ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 16 DECEMBER 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 16 DECEMBER 2013"

Transcriptie

1 ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 16 DECEMBER 2013 Aanwezig : De heer Michaël Vannieuwenhuyze, voorzitter van de gemeenteraad De heer Alain Top, burgemeester De heren Annick Vandebuerie, David Vandekerckhove, Jacques Maelfait, Filip Kets, Eddy Glorieux, mevrouw Inge Bossuyt en de heer Dominique Windels schepenen De heren en dames Rita Beyaert, Willy Vandemeulebroucke, Rik Pattyn, Francis Pattyn (vanaf pt. 1), Rik Vandenabeele, Rosanne Mestdagh, Kathleen Duchi, Marleen Rogiers, Eric Kerckhof, Donald Langedock, Olivier Vanryckeghem, Sofie Decavele, Tijs Naert, Stijn Soetaert, Marijke Ostyn, Eveline Lahousse, Lynn Callewaert, Patrick Claerhout, Alexander De Waele en Hilde De Bruyne gemeenteraadsleden De heer Carlo Daelman, secretaris De zitting begint om uur. De Gemeenteraad, DAGORDE In aanwezigheid van volgende raadsleden: Michaël Vannieuwenhuyze, Alain Top, Annick Vandebuerie, David Vandekerckhove, Jacques Maelfait, Filip Kets, Eddy Glorieux, Inge Bossuyt, Dominique Windels, Rita Beyaert, Willy Vandemeulebroucke, Rik Pattyn, Rik Vandenabeele, Rosanne Mestdagh, Kathleen Duchi, Marleen Rogiers, Eric Kerckhof, Donald Langedock, Olivier Vanryckeghem, Sofie Decavele, Tijs Naert, Stijn Soetaert, Marijke Ostyn, Eveline Lahousse, Lynn Callewaert, Patrick Claerhout, Alexander De Waele en Hilde De Bruyne Neemt kennis van het voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen tot toevoeging van het punt Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Budgetwijziging Kennisname aan de dagorde. Op , nà afsluiting van de dagorde van de gemeenteraad ontving het stadsbestuur de budgetwijziging van het OCMW voor het jaar 2013, zoals vastgesteld door de OCMW-raad in zitting van 2 december Overeenkomstig de regelgeving dient de gemeenteraad enkel kennis te nemen van deze budgetwijziging. Dit is zo omdat de gemeentelijke toelage binnen deze voorzien in het meerjarenplan blijft. De gemeenteraad voegt met unanimiteit en in aanwezigheid van voormelde leden dit punt toe aan de dagorde. De gemeenteraad gaat daarop over tot de behandeling van de dagorde.

2 Openbare zitting 1. Vaststellen van de aanvullende belasting op de personenbelasting. Aanslagjaar 2014 tot en met Vaststellen opcentiemen op de onroerende voorheffing. Aanslagjaar 2014 tot en met Vaststellen van de belasting op de afgifte van administratieve documenten. Aanslagjaar 2014 tot en met Vaststellen van de belasting op barpersoneel, privéclubs en rendez-voushuizen. Aanslagjaar 2014 tot en met Vaststellen van de belasting op tweede verblijven. Aanslagjaar 2014 tot en met Vaststellen van de belasting op ontgravingen. Aanslagjaar 2014 tot en met Vaststellen van de belasting op het leggen van trottoirs. Aanslagjaar 2014 tot en met Vaststellen van de belasting op het openhouden van inrichtingen na sluitingsuur. Aanslagjaar 2014 tot en met Vaststellen van de belasting op de aanvragen van stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsvergunningen. Aanslagjaar 2014 tot en met Vaststellen van de belasting op de aanvragen tot het openen van meldingsplichtige of vergunningsplichtige inrichtingen. Aanslagjaar 2014 tot en met Vaststellen van de belasting op parkeren. Aanslagjaar 2014 tot en met a. Door niet-bewoners op plaatsen voorbehouden aan bewonersparkeren. b. In de blauwe zone en op plaatsen waar de parkeerduur beperkt is. 11bis Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Budgetwijziging Kennisname. 12. Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Goedkeuren meerjarenplan Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Kennisname budget Meerjarenplan stad Vaststelling. 15. Stadsbudget Vaststelling. 16. Kerkfabrieken. Aktename budgetwijziging 2013 Sint-Rita en goedkeuren budgetwijziging 2013 Sint-Salvator en Sint-Amand. 17. Stedelijk basisonderwijs. Opzeggen beleidscontract Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) Groeninge. 18. Vragenkwartiertje. ******

3 Openbare zitting 1. Vaststellen van de aanvullende belasting op de personenbelasting. Aanslagjaar 2014 tot en met Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch: De gemeenteraad heeft op 17 december 2012 de aanvullende belasting op de personenbelasting voor het aanslagjaar 2013 vastgesteld. Na conclaaf van , en stelt het college van burgemeester en schepenen voor de huidige belasting op economische entiteiten én de algemene gezinsbelasting af te schaffen. Daartegenover worden de opcentiemen op de onroerende voorheffing verhoogd van 1550 naar 1800 en wordt de aanvullende belasting op de personenbelasting verlaagd van 7,7% naar 7,5%. Het college van Burgemeester en Schepenen stelt voor de belasting te hernieuwen voor het aanslagjaar 2014 t.e.m en de belasting te verlagen tot 7,5%. Het is, gelet op de financiële toestand van de stad, ook in het aanslagjaar 2014 t.e.m noodzakelijk een aanvullende belasting op de personenbelasting te vestigen, zowel qua bestaan als omvang, teneinde de uitgaven van de gemeente te dekken. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Art. 42, van het gemeentedecreet - Art. 43, 2,15, van het gemeentedecreet - Art. 465 tot 470 bis van het wetboek van de inkomstenbelasting. - Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit. Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 16 stemmen voor, 1 stem tegen en 12 onthoudingen; BESLUIT: Artikel 1. : Er wordt voor het aanslagjaar 2014 t.e.m. aanslagjaar 2019 een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 01 januari van dit aanslagjaar. De belasting wordt vastgesteld op 7,5% van het volgens artikel 466 van het wetboek van de inkomstenbelasting 1992 berekende gedeelte van de personenbelasting die aan het Rijk verschuldigd is voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorgaande jaar. Artikel 2 : Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet. Het zal voor kennisgeving aan de provinciegouverneur worden toegestuurd overeenkomstig artikel 253 par.1.3 van het gemeentedecreet.

4 2. Vaststellen opcentiemen op de onroerende voorheffing. Aanslagjaar 2014 tot en met Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch: De gemeenteraad heeft op 17 december 2012 de opcentiemen op de onroerende voorheffing voor het aanslagjaar 2013 vastgesteld. Na conclaaf van , en stelt het college van burgemeester en schepenen voor de huidige belasting op economische entiteiten én de algemene gezinsbelasting af te schaffen. Daartegenover worden de opcentiemen op de onroerende voorheffing verhoogd van 1550 naar 1800 en wordt de aanvullende belasting op de personenbelasting verlaagd van 7,7 naar 7,5%. Het college van Burgemeester en Schepenen stelt voor de belasting te hernieuwen voor het aanslagjaar 2014 t.e.m en de belasting te verhogen tot 1800 opcentiemen. Er blijft, gelet op de financiële toestand van de stad, noodzaak tot het heffen van opcentiemen op de onroerende voorheffing teneinde de uitgaven van de gemeente te dekken, zowel qua bestaan als qua omvang. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Art. 42, van het gemeentedecreet - Art. 43, 2,15, van het gemeentedecreet Wetboek van inkomstenbelasting: - Art. 251 tot en met 260ter over de grondslag van de onroerende voorheffing; - Art. 279 tot en met 463 over de procedure van vestiging en invordering; - Art. 464,1 over de vestiging van opcentiemen; - Art. 472 tot en met 504 over het kadastraal inkomen. - het decreet van 6 juli 2001 houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit. Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 16 stemmen voor, 13 stemmen tegen en 0 onthoudingen; BESLUIT: Artikel 1. : Er worden voor het aanslagjaar 2014 t.e.m. aanslagjaar 2019, 1800 gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing gevestigd. Artikel 2. : Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet. Het zal voor kennisgeving aan de provinciegouverneur worden toegestuurd overeenkomstig artikel 253 par. 1,3 van het gemeentedecreet. 3. Vaststellen van de belasting op de afgifte van administratieve documenten. Aanslagjaar 2014 tot en met Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch:

5 De gemeenteraad van 18 maart 2013 stemde deze belasting voor de periode vanaf 01 april 2013 tot en met 31 december De tarieven dienen in billijkheid vastgesteld, zodat er een redelijke correlatie is tussen het bedrag van de belasting en de door de stad gemaakte kosten. In het schepencollege van 03 december 2013 is de beslissing genomen om de tarieven voor de verschillende procedures van de Belgische identiteitskaarten, de kids-id s en de elektronische vreemdelingenkaarten te verhogen en dit ingevolge de brief van de FOD Binnenlandse Zaken die meldt dat de prijs van de Belgische identiteitskaarten, de kidsid s en de elektronische vreemdelingenkaarten verhoogt vanaf 01 januari Er vindt ook een automatische herziening van het tarief plaats, voortaan jaarlijks op 01 januari, volgens de schommelingen van de gezondheidsindex, dit in toepassing van art. 2 van het Ministerieel Besluit van 15 maart Het college stelt voor artikel 2 te wijzigen zoals opgenomen in het beschikkend gedeelte. Daardoor wordt de gemeentelijke belastingopbrengst ter zake op een billijk niveau gehouden. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Art. 42, van het gemeentedecreet; - Art. 43, 2,15, van het gemeentedecreet; - De wet van betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten en tot wijziging van de wet van tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen. - Ministerieel besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar en de kaarten en verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen, waarbij de bijlage is gewijzigd bij ministerieel besluit 27 maart Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit. Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 28 stemmen voor, 1 stem tegen en 0 onthoudingen; BESLUIT: Artikel 1.: Voor het aanslagjaar 2014 t.e.m. aanslagjaar 2019 wordt ten behoeve van de gemeente onder de navolgende voorwaarden een belasting geheven op de afgifte van getuigschriften of andere stukken. De belasting valt ten bezware van de personen of instellingen aan wie de stukken door de gemeente op verzoek of ambtshalve worden uitgereikt. Daarenboven zullen alle particulieren en privé-instellingen die om dergelijke stukken verzoeken, zelfs ook als de afgifte kosteloos is, bij het indienen der aanvraag, onmiddellijk alle verzendingskosten dienen te vereffenen.

6 Artikel 2.: Het bedrag der belasting wordt als volgt bepaald : a) op de afgifte van elektronische identiteitskaarten: - gewone procedure: bedrag voor de FOD + 2 EUR + desgevallend afronding naar de bovenliggende gehele euro voor een eerste kaart en voor elke kaart ter vervanging van de ingeleverde oude kaart, en voor elk duplicaat. Op bedraagt deze totale kostprijs voor de burger 18 EUR. Het bedrag voor de FOD wijzigt telkens de FOD een tariefwijziging doorvoert (bv. ingevolge indexaanpassing). - dringende spoedprocedure: volledig transport door de transportfirma aangesteld door de Federale overheid inbegrepen,130 EUR. voor een eerste kaart en voor elke kaart ter vervanging van de ingeleverde oude kaart, en voor elk duplicaat. - zeer dringende spoedprocedure: volledig transport door de transportfirma aangesteld door de Federale overheid inbegrepen,195 EUR. voor een eerste kaart en voor elke kaart ter vervanging van de ingeleverde oude kaart, en voor elk duplicaat. b) op de afgifte van elektronische vreemdelingenkaarten: - gewone procedure: bedrag voor de FOD + 2 EUR + desgevallend afronding naar de bovenliggende gehele euro voor een eerste kaart en voor elke kaart ter vervanging van de ingeleverde elektronische kaart, en voor elk duplicaat. Op bedraagt deze totale kostprijs voor de burger 18 EUR. Het bedrag voor de FOD wijzigt telkens de FOD een tariefwijziging doorvoert (bv. ingevolge indexaanpassing). - dringende spoedprocedure: volledig transport door de transportfirma aangesteld door de Federale overheid inbegrepen,130 EUR. voor een eerste kaart en voor elke kaart ter vervanging van de ingeleverde oude kaart, en voor elk duplicaat. - zeer dringende spoedprocedure: volledig transport door de transportfirma aangesteld door de Federale overheid inbegrepen, 195 EUR. voor een eerste kaart en voor elke kaart ter vervanging van de ingeleverde oude kaart, en voor elk duplicaat. Het tarief voor een attest van immatriculatie voor vreemdelingen en voor elk duplicaat bedraagt 7 EUR. ; de verlengingen zijn kosteloos. c) 1) De afgifte van het identiteitsstuk voor kinderen onder de twaalf jaar is gratis. 2) De afgifte van het identiteitsbewijs voor niet-belgische kinderen onder twaalf jaar bedraagt 1,24 EUR + 0,26 voor het etui = 1,50 EUR. Ingeval van verlies of beschadiging van het identiteitsstuk of identiteitsbewijs bedraagt de kostprijs 1,50 EUR. voor de vernieuwing. 3) De afgifte van het elektronisch identiteitsbewijs voor Belgische kinderen onder twaalf jaar bedraagt het bedrag voor de FOD, desgevallend afgerond naar de bovenliggende gehele euro. Op bedraagt deze totale kostprijs voor de burger 7 EUR. Het bedrag voor de FOD wijzigt telkens de FOD een tariefwijziging doorvoert (bv. ingevolge indexaanpassing). - Dringende procedure elektronisch identiteitsbewijs : het volledig transport door de transportfirma aangesteld door de Federale overheid inbegrepen, 110 EUR. voor een

7 eerste kaart en voor elke kaart ter vervanging van de ingeleverde oude kaart, en voor elk duplicaat is ten laste van de aanvrager. - Zeer dringende procedure elektronisch identiteitsbewijs: het volledig transport door de transportfirma aangesteld door de Federale overheid inbegrepen, 175 EUR. voor een eerste kaart en voor elke kaart ter vervanging van de ingeleverde oude kaart, en voor elk duplicaat is ten laste van de aanvrager. De som welke door de Stad aan het Rijk moet betaald worden in toepassing van de wet van 19 juli 1991 art. 6 paragraaf 5 betreffende de afgifte van de nieuwe identiteitskaarten is in voormelde bedragen begrepen. d) op de afgifte van paspoorten : 7 EUR waarvan 6,50 EUR. t.b.v. de gemeentekas + 0,50 EUR. bijzonder recht voor de afgifte van een nieuw paspoort; e) op de afgifte van een rijbewijs in bankkaartmodel: 25 EUR waarvan 20 EUR voor de hogere overheid en 5 EUR voor de stad. f) op de afgifte van andere getuigschriften, uittreksels en afschriften andere dan deze van akten van burgerlijke stand, legalisaties, vergunningen (andere dan deze specifiek getarifeerd) die ambtshalve of op verzoek worden uitgereikt: 1)1,50 EUR. per stuk; 2) specifieke regeling voor de inlichtingenbulletins huwelijken, overlijdens en geboorten: 5 EUR per 10 stuks. 3) op de afgifte van trouwboekjes: 15 EUR voor een trouwboekje. Ingeval het huwelijk geen doorgang vindt, komt de belasting, ten titel van retributie van de geleverde prestaties, toe aan de stad. Artikel 3.: De belasting wordt contant ingevorderd op het ogenblik van de afgifte van het belastbare stuk. Het bewijs van de betaling der belasting blijkt uit het aanbrengen op het desbetreffend stuk van een kleefzegel, waarop het belastingbedrag vermeld is. De aan de belasting onderworpen personen of instellingen die een verzoek tot het bekomen van een of ander stuk indienen, moeten op het ogenblik van hun aanvraag het bedrag der belasting in bewaring geven indien dit document niet onmiddellijk bij de aanvraag kan afgegeven worden. Bij gebrek aan onmiddellijke betaling of kwijting wordt de belasting ingevorderd bij middel van een kohier. Artikel 4.: Zijn van de belasting vrijgesteld : a) de stukken welke krachtens een wet, een koninklijk besluit of een andere overheidsverordening kosteloos door het gemeentebestuur dienen te worden afgegeven; b) stukken welke aan behoeftige personen worden afgegeven, de behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk; c) de machtiging met de betrekking tot godsdienstige of politieke demonstraties; d) de machtiging met de betrekking tot activiteiten, die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van de heffing van een belasting of retributie ten behoeve van de gemeente; e) de mededelingen aan de verzekeringsmaatschappijen omtrent het gevolg gegeven ter zake verkeersongevallen op de openbare weg; f) de stukken uitgereikt aan en voorgelegd door eenieder die verklaart dat deze stukken dienstig zijn om een tewerkstelling te bekomen, te kunnen solliciteren of aan een examen of proeven deel te nemen met het oog op eventuele aanwerving; g) de geldig verklaring van aanvraagformulieren voor verminderingen openbaar vervoer; h) afgifte van nationaliteitsbewijzen aan kandidaten gemeenteraadsverkiezingen. Artikel 5.: De belasting is niet toepasselijk op de afgifte van stukken welke krachtens een wet, een koninklijk besluit of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten behoeve van de gemeente onderworpen is. Uitzondering wordt gemaakt

8 voor de rechten welke de met afgeven van reispassen belaste gemeenten ambtshalve toekomen en waarvan in het besluit van de Regent d.d. 26 juli 1948 sprake is. Artikel 6.: Zijn van de belasting vrijgesteld de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmede gelijkgestelde instellingen alsook de instellingen van openbaar nut. Artikel 7. : Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet. Het zal voor kennisgeving aan de provinciegouverneur worden toegestuurd overeenkomstig artikel 253 par.1.3 van het gemeentedecreet. 4. Vaststellen van de belasting op barpersoneel, privéclubs en rendezvoushuizen. Aanslagjaar 2014 tot en met Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch: De gemeenteraad heeft op 17 december 2012 de belasting op barpersoneel en privéclubs voor het aanslagjaar 2013 vastgesteld. De financiële toestand van de gemeente vereist een handhaving van deze belasting en tariefverhoging. Na conclaaf van , en stelt het college van burgemeester en schepenen voor om de belasting op barpersoneel te laten stijgen naar 5000 EUR/entiteit en het toepassingsgebied uit te breiden, waardoor ook privé-clubs zonder tewerkgesteld personeel en rendez-voushuizen onder de belasting zullen vallen. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor de belasting te hernieuwen voor het aanslagjaar 2014 t.e.m met de aangepaste definities en met de verhoging van het tarief naar EUR. per entiteit. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Art. 42, van het gemeentedecreet; - Art. 43, 2,15, van het gemeentedecreet; - Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit. Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 29 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 1 onthouding; BESLUIT: Artikel 1 : Voor het aanslagjaar 2014 t.e.m. aanslagjaar 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op barpersoneel, privé-clubs en rendez-vous huizen. - Als bar en barpersoneel wordt beschouwd: een drankgelegenheid of inrichting, ongeacht of de toegang afhankelijk gesteld wordt van het vervullen van zekere

9 formaliteiten of voorbehouden is aan zekere personen, een jaarlijkse belasting van 500 EUR wordt geheven per persoon die behoort tot het barpersoneel (m/v) die in die drankgelegenheid of inrichting, met of zonder loon, tijdelijk of bestendig, de klanten lokt of bedient of zingt of danst en die de handel van de uitbater bevordert, rechtstreeks of onrechtstreeks, hetzij door gewoonlijk met de klant te verbruiken, hetzij tot het verbruik aanzet door alle andere middelen dan de eenvoudige uitoefening van zang- en danskunst. Deze belasting bedraagt minimum 5000 EUR per drankgelegenheid of inrichting. - Als privé-club wordt beschouwd: elke inrichting of gelegenheid die niet onder het voorgaande begrip bar valt en waar de mogelijkheid geboden wordt om dranken te gebruiken en waarvan de toegang afhankelijk gesteld is van het vervullen van zekere formaliteiten en/of voorbehouden is voor zekere personen. Deze belasting bedraagt 5000 EUR per inrichting. - Als rendez-voushuis wordt beschouwd: een gebouw met een plaats of plaatsen, (kamer, appartement, salon, e.d.) die al dan niet tegen vergoeding ter beschikking wordt of worden gesteld voor een intieme ontmoeting tussen personen, zonder dat het de bedoeling is om er, zoals in een erkend hotel, pension, logementshuis of gelijkaardige instelling, te overnachten. Dit kan vastgesteld worden doordat die huizen of inrichtingen ofwel hun aard door uiterlijke kentekens ter kennis van voorbijgangers brengen, ofwel als dusdanig bekend zijn en uit bepaalde vaststellingen en onderzoeken, uitgevoerd door de politiediensten, blijkt dat zij een dergelijke bedrijvigheid uitoefenen. Deze belasting bedraagt 5000 EUR per inrichting. Artikel 2 : Zijn van de belasting vrijgesteld: a.- de ondernemingen met een uitgesproken cultureel, politiek of maatschappelijk doel, waar de drankgelegenheid slechts in bijkomende orde geëxploiteerd wordt; b.- de ondernemingen, die om reden van het doel dat wordt nagestreefd, door de openbare besturen geldelijk worden gesteund. Artikel 3 : De eigenaar van het materieel van de bar, privé-club of rendez-voushuis evenals deze van het vastgoed, worden hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de betaling van de belasting. Wanneer de inrichting wordt geëxploiteerd door een zaakwaarnemer of een ander aangestelde, is de belasting verschuldigd door de lastgever. Het is desgevallend de houder die moet bewijzen dat hij de drankslijterij voor rekening van een derde uitbaat. Artikel 4 : De belasting is voor gans het jaar verschuldigd. Daartoe zal uitsluitend de toestand van 1 januari in aanmerking worden genomen. Artikel 5 : Om geen enkele reden wordt vermindering van de belasting toegestaan. Artikel 6 : Elke belastingplichtige moet ieder jaar aangifte doen van het aantal door hem tewerkgestelde personen op 01 januari van het aanslagjaar door middel van een formulier dat hen door het gemeentebestuur wordt toegezonden. De natuurlijke of rechtspersoon die een drankslijterij opent, overbrengt, overlaat of sluit, is gehouden daarvan tenminste veertien dagen bij voorbaat aangifte te doen bij het gemeentebestuur. De belastingplichtige die geen aangifteformulier heeft ontvangen is ertoe gehouden voor 01 juli van het aanslagjaar bij het gemeentebestuur de nodige aangifteformulieren aan te vragen. De behoorlijke ingevulde, gedagtekende en ondertekende formulieren dienen binnen de 30 dagen vanaf verzending bij de Financiële dienst toe te komen. Artikel 7 : Bij gebrek aan een aangifte en bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belastingplichtige van ambtswege belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar of beroep.

10 Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen. De belasting mag niet worden gevestigd voor die termijn verstreken is, behoudens als de rechten van de provinciale of gemeentelijke thesaurie in gevaar verkeren ingevolge een andere oorzaak dan het verstrijken van de aanslagtermijnen. Artikel 8 : De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag gelijk aan de verschuldigde belasting. Het bedrag van deze verhoging wordt ingekohierd. Artikel 9 : De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. Artikel 10 : Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet. Het zal voor kennisgeving aan de provinciegouverneur worden toegestuurd overeenkomstig artikel 253 par.1.3 van het gemeentedecreet. 5. Vaststellen van de belasting op tweede verblijven. Aanslagjaar 2014 tot en met Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch: De gemeenteraad heeft op 17 december 2012 de belasting op tweede verblijven voor het aanslagjaar 2013 vastgesteld. De financiële toestand van de gemeente vereist een verderzetten van deze belasting. Ter gelegenheid van de goedkeuring van de leegstandsheffing (beslissing van 17 juni 2013) merkte de interlokale vereniging Woonwijs, die de stad bijstaat bij de opmaak van het leegstandsregister, op dat door het verschil tussen de belasting op leegstand (initieel EUR en gradueel oplopend met een maximum van EUR) en de belasting op tweede verblijven (396,93 EUR) personen hieraan proberen te ontsnappen door te stellen dat hun woning niet leeg staat maar hun tweede verblijf is. De omzendbrief BB2011/01 van bepaalt het maximale tarief op EUR per tweede verblijf. Het lokaal woonoverleg van 24 september2013 adviseert een verhoging van de heffing op tweede verblijven positief, maar sprak zich niet uit over het bedrag. In het college van 08 oktober2013 werd principieel beslist dat de heffing voor de komende aanslagjaren wordt verhoogd tot 1000 EUR om de uitweg van leegstandsheffing minder interessant te maken. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor het belastingreglement te hernieuwen voor het aanslagjaar 2014 t.e.m en het tarief te verhogen naar EURO per tweede verblijf. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen:

11 - Art. 42, van het gemeentedecreet; - Art. 43, 2,15, van het gemeentedecreet; - Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit. Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 16 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 13 onthoudingen; BESLUIT: Artikel 1 : Voor het aanslagjaar 2014 t.e.m. het aanslagjaar 2019 wordt er een directe belasting gevestigd op de tweede verblijven gelegen op het grondgebied van de gemeente Harelbeke. Artikel 2 : Een tweede verblijf is elke private woongelegenheid die voor de eigenaar of voor de huurder ervan niet tot hoofdverblijf dient, maar die op elk ogenblik door hen voor bewoning kan gebruikt worden. Tweede verblijven zijn landhuizen, bungalows, appartementen, studio s, weekendhuizen, optrekjes en alle andere vaste woongelegenheden, met inbegrip van de met chalets gelijkgestelde caravans en die al of niet ingeschreven zijn in de kadastrale legger. Worden niet beschouwd als tweede verblijf : - lokalen die uitsluitend bestemd zijn voor het uitoefenen van een beroepsactiviteit - garages, tenten, verplaatsbare caravans en woonaanhangwagens. Artikel 3 : De belasting is verschuldigd door de eigenaar van het tweede verblijf op 1 januari van het belastingsjaar. Zijn belastingplichtigheid geldt ook wanneer het verblijf verhuurd wordt of wanneer het tijdelijk niet gebruikt wordt. De eigenaar is de belasting verschuldigd ongeacht het feit of hij al dan niet in de bevolkingsregisters van de gemeente is ingeschreven. Artikel 4 : Het jaarlijks bedrag van de belasting wordt vastgesteld op EUR Artikel 5 : De belastbare elementen worden geteld door het gemeentebestuur. Artikel 6 : De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. Artikel 7 : Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet. Het zal voor kennisgeving aan de provinciegouverneur worden toegestuurd overeenkomstig artikel 253 par.1.3 van het gemeentedecreet. 6. Vaststellen van de belasting op ontgravingen. Aanslagjaar 2014 tot en met Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch:

12 De gemeenteraad heeft op 17 december 2012 de belasting op ontgravingen voor het aanslagjaar 2013 vastgesteld. De financiële toestand van de gemeente vereist dat deze belasting ongewijzigd wordt behouden. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Art. 42, van het gemeentedecreet; - Art. 43, 2,15, van het gemeentedecreet; - Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012; - Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit. Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 28 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 1 onthouding; BESLUIT: Artikel 1. Voor het aanslagjaar 2014 t.e.m. aanslagjaar 2019 wordt voor het ganse grondgebied van de gemeente Harelbeke de belastingverordening op ontgravingen als volgt vastgesteld. Artikel 2. De door de burgemeester gegeven bijzondere toelating tot ontgraving geeft aanleiding tot contante betaling aan de stadskas van een som van 1200 EUR per ontgraving. Voor de kinderen beneden de zeven jaar bedraagt de som 700 EUR per ontgraving. In het tarief is de kist begrepen die noodzakelijk is voor herbegraving. De belasting is verschuldigd door diegenen die machtiging tot ontgraving vragen. Het ereloon, te betalen aan de dokter aanwezig bij de ontgraving, valt ook ten laste van de aanvrager. Het verplaatsen van een asurne naar een andere nis of een ander graf geeft aanleiding tot een contante betaling aan de stadskas van een som van 100 EUR per verplaatsing. Artikel 3. Vrijstelling van belasting wordt verleend in de volgende gevallen: 1) ontgravingen gelast door de bestuurlijke of gerechtelijke overheid; 2) ontgravingen van voor het vaderland gestorven militairen en burgers; 3) in geval van verandering van bestemming van het kerkhof, zo de ontgravingen noodzakelijk zijn om de lijken naar de nieuwe begraafplaats over te brengen. Artikel 4. De belasting wordt contant ingevorderd. Wanneer de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting ingekohierd. Artikel 5 : Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet. Het zal voor kennisgeving aan de provinciegouverneur worden toegestuurd overeenkomstig artikel 253 par.1.3 van het gemeentedecreet.

13 7. Vaststellen van de belasting op het leggen van trottoirs. Aanslagjaar 2014 tot en met Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch: De gemeenteraad heeft op 17 december 2012 de belasting op het leggen van trottoirs voor het aanslagjaar 2013 vastgelegd. De financiële toestand van de gemeente vereist dat de belasting ongewijzigd gehandhaafd wordt, behoudens wat betreft de mogelijkheid in schijven te betalen. Het college stelt daar voor het aantal jaarlijkse schijven te reduceren van 20 tot 10. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Art. 42, van het gemeentedecreet; - Art. 43, 2,15, van het gemeentedecreet; - Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 29 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 onthoudingen; BESLUIT: De belastingverordening op leggen van trottoirs wordt vastgesteld als volgt; Artikel1 : Voor het aanslagjaar 2014 t.e.m. aanslagjaar 2019 wordt een gemeentebelasting gevestigd op het leggen van trottoirs. Artikel 2 : Worden onderworpen aan een jaarlijkse belasting, waarbij de door de gemeente gedane kosten worden teruggevorderd, de al dan niet aangelande eigendommen die gelegen zijn langs de openbare wegen of gedeelten van openbare wegen waarvan de trottoirs aangelegd of verbreed worden. De kosten van verbreding kunnen slechts teruggevorderd worden voor het verbrede gedeelte van het voetpad. De vervanging van bestaande trottoirs valt niet onder toepassing van het reglement. De terugvordering wordt vastgesteld op 100 % van de som van de verhaalbare uitgaven, alsook de intresten. De maximaal belastbare voetpadbreedte bedraagt 3 meter. De meerdere breedte blijft ten laste van het stadsbestuur. Artikel 3 : De terugvorderbare uitgaven zijn: - de kosten voor het opstellen van het ontwerp; - en de totale kostprijs van de werken. Artikel 4 : De terugvorderbare uitgave die elke eigendom treft is gelijk aan de eenheidsprijs per strekkende meter vermenigvuldigd met de lengte van het eigendom aan de straatzijde. De eenheidsprijs per strekkende meter wordt bekomen door het geheel der verhaalbare uitgaven te delen door de totale lengte der

14 eigendommen aan weerszijden van de straat. Wanneer het gaat om een afgesneden of afgeronde hoek, gevormd door twee openbare wegen, wordt de lengte ervan voor de helft aangerekend langs elke straatzijde. Artikel 5 : Wanneer er twee of meer eigendommen gelegen zijn binnen de zone, welke zich langs weerszijden van de weg uitstrekken, over een diepte van 12 m, dan wordt de belasting welke berekend wordt overeenkomstig artikel 4, per perceel verdeeld onder de betrokken eigenaars in verhouding tot de hun toebehorende oppervlakte binnen de betrokken strook. De diepte van 12 m wordt gerekend vanaf de rooilijn, ongeacht het feit of er al dan niet een zone non aedificandi aanwezig is. Artikel 6 : In de mate dat de stroken, bepaald in het voorgaande artikel, elkaar dekken, kan een eigendom of een gedeelte van een eigendom niet tweemaal worden belast wegens het aanleggen van trottoirs, achtereenvolgens uitgevoerd in twee verschillende wegen. Wanneer aanleg van trottoirs gelijktijdig in twee verschillende wegen uitgevoerd wordt, geldt de vrijstelling voor de belasting welke verschuldigd is voor de aanleg waar de belasting het laagst is. Dit artikel is niet van toepassing op de hoekterreinen. Artikel 7 : Het eigendom of gedeelte van een eigendom gelegen op de hoek van twee openbare wegen of van twee gedeelten van de openbare weg en dat langs elk van deze wegen of gedeelten van de weg aan de straatzijde gelegen is, wordt vrijgesteld : a/ indien de werken niet gelijktijdig in de twee wegen uitgevoerd worden voor het gedeelte van deze wegen gelijk aan de helft van de som van de aanpalende lengten. (Indien in eerste instantie de trottoirs aangelegd wordt langs de kortste zijde, zal de eigenaar van het perceel bij het aanleggen van trottoirs langs de langste zijde, dus in tweede instantie, slechts aangeslagen worden voor het gedeelte tot hij belast is voor een lengte gelijk aan de som van de helften van beide aanpalende lengten). b/ indien de werken gelijktijdig in de twee wegen uitgevoerd worden voor de belasting die verschuldigd is voor het gedeelte van deze wegen gelijk aan de helft van de som der aanpalende lengten. Deze bepaling is slechts van toepassing wanneer de assen van de wegen of gedeelten van openbare wegen tegenover het betrokken eigendom een hoek vormen van ten hoogste 120. Bovendien worden de door onderhavig artikel toegestane vrijstellingen slechts berekend op een maximale lengte van het eigendom van 30 meter langs elke weg of gedeelte van een weg. Wanneer het gaat om een afgesneden of afgeronde hoek wordt de lengte ervan voor de helft aangerekend langs elke straatzijde of gedeelte van een straatzijde. De verkaveling of de wijziging van de oppervlakte van een eigendom brengt geen verandering in de bij onderhavig artikel bepaalde vrijstellingen. Artikel 8 : De jaarlijkse belasting is gelijk aan de jaarlijkse aflossing van het bedrag vastgesteld in artikel 4, vermeerderd met een intrest berekend tegen de rentevoet die op het ogenblik dat de werken ten einde zijn toepasselijk is op de door de financiële instelling toe te stane lening voor de financiering van de werken van eenzelfde aard als deze welke aanleiding geven tot de belasting. De financiële instelling is deze aan wie de stad de opdracht voor de opname van leningen op het ogenblik der voltooiing der werken heeft toegewezen. Het einde van de werken wordt vastgesteld bij een besluit van het college van burgemeester en schepenen. De jaarlijkse belastingen worden berekend onder de vorm van vaste jaarlijkse bedragen. Artikel 9 : Iedere belastingplichtige mag zich kwijten van zijn belastingschuld: 1. door middel van 10 jaarlijkse schijven;

15 2. hetzij, na één of meer jaarlijkse schijven betaald te hebben, door het bedrag van het kapitaalsaldo te betalen. In dit geval moet hij daartoe een schriftelijk per post aangetekende aanvraag richten tot het gemeentebestuur voor 1 januari van het dienstjaar te rekenen waarvan hij de betaling van de jaarlijkse schijven zou willen staken; 3. door ineens het bedrag van zijn aandeel te betalen: in dit geval moet hij daartoe, een schriftelijk per post aangetekende aanvraag richten tot het gemeentebestuur binnen de veertien dagen volgend op het hem, afgeleverd bericht waarbij hem het beëindigen der werken en het verschuldigd aandeel worden bekend gemaakt. Artikel 10 : De gemeente verbindt zich er toe aan de belastingschuldigen die de belasting in kapitaal mochten gekweten hebben, de bedragen terug te betalen die ooit zouden moeten beschouwd worden als ten onrechte betaald, ingevolge de opheffing of de niet-hernieuwing van de verordening of ten gevolge van de verlaging van de belastingvoeten. In dit laatste geval zal de terugbetaling enkel gebeuren in verhouding tot de vermindering van de belastingvoeten, waarvan de belastingplichtigen die jaarlijks ingekohierd worden, zullen genieten. Artikel 11 : De in 3. van vorig artikel voorziene kwijtingmogelijkheid zal een verplichting worden wanneer het aandeel de som van 247,89 EUR. niet overschrijdt. Artikel 12 : De belasting slaat op het eigendom en is verschuldigd door de eigenaar. Ingeval van mede-eigendom is zij verschuldigd door de mede-eigenaars ten belope van hun aandeel. Wanneer de eigendom bestaat uit een gebouw met meerdere appartementen waarop de verschillende eigenaars een uitsluitend recht hebben, dan wordt de belasting die betrekking heeft op het gebouw, verdeeld onder hen in verhouding tot hun respectievelijk aandeel in de gemeenschappelijke gedeelten. Ingeval van overgang van eigendom, wordt de nieuwe houder belastingplichtig vanaf 1 januari volgend op de datum der authentieke akte die hem het recht toekent. Artikel 13 : Worden op het kohier gebracht, diegenen die belastingplichtig zijn op 1 januari van het kalenderjaar volgend op het jaar tijdens hetwelk de werken voltooid zijn en op 1 januari van elk volgend belastingjaar. Artikel 14 : Het eerste dienstjaar van de belasting komt overeen met het eerste kalenderjaar volgend op het jaar tijdens hetwelk de werken voltooid zijn. Artikel 15 : De belasting wordt uitgesteld in volgende gevallen : - voor de gronden begrepen in de landelijk gebieden (zones 4) zoals bedoeld bij het gewestplan Kortrijk vastgesteld bij K.B. van , tenzij deze gronden een niet zuiver agrarische woonfunctie hebben. Ingeval deze gronden echter begrepen zouden zijn in een later goedgekeurd bijzonder plan van aanleg primeren de stedenbouwkundige voorwaarden van dit B.P.A. zodanig dat de belasting niet wordt uitgesteld indien deze stedenbouwkundige bepalingen ruimere bouwmogelijkheden toelaten. - voor de terreinen waarop het ingevolge een beslissing van de overheid niet toegelaten is of niet mogelijk is te bouwen ; ter zake worden de aaneenpalende terreinen die aan dezelfde eigenaar toebehoren, als een geheel beschouwd. Wanneer de toestand om reden waarvan de belasting uitgesteld werd, geheel of gedeeltelijk een einde neemt voor het verstrijken van een periode van 20 jaar te rekenen vanaf het eerste belastingjaar, is de jaarlijkse belasting volledig verschuldigd vanaf 1 januari hieropvolgend. Indien, bij het verstrijken der 20 jaren deze toestand nog geen einde genomen heeft, wordt het goed definitief vrijgesteld. Artikel 16 : De huidige verordening is toepasselijk op aanleg van trottoirs waarvan de voltooiing gelegen is tijdens het jaar 2013,2014,2015,2016, 2017 en Zij wordt van kracht na bekendmaking overeenkomstig de wet. De bepalingen van

16 eventueel vroeger van kracht zijnde reglementen op de verhaalbelastingen blijven van toepassing op de toestanden die tijdens hun heffingstermijn ontstonden. Artikel 17 : De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. Artikel 18 : Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet. Het zal voor kennisgeving aan de provinciegouverneur worden toegestuurd overeenkomstig artikel 253 par.1.3 van het gemeentedecreet. 8. Vaststellen van de belasting op het openhouden van inrichtingen na sluitingsuur. Aanslagjaar 2014 tot en met Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch: De gemeenteraad heeft op 17 december 2012 de belasting op het openhouden van inrichtingen na sluitingsuur voor het aanslagjaar 2013 vastgesteld. De kans stijgt dat bij opening na sluitingsuur de politie dient in te grijpen. Samen met de financiële toestand van de gemeente verantwoordt dit het bestaan en de omvang van de belasting. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Art. 42, van het gemeentedecreet; - Art. 43, 2,15, van het gemeentedecreet; - Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 28 stemmen voor, 1 stem tegen en 0 onthoudingen; BESLUIT: Artikel 1 : In toepassing van art t.e.m. art van het algemeen politiereglement van de stad Harelbeke, kunnen de houders van herbergen, koffiehuizen, drankslijterijen, restaurants, tearooms, hotels, frituren, spektakelinstellingen, cabaretinstellingen, bestendige dancinginstellingen en andere instellingen met bestendig orkest toelating bekomen om hun inrichting na politie-uur open te houden, mits betaling van een belasting. Artikel2 : De aanvragen om toelating moeten schriftelijk tot de heer burgemeester gericht worden. Artikel 3 : Het bedrag van de belasting bedoelt in art. I van onderhavig reglement wordt vastgesteld op 2,50 EUR/uur. De belastingschuldige wordt ook de mogelijkheid geboden om hun belasting hetzij per maand hetzij per kwartaal te vereffenen.

17 Artikel 4 : De belasting wordt contant ingevorderd. Wanneer de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting ingekohierd. Artikel 5 : Indien in geval van wanordelijkheden, geluidshinder en/of storingen van gelijk welke aard voor de aangelanden kan de toelating tijdelijk of definitief ingetrokken wordt, is de betaalde belasting niet terug vorderbaar. Artikel 6 : Onderhavige verordening gaat in op 01 januari 2014 en eindigt op 31 december Artikel 7 : Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet. Het zal voor kennisgeving aan de provinciegouverneur worden toegestuurd overeenkomstig artikel 253 par.1.3 van het gemeentedecreet. 9. Vaststellen van de belasting op de aanvragen van stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsvergunningen. Aanslagjaar 2014 tot en met Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch: De gemeenteraad heeft op 17 december 2012 de belasting op de aanvragen van stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsvergunningen voor het aanslagjaar 2013 vastgesteld. De financiële toestand van de gemeente verantwoordt mee het gehanteerde tarief. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor de belasting ongewijzigd te hernieuwen voor het aanslagjaar 2014 tot en met 2019 Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Art. 42, van het gemeentedecreet; - Art. 43, 2,15, van het gemeentedecreet; - Het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening zoals nu van kracht; - De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening inzonderheid artikel & ; - Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit(digitaal beschikbaar) Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 28 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 1 onthouding; BESLUIT: Artikel 1: Er wordt voor het aanslagjaar 2014 t.e.m. aanslagjaar 2019 een belasting geheven op de aanvragen van stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsvergunningen.

18 Artikel 2: De belasting wordt als volgt vastgesteld: - Afleveren stedenbouwkundige vergunning/weigering met eenvoudige dossiersamenstelling: 25 EUR. - Afleveren stedenbouwkundige vergunning/weigering terreinaanlegwerken: 25 EUR. - Afleveren stedenbouwkundige vergunning/weigering technische werken: 25 EUR. - Afleveren stedenbouwkundige vergunning/weigering met uitgebreide dossiersamenstelling: 50 EUR. - Afleveren verkavelingsvergunning/weigering:50 EUR. Artikel 3: De belasting is verschuldigd door de persoon of het bedrijf die de aanvraag doet. De belasting wordt contant ingevorderd tegen afgifte van een betalingsbewijs op het ogenblik van de aanvraag. Bij gebrek aan onmiddellijke betaling of kwijting wordt de belasting ingevorderd bij middel van een kohier overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van Provincie- en Gemeentebelastingen. Artikel 4: Zijn van de belasting vrijgesteld: Staat, gemeenschappen en gewesten, provincie, gemeenten en verenigingen van gemeenten, aan de gemeenten ondergeschikte besturen (kerkfabrieken en O.C.M.W. s), bouwmaatschappij MIJN HUIS, INFRAX. Artikel 5: Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning. Artikel 6: Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet. Het zal voor kennisgeving aan de provinciegouverneur worden toegestuurd overeenkomstig artikel 253 par.1.3 van het gemeentedecreet. 10. Vaststellen van de belasting op de aanvragen tot het openen van meldingsplichtige of vergunningsplichtige inrichtingen. Aanslagjaar 2014 tot en met Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch: De gemeenteraad heeft op 17 december 2012 de belasting op de aanvragen tot het openen van meldingsplichtige of vergunningsplichtige inrichtingen voor het aanslagjaar 2013 vastgesteld. De tarieven dienen in billijkheid vastgesteld, zodat er een redelijke correlatie is tussen het bedrag van de belasting en de door de stad gemaakte kosten. De financiële toestand van de gemeente bepaalt mede het bestaan en de omvang van de belasting. Verwijzend naar volgende wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen: - Art. 42, van het gemeentedecreet; - Art. 43, 2,15, van het gemeentedecreet;

19 - Het decreet van 28 juni 1985 herhaaldelijk gewijzigd, betreffende de milieuvergunningen; - Het besluit van de Vlaamse regering van 06 februari 1991 herhaaldelijk gewijzigd, houdende de vaststelling van het Vlaamse reglement betreffende de milieuvergunningen; - De wet van 15 april 1994, betreffende de bescherming van de bevolking en van de werknemers tegen het gevaar van ioniserende stralingen; - Het Koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende het algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende straling; - Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit(digitaal beschikbaar) Om deze redenen; Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen; Na beraadslaging in openbare zitting; Met 29 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 onthoudingen; BESLUIT: Artikel 1. : Voor het aanslagjaar 2014 t.e.m. aanslagjaar 2019 wordt een belasting geheven op de aanvragen tot het openen van meldingsplichtige of vergunningsplichtige inrichtingen. Artikel 2. : De belasting is verschuldigd zowel voor de meldingen, hetzij aanvragen tot het openen van een nieuwe inrichting, als voor de meldingen hetzij aanvragen tot verandering of hernieuwing van de machtiging. Artikel 3. : De belasting bedraagt: * 25,00 EUR voor de inrichtingen van klasse 3, met uitzondering van : - het lozen van normaal huisafvalwater in de openbare riolering, afkomstig van onroerende goederen die hoofdzakelijk als woongelegenheid worden gebruikt ; - opslagplaatsen voor samengeperste, vloeibaar gemaakte of in oplossing gehouden gassen in vaste gasreservoirs, indien deze behoren bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt. - opslagplaatsen voor vloeistoffen met een ontvlammingspunt hoger dan 55 C < 100 C indien deze behoren bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt * 25,00 EUR voor de melding van elke verandering van een vergunde inrichting van klasse 2. * 25,00 EUR voor de melding van elke verandering van een vergunde inrichting van klasse 1. * 37,00 EUR voor de inrichtingen van klasse 2 die, ingevolge een gemotiveerde beslissing van het college, een vergunning dienen aan te vragen overeenkomstig de procedure bepaald in art. 6 van het Vlarem I.

20 * 347,00 EUR voor de inrichtingen van klasse 1 die, ingevolge een gemotiveerde beslissing van de bestendige deputatie, een vergunning dienen aan te vragen overeenkomstig de procedure bepaald in art. 6 van het Vlarem I. * 25,00 EUR voor vergunningen met betrekking tot ioniserende stralingen van 2e klasse * 62,00 EUR voor vergunningen voor de inrichtingen van klasse 2 die niet het gevolg zijn van een gemotiveerde beslissing van het college van burgemeester en schepenen. * 372,00 EUR voor vergunningen voor de inrichtingen van klasse 1 die niet het gevolg zijn van een gemotiveerde beslissing van de bestendige deputatie. * 248,00 EUR voor vergunningen met betrekking tot ioniserende stralingen van 1e klasse. * 496,00 EUR voor de inrichtingen van de eerste klasse die onderworpen zijn aan een milieueffectenrapport en/of een veiligheidsrapport. Artikel 4. : De belasting is verschuldigd door de exploitant die gehouden is tot het melden van de inrichting of tot het indienen van de aanvraag. Artikel 5. : De belasting wordt contant ingevorderd. Wanneer de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting ingekohierd. Artikel 6. Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet. Het zal voor kennisgeving aan de provinciegouverneur worden toegestuurd overeenkomstig artikel 253 par.1.3 van het gemeentedecreet. 11. Vaststellen van de belasting op parkeren. Aanslagjaar 2014 tot en met a. Door niet-bewoners op plaatsen voorbehouden aan bewonersparkeren. Op grond van volgende overwegingen zowel feitelijk als juridisch: De gemeenteraad heeft op 17 december 2012 de belasting op parkeren door niet bewoners op plaatsen voorbehouden aan bewonersparkeren voor het aanslagjaar 2013 vastgesteld. Het voeren van een gemeentelijk parkeerbeleid via het invoeren van parkeerbeperkingen dmv. de techniek van het bewonersparkeren vereist dat bedoelde parkeerbeperkingen verder worden gecontroleerd en vereist dat de onterechte inname van de parkeerplaatsen voorbehouden aan bewonersparkeren verder getarifeerd blijft. Het ontbreken van heffingstarieven zou redelijkerwijze aanleiding geven tot het niet voldoende naleven van de parkeerbeperkingen kaderend in het gemeentelijk parkeerbeleid. Het aanleggen en verbeteren van de parkeermogelijkheden brengt voor de gemeente ook aanzienlijke lasten met zich mee. De aangehaalde wetten van 22 februari 1965 en van 07 februari 2003 laten toe dat de gemeenten een verkeers- en parkeerbeleid voeren via het opleggen van heffingen. De voorgestelde omvang van de heffing wordt mee verantwoord door de financiële toestand van de gemeente.

DE GEMEENTERAAD, BESLUIT:

DE GEMEENTERAAD, BESLUIT: DE GEMEENTERAAD, Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de geldende budgetonderrichtingen terzake; Overwegende dat het afleveren van allerlei administratieve stukken voor de gemeente

Nadere informatie

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur.

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur. Gemeenteraad 16 december 2013 Gemeentebelasting op de voetpadbedekking (2014-2018). Artikel 1: 1. Worden onderworpen aan een jaarlijkse belasting strekkend tot gedeeltelijke terugbetaling van de door de

Nadere informatie

Verhaalbelasting op het aanleggen van voetpaden voor de aanslagjaren , met ingang van 01/07/2016

Verhaalbelasting op het aanleggen van voetpaden voor de aanslagjaren , met ingang van 01/07/2016 Verhaalbelasting op het aanleggen van voetpaden voor de aanslagjaren 2016-2019, met ingang van 01/07/2016 Artikel 1 Het belastingreglement d.d. 14/12/2015 van de verhaalbelasting op het aanleggen van voetpaden

Nadere informatie

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur.

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur. Gemeenteraad 16 december 2013 Gemeentebelasting op de wegbedekking (2014-2018). Artikel 1: 1. Worden onderworpen aan een jaarlijkse belasting strekkend tot gedeeltelijke terugbetaling van de door de gemeente

Nadere informatie

Verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren , met ingang van 01/07/2016

Verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren , met ingang van 01/07/2016 Verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren 2016-2019, met ingang van 01/07/2016 Artikel 1 Het belastingreglement d.d. 14/12/2015 van de verhaalbelasting op het aanleggen van riolen

Nadere informatie

Retributies en belastingen. Vaststellen van de verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren 2013-2018.

Retributies en belastingen. Vaststellen van de verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren 2013-2018. Retributies en belastingen. Vaststellen van de verhaalbelasting op het aanleggen van riolen voor de aanslagjaren 2013-2018. (040/362-04) Artikel 1 Er wordt voor de aanslagjaren 2013-2018 een verhaalbelasting

Nadere informatie

VERHAALBELASTING OP HET AANLEGGEN VAN RIOLEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013)

VERHAALBELASTING OP HET AANLEGGEN VAN RIOLEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM VERHAALBELASTING OP HET AANLEGGEN VAN RIOLEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) Artikel 1. 1. De eigendommen, gelegen langs een openbare weg, waarin

Nadere informatie

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur.

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. GEMEENTERAAD Bekendmaking reglement/verordening Zitting van 28 februari 2019 Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. Het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019 over:

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 december 2015

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 december 2015 Aanwezig: Afwezig: Alain Wyffels, Burgemeester Lieven Vanbelleghem, Johan Vanysacker, Marleen Soete, Frank Gheeraert, Schepenen Robert Barthier, Jacqueline Mostaert, Frans Vandeputte, Peter Vantomme, Jean-Marie

Nadere informatie

Verhaalbelasting op het aanleggen van wegen voor de aanslagjaren ( )

Verhaalbelasting op het aanleggen van wegen voor de aanslagjaren ( ) Verhaalbelasting op het aanleggen van wegen voor de aanslagjaren 2014-2019 (0020 7321000) Artikel 1 Het reglement d.d. 20/12/2012 van de verhaalbelasting op het aanleggen van wegen voor de aanslagjaren

Nadere informatie

Gemeentebestuur Assenede Gemeenteraadszitting van

Gemeentebestuur Assenede Gemeenteraadszitting van Gemeentebestuur Assenede Gemeenteraadszitting van 26.11.2015 Aanwezig Burgemeester-voorzitter Ph. De Coninck Schepenen A. Meulebroeck, S. Van Eynde, D. Buysse, H. Staelens, H. Baetslé, E. Roegis Raadsleden

Nadere informatie

7. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld op 100% van de som van de verhaalbare uitgaven, verhoogd met de intresten.

7. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld op 100% van de som van de verhaalbare uitgaven, verhoogd met de intresten. GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM VERHAALBELASTING OP HET VERWERVEN VAN DE ZATE VAN DE WEG (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) Artikel 1. 1.De eigendommen, gelegen langs openbare wegen

Nadere informatie

Gemeente Zandhoven Liersebaan 12 2240 Zandhoven. Technische Dienst 03-410 16 30 td@zandhoven.be

Gemeente Zandhoven Liersebaan 12 2240 Zandhoven. Technische Dienst 03-410 16 30 td@zandhoven.be Gemeente Zandhoven Liersebaan 12 2240 Zandhoven Technische Dienst 03-410 16 30 td@zandhoven.be Reglement inzake belasting op het verwerven van de zate van de openbare wegen Goedgekeurd door de gemeenteraad

Nadere informatie

Dat dit reglement op de bepalingen van de ordonnantie van 3 april 2014 door een beslissing van het College op 26 juni 2014 aangepast is;

Dat dit reglement op de bepalingen van de ordonnantie van 3 april 2014 door een beslissing van het College op 26 juni 2014 aangepast is; Belasting op de afgifte van administratieve stukken. Wijzigingen. DE GEMEENTERAAD, Herzien zijn beraadslaging van 19 december 2013 betreffende de wijziging van het reglement betreffende de belasting op

Nadere informatie

Goedkeuring aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor het dienstjaar 2009

Goedkeuring aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor het dienstjaar 2009 Goedkeuring aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor het dienstjaar 2009 Er wordt voor het dienstjaar 2009 een aanvullende gemeentebelasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. Zitting van 18 december 2014

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. Zitting van 18 december 2014 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 18 december 2014 Openbare zitting Zijn aanwezig: A. Mervillie, Voorzitter; J. Vermeulen, Burgemeester; N. De Mey, B. Van Thuyne, R. De Reu, M.-T.

Nadere informatie

dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels ( )

dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels ( ) dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels (2014-2019) juridisch kader Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd, in het

Nadere informatie

Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout

Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Dendermonde Buggenhout UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VERGADERING VAN 29 AUGUSTUS 2013 OPENBARE VERGADERING Aanwezig: J.-P. Willems, voorzitter,

Nadere informatie

De kosten voor onderhouds-, herstellings- of vernieuwingswerken worden niet teruggevorderd.

De kosten voor onderhouds-, herstellings- of vernieuwingswerken worden niet teruggevorderd. Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016 Aanwezig Jan Seynhaeve, burgemeester Mathieu Desmet, Geert Breughe, Lobke Maes, Bernard Galle, Stijn Tant, Marie

Nadere informatie

besluit gemeenteraad maandag 14 december 2015

besluit gemeenteraad maandag 14 december 2015 besluit gemeenteraad maandag 14 december 2015 FINANCIËN - Belasting op de verwerving van de zate van de openbare wegen - Aanslagjaar 2016 - Stemming aanwezig De gemeenteraad in OPENBARE VERGADERING Feiten

Nadere informatie

Aangifte aanslagjaar 2016 (toestand van 01.01.2016 t/m 31.12.2016)

Aangifte aanslagjaar 2016 (toestand van 01.01.2016 t/m 31.12.2016) GEMEENTEBELASTING OP DE BARS EN RENDEZ-VOUSHUIZEN Aangifte aanslagjaar 2016 (toestand van 01.01.2016 t/m 31.12.2016) Belastingreglement d.d. 30.11.2015 voor kennisneming aangenomen namens de Gouverneur

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016

Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016 Uittreksel uit de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 25 mei 2016 Aanwezig Jan Seynhaeve, burgemeester Mathieu Desmet, Geert Breughe, Lobke Maes, Bernard Galle, Stijn Tant, Marie

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE 2014-2019 Vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 27 maart 2014 en vervangen bij gemeenteraadsbeslissing

Nadere informatie

Belasting op onbebouwde percelen

Belasting op onbebouwde percelen Belasting op onbebouwde percelen Reglement heffing op onbebouwde percelen, gelegen in een niet- vervallen verkaveling Reglement heffing op onbebouwde percelen, gelegen in gebieden bestemd voor wonen Artikel

Nadere informatie

Financiën: belasting op de afgifte van administratieve stukken

Financiën: belasting op de afgifte van administratieve stukken Gemeente Hoegaarden Dossierbeheerder Wendy CRETEN T 016/76.87.81 email wendy.creten@ocmwhoegaarden.be GECOÖRDINEERDE VERSIE: Financiën: belasting op de afgifte van administratieve stukken GEMEENTERAAD

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Gemeentebestuur Bonheiden UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD EVB/lb Zitting van 25 juni 2014 Aanwezig: Steven Morrens, voorzitter Guido Vaganée, burgemeester Mieke Van den Brande, Jan Fonderie,

Nadere informatie

11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING)

11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING) 11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING) Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: 1 Bouwgrond: een perceel grond, met

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTE BORSBEEK ZITTING VAN MAANDAG 23 DECEMBER 2013 Aanwezig : Michaël Vermeiren, voorzitter Dis Van Berckelaer, burgemeester Walter Kiebooms, Ken Casier,

Nadere informatie

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD,

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD, GEMEENTE GRIMBERGEN. Y484.01A UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 JANUARI 2009 ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf 2009.

Nadere informatie

GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 DECEMBER 2013 ONDERWERP : REGLEMENT - BELASTING OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN HERNIEUWING EN WIJZIGINGEN

GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 DECEMBER 2013 ONDERWERP : REGLEMENT - BELASTING OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN HERNIEUWING EN WIJZIGINGEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST GEMEENTE ETTERBEEK UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE ZITTINGEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 DECEMBER 2013 ONDERWERP : REGLEMENT - BELASTING OP DE AFGIFTE

Nadere informatie

dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting juridisch kader

dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting juridisch kader dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting 2015-2019 juridisch kader beslissing: artikel 1: Met ingang van het aanslagjaar 2015 en voor een periode die eindigt op 31 december 2019

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 3 december 2013 Besluit nummer: 2013_GR_01291 Onderwerp: DIVASS- dienst Belastingen - Belastingreglement op de tweede verblijven voor het aanslagjaar

Nadere informatie

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 26.09.2013

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 26.09.2013 UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 26.09.2013 Waren aanwezig : Claude CROES, burgemeester voorzitter gemeenteraad; Ann ACCOU, Regine VANWYNSBERGHE-ROORYCK,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 26 februari 2013 Provincie VLAAMS-BRABANT Arrondissement HALLE-VILVOORDE GEMEENTE 1670 PEPINGEN Aanwezig: De Cuyper K., - voorzitter; Timmermans

Nadere informatie

Reglement. Gemeentebelasting op de vestiging van nietcommerciële. Vastgesteld door de gemeenteraad op 22 oktober 2015

Reglement. Gemeentebelasting op de vestiging van nietcommerciële. Vastgesteld door de gemeenteraad op 22 oktober 2015 Reglement Gemeentebelasting op de vestiging van nietcommerciële rechtspersonen Vastgesteld door de gemeenteraad op 22 oktober 2015 Bekendgemaakt op www.maldegem.be op 28 oktober 2015 Argumentatie Niet-commerciële

Nadere informatie

Belasting op leegstaande gebouwen en woningen voor de periode

Belasting op leegstaande gebouwen en woningen voor de periode Belasting op leegstaande gebouwen en woningen voor de periode 2015-2019 1. Definities: Artikel 1: De definities van woningen en gebouwen uit artikel 1.2 van het decreet grond- en pandenbeleid zijn van

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/011

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/011 1/6 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/011 BELASTING OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN EN HET AFSLUITEN VAN HUWELIJKEN - AANPASSING

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/012

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/012 1/6 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/02/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/012 BELASTING OP HINDERLIJKE INRICHTINGEN - AANPASSING - BESLUIT Toelichting Ingevolge de invoering

Nadere informatie

Belastingsreglement op het indienen of melden van omgevingsvergunningen en andere ruimtelijke attesten of vergunningen

Belastingsreglement op het indienen of melden van omgevingsvergunningen en andere ruimtelijke attesten of vergunningen Belastingsreglement op het indienen of melden van omgevingsvergunningen en andere ruimtelijke attesten of vergunningen Artikel 1 - definities Voor dit belastingreglement zijn de definities van toepassing

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD G E M E E N T E D I L B E E K UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN. Zitting van 17 december 2013. Openbare zitting

DE GEMEENTERAAD G E M E E N T E D I L B E E K UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN. Zitting van 17 december 2013. Openbare zitting G E M E E N T E D I L B E E K UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Openbare zitting Financiën : Nr : Voorwerp : Aanpassing belastingreglement op aflevering administratieve stukken. Zitting

Nadere informatie

12. Belasting op verschillende categorieën van horeca- en aanverwante bedrijven (2013): goedkeuring.

12. Belasting op verschillende categorieën van horeca- en aanverwante bedrijven (2013): goedkeuring. Gemeenteraad april 2013 12. Belasting op verschillende categorieën van horeca- en aanverwante bedrijven (2013): goedkeuring. DE RAAD, in openbare zitting Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005,

Nadere informatie

Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de geldende begrotingsonderrichtingen terzake;

Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de geldende begrotingsonderrichtingen terzake; De gemeenteraad: Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de geldende begrotingsonderrichtingen terzake; Gelet op de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters

Nadere informatie

ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN

ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Er wordt voor de aanslagjaren 2018 tot en met 2019 jaarlijks een

Nadere informatie

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 01.12.2011

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 01.12.2011 UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 01.12.2011 Waren aanwezig : Claude CROES, burgemeester voorzitter gemeenteraad; Ann ACCOU, Jo TIJTGAT,

Nadere informatie

Belasting op de voor het publiek toegankelijke ruimten van commerciële vestigingen in het centrum van Kortrijk (2016/2020)

Belasting op de voor het publiek toegankelijke ruimten van commerciële vestigingen in het centrum van Kortrijk (2016/2020) Gemeenteraad 14 december 2015 Belasting op de voor het publiek toegankelijke ruimten van commerciële vestigingen in het centrum van Kortrijk (2016/2020) Punt 1 Het belastingreglement op de voor het publiek

Nadere informatie

Uittreksel uit het register van de beraadslagingen van de gemeenteraad

Uittreksel uit het register van de beraadslagingen van de gemeenteraad Uittreksel uit het register van de beraadslagingen van de gemeenteraad ZITTING VAN 17 DECEMBER 2015 Aanwezig: Dumont Henri - burgemeester Pirard Kristof - schepen Leus Jan - wnd. voorzitter Houbar Sonia

Nadere informatie

MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING

MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING De gemeenteraad, Gelet op het decreet houdende de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997, met latere wijzigingen, hierna Vlaamse Wooncode genoemd; Gelet op

Nadere informatie

Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen.

Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen. BELASTINGREGLEMENT OP DE VESTIGINGEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen. ARTIKEL 2: TARIEF EN BEREKENING

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Diksmuide UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Gemeente 8650 HOUTHULST Zitting van 17 oktober 2017. Aanwezig : Nico Stroobant, voorzitter; Ann Vansteenkiste,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT ZITTING van 28 januari 2014 Aanwezig : MM. Mevr. Joske Vermeir, raadslid voorzitter; Albert Beerens, burgemeester GEMEENTE Jan Couck,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD G E M E E N T E D I L B E E K UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Openbare zitting Burgerzaken : Nr : Voorwerp : Aanpassing belastingreglement op aflevering administratieve stukken punt

Nadere informatie

De punten 1, 5, 8, 10, 12, 13 en 15 werden goedgekeurd met algemeenheid van stemmen.

De punten 1, 5, 8, 10, 12, 13 en 15 werden goedgekeurd met algemeenheid van stemmen. AGENDA MET TOELICHTING De voorzitter van de gemeenteraad van Ichtegem verzoekt voor de eerste maal de gemeenteraad in zitting te vergaderen in de raadzaal van het administratief centrum in Eernegem op

Nadere informatie

DEEL 1: BELASTING OP DE HORECAGELEGENHEDEN

DEEL 1: BELASTING OP DE HORECAGELEGENHEDEN BELASTINGREGLEMENT OP DE HORECA DEEL 1: BELASTING OP DE HORECAGELEGENHEDEN ARTIKEL 1.1: BELASTBAAR VOORWERP OF BELASTBAAR FEIT Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een belasting geheven op het

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 12 december 2016 FINANCIËN

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 12 december 2016 FINANCIËN Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 12 december 2016 FINANCIËN 18 2017_GR_00023 Belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken. - Goedkeuring Samenstelling: Aanwezig: de heer

Nadere informatie

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs.

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs. Belasting reglement Heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen opgenomen in de Vlaamse Inventaris van ongeschikt en onbewoonbaar verklaarde woningen HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALING Art. 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 4 december 2017 Interne zaken - Financiën en beleid

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 4 december 2017 Interne zaken - Financiën en beleid Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 4 december 2017 Interne zaken - Financiën en beleid 13 2017_GR_00014 Belasting op administratieve stukken - Belastingsreglement - Goedkeuring Samenstelling

Nadere informatie

2. Kavel: het in een verkavelingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende perceel.

2. Kavel: het in een verkavelingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende perceel. ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Er wordt voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019 jaarlijks een

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 23 APRIL 2018

UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 23 APRIL 2018 UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 23 APRIL 2018 Aanwezig de dames en de heren: J. Creemers, Burgemeester, M. Giebens, Y. Van Dooren, K. Drees, D. Verlaak, G. Haeldermans,

Nadere informatie

Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017

Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017 Goedkeuring reglement heffing op leegstand van woningen en gebouwen voor het aanslagjaar 2017 De Gemeenteraad, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen; Gelet op het gemeentedecreet

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT AANGAANDE TWEEDE VERBLIJVEN

BELASTINGREGLEMENT AANGAANDE TWEEDE VERBLIJVEN BELASTINGREGLEMENT AANGAANDE TWEEDE VERBLIJVEN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen Beelden

Nadere informatie

OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN VOOR HET AANSLAGJAAR 2018 EN 2019

OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN VOOR HET AANSLAGJAAR 2018 EN 2019 BIJLAGE REGLEMENT HOUDENDE VASTSTELLING VAN DE CONTANTBELASTING OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN VOOR HET AANSLAGJAAR 2018 EN 2019 Artikel 1: Algemeen Met ingang van 1 januari 2018 en dit voor

Nadere informatie

Artikel 1: Algemene bepalingen

Artikel 1: Algemene bepalingen Stad Harelbeke Gemeentelijke belasting op woningen, kamers, gebouwen of andere woongelegenheden, opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister. (gecoördineerde versie wijzigingen gemeenteraad 20.01.2014)

Nadere informatie

Zitting van 23 april Belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken. - Goedkeuring

Zitting van 23 april Belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken. - Goedkeuring Gemeenteraad Zitting van 23 april 2018 Besluit Financiën Belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken. - Goedkeuring Goedgekeurd Samenstelling Aanwezig: de heer Luc Hermans; de heer

Nadere informatie

Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen

Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen Algemene bepalingen Artikel 1 Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen Er wordt voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019 een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd

Nadere informatie

Taksreglement betreffende het gebruik van een woonplaats door een bewoner die niet in de bevolkingsregisters is ingeschreven.

Taksreglement betreffende het gebruik van een woonplaats door een bewoner die niet in de bevolkingsregisters is ingeschreven. Taksreglement betreffende het gebruik van een woonplaats door een bewoner die niet in de bevolkingsregisters is ingeschreven. De gemeenteraad, in openbare vergadering van 11/12/2017, heeft het ondervermeld

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Aanwezig: Jean Marie De Groote, Voorzitter; Johan Van Durme, Burgemeester; Christ Meuleman, Marleen Verdonck, Wilfried Verspeeten,

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Aanwezig: Jean Marie De Groote, Voorzitter; Johan Van Durme, Burgemeester; Christ Meuleman, Marleen Verdonck, Wilfried Verspeeten,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 18 DECEMBER 2017

UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 18 DECEMBER 2017 UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 18 DECEMBER 2017 Aanwezig de dames en de heren: J. Creemers, Burgemeester, M. Giebens, Y. Van Dooren, K. Drees, D. Verlaak, G. Haeldermans,

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 19 december 2016 Wonen - Woondienst _GR_00151 Reglement belasting op tweede verblijven - Ter beslissing

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 19 december 2016 Wonen - Woondienst _GR_00151 Reglement belasting op tweede verblijven - Ter beslissing Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 19 december 2016 Wonen - Woondienst 17 2016_GR_00151 Reglement belasting op tweede verblijven - Ter beslissing Samenstelling: Aanwezig: de heer Alain Wyffels;

Nadere informatie

Zitting van 29 januari Belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken. - Goedkeuring

Zitting van 29 januari Belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken. - Goedkeuring Gemeenteraad Zitting van 29 januari 2018 Besluit Financiën Belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken. - Goedkeuring Goedgekeurd Samenstelling Aanwezig: de heer Luc Hermans; de heer

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 29 JANUARI 2018

UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 29 JANUARI 2018 UITTREKSEL UIT HET NOTULENREGISTER VAN DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN : 29 JANUARI 2018 Aanwezig de dames en de heren: J. Creemers, Burgemeester, M. Giebens, Y. Van Dooren, K. Drees, D. Verlaak, G. Haeldermans,

Nadere informatie

Reglement: algemene gemeentelijke heffing voor bedrijven

Reglement: algemene gemeentelijke heffing voor bedrijven Reglement: algemene gemeentelijke heffing voor bedrijven Artikel 1 Met ingang van 1 januari 2014 en voor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt ten behoeve van de gemeente een jaarlijkse algemene

Nadere informatie

Zitting van 18 december Belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken. - Goedkeuring

Zitting van 18 december Belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken. - Goedkeuring Gemeenteraad Zitting van 18 december 2017 Besluit Financiën Belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken. - Goedkeuring Goedgekeurd Samenstelling Aanwezig: de heer Luc Hermans; de heer

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Puurs-Sint-Amands, zitting van 04.02.2019 Aanwezig: Verontschuldigd: Els Goedgezelschap, Voorzitter Koen Van den Heuvel, Burgemeester Yvo Van Damme, Hilde Van der Poorten, Els De Smedt, Alex Goethals,

Nadere informatie

Belasting op vaste reclameinrichtingen. aanplakborden voor publieksdoeleinden

Belasting op vaste reclameinrichtingen. aanplakborden voor publieksdoeleinden Belasting op vaste reclameinrichtingen en aanplakborden voor publieksdoeleinden Beslissing gemeenteraad van 19/12/2018 Aanpassing gemeenteraad van 30/12/2013 Aanpassing gemeenteraad van 19/12/2012 Gepubliceerd

Nadere informatie

Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014

Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014 GEMEENTE UKKEL Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014 De raad, Gelet op artikel 117 van de nieuwe

Nadere informatie

Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de geldende budgetonderrichtingen ter zake;

Gelet op de financiële toestand van de gemeente; Gelet op de geldende budgetonderrichtingen ter zake; STAD HERK-DE-STAD PROVINCIE LIMBURG ARRONDISSEMENT HASSELT UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Vergadering van 8 december 2014 Aanwezig: Dames en Heren: Spooren Hugo, Voorzitter Gruyters Bart,

Nadere informatie

Gelet op de geldende wettelijke en reglementaire bepalingen inzake vestiging en invordering van de gemeentebelastingen;

Gelet op de geldende wettelijke en reglementaire bepalingen inzake vestiging en invordering van de gemeentebelastingen; Financiën - Belasting op de afgifte van administratieve documenten - Reglement - Hernieuwing. DE RAAD, Gelet op het belastingreglement op de afgifte van administratieve documenten, gestemd door de gemeenteraad

Nadere informatie

BELASTING OP LEEGSTAND EN VERWAARLOZING VAN BEDRIJFSRUIMTEN

BELASTING OP LEEGSTAND EN VERWAARLOZING VAN BEDRIJFSRUIMTEN BELASTING OP LEEGSTAND EN VERWAARLOZING VAN BEDRIJFSRUIMTEN Goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 december 2013 Artikel 1: 1. Voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019. wordt een jaarlijkse belasting

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Diksmuide UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Gemeente 8650 HOUTHULST Zitting van 20 juni 2017. Aanwezig Nico Stroobant, voorzitter; Ann Vansteenkiste,

Nadere informatie

Gemeenteraad Zitting van 15 december 2014

Gemeenteraad Zitting van 15 december 2014 Gemeenteraad Zitting van 15 december 2014 Besluit GOEDGEKEURD Bedrijfsvoering Samenstelling: Aanwezig: De heer Piet Lombaerts, voorzitter De heer Vincent Van Quickenborne, burgemeester; de heer Rudolf

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. ZITTING VAN: 18 december 2018

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. ZITTING VAN: 18 december 2018 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN: 18 december 2018 Gemeente 2470 RETIE Provincie ANTWERPEN AANWEZIG: Adriaensen Natalie - voorzitter Geuens Patrick - burgemeester Claessens Koen,

Nadere informatie

Financiën - Belasting op de afgifte van administratieve documenten - Reglement - Hernieuwing.

Financiën - Belasting op de afgifte van administratieve documenten - Reglement - Hernieuwing. Financiën - Belasting op de afgifte van administratieve documenten - Reglement - Hernieuwing. DE RAAD, Gelet op de ordonnantie van 3 april 2014, betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP VASTE EN MOBIELE RECLAME, RECLAMESTANDS EN STEIGERDOEKRECLAME

BELASTINGREGLEMENT OP VASTE EN MOBIELE RECLAME, RECLAMESTANDS EN STEIGERDOEKRECLAME BELASTINGREGLEMENT OP VASTE EN MOBIELE RECLAME, RECLAMESTANDS EN STEIGERDOEKRECLAME ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een belasting geheven op vaste en

Nadere informatie

GEMEENTE LENDELEDE B E K E N D M A K I N G ====================

GEMEENTE LENDELEDE B E K E N D M A K I N G ==================== Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk GEMEENTE LENDELEDE B E K E N D M A K I N G ==================== De gemeenteraad van de gemeente Lendelede, provincie West-Vlaanderen heeft in zitting van

Nadere informatie

GEMEENTERAADSZITTING VAN 19 DECEMBER 2018

GEMEENTERAADSZITTING VAN 19 DECEMBER 2018 GEMEENTERAADSZITTING VAN 19 DECEMBER 2018 Aanwezig: Carlos Verbrugghe, voorzitter gemeenteraad; Jan Stevens, burgemeester; Rik Buyse, Magda Deprez, Rachida Abid, Daisy Haydon, schepenen; Filiep De Vos,

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP DE VERSPREIDING VAN NIET GEADRESSEERDE DRUKWERKEN

BELASTINGREGLEMENT OP DE VERSPREIDING VAN NIET GEADRESSEERDE DRUKWERKEN Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad van 17 december 2014 (treedt in werking op 1 januari 2015) Gewijzigd door de gemeenteraad van 26 oktober 2015 (treedt

Nadere informatie

Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg door:

Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg door: BELASTINGREGLEMENT OP DE INNAME VAN DE OPENBARE WEG ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg

Nadere informatie

Home GR Punt 6. Gemeentebelastingen - contante belasting op het afleveren van administratieve stukken - aanpassing

Home GR Punt 6. Gemeentebelastingen - contante belasting op het afleveren van administratieve stukken - aanpassing Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het plaatsen van cookies. Akkoord Meer informatie Home GR20161214 Punt 6. Gemeentebelastingen - contante

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD DRtË X H ARA K TER ^ ^ UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van: donderdag 21 december 2017 Aanwezig: Antoon Calus: voorzitter; Karl Bonny: burgemeester; Jan Bekaert, Koen Pattyn,

Nadere informatie

Voorwerp: Uniforme algemene politieverordening. Vierde wijziging. Reglement geveltuintjes.

Voorwerp: Uniforme algemene politieverordening. Vierde wijziging. Reglement geveltuintjes. STAD HARELBEKE UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 20 april 2015 Aanwezig: Michaël Vannieuwenhuyze: Voorzitter; Alain Top: Burgemeester; Annick Vandebuerie, David Vandekerckhove,

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP DE OPSLAGPLAATSEN

BELASTINGREGLEMENT OP DE OPSLAGPLAATSEN gh BELASTINGREGLEMENT OP DE OPSLAGPLAATSEN Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad van 17 december 2014 Bekendgemaakt op 19 december 2013, 22 december 2014

Nadere informatie

De gemeenteraad, in openbare vergadering van 24/12/2014 heeft het ondervermeld reglement goedgekeurd.

De gemeenteraad, in openbare vergadering van 24/12/2014 heeft het ondervermeld reglement goedgekeurd. Taksreglement op het afgeven van bestuurlijke documenten De gemeenteraad, in openbare vergadering van 24/12/2014 heeft het ondervermeld reglement goedgekeurd. Dit reglement werd bekendgemaakt door middel

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de Gemeenteraad van de stad Kortrijk Zitting van 18/11/2013 Type behandeling: openbaar

Uittreksel uit de notulen van de Gemeenteraad van de stad Kortrijk Zitting van 18/11/2013 Type behandeling: openbaar Uittreksel uit de notulen van de Gemeenteraad van de stad Kortrijk Zitting van 18/11/2013 Type behandeling: openbaar 21 Belasting op het gebruik van de openbare weg voor publiciteitsdoeleinden (2013/2018).

Nadere informatie

BELASTING VOOR PANDEN OPGENOMEN IN HET LEEGSTANDSREGISTER (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013)

BELASTING VOOR PANDEN OPGENOMEN IN HET LEEGSTANDSREGISTER (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM BELASTING VOOR PANDEN OPGENOMEN IN HET LEEGSTANDSREGISTER (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 13 december 2013) Art. 1. ALGEMENE BEPALINGEN 1.1. Definities De volgende

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de in vordering en de geschillenprocedure van provincie en gemeentebelastingen;

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de in vordering en de geschillenprocedure van provincie en gemeentebelastingen; Belasting op leegstaande gebouwen 2014-2019 GR 17.12.2013 De raad in openbare zitting, Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 10 oktober 2010 waarbij een gemeentebelasting wordt vastgesteld op woningen

Nadere informatie

AANGIFTEFORMULIER. Verspreiding niet-geadresseerde reclamedrukwerk of gelijkgestelde producten.

AANGIFTEFORMULIER. Verspreiding niet-geadresseerde reclamedrukwerk of gelijkgestelde producten. AANGIFTEFORMULIER Verspreiding niet-geadresseerde reclamedrukwerk of gelijkgestelde producten. CONTACTGEGEVENS AANSLAGJAAR NAAM PUBLICATIE VERANTWOORDELIJK UITGEVER (V.U.) CONTACTPERSOON FACTURATIEADRES

Nadere informatie

dienst financiën R E G L E M E N T

dienst financiën R E G L E M E N T dienst financiën R E G L E M E N T Gemeenteraad van 26-06-2014 BELASTING OP DE TIJDELIJKE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN VOOR DOELEINDEN VAN COMMERCIEEL BELANG DOOR MIDDEL VAN TERRASSEN, AUTOMATEN, VERKOOPSKRAMEN

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN NIET-VERVALLEN VERKAVELING

BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN NIET-VERVALLEN VERKAVELING Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad op 22 september 2014 Gewijzigd door de gemeenteraad op 17 december 2014 (treedt in werking op 1 januari 2015) Gewijzigd

Nadere informatie

GEMEENTE SINT-GILLIS BELASTING OP DE INSTELLINGEN VAN HET TYPE HOTEL, APARTHOTELS EN GEMEUBELDE LOGIES. VERNIEUWING. WIJZIGINGEN.

GEMEENTE SINT-GILLIS BELASTING OP DE INSTELLINGEN VAN HET TYPE HOTEL, APARTHOTELS EN GEMEUBELDE LOGIES. VERNIEUWING. WIJZIGINGEN. GEMEENTE SINT-GILLIS BELASTING OP DE INSTELLINGEN VAN HET TYPE HOTEL, APARTHOTELS EN GEMEUBELDE LOGIES. VERNIEUWING. WIJZIGINGEN. DE GEMEENTERAAD Herzien zijn beraadslaging van 18 december 2014 betreffende

Nadere informatie