Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 1. Woord!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waszink Woord! Vooruit 26-09-13 11:30 Pagina 1. Woord!"

Transcriptie

1 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 1 Woord!

2 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 2

3 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 3 Woord! de taal van nederhop Vivien Waszink SAMPLE

4 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 4 Dit is een voorpublicatie van Woord! de taal van nederhop. Verschijnt oktober 2013 Prijs 6 14,95 Omvang 208 pagina s Uitgegeven door: Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam Zetwerk: CeevanWee, Amsterdam Omslag: Studio Jan de Boer, Amsterdam Foto auteur: Boukje Verheij 2013, Vivien Waszink isbn isbn e-book nur 660 Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk van de Forest Stewardship Council (fsc) mag dragen. Bij dit papier is het zeker dat de productie niet tot bosvernietiging heeft geleid. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welke andere wijze ook en evenmin in een retrieval system worden opgeslagen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

5 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 5 Voorwoord! In 1989, op mijn twaalfde, hoor ik voor het eerst hiphop. Daarna begin ik al snel te grote broeken te dragen, kijk ik op foto s altijd boos en naait mijn moeder een Public Enemy-embleem op mijn jas: een mannetje in het vizier van een geweer. De jas probeer ik in de klas zoveel mogelijk aan te houden. In 1992 mag ik naar een middagconcert van Public Enemy. Om drie uur gaat het beginnen. Om half vier komt er een roadie in een mouwloos Iron Maidenshirt het podium op. De jongens hebben het vliegtuig gemist, kondigt hij met een grafstem aan. Ze komen vanavond pas. Vanuit een Amsterdamse telefooncel maak ik ruzie met mijn moeder in Leiden. Na een minuut of tien zwicht ze en mag ik naar de avondshow. Het gaat wel weer over, dat gerap, hoor ik mijn vader op de achtergrond met kalme stem tegen mijn moeder zeggen. Als ik ophang, zijn er heel wat kwartjes opgegaan. Nu kan ik niks meer te eten kopen. De rest van de dag wacht ik hongerig voor Paradiso. Dan zie ik ineens Chuck D, de opperrapper van Public Enemy, samen met dj Terminator X, de man die achter de draaitafels staat. Niet met bodyguards, maar gewoon met zijn tweeën, op het zebrapad met zakjes friet. Chuck zet voor mij zijn handtekening op een oud bonnetje. Inmiddels ben ik moeder en taalkundige. Ik draag jurken en werk van negen tot vijf achter een computer aan een woordenboek. Maar ik sta bij rapconcerten nog steeds juichend vooraan. Vroeger had mama maar twee platen, zeg ik als mijn dochter door haar duizenden mp3 tjes scrolt. Eentje van Public Enemy en eentje van N.W.A. In 2012 geeft Public Enemy een concert voor

6 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 6 6 Woord! hun 25-jarig jubileum. Ik rap alles mee. De lijfwachten in soldatenpakken die altijd meedansen, zijn zelfs even afgeleid en kijken me verbaasd aan. Ineens steekt Chuck D lachend zijn hand uit: of ik niet even mee wil doen op het podium? Maar ik durf niet ik ben ook maar gewoon een moeder in een jurk, zonder straatgeloofwaardigheid. Mijn dochter van zeventien, die ook van hiphop houdt, reageert na afloop lauwtjes. Best een aardig concert, maar wel oudemensenhiphop. Iedere doordeweekse dag begint voor mij hetzelfde: voor ik naar mijn werk ga, drink ik thuis een kopje koffie en luister ik een of twee hiphopliedjes. Niet alleen Amerikaanse en oude hiphop, maar ook heel veel Nederlandse en hedendaagse hiphop. Daarna maak ik de hele dag werk van woorden. Ik schreef dit boek omdat ik nederhop geweldig vind, maar vooral omdat nederhoptaal heel bijzondere taal is. Het beschrijven van die taal en het woordgebruik in nederhop deed mij als taalkundige groot plezier.

