone aandelen Telegraaf Media Groep N.V Gemiddeld aantal geplaatste gewone aandelen Gewone en verwaterde winst per aandeel (EUR) 20 1,25 1,29 * Inhoudsopgave toelichtingen geconsolideerde jaarrekening zie pag 65.

48 48 JAARREKENING 2005 geconsolideerde balans Bedragen in duizenden euro s. Toelichting activa Vaste activa Materiële vaste activa Immateriële vaste activa Investeringen in geassocieerde deelnemingen Latente belastingvorderingen Overige financiële vaste activa Totaal vaste activa Vlottende activa Voorraden Overige beleggingen Belastingvorderingen Handels- en overige vorderingen Geldmiddelen Activa aangehouden voor verkoop Totaal vlottende activa Totaal activa

49 JAARREKENING Bedragen in duizenden euro s. Toelichting passiva Eigen vermogen Toe te rekenen aan Telegraaf Media Groep N.V. 19, Aandeel derden Verplichtingen Rentedragende leningen en overige langlopende financieringsverplichtingen Voorziening voor personeelsbeloningen Reorganisatievoorziening Latente belastingverplichtingen Totaal langlopende verplichtingen Rentedragende leningen en overige kortlopende financieringsverplichtingen Handelsschulden en overige te betalen posten Totaal kortlopende verplichtingen Totaal verplichtingen Totaal eigen vermogen en verplichtingen

50 50 JAARREKENING 2005 geconsolideerd kasstroomoverzicht Bedragen in duizenden euro s Kasstroom uit operationele activiteiten Som der bedrijfsopbrengsten Som der bedrijfslasten Bedrijfsresultaat Aanpassingen voor: - afschrijvingen mutatie kortlopende vorderingen mutatie voorraden mutatie schulden aan leveranciers en overige kortlopende schulden mutatie voorzieningen Kasstroom uit bedrijfsoperaties Ontvangen dividend van geassocieerde deelnemingen Overige financiële baten en lasten Betaalde belasting over de winst Kasstroom uit operationele activiteiten Kasstroom uit investeringsactiviteiten Investeringen in immateriële vaste activa Verwerving/desinvestering groepsmaatschappijen en overige financiële vaste activa Investeringen materiële vaste activa Mutatie in investeringscrediteuren Desinvesteringen materiële vaste activa Mutatie effecten Kasstroom uit investeringsactiviteiten Kasstroom uit financieringsactiviteiten Betaald dividend Mutaties langlopende schulden Kasstroom uit financieringsactiviteiten Koersverschillen Mutatie liquide middelen

51 JAARREKENING geconsolideerd mutatieoverzicht van het eigen vermogen Reserve Aandelen omrekenings- Ingehouden Totaal eigen Bedragen in duizenden euro s. kapitaal verschillen winsten vermogen Stand per 1 januari Resultaat boekjaar Valutaomrekeningverschillen Dividend aan aandeelhouders Stand per 31 december 2004, toe te rekenen aan Telegraaf Media Groep N.V Aandeel derden Stand per 1 januari Resultaat boekjaar Valutaomrekeningverschillen Dividend aan aandeelhouders Stand per 31 december 2005, toe te rekenen aan Telegraaf Media Groep N.V Aandeel derden

52 52 JAARREKENING 2005 grondslagen voor consolidatie, balanswaardering en resultaatbepaling belangrijke grondslagen voor financiële verslaggeving Telegraaf Media Groep N.V. (de 'Vennootschap') is gevestigd in Amsterdam, Nederland en houdt zich voornamelijk bezig met het uitgeven van gedrukte media en exploitatie van en deelname in digitale media, radio en televisie. De aandelen van de vennootschap zijn genoteerd aan EuroNext Amsterdam. De geconsolideerde jaarrekening van de Vennootschap over het boekjaar 2005 omvat de Vennootschap en haar dochterondernemingen (samen te noemen de 'Groep') en het belang van de Groep in geassocieerde deelnemingen en entiteiten waarover gezamenlijk de zeggenschap wordt uitgeoefend. Het bestuur heeft op 15 maart 2006 de jaarrekening opgesteld. overeenstemmingsverklaring De geconsolideerde jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de door de International Accounting Standards Board (IASB) vastgestelde en door de Europese Commissie goedgekeurde International Financial Reporting Standards (IFRS) en de interpretaties daarvan door de IASB. Dit is de eerste geconsolideerde jaarrekening van de Groep in overeenstemming met IFRS. Bij de opstelling van deze jaarrekening is IFRS 1 toegepast met een overgangsdatum van 1 januari Een verklaring van de invloed van de overgang naar IFRS op de gerapporteerde financiële positie, financiële resultaten en kasstromen van de Groep is opgenomen in onderdeel 33 van de toelichting. gehanteerde grondslagen bij de opstelling van de jaarrekening De jaarrekening wordt gepresenteerd in euro s, afgerond op het dichtstbijzijnde duizendtal. De jaarrekening is opgesteld op basis van historische kosten, met dien verstande dat de volgende activa en verplichtingen zijn gewaardeerd tegen reële waarde: financiële instrumenten aangehouden voor handelsdoeleinden en financiële instrumenten geclassificeerd als beschikbaar voor verkoop. Voor verkoop aangehouden vaste activa en groepen activa die worden afgestoten, worden gewaardeerd op de laagste van de boekwaarde en de reële waarde minus verkoopkosten. De opstelling van de jaarrekening in overeenstemming met IFRS vereist dat de leiding oordelen vormt en schattingen en veronderstellingen maakt die van invloed zijn op de toepassing van grondslagen en de gerapporteerde waarde van activa en verplichtingen, en van baten en lasten. De schattingen en hiermee verbonden veronderstellingen zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden en verschillende andere factoren die gegeven de omstandigheden als redelijk worden beschouwd. De uitkomsten hiervan vormen de basis voor het oordeel over de boekwaarde van activa en verplichtingen die niet op eenvoudige wijze uit andere bronnen blijkt. De daadwerkelijke uitkomsten kunnen afwijken van deze schattingen.

53 JAARREKENING De schattingen en onderliggende veronderstellingen worden periodiek beoordeeld. Herzieningen van schattingen worden opgenomen in de periode waarin de schatting wordt herzien, indien de herziening alleen voor die periode gevolgen heeft. Indien de herziening gevolgen heeft voor zowel de verslagperiode als toekomstige perioden, wordt die schatting herzien in de periode van herziening en toekomstige perioden. Door de leiding gevormde oordelen bij de toepassing van IFRS die belangrijke gevolgen hebben voor de jaarrekening, en schattingen die een aanmerkelijk risico in zich bergen van een materiële aanpassing in het volgende jaar zijn vermeld in onderdeel 32 van de toelichting. De hierna uiteengezette grondslagen voor financiële verslaggeving zijn consistent toegepast voor de gepresenteerde perioden 2005 en 2004 in deze geconsolideerde jaarrekening, evenals bij het opstellen van de IFRS-openingsbalans op 1 januari 2004 in het kader van de overgang naar IFRS. grondslagen voor consolidatie In de consolidatie worden de financiële gegevens van de moedermaatschappij Telegraaf Media Groep N.V., haar dochterondernemingen en joint ventures verwerkt. De consolidatie geschiedt met toepassing van de grondslagen voor waardering en resultaatbepaling van de moedermaatschappij. Dochterondernemingen Dochterondernemingen zijn die entiteiten waarover de Vennootschap zeggenschap heeft. Er is sprake van zeggenschap indien de Vennootschap de mogelijkheid heeft om, direct of indirect, het financiële en operationele beleid van een entiteit te bepalen teneinde voordelen te verkrijgen uit de activiteiten van de entiteit. Bij de beoordeling of er sprake is van zeggenschap wordt rekening gehouden met potentiële stemrechten die op dat moment uitoefenbaar of converteerbaar zijn. De jaarrekeningen van dochterondernemingen zijn in de geconsolideerde jaarrekening opgenomen vanaf de datum waarop voor het eerst sprake is van zeggenschap, tot aan het moment waarop deze eindigt. Geassocieerde deelnemingen Geassocieerde deelnemingen zijn die entiteiten waarin de Groep invloed van betekenis heeft op het financiële en operationele beleid, maar waarover zij geen zeggenschap heeft. De geconsolideerde jaarrekening omvat het aandeel van de Groep in het totaalresultaat van geassocieerde deelnemingen volgens de 'equity -methode, vanaf de datum waarop de Groep voor het eerst invloed van betekenis heeft, tot aan de datum waarop voor het laatst sprake is van invloed van betekenis. Wanneer het aandeel van de Groep in de verliezen groter is dan de waarde van het belang in een geassocieerde deelneming, wordt de boekwaarde van de entiteit in de balans van de Groep afgeboekt tot nihil en worden verdere verliezen niet meer in aanmerking genomen behalve voor zover de Groep een in rechte afdwingbare of feitelijke verplichting is aangegaan of betalingen heeft verricht namens een geassocieerde deelneming. Joint ventures Joint ventures zijn díe entiteiten waarover de Groep gezamenlijke zeggenschap heeft, en

54 54 JAARREKENING 2005 waarbij deze zeggenschap in een overeenkomst is vastgelegd. De geconsolideerde jaarrekening omvat het evenredige aandeel van de Groep in de activa, verplichtingen, opbrengsten en kosten van de entiteit waarbij de posten regel voor regel met posten van soortgelijke aard worden gecombineerd, vanaf de datum waarop voor het eerst gezamenlijke zeggenschap wordt uitgeoefend tot aan de datum waarop deze eindigt. Eliminatie van transacties bij consolidatie Intragroepssaldi en eventuele niet-gerealiseerde winsten en verliezen op transacties binnen de groep of baten en lasten uit dergelijke transacties worden bij de opstelling van de geconsolideerde jaarrekening geëlimineerd. Niet-gerealiseerde winsten uit hoofde van transacties met geassocieerde deelnemingen en entiteiten waarover gezamenlijk de zeggenschap wordt uitgeoefend, worden geëlimineerd naar rato van het belang dat de Groep in de entiteit heeft. Niet-gerealiseerde verliezen worden op dezelfde wijze geëlimineerd als niet-gerealiseerde winsten, maar slechts voor zover er geen aanwijzing is voor een bijzondere waardevermindering. vreemde valuta Transacties in vreemde valuta Transacties luidend in vreemde valuta worden in euro s omgerekend tegen de geldende wisselkoers per de transactiedatum. In vreemde valuta luidende monetaire activa en verplichtingen worden per balansdatum in euro s omgerekend tegen de op die datum geldende wisselkoers. De bij omrekening optredende valutakoersverschillen worden in de winst- en verliesrekening opgenomen. Niet-monetaire activa en verplichtingen die in een vreemde valuta luiden en op basis van historische kosten worden gewaardeerd, worden omgerekend tegen de wisselkoers per de transactiedatum. Niet-monetaire activa en passiva in vreemde valuta s die tegen reële waarde worden opgenomen, worden in euro s omgerekend tegen de wisselkoersen die golden op de data waarop de reële waarden werden bepaald. Jaarrekening van buitenlandse activiteiten De activa en verplichtingen van buitenlandse activiteiten, met inbegrip van goodwill en bij consolidatie ontstane reële-waardecorrecties, worden in euro s omgerekend tegen de geldende koers per balansdatum. De opbrengsten en kosten van deze buitenlandse activiteiten, worden in euro s omgerekend tegen de koers die de wisselkoers op de transactiedatum benadert. Valutaomrekeningsverschillen worden direct in een afzonderlijke component van het eigen vermogen opgenomen. Netto-investering in buitenlandse activiteiten Valutakoersverschillen als gevolg van de omrekening van de netto-investering in de buitenlandse activiteiten worden verwerkt in de reserve omrekeningsverschillen. Zij worden bij afstoting overgeboekt naar de winst- en verliesrekening. materiële vaste activa Activa in eigendom Materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen kostprijs verminderd met cumulatieve afschrijvingen (zie hierna) en bijzondere waarde-

55 JAARREKENING verminderingen (zie grondslag bijzondere waardeverminderingen op pagina 58). Vaste activa in uitvoering worden gewaardeerd tegen de bestede bedragen inzake nieuwbouw, machines en installaties. Uitgaven na eerste opname De Groep neemt in de boekwaarde van een materieel vast actief de kostprijs op van de vervanging van een deel van dat actief wanneer die kosten worden gemaakt, indien het waarschijnlijk is dat de toekomstige economische voordelen met betrekking tot het actief aan de Groep zullen toekomen, en de kostprijs van het actief betrouwbaar kan worden bepaald. Alle andere kosten worden als last in de winst- en verliesrekening opgenomen wanneer zij worden gemaakt. Afschrijving Afschrijvingen worden ten laste van de winsten verliesrekening gebracht volgens de lineaire methode op basis van de geschatte gebruiksduur van ieder onderdeel van een materieel vast actief. Op terreinen wordt niet afgeschreven. De geschatte gebruiksduur luidt als volgt: bedrijfsgebouwen jaar machines en installaties 5-10 jaar andere vaste bedrijfsmiddelen 5 jaar De restwaarde wordt, tenzij niet significant, jaarlijks beoordeeld. immateriële activa Goodwill Acquisities worden administratief verwerkt via toepassing van de overnamemethode. Goodwill betreft een bedrag dat voortvloeit uit de overname van dochterondernemingen, geassocieerde deelnemingen en joint ventures. Met betrekking tot bedrijfsovernames die hebben plaatsgevonden vanaf 1 januari 2004 komt goodwill overeen met het verschil tussen de kostprijs van de overname en de netto reële waarde van de overgenomen identificeerbare activa, verplichtingen en voorwaardelijke verplichtingen. Bij overnames vóór deze datum is goodwill gebaseerd op de veronderstelde kostprijs, die gelijk is aan de waarde die hieraan op grond van de voorheen toegepaste GAAP werd toegekend. De classificatie en verwerking van bedrijfscombinaties die vóór 1 januari 2004 hebben plaatsgevonden, is niet aangepast voor de opstelling van de IFRS-openingsbalans per 1 januari 2004 (zie onderdeel 33 van de toelichting). Goodwill wordt gewaardeerd tegen kostprijs verminderd met cumulatieve bijzondere waardeverminderingen. Goodwill wordt toegerekend aan kasstroomgenererende eenheden en wordt niet geamortiseerd. In plaats daarvan wordt jaarlijks getoetst of er sprake is van een bijzondere waardevermindering (zie grondslag bijzondere waardeverminderingen op pagina 58). Voor geassocieerde deelnemingen wordt de boekwaarde van goodwill opgenomen in de boekwaarde van de investering in de geassocieerde deelneming. Bij afstoting van een belang in een dochteronderneming, geassocieerde deelneming of joint venture wordt de hiermee samenhangende goodwill meegenomen in de bepaling van de boekwinst of -verlies.

56 56 JAARREKENING 2005 Negatieve goodwill die bij een overname ontstaat, wordt direct in de winst- en verliesrekening opgenomen. Overige immateriële activa Overige immateriële vaste activa betreffen licentierechten, (in eigen beheer ontwikkelde) informatiesystemen voor eigen gebruik en tijdelijke uitgaverechten. Deze door de Groep verworven immateriële activa worden gewaardeerd tegen kostprijs verminderd met cumulatieve amortisatie (zie hieronder) en bijzondere waardeverminderingen (zie grondslag bijzondere waardeverminderingen op pagina 58). Uitgaven voor onderzoeksactiviteiten worden als last in de winst- en verliesrekening opgenomen wanneer zij worden gemaakt. Uitgaven voor ontwikkelingsactiviteiten, waarbij de onderzoeksresultaten worden aangewend voor een plan of ontwerp voor de productie van nieuwe of wezenlijk verbeterde producten en processen, worden geactiveerd indien het product of proces technisch en commercieel haalbaar is, afzonderlijk identificeerbaar is, de kosten betrouwbaar kunnen worden vastgesteld en de Groep over voldoende middelen beschikt om de ontwikkeling te voltooien. De geactiveerde uitgaven omvatten de materiaalkosten, directe arbeidskosten en het direct toerekenbare deel van de indirecte kosten. Voor het geactiveerde deel dat betrekking heeft op interne uren wordt een wettelijke reserve gevormd. De overige ontwikkelingskosten worden als last in de winst- en verliesrekening opgenomen wanneer zij worden gemaakt. De geactiveerde ontwikkelingskosten worden gewaardeerd tegen kostprijs verminderd met cumulatieve amortisatie (zie hieronder) en bijzondere waardeverminderingen (zie grondslag bijzondere waardeverminderingen op pagina 58). Uitgaven na eerste opname Uitgaven na eerste opname voor geactiveerde immateriële activa worden als last in de winst- en verliesrekening verwerkt, tenzij door de uitgave de toekomstige economische voordelen toenemen die zijn besloten in het specifieke actief waarop zij betrekking hebben. In dat geval worden de kosten geactiveerd voor zover de economische voordelen hierdoor toenemen. Amortisatie De amortisatie geschiedt lineair ten laste van de winst- en verliesrekening op basis van de geschatte gebruiksduur van de immateriële activa, tenzij deze gebruiksduur onbepaald is. De amortisatie van de overige immateriële activa start zodra de activa gebruiksklaar zijn. De geschatte gebruiksduur luidt als volgt: uitgaverechten 8-20 jaar software 3-5 jaar beleggingen Beleggingen in schuldbewijzen en aandelen Voor handelsdoeleinden aangehouden financiële instrumenten worden geclassificeerd als vlottende activa en gewaardeerd tegen reële waarde, waarbij de daaruit voortvloeiende winsten of verliezen worden opgenomen in de winst- en verliesrekening.

57 JAARREKENING Wanneer de Groep de uitdrukkelijke bedoeling heeft om overheidsobligaties tot het einde van de looptijd aan te houden, worden deze gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs verminderd met bijzondere waardeverminderingen (zie grondslag bijzondere waardeverminderingen op pagina 58). Andere door de groep aangehouden financiële instrumenten worden geclassificeerd als voor verkoop beschikbaar, en worden gewaardeerd tegen reële waarde, waarbij de daaruit voortvloeiende winsten of verliezen rechtstreeks in het eigen vermogen worden verwerkt, behoudens bijzondere waardeverminderingen en, in geval van monetaire posten zoals schuldbewijzen, valutakoersverschillen. Wanneer deze beleggingen niet langer in de balans worden opgenomen, wordt de cumulatieve winst die, of het cumulatieve verlies dat, rechtstreeks in het eigen vermogen is verwerkt, opgenomen in de winsten verliesrekening. Voor zover zij rentedragende beleggingen betreffen, wordt de rente op basis van de effectieve-rentemethode in de winsten verliesrekening opgenomen. De reële waarde van de financiële instrumenten geclassificeerd als aangehouden voor handelsdoeleinden en beschikbaar voor verkoop is de genoteerde biedprijs per balansdatum. Financiële instrumenten geclassificeerd als aangehouden voor handelsdoeleinden of als beschikbaar voor verkoop, worden door de Groep in de balans opgenomen respectievelijk niet langer in de balans opgenomen op het moment dat de verplichting tot aankoop respectievelijk verkoop van de beleggingen wordt aangegaan. Tot einde looptijd aangehouden beleggingen worden in de balans opgenomen respectievelijk niet langer in de balans opgenomen op het moment dat zij aan, respectievelijk door, de Groep worden overgedragen. overige financiële vaste activa Overige financiële vaste activa bestaan uit deelnemingen, vooruitbetaalde operationele lease en langlopende vorderingen. Deze deelnemingen, waarin de groep geen invloed van betekenis uitoefent, zijn gewaardeerd tegen reële waarde. Vooruitbetaalde operationele lease omvat de afgekochte erfpachtcanon van de terreinen op de campus in Amsterdam. Deze wordt overeenkomstig de looptijd van de desbetreffende erfpachtcontracten lineair afgeschreven. Langlopende vorderingen worden bij de eerste opname verwerkt tegen kostprijs verminderd met toerekenbare transactiekosten. Vervolgens worden ze gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs, waarbij een verschil tussen de kostprijs en het aflossingsbedrag op basis van de effectieve-rentemethode in de winst- en verliesrekening wordt opgenomen over de looptijd van de leningen. voorraden De voorraden worden opgenomen tegen kostprijs, of netto-opbrengstwaarde indien deze lager is. De netto-opbrengstwaarde is de geschatte verkoopprijs in het kader van de normale bedrijfsvoering, verminderd met de geschatte kosten van voltooiing en de verkoopkosten. De kostprijs van de voorraden is gebaseerd op het eerst in, eerst uit -beginsel (fifo) en omvat

58 58 JAARREKENING 2005 de uitgaven gedaan bij verwerving van de voorraden en het naar de bestaande locatie en in de bestaande toestand brengen daarvan. handels- en overige vorderingen Handels- en overige vorderingen worden gewaardeerd tegen kostprijs minus bijzondere waardeverminderingen (zie grondslag bijzondere waardeverminderingen op pagina 58). geldmiddelen Geldmiddelen bestaan uit kas- en banksaldi en andere direct opvraagbare deposito s. bijzondere waardeverminderingen De boekwaarde van de activa van de Groep, uitgezonderd voorraden (zie hiervoor) en latente belastingvorderingen (zie pagina 63), wordt per iedere balansdatum opnieuw bezien om te bepalen of er aanwijzingen zijn voor bijzondere waardeverminderingen. Indien dergelijke aanwijzingen bestaan, wordt een schatting gemaakt van de realiseerbare waarde van het actief (zie grondslag berekening van de realiseerbare waarde op pagina 59). Voor goodwill, activa met een onbepaalde gebruiksduur en immateriële activa die nog niet gebruiksklaar zijn, wordt per iedere balansdatum de realiseerbare waarde geschat. Er wordt een bijzonder waardeverminderingsverlies opgenomen wanneer de boekwaarde van een actief of de kasstroomgenererende eenheid waartoe het actief behoort, hoger is dan de realiseerbare waarde. Bijzondere waardeverminderingen worden in de winst- en verliesrekening opgenomen. Bijzondere waardeverminderingen opgenomen met betrekking tot kasstroomgenererende eenheden worden eerst in mindering gebracht op de boekwaarde van eventueel, aan kasstroomgenererende eenheden (of groepen van eenheden) toegerekende goodwill en vervolgens naar rato in mindering gebracht op de boekwaarde van de overige activa van de eenheid (of groep van eenheden). Goodwill en immateriële activa met een onbepaalde gebruiksduur zijn op 1 januari 2004, de overgangsdatum naar IFRS getoetst op bijzondere waardevermindering, ook als er geen aanwijzing voor een bijzondere waardevermindering bestond. Indien een daling van de reële waarde van een voor verkoop beschikbaar financieel actief rechtstreeks in het eigen vermogen is opgenomen en er objectieve aanwijzingen zijn dat het actief een bijzondere waardevermindering heeft ondergaan, wordt het cumulatieve verlies dat rechtstreeks in het eigen vermogen was verwerkt, opgenomen in de winst- en verliesrekening, ondanks het feit dat het financiële actief niet van de balans is verwijderd. Het cumulatieve verlies dat in de winst- en verliesrekening wordt opgenomen, is het verschil tussen verkrijgingsprijs en de huidige reële waarde, verminderd met een eventueel bijzonder waardeverminderingsverlies op dat financiële actief, dat eerder in de winst- en verliesrekening is opgenomen.

