... DE WERELD IN EEN KLIK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "... DE WERELD IN EEN KLIK"

Transcriptie

1 DE WERELD IN EEN KLIK

2 VAN OUD NAAR NIEUW... PAGINA 5 Extra opdrachten / opdrachten voor thuis 8 WAT ZIE JE?.... PAGINA Kader Standpunt Moment Licht Kleur Compositie Manipulatie 22 Extra opdrachten / opdrachten voor thuis 23 WAT IS HET?.... PAGINA Soorten foto s Documentairefotografie 29 Extra opdrachten / opdrachten voor thuis 32 HET ONDERWERP... PAGINA Ik zie, ik zie Hetzelfde maar dan anders Context 39 Extra opdrachten / opdrachten voor thuis 40 VAN FOTO S TOT SERIE.... PAGINA Gevonden foto s Het maken van een serie Portretseries 48 Extra opdrachten / opdrachten voor thuis 51 NU JIJ!... PAGINA Tips voor de fotograaf Foto-opdracht Een tentoonstelling op school 56 Begrippenlijst 57 Extra 59

3 HALLO! In dit boekje draait alles om fotografie. En een heel speciaal soort fotografie in het bijzonder: documentaire fotografie. Dat is fotografie waarmee je verhalen kunt vertellen. Hoe dat werkt leer je met dit boek. Voordat je zelf gaat fotograferen is het heel belangrijk dat je leert kijken. Aan de hand van allerlei opdrachten oefen je je ogen om beter naar foto s en ook naar de wereld om je heen te kijken. Dit boek is dus eigenlijk ook een sport voor je ogen! Als je alle hoofdstukken van dit boek hebt doorgewerkt ben je klaar om als fotograaf aan de slag te gaan. Je vindt in dit boek allerlei vragen en opdrachten over en met foto s die je op school maar ook thuis kan doen. Gebruik een schrift om al je antwoorden en opdrachten in op te schrijven. Ook als je tussendoor foto s maakt of plaatjes verzamelt kun je ze in je schrift plakken of bewaren. Zo heb je straks een echt fotoschrift! In de tekst kom je af en toe moeilijke woorden tegen die dikgedrukt zijn. Deze woorden staan achterin dit boek uitgelegd in de woordenlijst. Veel plezier!

4 VAN OUD NAAR NIEUW Aan het einde van dit hoofdstuk heb je inzicht in de ontwikkeling van de fotografie van vroeger naar nu. Je kunt 3 verschillen noemen tussen fotografie vroeger en fotografie nu.

5 VAN OUD NAAR NIEUW PAGINA Eerste foto Niepce. Deze foto is gemaakt op een stuk rubber. Het duurde wel 8 uur voordat de foto gemaakt was Een foto is een afbeelding die je met een camera maakt op lichtgevoelig materiaal. Er zit lichtgevoelig materiaal in de camera (een glasplaat, een rolletje, een chip). Maar ook het uiteindelijke afdrukken van een foto gebeurt op lichtgevoelig materiaal. Dat kon rubber zijn, maar ook glas of papier. De ondergrond is behandeld zodat het licht inwerkt op het materiaal. Het materiaal verkleurt. Zo ontstaat er een afbeelding. Tegenwoordig kun je foto s via de computer op gewoon papier printen Camera s waren in deze tijd erg groot. Om een foto te maken werd de camera op een statief geplaatst. De camera was erg zwaar, je kon er nog niet lekker buiten mee rondlopen om hier en daar wat foto s te maken Kodak Brownie. Point & shoot (richt en schiet). Een grote verandering in de fotografie was de Kodak Brownie. een goedkope camera waarmee zelfs een kind foto s kon maken. De camera was goedkoop en makkelijk te gebruiken. Op deze manier werd fotografie beschikbaar voor een groot publiek hulpmiddelen voor het stilzitten Roind 1840 kon je alleen nog foto s laten maken in een fotostudio. Om de foto te maken moest je soms wel een half uur stilzitten. Zo lang duurde het voordat het lichtgevoelige materiaal donker was gekleurd! Om je te helpen stil te staan of te zitten waren er allerlei hulpmiddelen. Kun jij een half uur muisstil zitten? 1872 De fotograaf Edward Muybridge was de eerste fotograaf die beweging kon fotograferen. De belichtingstijd was van 8 uur in 1826, naar een half uur in 1840 in 1872 verminderd naar nog minder dan een seconde. Op deze manier kon beweging zichtbaar worden gemaakt Fotojournalisten. Omdat camera s steeds kleiner werden kon je er ook makkelijker mee de straat op. Zo ontstond het beroep: fotojournalist Ondertussen werden de camera s steeds kleiner en nog makkelijker mee te nemen. Hierdoor konden fotografen zelfs foto s maken van oorlogen en natuurrampen Fotorolletjes bestonden al wat langer maar vanaf 1930 worden er standaard maten aan gegeven. Een fotorolletje is een spoeltje met daarop een strook lichtgevoelig materiaal.

6 WAT ZIE JE? Aan het einde van dit hoofdstuk ken je zeven punten die belangrijk zijn bij het kijken naar foto s. Aan de hand van deze zeven punten kun je een foto beschrijven.

7 PAGINA 13 WAT ZIE JE? Wat denk je dat fotograaf James Mollison met deze foto s wil vertellen? In hoofdstuk 4 leer je meer over het vertellen van verhalen met foto s! 2.2 STANDPUNT Met standpunt bedoelen we het punt van waaruit de foto is gemaakt. Als fotograaf kun je met het standpunt spelen door bijvoorbeeld de camera iets omhoog te richten of door op je knieën te gaan zitten. Of door op de grond te gaan liggen! Als je dan een foto maakt kijk je vaak letterlijk tegen dingen op. Als fotograaf heb je dan een laag standpunt en dat noemen we kikkersperspectief. (kik - ker- per-spec- tief) Waar komt de naam kikkerperspectief vandaan, denk je? Door een laag standpunt kijk je tegen dingen op. De bloemen kunnen zo ineens veel groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Het lijken wel flatgebouwen zo hoog! Je kunt ook vanaf een trapje fotograferen, vanuit een vliegtuig of je camera een beetje naar beneden richten. Je hebt dan een hoog standpunt ten opzichte van je onderwerp. Dat noemen we vogelperspectief. (vo-gel-perspec-tief) Vanuit een hoog standpunt zien grote dingen, zoals je eigen huis, er ineens heel klein uit.

8 PAGINA 15 WAT ZIE JE? Wat is waar? Neem het juiste antwoord over in je schrift. Vind je het moeilijk? Probeer het eens uit op de trap in je school of thuis! Vraag of iemand op de tweede trede van de trap wil gaan zitten. Probeer dan eens verschillende standpunten uit: staand, liggend, knielend. Welke is de juiste? A. De fotograaf staat en maakt de foto. De fotograaf is hoger dan de man op het stoepje. B. De fotograaf ligt op de grond en maakt de foto. De fotograaf is lager dan de man op het stoepje. C. De fotograaf zit op zijn knieën en maakt de foto. De fotograaf is even hoog als de man op het stoepje Van wie zijn de benen die je hier ziet in afbeelding 2.11? Ook hier heeft de fotograaf een standpunt gekozen waardoor de foto grappig wordt. Wil je verder oefenen met kader en standpunt? Aan het einde van dit hoofd stuk vind je een extra opdracht! Welk standpunt heeft hij gekozen? (Hoog, laag, ooghoogte) Waar kun je dat aan zien? 2.3 MOMENT Naast het standpunt, is ook het moment belangrijk in de fotografie. Het moment waarop de fotograaf de foto maakt bepaalt de foto. Bij het bekijken van foto s kun je je dus afvragen of de fotograaf voor/tijdens/ na een gebeurtenis heeft gefotografeerd. Soms is het belangrijk dat de fotograaf de gebeurtenis vastlegt, en soms is het belangrijker dat je ziet wat er eerder (voor) of later (na) gebeurde. Kijk maar eens naar de volgende twee foto s (2.12 en 2.13).

9 WAT IS HET? Aan het einde van dit hoofdstuk kun je verschillende soorten fotografie benoemen. Ook leer je wat documentairefotografie is.

10 PAGINA 27 WAT IS HET? 3.1 SOORTEN FOTO S Elke dag zie je heel veel foto s om je heen. Iedere foto wordt anders gebruikt. Bijvoorbeeld als aandenken in een fotolijstje. Of om je te laten zien wat er in de wereld gebeurt, zoals een nieuwsfoto in een krant. Er zijn dus allemaal verschillende soorten foto s. Vaak zie je al snel om wat voor soort foto het gaat. Vind je het moeilijk? Kijk dan even op de woordenlijst! Maar let op: op de woordenlijst staan meer woorden dan foto s. Kun jij deze soorten foto s hieronder benoemen? Neem de nummers onder de foto s over in je schrift en schrijf het juiste antwoord erachter. En waar kun je de verschillende soorten foto s vinden of tegenkomen? Schrijf je antwoord op

11 WAT IS HET? PAGINA Hieronder zie een aantal foto s van Jorn van Eck. De serie heet Kind en Stad. Let op de titel van de serie: Kind en Stad en je antwoord bij vraag 3a. Wat zijn deze kinderen aan het doen? Wat wil de fotograaf met deze serie vertellen denk je? Praat erover met je klasgenoten. Kun je nu nog een ander genre noemen dat ook bij deze foto s past? Kies uit: landschapsfotografie straatfotografie reclamefotografie sportfotografie fotojournalistiek 3.12

12 HET ONDERWERP In dit hoofdstuk leer je dat fotografen allemaal met een andere blik naar een onderwerp kijken en dat informatie heel belangrijk is om foto s te kunnen begrijpen.

13 VAN FOTO S TOT SERIE In dit hoofdstuk leer je dat een fotoserie een verhaal vertelt. Ook leer je hoe de fotograaf een serie samenstelt om zijn verhaal te vertellen.

14 PAGINA 43 VAN FOTO S TOT SERIE In fotografie zijn keuzes heel belangrijk. Keuzes wat te fotograferen, maar ook later wanneer de foto s al gemaakt zijn. Een fotograaf maakt vaak honderden foto s in een boek of in een tentoonstelling is er vaak plaats voor veel minder foto s. We gaan kijken naar hoe fotografen vanuit een idee fotograferen en vervolgens een serie samenstellen om zo hun verhaal te vertellen. 5.1 GEVONDEN FOTO S Foto s kunnen verhalen vertellen. Soms begrijp je het verhaal meteen en soms heb je meer informatie en context nodig. Op afbeelding 5.1 t/m 5.4 zie je een aantal gevonden foto s. Foto s die iemand is verloren, vergeten, of heeft weggegooid. Sommige van deze foto s werden gevonden op straat of waren achtergelaten in een verlaten huis. Andere foto s zaten in een oude doos die werd gekocht op een rommelmarkt. De bijbehorende verhalen zijn verloren gegaan Kies een van de vier foto s hierboven uit. Schrijf het nummer op. Verzin een kort verhaaltje bij de foto van vijf regels. Wie zie je? Wat is hij of zij aan het doen? Wie heeft de foto genomen? Vaak zijn er meerdere foto s nodig om een verhaal zichtbaar te maken. Een aantal foto s die bij elkaar horen noemen we in de fotografie een serie. Een serie beelden is voor de kijker handig om beter te begrijpen waar het over gaat. Het ene beeld zorgt ervoor dat je het andere beeld snapt. Een serie kan bestaan uit 4 foto s maar ook uit 32 foto s!

15 VAN FOTO S TOT SERIE PAGINA Wil je verder oefenen met series? Kijk dan achter dit hoofdstuk voor een extra opdracht. 5.5 Hier zie je een aantal foto s die op een rommelmarktje zijn gekocht. Het zijn foto s van iemands leven, iemand die je niet kent. Maar toch kun je heel veel informatie uit deze gevonden foto s halen. Bekijk de foto s. Waar denk je dat het over gaat? Leg je antwoord uit. Zijn de foto s oud of niet? Waar kun je dat aan zien? Verschillen deze foto s van je eigen vakantiefoto s? Praat erover met je klasgenoten. Waarschijnlijk heb je wel gezien dat het onderwerp van de foto s een kampeervakantie is. Aan de kleding en het model auto kun je ook nog zien dat de foto s oud zijn. Als je alleen de foto rechtsonder zou zien (dames in een boot), was het misschien wel veel moeilijker geweest om te bedenken welk verhaal er wordt verteld. Maar doordat je meerdere foto s ziet kun je het verhaal ontrafelen. Meerdere foto s die samen een verhaal vertellen noemen we dus een serie.

16 PAGINA 49 VAN FOTO S TOT SERIE Fotograaf Mike Roelofs koos een heel ander onderwerp voor zijn portretten. Weet jij wie het onderwerp zijn van deze foto s? 5.13

17 VAN FOTO S TOT SERIE PAGINA Hieronder kun je een kort interview (in-ter-vjieuw) met Mike Roelofs lezen. De fotograaf vertelt waarom en hoe hij de circusartiesten heeft gefotografeerd. Waar komt je idee vandaan om de circusartiesten te portretteren? Echt gebeurd: Op een avond reed ik van Amsterdam naar huis, Eindhoven, op de motor. Motorrijden werkt bij mij altijd heel inspirerend. Eenmaal in Eindhoven zag ik Circus Renz staan en meteen schoot door me heen. Ik wil achter die schermen mensen gaan fotograferen. Zijn er tijdens het fotograferen dingen gebeurd / ontmoetingen / of iets dergelijks waardoor je idee (of aanpak) wat je in eerste instantie had is veranderd? Normaal gesproken is dit bij mij altijd het geval maar deze keer niet echt. Het enige wat is veranderd is dat ik tijdens het fotograferen bij Circus Renz merkte dat ik de circus mensen er een beetje gewoontjes uit vond zien. Daarom ben ik opzoek gegaan naar Russische circussen. Die heb ik gevonden en daar vond ik vele markantere koppen. Hoe heb je de serie opgebouwd? Welke keuzes gemaakt? De serie is vooral opgebouwd met diverse karakters. Een vrouw, charmante blik, ruige man met zweep, een typische clown, maar ook een geheimzinnige man met rood pak en een sigaretje. Die diversiteit was voor mij belangrijk om van een vrij eenvoudige serie toch een spannend geheel te maken. Wat wil je met deze foto s vertellen? Wat ik het leukste vind aan deze serie is dat het geheel is gefotografeerd met een zelfgebouwde lamp. Een hele grote ring lamp met verschillende lampen die het onderwerp rondom verlichten. Dat idee schoot tevens door m n hoofd toen ik op de motor langs circus Renz reed. Goede ideeën komen vaak meteen. Het is vaak verstandig om die meteen uit te werken. Wat namelijk een leuke koppeling is naar de ronde lamp is dat Circus = cirkel betekend in het Latijns. Die cirkel zie je weer terug als je diep in de ogen van deze mensen kijkt. Iets dat eenvoudig, maar toch krachtig is, dát vind ik mooi in een serie.

18 NU JIJ! Je hebt nu geleerd hoe je goed naar foto s kunt kijken en waar je tijdens het kijken allemaal op moet letten. Al deze punten komen ook terug bij het maken van foto s. En dat is wat je nu gaat doen!

19 PAGINA 53 NU JIJ! Hieronder vind je korte tips die je helpen tijdens het fotograferen. Lees ze, voordat je gaat fotograferen, eerst rustig door. 6.1 TIPS VOOR DE FOTOGRAAF WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET MAKEN VAN FOTO S? v Ga niet te dichtbij staan, maar ook niet te ver weg. v Kijk door de zoeker of op het scherm van de camera. Staat alles in beeld wat op de foto moet? v Gebruik je camera in de breedte (liggend) en in de lengte (staand). v Probeer verschillende standpunt uit: laag, hoog of normaal. Wat past het beste bij je foto? v Maak ook foto s op verschillende plekken: zowel binnen als buiten. Let ook op de achtergrond! v Maak foto s op verschillende momenten. Is er actie in je foto? Of wil juist iets voor of na de actie laten zien. Het moment bepaalt de foto. v Denk na over het licht en de sfeer van de foto. Wat past het beste bij je foto: natuurlijk licht (daglicht, zonneschijn) of kunstlicht (flitser van camera, lampen)? Wanneer je bijvoorbeeld mensen in de zon fotografeert let dan op: laat je model niet in de zon kijken. Wat gebeurt er als je tegen de zon in fotografeert? En wat als je met je rug naar de zon gaat staan? De richting van het licht is ook bepalend voor je foto.

20 Kunstlicht Kunstmatig licht van een lamp of flitser op de camera. L... Landschapsfotografie Foto s van de natuur en/of de aanwezigheid van de mens in de natuur. Onder landschapsfoto s vallen ook foto s waarin bijvoorbeeld de invloed van de mens in en op de natuur wordt getoond. M... Manipulatie Een opzettelijke verandering of beïnvloeding van de foto. Dat kan met de computer nadat de foto gemaakt is maar het kan ook voor of tijdens het fotograferen plaatsvinden. Moment Een punt in de tijd. Binnen de fotografie is het moment heel belangrijk. Het moment waarop de fotograaf op de knop duwt is bepalend voor de foto. N... Natuurlijk licht Het daglicht van de zon. O... Onderwerp Datgene waarover de foto gaat, het belangrijkste op de foto. P... S... Serie Een aantal foto s die bij elkaar horen. Samen vertellen de foto s een verhaal. De ene foto zorgt ervoor dat je de andere foto begrijpt. Sportfotografie Actiefoto s van sporters die hun sport uitoefenen. Vaak zie je de bewegingen bevroren. Standpunt Het punt van waaruit de foto is gemaakt. Het standpunt kan overal tussen hoog en laag zitten. Statische compositie Door het gebruik van alleen rechte lijnen ontstaat een rustig beeld. Dat noemen we dan een statische (staatie-se) compositie. Statisch betekent niet bewegend, stilstaand. Straatfotografie Foto s van het gedrag van mensen en/of gebeurtenissen op straat. V... Verschil (serie) In series waarin verschil belangrijk is, is elke foto anders. De foto s in de serie kunnen behoorlijk van elkaar verschillen maar ze hebben stuk voor stuk te maken met het verhaal dat de fotograaf wil vertellen. Elke foto vertelt een eigen verhaal. De foto s vullen elkaar aan en versterken elkaar. Als twee foto s hetzelfde laten zien verzwakken ze elkaar. Vogelperspectief Een hoog standpunt. Ook kun je je camera iets naar beneden richten. Bij een hoog standpunt kijk je op de dingen neer. Portret / portretfoto Gefotografeerde afbeelding van een mens. R... Reclamefotografie Foto s bedoeld om producten te verkopen.

21 FOTODOK Postbus BA Utrecht FOTODOK Elsbeth Pijnappels Met dank aan Mijke Voermans, Magnum Photos en alle fotografen die hun werk beschikbaar hebben gesteld. Grafisch ontwerp Autobahn Dit project is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van VSB Fonds en Cultuurparticipatie Gemeente Utrecht FOTODOK heeft geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn in het regelen van de rechten en het vermelden van de credits. Mogelijk is dit niet in alle gevallen gelukt. In die gevallen waarin de rechten nog niet zijn geregeld gelieve contact op te nemen met FOTODOK. Verantwoording Beeldmateriaal 2.4, 2,5, 4.7 en 5.8 James Mollison, James & Other Apes, Elliott Erwitt, New York City, Magnum Photos Elliott Erwitt, Felix Gladys and Rover, Magnum Photos Elliott Erwitt, Paris, France, Magnum Photos Henri Cartier Bresson, Behind Gare St. Lazare, Magnum Photos Charles Fréger, Opera, Gregory Crewdson, untitled, Jeff Wall, A Sudden Gust of Wind (after Hokusai), en 5.10 Jorn van Eck, Stadskinderen, Thomas Schlijper, 7 oktober 2010, Cornelis Krusemanstraat en 8 oktober 2010, Oudezijds Achterburgwal. 4.1 Poike Stomps, Vliegtuigschaduwen, Peter Granser, Coney Island, en 5.11 Olaf Hartong, Coney Island. 4.5 Bruce Gilden, Coney Island, Charles Fréger, Waterpolo, Bernd & Hilla Becher, Gas Tanks, Martijn v.d. Griendt, Hassan & Hoessein, en 5.14 Mike Roelofs, Circus.

DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE

DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE DREAM CITY NAAM GROEP LEERLINGEN BOEKJE 3 HALLO! Met dit boekje leer je meer over het project Dream City. Dream City is een fotoserie met verhalen gemaakt door fotografe Anoek Stekete en schrijfster Eefje

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Met een koffer in de hand

Met een koffer in de hand Met een koffer in de hand Lessenserie over uitgenodigde vluchtelingen voor groep 7/8 bij De Vluchtelingenjackpot Najib, Faisal, Ayub en Zakaria Faisal Hallo! Dit is Faisal van 11. Op deze foto zie je Faisal

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus

Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus Voorlichtingsfolder Onderzoek van je ogen bij Bartiméus Deze voorlichtingsfolder over het onderzoek van je ogen is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl Informatie voor ouders

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Wie praat wanneer met het kind? Methodisch Kind- Interview. Afstemming noodzakelijk. Voorwerk! Methodisch kind-interview.

Wie praat wanneer met het kind? Methodisch Kind- Interview. Afstemming noodzakelijk. Voorwerk! Methodisch kind-interview. Wie praat wanneer met het kind? Methodisch Kind- Interview Aafke Scharloo & Irene Martens Voorwerk! Afstemming noodzakelijk - Afstemming politie - Informatie verzamelen - Via de ouder/ begeleider het kind

Nadere informatie

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een.

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Op verkenning tk taalkaart Ik ga op reis en Lees het verhaal van Aymen. 8 augustus 007 - In het vliegtuig Wat

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Als er in een documentaire wordt gesproken over

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO Kijkwijzer Beeldbeschrijving FotografieVMBO Inhoud I. De bedoeling van deze kijkwijzer 2 II. Opdrachten 3 III. Eindopdracht 5 IV. Fotografie en het Fotomuseum Den Haag 6 I. De bedoeling van deze kijkwijzer

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte Hallo iedereen! In deze blog zou ik graag een licht werpen op twee uitdagingen van landschapsfotografie, namelijk diepte en grootsheid. Landschapsfotografie lijkt wellicht een makkelijke bezigheid; het

Nadere informatie

Emotie en gevoel in fotografie

Emotie en gevoel in fotografie JE BENT NU BIJ ART & CULTURE Emotie en gevoel in fotografie Fotografe Jenny Boot, geboren in Sneek (1969) begon in 2005 met fotograferen. Ze fotografeert mensen, want mensen boeien haar, ze wil graag emotie

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Breng diepte in je foto

Breng diepte in je foto Gewoon 10 tips Fotograferen is het vertalen van wat je ziet naar een afbeelding. Je kunt gewoon richten en klikken maar je kunt er ook net iets verder over nadenken. Foto's worden dan al een heel stuk

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire

Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Tijdens dit filmproject ga je de geschiedenis

Nadere informatie

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig?

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig? Haas is op Kip Voorwoord Wat heb je nodig? Je gaat samen met je kind Haas is op Kip lezen. Dat is geschreven door Annemarie Bon. Deze leeshandleiding is van Marjolein van Muijden. De uitwerking en opmaak

Nadere informatie

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's 12 tips voor interessante portretfoto's Wat maakt nu een portretfoto interessant? Dat is de vraag die iedere fotograaf zichzelf regelmatig stelt. Hoe maak je die iconische foto die inslaat als een bom

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Procesverslag project Blok 1. Luc Kersbergen

Procesverslag project Blok 1. Luc Kersbergen Procesverslag project Blok 1 Luc Kersbergen Minor Data Beleving 2013 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Voorafgaand 4 Het concept/idee 4 Werkwijze 5 Voice-over 7 Inspiratie 8 2 Inleiding In dit procesverslag

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

wedding marriage marleen sahetapy fotografie

wedding marriage marleen sahetapy fotografie wedding marriage marleen sahetapy fotografie + Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen! Allereerst, bedankt voor de interesse in mijn werk en het downloaden/opvragen van deze informatieve pdf. Niets is leuker

Nadere informatie

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Onderwerp keuze Ten eerste zal je moeten nadenken over je onderwerp. Waar moet je film over gaan? Om tot

Nadere informatie

Het maken van een werkstuk

Het maken van een werkstuk Het maken van een werkstuk Deze papieren geven informatie over: A. De verzorging : Hoe hoort een werkstuk er uit te zien? B. De indeling : Hoe wordt een werkstuk ingedeeld? C. Het onderwerp : Waarover

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Stap 1: Onderwerp en vraag Voordat je kunt beginnen met het maken van een werkstuk, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Als je een onderwerp hebt gekozen ga je bedenken wat

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Deze schrijfles sluit aan bij het Nieuwsbegriponderwerp van deze week: Vuurwerk bij Oud en Nieuw. De schrijftaak

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Inleiding Mensen, studenten dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Als je dat weet, begrijp je beter waarom een student iets aanpakt,

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2015 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf

Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf Tref woorden inhoud * interpretatie titel * verhaal van de fotograaf 1 Bekijk de foto s in de tentoonstelling. Lees de teksten nog niet. Kies een foto waar jij een verhaal bij kunt bedenken. Laat je fantasie

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg Lesbrief Een echte man Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 1 Regio Waardenlanden Januari 2016 Van de redactie Hallo, Een nieuw jaar en ook weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. In deze nieuwsbrief natuurlijk weer kort nieuws. Wil je weten wat er allemaal

Nadere informatie