Real-X moet blijven omdat...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Real-X moet blijven omdat..."

Transcriptie

1 Real-X moet blijven omdat...

2 Rick, 11 jaar... ik hoef niks. alleen een real-x in apeldoorn! Real-X als ker ntaak De gemeente Apeldoorn staat om diverse redenen onder grote financiële druk en moet moeilijke beslissingen nemen ten aanzien van haar kerntaken. De grote vraag is: Wat wil de gemeente nog wel en wat niet meer subsidiëren? Wij hopen dat Real-X haar plek inmiddels heeft verdiend op de kerntakenlijst en in uw hart. Dit kleine boekje met uitspraken, de muziek van de jongeren uit hun oefenruimte en het filmpje, laten u zien hoe belangrijk Real-X is voor de jeugd van Apeldoorn. Maar ook voor hun ouders en voor veel andere bewoners is Real-X onmisbaar geworden. U kunt in dit boekje lezen hoe hoog Real-X op hun kerntakenlijstje staat! Waar komen de uitspraken vandaan? Sympathisanten van Real-X kunnen zich inschrijven via de website Zij geven met de ondertekening van het inschrijfformulier te kennen dat zij ook willen dat Real-X blijft bestaan. Inmiddels mochten we al 1750 handtekeningen ontvangen! Op dat formulier kunnen zij ook invullen waarom Real-X volgens hun moet blijven bestaan. De hartverwarmende uitspraken in dit boekje zijn daar een uittreksel van. Ik heb mij omwille van de originaliteit onthouden van tekstuele regie in de uitspraken bij het maken van dit boekje. Dit verklaart echter ook het grote aantal schrijffouten. Real-X indoor fun-/skatepark zet zich sinds 2005 zeer actief in voor de jeugd van Apeldoorn en daarbuiten. Met een huidig bezoekersaantal van zo n 2000 kinderen en jongeren per maand voorziet zij in een duidelijke behoefte. Niet alleen kan de jeugd zich er vermaken met skaten/skateboarden, kunst en muziek en elkaar ontmoeten, er wordt ook op toegezien hoe zij met elkaar omgaan. De begeleidende foto s zijn gemaakt door Merlijn Spenkelink, Frans Waanders, David Hornbeck, ondergetekende, e.a. Het filmpje is gemaakt door Dennis Hamer (Real-X TV) en de muziek is gemaakt door de muzikanten van Real-X en opgenomen in onze studio. Veel leesplezier! Jolien Westerbroek-Hornbeck, bestuursvoorzitter stichting Real-X, Apeldoorn, april 2011

3 Real-X is Donovan, 10 jaar leuk... ik vind het bij real-x hil leuk. Joey, 16 jaar... het een soort van toevluchtsoord voor skaters is en mensen met alternatieve hobbys want er zijn wel van de veel te slecht onderhouden buitenparken maar daar kun je niet vatsoenlijk skaten omdat daar altijd wel chillers zitten die ruzzie zoeken en de banen liggen ook altijd onder glas of takjes dus ga je snel op je plaat. Damian, 12 jaar... omdat het daar heel leuk is en ze zijn heel aardig. Nathan, 17 jaar... het gewoon tof is! REAL-X is VET!!! Patrick, 13 jaar... skaten het beste van de wereld is een real-x echt heel cool is dikke duimen voor hun. Erik, 11 jaar... ik skaten leuk vind en dat die man veel moeite heeft gedaan om een skatepark te maken en dan moet het skatepark weg. Dat is niet leuk! Nathan, 20 jaar... ten eerste omdat dat supervet is. En Real-X is cool en heeft een superrelaxte sfeer!!! ALTijD GEZELLIG! Thomas, 12 jaar... het is mooi en gezellig! De sfeer is altijd fijn en iedereen helpt elkaar. Robert, 18 jaar... het een goed en leuk parkje is. Daphne, 13 jaar:... ik vind real-x heel gezellig en ik ga er altijd hangen\rollerskaten. Matthias, 16 jaar... er een goed skatepark moet zijn, simpelweg omdat het in real-x altijd gezellig is, skaten en lachen, goede combinatie =]

4 Real-X is leuk Tim, 10 jaar... ik het hier altijd zo na mijn zin heb, dat het moet blijven. Hanny, 14 jaar... omdat je er dan kan skateboarden en met vrienden gaan rondhangen. Yentl, 15 jaar... de feestjes zijn gezellig je maakt meer vrienden het is niet zo koud. Elise, 14 jaar... het gewoon helemaal goed is! Erik, 16 jaar... er dan voor veel mensen dan nog steeds een plek is om naartoe te gaan als je je verveelt / problemen hebt / iets leuks wilt leren. Gita, 16 jaar... anders moet je naar een andere stad en realx is een heerlijk park om dingen te leren, het zonde zijn als dat weg zou gaan, ik denk dat het dan heel veel mensen ervan zou weerhouden om te beginnen met skaten. Hanneke, 13 jaar... je in Real-X veel meer leuke dingen kan doen en je maakt veel vrienden en dan hoef je je niet zo snel te vervelen. Elmo, 15 jaar... het de ideale plek is voor de jeugd. Laurenk, 12 jaar... real-x perfect is. Tim, 16 jaar... het gewoon chill is. Een spot om te skaten, die overdekt is en shit. Daphne, 16 jaar... het er leuk is en ik hang er met mijn vrienden. Lara, 41 jaar... ik het heerlijk vind om er naar mijn kinderen te kijken die deze sport uitoefenen!