7 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 7 4 Fris als februari stijlfiguren Lul, heb je genoeg gehad? Neem dan maar eens een lekker lang bad, schat. In t zoutzuur en rot weg als een houtschuur, want jij bent zo nep als koudvuur, aldus de Osdorp Posse in Commerciële aids. Winne heeft meer sterren dan een Mercedesdealer, en Nina heeft dan wel geen omvangrijk wagenpark, maar haar shit is wel als bushaltes, iedereen staat erop te wachten. Yukkie B dringt door als chloor en Jiggy Djé is baanbrekend, als in geschreven in de baas zijn tijd. Clowns huilen als traangas, volgens Boef en de Gelogeerde Aap althans. Kalm als een kuuroord, rustig als een wellness, maar ook all up in that ass als een zetpil ook de jongens van Great Minds winden er geen doekjes om. In nederhop worden veel metaforen en vergelijkingen gebruikt. Bij een metafoor is er sprake van beeldspraak. Winne zegt bijvoorbeeld: Volg de geletruidrager. Daarmee bedoelt hij niet dat hij naast rapper ook succesvol wielrenner is, en het klassement aanvoert in de Tour de France. Hij kiest het woord geletruidrager ook niet omdat dat een synoniem is voor de woordgroep beste rapper. De geletruidrager is een beeld waarmee Winne zijn eigen positie van koploper verbeeldt. Hij had ook gewoon kunnen rappen: Ik ben de beste rapper, maar dat is minder overtuigend. Op dezelfde manier kun je je kind een engel noemen, of je ex een hond. Je kind heeft geen vleugeltjes, maar heeft wel bepaalde (positieve) eigenschappen die ook aan engelen worden toegeschreven. De ex hoeft niet naar de hondenschool, die heeft alleen de lompheid of het asociale gedrag van sommige honden. Een bijzonder type metafoor is de personificatie. In een personificatie wordt iets wat levenloos is als levend voorgesteld, meestal

8 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 8 8 Woord! met menselijke eigenschappen, soms dierlijke. Abstracte zaken gaan zo meer leven. De wind die zucht is een personificatie (die leraren zich de haren uit het hoofd doet trekken), net als stoelen die kreunen onder het gewicht van dikke vrouwen. Winne geeft de game een facelift in het nummer De Game. In Wat echt is zegt hij dat de straat praat en als de muren oren hebben, dan hebben de straten ogen. mc Fit, alias Glen Faria, een van de rappers van Flinke Namen, rapt in Duurt te lang (2013): Mijn tranen vallen niet, dus ik laat het liedje snikken. In een metafoor worden het beeld (de geletruidrager) en het verbeelde (de beste rapper) impliciet vergeleken. Er bestaan ook explicietere vergelijkingen. Daarin worden het beeld en het verbeelde opgenomen, en worden de twee verbonden door een vergelijkingswoord, meestal als of dan. Zo zou Winne ook gerapt kunnen hebben dat hij koploper is als de geletruidrager, of desnoods als ik rap ben ik als Lance. Naast metaforen en vergelijkingen zijn ook woordspelingen populair in nederhop: al dan niet geslaagde welbewuste grapjes met woorden. Meestal is een woordspeling grappig, omdat twee of meer woorden of woordgroepen overeenkomen in vorm, maar een heel andere betekenis hebben. Op de website van Onze Taal wordt dit uitgelegd met een mopje: Zegt de ene kaars tegen de andere: Willen we vanavond samen uitgaan? Op internet staan ook quasilollige voorbeelden als De gynaecoloog gaf aan zijn patiënte volledige persvrijheid en Hij had wel de ballen om te biljarten, maar hij had geen keus. In subtielere woordspelingen worden uitdrukkingen gebruikt die zowel letterlijk als figuurlijk kunnen zijn bedoeld; bijvoorbeeld laat de vorst niet in de kou staan. Ook woorden die vormelijk op elkaar lijken, maar net niet helemaal overeenkomen, worden in woordspelingen gebruikt. Je wok - restaurant Wok of Fame noemen, bijvoorbeeld, of You Never Wok Alone. Op Facebook dook een tijdje het grapje op: Moet je morgen werken? Nee, ik ben Morgan Freeman, met een foto van de acteur erbij. In hiphopmetaforen, -vergelijkingen en -woordspelingen wordt voortdurend hartstochtelijk gepocht. Ook de overdrijving is een stijlmiddel. Brainpower rapt in Alles of niets:

9 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 9 4 Fris als februari 9 Wetend wie er real is en what the deal is. Ik schrijf nog lyrics met een pen die geseald is. Of in graffiti in een piece op een muur die al vernield is, in de groeven van de grondstof nog voordat het vinyl is. Op het nummer Kan er maar 1 zijn op de Great Mindsplaat speelt Sticks met ledematen. Sommige rappers moeten hun beste beentje voorzetten, maar Sticks heeft al heel veel flexness in zijn grote teen. Ook die van Extince is oppermachtig. In Zoute Uitval (de B- kant van zijn nummer Zoete Inval) pocht hij: En als het moet dan schrijf ik rhymes met mijn grote teen. Maar er wordt nooit zo overdreven opgeschept als bij de Amerikanen. Kendrick Lamar rapt in Backseat Freestyle: I pray my dick get big as the Eiffel Tower, so I can fuck the world for 72 hours. Rappers hebben goed opgelet op school; je zult hen niet zo snel op versleten metaforen betrappen, of op oerflauwe woordspelingen. Bovendien combineren ze vaak metaforen, vergelijkingen, woordspelingen en overdrijvingen. Het is soms moeilijk ze te scheiden. Als duizend tieten in een trein Onstage kunnen rappers zich niet verschuilen achter ingenieuze drumsolo s, basloopjes of gitaargeweld. En meestal ook niet achter een zoetgevooisde, fluwelen stem. Het komt bij rappers vooral op henzelf en hun teksten aan. Hun braggin and boastin moet overtuigend en aantrekkelijk gebracht worden. Rappers gebruiken daarom veel metaforen, vaak met betrekking tot het menselijk lichaam. In Definitie van een Bradda verzekert Appa zijn broer (of zijn goede vriend, want dat kan bradda ook betekenen): Jij bent m n mattie en m n bradda. Jij de man en ik de Appa. Ik de voet en jij de patta. Patta s gebruikt Zo Moeilijk in Stoere Bink ( loop stoer, loop tof, loop als een lastpost ) juist om over anderen te mopperen; goedkope types spreiden namelijk hun benen als een Jordantekentje. Nike heeft een speciale reeks sportschoenen op de markt gebracht waarmee je goed kunt springen, net als Michael Jordan, de voormalige basketballer. Op het logo van de schoen springt Michael naar de basket, zijn benen gespreid.

10 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina Woord! Mr. Polska is aan het gaan als duizend tieten in een trein. Niet heel begrijpelijk, maar dat is de uitdrukking gaan als een banaan ook niet. Waarschijnlijk wordt die laatste veel gebruikt omdat het prettig rijmt. Mr. Polska gebruikt gaan meer figuurlijk, hij bedoelt ermee dat hij succes heeft. En natuurlijk laat een beetje rapper geen kans voorbij gaan om over tieten te praten. Rellen als Marokkanen op Mercator Nederhoppers laten graag horen dat ze alomtegenwoordig zijn en weten wat er speelt in de wereld. Opgezwolle is in De Volle heel Hollands op elke plek te vinden als Kipcaravans, en Lucky LuQ en Gibba worden in Ik Heb Me Swagg On vaker geboekt dan een Surinaamse vlucht. Ze voegen nog toe dat ze dus high in the sky zijn, en dat niet eens van een blunt ze zijn niet in hogere sferen omdat ze stoned zijn, maar omdat ze de beste zijn en een hoge positie innemen op de hiphopladder. In Gekke Gerrit noemt Opgezwolle blowende jongens die niets uitvoeren een verschijnsel dat vaker voorkomt dan water uit de kraan. Negativ heeft het over iets waar je niets aan hebt als een homo met tien wijven. In Concept of niet is een verhaal bekend als John Lennon en Beatles. Sticks gaat met zijn tijd mee op Great Minds: Niemand checkt meer voor jullie als bij Hyvesberichten, wegvanhier, verhuisberichten. Hyves is hopeloos uit. Ook maatschappelijke problemen komen aan de orde. Winne verzucht in Pomp die shit! dat de scene hem nodig heeft als Surinaamse families huisvaders. In Suriname en bij Surinaamse gezinnen in Nederland is het aantal eenoudergezinnen in verhouding groot, moeders staan er vaak alleen voor. Sticks benadert dit verschijnsel positiever in Run it Back regelt hij het allemaal solo zoals alleenstaande moeders doen. In Wij zijn 1 brengt Winne verandering als Obama. De Jeugd van Tegenwoordig houdt het bij de lokale politiek in t Gaat te fur: Ik zei doei, zie je vanavond... gaan we rellen als Marokkanen op Mercator. Op het Mercatorplein in Amsterdam werd een aantal keer hartstochtelijk gereld door met name Marokkanen. Een keer na het optreden van de Spookrijders, en in 2003 nog eens, nadat er een Marokkaanse man door de