59 JAARREKENING Berekening van de realiseerbare waarde De realiseerbare waarde van de beleggingen van de Groep in tot einde looptijd aangehouden effecten en tegen geamortiseerde kostprijs gewaardeerde vorderingen wordt berekend als de contante waarde van de verwachte toekomstige kasstromen, gedisconteerd tegen de oorspronkelijke effectieve rente (dat wil zeggen de effectieve rente berekend bij eerste opname van deze financiële activa). Vorderingen met een korte resterende looptijd worden niet contant gemaakt. Voor de overige activa is de realiseerbare waarde gelijk aan de opbrengstwaarde, of de bedrijfswaarde indien deze hoger is. Bij het bepalen van de bedrijfswaarde wordt de contante waarde van de geschatte toekomstige kasstromen berekend met behulp van een disconteringsvoet vóór belasting die een afspiegeling is van zowel de actuele markttaxaties van de tijdswaarde van geld als van de specifieke risico s met betrekking tot het actief. Voor een actief dat geen kasontvangsten genereert die in hoge mate onafhankelijk zijn van die van andere activa, wordt de realiseerbare waarde bepaald voor de kasstroomgenererende eenheid waartoe het actief behoort. Terugneming van bijzondere waardeverminderingen Een bijzonder waardeverminderingsverlies met betrekking tot een tot einde looptijd aangehouden effect of tegen geamortiseerde kostprijs gewaardeerde vordering wordt teruggenomen indien de stijging, na opname van dit verlies, van de realiseerbare waarde objectief in verband kan worden gebracht met een gebeurtenis die zich heeft voorgedaan nadat dit bijzondere waardeverminderingsverlies werd opgenomen. Een bijzonder waardeverminderingsverlies met betrekking tot een belegging in een eigenvermogensinstrument geclassificeerd als beschikbaar voor verkoop wordt niet via de winst- en verliesrekening teruggenomen. Als de reële waarde van een voor verkoop beschikbaar schuldbewijs stijgt, en de stijging objectief in verband kan worden gebracht met een gebeurtenis die plaatsvond na de opname van het bijzondere waardeverminderingsverlies in de winst- en verliesrekening, dient het bijzondere waardeverminderingsverlies te worden teruggenomen, waarbij het bedrag van de terugname in de winst- en verliesrekening wordt opgenomen. Met betrekking tot goodwill worden geen bijzondere waardeverminderingen teruggenomen. Voor andere activa wordt een bijzonder waardeverminderingsverlies teruggenomen als de schattingen zijn veranderd aan de hand waarvan de realiseerbare waarde was bepaald. Een bijzonder waardeverminderingsverlies wordt uitsluitend teruggenomen voor zover de boekwaarde van het actief niet hoger is dan de boekwaarde, na aftrek van afschrijvingen of amortisatie, die zou zijn bepaald als geen bijzonder waardeverminderingsverlies was opgenomen. opgenomen rentedragende leningen Opgenomen rentedragende leningen worden bij de eerste opname verwerkt tegen kostprijs verminderd met toerekenbare transactiekosten. Na de eerste opname worden rentedragende leningen gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs, waarbij een verschil tussen de kostprijs en het aflossingsbedrag op basis van de effectieve-rentemethode in de winst- en verliesrekening wordt opgenomen over de looptijd van de leningen.

60 60 JAARREKENING 2005 voorzieningen Een voorziening wordt in de balans opgenomen wanneer de Groep een in rechte afdwingbare of feitelijke verplichting heeft als gevolg van een gebeurtenis in het verleden, en het waarschijnlijk is dat voor de afwikkeling van die verplichting een uitstroom van middelen nodig is. Indien het effect daarvan materieel is, worden de voorzieningen bepaald door de verwachte toekomstige kasstromen contant te maken op basis van een disconteringsvoet vóór belasting die een afspiegeling is van de actuele markttaxaties van de tijdswaarde van geld en, waar nodig, van de specifieke risico s met betrekking tot de verplichting. Reorganisatievoorziening Herstructureringsvoorzieningen worden opgenomen wanneer de Groep een gedetailleerd en geformaliseerd herstructureringsplan heeft goedgekeurd, en een aanvang is gemaakt met de herstructurering of deze publiekelijk bekend is gemaakt. Er wordt geen voorziening getroffen voor toekomstige bedrijfslasten. Voorzieningen voor personeelsbeloningen De Groep heeft verschillende pensioenregelingen ingesteld, die gedeeltelijk in eigen beheer zijn uitgevoerd en gedeeltelijk zijn ondergebracht bij externe partijen, zoals bedrijfstakpensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Op basis van IAS 19 worden een aantal van deze regelingen als toegezegd-pensioenregeling geclassificeerd. De nettoverplichting van de Groep uit hoofde van toegezegd-pensioenregelingen wordt voor iedere regeling afzonderlijk berekend door een schatting te maken van de pensioenaanspraken die werknemers hebben opgebouwd in ruil voor hun diensten in de verslagperiode en voorgaande perioden. Deze pensioenaanspraken worden gedisconteerd om de contante waarde te bepalen, en de reële waarde van de fondsbeleggingen wordt hierop in mindering gebracht. De disconteringsvoet is het rendement per balansdatum van ondernemingsobligaties met een waardering van de kredietwaardigheid van AAA waarvan de looptijd de termijn van de verplichtingen van de Groep benadert. De berekening wordt uitgevoerd door een erkende actuaris volgens de projected unit credit -methode. Alle actuariële winsten en verliezen per 1 januari 2004, de overgangsdatum naar IFRS, zijn opgenomen. Met betrekking tot de actuariële winsten en verliezen die na 1 januari 2004 ontstaan bij het berekenen van de verplichting van de Groep uit hoofde van een pensioenregeling, voor zover eventuele niet-opgenomen cumulatieve actuariële winsten of verliezen meer bedragen dan 10% van de contante waarde van de brutoverplichting uit hoofde van de toegezegd-pensioenregeling, dan wel 10% van de reële waarde van de fondsbeleggingen indien deze hoger is, wordt dat gedeelte in de winst- en verliesrekening opgenomen over de verwachte gemiddelde resterende diensttijd van de werknemers die aan de regeling deelnemen. Voor het overige wordt de actuariële winst of het actuariële verlies niet opgenomen. Wanneer de berekening resulteert in een positief saldo voor de Groep, wordt de opname van het actief beperkt tot een bedrag dat maximaal gelijk is aan het saldo van eventuele niet-opge-

61 JAARREKENING nomen actuariële verliezen en pensioenkosten van verstreken diensttijd en de contante waarde van eventuele toekomstige terugstortingen door het fonds of lagere toekomstige pensioenpremies. Wanneer de pensioenaanspraken uit hoofde van een regeling worden gewijzigd, wordt het gedeelte van de verbeterde pensioenaanspraken dat betrekking heeft op de verstreken diensttijd van werknemers (past servicecost) lineair als last in de winst- en verliesrekening opgenomen over de gemiddelde periode totdat de pensioenaanspraken onvoorwaardelijk worden. Voor zover de aanspraken onmiddellijk onvoorwaardelijk worden, wordt de last onmiddellijk in de winsten verliesrekening opgenomen. Het uit de inperking of beëindiging van een toegezegd-pensioenregeling voortvloeiende resultaat wordt verwerkt zodra de inperking of beëindiging plaatsvindt. Het resultaat bestaat uit de mutatie in de contante waarde van de toegezegd-pensioenverplichtingen en de reële waarde van de fondsbeleggingen en eventuele voorheen nog niet verwerkte actuariële resultaten en past servicekosten. Van een inperking is sprake als een materiële vermindering plaatsvindt van het aantal medewerkers dat onder de pensioenregeling valt of de inhoud van de regeling zodanig wijzigt dat in de toekomstige dienstjaren substantieel lagere aanspraken zullen worden toegekend. Verplichtingen in verband met bijdragen aan pensioenregeling op basis van toegezegde bijdragen worden als last in de winst- en verliesrekening opgenomen wanneer de bijdragen zijn verschuldigd. handelsschulden en overige te betalen posten Handelsschulden en overige te betalen posten worden gewaardeerd tegen kostprijs. opbrengsten Netto-omzet De netto-omzet is de som van de opbrengsten na aftrek van omzetbelasting en eventuele kortingen. Opbrengsten uit de verkoop van goederen worden in de winst- en verliesrekening verwerkt wanneer de belangrijke risico s en voordelen van eigendom aan de koper zijn overgedragen. Opbrengsten uit hoofde van verleende diensten worden in de winst- en verliesrekening opgenomen naar rato van de in het boekjaar geleverde prestaties. Er worden geen opbrengsten opgenomen indien er belangrijke onzekerheden bestaan ter zake van het innen van de overeengekomen vergoeding, de hiermee verband houdende kosten of eventuele retouren, en tevens wanneer er sprake is van aanhoudende managementbetrokkenheid bij de goederen. Indien zaken of diensten worden omgewisseld of geruild voor zaken of diensten die ongeveer aan elkaar gelijk zijn met betrekking tot aard en reële waarde, wordt deze ruil niet beschouwd als een transactie die een opbrengst genereert. Indien hieraan niet wordt voldaan wordt de ruil beschouwd als een transactie die een opbrengst genereert. De omvang van de opbrengst wordt bepaald op de reële waarde van de ontvangen zaken of diensten, vermeerderd of verminderd

62 62 JAARREKENING 2005 met eventuele ontvangen of betaalde liquide middelen of activa die op zeer korte termijn liquide te maken zijn. Indien de reële waarde van de ontvangen zaken of diensten niet betrouwbaar kan worden bepaald, wordt de opbrengst bepaald op de reële waarde van de geruilde zaken of diensten vermeerderd of verminderd met eventuele betaalde of ontvangen liquide middelen of activa die op zeer korte termijn liquide te maken zijn. Overheidssubsidies Overheidssubsidies worden initieel in de balans opgenomen als vooruitontvangen baten en worden als opbrengst verantwoord zodra er redelijke zekerheid bestaat dat zij zullen worden ontvangen en dat de Groep zal voldoen aan de daaraan verbonden voorwaarden. Subsidies ter compensatie van door de Groep gemaakte kosten worden systematisch als opbrengsten in de winst- en verliesrekening opgenomen in dezelfde periode waarin deze kosten worden gemaakt. lasten Leasebetalingen uit hoofde van operationele leasing Leasebetalingen uit hoofde van operationele leasing worden lineair over de leaseperiode in de winst- en verliesrekening opgenomen. Vergoedingen die zijn ontvangen als stimulering voor het sluiten van leaseovereenkomsten worden in de winst- en verliesrekening verwerkt als integraal deel van de totale leasekosten. Nettofinancieringsresultaat Het nettofinancieringsresultaat omvat de rentelasten op opgenomen gelden berekend met behulp van de effectieve-rentemethode, rentebaten op belegde middelen, dividendopbrengsten en valutakoerswinsten en -verliezen. Rentebaten worden in de winst- en verliesrekening opgenomen volgens de effectieve rentemethode. Dividendbaten worden in de winst- en verliesrekening opgenomen op het moment dat het dividend gedeclareerd wordt. belasting naar de winst De belasting naar de winst of het verlies over het boekjaar omvat de over de verslagperiode verschuldigde en verrekenbare vennootschapsbelasting en latente belastingen. De vennootschapsbelasting wordt in de winsten verliesrekening opgenomen, behoudens voor zover deze betrekking heeft op posten die rechtstreeks in het eigen vermogen worden opgenomen, in welk geval de belasting in het eigen vermogen wordt verwerkt. De over het boekjaar verschuldigde en verrekenbare belasting is de naar verwachting te betalen belasting over de belastbare winst over het boekjaar, berekend aan de hand van belastingtarieven die zijn vastgesteld op balansdatum en correcties op de over voorgaande jaren verschuldigde belasting. De voorziening voor latente belastingverplichtingen wordt gevormd op basis van de balansmethode, waarbij een voorziening wordt getroffen voor tijdelijke verschillen tussen de boekwaarde van activa en verplichtingen ten behoeve van de financiële verslaggeving en de fiscale boekwaarde van die posten. Voor de volgende

63 JAARREKENING tijdelijke verschillen wordt geen voorziening getroffen: fiscaal niet aftrekbare goodwill, de eerste opname van activa of verplichtingen die noch de commerciële noch de fiscale winst beïnvloeden, en verschillen die verband houden met investeringen in dochterondernemingen voor zover zij in de voorzienbare toekomst waarschijnlijk niet zullen worden afgewikkeld. Het bedrag van de voorziening voor latente belastingverplichtingen is gebaseerd op de wijze waarop de boekwaarde van de activa en verplichtingen naar verwachting zal worden gerealiseerd of afgewikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van de belastingtarieven die zijn vastgesteld op balansdatum, dan wel waartoe materieel reeds op balansdatum besloten is. Er wordt uitsluitend een latente belastingvordering opgenomen voor zover het waarschijnlijk is dat er in de toekomst belastbare winsten beschikbaar zullen zijn die voor de realisatie van de actiefpost kunnen worden aangewend. Het bedrag van de latente belastingvorderingen wordt verlaagd voor zover het niet langer waarschijnlijk is dat het daarmee samenhangende belastingvoordeel zal worden gerealiseerd. gesegmenteerde informatie Een segment is een duidelijk te onderscheiden onderdeel van de Groep dat goederen levert of diensten verleent (bedrijfssegment), of dat die goederen levert of diensten verleent in een bepaalde economische omgeving (geografisch segment), dat een van andere segmenten afwijkend risico- en rendementsprofiel heeft. vaste activa aangehouden voor verkoop Onmiddellijk voorafgaand aan de classificatie als aangehouden voor verkoop wordt de waardering van de activa (en alle activa en verplichtingen van een groep af te stoten activa) geactualiseerd in overeenstemming met de toepasselijke IFRS. Vervolgens worden vaste activa en groepen activa die worden afgestoten, bij eerste opname als aangehouden voor verkoop, gewaardeerd op de laagste van de boekwaarde en de reële waarde minus verkoopkosten. Bijzondere waardeverminderingen bij de eerste classificatie als aangehouden voor verkoop worden in de winst- en verliesrekening opgenomen, zelfs indien er sprake is van een herwaardering. Hetzelfde geldt voor winsten en verliezen bij latere herwaardering. Een beëindigde bedrijfsactiviteit is een onderdeel van de activiteiten van de Groep dat een afzonderlijke belangrijke bedrijfsactiviteit of een afzonderlijk belangrijk geografisch bedrijfsgebied vertegenwoordigt, of is een dochteronderneming die uitsluitend is overgenomen met de bedoeling te worden doorverkocht. Classificatie als beëindigde bedrijfsactiviteit geschiedt bij afstoting of, indien dit eerder is, wanneer de bedrijfsactiviteit voldoet aan de criteria voor classificatie als aangehouden voor verkoop. Een groep af te stoten activa die wordt opgeheven, kan hier ook aan voldoen.

64

65 JAARREKENING toelichting op de geconsolideerde jaarrekening inhoud pag. Toelichting pag. Toelichting Gesegmenteerde informatie Overname van dochterondernemingen Overige bedrijfsopbrengsten Grond- en hulpstoffen Sociale- en pensioenlasten Overige bedrijfskosten Nettofinancieringslasten Vennootschapsbelasting Belastingvorderingen en -verplichtingen Materiële vaste activa Immateriële activa Investeringen in geassocieerde deelnemingen Overige financiële vaste activa Latente belastingvorderingen en - verplichtingen Vaste activa aangehouden voor verkoop en beëindigde bedrijfsactiviteiten Voorraden Handels- en overige vorderingen Geldmiddelen en kasequivalenten Eigen vermogen Dividend Rentedragende leningen en overige financieringsverplichtingen Personeelsbeloningen Voorzieningen Handelsschulden en overige te betalen posten Financiële instrumenten Operationele leaseovereenkomsten Investeringsverplichtingen Voorwaardelijke gebeurtenissen Verbonden partijen Belangen in joint ventures Gebeurtenissen na de balansdatum Schattingen en oordeelsvorming door de leiding Verklaring van de overgang naar IFRS

66 66 JAARREKENING gesegmenteerde informatie Er wordt gesegmenteerde informatie verstrekt over de bedrijfssegmenten en de geografische segmenten van de Groep. De primaire segmentatiebasis, die van bedrijfssegmenten, berust op de bestuurlijke structuur en de interne rapportagestructuur van de Groep. De prijzen voor transacties tussen segmenten, voornamelijk het drukken en distribueren van kranten en het verzorgen van ICT projecten en -infrastructuur, worden op een zakelijke en objectieve grondslag bepaald. De resultaten, activa en verplichtingen van een segment omvatten posten die rechtstreeks, dan wel op basis van redelijkheid aan het segment kunnen worden toegerekend. Niet-toegerekende posten bestaan voornamelijk uit posten die op concernniveau moeten worden toegewezen. De investeringsuitgaven van een segment betreffen het totaal van de in de verslagperiode gemaakte kosten voor de verwerving van activa van het segment die naar verwachting langer dan één verslagperiode in gebruik zullen zijn. Bedrijfssegmenten De Groep onderscheidt de volgende hoofdbedrijfssegmenten: - Uitgeven: Het uitgeven van landelijke, regionale dagbladen, tijdschriften en huis-aan-huisbladen. - Overige: Overige activiteiten omvatten onder meer het drukken en verspreiden van kranten, het leveren van kantoorruimte en bijbehorende faciliteiten, leveren van (interne) ICT diensten, het organiseren van beurzen en het exploiteren van mobiele-telefoondiensten.

67 JAARREKENING Bedragen in duizenden euro s. Overige* Gecon Uitgeven* activiteiten Eliminaties solideerd Opbrengsten transacties derden Opbrengsten transacties andere segmenten Netto omzet Resultaat van het segment Niet toegerekende opbrengsten en kosten Bedrijfsresultaat Aandeel in resultaat geassocieerde deelnemingen Netto financieringsresultaat Herwaardering financiële vaste activa Overige financiële baten en lasten Vennootschapsbelasting Winst over het boekjaar Activa van het segment Investeringen in geassocieerde deelnemingen Niet-toegerekende activa Totaal activa Equity van het segment Niet toegerekende equity Verplichtingen van het segment Niet-toegerekende verplichtingen Totaal eigen vermogen en verplichtingen Niet-toegerekende afschrijving en amortisatie 85 Afschrijvingen en amortisatie Totaal afschrijvingen en amortisatie Totaal aantal FTE s Niet-toegerekende FTE s 70 Totaal FTE s * Alle segmenten betreffen voortgezette bedrijfsactiviteiten. Voor gebeurtenissen na balansdatum met een effect op deze activiteiten verwijzen we naar toelichting 31.Gebeurtenissen na de balansdatum.

68 68 JAARREKENING 2005 Bedragen in duizenden euro s. Overige* Gecon Uitgeven* activiteiten Eliminaties solideerd Opbrengsten transacties derden Opbrengsten transacties andere segmenten Netto omzet Resultaat van het segment Niet toegerekende opbrengsten en kosten Bedrijfsresultaat Aandeel in resultaat geassocieerde deelnemingen Netto financieringsresultaat Herwaardering financiële vaste activa Overige financiële baten en lasten Vennootschapsbelasting Winst over het boekjaar Activa van het segment Investeringen in geassocieerde deelnemingen Niet-toegerekende activa Totaal activa Equity van het segment Niet toegerekende equity Verplichtingen van het segment Niet-toegerekende verplichtingen Totaal eigen vermogen en verplichtingen Niet-toegerekende afschrijving en amortisatie 130 Afschrijvingen en amortisatie Totaal afschrijvingen en amortisatie Totaal aantal FTE s Niet-toegerekende FTE s 38 Totaal FTE s * Alle segmenten betreffen voortgezette bedrijfsactiviteiten. Voor gebeurtenissen na balansdatum met een effect op deze activiteiten verwijzen we naar toelichting 31.Gebeurtenissen na de balansdatum.