5 skateboarden Patrick, 13 jaar is vet... skate gwn het gaafste is :-p Kevin, 9 jaar... skateboarden is fun! Jeron, 9 jaar... ik van skateboarden hou en natuurlijk van skaten. Marco, 31 jaar... rollen lekker is!! Rion, 10 jaar... ik die vette grind wil zetten ahhah. M. Knegtel, 36 jaar... mijn kinderen het geweldig vinden. Ik vind ook dat er eindelijk moet worden ingezien dat deze vorm van sport meer moet worden uitgebreid. Jeroen, 10 jaar... skateboarden te cool is om waar te zijn en ik wil een indoor park en real-x is de beste! David, 47 jaar... the expression on a kids face when he finally lands that difficult trick on his skateboard, makes it all worth while for me. Nick, 13 jaar... skateboarden gewoon die shit is. (H) Stella, 43 jaar... omdat mijn kind heel erg graag skateboard en hij dat bijna nergens kan doen. Marcus, 30 jaar... skaten is gewoon kickass... Martijn, 14 jaar... ik dan me verslavende sport skateboarden ook in de regen kan uitvoeren. Henk, 39 jaar... me zoontje houdt van skateboarden en wilt graag dat het blijft in Apeldoorn. Ruben, 11 jaar... ik skateboarden heel leuk vind.

6 ook bij slecht weer Jordy, 11 jaar... het nu best vaak regent en dan is het glad en glei je snel uit. Roy, 8 jaar... als het regent en in de winter snel donker is kan je nergens skaten en binnen kan je lekker altijd skaten. Brian, 11 jaar... het meestal slecht weer is en dan kan ik binnen skaten. Koen, 7 jaar... met nat weer kan ik niks beginnen. Geerd, 14 jaar... leuk om heen te gaan als het regent en als je je verveelt. Tom, 13 jaar... dat gwn handig en vet is voor het geval het regent enzo. Alyssa, 12 jaar... het leuk is en als het regent dan hoef je niet buiten te skate dus blijfen! Waldemar, 13 jaar... het is gewoon super gaaf, een park waar je ook kan rijden als het slecht weer is, en ik denk dat daar ook zeker veel vraag naar is. Jojo, 13 jaar... het gwn vet is en iedereen moet kunnen skaten als het regent. Remco, 17 jaar... als het slecht weer is of het heel hard waait dan kan ik naar real-x. Matthijs, 6 jaar... als ik me verveel en het is slecht weer ik dan lekker ergens heen kan om te skaten met vriendjes. ik leer dan ook weer nieuwe truukjes. Joris, 10 jaar... als het regent kun je niet skate en dat is kut. Levi, 14 jaar... omdat het er altijd zo gezellig is, en als het regen kan ik teminste nog ergens heen.

7 elkaar Britt, 14 jaar ontmoeten... in Real-X is een gezellige sweer Jan, 11 jaar... je kan er lekker met je vrienden skaten en zo leer je ook vrienden kennen en het is gewoon cool om er een in apeldoorn te hebben. Rick, 13 jaar... je zo ergens met veel mensen lekker kan chillen en skaten. Jordi, 11 jaar... omdat het erg leuk en gezellig is, het past bij mij en vindt het leuk om met mijn vrienden te skaten. Rhandy, 12 jaar... ik dan lekker m n eigen gang kan gaan met m n vrienden. Hannah, 9 jaar... ik vind het leuk en gezellig met ze alle! Renee, 15 jaar... het is gwn heel cool:d eindelijk een plek om met mijn vriende te hange :P Keizer, 43 jaar... de kinderen dan een plek hebben om ongestoord en met veel vreugde hun vrienden kunnen ontmoeten en er natuurlijk kunnen skaten, kletsen, tv kijken, etc. Robin, 12 jaar... het super gaaf is en ik het moeilijk vind om in een groep te sporten zoals voetbal. Bij Real X kan ik lekker skate en wel anderen leren kennen die er ook van houden. Joey, 12 jaar... ik skateboarden erg leuk vind en bmxen en wil nog beter worden en het is gewooncool om met allemaal skaters bij elkaar te zijn en om er met zn alle helemaal los te gaan. Larissa, 14 jaar... het leuk is om te skaten je kunt er chillen met je vrienden.

8 elkaar ontmoeten Pieter, 12 jaar... je hebt er een mooi hangplek om er gewoon veel lol te maken met vriende enzo. Larissa, 14 jaar... het leuk is om te skaten je kunt er chillen met je vrienden. Jose, 14 jaar... er dan een leuke plek is om bij elkaar te komen en ik graag wil leren skateboarden. Joost, 15 jaar... je anders toch maar een beetje lame op straat hangt of achter de pc hangt, met zon park kan je gewoon socializen met vrienden, nieuwe mensen leren kennen, even niet aan je huiswerk denken :p enzovoort. Rutger, 15 jaar... omdat we dan met zijn allen een plek hebbe om te sk8e en het über vet is. Simone, 13 jaar... je kan er ook lekker hangen, en gesellig skaters en mensjes ontmoeten enzo, gewoon hip en gesellig! Laetitia, 51 jaar... ik het nuttig en leuk vind dat jongeren een eigen plek hebben om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Gita, 14 jaar... het uber vet is en je kan er met je vrienden afspreken... een soort chillplek! Maarten, 38 jaar... het super is om samen met mijn zoon te skateboarden en samen de relaxte sfeer mee te maken. Ruben, 18 jaar... omdat een plaats om rond te hangen na schooltijd relax is, om te kunnen praten met jongeren en ze kunnen bereiken. Een plaats waar iedereen zijn ding kan doen.