11 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 11 4 Fris als februari 11 politie was doodgeschoten in een Surinaams eethuis. In Uit Me Plaat lijkt het even of Jebroer de hongerproblematiek aan de orde gaat stellen: Yeah, kijk mij, ik drink als een kind uit Afrika, die voor het eerst een kraan aanraakt. Hij drinkt dus gulzig, alleen gaat het in zijn geval om alcoholhoudende dranken. Do als diddy Bij Gers Pardoel is het allemaal wat gezelliger, en zeker niet politiek beladen. Gers Pardoel komt uit Brabant en heet eigenlijk Gerwin. Gers betekende vroeger ook cool of, meer passend bij de tijd waarin gers gebruikt werd, gaaf. Zijn vader werkte bij de Efteling. In 2009 werd Gers al een beetje bekend door de single Broodje Bakpao van The Opposites. Hij verwestert wel, zegt hij daarin, maar hij komt eigenlijk uit het diepe zuiden, waar ze leanen op zijn tracks. Eind 2011 breekt hij indrukwekkend door: hij staat weken op nummer 1 in de Single Top 100 met de meezinger Ik neem je mee (hee hee hee hee hee); ik hoor die nu ook weleens blikkerig uit draaiorgels komen. De beste rijmer is Gers Pardoel niet. In zijn tweede grote hit Bagagedrager, heeft hij het vooral druk met in de club veroverde meisjes achterop zijn fiets mee naar huis nemen, maar Pardoel maakte ook (wat meer hiphop) een liedje over geld. In Morgen ben ik rijk weet Gers zeker: Straks heb ik hits als 50, do als diddy (...) M n leven lijkt op een film van Disney. Maar ooit lean ik op een millie. Ooit zal hij een miljoen hebben, maakt hij dough, geld, als P. Diddy en is hij net zo hitgevoelig als good ol 50 Cent. Ook in de nederhop is bescheidenheid vaak ver te zoeken. Opgegroeid tussen bitches die kunnen vlechten Toch zijn Disneyfilms niet erg ghetto of gangsta, eerder soft en zoetsappig ze lopen altijd goed af. Ook rapper Adje noemt Disney in zijn track Hele meneer, maar niet om iets over zichzelf te zeggen dat past niet bij zijn stoere imago. Adje noemt de jij in dit liedje liever dan een Disneyshow, waarbij het de vraag is of dit complimenteus bedoeld is. Het zou hier over een vrouw kunnen gaan. Maar, de echt belangrijke vrouwen in Adjes leven tussen wie hij is opgegroeid zijn bitches die kunnen vlechten, bitches die kunnen vechten, bitches die liegen tegen de rechter. Dát zijn de

12 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina Woord! echte vrouwen. De vaste vriendinnetjes zouden misschien lief kunnen zijn, maar scharrels die versierd moeten worden, hoeven slechts mooi te zijn. Keizer zegt: Ik ben met zoveel Barbies dat het lijkt alsof ik Ken ken. Ook Gers Pardoel betrekt Ken in een woordspelletje in Bagagedrager: Ik ken je nog niet, maar je lijkt op Barbie. Maar goed, hij is ook niet de helderste meer, het zou kunnen liggen aan die 5 Bacardi. Vang klappen als applaus Niet alle vergelijkingen verdienen de schoonheidsprijs. In Het allermooiste feestje gedraagt Ronnie Flex zich als een motherfucking kom met jus. Wat we ons daar precies bij voor moeten stellen, is onduidelijk. Fresku heeft het er in Nos Baranka over dat je niet moet gokken met je leven alsof je aan het dobbelen bent. Yes-R maakte met Keizer en producer Brownie Dutch het nummer Als ik van jou was. Alsof m n klokkie weg is, heb ik geen tijd, zegt hij daarin tegen zijn meisje. In Lotgenoot is Winne het dak boven je hoofd, een clichématige metafoor, maar hij zegt ook: Hou je handen thuis, ik vecht voor je, vang die klappen als applaus. Winne brengt hier de figuurlijke uitdrukking je handen thuishouden in verband met klappen bij wijze van applaus, en zo maakt Winne van iets negatiefs iets positiefs. In Begrijp me niet verkeerd bouwt Winne een track net als een piramide. Het gaat hier om figuurlijk bouwen, maar Winne verbindt dit met het letterlijke bouwen van iets wat ingenieus en mysterieus in elkaar zit. Hij schrijft zijn lyrics op de muur net als hiërogliefen, je moet dus wel je best doen de lyrics van Winne te doorgronden. Flexibel als Barbapapa Vaak dichten rappers zichzelf vrij direct een bepaalde positieve eigenschap toe. Dat hoeft niet altijd via metaforische omwegen waarin lichaamsdelen, kledingstukken of Barbies een rol spelen. Extince schept al meer dan twintig jaar op. In Spraakwater noemt hij zich hitgevoelig als Abba, flexibel als Barbapapa. The winner takes it all, moet hij gedacht hebben. In Voorprogramma is Extince re-

13 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 13 4 Fris als februari 13 laxed als een onbewoond eiland, dus probeer me nou niet te koloniseren. Het klopt niet helemaal om het eiland zelf als relaxed te typeren, het is eerder het verblijf daar dat ontspannend is. Sticks voelt zich in Tijgers en Draken thuis als zijn oude trui, en dat terwijl de oude trui zelf überhaupt niets voelt. De vergelijkingen zijn tot dusver nog vrij gewoon, want Barbapapa is echt flexibel en Obama brengt verandering, of belooft dit in ieder geval te doen. Het kan specialer. Gelukkig maken rappers zich er meestal niet zo makkelijk vanaf. Bout it bout it De Jeugd van Tegenwoordig rapt in Watskeburt?!: Bout it bout it als een gek met al dat goud in m n mikkie, twee gezichten een formule als Lauda en Niki. Als je bout it bout it bent, ben je about it, dan weet je wat er speelt, hoe het hoort en hoe het werkt. Door al dat goud in zijn gebit is Faberyayo erg stoer. Niki Lauda was een formule 1-coureur. Bij een ongeluk liep hij ernstige brandwonden op en raakte de helft van zijn gezicht ernstig gehavend, een beetje alsof hij twee gezichten had. Een indrukwekkende metafoor om de rapgame mee binnen te komen. Jiggy Djé verwijt een stumperige wannabe in Run it Back: Je schrijft raps op je berry, want je bent niet op papier. Ali B typte in Op Volle Toeren steeds zijn lyrics in op zijn Blackberry, natuurlijk niet hetzelfde als heel oldskool je lyrics aan het papier toevertrouwen. Bovendien ben je zo dus niet op papier ; als je het zo aanpakt, zal het je nooit lukken veel geld (papier) te verdienen. Winne grijpt ook terug op de basis van de hiphop in Pomp die shit!: Blaas leven in rap, breng je terug naar de grondbeginselen, net als een breaker in de sixstep. De sixstep is een van de basisbewegingen in het breakdansen. De breaker maakt die beweging op de grond, dat maakt de sixstep ook meer letterlijk een grondbeginsel. Rappers blinken uit in metaforen en vergelijkingen die je op het verkeerde been zetten, en woordspelingen. Ze combineren vaak metaforen en woordspelingen, en spelen in vergelijkingen met figuurlijke en letterlijke betekenissen. Marco Borsato zingt in zijn

14 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina Woord! nummer Rood over de liefde, die wordt verbeeld door de kleur rood. De lippen van zijn geliefde hebben die kleur ook, net als de goede wijn die ze drinken oké, dat kan, maar rappers zouden zeggen dat ze rood staan als een brievenbus. En rappers vloeken niet als ketters, maar als rood en roze. Fris als februari Winne noemt zichzelf fris als februari. In februari is het inderdaad meestal frisjes, maar Winne heeft het niet letterlijk koud, en hij bedoelt ook niet, meer figuurlijk, dat hij een kille persoonlijkheid heeft, maar dat hij cool is. In Dak van de wereld noemt hij zich fris als een garderobe, wat weer doet denken aan het fris als een wasserette uit het nummer Kaapstad van Freez en Sticks. Daarbij denken we misschien aan de betekenis schoongewassen, maar ook hier gaat het eigenlijk om de stoerheid van de rappers. Ook Ome Omar heeft iets met lage temperaturen, hij is namelijk cooler dan een pinguïn in een vriestas : ijzingwekkend stoer dus. Op zijn Twitteraccount zegt hij: Ik ben alles. Je kunt hem dus voor alles boeken, met zijn liedjes over zoogdieren, over vogels, over groenten, over goedkope supermarkten maar ook over mensen djoeken op de straat. Hij tweet voortdurend, bijvoorbeeld: rt als je ook mensen volgt die zo slecht Nederlands kunnen dat het lijkt alsof ze twitteren met bokshandschoenen aan. Ik eis dingen als kunstschaatsen Omars ijzige praatjes doen ook denken aan het nummer Hey ya! van de Amerikaanse groep Outkast. De bekendste vergelijking uit dat liedje is Shake it Like a Polaroid Picture; schud (met je billen) zoals je met een Polaroidfoto wapperde om hem snel te laten drogen. Rapper Andre 3000 stelt in dat nummer de vraag: What s cooler than being cool? Het enige juiste antwoord luidt: Ice-cold. Niet voor niets hebben veel rappers ice in hun naam: Ice Cube, Ice-T en Vanilla Ice bijvoorbeeld, en in Nederland IJsblok. Niet omdat de heren dagelijks liters roomijs verorberen, maar vooral omdat ze cool as ice, cool als een cornetto, zijn. Faberyayo zegt in De Formule: Ik eis dingen als kunstschaatsen die schaatsen zijn natuurlijk ook ijsdingen.

15 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina 15 4 Fris als februari 15 Ook Vjeze Fur zet in t Gaat te fur expres een figuurlijk gebruikt woord (vers) in een tegenstelling die juist met een andere betekenis van dat woord te maken heeft: Het brood is oud, maar m n schoenen zijn vers. Nina schept in de single Nieuwe patta s op over haar rapskills én over haar omvangrijke schoenencollectie: Ik kom verser dan menigeen, m n shoegame is wreed gemeen (...) in mijn kamer stapel ik dozen als in een Tetrisgame; ik blijf naast m n schoenen lopen tot ik ze niet meer hoef te kopen. Nina heeft trouwens ook meer maten dan Footlockerfilialen en ze speelt hier met figuurlijk en letterlijk taalgebruik. De eigenschappen die verbeeld worden (cool, fris, vers) worden uitgedrukt met beelden (pinguïn/vriestas, februari, wasserette, brood, gympies) die eigenlijk slaan op een andere betekenis van de woorden cool, fris en vers. Er zijn ook bijvoeglijke naamwoorden die in de letterlijke betekenis niet positief zijn, maar in een andere, figuurlijke betekenis wel, bijvoorbeeld dik, dat net als vet betekent dat iets geweldig, dik in orde, is. Toch zegt Dio in Blijf Branden: Ik lijk wel zwanger, ik word steeds dikker. Dik, dikker, maar de dikste rapper is naar eigen zeggen Fresku, en jullie vallen af. Dat afvallen bedoelt hij hier ook figuurlijk, want andere rappers kunnen zich niet met hem meten in de hiphopcompetitie. Dik als Bastiaan van Schaik en Marc van der Linden, op die rapvergelijkingen zit ik nog te wachten wat niet wil zeggen dat rappers meteen de Weight Watchers moeten bellen. De nasi van de oma van Winne In de Great Mindstrack Hooggeleid heeft Winne het over beats, lyrics en passie. En hij gaat verder: de pen m n libi je en mensen wensen hem dood, Kadaffi M n ziel in dit, als ik spit is het m n oma s nasi Homie, de flow is kassie, wijlen, we schrijven weetje Ziek als ik kook, full blown eetze Libi is Surinaams voor leven. Omdat er veel jaloezie in de rapgame is, wensen anderen Winnes pen dood. Bij libi denk je ook aan Li-

16 Waszink Woord! Vooruit :30 Pagina Woord! bië, vooral omdat Winne er nog even je achter zet, en aan wijlen Kadaffi. Kadaffi leefde voor Libië maar zijn eigen mensen wilden hem dood hebben. Ik leef voor hiphop maar sommige collega s zien me liever komen dan gaan, legt Winne uit op Great-minds.nl. De nasi van Winnes oma is soulfood, daar zit ziel in. Winne noemde zichzelf al vaker ziek. In dit nummer is hij zelfs zo ziek, legt hij op dezelfde site uit, als full blown aids, zieker wordt het niet. Ziek is ook al een oude bekende, Dio en Sef flowen zo ziek dat ze dachten dat ik aids had en Brainpower heeft een ziekelijk niveau, en het kan niet lauwer meer. Zo van heb je griep en koorts, maar bent niet verkouden meer.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Woord! de taal van nederhop. Vivien Waszink

Woord! de taal van nederhop. Vivien Waszink Woord! de taal van nederhop Vivien Waszink Uitgegeven door: Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam Zetwerk: CeevanWee, Amsterdam Omslag: Studio Jan de Boer, Amsterdam Foto auteur: Boukje Verheij 2013, Vivien

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 1)

Luisteren: muziek (B2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

Uitgeverij Jes! Is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op

Uitgeverij Jes! Is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op Vluggertjes Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC) draagt. Bij dit papier is het zeker dat de productie niet tot bosvernietiging heeft

Nadere informatie

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!).

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!). 3. Net keek mama heel beteuterd toen ze me een nachtzoen kwam geven. Vind je het echt erg dat ik zoveel moet werken? vroeg ze. Wat moest ik daarop zeggen? Ze keek zo droevig! Valt wel mee, hoor, zei ik.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel REALITY REEKS Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP marian hoefnagel Een gekke naam Rudsel?? Jims mond valt open van verbazing. Is dat een naam? Hij kijkt met grote ogen naar de jongen die naast hem zit.

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Iris van der Graaf. Verhalen over filosofen en hun ideeën

Iris van der Graaf. Verhalen over filosofen en hun ideeën Iris van der Graaf Verhalen over filosofen en hun ideeën Uitgegeven door: Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam Vormgeving: Studio Jan de Boer, Amsterdam tekst en illustraties: Iris van der Graaf, 2017 isbn

Nadere informatie

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken:

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken: Korte impressie; hoe de cursus was: De term welvaartsziekte is toch wel bekend? Ziekten die voortkomen uit een ongezonde levensstijl. Veel zitten, weinig beweging, stress, te veel.te vet te zout eten,

Nadere informatie

Ik heb geen zin om op te staan

Ik heb geen zin om op te staan Liedteksten De avonturen van mijnheer Kommer en mijnheer Kwel Voorbereiding in de klas: meezingen refrein Het Dorp Het is weer tijd om op te staan Maar ik heb geen zin Hij heeft geen zin Om naar m n school

Nadere informatie

Het Beste Van DieDrie

Het Beste Van DieDrie Het Beste Van DieDrie Lesbrief rappen, zingen en dansen Maak een eigen rap bij het anti-pestlied Wij zijn DieDrie! Jullie komen binnenkort naar onze voorstelling, waarin we een boel muziek zullen laten

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Bevriend met Bram of met een autist

Bevriend met Bram of met een autist Bevriend met Bram of met een autist Eerste druk, januari 2010 2010 Nanno Ymus isbn: 978-90-484-0990-7 nur: 283 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl De namen, plaatsen en gebeurtenissen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Liefde in het kippenhok

Liefde in het kippenhok Liefde in het kippenhok Kippentalk deel 1, groep 3, tekst en illustraties Ingrid Huijbregts 1 Theaterlezen Karakters Pink Hipkip: Pink is een hippe kippenmeid. Titia Tutkip: Titia is een kippendame van

Nadere informatie

Nadieh Jolyn Siekmans

Nadieh Jolyn Siekmans Vlinder, fladderend in de lucht doe je hen de groeten in jouw vlucht als je ze boven de hoogste bomen wellicht zult tegenkomen Samenkomst voor het afscheid van Nadieh Jolyn Siekmans * 9 mei 1994 17 januari

Nadere informatie

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI AVI E4* Alcoholisme, ruzie, bang zijn Midden in de nacht rinkelt de telefoon. Anna weet wat dat betekent. Ze moet vluchten, alweer. Ze rent de donkere nacht in. De volgende dag valt Anna in de klas in

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Evelien Bos-de Greef en Ruben Vlot

Evelien Bos-de Greef en Ruben Vlot Evelien Bos-de Greef en Ruben Vlot Uitgeverij Jes! Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC ) draagt. Bij dit papier is het

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

De ADHD van André Als het te druk is in je hoofd

De ADHD van André Als het te druk is in je hoofd Mag ik meedoen, mag ik meedoen? vraagt hij aan de voetballende jongens. Hij wil het zo graag! Nee, zegt Hakim, en ook Daniël schudt zijn hoofd. Laat ons met rust, zegt hij. Met jou erbij gaat het altijd

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt..

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt.. WERKBOEK Durf te doen wat je raakt.. Dag 1 what makes you happy Wat is jouw happy list? Waar word je blij van? Waardoor vergeet je de tijd? Wanneer voel je de sprankel in je buik? Wat is je droom, je wens

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat.

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: INHOUD #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin Het Grote Rijm lied Een gedicht hoort bij Sinterklaas Net als pepernoten, marsepein en speculaas Zinnen aan elkaar te lijmen Door het laatste woord te laten rijmen Dus als ik zeg het is wit, groot en rond

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Dit boek is van. Plak hier je pasfoto

Dit boek is van. Plak hier je pasfoto Dit boek is van Plak hier je pasfoto Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC ) draagt. Bij dit papier is het zeker dat de productie niet

Nadere informatie

Ontwikkelingsgebied: Muziek, taal. Lesdoelen voor de kinderen (Waarom ga je de activiteit doen, wat is je doel?)

Ontwikkelingsgebied: Muziek, taal. Lesdoelen voor de kinderen (Waarom ga je de activiteit doen, wat is je doel?) Waarom? Lesvoorbereidingsformulier. Vooraf: Waarom? Wat? Hoe? Naam student: Datum: Stagegroep: Ontwikkelingsgebied: Muziek, taal Activiteit: Rappen Beginsituatie (Wat weten en kunnen de kinderen al wel

Nadere informatie

Erlend Loe. Gelukkig getrouwd

Erlend Loe. Gelukkig getrouwd Erlend Loe Gelukkig getrouwd Vertaald uit het Noors door Paula Stevens de geus Deze uitgave is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van NORLA (Oslo) De citaten op pagina s 171 en 175 komen uit Nigella

Nadere informatie

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128 INHOUD Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

CONTACT MET GOD. Meer over bidden

CONTACT MET GOD. Meer over bidden CONTACT MET GOD Meer over bidden Nelleke Plomp CONTACT MET GOD Meer over bidden Uitgeverij Jes! Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie