Welkom in de Damvallei

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom in de Damvallei"

Transcriptie

1 Damvallei

2 Welkom in de Damvallei Vlakbij de agglomeratie van Gent, in een oude Scheldemeander te Destelbergen en Laarne, ligt de Damvallei. Hoewel in vieren gedeeld door de aanleg van de verkeerswisselaar met de E17 en de ring rond Gent (R4), blijft de Damvallei een prachtig natuurgebied van Europese waarde. Langsheen een snoer van turfputten wisselen hooilanden, broekbossen en moerassen elkaar af. Om de natuurwaarde te verstevigen en te herstellen waar nodig, heeft Natuurpunt een grootschalig project gerealiseerd. Via verschillende bewegwijzerde wandelpaden kan je de natuur in de Damvallei ontdekken. Ontstaan van een landschap Het landschap van de Damvallei is sinds de laatste ijstijd bijna volledig door de Schelde geboetseerd. Meer dan jaar geleden zijn de grote meanders van de Schelde uitgeschuurd en vervolgens geleidelijk opgevuld. De Damvallei omvat een ongeveer 6 km lange meander. Aansluitend is er een alluviale (door aanslibbing ontstane) vlakte met centraal een zandige rug. Het verlaten van die meander circa jaar geleden geeft aanleiding tot een lange periode van veenvorming. Hierdoor ontstaan wel 5 meter dikke veenpakketten. Latere overstromingen zorgen voor een kleiige afzetting bovenop deze veenlaag zodat we nu nog slechts plaatselijk veen aan de oppervlakte aantreffen. De verveende meander is nog steeds makkelijk herkenbaar in het landschap door een vijftigtal turfputten die tussen 1770 en 1840 werden uitgegraven. In de laagste delen van het gebied zijn diverse sloten uitgegraven. Naast de Mostbeek op het grondgebied van Laarne, heb je de Loopsloot, de Schipgracht en de sloot die haar naam aan het gebied geeft, de Damsloot. Het landgebruik op deze slechts 5 meter boven de zeespiegel gelegen gronden bestaat vooral uit hooilanden (of maaimeersen), terwijl de zandige centrale donk en de omringende zandgronden als akker gebruikt worden. Vanaf 1967 verandert het landschap drastisch met de aanleg van de autosnelweg E17 en de verkeerswisselaar met de R4. Enkele grote kunstmatige waterpartijen, waaronder het Damvalleimeer, ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de autosnelweg E17. Het gebied ten oosten van de R4 blijft het meest gespaard. Vanaf de jaren 50 wordt het gebied gekenmerkt door de opkomst en de teloorgang van weekendverblijfjes annex tuintjes in ecologisch

3 zeer waardevolle delen van de Damvallei. Tevens worden vele hooilanden verwaarloosd, waardoor ze volledig verruigen. Spontane bosvorming kan optreden of de hooilanden worden beplant met populieren. Ook de oevers van de turfputten verbossen, terwijl de putten zelf vooral gebruikt worden in functie van visvangst en jacht. Opmerkelijk is tenslotte dat de Damvallei in nauwelijks enkele decennia tijd evolueert van een zeer open naar een gesloten landschap. Uitzonderlijke variatie Onder invloed van de Schelde, is de Damvallei een van nature voedselrijk laagveenecosysteem. De talrijke uitschuringen en overstromingen van de Schelde creëerden een uitzonderlijke variatie in bodemtypes (veen, klei, leem en zand) en grondwater. Door zijn biogeografische ligging kunnen zowel riviergebonden soorten aangetroffen worden als soorten die typisch zijn voor Zandig-Vlaanderen. Dit zorgt voor enkele buitengewoon soortenrijke biotopen. Belangrijke habitats (woongebieden van planten en dieren) op Europees niveau zijn onder andere de waterplantenvegetaties in de turfputten, trilveen, elzenbroekbossen en verschillende zeer soortenrijke graslanden.

4 De belangrijkste natuurwaarden van de Damvallei zijn ongetwijfeld de talrijke turfputten. Vrijwel alle in Vlaanderen voorkomende waterplanten van ondiepe, matig voedselrijke wateren werden ooit in het gebied aangetroffen. Krabbescheer is tot halverwege de jaren 70 van vorige eeuw de meest opmerkelijke plantensoort van deze turfputten. Daarmee gaat een zeer rijk onderwaterleven gepaard met tal van libellen, andere ongewervelden en ook de vissoort bittervoorn. Tegen het eind van de jaren 70 worden vrijwel alle turfputten ingericht ten behoeve van de sportvisserij. Waterplanten worden intensief bestreden en er worden hoge dichtheden aan bodemwoelende en plantenetende vissoorten gepoot zodat elke vorm van plantengroei onmogelijk wordt. Andere bedreigingen voor de turfputten nadat op de oevers struiken en bomen beginnen te groeien zijn beschaduwing en bladval. Bedreigde natuur Doordat het extensieve hooilandgebruik in het begin van de jaren 60 niet meer rendabel is, wordt zowat 45 ha van deze natte gronden beplant met populieren. Niet altijd met evenveel succes trouwens, want op de natste gronden blijkt ook de populierenteelt niet rendabel. Het achterwege blijven van het graslandbeheer, beschaduwing en de aanrijking van de bodem met voedingsstoffen door bladval zorgt voor het verdwijnen van tientallen hectaren dottergraslanden, glanshavergraslanden, blauwgraslanden en heischrale graslanden. Bovendien zorgen de populierenaanplanten door hun grote verdampingscapaciteit voor een aanzienlijke daling van de grondwatertafel. Graslandpercelen die niet met populieren worden beplant, worden ofwel verlaten, ofwel veel intensiever gebruikt. In beide gevallen verdwijnt de vegetatie die zich hier honderden of duizenden jaren geleden gevestigd heeft. De oorspronkelijk zeer diverse en bloemrijke hooilanden evolueren tot ruigtes waarin brandnetel, bramen en na verloop van tijd ook struiken op de voorgrond treden. De resterende graslanden worden omgevormd tot intensieve, vaak overbemeste soortenarme weilanden.

5 Deze bedreigingen betekenden bijna de doodsteek voor de prachtige en gevarieerde natuur in de Damvallei. Tijd voor verandering vond Natuurpunt. In 1994 realiseerde de natuurvereniging de eerste aankoop en zo werd stilaan aan de ommekeer gewerkt. Ondertussen beheert Natuurpunt ruim 90 ha van het gebied. Om de moerassen, hooilanden en turfputten te herstellen zal de natuur echter een handje geholpen moeten worden. kleine modderkruiper Kleine modderkruiper is een klein, langgerekt bodemvisje dat leeft in sloten met een goede waterkwaliteit. Door de slechte waterkwaliteit van veel sloten, is de kleine modderkruiper op veel plaatsen verdwenen. Vroeger kwam hij veelvuldig voor in de Damvallei en recent werd een populatie gevonden aan het Damvalleimeer. Deze populatie heeft geprofiteerd van een stukje ondiepe oeverzone dat door Natuurpunt i.s.m. de gemeente Destelbergen heringericht werd. zomertaling Zomertaling broedde vroeger op twee tot drie locaties in de Damvallei. Door het gesloten worden van het landschap na populierenaanplant, en wellicht ook door de hoge concurrentiedruk van canadese gans, werd zomertaling een onregelmatige broedvogel. Het herstel van natte graslanden begrensd door sloten en waterpartijen én het garanderen van de nodige rust tijdens het broedseizoen, moet het gebied opnieuw aantrekkelijk maken voor deze kleine eendensoort. Tijdens de winter verblijft de zomertaling in Afrika en vormt de Damvallei een geschikte overwinteringsplaats voor zijn familielid de wintertaling.

6 Natuurherstel in de Damvallei De talrijke bedreigingen betekenen bijna het einde van de uitzonderlijke natuur in de Damvallei. Om de resterende natuurwaarde van de Damvallei veilig te stellen voor de toekomst, begint de plaatselijke afdeling van Natuurpunt reeds in 1994 met de aankoop van enkele percelen nadat eerder belangrijke initiatieven waren genomen door het Groencomité Destelbergen. Tevens zoekt men diverse manieren om het gebied te laten beschermen. Daarna worden nog enkele andere percelen verworven en krijgt Natuurpunt ook het beheer over het Damvalleimeer toegewezen vanwege de gemeente Destelbergen. In 2003 echter komt het natuurherstel in de Damvallei pas echt op gang met de start van een vijf jaar durend Europees project: het LIFEproject. Met de steun van de Europese Unie, de provincie Oost-Vlaanderen en de gemeenten Destelbergen en Laarne kan Natuurpunt circa 40 ha bijkomende interessante gronden voor natuurherstel aankopen. Na een voorbereidend onderzoek naar de mogelijkheden voor het herstel van de turfputten, heeft Natuurpunt circa 4 ha van deze turfputten effectief hersteld. Daartoe was het nodig om bepaalde vissoorten van enkele putten af te vissen en om de oevers opnieuw vrij te maken van elzen- en wilgenopslag. Op het eerste zicht lijken dit misschien vreemde ingrepen voor een natuurgebied, maar het kappen van bomen en struiken op de oevers van de turfputten is nodig om verrijking van het water door bladval en overdreven beschaduwing tegen te gaan. Verder zorgen vissoorten zoals karper en brasem voor omwoeling van de bodem en vertroebeling van het water waardoor waterplanten geen kans krijgen. Daarom worden alleen deze soorten afgevist, terwijl het natuurlijke visbestand waaronder snoek en zeelt wordt teruggezet. visdief Vrijwilligers van Natuurpunt laten broedvlotjes drijven op het Damvalleimeer. Op deze vlotten komen visdiefjes broeden. Het visdiefje is een sternensoort die in het Vlaamse binnenland slechts zelden tot broeden komt, maar de Damvallei is voor deze soort sinds 1996 een echte kraamkliniek geworden. Vis om hun jongen groot te brengen vangen ze in dit waterrijke gebied in overvloed.

7 Terugkeer van hooilanden en broekbossen Andere grote werken omvatten het herstel van circa 15 ha verwaarloosde hooilanden, waarbij op 10 ha eerst nog populierenaanplanten verwijderd worden. De aanplant van populieren gebeurde immers op wat tot voor enkele tientallen jaren uitzonderlijk waardevolle graslanden waren. Ook hier is het nodig om bomen te kappen voor het herstel van de bloemrijke hooilanden in dit gebied. De huidige relicten zijn immers zo klein geworden dat een duurzaam behoud nog nauwelijks mogelijk is. Gelukkig kunnen de zaden van sommige zeer zeldzame plantensoorten decennialang kiemkrachtig blijven in de bodem en spontaan ontluiken indien de populierenbossen in grasland worden omgezet. Om deze werken te kunnen uitvoeren op een efficiënte manier en zonder de bodem zwaar te beschadigen, wordt gespecialiseerd materiaal ingezet. Naast tractoren op brede moerasbanden werd in het kader van het LIFE-project zelfs een in België nog nooit gebruikte Softrak aangekocht. Dit is een lichtgewicht rupsvoertuig dat bijzonder geschikt is voor gebruik in veenmoerassen. Ook broekbossen maken deel uit van de beschermde habitats in de Damvallei. Naast het herstel van hooilanden en turfputten, verliezen we de waardevolle broekbossen niet uit het oog. Een vijftal ha van de populierenaanplanten wordt omgevormd tot elzenbroekbos. Uitheemse soorten zoals populieren hebben doorgaans een negatieve invloed op het bosecosysteem. Dit komt doordat de bladeren van deze bomen slecht verteren of ze de inheemse soorten verdringen. De bossen van de Damvallei zijn dus eerder als grasland met ingeplante populier te beschouwen en hebben nauwelijks enige overeenkomst met een natuurlijk, waardevol bos. Een groot nadeel van een soort als de populier is dat ze bovendien veel te veel water verdampen waardoor de moerasbossen verdrogen. Om dit tegen te gaan worden de populieren verwijderd om weer plaats te maken voor broekbossen met wilg en zwarte els. De eerste jaren lijken deze ingrepen vaak een aanslag op de natuur. De sporen van de ingrepen zijn dan vaak nog zichtbaar, de natuur heeft

8 zich nog niet kunnen herstellen. Na verloop van tijd echter zien we de bloemenrijkdom van de graslanden opnieuw toenemen, waterplanten die de turfputten herkoloniseren en hoe zich spontaan een nieuw elzenbroekbos ontwikkelt. Terwijl deze habitats zich herstellen, keren ook de hier levende dieren terug. De eerste resultaten van het herstelproject worden stilaan zichtbaar op het terrein. Naast roerdomp en waterral, verbleef hier in het najaar van 2007 reeds wekenlang een visarend, waarvoor enkele herstelde turfputten een geliefkoosd jachtterrein vormen. Andere voorbeelden zijn de tot nu toe geslaagde reïntroductie van krabbescheer en de uitbreiding van typische soorten zoals grote boterbloem, kleine valeriaan, waterdrieblad en moeraskartelblad.

9 Natuurlijke waterhuishouding Op verschillende plaatsen in de Damvallei is de watervoerende functie van de sloten zo goed als volledig verdwenen doordat ze zijn dichtgeslibd of toegegroeid met struiken. Door de ligging op natte en vaak door kwelwater beïnvloede gronden, is de hydrologie of de waterhuishouding van zeer groot belang voor de kwaliteit van de aanwezige biotopen. Wanneer de greppels dichtslibben, nemen de schommelingen in het waterpeil toe en blijft regenwater op de hooilanden langer staan. Hierdoor wordt het grondwater als het ware onderdrukt door een zogenaamde regenwaterlens. Dit regenwater heeft een andere samenstelling dan het grondwater, zodat heel wat typische plantensoorten het moeilijk krijgen en uiteindelijk verdwijnen. Meer banale soorten komen dan in de plaats. Daarom worden de greppels langs verschillende hooilanden voorzichtig geruimd, zodat het regenwater opnieuw kan wegvloeien zonder echt te gaan draineren. Bovendien ontstaat opnieuw open water met tal van waterplanten en dieren zoals libellen of kikkers. Beheer op lange termijn Voor de goed ontwikkelde elzenbroekbossen is de taak van de beheerder eenvoudig. Mits een goede waterhuishouding kunnen we deze natuurbossen gewoon hun gang laten gaan. Maar natuur in Vlaanderen is vaak cultuurnatuur. Zo zijn de turfputten ooit uitgegraven door de mens. Ook de waardevolle hooilanden in de Damvallei zijn ontstaan onder menselijke invloed. Dankzij een eeuwenoud gebruik als hooi- of graasweide kunnen zich zeer waardevolle vegetaties ontwikkelen. De intensivering van de landbouw laat echter minder arbeidsintensieve landbouw toe op de hogere zandgronden, waardoor de kleinschalige natte hooilanden verlaten worden. Na het herstelbeheer van de waardevolle hooilanden in de Damvallei zal er dus ook op lange termijn een beheer nodig blijven. Alle graslanden moeten minstens jaarlijks een hooibeurt krijgen. Afhankelijk van de voedselrijkdom en de vochtigheid van de bodem, vindt deze hooibeurt plaats in de periode half juni tot half augustus. Daarbij moet op de natte, venige percelen aangepast materiaal gebruikt worden zodat de bodem niet beschadigd wordt. Moerastractoren met brede banden zijn daarbij een must. De drogere hooiweiden worden in samenwerking met landbouwers gemaaid of begraasd door landbouwvee.

10 Beleven en genieten: wandelen in de Damvallei Natuurpunt heeft drie wandellussen uitgestippeld in de Damvallei. Deze bewegwijzerde wandelroutes brengen je langsheen turfputten, hooilanden, elzenbroekbossen en vogelrijke plassen. Bewegwijzerde wandelingen: Groene wandeling (7 km): Bergenmeersenpad Blauwe wandeling (2 km): Damvalleimeerpad Rode wandeling (9 km): Damvalleipad Deze wandellussen omvatten in totaal ruim 18 km bewegwijzerde wandelmogelijkheden. Ze kunnen op verschillende plaatsen worden ingekort. Doordat ze op elkaar aansluiten, is het mogelijk om verschillende wandellussen te combineren. Zo kan je zelf je wandeling uitstippelen. Startplaats: Gemeentehuis van Destelbergen, langs de gewestweg N445 Gent- Dendermonde. Iets verderop aan de bibliotheek zijn er tientallen parkeerplaatsen. Veel wandelplezier!

11 DESTELBERGEN Afrit Destelbergen < Gent 0 500m 250 A445 Dendermondesteenweg P Bib P P P Damvalleimeer Scheldemeer Bergenmeersen Reinaertweg Hauw Schelde Damvalleipad (9 km) Meerskantpoelen Bergenmeersenpad (7 km) Damvalleimeerpad (2 km) Alternatief wandelcircuit bebouwing start bos grasland moeras water P vogelkijkhut parking kerk horeca E17 Damslootmeer P R4 Openbaar vervoer Je kan het gebied ook met het openbaar vervoer bereiken. Aan het NMBS-station Gent-Dampoort of Gent-St. Pieters neem je buslijn 34, 35 of 36 Gent-Destelbergen. Tijdens de weekends enkel lijnen 34 en 35 (meer info op Lijn 34 afstaphalte Scheldekant op de Reinaertweg Lijn 35 en 36 afstaphalte Kerk Destelbergen

12 Het Damvalleimeerpad (blauwe wandeling) en het Bergenmeersenpad (groene wandeling) zijn geschikt voor rolstoelgebruikers of buggy s. Stevig schoeisel is noodzakelijk. De rode wandeling (het Damvalleipad) omvat enkele avontuurlijke stukken en is enkel geschikt voor wandelaars met laarzen, en dit zelfs tijdens de droogste zomermaanden! Honden kunnen mee, maar dan aan de leiband. De wandelingen zijn bewegwijzerd met pijltjes en het hele jaar vrij toegankelijk. Onderweg staan verschillende infoborden met natuureducatieve informatie. Aan het Damvalleimeer staat een vogelkijkhut. Vanaf de zomer van 2008 wordt bovendien nieuwe bezoekersinfrastructuur voorzien. Dan wordt een tweede kijkhut geopend aan het Scheldemeer, naast de reeds bestaande kijkhut aan het Damvalleimeer. De kijkhut aan het Scheldemeer zal geopend zijn van oktober tot april. In het najaar van 2008 zullen bovendien een aantal voetgangersbruggen en knuppelpaden worden geïnstalleerd, zodat een bezoek aan de Damvallei nog aantrekkelijker wordt. Langsheen het wandeltraject zijn verschillende horecazaken waar de wandelaar kan verpozen en iets nuttigen. Natuurpunt wil de waardevolle levensgemeenschappen opnieuw kansen geven. Daarom worden grote werken uitgevoerd. Tractoren, een kraan en afvoerwagens zijn regelmatig actief in het gebied. De gespecialiseerde natuurarbeiders voeren de werken omzichtig uit. Deze werken kunnen wandelaars, omwonenden en de natuur tijdelijk verstoren. Maar achteraf zal de rust ongetwijfeld weerkeren. Regelmatig worden excursies georganiseerd begeleid door een gids. Dan worden ook anders niet-toegankelijke delen van het gebied bezocht. Meer info: Dirk Bogaert, Frederik Hendrickx, Honden aan de leiband welkom (behalve in de Hauw) In dit natuurgebied trachten tal van vogels en dieren te overleven. Tijdens het broedseizoen laten veel vogels hun nest in de steek na verstoring. Honden worden door dieren vaak aanzien als roofdieren waardoor ze opgeschrikt worden. Om dieren de nodige overlevingskansen te geven, vragen wij aan de bezoekers om hun hond aan de leiband te houden. In de winter vraagt elke verstoring een enorme krachtinspanning, waardoor de dieren uitgeput raken en sterven van ontbering.

13 brede orchis In de waardevolle hooilanden groeien tal van zeldzame plantensoorten, waaronder ook enkele orchideeën. Harlekijn, tot een vijftigtal jaar geleden de grootste populatie van Vlaanderen, is jammer genoeg verdwenen. Wel aanwezig zijn gevlekte orchis en brede orchis, die zich opnieuw gevestigd hebben na het herstel van verwaarloosde hooilandjes. Alleen mits een volgehouden maaibeheer op het juiste tijdstip, na de bloei, kan brede orchis standhouden en uitbreiden. krabbescheer Tot voor enkele decennia kwam krabbescheer talrijk voor in de turfputten en sloten in de Damvallei. Door verschillende oorzaken is ze echter verdwenen uit het gebied. Nochtans vervulde ze een belangrijke rol in de turfputten. Door klonale groei kan ze in zeer korte tijd een grote oppervlakte van het water bedekken. Daarbij legt de plant grote hoeveelheden voedingsstoffen vast en wordt aanrijking van het watermilieu tegengegaan. Bovendien gaat ze de groei van plankton tegen waardoor het water voldoende helder blijft. Dit is van belang voor andere waterplanten maar ook voor roofvissen die op het zicht jagen zoals snoek. Tijdens het LIFE-project werd krabbescheer opnieuw geïntroduceerd in enkele turfputten nadat voorafgaand onderzoek een grote kans op slagen aangetoond had. libellen De Damvallei is bekend voor zijn grote verscheidenheid aan libellen en waterjuffers. Een dertigtal soorten komen hier voor, waaronder een aantal erg zeldzame zoals de variabele waterjuffer en de grote roodoogjuffer, die het bijzonder goed doen. Paardenbijter, keizerlibel en blauwe glazenmaker behoren tot de grootste libellensoorten van het gebied. In de zomer kan je hun scheervluchten boven de waterpartijen bewonderen, wanneer ze op jacht zijn naar kleine insecten of hun territorium verdedigen tegen indringers. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, kunnen libellen of waterjuffers niet steken.

14 Het LIFE-fonds Om de bijzondere habitats en soorten in het NATURA 2000 netwerk optimaal te beschermen is er nood aan heel wat financiële middelen. De Europese Unie wil een financieel duwtje in de rug geven bij de uitvoering van voorbeeldprojecten en richtte hiervoor het LIFE-fonds op. Zowel overheden als (natuur)verenigingen kunnen beroep doen op het LIFE-fonds voor financiële ondersteuning van grote projecten in Natura 2000 gebieden. tijdens dit project niet minder dan 40 ha om natuur te beschermen voor komende generaties én open te stellen voor iedereen. Tientallen ha waardevol hooiland, broekbos en turfputten werden hersteld. Dit landschapsherstel is niet alleen van belang voor dieren en planten maar ook voor mensen. Een wandeling in deze natuur aan de rand van Gent werkt ongetwijfeld inspirerend! Dankzij het LIFE-fonds kon Natuurpunt van 2003 tot 2008 extra inspanningen leveren in dit NATURA 2000 gebied. Natuurpunt verwierf Samenwerken voor meer natuur Dit natuurproject kwam tot stand door een intense samenwerking met de gemeentebesturen van Destelbergen en Laarne en kreeg ook de steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Ook met de landbouw wordt samengewerkt. Runderen van landbouwers grazen op een aantal van onze terreinen. Slecht hooi wordt dan weer gecomposteerd en gebruikt door een bioboer. Natuurpunt wil in de toekomst deze waardevolle samenwerking zeker verder uitbou- wen. Ook met andere gebruikers van het gebied wordt waar mogelijk samengewerkt. Zo wordt bij het afvissen van turfputten rekening gehouden met kennis van plaatselijke hengelaars en werden afgeviste karpers ter beschikking gesteld voor hun visputten. Wandelaars en bezoekers van het gebied worden geïnformeerd door het plaatsen van tijdelijke infoborden.

15 NATURA 2000: Europese topnatuur! Wie zou vermoeden dat in de rand van Gent, en doorsneden door het klaverblad van de E17 en de grote ring rond Gent (R4), een bijzonder Europees natuurgebied ligt? Aansluitend bij de Schelde en de Gentbrugse meersen vinden we de Damvallei, een oude verveende Scheldemeander die een schakel vormt in een grote eenheid natuur langsheen de Schelde tussen Gent en Antwerpen. Kalkense Meersen en Berlare broek zijn andere schakels in dit groene lint. Omwille van de hoge natuurwaarde werd dit gebied door de Europese Unie opgenomen in het NATURA 2000 netwerk. NATURA 2000 staat voor een Europees netwerk van beschermde gebieden en vormt zo de hoeksteen van het Europese natuurbeleid. Natuur en landschap zijn in Europa erg gevarieerd: van hooggebergten en moerassen, tot bossen en uitgestrekte heidelandschappen. Om al die natuurpracht te behouden voor de toekomst heeft de Europese Unie het NATURA 2000 netwerk gecreëerd. Zo wil Europa de biodiversiteit, dit is het geheel aan soorten en biotopen, in haar lidstaten behouden en beschermen. De Damvallei maakt deel uit van dit netwerk. Dit is zeker niet toevallig. Onder invloed van de Schelde, is de Damvallei een van nature voedselrijk laagveenecosysteem. Variatie en gradiënten in bodemtypes (veen, venige klei, klei, leem en zand) en grondwater zorgen voor een zeer gevarieerde natuur waar we zowel elementen van heischraal grasland als kwelrijk dottergrasland en zelfs overgangen naar blauwgrasland aantreffen. De talrijke turfputten herbergen dan weer unieke waterplantenvegetaties. Ook trilveen en broekbos komen voor. Zeldzame planten zoals kleine valeriaan, moeraskartelblad, grote boterbloem, krabbescheer, verschillende fonteinkruiden en tal van dieren hebben het hier naar hun zin. Daarom werd dit gebied opgenomen in het Natura 2000 netwerk. DESTELBERGEN foto s: Diane Appels, Bart Slabbinck, Vilda - Misjel Decleer, Jan Dirkx, Tom De Beelde, Marcel Bex, Gerard Mornie, Maarten Jacobs, Ward Stulens, Vilda - Rollin Verlinde, Joyce Verdonk, Louis Gevaert, Dirk Bogaert, Frederik Hendrickx

16 Word lid van Natuurpunt Natuurpunt telt gezinnen als lid en beheert ha natuur, verspreid over ruim 500 gebieden in heel Vlaanderen. Word ook lid! Om je steun te betuigen. Als lid van Natuurpunt ontvang je 4 keer per jaar Natuur.blad, ons ledenblad boordevol informatie over de natuur. De plaatselijke afdeling in je gemeente houdt je op de hoogte van de lokale activiteiten via een eigen nieuwsbrief of tijdschrift. Als lid kan je met het hele gezin gratis deelnemen aan duizenden geleide wandelingen en andere activiteiten van Natuurpunt. Bovendien krijg je 10% korting op boeken, verrekijkers en andere producten in de Natuurpunt-winkel. Je ontvangt ook een aantrekkelijk welkomstpakket. Daarin vind je onder meer een CD met vogelgeluiden en een Fiets- en wandelgids met 33 Aardgas-natuurroutes, uitgestippelde wandelingen en fietstochten in de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen én Wallonië. Het lidgeld bedraagt 20 euro per gezin. Schrijf je in via onze website Kom uit je schelp! De natuur heeft je nodig. En vice versa.

grazers helpen de natuur.

grazers helpen de natuur. grazers helpen de natuur. Begrazing vroeger en nu Lang geleden kwamen in Vlaanderen allerlei soorten grazers voor: mammoeten, wisenten, oerrunderen, elanden... Die grazers zorgden ervoor dat Vlaanderen

Nadere informatie

Een (t)huis voor vleermuizen. Waar kunnen ze zich verschuilen

Een (t)huis voor vleermuizen. Waar kunnen ze zich verschuilen Een (t)huis voor vleermuizen Waar kunnen ze zich verschuilen Aantal soorten Vlaanderen kent zo n 21 soorten vleermuizen waarvan slechts enkelen geregeld in gebouwen voorkomen. Meestal gaat dit om de gewone

Nadere informatie

De Damvallei, een BIJ DE BUREN

De Damvallei, een BIJ DE BUREN De Damvallei, een Aan de rand van Gent, op nog geen vijf kilometer ten oosten van het stadscentrum, ligt het natuurgebied Damvallei, op het grondgebied van de gemeenten Destelbergen en Laarne. De Damvallei

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

1 Natuurinrichtingsproject Berlare Broek Donkmeer

1 Natuurinrichtingsproject Berlare Broek Donkmeer 1 Natuurinrichtingsproject Berlare Broek Donkmeer Het waterrijk landschap en de groene omgeving van het Donkmeer bekoort de mens al lang. Turfontginning, de aanleg van visvijvers, weilanden, akkers en

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

Zwart Water_Inrichting Schaapsen Diepbroek incl. sanering stortlocaties

Zwart Water_Inrichting Schaapsen Diepbroek incl. sanering stortlocaties Uitgangssituatie Algemeen Zwart Water_Inrichting Schaapsen Diepbroek incl. sanering stortlocaties Projectnummer: 2009_015 Projectnaam: Zwart Water_Inrichting Schaaps- en diepbroek incl sanering stort 1

Nadere informatie

Koppel kuifeenden. Kuifeenden

Koppel kuifeenden. Kuifeenden 42 Ecologie en natuurfuncties Het IJsselmeergebied is een uniek natuurgebied van (inter-)nationale betekenis. Het is een van de zee afgesloten, benedenstrooms gelegen, zoet laaglandmeer met een relatief

Nadere informatie

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw Boomleeuwerik Leeft in droge, schrale heidevelden met losse boompjes en boomgroepen. Broedt ook in jonge aanplant van naaldbos (spar of den). Gierzwaluw Broedt onder daken van oudere gebouwen in Roermond.

Nadere informatie

klimaatstad natuurgebied klimaatstadbourgoyen-ossemeersen

klimaatstad natuurgebied klimaatstadbourgoyen-ossemeersen natuurgebied Bourgoyen-Osseen Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Osseen Ten westen van Gent ligt een waardevol natuurgebied dat ontsnapte aan de verstedelijking... een paradijs voor planten en dieren!

Nadere informatie

Spiegelplas en Ankeveense plassen

Spiegelplas en Ankeveense plassen Spiegelplas en Ankeveense plassen Stand van de natuur en herstelmaatregelen Gerard ter Heerdt Bart Specken Jasper Stroom Floor Speet Winnie Rip Een tienminuten gesprek. Hoe staan onze kinderen er voor?

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

LIFE+ Het goed bewaarde Kempens. landschap van heide, graslanden. en broekbossen maken de. Visbeekvallei uniek in Europa. Daarom startte in 2010 het

LIFE+ Het goed bewaarde Kempens. landschap van heide, graslanden. en broekbossen maken de. Visbeekvallei uniek in Europa. Daarom startte in 2010 het Het goed bewaarde Kempens landschap van heide, graslanden en broekbossen maken de Visbeekvallei uniek in Europa. Daarom startte in 2010 het project LIFE Visbeek. Het doel is landschap te herstellen en

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

Wolvenberg. Poel. Deze poel werd door de Stad Antwerpen gegraven in 1995 ter gelegenheid van het Europese Jaar van het Natuurbehoud.

Wolvenberg. Poel. Deze poel werd door de Stad Antwerpen gegraven in 1995 ter gelegenheid van het Europese Jaar van het Natuurbehoud. Heuvel Onder deze heuvel bevinden zich nog enkele overblijfselen van de oude fortengordel rond Antwerpen. Bij de aanleg van de kleine ring van Antwerpen is de aarden wal en het brugeinde langs de hoofdgracht

Nadere informatie

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander.

Waterlanders : op weg met Sam de salamander. Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. Waterlanders : op weg met Sam de salamander Poelenproject Herzele ter uitbreiding van de amfibieënpopulatie met als kernsoort de kamsalamander. 1 De kamsalamander... Hallo, Ik ben Sam, de salamander met

Nadere informatie

Zijn moerasvogels te beheren? Jan van der Winden

Zijn moerasvogels te beheren? Jan van der Winden Zijn moerasvogels te beheren? Jan van der Winden Terug naar Nederland Nederland, moerassenland Tegenwoordig ongeveer 45.000 hectare moeras aanwezig, waarvan de helft verlandingstypen waar typische

Nadere informatie

Bundel 1 van veldoefeningen en cases

Bundel 1 van veldoefeningen en cases Bundel 1 van veldoefeningen en cases De cases en veldoefeningen bestaan uit 3 delen: Deel 1 de veldoefeningen waarvan de locaties voorkomen in het natuurgebied Den Battelaer te Mechelen. Deel 2 een case

Nadere informatie

groen in de stad Stedelijk Natuurreservaat BOURGOYEN-OSSEMEERSEN Gent

groen in de stad Stedelijk Natuurreservaat BOURGOYEN-OSSEMEERSEN Gent groen in de stad Stedelijk Natuurreservaat BOURGOYEN-OSSEMEERSEN Gent Bourgoyen-Ossemeersen In het westen van Gent ligt een waardevol natuurgebied van 230 hectare (2,3 km²) dat ontsnapte aan de verstedelijking.

Nadere informatie

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km BERGVENNEN ROUTE 2,3 km Tegen de Duitse grens, in Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met zeven vennen, droge en natte heide, schrale hooilanden en bos. De

Nadere informatie

Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de

Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de voorbije decennia is de vallei meerdere keren omgewoeld. Veel natte gronden werden vol afval gestort en opgehoogd.

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Nieuwe bedrijfslocaties

Nieuwe bedrijfslocaties E c o l o g i s c h e i n v e n t a r i s a t i e Om de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Midwolda-Nieuwlandseweg Arts/Rulo te toetsen, is een ecologische inventarisatie uitgevoerd. Tevens is gekeken

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Natura 2000 gebied 10 Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving

Natura 2000 gebied 10 Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving Natura 2000 gebied 10 Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving (Zie leeswijzer) Kenschets Natura 2000 Landschap: Status: Site code: Beschermd natuurmonument: Beheerder: Provincie: Gemeente: Oppervlakte:

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

Life+ Together for Nature. samen werken aan herstel van heidelandschap

Life+ Together for Nature. samen werken aan herstel van heidelandschap Life+ Together for Nature samen werken aan herstel van heidelandschap Life+ Together for Nature samen werken aan herstel van heidelandschap TOGETHER? TOGETHER staat voor TO GET HEath Restored: we zetten

Nadere informatie

Natura zonder centen?

Natura zonder centen? Natura 2000 zonder centen? Inhoud N2000 In Vlaanderen inventarisatie problemen Life project als voorbeeld van invulling N2000 ervaringen NP Eu-subsidie Aanbevelingen/wensen N2000 in Vl: afbakening Habitatrichtlijn:

Nadere informatie

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Praktische informatie Deze route kan erg drassig zijn. Trek daarom laarzen of waterdichte schoenen aan. 5 km wandelen Een natuurgebied dat in tegenstelling

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Ruimtelijke analyse van gebieden met hoge natuurwaarde

Ruimtelijke analyse van gebieden met hoge natuurwaarde Een verkenning Lon Lommaert Biodiversiteit Vlaamse indicatoren Ruimtelijke analyse van gebieden met hoge natuurwaarde Prioritaire soorten Natuurverkenning Gezichten van Biodiversiteit Wetenschappelijke

Nadere informatie

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN indeling inleiding: voorstelling a geschiedenis van het natuurbeheer b - biotopen en soorten en hun beheer pauze c - beheer richt zich op de omgeving d - natuurbeheer

Nadere informatie

LIFE Dommeldal. Grensoverschrijdend werken aan Natura 2000. Van bron tot Hageven - De Plateaux

LIFE Dommeldal. Grensoverschrijdend werken aan Natura 2000. Van bron tot Hageven - De Plateaux LIFE Dommeldal Grensoverschrijdend werken aan Natura 2000 Van bron tot Hageven - De Plateaux Colofon Overname uit deze publicatie om nog meer mensen warm te maken voor het Dommeldal is toegelaten en wordt

Nadere informatie

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Moeras met Lisdodde in de Krimpenerwaard Wetland Wetland is een mozaïek van open water, drijvende waterplanten, planten die met hun voeten in het water staan, riet dat in het water

Nadere informatie

LEMELERBERG: TOPNATUUR

LEMELERBERG: TOPNATUUR LEMELERBERG: TOPNATUUR ROUTE 4,0 km Mooie, stille route langs zandvlaktes, jeneverbessen, eenzame dennen en met mooie vergezichten. Stuifzand en droge heide zijn schaars in Europa, daarom is de Lemelerberg

Nadere informatie

Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied. Concept

Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied. Concept Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied Concept a Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de provincie

Nadere informatie

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen.

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen. Beschrijving kwelderherstelmaatregelen 1 1.1 Inleiding Aan de noordkust van Groningen heeft Groningen Seaports, mede ten behoeve van RWE, circa 24 ha. kwelders aangekocht. Door aankoop van de kwelders

Nadere informatie

natuur in Gent monitoring 1999-2014

natuur in Gent monitoring 1999-2014 natuur in Gent monitoring 1999-2014 Natuurmonitoring waarom? Halen we de doelstellingen van het RSG en het groenstructuurplan? (Hoe) moeten we bijsturen? Natuurmonitoring waarom? Halen we de doelstellingen

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers De Staart in kaart 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers Esther Linnartz Juli 2008 Inleiding De Staart is een natuurgebied van 24 hectare aan noordoost kant van Oud-Beijerland en ligt aan de oevers

Nadere informatie

memo INLEIDING GEBIEDSBESCHERMING ZAND/ZON/ c.c.: datum: 22 augustus 2013 Achterweg 48, Lisse

memo INLEIDING GEBIEDSBESCHERMING ZAND/ZON/ c.c.: datum: 22 augustus 2013 Achterweg 48, Lisse memo aan: van: OG ZAND/ZON/130372 c.c.: datum: 22 augustus 2013 betreft: Achterweg 48, Lisse INLEIDING Bij alle ruimtelijke ingrepen moet rekening gehouden worden met de aanwezige natuurwaarden in en om

Nadere informatie

Bestuurlijke samenvatting. Laatste onderzoeksresultaten De Groote Meer op de Brabantse Wal

Bestuurlijke samenvatting. Laatste onderzoeksresultaten De Groote Meer op de Brabantse Wal Bestuurlijke samenvatting Laatste onderzoeksresultaten De Groote Meer op de Brabantse Wal De Groote Meer, deels gevuld met water De Brabantse Wal: een afwisselend natuurgebied met een grote variatie aan

Nadere informatie

Biodiversiteit in Vlaanderen: de cijfers

Biodiversiteit in Vlaanderen: de cijfers Biodiversiteit in Vlaanderen: de cijfers Myriam Dumortier Natuurrapport www.natuurindicatoren.be www.nara.be www.inbo.be Haalt Vlaanderen de 2010-doelstelling? Biodiversiteit Verstoringen/bedreigingen

Nadere informatie

QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM

QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM Colofon Opdrachtgever: Tulp-Bijl B.V. Titel: Quickscan Edeseweg 51 Wekerom Status: Definitief Datum: Februari 2013 Auteur(s): Ir. M. van Os Foto s: M. van Os Kaartmateriaal:

Nadere informatie

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km

BOETELERVELD. ROUTE 4,3 km BOETELERVELD ROUTE 4,3 km 20 17 Weten hoe een groot deel van Salland er tot eind 19e eeuw uitzag? Wandel dan eens door het Boetelerveld bij Raalte. Ervaar rust, ruimte en openheid in dit enig overgebleven

Nadere informatie

Staatsbosbeheer T Eexterveld. Wandelen in het plantenparadijs - 7 km

Staatsbosbeheer T Eexterveld. Wandelen in het plantenparadijs - 7 km Staatsbosbeheer T 0592 248 984 www.staatsbosbeheer.nl Eexterveld Wandelen in het plantenparadijs - 7 km Ruimte voor bijzondere planten In de verte ziet u ze al staan: de Schotse Hooglanders die meehelpen

Nadere informatie

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Grasland en Heide Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Planning Grasland Voedselweb opdracht Heide Voedselweb opdracht Grasland Grasland is een gebied van enige omvang met een vegetatie die gedomineerd wordt door grassen

Nadere informatie

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM)

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) NOTA REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) 1 augustus 2007 pagina 1 > 6 1 Hopper Jeugdverblijf

Nadere informatie

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter Provincie Zeeland Zeeuwse bermen steeds bonter Een ecologisch beheerde berm ziet er aantrekkelijk uit. Vooral wandelaars en fietsers genieten daarvan. Het is u vast wel eens opgevallen in het voorjaar

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur 2017 Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur C. van den Tempel & V. Ronde 2017 Projectleider Afdeling Opdrachtgever Financiering Foto

Nadere informatie

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Drs. Ing. L.M. Scholtens in opdracht van: Gemeente Emmen, Dienst Beleid Afdeling Fysiek Ruimtelijke Ontwikkeling December 2009 Het landschap

Nadere informatie

4)' 00. Vlaamse Regering ~~ >>J.n. Ministerieel besluit tot definitieve aanduiding van de ankerplaats De Zegge te Geel

4)' 00. Vlaamse Regering ~~ >>J.n. Ministerieel besluit tot definitieve aanduiding van de ankerplaats De Zegge te Geel 4)' 00 Vlaamse Regering ~~ >>J.n Ministerieel besluit tot definitieve aanduiding van de ankerplaats De Zegge te Geel DE VLAAMSE MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN

Nadere informatie

Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2

Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2 Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2 Dit inrichtingsplan is een schets van de door Staatsbosbeheer wenselijk geachte situatie voor de verbindingszone tussen

Nadere informatie

Staatsbosbeheer T Oudemolense Diep. Wandelen langs de beek - 7 km

Staatsbosbeheer T Oudemolense Diep. Wandelen langs de beek - 7 km Staatsbosbeheer T 0592 248984 www.staatsbosbeheer.nl Oudemolense Diep Wandelen langs de beek - 7 km Zilveren lint door het dal Een bezoek aan het Drentsche Aa-gebied is niet compleet zonder een blik op

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur Wandelen Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur De Berk en Kelsdonk Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Rust, vogels en natte voeten Wie even de

Nadere informatie

veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers.

veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers. 1 veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers. verbeteren van chemische water kwaliteit verbeteren van de oever stabiliteit verbeteren van de ecologische kwaliteit 2 waarom aandacht voor NVO

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 is het basis-natuurgrasland. Het kan overal voorkomen op alle grondsoorten en bij alle grondwaterstanden, maar ziet er dan wel steeds anders uit.

Nadere informatie

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013 Kalender 2014 januari 1 COVER: Wouter Pattyn Naturalight.be Kleine Hoofdgracht - Netevallei BOVEN: Wouter Pattyn Naturalight.be Latemse Meersen maandag 30 Kerstvakantie 2013 dinsdag woensdag donderdag

Nadere informatie

Vochtig Haspengouw. Natuurrijke valleien

Vochtig Haspengouw. Natuurrijke valleien Vochtig Haspengouw Natuurrijke valleien Voor meer info: www.life-vochtighaspengouw.be Overname uit deze publicatie om nog meer mensen warm te maken voor de natuur in Vochtig Haspengouw is toegelaten en

Nadere informatie

Lespakket over elzenbroekbossen 3e graad lager onderwijs

Lespakket over elzenbroekbossen 3e graad lager onderwijs Lespakket over elzenbroekbossen 3e graad lager onderwijs In de Polders van Kruibeke vind je elzenbroekbossen, een beetje de Vlaamse versie van de mangrovebossen die voorkomen in de tropische gebieden.

Nadere informatie

Bundel 2 van veldoefening en cases

Bundel 2 van veldoefening en cases Bundel 2 van veldoefening en cases De cases en veldoefeningen bestaan uit 3 delen: Deel 1 de veldoefeningen waarvan de locaties voorkomen in het natuurgebied Den Battelaer te Mechelen Deel 2 een case i.v.m.

Nadere informatie

Hoofdlijnen Natuurrapport 2007

Hoofdlijnen Natuurrapport 2007 Hoofdlijnen Hoofdlijnen Natuurrapport 2007 Biodiversiteit Verstoringen/bedreigingen Duurzaam gebruik Hoofdlijnen Natuurrapport 2007 Biodiversiteit Verstoringen/bedreigingen Duurzaam gebruik Toestand plant-

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum : 8 oktober 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2010-005930- gemeente Harderwijk Activiteit : Uitbreiding

Nadere informatie

Ecologisch onderzoek ten behoeve van het bestemmingsplan voor een terrein ten zuiden van Harmelen

Ecologisch onderzoek ten behoeve van het bestemmingsplan voor een terrein ten zuiden van Harmelen Ecologisch onderzoek ten behoeve van het bestemmingsplan voor een terrein ten zuiden van Harmelen - notitie - Oktober 2010 W 511 Natuur-Wetenschappelijk Centrum Noorderelsweg 4a 3329 KH Dordrecht 078-6213921

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie

BIODIVERSITEIT. RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER. ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering

BIODIVERSITEIT. RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER. ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering BIODIVERSITEIT RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering DUURZAME ONTWIKKELING INTEGRAAL WATERBEHEER BIODIVERSITEIT Wat? Belang?

Nadere informatie

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN De AWD maakt onderdeel uit van Natura 2000, een netwerk van beschermde Europese natuurgebieden. Dankzij een LIFE+ subsidie kan Waternet het duin de komende jaren

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Demerdag Demer als Sigmaproject: Sigmaplan Demervallei

Demerdag Demer als Sigmaproject: Sigmaplan Demervallei Demerdag Demer als Sigmaproject: 28/10/2016 Herinrichting van de Demervallei waarbij vermindering van de overstromingsrisico s en natuurontwikkeling samengaan, met oog voor recreatie en economie. (Europese)

Nadere informatie

LIFE PROJECT DANAH: EUROPEES NATUURHERSTELPROJECT IN TIELENKAMP EN TIELENHEIDE

LIFE PROJECT DANAH: EUROPEES NATUURHERSTELPROJECT IN TIELENKAMP EN TIELENHEIDE LIFE PROJECT DANAH: EUROPEES NATUURHERSTELPROJECT IN TIELENKAMP EN TIELENHEIDE Tielenkamp en Tielenheide: naast militaire domeinen ook prachtige natuurgebieden Het militaire domein van Tielen, met Tielenkamp

Nadere informatie

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan.

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Deze folder gaat over het herstellen van natte natuurparels in Noord-Brabant.

Nadere informatie

Herinrichting. Forellenvijver en restaurant De Berenkuil in Putten. Auteur Gerben Schuilenburg Opdrachtgever De Berenkuil

Herinrichting. Forellenvijver en restaurant De Berenkuil in Putten. Auteur Gerben Schuilenburg Opdrachtgever De Berenkuil Herinrichting Forellenvijver en restaurant De Berenkuil in Putten Welke vissen zijn er nu te vangen? Zalmforel Welke vissen zijn er nu te vangen? Regenboogforel Welke vissen zijn er nu te vangen? Goudforel

Nadere informatie

Wat is de economische waarde van natuur in Oost-Brabant en wat betekent dat voor toekomstgerichte natuurbehoudsactie?

Wat is de economische waarde van natuur in Oost-Brabant en wat betekent dat voor toekomstgerichte natuurbehoudsactie? Wat is de economische waarde van natuur in Oost-Brabant en wat betekent dat voor toekomstgerichte natuurbehoudsactie? Johan Eyckmans milieu-econoom Hogeschool-Universiteit Brussel & K.U.Leuven 1 Overzicht

Nadere informatie

TOP NATUUUR IN BEERZE

TOP NATUUUR IN BEERZE TOP NATUUUR IN BEERZE ROUTE 4,3 km 20 17 We zijn trots dat we acht gebieden beheren die zijn aangewezen als Natura2000. Gebieden die bij de top van de Europese natuur horen. Op deze route ontdek je Beerze.

Nadere informatie

Quickscan DWL-De esch

Quickscan DWL-De esch Quickscan DWL-De esch Implementatie Flora- en faunawet, Verkenning ecologische waarden Datum 17 augustus 2006 Versie definitief Opdrachtgever ing. Hugo de Groot Paraaf Opdrachtgever: Opsteller M. Kaptein

Nadere informatie

Code goede natuurpraktijk

Code goede natuurpraktijk Code goede natuurpraktijk Praktijkvoorbeelden waterlopenbeheer Maarten Van Aert Afdeling Operationeel Waterbeheer Inhoud CGNP en beheer van waterlopen Planmatige aanpak onderhoud Praktijkvoorbeelden Maaibeheer

Nadere informatie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie 1 NATUUR 1.1 Natuurwetgeving & Planologie De bescherming van de natuur is in Nederland vastgelegd in respectievelijk de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Deze wetten vormen een uitwerking

Nadere informatie

Kwaliteit van de natuur. Hoe spoor je aantastingen op?

Kwaliteit van de natuur. Hoe spoor je aantastingen op? Kwaliteit van de natuur Hoe spoor je aantastingen op? Ecosystemen en levensgemeenschappen Zoek vergelijkende gebieden (oerbossen, intacte riviersystemen, ongerepte berggebieden, hoogveenmoerassen, etc)

Nadere informatie

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon 4. De landbouwer als ICT-opdracht ehorizon Bedrijf: Steven Vanhecke - Oude Burkelslag 10-9990 Maldegem 4.1 Richtlijnen voor de begeleidende leerkracht Een belangrijk doel in de derde graad van het secundair

Nadere informatie

Polder Kortenhoef: landschap met geschiedenis. Korremof. Oost Indië. Wijde gat Oost zijde. Achter de Kerk

Polder Kortenhoef: landschap met geschiedenis. Korremof. Oost Indië. Wijde gat Oost zijde. Achter de Kerk Stand van de natuur en herstelmaatregelen Gerard ter Heerdt Bart Specken : landschap met geschiedenis Vecht t Hemeltje Horstermeerpolder Oost Indië Korremof Vreeland Kleine Wijhe Kortenhoef Wijde gat Oost

Nadere informatie

KAVEL 2 EN 3 FLORA- EN FAUNADOSSIER. Opdrachtgever: O.G.A. periode : versie: : 16 mei Auteur : M. Kuiper

KAVEL 2 EN 3 FLORA- EN FAUNADOSSIER. Opdrachtgever: O.G.A. periode : versie: : 16 mei Auteur : M. Kuiper FLORA- EN FAUNADOSSIER KAVEL 2 EN 3 Opdrachtgever: O.G.A periode : 2011-2014 versie: : 16 mei 2014 Auteur : M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen Telefoon: 06-29523020 E-mail: info@natuurbeleven.nl

Nadere informatie

Hoogveenherstel in de Groote Peel

Hoogveenherstel in de Groote Peel Hoogveenherstel in de Groote Peel Verslag veldwerkplaats Nat Zandlandschap 9 oktober 2009, De Groote Peel Inleiders: Gert-Jan van Duinen (Stichting Bargerveen/Afd. Dierecologie, Radboud Universiteit Nijmegen)

Nadere informatie

Begrazing van natuurgebieden

Begrazing van natuurgebieden Begrazing van natuurgebieden Jan Van Uytvanck Knokke 07/12/2017 Thema s 1. Grote grazers in natuurbehoud en beheer 2. Begrazing in de duinen en het Zwin 3. Begrazingsonderzoek Grote herbivoren in natuurbehoud

Nadere informatie

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins Quickscan Spankerenseweg 20 Dieren februari 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Gegevens plangebied... 2 3 Methode... 3 4 Resultaten... 3 4.1 Bureaustudie...

Nadere informatie

2/27/2011. Overzicht. Natuur is een publiek goed

2/27/2011. Overzicht. Natuur is een publiek goed Wat is de economische waarde van natuur in Oost-Brabanten wat betekent dat voor toekomstgerichte natuurbehoudsactie? Johan Eyckmans milieu-econoom Hogeschool-Universiteit Brussel & K.U.Leuven 1 Overzicht

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen

Hartelijk welkom. Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen Hartelijk welkom Informatieavond Beheerplan Natura 2000 Fochteloërveen Programma Opening Opzet en doel van deze avond Even terug kijken Hoe staat het met de Programmatische Aanpak Stikstof Korte samenvatting

Nadere informatie

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10 Quickscan natuuronderzoek ivm bestemmingsplan en ontwikkelingen Bellersweg 13 Hengelo Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 9 juli 2013 Rapportnummer 0128 Projectnummer 018 Opdrachtgever

Nadere informatie

Kleine schorseneer aan het infuus voortgang herstelplan in Drenthe

Kleine schorseneer aan het infuus voortgang herstelplan in Drenthe Kleine schorseneer aan het infuus voortgang herstelplan in Drenthe WFD-dag, 28 februari 2015 Edwin Dijkhuis Dit project wordt uitgevoerd en mogelijk gemaakt door: Foto: Peter Meininger Portret: Kleine

Nadere informatie

Natuurbeheer G... E... N... Zoek waarvoor de afkorting GEN staat

Natuurbeheer G... E... N... Zoek waarvoor de afkorting GEN staat Natuurbeheer Vandaag hielp je de natuurarbeiders in het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. Dit gebied ligt ten westen van Gent en is vooral gekend om zijn prachtige graslanden en vele waterloopjes.

Nadere informatie

Bos t Ename. Rijke geschiedenis

Bos t Ename. Rijke geschiedenis Bos t Ename Foto s: Diane Appels, Leo Janssen en Hugo Willocx Ten oosten van Ename, op de heuvels van de Vlaamse Ardennen, ligt het legendarische Bos t Ename. Al in de middeleeuwen was dit bos nauw verbonden

Nadere informatie

NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK

NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK Opgesteld door: Ing. D. Heijkers In opdracht van: N.V. Nederlandse Gasunie Datum: 14 november 2011 Inleiding De Gasunie is voornemens een aardgastransportleiding

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk november Betreft Notitie actualisatie natuuronderzoek Willevenstraat te Schaijk

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk november Betreft Notitie actualisatie natuuronderzoek Willevenstraat te Schaijk Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 254564 13 november 2014 254564 Betreft Notitie actualisatie natuuronderzoek Willevenstraat te Schaijk 1 Aanleiding en doel De ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor

Nadere informatie

Een enthousiaste bedrijfsvoering

Een enthousiaste bedrijfsvoering Maatwerk voor akkervogels EEN INTEGRAAL VERHAAL Vandaag zijn er veel minder akkervogels dan vroeger. Daarom gaan we samen aan de slag. Iedereen draagt zijn steentje bij: landbouwers, jagers, de Vlaamse

Nadere informatie

Bundel 3 van veldoefening en cases

Bundel 3 van veldoefening en cases Bundel 3 van veldoefening en cases De cases en veldoefeningen bestaan uit 3 delen: Deel 1 de veldoefeningen waarvan de locaties voorkomen in het natuurgebied Den Battelaer te Mechelen Deel 2 een case i.v.m.

Nadere informatie