9 Tobias, 17 jaar van de straat... dat 10 keer beter is dan op straat met geweld enzo. Ramon, 10 jaar... skateboarden is leuk en het is een goede manier om energie kwijt te raken en anders gaan jongens zwerven op straat en gaan kattenkwaad uit halen en in real-x maak je ook vriendenl Belinda, 15 jaar... skaters dan gewoon onderdak hebben en dat is ook fijn in de winter en veiliger voor jongeren... je krijgt er minder gevechten van, zoals bij skatebanen (bijvoorbeeld zuid, maten) heb je veel ruzie s. Luuk, 12 jaar... op straat kan je niet egt skateboarden. Ze maken wel buitenskatebaantjes maar daar zijn altijd hangjongeren. En dan moet je weg. Roy 56 jaar... er een kans ligt de samenwerking verder uit te breiden en jongeren te motiveren en te stimuleren zoveel mogelijk te sporten en de overlast terug te dringen. Lizzy, 13 jaar... zodat alle straat jongeren en andere jongeren wat te doen hebben en dus geen problemen veroorzaken in de buurten. Remco, 14 jaar... ik bijna elke dag skate op wat spots in de buurt en we worden altijd weggestuurd door bewoners en politie. Dennis, 14 jaar... jongeren op die manier een plek hebben om samen te komen en te relaxen / skaten zonder weggestuurd te worden.

10 van de straat Willem, 20 jaar... omdat ik anders ga hangen en bier ga drinken en jointjes roken. Lisa, 14 jaar... de skaters toch ergens heen moeten, anders gaan ze overal in de stad, en dat mag ook niet! Shabier, 15 jaar... ik daar kan zitten kyken in plaats van owuhoeren op straat maar wil dat er owk iets met basketbal en voetbal veld komt van steen. Patrick, 12 jaar... als het regent we dan niet meer kunnen skaten en als het droog is komen we op straat en vernielen we dingen met ons skategedrag. Jeffrey, 12 jaar... ik dan beter kan leren skaten. het is een stuk veiliger dan op de skate banen in het park. Mijn moeder vind het ook fijner. Ilonka, 41 jaar... jongeren zijn graag samen om sportief bezig te zijn of om over van alles en nog wat te praten. Ze krijgen dan vaak te horen dat ze lastig zijn en alleen maar rondhangen. Hedayat, 22 jaar... omdat er veels te weinig plaatsen zijn in apeldoorn waar jongeren zich kwijt kunnen, het wekt stress op als er niks te doen is, dat is de reden waarom jongeren drugs gebruiken en verkopen, geweld gebruiken, vernielingen aanrichten. Dus zo n grote indoor skate en fun park kan jongeren in een andere richting leiden waar ze een beetje rust krijgen en niet meer gefocust raken op andere negatieve dingen.

11 Patrick, 15 jaar lekker dichtbij... het dichtbij is en een skatepark dik fijn is. Koen, 14 jaar... het makklijk is hoef je niet ver te rijzen. Tibor, 12 jaar... een donders lijp skatepark altijd mooi is zeker als het dicht bij huis is. A.Brouwer, 22 jaar... het lekker centraal ligt, en er in de omgeving dringend behoefte aan is. Stephan, 11 jaar... het dicht bij mijn huis is en ik dan naar skateles kan dat vind ik heel leuk. Lucas, 11 jaar... dit het dichtstbijzijnde skatepark is en we nu al een half uur moeten rijden met de auto. Als dit park dicht moet, kan ik niet meer leren skateboarden en dat vind ik niet LEUK!!!! Want het is wel mijn grootste hobby! Kelvin, 15 jaar... het dicht bij huis is en super vet zoon park. Tim, 12 jaar... dat gewoon super gaaf is, dan hebben we ook nog eens een skatepark in de buurt, anders moet ik weer mijn pa vragen of hij wil rijden, maar dat is altijd te ver, en apeldoorn is niet te ver. Maarten, 20 jaar... t niet al te ver van arnhem af ligt waar ik op t moment wel vaker kom en zin in meer parken heb die n beetje in de buurt zijn... Malmø is ook wel leuk en Barca ook wel maar hoe dichter bij hoe makkelijker toch!!! Christiaan, 14 jaar... het suuper cool is en lekker dicht bij en dan hoef je niet te reizen om even leuk te skaten en het is er ook gezelig :P

12 verantwoord Donald,12 jaar... ze zeggen dat we te weinig bewegen. Francisca, 13 jaar... de jongeren van tegenwoordig liever op de bank hangen dan lekker sportief en gezond bezig te zijn. P. Jeths, 78 jaar... ik vind het een heel goed initiatief dat belangrijk is voor de jeugd. Als ik er kom is er altijd wel activiteit van breakdansers of skaters. Genoeg te doen voor de jeugd en dat is beter dan buiten rondhangen en spullen vernielen. Sharon, 12 jaar... het belangrijk is om goed en veilig met een skateboard of andere dingen om te leren gaan. En in een overdekt skatepark is ook beter toezicht. A. Bergmans 41 jr... dit voor ons de dichtsbijzijnde locatie is om indoor te skaten. Voor pubers is er weinig ander leuks om te ondernemen en een indoor skatebaan biedt sportiviteit op een leuke manier. EN het houdt kinderen van de verveling, zeker op dagen dat het minder mooi weer is! Verder zijn mijn 2 zoons beiden verzot op skateboarden. Alles beter dan thuis zitten achter tv, pc, spelcomputers enz. skaten is actief, sociaal, en leuk!! Dus houden die indoor skatebaan!!! Malcolm, 14 jaar... het heel gezellig is en als mensen er graag komen is het ook nog goed voor de gezondheid. Rowan, 16 jaar... het gezellig is en omdat je zo hangjongeren van de straat houdt, toch?

13 een logische keus Mark, 21 jaar... het park er al is. Leon, 11 jaar... je er altijd kan skate. Michael, 12 jaar... het in de winter koud is. Stan, 30 jaar... er anders helemaal niks is! Timo, 12 jaar... je buiten nat wordt. Don, 8 jaar... een indoor skatepark leuk is en handig. Micky, 12 jaar... het anders harstikke kut is :) Lindsay, 13 jaar... het nu al cool is. Iris, 10 jaar... mijn zus en mijn broer skate. Tom, 13 jaar... we anders 3/4 van het jaar niet kunnen skaten.

14 om het leren Jamie, 14 jaar... ik veel wil leren! En hard rijden! Dominick, 8 jaar... ik super graag skateboarder wil worden. Bryan, 12 jaar... ik andere skaters wil leren kennen en tricks van ze leren. Jobbe, 8 jaar... ik niet weet waar ik anders zou moeten leren skateboarden. Rutger, 13 jaar... het leuk is en creatief en ik wil beter leren skateboarden dat lijkt me echt awesome. Jesper, 14 jaar... ben begonne met skaten en het goed wil leren zonder skatepark kan dat niet SICK! Jelle, 14 jaar... ik in Realx leer om te helpen met mijn stage. Nick, 10 jaar... het gewoon erg leuk en gezellig is bij real-x. Je leert er veel nieuwe trucjes bij en krijgt veel vrienden. Mijn ouders vinden het te gek om ook steeds te komen kijken bij het skaten en bij alle happenings die David e.a. organiseren. Ivar, 12 jaar... ik bijna de kickflip kan maar ik kom er nooit op de board te staan alleen met 1 been. Frank, 17 jaar... ik wil graag leren want ik ben een beginnner, en daar komen dan mensen die al beter kunnen en dan kunnen ze mij een beetje leren. Rick, 12 jaar... het is de enige skate park die je les geeft in apeldoorn. Bo, 12 jaar... ik graag wil leren skateboarden.

15

16 Real-X is Tarik, 12 jaar uniek... er nergens zoiets is! Lara, 29 jaar Frank, 13 jaar Arjen, 41 jaar Lucas, 11 jaar Ardie, 13 jaar Reinder, 14 jaar Mike, 17 jaar Thomas, 16 jaar... ik steun dit fantastische initiatief. Uniek concept. Uniek voor Apeldoorn, maar zeker weten ook voor Nederland!... dat echt dé shit is!!!... ik vind vooral het concept van Real X uniek, niet alleen het skaten, maar ook het ontmoeten, experimenteren in oefenruimtes met muziek, gezamenlijk je skills oefenen met breakdancen, gewoon omdat de ruimte er is! Niemand pusht jongeren iets te ondernemen, het ontstaat! Puur eigen kracht, dat is voor mij Real X!... omdat je in een middag in zo`n park zoveel kan leren. Ik woon niet Apeldoorn maar het is een park waar mensen uit heel Nederland naar toe komen. Ik vind real-x ook zo fijn aan dat het een park is met kleine opstakels, dan leer je het veel beter.... dan hebben we ook een skatewinkel in apeldoorn!!... ik nergens anders skate dan in real x en ik het heel leuk vind in real x te helpen.... er weinig goede indoorparken zijn, Real-X is een supergoed park en het kan alleen maar beter worden. Kom er met veel plezier!... we in Nederland zulke goede parks missen.

17 Bob, 14 jaar dat hebben wij niet... er bij mij in de buurt geen indoor park zit. Hylke, 18 jaar... er al zo weinig indoor parkjes zijn en hoe meer hoe beter toch? Nu nog een in Friesland!! Karwin, 22 jaar... eigenlijk wil ik hem liever in enschede. Maar ik steun jullie. Sharon, 35 jaar... skaten de passie van mijn zoontje Troy is. Wij komen uit Epe en wij hebben hier alleen een metalen mini ramp ergens aan de rand van bos. Je moet dan wel een bezem meenemen en eerst een half uurtje glas vegen. Er staan daar elke keer hangjongeren de boel te saboteren. Dus dan durft Troy al niet meer. Bij Real-X voelt hij zich op zijn gemak en veilig. Hij durft daar best even zonder zijn moeder te zijn en ik durf hem daar met een gerust hart achter te laten. Ik vind dat David en Jolien en hun vrijwilligers het super doen met die kids. En ook dat er ruimte is om muziek te maken vind ik heel erg goed. Er hangt een goede positieve sfeer en dat mag zeer zeker niet verloren gaan!!! Stijn, 16 jaar... er veel te weinig plaats is voor bmxers in andere parken, en een plek als deze zou ons dan voorzien van een goed park. En een goed park lijdt tot minder overlast op straat, en wij fietsen liever binnen als op straat. Dus het is een win-win situatie. Emmely, 13 jaar... er zijn al zo weinig skateparken. En hier kan ik heen, als ik op vakantie ben.