69 JAARREKENING Onder de netto-omzet is voor een bedrag van (2004: 3.775) aan omzet uit ruiltransacties opgenomen. Geografische segmenten Bij de presentatie van informatie op basis van geografische segmenten wordt voor de opbrengsten van het segment uitgegaan van de geografische locatie van de afnemers. Voor de activa van de segmenten wordt uitgegaan van de geografische locatie van de activa. Het segment Uitgeven is hoofdzakelijk actief in Nederland. De Groep geeft ook tijdschriften uit in Zweden en Oekraïne. Gezien de omvang hiervan zijn deze niet als afzonderlijk segment aangemerkt. Om deze reden zijn de activa die samenhangen met deze activiteiten niet apart gepresenteerd. De verdeling van de netto-omzet naar geografisch gebied luidt: Bedragen in duizenden euro s Nederland Overige landen Totaal

70 70 JAARREKENING overname van dochterondernemingen In 2005 heeft de Groep een 100% belang verworven in Bongers Beheer B.V., Bohil Media B.V. en Mobillion B.V.: Saldo Overige verworven immateriële Bedragen in duizenden euro s. Koopsom 1 ) activa activa Goodwill Totaal ) Bestaande uit aankoopprijs plus kosten voor financiëel- en juridisch advies bij de acquisitie. Het saldo van activa en verplichtingen van de overgenomen ondernemingen voor en na de acquisitiedatum in overeenstemming met IFRS kan als volgt worden samengevat: Voor Bedragen in duizenden euro s. acquisitiedatum acquisitiedatum Na Materiële vaste activa Immateriële activa Goodwill voor acquisitiedatum Financiële vaste activa Voorraden Handels- en overige vorderingen Geldmiddelen en kasequivalenten Voorzieningen Rentedragende leningen en overige financieringsverplichtingen Handelsschulden en overige te betalen posten Saldo van identificeerbare activa en verplichtingen Goodwill bij overname Totaal

71 JAARREKENING De bijdrage van de hieronder genoemde acquisities aan de gecons0lideerde netto winst 2005 vanaf de datum van acquisitie bedraagt Indien de overnames al op 1 januari zouden hebben plaatsgevonden, zouden de opbrengsten en netto winst respectievelijk en 546 méér zijn geweest. Bongers Beheer B.V. In januari 2005 heeft de Groep via haar dochteronderneming De Trompetter B.V. alle aandelen in Bongers Beheer B.V. overgenomen. De onderneming is actief op het gebied van uitgifte en distributie van thematische huis-aanhuisbladen in de provincie Limburg zoals het blad Wonen en Auto s. Daarnaast voert Bongers Beheer B.V. drukorders uit voor derden. De geïdentificeerde immateriële activa met een totale waarde van betreffen relaties met adverteerders zoals makelaars, relaties met drukorderklanten, databases, titels en merknamen. De immateriële activa worden lineair afgeschreven in 8 jaar. Bohil Media B.V. Volgend op de acquisitie van een 20% belang in Bohil Media in 2003, heeft de Groep in juli 2005 het resterende belang van 80% in Bohil Media gekocht, waardoor de Groep nu volledig eigenaar is. Bohil Media B.V. geeft diverse bladen uit met advertenties voor boten en caravans. Ook heeft de onderneming de beschikking over diverse internetsites op dit gebied. De geïdentificeerde immateriële activa betreffen met name publicatierechten, titels, merknamen en internetdomeinnamen met een totale waarde van 4.023, welke lineair worden afgeschreven in 8 jaar. Daarnaast is voor 294 aan softwarelicenties geactiveerd, die worden geamortiseerd in 3 jaar. Mobillion B.V. In juli 2005 heeft de Groep haar 35% belang in Mobillion B.V. uitgebreid naar 70%. In december 2005 heeft de Groep het resterende belang van 30% verworven. Met deze overname heeft de Groep haar positie verstevigd in de markt voor toegevoegde waardediensten op het gebied van 0900-nummers, SMS, MMS en Internet. Mobillion B.V s dochteronderneming Sugababes is actief op de markt van internetdiensten. De geïdentificeerde immateriële activa betreffen met name relaties met klanten en merknamen met een totale waarde van 3.288, welke lineair worden afgeschreven in 8 jaar. Daarnaast is voor 628 aan softwarelicenties geactiveerd, die worden geamortiseerd in 3 jaar. In oktober 2005 heeft Mobillion B.V. haar 51% belang in dochteronderneming Sugababes B.V. uitgebreid met een additioneel belang van 19%.

72 72 JAARREKENING overige bedrijfsopbrengsten Bedragen in duizenden euro s Boekwinst materiële vaste activa Terugontvangen contributie NDP i.z. verkoop BBC Totaal grond- en hulpstoffen Bedragen in duizenden euro s Papier en inkt Hulpstoffen Totaal sociale- en pensioenlasten Bedragen in duizenden euro s. Toelichting Verplichte sociale zekerheidsbijdragen Vrijval voorzieningen door inperking regeling Bijdragen aan toegezegde bijdrageregelingen Toename verplichting u.h.v. toegezegdpensioenregeling Totaal

73 JAARREKENING overige bedrijfskosten Bedragen in duizenden euro s. Toelichting Onderzoeks- en ontwikkelingskosten, ten laste van het resultaat verwerkt in de periode waarin gemaakt Reorganisatiekosten Bijzondere waardevermindering op handelsvorderingen Uitbesteed werk en technische productiekosten Verkoopkosten Transport- en distributiekosten Redactiekosten Overig Totaal financiële baten en lasten Bedragen in duizenden euro s Aandeel in resultaat geassocieerde deelnemingen Rentebaten Dividend niet-geassocieerde deelnemingen Resultaat effecten Rentelasten Totaal netto financieringsresultaat Herwaardering financiële vaste activa Overige financiële baten en lasten Totaal financiële baten en lasten De herwaardering financiële vaste activa betreft zowel in 2005 als in 2004 voornamelijk de opwaardering van het belang in Wegener N.V. naar actuele waarde. De overige financiële baten en lasten in 2005 hebben betrekking op de verkoop van de belangen in de teletekstactiviteiten van Media Groep West B.V. en de verkoop van het belang in SBS SA. In 2004 was de eenmalige boekwinst toe te schrijven aan de verkoop van de belangen in ANP en Brouwer Groep.

74 74 JAARREKENING vennootschapsbelasting Opgenomen in de winst- en verliesrekening Bedragen in duizenden euro s Verschuldigde vennootschapsbelasting Verslagjaar Correcties van voorgaande jaren Latente belastingen Ontstaan en afwikkeling van tijdelijke verschillen Verlaging belastingtarief Totale vennootschapsbelasting in de winst- en verliesrekening Aansluiting met het effectieve belastingtarief Bedragen in duizenden euro s Winst vóór belastingen Vennootschapsbelasting op basis van het Nederlandse belastingtarief Effect van buitenlandse belastingtarieven 6 - Niet-aftrekbare kosten Opbrengsten vrijgesteld van vennootschapsbelasting Niet in de winst- en verliesrekening opgenomen belastingvoordelen Verlaging belastingtarief Te weinig/te veel ( ) voorzien in voorgaande boekjaren belastingvorderingen en -verplichtingen De belastingvordering van (2004: ) heeft betrekking op terug te vorderen vennootschapsbelasting over de verslagperiode en voorgaande perioden. De belastingschuld van heeft betrekking op de nog te betalen vennootschapsbelasting over de verslagperiode en voorgaande jaren na aftrek van voorlopige betalingen.

75 JAARREKENING materiële vaste activa Bedrijfs Andere vaste gebouwen en Machines en bedrijfs- Activa in Bedragen in duizenden euro s. -terreinen installaties middelen uitvoering Totaal Boekwaarde 1 januari 2004 Aanschafwaarde Cumulatieve afschrijvingen Boekwaarde Mutaties in de boekwaarde Investeringen Desinvesteringen Afschrijvingen In gebruik genomen Koersverschillen Totaal van de mutaties Boekwaarde 1 januari 2005 Aanschafwaarde Cumulatieve afschrijvingen Boekwaarde Mutaties in de boekwaarde Reclassificatie Investeringen Verworven via bedrijfscombinaties Desinvesteringen Afschrijvingen In gebruik genomen Koersverschillen Reclassificatie beschikbaar voor verkoop Totaal van de mutaties Boekwaarde 31 december 2005 Aanschafwaarde Cumulatieve afschrijvingen en bijzondere waardeverminderingen Boekwaarde

76 76 JAARREKENING 2005 De bedrijfsgebouwen zijn verzekerd op basis van herbouwwaarde en de overige activa op basis van nieuwwaarde. Het verzekerde bedrag is groot (2004: ). Materiële activa in uitvoering De post Activa in uitvoering betreft gebouwen en/of machines en installaties bij: Telegraaf Drukkerij Groep B.V., Hollandse Dagbladcombinatie B.V., DistriQ B.V., Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., De Telegraaf Tijdschriften Groep B.V. en Media Groep Limburg B.V. 11. immateriële activa Activa in Bedragen in duizenden euro s. Uitgaverechten Goodwill Software uitvoering Totaal Boekwaarde 1 januari Mutaties in de boekwaarde Investeringen Amortisatie Koersverschillen Totaal van de mutaties Boekwaarde 1 januari Mutaties in de boekwaarde Investeringen Verworven via bedrijfscombinaties Desinvesteringen Amortisatie Koersverschillen Totaal van de mutaties Boekwaarde 31 december Onder goodwill is een bedrag ad (2004: ) begrepen die betrekking heeft op de aankoop van Dagblad De Limburger in Daarnaast heeft (2004: ) betrekking op synergie-effecten bij Telegraaf Drukkerij Groep B.V. die voortkomen uit voornoemde transactie.

77 JAARREKENING Immateriële vaste activa in uitvoering De post betreft (deels in eigen beheer ontwikkelde) informatiesystemen bij Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V. en DistriQ B.V. Toetsing op bijzondere waardevermindering. De Telegraaf Media Groep heeft al haar kasstroomgenererende eenheden die goodwill bevatten getoetst op bijzondere waardevermindering. De realiseerbare waarde van de kasstroomgenererende eenheden is gebaseerd op berekeningen van de bedrijfswaarde. Bij deze berekeningen wordt uitgegaan van kasstroomprognoses op basis van daadwerkelijke bedrijfsresultaten, de begroting voor 2006 en de lange termijnplannen tot en met Daarnaast wordt rekening gehouden met de kasstromen na 2008, welke worden geëxtrapoleerd uitgaande van een groei van 0%. De geprognosticeerde kasstromen zijn contant gemaakt tegen een disconteringsvoet vóór belasting van 7,7% (2004: 8,2%). Uit deze berekening is gebleken dat bijzondere waardeverminderingen zich in de verslagperiode niet hebben voorgedaan.

78 78 JAARREKENING investeringen in geassocieerde deelnemingen De Groep heeft de volgende investeringen in geassocieerde deelnemingen: Vestigingsplaats Kapitaalbelang SBS Broadcasting B.V. Amsterdam - 27,0% SBS Broadcasting S.à.r.l. Luxemburg 21,4% - Mobillion B.V. Ede -* 31,5% Bohil Media B.V. Amsterdam -* 20,0% Televisiebedrijf Limburg B.V. Maastricht 45,0% 45,0% Omroepbedrijf Limburg B.V. Maastricht 40,0% 41,0% De Nationale Regiopers B.V. Almere 25,8% 25,8% Expomedia Plc Londen 20,0% - Media Librium B.V. Amsterdam 40,0% - AM van Gaal Media B.V. Amsterdam 20,0% 20,0% RKK B.V./C.V. Vriezenveen 24,0% 24,0% De Informatiefabriek vof Kelpen-Oler 30,0% - ANP Holding B.V. Den Haag 8,8% 8,8% Boekwaarde SBS Broadcasting S.à.r.l SBS Broadcasting B.V Expomedia Plc Media Librium B.V Overig Totaal Het aandeel van de Groep in de totale na overname behaalde winst of het verlies van bovengenoemde geassocieerde deelnemingen over het boekjaar 2005 bedroeg (2004: 7.197). Voor geassocieerde deelnemingen, die zijn afgewaardeerd tot nihil, is voor het aandeel in de verdere verliezen een voorziening van 88 (2004: 1.700) getroffen. Deze voorziening is opgenomen onder de kortlopende schulden. Het 25,8%-belang (2004: 25,8%) in de Nationale Regiopers is een samenwerkingsverband met andere regionale dagbladuitgevers in Nederland op het gebied van advertentiewerving. Het aandeel in ANP Holding B.V. van 8,84% is onder geassocieerde deelnemingen opgenomen, omdat TMG samen met andere uitgevers 30% bezit in deze onderneming. * Wordt in % meegeconsolideerd.

79 JAARREKENING Samengevatte financiële gegevens betreffende de belangrijkste geassocieerde deelnemingen: Bedragen in duizenden euro s. Verplich- Eigen Opbreng- Winst/ Activa tingen vermogen sten verlies 2005 SBS Broadcasting S.à.r.l Media Librium B.V De jaarcijfers 2005 van Expomedia Plc zijn nog niet bekend. De cijfers over het eerste halfjaar 2005 luiden als volgt: Expomedia Plc SBS Broadcasting B.V SBS Broadcasting S.à.r.l. Eind december 2005 heeft TMG de aankoop afgerond van een 21,39% belang in SBS Broadcasting S.à.r.l. (20% na verwatering begin 2006), een houdstermaatschappij in Luxemburg van de totale activiteiten van SBS. Dit belang is verkregen door ruil van het 27% belang dat TMG had in SBS Broadcasting B.V. (Nederland), onder bijbetaling van , als volgt bepaald: - Aankoop van 21,39% Aandelen en Aandeelhoudersleningen in SBS Broadcasting S.à.r.l. ad ; - Herinvestering van een eenmalige dividenduitkering van door SBS Broadcasting B.V.; - Herinvestering van verkregen door verkoop van het 27% belang in SBS Broadcasting B.V. Het 21,39% belang in SBS Broadcasting S.à.r.l. is als volgt te specificeren: Bedragen in duizenden euro s. Rentepercentage Looptijd in jaren Aanschafwaarde Aandelen Aandeelhoudersleningen, rentedragend 6, Aandeelhoudersleningen, renteloos Totaal belang

80 80 JAARREKENING 2005 De waardering van SBS Broadcasting S.à.r.l. bestaat uit de waardering van SBS Broadcasting B.V. per 1 januari 2005, het aandeel in de resultaten van 2005, de herinvestering van het dividend ad , de betaling van plus de direct aan de transactie toerekenbare kosten. Aandeelhoudersleningen De rente wordt op dagbasis berekend en kan worden uitbetaald in liquide middelen, in aandelen of in nieuwe aandeelhoudersleningen. De betaling van rente en van de hoofdsom zijn achtergesteld bij alle betalingen van SBS Broadcasting S.à.r.l., met uitzondering van aandeel-gerelateerde betalingen zoals dividenden en terugkoop van aandelen. Deze voorwaarden gelden ook voor de renteloze aandeelhoudersleningen, met uitzondering van het opgemerkte ten aanzien van renteberekening en -betaling. 13. overige financiële vaste activa Bedragen in duizenden euro s Tot de vaste activa behorende beleggingen Belang Wegener: -(Certificaten van) gewone aandelen Preferente aandelen Vooruitbetaalde operationele lease Langlopende vorderingen Totaal De onder Vooruitbetaalde operationele lease opgenomen erfpacht wordt lineair afgeschreven conform de looptijd van de onderliggende erfpachtcontracten. De laatste termijn loopt af in Naast de onder noot 12 genoemde investeringen in geassocieerde deelnemingen houdt de Groep een 23,9% -belang (2004: 23,9%) in Wegener N.V. met een boekwaarde van (2004: ). Inclusief cumulatief financieringspreferente aandelen bedraagt het kapitaalbelang 27,14%. De totale zeggenschap bedraagt 26,24%. Dit belang is niet aangemerkt als geassocieerde deelneming, omdat slechts sprake is van een aandelenbelang en invloed van betekenis op het beleid van de onderneming ontbreekt. Het aandelenbelang is door de Groep aangewezen als financieel actief gewaardeerd op reële waarde waarbij de waardemutaties rechtstreeks via het resultaat worden verwerkt. De reële waarde is gebaseerd op de genoteerde marktprijs per balansdatum zonder aftrek van transactiekosten.

81 JAARREKENING latente belastingvorderingen en -verplichtingen De in de balans opgenomen latente belastingvorderingen en -verplichtingen zijn ultimo boekjaar als volgt toe te rekenen: 2005 Bedragen in duizenden euro s. Activa Verplichtingen Saldo Materiële vaste activa Voorzieningen Netto belastingvordering/verplichting ( ) Bedragen in duizenden euro s. Activa Verplichtingen Verschil Materiële vaste activa Immateriële activa Voorraden Voorzieningen Netto belastingvordering/verplichting ( ) In sommige landen waar de Groep actief is, bepaalt de lokale wetgeving dat de winst belast is op het moment dat deze wordt uitgekeerd. Per balansdatum bedroeg het totaal van deze winst 391, wat zou resulteren in een belastingverplichting van 90 indien de dochterondernemingen dividend zouden uitkeren. Niet in de balans opgenomen latente belastingvorderingen Er zijn inzake (aanloop-) verliezen van enkele dochterondernemingen geen latente belastingvorderingen in de balans opgenomen. De niet opgenomen latente belastingvordering bedroeg ultimo (2004: 2.512). Nagenoeg alle verliezen zijn onbeperkt verrekenbaar.

82 82 JAARREKENING 2005 Mutaties in tijdelijke verschillen gedurende het boekjaar Stand Opgenomen (De-) Stand Bedragen in duizenden euro s in resultaat Consolidatie Materiële vaste activa Immateriële vaste activa Voorraden Personeelsbeloningen Voorzieningen Stand Opgenomen (De-) Stand Bedragen in duizenden euro s in resultaat Consolidatie Materiële vaste activa Immateriële vaste activa Voorraden Personeelsbeloningen Voorzieningen activa aangehouden voor verkoop In 2005 zijn enkele bedrijfspanden in het segment uitgeverijen aangemerkt als aangehouden voor verkoop; de betreffende bedrijfsonderdelen verhuizen in de loop van 2006 naar een andere locatie. De verwachting is dat de verkooptransacties in 2006 worden afgerond. Voorts verwijzen we naar toelichting '31. Gebeurtenissen na de balansdatum' waar de voorgenomen desinvestering van onze activiteiten in Limburg is beschreven. Activa geclassificeerd als aangehouden voor verkoop: Bedragen in duizenden euro s. Toelichting 2005 Materiële vaste activa

83 JAARREKENING voorraden Bedragen in duizenden euro s Grondstoffen Hulpstoffen Totaal handels- en overige vorderingen Bedragen in duizenden euro s Handelsdebiteuren Overige vorderingen Overlopende activa Totaal Handelsvorderingen worden gepresenteerd onder aftrek van bijzondere waardeverminderingen. In het verslagjaar zijn dergelijke verliezen opgenomen tot een bedrag van , in verband met dubieuze debiteuren (2004: ). Reële waarde Voor vorderingen die binnen één jaar vervallen wordt de nominale waarde geacht een afspiegeling te zijn van de reële waarde. 18. geldmiddelen Bedragen in duizenden euro s Banksaldi Direct opvraagbare deposito s Geldmiddelen en kasequivalenten De liquide middelen en effecten zijn vrij beschikbaar. De reële waarde wordt geacht gelijk te zijn aan de nominale waarde.

84 84 JAARREKENING eigen vermogen Aandelenkapitaal en agio Per 31 december 2005 bestond het maatschappelijk aandelenkapitaal uit gewone aandelen en prioriteitsaandelen (2004: ), welke als volgt waren geplaatst en volgestort: duizend aandelen Gewone Prioriteits Gewone Prioriteits aandelen aandelen aandelen aandelen Geplaatst per 1 januari Uitgegeven tegen betaling in contanten Geplaatst per 31 december - volgestort Alle aandelen hebben een nominale waarde van 0,25. Per 31 december 2005 zijn geen preferente aandelen uitgegeven. Een overzicht van de wettelijke en statutaire bepalingen omtrent de bestemming van de winst en de andere statutaire rechten verbonden aan de gewone aandelen, prioriteitsaandelen en preferente aandelen is opgenomen onder de Overige Gegevens op bladzijde 121 t/m 123. Reserve omrekeningsverschillen De reserve omrekeningsverschillen omvat alle koersverschillen op vreemde valuta die ontstaan door de omrekening van de jaarrekeningen van buitenlandse activiteiten in Zweden en Oekraïne. 20. dividend Na balansdatum is door de raad van bestuur het onderstaande dividendvoorstel gedaan. Het dividendvoorstel is niet in de balans verwerkt en er zijn geen gevolgen voor de winstbelasting. Bedragen in duizenden euro s ,44 per (certificaat van) gewoon aandeel (2004: 0,30)

85 JAARREKENING rentedragende leningen en overige financieringsverplichtingen Deze toelichting bevat informatie over de contractuele bepalingen van de rentedragende leningen en overige financieringsverplichtingen van de Groep. Voor meer informatie over het door de Groep gelopen renterisico en valutarisico wordt verwezen naar onderdeel 25 van de toelichting. Bedragen in duizenden euro s Investeringsverplichtingen Lange termijn leningen Totaal Voorwaarden en aflossingsschema De langlopende verplichtingen, alle verstrekt in euro's, betreffen hoofdzakelijk leningen van Rabobank ad 724 en Graphic Lease ad aan Bongers Beheer B.V. De lening van de Rabobank kent een lineaire aflossingsverplichting en dient uiterlijk in 2016 afgelost te worden. Het rentepercentage is gekoppeld aan de basisrente van de Rabobank en bedroeg ultimo ,8%. De lening van Graphic Lease kent een rentepercentage van 5,25% en wordt lineair afgelost, uiterlijk in Als zekerheid voor beide leningen geldt een verpanding van roerende zaken en een hypothecaire inschrijving op onroerende zaken. De effectieve rente van deze leningen is gelijk aan de nominale rente. Reële waarde De reële waarde wordt berekend op basis van de gedisconteerde toekomstige aflossingen en rentebetalingen. De entiteit hanteert voor de discontering van financiële instrumenten het rendement op overheidsobligaties per 31 december De gehanteerde rente bedraagt 4% (2004: 4,5%). De reële waarde is gelijk aan de hierboven genoemde geamortiseerde kostprijs.

86 86 JAARREKENING voorziening voor personeelsbeloningen Bedragen in duizenden euro s Contante waarde van niet gefinancierde verplichtingen Contante waarde van gefinancierde verplichtingen Contante waarde verplichtingen Reële waarde van fondsbeleggingen Contante waarde van nettoverplichtingen Niet-opgenomen actuariële winsten en verliezen Opgenomen verplichting uit hoofde van toegezegdpensioenrechten Brutoverplichting uit hoofde van toegezegdpensioenrechten De Groep draagt bij aan drie toegezegdpensioenregelingen op grond waarvan aan werknemers van de Groep in Nederland na pensionering pensioen wordt uitgekeerd. Bij de bepaling van de voorziening is tevens rekening gehouden met een tegemoetkoming in de ziektekosten van gepensioneerden. Eind 2005 is de belangrijkste pensioenregeling Stichting Telegraafpensioenfonds 1959 grotendeels omgezet in een zogenaamde collectieve beschikbare premieregeling. Verder is de vergoeding ziektekostenverzekering aan gepensioneerden aangepast aan het nieuwe zorgstelsel. Daarnaast wordt deze vergoeding voor (gewezen) deelnemers die na 2005 pensioneren stapsgewijs afgeschaft. Voorts is de vut-excedentregeling aangepast in verband met de sterke versobering van de vut-regeling van de grafische bedrijfstak. Als gevolg van deze inperkingen van de pensioenregelingen en daarmee het vrijvallen van de voorheen opgenomen pensioenverplichting is een bate verantwoord in het resultaat over De voornaamste actuariële veronderstellingen zijn per de balansdatum In gewogen gemiddelden Disconteringsvoet per 31 december 4,0% 4,5% Verwacht rendement op fondsbeleggingen per 31 december 6,1% 6,1% Toekomstige salarisstijgingen 2,5% 2,5% Inflatiecorrectie 2,0% 2,0% Toename uitkeringen sociale zekerheid 2,0% 2,0%

87 JAARREKENING Gegevens met betrekking tot het werkelijk rendement op fondsbeleggingen in 2005 zijn nog niet beschikbaar (2004: 8%). Het geprognostiseerde rendement is het gewogen gemiddeld verwacht rendement, uitgaande van de verwachte beleggingsmix. Verloop van verplichting uit hoofde van toegezegdpensioenregelingen Bedragen in duizenden euro s per 1 januari Servicekosten Interestkosten Werknemersbijdrage Actuariële verliezen Vrijval voorzieningen door inperking regeling Uitkeringen Verloop van reele waarde van fondsbeleggingen Bedragen in duizenden euro s per 1 januari Premies Verwacht rendement Werknemersbijdrage Actuariële winsten Vrijval voorzieningen door inperking regeling Uitkeringen Onder de kosten van toegezegde bijdrageregelingen zijn ook de kosten inzake de VUT regeling van de grafische bedrijfstak opgenomen. Deze regeling kwalificeert als een toegezegdpensioenregeling. Deze wordt verwerkt als een toegezegde bijdrageregeling, omdat onvoldoende betrouwbaar haar aandeel in het tekort kan worden bepaald. Ditzelfde geldt voor de bedrijfstakregeling inzake het prepensioen dagbladjournalisten.

88 88 JAARREKENING 2005 Verder hebben de volgende fondsen, wier regeling eveneens kwalificeert als een toegezegde pensioenregeling, ons laten weten ons geen gegevens te willen verstrekken voor de berekening van (ons aandeel in) overschotten of tekorten: - Pensioenfonds Grafische Bedrijven (pensioenregeling grafici) - Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor het beroepsvervoer over de weg (pensioenregeling goederenvervoer) - Stichting vrijwillig vervroegde uittreding voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen (vut regeling goederenvervoer) - Stichting Prepensioenfonds voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen (prepensioenregeling goederenvervoer) Overigens bestaat er in geen van de gevallen de verplichting om eventuele tekorten in het fonds aan te zuiveren, dan wel is er enige aanspraak op mogelijke overschotten. In winst- en verliesrekening opgenomen last Bedragen in duizenden euro s Aan dienstjaar toegerekende pensioenkosten Rente over de verplichting Verwacht rendement op fondsbeleggingen Totaal bijdrage aan toegezegdpensioenregelingen Resultaat uit hoofde van inperking van de regelingen Bijdrage aan toegezegdebijdrageregelingen Totaal reorganisatievoorziening Bedragen in duizenden euro s Stand per 1 januari Gedurende het boekjaar getroffen voorzieningen Gedurende het boekjaar gebruikte voorzieningen Stand per 31 december De reorganisatievoorziening betreft de verplichtingen terzake van arbeidsbemiddeling, afvloeiing, verhuizing alsmede om-, her- en bijscholing bij Telegraaf Tijdschriften Groep B.V., Holland Combinatie B.V., Media Groep Limburg B.V., Hollandse Dagbladcombinatie B.V., Telegraaf Drukkerij Groep B.V., DistriQ B.V. en op concernniveau. Hiervan is kortlopend. Naar verwachting zal het langlopende deel uiterlijk in 2014 worden besteed.

89 JAARREKENING handelsschulden en overige te betalen posten Bedragen in duizenden euro s Vooruitontvangen abonnementsgelden Handelsschulden aan leveranciers Investeringscrediteuren Handelsschulden aan geassocieerde deelnemingen Belastingschulden Overige schulden en overlopende passiva Totaal De reële waarde van de verplichtingen wijkt niet af van de hier opgenomen nominale waarde. 25. financiële instrumenten In het kader van de normale bedrijfsvoering loopt de Groep krediet-, rente- en valutarisico. Tevens kan de ontwikkeling van de papierprijs materiële invloed hebben op het bedrijfsresultaat. Kredietrisico s ontstaan voor TMG indien grote klanten niet (tijdig) aan hun betalingsverplichtingen voldoen. De gehanteerde (branche-brede) betalingsvoorwaarden en de relatief zeer beperkte afhankelijkheid van individuele klanten maken toepassing van financiële instrumenten ter beperking van dit risico in de ogen van TMG onnodig. In geval van significante valuta-exposures worden forward-contracten aangegaan ter dekking van de risico s binnen een periode van één jaar. Een valuta-exposure wordt voor een individuele entiteit binnen de groep als significant beschouwd als de omvang ervan als percentage van de omzet per kalendermaand een grenswaarde overschrijdt, en de kasstroom een waarschijnlijkheid van meer dan 50% heeft. Het voor TMG meest relevante renterisico is een mismatch tussen de looptijd van de aangetrokken financiering en de levensduur van de activa die daarmee gefinancierd worden. TMG heeft in 2005 geen hedging toegepast op interestrisico s en valutarisico s van de groep of individuele groepsmaatschappijen en heeft evenmin hedge-accounting toegepast. Door afwezigheid van kapitaalmarktfinanciering loopt TMG geen concrete renterisico s. Valutarisico s kent TMG in zeer beperkte mate via activiteiten buiten het euro-gebied, te weten in Zweden en de Oekraïne. De netto kasstroom van en naar die entiteiten, en de timing van die stromen, zijn zodanig dat er geen significante valutaposities door zijn ontstaan.

90 90 JAARREKENING 2005 Van de grondstoffen welke op de wereldmarkt worden verhandeld neemt TMG enkel papier in die mate af, dat fluctuaties in de prijs daarvan het bedrijfsresultaat materieel kunnen beïnvloeden. TMG kiest ervoor het risico van stijgende papierprijzen niet te hedgen, omdat (a) TMG reeds langlopende contracten heeft met papierleveranciers, en (b) de grote papierfabrikanten een dusdanige positie innemen op de termijnmarkt, dat deze onvoldoende liquide is om hedging van voor TMG significante volumes attractief te maken. 26. operationele leaseovereenkomsten De verschuldigde bedragen uit hoofde van niet-opzegbare operationele leaseovereenkomsten vervallen als volgt: Bedragen in duizenden euro s < 1 jaar jaar > 5 jaar Totaal Van de verplichtingen met een looptijd langer dan 1 jaar heeft betrekking op huisvestingskosten van Media Groep Limburg. De verplichtingen hebben een looptijd tot en met oktober Daarnaast zijn door Telegraaf Media Events huurverplichtingen aangegaan voor tot Ultimo 2005 bedroegen de verplichtingen uit hoofde van erfpacht (2004: 5.307). In het boekjaar 2005 werd uit hoofde van operationele leasing een last van in de winst- en verliesrekening opgenomen (2004: 5.894). 27. investeringsverplichtingen In het boekjaar 2005 is TMG overeenkomsten aangegaan voor de verwerving van materiële vaste activa ten bedrage van (2004: 6.768). Deze investeringen hebben hoofdzakelijk betrekking op huisvesting van Telegraaf Drukkerij Groep. 28. voorwaardelijke verplichtingen Een aantal groepsmaatschappijen van TMG zijn als aangeklaagde betrokken bij rechtszaken. Deze zaken betreffen met name arbeidsverhoudingen, rectificaties van publicaties en geschillen met leveranciers. Alhoewel de uiteindelijke uitkomst van de aanklacht niet met zekerheid voorspeld kan worden, verwacht het management van TMG niet dat de uitkomst een materieel effect heeft op de geconsolideerde financiële positie van de Groep.

91 JAARREKENING Voor samenwerkingsverbanden aangegaan met derden in de vorm van vennootschap onder firma geldt dat de daarin deelnemende groepsmaatschappij hoofdelijk aansprakelijk is voor alle schulden van de vennootschap. Ultimo 2005 zijn ter waarde van aan bankgaranties afgegeven ter dekking van aangegane huurverplichtingen. 29. verbonden partijen Identiteit van verbonden partijen Er is sprake van een relatie tussen verbonden partijen tussen TMG en haar dochterondernemingen (zie onderdeel 31 van de toelichting), geassocieerde deelnemingen (zie onderdeel 12 van de toelichting), joint ventures (zie onderdeel 30 van de toelichting) en hun bestuurders en leidinggevende functionarissen. De volgende aandeelhouders hebben een belang groter dan 20% in het kapitaal van de Groep Stichting Administratiekantoor Telegraaf Media Groep N.V. 62,7% 62,1% N.V. Exploitatiemaatschappij Van Puijenbroek 29,6% 29,6% Transacties met managers op sleutelposities Voor een specificatie van de bezoldiging per manager verwijzen wij u naar de vennootschappelijke winst- en verliesrekening (toelichting 7). De totale beloning is opgenomen onder Personeelskosten (zie onderdeel 6 van de toelichting op geconsolideerde jaarrekening). Overige transacties met verbonden partijen Aard van Openstaand duizend aandelen transactie Omvang saldo Geassocieerde deelnemingen Omzet Geassocieerde deelnemingen Crediteuren cr. Joint Ventures Omzet Joint Ventures Debiteuren dt. Alle transacties met verbonden partijen hebben betrekking op geassocieerde deelnemingen en joint ventures.

92 92 JAARREKENING belangen in joint ventures De Groep heeft een belang in de volgende joint ventures: Kapitaalbelang Kapitaalbelang Vestigingsplaats SBS Text V.o.F./V8 Fox Kids text, vof Amsterdam - 45,0% Fitclub B.V. Groningen 75,0% - Telegraaf Expomedia Events vof Amsterdam 50,0% - TTG Hearst AB Stockholm 50,0% 50,0% TTG Hearst B.V. Amsterdam 75,0% 75,0% TTG Sulake B.V. Amsterdam 50,0% - De Modefabriek B.V. Amsterdam 25,0% - Ludique Events B.V.* Liempde 25,0% - R & R Expo vof * Amsterdam 32,5% - SmartEvents B.V. Rotterdam 50,0% 50,0% Adventure Holding B.V. Zeist 14,3% 14,3% In de geconsolideerde jaarrekening zijn de volgende posten betrokken, die overeenkomen met het belang van de Groep in de activa en verplichtingen, opbrengsten en kosten van de joint venture: Bedragen in duizenden euro s Vaste activa Vlottende activa Langlopende verplichtingen Kortlopende verplichtingen Saldo van activa en verplichtingen Bedragen in duizenden euro s Totale baten Totale lasten Financieel resultaat Venootschapsbelasting Netto winst * Via joint venture Telegraaf Expomedia Events vof.

93 JAARREKENING gebeurtenissen na de balansdatum Overname van dochterondernemingen na 2005 Sky Radio Limited In februari 2006 heeft een consortium van de Groep en ING Corporate Investment Participaties B.V. overeenstemming bereikt over de overname van Sky Radio Limited van News International Limited voor een totale ondernemingswaarde van Omdat de crossownership regeling in de Nederlandse Mediawet niet toestaat dat de Groep een belang groter dan 33,33% houdt in een nationale commerciële omroepinstelling, verkrijgt de Groep een minderheidsbelang in Sky Radio Limited. De Groep heeft een optie om het 67,67% belang van ING Corporate Investment Participaties B.V. over te nemen indien het aandeel van de Groep in de totale oplage van de Nederlandse dagbladen onder de 25% daalt of indien de huidige mediaregelgeving versoepeld wordt. De overname zal als volgt worden gefinancierd: Aandeel eigen Aandeel vreemd Bedragen in duizenden euro s. vermogen vermogen Totaal Telegraaf Media Groep N.V ING Corporate Investment Participaties B.V Management Totaal De overnamesom bedraagt ; de te activeren kosten van de overname bedragen De vreemd vermogensverschaffing door de Groep zal bestaan uit een lening ter hoogte van 75,600 welke wordt afgesloten op naam van de Groep. Het te verschaffen vreemd vermogen door ING Corporate Investment Participaties B.V. zal een lening betreffen welke op naam van Sky Radio Limited zal worden afgesloten. Bovenstaande financieringsconstructie resulteert in een economisch belang van de Groep van 49% in Sky Radio Limited. Naar verwachting zal de overname in april 2006 worden afgerond waarna de Groep zal overgaan tot verwerking van de overname in de financiële gegevens van de Groep. Overige acquisities Op 1 januari 2006 heeft de Groep via het onlangs opgericht bedrijfsonderdeel Telegraaf Classified Media B.V. een 70% belang verworven in de internet datingwebsites Relatieplanet.nl en Iwannadate.nl. Met de verwerving van het 70%-belang heeft de Groep zeggenschap gekregen in Relatieplanet en Iwannadate. Op dit moment beschikt de Groep nog over onvoldoende gegevens om de activa en passiva op reële waarde te waarderen.

94 94 JAARREKENING 2005 Telegraaf Tijdschriften Groep B.V. gaat in 2006 via een 50% belang in TTG Volgas VoF het blad Motoplus uitgeven. Telegraaf Media Ukraine LLC heeft in januari 2006 een belang van 80% verworven in LLC Telegraaf News Media. Deze deelneming zal 3 keer per week het blad Obzor, gebaseerd op het concept van Sp!ts, in de Oekraïne gaan uitgeven. Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V. heeft haar belang in Adventure Holding B.V. met 441 uitgebreid. Daarnaast hebben zij een belang van 40% genomen in GS Media B.V. Met voornoemde acquisities was in totaal een koopsom gemoeid van circa Overige gebeurtenissen Vanwege de onmogelijkheid om schaalvoordelen te realiseren wordt overwogen om de activiteiten in Limburg te desinvesteren. Deze activiteiten omvatten: - Media Groep Limburg, uitgever van onder meer dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad; - Nieuwsdruk Limburg, drukker voor onder meer Media Groep Limburg. - De Trompetter, Kempen Pers en Bongers, uitgevers van huis-aan-huisbladen. Deze ondernemingen zullen via een openbare biedingsprocedure voor verkoop worden aangeboden. Telegraaf Media Groep verwacht dat de verkoop in het tweede kwartaal van 2006 zal plaatsvinden tegen een waarde boven de boekwaarde. Deze activiteiten vallen onder het segment uitgeven (Media Groep Limburg) en overig (Nieuwsdruk Limburg) 32. schattingen en oordeelsvorming door de leiding De raad van bestuur heeft met de raad van commissarissen gesproken over de ontwikkeling en keuze van, en informatieverschaffing over de kritische grondslagen voor financiële verslaggeving en schattingen, alsook de toepassing van deze grondslagen en schattingen. Belangrijkste bronnen van schattingsonzekerheden Toelichting 11 bevat informatie over de veronderstellingen en hiermee samenhangende risicofactoren met betrekking tot de bijzondere waardevermindering van onder andere goodwill. Hiermee is in het verslagjaar voor goodwill ad (2004: ) vastgesteld dat er geen sprake is van een bijzondere waardevermindering. Veronderstellingen ten aanzien van pensioenen TMG gaat uit van een verwacht lange termijn rendement op de activa zoals gehanteerd door de Nederlandsche Bank, rekening houdend met de asset mix van de pensioenfondsen. Indien het verwacht rendement zou afnemen zouden de niet opgenomen actuariële resultaten van TMG in negatieve zin beïnvloed worden. Ook zal in dat geval de pensioenlast 2007 worden beïnvloed. Bij een daling van de langetermijnmarktrente en dus ook de disconteringsvoet zullen de verplichtingen toenemen en daarmee ook de niet opgenomen actuariële resultaten. Beide oorzaken geven een risico dat de niet opgenomen actuariële resultaten in 2006 buiten de bandbreedte zouden vallen. In dat geval wordt het deel buiten de bandbreedte vanaf 2007 opgenomen in de pensioenlast.

95 JAARREKENING analyse van de overgang naar ifrs Zoals vermeld in de grondslagen voor financiële verslaggeving is dit de eerste geconsolideerde jaarrekening die is opgesteld in overeenstemming met IFRS. De daar uiteengezette grondslagen voor financiële verslaggeving zijn toegepast bij het opstellen van de jaarrekening over 2005, de in deze jaarrekening gepresenteerde vergelijkende informatie over 2004 en bij het opstellen van de IFRS-openingsbalans per 1 januari 2004 (de overgangsdatum van TMG). Bij de opstelling van de IFRS-openingsbalans heeft TMG in voorgaande jaarrekeningen gerapporteerde bedragen aangepast, die waren opgesteld in overeenstemming met de voorheen toegepaste verslaggevingsstandaarden (voorheen toegepaste GAAP). Een verklaring van de invloed van de overgang van de voorheen toegepaste GAAP naar IFRS op de financiële positie, financiële resultaten en kasstromen van TMG, is uiteengezet in de volgende overzichten en de toelichting op die overzichten. Aansluiting van het eigen vermogen per 1 januari 2004 Effect van over- Bedragen in duizenden euro s. Toelichting* Dutch GAAP gang naar IFRS IFRS Activa Materiële vaste activa a,b Immateriële activa Investeringen in geassocieerde deelnemingen Latente belastingvorderingen i Overige financiële vaste activa b,g Totaal vaste activa Voorraden b,e Overige beleggingen Handels- en overige vorderingen a,b Geldmiddelen b Totaal vlottende activa Totaal activa * Voor de toelichtingen zie pag 98.

96 96 JAARREKENING 2005 Effect van over- Bedragen in duizenden euro s. Toelichting Dutch GAAP gang naar IFRS IFRS Eigen vermogen Geplaatst kapitaal Reserves Ingehouden winsten j Totaal eigen vermogen toe te rekenen aan Telegraaf Media Groep N.V Aandeel derden b Totaal eigen vermogen Verplichtingen Rentedragende leningen en overige financieringsverplichtingen b Personeelsbeloningen f Voorzieningen f Latente belastingverplichtingen i Totaal langlopende verplichtingen Handelsschulden en overige te betalen posten b Vooruitontvangen abonnementsgelden b Belastingen en premies sociale verzekeringen b Overlopende passiva b Voorzieningen f Totaal kortlopende verplichtingen Totaal verplichtingen Totaal passiva

97 JAARREKENING Aansluiting van het eigen vermogen per 31 december 2004 Effect van over- Bedragen in duizenden euro s. Toelichting Dutch GAAP gang naar IFRS IFRS Activa Materiële vaste activa a,b Immateriële activa Investeringen in geassocieerde deelnemingen Latente belastingvorderingen i Overige financiële vaste activa b,g Totaal vaste activa Voorraden b,e Overige beleggingen Handels- en overige vorderingen a,b Geldmiddelen en kasequivalenten b Totaal vlottende activa Totaal activa Eigen vermogen Geplaatst kapitaal Reserves Ingehouden winsten j Totaal eigen vermogen toe te rekenen aan Telegraaf Media Groep N.V Aandeel derden b Totaal eigen vermogen Verplichtingen Rentedragende leningen en overige financieringsverplichtingen b Personeelsbeloningen f Voorzieningen f Latente belastingverplichtingen i Totaal langlopende verplichtingen

98 98 JAARREKENING 2005 Effect van over- Bedragen in duizenden euro s. Toelichting Dutch GAAP gang naar IFRS IFRS Handelsschulden en overige te betalen posten b Vooruitontvangen abonnementsgelden b Belastingen en premies sociale verzekeringen b Overlopende passiva b Totaal kortlopende verplichtingen Totaal verplichtingen Totaal passiva Toelichting op de aansluiting van het eigen vermogen De gevolgen voor de latente belastingen van de onderstaande aanpassingen worden uiteengezet onder punt (f). (a) Op basis van de voorheen toegepaste GAAP werd de afgekochte erfpachtcanon van de terreinen van de vestigingen in Amsterdam gepresenteerd onder Bedrijfsgebouwen en -terreinen als onderdeel van de Materiële vaste activa. Op grond van IFRS wordt de afgekochte erfpachtcanon gezien als vooruitbetaalde operationele lease en als zodanig gepresenteerd onder langlopende overige financiële vaste activa. (b) Zowel onder de voorheen toegepaste GAAP als onder IFRS bestaat de keuzemogelijkheid om joint ventures in de geconsolideerde jaarrekening te verwerken door middel van proportionele consolidatie of door niet te consolideren en het belang als geasssocieerde deelneming te waarderen. Onder de voorheen toegepaste GAAP heeft de Groep joint ventures niet geconsolideerd. In IFRS is proportionele consolidatie genoemd als aanvaard bare methode. De Groep volgt deze methode. De effecten van deze aangepaste verwerkingswijze zijn beperkt tot een reclassificatie van per 1 januari 2004 vanuit Investeringen in geassocieerde deelnemingen en een reclassificatie van per 31 december Deze aanpassing heeft geen invloed op vermogen en resultaat. (c) De Groep heeft IFRS 3 toegepast op alle bedrijfscombinaties die zich sinds 1 januari 2004 (de overgangsdatum naar IFRS) hebben voorgedaan. De Groep heeft ervoor gekozen om IFRS niet retroactief toe te passen op bedrijfscombinaties die zich hebben voorgedaan vóór de overgangsdatum naar IFRS. (d) Op grond van IFRS wordt goodwill met ingang van 1 januari 2004 niet langer geamortiseerd, maar jaarlijks getoetst op bijzondere waardevermindering. Als gevolg van deze aanpassing is de amortisatie goodwill over het boekjaar 2004 teruggedraaid voor een bedrag van (gepresenteerd als onderdeel van Afschrijving materiële vaste activa en amortisatie immateriële activa).

99 JAARREKENING (e) Zowel onder de voorheen toegepaste GAAP als onder IFRS wordt het aandeel van de Groep in het totaalresultaat van geassocieerde deelnemingen volgens de 'equity -methode gepresenteerd, onder toepassing van de grondslagen voor waardering en resultaatbepaling van de moedermaatschappij. Ten aanzien van de deelneming SBS Broadcasting B.V. is een aanpassing gemaakt, waarmee de amortisatie van goodwill in 2004 wordt teruggedraaid voor een bedrag van 3.198, conform de aanpassing die onder (c) is aangebracht voor de amortisatie goodwill van de Groep. Daarnaast is uit hoofde van de toepassing van IAS 8 een correctie in de balans per 1 januari 2004 gemaakt van die samenhangt met de verwerking van belastinglatenties door SBS Broadcasting B.V. Onder de voorheen toegepaste GAAP is deze correctie ten laste van het resultaat over 2004 gebracht. (f) Op basis van de voorheen toegepaste GAAP werd de kostprijs van voorraden bepaald op basis van de laatst in, laatst uit -formule (LIFO). Naar aanleiding van de overgang naar IFRS hanteert de Groep een grondslag waarbij de kostprijs wordt bepaald op basis van de eerst in, eerst uit -formule (FIFO). De effecten zijn een toename van Voorraden met 477 per 1 januari 2004 en met 573 per 31 december 2004, en een afname van de kosten Grond- en hulpstoffen over het boekjaar 2004 met 96. (g) Er is een aantal personeelsbeloningen met langetermijnwerking die kwalificeren als toegezegd-pensioenregeling onder IFRS en daarmee invloed hebben op het geconsolideerde eigen vermogen en resultaat. De belangrijkste zijn een drietal pensioenregelingen, de WAO- en vut-excedentregelingen, alsmede reorganisatievoorzieningen. In overeenstemming met IFRS 1 zijn voor alle toegezegdpensioenregelingen de cumulatieve actuariële winsten en verliezen die per 1 januari bestonden opgenomen. Dit resulteert in een toename van de voorzieningen met (inclusief reclass korte termijn deel) per 1 januari 2004 en van per 31 december Bij de bepaling van het effect van deze waarderingen op de winst- en verliesrekening wordt de zogenaamde corridorbenadering toegepast. Hierdoor worden alleen wijzigingen in het vermogenstekort, groter dan 10% van de grootste van de posten bezittingen en pensioenverplichtingen in aanmerking genomen. Deze worden bovendien, conform de richtlijn, geamortiseerd over de gemiddeld resterende diensttijd, in casu 11,25 jaar. (h) Volgens de voorheen toegepaste GAAP verwerkte de Groep voor verkoop beschikbare aandelen en vergelijkbare instrumenten tegen kostprijs. In overeenstemming met IFRS dienen dergelijke financiële instrumenten tegen de reële waarde te worden opgenomen, waarbij mutaties van de reële waarde in de Reële waardereserve van het eigen vermogen worden verantwoord. Daarnaast kan door aanwijzing sprake zijn van waardering op reële waarde, waarbij de wijzigingen in de reële waarde rechtstreeks in het resultaat worden verwerkt. Het effect is een toename van overige beleggingen met per 1 januari 2004 en per 31 december Er is sprake van een positief effect op het resultaat over 2004 van (i) Langlopende vorderingen en -schulden worden opgenomen tegen geamortiseerde kostprijs. Het effect hiervan was nihil.

100 100 JAARREKENING 2005 (j) De vorenstaande wijzigingen hebben geleid tot de volgende toename respectievelijk afname ( ) van de latente belastingvordering, berekend tegen een belastingtarief van 30%. Belastingen Bedragen in duizenden euro s Overige (=saldo) 18 - Voorraden Voorzieningen Toename van latente belastingvordering Het effect op de winst- en verliesrekening over 2004 was een toename van de voorheen gerapporteerde belastinglast met (k) Het effect van vorenstaande wijzigingen op de ingehouden winsten luidt als volgt: Eigen vermogen Bedragen in duizenden euro s Immateriële vaste activa Investeringen in geassocieerde deelnemingen Overige beleggingen Voorraden Voorzieningen Latente belastingen Totaal aanpassing ingehouden winsten Per sald0 bedraagt het effect op het eigen vermogen in

101 JAARREKENING Aansluiting van de winst over 2004 Effect van over- Bedragen in duizenden euro s. Toelichting Dutch GAAP gang naar IFRS IFRS Netto-omzet b Overige bedrijfsopbrengsten b Som der bedrijfsopbrengsten Grond- en hulpstoffen e Lonen, salarissen en sociale lasten b, f Sociale lasten en pensioenlasten Afschrijving materiële vaste activa en amortisatie immateriële activa b, c, d Overige bedrijfskosten b, f Som der bedrijfslasten Bedrijfsresultaat Aandeel in resultaat geassocieerde deelnemingen b, g Netto financieringsresultaat Herwaardering financiële vaste activa Overige financiële baten en lasten Financiële baten en lasten Resultaat vóór belastingen Vennootschapsbelasting i Netto resultaat Toe te rekenen aan: Aandeelhouders van Telegraaf Media Groep N.V Aandeel derden Netto resultaat Gewone en verwaterde winst per aandeel 0,42 0,87 1,29

102 102 JAARREKENING 2005 Verklaring van wijzigingen in het kasstroomoverzicht over 2004 De wijzigingen in het kasstroomoverzicht over 2004 zijn niet materieel en hebben betrekking op onder IFRS toegepaste proportionele consolidatie.

103 JAARREKENING vennootschappelijke winst- en verliesrekening Bedragen in duizenden euro s. Toelichting Netto resultaat deelnemingen Overige netto baten en -lasten Resultaat ná belastingen

104 104 JAARREKENING 2005 vennootschappelijke balans Bedragen in duizenden euro s. Toelichting vaste activa Immateriële vaste activa Goodwill Financiële vaste activa 3 Deelnemingen in groepsmaatschappijen Andere deelnemingen Latente belastingvorderingen Overige vorderingen Totaal financiële vaste activa Totaal vaste activa vlottende activa Vorderingen Belastingen en premies sociale verzekeringen Overige vorderingen Overlopende activa Liquide middelen Totaal vlottende activa Totaal activa

105 JAARREKENING Bedragen in duizenden euro s. Toelichting eigen vermogen Geplaatst kapitaal Wettelijke reserves Overige reserves Onverdeeld resultaat Totaal eigen vermogen 1, voorzieningen Pensioenvoorziening Reorganisatievoorziening Latente belastingverplichtingen Totaal voorzieningen kortlopende schulden Kredietinstellingen Handelsschulden en overige te betalen posten Totaal kortlopende schulden Totaal verplichtingen Totaal eigen vermogen en verplichtingen

106

107 JAARREKENING toelichting op de vennootschappelijke jaarrekening inhoud pag. Toelichting Overzicht effect stelselwijzigingen balans Overzicht effect stelselwijzigingen opgenomen winst- en verliesrekening Financiële vaste activa Eigen vermogen Voorzieningen Niet in de balans opgenomen verplichtingen Beloning van bestuurders en commissarissen

108 108 JAARREKENING 2005 belangrijke grondslagen voor financiële verslaggeving Algemeen De vennootschappelijke jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de wettelijke bepalingen inzake de jaarrekening zoals opgenomen in Titel 9 Boek 2 BW. Hierbij zijn de grondslagen voor waardering en resultaatbepaling gehanteerd die ook in de geconsolideerde jaarrekening zijn toegepast. Ten aanzien van de vennootschappelijke winsten verliesrekening van Telegraaf Media Groep N.V. is gebruik gemaakt van de vrijstelling ex artikel 402 in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Voor de algemene grondslagen alsmede voor de grondslagen voor waardering en resultaatbepaling wordt verwezen naar de toelichting op de geconsolideerde jaarrekening. De waardering van groepsmaatschappijen geschiedt tegen de netto vermogenswaarde. Stelselwijziging Als gevolg van het toepassen van de waarderingsgrondslagen die in de geconsolideerde jaarrekening worden gehanteerd in de enkelvoudige jaarrekening heeft Telegraaf Media Groep N.V. een stelselwijziging doorgevoerd. Deze stelselwijziging is het gevolg van het hanteren van de optie van artikel 2: 362 lid 8 BW. Door gebruik te maken van deze optie kan aansluiting blijven behouden tussen het geconsolideerde en enkelvoudige eigen vermogen. De enkelvoudige jaarrekening was voorheen opgesteld volgens de in Titel 9 BW 2 genoemde grondslagen voor waardering van activa en passiva en resultaatbepaling. De stelselwijziging van de waarderinggrondslagen, die retrospectief wordt verwerkt, heeft invloed gehad op het eigen vermogen en het resultaat. De impact op het eigen vermogen per 1 januari 2004 en 31 december 2004 bedraagt De impact op het resultaat over 2004 bedraagt Omwille van vergelijkbaarheid zijn de vergelijkende cijfers aangepast op basis van de gewijzigde waarderingsgrondslagen. Voor nadere informatie wordt verwezen naar onderdeel 35 van de toelichting betreffende de verklaring van de overgang naar IFRS 1. De aansluitingsoverzichten voor de enkelvoudige balans en resultatenrekening, waarbij de effecten van de stelselwijziging per jaarrekeningpost zichtbaar zijn gemaakt, zijn opgenomen onder onderdeel 36 en 37. Voorts is voor de classificatie van financiële instrumenten ten behoeve van de bepaling van het vennootschappelijk eigen vermogen het principe van economische realiteit gehanteerd omdat dit principe wordt gehanteerd in de geconsolideerde jaarrekening die is opgesteld in overeenstemming met de door de International Accounting Standards Board (IASB) vastgestelde en door de Europese Commissie goedgekeurde International Financial Reporting Standards (IFRS) en de interpretaties daarvan door de IASB. Voorheen was de classificatie van onderdelen van het eigen vermogen gebaseerd op de juridische vorm van het financieel instrument. De hiermee samenhangende presentatiewijziging is verwerkt in het eigen vermogen en wordt eveneens afzonderlijk gepresenteerd in het aansluitingsoverzicht.

109 JAARREKENING overzicht effect stelselwijzigingen balans Balans per Effect van over- Bedragen in duizenden euro s. Toelichting Dutch GAAP gang naar IFRS IFRS Vaste activa Immateriële activa a Financiële vaste activa b,c,d,g Totaal vaste activa Vlottende activa Vorderingen g Geldmiddelen Totaal vlottende activa Totaal activa Eigen vermogen Geplaatst kapitaal Wettelijke reserves Overige reserves f Onverdeeld resultaat Totaal eigen vermogen Verplichtingen Voorzieningen e,g Kortlopende schulden e,g Totaal verplichtingen Totaal eigen vermogen en verplichtingen

110 110 JAARREKENING 2005 Balans per Effect van over- Bedragen in duizenden euro s. Toelichting Dutch GAAP gang naar IFRS IFRS Vaste activa Immateriële activa a Financiële vaste activa b,c Totaal vaste activa Vlottende activa Vorderingen Geldmiddelen Totaal vlottende activa Totaal activa Eigen vermogen Geplaatst kapitaal Wettelijke reserves Overige reserves e Onverdeeld resultaat Totaal eigen vermogen Verplichtingen Voorzieningen d Kortlopende schulden d Totaal verplichtingen Totaal eigen vermogen en verplichtingen

111 JAARREKENING Eigen vermogen Bedragen in duizenden euro s Immateriële vaste activa 37 - Financiële vaste activa Voorzieningen Totaal aanpassing eigen vermogen Toelichting op de stelselwijzigingen balans De aansluiting op het eigen vermogen per 1 januari 2005 (1 januari 2004) is als volgt gespecificeerd: (a) De afschrijving goodwill over 2004 ad 37 wordt teruggedraaid. (b) De waardering groepsmaatschappijen neemt toe met (15.492) vanwege IFRS effecten bij dochters: - de aanpassing van de waardering van het aandeel Wegener met (12.282) - terugboeken van afschrijving goodwill van amortisatie van reorganisatievoorzieningen bij dochterondernemingen van -355 (2.733) - opwaardering van de papiervoorraad met 573 (477) (c) De waardering minderheidsdeelnemingen neemt toe met ( ) tengevolge van: (-2.555) de aanpassing van de waardering van het belang in SBS Broadcasting B.V., in verband met de verwerking van belastinglatenties en het terugboeken van de afschrijving goodwill (boekjaar 2004).Onder de voorheen toegepaste GAAP is de correctie tengevolge van de belastinglatentie ten laste van het resultaat over 2004 gebracht opwaardering belang in ANP Holding B.V. tot fair value. (d) De actieve belastinglatentie neemt als gevolg van de aanpassing in het eigen vermogen toe met (8.095). Dit heeft ook een effect van op de voorzieningen (passieve belastinglatentie). (e ) De waardering van voorzieningen neemt vanwege de toepassing van IAS 19 voor de waardering van personeelsvoorzieningen, per saldo toe met (30.663). (f ) Per werkt de correctie per door in het (openings)vermogen (g) Ten aanzien van de cijfers per in de jaarrekening 2004 heeft er een reclassificatie plaatsgevonden van kortlopende schulden naar financiele vaste activa ad en van financiële vaste activa naar overige vorderingen en schulden ad en naar voorzieningen (passieve belastinglatentie) ad

112 112 JAARREKENING overzicht effect stelselwijzigingen winst- en verliesrekening In onderstaand overzicht wordt het effect van de gewijzigde waarderingsgrondslagen op de enkelvoudige winst- en verliesrekening over het boekjaar 2004 weergegeven: Verlies- en Winstrekening Effect van over- Bedragen in duizenden euro s. Toelichting Dutch GAAP gang naar IFRS IFRS 2005 Nettoresultaat deelnemingen a Overige netto baten en lasten b Nettoresultaat Toelichting op de stelselwijzigingen winst- en verliesrekening De aansluiting op het netto resultaat over het boekjaar is als volgt gespecificeerd: (a) Het nett0 resultaat deelnemingen neemt toe met vanwege IFRS effecten bij dochters: - de aanpassing van de waardering van het aandeel Wegener met terugboeken van afschrijving goodwill van amortisatie van reorganisatievoorzieningen bij dochterondernemingen met vermindering van de papierkosten met 96 - terugboeking van goodwill bij SBS Broadcasting B.V. ad (b) Overige netto baten en lasten nemen toe met vanwege: - afname van pensioenkosten met vanwege IAS 19 waardering van personeelsbeloningen resultaat van amortisatie van reorganisatievoorzieningen - opwaardering van ANP ad verzwaring belastinglast met terugboeking afschrijving goodwill met 36.

113 JAARREKENING financiële vaste activa Bedragen in duizenden euro s Deelnemingen in groepsmaatschappijen Zichtbaar vermogen Vorderingen en schulden per saldo Andere deelnemingen Expomedia Plc Media Librium B.V ANP Holding B.V SBS Broadcasting B.V Latente belastingvorderingen Overige vorderingen Totaal financiële vaste activa Het verloop van de financiële vaste activa is als volgt weer te geven: Andere Latente Groepsmaat- deel- belasting Overige Bedragen in duizenden euro s. schappijen nemingen vordering vorderingen Totaal Boekwaarde Mutaties in de boekwaarde Investeringen Desinvesteringen lopend boekjaar Overige mutaties Waardeverminderingen Aandeel in resultaat deelnemingen Ontvangen dividend deelnemingen Valutakoersverschillen Boekwaarde

114 114 JAARREKENING 2005 Deelnemingen in groepsmaatschappijen Telegraaf Media Management B.V. Telegraaf Finance B.V. Telegraaf Media International B.V. Telegraaf Media Cyprus Ltd. Vitalhold Ltd. Baragold Ltd. Telegraaf Media Ukraine LLC Publishing House Telegraaf Mag.Ukraine Telegraaf Media Estonia Ö.U. (i.o.) Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V. Twickel B.V. Classified Media B.V. Speurders.nl B.V. Vacaturekrant.nl B.V. Bohil Media B.V. De Telegraaf Tijdschriften Groep B.V. TTG Sverige AB Telegraaf Media Sverige AB TTG Participaties B.V. Telegraaf Drukkerij Groep B.V. B.V. Rotatiedrukkerij Voorburgwal B.V. Drukkerij Noordholland Grafisch Bedrijf Media Groep Limburg B.V. Telegraaf Media ICT B.V. Telegraaf Media Vastgoed B.V. B.V. Beleggingsmaatschappij Voorburgwal B.V. Agentenadministratiekantoor t Gooi Basismedia B.V. Uitgeversmaatschappij De Trompetter B.V. De Kempen Pers B.V. Bongers Beheer B.V. Bongers Drukkerij B.V. Bongers Media Productie B.V. De Informatiefabriek B.V. Media Groep Limburg B.V. Uitgeversmij Limburgs Dagblad B.V. Amsterdam Amsterdam Amsterdam Cyprus Cyprus Cyprus Kiev Kiev Talinn Amsterdam Amsterdam Amsterdam Amsterdam Amsterdam Amsterdam Amsterdam Stockholm Stockholm Amsterdam Amsterdam Amsterdam Hoorn Heerlen Amsterdam Amsterdam Amsterdam Hilversum Amsterdam Roermond Hapert Kelpen Kelpen Kelpen Kelpen Heerlen Heerlen Uitgeversmaatschappij De Limburger B.V. Maastricht Regionale Televisie Limburg B.V. Maastricht Limburgse Dagbladen Combinatie B.V. Maastricht B.V. Het land van Weert Weert Drukkerij uitgeverij het land van Valkenburg B.V. Valkenburg-Houthem Maas en Geleenbode B.V. Geleen Maas en Mijn B.V. Sittard Eolus B.V. Heerlen Hollandse Dagbladcombinatie B.V. Haarlem HDC Media B.V. Haarlem Drukkerij Stuurman B.V. Zaandam Offsetrotatie Schagen B.V. Schagen Uitgeversmaatschappij Midden Noordholland B.V. Zaandam Grafische Bedrijven Damiate B.V. Haarlem Goois Weekblad B.V. Hilversum Holland Combinatie B.V. Amsterdam DistriQ B.V. Amsterdam Telegraaf Distri B.V. Amsterdam Regio Distri B.V. Amsterdam Datawire B.V. Amsterdam DWC B.V. Roermond Paypernews Beheer B.V. Amsterdam Telegraaf Events B.V. Amsterdam Media Groep West B.V. Amsterdam Mobillion B.V. Amsterdam Sugababes.nl B.V. Ede Bibop TV International S.à.r.l. Luxemburg Mobillion GmbH Munchen Media Groep West International B.V. Amsterdam Franken Beleggingsmaatschappij B.V. Deventer Adwire B.V. Amsterdam Telegraaf Telemol B.V. Amsterdam Exploitatiemaatschappij G en E Vastgoed B.V. Hilversum

115 JAARREKENING eigen vermogen Bedragen in duizenden euro s Geplaatst kapitaal Het maatschappelijk kapitaal is groot en verdeeld in aandelen van nominaal 0,25. Geplaatst: Gewone aandelen (inclusief 240,- prioriteitsaandelen) Wettelijke reserves Stand begin boekjaar Af/Bij: - Inzake geactiveerde (afgeschreven) ontwikkelingskosten Af/Bij: - Koersverschillen Stand einde boekjaar Overige reserves Stand begin boekjaar Af/Bij: - Naar wettelijke reserve Dividend Stand einde boekjaar Onverdeeld resultaat Resultaat over het boekjaar Totaal eigen vermogen einde boekjaar Aandelenkapitaal en agio Per 31 december 2005 bestond het maatschappelijk aandelenkapitaal uit gewone aandelen en prioriteitsaandelen (2004: ), welke als volgt waren geplaatst en volgestort: In duizenden aandelen Gewone Prioriteits Gewone Prioriteits aandelen aandelen aandelen aandelen Geplaatst per 1 januari Uitgegeven tegen betaling in contanten Geplaatst per 31 december - volgestort

116 116 JAARREKENING 2005 Alle aandelen hebben een nominale waarde van 0,25. Per 31 december 2005 zijn geen preferente aandelen uitgegeven. Een overzicht van de wettelijke en statutaire bepalingen omtrent de bestemming van de winst en de andere statutaire rechten verbonden aan de gewone aandelen, prioriteitsaandelen en preferente aandelen is opgenomen onder de Overige Gegevens op bladzijde 121 t/m 123. Reserve omrekeningsverschillen De reserve omrekeningsverschillen omvat alle koersverschillen op vreemde valuta die ontstaan door de omrekening van de jaarrekeningen van buitenlandse activiteiten in Zweden en Oekraïne die niet integraal deel uitmaken van de activiteiten van de Vennootschap. Reserve deelnemingen De reserve deelnemingen betreft de reserve geactiveerde ontwikkelingskosten uit hoofde van geactiveerde software die intern ontwikkeld is (zie ook toelichting 11 in de toelichting op de geconsolideerde jaarrekening). Effect stelselwijzigingen Een overzicht van het effect van de stelselwijzigingen is opgenomen in noot 36 'Overzicht effect stelselwijzigingen balans'. 5. voorzieningen Voor de toelichting op de voorzieningen wordt verwezen naar de toelichting op de geconsolideerde balans. 6. niet in de balans opgenomen verplichtingen Hoofdelijke aansprakelijkheid en garanties De vennootschap heeft zich op grond van artikel 403, lid 1, sub f van Boek 2 BW aansprakelijk gesteld voor de uit rechtshandelingen voortvloeiende schulden van de onder toelichting 3. Financiële vaste activa vermelde geconsolideerde dochterondernemingen, exclusief Telegraaf Media Cyprus Ltd, Vitalhold Ltd, Telegraaf Media Ukraine LLC, Publishing House Telegraaf Magazines Ukraine, TTG Sverige A.B., TTG Participaties B.V., De Informatiefabriek B.V., Telegraaf Events B.V. en Mobillion GmbH. Voor samenwerkingsverbanden aangegaan met derden in de vorm van vennootschap onder firma geldt dat de daarin deelnemende groepsmaatschappij hoofdelijk aansprakelijk is voor alle schulden van de vennootschap.

117 JAARREKENING Fiscale eenheid Telegraaf Media Groep vormt met nagenoeg al haar 100% dochterondernemingen in Nederland, zowel voor de vennootschapsbelasting als de omzetbelasting, een fiscale eenheid. Binnen de fiscale eenheid zijn de groepsmaatschappijen ten opzichte van de fiscus over en weer hoofdelijk aansprakelijk voor belastingschulden. 7. beloning van bestuurders en commissarissen beloning (ex)bestuurders Bedragen in euro s Periodieke Uitgestelde Periodieke Uitgestelde beloningen beloningen beloningen beloningen Bestuurders drs. A.J. Swartjes drs. F.Th.J. Arp RA mr. J. Olde Kalter Ex-bestuurders drs. ing. W.O. Kok* beloning (ex-)commissarissen Bedragen in euro s Periodieke Uitgestelde Periodieke Uitgestelde beloningen beloningen beloningen beloningen Commissarissen A.J. van Puijenbroek mevr. ir. M. Tiemstra prof.dr. W. van Voorden L.G. van Aken ir. H.L. Weenen Ex-commissarissen W.H. Charles** mr. W. Overmars * Uit dienst per 31 augustus ** Commissariaat beëindigd per 20 april 2005.

118 118 JAARREKENING 2005 In de algemene vergadering van aandeelhouders op 20 april 2005 is het voorgelegde bezoldigingsbeleid van de raad van bestuur vastgesteld. De beloningsstructuur bestaat uit een vast en variabel element. Het vast element is het salaris op jaarbasis en vakantietoeslag. Het variabel element bestaat uit a) de bestaande winstdelingsregeling voor alle werknemers van Telegraaf Media Groep N.V. en b) een individuele bonus. De individuele bonus varieert tussen de 0 en 2 maandsalarissen en wordt mede toegekend aan de hand van (vooraf) vastgestelde criteria en doelstellingen. Aandelenbezit per 31 december 2005 Certificaten Aandelen van aandelen Bestuurders drs. A.J. Swartjes - - drs. F.Th.J. Arp RA mr. J. Olde Kalter 11 - Commissarissen A.J. van Puijenbroek 51 - ir. H.L. Weenen prof. dr. W. van Voorden - - mevr. ir. M. Tiemstra - - L.G. van Aken 11 - Raad van Bestuur drs. A.J. Swartjes, voorzitter drs. F.Th.J. Arp RA mr. J. Olde Kalter Raad van Commissarissen A.J. van Puijenbroek, voorzitter prof. dr. W. van Voorden ir. H.L. Weenen mevr. ir. M. Tiemstra L.G. van Aken Amsterdam, 15 maart 2006

119 OVERIGE GEGEVENS accountantsverklaring opdracht Wij hebben de in dit jaarverslag op pagina 47 tot en met pagina 118 opgenomen jaarrekening 2005 van Telegraaf Media Groep N.V. te Amsterdam gecontroleerd. De jaarrekening bestaat uit de geconsolideerde en de enkelvoudige jaarrekening. De jaarrekening is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de directie van Telegraaf Media Groep N.V. Het is onze verantwoordelijkheid een accountantsverklaring inzake de jaarrekening te verstrekken. werkzaamheden Onze controle is verricht overeenkomstig in Nederland algemeen aanvaarde richtlijnen met betrekking tot controleopdrachten. Volgens deze richtlijnen dient onze controle zodanig te worden gepland en uitgevoerd, dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening geen onjuistheden van materieel belang bevat. Een controle omvat onder meer een onderzoek door middel van deelwaarnemingen van informatie ter onderbouwing van de bedragen en de toelichtingen in de jaarrekening. Tevens omvat een controle een beoordeling van de grondslagen voor financiële verslaggeving die bij het opmaken van de jaarrekening zijn toegepast en van belangrijke schattingen die de leiding van de huishouding daarbij heeft gemaakt, alsmede een evaluatie van het algehele beeld van de jaarrekening. Wij zijn van mening dat onze controle een deugdelijke grondslag vormt voor ons oordeel. oordeel met betrekking tot de geconsolideerde jaarrekening Wij zijn van oordeel dat de geconsolideerde jaarrekening een getrouw beeld geeft van de grootte en de samenstelling van het vermogen op 31 december 2005 en van het resultaat en kasstromen over 2005 in overeenstemming met International Financial Reporting Standards zoals aanvaard binnen de Europese Unie en voldoet aan de wettelijke bepalingen inzake de jaarrekening zoals opgenomen in Titel 9 Boek 2 BW voor zover van toepassing. Tevens zijn wij nagegaan dat het jaarverslag voor zover wij dat kunnen beoordelen verenigbaar is met de geconsolideerde jaarrekening. oordeel met betrekking tot de enkelvoudige jaarrekening Wij zijn van oordeel dat de enkelvoudige jaarrekening een getrouw beeld geeft van de grootte en de samenstelling van het vermogen op 31 december 2005 en van het resultaat over 2005 in overeenstemming met in Nederland aanvaarde grondslagen voor financiële verslaggeving en vold0et aan de wettelijke bepalingen inzake de enkelvoudige jaarrekening zoals opgenomen in Titel 9 Boek 2 BW. Tevens zijn wij nagegaan dat het jaarverslag voor zover wij dat kunnen beoordelen verenigbaar is met de enkelvoudige jaarrekening. Amsterdam, 15 maart 2006 Deloitte Accountants B.V. Drs P. Kuijpers RA

120

121 OVERIGE GEGEVENS statutaire bepalingen omtrent de bestemming van de winst Met betrekking tot de winstverdeling bepaalt artikel 33 van de statuten van Telegraaf Media Groep N.V. het volgende: Jaarlijks wordt door de raad van bestuur onder goedkeuring van de raad van commissarissen en de Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen Telegraaf Media Groep N.V. vastgesteld welk deel van de winst - het positieve saldo van de winst- en verliesrekening - wordt gereserveerd. Uit de winst na reservering volgens het voorgaande lid wordt over het op de preferente aandelen gestorte bedrag een dividend uitgekeerd, waarvan het percentage gelijk is aan het gemiddeld rendement van Nederlandse staatsleningen met een middellange looptijd per de aanvang van het boekjaar waarop de uitkering betrekking heeft, verhoogd met één procent. De hoogte van dit gemiddeld rendement wordt vastgesteld door de raad van bestuur onder goedkeuring van de raad van commissarissen. Vervolgens wordt aan de houders van gewone aandelen en prioriteitsaandelen een primair dividend uitgekeerd ten belope van vijf procent van het nominaal bedrag hunner aandelen of - indien de winst daartoe niet voldoende is - van een zo hoog mogelijk percentage. Het percentage van vorenbedoeld dividend mag voorzover het prioriteitsaandelen betreft niet hoger zijn dan het percentage van de wettelijke rente op de laatste dag van het desbetreffende boekjaar. laste van het uitkeerbaar deel van het eigen vermogen. Het dividend wordt berekend over het gestorte deel van het nominaal bedrag. De daarna overblijvende winst staat ter beschikking van de algemene vergadering. Hieruit mag evenwel geen verdere uitkering op de prioriteitsaandelen en de preferente aandelen geschieden. Winstuitkeringen kunnen slechts plaatshebben tot ten hoogste het bedrag van het uitkeerbaar deel van het eigen vermogen. Indien over enig jaar verlies is geleden, wordt over dat jaar geen dividend uitgekeerd. Ook in volgende jaren kan eerst uitkering van dividend plaatshebben nadat het verlies door winst is goedgemaakt. De algemene vergadering kan echter op voorstel van de prioriteit besluiten zulk een verlies te delgen ten laste van het uitkeerbaar deel van het eigen vermogen of ook dividend uit te keren ten laste van het uitkeerbaar deel van het eigen vermogen. Uitkering van winst geschiedt na de vaststelling van de jaarrekening waaruit blijkt dat zij geoorloofd is. Bij de berekening van de winstverdeling tellen de aandelen die de vennootschap in haar kapitaal houdt, niet mee. Indien over enig boekjaar de in lid 2 bedoelde uitkering op de preferente aandelen niet of niet geheel kan plaatsvinden, omdat de winst dat niet toelaat, wordt het tekort uitgekeerd ten

122 122 OVERIGE GEGEVENS 2005 stichting beheer van prioriteitsaandelen telegraaf media groep n.v. De prioriteitsaandelen zijn in handen van de Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen Telegraaf Media Groep N.V., waarvan het bestuur per 31 december 2005 wordt gevormd door de heren A.J. van Puijenbroek, voorzitter, L.G. van Aken, mr. E.F.M. Kok, en E.H. van Puijenbroek. Het doel van de stichting is het verkrijgen en beheren van de prioriteitsaandelen in de vennootschap en, onder andere daarmede, het verzekeren van de continuïteit in de leiding van de vennootschap, het weren van invloeden in die leiding welke de zelfstandigheid van de vennootschap in strijd met haar belang zouden kunnen aantasten en het bevorderen van een goed beleid in het belang van de vennootschap. De bevoegdheden verbonden aan de prioriteitsaandelen bestaan onder andere uit het besluiten tot uitgifte van aandelen, vaststelling van het aantal directeuren en het recht om een statutenwijziging of ontbinding van de vennootschap voor te stellen alvorens de algemene vergadering van aandeelhouders hierover zou kunnen besluiten. onafhankelijkheidsverklaring De raad van bestuur van Telegraaf Media Groep N.V. en het bestuur van de Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen Telegraaf Media Groep N.V. verklaren hiermede, dat naar hun gezamenlijk oordeel is voldaan aan de ten aanzien van de onafhankelijkheid van het bestuur van de Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen Telegraaf Media Groep N.V. gestelde eisen in Bijlage X bij het Fondsenreglement van de Amsterdam Exchanges N.V. te Amsterdam. Raad van Bestuur Telegraaf Media Groep N.V. Bestuur van de Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen Telegraaf Media Groep N.V. Amsterdam, maart 2006.

123 OVERIGE GEGEVENS stichting preferente aandelen telegraaf media groep n.v. De Stichting Preferente Aandelen Telegraaf Media Groep N.V. heeft ten doel: Het behartigen van de belangen van Telegraaf Media Groep N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna ook te noemen: de vennootschap, de met haar verbonden ondernemingen en alle daarbij betrokkenen, waarbij onder meer zoveel mogelijk worden geweerd invloeden welke de continuïteit, de zelfstandigheid of de identiteit in strijd met die belangen zouden bedreigen. Het weren van invloeden van derden welke de redactionele onafhankelijkheid, alsmede de beginselen van waaruit opinievormende uitgaven van ondernemingen binnen de groep worden geredigeerd, zouden kunnen aantasten. De stichting tracht dit doel te bereiken door het verkrijgen van preferente aandelen in de vennootschap en door het uitoefenen van de rechten die aan die aandelen zijn verbonden. De stichting neemt daarbij het doel in acht waarvoor preferente aandelen kunnen worden uitgegeven. Buiten het doel valt het vervreemden, bezwaren of op andere wijze beschikken over aandelen, behalve: Vervreemding aan de vennootschap zelf of aan een door deze aan te wijzen met haar in een groep verbonden vennootschap. Medewerking aan de terugbetaling op en de intrekking van aandelen. Het recht tot uitgifte van preferente aandelen van Telegraaf Media Groep N.V. is door de Stichting Beheer van Prioriteitsaandelen Telegraaf Media Groep N.V. verleend. Het bestuur bestaat uit één voorzitter en vier leden. Per 31 december 2005 was de samenstelling van het bestuur als volgt: Jhr. G.G. Witsen Elias (voorzitter), dr. S.E. de Jong, ir. A. den Bandt, mr. E.F.M. Kok en A.J. van Puijenbroek. Per balansdatum waren geen preferente aandelen uitgegeven. onafhankelijkheidsverklaring De raad van bestuur van Telegraaf Media Groep N.V. en het bestuur van de Stichting Preferente Aandelen Telegraaf Media Groep N.V. verklaren hiermede, dat naar hun gezamenlijk oordeel is voldaan aan de ten aanzien van de onafhankelijkheid van het bestuur van de Stichting Preferente Aandelen Telegraaf Media Groep N.V. gestelde eisen in Bijlage X bij het Fondsenreglement van de Amsterdam Exchanges N.V. te Amsterdam. Raad van Bestuur Telegraaf Media Groep N.V. Bestuur van de Stichting Preferente Aandelen Telegraaf Media Groep N.V. Amsterdam, maart 2006.

124 124 OVERIGE GEGEVENS 2005 uitgaven en activiteiten van telegraaf media groep per 31 december 2005 dagbladen De Telegraaf Sp!ts Limburgs Dagblad Dagblad De Limburger Haarlems Dagblad IJmuider Courant Leidsch Dagblad De Gooi- en Eemlander Almere Vandaag Noordhollands Dagblad waarin begrepen: - Alkmaarsche Courant - Schager Courant - Enkhuizer Courant - Dagblad voor West-Friesland - Helderse Courant - Dagblad Kennemerland - Dagblad Zaanstreek - Dagblad Waterland internet tijdschriften NEDERLAND Privé Esquire CosmoGIRL! FHM (For Him Magazine) Elegance Residence Hitkrant Autovisie Starstyle Chapeau! (uitgave MGL) Nummer 1 (uitgave MGL) AutoTelegraaf Occasion Mag. JAN ZWEDEN Vi Båtägare Båtnytt Golf Digest Residence Cosmopolitan Allt om Kök och Bad Cosmopolitan Style OEKRAÏNE What s On Panorama Domus Design Maister Gourmet Guide Kiev City Obzor internet NEDERLAND www. Jan-magazine.nl ZWEDEN OEKRAÏNE overige internetactiviteiten huis-aan-huisbladen en nieuwsbladen Regionaal verspreid bij De Telegraaf!N Groot-Amsterdam De Echo (11 edities) Het Weekblad op Zondag De Woongids Amstelveens Nieuwsblad Het Weekend Amstelland/ Haarlemmermeer Witte Weekblad Zondag Haarlemmermeer t Gooi en omgeving De Gooi- en Eembode Laarder Courant De Bel Nieuwsblad voor Huizen Vecht-Journaal Baarns Weekblad Woonbode Wijdemeren Journaal HEBBUS Flevoland De Almare (3 edities) Zondagochtendblad

125 OVERIGE GEGEVENS Haarlem en omgeving Nieuwsblad De Kennemer Haarlems Weekblad Heemsteedse Courant Nieuwsblad IJmuiden Nieuwsblad Santpoort & Velserbroek Zondag Haarlem Zondag IJmuiden Leiden en omgeving HET op Zondag Witte Weekblad Het Magazine Duin- en bollenstreek Witte Weekblad Alphen a/d Rijn en omgeving Witte Weekblad Het Weekend Makelaars Vizier Alphen.cc Zaanstreek/Purmerend De Zaankanter De Krommenieër Het Gezinsblad Zondagochtendblad Witte Weekblad voor Edam/Volendam/ Waterland De Duinstreek Nieuwsblad voor Castricum Zondagochtendblad Noord-Holland-Noord Helders Weekblad Schager Weekblad CTR/De Polderbode Deze Maand Wieringer Courant Wieringermeerbode Zondagochtendblad Noord-Brabant-Oost De Trompetter (5 edities) De Schakel Veldhovens Weekblad Oirschots Weekjournaal Kempener Koerier De Kempenaer De Hilverbode Nieuwsklok De Leije Parel van Brabant Limburg De Trompetter (13 edities) De Schakel Wonen in Limburg Auto-informatief Werken in Limburg Ondernemen in Limburg De Regionale Uitwijzer inlimburg.nl overige activiteiten - Telefonische informatiediensten - Deelnemingen in internationale commerciële televisie - Deelnemingen in beurzen - Teletekstactiviteiten - Deelnemingen in narrowcasting - Digitaal distributie platform - Drukwerk - Distributie/transport internet West-Friesland Westfries Weekblad Enkhuizer Weekblad Zondagochtendblad Alkmaar en omgeving Alkmaars Weekblad De Koerier internet

126 126 OVERIGE GEGEVENS 2005 deelnemingen Telegraaf Media Ukraine Telegraaf News Media LLC (80%) Mobillion Sugababes.nl B.V. (70%) Bibop TV International S.à.r.l. (50%) Telegraaf Media Groep N.V. Expomedia Group Plc (20%) SBS Broadcasting S.à.r.l. (20%) Koninklijke Wegener N.V. (26,24%) ANP Holding B.V. (8,84%) Media Librium B.V. (40%) AM van Gaal Media B.V. (20%) BasisMedia B.V. Smart Events B.V. (50%) Telegraaf Events B.V. Telegraaf Expomedia Events V.O.F. (50%) Bongers Media Productie - De Informatiefabriek B.V. De Informatiefabriek V.O.F. (30%) Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V. RKK C.V./RKK Beheer B.V. (25%) Fitclub B.V. (50%) Adventure Holding B.V. (14,3%) Media Groep Limburg B.V. Televisiebedrijf Limburg B.V./L1 (45%) Omroepbedrijf Limburg B.V./L1 (40%) De Nationale Regiopers C.V./NRp Beheer B.V. (11,8%) Media Menu C.V./Media Menu Beheer B.V. (25%) Hollandse Dagblad Combinatie De Nationale Regiopers C.V./NRp Beheer B.V. (14%) Media Menu C.V./Media Menu Beheer B.V. (25%) De Telegraaf Tijdschriften Groep B.V. TTG Hearst AB (50%) TTG Hearst B.V. (75%) TTG Sulake B.V. (50%) TTG Bloom V.O.F. (80%) DataWire B.V. DataWireSport B.V. (70%)

127 OVERIGE GEGEVENS onafhankelijkheidsverklaring De raad van bestuur van Telegraaf Media Groep N.V. en het bestuur van de Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V. verklaren hiermede dat naar hun gezamenlijk oordeel is voldaan aan de ten aanzien van de onafhankelijkheid van het bestuur van de Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V. gestelde eisen in Bijlage X bij het Fondsenreglement van de Amsterdam Exchanges N.V. te Amsterdam. Raad van Bestuur Telegraaf Media Groep N.V. Bestuur Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V. Amsterdam, maart 2006

128

129 OVERIGE GEGEVENS directies dochterondernemingen (PER 31 DECEMBER 2005) uitgeversmaatschappij de telegraaf b.v. A.J.M. Boerma drs. Th.J.C. Trimbach P.C.J. Tuijnman F. Volmer Classified Media B.V. Speurders.nl B.V. P.C.J. Tuijnman A.J.M. Boerma Vacaturekrant.nl B.V. P.C.J. Tuijnman A.J.M. Boerma Bohil Media B.V. B.R.C. Hilberdink (via Bohil Beheer B.V.) basismedia b.v. drs. J.H.R. Eijkelenkamp hollandse dagbladcombinatie b.v. mr. T.E. Klein H. de Wit HDC Media B.V. mr. T.E. Klein H. de Wit Exploitatiemaatschappij G+E Vastgoed B.V. HDC B.V. media groep limburg b.v. mr. J.H. Boermann Uitgeversmaatschappij Limburgs Dagblad B.V. F. Blok Uitgeversmaatschappij De Limburger B.V. B. Brouwers Regionale televisie Limburg B.V. Mr. J.H. Boermann uitgeversmaatschappij de trompetter b.v. A.C.P. Peters De Kempen Pers B.V. A.C.P. Peters Bongers Beheer B.V. A.C.P. Peters E.W.P.A. Bongers V.G.M. Nijpels-Bongers Bongers Drukkerij B.V. Bongers Beheer B.V. Bongers Media Productie B.V. Bongers Beheer B.V. Bongers Media Productie - De Informatiefabriek B.V. Bongers Beheer B.V. holland combinatie b.v. R.D. Keller de telegraaf tijdschriften groep b.v. drs. E.T. van den Brakel drs. R. Mackloet TTG Sverige AB mevrouw K. Neld TTG Participaties B.V. drs. E.T. van den Brakel drs. R. Mackloet telegraaf media international b.v. drs. F.Th.J. Arp RA Telegraaf Media Ukraine LLC ESB, A.V. Husiak (a.i.) Telegraaf Media Cyprus Ltd W.R. de la Motte C. Michaelides P. Papademetriou Vitalhold Ltd C. Michaelides P. Papademetriou datawire b.v. W. Kwak F.T.M. Philippo PayperNews Beheer B.V. W. Kwak F.T.M. Philippo media groep west b.v. Telegraaf Media Groep N.V. Mobillion B.V. Ir. J. Looijenga Drs. Th.E.R.A. Kampschreur Mobillion GmbH Dipl. Ing. R. van der Meijs telegraaf events b.v. drs. F. Th. J. Arp RA telegraaf media ict b.v. drs. J. J. W. Janssen telegraaf drukkerij groep b.v. R. van der Plasse H.J.J.M. Eijkenboom B.V. Drukkerij Noordholland ing. J.R.Talsma B.V. Rotatiedrukkerij Voorburgwal ing. F.C. van der Kooij Grafisch Bedrijf Media Groep Limburg B.V. (Nieuwsdruk Limburg) H.J.M.M. Eijkenboom telegraaf finance b.v. drs. F.Th.J. Arp RA mr. J. Olde Kalter drs. A.J. Swartjes distriq b.v. W.P. Delput J.J.M. van der Veen Telegraaf Distri B.V. drs. F.Th.J. Arp RA W.P. Delput J.J.M. van der Veen Regio Distri B.V. drs. F.Th.J. Arp RA W.P. Delput J.J.M. van der Veen

130 kengetallen per balansdatum 2005 * 2004 * Eigen vermogen x 1.000** Eigen vermogen TMG in procenten van het totale vermogen 68,8% 65,2% 64,5% 62,5% 60,6% 61,6% Verhouding vlottende activa TMG: kortlopende schulden 1,08:1 1,35 : 1 1,06 : 1 0,98 : : 1 0,70 : 1 Verhouding eigen vermogen TMG: vreemd vermogen 2,20:1 1,87 : 1 1,81 : 1 1,67 : 1 1,54 : 1 1,60 : 1 Netto-omzet TMG x Kasstroom uit operationele activiteiten x Nettowinst x Nettowinst TMG in procenten van de netto-omzet 8,9% 9,8% -3,8% 0,7% 3,6% 6,0% Bedrijfsresultaat in procenten van de netto-omzet 7,2% 3,8% 3,5% 3,1% 1,2% 9,9% Gemiddelde netto-omzet per werknemer (fte) Personeel ultimo (fte) Rentabiliteit eigen vermogen 12,3% 14,1% -6,0% 1,1% 6,4% 9,7% Uitkeringspercentage p.m. 23,6% p.m. p.m. p.m. 41,3% Per aandeel TMG van 0,25 nominaal (afgerond op hele eurocenten) Eigen vermogen 10,10 9,15 8,16 8,65 8,85 9,52 Kasstroom uit operationele activiteiten 1,40 1,26 1,18 0,63 1,43 2,70 Resultaat 1,25 1,29 0,49 0,09 0,56 0,92 Dividend p.m. 0,30 0,11 0,11 0,11 0,38 Laagste koers 17,06 16,05 13,00 13,00 14,00 20,80 Hoogste koers 20,64 18,90 19,00 24,47 22,90 37,00 Slotkoers per 31 december 18,25 18,25 17,99 15,44 17,09 21,60 * Op basis van IFRS ** Toe te rekenen aan Telegraaf Media Groep N.V.

131 ,2% 65,3% 65,7% 65,9% 1,44 : 1 1,55 : 1 1,48 : 1 1,58 : 1 ONTWIKKELING EBIT IN RELATIE TOT DE OMZET in miljoenen euro's 1,72 : 1 1,88 : 1 1,92 : 1 1,93 : ,0% 9,5% 9,2% 6,6% 12,3% 12,8% 12,8% 11,2% * 2002* 2003* Omzet Ebit * Cijfers 2000 t/m 2003 zijn niet aangepast voor IFRS-grondslagen ,7% 15,3% 14,6% 11,0% 36,0% 35,4% 35,4% 42,2% GEÏNDEXEERD AANTAL WERKNEMERS IN RELATIE TOT DE OMZET 8,98 8,19 7,37 6,63 1,95 2,28 2,36 1,89 1,23 1,26 1,08 0,73 0,44 0,44 0,38 0, ,88 17,47 16,34 12,84 24,69 23,82 22,01 19,24 22,00 22,91 17,33 16, * 2002* 2003* Omzet Gemiddeld aantal werknemers Omzet per werknemer * Cijfers 2000 t/m 2003 zijn niet aangepast voor IFRS-grondslagen.

132 COLOFON uitgave Telegraaf Media Groep N.V., Amsterdam redactie Concerncommunicatie - Telegraaf Media Groep N.V., Amsterdam redactie financiële informatie Concernfinanciën en Administratie - Telegraaf Media Groep N.V., Amsterdam tekstadvies Smink, van der Ploeg & Jongsma, Amstelveen concept, ontwerp en art-direction Veldsvorm, Amsterdam illustraties omslag en binnenwerk Veldsvorm, Amsterdam opmaak binnenwerk Reclameafdeling De Telegraaf, Amsterdam fotografie Victor E. Nieuwenhuijs, Dmitriy Fotiyev, Corbis drukwerk Hollandia Printing, Heerhugowaard afwerking Bosboom Binders, Den Haag papier cover: Muncken Lunx, 240 grams, binnenwerk: Muncken Lunx, 130 grams lettertype LinotypeSyntax Amsterdam, maart 2006 illustraties in dit jaarverslag De omslag en de illustratiepagina s van dit verslag verbeelden de strategie van Telegraaf Media Groep. Uitgangspunt daarvan is het vergroten van het aandeel van TMG in de mediaconsumptie. Dat willen we realiseren door het aanboren van nieuwe markten en door het optimaliseren en innoveren van bestaande producten en diensten. Daarnaast zoekt TMG naar mogelijkheden haar expertise te exporteren naar nieuwe geografische markten en doet het concern strategische investeringen in nieuwe activiteiten of het vergroten van belangen in bestaande deelnemingen. regionale televisie limburg b.v. televisie bedrijf limburg b.v. / l1 omroep bedrijf limburg b.v. / l1 vitalhold ltd telegraaf media ukraine llc telegraaf news media telegraaf media international b.v. publishing house telegraaf magazines ukraine llc baragold ltd telegraaf media cyprus ltd b.v. drukkerij noordholland uitgeversmaatschappij de trompetter b.v. bongers beheer b.v. bongers media productie b.v. holland combinatie b.v. de kempen pers b.v. bongers drukkerij b.v. bongers media productie / de informatie fabriek b.v. de informatie fabriek v.o.f. ttg participaties b.v. ttg bloom v.o.f. de telegraaf tijdschriften groep b.v. ttg sverige a.b. ttg hearst a.b. ttg hearst b.v. media groep west b.v. mobillion b.v. mobillion gmbh bibop tv international s.à.r.l. paypernews beheer b.v. sugababes.nl b.v. datawire b.v. dwc b.v. datawire sport b.v. telegraaf events b.v. telegraaf expomedia events v.o.f. telegraaf media ict b.v. media librium b.v. telegraaf drukkerij groep b.v. b.v. rotatiedrukkerij voorburgwal expomedia group plc telegraaf finance b.v. grafisch bedrijf media groep limburg b.v. (nieuwsdruk limburg) facilitaire bedrijven sbs broadcasting s.à.r.l distriq b.v. regio distri b.v. koninklijke wegener n.v. telegraaf distri b.v. media menu c.v. / media menu beheer b.v. hoofdlijnen structuur telegraaf media groep n.v., 31 december 2005 am van gaal media b.v. st. ak dagbladuitgevers / anp holding b.v. (45%) (40%) (80%) (30%) (80%) (50%) (75%) (50%) (70%) (70%) (50%) (40%) (20%) (20%) (23,9%) (25%) (20%) (8,84%) internationaal huis-aan-huisbladen tijdschriften overige activiteiten deelnemingen tmg

halfjaarbericht 2004

halfjaarbericht 2004 halfjaarbericht 2004 Aan de aandeel- en certificaathouders van N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf 142 van 4.497 in 2003 naar 4.355 in 2004. Per 11 juli 2004 was er sprake van een geringe toename ten

Nadere informatie

HALFJAARBERICHT. Aan de aandeel- en certificaathouders. van N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf. De opbrengst van deelnemingen daalde onder

HALFJAARBERICHT. Aan de aandeel- en certificaathouders. van N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf. De opbrengst van deelnemingen daalde onder halfjaarbericht 2003 Aan de aandeel- en certificaathouders van N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf De opbrengst van deelnemingen daalde onder invloed van onder meer een 1 1,1 miljoen lager dividend van

Nadere informatie

illustraties in dit jaarverslag

illustraties in dit jaarverslag illustraties in dit jaarverslag De omslag en de illustratiepagina s van dit verslag verbeelden de strategie van Telegraaf Media Groep. Uitgangspunt daarvan is het vergroten van het aandeel van TMG in de

Nadere informatie

HALFJAARBERICHT 2008 TMG

HALFJAARBERICHT 2008 TMG HALFJAARBERICHT 2008 TMG 15 augustus 2008 1 van 6 Het bedrijfsresultaat van TMG is exclusief bijzondere lasten en amortisatie bij een fractioneel lagere omzet gedaald van 31,8 miljoen naar 26,2 miljoen.

Nadere informatie

TRANSITIE NAAR FOCUS OP HOOFDMERKEN OP SCHEMA

TRANSITIE NAAR FOCUS OP HOOFDMERKEN OP SCHEMA 11 mrt 2015 TRANSITIE NAAR FOCUS OP HOOFDMERKEN OP SCHEMA Opbrengsten van 514,9 miljoen waren 27,5 miljoen lager dan 2013 door lagere inkomsten uit advertenties en oplage; Het bedrijfsresultaat daalde

Nadere informatie

binnenkant cover In april 2005 hebben de aandeelhouders goedkeuring verleend aan de naamswijziging van het concern in Telegraaf Media Groep N.V.

binnenkant cover In april 2005 hebben de aandeelhouders goedkeuring verleend aan de naamswijziging van het concern in Telegraaf Media Groep N.V. binnenkant cover Een gevolg van verandering In april 2005 hebben de aandeelhouders goedkeuring verleend aan de naamswijziging van het concern in Telegraaf Media Groep N.V. Een nieuwe naam die de multimediale

Nadere informatie

OMZET Nederland 32.194 29.544 Duitsland 12.896 9.885 45.090 39.429

OMZET Nederland 32.194 29.544 Duitsland 12.896 9.885 45.090 39.429 Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening over het eerste halfjaar (geen accountantscontrole toegepast) (x ( 1.000) 1e halfjaar 2010 1e halfjaar 2009 OMZET Nederland 32.194 29.544 Duitsland 12.896

Nadere informatie

Persbericht 1 e Halfjaar cijfers 2013

Persbericht 1 e Halfjaar cijfers 2013 Persbericht 1 e Halfjaar cijfers 2013 Naarden, 19 augustus 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Halfjaarverslag 1 januari 2013 tot en met 30 juni 2013 2 2. Bestuursverklaring 4 3. Halfjaarrekening 1 januari 2013

Nadere informatie

TMG jaarcijfers en cijfers 4e kwartaal 2015

TMG jaarcijfers en cijfers 4e kwartaal 2015 TMG jaarcijfers en cijfers 4e kwartaal 2015 Solide groei digitaal, ontwikkeling printopbrengsten in lijn met verwachtingen, kostenbesparingen compenseren grotendeels afname inkomsten uit print en radio.

Nadere informatie

Persbericht NETTOWINST OVER 2013 VAN 473 MILJOEN (2012: 409 MILJOEN) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 143 MILJOEN

Persbericht NETTOWINST OVER 2013 VAN 473 MILJOEN (2012: 409 MILJOEN) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 143 MILJOEN Persbericht HAL NETTOWINST OVER 2013 VAN 473 MILJOEN (2012: 409 MILJOEN) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 143 MILJOEN De nettowinst van HAL Holding N.V. over 2013 bedroeg 473 miljoen, overeenkomend met

Nadere informatie

Persbericht NETTOWINST 2011 VAN 493 MILJOEN (+14%) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 157 MILJOEN (+3%) IN 2011

Persbericht NETTOWINST 2011 VAN 493 MILJOEN (+14%) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 157 MILJOEN (+3%) IN 2011 Persbericht HAL NETTOWINST 2011 VAN 493 MILJOEN (+14%) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 157 MILJOEN (+3%) IN 2011 De nettowinst over 2011 bedroeg 493 miljoen, overeenkomend met 7,42 per aandeel, vergeleken

Nadere informatie

Persbericht NETTOWINST HAL HOLDING N.V. OVER 2004

Persbericht NETTOWINST HAL HOLDING N.V. OVER 2004 Persbericht HAL NETTOWINST OVER 2004 ¼0,/-2(1¼0,/-2(1 De nettowinst van HAL Holding N.V. over 2004 bedroeg ¼PLOMRHQ overeenkomend met ¼SHUDDQGHHOYHUJHOHNHQPHW¼PLOMRHQ¼4 per aandeel) over 2003. De nettowinst

Nadere informatie

telegraaf media groep n.v.

telegraaf media groep n.v. telegraaf media groep n.v. Bezoekadres Basisweg 30, Amsterdam Postadres Postbus 376, 1000 EB Amsterdam 020-585 9111 Het jaarverslag is digitaal beschikbaar via www.tmg.nl Voor meer informatie: concerncommunicatie@tmg.nl

Nadere informatie

HALFJAARBERICHT 2007

HALFJAARBERICHT 2007 HALFJAARBERICHT 2007 Winst Batenburg fors hoger De nettowinst van Batenburg Beheer in het eerste halfjaar van 2007 is met 91% gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2006. De omzet komt in dezelfde

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2014 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2014 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Financieel economisch verslag

Financieel economisch verslag OVERZICHT JAARVERSLAG 2013 Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2013 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

n.v. holdingmaatschappij de telegraaf

n.v. holdingmaatschappij de telegraaf JAARVERSLAG 2004 n.v. holdingmaatschappij de telegraaf Basisweg 30, 1043 AP Amsterdam Postbus 376, 1000 EB Amsterdam 020-585 9111 Het jaarverslag is digitaal beschikbaar via http://www.telegraafholding.nl

Nadere informatie

Netto-omzet 63.789 1.099 Kostprijs van de omzet (61.047) (640) Bruto-omzetresultaat 2.741 458 EBITDA 1.666 22. Bedrijfsresultaat 1.

Netto-omzet 63.789 1.099 Kostprijs van de omzet (61.047) (640) Bruto-omzetresultaat 2.741 458 EBITDA 1.666 22. Bedrijfsresultaat 1. Persbericht Willemstad, Curaçao, 5 mei 2011 AamigoO Group NV maakt voorlopige jaarcijfers 2010 bekend Omzet Source+ NV 128,7 miljoen Brutomarge Source+ NV 5,6 miljoen Source+ slechts halfjaar meegenomen

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG 2017 FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG GECONSOLIDEERDE BALANS 2017 Het balanstotaal ultimo 2017 bedraagt 20.282.000 en is daarmee 578.000 lager dan de balans ultimo 2016. Dit betekent een daling van 2,8%.

Nadere informatie

Persbericht Aantal pagina s: 4

Persbericht Aantal pagina s: 4 Persbericht Aantal pagina s: 4 Brunel: sterke groei omzet en winst Kernpunten verslagjaar 2004 Omzet 313 miljoen; 27% groei EBIT 11,0 miljoen; toename van 8,1 miljoen Nettowinst 7,3 miljoen; toename van

Nadere informatie

PERSMEDEDELING 17 mei Roularta-resultaat groeit naar 5,1 miljoen in eerste kwartaal dankzij Printed Media

PERSMEDEDELING 17 mei Roularta-resultaat groeit naar 5,1 miljoen in eerste kwartaal dankzij Printed Media EMBARGO 17 mei 2005 om 8.00 u. PERSMEDEDELING 17 mei 2005 Roularta-resultaat groeit naar 5,1 miljoen in eerste kwartaal dankzij Printed Media Niettegenstaande een moeilijke economische context en een zwakke

Nadere informatie

TMG legt focus op kernbedrijf

TMG legt focus op kernbedrijf PERSBERICHT TMG legt focus op kernbedrijf In het transitiejaar 2012 bleef de omzet met 577,2 miljoen gelijk aan 2011 door acquisities en groei van digitale activiteiten. Genormaliseerd EBITDA-resultaat

Nadere informatie

Resultaat TMG eerste kwartaal 2012

Resultaat TMG eerste kwartaal 2012 Amsterdam, 11 mei 2012 1 van 5 Resultaat TMG eerste kwartaal 2012 Ten opzichte van het eerste kwartaal 2011: Opbrengsten stijgen fractioneel naar 137,7 miljoen (eerste kwartaal 2011: 136,9 miljoen). Internetopbrengsten

Nadere informatie

Resultaten Vivenda Media Groep 2011 Aangescherpte focus legt fundament voor toekomstige groei

Resultaten Vivenda Media Groep 2011 Aangescherpte focus legt fundament voor toekomstige groei Persbericht Hilversum, 19 maart 2012 Resultaten Vivenda Media Groep 2011 Aangescherpte focus legt fundament voor toekomstige groei Vivenda Media Groep NV (VMG) publiceert vandaag haar kerncijfers 2011.

Nadere informatie

Liquiditeitspositie stijgt met 2,8 miljoen t.o.v. 30 juni 2014 naar 34,7 miljoen, ondanks substantiële uitgaven vanwege reorganisaties;

Liquiditeitspositie stijgt met 2,8 miljoen t.o.v. 30 juni 2014 naar 34,7 miljoen, ondanks substantiële uitgaven vanwege reorganisaties; 31 jul 2015 TMG MAAKT TEMPO BIJ AANBRENGEN STRATEGISCHE FOCUS Hoofdpunten eerste halfjaar Aanbrengen van strategische focus leidt tot nieuwe initiatieven en cultuur; Transitie in volle gang bij nagenoeg

Nadere informatie

Resultaat TMG derde kwartaal 2011

Resultaat TMG derde kwartaal 2011 Amsterdam, 11 november 2011 1 van 6 Resultaat TMG derde kwartaal 2011 Ten opzichte van het derde kwartaal 2010: Opbrengsten stijgen met 1,5 miljoen (1,1%) naar 141,0 miljoen. Internetopbrengsten stijgen

Nadere informatie

Persbericht BERICHT OVER HET EERSTE HALFJAAR 2005

Persbericht BERICHT OVER HET EERSTE HALFJAAR 2005 Persbericht HAL BERICHT OVER HET EERSTE HALFJAAR 2005 De nettowinst van HAL Holding N.V. bedroeg over de eerste zes maanden van 2005 ¼PLOMRHQ¼SHUDDQGHHOYHUJHOHNHQPHW¼PLOMRHQ¼SHUDDQGHHO over dezelfde periode

Nadere informatie

De Vries Robbé Groep NV: stijging bedrijfsopbrengsten in 2005 door acquisities

De Vries Robbé Groep NV: stijging bedrijfsopbrengsten in 2005 door acquisities PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT Schiedam, 19 april 2006. De Vries Robbé Groep NV: stijging bedrijfsopbrengsten in 2005 door acquisities Highlights 2005 De bedrijfsopbrengsten

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Uitgeverijen Uitgeverijen zijn onderverdeeld naar het soort product dat ze aanbieden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar dagbladen, boeken, tijdschriften, vakbladen en elektronische media. Ook wordt

Nadere informatie

Twiki RoboticsR. Jaarverslag 2013

Twiki RoboticsR. Jaarverslag 2013 R Jaarverslag 2013 inhoudsopgave Directieverslag 3 Jaarrekening 2013 4 Balans 4 Winst- en verliesrekening 5 Toelichting op de jaarrekening 2013 6 Verwijzingen jaarrekening 2013 7 Overige gegevens 10 Controleverklaring

Nadere informatie

Nettoresultaat Aalberts Industries stijgt met 34%

Nettoresultaat Aalberts Industries stijgt met 34% Nettoresultaat Aalberts Industries stijgt met 34% Highlights 1 e halfjaar Netto-omzet stijgt met 40% naar ruim EUR 697 miljoen Bedrijfsresultaat (EBITA) stijgt met 42% naar ruim EUR 80 miljoen Autonome

Nadere informatie

Agenda. Voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders. datum woensdag 24 april 2019 aanvang uur

Agenda. Voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders. datum woensdag 24 april 2019 aanvang uur Agenda Voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders datum woensdag 24 april 2019 aanvang 10.30 uur Agenda voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders te houden op woensdag

Nadere informatie

PERSMEDEDELING 15 mei 2006 ROULARTA GROEIT MET 10% IN HET EERSTE KWARTAAL VAN 2006, DANKZIJ PRINTED MEDIA

PERSMEDEDELING 15 mei 2006 ROULARTA GROEIT MET 10% IN HET EERSTE KWARTAAL VAN 2006, DANKZIJ PRINTED MEDIA EMBARGO 15 mei 2006 om 8.00 u. PERSMEDEDELING 15 mei 2006 ROULARTA GROEIT MET 10% IN HET EERSTE KWARTAAL VAN 2006, DANKZIJ PRINTED MEDIA Roularta Media Group realiseerde in het eerste kwartaal van 2006

Nadere informatie

Beurs Rotterdam N.V. Halfjaarbericht 2013

Beurs Rotterdam N.V. Halfjaarbericht 2013 januari 2013 februari maart april mei juni Beurs Rotterdam N.V. juli augustus september Halfjaarbericht 2013 oktober november december Beurs Rotterdam N.V. Halfjaarbericht 30 juni 2013 Beurs Rotterdam

Nadere informatie

Financieel economisch verslag

Financieel economisch verslag Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2016 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens van dochteronderneming

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2011 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2011 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Stichting Bewaarder Holland Immo Group XI/ Retail Residential Fund te Eindhoven

Stichting Bewaarder Holland Immo Group XI/ Retail Residential Fund te Eindhoven Stichting Bewaarder Holland Immo Group XI/ Retail Residential Fund te Eindhoven Jaarrekening 2012 Stichting Bewaarder Holland Immo Group XI/ Retail Residential Fund Jaarrekening 2012 Inhoudsopgave Jaarstukken

Nadere informatie

halfjaarbericht 2006

halfjaarbericht 2006 halfjaarbericht 2006 2 HALFJAARBERICHT 2006 telegraaf media groep n.v. Bezoekadres Basisweg 30, Amsterdam 020-585 9111 Postadres Postbus 376, 1000 EB Amsterdam Het halfjaarbericht is digitaal beschikbaar

Nadere informatie

holding halfjaarcijfers 2004

holding halfjaarcijfers 2004 004 holding halfjaarcijfers 2004 Fractioneel gedaalde omzet, duidelijke verbetering van het resultaat in het eerste halfjaar Connexxion heeft in concurrerende marktomstandigheden over het eerste halfjaar

Nadere informatie

Inhoud. 3 Kerncijfers 1e halfjaar Verslag van de directie 6 Geconsolideerde tussentijdse financiële overzichten

Inhoud. 3 Kerncijfers 1e halfjaar Verslag van de directie 6 Geconsolideerde tussentijdse financiële overzichten Inhoud 3 Kerncijfers 1e halfjaar 2009 4 Verslag van de directie 6 Geconsolideerde tussentijdse financiële overzichten Dit rapport bevat gereguleerde informatie zoals bedoeld in de artikelen 1.1 en 5.25

Nadere informatie

Duvel Moortgat : courante netto winst +16%

Duvel Moortgat : courante netto winst +16% 15 Maart 2000 Duvel Moortgat : courante netto winst +16% Markante feiten van 1999 Beursintroductie: Duvel Moortgat werd begin juni geïntroduceerd op de Beurs van Brussel. Participatie in Noord Amerikaanse

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2013

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2013 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2013 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Kengetallen

Nadere informatie

Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17.

Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17. Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17.0%) Kerncijfers 1H 2018 ten opzichte van 1H 2017 Mio 1H 2018

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2015

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2015 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2015 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Fiscale positie

Nadere informatie

P E R S B E R I C H T Europoort/Rotterdam, 22 augustus 2007

P E R S B E R I C H T Europoort/Rotterdam, 22 augustus 2007 P E R S B E R I C H T Europoort/Rotterdam, 22 augustus 2007 AANZIENLIJKE STIJGING HALFJAARRESULTAAT HES BEHEER (+ 38,9%) H.E.S. Beheer N.V. te Rotterdam heeft over het eerste halfjaar een nettoresultaat

Nadere informatie

Stichting Ankh Antwoordkerk Kruisnetlaan 200 3192 KD Hoogvliet Rotterdam. Jaarrekening 2014

Stichting Ankh Antwoordkerk Kruisnetlaan 200 3192 KD Hoogvliet Rotterdam. Jaarrekening 2014 Antwoordkerk Kruisnetlaan 200 3192 KD Hoogvliet Rotterdam INHOUDSOPGAVE Pagina Rapportage Samenstellingsverklaring 4 Voorwoord 5 Resultaten 6 Ondertekening van de rapportage 7 Jaarstukken 2014 Jaarrekening

Nadere informatie

Persbericht ONTWIKKELINGEN EERSTE KWARTAAL 2010

Persbericht ONTWIKKELINGEN EERSTE KWARTAAL 2010 Persbericht HAL ONTWIKKELINGEN EERSTE KWARTAAL 2010 Nettovermogenswaarde De nettovermogenswaarde, waarbij de beursgenoteerde investeringen en de liquiditeitenportefeuille tegen marktwaarde zijn opgenomen

Nadere informatie

geconsolideerde winst- en verliesrekening

geconsolideerde winst- en verliesrekening geconsolideerde winst- en verliesrekening Periode Periode 1/1-30/6 2006 Periode Bedragen in duizenden euro s. 1/1-30/6 2007 (pro forma) 1/1-16/7 2006 Voortgezette bedrijfsactiviteiten Opbrengsten 365.119

Nadere informatie

AGENDA VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS

AGENDA VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS AGENDA VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 11 MAART 2010 OM 10.00 UUR IN HET ROSARIUM, AMSTELPARK 1, 1083 HZ AMSTERDAM 1. Opening. 2. Voorstel tot het verwerven van

Nadere informatie

Stichting Sprint Schiedam Westvest BW Schiedam. Jaarrekening 2016

Stichting Sprint Schiedam Westvest BW Schiedam. Jaarrekening 2016 Westvest 26 3111 BW Schiedam INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage 2 Samenstellingsverklaring 3 Algemeen 4 Financieel Verslag Bestuursverslag 6 Jaarstukken 2016 Balans per 31 december 2016 8 Staat

Nadere informatie

Schiphol Nederland B.V. Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013

Schiphol Nederland B.V. Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013 Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013 HALFJAARVERSLAG 2013 Schiphol Nederland B.V. is onderdeel van de Schiphol Group (N.V. Luchthaven Schiphol voert Schiphol

Nadere informatie

7 Aansluitingsoverzicht van de eerste toepassing van IFRS

7 Aansluitingsoverzicht van de eerste toepassing van IFRS 7 Aansluitingsoverzicht van de eerste toepassing van Vanaf boekjaar 2005 past de Groep toe als basis voor haar rapportage. De jaarrekening van 2005 bevat vergelijkende cijfers over het boekjaar 2004 die

Nadere informatie

Verkorte Geconsolideerde Winst- en Verliesrekening 1

Verkorte Geconsolideerde Winst- en Verliesrekening 1 Verkorte Geconsolideerde Winst- en Verliesrekening 1 EUR EUR EUR USD 3 EUR 4 2000 2001 2002 2002 2001 (Bedragen x 1000) jan - jun jan - jun jan - jun jan - jun jul - dec Netto omzet 1.335.336 1.015.496

Nadere informatie

Persbericht. Resultaten 1 ste halfjaar 2008 Vivenda Media Groep. Hilversum, 23 december Highlights eerste halfjaar 2008

Persbericht. Resultaten 1 ste halfjaar 2008 Vivenda Media Groep. Hilversum, 23 december Highlights eerste halfjaar 2008 Persbericht Hilversum, 23 december 2008 Resultaten 1 ste halfjaar 2008 Vivenda Media Groep Highlights eerste halfjaar 2008 Netto omzet eerste helft 2008 bedroeg 1,8 miljoen* Nettoresultaat over het eerste

Nadere informatie

Persbericht investor relations

Persbericht investor relations Persbericht investor relations Bedrijfsresultaat Koninklijke Ten Cate (KTC) bijna verdubbeld in eerste kwartaal 2005 Koninklijke Ten Cate (technisch textiel en technische componenten) boekte over het eerste

Nadere informatie

Halfjaarcijfers TMG 2014

Halfjaarcijfers TMG 2014 PERSBERICHT Amsterdam, 1 augustus 2014 Halfjaarcijfers TMG 2014 Advertentieomzet lager dan verwacht; kostenreductie voor op schema Hoofdpunten eerste halfjaar 2014 Genormaliseerd EBITDA-resultaat daalde

Nadere informatie

Miko NV Steenweg op Mol Turnhout KBO nr RPR Turnhout. Halfjaarlijks financieel verslag 2017

Miko NV Steenweg op Mol Turnhout KBO nr RPR Turnhout. Halfjaarlijks financieel verslag 2017 GECONSOLIDEERDE RESULTATEN Miko NV Steenweg op Mol 177 2300 Turnhout KBO nr. 0404.175.739 RPR Turnhout Halfjaarlijks financieel verslag 2017 De omzet steeg met 12,4 % ten opzichte van dezelfde periode

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2014

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2014 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Kengetallen

Nadere informatie

Brought to you by Global Reports. aarverslag 2003

Brought to you by Global Reports. aarverslag 2003 aarverslag 2003 N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf Bezoekadres: Postadres: Basisweg 30, 1043 AP Amsterdam Postbus 376, 1000 EB Amsterdam Telefoon: 020-5859111 Het jaarverslag is digitaal beschikbaar

Nadere informatie

halfjaarverslag 2015

halfjaarverslag 2015 1 halfjaarverslag 2015 TMG halfjaarverslag 2015 Het halfjaarverslag is digitaal beschikbaar via: www.tmg.nl Voor meer informatie: concerncommunicatie@tmg.nl The semi-annual report is available in English

Nadere informatie

Miko N.V. Steenweg op Mol Turnhout KBO nr RPR Turnhout. Halfjaarlijks financieel verslag 2016

Miko N.V. Steenweg op Mol Turnhout KBO nr RPR Turnhout. Halfjaarlijks financieel verslag 2016 GECONSOLIDEERDE RESULTATEN Miko N.V. Steenweg op Mol 177 2300 Turnhout KBO nr. 0404.175.739 RPR Turnhout Halfjaarlijks financieel verslag 2016 De omzet steeg met 1,3 % ten opzichte van dezelfde periode

Nadere informatie

Stichting Steunfonds KansPlus gevestigd te Houten

Stichting Steunfonds KansPlus gevestigd te Houten gevestigd te Houten Rapport inzake de Jaarrekening 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Accountantsrapport 1.1 Opdracht 2 1.2 Algemeen 3 1.3 Resultaten 4 1.4 Financiële positie 5 2. Jaarrekening 2.1 Balans per

Nadere informatie

Daling in opbrengsten TMG gecompenseerd door verdere kostenbesparingen

Daling in opbrengsten TMG gecompenseerd door verdere kostenbesparingen PERSBERICHT Daling in opbrengsten TMG gecompenseerd door verdere kostenbesparingen Eenmalige boekwinst leidt tot uitzonderlijk hoog nettoresultaat in moeilijke markt. Ontwikkelingen in hoofdlijnen: Genormaliseerd

Nadere informatie

Resultaat TMG tweede kwartaal 2012

Resultaat TMG tweede kwartaal 2012 Amsterdam, 17 augustus 2012 1 van 6 Resultaat TMG tweede kwartaal 2012 Van positieve invloed op de tweede kwartaalresultaten 2012 is geweest het meeconsolideren van de Franse puzzeluitgever Megastar Groupe

Nadere informatie

NETTOWINST OVER 2016 VAN 871 MILJOEN (2015: 630 MILJOEN) NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 317 MILJOEN

NETTOWINST OVER 2016 VAN 871 MILJOEN (2015: 630 MILJOEN) NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 317 MILJOEN Persbericht HAL NETTOWINST OVER 2016 VAN 871 MILJOEN (2015: 630 MILJOEN) NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 317 MILJOEN De nettowinst van HAL Holding N.V. over 2016 bedroeg 871 miljoen, overeenkomend met

Nadere informatie

Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Algemene Vergadering van Aandeelhouders Beter Bed Holding N.V. 23 april 2009 Agenda Resultaten 2008 Strategie en gang van zaken Formules Samenvatting 2008 Eerste kwartaal 2009 Omzet per kwartaal euro *

Nadere informatie

Welkom Algemene Vergadering van Aandeelhouders Attero Holding NV. 26 april 2012

Welkom Algemene Vergadering van Aandeelhouders Attero Holding NV. 26 april 2012 Welkom Algemene Vergadering van Aandeelhouders Attero Holding NV 26 april 2012 Agenda 1. Opening 2. Ingekomen stukken en mededelingen 3. Boekjaar 2011 4. Realisatie strategie 5. Benoemingen 6. Opdracht

Nadere informatie

TMG Corporate Communication & Investor Relations. 17 april 2008 Telegraaf Media Groep N.V.

TMG Corporate Communication & Investor Relations. 17 april 2008 Telegraaf Media Groep N.V. TMG Corporate Communication & Investor Relations 17 april 2008 Telegraaf Media Groep N.V. Algemene Vergadering van Aandeelhouders 17 april 2008 TMG Corporate Communication & Investor Relations 17 april

Nadere informatie

Persbericht NETTOWINST OVER 2010 VAN 432 MILJOEN (+24%) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 1.205 MILJOEN (+26%)

Persbericht NETTOWINST OVER 2010 VAN 432 MILJOEN (+24%) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 1.205 MILJOEN (+26%) Persbericht HAL NETTOWINST OVER 2010 VAN 432 MILJOEN (+24%) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 1.205 MILJOEN (+26%) De nettowinst over 2010 bedroeg 432,1 miljoen, overeenkomend met 6,69 per aandeel, vergeleken

Nadere informatie

Agenda. Voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders. datum woensdag 20 april 2016 aanvang 10.30 uur

Agenda. Voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders. datum woensdag 20 april 2016 aanvang 10.30 uur Agenda Voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders datum woensdag 20 april 2016 aanvang 10.30 uur Agenda Voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders te houden op woensdag

Nadere informatie

PERSMEDEDELING 21 november 2005

PERSMEDEDELING 21 november 2005 EMBARGO 21 november 2005 om 8.00 u. PERSMEDEDELING 21 november 2005 DERDE KWARTAAL ROULARTA: DIVISIE PRINTED MEDIA BLIJFT GOED PRESTEREN AUDIOVISUELE MEDIA ONDER DRUK Geconsolideerde resultaten voor het

Nadere informatie

Financieel Verslag Stichting 2109 Gevestigd te Son en Breugel

Financieel Verslag Stichting 2109 Gevestigd te Son en Breugel Financieel Verslag 2016 Stichting 2109 Gevestigd te Voorblad 0 0 Inhoud Accountantsrapportage 2 Samenstellingsverklaring 3 Algemeen 4 Resultaatvergelijking 5 Jaarrekening 7 Balans 8 Resultatenrekening

Nadere informatie

Specialisterren Foundation Kobaltweg 11 3542CE Utrecht. KvK-nummer: 50437062 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015

Specialisterren Foundation Kobaltweg 11 3542CE Utrecht. KvK-nummer: 50437062 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015 Specialisterren Foundation Kobaltweg 11 3542CE Utrecht KvK-nummer: 543762 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 215 Inhoud VERSLAG Samenstellingsverklaring Resultaat-analyse Jaarverslag van het Bestuur (Tekst)

Nadere informatie

PERSBERICHT JAARCIJFERS 2012

PERSBERICHT JAARCIJFERS 2012 BETER BED HOLDING N.V. PERSBERICHT JAARCIJFERS 2012 Uden, 8 maart 2013 Inhoudsopgave 1. Persbericht jaarcijfers 2012.. 3 2. Geconsolideerde balans. 9 3. Geconsolideerde winst-en-verliesrekening.. 10 4.

Nadere informatie

BETER BED HOLDING NV HALFJAARCIJFERS 2009

BETER BED HOLDING NV HALFJAARCIJFERS 2009 BETER BED HOLDING NV HALFJAARCIJFERS 2009 Beter Bed Holding N.V. halfjaarcijfers 2009 1 Inhoudsopgave 1. Geconsolideerde balans. 3 2. Geconsolideerde winst-en-verliesrekening.. 4 3. Geconsolideerd kasstroomoverzicht.....

Nadere informatie

NB: De agendapunten 4, 6, 8a, 8b, 9, 11, 12, 13, 14 en 15 zullen ter stemming worden gebracht.

NB: De agendapunten 4, 6, 8a, 8b, 9, 11, 12, 13, 14 en 15 zullen ter stemming worden gebracht. Beter Bed Holding N.V. Agenda Algemene Vergadering van Aandeelhouders op donderdag, 28 april 2011 om 12.30 uur bij IBN Vergadercentrum, Hockeyweg 5, 5405 NC Uden 1. Opening. 2. Bespreking jaarverslag 2010.

Nadere informatie

Presentatie halfjaarcijfers 2012

Presentatie halfjaarcijfers 2012 Logistics Healthcare Automotive Industrial Automation Machine & Systems Energy & Utilities Presentatie halfjaarcijfers 2012 Amsterdam, 27 augustus 2012 Agenda Kerncijfers eerste helft 2012 Operationele

Nadere informatie

BEDRIJFSRESULTAAT BETER BED HOLDING IN LIJN MET VERWACHTINGEN

BEDRIJFSRESULTAAT BETER BED HOLDING IN LIJN MET VERWACHTINGEN PERSBERICHT Uden, 9 maart 2001 BEDRIJFSRESULTAAT BETER BED HOLDING IN LIJN MET VERWACHTINGEN Beter Bed Holding heeft over het jaar 2000 een bedrijfsresultaat geboekt van EUR 21,2 miljoen, ongeveer gelijk

Nadere informatie

- Resultaten halfjaar 2010 -

- Resultaten halfjaar 2010 - HALFJAARVERSLAG 2010 Amsterdam, 27 augustus 2010 Highlights eerste halfjaar 2010 De omzet DPA Group in het eerste halfjaar was 19,8 miljoen zijnde een afname met 29% in vergelijking tot het eerste halfjaar

Nadere informatie

Batenburg publiceert jaarcijfers Resultaat in lijn met verwachting, herstel resultaat in tweede halfjaar

Batenburg publiceert jaarcijfers Resultaat in lijn met verwachting, herstel resultaat in tweede halfjaar PERSBERICHT Batenburg publiceert jaarcijfers 2013 Resultaat in lijn met verwachting, herstel resultaat in tweede halfjaar Positief resultaat 2013 voortgezette activiteiten (exclusief impairment en reorganisatie

Nadere informatie

VAN GASTEL EN NEIJNENS ACCOUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS

VAN GASTEL EN NEIJNENS ACCOUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS VAN GASTEL EN NEIJNENS ACCOUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS STICHTING ICONE RESEARCH EN ONTWIKKELING te Nuenen Rapport inzake de jaarrekening 2012 Vaktechnisch verantwoordelijken: M.J.W.M. van Gastel, Federatie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2006 STICHTING ING AANDELEN

JAARVERSLAG 2006 STICHTING ING AANDELEN JAARVERSLAG 2006 STICHTING ING AANDELEN INHOUD Blz. 1. Bestuursverslag 1.1 Algemeen.. 3 1.2 Financiële administratie 4 1.3 Kostenvergoeding. 4 1.4 Bestuur van de Stichting... 4 2. Jaarrekening 2.1 Balans

Nadere informatie

HAL. Persbericht NETTO WINST OVER 2005: 311,6 MILJOEN NETTOVERMOGENSWAARDE STIJGT MET 979 MILJOEN

HAL. Persbericht NETTO WINST OVER 2005: 311,6 MILJOEN NETTOVERMOGENSWAARDE STIJGT MET 979 MILJOEN Persbericht HAL NETTO WINST OVER 2005: 311,6 MILJOEN NETTOVERMOGENSWAARDE STIJGT MET 979 MILJOEN De nettowinst van HAL Holding N.V. over 2005 bedroeg 311,6 miljoen, overeenkomend met 4,89 per aandeel,

Nadere informatie

33.3 TOELICHTING BIJ DE ENKELVOUDIGE WINST- EN VERLIESREKENING EN BALANS 33.4 GRONDSLAGEN VOOR HET OPSTELLEN VAN DE ENKELVOUDIGE JAARREKENING

33.3 TOELICHTING BIJ DE ENKELVOUDIGE WINST- EN VERLIESREKENING EN BALANS 33.4 GRONDSLAGEN VOOR HET OPSTELLEN VAN DE ENKELVOUDIGE JAARREKENING 33.3 TOELICHTING BIJ DE ENKELVOUDIGE WINST- EN VERLIESREKENING EN BALANS 33.4 GRONDSLAGEN VOOR HET OPSTELLEN VAN DE ENKELVOUDIGE JAARREKENING De enkelvoudige jaarrekening van USG People N.V. wordt opgesteld

Nadere informatie

Agenda AVA. 10 mei 2017

Agenda AVA. 10 mei 2017 Agenda AVA 10 mei 2017 AGENDA voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders te houden op woensdag 10 mei 2017 om 10.00 uur in het Novotel Rotterdam Brainpark, K.P. van der Mandelelaan 150,

Nadere informatie

Jaarstukken 2008. Gold & Discovery Management B.V. statutair gevestigd te Amsterdam

Jaarstukken 2008. Gold & Discovery Management B.V. statutair gevestigd te Amsterdam Jaarstukken 2008 Gold & Discovery Management B.V. statutair gevestigd INHOUDSOPGAVE Jaarrekening: 1. Balans per 31 december 2008 1 2. Winst- en verliesrekening over 2008 2 3. Algemeen, activiteiten, grondslagen

Nadere informatie

Jaarcijfers 2013 AND International Publishers NV

Jaarcijfers 2013 AND International Publishers NV Persbericht Jaarcijfers 2013 AND International Publishers NV AND realiseert positief en sterk resultaat over 2013 in miljoenen euro s (behalve bedragen per aandeel) 2013 2012 Opbrengsten 4,3 4,5 Bedrijfsresultaat

Nadere informatie

Persbericht NETTOWINST OVER 2008 VAN 383 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 809 MILJOEN (19%)

Persbericht NETTOWINST OVER 2008 VAN 383 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 809 MILJOEN (19%) Persbericht HAL NETTOWINST OVER 2008 VAN 383 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 809 MILJOEN (19%) De nettowinst over 2008 bedroeg 383,1 miljoen, overeenkomend met 6,03 per aandeel, vergeleken met

Nadere informatie

IBUS Fondsen Beheer B.V. Jaarverslag 2013

IBUS Fondsen Beheer B.V. Jaarverslag 2013 IBUS Fondsen Beheer B.V. INHOUDSOPGAVE JAARVERSLAG 4 JAARREKENING Balans per 31 december 2013 5 Winst- en verliesrekening over 2013 6 Kasstroomoverzicht 7 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40%

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Toegenomen verlies Airolux Verder verhoging dividend Kerncijfers

Nadere informatie

Gordiaan Vastgoed BV. Jaarrekening 2009

Gordiaan Vastgoed BV. Jaarrekening 2009 Gordiaan Vastgoed BV Jaarrekening 2009 Inhoudsopgave pagina Directieverslag 3 Jaarrekening 1. Ten geleide 4 2. Grondslagen van waardering van activa en passiva en van bepaling van het resultaat 4 3. Balans

Nadere informatie

MARGEVERBETERING ESSENTIEEL Ad Swartjes - CEO. SCHERPER FINANCIEEL BELEID INGEZET Fred Arp - CFO. UITGEVEN IS EN BLIJFT TEAMWORK Patrick Morley - COO

MARGEVERBETERING ESSENTIEEL Ad Swartjes - CEO. SCHERPER FINANCIEEL BELEID INGEZET Fred Arp - CFO. UITGEVEN IS EN BLIJFT TEAMWORK Patrick Morley - COO Jaarverslag 2007 MARGEVERBETERING ESSENTIEEL Ad Swartjes - CEO SCHERPER FINANCIEEL BELEID INGEZET Fred Arp - CFO UITGEVEN IS EN BLIJFT TEAMWORK Patrick Morley - COO Het jaarverslag is digitaal beschikbaar

Nadere informatie

11 september Halfjaarcijfers 2003 Ballast Nedam

11 september Halfjaarcijfers 2003 Ballast Nedam Page 1 sur 12 11 september 2003 - Halfjaarcijfers 2003 Ballast Nedam Ingrijpende reorganisatie werpt vruchten af. Ballast Nedam weer op de goede weg: EBIT Euro 6 mln (halfjaar 2002 : Euro 93 mln verlies)

Nadere informatie

Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Beter Bed Holding N.V.

Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Beter Bed Holding N.V. Algemene Vergadering van Aandeelhouders Beter Bed Holding N.V. 25 april 2007 Resultaten 2006 Agenda Strategie en gang van zaken Formules Koersontwikkeling en dividendbeleid Dividendvoorstel/inkoop eigen

Nadere informatie

De Grote Voskuil Capital B.V. Haarlem. Tussentijds overzicht over de periode 1 januari 2016 t/m 30 juni 2016

De Grote Voskuil Capital B.V. Haarlem. Tussentijds overzicht over de periode 1 januari 2016 t/m 30 juni 2016 Haarlem Tussentijds overzicht over de periode 1 januari 2016 t/m 30 juni 2016 INHOUD Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsverklaring van de accountant 3 TUSSENTIJDS OVERZICHT 1 Balans

Nadere informatie

Halfjaarverslag 2010 Mn Services Fondsenbeheer B.V.

Halfjaarverslag 2010 Mn Services Fondsenbeheer B.V. Halfjaarverslag 2010 Mn Services Fondsenbeheer B.V. Inhoud Directie en functionarissen per 30 juni 2010 3 Halfjaarverslag Balans per 30 juni 2010 4 Winst- en Verliesrekening per 30 juni 2010 5 Algemene

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2015 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2015 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Halfjaarbericht 2008. Bedrijfsresultaat gedaald. Afwaardering belang. Winstverwachting bijgesteld

Halfjaarbericht 2008. Bedrijfsresultaat gedaald. Afwaardering belang. Winstverwachting bijgesteld Halfjaarbericht 2008 Bedrijfsresultaat gedaald Afwaardering belang ProSiebenSat.1 Winstverwachting bijgesteld Telegraaf Media Groep N.V. bezoekadres Basisweg 30, Amsterdam telefoon 020-585 9111 postadres

Nadere informatie

Nettowinst gestegen met 53%, sterke prestaties in met name Duitsland en Nederland

Nettowinst gestegen met 53%, sterke prestaties in met name Duitsland en Nederland Nettowinst gestegen met 53%, sterke prestaties in met name Duitsland en Nederland Kernpunten tweede kwartaal 2005 Stijging met 52% van de verwaterde winst per gewoon aandeel (WPA) in Q2 tot 0,47 (Q2 2004:

Nadere informatie

Mutatie ( miljoen) Mutatie 2009* in %

Mutatie ( miljoen) Mutatie 2009* in % Tweede kwartaal/eerste halfjaar 2010 26 augustus 2010 Halfjaarbericht Hoofdpunten Omzet met 10,8% gestegen naar 7,1 miljard (stijging van 4,4% tegen constante wisselkoersen) Bedrijfsresultaat met 17,6%

Nadere informatie