18 dat hebben wij niet Rieuwert, 10 jaar... ik mijn logeerpartijen leuker kan maken door bij realx te skaten. En bij ons kan dat ook al niet! Trumaine, 15 jaar... ik kom wel eens in Apeldoorn, als ik by m n grannie ben, maar k heb nooit wat te doen daar. Bart, 24 jaar... ik graag naar apeldoorn kom om te skaten! Ernst, 42 jaar... ook al woon ik niet in de buurt, real-x is de enige in zijn soort en mag niet verdwijnen! Joep, 17 jaar... ik daar 2 uur voor in de trein kan zitten. Micky, 11 jaar... omdat ik bijna nergens echt leuk kan skaten en ik ben al een keer bij jullie geweest en het is hartstikken leuk. Joke, 42 jaar... wij het in Zwolle een groot gemis vinden dat dat er niet is!!!! En onze kinderen dus altijd een behoorlijke reis moeten maken! Ramses, 15 jaar... HOE MEER PARKEN HOE BETER EN REALX IN APELDOORN IS ECHT NODIG!!!! Ewald, 13 jaar... ik ergens anders geen indoorskatepark in de buurt heb en de inzet van David en de andere Real-X medewerkers best wel beloond mag worden met de medewerking van de gemeente.

19 Richard, 16 jaar we hebben er recht op... het er gewoon hoort. Milan, 12 jaar... omdat skaten steeds populairder word. En skaters daar recht op hebben!!!!!!!!!!!!!!! Joffrie, 14 jaar... skaten is gewoon vet weet je en het moet uitgebreid worden want iedereen moet er van kunnen genieten! Maaike, 17 jaar... het moet gewoon!!! geef mij 1 reden waarom niet!! Bas, 13 jaar... het anders lastig is om te kunnen skaten en lol te maken. Real-x heeft het verdiend om te blijven. Lars, 10 jaar... er moeten zoveel mogelijk indoor skateparken in nederland komen!!! Dyon, 13 jaar... het is Mega Chill en het moet gewoon langer blijven! David en Jolien zijn de beste! Ricardo, 15 jaar... Real-X is gewoon leip! En ze MOETEN gewoon een nieuwe locatie krijgen!!! Jurgen, 33 jaar... een te gekke hobby is voor jongeren. Hier moet absoluut een plek voor zijn in een stad als Apeldoorn!!!

20 kort maar krachtig Rick, 11 jaar... Real-X superrrrr leuk is! Arthur, 13 jaar... ik wil blijven skaten. H.Schutte, 56 jaar... we niet zonder kunnen. Arjan, 12 jaar... het donders cool is. Rutger, 17 jaar... cool park. Shuventley, 11 jaar... het gewoon gaaf is. Quint, 12 jaar... het leuk is! Sven, 16 jaar... het gewoon f*cking lijp is. Lisette, 13 jaar... gwn flex toch? Aranka, 17 jaar... dat vet coowl is. Erik, 34 jaar... OEFENRUIMTES!!! Ivo, 31 jaar... het gewoon nodig is!!! Jelle, 12 jaar... het moet blijven. Jeff, 13 jaar... het hartstikke vet is. Wietje, 14 jaar... t lekker hangt! =) Joris, 14 jaar... het flexxx is!!!

21 Jelle, 14 jaar ook een goede reden... omdat Sebastiaan niet zonder Real-X kan :) Rowena, 14 jaar... me broer dan langer weg blijf hhahahah :P Bram, 17 jaar... het nu met deze klimaatsveranderingen meer nat weer wordt en dan kun je niet skaten op de streat spots. Sanne, 14 jaar... HET ZONDE IS OM ER GEEN TE HEBBEN! Jolanda, 47 jaar... wat ik vooral belangrijk vind is dat er onder toezicht van David Hornbeck een veilige gezellige skate plek is. Thomas, 16 jaar... het houdt me van de straat af. Anders ben ik gedoemd tot een heroïneverslaving. Bert, 54 jaar... het heel leuk is voor me zoon en ik het een heel goed doorzettingsvermogend werk vind. Petje af hoor! Romy, 15 jaar... dat wel leuk is voor mijn mede-apeldoorners :-) Jasper, 15 jaar... het gewoon veel te leuk is om te missen. JPeter, 21 jaar... je kan goed flatten in die hal. Patrick, 13 jaar... het gewoon een supervet idee is. Thomas, 14 jaar... dan heb ik een mooie plek om op een zaterdagmiddag naar toe te gaan :)

22 ook een goede reden Robin, 10 jaar... ik had me verjaardag in real-x en ze vonden het VET!!! Nils, 26 jaar... The Yard In Utrecht dicht is en het regent en ik wil skaten... NU! Tom, 15 jaar... dan kunnen we lkkr raggen :D in de buurt. Ben, 15 jaar... ach ja waarom niet. Kristel, 19 jaar... het enigste indoor-skate-park in Apeldoorn is (om te skaten dus) en er mensen zijn. Anna, 16 jaar... het leuk is om leeftijdsgenoten te ontmoeten. Je kunt er leren skateboarden. Je kunt er skaten zonder iets kapot te maken (zoals ruiten). A.Wagner, 42 jaar... het heel prettig is dat mijn zoon hier veilig en droog kan skaten. Robin, 17 jaar... het beter is voor nederlandse skate scene en ik dan meer kan oefenen. Ide, 14 jaar... het er al is ;) Wouter, 15 jaar... het een sportieve vorm van vermaak is. Marjan, 24 jaar... mij dit zelf heel gaaf lijkt om een keer naartoe te gaan. En ook op mijn werk (begeleiden van licht verstandelijk gehandicapten) zijn jongeren voor wie dit heel gaaf zou zijn om een keer naartoe te gaan. Camiel, 20 jaar... ik hierbij de nederlandse bmx scene wil steunen. Thomas, 18 jaar... apeldoorn dan ook jonge freestyle talentjes kan krijgen. Caroline, 41 jaar... ik skate eind jaren 70 in het oude zwembad van het badhuis aan de Badhuisweg, geweldige tijd was dat. Vind dit een geweldig initiatief!!!!!!!!!!! Koen, 17 jaar... de meeste skatepleintjes worden gebruikt voor drugs. Geerten, 16 jaar... het beter is voor de Nederlandse scene, meer indoorparken betekend meer variatie aan spots, ook goed voor roadtrips door Nederland die ik deze zomer ga houden. Mala, 19 jaar... het fun is! En me weerhoudt van t shoppen & sjokken & mokken uit VerVelinG..~_^ Harry, 48 jaar... jongeren recht hebben op een eigen plekje in een maatschappij waarin zij het toch al niet makkelijk hebben. Danny, 39 jaar... omdat zij heel betrokken zijn bij kinderen met autisme en ADHD en ook hun een succeservaring willen geven op skateboardgebied. Real-X geeft deze kinderen een plek binnen de coole skatecultuur. Het skatepark is dan ook een vast onderdeel van het bewegingsprogramma van Ambelt onderwijs. Jan Willem, 22 jaar... ik heb het in de regen op dat klotebaantje dat helemaal kaduuk was dichtbij de bieb in de stad niet zo naar mijn zin gehad... om nog maar te zwijgen van die rare kwibussen op de tribune. : (

23 huh? Johan, 11 jaar... een indoor skatepark super cool is, leuk voor als je niks te doen hebt, en als het de mensen van real-x weer zijn: dan komt het ook door de bouwers :) Evelien, 20 jaar... ja wat Jan Willem zegt. Lammert, 13 jaar... als het regent is leuker en hebben wij ook wat. Tim, 14 jaar... je er kan skate indoor nog wel en das echt rilax. Ruby, 11 jaar... je kunt het op strat niet doen. Valentijn, 14 jaar... ik wou er altijd al eens heen gaan maar het scheen weg te gaan ofzo :S Kim, 14 jaar... iick m n vriendin daar een lóll mee doee.;-) Richard, 15 jaar... ben in ver verleeden skater geweest maar ik wil eigelijk weer beginnen. Tim, 15 jaar... dit dichterbij is dan deventer en een keer afwisseling, zodat we niet altijd naar zwolle moeten.

24 Dennis, 18 jaar voor de kunsten... ik zonder Real-X niet zou zijn wie ik nu ben. Jesper, 16 jaar... het leuk is om de hele dag lekker te skate en te filme. Thijs, 5 jaar... sommige vrienden anders verdrietig worden :( en ik wil er ooit nog een keer optreden :P Siebe, 17 jaar... hier ook ruimte is voor bands om te oefenen, wat nogal een probleem is voor bands op het moment. Remy, 21 jaar... ik wil graag een plek hebben waar ik altijd zonder problemen kan breaken. En dat is altijd goed mogelijk op dit moment bij real-x. Pepijn, 10 jaar... het top is en mijn broertje nog eens wil leren djay/vjayen! Robin, 18 jaar... Real-x een geweldige lokatie is om te oefenen met je band, gezien de apparatuur en de geluidsdichte kamers. Astrid, 54 jaar... het enorm veel plezier in het ontmoeten en beoefenen van hobby s geeft, voor heel veel jeugd en jongeren. Vincent, 17 jaar... het nodig is voor de jongeren en misschien een plek om muziek te maken, etc. Boukje, 22 jaar... er geweldig veel animo voor is en ongelooflijk veel mogelijkheden biedt. Real-X moet blijven omdat dit park een mooie combinatie vormt voor zowel de sport als alle kunsten eromheen.

25 voor de kunsten J. Zeilstra, 34 jaar... het brengt respect voort en leert je om te gaan met allerlei subculturen die uitdagend zijn en aangemoedigd worden. Michel, 39 jaar... het een grote aanwinst is voor de Apeldoornse jeugd. En mooie treffen waar jongeren zich kunnen uiten en zich ontwikkelen met hun hobby s. Ook voor muzikanten eindelijk een mooie locatie waar ze terecht kunnen om te oefenen. Koen, 21 jaar... we waren met onze band AnderLicht steeds op zoek naar een goede en betaalbare oefenruimte in Apeldoorn. Marco, 15 jaar... dat we dan vaker Lan-party s kunnen organiseren!! Marion, 48 jaar... ik vind dat dat een bijzonder goed onderdeel is van het aanbod in cultuur voor jongeren. Gerko, 16 jaar... het nodig is, een plek voor de skate en urban jeugd in Apeldoorn. Michael, 36 jaar... ik ook graag gebruik wil maken van de oefenruimtes om met mijn band te repeteren. Stefan, 19 jaar... real-x ziet er onwijs gaaf uit. Jongeren hebben eindelijk een plek om elkaar te ontmoeten, te skaten, te oefenen in muziek en les te krijgen in dansen. Het houdt de jongeren van de straat.

26 Micky, 11 jaar Apeldoorn doe iets!... ik vind dat de gemeenste het skatepark moet laten staan. Thijs, 9 jaar Bruno, 13 jaar Gerwin, 18 jaar Remco, 19 jaar Fleur, 15 jaar Marvin, 14 jaar Lotte, 15 jaar... ik Real-X de mooiste plek in Apeldoorn vind om mij te vermaken. Ik vind het belangrijk dat het skatepark blijft bestaan.... DAT GWOOON FLEXX IS;) HET MOET BLIJVEE ze het gewoon verdienen. Het zijn allemaal van die aardige mensen daar en ze zijn nu al een tijdje bezig.... dat een heel goed idee is voor apeldoorn zodat jongeren niet op straat hangen maar dat ze lekker een eigen ruimte hebben om zich te vermaken :P... het gewoon heel vet is dat er in Apeldoorn een skatepark is, en als de gemeente het weg zou halen, waar moeten we dan heen? naar de stad ofzo? dan krijgen de mensen in de stad vet veel overlast, en is er weer gezeik.... je anders nergens te recht kan in de winter en je hebt van die mensen die skaters haten dus dan voel je niet egt veilig enzoow en dat verpest de sveer dus en Realx is gwn de bom enzooow DUS LAAT HET BLIJVEN.... het in apeldoorn stikt van de skate freaks, en die verdienen gewoon een hippe plek waar ze lekker hun ding kunnen doen!

27 Apeldoorn doe iets! P. Looy, 29 jaar... Real X aangetoond heeft dat er veel vraag is naar een dergelijke locatie. Mike, 15 jaar... ik vind dat er meer skateparken zijn en dat zoiets ook door de gemeente betaald moet worden, zo voorkom je meer hangjongeren. J. Blaauw, 80 jaar... ik ben er geweest en het is echt een mooie voorziening voor de jeugd. Heel belangrijk dat het blijft! Rikkert, 15 jaar... het gewoon dope is en jongeren een plek moeten hebben om GOED te kunnen skaten en dus niet zo n mini shity park wat de gemeente altijd dropt. Marga, 48 jaar... REAL-X is toch niet meer weg te denken uit Apeldoorn. Reinder, 16 jaar... omdat het alles is wat ik nodig heb een droge vijlige plek om te kunnen scaten. Wouter, 15 jaar... gemeente Apeldoorn heeft gewoon 2 keuzes of we gaan in het centrum skaten waar iedereen last van ons heeft of ze gunnen ons en eigen plekje. Wanik, 39 jaar... er iets moet zijn voor jonge mensen. Andulla, 18 jaar... ik wil graag een indoor bmx-compitable skatepark in Apeldoorn, omdat daar te wijnig van zijn of wij teveel beperkingen hebben. Arjan, 40 jaar... het bij de uitstraling van deze stad in het Groen hoort, zeker als alternatief voor de jeugd nu en in de toekomst. Louis, 32 jaar Niels, 20 jaar Jeffry, 14 jaar Elly, 39 jaar... het voor de jeugd van Apeldoorn zo belangrijk is zich te kunnen verrijken. Dit doen ze door kennis te nemen van verscheidene subculturen zoals skaten, breakdancing, bmx en, etc. Tevens kunnen jongeren leren wat discipline, structuur, zelforganisatie, positivisme, etc. is door zich meer dan 100 procent te geven voor datgene waar hun passie ligt. Het feit dat de jeugd in contact komt met andere jongeren met eenzelfde of ander doel, komt ten goede van hun drive in life en dient als basis voor hun zoektocht en groei in het leven.... ik in Apeldoorn de Hogere Hotelschool doe en daar veel tijd doorbreng. Maar ik wil in mijn vrije tijd en in de winter ook kunnen skaten!... je dan meer te doen hebt in apeldoorn!!... er een geweldige sfeer hangt. De kinderen er naast skaten of skateboarden leren sociale mensen te worden. Mijn kinderen super enthousiast zijn over Real-X. Ik dat ook ben omdat ik zo voorkom dat mijn kinderen ergens in de stad rondhangen en overlast bezorgen. Een stad met zoveel inwoners moet aan alle leeftijden wat te bieden hebben. Deze leeftijd wordt vaak vergeten. Eindelijk een goed initiatief! Die skatebaan moet gewoon blijven!

28

29 Apeldoorn doe iets! Christine, 39 jaar... Real-X is een skate-/funpark waar je je kind met een gerust hart naar toe kunt sturen. Hij kan zich daar uren vermaken. Er is veel te doen en het belangrijkste: er is toezicht!!! Het is een leuke gezellige plaats voor kinderen en volwassenen zonder vervelende toestanden, zoals ruzie s, e.d. bij bijv. de buiten skateplaats in Zuid. RealX is een hele grote aanwinst voor de gemeente Apeldoorn. Iedereen gaat er leuk met elkaar om. De prijzen zijn niet te duur. Kortom... een hele grote aanwinst voor Apeldoorn. Ellen, 16 jaar... er te weining te doen is voor skaters in apeldoorn, en overal worde we weg gestuurt, en als real-x voor altijd daar mag blijve staan hebbe we te minste een vaste plek waar we egt kunne skate. Peter, 51 jaar... ze de jongeren bezig houden. Yvon, 42 jaar... het een goede aanwinst zou zijn voor Apeldoorn als stad en vooral voor de jongeren die er gebruik van willen maken. Het is belangrijk dat deze sporters een mogelijkheid krijgen om hun sport/hobby uit te oefenen. Als er voor veel geld wel een omnisportcentrum kan worden gebouwd in Apeldoorn dat moet een skatepark toch zeker mogelijk zijn!!! Ruud, 60 jaar... het belangrijk is voor Apeldoorn en de jongeren dat ze ergens terecht kunnen en ook nog lekker sportief bezig kunnen zijn. Jolien, 47 jaar... Real-X dè plek is waar hele mooie dingen gebeuren voor, door en met jongeren! Mary, 41 jaar... ik het heel belangrijk vind dat er eindelijk een plek is voor de jeugd van jaar. Wij zijn fanatiek als het gaat om leuke vrijetijdsbesteding dat niets met computeren of gamen te maken heeft maar waar het gaat om lichamelijke dingen, zoals skaten, boarden en bomen klimmen! Ze zitten al veel te veel binnen!!! Margien, 48 jaar... het voorziet in een geweldige behoefte!!

30

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Cliënten in beeld. Portretten van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld. Portretten van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld Portretten van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld Portretten van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld 2 Uitgave Gemeente Leiden Afdeling Sociaal en Economisch

Nadere informatie

Samen doen, samen zijn. De jeugd van 2012

Samen doen, samen zijn. De jeugd van 2012 Samen doen, samen zijn De jeugd van 2012 1 2 Voorwoord De jeugd van 2012, een voorspelling van een nieuwe generatie? Voorspellen is risico s nemen, je hebt immers geen idee of je gelijk gaat krijgen. Het

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Ieder kind een eigen verhaal. Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer

Ieder kind een eigen verhaal. Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer Ieder kind een eigen verhaal Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen en Elly Singer Ieder kind een eigen verhaal Ieder kind een eigen verhaal Samen verschillend in kindercentra Anke van Keulen

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Waar word ik blij van? Special maart 2011

Waar word ik blij van? Special maart 2011 Special maart 2011 Colofon Inhoudsopgave Waar word ik blij van is een special bij De Arme Krant van Nederland van maart 2011. Dit is een uitgave van de werkgroep Arme Kant van Nederland/ EVA (Economie,

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

S P E C I A L. Mijn digitale wereld. 10+ speciaal onderwijs op. internet. Afspraken maken Praten over internet Cijfers en feiten Veilig contact leggen

S P E C I A L. Mijn digitale wereld. 10+ speciaal onderwijs op. internet. Afspraken maken Praten over internet Cijfers en feiten Veilig contact leggen S P E C I A L Mijn digitale wereld 10+ speciaal onderwijs op internet Afspraken maken Praten over internet Cijfers en feiten Veilig contact leggen Zou iedere leraar een mediawijze leerkracht moeten zijn,

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Toolkit Kinderen, waar kies ik voor? Bij wie kan ik terecht? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Bij wie kan ik terecht? 2 Doel Bij wie kan ik terecht? is

Nadere informatie

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen Een werkboek dat helpt bij beslissingen Dit werkboek is gemaakt door het Landelijk KennisNetwerk Gehandicaptenzorg (LKNG) in samenwerking met Stichting De Toekomst. Het LKNG bundelt bestaande (wetenschappelijke)

Nadere informatie

Kanker is een cadeau?

Kanker is een cadeau? DAGBOEK Kanker is een cadeau? JIP KEIJZER Voorwoord Per jaar horen in Nederland ongeveer 2200 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar dat zij kanker hebben. 2200 x een mens, 2200 x een gezin of partner. Een

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie

Samen leren. tieners en sociale Media

Samen leren. tieners en sociale Media Samen leren tieners en sociale Media sociale media geeft je vleugels. volgens mijn vader is het allemaal nepperij. niet demensionaal. een face to face is echt en demensionaal (meisje, 16 jaar). Samen leren

Nadere informatie

KINDEREN IN ARMOEDE IN NEDERLAND

KINDEREN IN ARMOEDE IN NEDERLAND KINDEREN IN ARMOEDE IN NEDERLAND Datum: 25 juni 2013 Rapportnummer: KOM4/2013 Kinderen in armoede in Nederland Verwey-Jonker Instituut Majone Steketee Trudi Nederland Jodi Mak Renske van der Gaag Maxine

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD

MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD INHOUDSOPGAVE VoorwoorD 3 MONEY MINDSETS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER JONGEREN EN GELD Hoofdstuk 1. InlEIDING 4 1.1. Steeds meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie